1 Ekim
-
TÜRKİYE KÜÇÜK DÜŞTÜ – Muhalefetten PKK ile mücadeleye karşı asker pazarlığına eleştiri: Başbakan Erdoğan’ın, ABD ziyaretinde “PKK ile mücadeleye karşılık Irak’a asker gönderme” konusunu da gündeme getirme hazırlığı muhalefet tarafından eleştirildi. CHP’li Öymen, ABD’nin terörle mücadelenin önüne tekrar bir şart koymasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
-
PKK İLE GÖRÜŞMEYİ TÜRK YETKİLİLER İSTEDİ – KYB Ankara Temsilcisi Galali, Talabani’nin PKK ile görüşmesini Türk yetkililerin istediğini öne sürdü. Galali, kendilerinden bunu isteyenlerin şimdi konuşmadığını belirterek “Böyle devam ederse herkesi açıklayacağım” dedi. Galali’nin sözlerinin PKK ile pazarlık edildiğini ortaya koyduğunu söyleyen CHP’li Öymen, örgütün karşılıksız silah bırakmayacağına dikkat çekti. DYP’li Kandemir ise hükümetin konuya açıklık getirmesini istedi.
-
SOYKIRIM DAYATMASI – Ermenistan’ı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy ile birlikte Erivan’daki Soykırım Anıtı’na çelenk koydu, ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu ve Soykırım Müzesi’ ni gezdi. Bir basın toplantısı düzenleyen Chirac, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeden önce “Ermeni Soykırımını” kabul etmesi gerektiğini belirtti. Chirac, “Türkiye geçmişteki hatalarını kabul etmeli” diye konuştu. Her ülkenin gelişmişlik düzeyi ile orantılı olarak geçmişindeki trajik anları kabul etmese gerektiğine inandığını söyleyen Chirac, “Yanlışlarını kabul eden her ülke büyür” dedi. Chirac, Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını tanıdığını yeniden anımsatmak istediğini belirterek, ülkesinin bu soykırımı yasayla resmen kabul ettiğini de kaydetti. Chirac, bu yasanın, her türlü ayırımcılık, nefret ve ırkla ilgili şiddet kışkırtmasını kınadığını da anımsattı.
-
OFER’ E PİYANGO – Global Yatırım Holding Başkanı Mehmet Kutman ile İsrailli Sami Ofer’e ait Park Otel’in, imar planında değişiklik yapılarak değerinin 20’ye katlandığı bildirildi. Eski imar planında sadece otel yapılabilmesine olanak tanınan Park Otel, yapılan değişiklikle, “Yönetim, ticaret, turizm, eğlence ve konut” kullanımına açılmış oldu.
-
DİN SİYASALLAŞIYOR – AKP’nin ülkeyi siyasi kriz ortamına sürüklediğini söyleyen CHP’li Tanla, siyaseti dinselleştirme çabalarını sürdürmesinin toplumsal bir çatışmaya zemin hazırlayacağını vurguladı. Tanla, “AKP,Türkiye siyasetini, ‘ABD, yeşil sermaye ve tarikat-cemaat’ sacayağının etkisi altında yürütüyor” dedi.
-
AKP, KKTC’Yİ YOK SAYDI – Gümrük Birliği kararnamesinde, Akdeniz ülkeleri arasında Filistin bile yer aldı. Hükümet özellikle AB ile ilişkilerinde KKTC’yi görmezden gelmeyi sürdürüyor. Bakanlar Kurulu’nun Türkiye’nin Gümrük Birliği içinde olacağı ülkeleri sayan 2006/ 10895 No’lu kararnamesinin hiçbir bölümünde KKTC ifadesine yer verilmedi.
-
KESK’TEN AKP’YE SİYAH ÇELENK – KESK üyeleri, AKP’nin kamu kurumlarındaki uygulamalarını protesto gerekçesiyle parti genel merkezi önüne siyah çelenk bıraktı.
-
YA ZAM YA VERGİ ÇARPACAK – Elektriğin alış fiyatına yapılan yüzde 23.9’luk artış yine halkın cebinden çıkacak. Enerji Bakanı Güler,elektriğin toptan fiyatına yapılan zammın tüketiciye yansımayacağında ısrar etse de, Elektrik Mühendisleri Odası’nın hesaplamalarına göre zam ya halkın vergileriyle finanse edilecek ya da özelleştirmelerle fiyatların artışı şeklinde sağlanacak.
2 Ekim
-
ERDOĞAN’A YANIT – Cumhurbaşkanı Sezer,”İrtica diye bir tehdit yok. Bu tür açıklamalar ülkeyi geriyor” diyen Başbakan’a yanıt verdi. Sezer, “İrticai tehdidi yeterince algılayamayanların, Türkiye’deki toplumsal ve bireysel yaşamın nereden nereye geldiğini iyi çözümlemesi gerekmektedir. Cumhuriyetin kazanımlarının ortadan kaldırılması, laiklik kavramının içinin boşaltılması, irticai tabanın giderek genişletilmesi, toplumda gerginliği artırıyor” dedi. Sezer, çocuklara bilim dışı bilgiler aşılayan kişi ya da kurumların, caydırıcılığı azaltacak yaptırımlarla cesaretlendirilmelerinin son derece tehlikeli olduğunu söyledi. Meclis’e de uyarılarda bulunan Cumhurbaşkanı, yargı bağımsızlığının sağlanmasını istedi. Yasaların ve mahkeme kararlarının yasama ile yürütme organlarını da bağladığını kaydeden Sezer, seçim yasalarının düzeltilmesi ve temsilde adaletin sağlanması gerektiğini belirtti.
-
GİZLİ ANLAŞMA KUŞKUSU – IKYB Ankara Temsilcisi’nin “Talabani’nin PKK ile görüşmesini Türk yetkililer istedi” yönündeki sözlerinin ardından Başbakan Erdoğan’ın, PKK’nin ilan ettiği ateşkese karşılık “durup dururken operasyon yapılmaz” şeklindeki açıklaması, hükümetin örgütle gizli bir mutabakata vardığı kuşkusunu da beraberinde getirdi. Son dönemde Ankara-Washington-Bağdat ekseninde yaşanan gelişmeler ve yapılan açıklamalar, AKP hükümetinin PKK ile mücadele etmek yerine, örgütün bir plan dahilinde siyasallaştırılması çabası içinde olduğuna ilişkin işaretleri güçlendirdi.
-
İRTİCAYI İZLEDİ CEZA ALDI – RTÜK İstanbul Bölge Müdürü Cengiz Karakaşoğlu’nun irticacı radyolar hakkında hazırladığı raporlar RTÜK’ün AKP’li üyelerini rahatsız etti. Karakaşoğlu, RTÜK Başkanı Akman’ın “özel isteğiyle” görevinden kaydırıldı.
-
DALGA TSUNAMİ OLUR – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, “Eğer cari açık bu hızla devam ederse, şu an yaşadığımız dalga, asla tutunamayacağımız bir tsunamiye dönüşebilir” dedi. Satıcı, eylül ayı ihracat rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin içine kapalı ekonomi anlayışını geride bırakarak dünyaya açılma kararını verdiği 1980’li yıllardan bu yana, global ekonomiye entegrasyon sürecini gittikçe güçlendirdiğini belirtti.
-
İRTİCAYI AKLAMA ÇABASI – Çiçek, bu kavramı özgürlük olarak kabul edenlerin olduğunu söyledi. Adalet Bakanı Çiçek, “irtica” kavramının yasal olarak bugüne kadar kullanılmadığını belirterek yasalarda “irtica suçu” diye bir suç bulunmadığını bildirdi.
-
TARİHİ CAMİ KURAN KURSU OLDU – İstanbul’un Eminönü ilçesinde Sultanahmet semtindeki tarihi Sokulu Mehmet Paşa camii’nin avlusunun üzeri kapatılarak tarihi dokusu bozuldu. Tarihi caminin dokusunun bozularak yatılı kız Kuran kursuna çevrilmesi, bölge esnafının ve yurttaşların tepkisine neden oldu.
-
YILIN İLK GENSORUSU ÇELİK’E – CHP, yeni yasama yılının ilk gensoru önergesini Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik hakkında verdi. Önergede, Bakan Çelik’in uygulamalarıyla Cumhuriyet okullarına küfür, argo, hakaret girmiştir. Antilaik söylem ve eylem içerikli yayınlar girmiştir” denildi.
-
KÜLTÜR VE SPORA YÜKSEK VERGİ – AKP’nin ideolojisini yansıtan tasarıda dini binalar muaf tutuluyor. Sosyal içerikli yerler cezalandırılıyor. Yeni belediye vergileriyle sinema, konser, sirk gibi sosyal ve kültürel içerikli faaliyetler cezalandırılırken ibadethanelerden ise vergi alınmayacak.
-
YERLİ TOHUMA YASAK GELİYOR – Tüketici Hakları Derneği (THD) Başkanı Turhan Çakar, TBMM gündeminde bulunan “Tohumculuk Yasa Tasarısı” ile “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmaların (GDO)” yasal güvenceye kavuşturulacağını belirterek bunun “vatana ihanet” olduğunu söyledi. Çakar, “Ülkelerin tohumlarını yasaklamak onları silahsız işgal etmek demektir” diye konuştu.
3 Ekim
-
TOHUMDA BAĞIMLILIK ARTIYOR – Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Kamil Okyay Sındır, “Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı Tarımsal İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ait çiftliklerde tohumun üretilerek ucuz fiyatlarla ve zamanında üreticiye ulaştırılması şeklinde işleyen sistem bu yasayla yok ediliyor. Devlet bir yaşamsal alandan daha çekilerek yabancı şirketlerle onlara taşeronluk edenlere yeni kâr alanları yaratıyor” dedi.
-
SINIRLARI AŞTILAR – Genelkurmay Başkanı hükümete ve AB sözcülerine sert mesajlar verdi.
-
LAİKLİK SORGULANMIYOR MU? Orgeneral Büyükanıt, Cumhurbaşkanı Sezer ve komutanların irtica uyarılarına destek vererek “irtica tehdidinin hâlâ devam ettiğini” söyledi. Büyükanıt, “Her fırsatta ‘laikliği yeniden tanımlayalım’ diyenler yok mudur? Bu kişiler devletin en üst düzeylerinde yer almıyorlar mıdır?” diye sordu. Büyükanıt, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve TSK’ye yönelik saldırıların arttığını ve buna hiçbir makamın yanıt vermediğini belirterek “TSK sessiz kalmayacak” dedi.
-
DIŞARDAN DESTEKLİ RAPORLAR – Yaşar Büyükanıt, Cumhuriyet tarihinde ilk kez müttefik bir ülkenin genelkurmay başkanının Türkiye’de sisteme yönelik haksız eleştirilerde bulunduğunu ve Ankara’da TSK’ye yönelik maddi hatalarla dolu bir raporun açıklanması sırasında yerli ve yabancı konuşmacıların beyanlarının tahammül sınırını aştığını belirtti. Büyükanıt, TSK’nin AB paravanı arkasına gizlenilerek yapılan bu ithamlara karşı kendini savunacağını vurguladı.
-
GİZLİ AJANDALARINA DOKUNDUK – AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Kretschmer’e de yanıt veren Genelkurmay Başkanı, “TSK’nin demokrasi dışı hangi söylemi vardır? Yoksa TSK’nin söylemleri, bu yorumları yapanların gizli ajandalarının hedeflerini mi zorluyor?” dedi. Bazı AB ülkelerinin teröre destek verdiğini ve yakaladıkları teröristleri bıraktıklarını belirten Büyükanıt, “Sanki çatışan iki ülke varmış gibi ateşkes denen bir süreç başlatıldı” diye konuştu.
-
ERDOĞAN’A GÖRE TEHDİT YOK – Başbakan, Sezer ve Genelkurmay Başkanı’na ABD’den yanıt verdi. Erdoğan, Türkiye’de sivil bir iradenin işbaşında olduğunu vurgulayarak “Bu sivil iradenin ve anayasada bütün kurumların tanımları yapılmıştır. Bu tanımlar ne ise herkes bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. TSK de bu tanıma uygun olarak hareket etmek durumundadır. Bunun dışına çıkamaz” dedi.
-
TESEV BAĞIMSIZ ÇALIŞAN BİR KURUMDUR – Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı’nın (TESEV) raporuna yaptığı eleştirilere yanıt veren vakfın program yöneticisi Volkan Aytar, “TESEV raporunda yalnızca eleştirel değil Türkiye’nin yaptığı reformlardan da övgüyle bahsedildi” dedi.
-
YARGI LAİKLİĞİ KORUR – Yargıtay Başkanı Arslan, yargının Cumhuriyeti koruma konusunda görevini yapacağını söyledi. Türkiye Adalet Akademisi’nin 2006-2007 eğitim yılı açılış töreninde konuşan Yargıtay Başkanı Osman Arslan, “Yargı laikliği korur. Nasıl mı korur? Laik Cumhuriyeti yıkmaya teşebbüs edenleri cezalandırarak korur” dedi.
-
MİLLETİ UYUTAMAZLAR – CHP Grup Başkanvekili Topuz, ‘irtica tehdidi yoktur’ diyen hükümet üyelerine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Sezer’in irtica tehdidine dikkat çeken konuşmasını ‘muhteşem’ olarak yorumlayan CHP’li Topuz, “Sayın Cumhurbaşkanı’nı kutluyoruz. Rejim, anayasa sorunlarını berrak bir şekilde ortaya koydu” dedi. Topuz seçim yasaları konusunda AKP’ye destek vermeyeceklerini söyledi.
-
AKP MESAJLARA TEMKİNLİ – Parti yöneticileri, Sezer ve Büyükanıt’ın sözleriyle ilgili sert açıklamalardan kaçındı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Fırat, “Laiklik evrensel bir kavramdır. Yeniden tanımlama yapmak, kavram kargaşasına neden olur” dedi. Başbakan Vekili Mehmet Ali Şahin ise, ”Türkiye, yöneticilerinin birbirleri hakkındaki beyanlarına cevap yetiştirmek için enerjisini sarf etmek lüksüne sahip değildir” diye konuştu.
4 Ekim
-
FETHULLAHÇI YAPILANMA – Büyükanıt’ın eleştirdiği Soros’çu TESEV’in raporu Fethulahçı kesimden destek aldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın konuşmasında Polis Akademisi’ni sert bir dille eleştirmesi Emniyet içindeki Fethullahçı yapılanmayı işaret ediyor. Özellikle Atabeyler Operasyonu’nda belgelerin basına sızdırılması bazı gazetelerde “Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yıpratma çabası” olarak değerlendirilmiş; Polis Akademisi Dekan Yardımcısı Önder Aytaç, bu haber ve yorumları Fethullahçı Aksiyon dergisinde eleştirerek “manipülasyon” olarak nitelemişti. TESEV, yüz milyonlarca doları, kendi Açık Toplum Enstitüsü’ne bağışlayan, özellikle Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra kurulan ülkelerde yönetim değişikliklerine varan toplumsal hareketlerde adı geçen Saros’un Türkiye’de en çok desteklediği vakıflar arasında yer alıyor. TESEV bir süre önce yayımladığı “Almanak: Türkiye-Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” adlı raporda “TSK’nin ülkeyi yöneten AKP’yi laikliğe karşı dolaylı tehdit olarak algıladığı” görüşüne yer vermişti.
-
REHN : DİYALOĞA AÇIĞIZ – Avrupa Birliği’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın sözleri konusunda sert mesaj vermekten kaçınırken “Avrupa demokrasisinde ordu, sivil denetim altındadır” dedi.
-
ERDOĞAN GİTTİĞİ GİBİ GERE DÖNDÜ – Başbakan Erdoğan, ABD yolunda Türkiye’nin en fazla hassasiyet gösterdiği konu olarak yansıttığı PKK’ye ilişkin net ve somut bir taahhüt alamazken Bush, ABD’nin küresel teröre karşı mücadele tezini bir kez daha Türkiye’nin önüne koydu., PKK’nin adını anmaktan kaçındı. Kıbrıs konusunda da beklentiler gerçekleşmedi. Erdoğan’ın, Kıbrıs’ta destek talebine Bush, Türk tarafının Anan Planı’na ilişkin tutumunu övmekle yetindi.
-
KİRLİLİK HAMSİYİ DE TEHDİT EDİYOR – Üç tarafı denizle çevrili Türkiye’de bilinçsiz avlanma ve kirlilik, hem balık üretimini hem de balık türü sayısını yarı yarıya düşürdü. Türkiye’de balık üretim miktarı son 15 yılda 100 bin ton azalırken balık türü sayısı da 52’den 24’e geriledi. Ordu Ticaret Borsası’nca hazırlanan “Karadeniz’de Balıkçılık” konulu raporda balıkçılığın artık ekonomik bir işkolu olmaktan çıkıp adeta bir katliama dönüştüğüne dikkat çekildi.
-
CAMİ İÇİN OKULDA YARDIM – Zonguldak’ta Milli Eğitim’de üst üste yaşanan skandallara yeni bir skandal eklendi. Laiklik karşıtı birçok etkinlikle gündeme gelen Zonguldak’ın Çaycuma ilçesi milli eğitim müdürlüğü yeni bir skandala daha imza attı. Kaymakamlığın talimatıyla okullara bir yazı gönderen Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürü Dursun Şen, öğrencilerin “Safa Camii Yaptırma ve Koruma Derneği’ne yardım yapmasını istedi. Milli Eğitim’in işinin camiye yardım toplamak olmadığını belirten CHP İl Başkanı Ali Koçal, “Amaç, yasaların öngörmüş olduğu ilkeler çerçevesinde eğitim yapmaktır. Görülüyor ki Milli Eğitim’deki yapılaşma AKP politikasının gereğine göre yapılıyor.
-
REFORM SÜRECİ YAVAŞLADI – AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi. Rehn’den hükümete ev ödevi:
-
Ek protokolü bir an önce çıkarın
-
301’in değişmesi temel şart, siyasi kriter
-
Soykırım koşul değil
-
Kadın hakları ve dini özgürlükler alanlarında gelişmeye ihtiyaç duyuluyor
-
Terörle mücadele yasasındaki terör tanımında belirsizlikler var.
-
KAYGININ NEDENİ AKP – CHP Lideri Deniz Baykal, hükümetin laiklik anlayışını içine sindiremediğini söyledi. “İrtica var mı, yok mu?” tartışmalarına hükümetin bu sorun karşısında takındığı tavrın neden olduğunu belirten Baykal, “İçişleri Bakanlığı, müthiş bir cemaatleşme kuşatmasına tabi” dedi. Son günlerde yapılan açıklamaların darbe arayışı değil, objektif uyarılar olduğunu belirten Baykal, “TSK kendini savunmak zorunda kalıyor, Milli Savunma Bakanı susuyor, yazıklar olsun” diye konuştu.
-
DEV-YOL DAVASI YİNE TARTIŞMALI – Çeyrek asırlık yargılama süreci, eksik dosyalar ve 20 müebbet kararıyla sonlandı. Sanık avukatlarının kaybolan dosyalar nedeniyle savunma yapamadıklarını belirtmelerine rağmen, ek süre vermeyen mahkeme heyeti, 20 sanığa müebbet, 2 sanığı ise 16 yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanıkların daha önce tutuklu kaldıkları süreyi göz önüne alarak, tutuklanmalarına yer olmadığına karar verdi.
-
AB YOLUNDA ERKEN ÇIKMAZ – 2005’te başlayan müzakereler birinci yılını doldurmadan Kıbrıs’ta kriz tehlikesi çıktı. 20 Ekim 2005’te başlayan tarama sürecinin 13 Ekim’de tamamlanması bekleniyor. Buna karşın Rum kesimi Türkiye limanlarını Güney Kıbrıs’a açmadığı sürece diğer başlıkların açılmayacağı konusunda açık mesaj verdi.
-
285 MİLYON METREKARE SATILDI – Mülk sahibi olma yarışına giren yabancılara ait taşınmazların yüzde 88’ini Suriyeliler aldı. Türkiye’de mülk sahibi olanların ülkelerine bakıldığında yüzölçümü açısından ilk sıradaki Suriye’yi, Almanya ve Lübnan izliyor. Mülk satın alan kişi sayısına göre ise İngilizler birinci, Almanlar ikinci, Yunanlılar üçüncü.
5 Ekim
-
AKP GİDEREK ERİYOR – İktidar partisinin giderek zayıflamakta olduğuna dikkat çeken Baykal, seçimde toplumsal uzlaşma mesajı verdi. CHP lideri, halkın önemli bir kesiminin hem 4 yıl öncesine göre durumundan memnun olmadığını hem de AKP’nin dışarıya karşı ulusu yeterince temsil edemediğini düşündüğünü belirtti. AKP’nin kamuoyu yoklamalarında bu nedenle sürekli destek yitirirken CHP’nin güçlendiğini söyleyen Deniz Baykal, “Herkese çözüm için gelin CHP’ye diyeceğiz. Bunu yaparken, tepede 3-5 kişi bir araya gelmek yerine topluma gideceğiz. Toplumda en geniş uzlaşmayı oluşturacağız” dedi.
-
SÖMÜRGE VALİSİ GİBİ- Türkiye’deki irtica tartışmalarını “kakofonik gürültü” diye değerlendiren Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson sömürge valisi gibi konuşmakla suçlandı. “Küstahlık yapan” büyükelçiye birilerinin haddini bildirmesi gerektiğini belirten CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, “Türkiye’yi küçültücü bu açıklamayı nasıl yapabiliyor? Hükümet, Dışişleri Bakanlığı bunlara nasıl göz yumuyor? ABD’ye her türlü tavizi verir, peşkeş çekmeye hazır olduğunuzu ortaya koyarsanız bunlar olur” diye konuştu. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, büyükelçinin bu açıklamaları rahatça yapmasının nedeninin dış ilişkilerde onurlu, sağlam, Ecevit gibi, Atatürk gibi bir duruş sergileyememenin sonucu olduğunu belirterek AKP hükümetini suçladı. DYP Genel Başkan Yardımcısı, Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir de büyükelçinin önceleri daha tertipli konuştuğunu hatırlatarak, “Artık Washington’un havasından mı, orada AKP’nin telkinlerinden mi bilemiyorum, kendini bıraktı” dedi.
-
KAYIT DIŞI ALDI YÜRÜDÜ – Çalışma Bakanlığı, Türkiye’deki kayıt dışı ekonominin Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 50’sinden fazla oldruğunu bildirdi. Kayıt dışıyla ilgili projenin genelgesinde, devletin kayıt dışı istihdamdan yıllık brüt kaybının 17 milyar YTL olduğu hesaplandı. Kayıt dışı istihdamın yaygınlığı, “istihdam vergilerinin yüksekliği, bürokratik işlemlerin fazlalığı, etkin denetimin gerçekleştirilmemesi, işsizlik oranının yüksekliği” gibi nedenlere bağlandı.
-
HER YERDE SAROS VAR – Son üç yıldır Türk Silahlı Kuvvetlerini eleştiren TESEV’in tüm programlarına tam destek veren Saros Vakfı’nın Türkiye ayağı Açık Toplum Enstitüsü, boru hattı döşemeciliğinden, internet sitelerine, gazete çıkarmaktan madencilik ve kadın haklarına yönelik çok sayıda projeye kaynak sağlıyor. Açık Toplum Enstitüsü 50’nin üzerinde kuruluşa destek sağlıyor.
-
TÜRKİYE EN KİRLİLERDEN – Uluslar arası Saydamlık Örgütü’nün 2006 yılı “Rüşvet Verenler Endeksi” sonuçlarına göre Türk firmaları yurt dışında işlerini sürdürürken yoğun biçimde rüşvete başvuruyor. Endekse göre en temiz ülke İsviçre; en kirli ülke Hindistan. Türkiye’de en kirli 5 ülke arasında yer alıyor. Şirketler, daha çok yolsuzlukla mücadelenin zayıf olduğu gelişmekte olan ülkelerde rüşvet vermek zorunda kalıyor.
-
MARAŞ VE MAGOSA GİDİYOR – Serdar Denktaş, KKTC politikası ve ayak oyunları nedeniyle Başbakan Erdoğan’ı eleştirdi. AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın önerilerinin kabul edilemez olduğunu belirten Denktaş, “Hem Maraş hem de Magosa Limanı’nın devri öngörülüyor. Bunun karşılığında ise iki yıllığına doğrudan ticaret hakkı verilecekmiş. Peki iki yıl sonra ne olacak? AB tamam derse… Elinizdeki kozlar gitmiş olacak” dedi. Gül’ün öneriler için çelişkili konuştuğuna dikkat çeken Denktaş, ya dışişlerinin atlandığını ya da Gül’ün bilerek farklı mesajlar verdiğini söyledi.
-
ERDOĞAN’A ALKIŞ YOK – Çukurova Üniversitesi’nin açılışında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın mesajını yalnızca iki kişi beğendi.
-
ASKERE KISKAÇ ÖNERİSİ – TESEV’in Türkçe baskısını yaptığı kitap iç güvenliğe ilişkin çarpıcı öneriler içeriyor. Parlamentolararası Birlik tarafından yayımlanan ve TESEV tarafından Türkçeye çevrilen “Güvenlik Sektörünün Parlamenter Gözetimi” adlı kitaptaki jandarma ve sahil güvenlik gibi devletin silahlı güçlerinin iç güvenlik konularına karışmaması, silahlı kuvvetlerin ombudsman tarafından denetlenmesi öneriliyor.
-
TÜRKİYE’NİN ÇOCUK KARNESİ ZAYIF DOLU – Türkiye’de 3 milyon 600 bin ailenin yoksulluk sınırında yaşaması çocukları olumsuz etkiliyor.
-
Türkiye’de dört çocuktan biri yoksul
-
Yoksul çocukların çoğunluğu büyük şehirlerde ve köylerde
-
Göç çocuklarının en çok yaşadığı iller Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi şehirleri
-
Türkiye’de beş çocuktan biri çalışıyor
-
Çalışan çocukların yüzde 76.9’u tarım kesiminde
-
Çalışan çocuklara uygulanacak çocuk işgücünden yararlanma standartlarında etkin olunamadı
-
Güvence altında çalışan çocukların izin, iş güvenliği, iş kazası, dayak ve azarlama sorunları aşılamadı
-
Sokakta çalışan çocukların sayısında artış oldu
-
Asgari çalışma yaşı uygulanamadı
-
ÖZİLHAN’DAN DA CARİ AÇIK UYARISI – Anadolu Endüstri Holding İcra Kurulu Başkanı, hükümeti mutlaka önlem almaya çağırdı. Tuncay Özilhan, cari açığın sürdürülebilir bir yapı olmadığını, ekonominin kırılganlığını artırdığını söyledi.
-
ERDOĞAN TÜRKİYE DEĞİLDİR – Serdar Denktaş, KKTC’de olanlar için AKP’yi ve Başbakan’ı ağır bir dille eleştirdi. Erdoğan’ın, “Ağzı olan konuşuyor” sözlerine, “Ağzımız olduğu sürece konuşmaya devam edeceğiz” yanıtını veren Serdar Denktaş, “AKP anavatan değildir. Erdoğan da Türkiye değildir” dedi.
6 Ekim
-
BİRLİK KAZANDIRACAK – CHP, DSP ve SHP’nin anlaşması durumunda sol oylar AKP’yi yakalayabilecek. Sonar Araştırma Şirketi’nin 14 büyük ilde gerçekleştirdiği “Eğilimler Türkiye Araştırması” sonuçlarına göre, sol ittifak AKP’ye karşı güçlü bir alternatif oluşturuyor. CHP-DSP-SHP’den oluşan sol ittifak, yüzde 27.06’ya ulaşarak, AKP’nin yüzde 27.80 oy oranına yaklaşıyor. Bu senaryoda DYP yüzde 13.94, MHP yüzde 13.12 oy oranıyla AKP ve sol ittifakı izliyor. CHP’nin dışarıda kaldığı, DSP ve SHP’den oluşabilecek ikinci sol ittifak senaryosunda ise DSP-SHP ittifakı ancak yüzde 12.43 oy oranıyla beşinci parti olarak Meclis’e girebiliyor.
-
SEÇİLME YAŞI 25’E İNİYOR – AKP, CHP ve Anavatan Partisi anayasanın 76. maddesi değiştirilerek, milletvekili seçilme yaşının 30’dan 25’e indirilmesi konusunda anlaştı. Tek maddelik anayasa değişikliği önerisi gelecek hafta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.
-
AKP’DEN ‘TANIM’ TAKTİĞİ – Kamusal alan, anayasal yurttaşlık ve laikliğin ardından şimdi de irtica tanımı istiyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın irtica uyarıları karşısında “gerilimi tırmandırmama” politikası izleyen AKP, bir kez daha tanım taktiği uygulamaya başladı. Başbakan Erdoğan, “İşe irtica kavramını tarif ederek başlamalıyız. Türkiye’de kimse buna hukuki bir tanım getiremiyor” diyerek, tartışmayı farklı bir noktaya çekmeye çalıştı. AKP, daha önce de sıkıştığı konularda tanım tartışmaları çıkarmıştı. İktidar partisi bu kez de aynı taktikle tansiyonu düşürüp, tanım tartışmasıyla yanıt vererek tabana ‘hükümet sessiz kalmadı’ mesajını vermek istiyor. AKP aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde zaman kazanma, hükümete olası sert uyarıların devam etmesinin önüne geçme ve gündemi kontrol altına alma peşinde.
-
ARINÇ BÜYÜKANIT’I ELEŞTİRDİ – TBMM Başkanı Arınç, irtica tehdidine dikkat çeken komutanların sözlerine tek tek yanıt verirken, Genelkurmay Başkanı’nın “Laiklik tanımını devletin en üst düzeyinde sorgulayanlar var” şeklindeki ifadesini, “Eğer beni kastediyorsa bundan üzüntü duyarım. Devletin üst kademesinde bulunan insan olarak böyle bir ifade kullanılmasını da nezaketsizlik sayarım” diye eleştirdi. Laikliğin yeniden tanımlanması isteğini tekrarlayan arınç, Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e övgüler yağdırdı. TBMM Başkanı, “Sayın Özkök Paşa da bizi izliyor olabilir, herkes bizi izliyor olabilir. O, 4 yıl boyunca ülkede çok iyi bir hizmet verdi. Görevini alnı açık bir şekilde tamamladı. Veda töreninde eşinden çok ben ağladım” diye konuştu.
-
EMNİYET HAREKETE GEÇTİ – TESEV’in tartışmalı Almanak’ına yazı yazan öğretim elamanları hakkında soruşturma açıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, TESEV’in Almanak’ının kendileriyle bir ilgisinin bulunmadığı belirtilerek ilgili öğretim üyeleri hakkında soruşturma yapıldığı belirtildi. Açıklamada, öğretim görevlilerinin yazdıkları yazılar konusunda izin almadıkları da belirtildi.
-
ÇATLI DEVLET İÇİN ÇOK ÖNEMLİYMİŞ – Susurluk davasında emekli albay Eşref Hatipoğlu tanık olarak dinlendi. Hatipoğlu, Abdullah Çatlı ile ‘devlet için çok önemli istihbaret kaynağı’ diye tanıştırıldığını ifade etti.
-
THY’DEN ‘İMAMLIK’ TESTİ! – Personel seçimi için yapılan testte, dini ağırlıklı ve özel yaşamı kapsayan sorular dikkat çekiyor. Testte, “Birçok kimseden daha çok dindarımdır”, “Namazımı hemen hemen muntazaman kılarım”, “mastürbasyonda kendi cinsimle ilgili hayal beni tahrik eder” gibi sorular yer alıyor.
-
ADLARI BİLE RAHATSIZ EDİYOR – AKP’lilerin oylarıyla aydınların adını taşıyan sokak ve cadde isimleri silinecek.
-
ORUÇ TERÖRÜ KAYIT SİLDİRDİ – Sahura kalkmadığı için dövülen Erdinç Eren, okuldan ayrılarak memleketine döndü.
-
CARİ AÇIĞIN SUÇLUSU PETROL – Babacan, 2002’nin enerji fiyatları olsaydı, cari açığın en fazla GSMH’nin yüzde 4’ünde kalacağını ileri sürdü. Türkiye ekonomisinin en önemli risk faktörünü dış gelişmelere indirgeyen Babacan, Avrupa Birliği ile tarama sürecinin önümüzdeki hafta tamamlanacağını açıkladı. Babacan, “Ardından tek tek fasıllara geçilecek ve bu süreçte ülkelerin tek tek onayı gerekecek” dedi.
-
VERGİDE YAZ TATİLİ – 1-20 Temmuz tarihleri arasındaki ‘mali tatil’ de inceleme ve ceza olmayacak. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçen ve Meclis’ten hızla çıkarılacağı ifade edilen mali tatil düzenlemesine göre, 20 gün boyunca vergi ve harçlarla ilgili herhangi bir işlem yapılmayacak.
-
ENFLASYONDA EKİM UYARISI – Merkez Bankası, ekim ayı enflasyonunun yüksek çıkabileceğini bildirdi. Ramazan ve giyim fiyatlarındaki mevsimsel ayarlamalar etkili olacak.
7 Ekim
-
ASKER YOLA ÇIKTI – Lübnan’da görev yapacak Türk askerleri, ‘Gaziantep’ firkateyniyle Marmaris Aksaz Deniz Üssü’nden hareket etti.
-
İRTİCA HER YERDE – Başbakan ve hükümetin inkâr ettiği şeriatçılık her geçen gün yaygınlaşıyor.
-
Anayasa ile ters düşen Müsteşar Dinçer görevde
-
Tarikat şeyhi rüyası resmi işlem görüyor
-
Ders kitapları hurafelerle dolu
-
Cüppeliler sokaklarda cirit atıyor
-
Radyolardan şeriat propagandası yapılıyor
-
Mayolular plajda saldırıya uğruyor
-
Türban kararı nedeniyle Danıştay saldırıya uğradı
-
İrticai nedenlerle ordudan ilişiği kesilenlere şerh konuluyor
-
THY, personelini ahiret sorularıyla seçiyor
-
Oruç baskısı kayıt sildirtiyor
-
LAİKLİK CUMHURİYETİN VAZGEÇİLMEZİ – Yargıtay’ın bildirisinde, “Yargıtay, anayasa ve yasalarla kendisine verilen görevleri yerine getirirken, laiklik ilkesini sapma göstermeden uygulamış ve bundan sonra da özenle uygulamaya devam edecektir” denildi.
-
ŞERİAT PROPAGANDASI – Milli Eğitim Bakanlığı Sitesi’nde İslamiyete çağrı. www.kurtalan.meb.gov.trn adresli Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde “şeriat propagandası” yapılıyor. Siirt’in Kurtalan ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait sitedeki “Kronoloji/Tarihte İbretli Olaylar” bölümünde “Bunları Biliyor musunuz?” başlığı ile yayımlanan e-kitap’ta Saidi Nursi’ye övgüler diziliyor: Cumhuriyet rejimi ve laiklik ilkesi karalanıyor.
-
IMF’NİN GÜNDEMİ YOĞUN – IMF’nin Ankara’daki görüşmeleri, 2007 bütçesinin yanı sıra 2006’daki gerçekleşmeler ve yapısal reformları da içerecek. İstanbul’da başlayıp, Ankara’da devam edecek görüşmelerde bütçe beklentileri ve politikaları, enflasyon görüntüsü, vergi reformları, sosyal güvenlik reformu uygulamasının hazırlıkları, bankacılık sektöründeki denetlemenin daha da güçlendirilmesindeki ilerleme ve devlet bankaları reformu ele alınacak.
-
GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER – İstanbul’un kurtuluşunun 83. yıldönümünde ‘irtica’ tehlikesine dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının irticaya yönelik uyarılarına büyük ölçüde katıldıklarını vurgulayan 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, “Silahlı Kuvvetler bu yakıcı tehlikeyi dile getiriyorsa, getirmeyenler utanmalı” yorumunu yaptı. Dolmabahçe Rıhtımı’nda bir araya gelen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) üyesi bir grup da Atatürk’ün “Geldikleri gibi giderler!” sözünün bulunduğu pankart açtı. Grup adına açıklama yapan ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan, İstanbul’un 83. kurtuluş yılını kutlarken kentin geçmiş acılarının da anımsanması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Bahriye Üçok’un öldürülmesinin de 16. yılı olduğunu da anımsatan Saylan, “Türkiye’nin laik ve demokratik yapısını bozmaya kimsenin gücü yetmeyecek” dedi.
-
AKP HUKUK TANIMIYOR – Hükümetin kadrolaşma uygulamalarına karşı 6 bin 391 dava açıldı, 3 atamadan biri yargıdan döndü. Bu davalar sonucunda 1977 atama kararı iptal edildi. 1264 dava reddedilirken, diğerleri sürüyor. Yargı kararlarını uygulamadığı için 83 bürokrat hakkında dava açıldı. Soruşturma izni istenen 44 personelden yalnızca 5’ine izin verildi.
-
PAMUK ÜRETİCİSİ DE İSYAN ETTİ – Fındık üreticisinin AKP hükümeti ile yaşadığı sorunların ardından pamukta da sorun büyüyor. Ülke nüfusunun yüzde 40’ına yakın kesiminin tarımla uğraştığını anımsatan Antakya Ticaret Borsası Başkanı M.Ali Kuseyri, tarımı iyi planlamayan, tarımın gerekli alt yapılarını ve yatırımları ihmale uğratan kişiler yüzünden tarımda tehlike çanlarının çaldığını açıkladı. Kuseyri, Türkiye’deki pamuk üretiminin yüzde 30’unun karşılandığı Hatay’da bu sezon 62 bin 860 hektardaki pamuk ekiminden 300 bin ton rekolte beklediklerini belirtti. Kuseyri, tarımda girdi maliyetleri yüzde 15 artarken pamuk fiyatlarının geçen yıldaki oranda kalmasının tarım kesimini hayal kırıklığına uğrattığını söyledi.
-
FRANSA TÜRKİYE’Yİ KAYBEDECEK – Dışişleri Bakanlığı, soykırımın inkârını suç sayan teklifin ilişkilere büyük darbe indireceğini bildirdi. Bakanlık sözcüsü Tan, “Ermeni konusu geçmişte ilişkilerimizi fazlasıyla zehirlemiştir. Ancak bu sefer söz konusu yasa teklifinin, iki ülke ilişkilerine çok ağır bir darbe indireceği açıktır… Fransa, tabir yerindeyse Türkiye’yi kaybedecektir” dedi.
8 Ekim
-
AB ÜYELİĞİ HAYAL – Birliğin 2025 yılındaki sorunlarını inceleyen raporda Türkiye üye olarak görülmüyor. AB’nin en önemli güvenlik kuruluşlarından Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin adı 19 kez geçiyor. Raporda, Türkiye’ye Somali, Sudan gibi ülkelerle aynı grupta değinilmesi dikkat çekiyor. 2025’te Ortadoğu’nun en istikrarsız ve başarısız ülkelerle dolu bölge olmayı sürdüreceği öngörülen raporda, hiçbir ülkenin askeri ve ekonomik açıdan ne kadar güçlü olursa olsun tek başına hegemonya kuramayacağı belirtiliyor.
-
HUKUK DIŞI DAVRANIŞ – Avrupa Komisyonu, uluslararası alanda tanınan Avrupalı hukukçulardan Kıbrıs konusunda görüş aldı. Hukukçular, Rum kesiminin Kıbrıs’ın tek temsilcisi olarak AB’ye alınmasının uluslar arası anlaşmalar ve uluslar arası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirttiler. Gözlemciler de AB’nin Yunanistan ve Rumlar yüzünden büyük bir hukuk sorunu ile karşı karşıya olduğunu vurguluyor. AB dönem başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs’ta çözüm için ortaya koyduğu plan ile birlikte AB’nin uluslar arası hukuku yine yok saydığı ortaya çıktı. Finlandiya, bu planıyla Gazimagosa Kaza Mahkemesi’nin 271/2000 ve 272/2000 no’lu tespit davalarına ilişkin olarak Maraş’ın vakıf malı olduğu yönünde karar almasını görmezden gelerek Maraş’ın Birleşmiş Milletler’e devredilmesini öngördü.
-
YOKSULUN ENFLASYONU – Kamu-Sen, 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 2043 YTL’ye çıktığını açıkladı. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın araştırmasına göre geçen yılın eylül ayından bu yana enflasyonun, nüfusun en yoksul yüzde 20’lik dilimi için yüzde 11.54 olarak gerçekleştiği belirtildi.
-
DİSK: KARANLIĞA GEÇİT YOK – Çelebi, gericiliğe karşı demokratik, çağdaş ve aydınlık bir Türkiye mücadelesi verdiklerini söyledi. Türkiye’nin tepesinde bugün bir kurumlar savaşı yaşandığını, hükümet ve Meclis çoğunluğunun; cumhurbaşkanlığı, yüksek yargı, üniversiteler ve Türk silahlı Kuvvetleri ile çatıştığını; polisin, TSK’ye ve yüksek yargıya karşı hükümetin emrinde örtülü operasyonlar yaptığını anlatan DİSK Genel Başkanı Çelebi, ABD’nin Fethullah Gülen’in desteğiyle Türkiye’de “ılımlı İslam” projesini gerçekleştirmesine tepki göstererek Türkiye’nin karanlığa sürüklenmesine izin vermeyeceğini söyledi.
-
EMEKLİLER AKP’Yİ PROTESTO ETTİ – Emekli-Sen üyeleri, insanca yaşanacak ücret ve sendika hakkı talepleriyle, “Yeter artık, bıçak kemiğe dayandı” mitingi düzenledi. Sıhhiye Toros Sokak’ta toplanan emekliler, sloganlar atarak Abdi İpekçi Parkı’na yürüdü. Sendika Genel Başkanı Veli Beysülen, burada yaptığı konuşmada, emeklilerin, ülkeye yıllarını, alın terini, göz nurunu ve emeğini verdiğini söyledi. Türkiye’de milyonlarca emeklinin verdiği yılların karşılığı olmaktan uzak koşullarda yaşam savaşı verdiğini vurgulayan Beysülen, “Bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün iktidarlar IMF programlarıyla diğer emekçi kesimler gibi biz emeklileri de açlığa, yoksulluğa mahkûm ettiler. Bu utanç verici bir durumdur” dedi.
-
YÜZDE 10 BARAJI KALKMALI – ÖDP Genel Başkanı Hayri Kozanoğlu, siyasi partilerin ittifak yapmasının önündeki engellerin kalkması gerektiğini söyledi.
-
İŞSİZLİK ORANI GİZLENİYOR – Baykal, ekonominin iplerinin siyasetçi ve bürokratların elinden çıktığını belirtti. Hükümetin ekonomide iftiharla anlattığı iyileşmelerin reel sektöre yansımadığını belirten Baykal, Türkiye İstatistik Kurumu’nun işsizlik oranını gizlemeye çalıştığını söyledi. Türkiye’de işsiz sayısının 2 milyon 245 bin olarak gösterildiğini belirten Baykal, bu sayının 4 milyonun üzerinde olduğunu savundu.
-
‘ÖZEL’ LERE BİR DARBE DAHA – Devlet desteğini kaldıran bakanlık bu kez devlet tiyatrosu sahnelerinin kirasını 5 kat artırdı. Özel tiyatrolar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı artışları ‘çağdaş sanatı yok etme çabası’ olarak değerlendirdi. Geçen yıl Ankara, İzmir ve İstanbul’daki devlet tiyatrosu salonlarını 200YTL’ye kiralayan bakanlık, bu ücreti 1000 YTL’ye çıkardı.
9 Ekim
-
GÜLEN KAVGASI – Eleştiren televizyon kanallarına ceza yağdırılınca RTÜK’te bazı üyeler isyan etti. İrticacı radyoları yakın takibe alan İstanbul Bölge Müdürü Cengiz Karakaşoğlu’nu görevden alan RTÜK, şimdi de Fethullah Gülen hakkında yayımlanan programlar nedeniyle çeşitli kanallara ceza kesmeye başladı. Kurul, Gülen’in avukatının şikâyeti üzerine geçmişte Gülen’e en yakın isimlerden biri olan daha sonra da yollarını ayıran Nurettin Veren’in açıklamalarına yer veren Kanaltürk ve Ulusal Kanal’dan savunma istedi. Konuyu inceleyen Televizyon İzleme ve Değerlendirme Dairesi, iki kanalda yayımlanan programların Gülen’in kişilik haklarına saldırı niteliği taşıdığını raporlaştırdı. Raporlar, art arda kurulun toplantılarına gelmeye başladı. Raporlar, üyeleri karşı karşıya getirdi. Bir üye, “İrticaya hassasiyet göstereceğinize Gülen hakkındaki eleştirilere hassasiyet gösteriyorsunuz” diyerek toplantıyı terk etti.
-
İRTİCANIN DANISKASI VAR – Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, telefonla katıldığı bir programda hükümeti irtica tehtidi konusunda topa tuttu. “Ülkede irtica tehlikesinin daniskası var. Ben görevde olsaydım, AKP’ye kapatma davası açardım” diyen Savaş, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Cumhuriyet rejimine başlı başına bir irtica tehlikesi oluşturmuş kişilerden biri olduğunu da söyledi. İrticai kesimlerin yaptıkları her şeyin anayasanın son 24 üncü maddesine aykırı olduğunu ileri süren Savaş, “Devlette tam bir irticai kadrolaşma var. Herkes bunun farkında. Cumhuriyeti korumak ve kollamak için kendine İç Hizmet Kanunu’nun 35’inci maddesinde görev verilen Türk Silahlı Kuvvetleri de elbette uyarı görevini yapacaktır” dedi.
-
BORÇLA DOĞUYORUZ – 2002 yılında her bebek 5 bin 28 YTL borçla dünyaya gelirken, 2006 yılında bu borç miktarı 7 bin 367 YTL’ye çıktı. AKP’nin iktidarda olduğu son dört yıllık dönemde Türkiye’nin iç ve dış borç stoku yüzde 55.5 oranında artarak 544.2 milyar YTL’ye yükseldi. Kişi başına borç miktarı yüzde 46.5 artış gösterdi. Raporu değerlendiren BASK Genel Başkanı Resul Akay, “Ekonomide toz pembe bir portre çizenlerin, bu tablo karşısında nasıl bir savunma yapacaklarını merak ediyoruz” diye konuştu.
-
EKONOMİ KAÇAK – Ankara Ticaret Odası’nın raporuna göre pek çok mal Türkiye’ye kaçak giriyor. En büyük zarar akaryakıt kaçakçılığından geliyor. Türkiye’ye yılda 2.5 milyon ton kaçak akaryakıt giriyor. Son 10 yılda Türkiye’ye gümrük kayıtlarına göre 40 milyon, Telekomünikasyon Kurumu verilerine göre ise 70 milyon cep telefonu girdi. Rapora göre Türkiye’ye her yıl 25 bin ton kaçak sigara sokuluyor, devlet her yıl 2.5 milyar dolar vergi kaybına uğruyor.
-
İP’DEN FRANSA KARŞITI EYLEM – İşçi Partisi (İP), 12 Ekim’de Fransa Meclisi’nde oylanacak olan ve kabul edilmesi beklenen, Ermeni Soykırımı’nı kabul etmeyenlerin ceza almasını sağlayacak yasa tasarısını, İstiklal Caddesi üzerindeki Fransız Konsolosluğu’na siyah çelenk bırakarak protesto etti. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, 12 Ekim’de yasanın Fransız Meclisi’nden geçmesi halinde 13 Ekim’de Fransız mallarını boykot edecek bir kampanya başlatacaklarını söyledi.
-
“ÖSS” Cİ TEK ÜLKE Türkiye! – ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS ile ilgili olarak “Sadece test yapan ve tüm yükseköğretim programlarına tek bir sınavla yerleştiren bizden başka bir ülke yok” dedi. Yarımağan, aşağı yukarı tüm ülkelerde testin yanı sıra açık uçlu sorular da yöneltildiğini belirterek sınav sisteminden şikâyetlerin azaltılması için böyle gerektiğini, ancak bunun yapılabilmesi için sınava giren aday sayısının önemli ölçüde azaltılmasının zorunlu olduğunu söyledi.
-
EMEKLİLERE İÇKİ DAYAĞI – Aydos Ormanları’nda önceki gece içki içtikleri gerekçesiyle işçi emeklisi İsmail G ve İbrahim E. Çember sakallı, cüppeli 10 kişilik bir grubun saldırısına uğradı. Saldırıda ağır yaralanan İbrahim E., böbreklerinden zarar gördü ve ayağı kırıldı.
-
ÖĞRETMENE DUA ÖĞÜDÜ – Konya’da zihinsel engellilerin eğitimi için düzenlenen hizmet içi eğitim sonrasında dağıtılan ders notlarında öğretmenlere, eğitim modeli olarak dua öneriliyor. Eğitimde kaynak olarak kullanılması önerilen CD’ deki slayt gösterisi, Arapça bir yazı eşliğinde “Zamana hükmetmek istiyorsanız, zamanın hâkimi olan Allah’ın hükmü altına girin” slaytıyla son buluyor.
-
RTÜK’TE GÜLEN KAVGASI – Kurumun ‘emekli bir vaizi’ eleştirenleri cezalandırmak için gösterdiği büyük gayret tartışma yarattı. Kanaltürk ve Ulusal Kanal’da yayımlanan Fethullah Gülen’le ilgili programlar üzerine Gülen’in avukatı, iki kanalı RTÜK’e şikâyet etti. Televizyon İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nin, başvuru üzerine hazırladığı raporlar, kurul üyelerini karşı karşıya getirdi. Bir üye, ‘irticaya hassasiyet göstereceğinize Gülen hakkındaki eleştirilere hassasiyet gösteriyorsunuz’ diyerek toplantıyı terk etti.
-
DİNÇER VE ÇELİK GÖREVDEN ALINMALI – CHP Genel Başkan Yardımcısı Selvi, AKP’nin irtica ile mücadelede samimi olduğunu göstermek için harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
-
PARTİZANLIĞIN BELGESİ… – AKP partizanlığının örneklerine her gün yenileri ekleniyor. Bunlardan sonuncusu Muğla ilinden. Muğla il merkez ilçeye bağlı Kafaca beldesinde, AKP belge örgütü “iş başvuruları” duyurusunda son derece pervasız davranmış. Duyuru aynen şöyle: “Beldemiz halkından T.K.İ. istimlak mağduru olup iş talebinde bulunmak isteyenlerin AKP belde başkanlığına isimlerini yazdırmaları rica olunur. AKP Kafaca Belde Başkanlığı adına İdris Karadeveci.
-
VERGİLER ACIMASIZ, ADALETSİZ – CHP’li Sözen, AKP’nin yeni vergi paketinin kentlerde yaşayanlara ciddi yükler getireceğini söyledi. Önümüzdeki günlerde komisyonlarda görüşülecek olan tasarıda her kesime aynı yükün getirildiğini belirten Nurettin Sözen, “Dar gelirli, orta sınıf, üst gelir grubu ayırımı yapılmamış, bu adil değil. Hatta bazı harç ve ücretlerde üst gelir sınıfına daha az külfet yükleniyor” dedi.
-
TUTUCULUK İRTİCAYLA KOL KOLA – Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Suna Kili’nin Türkiye’nin çağdaşlaşma serüvenini, “Tarihi, kendine özgülüğüyle model oluşturmasını ve modelin sürdürülebilirliği için hukuk devletinin işler kılınmasını” birbiriyle bağlantılı üç eseriyle pekiştiriyor. Prof. Kili’ye göre, Atatürk devrim modelini sekteye uğratan en önemli nedenlerden biri ise siyasal yaşamımızda “çağdaş muhafazakârlık” kavramının henüz gelişmemesi nedeniyle, Türkiye’de en zayıf düşün akımı olan muhafazakârlığın bir anda “gericiliğe dönüşme” tehlikesi.
10 Ekim
-
ÇELİK’İN SORGU GÜNÜ – CHP’nin Milli Eğitim Bakanı hakkında verdiği gensoru önergesi bugün TBMM’de ele alınacak. Bakan Çelik, bugüne kadar yoğun eleştirilere neden olan uygulamaları nedeniyle CHP’li milletvekillerinin sorularına hedef olacak. Çelik’e Milli Eğitim Bakanlığı’nda kadrolaşmaya gidilmesi, OKS’de 3. ek yerleştirme yapılmadığı için binlerce öğrencinin mağdur olması ve ders kitaplarındaki hurafelerle 100 Temel Eser skandalında bakanlığın denetim eksikliğine ilişkin eleştiriler ve sorular yöneltilecek.
-
YAPTIRIM PLANI HAZIR – Fransa son dakikaya kadar beklenecek. “Ermeni soykırımı olmadı” diyene hapis cezası öngören yasa tasarısının görüşülmesine 2 gün kala Ankara bir yandan girişimlerini son ana kadar sürdürme niyetinde, diğer yandan da olumsuz gelişmelere karşı alacağı önlemleri netleştiriyor. Tasarının yasalaşması durumunda siyasi alanda ilişkiler en alt düzeye çekilecek. Fransız firmalarının Türkiye’deki ihalelere girmesinin önü kesilecek, askeri açıdan ise “kırmızı liste” uygulaması başlatılacak.
-
İŞBİRLİĞİ BELGESİ – Ermeniler Osmanlı’ya karşı savaşmış. Türk Tarih Kurumu (TTK), 1. Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu’na nasıl ihanet ettiklerini bir kez daha belgeledi. TTK, bir Osmanlı bürokratı olan Boghos Nubar Paşa’nın yazdığı mektubu ortaya çıkarıp Ermenilerin 1. Dünya Savaşı sırasında Fransızlar ve Ruslar ile Osmanlı’ya karşı işbirliği içinde olduğunu gösterdi.
-
YATIRIMA IMF’DEN TIRPAN – IMF heyeti, yarın görüşmelerine Ankara’da devam edecek. Heyetin görüşmeleri sırasında en önemli konulardan birisini Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) yüzde 6.5’i seviyesinde belirlenen FDF hedefi kapsamındaki 2007 bütçe rakamları oluşturuyor. KİT’lerin önceki yıllarda yüzde 6.5’luk hedefe sağladıkları yüzde 1-1.5 seviyesindeki katkının, Türk Telekom, TÜPRAŞ gibi önemli özelleştirmelerin ardından ciddi biçimde düşmesi bekleniyor.
-
ÖZEL TİYATROLAR HÜKÜMETE KIZGIN – Hükümet’in özel tiyatrolara yaptığı maddi desteği kesmesine, tiyatro sahiplerinin ve tiyatro sanatçılarının tepkileri büyüyor. Aralarında Yıldız Kenter, Ali Poyrazoğlu, Genco Erkal, Hadi Çaman, Çolpan İlhan’ın da bulunduğu Türkiye’nin önde gelen tiyatro oyuncuları, bu konuyla ilgili olarak İstanbul’daki Hadi Çaman Tiyatrosu’nda bir araya geldiler. Hükümetin bu kararla, “geniş kitlelerin tiyatroyla buluşma hakkını gasp ettiğini” vurgulayan ünlü oyuncular, amaçlarının para olmadığının da altını çiziyor.
-
ARKEOLOJİ SULAMA KURBANI – Bilinçsiz sulama yatırımları Mersin’in ilçelerindeki önemli tarihi eserleri tehdit ediyor.
-
OKSİJEN, DENİZ VE ZEYTİN İÇİN BİRLEŞTİLER – Dünyada oksijen zenginliği açısından 3. sırada gösterilen Kaz Dağları’nın Büyükdere bölgesinde, Koza firması tarafından kurulma çalışmaları yürütülen altın madenine karşı yöre halkı birleşti.
-
SAĞLIKTA ‘YANDAŞA’ DÖNÜŞÜM – Dünya Bankası’nın finanse ettiği proje için 7 bin dolar maaşla personel istihdamı. Sağlık Bakanlığı, “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” kapsamında yer alan “Aile Hekimliği, Genel Sağlık Sigortası” gibi konularda teftiş yapacak ve bunlar doğrultusunda rapor hazırlayacak 6 kişi görevlendirdi. Bu kişiler için “Saha Koordinatörlüğü” adıyla kadro açıldı. Kadroda yer alanlara proje süresince 7 bin dolar, yani 10 bin YTL’den fazla maaş ödenecek. Ekip içinde Başbakanlık Müsteşarı Dinçer ve AKP Milletvekili Mercan’ın kardeşlerinin de yer aldığı iddia edildi.
-
AF TERÖRE ÇÖZÜM OLMADI – 1985’ten bugüne değin 7 kez yasal düzenleme yapıldı ama beklenen sonuç alınamadı. Terör örgütünü dağdan indirmek amacıyla 1985, 1988, 1992, 1995 ve 1999 yıllarında aflar çıkartıldı. ABD’nin telkinleriyle yaşama geçirilen “PKK’ yi dağdan indirme” ve “barış projesi” olarak sunulan en son af yasası Eve Dönüş, PKK’ den çok Hizbullah gibi dini motifli örgütlerin işine yaradı.
-
SEZER’DEN EĞİTİM UYARISI – Cumhurbaşkanı, ‘2023-Cumhuriyetin 100. yılında Dünya ve Türkiye Sempozyumu’na katıldı. 2020’li yıllarda Türkiye’yi yönetecek insanların bugün ulusal eğitimden geçtiğini belirten Cumhurbaşkanı Sezer, gelecekteki başarının eğitimin içeriğinin çağdaş olmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.
-
AKP’Lİ ÜYENİN LAİKLİK KORKUSU – Antalya İl Genel Meclisi’nce hazırlanan iç tüzük taslağına “Demokratik ve laik Cumhuriyete, Atatürk İlke ve İnkılaplarına namus ve şerefim üzerine ant içerim” diye yemin maddesi de eklendi. AKP Grup Başkanı Ali Yalçınkaya, “Ben zaten müslümanım, yemin etmem” diye karşı çıktı.
-
BORAN’A 19 YIL SONRA SAYGI – Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Behice Boran, 10 Ekim 1987’de zorunlu sürgün olarak yaşadığı Belçika’nın Brüksel kentinde yaşama veda etti. Aradan 19 yıl geçmiş. Geriye dönüp Behice Boran’ın siyasal kimliğine baktığımızda, bize miras olarak ondan bugüne ne kaldı diye sorduğumuzda şu yalın gerçekle karşılaşırız: O, bilimsel sosyalist devinmenin Türkiye topraklarında legalize olması ve yığınlarla buluşması kavgasında hep önde yürümüş, bu konudaki yazı ve söylemlerini son derece açık, yalın ve usta bir üslupla dile getirmesini bilmiştir.
-
CARİ AÇIK 22.4 MİLYAR DOLAR – Merkez Bankası, bu yılın ağustos ayında cari açığın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43.1 artışla 1 milyar 711 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Cari açık, 8 aylık dönemde 22.4 milyar dolara ulaştı. 2005’in tamamında cari açık 23.1 milyar dolardı.
11 Ekim
-
DİYALOĞA DARBE – Fransız Parlamentosu’nda yarın görüşülecek olan tasarıyı eleştiren Türkiye Ermenileri Patriği Mezrob ll, “Hangi gerekçe ile olursa olsun, kişisel ifade özgürlüğünü engelleyici tüm girişimler, Türk ve Ermeni toplumları arasındaki diyaloğa darbe vuracak, her iki kesimin aşırı milliyetçi unsurlarının güçlenmesini sağlayacaktır” uyarısında bulundu. Fransa’ya sert mesajlar veren Başbakan Recep Tayip Erdoğan “Yalan makineleri önce kendi geçmişlerinin hesabını versin. Cezayir’de, Tunus’ta, Kamerun’da neler oldu?” diye konuştu. Fransa’nın tasarıyı kabul etmesi durumunda ortaçağa geri döneceğini kaydeden Erdoğan, AB’nin Fransa’nın akıl tutulmasına karşı tavır alması gerektiğini belirtti. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Dülger ile AB Uyum Komisyonu Başkanı Yakış, Adalet Komisyonu’nda bugün görüşülecek Cezayir soykırımıyla ilgili yasa önerilerine karşı çıktı. Dülger, “Biz de Fransa’nın durumuna düşmüş oluruz” derken, Yakış da soykırım yapılmışsa önce Cezayirlilerin böyle bir kanun çıkarmaları gerektiğini söyledi.
-
DÜNÜRÜN ŞANSI – Çift katlı Çin otobüslerini Unakıtan’ın gelininin babası getiriyor. Otomotiv Sanayi Derneği’nin teknik açıdan yetersiz bulduğu, üreticilerin haksız rekabeti körükleyici bularak “ithal edilemez” dediği Çin otobüslerinin Kemal Unakıtan’ın dünürü Ali Rıza Üstün tarafından ithal edildiği ortaya çıktı. Otobüsleri ithal eden İstanbul Motar firmasının sahibi Üstün, toplam 15 otobüs alındığını, 9 tanesinin çekildiğini, 6’sının da gümrükte beklediğini söyledi.
-
AKP SIRTINI IMF’YE DAYADI – Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, AKP iktidarının, sendikalara yönelik baskılarının artarak sürdüğünü, işten atan, terfileri önleyen, kadrolaşan bir iktidar modelinin ortaya çıktığını belirterek, “Toplusözleşme görüşmelerinde hükümetin arkasında IMF’ yi gördük. Hükümet, meşruiyeti halktan değil, IMF’ den alıyor” dedi.
-
HASTA RANTA KURBAN – AKP hükümeti rant alanı olan merkezlerdeki hastaneleri boşaltarak alışveriş merkezlerine dönüştürmeyi amaçlıyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin acil servisi dışındaki tüm birimlerinin 4 yıl içinde Küçükçekmece’ deki Atatürk Olimpiyat Stadı’nın bulunduğu Olimpiyat Köyü’ne taşınması planlanıyor. Şişli Etfal Hastanesi ise Galatasaray Kulübü’nün Seyrantepe’ de yapacağı tesislerin yanına inşa edilecek modern binaya taşınacak. AKP’nin şehir merkezlerini zengin işadamlarına satma projesi hastanelerle sınırlı kalmıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın çıkardığı, yeni eğitim binaları yapma karşılığında, merkezdeki okulları satma ve kent dışına yeni bir okul yaptırma projesi uygulamaya girdi. Projeye göre, ilk etapta mülkiyeti Hazine’ye ait olan İstanbul’daki 8 okul satılacak.
-
AB KOMİSYONU BU KEZ SESSİZ – Türkiye’yi ifade özgürlüğü konusunda her fırsatta eleştiren AB komisyonu, Fransa’da oylanacak ve Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısının, Avrupa değerlerinden biri olan ifade özgürlüğüyle çelişip çelişmediği konusunda yorum yapmıyor. Yasanın henüz tasarı olduğunu ve içeriğini bilmediklerini savunan komisyon sözcüsü Krisztina Nagy, “Bu tasarı Fransız Parlamentosu üyelerinin görüşmesi gereken bir konudur. Bu noktada herhangi bir yorumumuz yok” şeklinde konuştu.
-
TÜRKİYE’DE İNTİHARLAR ARTTI – Önemli olan ruh sağlığı sorunlarını ortaya çıkmadan engelleyebilmek. “Ruh sağlığı olmayan toplumların sağlığı da olmaz, Ruh Sağlığı Yasası istiyoruz” sloganıyla bir araya gelen çok sayıda dernek, “Ruh Sağlığı Platformu” nu oluşturdular. Platform temsilcileri dün Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda bir basın toplantısı düzenlediler. Toplantıda konuşan Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Peykan Gökalp, Türkiye’nin ruh sağlığı hizmetlerinin bozuk olduğunu belirterek “Gerek yatak kapasitesi, gerek ruh sağlığı alanında çalışacak eleman sayısı bakımından Türkiye, Dünya ve Avrupa ülkelerinin sonunda yer alıyor” dedi. Türkiye’de Ruh Sağlığı Yasası’nın olmadığını vurgulayan Gökalp, Ruh Sağlığı Platformu ile bu yasanın çıkarılmasını hedeflediklerini bildirdi.
-
BAŞBAKANLIK’TAKİ İRTİCA BELGESİ – “İslam bir hayat tarzıdır ve hayatın bütün yönlerini kapsayan bir ‘sistem’ dir. (…) Modern devletin bizlere bir takım dayatmaları olmuştur. (…) Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıçta ortaya koyduğu laiklik, Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, gibi birçok temel ilkenin yerini daha Müslüman bir yapıya devretmesi zorunluluğu ve artık bunun zamanının geldiği düşüncesini taşıyorum.” (…) İmza: TC Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer
-
BAYKAL: FRANSA’YA YAKIŞMADI – “Voltaire’in, Rousseau’nun, Montesquieu’ nun çocuklarının bu hale düştüğünü görmek yüreğimizi dağlıyor” diyen Baykal, Grup toplantısında Fransa’yı hedef aldı, TÜSİAD’a yanıt verdi.,Ağar’ ın af çıkışına tepki gösterdi. Fransa’ya, bizim 301’i bıraksınlar kendi meclislerine baksınlar diye seslenen Baykal, Ağar’ın PKK’ye af teklifine ilişkin olarak da “CHP’yi bu senaryonun içine katamazlar” yorumunu yaptı.
-
ÇELİK’E AKP KALKANI – CHP’nin Milli Eğitim Bakanı (MEB) Hüseyin Çelik hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınması 153 kabul oyuna karşılık 333 oyla reddedildi.1 Milletvekili de çekimser kaldı.
12 Ekim
-
UTANÇ OYLAMASI – Düşünce özgürlüğünün vatanı Fransa, antidemokratik Ermeni tasarısı sınavında. “Düşüncelerinize katılmıyorum, ancak onları söyleme özgürlüğünüzü savunmak için ölmeye hazırım” diyen Voltaire’in torunları bugün, “Ermeni soykırımı” iddiasını tanımayanlara ceza öngören yasa tasarısını oyluyor. Türkiye’nin verdiği güçlü tepkinin de etkisiyle son günlerde sol ve sağ kamplarda ciddi tereddütler ortaya çıktı. Ancak kendi kendileriyle çelişseler de, öneriyi hazırlayan SP üyeleri ile “soykırım” konusunu sola seçim kozu olarak bırakmak istemeyen Sarkozy ve yandaşlarının tasarıyı geçirecekleri belirtiliyor. İktidar partisi UMP ve müttefiki UDF ile ana muhalefet hareketi Sosyalist Parti ve ortağı Komünist Parti meclise bölünmüş olarak geliyorlar. Cumhurbaşkanı Chirac ve Başbakan Dominique de Villepin hükümeti üyelerinin çoğunun böyle bir yasaya karşı oldukları, son günlerdeki beyanları veya sessizlikleriyle ortaya çıktı. Sosyalist Parti Meclis Grubu Başkanı Jean-Marc Ayrault, meclisten sonra senatoya gidecek yasa tasarısının bir biçimde oradan geri döneceğini belirtti.
-
AB: GERİ ÇEKİLSİN – Türkiye- AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, yasa önerisinin geri çekilmesini istedi. Türkiye’de, “Ermeni sorununu resmi görüşün dışında tartışanların” TCK’nin 301’inci maddesinden yargılandıklarını savunan Lagendjk, “Yıllardır Türkiye’de ifade özgürlüğü için çalışırken aynı özgürlüğün Fransa tarafından kısıtlanmasını kabul edemeyiz” diye konuştu.
-
ABD: ATEŞKESİ CİDDİYE ALIN – Türkiye’nin PKK ile mücadele koordinatörü Edip Başer ile görüşen ABD temsilcisi Ralston’un, özellikle PKK tarafından ilan edilen “ateşkesi” gündeme getirerek bu durumun bir fırsata dönüştürülebileceğini ve terör örgütünün tamamen silah bırakmasının sağlanabileceğini ifade ettiği bildirildi.
-
CÜPPELİNİN İKİ YÜZÜ – İsmailağa cemaatinin önde gelen liderlerinden kamuoyunda Cüppeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü, jet-sky’ye bindiği, kadınlı erkekli karma havuzlarda yüzdüğü Malta tatilleri ile gündeme oturdu. Hoca’nın eski müridinin anlattıkları, tarikat üyelerinde ve peşinden gidenlerde şaşkınlık yarattı. 17 Ağustos depremi için “Mevla fuhuş ve faiz yuvalarını vurdu” diyen Cüppeli Ahmet Hoca, 5 yaşındaki çocuklara dahi çarşaf giydirilmesi gerektiğini belirtirken kendisinin yaşam anlayışının söyledikleriyle tamamen farklı olduğu ortaya çıktı. “Ben erkeklerin girdiği havuza bile çıplak oldukları için girmem” diyen Ünlü’nün Malta sahillerindeki görüntüleri gerçek yüzünü ortaya koydu.
-
TCY’ YE YİNE ERTELEME – Uyum yasalarının çıkarılmaması nedeniyle TCY’nin birinci kitabının uygulaması 2009’a kaldı. CHP’nin muhalefetiyle uyum yasalarını TBMM’den geçiremeyen AKP, daha önce 31 Aralık 2006’ya kadar ertelediği TCY’nin birinci kitabının yürürlüğünü 31 Aralık 2008’e ertelemeye hazırlanıyor. AKP’nin yasalaşmasında ısrar ettiği tasarılar arasında, Öcalan’a af yolunu açacağı gerekçesiyle eleştirilen etkin pişmenlik düzenlemesi de var.
-
ÜNİVERSİTENİN ÖZGÜR DÜŞÜNCE ZEMİNİ ORTADAN KALDIRILIYOR – Vedat Türkali, Akın Birdal, Atilla Dorsay, Hüseyin Hatemi, Eşber Yağmurdereli, Mihri Belli, Jülide Kural, Ufuk Uras’ın da aralarında bulunduğu 100 aydın, ortak bir bildiriyle İstanbul, Kocaeli, Balıkesir ve Van Yüzüncü Yıl üniversitelerinde öğrenciler hakkında açılan soruşturmalara ve verilen cezalara tepki gösterdiler. Açıklamada, “Soruşturmaların ve cezaların geri çekilmesini, eğitim hakkı önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” denildi.
-
MASAK DEVRE DIŞI BIRAKILDI – Kara para suçuyla mücadele amacıyla hazırlanan Mali Suçları Araştırma Kurumu’na ilişkin tasarı TBMM’de onaylandı. CHP, kurumun denetim faaliyetlerini yürüten özelliğini yitirdiği gerekçesiyle düzenlemeye karşı çıktı.
-
ERDOĞAN’IN AF SUSKUNLUĞU – Baykal, PKK senaryosunun içinde yer almakla suçladı, Başbakandan cevap gelmedi. CHP Lideri Baykal, son grup toplantısında PKK’ ye af için uluslar arası bir senaryo ortaya konulduğunu, Başbakan Erdoğan’ın da bu senaryonun merkezinde olduğunu ileri sürmüştü. Erdoğan “operasyon yapılmayacağı yönündeki” sözlerine gelen büyük tepkinin ardından bu konuda yapılan tüm eleştirilere sessiz kalmayı tercih etti.
-
GAZALCI: ÖĞRENCİLER ZİKRE Mİ ZORLANIYOR? – CHP Denizli Milletvekili ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Mustafa Gazalcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’e, “Hasanoğlan Anadolu Öğretmen Lisesi” öğrencilerinin akşamları zikir evlerine gittikleri, bu toplantılara gitmeyen öğrencilere baskı yapıldığı yönündeki iddiaları sordu.
-
BALOĞLU: MEB’ E GEÇEN İMAM SAYISINI AÇIKLAYIN – Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan Milli Eğitim Bakanlığı’na geçen imamlar TBMM gündemine taşındı. CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu, bu imamların sayısını sordu. Baloğlu, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil olan 1107 imamdan 605’inin MEB’ ye geçtiğini kamuoyuna açıklamıştır. Kasım 2002 tarihinden bu yana bakanlığınıza geçiş yapan imam sayısı kaçtır” sorusunu yöneltti.
-
İSLAMDA DİNİ NİKÂH YOK – Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, resmi nikâhın, İslam dininin de geçerli saydığı nikâh olduğunu söyledi.
-
AVRUPA TÜRKİYE’Yİ İSTEMEDİĞİNİ ANLATMAYA ÇALIŞIYOR – İngiltere’nin eski AB’den sorumlu bakanı Denis Macshane, Financial Times gazetesinde yayımlanan makalesinde “Avrupa, Türkiye’nin artık AB’de istenmediğini anlatmak için elinden geleni yapıyor” değerlendirmesinde bulundu.
-
GENELKURMAY’DAN ERMENİ BELGELERİ – Arşiv belgelerinde ‘Hınçak’ terör örgütünün Fransa bağlantısı ve yaptığı katliamlar net bir şekilde ortaya konuyor. Açıklanan belgelerde, Hınçak terör örgütünün “Paris Merkezli” olduğu ifade edilirken, Ermenilerin suikastları ve bunların planları ile yapılan katliamların fotoğrafları da yer alıyor. “Arşiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914-1918” başlıklı 8 ciltlik yayın dizisinde katledilen Türk köylüleri fotoğraflarla gösterilirken Osmanlıca orijinal belgelere de yer verildi.
13 Ekim
-
KARAR DÜŞMANCA – Ermeni soykırımını inkâra ceza öngören yasa tasarısını kabul eden Fransa’nın kararı tarihe ve demokrasiye aykırı. Fransa Meclisi, sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa tasarısını dün 19’a karşı 106 oyla kabul etti. Oylamaya Meclis’in 577 üyesinden yalnızca 129’u katıldı. Çoğu milletvekilinin Ermeni diasporasının tepkisinden çekinerek katılmadığı oylamada, tasarıya karşı çıkan milletvekillerinin konuşmaları yüksek sesle protesto edildi. Türkiye’yi ağır bir dille eleştiren Deveciyan ise alkışlandı. Türkiye’nin Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesini sözde Ermeni soykırımına yönelik açıklamaları engellemek için getirdiğini söyleyen Deveciyan, “Türkiye’nin Fransa’ya bu konuda verecek dersi yok” dedi.
-
YASA FELAKET OLUR – AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn’in sözcüsü Krizsbtina Nagy, teklifin henüz yürürlüğe girmediğini ve yürürlüğe girmesi için daha uzun bir süreçten geçeceğini hatırlattı. Rehn’in konuyla ilgili tutumunu çok net ortaya koyduğunu söyleyen Nagy, yasa teklifinin yürürlüğe girmesi halinde Türkiye ile Ermenistan arasındaki ve Türkiye ile Avrupa’daki Ermeni diasporası arasındaki diyalog, tartışma imkânının zora gireceğini vurguladı.
-
FRANSA’NIN TUTUMU UTANÇ VERİCİ – TBMM Başkanı Bülent Arınç, Fransa’da kabul edilen yasa tasarısıyla ilgili olarak, “Utanç verecek bir karardır. Bu Türk milletine karşı hasmane bir tutumdur. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir” derken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Fransa’nın tarihi gerçeklerin konuşulmasını yasayla engellemeye çalıştığını belirterek, kararı şiddetle kınadığını söyledi. Fransız parlamentosunda oylamayı izleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de “ Voltaire’nin ülkesi Fransa’ya bu tür bir davranışı yakıştıramadık” diye konuştu.
-
BAŞBAKAN’IN KEFALETİ YETMEDİ – Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Başbakanlık ve Dışişleri’nin El Kadı feragatini reddetti. Başbakan Erdoğan’ın “Hayırsever bir insan. Ben kendisine kefilim” dediği ve malvarlığının dondurulması kararının iptali için girişimlerde bulunulan El Kadı’ya Danıştay geçit vermedi. Bakanlar Kurulu’nun El Kadı’nın mal varlığının dondurulmasına ilişkin kararı, kurulun esastan vereceği karara kadar geçerliliğini koruyacak.
-
ORHAN PAMUK NOBEL’İ ALDI – Edebiyat dünyasının en büyük ödülüne bu yıl Orhan Pamuk layık bulundu. İsveç Akademisi’nin Sürekli Sekreteri Horace Engdahl, Nobel Komitesi’nin, “Kendi kentinin melankolik ruhunun izlerini sürerken kültürlerin birbirleriyle çatışması ve örülmesinde yeni simgeler bulmuş olması” nedeniyle Orhan Pamuk’u seçtiğini açıkladı. İsveç’in en büyük ve köklü yayınevlerinden Norstedts’ de haberden hemen sonra şampanyalar patlatıldı. Pamuk’a ödül tutarı olan 1.7 milyon dolar ile ödül belgesini Alfred Nobel’in ölüm yıldönümü olan 19 Aralık’ta Stockholm’de yapılacak geleneksel törende İsveç Kralı Carl Gustaf verecek.
-
ASKERİ SEÇENEK MASADA – ABD’nin PKK temsilcisi Ralston, terör örgütünün ateşkesini olumlu bulduğunu fakat sorunun devam ettiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün ABD’nin terörle mücadele özel temsilcisi Josep Raltson’ı Dışişleri Bakanlığı Konutu’nda kabul etti. Gül, Raltson’dan, PKK’ye karşı mücadelenin sonuçsuz bir süreç haline gelmemesini istedi. Raltson ise kısa zamanda somut adım atacaklarını söyledi. PKK’nin ateşkesini olumlu bir adım olarak nitelendiren Raltson, askeri seçeneğin masada olduğunu ancak bunun asla yapılacak ilk şey olmadığını ifade etti.
-
VAKIFLAR YASA TASARISI LAİKLİĞE TEHDİT – Adalet Komisyonu’nun CHP’li üyeleri, Vakıflar Yasa Tasarısı’na muhalefet şerhi koydu. CHP’li milletvekilleri, AKP’nin, vakıfları laiklik karşıtı örgütlenmenin ana kaynağı yapmak istediğini vurguladılar.
-
SEZER’DEN BİR DERS DAHA – Cumhurbaşkanı, özel öğretim yasasını veto etti, ombudsmanlığı yargıya taşıyor. Özel Eğitim Kurumları Yasası’nı Meclis’e iade eden Sezer , devlet görevinin hizmet alım yoluyla özel sektöre devredilmesinin anayasaya uygun olmadığını belirtti. Düzenlemenin öğrencileri laiklik karşıtı oluşumların kurduğu eğitim kurumlarına yönlendirebileceği uyarısı yapan Sezer, yapılması gerekenin devlet okullarının çağın gereklerine uygun hale getirilmesi olduğunu kaydetti.
-
SOKAĞA DÖKEN İKTİDAR UTANSIN – TMMOB Başkanı Soğancı, yurttaşları gericiliğe ve emperyalizme karşı düzenledikleri mitinge çağırdı. AKP iktidarının uygulamalarından rahatsız olanlar yarın TMMOB’nin Ankara Sıhhiye Meydanı’nda düzenlediği mitingde buluşacak. “Mühendisini, mimarını sokağa döken bu iktidar utanmalı” diyen TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, “Kavgamız, mesleklerimize sahip çıkmanın yanı sıra gericiliğe, emperyalizme, Dünya Bankası ve IMF’ nin kirli emellerine karşı” dedi.
-
LAİK YAPI AŞINDIRILIYOR – İstanbul Barosu Başkanı Kolcuoğlu Cumhuriyet’in temel kazanımlarından ödün vermeyeceklerini söyledi. Baro başkanlığına 3. dönem aday olan Kolcuoğlu, İstanbul Barosu olağan genel kurulunu, Türkiye’nin içinde bulunduğu zor bir sürecin başlangıcında yaptıklarını belirterek “Duyarlı yurttaşlarımız, ülkemizin geleceği ve Cumhuriyet rejiminin nitelikleri bakımından ciddi ve haklı kaygı içindedir. Hepimiz biliyoruz ki demokrasi, insan hak ve özgürlükleri, hukuk devleti bu değerlere içtenlikle inanılmadan ve benimsenmeden ne savunulabilir ne de yaşama geçirilebilir. Hepsinden önemlisi, Cumhuriyete sahip çıkmadan, Cumhuriyetin yarattığı değerler anlaşılmadan demokrat ve özgürlükçü olunamaz” diye konuştu.
-
TAKIYYE BAŞINI KUMA GÖMDÜ – İslamcı kesim, inançları sömürerek rant oluşturanlara sessiz kalmakta ısrarlı. Türkiye, cüppesi ve takkesi inince bir tarikat şeyhinin aslında şeriatçıların sürekli olarak haram ve israf diye eleştirdiği, marjinal diye aşağıladığı çelişki dolu yaşamın şaşkınlığını yaşıyor. Çünkü çağdaş yaşamın tüm araçlarına karşı gelen, toplumun sıradan ilişki ve davranışlarını eleştiren, kendi çevresinde oluşturduğu mürit zincirinden büyük bir rant kapısı oluşturan Ahmet Mahmut Ünlü, aslında İslami kesimin perde arkasına gizlediği bir dünyadan tuhaf kesitler yansıtıyor.
-
METROPOLÜN ŞERİAT HÜCRESİ – İstanbul Fatih’in Çarşamba semti devletten bağımsız bir şeriat devleti izlenimi veriyor. Semtte kadınların okumasına ve çalışmasına ‘günah’ olduğu gerekçesiyle izin verilmiyor.
-
ERZURUM’DA RAMAZAN DAYAĞI – Erzurum’da kantin kapalı olduğu için okul bahçesinde yemek yiyen bir öğrenci, oruç tutmadığı için 3 kişi tarafından feci şekilde dövüldü.
-
RUSYA 100 DOLARA ALDIĞI GAZI 300 DOLARA TÜRKİYE’YE SATACAK – Türkmen gazı Ruslara gitti. Türkiye’nin yıllardır almak için beklediği, hatta Hazar geçişli doğalgaz projesi ile Avrupa’nın da umudu haline gelen Türkmen gazı yine Ruslara gitti.
-
JAPONLAR NÜKLEER İÇİN GELİYOR – Mitsubishi, Toyota, Itochu, Sony, Kajima, Nec Türkiye’yi mercek altına aldı. Japonya, Türkiye’deki 3. köprü, tüp geçit, nükleer enerji, üçüncü nesil cep telefonu ihalelerini yakın takibe alırken Türkiye’de konfeksiyon, deniz ürünleri ve turizm alanında işbirliği fırsatları arıyor.
14 Ekim
-
ANKARA BEKLİYOR – Yasanın Fransız Parlamentosu’nda kabulünün ardından Ankara. İzlenecek politikayı değerlendiriyor. İlk aşamada yasanın senatoda görüşülüp görüşülmeyeceği, senatonun bu yasaya karşı nasıl bir tutum takınacağı, senatodan geçmesi durumunda Cumhurbaşkanı Chirac’ ın onaylayıp onaylamayacağı veya Anayasa Mahkemesi’ne götürüp götürmeyeceği konularının netlik kazanmasını bekleyecek. Söz konusu yasa, Fransa Parlamentosu’nun senato kanadının gündemine getirilip buradan da onay alırsa, Ankara’nın hem siyasi hem de ekonomik yaptırımlarını daha da artırması bekleniyor. Ankara, Fransa’nın bu tutumunun seçim atmosferi ile sınırlı olup olmadığını anlamaya çalışacak.
-
ERDOĞAN VE GÜL’E SUÇ DUYURUSU – Ankaralı Avukat Sedat Vural, Fransa’nın 2001 yılında sözde Ermeni soykırımını kabul etmesinin ardından bu tarihten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) “devlet başvurusu” nda bulunmadıkları gerekçesiyle başbakan dahil, görev yapmış bütün kabine üyeleri ve kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu. Avukat Vural, suç duyurusunun nedeni olarak 18 Mayıs 2006 tarihinde Cumhurbaşkanlığı evrakına teslim ettiği dilekçesinin Dışişleri Bakanlığı’na iletilmiş olmasına karşın, bu dilekçesine de zamanında yanıt verilmemesini gösterdi.
-
FRANSA HAKKINDAKİ DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLASIN – TBMM Başkanı Bülent Arınç, Fransa’nın kararı ve Pamuk’un Nobel almasını değerlendirdi. Arınç Orhan Pamuk’un Nobel edebiyat ödülünü almasıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken “Kutluyorum. Bir kesim ödülün romanlarıyla ilgili değil, söyledikleriyle ilgili olduğu görüşünde. Bir kısım edebiyatıyla ilgili olduğu görüşünde. Bunlar tartışılır. Fransa’nın kararıyla ilgili görüşlerini açıklarsa örnek bir davranış olur” dedi.
-
AKP’DEN TARİKAT TEŞVİKİ – AKP dönemindeki düzenlemeyle bazı tarikat ve cemaatlerin vakıf ve derneklerine yapılan bağışların tamamı vergiden muaf hale getirildi. Değişiklik sonucu, “Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara, Maliye Bakanlığı’nca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamının, beyanname veren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince gider olarak indirilebilmesi” sağlandı. AKP’nin “yüzde 100 vergi muafiyetinden yararlanamayan” çağdaş vakıf ve dernekler arasında “Atatürkçü Düşünce Derneği, Türk Silahlı Kuvvetleri Vakfı, Mehmetçik Vakfı, Anne ve Çocuklarını Eğitim Vakfı, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çocuk Esirgeme Kurumu” da yer alıyor. Bu çağdaş kurumlarda oran, o da hükümetin iznine bağlı kalmak şartıyla yüzde 5 olarak uygulanıyor.
-
VEKİL SEÇİLME YAŞI 25 OLDU – TBMM Genel Kurulu’nda, dün milletvekili seçilme yaşının 25’e düşürülmesine ilişkin anayasa değişikliği önerisinin 2. tur oylaması yapıldı. Önerinin tümü üzerindeki oylamaya 445 milletvekilinin katılımı sağlanırken, öneri 413 kabul, 19 ret, 3 çekimser, 5 boş ve 5 geçersiz oyla referandumsuz kabul edildi. Anayasa değişikliğine ilişkin yasa, Cumhurbaşkanı Sezer’in onayının ardından yürürlüğe girecek.
-
SONSUZA KADAR BAŞKENT – Ankara’nın başkent oluşunun 84. yıldönümünde konuşan Sezer ‘Ankara sonsuza kadar Cumhuriyet’in başkenti kalacak’ dedi.
-
40 BİN KİŞİ BÖBREK BEKLİYOR – Türkiye’de, organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar, uygun organ bulunamaması nedeniyle yaşamlarını kısa süre içinde yitiriyor. Gelişmiş ülkelerde organ bağışı yapan kişilerin sayıları yüz binlerle ifade edilirken Türkiye genelinde 2002-2006 yılları arasında toplam 16 bin 547 kişi organ bağışında bulundu. Türkiye’de yaklaşık 40 bin kronik böbrek hastası bulunuyor. Bu hastaların yaklaşık 34 bini haftanın 3 günü diyaliz cihazına bağlı olarak böbrek nakli bekliyor.
-
SAĞLIKTA ACI GERÇEKLER – Türkiye hâlâ verem, sıtma gibi tedavi edilebilir hastalıklarla boğuşuyor. Sağlık Bakanlığı’nın 2005 yıllığı, sorunları bir kez daha gözler önüne serdi. Önemli bir hastalık olmasına karşın 4 verem savaş dispanseri yapılması projesi iptal edildi.
-
HER ŞEY UNAKITAN İÇİN – TBMM Adalet Alt Komisyonu’nda, Kaçakçılıkla Mücadele Yasa Tasarısı görüşülüyor. Tasarının Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ a af getirdiği belirtilen hükümleri aynen benimsendi. Tasarı, Unakıtan’ ın da yararlandığı hayali ihracat suçlarıyla ilgili af düzenlemeleri öngörüyor. AKP’ nin bu düzenlemelerle, Unakıtan’ ın bir aftan yararlanmaması durumunda diğerinden, diğer düzenlemelerden de yararlanmaması durumunda etkin pişmanlık göstererek para ödeme yoluyla hapisten kurtarılmasını planladığı belirtiliyor.
-
KADROLAŞMA REKORTMENİ BAKAN AKSU – DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın soru önergelerine verilen yanıtlar, AKP iktidarı döneminde 3 bin 719 bürokrat ataması yapıldığını ortaya koydu. Kandoğan, “Her dokuz saat altı dakikada bir bürokrat; günde 2.5 bürokrat; ayda 81 bürokrat ataması yapılmıştır. Bu rakamlar bürokratik kadrolaşmanın kuşatmaya dönüştüğünü ortaya koymaktadır” dedi.
-
HÜKÜMET YARGININ YERİNE GEÇTİ – CHP, Tüzmen ve Şahin’in ‘sumenaltı’ edilen suçlama raporlarını Meclis gündemine taşıdı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Hükümet, adeta yargı yerine geçmiş, yargılama yapmış ve Tüzmen’in suçsuz olduğuna hükmetmiştir. Böyle bir uygulama ancak parti devleti anlayışı egemen olan yönetimlerde söz konusu olabilir” dedi.
-
TÜRKÇENİN KİRLENMESİ ABD POLİTİKASI – YTÜ Türk Dili ve Edebiyatı öğretim görevlisi Feyza Hepçilingirler, dilin bozulmasında yalnızca küreselleşmenin etkili olmadığını söyledi. Türkçenin doğru kullanımını özendirmek ve Türkçe sözcük kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Reklam Yaratıcıları Derneği ve Dil Derneği’nin birlikte düzenlediği “Dilimizden Utanmayın” kampanyasıyla Türkiye’de birçok işyeri adını değiştirerek Türkçe tabelalar astı.
-
AKP’ LİLER DE İSYAN ETTİ – Çorum Belediye Meclisi’nde adları ‘kasa operasyonu’ na karışan 2’si belediye başkan yardımcısı 5 kişinin yeniden çeşitli komisyonlara seçilmesine AKP’li üyeler büyük tepki gösterdi.
-
BÜTÇE ESKİ TAS, ESKİ HAMAM – Yapılacak yatırımların 13 milyar YTL’de kalacağı öğrenilen 2007 bütçesinde büyüme yüzde 5 hedeflendi. Bütçede giderlerin 207 milyar, toplam gelirlerin ise 184 milyar YTL civarında olacağı tahmin ediliyor.
-
BAKAN’DAN İŞSİZLER ORDUSU İTİRAFI – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, haziran sonu itibarıyla Türkiye’de 2 milyon 245 bin işsiz olduğunu, İŞKUR’ un da temmuz itibarıyla kamudan 20 bin, özel sektörden 68 bin olmak üzere sadece 88 bin iş talebi aldığını bildirdi. AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün’ün soru önergesini yanıtlayan Başesgioğlu, “İŞKUR, temmuz 2006 itibarıyla kamudan 20 bin 861 ve özel sektörden 68 bin 39 olmak üzere toplam 88 bin 900 açık iş talebi almıştır” açıklamasını yaptı.
15 Ekim
-
AB YERİNE BM ÖNERİSİ – Gül, Türkiye-AB Troykası toplantısında, birliğin Kıbrıs sorununa müdahil olmamasını isteyecek. Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerine başladığı birinci yılın ve tarama sürecinin tamamlanmasının ardından yapılacak Türkiye-AB Troykası toplantısında,Dönem Başkanı Finlandiya’nın hazırladığı Kıbrıs planı en önemli gündem maddesini oluşturacak. Dışişleri Bakanı Gül, toplantıda, Rum Kesimi’ne Türk liman ve havaalanlarının açılması karşılığında öne sürülecek koşulları masaya getirecek. “AB’nin planı hazırlamış olsa bile uygulamaya karışmamasını” isteyen Türkiye, Magosa Limanı’nın AB kontrolünde ticarete açılması önerisine karşı çıkıyor. Magosa Limanı’nda BM denetimini isteyen Türkiye. Maraş konusunun plana dahil edilmesine de karşı çıkıyor. Ercan Havaalanı’nın uçuşlara açılması da Türkiye’nin koşulları arasında yer alacak.
-
FRANSIZLAR’IN İKİYÜZLÜ SİYASETİ – CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, sözde Ermeni soykırımının inkâr edilmesini suç sayan yasa tasarısının Fransa Meclisi’nde kabul edilmesiyle ilgili süreçte Fransız hükümetini ikiyüzlü davranmakla suçladı. Fransız hükümetinin tasarının önlenmesi için ciddi bir çaba göstermediğini söyleyen Elekdağ, “Yaptıkları göstermelik olmaktan ileri gitmedi. Nitekim, yasanın kabulünde iktidar partisi tarafından kullanılan oylar sosyalistlerinkinden fazlaydı. Gerçekte Fransız Hükümeti, tam anlamıyla ikiyüzlü bir siyaset uyguladı” dedi.
-
AKP’YE UYARI MİTİNGİ – Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi, mimar ve mühendisler, “Mesleğimize ve ülkemize sahip çıkıyoruz” temalı miting düzenledi. Şiddetli yağmura karşın binlerce kişinin katıldığı mitingte konuşan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, “Bizleri gözden çıkaran siyasal iktidarı biz de gözden çıkarttık” dedi.
-
YEŞİL SERMAYEYE ŞAŞIRTAN KORUMA – Emniyet Genel Müdürlüğü, YİMPAŞ Holding Başkanı’nın uluslar arası tutuklama kararına yönelik soruları “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle yanıtlamadı. Emniyetin, hakkındaki soruları yanıtlamaktan çekindiği Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’ın bütün dünyada arandığına ilişkin resmi yazı, bundan tam bir yıl önce Meclis’e bildirilmişti.
-
BAĞIMSIZLIK VURGUSU – Ankara’nın başkent oluşunun 84. yıldönümünde, Anatolia Gösteri Merkezi’nde önceki gece gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda Ankaralı katıldı. Çankaya Belediye Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Eryılmaz açılış konuşmasında, “Çok zor günlerden geçiyoruz. Olan biteni sizler çok yakından takip ediyorsunuz. Daha hemen dün yaşadığımız olaylar, bizleri yönetenlerin ne kadar büyük bir acizlik içinde olduğunu, Cumhuriyetimizi nasıl sallıyor olduklarını gösterdi” dedi.
-
BAĞIŞIN ADI: ENSAR KARDEŞLİĞİ – AKP hükümetinin bazı tarikat ve cemaatlere yapılan bağışların vergiden muaf tutulmasına olanak verdiği yasa düzenlemesinden “Kimse Yok mu? , Deniz Feneri, İnsan Eğitimi, Deniz Yıldızı, Günışığı” gibi islami dernek ve vakıfların da faydalandığı öğrenildi. Bu vakıf ve derneklerin internet sitelerinde “ensar kardeşliği” adı verilen kardeş aile faaliyetleri ve çocukların İslama nasıl hazırlanacağına ilişkin bilgiler yer alıyor.
-
MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ’A ÖDÜL – “Vatandaşlık Tepkilerim” adlı kitabında başörtüsünün ilk olarak Sümerler’de nasıl kullanıldığını anlattığı için hakkında dava açılan Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’a, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Atatürk’ün 125. yaşı anısına “Çağdaş Yaşam Ödülü” verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Sosyal Tesisleri’nde dün yapılan ödül törenine ÇYDD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Türkel Minibaş, Tarihçi-Yazar Necdet Sakaoğlu’nun yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Ödülünü Prof. Dr. Türkel Minibaş’ın elinden alan Çığ, kendisi hakkında açılan dava ile ilgili olarak, “Ben fikir suçlusu değil, bilim suçlusuyum. Sümer tabletleri, başörtüsünün ilk olarak kendilerinde kullanıldığını söylüyor. Ben bilimsel gerçekleri söylediğim için ceza alacaksam kimseden bunun için yardım istemiyorum” dedi.
-
POTANSİYEL MAĞDUR BAŞVURUSU – Bahçeşehir Üniversitesi yasanın onaylanması halinde, AİHM’ye verilmek üzere dilekçe hazırlamaya başladı. “Ermeni Soykırımının İnkârını Cezai Yaptırıma Bağlayan Yasa Önerisi” ne karşı hukuki mücadele başlatan Bahçeşehir Üniversitesi potansiyel mağdur 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.
-
AKP’DEN ‘DUA EDEN’ ATATÜRK POSTERİ – AKP Adana Seyhan İlçe Başkanlığı, 23 Nisan 1920’de TBMM’nin açılış töreninde Atatürk ve yanındakiler dua ederken çekilen fotoğraftan sadece Atatürk’ü alarak, poster haline getirip halka dağıttı.
-
BÜYÜKANIT: AĞAR’IN SÖZLERİ AF ÇAĞRISI – PKK’lilere yönelik “Dağda silahla dolaşacaklarına, ovada siyaset yapsınlar” diyen Ağar’ı kınadığını belirten Büyükanıt, “Bu bir genel af çağrısıdır. Bunu şiddetle kınıyorum” dedi.
-
AKP ÖRGÜTLENME HAKKINI YOK ETTİ – CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, AKP İktidarı döneminde çalışanlar ve sendikaların baskı altına alındığını, örgütlenme hak ve özgürlüğünün yok edildiğini bildirdi. Selvi, “Sendikal hakları yok eden AKP, cemaatlere, tarikatlara gösterdiği duyarlılığın binde birini sendikalara, demokratik kitle örgütlerine göstermemiştir” dedi.
-
METAL İŞÇİSİ HAKKINI ARIYOR – Türk-Metal ve Çelik-İş’in ardından Birleşik Metal-İş de işverenle anlaşamadı. İşveren sendikasının ikramiyelerin ücretlerin içine dahil edilerek ortadan kaldırılmasını teklif etmesi üzerine 153 metal işyerinde çalışan 110 bin işçinin aileleriyle birlikte yarım milyon yurttaşı yakından ilgilendiren toplu iş görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Sendikalar eylem hazırlığında.
-
ANA YEMEK EKMEK – Türkiye Kamu-Sen, açlık ve yoksulluk sınırının ücretlerin oldukça üzerinde seyrettiği Türkiye’de vatandaşların karnını doyurabilmek için ucuz olan ekmeğe yöneldiğini açıkladı. Kamu-Sen’in araştırmasına göre Danimarka’da 71 kilo, Finlandiya’da 51, İtalya’da 68, Hollanda’da 60 ve İspanya’da 58.5 kilo olan kişi başına yıllık ortalama ekmek tüketimi Türkiye’de 128 kilo düzeyinde bulunuyor. AB’de ortalama 100-110 litre olan yıllık kişi başına süt tüketimi ise Türkiye’de 18-20 litreye kadar düşüyor.
16 Ekim
-
TARİHİ ÇELİŞKİ – TBMM, Fransa Parlamentosu’nun kararını sert bir dille kınayacak. ‘Ermeni soykırımını’ tanımayanlara para cezası öngören yasa tasarısını kabul eden Fransız Parlamentosu, Türk parlamenterlerin hedefi olacak. TBMM Genel Kurulu’nda yarın yapılacak toplantıda Fransa’da kabul edilen tasarı görüşülecek ve yayınlanacak bildiride düşünce özgürlüğü konusunda çifte standart uygulayan Fransa’nın “İbret verici bir çelişki içinde” olduğu vurgulanacak. Bildiride, özgürlükler konusunda Türkiye’nin yeni adımlar atmasını isteyen Fransa’da ifade özgürlüğünü cezai yaptırımlarla sınırlayan bir yasa tasarısı bulunduğuna dikkat çekilecek. Bildiride, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin sekteye uğramasından doğacak sorumluluğun Fransa’ya ait olduğu belirtilecek.
-
BAŞINIZI AÇIN ÇAĞRISI – Almanya’da, aralarında Federal Meclis Milletvekillerinin de bulunduğu bir grup tanınmış Türk, ‘türban takmakla Müslüman olunmadığını’ vurguladı. Almanya’da tanınan bazı Türkler, ülkede yaşayan Müslüman kadınlara türbanlarını çıkarmaları çağrısında bulundular. Federal Meclis milletvekilleri Lale Akgün ve Ekin Deligöz ile Liberal Türk-Alman Birliği Onursal Başkanı Mehmet Daimagüler ve kadın hakları savunucusu Seyran Ateş, Bil dam Sonntag gazetesinde yaptıkları çağrıda, “başını kapatmakla Müslüman olunmadığını” ifade ettiler. Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Akgün, modern İslam bilimcilerinin baş kapatmanın zorunlu olmadığını söylediklerini ve başı açık olarak çıkmanın günah olmadığını belirtti.
-
KRİTİK PKK PAZARLIĞI – Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Başbakan Erdoğan’ın daveti üzerine Ankara’ya geliyor. El Maliki ile yapılacak görüşmelerde, terör örgütünü tavsiyesi için “kararlı ve somut adımlar atın” istemi yinelenecek. El Maliki’nin, gelişinin hemen öncesinde PKK ve Kerkük konusunda yaptığı açıklamalar, görüşmelerde sıkıntı yaşanacağını da ortaya koydu.
-
ÖZEL TİM POLİSLERİNE 10’AR YIL HAPİS – Ordu’nun Mesudiye ilçesine bağlı Güneyce köyünde 1997 yılında terörist sanarak yaylım ateşine tuttukları 3 çocuktan 2’sinin ölümüne,1’inin de yaralanmasına neden olan 4 özel tim polisinin yargılanması 9 yıl sonra sonuçlandı. Özel timciler 10’ar yıl ağır hapis cezasına çarptırılırken İçişleri Bakanlığı da ölen çocukların ailelerine 5’er bin YTL tazminat ödemeye mahkûm edildi.
-
ÜNİVERSİTELER TABELADA KALDI – İktidarın, üniversitelere 2007-2008-2009 bütçelerinden kaynak ayırmayacağı, bunun yerine mevcut üniversitelerden kesilecek 50 trilyonun buralara kaydırılacağı öğrenildi.
-
MEMURUN KAYBI 235.5 MİLYON YTL – Bağımsız Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu’na (BASK) göre hükümet enflasyon farkı zammını temmuz ayından itibaren vererek kamu çalışanını mağdur etti. Yılın ilk altı ayında memur maaşlarına yüzde 2.5 oranında zam yapılırken enflasyonun nisan ayında yüzde 2.6 olarak çıkması dolayısıyla memur ve emekli aylıkları reel olarak 0.10 oranında azaldı,
17 Ekim
-
PKK FÜZE PEŞİNDE –Son MGK toplantısında sunulan rapora göre örgüt, helikopterlere karşı çare arıyor. Güvenlik raporunda, PKK’nin en çok zaiyatı helikopter saldırılarında vermesi nedeniyle hava savunma füzeleri almaya yöneldiği, olası sınır ötesi operasyondan tedirgin olduğu ve engellemeye çalıştığı dile getirildi. Örgütün elinde yaklaşık yüz adet hava savunma füzesinin bulunduğu, söz konusu füze sistemlerinden bir kısmını yurt içerisine gönderdiği bildirildi.
-
TEZİÇ NİŞANINI İADE ETTİ – Fransız Parlamentosu’na kızan Yök Başkanı, ‘Commandeur’ ü Chirac’a geri gönderdi. İki yıl önce Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın kararıyla bu ülkenin en yüksek nişanı olan “Legion d’Honneur’ün en üst derecelerinden biri olan “Commendeur” liyakat nişanı alan Yök Başkanı Erdoğan Teziç, Ermeni soykırımını inkâr edene hapis cezası öngören tasarıyı kabul eden Fransız meclisine kızarak nişanı iade etti. Teziç, Chirac’a yazdığı mektupta “Bu nişanı taşıyamam” dedi.
-
TOTAL’DA YÜZDE 30 DÜŞÜŞ – Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, 13 Ekim’de başlattıkları “Onuruna Fransız kalma- Her hafta bir Fransız malı:Total” boykotunun kısa sürede etkisini gösterdiğini belirtti. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Deniz “Tüketiciler Birliği’nin 25 şubesinden gelen bilgilere göre, boykot kapsamındaki ilk marka olan Total firmasının satışlarında yüzde 30’a varan düşüşler gözlenmiştir” dedi.
-
ÖZÜRLÜYE VERGİ EZİYETİ – AKP hükümeti 29 Aralık 2005 tarihli bir kararname ile “2006’dan itibaren Türkiye içinde bir konutu olan engellilerin 200 metrekareyi aşmayan gayrimenkulleri için emlak vergisi muafiyeti” getirmiş, bu hüküm 2006 yılında uygulanmıştı. Ancak söz konusu muafiyete, hükümetin ekim ayı içinde Meclise sunduğu Belediye ve İl Özel İdareleri Gelirleri tasarısında yer verilmedi. Böylece hükümetin 2006’da engelliler için kaldırdığı emlak vergisini, 2007 yılında yüzde 50 fazlasıyla geri getirdiği ortaya çıktı. AKP İstanbul Milletvekili Ayva ‘Muafiyet getirdiğin vergiyi 6 ay sonra tekrar getireceksen çok ayıp olur. Sonra kardeşi niye muafiyet getirdin o zaman derler. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu, gibi bir şey olur.Düzelteceğiz’ dedi.
-
REKABET İÇİN YENİ YATIRIM ŞART – Rahmi Koç, Rusya’da gerçekleştirilen Beko LLC Çamaşır Makinesi ve Buzdolabı Üretim Tesisleri açılışından sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu. Soruları da yanıtlayan Koç, Türkiye’nin son zamanlarda hızla dünyaya açılan bir ülke olduğunu belirterek “Yabancı sermaye bize geldiği gibi yerli sermaye de o ülkelere gitmeli. Bizim de Koç Topluluğu olarak dünyaya açılmamız gerekiyor. Çünkü rekabet gücümüzü artırabilmek için yeni atılımlar yapmak mecburiyetindeyiz” dedi.
-
AKP İNSAN SAĞLIĞI İLE OYNUYOR – Dokuz Eylül Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ata Soyer hükümetin yeşil kart harcamalarının yalnızca kâğıt üzerinde olduğunu söyledi. Salık harcamaları, bu yıl için ayrılan ödeneğin yaklaşık 30 milyon YTL üzerine çıktı. Maliye Bakanlığı verilerine göre, bütçedeki para yeşil kart harcamalarına gitti. Ancak uzmanlar, devletin sağlık kurumlarından yeşil kartlılar için karşılıksız hizmet aldığına, paranın ise özel sağlık merkezlerine gittiğine dikkat çekiyorlar.
-
AKP’Lİ BELEDİYE BAŞKANI TUVALET KAPATTI – DSP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Kano ve Rafting Federasyonu’nca Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen Cumhuriyet Kupası Kano Yarışları Porsuk Çayı’nda yapıldı. AKP’li Tepebaşı Belediye Başkanı Tacettin Sarıoğlu, yarışmaya katılan 35 sporcuya belediyenin tuvaletlerini kapattı. Sporcular ise çevredeki esnafın tuvaletlerinden yararlanmak zorunda kaldı.
-
ÖĞRETMENLERE NAMAZLI İFTAR – Memur Sendikaları Konfederasyonu’na (Memur-Sen) bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Adana Şubesi’nin öğretmenlere Yimpaş Restoran’da verdiği iftar yemeğinin programına ‘namaz’ da girdi. Eğitimciler ise bir öğretmen sendikasının böylesi davranışta bulunmasının düşündürücü olduğuna işaret etti.
-
RTÜK’Ü ELE GEÇİRME ÇABASI – Fethullah Gülen’in avukatının başvurusu ile kanallara ceza kesen RTÜK, bu kez de kurumun personel yapısını temelden değiştirecek bir adım atıyor.
-
KALİTEYE ÖNEM VERİLMELİ – Cumhurbaşkanı Sezer, Dünya Gıda Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında uyarılarda bulundu. Günümüzde acil çözüm bekleyen sorunlardan birinin açlık ve yetersiz beslenme olduğunu söyleyen Sezer, “Tüm ülkeler sorumluluk bilinci içinde, açlık ve yetersiz beslenmeye karşı ortak çaba göstermeli” dedi.
-
ELEKTRİK ZAMMI TEDAŞ’I BEKLİYOR – EPDK, Başvuru halinde fiyat artışı için düğmeye basmaya hazır, ancak AKP seçim kaygısıyla geciktiriyor. Toptan elektriğe yapılan yüzde 23.9’luk zammın ardından enerji bürokratları, kurumlarda hesapların altüst olduğunu belirtirken TEDAŞ’ın Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na başvurması durumunda perakende fiyatlar artırılacak.
-
İTHALAT 100 MİLYAR DOLARI GEÇTİ – Türkiye’nin bu yıl ki ithalatı eylül ayında 100 milyar doları aşarak, 100 milyar 794 milyon dolara ulaştı. Gümrük Müsteşarlığı’nın geçici dış ticaret verilerine göre bu yılın Ocak-Eylül döneminde 61 milyar 141 milyon dolarlık ihracata karşılık 100 milyar 794 milyon dolarlık ithalat yapıldı.
-
KIBRIS, ÜYELİĞİ RAYDAN ÇIKARABİLİR – Financial Times, AB’nin uygulamalarının durumu zorlaştırdığını yazdı. Kıbrıs’ta taraflar arasında yaşanan sorunların Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine engel oluşturabileceği ve bu yılın sonunda üyeliğin raydan çıkabileceği öne sürüldü. İngiliz Financial Timez gazetesinde, yaklaşık bir sayfa ayrılan konuyla ilgili haber-analizde, “Kıbrıs konusunun Fransa’daki tartışmalarla ortaya çıkan Ermeni meselesine göre çözümü çok daha güç bir sorun olarak gündeme gelebileceğine” dikkat çekilen yazıda, “Bu konu yılın sonlarına doğru AB’nin en zorlu ve tartışmalı jeostratejik projesi olan Türkiye’nin üyeliğini raydan çıkartabilir” görüşü savunuldu. “Riskler çok büyük” denen yazıda, AB hedefinin çökmesinin olumsuz sonuçları şöyle özetlendi: “Türkiye’nin 80 yıl önce Kemal Atatürk döneminde başlayan Batıya yönelik kültürel yürüyüşü durabilir ve İslamcı ve milliyetçi güçler güç kazanabilir.”
-
OSKANYAN MEYDAN OKUDU – Ermeni Bakan: Türkiye’nin soykırımı kabul etmesini hep birlikte başaracağız. Vartan Oskanyan, “Fransız Meclisi’nin kararının ve Pamuk’un ödülünün Türkiye’yi doğru yola getireceğini ümit ediyorum” diye konuştu.
-
TÜRKİYE, YABANCI YATIRIMDA 22’İNCİ – Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) raporuna göre, Türkiye geçen yıl çektiği 9.7 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım miktarıyla 13 basamak yükselerek dünyada 35’inci sıradan 22’inci sıraya yükseldi.
18 Ekim
-
FRANSA YARGILANIR – Türkiye, Ermeni tasarısının yasalaşması durumunda dava açmaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu’nda,Fransa’nın ‘Ermeni soykırımı olmadı’ diyene hapis cezası öngören yasa tasarısı görüşüldü. Dışişleri Bakanı Gül, Yasayı engellemek için yargıya da başvurma dahil olmak üzere uluslar arası hukukun sağladığı tüm imkânların devreye sokulacağını söyledi. Bununla ilgili ciddi bir çalışma yapıldığını belirten Gül, Fransa için “Ya Voltaire’lerin ülkesi olacak ya sömürgecilik anlayışı devam edecek” diye konuştu. CHP Lideri Deniz Baykal da yasa tasarısı nedeniyle Fransa’yı ağır biçimde eleştirdi. Baykal, 1915’te yaşanan trajedinin aradan yaklaşık 100 yıl geçtikten sonra gündeme getirildiğine dikkat çekerken “Vietnam’da yaşananlardan Cezayir’de yaşananlara kadar, Avrupa’nın vicdanını rahatlatmak için başka olay mı kalmadı aydınlatılmasına ihtiyaç duyulan” diye sordu. Baykal, iktidarı boş sözlerin ötesinde ciddi bir tavır sergilememekle suçladı.
-
FRANSIZLAR DA RAHATSIZ – Fransa’nın tanınmış filozof ve fenomenologlarından Profesör Jean-Luc Petit, “Mustafa Kemal’in devrimlerinin de esin kaynağı olan Aydınlanma felsefesinin laik mirasçısı bir devletin yurttaşı olarak” Fransız Parlamentosu’nda kabul edilen Yasa Tasarısıyla öğrencilerine öğrettikleri arasındaki çelişkilere dikkat çekti.
-
KAMRAN İNAN DA NİŞANINI İADE ETTİ – Eski bakanlardan Karman İnan “Legion d’Honneur” nişanını Fransa’ya iade etti. Fransa Büyükelçiliği’ne nişanla birlikte ilettiği mektupta “Fnansız Parlamentosu’nun ve hükümetinin memleketime karşı aldığı düşmanca karardan sonra Legion d’Honneur nişanını muhafaza edemeyeceğimden iade ediyorum” dedi.
-
CHİRAC’TAN ÖZÜR YOK – Başbakanlık haberi çarpıtmış. Yasa tasarısının kabul edilmesinden sonra Chirac ile Başbakan Erdoğan arasında yapılan görüşmenin tutanaklarının basına yansımasıyla Chirac’ın özür dilemediği, senatodan geçmesini engellemekten söz etmediği , “imzalamam” ifadesini kullanmadığı, sadece “Umarım senatoda durdurabiliriz” dediği ortaya çıktı.
-
301’DE DEĞİŞİKLİK SİNYALİ – Dışişleri Bakanı Gül, ‘Tartışmalı madde gerekirse yeniden ele alınabilir’ dedi. Lüksemburg’da AB Troykası ile yaptığı görüşmelerin ardından soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı, Brüksel’in tepkilerine yol açan 301. madde ile ilgili olarak bir süre uygulamaya bakılacağını, değişikliğe gerek duyulursa gerekenin yapılacağını söyledi.
-
BAŞBAKAN’A YUMURTAYA TOPLAM 14 YIL – Recep Tayip Erdoğan’a, Mersin’deki açılış töreni sırasında yumurta attıkları iddiasıyla 9 sanığın 13 yıl 4’er ay hapis cezası istemiyle yargılandığı dava sonuçlandı. Mersin 4. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada, tutuksuz yargılanan 9 sanıktan 2’si 1 yıl 2 ay 15’er, 7’si ise 11 ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Sanık avukatlarından Ender Büyükçulha, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, kararı hukuki bulmadıklarını söyledi.
-
AVRUPA’DAN TÜRBANA TAVIR – Son olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) türbanlı fotoğraf vererek üniversiteye kayıt yaptırmak isteyen bir öğrencinin başvurusunu reddetmesi Avrupa’nın türban konusundaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Fransa’da türban ve diğer “belirgin” dini sembollerin kullanımı, 2004 yılındaki yasal düzenlemeyle okullarda yasaklandı. Türban konusunda en yumuşak tutuma sahip ülkelerden biri olan İngiltere’de Straw’un “Sadece peçe değil, türban da çıkarılmalı” açıklamalarının ardından tartışmalar alevlendi.
-
ÇOCUĞA İŞKENCE CEZA GETİRDİ – İşvereni tarafından hırsızlıkla suçlanan 12 yaşındaki çırağa yapılan işkence, Türkiye’ye pahalıya mal oldu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) sonuçlanan 5 davada Türkiye toplam 92 bin Avro’yu (165 bin YTL) ödemeye mahkûm edildi. Türkiye, 12 yaşında iken işkence gören Halil İbrahim Okkalı’ya 13 bin 500 Avro’yu ödeyecek.
-
KUŞ CENNETİNE DİNAMİT – Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Çamaltı Tuzlası’na balık çiftliği kurulmak isteniyor. “Kuşların Büyükelçisi” olarak anılan Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Tabiat Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, İzmir Çamaltı Tuzlası bölgesine balık üretim organize sanayi bölgesi kurulması projesinin, hem yasal olarak hem de yaşamsal olarak yaşama geçirilmesinin mümkün olmadığını söyledi. Prof. Sıkı, İzmir Kuş Cenneti’nin yüzde 70’inin Çamaltı Tuzlası içinde olduğunu belirtti. Buradaki havuzların derinliğinin en fazla bir metre olduğunu ve su akıntısının bulunmadığını vurgulayan Prof.Dr. Mehmet Sıkı, 5-10 metre derinlikte kurulan çiftliklerin bile denizi kirlettiğini söyledi.
-
OKULDA TUHAF DENETİM – İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer’in bir öğrenciyi ‘etin gözüküyor’ diye azarladığı savlandı. Cağaloğlu Anadolu Lisesi öğrencileri İl Milli Eğitim Müdürü’nün okul yöneticilerini de azarladığını belirtirken Ata Özer iddiaları yalanladı.
-
SİZİ ÖCALAN ANLIYOR – CHP Lideri Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ı hedef aldı. CHP grubunda konuşan Baykal “Dağda silahla gezeceklerine ovada siyaset yapsınlar” sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyleyen DYP Lideri Ağar’a, “Yanlış anlaşılmadın, yanlış konuştun sayın genel başkan, tıpkı Papa gibi” diye seslendi.
-
BÜTÇENİN KOMİSERİ IMF – AKP hükümetinin eli bağlandı, harcamaların kısıtlanması yüzünden bütçe sıkıntılı. IMF, tespit ettiği yüzde 6.5’lik faiz dışı fazla rakamına ulaşılması için bütçede harcama kalaminin azaltılmasını isterken KİT’lerin ürünlerine zam ve yatırımların kısılması gündemde.
-
AB SÜRECİ KRİZİN EŞİĞİNDE – ‘Kıbrıs çıkmazı’ ndan söz eden kaynaklara göre müzakerelerin askıya alınması tehlikesi var. Türkiye’nin yıl sonuna kadar limanlarını Güney Kıbrıs’a açmaya yönelik bir adım atmaması durumunda Avrupa Birliği liderlerinin aralık zirvesinden ‘oldukça sert bir karar’ çıkabileceği, AB içindeki Türkiye destekçisi üyelerin bile krizin engellenmesine yönelik ümitlerini kaybetmeye başladığı belirtiliyor.
19 Ekim
-
SANDIK BÜTÇESİ – Harcamalarda yüzde 16.9’luk artış var. Kamu kurum ve kuruluşlarına yeni atamalar yolda. 2007 bütçesinde geçen yıla göre yüzde 25 artan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 1 milyar 638 milyon YTL’lik bütçesi, pek çok bakanlığı katladı. 2006 yılı tahmini gerçekleşmelerine göre harcamalardaki artış, giderlerdeki artıştan da 2007 enflasyon tahmininden de fazla. Giderlerin gelirlerin iki katına yatın artış göstermesi, hükümetin 2007’de “almadan vereceğini” ortaya koyuyor. Bütçede kamu kurumlarına da binlerce atama izni veriliyor. Devlet Bakanı Şahin, en önemli sorunlarının başında işsizliğin geldiğini söyledi. AB ülkeleri içerisinde işsizlik oranı en yüksek ülke olan Almanya’da, din adamlarının bir araya gelerek işsizliğe karşı duaya çıktıkları yönünde haberler olduğunu ileri süren Şahin, Türkiye’deki işsizlik oranının yüzde 8.8 olduğunu belirtti. Şahin bu yılın sonuna kadar devlete kadrolu ve sözleşmeli olmak üzere yaklaşık 100 bin kişinin alınacağını açıkladı.
-
HİYERARŞİYİ ALTÜST ETTİLER – Emekli koruma müdürü Çukurlu, eş dost atamalarının yol açtığı skandalı değerlendirdi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in koruma müdürü Şükrü Çukurlu “Normalde makam aracının yedek anahtarı hemen arkadaki eskortun torpido gözünde bulunur. Ama camlar balyozla kırılıyor, tam ilkellik” dedi.
-
AKP, EŞ DOSTLA ÜLKE YÖNETİYOR – AKP hükümeti, bugüne kadar üst düzey bürokraside 4 bine yakın atama gerçekleştirdi. Bürokrasi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kadrolarıyla doldurulurken bakan ve milletvekillerinin akraba ve dostları üst düzey görevlere getirildi.
-
BİLİNÇALTINDA PASLI ÇİVE: TÖRE – Gelenekler, Doğu-Batı ekseninde, kontrol ya da baskı adı altında ikilem yaşıyor.. Araştırmaya tabi tutulan 15-22 yaş grubunun, töre baskısı ve cinayetlerinin en çok görüldüğü kesim olduğuna dikkat çekmek gerekiyor. 17 kentteki 2 bin 406 kişi arasında yapıldığı belirtilen araştırma sonuçlarına göre aileleri en çok “yatıya kalma ve gece gezmeleri” endişelendiriyor.
-
VE ELEKTRİK İÇİN ZAM TALEBİ – Özelleştirme idaresi, ‘ihaleler zora girecek’ diye TEDAŞ’ın da fiyatları yeniden belirlemesini istedi. Hükümetin geciktirmek için kurumları birbirine düşürdüğü elektrik zammı yakında. Özelleştirme İdaresi, fiyat artışının tüketiciye yansıtılmasını istedi.
-
ABD KONGRESİ: TÜRK ASKERİ KIBRIS’TAN ÇEKİLSİN – ABD Kongre seçimlerine 3 hafta kala Kongre’ye sunulan karar tasarısında Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmesi istendi.
-
BÜTÇE FAZLA DEĞİL, AÇIK VERDİ – Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı’ nın (TEPAV) raporunda, ağustos ayı sonu 473 milyon YTL fazla verdiği açıklanan bütçenin, mahalli idare ve fon paylarının tahsilat ve ödeme dönemlerindeki kayma düzeltildiğinde 1 milyar 48 milyon YTL düzeyinde açık verdiği ifade edildi.
-
2007 YILI BÜTÇESİ YENİ VERGİLERİN HABERCİSİ – CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, 2007 bütçesinin yeni vergilerin habercisi olduğunu söyledi. Özyürek, yaptığı yazılı açıklamada 2007 bütçe tasarısını eleştirdi. Tasarının yeni vergilerin habercisi olduğunu vurgulayan Özyürek, “Büyümenin yüzde 5, enflasyonun yüzde 4 olarak öngörüldüğü ortamda vergi gelirlerinde 10.5 puan ek artışı, vergi gelirlerinin doğal seyri ile sağlamak olanaksızdır” dedi. 2007 bütçe tasarısında, toplam ödeneklerin yüzde 17.5 oranında, faiz dışı giderlerin ise yüzde 18.7 oranında artırıldığını ifade eden Özyürek, “Yatırım harcamaları daha önce 13.3 milyar YTL olarak programlanmışken bütçe tasarısında 1.2 milyar YTL aşağı çekilerek 12.1 milyar YTL olarak belirlenmiştir” diye konuştu.
20 Ekim
-
OPERASYON MESAJI – Başer, ABD ile işbirliğinden sonuç alınamazsa K.Irak’a askeri seçeneğin gündeme geleceğini söyledi. Türkiye’nin Terörle Mücadele Koordinatörü Başer, ABD başkanlığındaki koalisyon güçleri ve Irak hükümetinin Türkiye’ye yönelik Terörist saldırılara karşı gerekli özeni göstermediğini vurgulayarak “Türk ulusunun sabrının taştığını” belirtti. ABD ile başlatılan işbirliğinden sonuç alınamaması durumunda askeri operasyon seçeneğinin TBMM’ye geleceğini söyledi. Başer, gazetecilerin “DTP’li bazı belediye başkanlarının PKK’ye destek verdiği basında yer alıyor. Başkanların görevden uzaklaştırılmaları konusunda öneriniz olacak mı” sorusuna, “şu anda derhal görevden alınmaları mümkünse,alınmalarını şahsen arzu ederim” yanıtını verdi.
-
ANKARA’DA ORUÇ DAYAĞI – TRT çalışanı, Haber-Sen yöneticisi F.E., arkadaşıyla birlikte bir pasajın önünde sigara içmeye başladı. Pasajın içinden çıkan bir grup, “Duman içeriye giriyor. Burada içmeyin” dedi. TRT çalışanının “Burası kamu alanı” yanıtını vermesi üzerine grup, yurttaşı hastanelik etti. Polisle konuştuktan sonra belediyenin önüne gelen ekip aracına binen F.E., yeniden olay yerine gitti. Ancak, polisin kendisine dayak atanların kim olduğunu göstermesini istediği sırada bu kez polisin önünde saldırıya uğradı.
-
YA KIBRIS, YA AKP – CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Finlandiya tarafından hazırlanan Kıbrıs planı ile çok ciddi tavizler verilmeye hazırlanıldığına dikkat çekerken “Hükümetin bu tavizkâr tutumunu kınıyoruz. Bu tavizler verilirse ya Kıbrıs gidecektir veya AKP” dedi. Öymen, hükümetin,TCY’nin 301. maddesi konusunda “taviz vermeye, Türkiye’yi ağılamayı suç olmaktan çıkarmaya hazırlandığını” savundu. Onur Öymen, “Fransa’ya karşı AİHM nezdinde devlet davası açmak da dahil çeşitli önlemler alınmalıdır” diye konuştu.
-
AKP’Lİ BAŞKANDAN DAYAK – Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı AKP’li Barakfaki Belde Belediye Belediye Başkanı Ali Kök, yerel seçimler öncesinde eşi Duriye Kök’ün oy karşılığı para dağıttığını açıklayan Necdet Sezen’i hastanelik etti. Sezen, 5 günlük “iş göremez” raporu aldı. AKP’li Ali Kök’ün eşi Duriye Kök, “para karşılığı oy satın almak” suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
-
FİDYE ÇETESİNİN ÜYELERİ POLİS ÇIKTI – İstanbul’da yapılan “Kıskaç” operasyonunda işadamlarını kaçırarak fidye isteyen ve tamamı polislerden oluşan çete çökertildi.
-
‘MALİ DİSİPLİN’ BURAYA KADAR – Hükümetin çok önemli olarak sunduğu bütçe belgesiyle ‘Orta Vadeli Mali Plan’ rafa kalkıyor. Hükümetin Salı gecesi Meclis’e sunduğu 2007 yılı bütçesi, daha bu yılın temmuz ayında yürürlüğe giren ve yine hükümet tarafından “en önemli ikinci bütçe belgesi” olarak kabul edilen ‘Orta Vadeli Mali Plan’’ ın çöpe atılmasına neden olacak.
-
GENÇLİĞİN GÖZÜYLE 12 EYLÜL – Ege ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir grup öğrenci, “12 Eylül Gerçekleri” sergisi açtı. 12 Eylül askeri rejiminin toplumda ve demokratik yaşamda yol açtığı olumsuzlukların unutulmamasını amaçladıklarını söyleyen öğrenciler, sergi açılışını alkışlarla yaptı. Üniversiteli grup, okudukları bildiride de “Kenan Evren bir ressam değil, ülkenin 50 yıl geriye gitmesine, 1000’den fazla insanın işkence, idam ve faili meçhul biçiminde ölümüne neden olmuş darbeci bir general olduğunu” savundular. Sergi, bayramdan sonra 3 gün süreyle açık tutulacak.
-
KALORİFERCİNİN AYLIĞI DA ÖĞRENCİDEN – Erzurum Mecidiye Anadolu Lisesi’nde, okulun kalorifercisinin ve 2 hizmetlisinin maaşlarının ödenmesi için öğrencilerden para talep edildi. Okul aile birliğince velilere gönderilen yazıda, bankaya 40 YTL yatırılması istendi.
21 Ekim
-
SAÇMALIKLAR BIKTIRDI – Milli Eğitim Bakanlığı’nın ders kitaplarında öğrencilere bilim yerine hurafe sunuluyor. 11. sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında Kuranıkerim, bilgisayar programına benzetilirken, evrendeki fiziksel ve biyolojik yasalar kadere bağlanıyor. Sözlük anlamı, alın yazısı, yazgı olan kader, kitapta planlamak, değerlendirmek, ölçmek ve programlamak olarak tanımlanıyor. Kitapta Uzakdoğu dizilerindeki usta-çırak diyaloglarını andıran “vecizeler” de yer alıyor: “Ucu bucağı olmayan suda yüzgecin gururu işe yaramaz.,” Kitaptaki skandallara işaret eden Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, bakanlığın kitaplarda gerekli düzeltmeleri yapmaması durumunda, yargıya başvuracaklarını söyledi. Dinçer, “Görüntüler, bu kitapların işin uzmanı, yetkin eller tarafından incelenmediğini ortaya koyuyor. Bunların öncelikli olarak düzeltilmesi, daha uzman kişilere yeniden inceletilip düzeltmelerinin yapılması gerekir” diye konuştu.
-
BİLİM KİTABINDA KURAN AYETLERİ – İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okutulan “Çalışma Ekonomisi” kitabında, “Bilinsin ki, insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Ve çalışması da ilerde (kıyamette) görülecektir” gibi kuran ayetleri ve hadisi şerifler yer alıyor.
-
MİLLİ EĞİTİM ŞAKA YAPTI – MEB tarafından liselerin hazırlık sınıfında okutulmak üzere hazırlanarak bedava dağıtılan Türkçe ders kitabında ünlü şairlerimizden Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 2004 yılında öldüğüne yer verilmesi eğitimcileri ve yurttaşları şaşkına çevirdi.
-
TÜRKİYE İÇ SAVAŞA SÜRÜKLENİR – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terör tartışmalarına dikkat çekerken “Bu yanlış politikanın merkezinde AKP var. Ağar da iktidarın açıkça dillendiremediği bir anlayışa hizmet eder bir açıklama yaptı… Terörün hedefi ülkeyi bölmek, arkasında yabancı güçler var. Bunları görmezlikten gelirsek, sadece bölünmekle kalmayız, iç savaş yaşanır. Hem Güneydoğu’da yaşanır, hem Anadolu’nun diğer yerlerinde” dedi.
-
SUÇ İŞLE, DAVAN 5 YIL ERTELENSİN – AKP Hükümeti , TBMM Adalet Komisyonu’nda Ceza Muhakemesi Yasası’na eklediği bir maddeyle 2 yıla kadar hapis cezası gerektiren 87 ayrı suçta dava açılmasının ertelenmesi yönünde bir hüküm getirdi. Bu suçlar arasında, cinsel taciz, imam nikâhıyla çok eşlilik, çevreyi kasten kirletme, reşit olmayanla cinsel ilişki de yer alıyor.
-
ÇARESİZ TUZAK ‘BERDEL’ – Doğuda 21. yüzyılda bile bir avuç toprak, bir koyunun tarlaya girmesi, çocuk tartışması ya da incir çekirdeğini doldurmayacak gerekçelerle başlayan kavgalar berdelle önlenebiliyor.
-
FRANSA’YA ‘EKMEK YOK’ – Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, TESK öncülüğünde başlatılan çalışmada federasyonun aktif olarak yer alacağını kaydetti. Balcı, Fransa Parlamentosu’nda kabul edilen sözde Ermeni soykırımının inkârını suç sayan yasa teklifi reddedilene kadar, ekmek yapımında kullanılan Fransız menşeli ürünleri kullanmama konusunda bir konsensüs oluştuğunu bildirdi.
-
TÜRK ASKERİ LÜBNAN’DA – UNIFIL’de görev alacak İstihkâm İnşaat Bölüğü’nden 132 asker, Ankara’dan uçakla dün Lübnan’a gitti.
-
ÇİMLER DE YAĞMALANDI – AKP’li Kumru Belediyesi, köylülerin yardımıyla Düzoba Yaylası’nda ıslah edilen çimleri keserek futbol sahasına döşedi.
-
‘ETİK DEĞİL’ DEDİ GÖREVDEN ALINDI – Kaçakçılıkla suçlananların durumunun görüşüldüğü toplantıda müsteşara muhalefet eden bürokrat Cemil Emre’nin görevden alınması dikkat çekti. Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Vekili Cemil Emre’nin, kaçakçılık olayına karışan gümrükçülerin memurluktan çıkarılmasının görüşüldüğü toplantıya aynı kapsamda suçlanan Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin’in katılmasına “etik” olmadığı gerekçesiyle karşı çıktıktan sonra görevden alınması dikkat çekti.
-
‘DİNCİ TEHDİT İÇİN ORDUYA GEREK YOK’ – Türk ordusu hakkındaki görüşlerini ifade eden AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hans Jörg Kretschmer, “AB’ye katılım sürecinin şu andaki görevi, sivil kurumları, eğer ortaya çıkarsa herhangi bir olası köktendinci tehdidin baskı altına alınabileceği biçimde inşa etmek ve güçlendirmek. Bu tür bir şey için orduya ihtiyacınız yok” dedi.
-
KADROLAŞMANIN BÖYLESİ – Üniversitelerarası Kurul’dan doçent unvanını oybirliği ile alan Dr.Alpay Hekimler, İstanbul Üniversitesi’nde (İU) yardımcı doçentliğe jüri onayı alamadı. Jüri, Doç. Dr. Hekimler’ in yerine bu kadroya İslami içerikli makaleleriyle dikkat çeken ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kentsel Dönüşüm Projesi’nde “sosyolog” olarak görev alan Dr. Özkan Açıkgöz’ü önerdi. Üniversite çevresinde bu olay İÜ’nün bazı bölümlerinde güçlenen İslamcı kadroların kendileriyle aynı görüşleri paylaşmayan genç akademisyen adaylarının “özlük haklarını” engelleme girişimi olarak yorumlandı.
-
TEŞVİKLERDE TAKİP SKANDALI – Sayıştay’ın 2005 Hazine Raporu’na göre 138 milyon YTL’lik teşvik kredisinin takibi yapılmadı. Hazineye en fazla borcu olan kuruluşlar sıralamasında TMSF ’yi, 3.28 milyar YTL ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 1.89 milyar YTL ile Ankara Büyükşehir Belediyesi ve EÜAŞ izledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı EGO’nun borcu da 1.1 milyar YTL oldu. Toplam 91 milyar 458 milyon YTL’ye ulaşmış Hazine alacağının, yüzde 36’sına denk gelen 32 milyar 572 milyon YTL’sini vadesi geçmiş alacaklar oluşturdu.
-
YA VERGİ DOĞRU, YA BÜTÇE YALAN – Bütçe gerçekleştirilecekse, 2007’de yeni vergi ya da oran artışı kaçınılmaz olacak. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ ın ısrarla dile getirdiği “2007 yılında vergide artış olmayacağı” açıklamalarının doğru olmadığı ortaya çıktı. Meclis’e sunulan Merkezi Yönetim Bütçesi’nin hükümetin gerçek niyetini yansıttığı varsayıldığında, 2007’de tüketicileri bir dizi vergi artışının beklediği ortaya çıktı.
-
TARIMDA İŞSİZLİK ARTIYOR – İşsizliğin bir önceki döneme göre binde 3 azaldığı TÜİK istatistiklerine göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 2 milyon 251 bin kişiye düştü. Yüzde 71’ini erkeklerin oluşturduğu işsizler ordusunun yüzde 55’i lise altı eğitime sahip.
-
TRENİ RAYDA TUTMA FORMÜLÜ – Financial Times’e göre Avrupa Komisyonu, müzakerelerin ‘kısmen’ askıya alınmasını önerecek. İngiliz gazetesi, Türkiye limanlarını Rumlara açmayı reddederse, müzakerelerin ‘tamamen’ askıya alınabileceğini, komisyonun buna karşı, ‘kısmen askıya alınmasını’ isteyeceğini yazdı. The Economist de Batı’ya, Türkiye’yi kaybedebileceği uyarısı yaptı.
22 Ekim
-
ABD’YE KRİTİK SORU – Washington yönetiminden PKK ile yapılan görüşmeler konusunda bilgi istendi. Ankara’ya gelen “ABD, PKK ile görüşüyor” bilgisi, ABD-Türkiye ilişkilerini gerdi. Türkiye, durumu ABD’nin PKK koordinatörü Ralston’ a sorarken Washington’dan “Böyle bir görüşme yapmadık” yanıtını aldı.
-
‘NURCU REFARANS’ KAZANDIRDI – Ücretsiz ders kitaplarının dağıtımı ve açık ilköğretim okulu evraklarının Gölbaşı’ndaki merkeze ulaştırılması gibi önemli çalışmalar için “Sürat Kargo ve Lojistik” in seçilmesi soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Firmanın referansları arasında Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Zaman gazetesi ile Aziziye Eğitim Kurumları’nın bulunması dikkat çekti. Bakan Çelik’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Özcan, Çelik’e Sürat Kargo ile Zaman gazetesi arasında bir ilişki olup olmadığını sordu. Özcan, Bakanlık firmaya 2005 yılından bu yana ne kadar ön ödeme yaptı” sorusuna da yanıt istedi.
-
SKANDALIN SORUMLUSU Babacan – Sayıştay’ın hazırladığı Hazine İşlemleri Raporu’na göre, 2005’te Hazine tarafından bazı kuruluşlara aktarılan 138.2 milyon YTL’lik teşvik kredisi Hazine kayıtlarında yer almadı. Sayıştay, skandaldan Ali Babacan’ı sorumlu tuttu. Genç Parti Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin, “Sayıştay, Babacan’ın Yüce Divan iddianamesini yazmış. Sayıştay veya TBMM bulunmazsa ben suç duyurusunda bulunacağım” dedi.
-
BORÇ YÜKÜNÜ DÜŞÜRÜN – Türk ekonomisinin gidişatından endişeyi dile getiren OECD Genel Sekreteri Gurria, Türkiye’deki cari açık ve borç yüküyle bir yere varmanın mümkün olmadığını belirtti. Mayıs ayında yaşanan dalgalanmaya dikkat çeken Gurria, “Şimdi dalgalanmanın üstesinden gelindi. Ancak işlerin düzeldiği sanısına kapılıp bayram edilmemeli” dedi.
-
İKTİDAR BOĞAZIMIZI SIKIYOR – İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, gelecek yıl cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağına işaret ederek “Cumhurbaşkanlığı makamında, cumhuriyetin kuruluş felsefesine aykırı bir insan oturamaz. Oturmamalıdır, oturtulmamalıdır” dedi. Prof. Dr. Hilmioğlu, “4 yılda üniversitelerin döner sermaye gelirlerinde yüzde 50 civarında bir azalma oldu, üniversiteler döner sermaye ödeyemez hale geldi. Hastaneler adeta iflasın eşiğine geldi. Üniversitelerin, teşhis ve tedavi nedeniyle hak ettikleri faturalarda kesintiler oldu. Yani bu iktidar döneminde üniversitelerin boğazı sıkılıyor, bu da bilinçli bir programın ürünüdür” diye konuştu.
-
DÜŞÜK GELİRLİYE VERGİ CEZASI – Türkiye’deki gelir ve vergi adaletsizliği bir kez daha gözler önüne serildi. Kamu-Sen’in yaptığı bir araştırma, Türkiye’nin, düşük gelir grubundan en çok vergi alan ülke olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre 531 YTL brüt kazancı olan bir çalışan Fransa, Yunanistan ve Avustralya’da hiç vergi ödemezken, ABD’de 635, İngiltere’de 696, Türkiye’de 956 YTL yıllık gelir vergisi ödüyor.
-
DOĞUDAN GELEN TEHLİKE BÜYÜDÜ – Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan “Uzakdoğu Tehlikesi” raporuna göre, 2005’te yedi Uzakdoğu Asya ülkesi ile 1.1 milyar dolarlık ihracat yapılmasına karşın, 17.2 milyar dolarlık ithalat yapıldı. 2005’te ithalat-ihracat oranının 15’te 1 olduğu ifade edilen raporda “2005 yılı dış ticaret açığımızın yüzde 37’si Uzakdoğu Asya ülkelerinden kaynaklanıyor” denildi.
23 Ekim
-
SORUMLULAR BELLİ – Hazine’deki usulsüzlüklerde Bakan Babacan ve Müsteşar Çanakçı suçlanıyor. Sayıştay, 170 milyon YTL’lik usulsüz mahsup ve 138 milyon YTL’lik kayıp teşvik nedeniyle Bakan Babacan’ı sorumlu gösterdiği Hazine’de, Müsteşar Çanakçı’nın tavrının iç denetim sistemini zayıflattığını bildirdi. Sayıştay, belediyelere yardımların da kritersiz dağıtıldığını tespit etti.
-
ARANAN ADAM CERAZEDE – Yaklaşık bir yıl önce kırmızı bültenle arandığı duyurulan YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, AKP Milletvekili İlyas Arslan’ın cenaze töreninde objektiflere yakalandı. Uyar, cenaze töreninde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ile yan yana görüntülendi.
-
TÜRKİYE ÇAĞDAŞLIK YOLUNDAN DÖNEMEZ – Cumhurbaşkanı Sezer, bayram mesajında uyardı. Sezer, Türkiye’nin yolunun aydınlanma ve çağdaşlaşma yolu olduğunu vurgulayarak “Ülkemiz bu yoldan geri döndürülemeyecektir” dedi. Çocukların ve gençlerin çağdaş eğitim almalarına, aklın ve bilimin öncülüğünü kabul etmiş aydın kuşaklar olarak yetiştirilmelerine özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Sezer, Atatürk Cumhuriyeti’nin temel değerlerine ters düşecek yaklaşımlardan uzak durulmasını istedi.
-
TECAVÜZ KURBANI GENÇ KIZA TÖRE İNFAZI – Van’ın Başkale ilçesinde uğradığı tecavüz sonucu hamile kalan ve 4 gün önce gözetim altında tutulduğu hastanede doğum yapan 15 yaşındaki kız. Taburcu edildikten sonra bebeğiyle birlikte ailesinin yanına gönderildi. Önceki gün 16 yaşındaki ağabeyinin isteği üzerine birlikte dışarı çıkan genç kız, silahla vurularak öldürülmüş halde bulundu.
-
GÜLEN PROPAGANDASI – Aziziye Eğitim Kurumları’nın internet sitesinde Gülen’in vaazları bulunuyor. Lise 1. sınıf öğrencisinin hazırladığı ve içinde ‘iman kütüphanesi’ bulunan internet sitesi, Aziziye Eğitim Kurumları’nın onayından geçerek kullanıcılara tavsiye edildi. Sitede, Gülen’in vaazları için ayrı bir bölüm ayrıldı.
-
DİYANET KUTUPLARA EL ATTI – Diyanet İşleri Başkanlığı Din işleri Yüksek Kurulu, büyük bölümünü kutupları oluşturduğu 66-90 derece enlemlerinde namaz kılacakların, namaz saatlerini nasıl belirleyeceğine ilişkin formüller geliştirdi. Ancak matematik problemini aratmayan yöntemlerin nasıl uygulanacağı merak konusu.
-
ADNAN HOCA YİNE GÜNDEMDE – Kamuoyunda sosyete şeyhi Adnan Hoca olarak da bilinen Adnan Oktar, “Konsey, İmamlar, Bacılar ve Cariyeler” den oluşan “şebekesini”, iyi eğitim almış kişileri kazanmak için bir çeşit hipnoz uygulayarak kendisinin mehdi olduğuna inandırdığı ve mürit Oktar Babuna’nın babası Cevat Babuna’nın, “Oğlumun bilincine metafizik bir yolla müdahale ediliyor” açıklamalarıyla yine gündeme geldi. Oktar ve grubu, bugün halen Bilim Araştırma Vakfı adı altında laiklik karşıtı faaliyetlerini sürdürüyor.
-
İRTİCAYA DOKUNDURMADILAR – Milli Eğitim Bakanlığı’nın 11. sınıflara gönderdiği Türk Dili ve Edebiyatı kitabında, Atatürkçülük, çağdaş edebiyatçıların eserleri ve “irticaya dokunan konuları” çıkararak yerine Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerini, dinsel metinleri yerleştirdiği belirlendi. Eğitimciler, uygulamayı “AKP hükümeti, dersin adını yakında ‘Türk Dini ve Edebiyatı’ yapacak şeklinde değerlendirdi.
-
AKP SANDIĞA KAYNAK ARIYOR – Getirilmek istenen konaklama vergisine tepki gösteren Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Genel Sekreteri Erhan Çakay, hükümeti seçim yatırımlarına kaynak aramakla suçladı. Çakay, ciro üzerinden konaklama vergisi uygulamasının hiçbir ülkede olmadığına dikkat çekerek “AKP’nin 5 yıllık iktidarından sonra böyle giderayak, son 300 günde böylesi bir uygulama ancak seçim yatırımına kaynak arayışı olarak açıklanabilir. Ben de soruyorum: Bu vergiyle toplanacak para nereye gidecek?” dedi.
-
TOHUMDA AYNI HATAYI YAPMAYIN – Avrupa Çiftçiler Koordinasyonu, (European Farmer’s Coordination-EFC), AKP oylarıyla yasalaşması beklenen Tohum Yasa Tasarısı konusunda milletvekillerini mektupla uyardı. Mektupta, AB’nin yeğlediği yoğunlaştırılmış tarım modelinin büyük sorunlar yarattığı vurgulandı.
24 Ekim
-
İŞTE İHBAR MEKTUBU – Gümrüklerde kaçakçılığın üstüne gidenler görevden alınırken suçlananlar korunuyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu’na yaptığı ihbarla kaçakçılığın ortaya çıkmasını sağlayan Aziz Eren adlı ihbarcının 10 Ekim’de Başbakanlık ve Gümrük Teftiş Kurulu’na gönderdiği yeni ihbar mektubunun gümrüklerde yaşananlarda etkili olduğu belirtiliyor. İhbar mektubunda, Gümrük Müsteşar Vekili Şahin ve gümrük bürokratlarının yanı sıra Devlet Bakanı Tüzmen’in de parasal çıkar sağladığı iddialarına yer verilirken rakamsal dökümleri de gösterildi. Daha önceki ihbarların “doğru” çıkması nedeniyle Aziz Eren’in yeni ihbarı da incelenmek ve soruşturulmak üzere, Gümrük Teftiş Kurulu’nca işleme konuldu. Gümrük Teftiş Kurulu Başkanı Demirağ’ın görevden alınmasında bu mektubu işleme koymasının etkili olduğu belirtiliyor. “Kaçakçılığa yardım” la suçlanan Şahin’in, yargı kararı olmaksızın Tüzmen’in “aklanmasıyla” soruşturulması engelleniyor.
-
OKULLARDA TECRİT SINIFLARI – Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yeni uygulamasıyla liselerde “tecrit sınıfları” yaratıldı. Lise öğretimini 3 yıldan 4 yıla çıkaran MEB’in herhangi bir nedenle sınıf tekrarı yapmak zorunda kalan öğrenciler için tecrit sınıfları oluşturduğu ileri sürüldü. Sınıf tekrarı yapacak öğrencilerin “tecrit” uygulamasıyla karşı karşıya kaldıklarını belirten Eğitim-Sen İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Dursun Yıldız , Milli Eğitim Bakanlığı’nın, her yıl yenilik adı altında uyguladığı programlarda mağdurlar yarattığını belirtti.
-
OKULLAR ŞİDDET YUVASI OLDU – İlk ve orta öğretimde yaşanan şiddet olayları, MEB ve emniyetin “şiddeti önleme amaçlı planlar” ına karşı sürüyor. Öğretim yılının başlangıcından buyana 1’i ölümlü toplam 25 şiddet olayı gerçekleşti. Uzmanlar, okullardaki şiddet olaylarına “eğitim kalitesinin düşmesinin ve okul sonrası sosyal faaliyetlerinin olmamasının” neden olduğunu belirtiyor. Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer, “Okullarda yaşanan şiddet olaylarından, başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililer, tüm toplum sorumlu” dedi.
-
TERÖRÜN DİNİ GEREKÇESİ OLAMAZ – Bayram namazında Süleymaniye Camisi’nde vaaz veren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, İslam dininde şiddet ve terörün en büyük günahlardan biri olduğunu söyledi. Ali Bardakoğlu, Müslümanların görevinin şiddete alet olmamak, kavga olan yerde insanları barıştırmak olduğunu dile getirdi.
-
ÜNİVERSİTELERE KISKAÇ – AKP iktidarı, yeni açılan 15 üniversiteyi “tabelada” bırakacak bir adım attı. Üniversite başına 500 bin YTL’lik bütçe oluşturan hükümet, bunun için kaynak olarak da diğer üniversitelerin bütçesinden yüzde 2-3 oranında kesinti yaptı. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, hükümetin, Ankara’da bir daire parasına Anadolu’da üniversite kurmak istediğini söyledi.
-
TARİKAT KAMPLARINA YEŞİL IŞIK – CHP İzmir Milletvekili Karademir, bayramdan sonra TBMM’de görüşülecek olan Dönüşüm Alanları Hakkında Yasa Tasarısı’yla kültürel ve doğal dokunun yok olacağını, tarikat kamplarının önünün açılacağını savundu.
-
ALKOLLÜ İÇKİYE YENİ VERGİ YOLDA – Uygulamadaki sistemde, köpüklü şaraplar, cin, votka, likör ve rakı üzerinde yüzde 275.6’lık ÖTV bulunuyor. AB hem oransal vergilerin hem de asgari maktu özel tüketim vergisinin (ÖTV) alkol derecesine göre belirlenmesini istiyor. Böylece ithal içkiler üzerindeki ÖTV yükünün düşeceği belirtiliyor. Türkiye’nin mevcut vergileme rejimiyle başta rakı olmak üzere yerli ürünleri koruduğunu iddia eden AB, ÖTV uygulamasının birlik normlarına göre acilen değiştirilmesi gerektiğini aktardı.
-
BU HER ZAMAN SÜRECEK BİR SAVAŞ – Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı: “Bakanlar Kurulu’nda çıkarılan e-dönüşüm strateji raporunun takipçisiyiz. Hep yangına su yetiştirmek zorunda kaldığımız için uzun vadeli işler yapamadık. Türkiye çok geç kaldı… Eğitim mi? Çok geriden geliyoruz… Dogmalar ve ezberle bir arada yaşadık. Belki dogmalar azalmadı, eklendi, bazıları renk değiştirdi, ama dogmalar zaten vardı… Atilacak her adım önemli. Atma hızı, gelişme hızı yeterli değil. Eğitim sistemimiz çok çabuk değişmeli.
-
GÜNEŞ BİZDEN ÇOK UZAKTA – Yıllık güneşlenme süresi 2 bin 640 saat olan Türkiye, potansiyelinin yüzde 5’ini bile kullanmıyor.
-
FİN ÖNERİSİNİ KABUL ETMEK SİYASİ APTALLIK OLUR – Finlandiya’nın Kıbrıs planı, Ankara için tehlikeler içeriyor. AB kaynakları, Dönem Başkanı Finlandiya’nın Kıbrıs önerisinde yer alan Maraş bölgesi ve Magosa Limanı’na yönelik unsurların Kıbrıs’ta kalıcı bir çözümün parçaları olduğuna, Ankara’nın bu unsurları şimdi kabul etmesinin “elini zayıflatacağına” dikkat çektiler.
25 Ekim
-
TÜRKİYE KUŞATILDI – Baykal “Türkiye bir kuşatma içinde. Ulusal bütünlük, laiklik, ulusal onur gibi konular, CHP’ye yönelişin altında yatan temel nedenler. Ortada haritalar dolaşıyor. Terör meşruiyet kazanıyor. Terörün meşruiyet kazanması doğrultusunda hızlı adımlar atılıyor. Doğal kaynakları paylaşma projeleri ortaya konuyor. İktidar tutarlı bir politika izlemiyor. Sürekli geriliyor, teslim oluyor. Bu da insanları arayışa yöneltiyor. CHP, devletin kuruluşundan beri izlediği, ulusal bütünlüğü temel alan, teröre karşı politikalarıyla öne çıkıyor.” Hükümetin tutarlı bir politika izleyemediğini vurgulayan Baykal, “Ne yazık ki hükümet TSK’ye yönelik suçlamalar karşısında gereken cevapları veremiyor. Sahiplenmeyi sergileyemiyor. Biz bunun üzüntüsünü yaşarken, şimdi hükümeti de aşan siyasetçi-asker tartışması ısrarına tanık oluyoruz. Bunu çok sakıncalı buluyorum” dedi.
-
MÜZAKERELER DONMAK ÜZERE – AB Konseyi’nde Türkiye’nin üyelik süreciyle ilgili görüşmeler sürmekle birlikte, Rum Kesimi yüzünden fiili tıkanma tehlikesi ortaya çıktı. Rum Kesimi’nin İlerleme Raporu’nun yayımlanacağı 8 Kasım’a kadar yeni başlıkların açılmasına yönelik “genel çekince” koyduğunu anımsatan AB kaynakları, Rum Kesimi’nin tutumu yüzünden, yeni müzakere başlıklarının yıl sonuna kadar açılmasının “düşük bir olasılık” olduğuna dikkat çektiler. AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın yıl sonuna kadar Kıbrıs meselesi ve Türkiye’nin müzakere sürecinde ilerleme sağlanması konusunda baskı altında olduğu belirtildi. Dönem başkanlığına yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre Finlandiya, Türkiye’nin fiili müzakerelerinde ilerleme sağlanması konusunda üye ülkeleri “sıkıştırmasına” karşın AB Komisyonu’ nun tarama raporlarını geciktirmesi, süreci yavaşlatıyor.
-
DİYANETE BÜYÜK BÜTÇE – Diyanet İşleri Başkanlığı, 2007 için ayrılan 1 milyar 638 milyon 383 bin YTL’lik bütçesiyle kamu idaresindeki genel bütçeli 50 idare içerisinde 13. sıraya yerleşti. Personel giderleri açısından bakıldığında ise Diyanet, personeline ayırdığı 1326 milyar YTL’yle, bütçede yedinci sırada bulunuyor.
-
HÜKÜMET İŞÇİLERİ SAHİPLENMEDİ – Türk ve Kazak işçiler arasında çıkan kavganın ardından İstanbul’a gelip tedavi altına alınan işçilerin sayısı 160’a ulaştı. 400 işçinin daha Türkiye’ye getirileceği belirtildi.
-
SAĞLIKTA KAOS YAŞANACAK – Tedavi maliyeti yüksek hastalıkların kapsam dışına çıkarılabileceğine dikkat çekildi. SES Başkanı Köksal Aydın, “Şu an SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tarafından güvence altına alınan birçok hastalık Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile güvence dışına çıkarılacak. Özellikle şeker hastalığı” dedi.
-
HAZİNE DENETİM DİNLEMİYOR – Hazine Müsteşarlığı, kendisini TBMM adına denetleyen Sayıştay’ın ortaya çıkardığı “138 milyon YTL’lik kayıp teşvik skandalını “görmezden” geldi. Hazine, yaptığı açıklamayla kendisini savunmaya çalışırken açıklamasının her unsuru Sayıştay raporunda çürütüldü.
-
GELECEĞE SADECE 22 DOLAR – Türkiye’de 2003 yılında yapılan toplam Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) harcaması 1.5 milyar dolar, kişi başına düşen Ar-Ge harcaması ise 22 dolar oldu. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün “AR-Ge’ye harcamamız gereken parayı teknoloji ithalatına veriyoruz” dedi.
-
IMF ‘YENİ ADIMLARI’ BEKLİYOR – Enflasyonun hedefin üzerinde seyrettiğini ve cari açığın büyümeye devam ettiğini belirten IMF yine Türkiye’yi uyardı. Washington’dan yapılan IMF açıklamasına göre, “hükümet bazı gerekli adımları zamanında atabilirse” İcra Direktörleri Kurulu 5. gözden geçirmeyi tamamlamak için aralık ayında konuyu ele alabilecek Türkiye’nin, sosyal güvenlik ve gelir vergisi reformu ile Bankacılık Kanunu’nun uygulamasına ilişkin bazı konularda hızlanması isteniyor.
-
NÜFUSUN YARISININ İŞİ GÜCÜ YOK – Türkiye’de 2006 temmuz dönemi itibarıyla çalışma çağındaki nüfus 51 milyon 701 bin kişi iken bu rakamın 26 milyon 192 bin kişisi işgücüne katılmıyor. Türkiye’deki toplam işgücüne katılım oranı ise 49.3 oranında bulunuyor. TÜİK’in haziran-temmuz-ağustos dönemi işgücü araştırmasında, işsiz sayısı 2 milyon 251 bin kişi olarak açıklanmıştı. İşsiz sayısına, iş aramayıp ancak “çalışmaya hazır” olan 1 milyon 895 bin kişinin eklenmesiyle işsizlerin toplamı 4 milyon 146 bin kişiye ulaşıyor.
26 Ekim
-
BELGELER YALANLIYOR – Yimpaş Başkanı Uyar, Adalet Bakanı’nı, Interpol’ü ve Emniyet’i umursamıyor. AKP Yozgat Milletvekili İlyas Arslan’ın cenaze töreninde bakanlarla birlikte objektiflere yakalanan Uyar, Emniyet ve Adalet Bakanı Çiçek’in açıklamalarından sonra düzenlediği basın toplantısında, Almanya’da aranmadığını iddia etti. Oysa Emniyet Genel Müdürlüğü Almanya’nın Uyar’ın uluslararası düzeyde aranmasını istediğini, Çiçek de Alman mahkemesinin Uyar’ın yakalanıp gözaltına alınmasını istediğini açıklamıştı. Almanya’nın Interpol kararında Uyar’ın “saadet zinciri sistemi” tarzında yapılanmaya giderek çok sayıda insanı dolandırdığı belirtiliyor. Alman Savcılığı’nın suçlamaları Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından da tek tek ortaya çıkarıldı. 17 Yimpaş yöneticisi hakkında suç duyurusunda bulunan SPK, YİMPAŞ mağdurlarına “hakkınızı dava açarak arayın” ilanı vererek bir ilke de imza atmıştı.
-
EKONOMİK TUTSAKLIK – Hükümetlerin borcu borçla ödeme politikası faturayı her geçen gün kabartıyor. Türkiye 1980-2002 yılları arasında 866 milyar dolar borç öderken AKP, iktidarı döneminde 22 yılda yapılan borçlanmanın yarısını gerçekleştirerek bir rekora imza attı. Ulusal kaynaklar borçlanmayla dışarıya aktarılırken, borç alabilmeyi başarı olarak sayan AKP hükümeti Türkiye’ye ‘En iyi borçlanan ülke’ ödülünü de kazandırmış oldu.
-
BURASI ARAP ÜLKESİ DEĞİL – İstanbul Bağcılar Belediyesi’nce, Merkez Mahallesi’nde sadece kadınların kullanımına yönelik olarak yaptırılan ve tamamlanmak üzere olan park, çeşitli kesimlerin tepkisine neden olmuştur.
-
BOŞANAN BOŞANANA – TÜİK’in verileriyle hazırlanan kitaba göre Türkiye’de ortalama yıllık boşanma sayısı 2 bin kişiyken İzmir’de bu 5 binin üstüne çıkıyor.
-
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI (MEB) YATIRIMI UNUTTU – Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, eğitimdeki standart düşüklüklerine dikkat çekti. MEB’in genel bütçe içinde en fazla payı alan bakanlık olduğunun doğru olduğunu, ancak bu rakamın henüz 1990’lı yılların oranlarını yakalayamadığını belirten Dinçer, 145 bin derslik açığı bulunduğunu, Batı’daki bir okulda 600 olan öğrenci mevcudunun Türkiye’de 4 bine çıktığını kaydetti.
-
AFLAR SSK’Yİ ÇÖKERTİYOR – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başeskioğlu, sosyal güvenlik kurumlarının gelirlerinde, giderlerini karşılayacak ölçüde artış sağlanamadığını belirtti. Başeskioğlu’na göre gelirlerin artmamasının en önemli nedenleri, erken emeklilik uygulaması, prime esas kazancın düşük gösterilmesi, kayıt dışı istihdamın yüksekliği prim tahsilat oranının düşüklüğü, ödenmeyen primlerin gecikme cezalarına uygulanan aflar, prime esas kazanç sınırlarının düşüklüğü ve fon gelirlerinin yetersizliği.
-
DEPREM TEHDİDİ SÜRÜYOR – Uzmanlar deprem konusunda ulusal bir politika geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. Devletin resmi verilerine göre, Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yüzde 96’sı, toplam nüfusunun ise yüzde 98’i, ilk dört derecedeki deprem bölgelerinde yer alıyor.
-
KRİZDE BİLE BÖYLE OLMADI – 2001 sonunda 41 bin olan protestolu senet sayısı, bu yılın ilk dokuz ayında 93 bine yükseldi. Bankaların bildirdiği karşılıksız çek sayısı 2002 yılında ayda ortalama 61 bin 914 düzeyinde seyrederken bu yıl aylık ortalama 82 bin 585’e çıktı.
-
SICAK PARA RİSKİ SÜRÜYOR – Uluslar arası finans dergisi Forbes’a göre Türkiye ekonomisinin geleceği, kısa vadeli sermaye hareketlerine bağlı.
27 Ekim
-
ASYA’DA PAZAR KAVGASI – Kazakistan’daki saldırılar Türkiye’ye gözdağı vermek amacıyla gerçekleştirildi. Petrol bölgesinde Tengiz Chevroil JV Limited Şirketi’ne ait bir müteahhitlik-inşaat alanında çalışan Türk işçilerine Kazak işçilerin saldırmasıyla patlak veren olayların ardında, ABD ve Çin gibi Orta Asya’nın enerji sektörüyle yakından ilgilenen ülkelerin bu pazara girme çabalarının olduğu belirtildi. Türkiye’nin Kazak pazarındaki birçok sektörde liderliği elinde tutması nedeniyle yeterince pay alamayan bu ülkeler Türkiye’nin payının küçültülmesi için faaliyete geçtiler. Türk-Kazak İş Konseyi Başkanı Oktay Varlıer, saldırıyı “Türkler daha ucuza iş yaptığı için buralardan kaçırılmak isteniyor” diye yorumlarken Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin, ülkeler arası sıcak ilişkilerin sorunları çözeceğini dile getirdi. Enka Genel Müdür Yardımcısı Sinan Bora ise Kazakistan’ın yerli işçi çalıştırma politikasının yanı sıra son yıllarda Türkiye’nin ekonomik ilişkilerde yalnız belli bölgelere ağırlık vermesinin olayları tırmandırdığını belirtti.
-
YAPILAR DENETİM DIŞINDA – AKP hükümeti, deprem konusunda ciddi önlemler almak yerine TBMM’ye getirdiği Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı ile Yapı Denetimi Yasası’nı deliyor. Tasarı, bu alanlarda yerel yönetimlerce gerçekleştirilecek konut, hastane, okul, fabrika, benzin istasyonu, büyük alışveriş merkezleri başta olmak üzere birçok yapıyı ise Yapı Denetimi Yasası dışında tutuyor. Söz konusu yasa, yapı ve tesislerin can ve mal güvenliği açısından standartlara uygun olup olmadığının denetlenmesini öngörüyor.
-
YİMPAŞ MECLİSTE – CHP’li Ahmet Ersin ile Sinan Yerlikaya, YİMPAŞ
Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’ın tüm dünyada Interpol aracılığıyla arandığına ilişkin haberleri soru önergeleriyle Meclis gündemine taşıdı. Ersin, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, AKP’li İlyas Arslan’ın cenaze namazında Uyar’ın bazı bakanlarla birlikte görüntülenmesini anımsattı ve Uyar’ın, Interpol tarafından aranıp aranmadığını öğrenmek istedi. Yerlikaya da “YİMPAŞ Başkanı Uyar hakkında dokunulmazlık kararı mı var?” diye sordu.
-
ÇALIŞANA YOK, VEKİLİNE VAR – AKP hükümeti, kamu çalışanlarına 9 günlük tatili “çok” görürken TBMM Genel Kurulu dün toplanamadığı için milletvekillerinin tatili 9 güne çıktı. TBMM Başkan Vekili Ali Dinçer, saat 15.00’ da birleşimi açtı. Ancak TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşamaması nedeniyle Dinçer, 31 Ekim Salı günü açmak üzere birleşimi kapattı. Böylece milletvekillerinin bayram tatili 9 güne çıkmış oldu.
-
DYP KOALİSYONA ISINIYOR – Ağar’ın son dönemdeki açıklamaları, AKP ile işbirliği mesajı olarak yorumlanıyor. Lübnan’a asker gönderme tezkeresi ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ilişkiler konusunda AKP hükümetiyle benzer tutum içine giren Mehmet Ağar’ın genel seçimin ardından AKP ile koalisyon hükümetine hazırlık yaptığı dile getiriliyor.
-
AKP SOYGUNA SEYİRCİ – YİMPAŞ mağdurları muhatap bulamıyor, hükümet komisyonunun önerilerine kulak tıkıyor. AKP hükümeti, İslami holding adı altında yurttaşları soyan YİMPAŞ ve benzeri şirketlerin yarattığı soruna çözüm bulmak için kurulan TBMM Yeşil Sermaye Araştırma Komisyonu’nun önerilerini görmezden geliyor. Komisyon, dini duyguları istismar ederek para toplayan bu şirketlerin faaliyetlerinin yasal sınırlar içine çekilmesi ve yolsuzluklara karışanlar hakkındaki adli işlemlerin geciktirilmemesi için Adalet Bakanlığı’nın duyarlı davranması gerektiğini belirtmişti.
-
YOL HARİTAMIZ DEVRİMLER – İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, “Büyük Ortadoğu Projesi’yle içinde Türkiye’nin de olduğu 24 ülkenin sınırları değiştirilmek isteniyor” dedi.
-
RÜŞVET AĞI TBMM GÜNDEMİNDE – CHP, bir gazetenin ortaya çıkardığı Akaryakıt kaçakçılığına ismi karışanların peşinde. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, 13 milyon dolar mali boyutu olduğu öne sürülen Gebze’deki akaryakıt kaçakçılığı iddialarına adı karışan siyasiler ve bürokratların yargıda hesap vermesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
-
TÖREYİ BAĞNAZLIK KIŞKIRTIYOR – Cinayetlerin kökeninde etnik yapı değil feodalite ve yoksulluğun yarattığı sosyal çaresizlik duruyor. Emniyet Genel Müdürlüğü 3 Mart 2006 tarihli raporunda birçok kesimin kökeni, içeriği ve kaynağını ısrarla anlamak istemediği ‘töre’ kavramının aslında ‘kan davası, kız alıp verme, aile içi uyumsuzluk, cinsel taciz, yasak ilişki, tecavüz’ ve ‘namus’ gibi gerçekleri de kapsadığına vurgu yapıyor. Raporda, olaylara karışanların doğum yerinin yüzde 24 oranıyla Güneydoğu, ikinci sırada ise yüzde 21’le Doğu Anadolu Bölgesi olduğu belirtiliyor. Tetikçilerin yüzde 15’i Anadolu, yüzde 11’i Ege, yüzde 10’u Karadeniz, yüzde 8’i de Marmara Bölgesi doğumluları kapsıyor.
-
AKP DÖNEMİNDE DIŞ AÇIK – 2002-Ağustos/2006 döneminde Türkiye 150.570 milyon USD dış ticaret açığı vermiştir. 2002 yılında 15.495 milyon USD olan yıllık dış ticaret açığı 2005 yılında 43.077 milyon USD’ye çıkmış, 2006’nın ilk 8 ayında ise 35.587 milyon USD olmuştur. Ocak- Ağustos/ 2006 yılı verileri, 2006 yılında dış ticaret açığının 53.000 milyon USD dolayında oluşacağı yönündedir.
28 Ekim
-
AKP-YİMPAŞ AŞ İÇ İÇE – Eski yöneticiler AKP’den bakan, milletvekili, belediye başkanı, belediye meclisi üyesi oldu. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın kabinesinde Devlet Bakanı yaptığı Beşir Atalay, YİMPAŞ Holding’in eski yöneticilerinden. YİMPAŞ’ın Kahramanmaraş Şubesi’ni kuran Fatih Arıkan ise bugün AKP milletvekili olarak Meclis sıralarında oturuyor. Almanya’da aranan 5 kişi arasında yer alan Veli Korkmaz da, arandığı sırada Mart-2004’te AKP’den Kırıkkale Belediye Başkanı oldu. TBMM İslami Holdingleri Araştırma Komisyonu’nun raporu, yurtiçinde ve yurtdışında binlerce vatandaşı mağdur eden İslami holdinglerin RP hükümeti döneminde sayıca arttığını, bazı mevzuatların holdinglere para akışını kolaylaştıracak biçimde değiştirildiğini ortaya koydu. SPK’ nin verilerine göre, söz konusu holdingler hakkında yapılan 131 suç duyurusunun 42’si af kapsamına girerek ertelendi.
-
TÜBİTAK İŞGAL ALTINDA – Yasalara aykırı olarak TÜBİTAK yönetimini değiştiren AKP hükümeti yargıdan bir ders daha aldı. 2.5 yıldır vekâletle yürütülen TÜBİTAK’ta AKP’ nin atadığı yöneticilerin eski yönetime karşı açtığı tazminat davasını reddeden Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi, “kurumun yasalara göre atanmış bir başkanı bulunmadığı ve dava ehliyeti olmadığı” na karar verdi. Mahkemenin gerekçeli kararını yazmasının ardından TÜBİTAK yönetiminin kararı temyiz etmesi bekleniyor.
-
MÜLAKAT REDDEDİLDİ – Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1000 öğrenci olarak öngördüğü, yaptığı işlemlerin ardından 673 kişiyi belirlediği yurtdışında lisansüstü öğrenim projesine ilişkin işlemlerin yürütmesini ‘mülakat’ın eşitliği bozması nedeniyle durdurdu.
-
TÜRKİYE KÜÇÜK DÜŞÜRÜLÜYOR – CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Blair’in içki ithal eden yabancı çokuluslu firmalara uygulanan vergi cezalarının kaldırılmasını isteyen mektubunu açıkladı. Anadol, “Bir yabancı ülke başbakanı, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na bir yüksek yargı organını şikâyet etme cüretini gösterebilmektedir. Bu mektup ayrıca Türkiye’nin çokuluslu şirketlerin vergi konusunda ayrıcalıklar talep edebildiği bir müstemleke konumuna nasıl taşındığının ibret vesikasıdır” dedi.
-
ÖĞRENCİLERLE İLGİLENİLMİYOR – Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, okullardaki şiddetin de çarpık sistemin sonucu olduğunu söyledi. Yüksel Adıbelli, “Önceden öğrenci gece bile izlenirdi, şimdi öğretmenler ders verip çıkıyor” derken rehberlik hizmetlerinin yetersizliğine ve öğrenci kulüplerinin kâğıt üzerinde kaldığına işaret etti. Adıbelli, “Ama şeriatçı kesim öğrencilerle tek tek ilgileniyor” vurgusunu da yaptı.
-
TÜRK HALKI CİNSELLİĞİ KULAKTAN DOLMA BİLGİLERLE ÖĞRENİYOR – Türkiye’de her 3 kişiden biri cinsel işlev bozukluğu yaşıyor ve bunların yalnızca yüzde 8’i tedavi görüyor. Cinsel işlev bozukluğunun sık rastlanan bir sorun olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’de ayrıca cinsel sağlık alanında da yeterli hizmetin verilmediğine ve cinsel sağlık merkezlerinin sayılarının az olduğuna dikkat çekiyorlar. Psikiyatr Doç.Dr. Cem İncesi: “Türk erkeğinin sertleşme sorunu, kadının ise vajinismus denilen cinsel birleşmenin olmaması sorunu birinci sırada yer alıyor” dedi.
-
VERGİLER PEŞ PEŞE GELİYOR – IMF’nin istekleri doğrultusunda hükümetin hazırladığı mali önlemler cebimizi yakacak. IMF, bütçede sapma var deyince, alkol ve sigara başta olmak üzere Özel Tüketim Vergisi’nden gayrimenkule kadar vergilerde artış gündemde. 1.2 milyar YTL’ye varan ödenek kısıntısı sağlık harcamalarını da etkileyecek.
-
AB ÖNCE ÖDEVLERİNİ YAPSIN – Ilımlı açıklamalarıyla bilinen Dışişleri Bakanlığı, Barroso’nun son sözlerine sert tepki gösterdi. AB’nin, Türkiye ile müzakerelerde çok ciddi sorumlulukları bulunduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tan “Bu sorumlulukları hiç hatırlamadan Türkiye’ye aynı çağrıları sürekli tekrar etmek, gerçekten pek insafla ve adaletle bağdaşır bir durum değildir” dedi.
-
ASGARİ ÜCRETLİ 11 GÜN AÇ – Türk-İş, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 594, yoksulluk sınırının ise 1.934 YTL’ ye yükseldiğini açıkladı. Araştırmaya göre, asgari ücret alan bir aile ancak 19 gün dengeli beslenebiliyor.
29 Ekim
-
DEVLET DESTEKLİ KORUMA SÜRÜYOR – Adalet Bakanlığı, Almanya’nın Interpol kanalıyla tüm dünyada aradığı YİMPAŞ Başkanı Dursun Uyar hakkında yöneltilen ikinci soruya da yanıt vermedi. Bakanlık buna gerekçe olarak, Dursun Uyar hakkındaki bilginin zamanından önce açıklanması halinde, “Hakkında dava açılmış bir kişinin adil yargılanma hakkının ihlal edileceğini” savundu. Bakanlık, yanıtında Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 20. maddesine atıfta bulundu. Uyar hakkındaki soruları yanıtlamayan emniyet ise 21. maddeyi gerekçe göstermişti.
-
TEHLİKENİN FARKINDAYIZ – İslam ülkeleri içinde tek laik ve demokratik devlet olan Türkiye Cumhuriyeti, 83. kuruluş yıldönümünü bölücülük, irtica ve emperyalizmin tehditleri altında kutluyor. Türkiye büyük tehlikelerle karşı karşıya. Emperyalist güçler, ülkemizi ve komşularını parçalamaya yönelik haritalar hazırlarken Avrupa Birliği’nden gelen isteklerin ardı arkası kesilmiyor. Şeriat tehlikesi her gün büyüyor. Türkiye’nin en büyük kenti İstanbul’da “kadınlara özel” parklar açılıyor. Aptes suyunun içilmesinin sağlık için yararlı olduğuna yönelik ifadeler ders kitaplarına giriyor. Ülke, ılımlı İslam projesinde emperyalistlerin kendisine biçtiği yere adım adım itilmek isteniyor. Tehdit, demokratik laik Cumhuriyetin temel niteliklerini hedef alıyor. Ancak Türkiye, kendisine dayatılan bu planı boşa çıkaracak güçtedir. Cumhuriyetin 83’üncü yılını, karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlikenin farkında olduğumuzu vurgulayarak kutluyoruz.
-
DEVRİMLERDEN ÖDÜN VERİLEMEZ – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyetimizin 83. yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, devrim yasalarıyla kapatılmaları gerekli tarikatların, eğitim başta olmak üzere etkinlik alanlarını genişletme çabası içine girdiklerini vurguladı. Bu durumun kabul edilemeyeceğini belirten Sezer, tarikatların sivil toplum örgütü olarak lanse edilmesinin iyi niyetten yoksun girişimler olduğunu ifade etti. İrtica tehdidine dikkat çeken Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, “Laiklik, çağdaşlaşma hedefinden ayrı düşünülemez, hiçbir zaman anayasadaki ifadesinden farklı yorumlanamaz” dedi. Büyükanıt, Cumhuriyetten vazgeçme hayalinin bile vatana ihanet olduğunu vurguladı. CHP lideri Baykal, Cumhuriyete yönelik tehditlerin artmasının düşündürücü olduğunu belirtti.
-
MEMURA 5 KURUŞ ZAM – TBMM’de bulunan 2007 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı’na göre, memurların fazla çalışma ücreti, yeni yılda yüzde 6.25 oranında artacak. Bu yıl 80 Yeni Kuruş olan saat başı fazla mesai ücreti, 2007 yılında 85 Yeni Kuruş olarak uygulanacak.
-
CHP HEDEF OLDU – Tek taraflı ateşkes kararının ardından, genel af beklentisine giren PKK, CHP’nin Güneydoğu’da sosyal kalkınmayı hedefleyen politikalarından ciddi rahatsızlık duyuyor. CHP’ye tehditler savuran PKK yöneticileri bölge milletvekilleri ve parti yöneticilerinin istifa etmesi yolunda çağrılar yapıyor.
-
KIBRIS İÇİN SERT ELEŞTİRİ – Avrupa Birliği Komisyonu’nun 8 Kasım’da yayımlayacağı İlerleme Raporu’nun son halinde, Kıbrıs konusunda Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yer aldı. Belgede Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a hava ve deniz limanlarını açmamış olması eleştirildi.
-
İHALELER ÖNCESİ TÜRKİYE’YE GÖZDAĞI – Kazakistan’daki son olayın tehlikeli bir başlangıç olma olasılığı üzerinde duruluyor. Türk işçilerine yönelik saldırının yaşandığı Tengiz Chevroil JV Limited Şirketi’ne ait petrol alanı için gelecek ocak ve şubat aylarında iki büyük ihale yapılacağı belirtildi.
30 Ekim
-
KORUYACAĞIZ – Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta kutlanırken binlerce yurttaş Anıtkabir’e koştu.Cumhurbaşkanı Sezer, Türkiye Cumhuriyeti’nin 83., kuruluş yıldönümünde Anıtkabir Özel Defteri’ne yazdığı mesajda, “Evrensel değerleri benimseyerek aklın ve bilimin ışığında yetişen Cumhuriyet kuşakları, emanetinizi değiştirilemez nitelikleriyle korumaya, başlattığınız aydınlanma ve çağdaşlaşma savaşımını ilk günkü coşku ile sürdürmeye kararlıdır” dedi. Bayram nedeniyle binlerce yurttaş Anıtkabir’i ziyaret etti. Ankara dışından otobüslerle gelen yurttaşların da bulunduğu binlerce kişi, mozoleye kırmızı-beyaz karanfiller bıraktı. TBMM’deki törende Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Büyükanıt 10 dakika sohbet etti. Sohbet sonrasında bilgi notlarına bakan Erdoğan, İçişleri Bakanı ile görüştü.
-
EMNİYET NASIL YAKALASIN – Almanya’nın Interpol kanalıyla aradığı Yimpaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uyar’ın Türkiye’de yakalanmaması nedeniyle eleştirilen emniyete eski bir emniyetçiden savunma geldi. Eski Emniyet Müdürü Özbayrak, “İçişleri ya da diğer bakanlarla aynı karede olan adamı nasıl yakalar emniyet, bu mümkün mü” dedi. “Bakanlar mı verecek böyle bir emri” diye soran Özbayrak, “sonucunda emniyet, kimin kiminle birlikte olup olmadığını, neler olduğunu herkesten daha iyi bilen bir teşkilattır. Emniyet böyle bir konuyla ilgili “başını belaya sokmak” istemeyebilir” diye konuştu,
-
TURİST ÇOK AMA PARALARI YOK – Dünya Turizm Örgütü’nün turizmden elde edilen gelir istatistiklerine göre Türkiye, dünya sıralamasında 8. sırada yer aldı. Ancak bu yılın ilk 9 ayında turizm giderleri artarken gelirleri düştü. Türkiye yine zengin turisti çekemezken gelenlerin yüzde 90’lık bölümünü orta ve alt gelir grubundan olanlar oluşturdu.
-
SİT’LER KURTULACAK – Hasankeyf ve Allianoi gibi tarihsel yerleşmelerin hidroelektrik barajlarına kurban edilmemesi için önemli bir karar alındı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun kararına göre, artık barajlar öncelikle “SİT alanları dışında” planlanacak. Baraj yerinin değiştirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda ise önce arkeolojik değerler kurtarılacak.
-
PEMBE TABLO TERSİNE DÖNÜYOR – Enflasyon ve cari açığa bağlı olarak reel faiz tekrar yükselişe geçerken tüketicinin geleceğe ilişkin beklentileri bozuldu.
31 Ekim
-
ASKERE SUÇLAMA – AB Temsilcisi Kretschmer, giderayak yine dayatmalara sessiz kalan bir ordu istedi.
-
4 yıllık görevini tamamlayan Kretschmer, AB İlerleme Raporu’nun açıklanmasına günler kala, TBK’ye suçlamalar yöneltti. Hükümetin reformlaradevam etmek istediğini ileri süren kretschmer, “Hepimiz biliyoruz ki ülkenin farklı kesimlerinde, devlet bürokrasisinde, orduda bir mukavemet var” diye konuştu.
-
Kretschmer, Türkiye’nin son dört yıl içinde önemli bir gelişme katettiğini, ancak bu ilerlemede iç dinamiklerden çok dış baskıların rol oynadığını belirtti. Bugüne kadar askerlerden çok az görüşme talebinde bulunduğunu belirten kretschmer, “4 yıldır defalarca randevu talep ettiysem de cevap bile verilmedi” dedi.
-
AB temsilcisi, Birlik ile Türkiye arasında bir “kriz” yaşandığını belirterek gözdağı verirken, “Eğer Türkiye limanlar konusunda adım atmazsa Avrupa Konseyi hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam edemez. Mutlaka bunun müzakerelere etkisi değerlendirilecektir.” diye konuştu. Kretschmer, Fin önerisinin Kıbrıs için olumlu bir çözüm fırsatı olduğunu iddia etti.
-
1 GÜN KALA KURTULDULAR – YİMPAŞ’a yasadışı destekle suçlanan SPK yöneticilerinin imdadına zamanaşımı yetişti. YİMPAŞ Yozgat İhtiyaç Maddeleri Pazarlama ve Ticaret AŞ, ödenmiş sermayesini 100 milyar liradan 1 trilyon liraya çıkartmak ve çıkartacağı 900 milyar lira değerindeki hisse senetlerinin SPK kaydına alınması için 1999’da başvurdu. YİMPAŞ hisselerin yüzde 30’unu satabildi. SPK, sermaye artırımının fiilen toplanan tutar üzerinden sonuçlandırılmasına karar verdi. Böylece “Halka arz edilecek hisse senetlerinin satılamaması durumunda kurucular, pay sahipleri veya aracı kuruluşlar arasından kurulca belirlenenler, satılmayan payların bedelini şirkete ödemekle yükümlüdürler” ilkesi YİMPAŞ için delinmiş oldu. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurusu “zamanaşımı” gerekçesiyle rafa kaldırıldı.
-
TARİH YARGIÇ KARŞISINDA – Sümer çivi yazılarından elde ettiği bilgiler nedeniyle mahkemelik olan Muazzez İlmiye Çığ ile Analiz Yayın’ın sorumlu müdürü İsmet Öğütücü’nün “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” suçlarından 9 aydan 1.5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilen davanın ikinci duruşması Beyoğlu 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce görülecek. Türbanın Sümerlere dayandığını anlattığı için yargılanan 93 yaşındaki Çığ ile Öğütücü hakkında TCK’nin 216/2 ve 218. maddeleri uyarınca dava açıldı.
-
ADALETİN ÖNÜNÜ TIKAMAYIN – Irak’a LPG yerine su götüren firmalarla ilgili gelişmeleri TBMM gündemine taşıyan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kaçakçılık soruşturmalarının Bakan Kürşad Tüzmen tarafından engellendiğini savundu. AKP’nin ‘Adaletten Kaçanların Partisi’ olduğunu savunan Anadol, “Siyasetçiler suçu bürokratlarla beraber işledikleri için yolsuzlukları örtmeye çalışıyorlar” dedi.
-
İMAMLAR MİLLİ EĞİTİME – CHP’li Tandoğdu’ nun verdiği soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Mehmet Aydın, kadrosu olduğu halde 5 bin 901 camide imam-hatip bulunmadığını, 9 bin 822 caminin ise kadrosu bulunmadığını ifade etti. Camilerde imam-hatip sorunu yaşanırken, son dört yılda diğer kurumlara geçen personel sayısının 1850’ye ulaştığını belirten Aydın, buna gerekçe olarak da özlük haklarındaki yetersizliği gösterdi.
-
BELEDİYELER BORÇ BATAĞINDA – Altyapı yatırımları için alınan iç ve dış kredilerin faturası her geçen gün artıyor. İller Bankası Etüt Plan ve Yol Dairesi Başkanı Faruk Ayan, Büyükşehir belediyelerinin ağır iç ve dış kredi borcu altında olduğunu belirtti.
-
AKP’Lİ BAŞKANA VERGİ DAVASI – Kuşadası’nın AKP’ li Belediye Başkanı Fuat Akdoğan hakkında vergi kaçırdığı ve sahte fatura kullandığı gerekçesiyle 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İzmir Gelirler Bölge Müdürlüğü’nün incelemesi sonucunda hazırlanan rapor esas alınırken Kuşadası Cumhuriyet Savcısı Ufuk Abbas Ulutürk’ ün hazırladığı iddianamede Akdoğan’ın 2000 yılında sahte belge düzenlediği belirtildi.
-
KÖŞK İÇİN KARARI HALK VERMELİ – Erken seçim olasılığının artık kâğıt üzerinde kaldığını belirten SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, anayasanın 102. maddesinin değiştirilerek Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini söyledi. Karayalçın, CHP’nin harekete geçmesi durumunda AKP’li milletvekillerinin de buna destek vermek zorunda kalacaklarını ileri sürdü.
-
HORTUMUN İKİ UCU TAKIYYE – Şeriatçı basın, inanç sömürüsüyle yapılan vurguna sessiz kalarak diyet ödüyor. Gerici basın din propagandasıyla yüz binlerce insandan topladığı 1.5 milyar Avro’ nun üzerine yatan YİMPAŞ’la ilgili utanç verici bir suskunluk sergiliyor. Uzun yıllar İslami sermayenin reklamlarıyla beslenen yayın organları, özellikle Avrupa’daki yurttaşların çığlığını duymuyor, üstelik vurguncuları aklama yarışına giriyor. Bu tablo rant için inanç sömürüsü yapanların aynı hortumdan beslendiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
-
MERKEZ’DEN ZAM UYARISI – MB; beklentiler, hizmet fiyatları ve küresel ekonomiyi orta vadeli enflasyon hedeflemesinin riskleri olarak sıraladı. Merkez Bankası’ndan kamu çalışanlarına yapılacak ortalama yüzde 12.2’lik zam konusunda uyarı geldi. Banka, öngörülen ücret artışlarının enflasyondaki düşüş sürecine destek vermesinin mümkün olmadığına dikkat çekti.
-
TEMEL İLKELERİ ZEDELEMEK İSTİYORLAR – Cumhuriyetin 83. yıldönümü nedeniyle yayımlanan mesajlarda Cumhuriyetin sonsuza dek yaşatılacağı vurgulandı. Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter, Cumhuriyet projesinin derin yaralar aldığı bir süreç yaşandığını anımsatarak şunları söyledi: “Bir yandan İslamcı kadrolaşma ve hareket, diğer yandan bizi bizden koparan ve yabancılaştıran emperyalist kültür, Cumhuriyet insanı tipinin gelişmesine çok ciddi zarar vermiştir. İş sadece İslamcı yapılaşmayla sınırlı değil; Cumhuriyetin en önemli bir diğer projesi eğitimle ilgili projesidir. Zorunlu ve parasız eğitim sağlama devletin en temel görevlerinden bir tanesidir. Türkiye’de özelleştirme ve yabancılaştırma süreci AKP iktidarı ile başladı. Eğitim, sağlık ve sırada sosyal güvenlik kurumlarının özelleştirilmesi ile ilgili projeler var. Bu özelleştirmeler zaten Cumhuriyetin temel ilkesi olan halkçılık ile zıtlaşır. Bu ilke Türkiye’de giderek devre dışı bırakılmıştır.” Serter, “Eğer bugün gençlerimiz bu tehdidi yeterince algılayamıyorsa veya algılayamayanlar çoğunluktaysa, üniversiteler ve bilim adamları eleştiri oklarını kendilerine yönetmeli” dedi.
-
KAZANIMLARA AÇIK SALDIRI – İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak, “Cumhuriyetimizin değerleri ve kazanımları, hiçbir zaman bu kadar eleştirilmemiş, bu kadar açık saldırı altında olmamıştır. Bugün Cumhuriyeti demokrasinin önünde bir engel olarak görenler, laik ve üniter devlet yapımızı sert ve katı bulanlar, Cumhuriyetin ne kadar zor şartlar altında ve ne kadar büyük bedeller ödenerek kurulduğunu unutmamalıdırlar” dedi. Prof. Parlak, Atatürk’ün tam bağımsızlık hedefiyle Türk milletinin desteğini alarak başlattığı ulusal kurtuluş mücadelesinin, sadece sömürgeci dünya devletlerine karşı değil, bugün de Cumhuriyeti tehdit eden bölücü ve gerici işbirlikçilere karşı kazanılmış büyük bir zafer olduğunu vurguladı.
-
EKMEK YEME REKORU TÜRKİYE’DE – Türkiye, yılda kişi başına 200 kilo ekmek tüketimiyle, Guinness Rekorlar Kitabı’nın 2007 yılı basımında “ en çok ekmek tüketen ülke” olarak yer aldı.
-
CARİ AÇIĞA HER YIL 3.5 TELEKOM GİDİYOR – Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen), gümrük birliği nedeniyle oluşan dış ticaret açığına her yıl “ 3.5 Türk Telekom’un feda edildiğini” açıkladı.
Hâmi Karslı / Tokat CUMOK |