31 Aralık 2006

Aralık – 2006’da TÜRKİYE TABLOSU

ile Hami KARSLI

ÖNSÖZ

Bu çalışma – Türkiye ile ilgili-  bir ‘basın günlüğü’ dür. Yani ülkemiz ve ulusumuzla ilgili olarak basına yansıyan sosyal, ekonomik, politik, kültürel vb. olaylardan önemli gördüklerimin kısa özetlerinin gün gün yazılmasıdır.

Bu çalışma, bir başka deyişle  “2006 Yılı Türkiye Tablosu” dur.

Bilindiği gibi 2006 yılı, AKP hükümetinin takıyyeciliği bırakıp gerçek yüzüyle görünmeye başladığı yıldır.

2006 yılı ‘Laik Cumhuriyet’ düşmanlarının, İslami bir şeriat devleti kurma yolunda ‘laik cumhuriyet’ in tüm kurum ve kuruluşlarına artık pervasızca saldırıya geçtikleri yıldır.

DİSK Genel Başkanı Çelebi’nin dediği gibi “..Hükümet ve Meclis’in çoğunluğu; cumhurbaşkanlığı, yüksek yargı, üniversiteler ve Türk Silahlı Kuvvetleriyle çatışmakta; polis, TSK’ye ve yüksek yargıya karşı hükümetin emrinde örtülü operasyonlar yapmakta; ABD, Fethullah Gülen’in desteğiyle Türkiye’de “ılımlı İslam” projesini gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

Artık 2006 yılında açıkça görülmüştür ki “Batı, Türkiye’ye bakışında 1923 öncesine dönmek istemekte, PKK, Amerika vasıtasıyla korunmakta, ülkemiz Ermeni, Rum kuşatması altına alınmak istenmektedir.” “AKP İktidarı da dış politikasını, Türkiyenin çıkarları üzerine değil, partisinin çıkarları üzerine ayarlamaktadır”

Türkiye’yi ekonomik, sosyal, politik, kültürel vb. açıdan ilgilendiren her türlü eleştirel haber, güvenilir basından titizlikle seçilerek gün gün özet olarak aktarılmıştır. Bu haberlerden daha sonra ‘yalanlanmış olanlar’ ayıklanmıştır.

Olaylar, oluş tarihleriyle değil, basında yayınlanış tarihiyle verilmiştir. Haber başlıkları ve haberler –kişisel hiçbir yorum yapılmaksızın- gazetelerden olduğu gibi alınarak aktarılmıştır.

Haberlerin alındığı yayınlar tarafımdan titizlikle saklanmaktadır. Konuyla ilgilenenler – özet  haberlerin tamamına ulaşmak isterlerse- tarafıma başvurabilirler.

Elinizde tuttuğunuz bu çalışma bir “başvuru” belgesidir. 2006 yılındaki tüm sosyal, ekonomik ve özellikle siyasi olayları öğrenmek isteyenler için kolayca ulaşılabilecekleri bir kaynak özelliği taşımaktadır.

Bu çalışma aynı zamanda, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve “AKP iktidarlarıyla birlikte ekonomide istikrarın sağlandığı, tarımdan sağlığa; eğitimden turizme ciddi gelişmeler görüldüğü” savunusunun yapıldığı “Türkiye 2006 Almanağı”na verilmiş bir yanıt niteliği de taşımaktadır.

Bu yazılanlar, her ay www.cumok.org sitesinde ve Tokat’ta günlük Hürsöz gazetesinde yayımlanmıştır (Yazıların tamamına ulaşmak içinwww.cumok.org sitesinin Tokat ili üzerine tıklamak yeterlidir).

Hâmi  KARSLI

01.01.2007


İŞTE TÜRKİYE!..

(Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)

Aralık – 2006’da  TÜRKİYE TABLOSU

(Olaylar, oluş tarihleriyle değil, basında yayınlanış tarihiyle verilmiştir.
Büyük harflerle yazılan haber başlıkları ve haber metinleri gazetelerden olduğu gibi alınarak aktarılmıştır.)

 

1 Aralık

  • AB İKİYE BÖLÜNDÜ – AB Komisyonu’nun Türkiye ile 8 başlıkta müzakerelerin askıya alınması ve diğer başlıkların da ek protokol uygulanmadan kapatılmaması yönündeki önerisi, AB içinde de bölünmeye yol açtı. Komisyonun çok ileri gittiğini ve Türkiye – AB ilişkilerinin zarar görmesinden endişe duyduğunu belirten İsveç Dışişleri Bakanı Bildt, öneriyi “AB frene bastıkça geri dönüşü daha zor olacak” sözleriyle eleştirdi. Bildt, kendisi için sürpriz olduğunu söylediği komisyonun önerisinin son karar olmadığını, önerilerin dışişleri bakanları düzeyinde karara bağlanacağını vurguladı. Öneriden hâlâ tatmin olmayan Rum yönetiminin sözcüsü, AB’nin tavrından memnun olmazlarsa Türkiye ile yeni müzakere başlıklarının açılmasını önlemekle tehdit etti. Rum lider Papadopulos, AB’nin Türkiye ile müzakereleri kısmen askıya almasından tatmin olmadığını söyledi. Papadopulos, bunun, yükümlülüklerini yerine getirmesi için Türkiye’ye herhangi bir baskı oluşturmadığına inandıklarını belirtti. Rum yönetimi sözcüsü Hristodulos Paşardis de, “Avrupa Birliği’nin tavrından memnun olmazsak biz de karşı çıkma hakkımızı kullanacağız” diyerek, veto kartını kullanabileceklerini açıkladı.

  • EKÜMENİK BUNALIMI – Papa 16. Benedikt ile Patrik Bartholomeos ortak deklarasyon imzaladı. “Papa 16. Benedikt ve Ekümenik Patrik Bartholomeos’u bir araya getiren buluşma” ifadelerinin yer aldığı deklarasyonda  iki kilise arasında işbirliği için daha güçlü adımların atılması istendi. Sekülerizmin yükseldiği belirtilen deklarasyonda dine çağrı yapıldıArapça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Yunanca, Rusça ve İspanyolca yayımlanan deklarasyonun Türkçe basımının yapılmaması dikkat çekti. Öte yandan Bartholomeos, “ekümenik” sıfatıyla Türkiye’nin de üyesi olduğu AKPM’de konuşma yapmaya davet edildi. Dışişleri, Türkiye’nin  ekümenikliği tanımadığını açıkladı.

  • TERÖR VE İRTİCAYA TAVİZ YOK –  Orgeneral Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanı olarak katıldığı ilk YAŞ toplantısında terör ve irticaya yönelik kararlılık mesajları verildi. Açıklamada, “Bölücü terör ve irtica ile mücadelenin devletin tüm olanakları ile birlikte etkin olarak yürütülmesi gerektiği ve TSK’nin kararlı mücadelesini taviz vermeden sürdüreceği vurgulanmıştır” denildi. Toplantıda, 2’si irticai faaliyetler nedeniyle olmak üzere  37 personel ordudan ihraç edildi. Başbakan Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Gönül, YAŞ’ ta yine ihraç kararlarına şerh koydular. Başbakan Erdoğan, toplantının ardından Köşk’te Cumhurbaşkanı Sezer tarafından verilen yemeğe “çalışmalarını” gerekçe göstererek katılmadı.

  • ERDOĞAN ÇARPITTI MI? – Papa, Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini açıkladı ama tutanaklar ortada yok. Başbakan, Papa ile görüşmesinin ardından, Papa’nın Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini açıkladı. Bu sözlerin Vatikan’da rahatsızlık yaratması üzerine, Başbakanlık, özel bir bilgilendirme yaparak Papa’nın ‘destek mesajının tonunu’ düşürdü.

  • İKİYÜZLÜ POLİTİKA SÜRÜYOR –  İtalya’da : “Türkiye’ye yüzyıllardır ‘çifte standart’ uyguluyoruz. Ermenilerin Türklere yaptığı ‘soykırımdan’ hiç söz etmiyoruz. Kıbrıs ve Kürt sorununda aynı çifte standart…” diyen “Repubblica” gazetesi ikiyüzlülüğü ortaya döküyor.

  • YİNE BERDEL DRAMI – Berdel usulüyle evlendirilen kadın, çocuğunu sırtına sararak kendini astı. Şimdi de 19 yaşındaki kardeşi, kocasıyla evlendirilmek isteniyor.

  • PKK İTİRAF ETMEK İSTİYOR –  Örgüt yöneticilerinden Murat Karayılan, örgüte yakın kaynaklara yansıyan çağrısında, hem devletin hem de kendilerinin suçlu olduğunu ifade ederken, “PKK tarafında hangi suçlar işlenmişse, bunların aydınlatılması için her türlü imkân ve olanağımızı sunarız. Bu konuda bütün arşivimizi açar, en samimi bir biçimde her şeyimizi ortaya koyarız. Fakat aynı şeyler devletten yana işlenen suçlar açısından da geçerli olmalıdır” diye konuştu.

  • VAKIFLAR MYK’YE HAVALE – AKP hükümeti, Cumhurbaşkanı Sezer’in veto ettiği Vakıflar Yasası’yla ilgili tavrını parti kurmaylarıyla yapılacak toplantı sonrası netleştirecek.

  • YOLSUZLUK KAYGI VERİCİ DÜZEYDE – Avrupa Konseyi’ne bağlı olarak çalışan Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu’nun (GRECO), dün Fransa’nın Strasbourg kentinde açıkladığı Türkiye raporunda kamu sektöründeki yolsuzluklara dikkat çekildi.

  • 7’DEN   70’E  DİŞLER ÇÜRÜK – Bursa Diş Hekimleri Odası’nın verileri diş sağlığı konusunda Türkiye’nin durumunu ortaya koyuyor:

    • İstanbul’da 2 bin, Bingöl’de 20 bin kişiye bir hekim düşüyor.

    • Yüzde 90 oranında çocukların dişleri çürük. Bu oran erişkinlerde yüzde 97

    • Toplumun sadece yüzde 15’i dişlerini fırçalıyor.

  • SAĞLIK İÇİN EN ZARARLISI SİGARA İÇMEK – Hekimlerin sigara içme ve sigarayı bırakmakla ilgili tutumları konusunda yapılan bir araştırmaya göre, hekimlerin yüzde 81’i sigara içmeyi kronik tıbbi bir durum olarak kabul ediyor.

  • DIŞ TİCARET AÇIĞI ARTTI – İhracat bu yılın ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.2 düşerek 6 milyar 757 milyon dolar oldu. İthalat ise ekim ayında yüzde 10.8 oranında arttı ve 11 milyar 180 milyon dolara yükseldi. Böylece yine ekimde dış ticaret açığı yüzde 33.3 oranında artarak 4 milyar 424 milyon dolara yükseldi.

2 Aralık

  • LAİKLİĞİ HEDEF ALDI – 16. Benedkt ve Bartholomeos  Türkiye’nin önceliklerini görmezden geldi. Papa gerek Türkiye’ye gelirken uçakta yaptığı açıklamada gerekse Fener Rum Patriği Bartholomeos ile imzaladığı ortak bildiri’de laikliği hedef aldı. Türkiye’nin ekümeniklik konusunda gösterdiği bütün hassasiyete ve Vatikan nezdinde yaptığı bütün girişimlere karşın Papa, ortak bildiride yer alan “Ekümenik Patrik” ifadesinin değiştirilmesini istemediği gibi, bunun altına imza atmaya çekinmedi.

  • İKİNCİ CUMHURİYETÇİ SÖYLEM –  Papa 16. Benedikt’in, Türkiye’ye gelirken yaptığı “laikçilik” kavramını gündeme getiren açıklaması tepki çekti. İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu Papa’nın laiklik konusundaki söylemlerinin, ABD’nin, Türkiye’ye Büyük Ortadoğu Projesi’nde çizmiş olduğu ılımlı İslam kılıfıyla örtüştüğüne dikkat çekti. CHP’li İnal Batu, “Kimse, laikliğin gerçek amacını küçümsemeye kalkmasın” dedi. İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Derneği Başkanı Necla Arat ise “TBMM Başkanı Bülent Arınç da aynı görüşü savunmuştu. Papa’nın sözleri ile AKP iktidarının görüşlerinin paralel olması çok ilginç” dedi.

  • SIRADA TAKVİM KOŞULU VAR –  Kıbrıs Rum Kesimi’nin yanı sıra Fransa, Hollanda, Danimarka, Yunanistan, Almanya ve Avusturya’nın Türkiye’nin Güney Kıbrıs’a limanlarını açmasına yönelik bir tarih belirlenmesini talep ettiklerini ileten diplomatik kaynaklar, bu ülkelerin limanlar konusunda 2008 yılında yeni bir değerlendirme yapılmasını istediklerini kaydettiler. AB’nin Türkiye’ye ilişkin alacağı kararda limanlarını açmasına  yönelik bir takvim belirlenmesini “en kötü senaryo” şeklinde niteleyen yetkililer, “ciddi” bir durumla karşı karşıya olduklarını söylediler.

  • ERDOĞAN’DAN VANHANEN’E AB SİTEMİ –  AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın davetlisi olarak dün Ankara’ya geldi. Erdoğan, Vanhanen ile görüşmesinde AB’nin Türkiye ile müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması tavsiyesinden duyduğu rahatsızlığı iletti.

  • İRTİCA DUYARLILIĞI – Ağustos ayındaki YAŞ toplantısında ihraç nedeni, bildiriye “irticai faaliyet” olarak yansırken bu kez “irticai tutum ve davranış” olarak yer aldı,

  • 16. BENEDİKT’TEN GÖRÜLMEMİŞ JEST – Papa 16. Benedikt’in Türkiye gezisinde Sultanahmet Camii’nde dua etmesine dünya basını geniş yer ayırdı. İspanyol El Pais gazetesi, Papa 16’ıncı Benedikt’in Türkiye ziyaretinin en şaşırtıcı sahnesinin Sultanahmet Camii’nde meydana geldiğini, Papa’nın “görülmemiş bir jest” yaptığını belirtti. Fransız La Figaro da, Papa’nın bir cami ziyaret eden ikinci papa olduğuna, Mekke’ye dönerek  dua ettiğine dikkat çekti.

  • EŞLERİMİZİ KÖLE Mİ ZANNEDİYORSUNUZ? – tbmm Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Erdoğan’ın “Birileri Allah göstermesin, eşimin başını açmasını istiyor” sözleriyle başlayan tartışmalara sert yanıt verdi. Arınç son tartışmaları “bayanlara saygısızlık” olarak değerlendirirken “Birileri  ‘eşlerinize söyleyin, başlarını açsınlar’ diyebiliyor. Siz, bizim eşlerimizi köle mi zannediyorsunuz? Eğer bu sorunun muhatabı olsaydım, benim söyleyeceğim bir şey vardı; benim, eşime böyle bir teklifte bulunacak kadar düşük bir insan olduğumu zannediyorsanız size bunun hesabını sorarım” açıklamasını yaptı.

  • OKULLAR AKP YANDAŞLARINA – Gedikpaşa İlköğretim Okulu, AKP’li Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er’e yakınlığı ile tanınan işadamı Mehmet Çeker’e satıldı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer: “AKP, eğitime ticaret yeri gözüyle bakıyor.” CHP Eminönü İlçe Başkanı Karahan, ihalenin açık artırma yoluyla yapılması halinde okulun daha yüksek bir fiyata satılabileceğine dikkat çekti.

  • AKP’NİN PLANI YİNE TUTMADI – Sezer, 15 yeni üniversiteye rektör atanmasını düzenleyen YÖK Yasası’nda değişiklik öngören yasayı veto etti. Sezer, veto gerekçelerinde düzenlemenin YÖK’ün yetkilerini Milli Eğitim Bakanlığı’na devrettiğini, bunun da rektör seçimlerinde siyasal iradeyi tek belirleyici haline getirdiğini belirtti.

  • MİLLİ EĞİTİM’DEN CUMA NAMAZINA OTOBÜS SERVİSİ – Gölbaşı’ndaki Adnan Güneşoğlu Yerleşkesi’nde öğretmenler, otobüslerle Cuma namazına taşınıyor.Otobüsler, ya 2 kilometre yakındaki Ballıkpınar ya da eşit uzaklıktaki Koparan köyü camisine gidiyor. Yerleşkede Cuma etkinliklerine katılmayan öğretmenler ise dışlanıyor.

  • ÇOCUKLARA MİRASIMIZ BORÇ YÜKÜ –  Erdoğan’ın çay simit hesabıyla ücretlilerin reel gelirinin arttığını söylemesinin gerçekleri yansıtmadığını belirten Mustafa Özyürek, reel ücretlerin 1999 yılının altında olduğunu söyledi. Özyürek, “CHP iktidarında IMF ile ilişkiler sona erdirilecek” dedi.

  • PEPE NUTUK ATIYOR – Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Mustafa Yumurtacı, Pepe’nin açıklamalarının ileriye dönük ve çözüm getirici herhangi bir nitelik taşımadığına işaret ederek “Tamamen bugünü kurtarmak için, basına hamasi nutuklar atılıyor. Kendini ormanları kurtaran aslan konumuna getirdi” dedi.

3 Aralık

  • MERKEL BASKISI – AB Dönem Başkanlığı’na hazırlanan Almanya, yeni koşullar öne sürmek istiyor. Der Spiegel dergisindeki bir haberde, Kıbrıs konusundaki tutumundan dolayı Türkiye’ye daha sert yaptırımlar uygulanmasını isteyen Merkel’in müzakereleri zorlaştırmaya hazırlandığı ifade edildi. Merkel’in öne süreceği yeni koşulun, “Türkiye, Kıbrıs’taki tutumunu değiştirse bile, müzakerelerin yeniden başlaması için AB üyelerinin ortak karar alması” olduğu belirtildi. Finlandiya Başbakanı Vanhanen’in verdiği sert mesajlar ve AB’nin limanlar konusundaki tutumu, Türkiye’ye Kıbrıs konusunda manevra alanı bırakmadı. Dikkatini AB liderlerinin alacağı kararlara çeviren Ankara’da, “Askıya alınan başlık sayısı 5-6’ ya inebilir. Bu da, Türkiye’ye jest olarak yansıtılıp karşılığında limanlar konusunda adım istenebilir” yorumu öne çıktı.

  • AB HAYIR DİYEMEZ – İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Marsili, AB’nin genişlemesinin büyük bir proje olduğunu belirterek “Bu,  kimi anlaşmazlıklar nedeniyle engellenemez. Avrupa’nın genişlemesi siyasi bir hedeftir. Türkiye’de bu hedefin bir parçasıdır” dedi. Yükümlülüklerini yerine getiren ülkelere ‘hayır’ denemeyeceğini söyleyen Marsili, bu yönde ileri sürülecek bahanelerin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

  • VATİKAN USULÜ LAİKLİK – Papa 16. Benedikt, Türkiye’nin laiklik sistemini yeniden tanımlamakta ısrarlı davranıyor. 16. Benedikt, “Fransız aydınlanma düşüncesinden ilham alan Atatürk laikliğini”, “demode” ve “militan” buluyor. “Devlet işleriyle din” arasında mutlak ayırım yapan “Fransız laikliğinden” haz etmeyen ve “Vatikan gölgesindeki  bir 21. yüzyıl laikliği” peşinde olan Papa, bu “Vatikan usulü laikliği” Türkiye’ye de dayatıyor.

  • YARGITAY  ACARLAR’A   ‘DUR’  DEDİ –  Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yapılan çevre ve orman katliamıyla gündeme gelen Acarkent ve Acaristanbul’un yapımcısı olan İsmet ve Erdal Acar’ında aralarında bulunduğu Acarlar İnşaat’ın yöneticilerinin yargılanmaları gerektiğine karar verdi. Yargıtay kararında, Acarlar’ın yapılaşmadan yarar sağladıkları vurgulanırken şirket yöneticilerinin cezai yönden sorumlu olduklarına işaret edildi.

  • KAVGA ERKEN BAŞLADI – TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın, Başbakan Tayip Erdoğan’ın eşinin türbanıyla ilgili açıklamasının hemen ardından “Bu sorunun muhatabı olsaydım, bunun hesabını sorardım” ifadesini kullanması, “Arınç adaylık süresinin dışında kalmayacak” şeklinde yorumlandı. Kulislerde, Arınç’ın aday olması durumunda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in de yarışa katılabileceğine dikkat çekiliyor.

  • MİLLETVEKİLLERİNE MAAŞ AYRICALIĞI – Emeklilerin çalışmasını zorlaştıracak Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası, milletvekillerine ayrıcalık getiriyor. Yılbaşında yürürlüğe girecek düzenlemeyle, çalışan emekliler asgari ücretin yüzde  33’ü oranında prim ödemek zorunda kalırken emekli milletvekilleri kapsam dışında bırakılıyor.

  • ‘FARK EDİLMEK’ İSTİYORLAR –  Engelli yurttaşlar, başta istihdam olmak üzere birçok sorunla karşı karşıya. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, her yıl olduğu gibi bu yıl da engelliler bir kez daha toplumda “Engel istemediklerini” vurguladılar.

  • AKP’NİN  ‘AF’   KAYGISI – Hükümet TCY’ deki  etkin pişmanlık hükümleri için yasa değişikliğine hazırlanıyor. Yasa değişikliği gerçekleşirse hırsızlık ve mala zarar verme ve dolandırıcılık suçlarında etkin pişmanlık hükmü, mükerrer suç işleyenler ve suçu meslek haline getirenler ile örgüt mensubu suçlular için uygulanmayacak.

  • ARAP ÜLKELERİNDEN BİLE GERİDEYİZ – Sosyal Demokrasi Derneği Genel Başkanı Erol Tuncer’in araştırmasına göre, AB’ye üye ya da aday ülkeler arasında kadın parlamenter oranı en az olan ülke Türkiye.

  • YURTLAR TARİKATLARIN ELİNDE – CHP’li Öymen Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da yaptığı incelemelerin sonucunu rapor haline getirdi. Öymen bölgeler arası dengesizliğin çok ciddi sorunlar yarattığını belirterek, “Bursa’da ortalama yaşam beklentisi 75 yıl iken, bu Şırnak ilimizde 59 yıldan ibarettir” ifadesini kullandı.

  • AKP YÖNETMELİK TANIMIYOR – AKP kadrolaşması yönetmelik tanımıyor.Tayin ve yer değiştirme yönetmeliğindeki açık hükümlere karşın Şırnak’ın İdil ilçesinde sınıf öğretmenini Endüstri Meslek Lisesi’ne müdür yaptılar.

  • AYGÜN : KRİZ BEKLİYORUZ –  Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, gelecek yıl siyasi çalkantı ve kriz beklediklerini söyledi. Hükümetin iddia ettiği gibi ekonomide pembe bir tablonun bulunmadığını belirten Aygün, kriz şartlarının 1994 ve 1999’dakinden daha fazla oluştuğunu vurguladı. Hükümete karne de veren Aygün, AKP’ nin büyüme-borç, kişi başına gelir-borç, istihdam-işsizlik, dış ticaret-cari açık, gelirler politikası derslerine zayıf verdi.

4 Aralık

  • PAPA’DAN DESTEK YOK – Vatikan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğiyle ilgili tutumuna açıklık getirdi. Başbakan Erdoğan ile Papa arasında Ankara’da Esenboğa Hava Limanı’nda yapılan görüşmede, 16.Benedikt’in Türkiye’nin AB üyeliğine destek verip vermediği yolundaki soruyu yanıtlayan Kardinal Kasper, “Papa, Vatikan’ın siyasal bir güç olmadığını ve AB üyesi bir ülke konumunda olmadığını söylemişti. Dolayısıyla Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Vatikan’ın doğrudan müdahalesi söz konusu olamaz” diye yanıtladı.

  • TÜRKİYE ÖNERİLERİ ÇOK AĞIR – AB Komisyonu’nun askıya alınmasını önerdiği “Malların Serbest Dolaşımı, Tarım ve Kırsal Kesim Kalkınması, Balıkçılık,  Ulaştırma Politikaları, Gümrük Birliği, Dış İlişkiler ve Mali Hizmetler” başlıklarının her biri, birliğin temel ilkesi olma özelliğini taşıyor. Oysa Gümrük Birliği temelinde birleşen bu başlıkların tamamının ayrıntılı taraması bitirilmiş, sonuç raporları  ülkelere dağıtılmıştı. Bu sonuç raporlara Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nden halen yanıt gelmediğine dikkat çekiliyor.

  • LAİKLİK VE ULUS DEVLETE YİNE SALDIRI – İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı’nın düzenlediği “Resmi İdeoloji Kıskacında Eğitim Sistemi ve Din Eğitimi Paneli” nde ulus-devlet yapısı ve Kemalizm eleştirildi. Harem-selamlık olarak yapılan panelde konuşmacılar, Cumhurbaşkanı, YÖK ve TSK’yi hedef aldı. Vakıf Başkanı Pamak, “Generalleriyle, YÖK’le ve Cumhurbaşkanı ile İslama ve Müslümanlara ‘irtica’ yaftası ile saldırılmaktadır” görüşünü savundu.

  • EMEKLİYE KÂBUS YASA –  Ankara Ticaret Odası Başkanı Aygün, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007 tarihinin, geçim sıkıntısı nedeniyle çalışmaya devam eden emeklilerin kâbusu haline geldiğini belirtti. Aygün, onbinlerce emeklinin işyerini kapatmak zorunda kalacağını vurguladı.

  • TÜRKİYE ÇOCUK PORNOSU CENNETİ – Avrupa’da 7-12 yaşları arasındaki çocukların kaçak olarak götürüldüğü ülkelerin başında Hollanda, Almanya, İngiltere, Yunanistan ve Türkiye geliyor. Bu tür filmlerin çekildiği ülkeler sıralamasında artık Türkiye baş sıralarda. Uzmanlar, “Şehirlerarası  çocuk pornografi transferi” nin oluştuğuna dikkat çekerek Doğu ve Güneydoğu’dan İstanbul’a getirilen çocukların filmleri çekilmek üzere başka şehirlere gönderildiğini  ifade ediyorlar.

  • EŞİT YAŞAM HAKKI İSTEDİLER – Engelli Yurttaşlar Dünya Özürlüler Günü nedeniyle Harbiye’den Taksim’e yürüdüler. Şişli Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleştirilen Sevgi Yürüyüşü’nde özürlüler, “Sadaka değil iş istiyoruz” , “Merhamet değil, eğitim istiyoruz” dövizleri taşıdılar.

  • TARİKAT MÜRİDLERİ İKTİDARDA – İşçi Partisi’nin 7. Olağan Kongresi’nde konuşan Perinçek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin devam etmesi için müdafaa değil, cumhuriyeti yeniden kuracak  bir devrim yaratılması gerektiğini belirterek “Neyi muhafaza edeceğiz biz? Tarikat ve cemaat haline dönüşmüş bu toplumsal kurum ve ilişkileri mi? Başbakan koltuğunda Nakşibendi tarikatı ve İskenderpaşa dergâhı müridi oturuyor. Cumhuriyet bu mudur? Neyi muhafaza edeceğiz? Ekonomimiz mafyalaşmış, büyük tefecilerin sultası altına girmiş. Çiftçi toprağına pancar, tütün, pamuk ekemiyor. Bu koşullarda devrim bir mecburiyettir” diye konuştu.

  • ÖZÜRLÜ KENDİNİ YALNIZ HİSSEDİYOR – Gaziosmanpaşa’da yapılan araştırmaya göre evde gerçekleşen doğumlar, özürlü sayısını artırıyor. Özürlülerin yüzde 85.4’ünün gelir getirici bir işte çalışmadığını ortaya çıkaran araştırmayı değerlendiren GOP Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol “Araştırmadan çıkan sonuçlar özürlüler konusunda izlememiz gereken yol haritasını tüm gerçekliğiyle ortaya çıkardı” dedi.

  • PATENTİ DE KAPTIRDIK – Yenilik, buluş ve sanayiye uygulanabilirlik kriterlerini içeren icatların tescillenmesi anlamına gelen “patent” başvuruları , Uluslar arası Patent Sözleşmesi’ne taraf olan tüm ülkelerden yapılabiliyor. Türkiye’de verilen patentlerin yüzde 97’si de yabancı girişimciler tarafından alınıyor.

5 Aralık

  • YARDIMI ÇALMIŞLAR – Dini duyguları sömürerek çok sayıda kişiyi mağdur eden YİMPAŞ’ın  yoksulluk içindeki mülteciler için ayrılan paralara da göz diktiği ortaya çıktı. YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar hakkında uluslar arası tutuklama emri çıkaran Mannheim Savcılığı, İslami holdingin bu ülkedeki alt şirketleriyle ilgili polis ve savcılıklardan bilgi istedi.

  • PARİS-BERLİN İTTİFAKI – AB’nin iki güçlü üyesinin, AB Komisyonu’nun Türkiye hakkındaki önerilerini yetersiz bularak, baskıyı artırma konusunda anlaştığı bildiriliyor. İngiliz gazetesi Financial Times’a göre  Chirac, Merkel’in Türkiye’ye liman ve havaalanlarını Rumlara açması için 18 ay süre verilmesi önerisine destek verdi. Türkiye’yle müzakerelerin yeniden tümüyle başlatılması konusunda da 1.5 yıl sonra AB ülkeleri hükümet ve devlet başkanlarının ortak karar alması şartını getirmek istediği belirtildi.

  • HASTANEDE LİNÇ GİRİŞİMİ – Şırnak’ta 2 kız çocuğunu öldürdüğü, 6 kız çocuğuna da tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklanan A.B.(21), cezaevinde başka bir tutuklu tarafından sopayla dövülünce sabah Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Hastane girişinde bir grup, A.B.’ye linç girişiminde bulundu.

  • TUTANAKLAR AÇIKLANMAYACAK – Erdoğan-Papa görüşmesi sonrasında ikilinin söyledikleri arasında çelişki olmadığı vurgulandı. Başbakanlık yetkilileri, Başbakan’ın açıklamasında, konuyla ilgili ayrıntıların bildirileceğini söylediğini, bunun dışında görüşme tutanaklarının açıklanmasının söz konusu olmadığını kaydetti.

  • AKP’DEN  KKTC’YE  ‘İZOLASYON –  Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre hükümetin hem Türkçe Konuşan Ülkeler Doruk Toplantısı’na  hem de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün AB ile yaşanan krizin ardından verdiği yemeğe KKTC büyükelçisinin çağrılmaması, yavru vatan ile ilişkilerde sıkıntı yaratıyor. KKTC’li yetkililer’ de konuya ilişkin bilgi verirken, kendilerinin doruk toplantısına katılabilmesi için özellikle Dışişleri Bakanlığı nezdinde temaslarda bulunduklarını, ancak yanıt alamadıklarını söylediler.

  • YASALAR YAZBOZ TAHTASI – Avrupa Birliği’nin 6 Ekim zirvesine yetiştirmek için TBMM’yi olağanüstü toplayarak hızla Türk Ceza Yasası’nı çıkaran AKP hükümeti, 1.5 yıl önce yürürlüğe giren yasayı  sık sık değiştirmek zorunda kalıyor. 4. kez yapılacak değişiklikle yetinmeyen AKP, 5. değişiklik için yasa önerisi hazırlıyor.

  • KADININ ETKİNLİĞİ ARTIRILMALI – Cumhurbaşkanı Sezer kadına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıldönümü için yayımladığı mesajda, Atatürk’ün eğitimsizliğe, bağnazlığa ve geri kalmışlığa karşı verdiği savaşımın, Türkiye’nin evrensel değerleri benimseme ve çağdaş dünya ile bütünleşme kararlılığının da göstergesi olduğuna dikkat çekti.

  • DÖVİZLE BORÇLANMAYIN UYARISI –  Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, kriz öngörmediklerini, ancak dalgalanma yaşanabileceğini söyledi.

    • Mali disiplin kararlılıkla sürdürülmeli.

    • Cari açık tehlikeli boyutta, izlenmeli.

    • Döviz geliri olmayan dövizle borçlanmasın.

    • Kredi kartı ödeme aracı olarak kullanılmamalı.

    • Yabancı para pozisyon açığında yüzde 49’luk artış var.

  • SAĞLIK SİGORTASI UYGULANAMAZ –  Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Köksal Aydın, AKP’ nin ısrarla uygulamak istediği Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası(GSS)nın Dünya Bankası tarafından ülkenin gelir dağılımı adaletsiz ve ekonomisi kırılgan olduğu için uygulanır bulunmadığını söyledi.

  • EMEKLİ TEPKİLİ – Sosyal güvenlik reformu çerçevesinde aylıklarından yüksek oranlı destek primi kesilecek olan emekliler, hükümete tepki duyuyor. Emekli dernekleri, uygulamanın gireceği yılbaşı öncesinde protesto eylemlerini yoğunlaştırdı.

6 Aralık

  • BU TREN ZOR KALKAR – Merkel ve Chirac, AB zirvesine getirecekleri takvim koşulu konusunda uzlaştılar. Chirac ve Merkel, Türkiye’nin ek protokolü yerine getirip getirmediğinin 18-24 aylık bir takvim süresince  izlenmesi ve yeni bir değerlendirme yapılması konusunda uzlaştı. AB’nin beklentilerini yerine getirmeyen Türkiye’nin bunun sonuçlarına katlanmak zorunda olduğunu savunan Merkel, 2007 Türkiye seçimleri ve 2009 AP seçimleri arasındaki dönemde Rumlara limanların açılmasını görmek istediklerini söyledi. Aralarında Fransa, Rum Kesimi, Avusturya ve Hollanda gibi ülkelerin bulunduğu ülkeler, takvim koşulunun yanı sıra gümrük birliği dışındaki başlıkların da askıya alınması yönünde tutum belirledi. Türkiye’nin Rumların uluslar arası anlaşma ve kuruluşlara üyeliğini  veto ettiğini savunan ülkeler, “Dış Güvenlik ve Savunma Politikaları” başlığının da askıya alınmasını istedi.

  • AB KAYBEDER – Başbakan Erdoğan, AB sürecinde kritik bir dönemece girildiğini belirterek 14-15 Aralık zirvesi öncesinde AB liderlerine, “Türkiye’yi masadan uzaklaştırmaya çalışmak vahim hata olacaktır. Türkiye değil, AB kaybeder” uyarısında bulundu. Erdoğan, “Bu tarihi fırsatın, Rum kesimi tarafından ucuz oyunlarla rehin alınmasına izin vermeyin. Çözümsüzlüğün sorumlusu Rum tarafıdır. Çözümün zemini de BM’dir” diye konuştu.

  • KIYIM 12 EYLÜL’LE BAŞLADI – Siyaset, sermaye, şeriat, arazi mafyası ve 12 eylül cuntası, İstanbul’u 15 yılda bitirdi. Evren, Özal ve Dalan işbirliği ile başlatılan orman talanı, son 10 yılda dünyada eşi benzeri görülmemiş yağmaya dönüştü. İstanbul’da binlerce dönümlük orman alanı yok olurken, son 10 yıl içinde yalnızca Boğaz’ın doğu yakasında yani TEM otoyolunun kuzey ve güneyinde 170 bin dönüm orman alanı ormancılık rejimi dışına çıkarıldı.

  • YİMPAŞ’I YALANLAYAN İFADELER –  2002 yılının başında YİMPAŞ’a ait bütün şirketlerden ayrıldığını söyleyen eski Başsavcı Petek’e İsviçre’den yalanlama geldi. YİMPAŞ Group AG’nin kurucularından İsmail Can, Basel polisine ve İsviçre Federal Savcılığı’na verdiği ifadelerde Reşat Petek ve Dursun Uyar hakkında önemli bilgiler sundu.

  • İSTANBUL’UN YAĞMA TARİHÇESİ – 2B uygulamaları ile 172 bin 370 dekar, orman tahsisleriyle 198 bin dekar, işgal altındaki alanlar ile 123 bin 228 dekar olmak üzere toplam 493 bin 598 dekar ormanlık alan fiilen yitirildi. 18 Kasım 1983 tarihinde yayımlanan 2960 sayılı Boğaziçi Yasası’nda, Boğaziçi alanındaki ormanlarda intifa ve irtifak hakkı tesis edilemiyeceği, ayrıca bu alanlarda 2B uygulaması yapılamayacağının öngörülmesine karşın bu alanlarda 3 bin 860 dekar 2B uygulaması yapıldı. Topluma ve kente karşı işlenen suçlar, siyasi iktidarlar tarafından örtbas edildi. İstanbul,rant çevrelerinin zorlaması sonucu “mega köye” dönüştü. Boğaz köprülerinin inşası, yağmacı sermaye ve arazi mafyasının baskısı sonucu gerçekleşen talan, Sultanbeyli gibi bir ilçe, Çavuşbaşı ve Akfırat gibi beldeler yarattı.

  • BORÇ BATAĞINDAYIZ – Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın bile “dövizle borçlanmayın” uyarısı yapmasına neden olabilecek boyutlara ulaşan kaynak bulma yarışında, son 3 yılda  Merkez Bankası ve kamu dışındaki tüm kesimler borç stokunu katladı. Türkiye’nin 2001 krizinin ardından uygulamaya başlanan serbest döviz kuru politikasına  göre, tanım olarak dolar iki katına çıksa bile “kriz” olarak adlandırılmazken, aşırı oynaklık olarak kabul edilen bu yükselişler, “dalgalanma” tanımıyla geçiştiriliyor.

  • AKP, KİLİT ATAMALARI BEKLETİYOR – Bugüne kadar çeşitli kritik makamlara atadığı isimler Çankaya Köşkü’nden dönen hükümet, son dönemde “Cumhurbaşkanlığı makamını yok sayan” bir politika izlemeye başladı. İktidarın formülüne göre bazı kurumlar için öngörülen isimleri Sezer’in onayına sunan hükümet, Cumhurbaşkanı(nın atamaya vize vermemesi durumunda, 2007 Mayısı’ndaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini bekleyecek. Yeni cumhurbaşkanının görevine başlamasıyla vekâleten görev yapan onlarca bürokrata gün doğacak.

  • HERKESİN ORTAK SORUNU – Hacı Ömer Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kadın haklarının aslında “insan hakları sorunu” olduğunu ifade ederek, toplumun her kesimini ilgilendirdiğini söyledi.

  • ANKARA’DAKİ  TALİBAN !  –  YÖK, askerler, Cumhurbaşkanı ve Atatürk’e saldıran İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı’nın(İLKAV) başkanı Pamak’ın milliyetçilikten radikal İslamcılığa uzanan ilginç bir çizgisi var. Doğu’dan Çanakkale’ye sürülmüş bir Kürt ailesinin çocuğu olan Mehmet Pamak, 12 Eylül sonrası Türkeş’in gönderdiği mesajla Muhafazakâr Parti’nin kuruluşunda görev aldı. Pamak, daha sonra milliyetçi çizgiden radikal İslamcı ideolojiye kaydı. Selam’ında bulunduğu Hizbullahi çizgideki gazete ve dergilerde yazılar yazdı.

  • MEMURDAN 2007 BÜTÇESİNE “HAYIR” –  Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabibleri Birliği’nin (TTB), kamu emekçilerinin 2007 yılı bütçesine ilişkin görüşünü ortaya koymak adına yurt genelinde gerçekleştirdiği referanduma katılan yaklaşık 650 bin kişiden yüzde 92.1’i “hayır” oyu kullandı.

  • LORDLAR : “TÜRK HALKINA HAKARET”  –  İngiltere’de  Lordlar Kamarası’nın 8 üyesi,Daily Telegraph gazetesinde “Türkiye’ye Hakaret” başlığıyla açık bir mektup yayımlayarak AB’yi ağır bir dille eleştirdi. Lordların mektubunda  “Türkiye’nin Avrupa Birliği’yle üyelik müzakerelerinin kısmen askıya alınması, Türk halkına bir hakarettir. Laik bir devlet ve NATO’nun önemli bir üyesi olan Türkiye, Avrupa’dan uzaklaştırılıp İslami köktendinciliğe doğru itilmektedir” uyarısı yapıldı.

7 Aralık

  • BARIŞ GÜCÜ GİTSİN –  İngiltere’nin Kıbrıs için getirdiği yeni öneri Rumları rahatsız etti. Yunanistan’da yayımlanan İmerisia gazetesi, İngiltere’nin tarafları Birleşmiş Milletler çerçevesinde ve ciddi anlamda masaya oturmak ve Kıbrıs konusunda dengelerin Avrupa Birliği’nden BM’ye kaymasını sağlayarak Türk tarafının elini güçlendirmek amacıyla BM Güvenlik Konseyi’nden adadaki barış gücünü çekmesini isteyeceğini yazdı. Haberi “ Atina ve Lefkoşa’ya şantaj” başlığıyla veren gazete, İngiltere’nin hazırlığını bir çok kanaldan doğrulattı. İngiltere, Yunanistan’ın Güvenlik Konseyi’ndeki üyeliğinin sona ereceği 1 Ocak’tan sonra böyle bir girişimde bulunursa Rumların masaya oturmak zorunda kalacağı söyleniyor belirtiliyor. Bu durumda Kıbrıs konusunda tüm dengeler AB’den BM’ye kayacak. Cumhuriyet’in Atina’da görüştüğü kaynaklar, İngiltere’nin hazırlığından haberdar olduklarını, planın teoride olumlu bulunduğunu söylediler.

  • DUYGUSAL DAVRANMAYACAĞIZ – Başbakan Erdoğan, AB Komisyonu’nun önerisinin kabul edilmesi olasılığına karşı Türkiye’nin bir hazırlığı olup olmadığı yolundaki bir soruya “Bu konularla ilgili B planımız, C planımız olacaktır. Ama bunlar 11,14,15 Aralık’ta atılacak adımları görmeden söylenecek şeyler değil. AB yolunda gidişimizi durdurmak gibi bir anlayış içinde değiliz. Taş çatlasın süreç yavaşlayabilir, ama biz yine müzakerelerle ilgili  fasılların açılmasında yapılacak olan ne varsa hepsini yapmaya devam edeceğiz” diye karşılık verdi.

  • AKP’NİN BİLMECE YASASI – Hükümetin hazırladığı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası giz perdesi ardında. Başbakan yasayla ilgili soruları yanıtsız bırakıyor. Yaklaşık 30 milyon kişinin sigorta pirimini ödeyemeyeceği, hastaların müşteriye dönüşeceği, yurttaşların özel sigorta yaptırmak zorunda kalacağı uyarıları geliyor. TTB Başkanı Gürsoy, yasanın gerçekten 1 Ocak’ta yürürlüğe girip giremeyeceğinin, belirsiz olduğunu söylüyor.

  • YİMPAŞ SPK’DEN KAÇTI – Yurtdışında topladıkları paraları Türkiye’de rahat kullanamayacaklarını anlayan yöneticiler, yasalarını daha esnek buldukları İsviçre’ye yönelmiş.

  • YOLSUZLUKTA BAKAN İTİRAFI – Adalet Bakanı Çiçek, Yolsuzlukla Mücadele Konferansı’nda yaptığı konuşmada, yolsuzluğun siyasetçi, bürokrat ve işadamı ayaklarının bulunduğunu belirterek “ Bu üç ayak arasında samimi bir işbirliği olmadığı için tatmin edici bir netice alınamadı” dedi Meslek dayanışmasının da yolsuzlukla mücadeleyi engellediğini belirten Çiçek, “ Herkes kendi hırsızını koruyor” diye konuştu.

  • ÇOCUK YAŞTA ANNE OLUYORLAR – Diyarbakır’da 472 kadın arasındaki  araştırma kırsal kesim kadınının çaresizliğini ortaya koydu.

    • 14-18 yaş arasında ilk doğumu yapan kadınların oranı yüzde 43

    • Kadınların yüzde 54’ünün eşi, aynı zamanda akrabası

    • 97 köyde 18’i erkek, 40’ı da kadın olmak üzere toplam 58 intihar olayı yaşandı

    • Kadınlardan yüzde 15.8’i ilkokul, binde 4’ü ise ortaokul mezunu.

  • HALKBANK’A YARGI FRENİ – Bankanın ortaklarından ATO’nun açtığı davada, Bakanlar Kurulu kararı hukuka aykırı bulundu. Danıştay’ın kararını değerlendiren ATO Başkanı Aygün, “Bürokratlar ve hükümet ‘Ben yaptım oldu’ yerine, ‘Bunu yaparsak ne olur’ diye düşünmeli,  konunun muhataplarına sormalı, desteklerini almalıdırlar” diye konuştu.

  • EMEKLİ, MAAŞIYLA  AÇ  KALIYOR – Açlık sınırının altında seyreden ortalama emekli aylıkları, yurttaşların 20-25 yıllık iş yaşamının ardından dinlenmek yerine neden çalışmayı seçtiğini ortaya koyuyor. En düşük aylığı Bağ-Kur emeklileri alırken bir SSK emeklisi de 510 YTL ile geçinmek zorunda kalıyor. Halen uygulanan uygulanan emekli aylıkları, ücretler arasındaki uçurumu gözler önüne sererken emekli milletvekili 3 bin 500, emekli öğretmen ise 750 YTL maaş alıyor.

8 Aralık

  • ÖRTÜLÜ TANIMA – AB’ye ‘Ercan Havaalanı ve Mağusa Limanı karşılığında 1 hava ve 1 deniz limanını açabiliriz’ denildi. Ankara’nın sürpriz girişimi, önceki akşam Gül’ün mektubu ile AB Dönem Başkanı Finlandiya’ya iletildi. Gül’ün planı göndermeden önce, İngiltere, İtalya, İspanya ve İsveç’e sözlü olarak aktarıp, “Biz son adımımızı atıyoruz. Umarım Rumlar da iyi niyetimizi görür” dediği öğrenildi. Türkiye’nin açacağı deniz limanının Mersin’deki Taşucu, havaalanının ise Uluslar arası  Antalya Havalimanı olduğu belirtiliyor.  Yeni planda 2007 yılında BM öncülüğünde  yeni bir çözüm süreci başlatılması da öngörülürken 1 yıl içerisinde çözümün sağlanamaması durumunda tüm ülkelerin eski pozisyonlarına dönmeleri yer alıyor. Hükümetin planının Rumların tanınması anlamına geldiğini ve onarılamayacak  zararlara neden olacağını belirten CHP Genel Başkanı Yardımcısı Onur Öymen, “Bir limanı, bir hava limanını açmak ile 10 limanı açmak arasında hukuki ve siyasi açıdan hiçbir fark yok. Bu, adım adım Türkiye’nin bugüne kadar gayrimeşru saydığı Kıbrıs Rum Yönetimi’ni meşrulaştırma yönündeki gidişin işaretidir. Hükümet, bu gibi adımlarla, şimdiye kadar Türkleri devlet yönetiminden silah zoruyla dışladığı için gayrimeşru saydığı bir yönetimi, meşrulaştırma yoluna gidecektir” diye konuştu.

  • BARIŞ  HAREKÂTI  YASAL – Yunanistan Temyiz Mahkemesi, açılan bir dava üzerine 27 yıl önce gerçeği teslim etmişti. Bir Yunan vatandaşı, 22 Temmuz 1974 tarihinde,  içinde oğlunun bulunduğu Yunan Delta  nakliye uçağının Rum askerlerinin açtığı uçaksavar ateşi ile düşürüldüğünü belirterek, yaşamını yitiren oğlu için Yunan hükümetinden tazminat talebinde bulundu.  Mahkeme davacıyı haklı  bulunca Yunan hükümeti temyize gitti. Ancak Temyiz Mahkemesi Türkiye’nin asi Yunan subaylarının darbesi üzerine haklı olarak garantörlük görevini yerine getirdiğine karar verdi.

  • TÜRKİYE’Yİ  RAHATLATAN AİHM  KARARI – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rum Mira Ksinedes Arestis davasıyla ilgili olarak, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin iç hukuk mekanizmalarında aradığı koşulları karşıladığını belirten bir karar alarak, KKTC’de Rumların mülkiyet başvuruları için oluşturulan Mal Tazmin Komisyonu’nu iç hukuk yolu olarak kabul etti. Karar Ankara için bir hukuk zaferi olarak görülüyor.

  • CEZADA  ‘ERTELEME’ DÖNEMİ – Yeni yasaya göre 1 yıla kadar hapis cezasını gerektiren şikâyete bağlı suçlarda, uzlaşma yoluna girebilecek ya da dava açılmayabilecek. Hâkim, 1 yıla kadar hapis cezası alan kişilerin hükmünün açıklanmasını 5 yıl süreyle erteleyebilecek. Bu süre içinde kişinin yeni bir suç işlememesi durumunda dava düşmüş sayılacak.

  • YOKSULA PRATİSYEN, ZENGİNE PROFESÖR – Yılbaşında yürürlüğe girecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası üzerindeki tartışmalar sürüyor. ‘Paran kadar sağlık’ dönemini başlatacak yasayla Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık giderleri konusunda istediği sınırlandırma hakkına sahip olacak.

  • AKP ÜRETİCİYİ  ERİTTİ – CHP Narenciye Komisyonu Başkanı Muğla Milletvekili Gürol Ergin, üreticinin son 4 yılda yaşadığı sorunlarla cumhuriyet tarihi boyunca karşılaşmadığını belirterek, “Türkiye IMF’ye bağlı değil, bizi yönetenler bağlı” dedi.

  • BAŞKENT’İN NOTU KIRIK – Atatürk’ün Cumhuriyetin başlangıcında üçüncü dünya ülkelerine örnek başkent olarak  tasarladığı ve tasarımına bizzat katıldığı Ankara, OECD’nin 78 kenti içeren Büyükşehirler veri tabanı sıralamasında sonuncu oldu. Kentleri uygar dünyanın sonunculuklarını paylaşan Türkiye, OECD’nin aynı raporunda doğurganlıkta birinci sırada yer aldı. Rapordaki, “OECD Ülkelerinde Kentleşmenin Büyümesi” tablosuna göre Türkiye 28 OECD ülkesi arasında kentleri en hızlı büyüyen ülke durumunda.

  • ABD  TEDAVİ  PAZARLIYOR – ABD Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Özlem Soran çeşitli ülkelerden gelen hekimlerin ABD’de bazı merkezlerde yetiştirilip, basın yoluyla da ünlü hale getirilip, ABD’ye sağlık  turisti çekmek için kullanıldığını  söyledi. Soran, hastaların ve doktorların yurtdışında tedavi konusunda  bilinçlendirmeleri gerektiğini vurguladı.

  • PROF. ÖNCEL’E  ‘YÜKSEK ONUR’ – ABD Retina Cemiyeti’nin ‘ Retina Oscar’ı ve ‘Onur Ödülü’ne sahip olan Prof. Dr. Öncel bu yıl da tüm dünyada 12 kişiye verilen ‘Yüksek Onur Ödülü’ne layık görüldü.

9 Aralık

  • DEVLET YOK SAYILDI – AKP iktidarı, “Rum kesimini örtülü tanıma” olarak yorumlanan ve büyük tepki çeken yeni Kıbrıs planında, devletin temel kurumlarına danışma gereği duymadı. Hükümetin plan konusunda, başta kabine üyeleri olmak üzere, Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve TBMM’ye bilgi vermediği ortaya çıktı. Öneriyi televizyondan duyduğunu belirten Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, bunun “devletin resmi görüşünden sapma” anlamına geldiğini vurguladı. Büyükanıt, “Orada 40 bin askeri bulunan bir kurumun görüşünü almak gerekmez miydi?” diye sordu.

  • ÖNERİ KOŞULSUZ AMA YETERSİZ –   AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Başbakanı Matti Vanhanen, Türkiye’nin liman açma önerisinin koşulsuz olduğunu, ancak bunun birliğe olan yükümlülüklerini yerine getirmesi açısından yeterli olmadığını söyledi. Önerinin olumlu bir sinyal olduğunu ancak AB içinde Türkiye konusunda büyük görüş ayrılıkları yaşandığını söyleyen Vanhanen, komisyonun önerisinin “uzlaşı noktasına çok yakın” olduğunu söyledi.

  • İSVİÇRE’YE 2 MİLYAR AVRO NAKLEDİLDİ – Avrupa’da kara para uzmanı olarak tanınan Prof. Daniel Fischer, İslami holdingin bu ülkeye yaptığı para transferleriyle ilgili olarak, “YİMPAŞ Group  AG yaklaşık 2 milyar Avro parayı Almanya’dan İsviçre’ye nakletti.” İddiasında bulundu. Fisher’in iddiasının doğru olup olmadığı, Alman ve İsviçre savcılıklarının İslami holding hakkında “uluslar arası hukuki yardım” kapsamında ortaklaşa yürüttükleri soruşturmaların tamamlanmasıyla ortaya çıkacak.

  • DAR GELİRLİNİN ENFLASYONU  ÇİFT HANELİ –  Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin çalışmasına göre, geçen yılın kasım ayından bu yana enflasyon, en yoksul yüzde 20’lik dilim için yüzde 10.60’a kadar çıkarken en zengin yüzde 20’lik dilim için yüzde 10.13 olarak gerçekleşti. Toplumun dar gelirli kesimi için enflasyon çift haneli rakamlara ulaşırken, TÜFE yıl başından bu yana en yoksul yüzde 20’lik dilim için yüzde 10.19’a ulaştı. TÜFE, bir önceki aya göre en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 1.68 olarak gerçekleşirken en zengin yüzde 20’lik kesim için yüzde 1.13 düzeyinde kaldı.

  • GEÇ GELEN ARAŞTIRMA –  TBMM, 1969 yılında herkesin gözü önünde öldürülen Taylan Özgür cinayetinin araştırılması için devreye giriyor. Amasya Bağımsız Milletvekili Sayar öncülüğünde AKP’li Yalçınbayır ile bazı CHP ve Anavatan Partili milletvekillerinin katkılarıyla imzaların 20’ye ulaştığı ve araştırma önergesinin gelecek hafta Meclis’e verileceği bildirildi.

  • AKP ÇİFTÇİDEN ÖÇ ALIYOR –  Ordu’da fındık mitingi düzenleyen Ziraat Odalarının yaptığı seçimler iptal edildi. 30 Temmuz’da Ordu’da düzenlenen ve TZDB’nin organice ettiği fındık mitinginin rövanşını almak isteyen AKP, tek adayın seçime girdiği kritik yerleşim birimlerinde oda seçimlerini iptal ettirmeye başladı. Gölköy Kaymakamlığı ilçedeki tüm seçimleri iptal ederek “Delegeler tarafımızdan atama yoluyla belirlenecek” şeklinde bir yazı yazarak Ziraat Odası’na gönderdi.

  • KAYBOLAN ACARKENT DOSYASI – Dalan, evrak kaydına sokulmayan proje ile ilgili belgeleri imzalayıp müteahhide teslim etti. Yasalara aykırı bir şekilde izin verilen Acarkent’in imar planını ve avanprojesini Sözen, göreve geldikten sonra iptal etti, inşaatlar durduruldu. Ancak İçişleri Bakanlığı’ndan istenen müfettiş, Dalan lehine rapor verdi.

  • KIBRIS’I KAÇIRIYORLAR – CHP Lideri Baykal: Öneri’den, devletin kurumlarının haberi yok, AB’nin var. Kapalı devre çalışan Erdoğan ve Gül, AB baskısı karşısında taviz girişimleri içerisindeler.

  • CUMHURBAŞKANI MGK’Yİ ACİL OLARAK TOPLASIN – Hükümetin ek protokolü TBMM’ye getirmeden Rumlara 1 hava, 1 de deniz limanını açmayı öngören önerisi, AKP içinde de tepkilere neden oldu. Balıkesir Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, bu konuda yetkinin TBMM’de olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in MGK’yi olağanüstü toplaması gerektiğini söyledi. Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, hükümetin kapalı kapılar ardında diplomasi ile karar alamayacağını belirtirken; Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Genel Kurmay Başkanlığı’nın tepkisinde haklı olduğunu söyledi.

10 Aralık

  • KÖŞK YALANLADI – Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs önerileri konusunda hiçbir bilgi verilmediğini açıkladı. AKP kaynaklarından sızan bilgilerin tersine, hükümet ne Cumhurbaşkanlığı ne de Genelkurmay’a önerinin ayrıntılarından söz etti. Çankaya Köşkü, hükümetin yeni Kıbrıs önerisi hakkında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’i bilgilendirdiğine ilişkin gazetelerde yer alan haberleri yalanladı. Cumhurbaşkanlığı, Sezer’in “hükümet tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak bilgilendirilmediğini” açıkladı. Genelkurmay’a ise Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından sadece “Türkiye’nin, Fin planı konusunda BM’yi daha etkin bir biçimde devreye sokacak ortak görüş hazırladığı” bilgisinin verildiği belirtildi. Bu kapsamda öneride kesinlikle “karşılıklılık esasının da olacağı” vurgulandı. Genelkurmay’a “liman ve havaalanlarının açılış süreci” ve “hangi tarafın adım atacağı” konuları iletilmedi.

  • ÇANKAYA’YA MI SORACAĞIZ? –  Kıbrıs önerileri için Cumhurbaşkanı ve TSK’ye bilgi vermeyen Başbakan ‘Kusura bakmasınlar, hükümetin birikimi var’ dedi.

  • YELKENLERİ İNDİRİYORLAR – AKP hükümetinin Kıbrıs ile ilgili son önerisine dikkat çeken CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Bush ve Karamanlis ile istişare ediyor. Bu kabul edilebilir mi? Türkiye’nin bir dış politika krizini çözeceğiz derken aslında çok tehlikeli bir rejim sorunu ortaya çıkarılmıştır” dedi.

  • KENDİNE KREDİ VERMİŞ – Uyar’ın yönetim kirili başkanı olduğu İsviçre’deki şirketi YİMPAŞ Group  AG’den, yine yönetim kurulu başkanı olduğu Yozgat’taki YİMPAŞ Holding’e  2002 yılının başında toplam 20 milyon Avro kredi aktarıldı. Transferi gösteren belgelerde para miktarlarının dışında aynı cümlelerin kullanılması dikkat çekiyor. Belgelerde, kredilerin 2008 yılına kadar 20 taksitte geri ödeneceği belirtiliyor. Bu süreçte paraları Türkiye’ye aktarılan  YİMPAŞ Group AG iflas ediyor ve kayyuma  devrediliyor. İsviçre’deki şirkette batan para miktarı ise 1.16 milyon Avro olarak gözüküyor.

  • İDAM EDİLDİĞİNDE 17 YAŞINDAYDI –  78’liler girişimi 17 yaşındaki Erdal Eren’in idamının 26. yıldönümünde 13 Aralık Salı günü saat 12’de Taksim Gezi Parkı’nda Erdal Eren Dosyası’na ilişkin bilgileri açıklayacak. 78’liler Girişimi’nden yapılan yazılı açıklamada, dönemin Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Kenan Evren’in, “Asmayalım da besleyelim mi?” sözüne dikkat çekilerek 50 kişinin idam edildiği ifade edildi.

  • ERUYGUR UYARDI – Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, “ABD ile AB’nin çıkarları yerine, ulusal çıkarlarımız için hareket etmeliyiz” dedi. Eruygur, Türkiye’nin parçalanarak karanlığa sürüklenmeye çalışıldığını savundu.

  • İNSAN HAKLARI ULUSAL HEDEF – Cumhurbaşkanı Sezer 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü  nedeniyle bir mesaj yayımladı. Sezer mesajında, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ni “ insan haklarının anayasası” olarak nitelerken, bildirgenin temel insan haklarına evrensel boyut kazandırdığını kaydetti. Özdemir Özak ise çağ dışı uygulamaların ciddi kaygılar yarattığını vurguladı.

  • LİMAN AÇMAK GERİ ADIM – Uzmanlar, Türkiye’nin önerisinin Rumların tanınması  anlamına geleceğine dikkat çekiyor. KKTC’nin eski büyükelçisi Bulunç, “Plan bir deniz bir de hava limanının Rum Kesimi’ne açılmasını öngörüyor ki, bunun Gümrük Birliği çerçevesinde yapılacağı ifade ediliyor. Bu AB’nin en başından beri istediğiydi” dedi.

11 Aralık

  • AYDINLATMAK GÖREVİM – Kendisi için, “Benim ülkeme gelip seçim kampanyası yapacağına kendi ülkesinde yapacağı kampanyaları yapsın, bunu istirham ediyorum” diyen Başbakan’ın sözlerini değerlendiren Rauf Denktaş, “Başbakan Erdoğan’ı üzdüğüm için çok üzgünüm, fakat ben buraya davet üzerine geliyorum. Kıbrıs nereye gidiyor diye merak eden halkın aydınlatılması için bildiklerimi, gördüklerimi söylemek için dolaşıyorum” dedi.

  • TARTIŞMA TIRMANIYOR – Dışişleri Bakanlığı, Sezer ve Büyükanıt’ın, Kıbrıs önerileri konusunda kendilerine bilgi verilmediğini belirtmelerinin ardından yaptığı açıklamada, ilgili devlet kurumlarının en iyi şekilde bilgilendirildiğini ileri sürdü. Açıklamada, “Hamlelerimizin ‘bilgi verildi-verilmedi^tartışmalarıyla gölgelenmesi acıdır. Devlet kurumları arasında güven bunalımı çıkarma gayretleri ülkemiz çıkarlarına hizmet etmez” denildi.

  • BÜYÜK PROJEDE KAYITLAR HATA DOLU – Türkiye’nin en büyük e-devlet projesi olan 22 yılın emeği MERNİS çöktü. 130 milyon kaydın yer aldığı sistemde bulunan kayıtların yüzde 25’ten fazlası hata veriyor. Sistemi inceleyen yetkililer, aynı TC kimlik numarasına sahip birden fazla kişi ve birden fazla kimlik numarasına sahip pek çok kişinin bulunduğu -nu tesbit  ettiler. Hataların onarılmasının mümkün olmadığını belirten yetkililer, programın yeniden yapılması  ve yeni yazılımla işletilmesi” gerektiğini, bunun da devlete yaklaşık 8.5 milyon dolara mal olacağını ifade ettiler. 1984 yılından günümüze Nüfus Vakfı ve devletin aktardığı paralarla sistemin maliyeti 30 milyon doları aştı.

  • ARINÇ EMEKLİ ASKERLERE ÇATTI-  TBMM Başkanı, Emekli Subaylar Derneği’nden bazı emekli askerlerin Genelkurmay’a mektup yazarak, “cumhurbaşkanlığı seçimine müdahil olmalarını” istemesine tepki gösterdi. Arınç, “Ne hakla yapıyorsunuz böyle bir şeyi? Genelkurmay seçimde taraf mıdır? Genelkurmay’ın görevi, 3-5 kişi istedi diye, bu mektubun gereğini yerine getirmek midir?” dedi. Arınç Cumhurbaşkanı Sezer’i siyaset yapmaya çağırdı.

  • AĞAR’LA İLGİNÇ YAKINLAŞMA –  Bir dönem sert eleştiriler yönelttiği Ağar’ın son çıkışlarını önemli bulduğunu söyleyen Öcalan, “Ağar’ın kullandığı kavramlar benim kullandığım kavramlara yakındır!” diyor. Son desteğin Abdullah Öcalan’dan gelmesi ise hem Genelkurmay’ın hem de CHP Lideri Deniz Baykal’ın Ağar’a yönelik tepkisinin ne kadar haklı olduğunu bir kez daha çarpıcı biçimde gösteriyor.

  • MAĞDURUN PARASI MERCEDES’E GİTMİŞ – Dursun Uyar’ın arandığı davada bir süre hapis yatan YİMPAŞ’ın Almanya’daki müdürü, -Dursun Uyar’ın bacanağı- Faik Gürler, ifadesinde paraları ne yaptığını hatırlamadığını söyledi. Ancak kendisine 67 bin Alman Markı değerinde bir Mercedes araba aldığını da soruşturma dosyasına yazıldı.

  • LPG SEKTÖRÜNDE 400 BİN KİŞİ EĞİTİMSİZ ÇALIŞIYOR – Sektördeki firmaların eğitim seminerine ilgi göstermediğini belirten Makine Mühendisleri Odası’na göre yurt genelinde yaklaşık 400 bin kişi, herhangi bir eğitimi olmadan bu alanda çalışıyor.

  • TEŞEKKÜRLER ORHAN PAMUK –  Nobel Ödülü’nü kuruluşundan 103 yıl sonra Türkiye’ye kazandırdığın için, dünyaya, yeryüzündeki 103 Nobel sahibi yazar arasında artık bir de Türk yazarı var dedirttiğin için teşekkürler Orhan Pamuk…

  • EMEKLİLER KAYIT DIŞINA KAÇIYOR – Yüzde 33.5’lik kesinti nedeniyle aralıkta ATO’ya başvuran 979 emekli, hisselerini çucuklarına ve eşlerine devretti. Yeni yılda yürürlüğe girecek olan emekli şirket ortaklarından brüt asgari ücretin yüzde 33.5’i oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmesini öngören yasa nedeniyle büyük bir panik yaşandığını belirten ATO Başkanı Aygün, “3 yaşındaki bebeğe, 85 yaşındaki nineye ve 80 yaşındaki dedeye hissesini devretmek için odamızı arayanlar bile oldu” diye konuştu.

  • ÖNERİDE BELGE BİLMECESİ – AB üyelerine dağıtılan resmi olmayan metinde, Türkiye’nin liman atağının ayrıntıları var. Ankara’nın sözlü önerisi AB ülkelerinin elinde non-paper (resmi olmayan belge) şeklinde bulunurken Finlandiya’nın bugün AB dışişleri bakanlarına Türkiye’nin önerilerine ilişkin bir metin sunabileceği belirtiliyor.

  • SAĞLIĞIMIZ BÜYÜK TEHLİKE ALTINDA – Hazır yemek sektöründe merdiven altı üretim yapan firma sayısı 4 binlere ulaştı. Denetimsizlik nedeniyle sadece İstanbul’da her yıl 10 bin kişinin yemekten zehirlendiğini belirten Prof. Boyacıoğlu, rekabetin sağlık ve hijyen koşullarını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek “Standartlara göre 3 çeşit yemeğin kişi başına 1.60 YTL’ye verilmesi imkânsız” dedi.

  • YOKSULLUK SINIRI BİN YTL’Yİ AŞTI – Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre, kasım ayında tek kişinin yoksulluk sınırı 1049 YTL’ye yükselirken, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 2 bin 86 YTL olarak belirlendi. Türkiye Kamu-Sen’in, Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi verilerinden yararlanarak yaptığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının kasım ayı sonuçları açıklandı. Araştırmaya göre, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının 1049 YTL 52 YKr’ye yükseldiği, açlık sınırının ise 800 YTL 52 YKr olduğu belirtildi. 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 451 YTL 5 YKr olarak belirlenirken,  gıda ve barınma harcamaları toplamı 790 YTL 93 YKr, ailenin asgari geçim haddi ise 2 bin 86 YTL 74 YKr olarak saptandı.

12 Aralık

  • GÜL KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ – CHP’li Onur Öymen, Dışişleri’nin Kıbrıs konusunda  son açıklamasındaki üsluba tepki gösterdi. AB’ye yapılan Kıbrıs önerisinde Erdoğan’ın “Kimseyi bilgilendirmedim” demesine rağmen Dışişleri Bakanlığı’nın “Eşgüdüm içerisindeyiz” açıklaması yaptığını belirten Öymen, Abdullah Gül’e ‘tavizci politikalarına Dışişleri Bakanlığı’nı alet etmesin’ uyarısı yaptı. Öymen, “Hariciye, ilk kez iç politikaya karışan bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamanın ‘bakanlığın değil bakanın’ görüşlerini yansıttığını açıkça ortaya koymuştur” diye konuştu. Öymen, ayrıca konuyla ilgili olarak Gül’ün yanıtlaması istemiyle verdiği bir önergede, AB’nin, liman ve havaalanlarının açılması karşılığında Türkiye’den Güney Kıbrıs’la ilişkilerinin normalleştirilmesini istediğini hatırlatarak, hükümetin bu talep için de taviz vermeyi düşünüp düşünmediğini ve Türkiye’yle bazı müzakere başlıklarının askıya alınması kararı onaylandığı takdirde bu son önerilerinin geçersiz olacağını AB’ye bildirip bildirmediğini sordu.

  • AB’DE TÜRKİYE PAZARLIĞI –  Brüksel’deki dışişleri bakanları toplantısında, Ankara’nın liman önerisi “somut ve resmi” olmadığı gerekçesiyle tartışılmadı. Hollanda Dışişleri Bakanı Bot, toplantıda, müzakerelerin 8 başlıkta askıya alınması konusunda  uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Fransa Dışişleri Bakanı Douste-Blazy basına, Türkiye’den tüm deniz ve havalimanlarını açmasını istediklerini söyledi. Rum Kesimi’nin  18 aylık bir süre verilmesi konusunda ısrarcı olduğu bildirildi. Rumların bu tutumuna  Yunanistan ve Avusturya’nın destek verdiği belirtiliyor.

  • EMEKLİ, EMEKLİ OLAMIYOR – Veriler, 2000’den bu yana istihdama katılan emekli sayısının giderek arttığını gösteriyor. Düşük emekli maaşları nedeniyle çalışmak zorunda kalan emeklilerin oranı yüzde 58’e ulaştı. Türkiye’de toplam 7 milyon 164 bin kişi emekli aylığı alıyor. 3 milyon 24 bin emekli çalışmıyor. Geriye kalan 4 milyon 14 bin kişi  herhangi bir iş kolunda  faaliyet gösteriyor.

  • OKUL ÇOK PROF. YOK – AMP hükümetinin seçim yatırımı olarak açtığı 15 üniversite de kadro sıkıntısı yaşanıyor. 15 Yeni Üniversite arasında yer alan Giresun Üniversitesi’nde ise 3 fakülte, 13 bölüm, 1 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu bulunmasına; okulda 6 bin 604 öğrencinin  öğrenim görmesine rağmen hiç profesör ve doçent bulunmuyor. Bu üniversitede 31 yardımcı doçent, 94 öğretim görevlisi ile 68 diğer öğretim elemanı görev yapıyor.

  • CARİ AÇIKTA REKORA DOĞRU –  Merkez Bankası, geçen yılın ekim ayında 896 milyon dolar olan cari açığın, bu yıl aynı ayda yüzde 76.3 artışla 1 milyar 580 milyon dolar olduğunu açıkladı. Ocak-ekim dönemi cari açığı ise yüzde 67.1 artışla 28 milyar 21 milyon doları buldu. Öte yandan  cari açığın dünya rekoru kıracak seviyeye geldiğini söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başakanı Rifat Hisarcıklıoğlu da önlem alınmaması halinde önümüzdeki üç yılda 100 milyar dolar açık verileceği uyarısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, cari açığın yabancı sermaye ile finanse edildiğini, ancak büyük bölümünün borçlanmayla kapatıldığını vurguladı.

  • KAMU EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKIYOR – KESK’in yurt genelinde örgütlediği eyleme TMMOB, TTB ve çiftçi sendikaları da destek veriyor. KESK bileşenleri, çalışma yaşamının demokratik engellerden arındırılması yönünde gerçekleştirdiği yurt genelindeki referandum sonrası, bu kez iş bırakacak. Tüm Türkiye’de 14 Aralık Perşembe günü hizmet üretiminden gelen güçlerini kullanacak olan KESK bileşenleri üyesi memurlar, parasız eğitim ve sağlık hakkı istemek, 2007’de uygulamaya konulacak, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’na “hayır” demek, TBMM’de görüşmeleri süren bütçeye itiraz etmek için alanlara inecek.

  • AKP HÜKÜMETİ İŞSİZLİK ÜRETİYOR – DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, işsizliğin en yoğun olduğu kentlerden Diyarbakır’da AKP hükümetinin ekonomi politikalarını eleştirerek: “Yoksulluk ve açlık toplumun büyük kesimini inim inim inletiyor. Bugünkü ekonomi uygulamaları iş değil işsizlik üretiyor. Tarım kesimi yok edilmeye çalışılıyor. Çiftçi desteklenmiyor. Kırsal kesim sefalete düşmüş durumda Bu da kırsal kesimde yaşayan insanların kente göç etmesine yol açıyor. Böylelikle işsizlik tam bir felakete dönüşüyor.

  • ERDOĞAN REKORA KOŞUYOR – Eleştirilere katlanamayan Başbakan’ın gazetecilere açtığı dava sayısı 100’ü geçti. Geçmişteki başbakanların aksine kendisine yönelik her eleştiri için dava açmayı alışkanlık haline getiren Başbakan Erdoğan bu alanda tarihi bir rekor kırmaya doğru gidiyor. Erdoğan’ın açtığı davaların temyiz incelemesini yapan Yargıtal 4. Hukuk Dairesi, “Kabadayı, sahte laik, maşa, din bezirgânı, ipte oynatılan nitelemelerinin hakaret sayılmayacağını belirterek Başbakan’a hoşgörü uyarısı yaparken Erdoğan’ın avukatı Şahin’de dertli: Dava çok, elde avuçta para yok.

  • HÜKÜMET, KKTC’Yİ AB UĞRUNA FEDA EDİYOR – AKP hükümetinin Avrupa Birliği’ne Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum Kesimi’ne açması önerisine İnönü Üiversitesi Senatosu sert tepki gösterdi. Kamuoyuna yapılan açıklamada: “Kıbrıs ile ilgili süregelen yerleşik resmi devlet politikası, son dört yıldır siyasal iktidar tarafından gözardı edilmekte ve gerçekler kamuoyundan bilinçli olarak saklanmaktadır” denildi.

  • ÖZELLEŞTİRME YARGI DİNLEMİYOR – ÖİB, Samsun İdare Mahkemesi’nin “Özelleştirme sürecinde TCDD’nin yetkili olması ve liman gelirlerinin TCDD’ye aktarılması” gerekçelerine dayanan durdurma kararına karşın Danıştay 13. Dairesi’nin Mersin Limanı Özelleştirmesini durdurmamasını gerekçe göstererek limanlarda özelleştirme sürecine devam edeceği mesajını verdi.

  • YABANCI MERHEMİ YARA DAĞLADI – Türkiye’de ilaçta dışa bağımlılık yüzde 70 arttı, harcama 9 milyar dolara ulaştı. AKP, SSK’nın ilaç üretimini durdurttu ve avantajlı alım modelini tasfiye ettirdi. İlaç ve eczacılık ithalatı 2005’te 3 milyar doları aştı. Harcamalar ikiye katlandı.

13 Aralık

  • KIBRIS İLK KOŞUL – AB Dışişleri Bakanları toplantısında alınan kararın altında yatan gerçek,Kıbrıs’ın ilk koşul olduğunu gösteriyor. Karar metninde, Türkiye’nin ek protokolden doğan yükümlülüklerinin yerine getirilmesi istenirken, 2009’a kadar süre tanınıyor. Sonuç bildirgesinde ayrıca Komisyon’un ve Konsey’in Ankara’nın adımlarını yakından izleyeceği vurgulanıyor. Birlik 2007’de başlamak üzere 3 yıl boyunca ilerleme raporlarında, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs bayraklı gemi ve uçaklara açmadığı gerekçesiyle askıya aldığı başlıklara ayrı bir bölümde yer verecek. Türkiye’nin bu sürenin ardından da Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımaması durumunda AB Komisyonu Müzakere Çerçeve Belgesi gereği Ankara ile müzakereleri tamamen askıya alabilecek. Sonuç bildirgesinde ayrıca Komisyon’un ve Konsey’in  Ankara’nın adımlarını yakından izleyeceği vurgulanıyor. AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda  alınan karar, Ankara’nın 13 Ekim’de onayladığı “Müzakere Çerçeve Belgesi” ne dayanıyor. Bu durum belgenin ilk paragrafında şöyle anlatılıyor: “.. Hukukun üstünlüğü ilkelerinin Türkiye’de ciddi ve devamlı bir biçimde ihlal edilmesi halinde, Komisyon, kendi inisiyatifi veya üye devletlerin üçte birinin talebi üzerine, müzakerelerin askıya alınmasını tavsiye edecek ve ileriki bir dönemde tekrar başlatılması için şartlar önerecektir. Konsey, böyle bir tavsiye üzerine, Türkiye’yi dinledikten sonra, müzakerelerin askıya alınıp alınmayacağını ve tekrar başlatılmasına ilişkin şartları nitelikli çoğunlukla kararlaştıracaktır.

  • TAM ÜYELİK YOK –  Ucu açık müzakerenin, sonunda tam üyeliğin dışında da bir şeyin çıkmasının mümkün olduğu anlamına geldiğini belirten Wolfgang Schüssel, ayrıca Türkiye konusunda bir dizi koruma mekanizması bulunduğunu, müzakerelerin sonunda tam üyelik kararının çıkması halinde ise Avusturya’nın referanduma gideceğini hatırlatarak, “Bunu iki seneden beri söylüyorum. Anlamak isteyen anlıyor zaten” diye konuştu.

  • KUMAR TUTMADI – KKTC 1. Cumhurbaşkanı, hükümetin getirdiği önerilerle kumar oynadığını ama kumarın tutmadığının ortaya çıktığını söyledi. Denktaş, “AB, ‘izolasyonların kaldırılması Ocak’ta görüşülecek’ diyor. AB, izolasyonların kaldırılması için Papadopulos’a baskı yaparsa, o da kabul ederse, karşılığında Türkiye’nin yükümlülüğünü yerine getirmesi istenecektir. Türkiye Rum yönetimini meşru hükümet olarak tanımış olacaktır” dedi.

  • İNÖNÜ LOZAN’I SAPTIRARAK İMZALAMADI – Başbakan’ın AB ile müzakereleri Lozan müzakerelerine, kendisini de İsmet İnönü’ye benzetmesine kızan CHP lideri Deniz Baykal, “Lozan’ı Erdoğan’ın yüzüne gözüne bulaştırdığı, ülkeyi küçük düşüren müzakere tarzı ile nasıl mukayese edersiniz? Lozan Türk diplomasisinin şeref madalyasıdır. Sayın Başbakan, İsmet İnönü’nün adını ağzına alırken düşünsün, İsmet İnönü’nün adını daha fazla ağzına almasın” diye konuştu. Baykal, AB ile ilişkilerde gelinen noktayı laibali dış politikanın getirdiği bir kırılma, skandal olarak niteledi.

  • ANTALYALI ÇEVRECİLER KARARLI – Antalya’da, maden ocağı ruhsatları ve golf tesisleri gerekçesiyle devam eden ağaç katliamları kentin hemen her gün farklı bir noktasında eylemleri de beraberinde getiriyor. Katliama karşı durmak isteyen yurttaşlar, ellerindeki pankartlarla hükümeti sert dille eleştiriyor, seslerini duyurmaya çalışıyor. Bir hafta içinde gerçekleşen üç eylemden ilkinde Doyranlılar, beldeye verilen 9 maden ocağı ruhsatını ve kesilen ağaçları protesto ederken “AKP sen bittin”, “AKP emlaktan satılık kelepir belde” pankartları taşıdılar.

  • TÜRKİYE’YE HAKSIZLIK YAPILDI – Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, AB zirvesinde alınan karara tepki gösterdi. Erdoğan,Avrupa Birliği’nin ek protokol konusundaki dayatmasının Türkiye’ye haksızlık olduğunu ve ortaklaşa belirlenen hedeflerle çeliştiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de gelişmelerin AB’nin vizyon eksikliğini ortaya koyduğunu söyledi ve “Ama yol devam ediyor” dedi.

14 Aralık

  • SEÇİM BASKISI – Muhalefet parti liderleri ve sivil toplum örgütleri AKP iktidarını sıkıştırıyor. Cumhurbaşkanı Sezer’ in de “Nisanda seçim yapılmalı” mesajı vermesi başkent kulislerini hareketlendirdi. CHP lideri Baykal, Sezer’in çağrısının sağduyunun gereği olduğunu vurgulayarak “Türkiye’yi bir sıkıntılı döneme sürüklenmekten  alıkoyacak en demokratik çözüm yolu erken seçimdir” dedi. DYP lideri Ağar da 2002’deki iradeyi temsil eden hükümetin gücünün tükendiğini belirterek “Doğru iş ilkbaharda seçime gitmektir” diye konuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Şandır, sona yaklaşmış bir  Meclis’in şartları zorlayarak cumhurbaşkanını seçmesinin gündemi gereceğini söyledi. DSP lideri Sezer, halkın desteğini yitirmiş bir partinin cumhurbaşkanını seçmemesi gerektiğini kaydederek “Nisanda seçim çok doğru bir karar” dedi. ANAVATAN lideri Mumcu ise Türkiye’nin, erken bir genel seçimden önce Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tartışması gerektiğini belirtti.

  • ERDOĞAN KARŞI ÇIKTI- Sezer’ in önerisini gazetecilere değerlendiren Erdoğan, Cumhurbaşkanı ile her hafta görüştüğünü, böyle bir şey duymadığını söyledi. Erdoğan daha sonra katıldığı partisinin bir toplantısında sertleşerek Sezer’ e yüklendi. Erdoğan, “Hayatında iki koyun gütmemiş olanlar erken seçim istiyor” dedi. Başbakan, Sezer’in daha önceki sözleriyle çeliştiğini belirtirken “Hani siz yasalara, anayasaya sadıktınız, ne oldu, şimdi niye sadakatinizi ayaklar altına alıyorsunuz, hani siz TBMM’ye saygılıydınız, hani parlamenter sisteme sadıktınız, hani siz demokrasi bağımlısıydınız, ne oldu?” diye konuştu.

  • AKP’DE HATAY SANCISI – İhale yolsuzluklarına karşı harekete geçilmemesi parti içinde sıkıntı yarattı. AKP Milletvekili Çömez, parti yönetimine yaptığı başvuruda Hatay’daki usulsüz kamu ihaleleri sorunuyla ilgili kapalı bir grup toplantısı yapılmasını istedi. Kamu ihale Kurumu’nun 145 ihalede usulsüzlük tesbit ettiğini anımsatan Çömez, yolsuzluk iddialarında adı geçen parti üyelerinin disipline sevk edilmesi gerektiğini belirtti. İddiaları gündeme getiren vebelgesi olmadığı için AKP’den ihraç edilen Hatay Milletvekili Geçen de “Başbakan, belge, bilgi, hukuk dedi. İşte belge, işte sonuç. Şimdi tavrını merak ediyorum” diye konuştu.

  • YİMPAŞ’A KALKAN – TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin YİMPAŞ konusundaki araştırma önergesinin ele alınması için verdiği grup önerisi kabul edilmedi. CHP’li Tamaylıgil, YİMPAŞ için Alman makamlarının Türkiye’ye 14 dosya gönderdiğini bildirerek bu dosyaların akıbetini sordu. Tamaylıgil, “Bu holdinglerle ilgili bir araştırma komisyonu kuruldu, rapor hazırlandı. Üzerinden bir yıl geçti ama hükümet en ufak bir adım bile atmadı” dedi. CHP’li Hacaloğlu da Meclis’in derhal bu  “kara dosya” üzerine gitmesi gerektiğini söyledi.

  • ŞİDDETE KARŞI SESSİZ YÜRÜYÜŞ – Üniversitelerde artan faşist saldırılara karşı yürüyen öğretim üyeleri ve öğrenciler tepkilerini dile getirdiler. AÜ Öğretim Üyesi DR. Ayten Aklan, “Üniversitelerde zorbalık değilözgür düşünce istiyoruz” dedi.

  • İŞSİZLİKTE ÜRKÜTEN TABLO – Türkiye’nin en şaibeli verilerinin başında işsizlik göstergeleri geliyor. İş aramayanları, ama iş bulursam çalışırım diyenleri, mevsimlik işçileri “işgücü”  saymayan TÜİK, böylece daha baştan yaklaşık resmi işsizlerin sayısına yakın 2.5 milyon işsizi, “işsiz” saymıyor. Sayılmayanlarla beraber işsizlik oranı yüzde 18-19’u buluyor. Sorunu sektörel bir analizle ele aldığımızda yine vahim bir sonuca ulaşıyoruz. İstihdamın yüzde 70’i tarım dışı sektörde, yani sanayi, inşaat, hizmetler söktörlerinde.

  • KAMU ÇALIŞANI İŞ BIRAKIYOR – KESK, bugün çalışma yaşamındaki demokratik haklara yönelik engellerin kaldırılması için Türkiye genelinde iş bırakma eylemi düzenliyor. Toplusözleşme ve grev hakkı tanınmasını isteyen emekçilerin eylemi kapsamında hastanelerde acil üniteler dışında sağlık hizmeti sunulmayacak, vergi dairelerinde iş bırakılacak, otoyol ile köprülerde iş yavaşlatılacak.

  • EN MUTSUZ ÇALIŞANLAR TÜRKİYE’DE – İnsan kaynakları alanında faaliyet gösteren Kelly Services tarafından 28 ülkede 70 bin çalışanla yapılan ve Kelly Global İşgücü Endeksi adı altında yayımlanan araştırmada, mutluluk oranı en düşük çıkan çalışanlar Türkiye’den çıktı. Çalışanların mutluluğu açısından Türkiye, 28 ülke arasında yalnızca Rusya ve Macaristan’ı geride bırakarak 26. olabildi.

15 Aralık

  • HAKARET YAĞMURU – AKP yöneticileri erken seçim isteyen Sezer ve muhalefete aşağılayıcı sözlerle yanıt verdi. Erken seçim ve seçim barajının düşürülmesini isteyen Sezer’ e “hayatında iki koyun gütmemiş” diye çatan Başbakan’ın ardından AKP’ liler “koro” halinde Cumhurbaşkanı ve muhalefete yüklendi. Barajın düşürülmesine karşı çıkan Bakan Çiçek, düşük oy oranına sahip partileri “Mahalle bakkalı cirosundaki partiler” olarak değerlendirerek  “Süpermarket çağında siz bakkallarla rekabet edeceksiniz” dedi. Erdoğan ve Çiçek’in ardından AKP Grup Başkanvekili Kapusuz da Sezer’ e ağır eleştiriler yöneltti. Sezer’ i ortalığı bulandırmakla suçlayan ve 2001 krizini anımsatan  Kapusuz, “Mevcut parlamentonun yeni cumhurbaşkanını seçmesini meşru bulmayan Sezer, kendisini seçen önceki parlamentonun halk tarafından tasfiye edildiğini unuttu” dedi. Başbakan Erdoğan’ın Sezer’e yönelik sözleri muhalefetin tepkisini çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Özyürek, Başbakan’ın üslubunu  “küstahça” diye niteledi. Özyürek, “Erken seçim talebiyle, iki koyun gütmenin ne alakası var? Seçim lafını duyunca kırmızı görmüş boğaya dönüyor” dedi. DSP lideri Sezer de Başbakan’ın, sözleriyle “kalite düzeyini” ortaya koyduğunu belirtti.

  • ÇALIŞANLAR HÜKÜMETİ UYARDI – Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) tüm yurtta meydanlara inerek AKP iktidarının emekçiden yana olmayan 2007 bütçesini protesto etti, çalışma yaşamındaki antidemokratik uygulamaların kaldırılmasını istedi. Emekçiler dün yurt genelinde, hastane, okul, devlet daireleri, köprü ve otoyollarda hizmet vermedi. Alanları dolduran binlerce emekçiye DİSK, TMMOB, TTB, ÖDP, ESP ve Halkevleri de destek verdi. Ulaşım aksadı, okullarda dersler boş geçti. TCDD yıllık bilet alan yolcularını kiraladığı minibüslerle taşımak zorunda kaldı. KESK Genel Sekreteri Daşdemir, “İnsanca yaşam için bugün hizmet üretmedik. Kulaklarını emekçiden gelen sese tıkayanlar, gözlerini alanlardan kaçıranların sonu, bundan önceki hükümetlerle aynı olacaktır” dedi. Asgari ücretle ilgili kampanyasını sürdüren DİSK de Unkapanı Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde kitlesel bir açıklama yaptı. DİSK Genel Başkanı Çelebi, “Asgari ücretle ortaoyununa son verilmeli, halkın ve emekçilerin olmadığı bir bütçe onaylanmamalıdır” dedi. AKP iktidarının işçileri kuru simide muhtaç ettiği belirtildi.

  • TÜRK ORDUSU K. IRAK’A GİREBİLİR –  Economist dergisi, Türk askerinin artan terörist saldırılar nedeniyle baharda Kuzey Irak’a operasyon düzenleme olasılığının arttığını ileri sürdü. Dergideki yazıda, Erdoğan’ın temmuzda Bush’u arayarak “şahin generalleri durduramayabileceği uyarısında bulunduğu” ileri sürüldü. Washington da Irak’taki durum nedeniyle ibrenin Türkler lehine dönmeye başladığı ifade edilen haberde, ABD’nin Türkiye’ye Irak’ın çok içlerine girmediği sürece kısıtlı bir operasyon için göz yumabileceği ve Irak’lı Kürt gruplara “olduğun yerde kal” diyebileceği ifade edildi.

  • VİLLALARA ‘PORNO’ BASKINI – İstanbul’da pornografik yayın yapan internet sitelerine yönelik düzenlenen operasyonda, bir doktorun da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.

  • ÖĞRETİM ÜYESİ EŞİYLE  BİRLİKTE DERGÂH KURMUŞ – Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde (DPÜ) görevli bir öğretim üyesi ile kendini “peygamber” ilan ettiği öne sürülen eşi hakkında, dini duyguları istismar ederek vatandaşları dolandırdıkları iddiasıyla dava açıldı. DPÜ, Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi’nde eşiyle birlikte yargılanan Yar. Doç. Dr. O.B hakkında soruşturma başlattı.

  • KUBİLAY İÇİN DEV MİTİNG – ADD, devrim şehidini ‘Menemen’den Çankaya’ya Laik Cumhuriyet Mitingi’ ile anacak. Atatürkçü Düşünce Derneği Menemen Şubesi’nin düzenlediği miting, Kubilay’ ın şeriat yandaşlarınca katledildiği Menemen Olayı’nın yıldönümü olan 23 Aralık’ta yapılacak. Mitinge, tüm demokratik kitle örgütleri ve üniversiteler de davet edildi.

  • SAĞLIK KURUMLARI SAĞLIKSIZ – 468 hastanede yapılan araştırmaya göre, sağlık kurumlarının 336’sında jeneratör, 263’ünde sterilizasyon ünitesi bulunmuyor, ameliyathaneler çuvalla temizleniyor.

  • ÜLKÜCÜLERDEN ÜNİVERSİTEDE SATIRLI SALDIRI – Ülkücü bir grup dün Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) karşıt görüşlü öğrencilere satır ve sopalarla saldırdı. Saldırı öncesi güvenlik önlemi alan polis, 9 kişiyi olay yerinde 2 kişiyi ise kaçtıkları Beşiktaş Ülkü Ocağı’nda yakalayarak gözaltına aldı.

  • MÜZAKERELER UZUN SÜRECEK – Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barrose, Almanya’da çıkan Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada “Türkiye ile müzakereler uzun bir süreç olacak. 10 ya da 15 yıl. Belki de daha uzun sürecek ve kimse sonucun ne olacağını şimdiden söyleyemez” diye konuştu.

  • FATURA YİNE ÇALIŞANLARA – IMF’nin önceki gün onayladığı yeni NİYET Mektubu’ndan ağır şartlar çıktı. Memura verilecek zam, daha yüksek sosyal güvenlik primleriyle geri alınacak. Vergi tahsilatı yükselirse bu para özel sektöre aktarılacak. Sağlıkta bir dizi kısıntıya gidilecek, KDV’de indirim yok. Personel alımı daha da kısılıyor.

16 Aralık

  • ALMAN – RUM PLANI – Ankara, KKTC’nin Güney Kıbrıs’taki Limasol Limanı üzerinden ticaret yapması konusunda Rum-Alman uzlaşmasına tepkili. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Almanya’nın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Güney Kıbrıs’taki Limasol Limanı üzerinden ticaret yapması konusunda anlaştığının ortaya çıkması üzerine böyle bir anlaşmanın olup olmadığı, AB Daimi Temsilciliği ve Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla soruldu. Ankara, Avrupa Birliği’nde görüşülen tüzüğün “Ercan Havalimanı ve Magosa Limanı üzerinden Kıbrıs Türk Toplumu kontrolünde ticaret” konularını içermemesi durumunda, izolasyonların herhangi bir şekilde kalkmış sayılmasının söz konusu olamayacağı görüşünde.

  • NATO KARTI – AB’nin Türkiye ile müzakereleri kısmen askıya alma kararının ardından Türkiye bu çerçevede, NATO kozunu gündeme getirmeye hazırlanıyor. NATO üyesi olup da AB üyesi olmayan tek ülke Türkiye 4 yıl önce AB’nin NATO imkânlarını kullanmasına vetosunu kaldırmıştı. Şimdi Ankara, AB’nin tavrına karşı, bu “veto kartını” yeniden ortaya çıkarmaya hazırlanıyor.

  • AKP’YE TAKUNYALI ELEŞTİRİ – Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Uzuner, takunyalardan yaptığı üç boyutlu karikatürlerden oluşan “Takuye” adlı sergisiyle hükümetin 4 yılını yorumladı. Uzuner, çalışmalarında İstanbul’un ortasına dikilecek Dubai kulelerinden hızlı tren faciasına, YİMPAŞ mağdurlarından Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına kadar birçok konuşu eleştirdi.

  • ANAYASA’YA İNANMAYAN BİRİ KÖŞKE ÇIKAMAZ – CHP lideri Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili kaygılara dikkat çekerken, “Anayasanın zirvesinde bir mercidir, anayasaya sahiplenme, inanma, kucaklama ve devlet kurumlarını birbiri ile uyum ve işbirliği içinde çalıştırma görevi vardır. Başbakanın cumhurbaşkanı adayı olarak  bu kriter açısından anayasaya inanma, sahip çıkma ve uyum konusunda çok ciddi sorunlar yaratabilecek olduğu gözlemi var sorunun altında. Başbakanın anayasanın temel ilkeleri ile ilgili çok ciddi tereddütleri vardır” dedi.

  • SİNE-İ MİLLET BASKISI –  Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, yeni cumhurbaşkanının, yapılacak erken seçimin ardından belirlenmesi, bunun için de CHP’nin sine-i millet de dahil olmak üzere her türlü yasal yola başvurması gerektiğini vurguluyor. DİSK, KESK, Türk-İş, Türk Tabipleri Birliği, ADD, 68’liler Birliği ve Kamu-Sen’in aralarında bulunduğu sivil toplum örgütleri sine-i millet fikrinde birleştiler.

  • AKP’NİN SEÇİM BÜTÇESİ – Kesenin ağzı açıldı: 2007’deki gider artışı, gelirdeki artışın iki, enflasyonun dört katı. 2007 Yılı Bütçesi’nin gideri 204.9 milyar YTL olacak. Bütçe gelirleri ise 188.1 milyar YTL olarak belirlendi. Aradaki 16.7 milyar YTL’lik açık, borçlanılarak karşılanacak. 2007’de faize 52.9 milyar YTL harcanacak. Giderlerin  gelirlerin iki katı artması, hükümetin 2007’de “karşılığını almadan vereceğini” ortaya koydu.

  • AVUKATLAR TECRİDE KARŞI YÜRÜDÜ – İstanbul Barosu üyesi yüzlerce avukat, F tipi cezaevlerindeki tecritin kaldırılması ve ölümlerin durdurulması için yürüdü. “Tecrit insan hakları ihlalidir” diyerek Tünel’deki baro binası önünden Taksim Meydanı’na  kadar yürüyen avukatlar, Atatürk Anıtı’na çelenk koymak isteyince polis barikatı ile karşılaştı.

17 Aralık

  • GÖREV CHP’NİN – Erken seçim çağrısını yineleyerek yeni cumhurbaşkanını halkın çoğunluğunu temsil eden bir meclisin seçmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu konuda CHP’ye sorumluluk düştüğünü söyledi. “Seçim sonucuna herkes saygı göstermeli” diyen Sezer, erken seçim olasılığını ise “yapılırsa, zorlanırsa olur” sözleriyle değerlendirdi. SHP Genel Başkanı Karayalçın, CHP’nin sine-i millete dönmesinin çok etkili olacağını belirterek, solun birleşmesinin değil, solda ittifakın gündemde olduğunu söyledi. CHP ve DSP’yle ittifaka “evet” diyen Karayalçın, AKP’ nin laikliğe karşı ciddi tehlike olduğunu dile getirdi. Karayalçın, cumhurbaşkanının iki turlu halk oylamasıyla seçilmesi gerektiğini savundu.

  • GERÇEKÇİ ÇÖZÜM ERKEN SEÇİMDİR – Baykal, Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı için şartlanmışlık içinde olduğunu belirterek “Başbakan’ın son günlerde çizdiği tablo uzlaşmacı, Türkiye’yi rahatlatan bir süreç ortaya koymayacağını gösteriyor. Israr ederse bedeli çok ağır olacaktır” diye konuştu.

  • SOLDA İTTİFAK BİR ZORUNLULUKTUR – ‘Çatı belli buraya gelin’ diyen CHP lideri Baykal’a katılmayan DSP Genel Başkanı Sezer, sol partilerin tabanlarının farklı olduğunu vurgulayarak solun seçimlerde ittifak yapması gerektiğini söyledi. Sezer, ‘CHP olsak sine-i millete dönerdik’ dedi.

  • SİGORTA ELDEN GİDİYOR – Ankara Ticaret Odası’nın yabancıların sigorta şirketlerindeki doğrudan veya dolaylı ortaklıkları esas alarak hazırladığı “Sigorta Sektöründe Yabancı Payı” raporuna göre, sektördeki yabancı payı, Ekim 2006 itibarıyla yüzde 27.2’ye ulaştı. ATO Başkanı Aygün, “Sektördeki üyelerimiz, sektörün 2010’a kadar yüzde 50 büyüyeceğini tahmin ediyorlar. Bu da 10 milyar doları geçen bir rakama denk geliyor. Bu büyüklük te yabancıların iştahını kabartıyor” dedi.

  • BAĞ-KUR’ LU KIZINA ÇEYİZ PARASI –  Sosyal Güvenlik Reformu’yla Bağ-Kur’dan dul aylığı alan eşler ile yetim kızlar evlenmeleri halinde bir yıllık aylıkları peşin olarak evlenme ödeneği karşılığı kendilerine verilecek. Esnaf,tüccar,vergi mükellefi, işadamı ile iş kadınlarına çocuğu doğarsa reform sonrasında altı ay boyunca asgari ücretin yüzde 10’u kadar, şimdiki rakamlarla 10’YTL’den altı ayda toplam 320 YTL’ ye yakın süt parası verilecek.

  • ÖRNEK PROJELER – Türk öğrenciler Dubai’deki Küresel Çevre Gençlik Konvansiyonu’ndan dünya birinciliği ile döndüler.

  • YABANCI SERMAYE GİRDABINA GİRECEK – AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Alpaslan Işıklı, vakıf üniversitelerinin devlet kaynaklarını kullanarak, zengin aile çocuklarını uluslararası sermaye için yetiştirdiğini belirtti. Işıklı, Türkiye’de yüksek öğrenimin, ne kadar direnirse dirensin uluslar arası sermayenin girdabına gireceğini söyledi

  • AKP, SEZER’E KİN KUSTU – AKP’ liler Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’ e yönelik ağır hakaretlerini, dün TBMM Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanlığı bütçesi görüşülürken de sürdürdü. AKP’li Mustafa Nuri Akbulut, Sezer’i Çankaya’yı başörtüsüne kapatarak suçlarken, “Halkımız Sayın Sezer’i milleti perişan eden 2001 krizini başlatmasıyla, tarafsızlıkla bağdaşmayan atamalarıyla, Çankaya Köşkü’ne başörtüsünü kapatan çağdışı uygulamasıyla hatırlayacaktır” dedi.

  • ‘AL ANANI GİT’  TÜRK DEYİMİYMİŞ! –  Başbakan Tayip Erdoğan, çeşitli kereler Kasımpaşalı üslubuyla söylediği ifadelerin Türk deyimi ve atasözü olarak sözlüklerde yer aldığını savundu.

18 Aralık

  • AKP YOKSULLAŞTIRDI – Kamu emekçisinin alım gücü, IMF güdümlü politikalar sonucu son dört yılda daha da düştü. Ortalama gelire sahip bir kamu emekçisi, toplumun en yoksul yüzde 40’lık dilimi içinde yer alıyor. KESK’in araştırmasına göre memur maaşları AKP iktidarından sonra her yıl biraz daha alım gücünden uzaklaştı. 2002 yılında ortalama hane halkı gelirinin yüzde 74’ü kadar aylık alan kamu emekçilerinin, takip eden yıllarda maaşı, söz konusu oranın yüzde 69’una kadar düştü. Araştırmada, kamu çalışanlarının yoksulluğunun kentlerde göreceli olarak daha yüksek olduğuna da işaret edildi. Kentteki kamu çalışanı, eğer başka bir gelir kaynağı yoksa ortalamanın yüzde 62’si düzeyinde bir gelirle geçinmek durumunda kalıyor. Araştırma sonucunda, “Kamu emekçisi ve ailesi, ortalama gelirli bir aileden yüzde 31-38 daha yoksul” denildi.

  • SSK’Lİ OLMAK BİLE ARTIK AYRICALIK-  Türkiye’de 5 milyon işsizin ve 5 bin 500 atıl projenin bulunduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Yemek, artı sigorta, artı servis. İşte Türkiye’nin gerçeği. SSK’ li olmak bile bonus oldu. Oysa yasal zorunluluk” dedi. Hisarcıklıoğlu bunun nedenini yüksek vergilere bağladı. Türkiye’nin bütün sistemlerinin iflas ettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Biz defterimizi ayağımız titremeden defdarlığa götürmek istiyoruz. Türkiye’de hesabını verebilecek hiç kimse yok” dedi.

  • EŞİNİN ARKASINA SAKLANIYOR – Başbakan Erdoğan’ın adayım demeye çekindiğini, korktuğunu söyleyen CHP lideri Baykal, ‘Biz eşine değil, kendisinin başının içine karşıyız’ dedi.

  • IMF’ YE YARGI TOKADI – CHP’ li Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi’nin Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası hakkında verdiği iptal kararlarıyla “sosyal boyutu olmayan sosyal güvenliğe geçit vermediğini” belirtirken, sosyal güvenlik uzmanı Sezgin Özcan da “Sosyal güvenlikte tek çatının çöktüğünü” söyledi. Eski Sosyal Sigortalar Genel Müdürü Kılıçdaroğlu, mahkemenin işçiler için 9 bin günlük çalışma süresini uygun görmesinin ise sosyal güvenlik sisteminde açılmış ciddi bir yara olduğunu söyledi.

  • ADNAN HOCA MÜRİDİ OKULLARDA – Adnan Oktar ile birlikte “tehditle menfaat sağlamak” ve “çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek” iddialarıyla Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde yargılanan Milli Değerler Vakfı yöneticisi Turgut Aksu, Ordu’daki okullarda valilik onayıyla öğrencilere evrim teorisinin yanlışlığı üzerine konferanslar veriyor. Aksu, yaratılış inancını ayet ve hadislerle anlatıyor.

  • REZALETİ ÜSTLENEN YOK – Konya Numune Hastanesi’nde türbanlarıyla çalışan Kezban Arıbağ ve Ayşe Yüceaktaş adlı doktorların 16 yaşındaki A.G.’nin testis ultrasonunu çekmeyi reddetmesi yüzünden bir testisini kaybettiği iddiaları bir yandan yalanlanırken, bir yandan da inceleme başlatıldı. Başhekim Sarıbabıçcı, hastanın çalışma saatlerinden sonra yatırıldığını, “acil çağrı” olmadığı için ultrasonunu yapacak hekimin hastaneye davet edilmediğini bildirdi.

  • ÖĞRENCİLERİN SENDİKALAŞMA GİRİŞİMİ – DİSK tarafından başlatılan Öğrenci Gençlik Sendikası Girişimi Genç-Sen, sendikalaşma sürecini tartışmak amacıyla ilk forumunu İstanbul Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Forumda, öğrencilerin ÖSS, barınma, ulaşım, işsizlik sorunlarının yanı sıra sendikanın kuruluş amacı ve mücadelesi konuları ele alındı.

  • SÖZLEŞMELİ TARIM ÇİFTÇİYİ MARABALAŞTIRIYOR – Dünya tarımında küçük çiftçilerin topraklarından kovulduğunu belirten Tütün-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, sözleşmeli tarım sisteminin uluslar arası tarım şirketlerinin küçük çiftçileri kontrol altında tutabilmek ve ortadan kaldırabilmek amacıyla ortaya çıkarıldığını söyledi. Erdem, “Bu sistemi kabul eden küçük çiftçiler şirketlerin kölesi haline geliyor. Ürününü teslim ettikten sonra kimyasallarla kirlenmiş tarlasıyla baş başa kalıyor ve kendi topraklarında marabalaşıyorlar” dedi.

19 Aralık

  • ESNAF – İŞÇİ SAHİPSİZ – AKP’nin, IMF’nin istemleri doğrultusunda gerçekleştirmeye çalıştığı “sosyal güvenliği tek çatıda buluşturma hayali” suya düştü. Uzmanlar, Sosyal Sigortalar Kanunu’nun temel görevinin, insanlara yaşlılığı halinde kimseye muhtaç olmadan geçimlerini sağlayabilecek kadar bir gelir vermek olduğunu hatırlatarak, işçinin statüsünün de memur gibi korunması gerektiğini belirtti. Hükümet bazı maddeleri iptal edilen sosyal güvenlik reformu için formül arıyor. Memurları sistem dışına çıkaran Anayasa Mahkemesi kararının sistemdeki adaleti ciddi bir şekilde bozduğu belirlendi. Bu çerçevede, konunun taraflarıyla yeniden görüşüleceği, yasanın yürürlük tarihinin de erteleneceği ifade ediliyor. Ertelemenin bütçe yasasına eklenecek bir maddeyle yapılabileceği belirtiliyor. KESK Genel Başkanı Tombul, Anayasa Mahkemesi’nin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bazı hükümlerinin kamu çalışanları lehine iptal kararıyla ilgili “Bir kesim için geçerli olan koşulların herkese uygulanması gerekir” dedi. TTB Merkez Konseyi Başkanı Gürsoy da Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla Genel Sağlık Sigortası’nın hukuki alt yapısının çöktüğünü vurguladı.

  • SİNE-İ MİLLET SAFLAŞMASI –  Erken seçim baskısı yoğunlaşırken CHP ‘son koz’ için toplumsal muhalefeti bekliyor. CHP yönetiminin “sine-i millet” in gerçekten beklenen sonucu vermesi için parlamento içindeki ve dışındaki muhalefet partilerinin sonuna kadar destek vermesi, toplumsal muhalefetin güçlenmesi, sivil toplum örgütlerinin sesinin yükselmesi gerekliliği gibi koşullar üzerinde durduğu vurgulanıyor. CHP kulislerinde, “Biz parlamentoyu boşaltırsak, diğer muhalefet partileri de çekilmezse, iktidar istifalarımızı kabul etmez. Sonra halk da bize, ‘Niye parlamentoyu boşalttınız, muhalefet görevinizi yapmadınız’ diye tepki gösterebilir” değerlendirmesi yapılıyor.

  • YÖK’ TEN MALİYE’YE ÜNİVERSİTE UYARISI – YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, “seçim yatırımı” olarak nitelenen 15 üniversiteye gerekli kadroyu ayırmayan hükümeti bir kez daha uyardı. YÖK Başkanı Teziç, Maliye Bakanlığı’na gönderdiği mektupta, 15 yeni üniversite için kurulun onayı ile görevlendirilen personelin sorumluluğunun bu üniversitelere rektör atanması ile birlikte sona ereceğini anımsattı.

  • İKİNCİ SINIF UYGULAMA – Tuzla Belediyesi Basın Danışmanı Berrin Aksöz Mert, işine son verildiğini eşi Aytekin Mert’e “tebliğ” eden Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Çiçek tarafından odadan çıkarıldı. Mert, işten çıkarılma gerekçesinin “Tessüf ederim sayın başkan” şeklindeki sözleri olduğunu söyledi.

  • KARA ÇARŞAFLI KIRTASİYE SETİ – Fulla markalı kırtasiye setinde, 2 kurşunkalem, 1 silgi, 1 kalemtraş ve 1 not defterinin üzerinde ayakları dahi görünmeyecek şekilde kara çarşafa bürünmüş oyuncak bebek resimleri yer aldı.

  • TÜRKİYE AB’ NİN METRESİ  – İngiliz gazetesi Guardian’ da, Türkiye’nin görünür bir gelecekte AB üyesi olamayacağı, ancak bunun yabancı yatırımları etkilemeyeceği tahmininde bulunuldu. Yazıda, bir Fransız diplomatın ‘Türkiye Avrupa’nın metresi’ benzetmesi hatırlatılarak, “Avrupa ne metresini kaybetmeyi, ne de onunla evlenmeyi istiyor” ifadesi kullanıldı.

  • MECLİS’TE KÜFÜRLÜ KAVGA – CHP’li ve AKP’li milletvekilleri Endonezya Meclis Başkanı’nın önünde birbirine girdi. CHP’li Mehmet Sevigen’in, Başbakan Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde orman kanununa muhalefetten 10 ay hapse mahkûm olduğunu belirterek, “Böyle birinin cumhurbaşkanlığına aday olma hakkı var mı” demesi Meclis’i karıştırdı. Sevigen elindeki belgeleri oturumu yöneten Başkanvekili İsmail Alptekin’e doğru götürünce, TBMM Kâtip Üyesi AKP’li Gökhan Sarıçam’ın küfürlü müdahalesiyle karşılaştı.

20 Aralık

  • TOPLUMSAL BASKI –  Türkiye’nin büyük kesimi gerilim yaşanmaması için Köşk seçiminden önce erken seçim istiyor. Sine-i millet tartışmalarına ilişkin net konuşan CHP Genel Başkanı Baykal, Türkiye’yi olumsuz bir tabloya sürüklemekten alıkoymak için “her şeyi yapacaklarını” belirtti. Baykal, “Biz sadece milletimiz bizden ne istiyor bunu görmek isteriz. Ancak her konuda demeç veren çevrelerin Cumhurbaşkanlığı konusunda da ne düşündüğünü görmeye ihtiyacımız var” dedi. Türkiye’nin önündeki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerden bazı kesimlerin endişe duyduğunu belirterek “Ben de ‘endişeye mahal bir şey görmüyorum’ desem doğru bir beyanda bulunmuş olmam” diyen Süleyman Demirel, cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini söyledi. Demirel, “Halk seçerse kim ne diyebilir? Çünkü halkın iradesi en üstün irade” dedi. Muhalefet partileri ve sivil toplum örgütleri de seçimler konusunda seslerini yükseltmeye başladı. Ara rejim uyarısında bulunan MHP Lideri Bahçeli, cumhurbaşkanını yeni meclisin seçmesi gerektiğini belirtti. SHP ve ANAP, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için Anayasa değişikliği yapılmasını, bu gerçekleşmezse sine-i millete dönülmesini istedi. Sivil örgütler de erken seçim istedi.

  • İNTERNETLE HESAPLARI BOŞALTTILAR – İnteraktif banka dolandırıcılığı şikâyetlerinin artması üzerine çalışma başlatan Uİstanbul Polisi, İstanbul’da eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonlarda 10 kişi gözaltına alındı. Dolandırıcıların 3 milyon 450 bin elektronik posta adresine virüs göndererek çeşitli bankalara ait 10 bin 580 interaktif hesabın bilgilerini elde ettikten sonra hesapları boşalttıkları ileri sürüldü.

  • İRTİCA GERİCİLİKTİR – AKP iktidarının sürekli “siyasi bir kavram” diye nitelediği irticaya “resmi tanım” Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan geldi. Diyanet açıklamasında, Arapça olan irtica teriminin Türkçede 20. yüzyılın ilk çeyreğinde kullanılmaya başlandığı belirtildi. Açıklamada, “İrtica, gericilik anlamındadır. Genel ve çok meşhur kullanımıyla irtica gerice doğru hareket etme demektir” denildi. İrtica tutumunu benimseyen kimsenin de “mürteci” olduğu ifade edildi.

  • LAİKLİKTE TAKIYYE – Başbakan Erdoğan, laiklikle ilgili olarak anayasanın gerekçesini kabul ettiklerini belirtirken AKP’nin programında da anayasanın yalnızca 2. maddesinin gerekçesinden alıntı yapılıyor. AKP’nin görmezden geldiği anayasanın başlangıç bölümünde laiklik ilkesinin gereği kutsal din duygularının devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı belirtiliyor. Prof. Kaboğlu, yalnızca bir maddenin gerekçesine bakmanın yeterli olmayacağını söyledi.

  • ERDOĞAN BAŞBAKAN MI PADİŞAH MI? –  Başbakan erdoğan’ın “Haremime varana kadar girdiler” sözleri muhalefetin tepkisini çekti. CHP’liler “Cumhuriyet Türkiyesi’nde ‘harem’ yok, aileler vardır” görüşünü belirttiler. Erdoğan’ı savunan kadın ve aileden sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, haremin sözlük anlamının “eş ve aile” olduğunu söyledi.

  • BAKAN GÜL İTİRAF ETTİ – Gül, Türkiye’nin AB’ye sunduğu Kıbrıs önerileri konusunda Cumhurbaşkanlığı’na bilgi verilmediğini itiraf etti. Konunun Finlandiya kaynaklarına bağlı olarak televizyonlara yansımasıyla, yanlış anlaşılmaya neden olacak bilgilerin ortaya çıktığını belirten Gül, “Hemen o zaman Cumhurbaşkanlığı’na, arkadaşlarımız açıklamaların, “aslı budur” şeklinde bilgi vermişlerdir. Bunların hepsi geride kalmıştır” dedi.

  • İŞÇİ HAKKINI İSTİYOR –  Anayasa mahkemesi’nin, yılbaşında yürürlüğe girecek olan “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın bazı maddelerini yalnızca memurlar lehine iptal etme kararının yankıları sürüyor. Kararın yalnızca memurlar açısından yorumlanamayacağını, iptal kararı ile yasanın bütünlüğünün bozulduğunu, sosyal güvenlik kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasının olasılık dışına çıktığını savunan işçi kesimi, yasanın uygulanmaması konusunda  hükümete baskı yapmaya başladı.

  • İŞ DÜNYASINDA GİZLİ GÜNDEM: ÇANKAYA –  ATO Başkanı, rahatsızlığın olduğunu ancak ‘küstürmeyelim’ diye kimsenin konuşmadığını söyledi. İş dünyası Meclis’teki muhalefet partilerinin bir an önce sine-i millete gitmesi gerektiğine işaret ediyor. Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, “CHP ‘erken seçim yapalım’ diyorsa üstüne düşeni yapmak zorunda. Bu parlamento cumhurbaşkanını seçmeyecekse bunun bir tek yolu var: CHP’nin sine-i millete dönmesidir” dedi.

21 Aralık

  • DEPREM HABERCİSİ – Balıkesir’deki son sarsıntıların Marmara’da beklenen felaket için ‘uyarıcı’ olduğu bildirildi. İTÜ Deprem Bilgilendirme Grubu üyeleri Prof. Naci Görür, Prof. Celal Şengör, Prof. Okan Tüysüz ve Prof. Haluk Eyidoğan, önceki gün meydana gelen ve büyüklüğü 4.2, derinliği 10.7 kilometre olan depremin, Marmara Denizi’nin güney kıyısında Balikesir Bayramdere mevkiinde ve uyarıcı nitelikte olduğunu belirttiler. Uzun zamandır büyük deprem yaşanmadığını ve enerji birikmesi olduğunu belirten Prof. Ahmet Ercan da 10 yıl içinde bölgede 6’dan büyük bir deprem beklendiğini söyledi. Deprem Bilgilendirme Grubu’nun açıklamasında “Depremin Gemlik Körfezi’nden Kapıdağ Yarımadası’na kadar kıyıya paralel olarak uzanan ve Kapıdağ Yarımadası’ndan itibaren karaya çıkarak Gönen civarına doğru devam eden Güney Marmara Fay Sistemi üzerinde meydana geldiği anlaşılmaktadır. Depremler, Marmara’da beklenen büyük deprem için  yeni bir uyarıcı olarak kabul edilmeli ve gerekli önlemler zaman geçirilmeksizin alınmalıdır” denildi.

  • YENİ YIL VERGİLERİ ZAMLI OLACAK – Maliye Bakanlığı’nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği’ne göre, 1 Ocak’tan itibaren motorlu taşıtlar vergisi tutarlarında yüzde 7.8’lik yeniden değerleme oranı çerçevesinde artış olacak. Belirlenen tutarların, kasko sigortası değerinin yüzde 5’ini aşması halinde, bir alt kademedeki vergi tutarı uygulamasına bu yıl da  devam edilecek. Bina, arsa ve arazi vergi değerleri yeni yılda, “yeniden değerleme oranının yarısı” nisbetinde, yüzde 3.9 artırılacak. Vergi, büyük şehirlerde bina grupları ve derecelere göre 17-2.000 YTL, diğer belediyelerde ise 14-1.600 YTL arasında uygulanacak. Vergi cezaları, yeni yılda yüzde 7.8’e varan oranlarda artacak.

  • ERDOĞAN’DAN REST – Muhalefete meydan okuyan Başbakan sine-i millet’e dönemeyeceklerini savundu. ABD dönüşü havaalanında konuşan Erdoğan “sine-i millet” ifadesini kullananlara “hadi dön” denildiğinde dönemeyeceklerini, bunların sadece “sanal siyaset” ifadeleri olduğunu ileri sürdü. Erdoğan, “Bu parlamento bu müracaatları kabul etmediği sürece zaten dönemezsin. Buna rağmen oturumlara katılmayabilirsiniz, o ayrı mesele. Ama katılmayışınız demek, sine-i millete dönmek değildir. Şu anda parlamentoda güçlü bir iktidar kanadı var” dedi. Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiğini belirten CHP lideri Baykal, “Herkes tavır takınmalı, düşüncesini ortaya koymalı. İlgisizlikle geçiştirilecek bir noktada değiliz” diye konuştu. Baykal, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması durumunda yargılanabileceğine işaret ederek “Cumhurbaşkanının vatana ihanetten ya da görevinden önce işlediği suçlardan dolayı ya da görevi sırasında göreviyle ilgili olmayan suçlardan dolayı yargılanabileceği açıktır” dedi.

  • AB’DEN 4 DEĞİL TEK BAŞLIK – AB Daimi Temsilciler Komitesi CORAPER’in dünkü toplantısında Türkiye’ye yalnızca “işletme ve sanayi politikaları” başlığı altında müzakere pozisyon belgesini hazırlaması için davet mektubu gönderilmesi yönünde karara varıldı. Ancak bu başlıkta müzakerelere başlanması yeni döneme bırakıldı. Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı süresince yürütülecek olan programında, Türkiye’nin adı sadece bir kez, “yükümlülüklerini yerine getirmesine” yönelik olarak geçiyor. Ankara’nın kilit rol oynadığı, Türkiye-Avrupa Doğalgaz Projesi ise Almanya’nın planları arasında yer almıyor”

  • YA KURAKLIK YA SEL – Türkiye’de de etkileri görülmeye başlayan küresel iklim değişikliği ekolojik dengeyi vuracak. AÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, Türkiye’de küresel ısınma nedeniyle yakın gelecekte büyük kentlerde hava kirliliğine bağlı ölümlerin meydana geleceğini, özellikle turizm, tarım ve balıkçılığın büyük darbe alacağını vurguladı. Çetin, bu yıl değişik noktalarda ani sel baskınları yaşandığına dikkat çekerek “Çünkü toprak, sonbahar mevsimini tam olarak yaşanmadığı için bir türlü soğumadı. Ani sel baskınları yüzünden tarım ürünleri bu yıl çürüdü” dedi.

  • GÖLLER KURUYOR – Kurak geçen kış mevsimi nedeniyle Denizli’deki Tavas Göleti kurudu. Bir yıl önce 190 bin metreküp su bulunan gölette bu yıl su kalmadı. Gölet kenarındaki “Göle girmek ve yüzmek yasaktır” uyarı tabelası ise hâlâ duruyor.

  • YALNIZ BIRAKMA PLANI – CHP yönetimi, sine-i millete dönme gibi çok önemli bir kararın alınması için toplumsal muhalefetin sesinin yükselmesi gereğinin altını çiziyor. Bu noktaya gelinmesi için CHP’nin yanı sıra tüm muhalefetin TBMM’yi boşaltması gereği vurgulanıyor. TÜSİAD başta olmak üzere iş çevrelerinin de erken seçim yönünde tavır almasını bekleyen CHP, sine-i millete dönmezse Cumhurbaşkanlığı seçimine katılmama seçeneğini değerlendirecek.

  • ANKARA’DA ÇARK EDEN EDENE – Cumhurbaşkanlığı seçimini yeni Meclis’in yapması için erken seçim ve sine-i millet çağrısı yapan siyasiler geri adım atmaya başladı. ANAVATAN lideri Mumcugeçen hafta yaptığı sine-i millet çıkışından geri adım atarken DYP lideri Ağar, bu konuda CHP’nin tavrını bekleyeceklerini söyledi.

  • AB’NİN HEDEFİ ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCEYİ YOK ETMEK – Fransız Ulusal Meclisi’nin, Ermeni soykırım iddialarını tanımayanlara hapis ve para cezası öngören tasarıyı kabul etmesini protesto için Türk yurttaşlığına geçme başvurusu yapan Fransız tarihçi Jean Michel Thibaux, Atatürk’e de hayran olduğunu belirterek “Atatürkçü düşünce sistemini kendime hep rehber edindim. Avrupa Birliği’nin en büyük hedefi, Türkiye’de Atatürkçü düşünceyi yok etmektir” dedi.

  • MÜFTÜ: YILBAŞINI KUTLAMAYIN –  Daha önce gülmenin “günah” olduğunu açıklayan Çorum Müftüsü Dursun Kaplan bu kez de vatandaşların yılbaşını kutlamamalarını istedi.

  • İŞSİZLİK, ARTIK ÜMİTSİZLİĞE DÖNÜŞTÜ –  TÜİK, eylül döneminde işsiz sayısının geçen yılın aynı dönemine göre 107 bin azalarak, 2 milyon 316 bin kişiye indiğini duyurdu. Ancak istatistikler, işsiz olduğu halde iş aramayanların sayısının 268 bin kişi arttığını ortaya koyuyor.

22 Aralık

  • BÜYÜK OPERASYON – AKP’ li  Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi ile Bayındırlık ve Sağlık Bakanlığı’nca gerçekleştirilen ihalelere ‘fesat’ karıştırıldığı ihbarı üzerine harekete geçen polis, 9 ili kapsayan eşzamanlı operasyon için dün düğmeye bastı. İhalelerin bazı şirketlerin lehine sonuçlanması girişiminde bulunduğu ve bazı bürokratlara rüşvet verildiği iddiasına ilişkin operasyon kapsamında 55 kişi gözaltına alınırken gözaltı sayısının 70’e yükselebileceği belirtildi. Gözaltına alınanlar arasında Ankara Anakent Belediyesi’nde görevli 2 şube müdürü de bulunuyor. Mercek altına alınan ihalelerin mali boyutu da çıkartılmaya çalışılıyor. Aralarında müteahhitlerin de bulunduğu gözaltına alınan kişilerle birlikte çok sayıda belgeye el konulduğunu belirten Ankara polisi yeni gözaltılarla birlikte op0erasyonu genişletecek. Bu arada, gözaltına alınan kişilerden 25’i Ankara Adalet Sarayı’ndaki Adli Tıp Kurumu’nda sağlık kontrolünden geçirildi. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın da desteğini alan Ankara polisinin operasyonlarını daha da genişleterek sürdüreceği belirtildi.

  • HİLAFETİN İNTİKAMI OLUR – Eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Başbakan Erdoğan’ın Çankaya’ya çıkmasının bazı kesimlerce “halifeliğin kaldırılmasının intikamı” olarak algılanacağını söyledi. Erdoğan’ın Köşk yolunu mutlaka deneyeceğini ifade eden Cindoruk, bu durumda “Atatürk otoritesi, kimliği ve aidiyetinin Çankaya Köşkü’nde sona ereceğini” vurguladı. Cindoruk, seçilirse Erdoğan’ın tarafsızlığını koruyamayacağı görüşünde. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Çankaya için partisinin ve halkın değerlendirmesini alacağını belirtirken anketlere göre halk, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasını istemiyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve parti için anketler yapan ANAR’ın araştırmasında, “Cumhurbaşkanı Erdoğan olsun mu?” sorusuna, katılımcıların yüzde 39.6’sı “hayır”, yüzde 13.4’ü “Başbakan olarak hizmet vermeli”, yüzde 9.7’si ise “gerilim olur” yanıtını verdi.

  • BAYKAL: HODRİ MEYDAN – Erdoğan’ın sine-i millete dönme kararı alacak olan milletvekillerinin istifasını onaylamayacakları yönündeki açıklamasına tepki gösteren Baykal, istifaya saygı göstermeyeceğini söylemenin korkuyu yansıttığını belirterek Erdoğan’ın da korku ve telaş içinde olduğunu söyledi. Baykal, Erdoğan’ın son anketlerde oylarının yüzde 30 olduğunu söylediğini belirterek “Yüzde 30 oy alıyorsan, erken seçim yap., genel seçimi cumhurbaşkanlığı seçiminin önüne al” dedi.

  • ESENYURT’TA KÖKTENDİNCİLERE ASKERİ GÖZDAĞI – İstanbul Esenyurt  Komando Birliği’nden yaklaşık bin asker ve komutanlardan oluşan askeri birlik, 19 Aralık’ta Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Atatürk heykelinin önünde bir saat süre ile set kurarak saygı nöbeti tutan birlik, saygı nöbetinin ardından Cumhuriyet Meydanı’nın etrafını dolaştıktan sonra birliğine geri döndü. Askeri birliğin, Atatürk heykelinin önünde nöbet tutarak yaptığı tatbikat, sevgi gösterisi ve alkışlarla karşılandı.

  • KUBİLAY’LA BULUŞMA – Devrim şehidi Kubilay’ın anma törenleri çerçevesinde Menemen, bu yıl laik demokratik cumhuriyete sahip çıkan kesim tarafından düzenlenen mitinge ev sahipliği yapacak. Kubilay’ın Anıttepe’deki anıtı başında saat 10.00’da başlayacak  resmi törenin ardından saat 12.30’da da Büyükpark önünde miting gerçekleştirilecek.

  • TEK ÇATI ERTELENİYOR – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun önceki gün topladığı Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısında sosyal taraflar, Anayasa Mahkemesi’nin kısmen iptal kararı aldığı “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ertelenmesinde görüş birliğine vardılar. Başesgioğlu toplantının sonunda yaptığı konuşmada, “Gerekçeli karar beklenmeli. Ben düşüncelerinizi hükümete aktaracağım. En geç 25 Aralık’ta hükümet olarak tavrımızı belirleriz. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı bizi bir işçi-memur ayrışmasına götürmemeli” dedi.

  • İŞTE SEÇİM BÜTÇESİ – Türkiye Ekonomi Politekaları Araştırma Enstitüsü’nün (TEPAV) değerlendirmesinde, 2007 bütçesinin “merkezi yönetim bütçesinden çok, yerel yönetim bütçelerinin seçim bütçesi olma olasılığı yüksek” denildi.

  • DOMATES TOHUMU ALTIN GİBİ –  Son 5 yılda fiyat yüzde 233 artarken çokuluslu tekellere bağımlılık giderek artıyor. Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, altının gramının 29 YTL, ithal domates fiyatının ise 30 YTL olduğuna dikkat çekerek AKP’ nin çıkardığı Tohumculuk Yasası’yla tarımın yabancı tekellerin insafına bırakıldığını söyledi.

23 Aralık

  • GÜÇLERİ YETMEZ – Asteğmen Kubilay’ın, şeriat yandaşlarınca katledildiği Menemen Olayı’nın 76. yıldönümü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Sezer, yayımladığı mesajında, Yüce Atatürk’ün önderliğinde, tarihe altın harflerle işlenen Kurtuluş destanıyla kurulan Cumhuriyet’in, devlet ve toplum yaşamında egemen olan çağdışı düşünceleri ortadan kaldırırken bireyin özgürleşmesinin, bilinçlenmesinin, kendi kararlarıyla yaşamına yön vermesinin yolunu açtığını ifade etti. Sezer, “Aydınlık Türkiye’nin geleceğini karartmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.

  • TÜSİAD ERKEN SEÇİM İSTEMİYOR – Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) seçimler konusunda AKP hükümetine tam destek geldi. Seçimlerin yalnızca ekonomik istikrar açısından yaklaştıkları bir konu olmadığını belirten TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye’nin, önüne çıkan her dönemsel sorunu erken seçime başvurarak çözme alışkanlığından kurtulması gerektiğini söyledi. AB konusunda CHP’yi eleştirerek  “tek seslilik” isteyen TÜSİAD, cumhurbaşkanının da toplumsal uzlaşıyla seçilmesini istedi.

  • ERDOĞAN’IN ADAYLIK ÇELİŞKİSİ – Başbakan Tayip Erdoğan, bir yandan Cumhurbaşkanlığı’na aday olup olmayacağını kendisinin bildiğini, ancak bunu açıklamayacağını belirtirken diğer yandan da adayı belirlemede kamuoyu anketlerini değerlendireceklerini ve sivil toplum örgütleriyle istişarelerde bulunacaklarını söyledi. Erdoğan daha sonra birden fazla aday da olabileceğini, bunu da parti kurullarında değerlendirip karar vereceklerini kaydetti.

  • ÖĞRENCİ SUÇA İTİLECEK – Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, okullarda giderek artan şiddet olaylarını engellemek için, çareyi olumsuz davranışları tekrarlayan öğrencileri örgün eğitimden açık öğretime yönlendirmekte bulmasına eğitimciler sert tepki gösterdi. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer: öğrenciyi izole eder bir tutum. Pedegojik açıdan doğru bir yaklaşım değil.Öğrencileri daha çok suça itici bir yöntem. Çocuğu sokağa atmak anlamına gelecek. “Okuldan git de nereye gidersen git.”, “Okulda olay çıkarma da nedere çıkarırsan çıkar” deniyor, dedi.

  • ÇEVRE KARARI SEVİNÇ YARATTI – Manisa Bölge İdare Mahkemesi’nin, Develi köyünde yapılması planlanan katı atık depolama ve bertaraf tesisine yönelik verdiği “yürütmeyi durdurma” kararını köylüler sevinçle karşıladı.

  • KOLONDAN ‘VURGUN’ ÇIKTI – İhale yolsuzluğu iddiaları üzerine başlatılan operasyonda gözaltına alınanlardan eski müsteşar yardımcısı Selçuk Aban, Koray Aydın’ın bakanlığı döneminde gerçekleştirilen “vurgun” operasyonunun kilit ismi olarak anılıyordu.

  • AKP’DEN BÜROKRATINA SUÇ DUYURUSU – Erdoğan’ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlığını yürüten ve AKP iktidarında Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na vekâleten atanan Mehmet Aysoy hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

24 Aralık

  • TESLİM OLMAYIN – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanı tarifini, “cumhurbaşkanı olma isteğini süsleme çalışmaları” olarak nitelendirdi. Erdoğan’ın, bu isteğini kamuoyu önünde açıkça dile getirecek konumda olmadığını kaydederek “gün saydığını” söyledi. 2007’yi “kayıp yıl” diye tanımlayarak bunu önlemenin yolunun genel seçimlerin cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öncesine alınması olduğunu vurguladı, “Atı arabanın arkasına değil, önüne koyarsak daha doğru bir iş yapmış oluruz” dedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal erken seçime karşı çıkan ve cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda uzlaşma isteyen TÜSİAD’ı eleştirerek, “uzlaşma” söyleminin, uzlaşmadan cumhurbaşkanı seçmek isteyenlere onay vermek anlamı taşıdığını söyledi. Baykal, “Seçimin zamanında yapılması, ne anayasanın kaçınılmaz bir hükmü, ne demokrasinin zorunlu gereğidir. Yapılması gereken kasımdaki seçimin nisana alınmasıdır. Bu tablo karşısında gerçekleri söyleyebilmek herkes için kolay olmayabilir” dedi.

  • MECLİS’TEN OLSUN – Başbakan Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimleri için “Parlamento dışından da aday olunabilir” açıklamasını değerlendiren Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “Türkiye demokrasisi önceki yıllara göre çok daha kuvvetlidir. Her şey şeffaftır. Cumhurbaşkanının Meclis içinden çıkmasını daha çok doğru bulurum” dedi. Gül, “2007 yılının kayıp bir yıl olmayacağını” belirterek “gelecek dönemde tek başına iktidar olacaklarına inandıklarını” iddia etti.

  • AKLAN SONRA SEÇİL – AKP yönetimini yolsuzluklara göz yummakla suçlayan eski AKP’ li yeni bağımsız milletvekili Fuat Geçen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a “Eğer Cumhurbaşkanı adayı iseniz dokunulmazlığa bağlı olarak hakkınızda bekleyen yolsuzluk dosyası olmamalı. Bir an önce dokunulmazlıkların kaldırılarak aklanmanız gerekir. Önce hakkındaki yolsuzluk dosyalarından aklan sonra cumhurbaşkanlığına seçilmeyi düşün” çağrısı yaptı.

  • ASGARİ ÜCRET YERİNDE SAYDI – DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi’nin son 28 yılda yaklaşık 3 kat büyüdüğünü, bunun asgari ücrete yansımadığını ortaya koydu. Aynı artış yaşansaydı, geçen yıl net 831 YTL olan asgari ücret 1125 YTL olacaktı. 12 Eylül askeri müdahalesinin yapıldığı 1980 yılının asgari ücret açısından yıkım dönemi olduğu savunulan araştırmada, 1980’den önceki yıla göre neredeyse yarı yarıya düşen asgari ücretin, 28 yıl boyunca 1978 yılındaki değerinin altında  dolaştığı belirtildi.

  • GEÇMİŞTEN DERS ALINSIN – Devrim şehidi Kubilay ve arkadaşları, Menemen’de binlerce kişinin katıldığı tören ve mitingle anıldı. Mustafa Fehmi Kubilay, şehit bekçiler  Hasan ve Şevki, laik Cumhuriyet’e yönelik saldırıların yoğunlaştığı ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tartışıldığı bir dönemde, katledilişlerinin 76. yıldönümünde, binlerce kişi tarafından Menemen’de anıldı. Topçu Binbaşı Tamer Akpınar, 76 yıl önce Menemen’de yaşananların  birkaç “meczubun” işi olmaktan öte anlam taşıdığını vurguladı. Yıldıztepe’ deki törenin ardından gerçekleştirilen “Menemen’den Çankaya’ya Cumhuriyet Mitingi’nde buluşan kitleler, “Çankaya yolları şeriata kapalı”, “Hepimiz Kubilay’ız” sloganlarıyla, ülkenin kazanımlarına sahip çıkacaklarını vurguladılar.Katılımcılar yürüyüş sırasında sık sık “Çankaya laiktir laik kalacak” sloganı attılar.

  • AKDAĞ’IN  ZORUNLU HİZMET ISRARI –  Göreve geldiği ilk yıllarda zorunlu hizmeti kaldıran Bakan Akdağ, bu hizmeti yapmayan doktorların diplomasını onaylamama kararı aldı.

25 Aralık

  • TUZAĞA DÜŞMEYİN – Alışveriş günlerinden önce bankalar birbirinden çekici kredi seçenekleriyle vatandaşı çekmeye çalışıyor. Bankalar kredi faizlerini düşürmenin yanı sıra taksit uzatıyor ve geri ödemeleri öteliyor. Bankaların aynı günlere denk gelen Yılbaşı ve Kurban Bayramı öncesinde verdiği bayram kredilerinde faizler yüzde 1.59’a kadar düşerken vadeler 18 aya kadar uzadı. Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz , “Bankalar vatandaşı kendilerine çekme yarışına girdi. Kredi tekliflerine ihtiyatlı yaklaşın” dedi. Genel Başkan Yardımcısı Özer de kredi kartı ile tüketici kredileri arasında ağır borç yükü altında kalan birçok vatandaşın, borcunu ödemek için mal almadan kredi kartına taksitle işlem yaptırıp nakit para bulduğunu belirterek, “Kredi kartı tefecileri ortaya çıktı. Kredi kartı tefecileri, kendisine gelen borçlunun kredi kartına mal satmadan taksit yapıyor. Örneğin kredi kartından 1000 YTL çekiliyor. Kart sahibine 700-800 YTL arasında para veriliyor.

  • TÜCCAR DEVLETE TEPKİ –  Giydikleri “Gafur tipi” pijamalarla Osmangazi metro istasyonu önünde toplanan Türkiye Kamu- Sen Bursa İl Temsilciliği üyesi bir grup, 2007 bütçesini protesto etti. Kamu-Sen Bursa Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, milli gelirin iki katına çıktığı belirtilmesine rağmen yatırımlara ayrılan payın yüzde 22 oranında azaldığını belirterek, bütçenin, IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların taleplerine göre hazırlandığını iddia etti ve bu sürecin “sosyal devletten tüccar devlete geçiş” in bir işareti olduğunu öne sürdü.

  • ÖĞRETİM BİRLİĞİNE DARBE – Meclis’te Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşülürken dağıtılan kitabın 35. sayfasında laikliğin çiğnendiğini belirten Gazalcı, Bakan Çelik’in “Darwin’in Türk ırkını aşağıladığı” yönündeki ifadesine de tepki göstererek bunun bilim adamının ortaya koyduğu kurama aykırı olduğunu kaydetti. Bütçe tasarısında “Eğitimin evrensel nitelik taşıyan amaçlarının gerçekleşmesi için de dinin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır” denildiğine dikkat çeken Gazalcı, “Eğitim ile din karıştırılmıştır. Öğretim birliği bozulmuştur” diye konuştu. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da, Milli Eğitim Bakanlığı’nın  okullarda şiddeti önlemek için sorunlu çocukları örgün eğitimin dışına çıkararak açık öğretime yönlendirme önerisini  yanlış bulduklarını belirterek bu şekilde şiddete karışan gençlerin sokağa itileceğini ifade etti. Saylan, yaptığı yazılı açıklamada, MEB’in önerisinin “Okullar olmasa eğitimi ne güzel yönetirdim” diyen anlayışla aynı olduğunu vurguladı.

  • ÇİN’E TEKSTİL KOTASI – Dış Ticaret Müsteşarlığı, Çin menşeli 44 tekstil ve konfeksiyon ürününün ithalatında kota uygulamasına karar verdi. Kota içerisinde, tişört, kazak, ceket, hırka, takım elbise, etek, pantolon, kaban ve pardösü gibi giyim eşyaları ile perde, masa örtüsü gibi ev eşyaları da yer alıyor. Bi soru önergesine verilen cevapta da Türkiye’nin son 4 yılda ithal ettiği her 10 oyuncaktan 9’unun Çin’den geldiği ortaya çıktı. Türkiye; Eritre, Mauritius, Guetemala ve Madagaskar gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 69 ülkeden son 4 yılda 422 milyon dolarlık, 89 milyon kilogram oyuncak ithal etti.

  • ABD, ERCAN’IN AÇILMASINDAN YANA DEĞİL – Büyükelçi Charles Ries, Atina’da yayımlanan Tipos Tis Kiryakis gazetesine verdiği demeçte, Türk hükümetinin isteği üzerine ABD’nin KKTC’ye doğrudan uçuş konusunu incelediğini, ancak olumsuz sonuca vardığını belirtti. Büyükelçi Ries, “İzolasyonların kaldırılması için doğrudan uçuşlar konusunu inceledik. Böyle bir şey ticari açıdan kalıcı olmadığı gibi, uluslar arası anlaşmalarla ilgili olarak da hukuki engeller bulunmaktadır” diye konuştu. Ries, Kıbrıs sorununun çözümü için Anan Planı’nı desteklediklerini yineledi.

  • DEŞTEPE HÖYÜĞÜ DEŞİLİYOR – “Kalkolitik (maden) çağının” sonuna ve “tunç çağının” başına doğru Aydın’da insanların ilk kez yerleştikleri, yörenin en eski höyüğünün yağmalanmasına başlandı. Aydın’da bazı zenginlere peşkeş çekilen Deştepe höyüğü çevresinde yapımına başlanan villaların yıkımını önlemek amacıyla kalkan görevi görmesi için, bir de “Höyük Camisi” planlandı. Cami için bağış toplama kampanyası sürüyor. Belediyenin yöreyi imara açmasını Kültür Bakanı Koç’un desteklediği öne sürülüyor.

  • SORUMLULAR YARGILANMADI –  Kahramanmaraş’ta 24 Aralık 1978’de faşistlerin alevi yurttaşlara saldırılarıyla 111 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 28. yıldönümü nedeniyle demokratik kitle örgütleri, katliamı lanetlerken sorumluların hâlâ yargılanmadığını ifade ettiler. Adana Alevi Bektaşi Birliği’nin açıklamasında, tüm Alevi katliamlarının  “dinin elden gittiği ya da camilere saldırı olduğu” yönündeki provakasyonlarla başladığı belirtilerek Alevilerin hiçbir zaman camilere yönelik olumsuz yaklaşımda bulunmadığı vurgulandı.

  • ÇOCUĞA KELEPÇE YASAK – Çocuk Koruma Yasası’nın uygulama yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre, suça sürüklenen çocuğun ifadesinin alınması veya çocuk hakkındaki diğer işlemler sırasında, çocuğun yanında sosyal çalışma görevlisi bulundurulabilecek.

  • KUTAN: NİYE KORKUYORSUNUZ? – Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, “Değiştirin anayasayı, cumhurbaşkanını halk seçsin. Niye korkuyorsunuz milletten?” dedi.

26 Aralık

  • AKP OYLARI YETMEZ – Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu anayasa hükümlerinin açık bir şekilde cumhurbaşkanlığı seçiminin en az Meclis’in üçte ikisini oluşturan 367 milletvekilinin hazır bulunması ve oy kullanması durumunda gündeme alınabileceğini belirtti. Anayasanın 102. maddesinin “Cumhurbaşkanı TBMM üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilecektir” hükmünü taşıdığını,karar için aranan nitelikli çoğunluk üzerindeki katılımın aynı zamanda toplantı yeter sayısı olduğunu öne süren Kanadoğlu, birinci oylamada seçim sandığına en az 367 oyun atılmaması durumunda sonuç alınmış olmayacağını ve bu durumda ikinci tur oylamaya geçilemeyeceğini vurguladı. 20 günlük süre içinde sonuç alınamamasının otomatik olarak TBMM seçimlerinin yenilenmesini gerektireceğini öne süren Kanadoğlu, AKP’nin muhalefetin katkısı olmadan cumhurbaşkanı seçmesinin olanaksız olduğunu, bu koşullarda muhalefet partilerinin seçimlerin yenilenmesini sağlayabileceklerini savundu. Anayasanın açık hükümlerine rağmen AKP’nin seçimi sürdürmesi halinde ise Anayasa Mahkemesi’nin seçimleri iptal edebileceğini de öne sürdü.

  • KÜRTLERE BY-PASS  –  Ankara ile Şam arasındaki serbest ticaret anlaşması çerçevesinde, ikili ticaret kapsamında Irak’a yapılan taşımacılıkta güzergâh, Suriye üzerine kaydırılacak. Böylece, bölgesel Kürt  yönetiminin denetiminde bulunan Habur Sınır Kapısı’nın, Irak ile ticarette öncelikli güzergâh olması konumu ortadan kaldırılacak. Ticaretin kolaylaştırılması için de  Türkiye ile Suriye arasında beş sınır kapısının açılması söz konusu olacak.

  • İNÖNÜ ANILDI – Türkiye Cumhuriyeti’nin 2. Cumhurbaşkanı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı ve Lozan Antlaşması’nın mimarı İsmet İnönü, ölümünün 33. yılında Anıtkabir’deki gömütü başında düzenlenen resmi törenle anıldı.

  • AKP ZENGİNİ SEVİYOR – Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı Hanehalkı Bütçe Araştırması, “2005 Gelir Dağılımı” sonuçlarına göre, en zengin yüzde 5’lik gelir grubu ile en yoksul yüzde 5’lik gelir grubu arasındaki gelir farkı 23 katın üzerinde. Nüfusun en düşük gelirli yüzde 5’i toplam gelirden yüzde 1’in altında pay alırken en yüksek gelirli yüzde 5’i taplam gelirin yaklaşık beşte birini alıyor. En yoksul yüzde 20’lik kesimin toplam kullanılabilir gelirden aldığı pay yüzde 6.1’de kalıyor. Rapora göre kırsal kesimin ve düşük gelirlilerin toplam gelirden aldıkları pay giderek azalıyor.

  • TÜRKİYE’DE KAR VE POYRAZ ALARMI –  İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, Perşembe gününe kadar etkili olması beklenen olumsuz hava koşullarına karşı yetkilileri ve yurttaşları uyardı. Kar yağışının bugünden itibaren Karadeniz, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde de etkili olacağı tahmin ediliyor. Karadeniz Bölgesi’nin tamamı, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde de kar yağışının etkili olması bekleniyor.

  • AKP’LİLERE KÖŞK İÇİN EV ÖDEVİ – Başbakan Tayip Erdoğan, grup yönetimine siyasi liderlerin söylemi, üslupları ve yaşamlarıyla ilgili inceleme yaptırıyor.

  • ANKARA’YI GÖKÇEK KİRLETİYOR – Ankara anakent belediyesinin yoksul yurttaşlara dağıttığı kömürün laboratuar incelemesinde, kömürün kalitesinin hava kirliliğine neden olacak düzeyde olduğu saptandı.

  • DİNCİ BASINDAN  THK’YE GASP SUÇLAMASI – Dinci Basın, Kurban Bayramı’na bir hafta kala, Türk Hava Kurumu’nu (THK) kurban derilerini gasbetmekle suçlayarak yurttaşlara deri, bağırsak, fitre ve zekâtlarını istediğiniz yere bağışlayın çağrısı yaptı. Halbuki yasal olarak kurban derisi, bağırsak, fitre ve zekât toplama yetkisi yalnızca THK’de bulunmaktadır.

27 Aralık

  • ANAYASA DELİNMESİN – Hukukçulara göre TBMM’de 367 kişi sandığa gitmezse erken seçim kaçınılmaz olur. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’ nun Cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis’teki ilk iki tur oylamada 367 kişi sandığa gitmezse üçüncü ve dördüncü  turlara geçilemeyeceği; dolayısıyla anayasa uyarınca erken seçimin kaçınılmaz olacağı görüşüne anayasa hukukçuları destek verdi. Prof. Nemci Yüzbaşıoğlu, “Sine-i millete gerek yok. Anayasaya göre, Meclis’e 185 milletvekilinin gitmemesi yeterlidir. AKP’nin 354 milletvekili olduğuna göre, 13 kişi daha bulması gerekir. Milletvekili sayısı 366’yı bulmazsa seçim yapılamaz” dedi. Prof. İbrahim Kaboğlu da ilk turda üçte iki çoğunluk kuralına uyulmadan yapılan oylamanın geçersiz olacağını vurgulayarak, salt çoğunluğun yeterli olduğu üçüncü tur oylamaya geçilemeyeceğini kaydetti. Üçte iki çoğunluk kaydının, milletvekillerini cumhurbaşkanı adayı üzerinde elden geldiğince uzlaşmaya yönlendirdiğini belirten  Kaboğlu, “Bu nedenle uzlaşma arayışı süreci gerçekleşmeden, doğrudan salt çoğunluğun amacına da aykırıdır” diye konuştu

  • BEŞ KİŞİDEN BİRİ YOKSUL – Türkiye İstatistik Kurumunun yoksulluk çalışmasına göre:

    • Tam 623 bin Türk vatandaşı açlık sınırının altında yaşıyor. 14 milyon 681 vatandaşımız da, yani her beş kişiden biri, yoksulluk sınırının altında.

    • Dünyada, kişi başına günde 1 doların altında gelirle yaşamaya çalışanlar “aç” diye tanımlanıyor.Araştırmada 1 dolarlık gelir, Türkiye’deki satın alma gücü paritesine göre uyarlanmış ve 2005 yılı için 83.04 Yeni Kr olarak hesaplanmış

    • Bunların sayısı 10 bin kişi. Diğerleri ayda 47.5 YTL’nin altında (günde 158 Ykr) yaşıyor ve 628 bin açın kalanını oluşturuyor. Yani Türkiye’deki açlar, 300 bin liralık sandviç gibi bir ekmeğin üçte birinden azı ile karın doyurmaya çalışıyorlar.

    • Bu hesapta giysi ve barınak yok. Onları da katınca, 4 kişilik bir ailenin zar zor geçinebilmesi için ayda 487 YTL kazanabilmesi gerekiyor. Bu da 1 dolar 83 kuruş  varsayımı ile hesaplanmış ve böylece her bir aile ferdine günde en fazla 178.5 Yeni Kuruş düşüyor. 1 milyon 109 bin kişi de bu durumda.

  • HALKINA TERS DÜŞMEMELİ – En uygun cumhurbaşkanının nasıl olması gerektiği sorusuna en iyi cevabın “anayasanın şartlarının karşılanması” olmadığını savunan CHP lideri, “Mesela, halkıyla, ordusuyla, yargısıyla ilişkisini olması gereken zemine oturtmayan kişi cumhurbaşkanı olmamalı. Mesela, kendi askerine, ‘Askerlik yan gelip yatma yeri değildir’ diyen birisi cumhurbaşkanı olmamalı. Vatandaşına ‘Ananı da al git’ diyen bir insan cumhurbaşkanı olmamalıdır” diye konuştu.

  • HİZBULLAH MECLİS’E GİRME HAZIRLIĞI YAPIYOR – Erken seçim baskılarının arttığı bugünlerde yakın zamanlara kadar hunhar cinayetleriyle gündemden düşmeyen köktendinci  Hizbullah örgütünün de seçimlere hazırlanmaya başladığı öne sürülüyor. İddialara göre örgüt, önümüzdeki genel parlamento seçimlerinde demokratik kanalları zorlayarak, siyasal sistem içinde temsil edilme çabasında.

  • YİMPAŞ YÖNETİCİLERİNE HAPİS CEZASI – Mahkeme, YİMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Uyar ve 10 kişinin, “Sermaye Piyasası Kanunu’na Muhalefet ve İzinsiz Halka Arz” suçundan 2’şer yıl hapis, 10’ar bin YTL ağır para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

  • SUSUZLUK PUSUDA BEKLİYOR – Kocaeli örneğinin ders olması gerektiğini belirten uzmanlar zaman geçirilmeden “Su Çerçeve Yasası” nın çıkarılmasını istedi. Su sorunu ve çözümüne yönelik öneriler içeren “Türkiye’nin Su Reçetesi” raporunda da 22 maddelik bir öneri paketi hazırlandı.

  • TRT’DE İKTİDAR KAVGASI – TRT Genel Müdürlüğü’ne yaklaşık 1.5 yıldır atama yapamayan AKP iktidarı, Genel Müdür Vekili Ali Güney’le de ters düştü. Edinilen bilgilere göre Güney, özellikle Papa’nın ziyareti sırasında yaşanan skandallar nedeniyle Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Devlet Bakanı Beşir Atalay’ın tepkisini çekti. Atalay, Güney’in yerine Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Mete’yi getirmek için kolları sıvadı.

  • ASGARİ ÜCRETE 23  YTL ZAM –  Asgari Ücret Tesbit Komisyonu, dün 3. kez bir araya gelerek son değerlendirmeleri yaptı. Değerlendirmeye göre, asgari ücret, 2007’nin ilk 6 ayı için net 403 YTL, ikinci 6 ayı için de 419 YTL olarak belirlendi

  • İŞÇİ BU YIL DA SÜRÜNECEK – Türk-İş Başkanı Salih Kılış, asgari ücrete yapılan zamların sürekli yaşanan fiyat artışlarını karşılamadığının altını çizerek, ücretlerde reel olarak yüzde 9 aşınma yaşandığına dikkat çekti.

28 Aralık

  • BAYKAL’DAN REST –  Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasının Türkiye’ye zarar getireceğini düşündüklerini söyleyen Baykal Sabih Kanadoğlu’nun yorumları hakkında şunları söyledi: “Önemli hukukçular önemli yorumlar yapıyorlar. Bugünkü MYK toplantısında karar aldık. Bu iddiaları önemseyerek, gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamak amacıyla komisyon oluşturma kararı aldık. Ancak bu durum olsa da olmasa da biz Başbakan’ın Cumhurbaşkanı seçimi senaryosunun dekoru haline gelmeyeceğiz. Erdoğan aday olursa oylamaya katılmayacağız. AKP grubuna başkan seçer gibi Türkiye’ye cumhurbaşkanı seçerler. Bu ağır bir tablo olur.

  • KANADOĞLU: KUŞKU BULUNMUYOR – Turgut Özal’ın cumhurbaşkanlığı seçiminde üçte iki çoğunluk koşulunun aranmadığı, dolayısıyla iktidardaki AKP’nin de 354 milletvekiliyle seçim yapabileceği tezine karşı çıkan Sabih Kanadoğlu, “O tarihte yürürlükte olan içtüzükte cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin hiçbir hüküm yer almıyordu. Bu nedenle Meclis kararları aleyhine Anayasa Mahkemesi’nin denetime başvurma olanağı yoktu. Ancak 1996 yılında yapılan değişiklikle bu yol açıldı” dedi. Sabih Kanadoğlu böyle bir seçimin, “Anayasanın 102. maddesinde yazılı üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile seçilir hükmüne aykırılığında kuşku bulunmadığını” vurguladı.

  • PROF. BATUM: BU KADAR BASİT –  Prof. Dr. Süheyl Batum da cumhurbaşkanı seçimi ve anayasanın değiştirilmesi gibi, 376 üye ile karar verilmesi gereken durumlarda, TBMM’nin bunun altında bir toplantı yeter sayısı ile toplanabileceğini ileri sürmenin anayasanın lafzına ve ruhuna uygun olmadığını belirtti. Batum, “Bu kadar basit. Nitekim Sayın Demirel 431/450, Sayın Sezer de 533/550 üyenin katılımlarıyla seçilmişlerdir” dedi. Batum, 1982 Anayasası’nda “Anayasa’da başkaca  hüküm yoksa” Meclis’in üye tam sayısının salt çoğunluğu ile toplanıp toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar vereceğini vurguladığını belirtti.

  • TÜRKİYE’DEN AB’YE İTİRAZ – Brüksel’den gelen eleştirilere yanıt olarak Lozan Antlaşması’nda belirtilen azınlıkların tüm haklarının tanındığı, Kürtçe kurslarının ise devlet tarafından kapatılmadığı vurgulandı. Raporda, Şemdinli olaylarına neden bu kadar ayrıntılı yer verildiğinin anlaşılmadığı belirtilirken, karakol dışında yapılan işkencenin  hiçbir ülkede saptanamayacağı iddia edildi. Türk Ceza Yasası’nın 301. maddesindeki sorunun da uygulamadan kaynaklandığı ileri sürüldü.

  • YÜZLERCE KÖY YOLU KAPANDI – İstanbul-Ankara bağlantısının gerçekleştirildiği Bolu Dağı geçidinde kar yağışı nedeniyle ulaşım güçlükle sağlandı. Aşırı kar yağışı nedeniyle Ordu, Bartın, Bitlis, Batman, Şırnak, Muş ile Mardin, Siirt, Van ve Samsun’un bazı ilçelerinde dün eğitime bir gün ara verildi. Giresun Üniversitesi ve Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde de dün yağış nedeniyle dersler ertelendi. Düzce, Zonguldak ve Trabzon’da bugün de okulların tatil olduğu açıklandı.

  • YURTLARDA MESCİT DÖNEMİ – Ankara’nın göbeğindeki lisenin yurdunda kazan dairesi mescide çevrildi. Bir öğrenci, mescit görüntülerini çekerek, dünyanın en ünlü video paylaşım sitesi ‘youtube’ da yayımladı. Okul yönetimi, konunun gündeme gelmesinden çekinerek geri adım attı. Eğitim-Sen Örgütlenme sekreteri Tuğrul Çulfa, yaşanan tablonun AKP iktidarının eğitime yönelik zihniyetini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

  • İNSAN ONURUNA YAKIŞMIYOR – Asgari Ücret Tesbit Komisyonu çalışmalarına işçi kesimini temsilen katılan, ancak 403 ve 419 YTL’lik yeni tutarı onaylamayarak karara muhalefet şerhi koyan Türk-İş, karşıoyunun gerekçesinde asgari ücretin, “işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret” anlamına geldiğini, 403 YTL’nin ise insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi sağlamaktan uzak olduğunu vurguladı.

  • MENEMEN DEVRİME BAŞKALDIRIDIR – Menemen olaylarının arkasında tıpkı Cumhuriyet döneminin diğer ayaklanması Şeyh Said’de olduğu gibi dış unsurlar bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Ünsal Yavuz, “Derviş Mehmet’in şeyhi Nakşibendi Esat, İngiliz casusu Lawrance ile görüştüğünü itiraf ediyor. Mahkemeye verdiği itirafnamede bu var” dedi.

  • OKULLARA YOK, DİYANET’E VAR – Milli Eğitim Bakanlığı’nın, yaklaşık 50 bin öğretmen açığı bulunurken Diyanet İşleri Başkanlığı Kuran kurslarındaki öğretmen sayısı 2 bin 500’den 4 bin 500’e çıkarıldı.

  • TRİLYONLAR KAZANIYORLAR – Yaklaşık 2 milyon aracın bulunduğu İstanbul’da konuşlanan korsan otoparkların yalnızca 2 saatlik ciroları 1 milyar 200 milyon YTL. Kentin her ilçesinde 20 adet korsan otopark bulunuyor.

  • AKP MAL SAHİBİNE ÇALIŞTI – Son dönemin ekonomi politikası kiracının, işe gidip gelen çalışanın, okulda çocuk okutanın aleyhine işledi. Son üç yılda ev kiraları yaklaşık yüzde 116, taşıma ve servis ücretleri de ortalama yüzde 89 oranında arttı. 2003-2006’da doğalgaz yüzde 47.39, benzin yüzde 60.88, özel dersane ücretleri de yüzde 48.54 artış gösterdi.

29 Aralık

  • TARTIŞMA BÜYÜYOR – Anayasa hukukcusu Profesör Azrak, anayasanın 96. maddesinde “başka hüküm yoksa” Meclis tam sayısının üçte biri ile toplantının yapılacağının hüküm altına alındığını belirterek “Ancak, cumhurbaşkanı seçiminde başkaca hüküm var. Eğer düşük nisapla toplanma imkânı olsaydı o zaman 102. maddede oylama için 367  sayısı hiç öngörülmezdi. En az 367 kişinin hazır bulunması lazım” dedi. Azrak, 367 koşulu yerine getirilmezse seçimin kilitleneceğini ve Meclis’in yenilenmesinin gündeme geleceğini söyledi.

  • SİYASETEN DOĞRU OLMAZ – TBMM Başkanı Bülent Arınç, Kanadoğlu’nun görüşünün hukuki bir değeri olmadığını savunarak “184’ü arar, seçimi yaparım. Bunun için de Anayasa Mahkemesi’ne gidilip iptal edilmesi mümkün değil” dedi. Arınç, cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağını 16 Nisan’da açıklayacağını da söyledi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Muğla’da katıldığı bir televizyon programında, bugünkü parlamentonun cumhurbaşkanı seçmesinde hukuken hiçbir sakınca bulunmadığını, ancak bunun siyaseten doğru olmadığını söyledi.

  • VIP VERGİ DAİRESİ AÇILDI – Ekonominin devlerine hizmet verecek Büyük Mükellefler Vergi Dairesi, 500 büyük kuruluşu listesine aldı. Listenin başında yer alan POAŞ’ı sırasıyla THY, Aygaz, BP ve OPET izliyor. Bekleme salonunda plazma  TV dahil her türlü konfora yer verilen Mecidiyeköy’deki eski Tekel Likör Fabrikası binasında hizmet verecek VIP’lere özel vergi biriminde, her 10 mükellefe 1 görevli hizmet sunacak.

  • HİZBULLAH’IN GÖZÜ DERİDE – TSK tarafından hazırlanarak Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun’a verilen bir raporda, Hizbullah terör örgütünün kurban derilerini toplamak ve buradan kazanç sağlamak için hazırlık yaptığını ortaya koydu. Raporda kurban derilerinin Hizbullah adına değil, cami yaşatma dernekleri ve Kuran kursları adıyla toplanacağı belirtilerek “Hizbullah bu planlamaya 3 ay önceden başlamıştır. Yardım toplama faaliyetlerinde çalışmak amacıyla İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’da görevlendirilecek isimlerin belirlendiği bilgileri edinilmiştir” denildi.

  • İSTANBUL’U ERDOĞAN YÖNETİYOR – İstanbul’da AKP’nin genel ve yerel iktidarının olumsuzluklarının tartışıldığı toplantıya katılan milletvekillerinden Hasan Fehmi Güneş, AKP’nin ulusal saygınlığı koruyamadığını belirtti. Mehmet Sevigen de Erdoğan’ın Valiyi ve belediye başkanını bypass ederek İstanbul’u kendisinin yönettiğini söyledi.

  • AKP’NİN BORÇ PROGRAMI – Hazine 2007’de 167 milyar YTL  borç ödeyecek, 122 milyar yeniden borçlanacak. 2007’de dış borçlanma hedefinin ise programda 5.5 milyar dolar olarak öngörüldüğünü ifade eden Babacan, uluslar arası kuruluşlardan da yaklaşım 4.4 milyar dolarlık kredi kullanımı planlandığını açıkladı.

30 Aralık

  • YA UZLAŞMA YA MAHKEME – CHP lideri Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda toplantı yetersayısının 367 olduğuna ilişkin hukuki tartışmalarla ilgili olarak bir komisyon kurduklarını anımsatarak hukukçuların değerlendirmelerinin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Hukukçuların uyarılarına karşın AKP’nin böyle bir süreci zorlamaya gerek olmadığını belirten Baykal, “AKP’yi uzlaşmaya çağırıyorum” dedi. Erdoğan’ın neden cumhurbaşkanı olmaması gerektiğini ortaya koyduklarını, ancak bunlara hiç yanıt verilemediğini vurgulayan Baykal, “Çoğunluk bizdendir, biz istediğimizi cumhurbaşkanı yaparız, anayasa buna engel değil” anlayışının haklı görülemeyeceğini kaydetti. CHP lideri, AKP’nin uzlaşmaya yanaşmaması durumunda izleyecekleri yolu da açıkladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Sayın Arınç’ın ‘184’ ü bulursam oylamayı yaparım’ dediği ilk turun yapılmasının hemen arkasından, 10 dakika sonra, Anayasa Mahkemesi’nin önüne götürürüz. Anayasa Mahkemesi’nin hukuki mütalaa vermesi sağlanarak seçim yapılmadan, turlar tamamlanmadan, seçilmiş bir cumhurbaşkanının durumu tartışmaya açılmadan, belki konuyu çözme imkânı  sağlanabilir. İşi oraya kadar götürüp götürmeyeceklerine karar versinler. Eğer iktidar inatlaşmayı sürdürürse tüm bu aşamaları yaşamak zorunda kalabiliriz.

  • ORTAK TALEP DEMOKRASİ – Estima şirketinin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’nin demokratik bir ülke olmasını destekleyenlerin oranı  yüzde 92.8, şeriat uygulaması isteyenlerin ise yüzde 14.4. Araştırmada, insan haklarına saygıyı destekleyenler ve insan haklarının demokratik bir rejimin temeli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 92, laikliği ve Atatürk ilkelerini destekleyenler yüzde 87.9, pazar ekonomisinden yana olanlar yüzde 64.5, dokunulmazlıkların sınırlandırılmasını destekleyenler yüzde 28.2 olarak belirlendi. Yapılan araştırmaya katılanlara mevcut sorunları çözebileceğine inanılan, gönülden desteklenen bir parti olup olmadığı sorulduğunda halkın yüzde 53.5’i böyle bir partinin olmadığı yönünde görüş belirtti. Gönül rahatlığı ile oy verecek partileri olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 39.7’de kaldı. Gönül rahatlığı ile oy verecek bir parti olmadığını düşünenler arasında kadınların oranı yüzde 57.2, 35-44 yaş grubundaki yetişkinler yüzde 59.3, 45-54 yaş aralığındakiler yüzde 58.3, lise mezunları yüzde 62.3, üniversite mezunları yüzde 62.8 olarak saptandı.

  • THK’YE SAHİP ÇIKIN – Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı emekli Tümgeneral Yusuf Güngör, her bayram kurban derisi toplamak amacıyla bazı karanlık odakların ortalıkta dolaştığına işaret ederek “Yurttaşlarımızdan, art niyetli kişileri gördükleri anda polise ihbar etmelerini rica ediyorum. Bu kişiler ayrıca THK’yi karalıyorlar. THK, Atatürk’ün kurduğu bir kurumdur. Yurttaşların, büyük öneme sahip bu kurumun yıpratılma kampanyasına karşı ilgisiz kalmalarına isyan ediyorum” diye konuştu.

  • KIBRIS POLİTİKASINA İNCE AYAR – AKP HÜKÜMETİNİN, DÖNEM BAŞKANI Finlandiya’nın aracılığı ile yaptığı yeni açılımla ortaya koyduğu tavizler MGK’ de masaya yatırıldı. Sunumda Türkiye’nin bundan sonraki tutumu “Kıbrıs sorununun çözümü için BM zemininin sağlanması, AB Konseyi’nin bu yönelişi onaylaması ve destek vermesi, Kıbrıs konusunda, BM çakısı altında çözüm sürecine başlanıp konunun AB ile ilişkisinin tamamen kesilmesi” şeklinde sıralandı.

  • TEHDİTLE KURAN OKUTTULAR – Adana’daki Anadolu Lisesi’nde din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde tehlikeli uygulama. ÖSS’ye hazırlanan son sınıf öğrencileri, notlarının kasıtlı olarak düşürüleceği korkusu yaşarken aynı tarihlerde “insan ve kaderi” ve “İslamda ibadetin faydaları” ünitelerini işlemesi gereken din dersi öğretmeni Bilgehan Çetinkaya, müfredat dışı hatim indirmeyle ilgili iddialar hakkında bir açıklama yapmadı.

  • ÖZDEN DE ‘367’ DEDİ – Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden ve Başkanvekili de üçte iki çoğunluğu savundu. Yekta Güngör Özden, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir kişinin öngörülen en az 367 oyu alabileceği sayıda üyenin bulunmasının zorunlu olduğunu belirterek, “Bu sayıyı gösteren bir katılma olmamışsa birinci tur yapılmamış sayılır” dedi.

  • ERDOĞAN’A GÖRE ZENGİNLEŞTİK – Ulusa Sesleniş konuşması yapan Başbakan, 2006’yı başarılı yıllar hanesine yazdı. 2006 yılında Türkiye’nin son derece önemli gelişmeler kaydettiğini savunan Erdoğan, 2007 yılında ülkenin çıkarları ve milletin değişim iradesi doğrultusunda kararlı adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi. Zenginle fakir arasındaki makasın daralmaya başladığını ileri süren Erdoğan, 2011’de borçsuz bir Türkiye hedeflediklerini belirtti.

  • BAYKAL’A HAKARET DAVASI – Deniz Baykal’ın 12 Aralık’ta CHP grup toplantısında kendisine yönelik sözlerinin eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığını savunan Başbakan, 25 bin YTL manevi tazminat istedi

  • YİNE ATATÜRK’E SALDIRI – Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği İlköğretim 8. Sınıflar Başarı Değerlendirme Sınavı için hazırlanan kitapçıkta “Atatürk’ten “halifenin memuru” diye söz edildi. Prof. Fevzi Demir, “Bu tür sorularla, Kurtuluş Savaşı’nın padişah tarafından başlatıldığı tezleri meşrulaştırılmaya çalışılıyor” dedi.

31 Aralık

  • DEMOKRASİ BİR UZLAŞMA REJİMİDİR – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bayram ve yeni yıl nedeniyle yayımladığı mesajda, AKP iktidarına Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda “Tüm adımlar uzlaşmayla atılmalıdır” mesajı verdi. Demokrasinin bir uzlaşma rejimi olduğunu vurgulayan Sezer, yapıcı eleştirilerin dikkate alınmasının yanlış adımların atılmasını önleyeceğine dikkat çekti. Sezer, “Tüm adımların uzlaşmayla atılması, ülkenin önünü kapatacak girişimlerden, gerginlik yaratacak tutum ve davranışlardan kaçınılması önemlidir” dedi.

  • AKP: ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDİLEMEZ  –  Deniz Baykal’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde 367’nin altında bir katılımla oylamaya gidilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuracakları yolundaki açıklamasına tepki gösteren AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, TBMM kararlarının Anayasa Mahkemesi’nin denetiminde olmadığını, bu nedenle mahkemeye gidilemeyeceğini söyledi. Fırat, “Gidilse bile Anayasa Mahkemesi reddeder” dedi. Fırat, AKP’nin 367’yi bulmak için transfer düşünmediğini açıkladı.

  • F TİPİNE İYİLEŞTİRME İSTEMİ – Demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği ortak basın açıklamasında, tutuklu ve hükümlülere ikinci bir ceza daha verilmesinin evrensel hukuk kurallarına aykırı olduğu kaydedildi.

  • HÜKÜMET TEKEL’İ SIFIRLADI – Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (BYDK) raporuna göre vergi uygulamaları, kurumun yabancılarla rekabetini engelliyor. Sigara üretimine getirilen 1.2 YTL’lik sabit vergi nedeniyle TEKEL’in kârı 113 milyon YTL düşerek ‘sıfır’ seviyesine indi.

Hâmi Karslı’nın notu: 2006 bence kayıp bir yıl. Umarım 2007 ülkemiz ve insanlarımız için daha iyi bir yıl olur.

Hâmi Karslı  /  Tokat CUMOK