01 Aralık 2006

Kasım – 2006’da TÜRKİYE TABLOSU

ile Hami KARSLI

Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)

Kasım – 2006’da  TÜRKİYE TABLOSU

(Olaylar, oluş tarihleriyle değil, basında yayınlanış tarihiyle verilmiştir.
Büyük harflerle yazılan haber başlıkları ve haber metinleri gazetelerden olduğu gibi alınarak aktarılmıştır.)

01.11.2006

1 Kasım

  • PARA İSVİÇRE’DE – Almanya’nın başvurusuyla YİMPAŞ ve Uyar’ın transferleri ortaya çıkarıldı. Almanya’da Mannheim ve İsviçre’de Basel savcılıkları,kara para aklanmasına yönelik olduğu iddia edilen para transferlerini mercek altına aldı. YİMPAŞ’ ın para transferlerine ulaşan Alman savcılığı, Interpol kanalıyla aranan YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar adına açılmış hesap dökümlerine ulaştı. Almanya’nın uluslar arası hukuki yardım talebeni kabul eden İsviçre makamları, bankaların uymak zorunda oldukları gizlilik yasağını Uyar için kaldırdı. Araştırmada Almanya’dan İsviçre’ye yapılan para aktarımı tespit edilerek bilgiler soruşturmayı yürüten Alman savcılığına ulaştırıldı.

  • ÖRTBAS EDİLİYOR –  CHP Lideri Baykal, binlerce yurttaşı dolandıran YİMPAŞ’ ın yaptığı yolsuzluğun örtbas edildiğini söyledi. Baykal, “Kısa bir süre önce uygulamalarını beğenmediğiniz rektörü hukuka aykırı olduğu halde tutuklayacak yetkiyi kendiniz de buluyorsunuz da, bir haramzadeyi yakalayacak cesareti neden bulamıyorsunuz? ‘Yetkim yok’ lafı boş. Yüreğin yok, cesaretin yok. Ya da bağlantılar müsaade etmiyor” dedi.

  • 16 MAYIS ŞİFRELERİ –  Hükümetten Cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılacağı mayıs ayına kadar çözüm isteyen terör örgütü lideri, bir yandan tehdit savuruyor bir yandan da Erdoğan’a seçime ilişkin şifreli mesajlar veriyor. Öcalan’ ın, Alparslan’ın Malazgirt Savaşı öncesi 16 Mayıs’ta görüştüğü Kürt beylerinin desteğini aldıktan sonra zafer kazandığını ileri sürerek “Tarihe dikkat edin, 16 Mayıs diyorum!..” diye konuşması dikkat çekti.

  • DEPREM İÇİN SÜRE DOLDU – ODTÜ Öğretim Üyesi ve Ulusal Deprem Konseyi Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, İstanbul’u etkilemesi beklenen büyük depremin benzerinin  240 yıl önce geldiğini belirterek “artık sürenin dolduğunu” savundu. 7 yılda hazırlıkların yapılmadığını vurgulayan Sucuoğlu’na göre olası büyük depremde  10 bin civarında bina tamamen çökecek, 40-50 bin kişi yaşamını yitirecek, ekonomik kayıp ise 20 milyar doları bulacak.

  • KİRLİLİĞE TÜRKİYE’NİN KATKISI – Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Sekreterliği’nin internet sitesinde yer alan raporda, 1990-2004 yılları arasında sera etkisi yaratan gaz salımı oranlarıyla ilgili 40 ülkenin değerlendirildiği tabloda Türkiye yüzde 72.6 artışla birinci sıraya yerleşti. Rapora göre, en hızlı artışın olduğu Türkiye’de 1990’da atmosfere bırakılan karbondioksit oranı 170.2 milyon ton iken, 2004’te bu rakam 293.8 milyon tona yükseldi. Türkiye’yi yüzde 49 ile İspanya, yüzde 41 ile Portekiz, yüzde 26.6 ile Kanada ve Yunanistan, yüzde 25.1 ile Avustralya izledi.

  • KURAN KURSLARINDA PATLAMA –  Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın verdiği bilgiye göre yurt genelinde sürekli faaliyet gösteren kurs sayısı 4 bin 950. Yaz aylarında bu sayı 58 bin 500’e çıkıyor.

  • MUMCU: HIRSIZLAR BAKANLARLA SAF TUTUYOR –  Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Türkiye’de milyonlarca insanın, inançları üzerinden sömürüldüğünü belirterek “İnançları üzerinden insanların milyarlarca markını çalmış olanlar, bakanlarla, Başbakan’la saf tutup namaz kılıyorlar; Allah kabul etsin. Eğer Allah, benim iman ettiğim Allah’sa ki O’dur, ibadet dediğiniz sizi kurtarmayacaktır” dedi.

  • HEDEF’TE 1.5 YIL RÖTAR VAR – Merkez Bankası bu yıl enflasyonun büyük olasılıkla yüzde 9.2 ile 10.6 arasında gerçekleşeceğini açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz’ın açıkladığı enflasyon raporuna göre, sıkı para politikası 2007’nin son çeyreğine kadar korunur ve sonra ölçülü bir faiz indirimine gidilirse, enflasyon ancak 2008’in ilk çeyreği sonunda yüzde 1.7 ile yüzde 5.2 aralığında gerçekleşecek ve hedefe yaklaşılacak.

  • BU BÜYÜMEYİ SÜRDÜREMEZSİNİZ –  Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rodrik uyardı:

  • Yüksek kur, rekabet gücünü yapay bir şekilde artırırken verimliliği düşürüyor.

  • Emeğe olan talep azalıyor. Sanayi istihdam yaratmıyor.

  • Dalgalı kur rejimi, kurun oynaklığını ihmal etmek anlamına gelmez.

  • YÜKSEK FAİZLER YATIRIMDAN SOĞUTUYOR –  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, şu andaki faiz düzeyinin yatırımı cezp etmediğini belirterek “Faiz oranlarının; yatırım dostu, üretim dostu, ihracat dostu seviyelere indirgenmesi gerekiyor” dedi. “Yarının Kurulması Hedef 2023” sloganıyla  Forum İstanbul’da konuşan satıcı, “Ne borsa ne de finans kesimi üreticiyi destekliyor” dedi. Oğuz Satıcı, “İthalatı patlatan, Türkiye’de üretici ihracatçıların pazarda tutunmak için kendini yırtması” diye konuştu.

  • AB’DE ŞEMDİNLİ RAHATSIZLIĞI –  İlerleme Raporu’nun farklı bölümlerinde. Patlamaların bölgeyi olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Belgede olaylara yönelik yargı sürecine ordunun müdahale ettiği iması yer alıyor. Raporda, Güneydoğu’da seçiler yerel politikacılarla diğer yetkililer arasında hiçbir diyaloğun olmaması eleştirilirken Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’e yönelik imalar yer alıyor.

2 Kasım

  • YİMPAŞ PANİĞİ –  Başbakan suçlamalara kürsüyü yumruklayarak, bağırarak ve medyaya çatarak karşı çıktı.Binlerce yurttaşın mağdur olduğu yolsuzluk olayını ‘YİMPAŞ’ modası olarak tanımlayan Başbakan Erdoğan, AKP-YİMPAŞ ilişkisine ilişkin iddialara, “Tefecileri bulup bize iftira etmeye kalkışıyorsunuz. Tefecilerle mefecilerle siz bize çamur atmaya kalkmayın, tutturamazsınız, çünkü biz bu yola bu inançla çıktık” sözleriyle yanıt verdi. Yolsuzluk haberlerini kamuoyuna duyuran medyaya çatan Erdoğan, “Varsa elinizde belge, alıp bana getirin” dedi. TBMM’de gündem dışı söz alarak YİMPAŞ konusunu gündeme getiren CHP’li Tamaylıgil’i yanıtlayan Devlet Bakanı Şahin de “YİMPAŞ’la hükümetimiz arasında kurulan ilişkiyi reddediyoruz, sorumluluk bağımsız yargınındır” dedi. Şahin, Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’ın aranmasına karşın bakanlarla birlikte  cenazede saf tutmasıyla ilgili eleştirilere de “Cenazede safınızdaki insanları seçme özgürlüğünüz var mı?” karşılığını verdi. Almanya Mannheim Savcılığı, Dursun Uyar’ın arandığını ve yakalanması için Türkiye’nin harekete geçmesi gerektiğini bildirdi. AKP’li 4 bakan ile aynı fotoğraf karesinde yer alan ve 185 ülkede aranmasına karşın “yakalanamayan” Uyar ise Almanya’ya yalnızca ifade vermek için gitmesi gerektiğini  öne sürerken, bu ülkeye gitmemesine gerekçe olarak SPK davasını gösterdi. Oysa Uyar tutuksuz yargılandığı için gitmesinin önünde engel bulunmuyor.

  • BİLİM VE ÖZGÜRLÜK KAZANDI –  “Vatandaşlık Tepkilerim” adlı kitabı nedeniyle yargıç önüne çıkan 93 yaşındaki bilim insanı Muazzez İlmiye Çığ beraat etti. Çığ savunmasında “ Ben Atatürk ilkelerine sahip biriyim Halkı ayırmak gibi bir fikrim olamaz. Herkesi birleştirmeye uğraşıyoruz. Suçlamaları asla kabul edemem” diye konuştu.

  • TÜZMEN’DEN YALAN RÜZGÂRI –  CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, kaçak olarak yurda sokulan 1500 lüks otomobilin ithalat ve satışında devletin 60 milyon dolar vergi kaybına uğradığının müfettişlerce belirlendiğini, ancak kaçakçılık olaylarını ortaya çıkaran müfettişlerin Bakan Tüzmen’in hışmına uğradığını söyledi. Savlarını “bitpazarı bilgileri” olarak  nitelendiren Devlet Bakanı Tüzmen’e tepki gösteren Kemal Anadol, Tüzmen’in yanıtlarının “yalan rüzgârı” olduğunu ileri sürerek, “Siyasi tarihimizde bu kadar yolsuzluk olayı ayyuka çıkmışken koltuğunda oturmaya devam eden bir başka bakan örneği var mıdır?” dedi.

  • ZAMLAR KAPIDA – Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, BOTAŞ’ ın önceki gün doğalgaz fiyatlarına yaptığı yüzde 5.8 oranındaki zam ile  satış fiyatlarında yılbaşından bu yana yapılan artış oranının yüzde 27.35’e ulaştığına işaret ederek, bu artışın elektrik fiyatlarına yansıyacağını söyledi. SHP de vatandaştan aldığı parayı BOTAŞ’a ödemeyen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i sorumsuz yönetiminin cezasını halka ödetmekle suçladı.

  • İLİŞKİ KOPABİLİR – Le Figaro gazetesinin İlerleme Raporu’nun ele alındığı haberinde AB Genişleme Komiseri Rehn’in özel bir toplantıda “Bu yıl Türkiye için kötü bir yıl” ifadesini kullandığı kaydedildi. La Figaro ayrıca, Rehn’in bu toplantıda “Komisyon’un daha önce hiç ele almaya cesaret edemediği” bir konuyu, “Türk toplumunun İslamlaşmasına” yönelik endişesini dile getirdiğini vurguladı. İlerleme Raporu’nun “çok sert” olarak nitelendiği haberde, ilişkilerin kopma noktasına gelebileceği görüşü iletildi.

  • DEVLETİN VALİSİ TURİZMİ BALTALIYOR – Yaylaların Müslüman-Türk kültürünün yaşadığı son yerler olduğunu söyleyip turizme açılmasına karşı çıkan Artvin Valisi Aydoğdu’ nun sözleri tepki çekti.

  • 2007 DAHA SIKINTILI GEÇECEK –  İSO Başkanı Küçük’e göre hükümet üretim ve yatırım ortamının geliştirilmesinde yavaş kaldı. Cari açıktaki kırılganlığın uluslar arası ortamdaki belirsizliklere karşı hassasiyeti artırdığını belirten Küçük, “2007, 2006’ya göre daha sıkıntılı bir yıl olabilir. Ne yazık ki son dört yıl, yüksek  girdi  maliyetlerini, yüksek vergi ve prim yükünü, rekabet edilen ülkelerle eşit düzeylere çekecek yapısal reformlar açısından yeterince verimli kullanılmamıştır” dedi.

3 Kasım

  • YEŞİL VURGUN – SPK Başkanı Cansızlar,  “İslamcı sermayenin soygunu 5 milyar Avro” dedi. 2001’de göreve geldiklerinden bu yana Avrupa’da yurttaşları uyardıklarını ve saadet zincirini koparttıklarını belirten SPK Başkanı Doğan Cansızlar, YİMPAŞ olayının ‘nitelikli dolandırıcılık’ olduğunu belirtti. Cansızlar, tüm yeşil sermaye maliyetinin 5 milyar Avro’ya ulaştığını söyledi. Cansızlar, Alman makamlarında YİMPAŞ’ tan AKP’li milletvekili ve bakanlara para aktarıldığına dair tespitler  olduğu yolunda söylentiler bulunduğunu da kaydetti. Yeşil sermayenin kendilerine karşı kampanya yürüttüğünü belirten SPK Başkanı, “Biz bunların hortumunu kestik. Bir daha olmaması için de yasa teklifi hazırladık ve 2003’te hükümete gönderdik. Ama çıkmadı” dedi. Teklifte zamanaşımı süresini 20 yıla çıkarmak istediklerini de belirten Cansızlar, “Bu yasanın çıkmasından hükümet sorumlu olmuyor mu” sorusuna “Vallahi artık onun da takdirini size bırakıyorum” yanıtını verdi.

  • UYAR’DAN GÖZDAĞI – İsviçreli Prof. Fischer’in de aralarında bulunduğu dört hukukçuya gönderildiği anlaşılan ve YİMPAŞ Holdung Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’ın imzasını taşıyan ‘ihtarname’ başlığı altındaki uyarı mektubunda Avrupalı hukukçular, ‘YİMPAŞ’la ilgili girişimlerinden ‘ivedi olarak vazgeçmeye’ çağrılıyor.

  •  ÖRTBASIN NEDENİ KORKU – Baykal, YİMPAŞ’la ilgili belge isteyen Başbakan Erdoğan’a, “On binlerce mağdur insandan âlâ belge mi olur? Hükümet üzerine düşeni yerine getirmiyor. Acaba bir ihmal mi, yaksa çeşitli bağlantılar dolayısıyla örtbas mı söz konusu?” karşılığını verdi. CHP Grup Başkanvekili Topuz, gümrüklerle ilgili önergelerin AKP tarafından Meclis gündemine alınmasının engellendiğine dikkat çekerken “Yolsuzluk iddialarının kendilerine sıçrayacağını gördükleri için örtbas ediyorlar” diye konuştu.

  • IRK TARTIŞMASI UTANÇ VERİCİ –  Yunan Genelkurmay Başkanı’nın davetlisi olarak Atina’da bulunan Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Türk gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında  Türkiye’deki ırkçılık konusunun saptırıldığını belirterek “Irktaşlık tartışmalarından utanç duyduğunu” söyledi. Anayasadaki Türklük tanımının ırktaşlığı değil, yurttaşlığı esas aldığını anımsatan Büyükanıt, “Atatürk bu tartışmaları görseydi belki kahrından daha erken kaybedebilirdik” dedi. Büyükanıt, AB yetkililerini de eleştirdi.

  • BORÇ TÜKETİCİYE KALDI – Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı (TÜDEF) Turhan Çakar, doğalgaza yapılan 5.8 oranındaki zammı eleştirerek “EGO’nun ve diğer kamu kuruluşlarının ödemediği doğalgaz borçları tüketicilerin sırtına mı yükleniyor?” dedi.

  • RANTA SEVDALI PROJELERİN İFLASI – İstanbul’dan Diyarbakır’a, yani ülkenin en “gelişmiş”(!) metropolünden en “sorunlu” tarihsel kentine kadar yağmurlara teslim olan  semtler ise “imar rantına sevdalı politikaların” ürünü. Kentlerin yasadışı büyümelerine neden olunan “imarsız şehircilik” anlayışı, son günlerde yaşanan “sonuç” larıyla aslında  “iflasını” da ilan etmiş oluyor. İktidar ise bu sonuçları durdurmayı hedefleyen “imar ve şehircilik yasası” nı, kentsel rantlara da engel olacağı için erteledikçe erteliyor.

  • KIZILAY İNCELENSİN İSTEĞİ – Başbakan Erdoğan’a 21 bin YTL değerinde nişan veren Kızılay’ın eski yönetimi, Devlet Denetleme Kurulu’nun kurumu incelemesini istedi.

  • SUSURLUK HÂLÂ KARANLIK –  Kazanın üzerinden 10 yıl geçmesine karşın, devlet içinde yapılanan güçler aydınlatılamadı. 3 Kasım 1996’da Hasan Gökçe’nin kullandığı kamyonun çarptığı otomobilde  katliam sanığı Abdullah Çatlı, DYP Milletvekili Sedat Bucak ve eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Hüseyin Kocadağ’ın bulunması, kirli ilişkiler ağının ortaya çıkmasının başlangıcı oldu.

  • FONUN DERDİ BAŞKA –  Lipsky’nin gelişini ‘krizin ayak sesleri’ olarak yorumlayan ATO Başkanı Sinan Aygün, “Son yedi yılda borçların katlanarak 360 milyar dolara çıktığını” söyleyerek, “Borçlar katlandı. 160 milyar borç aldık, nereye yatırım yaptık. Bu yol Türkiye’yi çökertme yolu. IMF bu rolü üstlendi. Görevini yerine getiriyor” dedi. IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsk’nin Ankara ziyaretinde, bütçe harcamaları ile cari açık ön plana çıkarken Merkez Bankası da cari açıkta hükümet ile aynı görüşte olmadığını belirterek hükümetin işini kolaylaştırmayacağı mesajını verdi.

4 Kasım

  • KÜRESEL ISINMAYA KARŞI BULUŞMA –  Küresel ısınmanın önüne geçmek için bütün ülkelerin Kyoto Protokolü’nü imzalaması gerektiğini belirten Küresel Eylem Grubu, bugün Kadıköy Meydanı’nda eylem yapacak. Türkiye’nin de protokolü imzalamasını isteyen grup, son olarak 34 yurttaşın yaşamını yitirmesine yol açan sellerin nedeninin de küresel ısınma olduğunu savundu. Konserlerle sona erecek miting, Türkiye ile birlikte 48 ülkede aynı anda gerçekleştirilecek.

  • Ü L K E    S A H İ P S İ Z     D E Ğ İ L  –   Temel niteliklere yönelik saldırılara karşı çıkan binlerce kişi bugün Cumhuriyet için yürüyecek. Ankara’da “Tam bağımsız Türkiye, demokratik, laik, halkçı, sosyal bir hukuk devleti, ülkenin ve halkın birliği, topraklara, tarıma, sanayiye, Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkmak, irticaya dur diyebilmek ve aydınlık bir Türkiye için” bugün,, 130 kurum, kuruluş ve oluşumun yanı sıra örgütsüz halk kesiminin de katkı sunacağı  “Cumhuriyetimiz İçin Halk Yürüyüşü” yapılacak. Buluşma noktası saat 10.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nin önü olacak. Saat 11.00’de Tandoğan Meydanı’na yürüyüş başlayacak. Alandaki mitingten sonra saat 13.30’da Anıtkabir’e çıkılacak. Tertip Komitesi, herkesi mitinge davet ederken iktidarların da belli kurallara bağlı olduğunu ve halkın kendi geleceğine sahip çıkacağını vurguladı.

  • KÖŞK RAPORU RAFTA –  YİMPAŞ’la ilgili belge isteyen hükümet, TBMM, SPK ve Cumhurbaşkanı’nın uyarılarını dikkate almadı. SPK’ nin hazırladığı yasa teklifini ve TBMM’nin  raporunu göz ardı eden hükümet, yüzbinlerce yurttaşın paralarını buharlaştıran İslami holdinglerle ilgili önemli ayrıntılar yer alan Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporunu da dikkate almadı. Raporda denetimlerde bazı şirketlerin yasadışı para topladığı vurgulandı. Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık’a acil önlem alınması uyarısında da bulunmuştu. Binlerce yurttaşın dolandırıldığı yolsuzluk olayını “YİMPAŞ modası” olarak tanımlayan ve “Belge getirin” diyen Erdoğan, Meclis’in hazırladığı raporu ve günlerdir basında yer alan belgeleri görmezden geliyor. Holdinglerin yapısı ve toplanan paraların izlenebilmesi için “tespit komisyonları” oluşturulması, zamanaşımı sürelerinin uzatılması yönünde öneriler bulunan rapor sonrası bir adım atılmadı. YİMPAŞ’ın  Almanya’da topladığı paraların Faisal Finans Kurumu’na ait bir “havuz” hesapta topladığı belirlendi. Almanya ve İsviçre, paraların bir ABD bankasındaki hesaba aktarıldığı bilgisine ulaştı. Bu hesaptan da paraların  küçük bir bölümünün Yozgat’a gönderildiği anlaşıldı. YİMPAŞ Group AG, 1999 yılında 100 bin İsviçre Frankı sermaye ile kuruldu. 2 yıl sonra “115 milyon İsviçre Frankı’na yükseldi.

  • YENİ YILDA ZAM YAĞACAK –  Başbakanlık’a bağlı  Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2007 yılı programında, özelleştirilecek elektrik KİT’leri için bile zam istenirken aynı şekilde “üniversite harçlarına da zam gerekli” değerlendirmesi yapıldı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da önceki günkü Merkez Bankası resepsiyonunda sigaraya yeni yılda zam geleceği mesajı verdi. Zammın esas nedeni, kârlı KİT’lerin özelleştirilmesi sonucu tutturulamayan faiz dışı hedefinin, tüketici yoluyla sağlanmak istenmesi.

  • TOHUMDA DIŞARIYA GÖBEKTEN BAĞLANDIK – Devletin düzenleme yetkisi kaldırılarak yerel tohumculuğun tamamen çokuluslu şirketlere terk edileceği bir yapı oluşturuluyor.

  • ENFLASYONU ELEKTRİK ÇARPTI –  TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre TÜFE, ekimde yüzde 1.27, ÜFE de binde 45 arttı. Böylece yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 9.98, ÜFE’de de 10.94 oldu.

5 Kasım

  • TERÖR ŞÜPHESİ –  11 Eylül 2001’de New York’a yapılan terör saldırılarına ilişkin yürütülen soruşturmada, Almanya’nın YİMPAŞ şirketi hakkında “Terör saldırısında bağlantısı olduğu şüphesiyle” soruşturma yürüttüğü ortaya çıktı. Alman polisi, “Terör saldırısıyla bağlantısı olduğu şüphesiyle” YİMPAŞ’ın para transferlerinin incelenmesini ve soruşturmanın bu yönde derinleştirilmesini talep etti. YİMPAŞ’ın mali hesaplarından sorumlu kişinin ifadesine göre, firmalara ait şirketlere yüzde 13 oranında, yüksek faizlerle borç verildi, ayrıca şirketlerin yöneticilerine ait hesaplar açıldı ve bu hesaplara yüklü miktarda paralar aktarıldı, birçok havale gizlendi.

  • YEŞİL SERMAYE ELEŞTİRİSİ –  YİMPAŞ skandalının da  içinde yer aldığı yeşil sermaye konusu AB’nin de gündemine girdi. AB Komisyonu’nun 8 Kasım’da yayımlanacak ilerleme raporunda, AKP hükümeti Yeşil sermaye konusunda önlem almamakla eleştirildi.

  • HALK UYARDI – “Cumhuriyetimiz İçin Halk Yürüyüşü” genç yaşlı onbinlerce yurttaşı Cumhuriyetin başkenti Ankara’da bir araya getirdi. Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) toplandıktan sonra Tandoğan Meydanı’na yürüyüşe geçen katılımcıların sayısı, soğuk hava ve diğer olumsuzluklara karşın Anıtkabir’e vardığında  iki katına çıktı. Mitinge katılmak amacıyla Anadolu’dan Ankara’ya gelen yurttaşlar, “Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz”, “Ne senden ne de kurmuş olduğun Cumhuriyetten vazgeçeceğiz”, “Laik Türkiye tehlikede, uyan Türkiye”, “Çocuğun için Cumhuriyete sahip çık”, “Anamı da aldım geldim” pankartları taşıdılar. Tandoğan Meydanı’ndan ve Anıtkabir’den “Hükümet İstifa” sesleri yükseldi.

  • YAŞAMLAR ORGAN BEKLİYOR – Ülkemizde geçen yıl sadece 168 kadavradan nakil gerçekleştirildi., organ bekleyen hasta sayısı ise 7 bin. Türkiye’de organ bekleyen binlerce hasta, bağışların yetersizliği nedeniyle çaresizlik içinde. Uzmanlar, sorunun çözümü için kadavradan organ nakli konusunda ailelerin ikna edilmesine çalışan organ nakil koordinatörlerinin meslek tanımlarının yapılması ve hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin kapasitelerinin artırılması gerektiğini belirtiyor.

  • BU DA DEĞERLEME VERGİSİ –  Maliye Bakanı’nın ‘Vergi artışı olmayacak’ sözü şimdiden boş çıktı. Bakanlar Kurulu yetkisini kullanmazsa, yeni yılda çeşitli vergi ve harçlar ile cezalar yeniden değerleme oranına bağlı olarak yüzde 7.7 zamlanacak.

  • TÜRKİYE’DE İRTİCA VAR –  Atatürkçü Düşünce Derneği yeni genel başkanı eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur’dan uyarı: “Türkiye’de irticai faaliyetlerin olmadığı, aşırılıklardan söz edilebileceği savı gerçeği yansıtmamaktadır.Devrim yasalarının, anayasanın değiştirilemez hükümlerinin yok sayıldığı bir ülkede irtica vardır, yoktur tartışması anlamsızdır. Eğitimden siyasete, medyaya… akla gelen her alanda irticai ve bölücü odakların ve eylemlerin kol gezdiği bir ortamda irtica da, bölünme tehlikesi de kesinlikle vardır ve bu tehlikelere karşı mücadele edilmesi herkes için öncelikli anayasal bir görevdir.”

BÜLENT ECEVİT,TEDAVİ GÖRDÜĞÜ GATA’DA 5 KASIM 2006 TARİHİNDE SAAT 22.40’TA YAŞAMA GÖZLERİNİ YUMDU.( 6 Kasım gününe ait gazeteler basıldığı için Ecevit’le ilgili gazete haberleri 7 Kasım günlü gazetelerdedir.)

6 Kasım

  • DOĞALGAZA 2 MAAŞ –  Kış zamları eğitimcilere büyük darbe vurdu. Türk Eğitim-Sen’in araştırmasına göre, bir öğretmenin kışı geçirebilmesi için iki aylık maaşını doğalgaza vermesi gerekiyor. BOTAŞ’ın konutlarda kullanılan doğalgaza yaptığı 5.8’lik zam öğretmenleri de vurdu.

  • YİMPAŞ İKTİDARIN SONU OLACAK –  DSP Başkanı Zeki Sezer, YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkan’ı Uyar’ı kastederek, AKP’li bakanların “o soyguncuyla” aynı namazda saf tuttukları için günah işlediklerini, “YİMPAŞ konusunu görmezden gelen ve milletin gözünün içine bakarak yok sayan AKP’nin” ilk seçimlerde bunun karşılığını göreceğini söyledi. AKP hükümetinin yandaşlarına bol keseden para verdiğini belirten Sezer, YİMPAŞ gibi insanımızın inancını sömüren kuruluşlar aracılığıyla bu ülkenin, bu toprağın insanları perişan ediliyor” diye konuştu.

  • HİKMETYAR’IN ÖNÜNE SÜPÜRÜRÜZ – Başbakan Erdoğan’ın, “CHP’liler erken seçim istemiyor” şeklindeki sözlerine tepki gösteren CHP Genel Sekreteri  Sav, “Türk seçmeni Emine Hanım’la onu el ele tutup, çok öykündüğü, dizlerinin önüne çöktüğü Hikmetyar’ ın önüne süpürecektir” diye konuştu. İki gün içinde tüm CHP’lilerin erken seçim imzalarını alabileceklerini söyleyen Sav AKP’ ye “Hodri meydan. Siz de imzalarınızı getirebiliyor musunuz?” diye seslendi.

  • POLİTiKACIYA GÜVENEN YOK –  USADEM’in (Uluslar arası Stratejik Araştırma  Eğitim ve Danışma Merkezi Platformu)  15 ilde, yaklaşık 2 bin katılımcıyla  yaptığı araştırmaya göre, yurttaşların milletvekillerine güvenilirlik oranı yüzde 7’de kalırken, hayat kadınlarına güven oranı yüzde 31’e ulaşıyor. Araştırmaya göre en güvenilir kurumlar ordu ve Cumhurbaşkanlığı. Katılımcıların yüzde 81.92’si orduyu en güvenilir kurum olarak görürken, onu yüzde 80’le Cumhurbaşkanlığı izliyor.

  • TÜRKİYE SIKINTISI –   İlerleme Raporu ile Strateji Belgesine son şeklini vermek için bugün toplanacak olan AB Komisyonu’nda Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a limanlarını açmamış olmasına yönelik alınacak tutum konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor. Fransa’nın başını çektiği bir grup ülke, müzakerelerin askıya alınması konusunda görüş bildirdi. Komisyon Başkanı Barroso ise kararın aralık ayına bırakılmasından yana.

  • KADIN DAYAĞA RAZI –  İzmir Gültepe’de yapılan araştırmada görüşülen kadınların yüzde 52.1 inin banka hesapları ve malları erkeğin üzerine. Kadınların Yüzde 78,2’si eşinden izin almadan bir yere gitmiyor. Ankete katılan kadınlar, “mor gözler” ini “kapıya çarptım” diye açıklıyor. İstemediği halde eşinin istediğini yapanlar yüzde 67.5 Gebeyken dayak yiyenlerin oranı yüzde 5.2, istemediği halde cinsel ilişkiye girmeye zorlananların oranı yüzde 18.7. Eşinden tokat yiyenlerin oranı yüzde  27. Buna karşılık dayak yediğini itiraf edenlerin oranı yüzde 28.

  • ERDOĞAN’IN DUYARSIZLIĞI –  Selde onlarca kişinin ölümünün  ‘abartıldığını’ söyleyen Başbakan’a CHP’den tepki geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, “Yerel yönetimlerin ilgisizliği, bilgisizliği veya olayın önemini kavrayamayışı, merkezi hükümetin denetimsizliği ve gereken hassasiyeti göstermemesi, halkın da çaresizliği, yoksulluğu, felaketin  etkili olmasına yol açıt” dedi.

  • CAMİLER DENETİMSİZ –  Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’ndan itiraf: “Cemaatlerin yönlendirme riski var” CHP’li Kesimoğlu’nun soru önergesini yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Kadro yetersizliği nedeniyle 15 bin camiye atama yapılamadığını belirtti. Bardakoğlu bu camilerde görev yapan fahri din görevlilerinin  ve derneklerin denetlenememesi nedeniyle tarikatların yönlendirmesine açık bir yapı oluşma riski olduğunu kaydetti.

  • LAİKLİĞE SAVAŞ AÇAN ÖĞRETMEN – Mustafa Kemal Atatürk’ün adını taşıyan, İzmir’in en köklü okulları arasında yer alan İzmir Atatürk Lisesi’nde,  din bilgisi derslerinde laiklik karşıtı propaganda yapıldığı ileri sürüldü. Din Bilgisi Öğretmeni Ali Dinçer’in son günlerdeki dersleri, tartışma içinde geçti. Bu tartışmalar sırasında Dinçer, laiklik karşıtı görüşler ileri sürerek “laikliğin 3-4 seneye kadar anayasadan kalkacağı” iddiasını dile getirdi. Dinçer, ayrıca kadın-erkek eşitliğinin de anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

  • TÜRKİYE’NİN UTARCI – Çeşitli ülkelerden kaçak olarak getirilen çocuklar, porno filmlerde oynatılıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayış Şube’ye bağlı İnternet ve Bilişim Suçları birimi amiri Dinçer Ay, Türkiye’de çocuk pornografisi suçlarındaki artışa dikkat çekerek “ İnternette artık çocuklara cinsel istismar, cinsel taciz gibi suçlar rahatlıkla işlenebiliyor. Yalnız kız çocuklar değil, erkek çocuklar da cinsel olarak sömürülüyor” dedi.

  • AKP İLE TÜRKİYE,YÖNÜNÜ BATIYA ÇEVİRİP GERİYE DOĞRU YOL ALDI –  AKP, 3 Kasım 2002  seçimleriyle iktidara geldi. Abdullah Gül hükümeti kasım ortasında kuruldu. AKP iktidarının 4. yılını devirdik, 5. yıla giriyoruz. AKP, bir sandık patlaması, bir toplumsal çıkış arayışı, bir eskilerin tümünü tasfiye etme öfkesi sonucu iktidara geldi. Hakkını teslim etmek gerekirse; AKP, toplumdaki öfke ve tepkiyi kendisine yönlendirmeyi de başardı. Aradan 4 yıl geçti.Tablo şu:

  • AKP, Türkiye’nin temel sorunlarını çözemedi.

  • IMF ile önceki hükümetin yaptığı anlaşmayı daha da derinleştirip Türkiye ekonomisinin kaderini bu kuruma bağladı.

  • Dış Politikayı AB’ye emanet etti.

  • ABD ile ilişkileri yozlaştırdı, kişiliksizleştirdi.

  • Tarımdan istihdama, kalkınmadan eğitime Türkiye’nin temel sorunlarının çözümü bir yana daha da derinleşmesine neden oldu.

  • AKP ile Türkiye, yönünü batıya çevirip geriye doğru yol aldı!

  • İŞÇİ ÖLÜMÜNE ÇALIŞIYOR – TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nın raporuna göre yaklaşık her 7 dakikada bir iş kazası oluyor. Türkiye’de her gün iki çalışan iş kazalarında hayatını kaybederken her 5.5 saatte, bir çalışan “sürekli iş göremez” şeklinde sakat kalıyor. ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Raporu’ na göre, Türkiye iş kazalarında Avrupa’nın birincisi ve dünya üçüncüsü.

  • TÜRKİYE BİLİNÇLİ AYDINLANMIYOR – Kaliteli ve yüksek fiyatlı lamba satışlarında gerileme yaşanıyor. Avrupa ülkelerinde bir ev içerisinde 7-8 aydınlatma noktası olduğu halde Türkiye’de tek aydınlatma noktası altında yemek yeniyor, televizyon seyrediliyor ve ders çalışılıyor.

  • ÖZELLEŞTİRME TALANA DÖNÜŞTÜ – Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi Başkanı Ramazan Pektaş, 20 yılda Hazine borcunun özelleştirmelere rağmen 30 milyar dolardan 250 milyar dolara çıktığını belirterek “Özelleştirme yalanı talana dönüştü” dedi.

  • ENFLASYON KAMU İŞÇİSİNİ EZDİ – Kamu işçisi son 12 yılın sadece 4’ ünde enflasyonun üzerinde zam aldı.

  • KİT’LER KAN KAYBEDİYOR –  Büyük özelleştirmelere karşın, gelirler düşerken giderler arttı. Gelirleri azalan KİT’lerin giderleri 3 yılda yapılan özelleştirmelere karşın 77 milyar YTL’den ancak 74 milyar YTL’ye düşürülebilecek.

  • EN UCUZ MÜHENDİSLİK TÜRKİYE’DE – Vestel Grubu İcra Kurulu Üyesi Cengiz Ultav’a göre Türkiye, yazılım ve elektronikteki fırsatları değerlendiremiyor. Ultav’a göre göçebe kültüründen hâlâ kurtulamadığımız için teknoloji yönetimi kültürünü bir türlü yerleştiremiyoruz.

7 Kasım

  • SON İSTEĞİ BİRLİKTİ – Ölümüyle sosyal demokratları yasa boğan DSP Onursal Başkanı Bülent Ecevit, yatağa düşmeden önce “Demokratik sol veya sosyal demokrasinin özgünlüğünü gözden uzak tutmadan” bir ittifak için görüşmeler yürüttü. Eşinin komaya girmesinden sonra Rahşan Ecevit “sağlı-sollu ittifak”  arayışına girdi, ancak başarılı olamadı. Ecevit’in yaşamını yitirmesinin ardından siyasal vasiyeti yeniden siyaset gündemine taşındı. Rahşan Ecevit ve DSP kurmaylarının yaptığı değerlendirmelerin sonucunda, Bülent Ecevit’in cenazesinin, kent dışından gelecekler ve çalışanların da geniş katılımı dikkate alınarak ve bu yöndeki istemler doğrultusunda 11 Kasım cumartesi günü toprağa verilmesinin daha uygun olacağına karar verildi. Ecevit’in nereye defnedileceği konusunda ise kesin karar alınmadı. Bakanlar Kurulu akşam saatlerinde Ecevit gündemiyle toplandı.

  • 12 EYLÜL DARBECİSİ EVREN BİLE ÜZÜLMÜŞ – Kenan Evren, Ecevit’in ölümünden sonra yaptığı açıklamada, 12 Eylül tarihinde Bülent Ecevit’i cezaevine gönderdiği için çok büyük üzüntü duyduğunu belirterek “Benim kararım değildi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kararıydı. Ecevit’in ölümü beni çok üzdü. Kıbrıs Harekâtı her babayiğidin alabileceği bir karar değildi. İyi ki o zaman Ecevit gibi cesur bir adam vardı” dedi.

  • ELEKTRİĞE ZAM ÇAĞRISI –  IMF’nin  ardından Dünya Bankası da elektrik fiyatlarına zam önerdi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Vorkink, hükümetin, bazı enerji fiyatlarında 2007 ortasında ayarlama yapması durumunda bunu bütçe açısından bir tehdit olarak görmediğini belirtti ve hükümetin sorunun farkında olduğunu söyledi. BOTAŞ’ın geçen hafta gaz fiyatlarını konutlarda yüzde 5.8, sanayide yüzde 5.4’lük artırımıyla yıl başından beri doğalgaz fiyatları yüzde 27.35 yükseldi.

  • MEB VE YÖK PROTESTO EDİLDİ –  Yüksek Öğretim Kurulu, 25. kuruluş yıldönümünde dün yurt genelinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi. Gösterilerde “YÖK öğrencileri müşteriye, üniversiteleri ticarethanelere dönüştürmeye devam ediyor” denilerek kurulun kaldırılması istendi.

8 Kasım

  • SOLU ZİRVEYE TAŞIDI – Ecevit, Türk siyasal yaşamında solu yüzde 40’larla tanıştıran ilk ve tek liderdi. Ecevit, 52 yıllık siyasal yaşamında her zaman doğru bildiği yolda yürüyerek hep halktan, emekçiden ve ülke çıkarlarından yana kararlar aldı. Ecevit, 1961- 1965 yılları arasındaki Çalışma Bakanlığı döneminde işverenleri de karşısına alarak toplu sözleşme ve grev haklarını yasalaştırdı. Sol kavramından ‘ürküldüğü’ bir dönemde sola en parlak dönemlerini yaşattı. 1977 seçimlerinde CHP yüzde 41.4’le tarihinin en yüksek oyunu aldı. ‘Milli Şef’  i  deviren adamı küresel sermaye sürekli devirmeye çalıştı.

  • ADINA YAKIŞIR TÖREN –  Bülent Ecevit’in Devlet Mezarlığı’na defnedilmesinin önünü açan yasa tasarısı Meclis’e sevk edildi. Tasarı, Devlet Mezarlığı’nda defnedileceklere cumhurbaşkanları ile Kurtuluş Savaşı komutanlarının yanı sıra başbakanları da ekliyor. Ecevit, cumartesi günü Kocatepe Camisi’nde öğle namazı sonrasında kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek. Ecevit’in cenaze törenine katılmak için tüm yurtta hazırlıklar başladı. Törene yurdun dört bir yanından işçisi köylüsü, esnafı memuru on binlerce kişinin katılması bekleniyor.

  • PARAYI GEÇTİK CANIMIZDAN KORKUYORUZ – Yeşil sermaye mağdurlarının kurduğu Avrupa Türkleri Dayanışma Derneği Üyesi Hanifi Doğan, kaybettikleri paralar yetmiyormuş gibi şimdi yaşam tehlikesi altında olduklarını belirterek “Hâkimlere, savcılara sesleniyorum. Sürekli tehdit telefonları alıyorum” dedi.

  • KARAOĞLAN’I YÜREĞİMİZE GÖMECEĞİZ –  Eski Başbakan Ecevit’in ölümüyle yasa boğulan madenciler, Ecevit’in Zonguldak’ta toprağa verilmesi çağrısında bulundular. Çankaya Belediye Başkanı Eryılmaz, Ecevit’in adının yaşatılması amacıyla “anıtmezar” yapmak istediklerini açıkladı. Kadıköy Belediyesi Göztepe Parkı’nın adının Ecevit Parkı olarak değiştirilmesi yönünde karar aldı. Ordu, Bartın ve Çorlu’da caddelere Ecevit adı verilecek.

  • BÜYÜKANIT: ACIMIZ BÜYÜK –  Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, Rahşan Ecevit’i Or-An’daki evinde ziyaret ederek başsağlığı diledi. Büyükanıt, Ecevit’in kaybının yalnızca ailesini ve kendilerini değil, Türk milletini de derinden sarstığını ifade etti.

  • ECEVİT’E ÖZEL OTURUM – Eski Başbakan Ecevit, Meclis Genel Kurulu’nda özel oturumla anıldı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “İlkelerinde ısrarcı hatta inatçı” olan Ecevit’in “hak ettiği saygınlığa” uygun olarak uğurlanacağını bildirdi.

  • AB YOLUNDA KRİTİK GÜN – AB Komisyonu’nun, Kıbrıs, sivil-asker ilişkileri, ifade özgürlüğü, Güneydoğu, azınlık hakları ve dini özgürlükler konularında Türkiye’ye yönelik ağır eleştiriler içeren İlerleme Raporu ve Strateji Belgesi bugün açıklanıyor Kritik ilerleme raporu dış basında geniş yer buldu. Avrupa basını “Türkiye, AB yolunda en zor engelle karşı karşıya” derken Washington Times, “Rapor Türkiye’yi Arap ve Müslüman komşularının kollarına itebilir” görüşünü savundu.

  • KULAK MİSAFİRİ VEKİL – TBMM’de çalışan iki memurun konuşmalarına tanık olan AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç, bir memura, aylıktan kesme ve kınama cezası verilmesine neden oldu. Memur A.K’ye arkadaşının Enerji Bakanı Güler’in zam yapılmayacağını açıkladığını söylediği bunun üzerine A.K.’nin “Yalan söylüyor ş…” diyerek buna inanmadığını belirttiği öne sürüldü. Konuşmalara tanık olan AKP’li Kılıç, TBMM Genel Sekreterliği’ne durumu aktararak bakana hakaret iddiasıyla şikâyetçi oldu. Son zam ise memuru haklı çıkardı.

  • ÖĞRENCİLERE YÖK PROTESTOSU DAYAĞI – Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde (KTÜ) YÖK’ü protesto gösterisine müdahale eden jandarma, 28 öğrenciyi gözaltına aldı. Dün öğle saatlerinde KTÜ ana kampusta bir araya gelen 30 kişilik grup, jandarma müdahalesi ile karşılaştı. Jandarmanın açıklamaya izin vermemesi üzerine öğrenciler birbirine kenetlendi ve “Parasız eğitim”, “YÖK’e hayır”  sloganı attı. Copla müdahale eden jandarma, öğrencileri tekmeledi, yerde sürükledi. Gözaltına alınan 28 öğrenci, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

  • BAŞBAKAN, GAZETECİNİN EVİNE  HACİZ GÖNDERDİ – Eski Star gazetesi muhabiri Sezai Şengün hakkında tazminat davası açan ve faizleriyle birlikte 9 bin 665 YTL kazanan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, para ödenmeyince Şengün’ün evine haciz gönderdi. Erdoğan, Şengün’ün maaşının dörtte birine ve yıllık tüm ikramiyelerine de el koydurmuştu.

  • DÜNYADA SAYGI UYANDIRDI – ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, duyulan üzüntü dile getirilerek “Ecevit’in siyaset dışında şiir, yazı ve dilbilimi alanlarında da gösterdiği başarılar, kendisinin aynı zamanda büyük bir entelektüel merak ve yetenek sahibi bir kişi olduğunu ortaya koydu” denildi. Washington Post gazetesi, Ecevit’in Türkiye’nin en önemli politikacılarından biri olduğunu belirtti.

  • AB’YE GÜVEN AZALDI – Türk halkının desteği yüzde 75’ten 50’ye düştü. Ankete katılanların yüzde 38’i, Türkiye’nin hiçbir zaman üye olarak kabul edilemeyeceği görüşünde,

  • CARİ AÇIK BAL GİBİ RİSK – Seçimlerin güveni sarsıp yabancı çıkışına neden olabileceğine dikkat çeken Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, “Cari açık her zaman bir risk unsurudur, ‘Cari açık finanse edildiği sürece sorun değildir’ gibi bir söylemin arkasında değiliz” dedi.

  • ÖDEMELER DENGESİ AÇIĞINDA YENİ REKOR – Merkez Bankası, geçen yılın eylül ayında 360 milyon dolar olan cari açığın, bu yıl aynı ayda 1 milyar 921 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

  • MERKEZ SAÇLARIMI AĞARTTI – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ekonomi Muhabirleri Derneği toplantısındaki konuşması sırasında, bir gazetecinin, “Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararını fazla mı buluyorsunuz” sorusu üzerine, “Merkez Bankası’nın her faiz artırımında saçlarımdaki beyaz sayısı artıyor. Bu faizlerle hiçbir amaca kısa sürede ulaşılmaz” dedi.

9 Kasım

  • SIKINTI  ERTELENDİ – AB Komisyonu, Kıbrıs konusunda hem süreyle tehdit etti hem de krizden kaçınmaya çalıştı. Brüksel, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a limanlarını açmamış olmasından kaynaklanan anlaşmazlığa yönelik tutumunu aralıktaki AB doruğu öncesinde belirleyeceğini açıkladı. Strateji Belgesi’nde “askıya alma” önerilmemesine karşın Türkiye’nin yıl sonuna kadar ek protokole yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda müzakere sürecinin bütününün bundan etkileneceği uyarısı yer aldı. Komisyonun genişleme komiseri Olli Rehn  bir öneride bulunmak için iyi bir zaman olmadığını belirterek “Porselen mağazasına girmiş fil gibi davranmak istemiyoruz” dedi. Katılım sürecinde hızdan çok kalitenin önemli olduğunu söyleyen Rehn, “Katılım hızlı bir trenden çok, yavaş giden ama yolcuların güvenliğini sağlayan bir Şark Ekspresi’dir” diye konuştu.

  • AKIN AKIN ANKARA’YA – İl başkanlıkları Ecevit’in cenaze törenine katılmak isteyenler için otobüs bulmakta zorlanıyor. Ecevit için cumartesi günü Ankara’da tarihi bir tören düzenlenecek. Tüm kentlerden yüzlerce otobüs Ankara’ya gelecek. Ecevit’in cenazesi saat 08.00’de GATA’dan alınacak, saat 09.00’da da TBMM’de tören düzenlenecek. Antalya’dan 100 bin karanfil, birçok kentten toprak getirilecek. CHP törene katılım sağlanması için genelge yayımladı.

  • GERGİNLİK KAYGISI – Türbanla Meclis’e girmeye çalışan Merve Kavakçı için “Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Bu hanıma haddini bildiriniz” diyerek şeriatçılara tepkisini ortaya koyan Ecevit’in cenaze töreninde yurttaşların, AKP hükümetini protesto etme olasılığı Ankara’da endişe yaratıyor. Aynı gün AKP’nin de kongresinin olması gerginliği artıracak bir unsur olarak görülüyor.

  • FIRSATI KAÇIRMADILAR – Ecevit’in Devlet Mezarlığı’na defnedilmesine ilişkin yasa tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonu’nda AKP’lilerin isteği doğrultusunda değişiklik yapılarak kabul edildi. Verilen önergeyle, TBMM başkanları da kapsama alındı. CHP’li Sözen, “Bu tasarı sulandırılmaya , genişletilmeye çalışılıyor. Sonra bakanlar, komisyon başkanları gelir” diye tepki gösterdi.

  • YİMPAŞ’IN BAKAN BAĞLANTISI – Başbakan Erdoğan’ın AKP’nin YİMPAŞ ile “ilişkilendirilmesine” gösterdiği sert tepkiye karşın, Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın, bakan olduktan bir süre sonrasına kadar, YİMPAŞ’ın kuruluşlarından biri olan ANAR Sosyal Araştırmalar Merkezi Limited Şirketi’nde pay sahibi olduğu ortaya çıktı. Atalay, ANAR’daki hisselerini 18 Kasım 2002’de kurulup 28 Kasım’da güven oyu alan 58. hükümette bakan olduktan  12 gün sonra, 10 Aralık  2002’de devretti. Böylece Atalay’ın  dolaylı olarak YİMPAŞ’ta çalıştığı bir dönemde hükümetin bakanı olduğu anlaşıldı.

  • MÜRTECİ HAKARET DEĞİL – Yazar İlhan Selçuk, “Hakan Şükür ile Fethullah Münasebeti” başlıklı yazısındaki “yobazın izinde” , “mürteci” gibi ifadeleri nedeniyle,”basın yayın yoluyla hakaret” suçundan yargılandığı davadan beraat etti. Savunmasında mürtecinin gerici anlamında siyasal bir kavram olduğunu, bu nedenle hak  aret içermediğini söyleyen Selçuk ,”Yazım bir durum tespitidir” dedi. Yargıç, 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenen İlhan Selçuk’un 6 Eylül 2005 tarihinde yayımlanan yazısının düşünceyi açıklama özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.

  • ÇANKAYA ADAYI TBMM’DEN – Başbakan Erdoğan, partisinin yeni cumhurbaşkanının TBMM’nin içinden çıkmasını ilke kararı olarak benimsediğini söyledi.  Cumhurbaşkanlığı konusunda uzlaşma arayacaklarını, ama bunu mutlak görmediklerini belirten Erdoğan “Ben olayım diye bir iddiam yok” diye konuştu.

  • HANİ ZAM YOKTU KEMAL ABİ ? – Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, pek çok kez vergilere zam gelmeyeceğini ve yeni vergi getirilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak ikinci taksiti kasım ayı sonuna kadar ödenecek olan emlak vergisindeki artışın, şimdiden can yakmaya başladı. Bazı belediyelerde birim değerler artmasa da büyük bir kısmında yüzde 100’ü bulan zamlar uygulanmaya başladı.

  • SATICI: İÇERİDEKİ EN BÜYÜK RİSK UNSURU CARİ AÇIK – Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, Türk ekonomisinin en kırılgan noktasının halen cari açık olduğunu söyledi.

10 Kasım

  • ŞİMDİ ‘SAAT KAÇ?’ – Mustafa Kemal zamanı yalnızca ülkesi yararına kullandı. Saati hep çağdaşlığa doğru işledi. Sonsuzluğa giderken de ‘Saat kaç’ diye sordu.Yaşadığımız bunalımlı günlerde soruyoruz: Şimdi ‘Saat kaç?’Büyük Önder Atatürk, ölümünün 68. yıldönümünde bugün tüm yurtta ve dış temsilciliklerde törenler ve etkinliklerle anılacak. Ankara’daki ilk tören sabah Anıtkabir’de düzenlenecek. Cumhur Başkanı Ahmet Nejdet Sezer’in başkalığındaki devlet erkânı, Büyük Önder’in öldüğü saat 09.05’te Ata’nın mozolesine çelenk koyarak saygı duruşunda bulunacak. Aynı anda tüm yurtta sirenler çalacak, bayraklar yarıya indirilecek ve saygı duruşunda bulunulacak. Cumhurbaşkanı Sezer mesajında, Türk ulusunun, Atatürk’ü unutmayacağını vurgulayarak “Ulusumuz, ilke ve devrimlerine ve Cumhuriyetimize her koşulda sahip çıkacak” dedi. CHP lideri Baykal, AKP döneminde Atatürk Türkiye’sinin olmazsa olmazları olan laiklik ve ulusal birliğe yönelik tehdit ve tehlikelerin çok daha belirgin bir şekilde ortaya çıktığını belirtti. Genel Kurmay Başkanı Büyükanıt, Atatürkçülüğün unutturularak laikliğin içinin boşaltılmaya çalışıldığını kaydetti.

  • ECEVİT’E SEVGİ SELİ – Eski Başbakan Bülent Ecevit’in yarınki cenaze töreni için 81 ilden gelecek otobüs sayısı dün itibarıyla 2bine ulaştı. Yetkililer, Ankara’a gelecek kişi sayısının100 bini bulacağını söyledi. Ecevit’i son yolculuğuna uğurlamak için Ankara’da buluşucak olan on binler, Mithatpaşa, Ziya Gökalp Caddesi, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Tandoğan, Beşevler, Beştepe güzergâhından Devlet Mezarlığı’na yürüyecek.

  • ‘TİMSAH GÖZYAŞI’ – 12 Eylül darbesinde Ecevit’i tutuklattığı için üzüldüğünü söyleyen Kenan Evren’i inandırıcı bulmayan DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, Evren’in bu sözlerinin “ Timsah gözyaşı döktüğünü  belgelediğini” söyledi. Darbe döneminde halkın yıllarca  unutamayacağı acılar  yaşadığını belirten Çam, 12 Eylül’le ilgili Evren’in “Yine olsa yine yapardım” açıklamasına da dikkat çekti.

  • ALİ DİBO BELGESİ – CHP Hatay Milletvekili Durgun, Ali Dibo suçlamalarına  somut kanıt getirdi. Durgun, kamu kurumlarına ait 146 ihalenin sahte imza ile alınarak gelirin AKP’li yöneticiler ve yakınları tarafından paylaşıldığını belgeleriyle ortaya çıkardı.

  • BRÜKSEL’DEN ÜLTİMATOM – Avrupa basını, Birliğin Türkiye’yi  şimdilik cezalandırmadığını ancak sert eleştirilerde bulunduğunu yazdı. İngiliz Independent gazetesi AB zirvesinden önce Kıbrıs konusunda bir ilerleme sağlanamazsa Türkiye ile üyelik müzakerelerinin en azından Kıbrıs ile ilgili  bölümlerinin  askıya alınabileceğini yazdı.

  • AVUKATLAR TÖREYİ SAVUNDU – Güldünya Tören’i öldüren iki kardeşinin avukatı, ‘Namus kutsal bir şeydir’ dedi. Kardeşleri Güldünya Tören’i evlilik dışı ilişki nedeniyle öldüren iki kardeşin Yargıtay’da görülen temyiz duruşmasında sanık avukatları ‘haksız tahrik’ indirimi uygulanmasını istedi. Sanık avukatı Yavuz, “ Güldünya’nın eylemi aile şerefini lekelemiş, namusunu iki paralık etmiştir” derken, diğer avukat Seyhan’da, “ Toplum, fuhuş suçunu cezaya çarptırmaktadır” diyerek töreyi savundu.

  • AKP’DE VİTRİN DEĞİŞİMİ – Genel seçimlere yeni bir vitrinle gitmek isteyen Erdoğan’ın, MKYK’deki kadın sayısını artırmak ve çalışmalarıyla ön plana çıkan milletvekillerini kurula taşımak istediği belirtildi. Kulislerde,MKYK’deki bazı bakanlar ve TBMM’de komisyon başkanlığı görevi yürütenlerin liste dışı kalacağı konuşuluyor.

  • TURİZMİN YARINLARI SATILIYOR – Yabancıya mülk satışına tepki artıyor. Mülklerin kiraya verilmesi otelcileri vurdu. Yabancıların Türkiye’de mülk edinmesini düzenleyen yasanın çıkmasının ardından turizmciler şikâyetçi. Otellerde konaklama  oranı düşerken Türkiye’de mülk edinen yabancıların  ülkemizdeki harcamaları azalıyor.

11 Kasım

  • LAİKLİK ADAM OLMAKTIR –  Cumhurbaşkanı  Sezer, ölüm yıldönümünde Atatürk’ün sözleriyle çarpıcı mesajlar verdi. Sezer, Büyük Önder’in çağdaşlaşmanın, uygarlaşmanın, aydınlanmanın, uluslaşmanın laiklikten geçtiğini gördüğünü vurgulayarak “Kısa söyleyişle ona göre laiklik ‘adam olmak’ demektir” diye konuştu. Sezer,Büyük Önder’in anladığı gençliğin “kendi deyişiyle” inkılapları  gelecek nesillere götürecek her yaştaki gençler olduğunu söyleyerek “Yüce Önder’e göre 20 yaşında bir yobaz ihtiyar, 70 yaşında bir idealist ise gençtir” dedi.  Sömürgecilerin silahla yapamadıklarını ekonomik güçle gerçekleştirdiklerine  işaret eden Sezer, Atatürk’ün “Hangi İstiklal vardır ki  ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih, böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir” sözlerinin ders niteliğinde olduğunu belirtti.

  • TÜRKİYE UĞURLUYOR –  Yurdun dört bir köşesinden gelecek on binlerce kişi Ecevit için Ankara’da buluşacak.  Ecevit, bugün düzenlenecek devlet töreniyle Devlet Mezarlığı’na defnedilecek. 81 ilden ve KKTC’den Ecevit’i son yolculuğuna uğurlamak için gelecek kişi sayısının yüz bini aşacağı belirtiliyor. Cenaze töreninde olası provokasyonlara karşı geniş önlem alınırken, yetkililer Ecevit’e yakışır bir tören düzenleneceğini vurguladılar.

  • ÖZLEMLE ANDIK –  Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 68. yıldönümünde Anıtkabir, ziyaretçi akınına uğradı. Genci, yaşlısı, çiftçisi, öğretmeni, öğrencisi, ev hanımı… 7’den 70’e onbinlerce kişi Anıtkabir’e geldi.Ankara dışından gelen öğrenciler, emekli yurttaşlar Atatürk’e ilişkin duygularını dile getirmek için Aslanlı Yol’dan başlayarak  Atanın mozolesinin etrafında uzun kuyruklar oluşturdu. “Atatürk’ün sağlam temeller üzerinde kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni yıkmanın mümkün olamayacağı” na dikkat çeken yurttaşlar, laik ve demokratik Türkiye’nin her daim yaşayacağını vurguladılar.

  • TÜZMEN’İN GİZLİ VİLLASI –  Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’in oturduğu dubleks villayı, geçen yıl kooperatif hissesi olarak yaklaşık 350 bin dolara aldığı ortaya çıktı. Diğer kooperatif üyelerinin aksine Tüzmen’in villasının tapusunu almadığı belirtildi. Emlak vergisini de kooperatif ödüyor. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Kendi deyimiyle yüreği varsa, bugüne kadar taşınmazı neden üstüne almadığını açıklasın” diye konuştu.

  • KADIYI KURTARAMADILAR –  Erdoğan’ın kefaleti yetmedi, Danıştay, ‘Mal varlığının dondurulması hukuka uygun’ dedi. Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı’nın  El Kadı lehine feragatlerini usule uygun bulmayan İdari Dava Daireleri Kurulu, “Geçerli neden olmadan” temyizden vazgeçilemeyeceğine ve hükümetin BM kararlarına uyma zorunluluğuna işaret etti.

  • TÜRKİYE’NİN ALTINDAKİ HALI ÇEKİLİYOR MU? Economist: Türk ve Avrupalı yetkililer, tam üyeliğin olmayabileceğini uzun süredir biliyor. Komisyonun eski üyelerinden Bolkestein, Financial Times’taki yazısında Türkiye’nin AB’ye ait olmadığını söyledi. AB’yi de eleştiren Bolkestein, “AB, radikal İslama karşın bir siper oluşturan Türk ordusunun gücü ve etkinliğini azaltmaya çalışıyor. AB ne yaptığını biliyor mu? Diye sordu.

12 Kasım

  • BÜYÜK SEVGİ – Türkiye, ‘Karaoğlan’ ını son yolculuğuna yüz binlerle uğurladı. Eski Başbakan Bülent Ecevit, Ankara’da düzenlenen görkemli törenle, gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenaze törenine toplumun hemen her kesiminden katılım oldu. Kilometrelerce uzayan bir kortej oluşturan yurttaşlar, yürüyüş sırasında sık sık “Halkçı Ecevit”, “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganları atarken Ecevit’i taşıyan aracı karanfil yağmuruna tuttu.

  • ERDOĞAN’A PROTESTO –  Cenaze töreninde Cumhurbaşkanı Sezer ve askerler alkışlanırken TBMM Başkanı Arınç, Başbakan Erdoğan ve hükümet üyeleri protesto edildi. Erdoğan, Kocatepe Camisi’nde saf tutmaya yöneldiği sırada “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları atıldı. Erdoğan protestoları “Maç seyreder gibi slogan atıyorlar” diye yorumladı. TRT, protestoların sürdüğü sırada görüntüye devam etti ancak yayının sesini kesti.

  • ÇOCUK İSTİSMARI ALARM VERİYOR – Türkiye’de çocuğa uygulanan şiddet ve cinsel istismar oranları artıyor. İstismara ve şiddete maruz kalan çocukların sayıları resmi verilere göre 10 bin civarındayken gerçek rakam ise yüz binleri buluyor.

  • ÇANKAYA SEÇİMİ EKONOMİYİ ETKİLER – Cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşmanın yararlı olacağını belirten eski Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, “Çoğunluğumuz var. İstediğimizi seçeriz denilirse piyasaların buna tepkisi sert olur ve ekonomi büyük yara alır” diye konuştu.

  • PEMBE TABLO ÇALIŞAN İÇİN KARANLIK OLDU – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın açıklamalarına karşın, asgari ücretliler halen net 380 YTL olarak uygulanan maaşlarıyla 4 kişilik bir ailenin aylık zorunlu gıda harcamasını dahi karşılayamıyor.

13 Kasım

  • LAİK PROTESTO – Bülent Ecevit’in  on binlerce insanın katıldığı cenaze törenine geniş yer ayıran  BBC, “Binlerce Türk, laiklik lehinde gösteri yaptı” dedi. Haberde Cumhurbaşkanı Sezer ve askeri yetkililer alkışlanırken Başbakan Erdoğan’ın yuhalandığına dikkat çekildi.

  • ERDOĞAN KÖŞKE ÇIKMASIN – Türk Bilgi Araştırma ve Danışmanlık firması tarafından 3-4 kasım tarihleri arasında 14 büyük ilde yapılan anket, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ilginç rakamlar verdi. “Tayip Erdoğan cumhurbaşkanı olmalı mı?” sorusuna, katılımcıların yüzde 69.4’ü hayır, yüzde 14.9’u evet dedi.

14 Kasım

  • BİRLİKTE YÜRÜYELİM – Vatandaşların Ecevit’in cenaze töreninde “Çankaya laiktir, laik kalacak” diye slogan atmasının, cumhurbaşkanlığı makamında Başbakan Erdoğan’ı görmek istemediğinin ifadesi olduğunu belirten DSP Lideri Zeki Sezer, CHP liderine seslenerek, “Recep Tayip Erdoğan adaylığını açıkladığında; gelin DSP, CHP, Zeki Sezer, Deniz Baykal, el ele Kızılay’da 1 milyon kişi yürüyelim. Biz DSP olarak 500 bin kişiyi getiririz. Sağduyulu ama kararlı bu yürüyüşten sonra Erdoğan Çankaya’ya çıkamayacaktır” dedi. Sezer, Baykal’ın solu kaynaştırmak için gereğini yapacaklarını söylediği hatırlatılınca geçmişteki birleşmelerin yarar değil zarar getirdiğini, seçimlerde bir güç birliğinin gerçekleştirilmesinin öncüsü olacaklarını söyledi. Sağa itilmiş kesimleri hedeflediğini belirten Sezer, birleşmeyle ilgili olarak, “DSP’ye oy verip CHP’ye vermeyecek kesimlerin olduğunu ya da CHP’ye oy verip DSP’ye vermeyecek olanların olduğunu biliyoruz. İki koldan solu büyütebiliriz” dedi.

  • MİSYONERLERE GÜLEN BAĞIŞI – Türkiye’deki misyonerlik faaliyetlerinin önemli tartışma konusu olduğu bir dönemde, ABD’ deki bir misyoner okuluna Gülen cemaati tarafından yapılan 2 milyon dolar bağışa ilişkin ayrıntılar, bu ülkede yayın yapan Turkish-American Journal’da yer aldı. Buna göre, söz konusu bağışı Gülen cemaati adına Fatih Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Bayram yaptı.

  • PKK’Yİ İŞGAL BESLİYOR –  Demokratların lideri Dean, Türkiye’nin, Irak’ın işgali yüzünden çıkan sorunu çözmek için müdahale edebileceğini söyledi.

  • EL KADI’NIN İMZALARI SAHTE – Başbakan Erdoğan’ın kefil olduğu Yasin El Kadı’nın Türkiye’ye girişinin yasaklı olduğu dönemde noterde işlem yaptırmasına ilişkin gizli bir soruşturma yürüten Adalet Bakanlığı ilginç verilere ulaştı. Noter işlemlerinde kullanılan imzaları inceleyen adli tıp uzmanları imzaların birden fazla elden çıktığını tespit etti. Müfettişler işlemleri gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulundu.

  • İZMİR TEHLİKEDE – İZAYDAŞ’ın yaklaşık bir yıldır İzmir’in tehlikeli atıklarını kabul etmediğine dikkat çekilerek, İzmir’deki tehlikeli atıklar için en kısa zamanda yeni bir yer tespit edilmesi ve tesis kurulması gerektiği bildirildi. Fabrikaların tehlikeli atıklarının nerelere atıldığı bilinmiyor. İzmir’in çevresinin tehlikeli atıklarla dolmaya başladığı belirtiliyor. İzmir’de il genelinde çıkarılmış tehlikeli ve zararlı atık envanteri de bulunmuyor.

  • SIKINTILI BAŞLANGIÇ –  17. Milli Eğitim Şûrası, 7 yıl aradan sonra organizasyon bozuklukları arasında MEB Şûra Salonu’nda başladı. Toplantı salonlarının hazır olmaması nedeniyle komisyon çalışmalarının aksadığı Şûrada konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, “Şûra’ya sunulan teklifler rahatsız edici, aykırı, sarsıcı olabilir, altüst edebilir” dedi. Milli Eğitim Şûrası’na Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer mesaj göndermedi.

  • İLAÇ  KISITLAMALARINA  DURDURMA –  Danıştay, ayakta tedavilerde, reçetelere en fazla 4 kalem ve 7 günlük tedavi dozunu aşmayacak şekilde ilaç yazılmasını öngören hükümlerin yürütmesini durdurdu.

  • INTERNET  SİTELERİ İRTİCA KAYNAĞI –  Milli Eğitim  Bakanlığı’na bağlı okulların internet sitelerinde açıkça şeriat propagandası yapılıyor, tekke ve zaviyelere övgüler düzülüyor.

  • YATAĞANLI BEKLEMEDE –  Yatağan Termik Santralı’nın baca gazi arıtma sisteminin devreye girmesi için verilen süre bitiyor. İlçede yaşayan yurttaşlar, kış aylarının gelmesiyle birlikte zehir solumaya başladı. Belediye Başkanı Haşmet Işık, “Eğer  ayın 15’inde sistem çalışmazsa Yatağanlıyı ben değil, kimse tutamaz” dedi.

  • MERSİN’DE DEPREM RİSKİ YÜKSEK – İmar planlarının fay hatları dikkate alınmadan yapıldığına dikkat çeken Jeoloji Mühendisleri Odası Mersin Temsilcisi Kemal Zorlu, “6 ve üzerindeki büyüklükteki bir deprem, özellikle sahil hattında büyük kayıplara neden olabilir” dedi.

  • TARIMIMIZ KÜRESEL TEHDİT ALTINDA – “Tohumculuk Yasası ve Gıda Egemenliği” konulu söyleşide konuşan ZMO İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, Tohumculuk Yasası’nın uluslar arası şirketlerin istekleri doğrultusunda çıkarıldığını vurguladı.

  • YEŞİL SERMAYEDE İHMAL – Hafta sonunda görevi bırakmaya hazırlanan SPK Başkanı Doğan Cansızlar, hükümeti işaret etti. Cansızlar, yeşil sermaye ile ilgili gerekli teknik çalışmayı yapıp 2003 Aralık’ında ilgili bakan Abdüllatif Şener’e gönderdiklerini söyleyerek “Ondan sonraki durum bizimle ilgili değil. Yasa çıkarma yetkimiz yok” dedi.

  • ÇİN’İN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELDİK – ATO Başkanı Aygün, yetkilileri defalarca uyardıklarını ancak olumlu yanıt alamadıklarını söyledi. Aygün, dış ticaret açığının yüzde 16’sının, cari açığın yüzde 25’inin Çin ve Uzakdoğu mallarından kaynaklandığını vurgulayarak “Çin’in çöplüğü haline geldik” dedi.

  • AB’NİN  MESAJLARI DÜŞMANCA –  Holbrooke, Rehn’e ‘Türkiye ne yaparsa yapsın, AB koşulları sürekli değiştiriyor’ dedi. ABD’li diplomat, Türkiye’nin üyeliğiyle ilgili AB içinde referanduma gidileceğini anımsattıktan sonra, Türkiye’nin büyük bir sorunla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Rehn, “Büyük, gururlu ve stratejik önemi olan bir ülke için bile AB kriterlerinde indirim yok” şeklinde konuştu.

  • BÜTÇE SÜREKLİ AÇIKLA YÜRÜYOR –  Merkezi yönetim bütçesi ekimde 2 milyar 402 milyon YTL açık verdi. Yılın ilk on aylık dönemindeki bütçe açığı ise Maliye rakamlarına göre 3 milyar 787 milyon YTL olarak gerçekleşti.

  • SABANCI: CARİ AÇIĞI DİKKATLE İZLEMELİYİZ –  Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, milli gelirin yüzde 8’ine ulaşan cari açığın yarattığı risk nedeniyle büyüme hızında beklenen yavaşlamanın enflasyon üzerindeki olumlu etkisinin de sınırlı olacağının  tahmin edildiğini belirterek “Cari açığı çok dikkatle izlemeliyiz” diye konuştu.

15 Kasım

  • BUSH’A UYARI –  CHP Milletvekili Bülent Tanla, ABD Başkanı George Bush’a yazdığı  “uyarı” mektubunda, Türkiye’de ABD’ye karşı güvensizliğin arttığını vurguladı. Dünyanın geleceğinin ABD’nin izlediği dış politika ile oluştuğuna dikkat çeken Tanla, ABD’nin eşit ilişki kurmasını istedi.

  • DEPREM TAHMİNİNDE UMUTLAR ARTIYOR –  İTÜ Öğretim Üyesi Yar.Doç.Dr.Berk Üstündağ başkanlığında yürütülen “Kayaç Gerginlik İzleme Yöntemi ile Deprem Tahmini Projesi” kapsamında elde edilen verilerle 5 büyüklüğün üzerindeki depremlerin 12-24 saat öncesinde yüzde 75 oranında kestirilebildiği bildirildi.

  • SANA SÖYLÜYORLAR SAYIN BAŞBAKAN – CHP Lideri Deniz Baykal, laiklik sloganlarını üstüne almayan Erdoğan’a böyle seslendi. Ecevit’in cenaze törenine katılanların laiklik yanlısı sloganlarının kimsiyi rahatsız etmemesi gerektiğini söyleyen Baykal, “Cumhuriyetimizin bu temel niteliklerine sahip çıkma iradesinin bu kadar güçlü, bu kadar yaygın, etkin bir biçimde ortaya çıkması Türkiye’nin geleceğini büyük ölçüde aydınlatmıştır” dedi. Halkın cumhuriyetine sahip çıkma ihtiyacı hissetmeye başladığını belirten CHP lideri, yalnızca solda değil sağda da AKP iktidarından rahatsız olanlar olduğunu, onlarla da el ele vereceklerini söyledi.

  • GREENPEACE TBMM ÖNÜNDE EYLEM YAPTI –  TBMM’nin İçişleri Bakanlığı’na bakan tarafında dün sabah saatlerinde toplanan Greenpeace üyeleri, “Nükleer Enerji Ölümdür” yazılı pankart açtılar. Üzerlerine nükleer enerjinin sembolünün bulunduğu siyah montlar giyen ve yüzleri beyaza boyalı eylemciler, yere yatarak “ölü taklidi” yaptılar. Eylemde gruptan 21 kişi gözaltına alındı.

  • IMF İSTEDİ, ELEKTRİĞE ZAM YOLDA –  Göreve geldiği dönemden bu yana hükümetin en önemli icraatlarından biri olarak “elektriğe zam yapmamalarını” gösteren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik fiyatlandırma konusu üzerinde çalıştıklarını, gerekirse tarife değişikliğine gidileceğini bildirdi.

  • DİNİ EĞİTİM ŞÛRASI – Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz, kendisinin davet edilmediği 17. Milli Eğitim Şûrası’na sert tepki gösterdi. Gürüz, “Şûranın tek amacı vardır, imam hatiplerin genel liselere eşdeğer olduğunu gündeme getirmek, sınavları dershanelerin işine yarayacak şekilde düzenlemek. Gelen önerilerin içinde milli bir öneri var mı? Yok. Türkiye’de ilk kez bir dini eğitim şûrası yapılıyor. İllerden gelen önerilere bakın bunu göreceksiniz” dedi.

  • LAİKLİK DİNSİZLİK DENİYOR, ALDIRAN YOK –  “Laiklik” kavramının karşılığını “dinsizlik”, “Atatürkçülük” maddesinin karşılığını da “laiklik” olarak vermekle dolaylı olarak “Atatürkçülüğü dinsizlik olarak tanımlayan” ve bir dönem tartışmalara neden olan eski Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Dr. Mehmet Doğan’ın yazdığı “Büyük Türkçe Sözlük” hiçbir düzeltme yapılmadan dağıtılmaya ve satılmaya devam ediyor. Sözlük, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim okullarına önerilen 100 Temel Eser arasında yer almıştı.

  • ‘PORT-ALAÇATI’ DOĞA CİNAYETİ – Yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemece atanan bilirkişi heyetinin raporunda “Doğal yaşam alanlarında kıyı kenar çizgisinin yok sayılması, devlet eliyle işlenecek cinayet anlamına gelir” denildi.

  • HÜKÜMETİN TRT GENEL MÜDÜR ADAYI ÖZBİLGİÇ –  Bakanlar Kurulu, TRT Genel Müdürlüğü’ne, bir süre önce tarikat Şeyhi Mehmet Zahit Koktu ile ilgili bir rüyaya ilişkin mektuba resmi işlem yapan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ruhi Özbilgiç’i önerdi. Özbilgiç ile ilgili son kararı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer verecek.

  • AKP’DE ÇANKAYA SIKINTISI –  AKP, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilebilmesi için mayıs ayında yapılacak seçimi, tarihi bir fırsat olarak görüyor. AKP’nin gelecek süreçte yeniden aynı oranda bir çoğunluğa ulaşamayacağını düşünen parti yöneticileri, Erdoğan’ın mutlaka aday olması  gerektiğini düşünüyor. Ancak kamuoyu anketleri, halkın Erdoğan’ı  cumhurbaşkanı olarak görmek istemediğini ortaya koyuyor.

  • YENİ ERMENİ KİTABI –  Genelkurmay’ın arşiv belgelerinden derlediği 8 ciltlik serinin 5. cildi yayımlandı. Bu ciltte Ermeni meselesi farklı boyutlarıyla  orijinal arşiv belgeleriyle  gün ışığına çıkarılıyor.

  • SHÇEK’TE  KADRO SIKINTISI –  Suça karışan çocuk sayısının hızla arttığı 3 milyon nüfuslu İzmir’de sadece 47 sosyal hizmet uzmanı çalışıyor.

  • NE FAİZİ BİTTİ, NE ANAPARASI –  Türkiye, 1999’dan bu yana IMF’den aldığı borç kadar ödeme yapmasına karşın, 2010’a kadar Fon’a çalışacak.

  • RÜŞVETİN EN YAYGIN OLDUĞU 5. ÜLKE Türkiye – Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün  gelişmekte olan ülkelerde yaptığı “rüşvet endeksi” araştırmasında Türkiye 5. oldu.

16 Kasım

  • TÜRBANA ABD DESTEĞİ – AKP’ye iktidar yolunda arka çıkan Washington yönetiminden tarihi itiraf geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın uluslar arası dini özgürlükler temsilcisi John Hanford, ülkesinin bütün inançlara mensup insanların dini özgürlüklerine ilişkin uluslararası çerçevede tanınmış haklarının  korunması ilkesine bağlı olduğunu belirterek Türkiye’de kadınların türban takma hakkını desteklediğini söyledi. Hanford, Fener Rum Patrikhanesi’nin durumu ile Ruhban Okulu’nun açılması yönünde bir ilerleme görülüp görülmediği yolundaki  soruyu “Bu konuda çalışmayı sürdürüyoruz ve bazı ilerlemeler sağlanacağından umutluyum. Son günlerde bazı ilerlemeler olduğu haberleri geldi” diye yanıtladı.

  • AKP’NİN TESETTÜR İNADI –  Milli Savunma Komisyonu’nda tasarının görüşmeleri tartışmalı geçti. Akademilere girecek subayların eşlerinin tutum ve davranışlarının da dikkate alınmasına ilişkin hükme itiraz eden AKP’liler, maddenin değiştirilmesini istedi. CHP’liler “Açık konuşun. Kafanızda türban var” diye konuştular. Düzenleme tasarıdaki haliyle kalırken eşi türbanlı olanlara kurmaylık yolu kapalı olacak.

  • AB DAYATMALARI BIKTIRDI – 14 İlde yapılan araştırmaya göre, Türk halkının çoğunluğu ilişkilerin askıya alınmasını istiyor.  3 bin 718 kişiyle gerçekleştirilen anket, Türk halkının AB üyeliğine olan desteğinin giderek azaldığını ortaya koydu. Ankete katılanların yüzde 59.9’u Türkiye’nin AB ile ilişkilerini askıya almasını istedi. Deneklerin yüzde 58’i “asker siyasete müdahale etmeli mi” sorusuna “hayır” yanıtını verdi.

  • PARİS’LE İLİŞKİLER ASKIDA – KKTC’nin kuruluş yıldönümü resepsiyonuna katılan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ, Ermeni soykırımı iddialarını reddedenlere ceza öngören tasarıyı meclisten geçiren Fransa’yla tüm askeri ilişkilerin askıya alındığını açıkladı. Başbuğ, “Fransa ile şu anda hiçbir ilişkimiz yok” Fransa ile yüksek düzeyli ziyaretler vardı, artık yapılmıyor” dedi. Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert de davetini karşılıksız bırakan Yunanistan Hava Kuvvetleri Komutanı’nı eleştirdi.

  • AB’YE SERT MESAJLAR –  KKTC’nin 23. kuruluş yıldönümü  kutlamalarında konuşan Dışişleri Bakanı Gül ve KKTC Cumhurbaşkanı Talat, verdiği sözleri tutmayan AB’nin inanırlığını yitirdiğini vurguladılar. Gül, Türkiye’nin politikalarının şantajlarla değişmeyeceğini belirtirken Talat, Rum tarafına izolasyonların kaldırılması için verecekleri bir şey olmadığını söyledi.

  • ŞÛRA SİYASETE ALET EDİLDİ –  Baykal, 17. Milli Eğitim Şûrası’nda eğitimi iktidarın siyasi bekleyişlerine göre yeniden yapılandırma amacı güdüldüğünü belirterek “Bütün teşkilatları buna alet ediyor. Üzüntü verici bir manzara” dedi.TÜSİAD, imam hatiplerin önünü açan ve katsayı uygulamasının kaldırılmasına yönelik karara sert tepki göstererek “çağdaş değişimlerin öncüsü şûra, siyasete alet edilmemeli” uyarısında bulundu. Eğitim-Sen ve ÇYDD, katsayı oylamasına üye olmayanların da katıldığını belirterek oylamanın yenilenmesini istedi. Talebin reddedilmesi üzerine Eğitim-Sen alt komisyondan çekildi.

  • ÇOCUKLARIN ‘KAHRAMANI’ POLAT ALEMDAR –  İlköğretim öğrencileri arasında yapılan araştırmaya göre çocukların en çok sevdiği televizyon kahramanlarında ilk sırayı örümcek adam alırken onu Buggs Bunny ve Kurtlar Vadisi’nin kahramanı ‘Polat Alemdar’ izliyor.

  • AKP’DEKİ KAN KAYBI SÜRÜYOR – AKP’ ye de anket hazırlayan şirketin son araştırmasına göre, iktidar, 4 ayda yüzde 3.2 oy kaybetti. 12 ilde yapılan anketin sonucuna göre AKP’ nin oy oranı yüzde 29’a geriledi.

  • AKP İKTİDARI EL KADI’YA YARADI – Malvarlığı dondurulan terör finansörü El Kadı, AKP döneminde taşınmaz satıp sermaye artırmış. Erdoğan’ın kefil olduğu El Kadı’nın, malvarlığı dondurulmuşken taşınmaz satıp şirketin sermayesini  2 trilyon 150 milyar lira artırdığı ortaya çıktı. BM’nin terörü destekleyenler listesine koyduğu El Kadı için Başbakan Erdoğan, “Kendime inandığım gibi inanırım” demişti.

  • KAÇAKÇILIK SORUŞTURMASI TÜZMEN’E TAKILDI –  Bakan Tüzmen, rüşvet ve kaçakçılıkla suçlanan müsteşarı Mehmet Şahin’in soruşturulmasına izin vermedi. Yargıtay Başsavcılığı, Mehmet Şahin’e soruşturma izni için Danıştay’a itiraza hazırlanıyor.

  • ENİNDE SONUNDA AYAR ŞART – Eski BM Kalkınma ve Ticaret Örgütü (UNCTAD) Başekonomisti Prof. Dr. Yılmaz Akyüz, yüksek cari açık nedeniyle Türkiye’nin eninde sonunda “ödemeler dengesi ve kurda” bir düzeltme yapmak zorunda kalacağını söyledi. Dünya ekonomisinde bugüne kadar fazla görülmeyen bir istikrar görüldüğünün fakat bunun fırtına öncesi sessizliğe benzetildiğinin altını çizen Akyüz şöyle konuştu: “Türkiye’de eninde sonunda ödemeler dengesi ve kurda, önemli bir düzeltme olmasını kaçınılmaz görüyorum., bunu hep söyledim. Bugüne kadar uluslar arası konjonktür AB, IMF bunu geciktirdi. Ne kadar gecikirse düzelmenin şiddeti o kadar artar. Arjantin’de 6-7 yıl aldı ve sonunda da sert oldu. Umarım benzer bir durumla karşılaşmamak için ciddi siyasal ödünler vermek zorunda kalmayız.”

  • AKP TARIMA DUYARSIZ – Çiftçinin sorunlarının masaya yatırıldığı kurultaya hükümetten katılım olmadı. Tarımda yaşanan sıkıntılara dikkat çekilen Ulusal Tarım Kurultayı’nda dış borçların kapitülasyonlara neden olabileceği uyarısı yapıldı.

17 Kasım

  • AKP YALNIZ KALDI – TÜSİAD’ın ardından TİSK de eleştirirken, Eğitim-Sen ve Disk Milli Eğitim Şûrası’ndan çekildi. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik de 17. Milli Eğitim Şûrası’nın bakanlığın tutumu nedeniyle “katsayı tartışmasına kilitlenmesinin yanlış ve çok rahatsız edici olduğunu vurguladı. Kudatgobilik, “şûranın bilimsellikten tamamen uzaklaşarak siyaset-imam hatip lisesi-katsayı açmazına girmesinin ve tarafsızlığını yitirmesinin fevkalade yanlış olduğunu” belirtti. Milli Eğitim Şûrası’nda, “İlköğretimde seçmeli ders sayısının artırılması” istendi. Önerinin “seçmeli kuran derslerine” zemin hazırladığına işaret ediliyor. Eğitim-Sen ve DİSK, “alınan kararlara ortak olmamak için” şûradan çekilirken CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, “Şûrayı katsayı tartışmasına kurban ediyorlar. Amaçları yeniden birtakım çevrelere göz kırpmak” dedi.

  • GÜDÜMLÜ ÜNİVERSİTEDE ISRAR – AKP, 15 yeni üniversitenin kurucu rektörlerini kendisi seçmek için her yolu deniyor. Üniversite rektörlerini belirlemek için yaptığı ilk düzenlemesi köşkten dönen AKP, YÖK’ü de içine alan bir değişiklikle yasayı tekrar TBMM’ye getirdi. Düzenlemeyle YÖK içinde kendi atadığı isimlerin belirleyiciliğini  artıran  AKP hükümetinin tavrı ‘siyasi art niyet’ olarak yorumlandı.

  • İMAMLARIN MAAŞI VAKIFLARDAN – Türkiye’nin Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yurt dışında görevlendirdiği din görevlilerinden 275’inin maaşı devlet bütçesinden karşılanmıyor. Yurtdışında görevli beş din görevlisinden birinin maaşını Türkiye Cumhuriyeti Devleti yerine yurtdışındaki vakıflar ödüyor.

  • ŞİLİ’DE BİR ATATÜRK HAYRANI – Eski Şili Devlet Başkanı Ricardo Lagos, Atatürk’le ilgili düşüncelerini ‘Kaç ülkenin tarihinde Atatürk gibi bir isim vardır? Sözleriyle

  • THE TİMES’TAN İDDİA –  İngiliz The Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, Suudi Arabistan’ın Türkiye’de de İslamcı teröristlerin eğitildiği cami ve medreselere mali destek sağladığı belirtildi. Makalede “En koyu İslamcı teröristlerin beyninin yıkandığı ve eğitildiği Pakistan, Afganistan, Türkiye, Endonezya, Kuzel Afrika ve giderek artan bir biçimde  İngiltere ve Avrupa’daki Sünni camii ve medreselere finansman sağlayan İran değil, Suudi Arabistan’dır” denildi.

  • GÖREVDEN ALINMA REKORU – Atatürkçü kimliğiyle tanınan Nevşehir İl Kültür Müdürü Birsöz bu kez de Bitlis’e atandı. 1997-2003 yılları arasında isteği dışında 29 kez görevden alınan Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Birsöz, 30. kez de görevden alınma rekoruna imza atan bürokrat oldu. Açtığı davalarla 29 kez koltuğuna dönen Birsöz, atama kararının iptali istemiyle idare mahkemesine dava açtı.

  • AMELİYAT İÇİN 8 AY SIRA – AKP yöneticileri sağlıkta yaşanan karmaşaya karmaşa ekleyecek politikalar geliştiriyor. Kamu hastanelerinden hastalara 8 ay sonrasına ameliyat için randevu veriliyor. Yurttaşlar bekleme listelerini doldururken hekimler, “kamu sağlık kurumlarının yurttaşlara yetmediğini, sağlıkta dönüşüm için sağlıklı düşünmek gerektiğini” söylüyorlar.

  • 30 BİN KİŞİ BÖBREK NAKLİ İÇİN BEKLİYOR – Memorial Hastanesi Genel Cerrahi ve Organ Nakli Merkezi  Başkanı Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, Türkiye’de organ bağışının yeterli olmadığını belirterek, “Ülkemizdeki ana problem yeterli sayıda kadavra donör bulunamaması ve organ nakli yapan merkezlerin organ donörü bulmada yetersiz kalmasıdır” dedi.

  • AB’DE TÜRKİYE PAZARLIĞI – Üye ülkeler, kaç başlığın ve hangi başlıkların askıya alınması gerektiğini konuşuyor. Fransa, 8-10 başlığın askıya alınmasını istiyor. 8 Kasım öncesi tüm başlıklara “genel çekince” koyan Rum kesiminin AB doruğunda kısmi askıya alma kararı çıksa bile diğer başlıklarda müzakere sürecini tıkayabileceği olasılığından söz ediliyor. İngiltere, İtalya, İsveç, az başlığın askıya alınmasını isterken, Almanya’nın arabuluculuk yapması bekleniyor.

18 Kasım

  • ERKEN SEÇİME ÇAĞRI – CHP lideri Baykal, halk desteğini yitirmiş bir parlamentonun cumhurbaşkanını seçemeyeceğini  vurguladı. Baykal, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adayı olarak toplum tarafından hiçbir şekilde benimsenmediğini belirterek “Bir oldubitti yapmak istiyorlar. Bu, Türkiye’ye büyük sorunlar, gerilimler getirecek. Halk desteğinin devam ettiğine inanıyorlarsa hemen, martta bir seçime gitsinler. Cumhurbaşkanını daha sonra yeni parlamentoda  birlikte seçelim” diye seslendi. Erdoğan’ın “Laiklik karın doyurmuyor” sözlerine de dikkat çeken Baykal, “Bu dar görüşlü, kısır bir düşüncedir. Demokrasi de adalet de tek başına karın doyurmaz. Ama bunların değersiz olduğu anlamına gelmez. Laikliğin amacı, karın doyurmak değil, özgürce barış içinde yaşamayı  sağlamaktır” diye konuştu. Milli Eğitim Şûrası’nın “Bugüne kadar yapılmış en az itibar ve saygı gören” şûra olduğunu söyleyen Baykal, “Şûrayı AKP kongresine çevirdiler” dedi.

  • KARARLAR LAİK EĞİTİME DARBE – Şûranın aldığı tavsiye kararlarının uygulanması durumunda laik eğitim sisteminin büyük yara alacağına işaret eden YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, “Öğretim Birliği Yasası bütünüyle delinmiş olur, ortaöğretim çok yakın gelecekte, imam hatip okulları ekseninde  yapılanır. İmam hatip çıkışlı öğretmenlerimiz, kaymakamlarımız, ve savcılarımızın sayısı çığ gibi artar” diye konuştu. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, alınan kararların uygulanabilmesi için mevzuat değişikliğinin gerekli olduğunun altını çizdi. Şûranın, katsayı ve özel okulculuk eksenindeki tartışmalarla geçtiğine işaret edilirken, eğitimin gerçek sorunlarının ele alınmadığı vurgulandı. Milli Eğitim Şûrası’nı değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, “Şûra Bakan Çelik ve saz arkadaşlarının tek kale maçı oldu” derken, Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “Tam bir fiyaskoydu” vurgusunu yaptı. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ise “Bu şûra bilimsellikle değil katsayı tartışmalarıyla anılacak” dedi.

  • YİMPAŞ’A İMAR AYRICALIĞI – Anadolu’nun 30’dan fazla ilinde 40’ı aşkın alışveriş merkezi bulunan mağazalar zinciri YİMPAŞ’ın dev mağazaları ‘yoğunlaştırılmış özel imar hakları’yla gerçekleşti.

  • ÇOCUĞA ŞİDDET BİRİNCİ – Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin yüzde 34, çocuğa yönelik şiddetin yüzde 46 oranında olduğunu bildirdi. Çubukçu, “Sadece çocuk ve kadınlar değil, aile içinde yaşlılar da şiddete maruz kalıyor” dedi.

  • AKP MİLLETVEKİLLERİ KURAL TANIMIYOR – AKP Mersin Milletvekili Ali Er’in silahlı 4 ziyaretçisinin silahlarını beline takarak “sıkıysa benden gelin alın lan” diyerek rest çekip Meclis’e girmesi, gündemdeki yerini korurken yine AKP Trabzon Milletvekili Mustafa Cumur’un da Türk Hava Yolları (THY) uçağına belinde tabancasıyla bindiği ortaya çıktı.

  • ÖNÜMÜZ KARANLIK – TOBB Enerji Meclisi Başkanı Reşat Köymen enerji konusunda Türkiye’nin çok önemli bir arz yetersizliğiyle karşı karşıya kaldığını belirterek “Önümüzde karanlık var” uyarısında bulundu.

  • KAÇAĞIN FATURASI 2 MİLYAR DOLAR – Türkiye’de tüketilen elektriğin yaklaşık beşte birinin kaçak olarak kullanıldığını belirten Siemens Enerji İletimi ve Dağıtımı Bölüm Direktörü Oğuş Tezel, bu kaçağın yıllık faturasının 2 milyar dolar olduğunu kaydetti.

  • ADI KALKINMA, SONUÇ YOKSULLUK – Ulusal Tarım Kurultayı’nda konuşan Prof. Dr. Türkel Minibaş, hükümetin yaşama geçirmeye çalıştığı bölgesel kalkınma ajanslarıyla, devletin bıraktığı boşluğun doldurulmaya çalışıldığına dikkat çekerek bunun hızlı bir yoksullaşmaya yol açacağını söyledi.

  • TÜRK GENÇLERİ RADİKALLEŞİYOR – Hollanda Terörle Mücadele Koordinasyonu’nun raporuna göre Türk gençleri köktendinciliğe yöneliyorlar. NCTb’ nin “ürküten” raporunda, radikal dinci görüşlerin Müslümanların Hollanda’daki konumları ve savaş bölgelerindeki olayların yarattığı öfkeden kaynaklanan “bir şeyler yapmalı” duygusundan beslendiği kaydedildi. Raporda, “Bunun yanında  göze batan önemli bir unsur da sayıları giderek artan radikalleşmiş ve Batı toplumuna karşı şiddet kullanmaya hazır Türk gençleridir” görüşüne yer verildi.

  • İMAM HATİP LİSESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA YAPILAN BİR ANKETTE:

  • Öğrencilerin yüzde 80’i “Anayasanın İslami kurallara dayandırılmasını” ;

  • Öğrencilerin yüzde 83’ü “kadınların örtünmelerini” ;

  • Öğrencilerin yüzde 60’ı “kız ve erkek çocukların ayrı okullarda okumalarını”;

  • Öğrencilerin yüzde 56’sı “Türkiye’nin İslam dünyasının bir parçası olmasını” ;

  • Öğrencilerin yüzde 86’sı “Alkolün tüm ülkede yasaklanmasını” desteklediler.

19 Kasım

  • ŞİDDET KORKUTUYOR – Ekonomik nedenler, göç ve çarpık kentleşme büyük kentleri suç cennetine dönüştürdü. Türkiye, suç oranı bakımından genelleme yapıldığında dünyada en büyük paya sahip ülkeler arasında yer alıyor. Terör, asayiş, bilişim ve akla gelebilecek diğer suçlar göz önüne alındığında ülkemizde yaşanan suç ve suçlu sayısı sürekli artıyor. Türkiye’de geçen yıl bir günde ortalama 1500’e yakın suç işlenirken bu yılın yalnızca 9 ayında bu rakam 2 binlere dayandı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), valilikler, il milli eğitim müdürlükleri ve okullar  tarafından şiddeti önleme planları yapılırken şiddet günden güne artıyor. Son beş ayda ilköğretim ve ortaöğretim okullarında meydana gelen şiddet olaylarında 14 öğrenci öldürüldü, 104 öğrenci ve 3 öğretmen de yaralandı. Türkiye’de 26 Nisan-26 Ekim tarihleri arasında okullarda 2 bin 507 şiddet olayı gerçekleşti.

  • AVRUPALI İMAM ADAYLARI GELİYOR –  Diyanet, YÖK’ün onayıyla Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk kökenli gençleri seçerek bu öğrencilere Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde  dini eğitim verecek. Bu öğrenciler eğitimlerini tamamladıktan sonra “din görevlisi” olarak yurttaşı oldukları ülkelere gönderilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Avrupa ülkelerinden seçtiği 20 öğrenci Ankara’da, “uluslar arası ilahiyat” alanında eğitim görmeye geçen ay başladı.

  • DEMİREL:  “TÜRKİYE’DE İRTİCA VAR” –  Güniz sokaktaki evinde bir gazeteciyle söyleşen eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel AKP hükümetine sert eleştiriler yöneltti. Demirel AKP Hükümeti’nin izlediği siyaseti fena halde eleştirirken yapılanları “çağdışılık” olarak niteliyor. Türkiye’de irtica tehdidinin var olduğunu söylüyor. Erdoğan’ın Çankaya sevdası için de “Kamuoyunun vicdanında sancı yaratmamalı” diyor.

  • YAŞ’TA GÜNDEM: ASKERİ VE POLİTİK GELİŞMELER –  Orgeneral Büyükanıt’ ın ilk kez Genelkurmay Başkanı olarak katılacağı YAŞ’ ta iç ve dış tehditler, askeri ve politik gelişmeler ile başta irticai faaliyetler olmak üzere çeşitli suçlara karışan askerlerin dosyaları ayrıntılarıyla incelenecek. Toplantıda askerlerin kimi yasal düzenlemelere ilişkin görüşlerini de gündeme getirebileceği ifade edildi.

  • SINAVDA YETKİ HSYK’DE – Danıştay,  hâkim adaylığı sınavında Adalet Bakanlığı’nın yetkisinin olmadığını vurguladı. Danıştay, adli ve idari yargı hâkim-,savcı adaylığı sınavlarıyla bunların dayandığı yönetmeliğin yürütmesini durdurma gerekçesinde yazılı ve sözlü sınav yapma yetkisinin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda olduğuna işaret etti.

  • HEKİM EKSİKLİĞİ GİDERİLEBİLİR –  Türk Tabibleri Birliği (TTB) Başkanı Gençay Gürsoy, birliğin 55. Olağanüstü Genel Kurulu Toplantısı’nın açılış konuşmasında, “Rusya, Azerbeycan gibi ülkelerden nereden mezun olduğunu bilmediğimiz yabancı hekimlerle sağlık sorunları çözülemez. Ülkede hekim eksikliği vardır. Ama düzenli ve hakça  bir istihdam  politikasıyla çok kısa sürede bu ihtiyaç giderilebilir. Denklik sorununun çözülmesi lazım” dedi.

  • AYGÜN: AÇIKÇA AB’YE KARŞIYIM –   Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Avrupa Birliği’ne (AB) karşı olduğunu ve bunu açık açık dile getirdiğini söyledi. Uluslar arası Genç Girişimciler Derneği’nin  düzenlediği “Liderlik Akademisi 2006” da konuşan Aygün, ekonomideki dalgalar nedeniyle Türk ekonomisinin krize açzık olduğunu belirterek, AB’nin Türkiye’den taleplerinin de hiçbir zaman bitmediğini, bitmeyeceğini ve AB’nin bir hayal olduğunu ifade etti.

  • OKULLAR ALARM VERİYOR – Son beş ayda okullarda meydana gelen şiddet olaylarında 14 öğrenci öldürüldü. Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Yaşer: Türkiye’de çocukların beşte 1’i yasal zorunluluğa karşın okula gidemiyor ve sokakta yaşıyor. Bu çocuklar ya dinciler tarafından tarikatlarda Cumhuriyet aleyhine eğitiliyorlar ya da PKK tarafından bölücü olarak kullanılıyorlar.

  • AB’YLE KÜRTÇE GERGİNLİĞİ – Kursların kapanmasının ardından birlik Türkiye’den bu yapıları desteklemesini istedi. AB’nin Kürtçe eğitiminin yaygınlaştırılmasını istemesine karşılık Ankara’nın kursların ilgisizlik nedeniyle kapatıldığını anımsatması üzerine “kursların devletçe kapatıldığı” ifadeleri ilerleme raporuna girdi.

20 Kasım

  • DÜNYA ÇOCUKLAR GÜNÜ – Böyle bir günde Türkiye’de:

  • Okul öncesi eğitim yaygınlaştırılamadı.

  • Eğitimin her alanında kızların aleyhindeki ayırımcılık giderilemedi.

  • Korunmaya muhtaç ve kimsesiz çocukları güvence altına alacak “Çocuk Koruma Sistemi” kurulamadı.

Çocuk Vakfı’nın Başkanı Şirin, “Çocuk hakları öğretimi olmadıkça, ne çocuk gerçekliği kavranabilir ne de sorunların çözümüne yönelmek mümkün olabilir” dedi.

  • GAYRİ MİLLİ İKTİDAR – MHP Genel Başkanı Bahçeli, kongrede milli varlığa tehdit için adres gösterdi. Yeniden genel başkan seçildiği MHP 8. Olağan Büyük Kongresi’nde AKP ve DYP’yi ağır dille eleştiren Bahçeli, milli varlığa yönelik tehdidin  bir kolunun da, ülkeyi yöneten “gayri milli zihniyetin” tek başına iktidarı olduğunu kaydetti. Bahçeli, AKP’nin 4 yılının Türkiye açısından “kara dönem” olduğunu, Türkiye’nin “içerden hançerlendiğini” ileri sürerken, AKP için “inanç hortumcusu, milliyetçilik takiyyecisi, küresel güçlerin müridi” ifadelerini kullandı.

  • MİTİNG GİBİ EYLEM – Üsküdar Belediyesi’nin sahilde içki yasağı uygulamasına tepki göstererek “Üsküdar Belediyesinin tutumunu eşimle birlikte bir kadeh şarap içerek protesto edeceğim” diyen gazeteci Deniz Som’un  Salacak’taki eylemine yüzlerce kişi katıldı. Sahil yolundaki  “Sahilde içki içmek yasaktır tabelasının yanında toplanan grup, belediyeyi şarap içip Ömer Hayyam’dan dizeler okuyarak protesto etti.

  • ORMAN BAKANLIĞI’NDA 1103 YÖNETİCİ DEĞİŞTİRİLDİ –  AKP kadrolaşmanın boyutlarını itiraf etti. Çevre ve Orman Bakanı Pepe, iktidarda oldukları süre içinde Orman Bakanlığı’na 1103 üst düzey yönetici atandığını, 662 kadronun da vekâleten yürütüldüğünü açıkladı. Bakanlık merkez ve ana hizmet birimlerine 1 müsteşar, 4 müsteşar yardımcısı, 4 genel müdür, 28 genel müdür yardımcısı, 40 daire başkanı, 81 il müdürü atandı. Orman Genel Müdürü de dahil 5 genel müdür yardımcısı, 18 daire başkanı, 30 bölge müdürü, 122 şube müdürü, 262 işletme müdürü görevden alındı, yerlerine AKP’ye yakın isimler görevlendirildi.

  • VAN’DA TÖREYE KARŞI KORUMA – Van’ın Başkale ilçesinde yaşayan Z.Ç.’nin evlilik dışı hamile kaldığını tespit eden doktorun durumu kaymakamlığa bildirmesi üzerine genç kız, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde koruma altına alındı. Genç kızın 21-22 yaşlarında olmasına karşın nüfus cüzdanı bulunmadığı öğrenildi. Başkale’de bir süre önce tecavüz sonucu hamile kalan N.E., ailesine teslim edildikten sonra öldürülmüştü.

  • AKP PANELİNDE KEMALİZM ELEŞTİRİSİ – İzmir’de AKP’nin düzenlediği panele katılan Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Atilla Yayla’nın, “Kemalizm, ilerlemekten çok gerilemeye tekabül eder. İlerde artık bizlere ‘Neden her yerde bu adamın (Atatürk) heykelleri, fotoğrafları var’ diye soracaklar” şeklindeki sözleri tepki çekti.

  • ÜCRET ENFLASYONA YENİLDİ – Yılbaşında yapılan zam, yıl bitmeden fiyat artışlarıyla eridi. Asgari ücret, kira ve doğalgazdaki zamma 5; ekmek, kömür ve ulaşımdaki zamma ise 7 ay dayanabildi.

21 Kasım

  • AB ÜLTİMATOMU – AB Dönem Başkanı, 6 Aralık’a kadar limanlar konusunda adım atılmasını istedi. Finlandiya Başbakanı  Vanhanen, dönem başkanlığının Türkiye konusunu 14-15 Aralık’taki zirveye taşımayı düşünmediğini belirtti. Türkiye’nin limanlarını Rum kesimine açması konusunda bir anlaşmaya varılması için son tarihin AB Komisyonu’nun 6 Aralık’ta açıklayacağı tavsiye kararının  öncesi olduğunu kaydeden Vanhanen, Türkiye’nin Kıbrıs’la ilgili taahhütlerine bağlı kalmaması durumunda, AB’nin katılım müzakerelerini etkileyecek çıkarımları düşünmek durumunda kalacağını belirtti. Vanhanen, Türkiye ile müzakerelerin başlatılmasını “büyük bir başarı” olarak nitelendirdi, “Ancak katılım müzakereleri Kıbrıs’la ilgili sorunlar yüzünden birbirine dolandı” dedi.

  • AVRUPA PARLAMENTOSU’NDAN TÜRKİYE BASKISI – AP Dışişleri Komisyonu Başkanı Elmar Brok tarafından hazırlanan genişleme stratejisi raporunda, AB Komisyonu’nun genişlemeye yaklaşımı eleştirilirken, Türkiye’nin  “Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü dahil iyi komşuluk ilişkilerine tam olarak bağlı kalması” isteniyor.Taslak raporda, “Yeni genişlemelerden önce birliğin hangi sorunlarını çözmesi gerektiği konusunda AB Komisyonu’nun ciddi bir analiz yapmamış olmasından üzüntü duyuluyor” ifadesi yer alıyor. Yaklaşık 200 değişiklik önergesiyle AP Dışişleri Komisyonu’nda yarın oylanacak raporda, “hazmetme kapasitesine” vurgu yapıldı.

  • HALK ERKEN SEÇİM DİYOR – Türk Bilgi Araştırma ve Danışmanlık, kasım ayı içinde 14 ilde 3 bin 718 denekle bir kamuoyu araştırması yaptı. Anket sonuçları, Türk halkının cumhurbaşkanlığı seçiminden önce bir erken seçim yapılmasını istediğini ortaya koyuyor.

  • TÜRKİYE’DE EĞİTİM İSTİSMAR EDİLİYOR –  Hükümeti eğitim politikaları konusunda eleştiren TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, “Hükümetler, milli eğitim konusunu  genellikle ülke ihtiyaçlarını karşılayacak bir perspektiften değil, siyasi istismar perspektifinden ele aldı. Şûra’da muhtemelen ilave birkaç oy getireceği düşüncesiyle üniversitelere girişte meslek liselerine katsayı uygulamasını kaldırmayı tavsiye eden bir karar alındı” dedi.

  • SİGARASIZ BİR DÜNYA – “20 Kasım Sigarayı Bırakma Günü” nedeniyle yurt genelinde çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Türkiye’de her yıl 110 bin kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor.

  • DÖNÜŞÜM DEĞİL TALAN YASASI – CHP’li Oyan, depreme karşı önlem adı altında dar gelirlilerin arazilerine el konulacağını belirtti. TBMM Bayındırlık-İmar Komisyonu’nda görüşmeleri süren Dönüşüm Alanları Tasarısı’nın deprem korkusu kullanılarak yeni rant alanları yaratma amacı taşıdığını belirten CHP’li Oyan, “Tasarı ile yeni tarikat mahalleleri oluşturulabilir” dedi. TMMOB Şehir Plancıları Odası da tasarıyı, “rant amaçlı tasfiye yasası” olarak değerlendirdi.

  • MHP’DEN ‘MERKEZ’ AÇILIMI – mhp KONGRESİNDE YAPTIĞI KONUŞMADA TÜRBAN VE İMAM-HATİP SÖYLEMİNDEN UZAKLAŞAN Devlet Bahçeli, “Cumhuriyet değerleri” ne vurgu yaparken; “merkezi kucaklayıcı bir milliyetçilik” kavramını ortaya attı. Sol seçmene de göz kırpan Bahçeli, DYP ve SP kökenli isimleri MYK listesine aldı.

  • ŞENER ERUYGUR: İRTİCA KENDİNİ İZMİR’DE GÖSTERDİ – Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Şener Eruygur, AKP İzmir Gençlik Kolları tarafından düzenlenen panele katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla’nın Kemalizm karşıtı sözlerine tepki gösterdi. Eruygur, “İrtica kendini İzmir’de göstermiştir” dedi.

  • SOL OYLAR AKP’Yİ GEÇİYOR –  SONAR Araştırma Şirketi’nin “Siyasi Eğilimler Araştırması” nın yayımlanan kasım ayı sonuçlarına göre CHP, DSP ve SHP’nin toplam oylarının AKP’ yi yaklaşık yüzde 2 farkla geçebileceğini ortaya koydu. Anket sonuçlarında, AKP yüzde 24.35,  CHP 16.15,  DYP 11.69,  MHP 11.49,  DSP 7.81,  GP 4.61,  ANAP 4.41,  DTP 3.73,  SHP 1.84,  ,Diğer 2.72  ve kararsızlar 11.83 olarak sıralandı.

  • BİRLİK İÇİN SHP’YE UZAK DURUYORUZ – CHP’li Haluk Koç, SHP’nin yerel seçimlerde DEHAP ile işbirliği yapması nedeniyle CHP ile ideolojik farklılığı olduğunu ifade etti.

  • ÇOCUK İSTİSMARINA SERT TEPKİ – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “Son günlerde artan, yüreklerimizin sızlamasına neden olan çocuklara yönelik insanlık dışı şiddetin ve istismarın önüne geçilmesi için çaba göstermek, bu olumsuzluklardan etkilenen çocuklarımıza sahip çıkmak, savsaklanmaması gereken toplumsal bir sorumluluktur” dedi.

22 Kasım

  • ŞÛRAYA  VETO –  Rektörler, imam hatiplere katsayı engelinin kalkmasını yargıya taşıyacaklarını vurguladı. Rektörler Komitesi tarafından yayımlanan bildiride, 17.  Milli Eğitim Şûrası’nın meslek liseleri için katsayı uygulamasını kaldırmayı amaçlayan temenni kararı eleştirilerek, öğrencilerin üniversite sınavı öncesi yanlış beklentiler içine sokulmaması istendi. YÖK Başkanı Teziç, Şûraya imam hatiplere kendi alanları dışında üniversitede okuma kapısı aralamak için çalışma yapılacağı duyumu aldıkları  için katılmadıklarını belirtti ve “Bu yönde bir girişim olursa yargıya başvururuz” dedi.

  • EN GÜÇLÜ VE ORGANİZE İRTİCAİ GRUP: MİLLİ GÖRÜŞ –   Güvenlik birimlerinin raporlarında Milli Görüş’le ilgili ana değerlendirmeler şöyle:

  • 1970’li yıllardan itibaren, “islami devlet” karakterini benimsemiş bir yapılanmayla büyüdü.

  • Vakıf, dernek, sendika, öğrenci örgütlenmelerini ve çeşitli kitle örgütlerinde yer edinme çalışmalarını hep önde tuttu.

  • Gerek mahallelerde gerekse parlamentoda etkin temsil gücüne sahip, en kapsamlı, en güçlü ve en organize irticai faaliyet yürüten gruplardan
    biridir.

  • İslam ülkeleriyle ilişkileri öteki gruplardan daha güçlüdür.

  • Özellikle öğrenciler üzerinde etkinlik kurmayı temel hedef olarak seçmektedir. Hitap ettiği öğrenci sayısı 350 bindir. Bunun 70 bini üniversite
    gençliğinden oluşmaktadır. Kontrol ettiği yurt sayısı 125’tir. Yurtlarda kalan öğrenci sayısı ortalama 15 bindir.

  • Vakıf ve dernek örgütlenmesini tek ad altında yapmamaktadır. Bu bağlamda 32 vakıf ve 35 derneği kontrolü altında tutmaktadır. Köln’le

  • birlikte örgüt daha hızlı yayıldı. Almanya çapında art arda şubeler açtı.

  • ATİLLA YAYLA’YA SORUŞTURMA – Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, Yayla’nın İzmir’de AKP İl Başkanlığı’nca düzenlenen panelde yaptığı konuşmaya tepki göstererek “Gazi Üniversitesi’nin tümü Cumhuriyetin temel niteliklerine derinden bağlı olup şu andaki yönetim de bu yönde eğitim-öğretim yapmaktadır. Bu yöndeki politikamızdan da asla taviz vermeyeceğiz. Cumhuriyetin  kurucusu büyük Atatürk’e ‘bu adam’ diye hitap edecek derecede ‘terbiye azlığı’  gösteren bu kişi, hepimizde infial yarattı” dedi.

  • KAYNAK KULLANMADAN ENERJİ ÜRETEN MAKİNA – 29 Ekim’den bu yana “Erke Bilimsel Düşüncenin Gücü” sloganıyla gazetelere ilan veren ve kamuoyunda büyük merak uyandıran Erke şirketi, tanıtım toplantısında kendiliğinden elektrik enerjisi üreten “Erke dönergeci” adını verdikleri bir makine keşfettiklerini açıkladı…

  • AKP İADEYE GÖZ DİKTİ – İSMMMO’nun  raporuna göre, AKP hükümetinin ısrar ettiği sistemle özel sektörde 2 bin YTL maaş alanın kaybı 500 YTL olacak.

  • TATLI KÂRA ŞOK KARAR – Yargı, Tekel Alkollü İçkiler’in 2004 yılındaki özelleştirmesinde kamu zararı olduğunu tespit ederek oluşan zararın, şirketi Özelleştirme İdaresi’nden alan Nurol- Limak- Özaltın- Tütsab ortaklığından talep edilmesini istedi.

  • ‘SOLDA BİRLİKTEN KAÇILAMAZ’ – DSP Genel Başkanı Sezer, cumhurbaşkanının uzlaşıyla belirlenmesi gerektiğini söyledi, ‘Biz Sayın Baykal’a ‘Yola gel, sola gel’ diyoruz’ yorumunu yaptı.

  • TÜRKİYE’NİN DİŞLERİ SAĞLIKSIZ – Kişi başına ağız diş sağlığı harcaması gelişmiş ülkelerde yıllık 200- 400 Avro iken Türkiye’de bu rakam 20- 25 Avro.

  • TÜSİAD HÜKÜMETLE İLİŞKİLERİ KOPARIYOR – TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’nın “Laik eğitimden ödün vermeyiz” açıklaması  iş dünyasının hükümetle ipleri koparma noktasına geldiğini gösterdi. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, “TÜSİAD hükümetle ipleri koparma sürecine sık sık girdi. Her hükümetin bir son kullanma tarihi vardır. Bunlarda ilişkileri koparıyor” derken Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş de “TÜSİAD’ın açıklaması sorumluluk gereği. İpler koparılacaksa koparılır” diye konuştu.

  • İŞSİZ SAYISI 5 MİLYON KİŞİYİ AŞTI – Türkiye İstatistik Kurumu’nun  (TÜİK) eksik istihdamı, iş bulmaktan umudunu kesenleri ve mevsimlik çalışanları da işgücüne dahil etmesi nedeniyle ağustosta  yüzde 9.4’ten yüzde 9.1’e düşmüş gibi görünen işsizlik oranı gerçekte artmaya devam ediyor. Türkiye’de gerçek işsizlik oranı ağustosta geçen yıla göre 1.2 puanlık artışla yüzde 18.9’a ulaşırken geçen yılın aynı ayında 4 milyon 763 bin olan işsiz sayısı da 5 milyon 235 bine çıktı.

  • İŞÇİ ‘İSYANA’ HAZIRLANIYOR – DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, AKP Hükümeti’nin sosyal hakları ortadan kaldırma yolunda ciddi çabaya girdiğini belirterek “ Bizi isyankâr haline dönüştüreceklerse, biz bu isyana hazırız” dedi.

23 Kasım

  • RALSTON RAHATSIZLIĞI :

    Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, temasları sırasında özellikle Kuzey Irak’taki PKK varlığını, Terör Koordinatörü Ralston’un  bu
    çerçevede yürüttüğü çalışmalardan duyulan rahatsızlığı dile getirdi.
    Saygun, Ralston’un Kuzey Irak’ta KDP lideri Mesut bazeni ile görüştüğünü, Barzani’nin son dönemdeki tutumunun Türkiye’de sıkıntı yarattığını
    anımsattı.
    Saygun, Ralston’un Pentegon’da görevli yardımcısı Tümamiral Molly’nin “PKK’nin ateşkes kararına karşılık verilmeli” şeklindeki değerlendirmelerine de
    tepki gösterdi. Saygun, Amerikan askeri birliğinin K. Irak’ta konuşlandırılmasına da  sıcak bakılmadığı mesajını iletti.

  • DUA İLE SİYASET OLMAZ – Köktendinciliğin  sadece Müslümanlıkta olmadığını, Hırıstiyanlıkta da bulunduğunu belirten Schröder, Amerikan
    toplumunda bu olgunun giderek kendini daha fazla gösterdiğine dikkat çekerek “Siyaseti din ile yada  duanın içinde alıntılar yaparak  icra edemezsiniz” dedi. AB konusuna da değinen Schröder, birliğin Türkiye’ye adil davranmadığını belirterek “Türkçe konuşan Kıbrıslılar ve Türkiye, olumlu yaklaşımlarına rağmen cezalandırıldı” dedi.

  • TÜRKİYE PARSELLENİYOR – Deprem bahanesiyle gündeme getirilen Dönüşüm Alanları Tasarısı, ormanlar ve kıyıların da içinde olduğu 777 bin kilometrekare araziyi ‘piyasanın’ emrine verecek. 13 yasada yer alan koruma mevzuatından muaf tutulacak araziler üzerindeki gecekonducular ve tapu sahipleri istimlak kararlarıyla mülklerinden edilecek. Odalara göre, AKP’nin amacı depreme karşı önlem almak değil, rant amaçlı imar planlarını yasal engellerden kurtarmak. Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nda tasarı görüşülürken CHP Milletvekili Erdal Karademir, “ Türkiye topraklarının yapılaşmaya açılacağı” uyarısında bulundu. Karademir, “Büyükşehir belediye meclisleri tarafından Kent Konseyi’nin görüş ve önerileri dikkate alınarak” dönüşüm alanlarının belirlenmesi gerektiğini söyledi. Karademir, “ yeni bir gecekondu affı getirildiği” ve “tarikat mahalleleri yaratılabileceği” uyarısında bulundu. Tasarının görüşmeleri  sırasında hiçbir önergeleri kabul edilmeyen CHP’liler komisyonu terk etti. Bayındırlık ve İkân Bakanı Özak ise kapsamlı bir kentsel dönüşüm amaçlayan tasarıyla kaçak yapılaşmanın önüne geçileceğini savundu. Melih Gökcek’in isteği üzerine gecekondularla ilgili fıkraya, “arsa da” verilebileceğine ilişkin bir düzenleme eklendi. Gökçek’e İstanbullu belediye başkanları karşı çıktı. Tartışmalar üzerine görüşmeler ertelendi.

  • ‘VERGİ KAÇIRDI’ İDDİASI – CHP milletvekilleri, Unakıtan’ın yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde BEM Dış Ticaret AŞ’nin Ekim 2000’de 15 milyar 600 milyon liraya aldığı çiftliği mayıs 2001’de 1 trilyon260 milyar liraya Al Baraka’ya sattığını belirttiler. CHP’liler satıştan dolayı oluşan kurumlar vergisi kârının beyan edilmediğini ileri sürdüler.

  • PAPA YEMEĞİ GERİ ÇEVİRDİ – Papa’nın ziyareti sırasında, Başbakan Erdoğan’ın, Dışişleri Bakanı Gül’ün ve Diyanet’ten sorumlu Bakan Aydın’ın yurtdışında olmaları “AKP tabandan çekiniyor” yorumlarına neden oldu. Gül’ün diplomatik sıkıntıyı aşmak için Türkiye  dönüşü İstanbul’da buluşma önerisini de Papa “Yemek dünyevi zevke girer” gerekçesiyle reddetti.

  • BATI  KARŞITI  GÖSTERİ – Başbakan Erdoğan’ın da katıldığı ve MÜSİAD’ın düzenlediği Uluslar arası İş Forumu Kongresi’ne “Batı karşıtlığı” damgasını vurdu. İslam ülkelerinden çok sayıda ekonomi yetkilisi ve iş adamının katıldığı kongrede gösterilen kısa filmde, Batı medeniyetinin hep yıkım ve ölüm getirdiği belirtildi. Kongrede konuşan Başbakan Erdoğan, “Küreselleşme nihai amacımız için önemli bir araç” dedi.

  • AYASOFYA’DA EYLEM – Alperen Ocakları üyesi bir gurup, Papa 16. Benedictus’un Türkiye’ye yapacağı ziyareti protesto amacıyla Ayasofya Müzesi’nde eylem yaptı. Ziyaretçi gibi girdikleri Ayasofya Müzesi’nde toplanan gurup adına bir basın açıklaması yapan Alperen Ocakları Başkanı Serkan Tüzün, Papa’nın  ziyaretinin  iyi niyetli olmadığını ileri sürerek “Bizler Ayasofya’yı sadece müze olarak değil, Türk’ün ve İslamın bir mührü, nişanesi olarak Allahüekber nidalarının çınladığı bir mabet olarak görmek istiyoruz” dedi. Gurup açıklamanın ardından ibadetin yasak olduğu müzede namaz kılarak sloganlar attı. Eylem üzerine müzeye giren çevik kuvvet 39 kişiyi gözaltına aldı.

  • YAYLA’YA İHD SAHİP ÇIKTI – ‘Kemalizm gerilemeye tekabül eder’ diyen Prof. Atilla Yayla, düzenlediği basın toplantısında sözlerini aktaran medyayı eleştirdi, kendisini Galileo’ya benzetti.

  • İADE-İ İTİBAR BEKLİYORLAR – Üç darbe yaşayan Türkiye’de TSK içindeki en geniş kapsamlı tasfiye 12 Mart’ta gerçekleşti. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı’nın hazırladığı tasarı AKP’nin de desteğiyle yasalaşırsa 12 Mart’ta resen emekli edilen subaylara, “kıdemli albay rütbesi” üzerinden maaş bağlanacak. 12 Mart 1971- 26 Ocak 1974 tarihleri arasında resen emekli edilen subaylar, maaş bağlanmasından çok itibarlarının geri verilmesini istiyor. AKP’li Eyüp Fatsa’nın benzer bir tasarının yasalaştığını anımsatan Baratalı, tasarı için AKP’nin destek vereceğini ümit ediyor.

  • TÜRK ÖĞRENCİLERE MEYDAN DAYAĞI – Maskeli Rum gençleri İngiliz Okulu’nu basarak Kıbrıs’lı Türk öğrencilere dayak attı. Aileler sınır kapısında  protesto eylemi yaptı.

  • DOLAR AB İLE ATEŞLENDİ – Dünyadaki olumlu hava İMKB’ye yansımadı. Borsa düştü, döviz ve faiz ise yükseldi. Para piyasaları, AB sürecine ilişkin artan tedirginlikle gerildi. Dolardaki yükseliş, yıl sonunun yaklaşmasıyla bilançosunu kapatan yabancılar nedeniyle sürdü. Borsa yüzde 2 düşerken,dolar 1.48 YTL’ye, Avro 1.91 YTL’ye fırladı.

  • AKP 2007 VERGİ İADESİNİ İÇ EDİYOR – 2007 yılında 10.6 milyon çalışan 3 milyar 400 milyon YTL’lik vergi iadesini alamayacak. Hükümet, 2007’de vergi iadesinin kalkacağını, yeni “asgari geçim sistemi”nin  de 2008’de yürürlüğe gireceğini bildirdi. Buna göre 10 milyon 600 bin çalışan 2007 yılında ne vergi iadesi alacak ne de asgari geçim indiriminden faydalanacak.

  • GİZLİ İŞSİZ İKİ KATINA ÇIKTI – İktisatçı Mustafa Sönmez ise sayılmayan işsizlerin sayısının resmi işsizlere yaklaştığını belirterek işsizlik oranının da yüzde 9.1 değil, yüzde 16.1’e çıktığını, işsiz sayısının da 2.3 milyon değil, 4.5 milyona yaklaşmış durumda olduğunu söyledi. Sönmez, TÜİK’in işsizlik ve isdihdam verilerinde izlenen çarpık yoldan bir türlü vazgeçmediğini belirterek Türkiye’deki gerçek işsizlik tablosunu da izlemiş olmanın vebalinden kurtulamadığını savundu. Sönmez, TÜİK’in işsiz diye tarif ettiği kitlenin, işgücü olarak tarif ettiği nüfustan istihdam imkânı bulamayanlar olduğunu hatırlatarak bunların bu yılın ağustos ayında 2 milyon 215 bin kişi, yani her 1000 işgücünden 91’i olduğunu kaydetti.

  • ÖSS’DEN  KİMSE MEMNUN DEĞİL – ÖSYM Başkanı Prof. Yarımağan, “Türkiye bu sınavdan kurtulmak istiyorsa bir siyasi liderin veya bir bakanın ‘ÖSS’yi kaldıracağız’ demesi yetmez Bunu kaldırmak için, onun yerine bir takım hazırlıkları yapması lazım” diye konuştu.

24 Kasım

  • AYASOFYA KRİZİ – Papa 16. Benedictus’un Türkiye’ye  gelmeden önce, özellikle İstanbul programına ilişkin yaşanan gelişmeler, Papa’nın ziyareti üzerindeki tartışmaları  güçlendirdi. Papa’nın asıl niyetinin Türkiye’de resmi temas yapmaktan çok , 300 Kasım’daki Aziz Andreas Yortusu’na katılmak olması Ankara’daki sıkıntıyı artırırken, Papa’nın geçen sene yortu ayininin Ayasofya’da  yapılıp yapılmayacağına ilişkin nabız yokladığı, Dışişleri Bakanlığı’nın sert tepki göstermesi  üzerine ısrarını sürdürmediği ortaya çıktı. Gerek Başbakan Erdoğan’ın gerekse Dışişleri Bakanı Gül’ün, Papa’nın Türkiye’yi ziyaret etmek istediği tarihlerde Ankara’da olamayacağı, henüz ziyaretin program müzakereleri yapılmadan netleşmişti. Ankara’nın Papa’yı dini lider olarak değil, Vatikan Devlet Başkanı olarak ağırlayacağının iletilmesi üzerine, Türkiye’nin uyguladığı protokol gereklerince Papa’nın programına Anıtkabir ziyareti de dahil edildi. Bu durumu Vatikan da “Türkiye’ye bir jest” olarak uluslar arası basına  sızdırdı.

  • ARINÇ YAYLA’YI SAVUNDU – Atatürk’ten “bu adam” diye söz eden ve “Kemalizm  gericiliktir” diyen Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla’ya Arınç’tan destek geldi. Yayla’nın Atatürk’ü aşağılayan bir cümle söylemediğini savunan Arınç “Atilla Yayla’nın kendi üniversitesinde ders verme hakkından mahrum edilmesini, hatta üniversite öğretim üyeliğinden çıkarılacak bir sürecin başlamasını çok yanlış buluyorum. Böyle bir linç  kampanyası Türkiye’ye yakışmadı “ dedi.

  •  TÜRKİYE’NİN DAVOS’U – Dünya Ekonomik Forumu’nun İsviçre’nin Davos  kenti dışında Avrupa’da düzenlediği tek toplantı 40 ülke’den 400’e yakın katılımcıyla İstanbul’da yapılıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun  Başkanı Schwab, Türkiye’nin büyük bir ekonomik ve siyasi potansiyele sahip olduğunu vurguladı. Buna karşılık uluslar arası yatırım bankası Merill Lync’in yatırımcılara dağıttığı raporda Türkiye’deki risklere dikkat çekildi.

  • YUNANLILARA BİR BANKA DAHA – Finansbank’tan sonra Alternatifbank da Yunanlılara satıldı.Yunanistan merkezli Alpha Bank, Anadolu Grubu bünyesindeki Alternatifbank’ın yüzde 50 hissesini 246.3 milyon dolara satın alma konusunda anlaşmaya vardı. Milli Piyango’nun özelleştirilmesiyle ilgilenen İddaa adlı oyunun Yunanlı ortağı Intralot’un sahibi Sokrates Kokkalis, Milli Piyango’nun özelleştirilmesi ihalesine 4 ortaklı konsorsiyumla  katılacaklarını açıkladı.

  • ÖĞRETMEN GEÇİM DERDİNDE –  Bir 24 Kasım’ı daha sorunlarla karşılayan eğitim emekçileri, gerek hizmet üretirken karşılaştıkları sorunlar gerekse özlük ve mali haklarının istenen seviyeye ulaşamaması nedeniyle  bir yandan “geçim derdi” ne düşmüşken bir yandan da Türkiye’nin geleceği olan nesilleri yetiştiriyor. Aldığı maaşla 4 kişilik ailesinin zorunlu giderlerini karşılayamayan öğretmenler için, ev ve araba sahibi olmak neredeyse “hayal” oluyor. Son 10 yılda öğretmen maaşları 29 kat, milletvekili maaşları ise 69 kat arttı.

  • TGC, 301. MADDE İÇİN SINIR ÇİZDİ –  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türk Ceza Hukuku Derneği bir komisyon oluşturarak TCY’nin 301. maddesinde değişiklik yapılması için öneri taslağı hazırladı. Taslakta, “Türklük” kavramının yerine yurttaşlık bağını ifade edecek şekilde “Türk milleti”, “Türk ulusu” yerine de yine “Türk milleti” ifadesinin kullanılması önerisinde bulunuldu. TGC Başkanı Orhan Erinç 301. maddedeki “aşağılama” sözcüğü yerine tahkiri ifade eden “hakaret” sözcüğüne yer verildiğini belirterek “hakaretin” , sınırları daha belirgin, daha objektif bir kavram olduğunu ve aşağılamayı içerdiğini söyledi. Erinç, taslağın yetkililere ve siyasi partilere iletildiğini açıkladı.

  • Cargill’e af yasası – Erdoğan’ın “Sıkıntınızı halletmek için elimizden geleni yaparız” dediği ve kamuoyunda ‘Cargill affı’ olarak bilinen yasa tasarısı, Meclis’te kabul edildi. Tarım arazileri üzerinde izinsiz yapılaşmaya giden firmaların faaliyetlerini metrekaresine 5 YTL ödeyerek yasal hale getirmesinin önünü açacak olan öneriye  AKP Bursa Milletvekili Yalçınbayır “Siz gerçekleri oylarınızla, paralarınızla değiştiremezsiniz. Burası hukuk devletidir” diyerek karşı çıktı.

  • EKONOMİK SİSTEM TIKANDI – DİSK’in Ankara’da düzenlediği Ulusal Sosyal Politika Kongresi başladı. DİSK Genel Başkanı  Süleyman Çelebi, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, piyasa ekonomisinin gelir dağılımında adaleti sağlayamadığını  belirtti. Çelebi, işsizliğin çözüm üretme erkini yitirmiş olan siyasetin gündeminde bile olmadığını, istihdam konusuyla yakından ilgili olan mesleki eğitimin, din içerikli eğitimi yaygınlaştırmak ve genelleştirmek için gündeme taşındığını söyledi.

  • CAMİ ALTINA KÜTÜPHANE – Bakanlığın ‘yerel yönetimlere devretme’ planını eleştirenlerin haklılığı ortaya çıktı. Bartın’ın Aptipaşa Belde Belediyesi bir protokolle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devraldığı Aptipaşa Halk Kütüphanesini Aptipaşa Ulu Camii’nin altına taşıdı. Yurttaşların da yararlanabileceği çeşitli sosyal etkinliklerin de yapılması koşulu ile belediyeye devredilen Aptipaşa Halk Kütüphanesi’nin kitapları cami altındaki  bir yere konulurken,eserlerin herhangi bir tasnif yapılmadan yerleştirildiği depo görünümündeki binanın kapıları kilitlendi.

  • AKP’Lİ BELEDİYEYE SUÇ DUYURUSU – Gaziantep’te AKP’li Büyükşehir ve Şehitkâmil belediye başkanları ile meclis üyeleri hakkında kaçak yapı ve kat artırımlarına göz yumarak trilyonluk gelir sağladıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu.

  • AB’DEN ANKARA’YA DAVET YOK – Birlik, Türkiye’yi ne hükümet ve devlet başkanları ne de dışişleri bakanları zirvesine çağırdı. Ankara’ya “6 Aralık’a kadar limanlarını aç” ültimatomu veren AB’nin, Türkiye’yi gündemi kendisiyle ilgili olan iki zirveye çağırmamasının ikili ilişkilerde sıkıntı yaratacağı belirtiliyor. Türk kaynakları ise “Önemli değil. Diğer aday ülkeler de çağrılmadı” değerlendirmesi yapıyorlar.

25 Kasım

  • CUMHURİYET KOALİSYONU – CHP Lideri Baykal, siyasetin önümüzdeki dönem ulusal değerler ve ulusal duyarlıklar ekseninde şekilleneceğini ve ana konusunun Cumhuriyete sahip çıkma koalisyonu olarak görüldüğünü belirtti. Baykal,Cumhurbaşkanlığı konusunda da Tayip Erdoğan’ı kapkaççı bir zihniyete sahip olmakla suçladı. Baykal “O parlamentoda 7 ayı kalmamış, kalkmış ülkenin 7 yılını belirlemeye çalışıyor” dedi.

  • TÜRKİYE AB’YE MEYDAN OKUYOR –  Fransız Le Monde gazetesi, Türkiye ve Rusya’nın AB’ye meydan okuduğunu öne sürdü. Thomas Frenczi  imzalı köşe yazısında, AB’nin Türkiye ile Kıbrıs, Rusya ile ise enerji sorunu yaşadığına dikkat çekilerek iki ülkenin bu sorunlarda kıpırdamadığı görüşü iletildi. AB’nin, doğusundaki iki komşu Türkiye ve Rusya ile “zor”  ilişkilerinin olduğunun belirtildiği makalede, bu tür bir “çifte meydan okumanın” AB’nin inandırıcılığının sorgulanmasına neden olduğu ve çıkarlarını savunmaktan vazgeçmeyen bu iki güçle AB arasındaki ilişkilerin yıprandığı savunuldu.

  • DİN DERSİ DAYATMASINA YARGI ENGELİ – İlköğretim 4. sınıf öğrencisi olan oğlunun din derslerinden muaf tutulması için mahkemeye başvuran Ali Kenanoğlu davayı kazandı. İdare mahkemesi kararı “temel hak ve hürriyetler” kapsamında aldı.

  • SİGARADAN DAKİKADA 6 KİŞİ ÖLÜYOR – Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim görevlisi Prof. Nazmi Bilir, Türkiye’de sigaraya bağlı hastalıklardan dakikada 6, günde 250 kişinin öldüğünü dile getirdi.

  • BELEDİYELERDE ‘KARA DELİK’  –  CHP’li  Hakkı Ülkü:  “Belediye şirketleri AKP yandaşlarına rant dağıtıyor” dedi. İçişleri Bakanlığına göre belediyelere bağlı şirket sayısı 176, Sanayi Bakanlığı’na göre ise 337. Kamu kaynaklarıyla kurulmalarına rağmen kamu tarafından denetlenemeyen şirketler kurarak yeni rant kapıları yaratan belediyelerin verdikleri ihaleler Milli Savunma Bakanlığı’nı bile geçti.

  • ŞANLIURFA’DA HAREM-SELAMLIK –  24 Kasım Öğretmenler Günü Kutlamalarına gericilerin gösterisi gölge düşürdü. Şanlıurfa’da Şuurlu Öğretmenler Derneği’nce düzenlenen kutlamada bir öğrenci başörtüsüyle sahneye çıkarak şiir okurken öğretmenler harem-selamlık düzende oturdu. Gecede bir öğretmen ise Atatürkçü Düşünce Derneği ile alay etti.

  • IMF’DEN KIRILGANLIK UYARISI – Bugünü kadar düzenlendiği her ülkede küreselleşme karşıtları, sendikalar ve sivil toplum örgütlerince protestolar eşliğinde yapılan, buna karşılık İstanbul’da sessiz sedasız geçen Dünya Ekonomik Forumu, dün de önemli mesajlara sahne oldu.IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp riskleri şöyle sıraladı:

    • Cari açıkla ilgili tek problem düşük tasarruf. Bu kronik bir problem. Tasarruf oranı artmasa ekonomi yavaş büyümeli, yoksa yabancı sermayeye bağımlılık sürer.

    • Kamu borcu çok yüksek

    • Borcun üçte biri hâlâ yabancı para birimlerinden oluşuyor. Üzerinde çalışılmalı

    • Kredi piyasalarının gelişmemiş durumu risk.

26 Kasım

  • PAPA ÖNLEMLERİ – Papa 16. Benedictus’un Türkiye Ziyareti dünyada geniş yankı buldu. Papa’nın korunması için üst düzeyde güvenlik önlemleri alındı. İtalya ve Vatikan’ın güvenlik ve istihbarat birimlerinin yanı sıra İsrail gizli servisi MOSSAD elemanlarının da Türk güvenlik birimlerine destek vermek için Türkiye’ye geldiği ileri sürüldü. İtalyan La Repubblica gazetesi, İstanbul’daki emniyet birimlerinin Papa’ya suikast hazırlığındaki bir grup teröristi tutukladığını iddia etti. “Suikast timi” iddiasını yalanlayan güvenlik birimleri ise  “her türlü önlem alındı” açıklamasını yaptılar. Papa 16. Benedictus’un Türkiye ziyareti programı, Papa’nın gelmesine iki gün kala netleştirilebildi. Türkiye’de atacağı her adımın bile sembolik önemi olduğu düşünülen Papa’nın, İstanbul’daki programı çerçevesinde  Ayasofya’nın yanı sıra Sultanahmet Camisi’ni de ziyaret etmesi kesinleşti. Papa’nın resmi ziyaret çerçevesinde geliyor olmasına karşın dört günlük ziyaretinin 3 gününün ayinlere ayrılması dikkat çekti. Ziyaret öncesi yapılan ön temaslarda programlanmamış olmasına karşın Başbakan Erdoğan’ın da Papa ile görüşmesi gündeme gelidi.

  • ŞİDDETTE KENYA’YI GEÇTİK –  Türkiye, yakınlarından şiddet gören kadınlar bakımından Etiyopya ve Kenya’yı dahi geride bırakırken, veriler son 5 yılda 500’e yakın kadının töre ve namus cinayetlerine kurban gittiğini ortaya koyuyor. Altı farklı kurumun yaptığı araştırmaya göre kadınların yüzde 97’si ev içi şiddete maruz kalırken  bunların yüzde 85’i tekrarlanıyor. Araştırmada erkeklerin yüzde 45’i kadınların kendisine itaat etmemesi durumunda dövme ve tecavüzü haklı bulurken, kadın cinayetlerinin yüzde 75’inin erkek partnerleri tarafından işlendiği ortaya çıktı. Araştırmada her üç kadından birinin dövüldüğü, cinsel ilişkiye zorlandığı ve taciz edildiği belirlenirken uğranılan şiddet sonucu resmi işlem yaptırmayanların oranı yüzde 76.9 olarak gerçekleşti.

  • KADINA ŞİDDETİ DURDURUN – “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele ve Dayanışma Günü” nedeniyle yurt genelinde düzenlenen etkinliklerde kadınlara yönelik fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddetin sonlandırılması için çağrıda bulunuldu.

  • İKTİDAR YOLU İTTİFAKTIR – Solda birleşme konusunda SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, “Yapılan kamuoyu yoklamaları seçmenin isim vermeden CHP’yi, DSP’yi ve SHP’yi ittifak yapmaya çağırdığını ortaya koydu. Halk CHP, DSP, SHP’ye ittifak yaparsanız sizi iktidar yaparım diyor” dedi.

  • İMAM HATİP LİSELERİ KAPATILMALI – İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, imam hatip konusunun ülkede bir “kangrene” dönüştüğünü belirterek, gereksinim fazlası imam hatiplerin kapatılması gerektiğini söyledi. Hilmioğlu, öğretim birliği yasasına aykırı olarak oluşturulan eğitim kurumlarının birçok önemli sorunun kaynağı olduğunu belirtti.

  • BU BİR OPERASYONDUR – Mustafa Yıldırım, Prof. Dr. Yayla’nın sözleri üzerine alevlenen tartışmaları yorumladı. Araştırmacı Yıldırım, “ABD ve Alman vakıflarının başını çektiği örgütlenmenin Türkiye’de temel hedefi, bir operasyonla Türklerin egemen olamayacağı bir federatif devletin altyapısını hazırlamaktır” görüşünü savundu.

  • ERDOĞAN BİR MOLLADIR –  Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, cumhurbaşkanlığı makamına oturacak kişinin, cumhuriyetin temel ilkelerini benimsemesi gerektiğini belirterek, “Hikmetyar’ın önünde diz çökenler Atatürk’ün makamına oturamaz” dedi. Mustafa Özbek, 3 Kasım seçimlerinde AKP’ye oy verenlere de “Yüzde 35 oy verdiğiniz kişi, Hikmetyar’ın önünde diz çökmüş bir molladır” diye seslendi.

  • 112 ASİL, BİR VEKİLE ÇALIŞIYOR –  Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, bir milletvekili maaşının ödenebilmesi için 112 asgari ücretli vatandaşın gelir vergisi ödemesi gerektiğini söyledi. Orhan, “Kim vekil, kim asil anlamakta güçlük çekiyoruz” diye konuştu.

27 Kasım

  • SİNSİ SALDIRILAR VAR – Türkiye’nin Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan temelleriyle kimsenin oynamasını istemediklerini vurgulayan Baykal, Türkiye’nin İslamın örnek yaşandığı bir ülke olduğunu belirterek “Çevremizdeki ülkelere bakın. Niçin bizde mezhep, inanç, etnik hareket ayırımı yok? Yapay azınlıklar yaratma çabalarına rağmen, içten ve dıştan tezgâhlanan oyunlara rağmen, niçin barış ve kardeşlik içinde yaşıyoruz? Çünkü temellerini sağlam atmışlar, mayasını sağlam karmışlar ülkenin. Laik demokratik Türkiye’ye dönük, bu sağlam temele dönük saldırılar var. Sinsi saldırılar var. Bunlara izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

  • PAPA’YA HAYIR MİTİNGİ – SP’nin İstanbul’daki harem-selamlık buluşmasında ‘Türkiye’ye gelme’ mesajı verildi. İstanbul Çağlayan Meydanı’nda düzenlenen “Cahil ve sinsi Papa gelmesin” mitinginde harem-selamlık olarak alana yerleşen kalabalık, “İslam dinine ve peygamberine dil uzatanlara dur demek için  Papa gelmesin” yazılı pankart ve Papa go home”, “Kapa çeneni iblisin hizmetkârı” dövizleri taşındı. On binlerce kişinin katıldığı mitingi çok sayıda yabancı gazeteci de izledi. Mitingde barkovizyon yoluyla konuşan Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan, AKP iktidarına “Papa’nın Türkiye ziyaretini engelle” çağrısında bulundu.

  • ENERJİDE ‘ENGEBELİ KORİDOR’ – Azerbaycan’ın Şahdeniz havzası doğalgazını Gürcistan üzerinden Türkiye’ye taşıyacak Bakû-Tiflis-Erzurum hattının tamamlanması yaklaşırken Rusya’nın karşı hamlelerindeki artış dikkat çekiyor. Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının yüzde 45’ini karşılayan Rusya, doğalgaz ve elektrikte büyük kısıntılarla cevap verme hazırlığında. Rusya’dan aldığı gazın fiyatı son 2 yılda 2’ye katlanan Türkiye, kendini tartışmaların ortasında buldu.

  • ÇİÇEK’TEN ÇİRKİN ÜSLUP –  Muhalefet partilerini “Amazon yerlilerine” benzeten Adalet Bakanı Çiçek, herkesin başka bir şey söylediğini, ancak kimsenin kimseyi dinlemediğini  savundu. Çiçek, “Türkiye laiktir laik kalacak” diyenlerin “karanlığa kurşun sıktığını” ileri sürerek “bunlar siyasi maganda” dedi. CHP ile MHP arasındaki koalisyon söylemlerine değinen Çiçek, “Dün birbirlerinin gırtlağına sarılanları koalisyon yaptırmaya uğraşıyorlar. Bunların tek başlarına bir şey olmaları mümkün değil, üçü dördü bir araya gelir de AKP karşısında bir şey olur mu diye… Sizi temin ederim hiçbir şey olmaz” diye konuştu.

  • SİLAHLA ORMAN TALANI –  Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin “Acarlar İnşaat Şirketi’nin silahlı adamları, memurlarımı siteye sokmadılar. Ormanların yağmalanmasına izin vermem” sözlerinin ardından ortaya çıkan  çevre katliamıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Eski Alemdağ Orman İşletmesi Şefi Ahmet Başer’de emekli olduktan sonra şirketinde müdürlük yaptığı İsmet Acar tarafından silahla tehdit edilerek evinin tapusunun alındığını, senet imzalatıldığını, ölümle tehdit edildiğini öne sürdü. Pepe, anayasanın kendilerine verdiği yetkiyi  kullandıklarını belirterek ormanların betonlaşmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

  • MİLLETVEKİLLERİNE AKP ZIRHI – TBMM’ye gelen dokunulmazlık dosyalarının sayısı 277’ye ulaştı. AKP hükümeti, hakkında dokunulmazlık dosyası bulunan milletvekillerinin yargılanmasına izin vermiyor. 144 milletvekili hakkındaki dosyayı dönem sonuna erteleyen TBMM Anayasa-Adalet Karma Komisyonu, bu hafta 26 milletvekiliyle ilgili fezlekeleri görüşecek.

  • İCRAATIYLA SERVETİNİ KATLAMIŞ – Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın hem bakan olarak hem de AKP hükümetinin bir üyesi olarak içinde bulunduğu uygulamalar, Albaraka Türk’teki ortaklığının değerinin katlanmasına neden oldu. Unakıtan’ın bakanlığı döneminde Albaraka Türk’ün özsermayesi 36 kat, kârı 48 kat artarken kendi payının 480 bin YTL’ye ulaştığı belirtiliyor.

  • ATO: VERGİ İADESİ KALKARSA KAYIT DIŞI PATLAR – ATO Başkanı Aygün, ücretliye vergi iadesinin kaldırılmasının, kayıt dışı ekonomiye açık destek anlamına geleceğini söyledi.

  • ÇİFTÇİNİN ÖFKESİ SOKAĞA TAŞTI – Mersin Mezitli beldesinde yaşayan bir grup çiftçi AKP hükümetini protesto etmek için limonlarını yola döktü. Yaklaşık 500 çiftçinin katıldığı eylemde konuşan Avukat Ahmet Şenayar, “Narenciye üreticisi ürününü 4 yıldır kilosu 20 kuruşa, neredeyse bir sakız fiyatına satmaya çalışıyor. Bizim 20 kuruşa sattığımız narenciye ürünleri büyük şehirlerde 2 liraya satılıyor” dedi.

28 Kasım

  • KIBRIS PLANI ÇÖKTÜ –  AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Türkiye-AB arasındaki Kıbrıs anlaşmazlığını  aşmaya yönelik girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Finlandiya’daki  temaslara ilişkin bilgi veren kaynaklar, süreci Rumlar ve Yunanlıların tıkadığını kaydederken, “Yunanistan son dakika  girişimlerinde bile masaya oturmaktan kaçındı. Rum Bakan Lilikas ise Maraş’ın iadesini şart koştu. Bu şartlarda iyi niyet görmek  zaten söz konusu değil” değerlendirmesini yaptılar. Finlandiya’nın dünkü görüşmede  Gül’e herhangi bir öneri getirmeksizin “Bugüne kadar süren çabaları daha ileri götürmenin mümkün olmadığını” ilettiği öğrenildi.

  • “IMF” YE 9.8 MİLYAR DOLAR BORÇ – Türkiye’nin IMF’ye toplam borcunun 9.8 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, IMF’ ye gönderilen niyet mektubunun onaylanmasının ardından 900 milyon dolarlık kredi diliminin  serbest bırakılacağını duyurdu.

  • İLAÇ PROTOKOLU ZARAR GETİRDİ –  Bakan Kemal Unakıtan’ın kamu ilaç alım protokolünü imzalarken kamunun yılda 400 trilyon lira (400 milyon YTL) tasarruf edeceğini “müjdelemesinin”  üzerinden uzun bir zaman geçti. Tıp Kurumu’nun SSK verilerini kullanarak yaptığı belirlemeler, ilaç harcamasının 3 katrilyon lira (3 milyar YTL) arttığını ortaya koyuyor. Buna göre Maliye Bakanı Unakıtan’ın hesabı tam 8 kat şaştı. Kemal Unakıtan,  “Kamunun yıllık ilaç maliyeti katrilyonlarca lira. Ben bu kadar çok ilaç alıyorsam; o zaman bir kıyak da isterim. Bundan tüm taraflar kazançlı çıkacak” demişti.

  • KÜRT- YUMURTALIK HATTI –  MİT, Kürt Parlamentosu’na sunulan Irak Kürt Bölgesi Petrol Yasa Taslağı’nın, Kürdistan Bölgesel Hükümeti’ni petrol anlaşmaları içinde tek yetkili kıldığı uyarısında bulunarak tedbir alınması istedi.

  • İNTERNET MÜCAHİDİ –  Ordu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müdür Başyardımcısı ve matematik öğretmeni Ahmet Yıldırım’ın kendi adıyla kurduğu sitede bilime aykırı yazılar yazdığı ve öğrencileri tarikatlara yönlendirdiğini ileri süren Eğitim-Sen, soruşturma açılması için İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu.

  • SOSYAL PATLAMA KAPIDA –  Esnaf  odaları başkanları, ekonominin gittikçe kötüleştiğini belirtip hükümeti uyarıyor. TESK ve CHP’nin önceki gün düzenlediği  “Esnaf Kurultayı” nda seslerini yükselterek bir kez daha sorunlarını dile getiren esnaf, AKP hükümetinin ekonomik politikalarının mağduru olmaktan yakınıyor. TESK Genel Başkanı Derviş Günday’ın başdanışmanı ve Esnaf Kurultayı’nın organizasyonunu üstlenen Ersan Yavuz, “Esnaf hiçbir dönemde bu kadar tepkili olmadı” vurgusunu yaparak, “Esnaf kesimi genellikle muhafazakârdır. Dükkânınını kapatıp  da herhangi bir eyleme girişmez. Ama kurultayda, çok büyük ve heyecanlı bir kitle vardı” diye konuştu.

  • KİMLİKLERİNİ TEŞHİR EDİYORLAR – Laiklik sloganı atanlara ‘siyasi maganda’ diyen Çiçek’e tepki gösteren Kemal Anadol, ‘Laiklik sloganları atanları, Kabakçı Mustafa, Patrona Halil üslubuyla siyasi maganda olarak nitelendirmek, öz kimliklerinin ve vücutlarındaki dövmelerin teşhirinden başka bir şey değildir’ dedi.

  • PAPA AYİN İÇİN GELİYOR –  Türkiye ziyareti bugün başlayacak Papa için hazırlanan program dini ağırlıklı. Papa 16. Benedikt’in Türkiye ziyaretine ilişkin hazırlıklar, hafta sonu itibarıyla tamamlandı. Papa, Ankara’nın ardından gideceği İzmir Selçuk’taki Meryemana’da, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nde ve Holy Spirit Katedrali’nde ayinlere katılacak.

  • AÇLIK SINIRI 605  YTL – Türk-İş, 4 kişilik ailenin bu ayki “açlık sınırını”, 605 YTL 22 YKr, “yoksulluk sınırını” ise bin 971 YTL 41 YKr olarak hesapladı.

29 Kasım

  • PAPA’DAN AB DESTEĞİ – Kardinal olduğu dönemde Türkiye’nin üyeliğine karşı çıkan 16. Benedikt, bu kez farklı konuştu. Katolik dünyasının ruhani lideri papa 16. Benedikt, Cumhurbaşkanı Sezer’in resmi davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Benedikt’i uçaktan inişinde Başbakan Erdoğan karşıladı. Erdoğan, 20 dakika görüştüğü Papa’dan Türkiye’nin AB üyeliğine destek istedi. Papa ise “Biz siyasi değiliz ama bizler Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini arzu ederiz” dedi. Erdoğan düzenlediği basın toplantısında “Aramızdaki farklılıkların ön plana çıkarılmaya çalışıldığı böyle bir dönemde Sayın Papa’nın, nüfusunun çoğunluğu, yüzde 95’i gibi bir oranı Müslüman olan demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye’ye yaptığı bu ziyareti, hem zamanlı hem de önemli buluyorum” diye konuştu. Papa, Anıtkabir’i ziyaret ettikten sonra Cumhurbaşkanı Sezer ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile görüştü.

  • EKÜMENLİK MÜTHİŞ DEĞER – Fener Rum Patrikhanesi’nin Amerika’daki resmi temsilcisi Başpiskopos Demetrios, Fener Rum Patrikhanesi’nin ekümenik sıfatının Türkiye için “müthiş bir değer” olduğunu ifade etti. Başpiskopos Demetrios, Türkiye’de dinsel özgürlüğün önünde vakıf malları, ruhban okulları gibi engeller bulunduğunu savundu.

  • İBRET OLSUN DİYE SÜRELİM –  AKP Rize Milletvekili Abdulkadir Kart, YÖK’le ilgili ilginç açıklamalarının ardından dün de bazı doktorları “ibret olsun diye” Doğu’ya sürmekle tehdit etti.

  • FİNLANDİYA PES ETMEDİ – Rumların Maraş ısrarı nedeniyle çözüm çabaları sonuçsuz kalan Finlandiya’nın başbakanı, 6 Aralık tarihine kadar çabalarını sürdürmeye kararlı. Son bir girişim başlatan Vanhanen görüşmelerde bulunmak üzere Cuma günü Ankara’ya gelecek. Vanhanen’in bu girişimin de sonuçsuz kalması halinde 1 Ocak 2007’de dönem başkanlığını devralacak olan Almanya, Kıbrıs konusunda baskıyı artıracak.

  • ÇOCUK FUHŞU TIRMANIYOR – Yoksulluğun çok artması, iç göç, SHÇEK ve Emniyet’in yeterince etkin olamaması çocuk fuhşunu artırıyor. Türkiye Çocuk Hakları Koordinatörü Polat, cinsel sömürü olaylarıyla son günlerde sıklıkla karşılaşıyor olmamızın, bu konuda bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.

  • KAÇAKÇILAR YATAĞAN’DA ANTIK KENT BULDU – Jandarmanın Yatağan’ın Bozarmut beldesinde tarihi eser kaçakçılarına yönelik düzenlediği operasyonda ele geçen eserler sayesinde Koreia Antik Kenti’nin yeri saptandı.

  • BIÇAK PARASI İSTEDİLER – Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde karaciğer nakli ameliyatı geçiren Tufan Aksoy, kendisinden 4 öğretim üyesi için istenen 10 bin YTL ile karşı karşıya kaldı.

  • YİNE OMURGALI OLAMADINIZ – Erkan Mumcu, Papa’nın Türkiye ziyaretinin iyi niyetli olmadığını, AKP’nin de buna karşılık dik durmayı beceremediğini söyledi.

  • HOŞ GELMEDİN PAPA – Papa’nın Türkiye ziyareti çeşitli kesimlerce protesto edildi. Memur-Sen, Diyanet İşleri Başkanlığı önünde, “Ülkemize hoş gelmedin Papa” yazılı pankart açarken, Büyük Birlik Partisi üyeleri tekbir getirerek slogan attı.

  • YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ –  Papa 16. Benedikt, Anıtkabir ziyaretinde özel deftere “Farklı din ve kültürlerin buluştuğu, Asya ve Avrupa arasında bir köprü olan bu topraklarda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun sözlerini kendi sözlerim gibi söylemekten memnuniyet duyuyorum: Yurtta barış, dünyada barış” diye yazdı.

  • ATATÜRK’E ÇİRKİN SALDIRI – Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen törende Atatürk’e benzemeyen bir afişin asıldığı Kuşadası Endüstri Meslek Lisesi’nde, bu kez girişte yer alan panodaki Atatürk resminin üzerine “enayi” yazıldı. Öğrenciler yazının uzun süredir panoda yer aldığını söylerken Okul Müdürü Muzaffer Moral, “Bu yazının yeni farkına vardım. Öğrenci bunlar, yaparlar. Bunu görüp te bırakmam mümkün değil. Hemen kazıyıp temizleyeceğiz. Yapan öğrenciyi keşke bulabilsem. Devlet malına zarar vermekle ilgili daha yeni çocukları uyardım. Mutlaka birisi geldi, dangalaklık yaptı” dedi.

  • ENFLASYON YÜZDE 4, ZAM 7.8 –  Hükümetin gelecek yıl için öngördüğü yüzde 4’lük enflasyon hedefine karşın, bu yıl için belirlenen yüzde 7.8’lik yeniden değerlendirme oranıyla vergi ve harçlar, enflasyon hedefinin iki kat üzerinde artacak.

  • OECD: CARİ AÇIK REKOR KIRACAK – Örgütün raporuna göre Türkiye enflasyonda hedefleri 2008’de bile tutturamayacak. Türkiye’de işsizliğin 2008’de yüzde 9.5, enflasyonun ise yüzde 5.7 olacağını öngören OECD’nin ekonomik görünüm raporuna göre  ödemeler dengesi rekor açıklar vermeye devam edecek.

30 Kasım

  • AB’DEN AĞIR KARAR – Birliğin dayatmacı tavrı, hükümetin öngörüsüz politikaları müzakere sürecini tıkadı. Türkiye’nin KKTC’ye uygulanan tecrit kaldırılana kadar limanlarını Rumlara açmaması üzerine AB Komisyonu, 8 başlıkta müzakerelerin askıya alınması ve diğer başlıkların da ek protokol uygulanmadan kapatılmaması yönünde öneride bulundu. Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirten komisyon malların serbest dolaşımı, iş kurma ve hizmet sunumu serbestisi,mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, ulaştırma politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler başlıklarının askıya alınmasını istedi. Kararı AB doruğuna bırakmak isteyen komisyonun Fransa, Avusturya, Rum Kesimi ve Yunanistan’ın baskıları sonucu öneri getirmek zorunda kaldığı öğrenildi. Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesinin sonuçsuz kalamayacağını söyleyen genişleme komiseri Rehn, “Tren kazası yok, yavaşlama var” dedi ve Türkiye’nin altın gol şansının bulunduğunu savundu. Rehn, bazı üyelerin erken karar alınması yönünde “güçlü talepleri” olduğundan söz etti.

  • SORUMLUSU HÜKÜMET –  AB’nin aldığı ağır kararları değerlendiren Baykal, birliğin AKP’nin 2004’te Kıbrıs’la ilgili attığı imzaların karşılığını istediğini belirtti. Hükümetin AB sürecini yanlış kurguladığını vurgulayan Baykal, “İktidar, AB üzerinden siyaset yapıp bugün her şeye evet diyeyim de yarına bakarız, demiştir. İşte o yarın gelmiştir. Bugün 2002’den daha geri noktadayız” dedi. Baykal, AB ve BM’nin de KKTC’ye yönelik izolasyonları kaldırmayarak Türkiye’yi aldattığını söyledi.

  • HATAY’DA YOLSUZLUĞA CANLI BELGE –  CHP Hatay Milletvekili Gökhan Durgun, AKP’nin yolsuzluklarla mücadele konusunda samimi olmadığını söyleyerek “İşte canlı belge, üstelik kendi örgütlerinden” diyerek eski AKP Hassa İlçesi Başkanı Ahmet Tüfenkçi’yi basının karşısına  çıkardı. Durgun, iktidar partisinin yolsuzluğun üzerine gidenleri susturduğunu savundu. Tüfenkçi, AKP Grup Başkanvekili Ergin’i hedef alan bazı suçlamalarda bulunurken  tehditle istifaya zorlandığını savundu. Yolsuzluk yapıldığını ileri sürdüğü ihaleleri sıralayan Tüfenkçi, “Yolsuzlukları ihbar edenler AKP’de yer bulamıyor. Basına yansıyanlar piramidin sadece bir yüzü” dedi.

  • TÜRKİYE’DEN   ‘ACİL GÜÇ’  E 300 ASKER –  Nato’nun Riga doruğunda ABD’nin baskılarına karşın Türkiye, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’nın, Afganistan’ın güneyine asker yollama konusunda taahhütte bulunmadığı bildirildi. Türk askerlerinin  görev bölgesi Kâbil ile sınırlı kalmaya devam edecek. Riga zirvesinde Acil Müdahale Gücü “tam operasyonel” ilan edildi. Türkiye’nin, güce 300 asker ve helikopter ile askeri destek sunmayı taahhüt ettiği öğrenildi.

  • ABD’DE TERÖRE KARŞI ÇİFTE STANDART – Los Angeles’ta bir yargıç, terör örgütünün ABD’deki malvarlığının bloke edilmesi ve PKK’nin terör örgütü listesinde yer almasına olanak tanıyan başkanlık emrini iptal etti. Kararın, Ankara ile K. Irak’taki terör konusunda adım atmayan Washington arasında yeni bir krize neden olabileceği belirtiliyor.

  • ÖRÜMCEĞİN İKİ AYAĞI! – Urfa’ da 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen gerici organizasyonun arkasında, Saadet Partisi’nin gençlik örgütü Anadolu Gençlik Derneği (AGD) duruyor. Bu derneğin Urfa’ daki yöneticileri, kenti 15 yıl boyunca yöneten ve halen AKP milletvekili olarak görev yapan Milli Görüşçü vali ve bürokratların attığı irtica tohumlarından besleniyor.

  • SEZER’DEN VAKIFLARA VETO – Cumhurbaşkanı yasanın azınlıklara Lozan Antlaşması’nda öngörülmeyen haklar tanıdığı uyarısı yaptı. Cumhurbaşkanı Sezer Vakıflar Yasa Tasarısı’nın 9 maddesini bir kez daha görüşülmek üzere TBMM’ye iade etti. Sezer iade gerekçesinde yasanın bazı maddelerinin anayasaya aykırı olduğunu ve yasa hazırlanırken Türkiye Cumhuriyeti için anayasa değerinde olan Lozan Antlaşması’nın hükümlerine uygun hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

  • ERDOĞAN TAZMİNAT ÖDEYECEK –  Başbakan Erdoğan, eski TÜBİTAK Başkanı Namık Kemal Pak’a, 7 bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkûm oldu.

  • UNAKITAN AFFINDA GERİ ADIM –  TBMM Adalet Komisyonu’nda, Kaçakçılıkla Mücadele Yasa Tasarısı kabul edildi. CHP’nin tepkisi üzerine Unakıtan’a af getiren düzenlemeyi tasarıdan çıkarmak zorunda kalan AKP’liler bu kez de kaçak akaryakıt kullanan belediyelere af getirdi.

Hâmi Karslı  /  Tokat CUMOK