01 Eylül 2007
Ağustos – 2007′ de TÜRKİYE TABLOSU
Hatice EKEOĞLU
TOKAT CUMOK
1 Ağustos
- AKP ÜSTÜNE ALINMADI – AKP, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın cumhurbaşkanı adayının taşıması gereken niteliklerle ilgili olarak bir kez daha vurguladığı “Sözde değil özde laik” değerlendirmesini “üzerine alınmadı”. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Zaman zaman ben de diğer arkadaşlarımız da, cumhuriyete sahip çıkma, onu çağdaş uygarlık düzeyinin önüne geçirme düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaşırız. Genelkurmay Başkanımızın o ifadesi de bu amaçla söylenmiş bir ifadedir. Bunu siyasi polemik konusu yapmanın doğru olmadığı düşüncesindeyiz” dedi. AKP Gurup Başkanvekili Faruk Çelik ise “Her kurumun hukuk devletinde sorumluluk alanı bellidir, o çerçevede herkes söyleyeceğini söylüyor, yapması gerekeni yapıyor” diye konuştu.
- ATATÜR DÖNEMİNİN SONU – Washington Times’taki yorumda, türbanın Çankaya’ya çıkması halinde devlet dairelerinde türbana engel kalmayacağı savunularak “Bu, resmen Türkiye’nin çehresini değiştirir. Atatürk döneminin sonunu simgeler” görüşü dile getirildi. Gazetede, Fratti’nin “laik azınlığın hakları”na ilişkin açıklamasının “çarpıcı” bulunduğu belirtildi.
- BUĞDAY BİLE TÜKENDİ – Hükümetin tarım politikaları ve kuraklık nedeniyle buğday üretiminde yüzde 40 oranında düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Antalya Ziraat Odası Başkanı Vahap Tuncer “Türkiye’nin yaklaşık 21 milyon ton dolayında buğday rekoltesi vardı. 1.5 milyon ton dolayında ihtiyaç fazlası üretilirdi. Ama bu sene 3 milyon ton dolayında bir açık, 1.5 milyon ton dolayında ithal yapılmasını zorunlu kılıyor” dedi. Seçim öncesi Toprak Mahsulleri Ofisi depolarındaki buğday stoklarının eridiğini bildiren Tuncer. Önümüzdeki dönemde arz yetersizliği yaşanacağını söyledi. Çiftçilerin ve tüccarların buğday stoklayarak fiyatının armasını bekleyeceğini anlatan Tuncer, ekmeğe zam geleceğini ifade etti.
- DOLAR DÜŞTÜ, KARLAR UÇTU – 2000’li yıllarla birlikte dolar tüm dünyada düşüşe geçerken, “tatlı karlarından” vazgeçmek istemeyen sıcak para, çareyi, Türkiye başta olmak üzere yüksek getiri sunan gelişmekte olan ülkelere akmakta buldu. Böylece kendi ülkesinde kalsaydı yüzde 20’leri bulan kayıplarla karşılaşacak olan yatırımcı, Türkiye’ye gelerek, dolar bazında yüzde 60’ları varan karlar elde etti. Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için en cazip ülkelerden biri olmasını sağlayan bu getirinin arkasında yatan ise yüksek faiz.
- SAĞLIĞA SEÇİM YATIRIMI – AKP’nin seçim yatırımı olarak temmuz ayı başında yurt genelinde 32 bin 500 sağlık personeli atadığı belirlendi. Genel seçimler öncesi AKP, yaklaşık 100 kadar hemşireye ihtiyacı olan Maltepe Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 187 hemşire ataması yaptı.
- AKP ANAYASAYI ISITIYOR – Öncelikli başlıklar cumhurbaşkanının yetkileri ve anayasa mahkemesi’ne üye seçimi. Seçimlerin hemen ardından Mersin Milletvekili Zafer Üskül aracılığıyla anayasadaki Atatürkçülük kavramlarını tartışmaya açan AKP iktidarı, yeni dönemde kapsamlı bir anayasa değişikliği yapmaya hazırlanıyor. “idarenin hiçbir işlem ve eylemi, hiçbir halde yargı mercilerinin denetimi dışında bırakılamaz” hükmünü yeni anayasaya koymaya hazırlanan AKP,bu yolla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK),Yüksek Askeri Şura (YAŞ) ve Cumhurbaşkanının yaptığı işlemlerde yargı denetimi yolunu açmayı planlıyor.
- HÜKÜMET KKTC’Yİ ÖKSÜZ BIRAKTI – KKTC’nin eski Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç, “Bu politika bilinçlidir. Türkiye ve KKTC’nin bugüne kadar verdiği mücadeleye ilgisizliktir, saygısızlıktır” dedi.
2 Ağustos
- ÇANKAYA KRİZİNE KARŞI İKNA TURLARI – Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı adayını belirleyebilmek için yoğun kulis yürüten Başbakan Erdoğan, önceki gün saatler süren üçlü zirvenin ardından dün de bakanlarla görüştü. Erdoğan’ın, Büyükanıt’ın açıklamalarının ardından gerçekleşen üçlü zirvede Gül’e, “Yenide aday olma” mesajı verildiği, Gül’ün ise “Önümde engel olmadan çekilmem çelişki yaratır” dediği ileri sürüldü. Gül’ün kararını 6 Ağustos’ta açıklaması beklenirken AKP’nin Gül’ün yanı sıra birkaç aday daha gösterebileceği daha sonra bu adayların çekileceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı adaylığı için yeni formüller üzerinde duran AKP’de Vecdi Gönül’ün adının yeniden gündeme geldiği ifade ediliyor. Bu kapsamda TBMM Başkanlığı için eğer kabul ederse Gül’ün, etmezse Cemil Çiçek’in önerileceği belirtiliyor. Erdoğan’ın, Arınç’a Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanlığı’nı vermek istediği, ancak Arınç’ın Milli Güvenlik Kurulu’da temsil edilen bir bakanlık istediği konuşuluyor. Erdoğan, yarın milletvekilleriyle de bir araya gelerek seçimin parti içi bir kriz yaratmaması için destek arayacak.
- PARAYA UZAKTAN KUMANDA – Piyasadaki yabancının rotası: Londra’da rapor yayımla Türkiye’de karı topla. Türkiye’de son 2 yılda 22 aracı kurum el değiştirdi. Bunlardan 18’ini yabancılar aldı. Bu süreçte Morgan Stanley, Lehman Brothers, Merrill Lynch, UBS, Citibank gibi dünya devleri, satın alma ve ofis açma yoluyla Türkiye’ye geldi. İngiltere merkezli çalışan yabancı aracı kurum ve yatırım bankaları, Türk hisselerine yönelik müşterilerine yaptıkları “al-sat” tavsiyeleriyle endeksi etkiliyor. ABD’deki kredi piyasasından gelen olumsuz haberlere her gün bir yenisinin eklenmesi, küresel piyasalardaki dalganın boyutunu da büyüttü. İMKB’de Ulusal 100 Endeksi ilk seansın sonunda 2 bin 223 puanlık düşüşle 50 bin 601 puana geriledi. Dünya borsalarındaki düşüşü izleyen İMKB’de dünkü günlük kayıp yüzde 2.9’u buldu.
- AKP’Lİ BAŞKANLAR SUSUZ BIRAKTI – Büyük metropoller popülist politikaların kurbanı oldu. AKP’li Büyükşehir belediye başkanlarının zamanında gerekli önlemleri almaması, genel seçime giderken de uyguladıkları popülist politikalar halkı susuzlukla karşı karşıya getirdi. Kent bilimciler, halkın susuzlukla birlikte salgın hastalıklarla karşı karşıya kalabileceğini belirterek duyarlılık çağrısı yaptı. Kuraklık, su sıkıntısını büyük şehirlerde üst noktaya ulaştırdı. Yurttaşlar, Ankara’daki su kesintilerini belediye önünde protesto ederken İstanbul’un barajlarındaki su seviyesi her gün biraz daha azalıyor. Evliya Çelebi’nin “Sudan ibaret şehir” diye tanımladığı Bursa”da da su sıkıntısı yaşanıyor.
- 109 BİN SİLAH KAYIP – Türkiye’nin dile getirdiği, PKK’nin ABD’nin Irak ordusuna verdiği silahları ele geçirdiğine yönelik iddialara ilişkin kaygı, Amerikan Sayıştayı’nın açıkladığı raporla daha da artacak. Raporda 2004 ve 2005 yıllarına ilişkin “ordunun, Irak silahlı kuvvetlerine verilen 110 bin adet AK-47 (Kalaşnikof), 80 bin tabanca, 135 bin koruma ekipmanı ve 115 bin kaksın akıbetinin ne olduğunu söyleyebilme noktasında olmadığı” belirtildi.
- BECERİKSİZ POLİTİKALARIN YÜKÜ İŞÇİYE – DİSK’ten, işsizliğin önündeki en büyük engel olarak gösterilen sigorta primi ve vergiler saptamasına sert yanıt geldi. Yapılan çalışmada, AKP döneminde üretimin yüzde 30, ücretlerin yüzde 3.4 arttığı ortaya konuldu. DİSK’e göre, işveren ve devletin verimlilik konusundaki beceriksizliğini ve piyasaların yükünü işçiler üstleniyor.
- SOROS RENGİ ANAYASA – İstanbul Barosu, AKP’li Üskül’ün Atatürk ilke ve devrimlerinin anayasadan çıkarılması önerisinin siyasal temelli olduğunu belirterek “Asıl amaçları Anayasa Mahkemesi’nin etki alanını kısıtlamak” denildi. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği de “Kırmızı-beyaz renkler yerine, Soros’un turuncusunu koymak istiyorlar” açıklamasının yaptı.
- DSP’LİLER EVE DÖNME YOLUNDA – Genel Başkan Zeki Sezer ‘DSP, birkaç gün içinde resmen TBMM’de temsil edilecek’ dedi. Sezer, grup kurmak için transferlere ‘açık kapı’ bıraktı.
- MUMCU-AĞAR KAPIŞMASI – Merkez sağın yenik liderleri birbirine girdi. ANAVATAN ve DP eylül-ekim aylarında kongre yaparak yeni liderlerini belirleyecek.
- ABD TÜRKİYE’Yİ OYALIYOR – PKK’deki sorun lider kadro değil, lojistik ve militan akışıyla ekonomik kaynaklar. 22 Temmuz seçimleri öncesinde gündeme getirilen bazı PKK’lilerin Türkiye’ye teslim edileceğine ilişkin plan son günlerde yeniden ısıtılıyor. Ancak Öcalan’ın Kenya’dan getirilmesi gibi çok gizli şekilde yapılması gereken böylesi bir operasyon planının genel seçimlerin hemen ardından tuhaf biçimde deşifre olması, ABD’nin terörle mücadele konusunda Türkiye’yi oyaladığına ilişkin ciddi bir kanıt olarak öne çıkıyor.
- ‘KURAKLIK BAHANE’ – AKP iktidarının, su krizine önlem olarak gündeme getirdiği akarsu ve göletlerin kullanım hakkını 49 yılı geçmeyecek şekilde özel sektöre devretme projesine tepkiler sürüyor.
3 Ağustos
- ÇANKAYA GERİLİMİ – CHP lideri Baykal, Erdoğan’ı uzlaşmaya çağırdı, AKP içinde ise arayış sürüyor. Milletvekili genel seçimlerinin ardından siyasette yeni bir dönemin başlaması gereğinin altını çizen CHP lideri Baykal, “Geçen parlamento dönemindeki inatlaşmanın, kamplaşmanın bu parlamentoya yansıtılmaması gerekmektedir. Cumhurbaşkanlığı seçimi bir partinin iç işi sayılamaz. Bu konu 72 milyonu ilgilendiriyor. Seçilecek kişinin parlamentodaki tüm siyasi partilerin içine sindirebileceği biri olması gerekir. Bu olmazsa Türkiye’de tekrar çatışma ve gerginlik dönemi başlar. Kurumlar arasında huzursuzluk ortaya çıkar, toplum tedirginliklere sürüklenir” dedi. Çankaya için seçimlerden önce uzlaşma sözü veren ancak bu yönde bugüne kadar bir adım atmayan Başbakan Erdoğan, yeni adaylar belirlemek için çalışıyor. AKP’li milletvekilleriyle bir araya gelecek olan Erdoğan’ın muhalefetle 2 ya da 3 isim üzerinde bir temas kurabileceğine işaret ediliyor. Saptanacak isimlerin, CHP’nin ve askerin Çankaya’da türbana yönelik katı tutumları nedeniyle eşleri türbansız kişiler olacağı da ifade ediliyor. Başbakan’ın bu yolu denemesi durumunda CHP ve MHP’nin de böyle bir adaya destek verebileceği yorumları yapılıyor.
- ÖNCELİKLİ TEHDİT IRAK – YAŞ ikinci günündeki çalışmalarını da Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaptı. Genelkurmay Karargahı tarafından verilen tehdit algılama brifinginde, Kuzey Irak’ta olası Kürt yapılanmasının faaliyetleri ve Türkiye’nin bütünlüğünü hedef alan bölücü terörün bu bölgeden lojistik destek sağlayarak saldırılarını yoğunlaştırmasının önümüzdeki dönemde de artabileceği vurgulandı. Şurada, Kürt grupların devlet yapılanmasına gitmesi ve bu aşamada Kerkük’ün nihai statüsü konusunda da değerlendirmeler yapıldı. Kürt yapılanmasının bölgedeki dengelere etkileri de değerlendirildi.
- DEVLET SÖZ HAKKINI KAYBEDER – TMMOB Yönetim Kurulu üyesi ve eski Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmail Küçük, AKP iktidarının kuraklığı çözüm olarak gündeme getirdiği akarsuların özel şirketlere satılması projesinin yaşama geçirilmesi durumunda, devletin bu sular üzerindeki söz hakkını kaybedeceğini söyledi. DSİ Genel Müdür Vekili Haydar Koçaker ise projeyle yıllık 6 milyar dolarlık bir gelir elde edebileceğini savundu.
- GÖREVİNİ YAPTI İŞİNDEN OLDU – THY memuru, AKP’li milletvekili Ömer Çelik’in fazla bagaj tutarını ödemesini isteyince atıldı. 4 yıl önce yaşanan olay nedeniyle işten atılan Selçuk Kaplan, mahkeme kararlarına karşın işine iade edilmediğini belirterek yapılanları “hukuksuzluk”olarak niteliyor. Kaplan, kendisine THY’den, Çelik’le tartışmasından dolayı işine son verildiğine dair bir yazı gönderildiğini ileri sürdü.
4 Ağustos
- HAVADA AB SIKINTISI – AB’nin ‘Avrupa Tek Seması’ projesi, Rum uçaklarına izin vermeyen Türkiye’yi zorda bırakacak. AB’nin Kıbrıs Rum kesimi, Fransa ve Yunanistan’ın teklifi doğrultusunda “Avrupa Tek Seması” adlı proje çalışmasına başladığı belirtildi. Projeye göre ulusların tek tek hava sahalarının olması yerine, bir AB hava sahası oluşturulacak. Bu kapsamda AB üyesi tüm ülkelerin uçakları birlik bayrağı altında uçuş yapacak ve birlik dışı ülkelere hava sahasını kullanırken menşe olarak, sanki bir ülkenin aracıymış gibi “Avrupa Birliği Uçağı” bilgisini verecek. Bu durumda AB ile müzakere halinde olan Türkiye’nin Rumlar karşısında eli kolu bağlanacak. Proje başta AB’nin batı ve kuzey üyeleri olmak üzere Orta Avrupa’daki küçük üyeler tarafından da destekleniyor. Nedeninin ise uçuş masraflarının düşmesi ve tek hava sahasının kontrolünün kolaylaşması olduğu belirtiliyor. Rum kesiminin kargo ve taşımacılık konusunda vergi uygulamaması da Türkiye açısından sıkıntı yaratacak bir diğer unsur. “Avrupa Tek Seması” projesinin gerçekleşmesi durumunda gemilerin büyük bölümü Rum bandıralı olan Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkelerin uçaklarını da Rum kesimine kaydettirebilecek.
- GÖKÇEK ANKARA’YI TERK ETSİN – Anakent Belediye Başkanı’nın su sıkıntısını gidermek için yaptığı öneriye büyük tepki. Tasarruf için kesintilere kadar hiçbir adım atmayan Gökçek, şimdi ise çareyi, belediye personelinden başlamak üzere başkentlileri kent dışına göndermekte buldu ve birkaç aylığına Ankara dışındaki akrabaların ziyaret edilmesini önerdi. Salgın hastalıklar konusunda sorumlulukları bulunmadığını, herkesin kendi sağlığına dikkat etmesi gerektiğini söyleyen başkentin Anakent Belediye Başkanı, sivil toplum kuruluşlarının ise ciddiye alınmamasının istedi. Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Karaduman, Anakent Belediyesi’nin aylardır boş yere spekülatif bir tavır takındığını, gündemi meşgul ettiğini söyledi. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da “Su sorununun ve öteki sorunların çözümü için, Ankaralıların değil de Sayın Gökçek’in tatile çıkması ve bunun olabildiğince uzun tutulması daha ucuz, daha sonuç alıcı ve daha hayırlı olacaktır” dedi.
- HÜKÜMETTEN YİNE ŞERH – YAŞ’ın son gün çalışmaları dün sabah Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında başladı. TSK terfi, emeklilik ve görev süresi uzatımı konularının yanı sıra disiplinsizlik gerekçesiyle kurumla ilişiği kesilecek personelin durumunun değerlendirildiği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları tamamlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün ihraç kararlarına yine şerh koydukları öğrenildi.
- DSP’LİLER AYRILDI – 22 Temmuz seçimlerinde “solda güç birliği” kapsamında CHP listelerinden seçilen 13 DSP’li milletvekili dün CHP’den ayrıldı. DSP’lilerin ayrılmasıyla CHP’nin sandalye sayısı 112’den 99’a düştü. 23. dönem parlamentosunda sandalye dağılımı, henüz milletvekilleri ant içip resmen göreve başlamadan değişti. MHP’li Mehmet Özönder’in ölümüyle, 1 sandalyenin boş bulunduğu TBMM’de, bağımsız seçilen 20 milletvekili de DTP’ye katıldı.
- TÜRKİYE’NİN RİKSLERİNİ GÖRMEYE BAŞLADILAR – The Economist, mali piyasalarda son mali sarsıntıları değerlendiren son sayısındaki yorumunda, uluslar arası yatırımcının Türkiye ekonomisinin risklerini nihayet görmeye başladığını yazıyor. Eğer Economist’in bu saptaması doğruysa, AKP hükümetini iktidara taşıyan ekonomik başarı hikayesinin gerçeği ortaya çıkmaya, sonu gelmeye başlıyor demektir.
- ATATÜRK’SÜZ CUMHURİYET – Bugün ya da yarın sivil bir anayasa yapma bahanesiyle Atatürk ilke ve devrimleri ile Atatürk milliyetçiliği gibi kavramların anayasadan bir an için çıkarıldığını varsayalım. Hemen belirtelim ki; ortaya ulusal kimliği olmayan, renksiz ve çağdaş felsefesi yönünden de kurak bir anayasa çıkacaktır. Sonuçta laik rejimin rengi olacak ve azgelişmiş demokrasimiz daha da cılızlaşacaktır. (M. Naci ÜNVER Yargıtay Onursal Daire Başkanı’nın yazısından).
- MÜFETTİŞ DEĞİL MİLİTAN GİBİ – İntihara sürüklenen başhekimin başka bir hastaneye atanması yönünde baskı gördüğü öne sürüldü. Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Sedat Turgay’ın intiharının ardından ortaya çıkan tepkiler ve iddialar sürüyor. Teftişe gelen müfettişin 65 bin evrakın fotokopisini çektiği öne sürüldü. CHP’li Özcan, olayın çirkin yüzünün baskıcı tutumdan önce kadrolaşma olduğunu söyledi.
- MUHALEFETTE HAYAL KIRIKLIĞI – CHP Parti Meclisi’nde olağanüstü kurultay ve yönetim değişikliği isteyenler başarılı olamadı.CHP PM’nin 11 saatlik toplantısında yeterli imzaya ulaşamayan muhalifler güvensizlik önergesi veremedi. Baykal, toplantıda başarısızlığın sadece kendilerinden kaynaklanmadığını, dış etkenlerinde etkili olduğunu vurguladı. Toplantıda PM üyelerinden Mustafa Özyurt’un “Ben bir hekimim. Ortada bir hastalık var ve bunun için ameliyat şart diyorum. Siz ise çeşitli ilaçlarla bunun tedavi edileceğini savunuyorsunuz” dediği aktarıldı.
- ŞİMŞEK RAHATSIZLIĞI – Dinci kesim AKP’nin ‘Kemal Derviş’i’ni ABD’ye yakın olduğu gerekçesiyle eleştiriyor. AKP’nin yeni kabinesinde ekonomiyle ilgili bir göreve getirilmesi beklenen, eşi Amerikan vatandaşı Mehmet Şimşek’in, ABD’de ve İngiltere’deki hızlı yükselişi, dinci kesiminde dikkatini çekiyor. Kendisini ‘kültürel anlamda muhafazakar-demokrat, ekonomik anlamda ise radikal-liberal’ olarak tanımlayan Şimşek, İslamcılar tarafından Amerikacılıkla suçlanıyor.
- ÇANKAYA ADAYI İÇİN SON TURLAR – Köşk adayı konusunda kararını vermekte zorlanan Erdoğan, 1 haftadır yürüttüğü zemin yoklama çalışmalarını dün de milletvekilleriyle sürdürdü.
- MEB’İN DİN ÖĞRETMENİ TUTKUSU – ‘Sivil anayasa’ önerisinde ‘zorunlu din derslerini kaldıracağını’ öne süren AKP’den ilginç yaklaşım. MEB, ağustosta atayacağı 10 bini kadrolu, 10 bini de sözleşmeli toplam 20 bin öğretmenin kontenjan dağılımlarını dün ilan etti. Kadrolu ve sözleşmeli olarak her yıl olduğu gibi en fazla sınıf öğretmeni alınacak. Atamalar için ayrılan kontenjanlarda, fen bilgisi, teknoloji ve tasarım, coğrafya, biyoloji gibi derslere din kültüründen daha az kontenjan ayrılması dikkat çekti.
- ŞİDDET GÖREN HER 2 KADINDAN 1’İ SIĞINAK İSTİYOR – Bu yılın ilk altı ayında Mor Çatı’ya aile içi şiddete maruz kalan 664 kadın başvuru yaptı. Dünyada her 3 kadından 1’i ailesinden ya da yakınlarından fiziksel şiddet görüyor. Kadınlar “bir gün biter” umutları köreldiğinde “artık yeter” diyor ve bu noktada en büyük destekçisi de sığınma evleri oluyor.
5 Ağustos
- HOLBROOKE’A GÖRE ILIMLI İSLAM ÜLKESİYİZ – Demokratların Dışişleri bakan adayının Türkiye’yi Malezya’ya benzetmesini tepkiyle karşılayan Öymen ‘Türkiye laik bir ülkedir’ dedi. ABD’nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke’un son genel seçimde meşruiyetini Atatürk’ten alan partilerin ılımlı Müslüman partisi AKP’ye yenildiğini ve Türkiye’nin dünyada Ilımlı İslam modelinin bulunduğu iki ülkeden biri söylemesi tepki çekti. CHP’li Onur Öymen, “Laik demokratik bir ülkeyi başkaları istedi diye İslam devleti haline getiremeyiz” derken, MHP’li Oktay Vural, “Ilımlı İslam adını telaffuz edenler Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, milletini iyi anlamamış demektir” vurgusunu yaptı.
- DTP’DEN MHP’YE İLK GÜN JESTİ – TBMM Genel Kurulu’nda 23. dönem dün başlarken ant içme törenine, DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün, hemen yanındaki sıranın başında oturan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yanına giderek elini sıkması görüntüleri damgasının vurdu. MHP ve DTP milletvekilleri genel kurul salonunda yan yana sıralarda otururken ilk günde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimler öncesindeki “Meclis’te kavga ederler” sözlerini tekzip eden görüntüler sergilediler.
- HÜKÜMET KAYITSIZ KALDI – Başkent susuzluk sorununun aylardır dillendirilmesine, uzmanların uzun zamandır uyarıda bulunmasına karşın özellikle büyük kentlerde son ana kadar çözüme yönelik önemli bir adım atılmadı. Erdoğan başbakanlığında AKP hükümetinin konuyu ele aldığı tek toplantı, mart ayında yapıldı. Orada da Anakent Belediyesinin götürdüğü Kızılırmak’tan su getirilmesi projesine onay çıktı. Sülfat, nitrit, klorür ve sertlik oranı Ankaralının şimdi kullandığı sudan kat kat fazla olan Kızılırmak suyu için Gökçek’e acil ihaleye çıkılması yetkisi verildi.
- ÖRNEK CUMHURBAŞKANI SEZER – 2007’ye kadar köşke verilen 40 milyon YTL tasarruf ettirdi ve bu parayı maliyeye iade etti. Göreve başladığı andan itibaren kamu kaynaklarını kullanmaktaki özeniyle dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sezer, karşılama ve uğurlama törenini minimuma indirdi, resmi yemekler dışında Köşk’te hiç davet vermedi, makam aracına sivil plaka taktırarak alışverişe gitti, kasada cebinden çıkardığı parayla ödeme yaparak dikkat çekti. Sezer, görevi sırasında evlenen oğlunun Köşk’te aile içi yapılan mütevazı düğünün masraflarını da kendi cebinden ödedi.
- GÜL ADAYLIKTA ISRARLI – Erdoğan’ın ‘uzlaşma sözünü’ boşa çıkaracak açıklamalarına Kapusuz’dan da destek geldi. Gül, Başbakan Erdoğan ve eski TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın katılımıyla yapılan “üçlü zirve”nin ardından yaptığı ilk açıklamada da “adaylığın devam ettiğini” belirterek Erdoğan’ın elini rahatlatmadı. Geçen dönem AKP Grup Başkanı Vekili olan Salih Kapusuz da Gül’e destek verdi.
6 Ağustos
- İSLAMLAŞTIRILIYOR – AB raporunda, Türkiye’deki dini akımlarda yaşanan yükselişin endişe verici olduğu vurgulandı. AB’ye bağlı Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü Tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin İslamcı-Kemalist kutuplaşmalar nedeniyle siyasi kriz içinde olduğu öne sürüldü. Türkiye’de İslamın yükselişine neden olarak 1980 askeri darbesinin gösterdiği raporda, ordunun İslamcı kökleri olan bir cumhurbaşkanı istemediği belirtildi. Raporda, “Kemalistler İslamcılar, Kürt milliyetçiliğine ve liberalizme karşı” denildi. Raporun “Kürt sorunu” başlıklı bölümünde DTP’nin “bir şekilde” terör örgütü PKK’ye bağlı olduğu yorumu yer alırken bu durum “açık bir sır” şeklinde yorumlandı. DTP’nin AKP ile benzer bir kaderi paylaştığı, iki partinin de anti-Kemalist olarak görüldüğü kaydedilen raporda, Türkiye’deki yüzde 10’luk seçim barajının antidemokratik olduğuna dikkat çekildi.
- AB İLE ZORUNLU SÜREÇ BAŞLIYOR – Doç. Dr. Hakan Yılmaz, üyelik için Türkiye’ye yeni bir imaj stratejisi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, AB sürecinde 2008 yılında “ciddi salvolar” beklendiğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, “Türkiye’yi yıldırmak ve bezdirmek için önümüze çeşitli tuzaklar kurulacaktır. ‘Sizi Akdeniz Birliği’ne alalım, imtiyazlı ortaklık verelim, şu faslı açmayalım, Ermeni çevrelerinin iddialarını tanıyın’ gibi, Türkiye’yi bezdirici bir süreç izleyeceğiz” dedi. Türkiye’nin imaj sorununun devlet kampanyalarıyla çözülemeyeceğini kaydeden Yılmaz, sivil toplum örgütlerinin daha aktif rol oynaması gerektiğini belirtti.
- SEÇİM BİTTİ KAVGA BAŞLADI – Merkez sol ve sağda yaşanan tartışmaların benzeri Türk-İslam sentezciler arasında başlıyor. Yeniçağ gazetesinde yayımlanan bir yorumda, eski BBP lideri Yazıcıoğlu’nun milletvekili seçilme uğruna bağımsız adaylık “oyun”unu sahneye koyduğu, partiyi dağıttığı ve dava arkadaşlarını “terk ettiği” belirtildi. Yazıda, Yazıcıoğlu’nun Türk milliyetçiliğinin liderliği iddiasını da bitirdiği vurgulandı.
- KREDİ SÖZÜ HAVADA KALDI – Karadeniz’de kıyı kesimlerde fındık toplama işlemi başladı, ancak belirsizlikler sürüyor. Başbakan Erdoğan’ın seçim öncesinde fındıkta sorun yaşanmayacağına, Fiskobirlik’e kredi olanağı sağlayacaklarına ilişkin açıklamalarına karşın, Hazine kredi miktarına kefil olmadı.
- GÖSTERİŞ SUYU BİTİRDİ – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Türkeş, 1989’daki kuraklığın 1992’ye kadar etkili olduğunu anlatarak şu anki kuraklık krizinin de 2-3 yıl etkili olacağını belirtti. Türkeş, Büyükşehirlerde gösterişe kaçan yatırımlar yapılırken küresel ve bölgesel iklim değişikliğinden kaynaklanan kuraklık eğiliminin belediyeler tarafından ciddiye alınmadığını vurguladı.
- HALK BAYKAL’A TASTİKNAME VERDİ – Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın seçim yenilgisini imamlara bağladığını belirterek “CHP adına tüm imamlardan özür diliyorum” dedi. Sarıgül, “İki sene sınıfta kalan öğrenci tasdikname alıyor, Baykal 30 senedir üst üste sınıfta kalıyor, halk ona tasdikname veriyor ama gitmiyor” diye konuştu.
- TATLI KARLAR KABUSA DÖNÜYOR – Para spekülatörlerinin vazgeçilmez tercihi hedge fonlar, yeni dalgalanmalara da davetiye çıkarıyor. Yüksek kar nerdeyse o ülkeye akın eden hedge fonların yönettiği paranın büyüklüğü 1.2 milyon doları aştı. Sayıları ise 10 bine dayandı. Türkiye’nin içinde yer aldığı gelişmekte olan ülkeler vazgeçilmezleri oldu. Son 10 yılda yaşanan ekonomik krizlerin hemen hepsinin arkasından onlar çıktı. Bankalar haksız rekabetten, merkez bankaları ve para otoriteleri denetleyememekten, yatırımcı ise piyasalarda yarattığı dalgalanmalardan şikayetçi.
7 Ağustos
- ADIM ADIM ILIMLI İSLAM – ABD’li Holbrooke’dan sonra Hamas’da Türkiye’ye biçilen rol için aynı şeyi söyledi. Hamas sözcülerinden Fevzi Bartum “Türkiye’de ılımlı İslam, İslami model itibarıyla iyi bir tablo sunuyor” dedi. ABD’nin yeni dışişleri bakanı olacağı belirtilen eski Dışişleri Bakanı Yardımcısı Richard Holbrooke, bir televizyon söyleşisinde Türkiye’nin ılımlı İslam ile yönetildiğini savunmuştu. Richard Holbrooke şöyle konuşmuştu: “Ilımlı bir Müslüman parti, meşruiyetlerini Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Atatürk’ten alan ünlü milliyetçi partileri mağlup etti. Bu ılımlı Müslüman parti İsrail ile de iyi ilişkiler içinde ve AB’ye üyelik istiyor. Ben de bunu kuvvetle destekliyorum.”
- DTP RAHATSIZ – Avrupa Birliği Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nün hazırladığı ve “DTP’nin bir şekilde PKK’ye bağlı olduğu” değerlendirmesinin yer aldığı rapor, partili milletvekillerini rahatsız etti.
- TÜRKİYE LAİKTİR – Alman Yeşiller Partisi’nin Eşbaşkanı Claudia Roth, “Türkiye Müslüman değil laik bir ülkedir” dedi. Roth, “Türkiye’nin AB’ye kayıtsız şartsız katılmasını istediğini” de belirtti.
- IRAK’A GÖRE PKK BİR TERÖR ÖRGÜTÜ – Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin ziyaretinden bir gün önce hükümet sözcüsü Debbağ Ankara’ya sıkıntılı bir mesaj gönderdi. Debbağ, Irak’ın PKK’yi terör örgütü olarak gördüğünü, Bağdat’ın PKK’ye karşı her türlü önlemi almaya çalıştığını belirtti, Ancak Türkiye’nin sınır ötesi operasyonuna karşı olduklarını yineledi. Debbağ, “Olası operasyon iki ülke ilişkilerini gölgeler” diye konuştu. Ankara, Irak Başbakan’ı Nuri el Maliki’nin Türkiye ziyaretinden somut sonuçlar bekleniyor. Türkiye’nin geçen nisan ayındaki “uyarı” niteliği taşıyan PKK notasına, “Türkiye’nin önerdiği terörle mücadele anlaşmasına olumlu yaklaşıyoruz” yanıtını ileten El Maliki’nin, Ankara temasları sırasında bu anlaşmaya ilişkin nihai kararını gündeme getirmesi söz konusu olacak. Anlaşmanın imzalanması durumunda, Türkiye de Irak’a sızan teröristler konusunda sorumluluk altına girecek.
- GÜNDEM DTP’YE KIZDI – PKK yanlısı yayın yapan Gündem gazetesi Meclis’te Kuran dururken Nutuk’a yemin etmeyi “Allah’a şirk koşmak”la eşdeğer tutarak kimi kesimleri kışkırtmayı tercih ediyor. Gündem’ciler Atatürk milliyetçiliği üzerine yemin etmeyi de ayıp sayıyor! Gazete, Leyla Zana’nın Kürtçe yemin girişimiyle gerçeği gösterdiğini, Aysel Tuğluk’un ise “uzlaşmanın dolambaçlı yolları”nda yürüdüğünü yazarak eski ve yeniler arasındaki davranış farkına vurgu yapıyor.
- BÜTÇEYE ÖNLEM – Merkez Bankası’ndan sonra Uluslar arası Para Fonu (IMF) da hükümetin bütçede ek önlem alması gerektiği yönünde görüş açıkladı. IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, harcamaların yılın ilk yarısında program hedefinin üstünde seyrettiğini belirtti.
- ERDOĞAN’IN SEZER’İ AŞMA PLANI – Hükümeti kurmakla görevlendirilen Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto olasılığına karşı yeni kabine listesini yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar bekletebileceği dile getirildi. Erdoğan’ın, bu süreçte Sezer’in tavrına bağlı olarak yeni kabine listesini yeni cumhurbaşkanına sunacağı kaydedildi.
- KABİNE SIKINTISI – Erdoğan, MGK toplantılarına katılmasını sağlayabilecek bir bakanlık isteyen Arınç nedeniyle yeni kabine listesini oluşturmakta sıkıntı çekiyor. Erdoğan’ın, gerginlik yaratabileceği gerekçesiyle bunu istemediği, Arınç’ın kabul edebileceği bir icracı bakanlık üzerinde durulduğu kaydedildi.
- GÜL İKNA OLMUYOR – Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olupu olmayacağına ilişkin belirsizlik sürüyor. AKP yönetiminin, Gül’ü çekilmesi yönünde ikna edemedikleri belirtilirken Gül’ün aday olması yüksek olasılık olarak değerlendiriliyor. AKP yönetimi, Cumhurbaşkanlığı seçim süresini 12 Ağustos’ta başlatmayı planlıyor.
- UFUK URAS YENİDEN ÖDP’DE – İstanbul’dan bağımsız milletvekili seçilen Ufuk Uras’ın Özgürlük ve Dayanışma Partisi’ne (ÖDP) katılmasıyla TBMM’de temsil edilen parti sayısı 6’ya yükseldi.
- ARINÇ ADAY OLMUYOR – TBMM Başkanlığı için ilk aday bağımsız milletvekili Kamer Genç oldu. AKP, adayını yarın grup toplantısında belirleyecek.
8 Ağustos
- AKP’DE GÜL SIKINTISI – Cumhurbaşkanlığı tartışmaları iktidar partisinin yönetimini böldü. Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olmaması için uzun süredir Gül’e mesaj veriyor. Bazı yöneticiler de kurumlar arasında gerilim yaşanmaması için Erdoğan’a destek vererek uzlaşma istiyor. Gül’ün adaylığının onur sorunun haline getirdiğini savunan bazı partililer ise “Halk, Gül seçtirilmediği için bu partiye yüzde 47 oranında oy verdi. Gül’ün aday olmaması, partiye oy verenleri küstürür” diyor.
- AKP’DE İBRE TOPTAN’A DÖNDÜ – Çiçek’in şansı azalıyor. Erdoğan, partisinin merkez yönetim toplantısında üyelere bir form dağıtarak TBMM başkanı adayı hakkında isim istedi. Formların değerlendirilmesi sonucunda Köksal Toptan’ın adı Cemil Çiçek’in önüne geçti. Başbakan Erdoğan, milletvekillerinin de görüşünü aldıktan sonra öne çıkan isim TBMM başkanı adayı olarak açıklanacak. Yarın yapılacak TBMM başkanlığı seçiminin tüm turlarıyla tamamlanması bekleniyor.
- ARINÇ: GÜCÜME GÜVENİRİM – Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, dün “AKP Manisa milletvekili” sıfatıyla basın toplantısı düzenleyerek yeniden aday olmayacağını açıkladı. Seçim başarısına ilişkin AKP lideri Erdoğan’a övgü dolu sözler söyleyen Arınç, kendi geleceğine ilişkin olarak da “Gücüme güvenirim, hakkımı da bilirim, haddimi de” dedi. Siyasete yüzde 3.5’larla başlamış biri olduğunu söyleyen Arınç, “Şimdi yüzde 46’ları gördük. Birileri için söylüyorum, siyasetten bizleri silmeniz mümkün değil” dedi.
- TEHLİKELİ BİR KOPUŞ DÖNEMİ YAŞANABİLİR – Mardin Milletvekili Türk, halkın çözümü Ankara’da gördüğünü belirterek, diyalog ve uzlaşı süreci geliştirilmezse kendilerinin parlamentoda fazla bir şey yapma şansının kalmayacağını söyledi. Bu durumda halkın umutsuzluğa kapılabileceğini belirten Türk, “Belki bir kopuş dönemi gelişebilir. Hiç istemediğimiz böyle bir dönem gelişebilir” dedi. Türk’ün Güneydoğu’da AKP’ye giden oyları Vietnamlıların ABD ile ilişkiye girmelerine benzetmesi dikkat çekti. Türk’ün bugün yapılacak toplantıda DTP Grup Başkanı seçilmesi bekleniyor.
- IRAK’TAN SOMUT ADIM YİNE YOK – El Maliki Ankara’ya geldi. Başbakan Erdoğan’ın davetlisi olarak 30 kişilik bir heyetle gelen Irak Başbakanı, Türkiye ile Irak arasında güvenlik alanında bir anlaşmanın ziyaret çerçevesinde imzalanıp imzalanmayacağının sorulması üzerine bu hususta geniş kapsamlı görüşmeler olacağını ve daha detaylı görüşmeler için Irak’tan Türkiye’ye bir heyet geleceğini söyledi. Erdoğan-El Maliki görüşmesinde de başta güvenlik ve enerji olmak üzere, ticari ve ekonomik ilişkiler dahil birçok sorun ele alındı.
- KABİNE BİÇİMLENİYOR – Başbakan Erdoğan’ın haftaya tamamlaması beklenen listenin Köşk’e sunulacağı tarih belirsiz. Kulislerde Erdoğan’ın yeni kabinede Hilmi Güler, cumhurbaşkanı adayı olmaması durumunda Abdullah Gül ile Ali Babacan ve Recep Akdağ’ı koruyacağına kesin gözüyle bakılıyor. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yerine Mustafa Açıkalın, Babacan’ın yerine partinin vitrin isimlerinden Mehmet Şimşek, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Ali Coşkun’un yerine Zafer Çağlayan’ın getirilebileceği belirtiliyor. Kabinedeki kadın bakan sayısının da artması bekleniyor.
- İSLAMCI BASIN GÜL’DEN YANA TAVIR KOYDU – Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı konusunda AKP yönetiminde yaşanan parçalı yapı, basına da yansıyor. AKP yanlısı basında Gül’ün Köşk’e çıkacağı yönündeki yorumlar öne çıkarken, bazı gazetelerde de Gül’ün çekilmesini daha yüksek olasılık olarak değerlendiren haberler yer aldı.
- GÖKÇEK GÖREVDE KALACAK MI? – CHP Ankara Milletvekili Nesrin Baytok, soru önergesinde su sorununun Ankara’da halk sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığını vurguladı. Gökçek’in Ankara’ya getirmeye çalıştığı Kızılırmak’ın suyundaki Kirliliğe dikkat çeken Baytok, Erdoğan’a Kızılırmak suyuyla Ankaralıların zehirlenmesine göz mü yumacaksınız? Gökçek hakkında herhangi bir işlem yapılması düşünülmekte midir” sorularını yöneltti.
- TÜRKİYE ILIMLI İSLAMA DOĞRU – Genel seçimleri AKP’nin kazanmasının ardından uluslar arası kamuoyu Türkiye’nin ılımlı İslam yönetimine doğru hızla yol aldığına dikkat çekiyor. ABD’lilerin Türkiye’yi artık Batı ülkeleriyle değil Malezya ile karşılaştırması ise dünyanın AKP’ye bakışını ortaya koyuyor.
- ABD SEÇİMLERDEN MEMNUN – Amerikan haber ajansı Associated Pres (AP), “ABD yönetiminin son seçim sonuçlarını, Türkiye ile ilişkilerindeki gerilimi giderme fırsatı olarak gördüğü” yorumuna yer verdi. Habere göre, Washington’un bu konuda önüne çıkan engeller ise ABD Kongresi’nde oylamayı bekleyen “Ermeni soykırımı” iddialarıyla ilgili tasarı ve Irak’ın Kerkük kentinin Kürt yönetimine katılmasının oylanacağı referandumun ertelenmemesi.
9 Ağustos
- · HASTANELER SUSUZ – Ankara’da kesintiler sağlığı da vuru. Hasta kabulleri durma noktasında. Başkentteki bazı hastanelerde acil vakalar dışında hasta kabulü ve ameliyat yapılmıyor. Saatte 150-200 ton su tüketen hastanelere 20 tonluk tankerlerle su taşınıyor. Hastalara yıkama gerektiren metal tabaklar yerine tek kullanımlık köpük tabaklarda servis yapılıyor. Personele sulu yemek verilmiyor, kumanya dağıtılıyor. Hacettepe Hastanesi’nde çamaşırlar Antalya’da yıkanıp geliyor. Susuzluk nedeniyle kentin birçok noktasından kanalizasyon kokusu yayılıyor. Yeşil alanlar ise kuruyor. Yarına kadar sürecek kesinti nedeniyle başkentliler, çeşitli noktalardaki muslukların başında bidonlarla kuyruk oluşturuyor. Akdere Ziya Orbay Mahallesi’nde ise halk “temizlik” için lağım suyunun karıştığı tespit edilen kuyu suyunu bile kullanmaya başladı. Yurttaşlar “Pislikten kokuyoruz. İçme suyuna para dayanmıyor. Sürünmektense ölelim” diyorlar. Sendika ve sivil toplum örgütleri ise Ankara Anakent Belediyesi önünde Gökçek’i protesto ederek salgın hastalık uyarısında bulundu.
- · AKP’NİN ADAYI TOPTAN – TBMM Başkanı bugün belirleniyor. İktidar partisinin amacı ilk turda seçtirmek. Arınç’ın TBMM Başkanlığı döneminde “resepsiyon krizleri “ yaşayan AKP, bu kez eşi türbansız olan Köksal Toptan’ı aday seçti. AKP’liler, gün boyu süren toplantılar sırasında CHP, DTP, ve DSP yöneticileriyle de görüştü. CHP, Toptan’ın adaylığının olumlu bulunduğunu açıkladı. Toptan, bugün liderleri ziyaret edecek. MHP de TBMM Başkanlığı için Tunca Toskay’ı aday gösterdi.
- · GÜL’E ‘ÇEKİL’ BASKISI ARTIYOR – AKP’de Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığıyla ilgili kriz sürüyor. AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında Öznur Çalık’ın “Gül aday olmalı” demesi üzerine Erdoğan ve Gül’ün sessiz kalması dikkat çekti. Genel Başkan Yardımcısı Fırat’ın diyalog aranacağını söylemesi ise Gül’e aday olmaması yönünde bakının artacağı şeklinde yorumlandı.
- · KAYNAKLAR BAŞKA ALANLARA – Göz göre göre felaket. Ankara’yı yaz ortasında susuzluğa mahkum eden Ankara Anakent Belediye Başkanı Gökçek, tüm uyarılara karşın gelen tehlikeyi görmedi. Işıklı Barajı’nın 250 milyon dolarlık maliyetini yüksek bulan Gökçek, yüz milyonlarca doları kavşak ve yol yapımına ayırdı. Gökçek’in 500 milyon dolar değerindeki yurtdışından ithal ağaçları da susuzluktan kurumaya başladı. CHP’li Yılmaz Ateş, ASKİ’nin, kendi görevi dışında her işe karıştığını belirtti.
- · MAAŞIN YARISI GIDAYA GİTTİ – Eğitim-Sen Başkanı Dinçer, “son 5 yıl içinde Türkiye’de açlık sınırında olanların sayısının yüzde 91.4, yoksulluk sınırındakilerin sayısının da yüzde 104 oranında arttığını” vurguladı. Dinçer, AKP hükümetinin iktidarda bulunduğu son beş yıl boyunca eğitim emekçilerinin daha hızlı bir şekilde yoksullaştığını bildirdi.
- · YEŞİL KART YOKSULUN ELİNDEN ÇIKTI – Lüks arabalarla hastanelere gelen ‘yeşil kartlılar’, tek kişilik ‘suit odalarda’ kalabiliyorlar. Muhtaç olmadığı halde yeşil karta sahip olanların hastanelere lüks ve özel arabalarla geldiği, tedavi olacakları kurumun bulunduğu kentlere ulaşımı uçakla yaptıkları vurgulanıyor. AKP hükümetinin de sistemi seçim yatırımlarından biri olarak değerlendirdiği belirtiliyor.
- · BÜLENT ARINÇ KABİNEYİ SEÇTİ – Erdoğan’ın, eski TBMM Başkanı Arınç’a üç seçenek sunarak parti yönetimi, grup yönetimi ve kabineden hangisini istediğini sorduğu belirtildi. Kabineyi tercih eden Arınç’a hangi bakanlığın verileceğine Erdoğan’ın kara vereceği kaydedildi.
- · İPTEN ADAM ALDIĞINI GÖRMEDİK – Bülent Arınç’ın hukukçuluğuyla övünürken söylediği sözler, mesleki kariyeriyle örtüşmüyor. Bülent Arınç, TBMM Başkanlığı’na aday olmayacağını duyurduğu basın toplantısında iyi bir ceza avukatı olduğunu savunarak “Benim işim ceza… Adamı ipten alır ipe götürürüm” demişti. Arınç ile aynı yıl mezun olan ve aynı dönemde Manisa’da avukatlık bürosu açan CHP Milletvekili Erdoğan Yetenç, “Arınç daha ziyade hukuk ve iş davalarına girerdi. Hak-İş işçilerinin davalarına bakardı. Tarikatçıların ceza davası varsa onları da takip ederdi” dedi. Arınç’ı 30 yıldır izleyen Manisalı gazeteci Yüksel Gördes de Arınç’ın baktığı davaların genelde cemaat çevresinden ve parti yandaşlarından olduğunu söyledi.
- · AĞLAMALARI KESİLDİ – Grup toplantısından DTP’yi uyaran Bahçeli, AKP’ye de ‘Köşk için uzlaşı’ mesajı verdi. İlk grup toplantısında Konuşan Bahçeli, yemin töreni sırasında elini sıktığı DTP’lilerin, “Milliyetçi Hareket’in uzlaşmacı tavrı üzerinden yıkıcı veya bölücü niyetlere meşruiyet kazandırılmaya çalışılması halinde, buna en sert cevabı yine MHP mensupları verecektir” sözleriyle uyardı. MHP’nin cumhurbaşkanı seçimine katılma kararını savunan Bahçeli, “AKP’nin mağduriyet kumpanyalarını sona erdirdiklerini” söyledi.
- · MHP’NİN ADAYI TOSKAY – MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay’ın, TBMM Başkanlığı için aday gösterileceği öğrenildi.
- · ELİMİZDE HİÇ SİLAH OLMADI – İlk grup toplantısını TBMM’de yer gösterilmemesi nedeniyle genel merkezde yapan DTP, MHP lideri Bahçeli’ye anında yanıt verdi. Demokratik Toplum Partisi’nden (DTP), MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Uzatılan eli havada bırakmayız, ama diğer elle Mehmetçik’e kurşun sıkılmasına asla tahammülümüz olmaz” sözlerine, “Bizim elimizde hiçbir zaman silah olmadı” yanıtı geldi.
10 Ağustos
- MECLİS TAMAM, SIRA KÖŞK’TE – AKP Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, ilk turda 450 oy alarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı seçildi. 70 milletvekili bulunan MHP’nin adayı Tunca Toskay’a 74 oy çıkması dikkati çekti. Seçildikten sonra bir teşekkür konuşması yapan Toptan, “Ben AKP milletvekiliyim. Ama artık bütün partiler benim partim, bütün milletvekilleri benim milletvekilim. Amacım, bana inananları yanıltmamaktır” dedi. Başkanlık seçimleri öncesinde Deniz Baykal, AKP’nin Köksal Toptan’ı Meclis Başkanlığı’na aday göstermesinden memnuniyet duyduklarını vurguladı ve bu kararı alanları kutlayarak Toptan’a destek vereceklerini söyledi. Baykal, aynı tutumu cumhurbaşkanı seçiminde de beklediklerini vurguladı. MHP lideri Devlet Bahçeli ise kendilerinin de aday çıkarmaları nedeniyle oy desteği vermese de Toptan’a övgülerini iletti. Cumhurbaşkanı seçimi öncesinde AKP’de adaylıkta ısrarlı görünen Abdullah Gül sıkıntısı sürüyor. Abdullah Gül’le önceki gün yaptığı görüşmenin gergin geçtiği öne sürülen Başbakan Erdoğan’ın, Köksal Toptan’ın 450 oyla TBMM Başkanı seçilmesinin ardından “Temennimiz odur ki, bundan sonraki süreçte de buna benzer neticeleri hep birlikte yaşayalım” diye konuşması Abdullah Gül’e mesaj olarak yorumlanıyor.
- TÜRKİYE RİSKLERE ÇOK AÇIK – ABD’li ekonomi ve finansman sitesi Business Week’te yayımlanan bir analizde Türkiye “en iyi performans gösteren yükselen piyasa” ilan edilirken, Türkiye’nin birçok “yatırım riski”ne maruz kalmayı sürdürdüğü belirtildi. Palash R. Ghosh imzalı analizde, Türkiye’de ekonomik istikrarın borsayı çok olumlu etkilediği, AKP’nin seçim başarısının borsa endeksini en üst düzeyine çıkardığı kaydedildi.
- AKP’NİN ‘ILIMLI’ YÜZÜ – Köksal Toptan’ın eski Yargıtay yargıcı olan eşi Saime Toptan türbanlı olmadığı için, bu dönem Meclis’te “resepsiyon krizi” de yaşanmayacak.
- HER İL BAKANLIK İSTİYOR – AKP grup toplantısının Basına kapalı bölümünde konuşan Erdoğan, bakanlık beklentisi olan milletvekillerine tepki gösterdi. Erdoğan, “Her il bakanlık istiyor. Her ile bakanlık vermeye kalksam 81 bakanlık kurmam lazım” dedi.
- SIRA CUMHURBAŞKANINDA – TBMM Başkanlık Divanı’nın bugün oluşması durumunda seçim sürecinin de başlatılması bekleniyor.
- SEÇİME KADAR ILIMLI HAVA – Seçimlerden önce gerilim politikası izleyen Erdoğan, seçimlerden sonra uzlaşma stratejisiyle AKP’ye “merkez partisi” izlenimi vermeye çalışıyor. Bu stratejisini sürdürerek yerel seçimleri de almayı planlayan AKP’nin, özellikle muhafazakar tabanın türban ve imam hatipler konusundaki beklentilerini ne kadar erteleyebileceği ise merak ediliyor.
- KURAKLIK 5 MİLYAR YTL YUTTU – Bayraktar, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu dışında bütün bölgeleri etkileyen kuraklık doğal afet haline geldi’ dedi. TZOB raporuna göre kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde 5 milyar YTL’nin üzerinde kayıp bulunuyor. Çiftçi, zararın karşılanması için 40 ile yönelik çıkarılan Kuraklık Kararnamesi’nin genişletilmesini istiyor.
11 Ağustos
- BİRDEN FAZLA ADAY – Cumhurbaşkanlığı konusunda ısrar eden Gül ile dün iki kez bir araya gelen Erdoğan, ilk görüşmeden sonra Köşk için birden fazla olabileceğini açıkladı. Erdoğan’ın sözleri, Gül’ün adaylıktan çekilmeyeceği, ancak AKP’nin Gül’ün yanı sıra başka adaylar da gösterebileceği şeklinde yorumlandı. Erdoğan’ın Murat Başeskioğlu, Beşir Atalay ve Vecdi Gönül’ü de aday gösterebileceği dile getiriliyor. CHP lideri Baykal, cumhurbaşkanının da TBMM Başkanı uzlaşılırsa birinci turda seçilebileceğini söyledi. Baykal, “Eğer Başesgioğlu önerilirse ismi ağzımdan yakalamış olurlar. Yüzde yüz içimize sinmeyen bir aday da olsa Meclis’e gireriz ama oy vermeyiz. Ama mutabakat sağlanırsa oyumuzu da veririz” dedi. Gül’ün Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgili belirsizlik sürerken, basında da bu konuda farklı değerlendirmeler yapılıyor. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak ile dinci Vakit gazetesinde Gül’ün adaylığını destekleyici yorum ve haberlere yer verilirken Doğan Grubu’nda “aday olmaması” yönündeki yorumlar dikkat çekiyor.
- KÜRESEL KRİZ ENDİŞESİ – Dünyada ve Türkiye’de piyasalar sarsılıyor. ABD’de yüksek riskli mortgage (ipotekli konut satışı) kredilerinde başlayan sorun, dünya piyasalarını sardı. Dünya çapında bankalar darbe alırken likidite daraldı ve dünya ekonomik büyümesinin zara görme tehlikesi belirdi. Bu endişe Türkiye’yi de etkiledi. İMKB’de üç haftalık global dalganın Türk borsasına faturası 15 milyar dolara ulaştı. Önceki gün İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüzde 4 değer kaybederken dün de ilkyarıyı yüzde 0.58 düşüşle 49 bin 683 puandan kapattı. İkinci seansta da yüzde 1.58 gerileyen borsa, 49.186 puandan kapandı.
- BAŞBAKAN YAĞMUR DUASINDA – Başkentteki su skandalına sessiz kalan Erdoğan da Gökçek gibi çözümü ‘Allah’a bıraktı’. Dünya kuraklığa karşı bilimsel çözümler ararken Melih Gökçek’in “Tek çözüm Rabbimin yağmur vermesi” sözlerinin ardından Erdoğan da Ankara’da yağmur duasına katıldı. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, “Sen önce tedbir al, sonra Allah’a yalvar” derken Gökçek’i eleştiren eski Diyanet İşleri Başkanı Yılmaz da “Adam baraj yapmamış, ‘Allah yağmur versin’ diyor” diye konuştu.
- FARELER SOKAĞA ÇIKTI – Ankara Tabip Odası günlerce susuz kalan başkentte ishal vakalarının arttığını açıklarken “Salgın başlayabilir” uyarısında bulundu. Kanalizasyon sistemindeki su, kesintilerle birlikte azalınca, kenti fareler sardı. Ankara’ya su verilmeye başlandı, ancak kot farkı nedeniyle çok sayıda semte dün yine su ulaşmadı. ODTÜ öğretim üyeleri, belediye binası önünde Gökçek’i istifaya çağırdı.
- 38 YIL SONRA İKİ KADIN – TBMM Genel Kurulu’nda 17 kişilik Başkanlık Divanı oluşurken, 38 yıl sonra iki kadın parlamenter, CHP’li Güldal Mumcu ile MHP’li Meral Akşener başkan vekilliğine seçildi. Cumhurbaşkanlığı seçim süreci de başlarken; aday başvurularının 19 Ağustos gecesi saat 24.00’e dek yapılacağı, seçim turlarının da 20, 24, 28 Ağustos ve 1 Eylül günleri gerçekleştirileceği ilan edildi.
- ÖĞRENCİLERİN DÜNYASI DEĞİŞİYOR – Üniversitelerde öğrenim gören 2 milyon 291 bin 762 öğrenciden yalnızca 201 bin 366’sı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlardan faydalanıyor. Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Gülseven Yaşer, “Yeterli sayıda yurt bulunmamasından tarikatlar ve cemaatler faydalanıyor. Bu yurtlarda yaşayan öğrencilerin dünyaları değişiyor” dedi.
- PKK TERÖRİST DİYEMEYİZ – Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi Sözcüsü Abdullah, PKK’yi terörist bir örgüt olarak nitelendirmek hakkını kendilerinde bulmadıklarını belirtirken “Türkiye’nin PKK’yi nasıl tanımladığı bizi bağlamaz” dedi. Irak Parlamento Başkanı Meşhedadi de, El Maliki’nin Ankara ziyaretine işaret ederek “Irak hükümeti Ankara’ya sözler verdi, fakat hükümetin bunları hayata geçirmeye gücünün olmadığını taraflar biliyor” dedi.
- ETTİĞİMİZ YEMİNİ ANINDA BOZUYORUZ – Milletvekili andını incelemeye alan Uras, “anayasaya sadakat” üzerine yemin eden milletvekilinin, ertesi gün “Anayasa değişsin” dediğine ya da bağımsızlık üzerine yemin eden milletvekillerinin “neoliberal politikaları benimseyerek” daha baştan yeminine sadık kalamadığına dikkat çekti.
- YETENÇ, CHP’DEN İSTİFA ETTİ – CHP Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç, dün grupta yapılan seçimlerde yeniden idare amiri seçilemeyince partisinden istifa etti. Yetenç’in istifasıyla CHP’nin sandalye sayısı 98’e düştü.
- İDDİALARI ORTAYA ATANLAR ŞEREFSİZ VE ALÇAKTIR – Melih Gökçek ağzını bozdu. Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara’da su taşıyan tankerlerin ailesiyle bağlantısı olduğu ve bu yolla gelir sağladığı yönündeki iddiaları ortaya atanları “şerefsizlikle” suçladı.
- SEÇİMLER İPTAL EDİLMELİ – Aydınlık dergisinin iddiasına göre seçmen sayısı ile açıklanan sayı arasında 3 milyon 300 binlik bir fark var.
- SEÇİME HİLE KARIŞMADI – YSK Başkanı Muammer Aydın, seçim sonuçlarına ilişkin iddiaları yalanladı. Aydın, seçimde 42 milyon 299 bin 303 seçmenden 36 milyon 56 bin 293 kişinin oy kullandığını bildirdi. Aydın, katılım oranının da yüzde 84 olduğunu açıkladı.
12 Ağustos
- SORUMLULUKLAR ALLAH’A HAVALE – Halkın dini duygularını istismar eden Gökçek’in istifası istendi. 12 gündür susuzlukla boğuşan Ankara’nın Anakent Belediyesi, çözüme yönelik adım atmıyor. Yurttaşlardan dua etmelerini isteyen Anakent Belediye Başkanı Gökçek, eleştirileri “gerçekdışı” olarak yorumlarken kendisini protesto eden yurttaşları “militan” olmakla suçluyor. Başbakan Erdoğan ise çareyi yağmur duasına katılmakta arıyor. Gerekli önlemleri almadan işi Allah’a havale etmenin dinle ilgisi olmadığını belirten SHP lideri Karayalçın, “Bu tam bir kandırmacadır. Su sorunu sadece son yıllarda yaşanan kuraklıkla açıklanamaz” dedi. CHP’li Selvi ise hükümetin sorunu ele alması gerektiğini belirtirken Melih Gökçek’in de istifa etmesi gerektiğini söyledi.
- AKP HALKI OYALIYOR – “Uzlaşmaz” tutumu nedeniyle cumhurbaşkanı seçtiremeyince Türkiye’yi yaz ortasında seçime sürükleyen AKP, parlamentoda çoğunluğu elde etmesine karşın hala cumhurbaşkanı adayını açıklayamadı. Başbakan Erdoğan’ın, bir türlü ikna edemediği Gül’ün yanına birkaç isim daha koyarak muhalefete öneri götüreceği ancak sonraki süreçte de Dışişleri Bakanı’nın adaylığında ısrarlı olacağı yorumları yapılıyor. Bu nedenle AKP içinde ciddi sıkıntıya neden olabileceği belirtiliyor.
- BAĞIŞ BOP’A GÖZ KIRPTI – Başbakan Erdoğan’ın Dış İlişkiler Danışmanı ve İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, Kanada’da yayımlanan Winnipeg Free Pres gazetesinde yer alan yazısında, ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) ile paralel değerlendirmelerde bulundu. Bağış, “1.5 milyar Müslüman AB’nin Türkiye’ye nasıl muamele ettiğini izliyor” dedi.
- PKK EL MALİKİ’Yİ TEHTİD ETTİ – Irak Başbakanı El Maliki’yi PKK’ye karşı Türk hükümetiyle herhangi bir anlaşma yapmaması konusunda uyaran terör örgütü, aksi takdirde “El Maliki hükümetinin görevden düşeceğini” öne sürdü. PKK sözcüsü Çadırcı, “PKK’ye karşı düzenlenecek herhangi bir saldırı, El Maliki hükümetinin çıkarlarına hizmet etmez” dedi.
- AKDENİZ’DE KRİZ TIRMANIYOR – Türkiye ile Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan petrol arama krizi derinleşiyor. TPAO’nun, Doğu Akdeniz’de petrol aramak için yaptığı başvurunun ardından gözler hükümete çevrildi. Hükümetin, Rum Kesimi’nin açtığı uluslar arası ihalenin sonuçlanacağı 16 Ağustos öncesinde TPAO’ya ruhsat vermesi gerekecek.
- ŞİRİNCE İÇİN MEKTUP – Şirince’deki Matematik Köyü’nde ders veren Prof. Borovik, köyün mühürlenmesi üzerine Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektupta, olayın çözümü için çaba göstermesini istedi. Ali Nesin önderliğinde kurulan İzmir Şirince’deki Matematik Köyü’nün “Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alınmadığını” gerekçesiyle mühürlenmesine tepki olarak köyde ders veren Rus Matematikçi Prof. Alexandre Borovik, birçok bilim insanının da destek verdiği mektubu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.
- KÜSKÜN DEĞİLİZ – DSP Genel Başkanı Sezer iddiaları yanıtladı. DSP Genel Başkanı Sezer, Baykal ile aralarında gerginlik olduğu şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
- ADANA’DA İKİ PARKA DAHA CAMİ YAPILIYOR – AKP’li Seyhan Belediyesi de bildiğini okuyor. AKP’li belediyelerin özellikle park ve alanlara göz dikerek cami yaptırma girişimlerine Adana’da iki yeni örnek eklendi. Seyhan Belediyesi’nin Mavi Bulvar üzerinde yaptırdığı Şehitler Parkı ile Toros mahallesindeki Hayal Park’a cami yaptırması çevre sakinlerinden de tepki gördü.
13 Ağustos
- KÖŞK İÇİN KARAR HAFTASI – Erdoğan, Gül’ün cumhurbaşkanlığı için yeni formüller geliştirdi. Başbakan Erdoğan, bugün önce Bakanlar Kurulu’nu ardından da partisinin MYK’sini toplayacak. Partisinin adayı ya da adaylarının bu hafta netleşmesi bekleniyor. Kulislerde, Erdoğan’ın Gül’ü aday olmama yönünde ikna edemediği, bu nedenle çıkış yolu aradığı öne sürülüyor. Bir senaryoya göre Erdoğan, Başesgioğlu ve Gönül gibi isimlerin aday olmasını sağlayacak. İlk turda az oy alan adaylar, ikinci turda en çok oy alan adayın lehinde çekilecek. Gül’ün daha fazla oy alacağı, iki adayın çekilmesiyle diğer turlara geçileceği belirtiliyor.
- ÇÖLLEŞME BAŞLADI – Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık analizinde, bazı bölgelerde “çöl karakteri” oluştuğu bildirildi. Temmuz ayı kuraklık haritasına göre Trakya’nın batısı ile Bartın, İnebolu, Sinop, Artvin, Ardahan, Bingöl, Solhan, Gümüşhane, Gaziantep, Adana, Akşehir ve Tefenni çevreleri daha kurak geçerken, kuraklıkta en fazla artışın görüldüğü yerler Edirne ve Kırklareli oldu. Diğer kesimlerin de benzer karakterler gösterdiği belirtildi.
- MEMUR MAAŞI MEMNUN ETMİYOR – 51 ilde 9 bin 892 memurun katılımıyla yapılan ankette iş kazancından duyulan memnuniyete yönelik soruya, “İşteki kazancımdan memnunum” yanıtını verenlerin oranı yüzde 27’de kaldı. Memur-Sen’in araştırmasına göre, üçte ikisi durumundan memnun olmayan kamu çalışanları, en gazla ücret dengesizliği ve ücret miktarından dertli.
- KONSERVATUVARLAR KAPATILSIN – Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversitelerin bünyesindeki devlet konservatuvarlarına bağlı ilköğretim ve liselerin, öğretim birliğini bozdukları gerekçesiyle kapatılmasını istedi.
- EL MALİKİ PKK KONUSUNDA YALNIZ – Kürt yönetimi ve Irak Parlamentosu Başkanı’nın açıklamaları, Türkiye ile vardığı mutabakat konusunda Irak Başbakanı El Maliki’yi yalnız bıraktı. Barzani’nin temsilcisi Aziz, PKK’yi terörist olarak görmediklerini söyledi. Bölgesel Kürt yönetimindeki bakan Şeyh Mustafa ise PKK ile kesinlikle çatışmayacaklarını açıkladı.
- HÜKÜMETTE KADIN BAKAN OLMALI – Kadın Hakları Koruma Derneği Genel Başkanı İşler, kadın bakanların hükümette görev almasının Türkiye siyaseti açısından önemli bir değişim olacağını söyledi.
- TEK ETKEN KURAKLIK DEĞİL – Türkiye Ziraatçılar derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, sebze-meyve fiyatlarındaki artışın tek nedeninin kuraklık olmadığını söyledi. Kuraklığın fiyatları tetiklediğini, ancak bunu kuraklığa bağlamanın doğru olmadığını kaydeden Yetkin, “Bu alanda ciddi bir denetim sıkıntısı var. Türkiye’de üretilen meyve-sebzenin yüzde 65’i kayıt dışı, yüzde 35’lik bölümü hallere giriş yapıyor. Üretici birlikleri yeterince güçlü değil. Ulusal marketlerin yabancı marketlerle rekabet şansı yok” dedi.
- CHP SORUŞTURMA ÖNERGESİ VERECEK – CHP, başkentin susuzluk sorunu nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında soruşturma önergesi vermeye hazırlanıyor. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye dünyada alay konusu olmaktadır. Başbakan bu kara tablonun baş sorumlusudur. Meclis’te hesap soracağız” dedi.
- EN ZAYIF HALKA TÜRKİYE – Uluslar arası borsalardaki dalgalanmaların, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok yükselen piyasada krize yol açacağı uyarısında bulunan uzmanlara göre, nakit sıkıntısının devam etmesi halinde Türkiye gibi yükselen piyasaları korumak çok zor olacak.
14 Ağustos
- · GÜL’E GÜVEN YOK – Dışişleri Bakanı’nın Türkiye Cumhuriyeti’nin genel çerçevesini hayatının uzunca bir dönemi boyunca kabul etmediğini, şu anda da bu anlayıştan çıktığına yönelik bir işareti bulunmadığını belirten CHP lideri, “Abdullah Bey’in öyle yazıları var ki, o yazılar ancak çok ideolojik derin bir angajmanla yazılır. Bunlar anayasanın özüyle hesaplaşmaya yönelik değerlendirmeler” dedi. Baykal, Gül’ün eşinin türbanlı olmasını cumhurbaşkanı olmasının önünde bir engel olarak görüp görmediğine yönelik soruya ise “Hayır. Benim bakış açımdan eşinin kılık-kıyafeti mevzu değildir” yanıtını verdi. Baykal, “Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kuruluş felsefesini içine sindirdiği güven vermeyen bir siyaset çizgisi ortaya koymuştur” diye konuştu.
- · İBRE GÜL’DEN YANA – Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu ve MYK toplantılarında Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini ve adaylık kriterlerini masaya yatırdı. AKP’nin, bugün ya da yarın adayını açıklayabileceği dile getiriliyor. Adayın Gül olacağı belirtilirken birden fazla aday çıkarılması düşük olasılık olarak değerlendiriliyor.
- · ‘MALİ DİSİPLİN BOZULDU’ – Deutsche Bank özel raporunda AKP hükümetinin seçim harcamalarına dikkat çekti. DB’nin son raporunda, hükümetin seçim nedeniyle “harcamaları abarttığı” belirtilerek, faiz dışı fazla rakamının 2005 yılının bile gerisine düştüğünü kaydetti. Dünyadaki likidite krizi dikkatleri kırılgan piyasalara çevirirken, Deutsche Bank “Özel Raporu’nda, “Mali görünüm acil önlem gerektiriyor. Mali bozulma düşündüğümüzden daha ciddi olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Raporda, bozulmaya ilişkin ilk işaretlerin faiz dışı harcamaların artışa geçtiği mart ayında alındığı belirtilerek “IMF dahil kimse mali disiplin cephesinde fazla kaygılı değildi. Hükümetin IMF tanımlı sene sonu hedeflerini tutturmak için acil mali önlem alınmasını gerektirecek kadar bu harcamaları abartmış olabileceğini düşünüyoruz” denildi.
- · TÜRKİYE’DEN MALİKİ’YE BASRA JESTİ – Türkiye ile Irak arasında karşılıklı açılması ön görülen başkonsolosluklara ilişkin önemli pazarlıklarının yapıldığı ortaya çıktı. Türkiye, El Maliki’ye jest yaparak Şii bölgesindeki Basra kentini tercih ederken, El Maliki’nin, Kürt bölgesi ile yoğun ticari ilişkisi olan Diyarbakır ve Mardin yerine, Irak’ın geri kalan bölgeleriyle yakın ticari ilişkisi olan Gaziantep’te karar kılması, Kürt lider Mesut Barzani’nin, “Diyarbakır’da Irak başkonsolosluğu” beklentilerini de boşa çıkardı.
- · HAREM-SELAMLIK TATİL MERKEZİ – Atatürk’ün kendi parasıyla aldığı ve yurttaşlara bağışladığı Millet Çiftliği’ni AKP’li Uysal kiralamıştı. 2008 yılında hizmete girmesi planlanan tatil köyünde “İslam Tatil Merkezi”ne dönüşeceği iddiası ise kamuoyunda büyük tepki yarattı.
- · TÜRBAN ÇANKAYA’YA ÇIKMAMALI – Özkök: “Bizim kimsenin başörtüsüyle bir sorunumuz olamaz. Ama onun siyasallaştırılmış halinin devletle bu şekilde ilişkilendirilmesi hatalı olur. Uygun olmaz…” dedi.
- · 3 AKP’LİDEN 2’SİNİN EŞİ KAPALI – Merkez sağ partisi görüntüsü vermeye çalışan iktidar partisinde eşi türbanlı milletvekili sayısında bir azalma olmadığı gibi çarşaflı vekil eşi bile var.
- · DP’DE FETHULLAHÇI TARTIŞMASI – Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Nevval Sevindi’nin başkan adaylığı tepkiyle karşılandı. DP Genel Başkan Yardımcısı Melek Atalay yaptığı yazılı açıklamada Nevval Sevindi’nin genel başkan adaylığına tepki gösterdi. Atalay, bir dini cemaate yakınlığından başka siyasi birikiminin olmadığını belirttiği Sevindi’nin, “kendi ikbali söz konusu olduğunda Sayın Ağar’ı yere göğe sığdıramazken, gemi su almaya başladığında terk edenlerin başını çektiğini” kaydetti.
15 Ağustos
- KRİZ KAPIYA DAYANDI – CHP lideri Baykal, Gül’e randevu vermedi. Dış basın çatışma yorumlarında birleşti. AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, muhalefetten destek arayışlarına MHP’den başladı, BBP ve DSP ile devam etti. İki partinin liderleri oylamaya katılacaklarını belirterek Gül’e “367” garantisi verdi. DSP lideri Zeki Sezer, Gül’ün adaylığına yönelik toplumsal gerginliğin sürdüğünü belirtirken CHP lideri Baykal, Gül’e randevu vermedi. Dün TBMM Başkanı Köksal Toptan’a adaylık başvurusunda bulunan Abdullah Gül, halka verdiği sözü tutmak için aday olduğunu vurgularken TSK’yi de rahatlatmaya çalıştı. Abdullah Gül, kurumların hassasiyetini çok iyi bildiğini belirterek, “Hiç kimse kaygı duymasın. Laiklik prensibini korumak için ne gerekiyorsa yapacağım” diye konuştu. Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, Türkiye’de yeni bir krizin yaşanabileceği değerlendirmesinde bulundu. New York Times, “parti ve dindar takipçileriyle laikler arasında çatışma yaratacak bir adım” diye nitelerken, Financial Times da “Hükümetle laik ve askeri kesimler arasında yeni bir krize sahne olabileceği” değerlendirmesinde bulundu.
- HÜKÜMET İLE MEMUR MASADA – Memur sendikaları, yaklaşık 2.5 milyon memuru ilgilendire toplu görüşmelere bugün başlıyor. Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantı, saat 14.30’da başlayacak. Memur sendikaları adına görüşmelerde başkanlığı üstlenecek olan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, “ kamu görevlisinin açlık sınırının altında ücret aldığını” ifade ederek, “Öncelikli olarak bu kesimin ücretleri açlık sınırının üstüne çekilmelidir” dedi.
- HALKOYLAMASI ISRARI – AKP, Dışişleri Bakanı Gül cumhurbaşkanı seçilse bile anayasa değişikliğinden vazgeçmeyecek. 22 Temmuz seçimlerinden önce Dışişleri Bakanı Gül’ü cumhurbaşkanı seçtiremeyince cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa paketini TBMM’den geçiren AKP hükümeti, bu konudaki ısrarını sürdürüyor. Seçilmesi durumunda Gül’ün görev süresi ise şimdiden tartışma konusu oldu. 21 Ekim’de halkoylamasına sunulacak olan anayasa paketinde, cumhurbaşkanının 5 yıl süreyle ve en fazla iki dönem görev yapması hükmü yer alıyor.
- AKP’Lİ VEKİLLER KIRMIZI PLAKA DÜŞLERİ GÖRÜYOR – Başbakan Erdoğan’ın, yeni kabine listesini yarın Sezer’e sunması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yerine Ali Babacan, Babacan’ın yerine de Mehmet Şimşek’in getirilmesi bekleniyor. Bülent Arınç ve Ertuğrul Günay’ın da kabineye gireceği konuşuluyor.
- YEREL SEÇİMDE İTTİFAK YOK – DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker, yerel seçimlere CHP ile birlikte girmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını açıkladı.
- ANAYASAYLA KAVGALI ADAY – AKP, eşi türbanlı, rejimi hedef alan Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığında ısrarcı. Eşi Hayrünisa Gül, türban nedeniyle Türkiye’yi AİHM’ye dava etti. Abdullah Gül hakkında sahtecilikten fezleke düzenlendi. Kişisel harcamalarını Kalkınma Bankası’na ödettiği ortaya çıktı. Abdullah Gül’ün usulsüz harcamaları da haciz yoluyla tahsis edildi.
16 Ağustos
- CEPHELEŞME ADAYI – Türkiye’deki Köşk sürecini ilgiyle izleyen dış basında Abdullah Gül değerlendirmeleri. Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na adaylığı Avrupa’da kriz beklentilerini yükseltti. Alman gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, Gül’ün “bir cepheleşme adayı” olduğuna dikkat çekerken Süddeutsceh Zeitung, gelişmeleri “Riskli Cumhurbaşkanı” başlığı altında yorumladı. Yorumda Gül’ün adaylık ısrarının hata olduğu belirtilerek “bu kararın çok tatsız sonuçları olabilir” görüşünün altı çizildi. Fransız basınında da Gül’ün laiklere meydan okuduğu savunuldu. İngiliz Independent gazetesi, Türkiye’deki siyasi krizin yeni ve muhtemelen nihai bir evreye girdiğini öne sürerken, Gül’ün “karısının başörtüsü takmakta ısrar ettiğini vurgulayan” Guardian da laik Türkiye’nin yeni bir kargaşa dönemine girdiğini yazdı. Financial Times ise, “Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na adaylığını koyarak İslamcı geçmişe sahip bir kişinin laik devletin sembolü olan bir göreve gelebileceğini gösterdiğini ve orduya meydan okuduğunu” belirtti.
- ÇANKAYA’DA YARGILANACAK – AKP’nin cumhurbaşkanı adayının “Kayıp Trilyon” davasında dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadığına dikkat çeken CHP’li Kılıçdaroğlu, Gül’ün seçilmesi durumunda milletvekili dokunulmazlığının kalkacağını, yargılanma süresinin başlayacağını söyledi.
- TÜRBANI SAVUNDULAR – Başbakan Erdoğan ve Köşk adayı Gül, siyasal İlamın simgesini anayasal hak olarak değerlendirdi. Erdoğan, Gül için “Özü sözü birdir” diyerek Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın “laikliğe sözde değil özde bağlı cumhurbaşkanı” sözüne göndermede bulundu. Türbanın kadın hakkı olduğunu savunan Erdoğan “Türkiye Cumhuriyeti’nin birinci cumhurbaşkanı Atatürk’ün eşine bak, annesine bak” dedi. Destek arayışlarını sürdüren Gül, meslek örgütleri ve sendikaları ziyaret etti. Eşinin başörtüsüne yönelik sorulara sinirlenen Gül, insanların bireysel tercihlerinin anayasa tarafından garanti altına alındığını belirterek “Cumhurbaşkanı seçilecek olan kişi benim, eşim değildir. Nasıl davranacağımı bilirim” diye konuştu.
- YABANCI ‘SATTI’ PİYASA SARSILDI – Yurtdışı piyasalardaki “gergin” hava ve Gül’ün adaylığıyla içeride yaşanan belirsizlik Türkiye’yi vurdu. Dünyanın en büyük tahvil fonunun “Türkiye tahvili almayın” tavsiyesi de piyasaları ateşledi. Pimco, finansman maliyetlerindeki artış en olumsuz etkilenecek ülkeleri Türkiye, Arjantin, Ekvador, Macaristan ve Lübnan olarak sıraladı.
- YANDAŞ MEDYA ÇABASI – Çölaşan’ın Hürriyet gazetesindeki işine son verilmesi, basın meslek örgütlerinin tepkisini çekti. TGC Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türk basınının önemli yazarlarından Emin Çölaşan’ın muhalif yazıları nedeniyle işine son verilmesini içimize sindiremiyoruz. Kendisinin her zaman yanında olacağımızı bildiriyoruz” denildi.
- CHP BOYKOTA HAZIRLANIYOR – MYK Bildirisi: Gül, cumhuriyetin değerleriyle mutabık değil. CHP’nin önceki gün yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında “Gül’e boykot” kararı çıktı. CHP, Çankaya’daki resepsiyonlara, Gül’ün yurtdışı gezilerine katılmayacak, ancak liderler zirvesi benzeri “zorunlu durumlarda” Baykal, Gül’le görüşecek. CHP, Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Meclis’teki ant içme törenine de katılmayacak.
- AKP YİNE GERİLİMİ SEÇTİ – Abdullah Gül’ün ikinci kez adaylığı kendi partisi içinde de endişeye neden oldu. AKP’nin önde gelen bazı isimleri Çankaya ve TSK arasında yaşanacak gerilimin sancılarına dikkat çekerken Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Şenal Sarıhan, “AKP gerilim ve tartışma ortamını tercih etmiştir” dedi.
- UMUTLARI DA KALMADI – İş aramayıp çalışmaya hazır olanlarla resmi işsiz sayısı 4 milyon 145 bine, işsizlik oranı da yüzde 15.1’e çıktı. İşsizlerin 72.5’i erkek nüfustan oluşurken yüzde 57.4’ü lise altı eğitimli durumda bulunuyor. İşsizlerin yüzde 32.4’ü bir yıl ve daha uzun süredir, yüzde 31.2’si “eş-dost” vasıtasıyla iş arıyor. İşsizlerin yüzde 82.2’si de (1 milyon 862 bin kişi) daha önce bir işte çalışanlardan oluşuyor.
17 Ağustos
- LİSTE GÜL’E HAVELE – Erdoğan, yeni kabine listesini sunmak üzere Çankaya Köşkü’ne çıktı. Ancak Cumhurbaşkanı Sezer, listeyi yeni cumhurbaşkanına sunulmasını isteyerek kabul etmedi. Erdoğan, yeni kabine listesini sunmak üzere Cumhurbaşkanı Sezer’in huzuruna çıktığını, ancak daha listeyi sunmadan Sezer’in “Listeye gerek yok, yeni cumhurbaşkanına sunmanız isabetli olacaktır” dediğini söyledi. Başbakan, “Yeni cumhurbaşkanı açısından bu bir jesttir diyebilirmiyiz” sorusu üzerine, “Bana göre gayet olumlu, müspet bir yaklaşım” yanıtını verdi. AKP lideri, kararın kendisi için de sürpriz olduğunu söyledi.
- DTP: ÖCALAN’I MECLİS’E TAŞIYACAĞIZ – AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün destek ziyaretinde bulunduğu DTP Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş, parti genel merkezinde düzenlediği sohbet toplantısında, terör örgütü elebaşısı için “Öcalan gerçeği, öncü” tanımlamasını kullandı. Demirtaş, “Ama hiçbir sorun tek taraflı olarak çözülemez. Öcalan gerçeği görmezden gelinirken bununla bağlantılı olarak Kürt kimliği, dili ve kültürü yok sayılmaya çalışılıyor” dedi. Demirtaş, başta “İmralı koşulları” olmak üzere belirledikleri sorunlar üç başlık altında toplayarak Meclis gündemine taşıyacaklarını söyledi
- İLKELERİMİZİ ÇİĞNEMEYİZ – Orgeneral Büyükanıt, Cumhurbaşkanlığı konusunda söylenecek her şeyin söylendiğini belirterek “Ben anayasada olanı söyledim. Sözde değil özde dedim ama tutum ve davranışlarıyla da, dedim” diye konuştu. Büyükanıt, 30 Ağustos resepsiyonu için gönderilecek davetiyeler konusunda da “Kimse ile kavga edecek halimiz yok. Bizim prensiplerimiz, ilkelerimiz var. İlkelerimizi çiğneyecek halimiz de yok” dedi.
- ERDOĞAN YUHALANDI – Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın katılmadığı Hacıbektaş’taki etkinliklere yurdun dört bir yanından yurttaşlarla Rusya, Almanya, Arnavutluk ve Balkan ülkelerinden temsilciler de katıldı. Erdoğan’ın gönderdiği telgraf okunurken bir grup yuhaladı. Şişli Belediye Başkanı Sarıgül alkışlarla karşılandı.
- CHP: TEPKİ İÇEREN BİR JEST – CHP’li Özyürek, Sezer’in 60. hükümet listesine ilişkin tavrın Erdoğan’ın “listenin aynen onaylanmasını istiyorum” açıklamasına tepki olduğunu belirtirken MHP’li Paçacı, “Hem hükümete hem de yeni cumhurbaşkanına jest yaptı” dedi.
- GÜL’ÜN DIŞ POLİTİKA ISRARI – Çankaya Köşkü’ne çıkması durumunda, dış politikanın Irak, Ortadoğu ve ABD ile ilişkiler gibi dosyalarını beraberinde götürmeyi planladığı belirtildi.
- ERDOĞAN TARİHİ SAPTIRIYOR – Hayrünnisa Gül’ün türbanını savunmaya çalışırken verdiği örnekler gerçeklerle örtüşmüyor. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. İsmet Görgülü, Erdoğan’ın tarihi saptırdığını vurgulayarak “1923’e bakan kişi, aynı zamanda 1600’e de bakabilir. Osmanlı saray kadınlarının, padişahların eşlerinin başı açıktı. Onlar Müslüman değimliydi” diye sordu. Görgülü Anadolu’da türban kültür olmadığına da dikkat çekti.
- PİYASADA HARÇ BİTTİ YAPI PAYDOS – Dünya piyasalarındaki riskten kaçış, İMKB’yi vurdu. Endeksteki düşüş gün içinde yüzde 8’i aştı. Yabancının YTL satması doları 1.41 YTL’ye kadar çıkardı. ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerindeki kredi borçlarını kapatmaya yönelen büyük fonlar, Türkiye başta olmak üzere son 5 yılda para yatırdıkları ülkelerden çıkmaya başladı.
18 Ağustos
- ÇANKAYA SIKINTISI – STK’lerin karşı çıktığı Gül’ün cumhurbaşkanı olması yargılanmasına engel değil. Yargıçlar ve Savcılar Birliği Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, cumhurbaşkanının dokunulmazlığı bulunmadığına işaret ederek hakkında dava bulunanların seçildikten sonra da yargılanabileceğine dikkat çekti. Eminağaoğlu, cumhurbaşkanının eşinin de kamusal sorumluluk yüklendiğini kaydederek “AİHM kararlarında, türbanın, temel bir insan hakkı kapsamında değerlendirilemeyeceğinin ve hukuksal bir korumadan yararlanamayacağının gerekçeleri açıkça ortaya konulmuştur” dedi. Sivil toplum kuruluşlarının AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’e yönelik tepkileri sürüyor. Abdullah Gül’ün Çankaya’ya çıkmasının cumhuriyet kazanımları ve rejim açısından sakıncalı olduğuna vurgu yapan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Gül’ün adaylık konusunda diretmesinin Türkiye’de siyasi bir depreme neden olacağına dikkat çektiler. Sivil toplum kuruluşları, Abdullah Gül’ün adaylığına karşı yeniden mitingler düzenleyebileceklerinin sinyalini verdiler.
- ERDOĞAN’IN ARINÇ SIKINTISI – Bakanlar Kurulu’nda yer almayı bekleyen milletvekillerini küstürmemek için bakanlık sayısını artırmak zorunda kalan Erdoğan, eski TBMM Başkanı Arınç nedeniyle sıkıntı yaşıyor. Arınç’ın Cumhurbaşkanı Sezer’e sunulmak istenen listede yer almadığı ileri sürülürken, Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Gül’e sunacağı listede değişiklik yapabileceği kaydediliyor. 58. hükümette devlet bakanlığı sayısını 14’e indiren Erdoğan, şimdi ise kabineye 2 devlet bakanlığı daha ekliyor.
- BORSAYA SOLUK – Kredi krizi dalgası Asya borsalarında ciddi kayıpları neden oldu. Japonya’da yatırımcılar, Tokyo Borsası’nın yüzde 5.5 gerileyerek, son 7 yılın en sert düşüşünü yaşamasını endişeyle takip ettiler. Türkiye’de dolar 1.35 YTL ile 1.42 YTL arasında gitti geldi. Asya borsaları ile düşen İMKB, FED ile kısmen toparlandı.
- İŞSİZLİĞİN GÖÇ HARİTASI – 24 yılda 6 milyon kişiye istihdam yaratan Türkiye’nin Avrupa Birliği hedefini yakalaması için 2010’a kadar 14 milyon kişiye istihdam yaratması gerektiği vurgulandı. İSMMMO’nun raporuna göre, yoğun göç alan kentlerin başında yer alan İstanbul, 2004 ile 2006 yılları arasında 359 bin kişiye istihdam yaratmasına rağmen 467 bin olan resmi işsiz sayısını sadece 1000 kişi azaltabildi. ‘İşsizliğin Göç Haritası’ raporuna göre İstanbul, İzmir, Antalya hala çekim merkezi.
- İSLAMCI REJİM YAVAŞ YAVAŞ GELİR – Ortadoğu ve Orta Asya Medeniyetleri uzmanı Khazai şunları söylüyor: “Ben ılımlı Müslümanlığa kuşkuyla yaklaşıyorum. İran’da devrim öncesi mollalar da ılımlı olarak nitelendiriliyordu. Mollalar devrim öncesi hiçbir zaman İslami bir sistem getireceklerini söylemediler. Şahı devirecekleri, iktidara gelecekleri ve demokrasi getirecekleri sanıldı.” Khazai, Türkiye’ye İslam rejimi gelirse bunun devrimle değil “çok yavaş” getirileceği görüşünde.
- İŞ DÜNYASINDAN GÜL’E DESTEK – TÜSİAD ve MÜSİAD’ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı adayı Gül: “Görevimi layıkıyla yapacağım” dedi. Dün de ziyaret turlarını sürdüren Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın “Bizim prensiplerimiz, ilkelerimiz var” sözlerine, “Söylediğim bütün her şeyi inanarak söyleyen bir insanım” yanıtı verdi.
- NESİN’İN YARDIM ÇIĞLIĞI – İzmir Valiliği, Şirince’de Aziz Nesin Vakfı’na ait arazide Prof. Ali Nesin’in öncülüğünde gerçekleştirilen Matematik Köyü inşaatının ruhsatsız olduğu, kaçak elektrik kullanıldığı ve izinsiz öğretim kurumu açıldığı gerekçesi ile mühürlenmesi sürecinin devam ettiğini belirtti. Matematik Köyü’nün kurucusu Prof Ali Nesin köy inşaatına başlanmadan yasal düzenlemeleri tamamlamak için çalıştıklarını fakat sürekli sorunlarla karşılaştıklarını ifade etti.
- ÖĞRETMENLER YOKSULLUK SINIRI ALTINDA – Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanlığı tarafından yapılan ankete göre, eğitim çalışanlarının yüzde 90.5’i yoksulluk sınırının; yüzde 11.5’i ise açlık sınırının altında ücret alıyor.
19 Ağustos
- ESKİ VEKİLLERE YARGI YOLU AÇILIYOR – Yeniden seçilemeyen milletvekillerinin dokunulmazlık zırhı kalktı. TBMM Başkanlığı, 84 milletvekili hakkındaki 227 dokunulmazlık dosyasını pazartesi günü Başbakanlık’a gönderecek. Eski milletvekilleri hakkında İhale Yasası’na aykırılıktan resmi evrakta sahtekarlığa, ihaleye fesat karıştırmaktan teşekkül halinde akaryakıt kaçakçılığına ve adam yaralama, tehdit, silahlı yağma suçuna azmettirmeye kadar çeşitli suçlardan dosyalar bulunuyor.
- ZEKİ SEZER YENİDEN ADAY OLACAK – DSP, Bülent Ecevit’in ölümünün ardından ilk kurultayını bugün Ankara’da gerçekleştirecek. Zeki Sezer, yeniden genel başkan adayı olacak. 20 bin partilinin katılımı beklenen kurultayda, 22 Temmuz’da CHP listelerinden seçilen 13 milletvekilinin parti yönetimine alınması bekleniyor.
- TARİKAT OPERASYONU – Esenyurt Jandarma İçtakım Komutanlığı, tarikat baskınlarına devam ediyor. Bir derneğe baskın düzenleyen jandarma timleri, yaşları 6-11 arasında değişen 60 çocuğu tarikatçıların elinden kurtardı.
- SEZER’DEN ‘ALTERNATİF TÖREN’ TALİMATI – Çankaya Köşkü’nde ‘seçilecek cumhurbaşkanı adayına göre’ devir teslim yapılacak. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, Çankaya Köşkü’ndeki “devir teslim” için Dışişleri Bakanlığı’nın Protokol Dairesi’ne, “seçilecek adaya göre tören yapılması” konusunda talimat verdiği, bu talimat doğrultusunda da Protokol Dairesi’nin, AKP’nin adayı Abdullah Gül veya eşi türbanlı olmayan bir başka adaya göre iki farklı tören taslağı oluşturduğu öğrenildi.
- BU AÇIKÇA BİR MEYDAN OKUMADIR – Bağısız Cumhuriyet Partisi (BCP), Abdullah Gül’ün yeniden cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesinin “açık bir meydan okuma olduğunu” belirtti.
- KORKU KOALİSYONU İKTİDARDA – Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri kapsamında ‘İrtica ve Emperyalizm’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Prof. Dr. Güler, AKP’nin aldığı yüzde 46.7’lik oyun “ülkü birliği”ne değil “korku birliği”ne dayandığını açıkladı. ADD Genel Başkanı, emekli Orgeneral Eruygur da Türk Silahlı Kuvvetleri’ni yıpratma amaçlı saldırılar irtica ve emperyalizmin cepheyi zayıflatma amacından başka bir şey değildi” dedi.
- KİBRİT KUTUSUNDA YAŞAM – 31 metrekarelik prefabrik konutlarda 8 yıldır kalan 3 bin 50 depremzede insanca yaşam koşullarına ulaşmak istiyor.
- AKP’LİLER: PLAJDA MAYO İLE DOLAŞMAK ‘GÜNAH’ – Bahçeşehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer, 22 Temmuz seçimleri sonrasında seçmen davranışı ve tercihlerini bir araştırmayla ortaya koydu. “Bir kadının plajda, havuzda mayoyla dolaşması günah mı” sorusuna AKP’li seçmenlerin yüzde 83’ü, CHP’lilerin yüzde 14’ü ile MHP’lilerin yüzde 63’ü “günah karşılığı verdi. “İçinde bulunduğumuz dünyayı ve evreni anlayabilmek için din kitapları mı yoksa bilimsel buluşlar mı daha önemli” sorusuna ise AKP’lilerin yüzde 59’u, CHP’lilerin yüzde 15’i, MHP’lilerin ise yüzde 46’sı “din kitaplarının önemli olduğunu savundu.
20 Ağustos
- ÇANKAYA İÇİN İLK TUR – Cumhurbaşkanlığı için AKP Kayseri Milletvekili Gül ile MHP Kayseri Milletvekili Çakmakoğlu’ndan sonra DSP Eskişehir Milletvekili İçli de “son dakika” da aday oldu. Böylece CHP dışındaki tüm partilerin oylamaya katılacağı ve “367” sorununun yaşanmayacağı kesinleşti. ÖDP’li Uras, DTP’lilerle birlikte Meclis’te olacaklarını ancak Gül’e “hayır” oyu vereceklerini açıkladı. BBP lideri Yazıcıoğlu ise Gül’ü destekliyor.
- İRAN’LA YENİ ADIM – ABD’nin tepkisine rağmen Türkiye ile İran arasında doğalgaz boru hattı için anlaşma sağlandı. İran’a giden Enerji Bakanı Güler ile İran Petrol Bakan Vekili Nozeri’nin görüşmesinde İran gazının Avrupa’ya aktarılması için bir ortak şirketle boru hattı döşenmesi için anlaşmaya varıldı. Buna karşılık İran da Türkmenistan gazının İran topraklarından Türkiye’ye götürülmesine izin verdi.
- ECEVİTSİZ İLK KURULTAY – DSP’nin 7. olağan kurultayında Zeki Sezer yeniden genel başkan seçildi. Sezer kürsüye çıktığında “kurucu genel başkanları” Rahşan Ecevit’i selamlarken milletvekillerine de “13 arkadaşımız aslanlar gibi 130 kişilik iş yapacak” diye seslendi. Sezer, “Ecevit’siz ilk kurultayda hüzünlü olduklarını” vurgularken “Rahat uyu Ecevit, biz parlamentodayız” dedi. Sezer, “Atatürk nasıl düşünürse, Ecevit de öyle düşünüyordu, biz de öyle düşünmek zorundayız” mesajı verdi. “Fildişi kulelerde solculuk yapanlara inat” halktan kopmayacaklarını vurgulayan Sezer,”Sürekli ‘solcular bir araya gelemez’ denildi. Bunu yıktınız. İktidar olma sırası DSP’de” diye konuştu.
- URAS’TAN GÜL’E OY YOK – Özgürlük ve dayanışma partisi (ÖDP) İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, “Cumhurbaşkanlığı seçim turları esnasında parlamentoda yer alacağım. Çünkü parlamentoda yer almamak, demokrasi dışı güçlere hizmet eder” dedi.
- ILIMLI İSLAM MODELİ GÜL İLE HIZ KAZANIR – CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olması durumunda, “ılımlı İslam” modelinin hız kazanacağını savundu. Türkiye’deki sosyal hayat ve hukuk düzeninin “din” referanslı hale getirme mücadelesinin yoğun bir şekilde sürdüğüne dikkat çeken Özyürek, Türkiye laik, demokratik bir Cumhuriyet, Biz bu Cumhuriyeti yaşamak istiyoruz” diye konuştu.
- SAPLA SAMANI KARIŞTIRMAMALI – İçişleri Bakanı Osman Güneş’in, 25 Haziran Pazartesi günü Mülkiye Teftiş Kurulu Yıllık Toplantısı’nda yediği şaraplı risotto yemeğine tepki gösterdiğinin ortaya çıkması ve olay nedeniyle Muğla Valisi Mustafa Temel Koçaklar’ı merkez valiliğine çektiği iddiaları din adamları arasında da tartışma yarattı.
- AKP İŞÇİYİ GREVE İTİYOR – Hava-İş, KESK ve tekstil sektöründeki emekçiler hükümetin tutumundan memnun değil. Hava-İş ile THY, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu başkanlığında bugün ikinci kez masaya oturacak. Toplu görüşmelerin toplusözleşmeye çevrilmemesi nedeniyle görüşmelere katılmama kararı alan KESK, yarın yapacağı ilk eylemle “sözleşmeli çalışmaya hayır” diyecek. 27-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbul’dan Ankara’ya yürüyecek. Tekstilde de 11 bin işçi grevde kararlı.
- İMAMDAN ‘ŞEYTANIN HİLELERİ’ OYUNU – Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Kuran kursuna giden çocuklara İmam Eyüp Gümüş tarafından “Şeytanın Hileleri” adlı oyunun sahneletilmesine ADD Şube Başkanı Kadri Mert tepki gösterdi. Yetkililere seslenen Mert, “21’inci yüzyılın ‘meczup’larını yetiştirme gayretindeki bu düşünceye dur demek göreviniz” dedi.
21 Ağustos
- İLK TURDA SEÇİLEMEDİ – Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan ilk tur oylamada AKP’nin adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, ilk turda seçilmek için gerekli 367 oya ulaşamadı. Gül, 341 oyda kalırken, diğer adaylar MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun içli ise 13 oy aldı. CHP sıralarının en arkasında bağımsız milletvekilleriyle birlikte oturdular. Başbakan Erdoğan ile Gül, sonucu “Hayırlı olsun” diye değerlendirdiler. DTP’li Ahmet Türk’ün “Herkesi kucaklayan bir duruşu görürsek destekleyici tavır içinde olabiliriz” sözleri, ikinci turda DTP’nin Gül’e destek verebileceği yorumlarına yol açtı. Ancak DTP’nin desteği de Gül’ün ikinci turda seçilmesine yeterli olmuyor. Devlet Bahçeli de Çakmakoğlu’nun çekilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.
- SU, GÜVENLİK SORUNU – Dünya Su Haftası’nda İsveç’te bir araya gelen yüzlerce bilim adamı, küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle su sorununu bütün boyutlarıyla tartıştı. Uzmanlar sorunun ciddiyetini “Su sorunu artık insani ve sağlık sorununun ötesinde bir güvenlik sorunu haline gelmiştir” sözleriyle ifade ediyor.
- TÜRKİYE YİNE AKTARICI OLACAK – İran ile imzalanacak anlaşmada, alınacak doğalgazın 3. ülkelere satılamayacağı hükmü yer alıyor. 6 milyar m3 Türkmen gazının Avrupa’ya geçişi sırasında da Türkiye para kazanmayacak. Yani Ankara, Tahran ile adeta ikinci bir Mavi Akım anlaşması imzalamış olacak. Türkiye, Mavi Akım Anlaşması gereği, Moskova’dan aldığı gazı da satmıyor.
- HALAÇOĞLU TEPKİ ÇEKTİ – Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun “Kürtlerin Türkmen, Alevi Kürtlerin de Ermeni” olduğu yönündeki açıklamaları tepki çekti. SHP tarafından yapılan açıklamada, Anadolu’da binlerce yıldır halkların iç içe geçtiği belirtilerek “Halaçoğlu’nun bilimi, olsa olsa ellerinde pergeller, ölçecek kafa tası arayan Nazi antropologların bilimi olabilir” denildi. Alevi örgütleri de Halaçoğlu’nun görevden alınmasının istedi.
- AKP DERS ÇIKARMAMIŞ – Cumhurbaşkanı adayı Gül, 1. tur öncesinde destek ziyaretlerinde umduğunu bulamadı. Oylama öncesinde son ziyaretlerini gerçekleştiren Cumhurbaşkanı adayı Gül, TBB Başkanı Özdemir Özok, Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, ÖDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ve Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ile görüştü. TBB Başkanı Özok, Gül’ün adaylığına karşı olduklarını açıklarken, erken genel seçimlere neden olan cumhurbaşkanı seçimleri sırasında yaşanan gerginlik ve krizlerden hiçbir ders çıkarılmadığının görüldüğünü söyledi.
- AKLANMADAN TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDEMEZ – Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, geçmişinde trilyonluk bir dava olan Abdullah Gül’ün aklanmadan önce bu makamda Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil edemeyeceğini belirtti.
- CUMHURİYET TEHLİKEDE – CHP lideri Baykal, ‘Bu sürecin sorumluluğunu almamak için oylamada yokuz’ dedi. Cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci tur oylaması öncesi toplanan CHP grubunda konuşan Baykal, Abdullah Gül’ün, “cumhuriyetin ilkelerinin halka zorla dayattığı” benzeri bazı değerlendirmelerin altını çizerek, “Bu sözler Gül’ün bu ilkelerle kavgasını gösteriyor. Böyle bir adayın özünün de sözünün de bir olduğuna nasıl inanırız?” dedi.
- ERDOĞAN’IN HEDEFİ YİNE SEZER – Grup toplantısında Gül’e tam destek isteyen Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer’in kendilerine karşı hep taraflı davrandığını savundu. Erdoğan, Sezer’in orman yağmasına kapı açan 2B yasasını veto etmesini eleştirerek, “O yasa çıksaydı 50 milyar dolar kazanacaktık” dedi.
22 Ağustos
- · İRAN’I ANIMSATIYOR – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Gül’ün cumhurbaşkanlığının tanımayanlar vatandaşlıktan çıksın” sözleri tepkiyle karşılandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, “Bu öneri ancak faşist bir ülkede yapılabilir” derken Başbakan Erdoğan’ı Yazar Bekir Coşkun’dan ve AKP’ye karşı olan milyonlarca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından özür dilemeye çağırdı. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da, “Başbakan’ın beyanı talihsizdir, yakışmadı” karşılığını verdi. Erdoğan’ın sözlerine sivil toplum kuruluşu temsilcileri de tepki gösterdiler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini “pervasız ve talihsiz” olarak niteleyerek bu yaklaşımın çok tehlikeli olduğuna dikkat çektiler. Yurttaşlar da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerine tepki göstererek “Biz de Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasını istemiyoruz ve bu ülkeyi terk etmiyoruz” dediler.
- · KARANLIĞA GİRİLİYOR – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı konusunda medyanın, iş dünyasının “kolektif bir yanıltma sürecinin parçası olduğunu” belirterek “Giderek tünelin daha derinine giriliyor. Daha karanlığına giriliyor” uyarısında bulundu. Baykal, “Şimdi bu ortamda Sayın Gül için söylenebilecek çok söz var da, onun için kesinlikle söylenemeyecek olan bir söz, özü ve sözü birdir sözüdür” dedi.
- · BÜTÇE GERÇEKÇİ DEĞİL – Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın yayımladığı raporda, “Bütçe açığının yaklaşık 8 milyar YTL az olacağı öngörüsünün gerçekleşmesi için bütçe harcamalarının yaklaşık 3 milyar YTL kısılacağı, bütçe gelirlerinin ise 5 milyar YTL artırılacağı varsayılıyor. Yüzde 22’lik artışın nasıl gerçekleşeceği çok ciddi soru işaretidir” denildi.
- · İSTİFA ETMİYORUM – Kürtler ve Alevilere ilişkin sözlerine gösterilen tepkilerin ardından basın toplantısıyla kendisini savunmak zorunda kalan Halaçoğlu, kendisine yönelik istifa çağrılarının Meclis’te olduğunu söylediği bazı başkanlara da yapılmasını istedi.
- · ‘DOKUNULMA’ KORKUSU – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mafyanın yargı ve bürokrasiye sızdığını belirtip ağzını bozdu. Milletvekillerinin dokunulmazlığı olmadığını, suçunun karşılığını görmesinde yargı sürecinin ertelenmesi durumunun söz konusu olduğunu ileri süren Erdoğan, dokunulmazlık tartışmasının sadece politikacı üzerinde yapılmasının Türkiye’de siyasetin yozlaşmasına neden olacağını savundu. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa paketinin referanduma götürülmesinden vazgeçmediklerini belirten Erdoğan, 21 Ekim’de referandumun yapılacağını söyledi.
- · GÖZLER İKİNCİ TURDA – İlk turda 367 oya ulaşamayan AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ün Cuma günü yapılacak ikinci turda da seçilmesi beklenmiyor.
- · GENELKURMAY’DAN SERT YALANLAMA – Genelkurmay Başkanlığı, Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde AKP’nin adayı Abdullah Gül ile görüştüğü ve aralarında anlaşmaya vardıkları iddialarını sert bir dille yalanladı. Genelkurmay, “Vazifesi anayasa ve ilgili yasalarla belirlenmiş olan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, hiçbir kişi veya kurumla herhangi bir konuda pazarlık yapması söz konusu değildir” açıklamasını yaptı.
23 Ağustos
- ERDOĞAN’INKİ ŞIMARMA HALİ – Deniz Baykal, ‘Beğenmeyen gitsin’ tavrına tepkili. Başbakan’ın yazar Bekir Coşkun’u hedef alarak “Gül’ü cumhurbaşkanı olarak tanımayanlar vatandaşlıktan çıksın” şeklindeki sözlerinin eleştiren CHP lideri Baykal, “Bu anlayış Türkiye’yi yönetiyor. Bu gerçekten patolojik bir manzara. Bu bir şımarma halidir, haddini aşma halidir” dedi. Yargıtay Onursal Başsavcısı Kanadoğlu, Başbakan’ın vatandaşlık bağını koparmaya yetkili olmadığını belirterek “Bu Başbakan’a yakışmayacak hazımsızlık örneğidir” değerlendirmesinde bulundu. Anayasa hukukçusu Kaboğlu da Başbakan’ın kendini anayasanın üstünde gördüğünü söyledi. Birçok kurum, örgüt ve yurttaş da Başbakan’ın sözlerine tepki gösterdi. İstanbul Barosu Başkanı, Erdoğan’ın özür dilemesini isterken İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Moroğlu “Coşkun’u vatandaşlıktan çıkarmak, Çölaşan’ı Hürriyet’ten çıkarmak gibi kolay değildir” dedi.
- OLMAYAN YASAYA SIĞINDI – Başbakan Sözcüsü Beki, Başbakan Erdoğan’ı savunurken “Cumhurbaşkanına saygı göstermenin yasal bir zorunluluk olduğu gerçeğini hatırlatmak amacıyla bu sözleri söylediğini” belirterek yasal kılıf bulmaya çalıştı. Ancak hiçbir yurttaşa yasal olarak “benimsemiyorsan çek git” denilemeyeceği gerçeğini unuttu. Sözcünün açıklamasında ayrıca Erdoğan’ın sözlerinde bir kişiyi işaret etmediği, “Bekir Coşkun’u gazetesinin hedef haline getirdiği” savunuldu.
- FETHULLAH’A 16. DARBE – Gülen cemaati ile bağlantılı bir lise, öğretmenlerinin Rusya’da turist vizesi ile bulunmaları, ders kitaplarının onaylanmış olmaması gerekçesi ile devlet yönetimine geçirildi. Okulun Nur cemaati ile yakından bağlantısı olan Tolerans Vakfı ile ilişkisinin, okulun gerçek kapatılma nedeni olduğu belirtiliyor,. Rusya böylece Gülen cemaatiyle bağlantılı 16 okulu kapatmış ya da el koymuş oldu.
- BASKILAR BAŞLADI – Seçim zaferi sarhoşu AKP’li belediyeler içki yasağını hortlatma çabası içine girdi. Bitlis Güroymak’ın AKP’li yöneticileri önce sözlü olarak “İçki içmek haramdır” diye uyardıkları tekel bayilerini ‘ikna’ edemeyince bölgede yapılan camiyi gerekçe göstererek işyerlerinin kapatma kararı aldı.
- RUMLARA WASHİNGTON DESTEĞİ – ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin tepkilerine karşın, Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz’de başlattığı petrol ve doğalgaz arama ihalesinde yer almak için herhangi bir Amerikan şirketinin ABD’den izin almasına gerek olmadığını bildirdi. Açıklamada, Kıbrıs Rum yönetiminin “egemen bir devlet olarak” kendi ekonomik bölgesinde petrol arama ihalesi açma hakkına sahip olduğu savunularak “ABD şirketlerinin böyle bir yatırıma katılması, bir iş kararıdır “ denildi.
- EGEMENLİĞE ‘YETKİ’ RÖTUŞU – Prof. Özbudun başkanlığındaki hukukçuların hazırladığı anayasa paketi Erdoğan’a sunuldu. AKP’nin anayasa taslağında YÖK kaldırılarak yerine “Üniversitelerarası Koordinasyon Kurulu” oluşturulması öngörülüyor. Cumhurbaşkanının yetkilerini daraltan anayasa taslağında, “Türk milleti, egemenliğini anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organları eliyle kullanır” hükmünde yer alan “yetkili organlar” ibaresi yerine “Yasama, yürütme ve yargı organları” ifadesinin konulması öneriliyor.
- GÜL YENİ OSMANLICI – Baykal, AKP’nin ‘Ne mutlu Türk’üm’ demeyi ilkellik sayan birini Köşk’e çıkaracağını söyledi. Ilımlı İslam konusundaki uyarılarını yineleyen Baykal, “Bir partinin anayasal engeli kaldırılarak, Sayın Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin önünü açmışlardır, yanlış yapmışlardır” sözleriyle MHP’yi hedef aldı. Baykal, CHP dışındaki muhalefet partilerinin “sakıncalı” deyip gereğini yapmadıklarını savunduğu Abdullah Gül’ün “Yeni Osmanlıcı ve ikinci cumhuriyetçi” olduğunu söyledi.
- AKP-DTP YAKINLAŞMASI – Cumhurbaşkanlığı seçimi için 2. tur oylamanın öncesinde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in DTP’li vekillere yaptığı ‘nezaket’ ziyareti merak uyandırdı.
- SİYAH ÇELENKLİ PROTESTO – TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu listeyi açıklamayacağını söyledi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Turan Eser, Halaçoğlu’nun sözlerini “talihsiz, şanssız, ayrımcı ve bölücü” olarak nitelendirirken ‘TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu görevinden alınmalıdır” dedi.
- SEÇİM USÜLSÜZLÜĞÜ İDDİALARI ARTIYOR – İzmir 2. Bölge’deki 20 sandıkta AKP lehinde, CHP ve MHP aleyhinde oynamalar yapıldığı iddia edildi. 18 sandıkta AKP’nin oy toplamı gerçekte 681 iken YSK’nin bilgisayarındaki rakamın 1153 olarak gözüktüğü belirtildi. CHP’nin oylarında değişiklik yapıldığı görülen 11 sandıkta ise CHP’nin gerçek oyu 1818 iken YSK’nin bilgisayar sonuçlarında bu rakamın 844 olduğu ileri sürüldü.
24 Ağustos
- · TÜRBANLI ANAYASA – Akademisyenlerce hazırlanan taslakta, anayasanın “din ve vicdan hürriyeti” başlıklı 24. maddesiyle “eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi” başlıklı 42. maddesinde değişiklik önerildi. Taslağı hazırlayan komisyonun başkanlığını yapan Prof. Dr. Ergun Özbudun, bir öneri sunduklarını, konunun hassas olması nedeniyle bir açıklama yapmayacağını söyledi. Bir gazetenin sorularını yanıtlayan Özbudun, “eğitimin laik esaslara göre yapılması”na ilişkin hükmün korunacağını belirtirken kişisel olarak üniversitelerde türban yasağına baştan beri karşı olduğunu vurguladı. Özbudun, türban ve kıyafetle ilgili olarak “Bir öneride bulunduk. Bu konuda kararı AKP verecek” diye konuştu.
- 14’ÜNDE NİŞAN, 15’İNDE NİKAH – Hayrünnisa Gül, 30 yaşındaki Abdullah Gül ile evlendiğinde veli izniyle evlenebilmek için geçerli alt yaş sınırı olan 15 yaşını dolduralı 3 gün olmuştu. Şenal Sarıhan, kişilerin yaşamlarının, saygı duydukları değerleri de gözler önüne serdiğini belirterek “15 yaşında bir kız çocuğuyla evlenmek evrensel hukuk ve bizim iç hukukumuza aykırı hareket etmektir” dedi.
- CUMHURBAŞKANINA YETKİ SINIRLAMASI – Akademisyenlerce hazırlanan taslakta, cumhurbaşkanının atama yetkilerinin büyük ölçüde daraltılması, sadece vali ve büyükelçilerle sınırlandırılması öngörülürken, Anayasa Mahkemesi,Danıştay,Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Askeri Yargıtay, üyeleri HSYK üyelerinin seçimi ve rektör atamalarında Çankaya Köşkü’nün devre dışı bırakılması önerildi.
- AKP’YE 2 MİSİLLEME – ABD’deki Yahudi lobisinin sözde Ermeni soykırımı konusundaki tavır değişikliğinden, AKP’nin Hamas yanlısı politikalarının etkili olduğu ifade ediliyor. Türk heyetlerinin ABD ziyaretlerinde bu konunun lobi tarafından gündeme getirildiği ifade edildi. Hamas karşıtı lobinin AKP’nin tavır değiştirmeye yanaşmamasının ardından ise böyle bir karar aldığı bildirildi. Dışişleri bakanı Gül, Türkiye’nin kaygılarını İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’ye iletti. Washington’ın Kıbrıs Rum Kesimi’nin Türk kıta sahanlığında gerçekleştireceği ihaleye ABD şirketlerinin katılmasının engelleyemeyeceğini açıklamasının arkasında, İran ile yapılan doğalgaz mutabakatının olduğu ortaya çıktı. Türkiye’ye “Ambargo uygularız” da dahil olmak üzere çok sayıda mesaj gönderen ABD yönetiminin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in Tahran’a yaptığı ziyareti de engelleyemeyince tavrını değiştirdiği yorumu yapılıyor.
- MEMURLAR AÇ VE GÜVENSİZ – Kamu çalışanları arasında yapılan ankete katılanların yüzde 69.54’ü “Memur olmak sizi mutlu ediyor mu” sorusuna “hayır” yanıtını verdi. Memurların yüzde 61.23’ü “Yeniden seçme şansım olsa tekrar memur olmazdım” dedi. Memurların yüzde 58.67’si maaşı yetmediği zaman kredi kartı kullandığını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 80.17’si her gün gazete alamadığını, yüzde 89.55’i sinema, tiyatro, konser gibi sosyal etkinlikleri takip edemediğini bildiriyor.
- CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İÇİN 2. TUR – Bugün yapılacak turda da 3 aday yarışacak. DTP, AKP’den ‘Kürt sorunu için yeni atılım’ çağrısına yanıt alamadığı için boş oy kullanacak.
- İKTİDARA YARGI GÜCÜ VERİLİYOR – AKP’nin anayasa taslağındaki “milletvekili tutuklamaya Meclis onayı” tartışma yarattı. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “İktidara yargı gücü verilmiş olur, hakimin yetkisi yasamaya devredilmiş olur, çok vahimdir” dedi.
25 Ağustos
- TARİKATIN ÖNÜ AÇIK – AKP’nin yapmak istediği Anayasa değişikliğiyle faaliyetlerine serbestlik getirilecek. AKP’nin yeni anayasa taslağında, anayasanın 24. maddesinde yapılan değişiklikle, din ve vicdan özgürlüğüne yönelik sınırlamalar kaldırılıyor. Bu kapsamda, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan ibadet, dini ayin ve tören yasağı kaldırılıyor. Taslakta, Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değiştirilirken, yetkilerine de sınırlama getiriliyor. Mahkemenin yasaların yürürlüğünün durdurulmasına ilişkin karar vermesi zorlaştırılacak. Taslakta, cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılmasının yanı sıra dokunulmazlık getirilmesi öngörülüyor. Kürtçe eğitim yapılmasının yolunu açacak öneri de bulunan taslakta Atatürk’ten yalnızca 3 maddede söz ediliyor.
- GÜL’E DESTEK DÜŞTÜ – TBMM’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminin 2. turunda oyları azaldı. İlk tur oylamada 341 oy alan AKP’nin cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, dün yapılan 2. tur oylamada ise 337 oyda kaldı. “Kürt sorunu konusunda” AKP’den açılım bekleyen DTP’liler ise istekleri yerine getirilmediği için oylamaya katıldılar, ancak boş oy kullandılar. ÖDP’li İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve bağımsız Şanlıurfa Milletvekili Seyyid Eyyüboğlu da ikinci tur oylamaya katıldı.
- TÜRKİYE VURABİLİR – 16. istihbarat kuruluşunun ortaklaşa hazırladığı “Ulusal İstihbarat Tahmini” raporunda, Türkiye’nin Irak’taki çıkarlarını korumak için çeşitli önlemler alabileceği belirtildi. Raporun komşu ülkelerle ilgili bölümünde, “Türkiye, Irak’ta algıladığı çıkarlarını korumak amacıyla muhtemelen çeşitli önlemlere başvuracak” denildi ve Türkiye’nin Kuzey Irak’ta konuşlanmış teröristlere karşı sınır ötesi operasyon düzenleme “riskinin” devam ettiği kaydedildi.
- HALAÇOĞLU’NA İNCELEME – Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Yusuf Halaçoğlu’nun Kayseri’de bir sempozyumda “Pek çok Kürt dediğimiz insan aslında Türkmen asıllıdır. Bugün Kürt olarak bilinen, hatta Alevi Kürt olarak bilinen insanlar maalesef Ermeni’den dönmedir” şeklindeki sözleriyle ilgili inceleme başlattı. Polis bant kayıtlarını inceliyor.
- GÜL İÇİN KÖŞKE’DE ‘ZIRH’ GELİYOR – Yeni anayasa taslağında, Anayasa Mahkemesi’nin yapısı değiştirilirken, yetkilerine de sınırlama getiriliyor. Taslakta cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılması, ancak dokunulmazlık getirilmesi öngörülüyor.
- CEZAEVLERİNDE DOLULUK REKORU – Türkiye’deki tutuklu ve hükümlü sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. Türkiye’deki cezaevlerinde yatan tutuklu ve hükümlü sayısı Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. 12 Eylül Dönemi’nde 80 binle en çok doluluk oranına ulaşan cezaevleri, 2007 yılının sadece 7 ayı itibarıyla 85 bine yaklaşmış bulunuyor.
- ERDOĞAN İÇ DÜNYASINI DIŞA VURUYOR – Başbakan Erdoğan’ın, “Senin değilse çık vatandaşlıktan, kimi seçersen seç” sözlerine tepkiler artarak sürüyor. Sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar mesajlarında başbakanın, ifade özgürlüğünü hiçe sayarak, antidemokratik ve faşizanca davrandığını söylediler.
26 Ağustos
- K. IRAK POLİTİKASI ABD’YE ENDEKSLİ – İran PKK’yi vururken AKP’nin operasyonu göze alamaması eleştiriliyor. AKP, sınır ötesi operasyon konusunda net bir tutum sergilemiyor. İran ise Kuzey Irak’ta PKK’nin İran’daki kolu PJAK’a karşı geniş kapsamlı operasyon başlattı. Terörden büyük zarar görülmesine karşın AKP’nin sınır ötesi “yeşil ışık” yakmamasını “teslimiyetçi ve ürkek” politikalara bağlayan CHP’li Elekdağ, “Türkiye caydırıcı güç kullanmalı” dedi. MHP’li Bölükbaşı ve Aktan da İran’ın terörle mücadelede kararlı tavrının AKP’ye örnek olması gerektiğini söyledi.
- ORMAN TALANINA AKP VİZESİ – Akademisyenlerce AKP’ye sunulan yeni anayasa taslağında, AKP hükümetinin geçen yasama döneminde gündeme getirdiği, kamuoyunda 2B olarak bilinen orman niteliğini kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin önerisinin yanı sıra son dönemde yangınlar nedeniyle orman niteliğini kaybeden orman arazileri de dahil edilerek kapsamı daha da genişletiliyor.
- ERDOĞAN İTİRAZ İSTEMİYOR – Gül’ün adaylığına yönelik tepkileri eleştiren Başbakan, “Köşelerinden ‘bir kale düştü’ diyecek kadar, halkın iradesine saygısız davrananlar var. Düştü denilen kale neresi? Bu Çankaya kimin? Birilerinin mi, yoksa 70 milyon vatan evladının mı? diye konuştu. Hizmet-İş Sendikası Genel Kurulu’na katılan Erdoğan, “Parlamentoya gelmemenin, toplu sözleşmede masaya gelmemek gibi bir şey olduğunu, arada fark olmadığını” savundu.
- GÜL KAYIP TRİLYONDAN NE ZAMAN BERAAT ETTİ? – CHP Grup Başkan Vekili Kılıçdaroğlu, “Dokunulmazlığı olan bir milletvekilinin yargılanıp beraat ettiğini Türkiye Cumhuriyeti tarihinde gören var mı” diye sordu.
- ANAYASADA ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE AYIKLANIYOR – Hazırlanan taslakta Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, anayasal kurum olmaktan çıkarılıyor.
- KKTC’DE SİYASİ KRİZ AŞILAMIYOR – AKP’nin KKTC muhalefetine “sorun çıkarmaması yönünde” direkt müdahalesinin ardından gözler hafta başına KKTC’nin siyasi liderleri arasında yapılacak toplantıya çevrildi. Muhalefetin, AKP’nin baskısına boyun eğip eğmediği bu toplantı sonrasında netleşecek.
27 Ağustos
- SEZER’DEN ATATÜRKÇÜLÜK VURGUSU – Zafer Haftası nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Atatürkçülük vurgusu yaptı. 30 Ağustos Zaferi’nin, tam bağımsız, ulusal egemenliğe dayanan, laik ve demokrat yeni Türk Devleti’nin kurulmasının yolunu açtığını belirten Sezer, “Başımızı her dönemde dik tutabilmek için cumhuriyetimizi ödünsüzce yaşatmalı, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmalı genç kuşakların tarihimizi iyi öğrenmelerini ve Atatürkçü düşünceyi özümsemelerini sağlamalıyız” dedi.
- AVRUPA’YA AKP UYARISI – Göttingen, Harvard, Singapur, Bilkent gibi dünya üniversitelerinde dersler veren prof. Dr. Bessam Tibi, son kitabında Avrupa seyahatine de çok ağır eleştirilerde bulundu. Prof. Tipi, AKP’nin şeriatçı kimliğini görmezlikten gelindiğini ve açıkça desteklendiğini belirterek Kemalizm ve laikliğin altını oyulduğunu bir Türkiye’nin Avrupa’da yeri olmadığını, AKP Türkiye’sinin de yaşlı kıtaya çok pahalıya mal olacağını savundu. Bush’un BOP politikasını eleştiren ve ılımlı İslamcıların ABD tarafından desteklendiğini vurgulayan Tibi, AKP’nin “piyon” olduğunu kaydetti. Tibi, “Birçok ziyaretimde ve 2006’da gördüm ki, Avrupalı değerlere yönelmiş ve şimdiye kadar ülkenin siyasal eliti olmuş Türkler, güç yitirmekte. Batı’ya yönelmiş Türkiye savunmaya geçmiş durumda, hatta ricat halinde” görüşünü dile getirdi.
- ANAYASA ÇIKIŞI – Partisinin nasıl bir anayasa istediğinin işaretini veren DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna, “Üniformalı anayasa istemiyoruz. Biz sivil anayasadan yanayız” diye konuştu. Ayna, anayasanın ilk 4 maddesinin değişmesi gerektiğini söyleyerek “Herkes düşüncesini özgürce söylemeli” dedi.
- SINIRSIZ ÖZELLEŞTİRMEYE ÇİFTE GÜVENCE – Yeni anayasa taslağında, bir yandan Danıştay’ın özelleştirme işlemlerini iptal etmesi zorlaştırılırken, diğer yandan “kamu hizmeti niteliği taşıyan özel teşebbüsler, kamu yararının zorunlu kıldığı hallerde devletleştirilebilir” hükmü kaldırılıyor.
- İDEOLOJİK BİR ANAYASA HAZIRLIĞI – Anayasa hukuk profesörü Mümtaz Soysal, sivil anayasa taslağının zamanlamasına dikkat çekerek “Bu aceleciliğin nedenini sormak lazım” dedi.
- CHP TEK SİLAHINI KULLANDI – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçiminde Meclis’e girmeme tutumlarının kriz çıkarma çağrısı olmadığını ifade ederek “AKP üzerinde kullanılabilecek tek yaptırım, Meclis’e girmeme yaptırımıdır. Bunu da CHP yapmıştır” dedi.
28 Ağustos
- · GÜL’Ü MHP SEÇTİRECEK – Seçimlerden önce meydanlarda esip gürleyen Bahçeli, TBMM’de AKP’nin arayıp bulamadığı muhalefet oldu. TBMM’de bugün cumhurbaşkanlığı için 3. tur oylama yapılacak. Oylamada 276 oy yeterli olduğu için AKP’nin adayı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. MHP, AKP’nin genel kurulda 367 sıkıntısı çekmemesini sağlamak için 367 koşulu aranan her iki oturuma da tam kadro katıldı. Genel kurula girerek verdiği destek ile aslında Abdullah Gül’ü bugün AKP değil MHP cumhurbaşkanı seçtirmiş olacak. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu tutumuyla seçimlerden önceki “keskin” AKP muhalefeti ile de çelişti.
- · SİNSİ PLANLAR VAR – 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler günü nedeniyle mesaj yayımlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türk ulusunun birlik ve beraberliğini, Türkiye Cumhuriyeti’nin laik ve demokratik yapısını bozmak ve çağdaş kazanımlarını ortadan kaldırmak amacıyla yürütülen sinsi planların her geçen gün farklı şekillerde ortaya çıktığını vurguladı. Büyükanıt ‘Atatürk Devrimi demokratiktir’ dedi.
- · ÜNİVERSİTE TASARISINA ELEŞTİRİ – Akademik çevreler, yeni anayasa taslağında YÖK’ün kaldırılmasını ve türbanın üniversitelere girmesine olanak verilmesin riskli buluyor. AKP hükümetinin “adeta intikam duygusunu tatmin eder bir yaklaşımla” YÖK’ü kaldırmak için harekete geçtiğini belirten ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, “ben YÖK’ün kaldırılmasını doğru bulmuyorum. YÖK koordinasyon görevi yürütecek şekilde işlevine devam etmeli” dedi.
- · CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ DAVALIK – Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvuruda TBMM’deki sürecin yasaya aykırı olduğu ileri sürüldü.adli bilir kişi Mahir Akkar tarafından yapılan başvuruda, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin yasanın Resmi Gazete’de yayımlandığı anımsatılarak, “Yayımlanan yasanın yürürlük maddesinde ‘İşbu yasa yayım tarihinde yürürlüğe girer’ şeklinde kesin bir hüküm vardır” denildi. Yasada “11. cumhurbaşkanı halk oylaması ile seçilecektir” şeklinde kesin bir ifade olduğu belirtilen dava dilekçesinde, “TBMM’de yapılmakta olan seçimin, ihtiyati tedbir karı verilerek durdurulması bir zorunluluktur” denildi.
- · DANIŞTAY YETKİLERİ BUDANACAK – Uzmanlar AKP’nin yeni anayasa taslağında yer aldığı belirtilen “kamu yararı” tanımının daraltılmasına yönelik düzenlemeleri “Danıştay’ın hareket alanının kısıtlanmasına dönük çabalar” olarak nitelediler.
- · AKP SİVİL DARBE YAPIYOR – Anayasa Profesörü Yüzbaşıoğlu anayasa taslağını, ‘tarikatların önünü açma arayışı’ olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, AKP’nin akademisyenlere hazırlattığı anayasa taslağını eleştirirken, ‘Sivil anayasa adı altında neyin amaçlandığı anlaşılıyor. Bu da Türkiye’nin daha çok dini değerlere yaslanması, dindarlaşması eğitimin dini esaslara çekilmesidir’ dedi.
- · MEMURA TAKSİTLİ ÖDEME – Hükümetle memur sendikaları arasındaki toplu görüşmelerin 5. turu tamamlandı. Devlet Bakanı Şahin, kamuda eşit işe eşit ücret isteğinin gerçekleşmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğini belirterek sendikalara “mağdur durumdaki kamu çalışanına 2008’den itibaren üç yılda taksitle 360 YTL’lik farkın ödenmesi” önerisi getirdiklerini bildirdi.
- · KÜRESEL ISINMA BOĞAZLARI DA VURACAK – Türkiye’de sellerin beş kat arttığına dikkat çeken Greenpeace Akdeniz Ofisi Kampanya sorumlusu Aslıhan Tümer, deniz suyu seviyesinin 15-88. cm arasında yükseleceği tahmin edildiğini söyledi.
- SARKOZY VAZGEÇMİYOR – Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık verilmesi görüşünü yineledi. Türkiye’nin katılım müzakerelerindeki 35 başlıktan sadece 5’inin tam üyelikle ilgili olduğunu belirten Sarkozy, Başbakan Erdoğan’a “ Bu 30 başlıkla uğraşalım, 5’ini daha sonra görüşürüz” dediğini söyledi.
29 Ağustos
- GÜL CUMHURBAŞKANI – TBMM’de CHP’nin katılmadığı 3. tur oylamada AKP’lilerin oylarıyla seçildi. TBMM’de Cumhurbaşkanlığı için yapılan 3. tur oylamada 339 oy alan Abdullah Gül, 11. cumhurbaşkanı seçildi. Tam kadro katılan iktidar partisinden 3 fire olması dikkat çekti. Başbakan Erdoğan, sonuçlar açıklandıktan sonra, “16 Mayıs’tan beri bilinmezliğe mahkum olmuş bir yapı vardı. Bu milleti de, bizleri de rahatsız ediyordu. Bunlar aşılmış oldu. Ülkemiz, milletimiz ve cumhuriyetimiz için hayırlı olsun” dedi. Gül’ün eşi TBMM’ye gelmedi. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Genel Kurulu’nda yemin ederek görevine resmen başladı. Yemin törenine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ve Kuvvet Komutanları gelmedi. Gül, Genel Kurul Salonu’na girişinde ayakta karşılandı. Tarafsızlığı titizlikle koruyacağını belirten Gül, “Hiçbir ayırım yapmaksızın bütün vatandaşlarımızı kucaklayacağım. Devlet organlarının uyumlu çalışmasını sağlamak için elimden gelen bütün gayreti göstereceğim” dedi.
- SON ZİYARET ANITKABİR’E – Cumhurbaşkanlığı görevini Abdullah Gül’e devreden Ahmet Necdet Sezer, devir teslim töreni öncesi son ziyaretini Anıtkabir’e gerçekleştirdi. Sezer, Anıtkabir Özel Defteri’ne, “Sonsuza kadar kalıcı olan ilke ve devrimlerinizin kuruluş felsefesini oluşturduğu, laik, demokratik, çağdaş ve aydınlık Türkiye Cumhuriyeti’dir. Hedefini; ‘çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak ve onu aşmak’ biçiminde ortaya koyan Türkiye Cumhuriyeti, başlattığınız aydınlanma savaşını kararlılıkla sürdürecektir. Görevimi; ilke ve devrimlerinize, yeminime, anayasal kurallara, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine bağlılıktan ayrılmadan tamamlamanın mutluluğunu yaşıyorum’ diye yazdı.
- ORDUDAN UYARI ATEŞİ – Orgeneral Büyükanıt’ın laikliğe yönelik tehditleri gündeme getirdiği son açıklaması yabancı basında yankı buldu. Times gazetesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın, cumhurbaşkanı seçimine 24 saat kala yaptığı açıklamayı, “Ordu cumhurbaşkanı seçilmeden önce uyarı ateşi açtı” şeklinde değerlendirdi. Amerika’nın Sesi Radyosu da Büyükanıt’ın, “İslami kökenli iktidar partisinin cumhurbaşkanı adayının seçilmesinden bir gün önce” uyarıda bulunduğunu vurguladı.
- KABİNE LİSTESİ BUGÜN – Başbakan Erdoğan, bugün kabine listesini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunmayı planlıyor.Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3. turunun ardından yaptığı açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanı’ndan randevu alabilirsem kabine listesini yarın (bugün) sunacağım” dedi. Hükümet Programı 31 Ağustos günü TBMM Genel Kurulu’nda okunacak. 3 Eylül Pazartesi günü hükümet programı üzerinde müzakereler gerçekleştirilecek. Güvenoylaması 5 Eylül Çarşamba günü.
- HAYIRLI OLSUN – Abdullah Gül’ün TBMM’de cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından muhalefet partileri temkinli açıklamalar yapmayı yeğlerken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Bundan sonra açılışlara birlikte gidecekleri”ni söylemesi dikkat çekti. MHP lideri Devlet Bahçeli, “Allah hayırlı uğurlu etsin” derken DTP’li Ahmet Türk, “72 milyonun cumhurbaşkanı olmalı”, Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz ise “Herkes makama saygı göstermeli” yorumunu yaptı.
- EN TARTIŞMALI CUMHURBAŞKANI – Devletle hem ideolojik hem de parasal açıdan kavgalı, ılımlı İslam ideologlarından Gül artık Çankaya’da. Eşi türban için AİHM’ye gitti, kızı perukla lise ve üniversite öğrenimini tamamladı. Kendisi hakkında ‘kayıp trilyon’ davasından fezleke düzenlendi. Usulsüz harcamaları haciz yoluyla tahsis edildi. Gül, şimdi geçmişi ve ‘Herkesin cumhurbaşkanı olacağım’ iddiasıyla Çankaya Köşkü’nde.
30 Ağustos
- GÜL’E SOĞUK KARŞILAMA – Cumhurbaşkanı Gül katıldığı ilk askeri törende ilk hayal kırıklığını yaşadı. GATA’daki mezuniyet ve diploma töreninde Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile diğer komutanlar Gül’e baş selamı vermedi. Konuşma yapmak için ayağa kalkan komutanlar Gül yerine Büyükanıt’ı selamlarken Gül’e de “Sayın Cumhurbaşkanım” yerine “Sayın Cumhurbaşkanı” diye hitap etti. Törende Gül’ün soluna Başbakan Erdoğan, sağına TBMM Başkanı Toptan oturdu. Törene katılan komutanlar ise protokol sıralarından daha uzak koltuklarda yer aldı. Gül’e yönelik tavır, diplomaların mezunlara verilmesi sırasında da fark edildi. Gül diplomayı verirken salondan cılız bir alkış çıktı. Büyükanıt’ın adının anons edilmesi sırasında ise salondan gür bir alkış yükseldi.
- ÇANKAYA KÖŞKÜ’NÜ BEĞENMEDİ – Hayrünnisa Gül, eşi seçilir seçilmez Köşk’e giderek talimatlar verdi. Personelle tanışan Gül, memnuniyetsizliğini belirtirken “Bir gidin de Dışişleri Konutu’na bakın nasıl yaptım. Her taraf pırıl pırıl” dedi ve tadilat direktifi verdi.
- KABİNEDE 8 YENİ İSİM – Başbakan Tayyip Erdoğan, 60. hükümetin kabine listesini Köşk’e sundu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1.5 saat süren görüşmenin ardından listeyi onayladı. Erdoğan, 11 ismin yerini korudu. Ertuğrul Günay, Zafer Çağlayan, Mehmet Şimşek, Hayati Yazıcı, Nazım Erken, Faruk Çelik, Sait Yazıcıoğlu ve Veysel Eroğlu yeni bakanlar oldu. Mevcut 5 bakanın yeri değişti. Erdoğan’ın, 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in Milli Eğitim Bakanlığı’na getirilmesini veto ettiği Beşir Atalay’ı İçişleri Bakanlığı’na getirmesi dikkat çekti. Kabinede yine yalnızca 1 kadın bakana yer verilirken eski TBMM Başkanı Bülent Arınç listeye alınmadı. MGK’ye katılacak bakan sayısı 7’den 8’e çıktı.
- AKP’DE KÖŞK RAHATLIĞI – AKP hükümeti, Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı olmasıyla birlikte yasa ve anayasa değişikliği ile atamalar konusunda rahatladı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği Nükleer Santral Yasası,Vakıflar Yasası ve petrol Yasası gibi düzenlemeleri veto engeli olmadan hızla yasalaştıracak olan hükümet, “vekalet” atamalarını da “asalet”e çevirebilecek.
- DTP’Lİ TÜRK’TEN ASKERE ‘BÖLÜCÜLÜK” SUÇLAMASI – DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, kendilerini 30 Ağustos resepsiyonuna davet etmeyen Genelkurmay’ı “bölücülük yapmakla” suçladı.
31 Ağustos
- İÇ TEHLİKE VURGUSU – Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, 30 Ağustos’ta TSK’nin koruma görevini öne çıkardı. Zafer Bayramı’nın ilk etkinliği Genelkurmay Başkanı Büyükanıt’ın Anıtkabir ziyareti oldu. Saygı duruşundan sonra Büyükanıt özel deftere yazdığı mesajında, “Türk Silahlı Kuvvetleri, çağın ihtiyaç duyduğu niteliklerle donanmış olarak yurdunu ve ulusunu iç ve dış her türlü tehlikeye karşı koruma ve kollama görevini yerine getirmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hiçbir fedakarlıktan kaçmayacaktır” dedi. Ankara Atatürk Kültür Merkezi’ndeki kutlamalara tüm devlet erkanı katıldı. Kutlamalara Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın türbanlı eşleri katılmadı. Törende yapılan konuşmalarda askerler, önceki gün GATA’da yapılan konuşmaların tersine Gül’e “Cumhurbaşkanım” diyerek hitap ettiler. GATA’daki törende ise askerler “Cumhurbaşkanım” ifadesi yerine “Sayın Cumhurbaşkanı” ifadesini kullanmıştı.
- DEVLET İŞLEMEK ZORUNDA – Devletin zirvesi, Genelkurmay’ın verdiği 30 Ağustos resepsiyonunda buluştu. Cumhurbaşkanı Gül, “Hepimiz memleketin iyiliği için çalışıyoruz. Her şey normal” diye konuştu. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, gazetecilerle sohbeti sırasında GATA’daki törende Cumhurbaşkanı Gül’ü selamlamadığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine, “Bunlarla uğraşmayın, Devlet işleyecek, işlemek zorunda” dedi. Büyükanıt, yemin törenine katılmamalarına yönelik bir soru üzerine de “Değerlerimize göre davranıyoruz” diye konuştu.
- NAKŞİLERİN 600 YIL SONRA GELEN ZAFER – 22 Temmuz seçimlerinin ve seçimlerden sonra Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’na gelmesinin, üzerinde pek fazla durulmamış olan en önemli sonuçlarından biri, altı asırdır var olan ve Türkiye’de imparatorluk döneminden başlayarak son iki yüzyıldan bu yana iktidar mücadelesi sürdüren bir hareketin, Nakşibendiliğin bu mücadeleyi kazanarak devlete –ordu dışında- resmen hakim olmasıdır.
- DIŞİŞLERİ ÇANKAYA KONTROLÜNDE – Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, Başbakan Recep Tayyip Edoğan’ın açıkladığı yeni kabinede Ali Babacan’ın Dışişleri Bakanlığı’na getirilmesi, gelecek dönemde dış politikada iplerin Çankaya Köşkü’nde olacağı yorumlarını da beraberinde getirdi.
- ANKARA’DA YENİ DÖNEM – AKP’nin Abdullah Gül konusundaki ısrarı, daha ilk günden gerilimi beraberinde getirdi. Meclis’teki yemin törenine katılmayan, ardından GATA’daki diploma töreninde ve 30 Ağustos kutlamalarında Gül’e tavır alan askerlerin duruşu, Ankara’da gergin bir dönemin başlangıcının ilk işaretleri oldu. Tırmanan bu gerginlik karşısında Gül’ün önümüzdeki dönemde nasıl bir tutum takınacağı merak konusu.
- AKP’NİN HEDEFİ İSPANYOL MODELİ ANAYASA – Yunanistan basınında Türkiye’deki anayasa değişikliği ile ilgili yapılan yorumlarda Erdoğan’ın İspanyol anayasasını örnek alan bir düzenleme istediği ileri sürüldü. İspanya anayasasının 16. maddesinde “Askerleri hükümetler atar ve faaliyetlerini kontrol eder” denildi.
- MHP ALTERNATİF OLMAYA OYNUYOR – Cumhurbaşkanlığı seçimi oylamasına girerek AKP’nin elini rahatlatan MHP; bundan sonra izleyeceği muhalefet stratejisinin de ipucunu verdi. CHP’nin seçimlerden önce izlediği “seçimi kilitleme” stratejisinin AKP’ye yüzde 10’luk oy artışı olarak yansıdığı savunmasını yapan MHP, seçmenin kendilerine “uzlaşmacı ve sorun çözen muhalefet” görevi verdiği görüşünde.
- PENTAGON’DAN İTİRAF – Washington, Amerikan ordusunun Irak güvenlik güçlerine verdiği kayıp silahların bir kısmının terör örgütü PKK’nin elinde olduğunu kabul etti. ABD Savunma Bakanlığı (Petagon), Türkiye’nin PKK’lilerin üzerinde ele geçirdiği ABD çıkışlı silahlarla Amerikan ordusunun Irak güvenlik güçlerine verdiği bazı silahların aynı olduğunu kabul etti.
- DTP’NİN ‘ILIMLI’ POLİTİKASI KISA SÜRDÜ – 30 Ağustos resepsiyonuna davet edilmedikleri için Türk Silahlı Kuvvetleri’ni “bölücülükle” suçlayan DTP’nin Meclis’in ilk açıldığı günlerdeki “ılımlı, uzlaşmacı” söylemi kısa sürdü. DTP, terör örgütü PKK’ye karşı düzenlediği operasyonlara son vermesini istediği TSK’nin, Uludere’deki operasyonlarda “kimyasal silah kullandığını” iddia etti.
- DİSK TALEPLERİNİ HÜKÜMETE İLETTİ – Erdoğan’a gönderilen mektupta, tam istihdamın ulusal politikaya dönüştürülmesi, IMF politikalarından vazgeçilmesi, özelleştirmelerin durması gibi çağrılar yer aldı.