01 Temmuz 2008

Haziran – 2008 ‘de TÜRKİYE TABLOSU

ile Hami KARSLI

Hatice EKEOĞLU

TOKAT CUMOK

haticeekeoglu@gmail.com

 

(Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)

                        Haziran – 2008’ de  TÜRKİYE TABLOSU

1 Haziran

  • TÜM ÜLKE GÖZALTINDA – Telekulak skandalının tartışıldığı günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı’nın tüm yurtta her türlü iletişimini  izlemeye dönük karar aldığı ortaya çıktı.  Ramazan Akyürek’in başında bulunduğu Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanlığı, yurtdışı da dahil yapılan tüm sabit hatla ve cep telefonu görüşmeleriyle e-mail yazışmalarını ayrıntılı olarak izliyor. Tüm iletişimin izlemesine gerekçe olarak “terör örgütlerine yönelik istihbarat” gösterildi. İzlemenin istisnasını kamuda görevli kişiler oluşturuyor. Bu çerçevede siyasi partilerden basın kuruluşlarına, demokratik kitle örgütlerinden işadamlarına kadar  herkes izlenebilecek. İstihbarat Daire Başkanı, 25 Nisan 2007 tarihinde “Telefon detay kayıtları” konulu bir yazıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne  başvurdu. Yazının ilgisi “Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimliği’nin 26 Ocak 2007 gün ve 2007/364 sayılı kararı” olarak belirtildi.
  • AKP’NİN ‘ÖRTÜLÜ PROGRAMI’ VAR – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, kapatma davasıyla ilgili verdiği mütalaada, AKP’nin  RP ve FP’nin kapatılmasından  ders çıkararak siyasi amaçlarına ulaşmak için örtülü bir program uyguladığını, olası tepkileri bertaraf etmek için  de demokrasi, insan hakları, din ve vicdan, örgütlenme ve  ifade özgürlüğü gibi evrensel değerleri kullandığını vurguladı. Mütalaada, “İktidar partisine karşı kapatma davası açılamayacağına ilişkin savunma da hukuki temele  dayanmamaktadır. İktidar partisi hakkında  kapatma davası açılamayacağına ilişkin  bir düzenlemeye gerek iç hukukumuzda gerekse Avrupa kamu düzeninde  yer verilmemiş, iktidar partisine ayrıcalık tanınmamıştır” denildi.
  • SİYASİ PAPARAZİ – Vakit gazetesinin Önder Sav’ın  telefonunu dinlemesi ve haber haline getirerek Sav’dan izinsiz olarak yayımlaması gazetecilik açısından etik tartışması başlattı. Basın meslek kuruluşları, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği, ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, CHP’yi izinsiz dinleyen ve dinlemeyi haberleştiren Vakit gazetesini “siyasi paparazzilik” ve “polislik yapmakla” suçladı.

 

2 Haziran

  • İSLAMIN YENİ YÜZÜ – ABD’nin Türkiye’ye biçtiği rol, Amerikan Newsweek dergisinde vurgulandı. Newsweek dergisinin son sayısında yayımlanan “İslamın Yeni Yüzü” başlıklı uzun haber analizinde, İslam dünyasında  Usame bin Ladin’in  radikalizmini reddeden “yeni bir vizyon”un şekillenmekte olduğu, bu yöndeki çabalarda Türkiye’nin çok önemli bir rol oynadığı belirtildi. Newsweek “Entelektüel ve teolojik olarak en iddialı çalışmaların büyük bir kısmı, merkezi Ankara’da olan bir grup bilgin tarafından yapılıyor” yorumunu yaptı.
  • TRT TARAF OLDU – TRT iktidar partisi AKP hakkında açılan kapatma davasında da “taraf” oldu. TRT-1’de 22 Mayıs Perşembe günü 19.30 haber bülteninde yayımlanan haberde, “Gerçek demokrasi, gerçek laiklik, bağımsız ve tarafsız yargı, istikrarlı ekonomi… Güçlü Türkiye için hepsi gerekli… Ak Parti’ye açılan kapatma davası ise bu ideallerin  birbiriyle kesişmesine, hatta çatışmasına sebep oldu” denildi. Haber içerikleri AKP yanlısı olan TRT, 27 Mayıs 1960 Devrimi’ni de sert bir dille eleştirdi. Bu haberlerle, TRT yasasında yer alan tarafsızlık ve yorumsuzluk ilkeleri çiğnendi.
  • AKP DİNİ REFERANS ALIYOR – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, AKP’nin devleti şeriat ile yönetilen bir devlete dönüştürmeye çalıştığını, yöneticilerin  beyan ve eylemleri ile ortaya çıktığını vurguladı. Yalçınkaya, AKP’nin bütün eylem ve söylemlerinde dini referans alan açıklamaların, “Milli Görüş” düşüncesine uygun projelerin, kadrolaşma ve toplumu dönüştürme çalışmalarının anayasal düzeni tehlikeye soktuğunu belirtti.
  • FABRİKALAR KAPANIYOR – AKP hükümetinin vurdumduymazlığı kepenk indirmeye davetiye çıkardı. Küresel durgunluk karşısında  “Bize bir şey olmaz” diyen ekonomi yönetimi, şimdi birer birer kapanan fabrikaları izlemekle yetiniyor. AKP hükümeti, küresel kriz ve girdi maliyetlerinin sürekli artmasına sırt çevirince tekstilinden otomotivine kadar tüm sektörler daralma sürecine girdi. Türkiye’de kapısına kilit vurulan işyerlerinin sayısı on binleri, işini kaybeden insanlar da yüz binleri buldu.  Bu yılın ilk dört ayında  Türkiye genelinde  kapanan şirket sayısı yüzde 22 artarak 15 bin 802’ye ulaştı.  Ne otomotivin kalbi Bursa, ne Anadolu’nun yükselen yıldızı Kayseri ne de  sanayinin başkenti Kocaeli, yaşanan bu kara tablonun dışında kalabildi. Tekstilde AKP döneminden  sonra istihdam ortalaması 80-100 olan yaklaşık 10 bin işletme kapandı.
  • TÜRKİYE ÜÇ KOLDAN DİNLENİYOR – Emniyet istihbaratının, kamu telefonları ile kamudaki amirlerin  iletişim araçları dışında herkesi izleme kararının benzerini MİT ve Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı’nın aldığı saptandı. Belgeler, Türkiye’nin üç koldan dinlendiğini, izlendiğini ortaya koyuyor. Telekomünikasyon İletişim Başkanı Şimşek’in, Emniyet ve MİT için değil, Jandarma’nın aldığı mahkeme kararına itiraz ettiği ortaya çıktı.

 

3 Haziran

  • DİNLEME KRİZİ BÜYÜYOR – Son dönemde birbiri ardına patlak veren  dinleme skandalları  Türkiye’deki yabancı büyükelçilikleri de  telaşlandırdı. Cumhuriyet gazetesine bilgi veren  Avrupa Birliği diplomatik kaynakları, dinleme olaylarının ortaya çıkmasının ardından  gerek telefon gerekse elektronik posta  trafiklerinde  özel yaşamlarına ilişkin ifadelere yer vermekten  çekindiklerini belirttiler. Bunun yanı sıra dinleme olaylarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AB normlarına aykırı nitelik taşıdığı gerekçesiyle  sonbaharda  yayımlanacak olan İlerleme Raporu’na da gireceği bildiriliyor. AB kaynakları, dinlemenin AİHS ve AB normlarına tamamen aykırı olduğunu, bu kapsamda dinleme olaylarının İlerleme Raporu’nda Türkiye’ye yöneltilecek eleştiriler arasında yer alacağını vurguluyorlar.
  • İDDİALAR KOMİSYONDA – TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, CHP ve MHP’nin yanı sıra AKP’nin de  istemi üzerine yasadışı  dinlemeyi gündemine aldı. Zafer Üskül, Türkiye’de  haberleşme özgürlüğü olduğunu ve özel hayatın gizliliğinin anayasal güvence altına alındığını belirterek “Bundan asla taviz verilemez. Yasadışı dinlemeleri komisyonda ele alıp değerlendireceğiz” diye konuştu.
  • 5 BAKANA İHRAÇ İSTEMİ – TMMOB Genel Kurulu, Faruk Nafiz Özaka, Binali Yıldırım, Zafer Çağlayan, Hilmi Güler,ve Veysel Eroğlu’nu bakanlıkları süresince doğal kaynakların  bilim ve mühendisliğe aykırı biçimde tahrip edilmesine; çevrenin, tarihi ve kültürel mirasın da kâr hırsına feda edilmesine göz yummalarını gerekçe göstererek ihraç istemi ile onur kuruluna gönderdi. Genel Kurul kararında AKP’li bakanların  bu eylemleri nedeniyle  kamuoyunda teşhir edilmeleri kararı da alındı.

 

4 Haziran

  • TÜRBANA YİNE RET – AİHM, iki eski İmam Hatip Lisesi öğretmeninin açtığı davada bir kez daha  geçit vermedi. Derslerde türban kullanmakta ısrar ettikleri için  görevlerinden alınan Sakarya İmam Hatip Lisesi  eski öğretmenleri  Fatma Karaduman ve Sevil Tandoğan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden  umduğunu bulamadı. AİHM, daha önce yine başörtüsü taktığı gerekçesiyle okuldan kaydı silinen Leyla Şahin’in  AİHM’ye yaptığı başvuruya ilişkin  gerekçeli kararı emsal göstererek iki öğretmenini din ve inanç özgürlüklerinin ihlal edildiğine dair iddiayı reddetti. Oybirliğiyle alınan kararda Leyla Şahin kararına gönderme yapılması, türban konusunda AİHM’nin içtihatının  oturduğu yorumlarına neden oldu. AİHM, gerekçeli kararında , Danıştay Başsavcısı’nın görüşlerine davacıların yanıt verememeleri nedeniyle adil yargılanma hakkının  ihlal edildiğini bildirdi.
  • OKUL ÇATISINDA TOPLU NAMAZ – Adana Fatih Terim Lisesi’nde  öğrenciler okulun çatısında toplu öğle namazı kıldı. Ders saatinde çatıya çıkan  10-15 kişilik öğrenci grubu yere serdikleri kilimlerin üzerinde  öğle namazı kıldıktan sonra  tekrar derse girdi.  Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Boğa, AKP iktidarından  sonra gericiliğin eğitimi tehdit eder  boyuta geldiğini söyledi. Boğa, “Bu tür davranışlar yasak olmasına rağmen okul idarecilerinin cesaretle bu işi yapmalarının tek nedeni vardır. O da AKP iktidarına olan güvenleridir” diye konuştu.
  • ORTAKLIĞIMIZIN TEMELİ  LAİKLİK – ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üç numaralı ismi olarak gösterilen Bryza, AKP’ye karşı kapatma davası konusunda, Atatürk’ün döneminden  bu yana süregelen  laiklik ve hukukun üstünlüğünü kucaklayan demokrasi  geleneğine işaret ederek, “Bu ilkelere büyük değer veriyor ve bunları aramızdaki ortaklığın  temeli olarak görüyoruz” dedi. Bryza kapatma davasının sonuçlarının kendilerini  ilgilendirmediğini, Türkiye’nin bunu sonuçlandıracak demokratik sistemi olduğunu söyledi.

 

5 Haziran

  • DİNLEMEYE İPTAL – Yargıtay dinleme skandalına son noktayı koydu: Tüm yurttaşlar şüpheli olamaz. “Ülke genelini kapsayacak şekilde izleme yetkisi verilemez” diyen Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bu kararı, bundan sonraki dinleme olaylarına  emsal teşkil edecek.
  • AİHM İÇTİHATI – AİHM’nin son olarak Karaduman ve Tandoğan davasındaki kararları mahkemenin türban konusunda  içtihat oluşturduğunu ortaya koydu. AİHM, türban nedeniyle  açılan davaların  hiçbirisinde mahkûmiyet kararı vermedi.
  • ABD İLE KAPATMA PAZARLIĞI – Dışişleri Bakanı Babacan’ın  Cheney ve ekibinden AKP’nin kapatılmaması konusunda  destek talep edeceği, karşılığında da  hükümetin İran konusunda ABD’nin  beklentilerinin “olanaklar ölçüsünde” karşılanacağı garantisini vereceği belirtildi.

 

6 Haziran

  • TÜRBAN DEĞİŞİKLİĞİNE İPTAL – Üniversitelerde türbana geçit vermeyen  yüksek mahkeme, düzenlemeyi devletin temel niteliklerine aykırı buldu. Açıklamada, “9 Şubat 2008 günlü 5735 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın  bazı maddelerinde  değişiklik yapılmasına  dair kanunun  1. ve 2. maddeleri, anayasanın 2, 4. ve 148. maddeleri gözetilerek iptal edilmiştir. Ayrıca yürürlüğü de  durdurulmuştur” denildi.
  • İLKELER DEĞİŞTİRİLEMEZ – Genelkurmay Başkanı Türkiye’ye biçilen ılımlı İslam ülkesi rolüne karşı çıktı.

ü      Harp Akademileri’ndeki sempozyumda konuşan Orgenelal Büyükanıt, Türkiye Cumhuriyeti’nin adının önüne birtakım sıfatlar takmaya çalışan mihraklara dikkat çekerek “Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet, geleceğimizin tek gerçeğidir ve bunu hiçbir güç değiştiremeyecektir. Cumhuriyetimizi hiçbir güç kendisine  biat ettiremeyecektir” dedi.

ü      Orgeneral Büyükanıt, konuşmasından  sonra gazetecilerden gelen, “Türkiye’yi  kimsenin biat ettiremeyeceğini söylediniz, bununla neyi kastettiniz, dış mihrakları mı” sorusuna “Ben dedim ki bölgesel ihtilaflarda esas etkili olan dış mihraktır. (…) Şimdi dış etkenler olmasa, dış mihraklar olmasa yine bazı çatışmalar olabilir mi?” diye karşılık verdi.

ü      Petroldeki güç mücadelesine işaret eden Büyükanıt, Ortadoğu’nun dünya petrolünün yüzde 55’ini, doğalgazın da  yüzde 40’ını barındırdığını kaydederek, bu rakamların bile istikrarsızlığın nedenleri hakkında  fikir verdiğini söyledi. Büyükanıt, laik demokratik Türkiye’yi ihmal etmenin gereksiz risklere girmek anlamına geleceğini vurguladı.

 

  • POLİS KULAĞI KORUMADA – Yargıtay tüm yurttaşlar şüpheli görülerek yurt çapında izleme yapılamayacağı gerekçesiyle jandarmaya verilen izni kaldırırken  emniyet ve MİT’in  aldığı sınırsız izleme yetkilerinin kaldırılmasına yönelik hiçbir girişimde bulunulmadı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT’le ilgili herhangi bir dosyalı müracaatın  henüz gelmediğini, ama “Yargıtay’ın  kararı incelendiğinde genel bir bakış açısıyla karar verildiği sonucunu çıkardığını” söyledi.

 

7 Haziran

  • TÜRBAN KARARI DELİL OLDU – Anayasa Mahkemesi, değişiklik maddelerinden  çok türbana serbestlik amacından iptale yöneldi. Anayasa Mahkemesi’nin türbana ilişkin iptal kararını, değişikliklerden çok gerekçesindeki “üniversitede kılık kıyafeti serbest bırakma amacı”na dayandırdığı öğrenildi. Madde gerekçesindeki “…bazı kız öğrencilerin  başlarını örtmede kullandıkları kıyafetler…” ifadesiyle amacın daha önce yüksek mahkemenin kullanılamayacağına  hükmettiği türbanın hedeflendiğini değerlendiren mahkeme, laiklik ilkesi karşısında  buna izin  veren düzenlemenin koruma göremeyeceği irdelemesini yaptı.
  • TÜRBAN KARARIYLA İBRE KAPATMAYA DÖNDÜ – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya’nın 14 Mart’ta “laikliğe aykırı fiillerin odağı haline” geldiği gerekçesiyle açtığı AKP hakkındaki kapatma davasında türban “iddia” olmaktan çıkıp delile dönüştü. İptal kararıyla birlikte, Başsavcılığın türbana ilişkin savı AKP hakkındaki kapatma davasında  “tartışmasız” kanıt haline geldi. Yüksek mahkeme AKP hakkındaki kapatma istemli davayı görüşürken türbana yönelik iddiaları sorgulamadan doğrudan “laikliğe aykırı eylemlere” dahil sayacak.
  • AKP’DE OLAĞANÜSTÜ HAL – Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili anayasa değişikliğini iptal etmesi, AKP’de  olağanüstü hal ilan edilmesine neden oldu. Milletvekillerine hafta sonu boyunca Ankara’da  kalmaları talimatı verilirken; Başbakan Recep Tayip Erdoğan, tüm programlarını iptal ederek Ankara’ya döndü ve partisinin MYK’sini olağanüstü topladı. Yapılan toplantıda, partinin atabileceği tüm adımlar masaya yatırıldı.  Toplantıda, partinin atabileceği her türlü adım ve seçenek masaya yatırıldı. Parti kulislerinde  dillendirilen bazı seçenekler şöyle: 1-Kapatmayla ilgili karırın  beklenmesi. 2-Erken seçim kararı alınması. 3-Davanın sonucuna göre adım atılması.
  • TÜRBAN KARARINA DESTEK – YÖK’ün  şubat ayındaki kararının ardından üniversitelerde  türbanı serbest bırakan  üniversite yönetimleri, dün Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla geri adım attı. Öğrenciler dün başlarını açarak üniversitelere girebildiler. Rektörler de  Anayasa Mahkemesi’nin kararını olumlu bulduklarını açıkladılar.
  • HAREM-SELAMLIK KAMPANYA – Başbakan’ın eşi Emine Erdoğan, bakanlar Hüseyin Çelik ve Nimet Çubukçu’nun  katıldığı “Ana-Kız Okuldayız” kampanyasının tanıtımı türbanlıların şovuna dönüştü.
  • TÜRKİYE’YE  YENİ ANAYASA GEREKLİ – Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, başörtüsü düzenlemesinin iptali üzerine yaptığı açıklamada, “Temel özgürlükleri yargı sisteminin merkezine alacak bütünüyle yeni anayasa gerekli” dedi. “Bu karar bir kez daha kanıtlamıştır ki, Türkiye’nin modernleşmeye ihtiyacı vardır” diye konuşan Oomen-Ruijten, yeni anayasanın “demokrasi, hukukun üstünlüğü, sosyal uyum ve din-devlet ayrımını güvence altına almasını” istedi. Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk de, “Anayasa Mahkemesi’nin kararıyla yeniden başa döndük. Bu durum hükümete vakit geçirmeden temel özgürlüklerin sadece belirli bir grubu değil, tüm Türk halkını kapsadığı, baştan sona yeni bir anayasa (taslağı) sunma fırsatı yaratıyor” değerlendirmesinde bulundu.
  • LAİK DEVLET ÖNEMLİ BİR ZAFER KAZANDI – Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü düzenlemesini iptal etmesi dünya basınında geniş yer buldu. İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi, “Laik devlet, muhafazakâr hükümete karşı önemli bir zafer kazandı” diye yazdı. Gazete, kararın,  Türkiye’de son haftalarda yaşanan siyasi krizin uzamasına neden olacağını, AKP’nin kapatılması ihtimalini de güçlendirdiğini belirtti.

 

8 Haziran

  • SENATO TARTIŞMASI – Toptan’ın gündeme getirdiği önerilere Baykal, ‘ortam uygun değil’ diyerek karşı çıktı. TBMM Başkanı Toptan, Anayasa Mahkemesi’nin türban konusundaki kararını “yetki aşımı” olarak değerlendirdi.  Kuvvetler ayrılığı ilkesinin sorgulanabilir hale geldiğini söyleyen Toptan, yeni bir anayasanın yanı sıra çift kamaralı, yani senatolu  sistemin de tartışılması gerektiğini belirtti.  Bu görüşlerini daha önce Başbakan Erdoğan’a anlatmadığını ifade eden Toptan, önümüzdeki hafta, TBMM’de  temsil edilen partilerin liderleriyle “serbest gündemli” bir toplantı yapacağını bildirdi. CHP lideri Baykal, yüksek mahkemenin kararının siyasi tartışmalara konu edilmesinin yanlış olduğunu belirtti.  Toptan’ın  önerilerini değerlendiren Baykal, “Ortam anayasada değişiklik arayışı için  uygun bir ortam değildir” dedi.  Eski TBMM Başkanı Cindoruk ise  Toptan’ın  Erdoğan’dan önce açıklama yapmasını yadırgadığını söyledi. Cindoruk, Meclis’in  bir bölümünün Toptan’ın görüşlerini paylaşmadığını vurgulayarak TBMM Başkanı’nın tarafsızlığının tartışılacağını ifade etti.
  • BABACAN YİNE YAKINDI – ABD’deki temasları kapsamında Amerikan Ulusal Radyosu’na demeç veren Dışişleri Bakanı Babacan, “Anayasada laikliğe ilişkin açık bir tanımın olmamasına karşın, mahkemeden, partimizin eylemlerinin laikliğe uyup uymadığı konusunda  yargıda bulunmasını isteniyor” dedi.
  • AKP’DEN TARİKATA KIYAK – Eskişehir Sivrihisar’da binlerce dönüm arazi satın alan Menzil tarikatı köy kuruyor. Dağlık alanda kurulan köy için İl Özel İdaresi’nce 7 kilometrelik yol yapılması tartışma yarattı. Bölgenin imar planı İl Genel Meclisi’nin AKP’li üyelerinin oylarıyla kabul edildi.
  • TÜRBANLI ÇOCUKLAR TEKBİR GETİRDİ – İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı, Anayasa Mahkemesi önünde önceki gün şeriatçı terör örgütü İBDA-C işaretleriyle gerçekleştirdiği eylemin ardından  dün de  Abdi İpekçi Parkı’nda  türbanlı küçük çocukların tekbir getirdiği protesto gösterisi düzenledi. İlmi ve Kültürel Araştırmalar Vakfı tarafından  Abdi İpekçi Parkı’nda düzenlenen ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı gösteride çok sayıda türbanlı çocuğun bulunması dikkat çekti. Yaşları 3 ile 7 arasında değişen çocuklar pankart taşıdı, tekbir getirdi. Vakıf Başkanı Mehmet Pamak, “Ne karar alırlarsa alsınlar İslamı hayatımıza hâkim kılmayı sürdüreceğiz,alternatif eğitim faaliyetlerine hız vereceğiz” diye konuştu.

 

9 Haziran

  • BORÇ BATAĞI – 2003 yılından bu yana daha fazla tüketip daha az tasarruf edebilen Türk halkının borçları da katlandı.  5 yıl önce ailelerin bankalara 13 milyar  YTL düzeyinde olan borçları, geçen yılın sonunda 100 milyar YTL’yi aştı. ATO’nun “Ailelerin Borcu Raporu”na göre borcun faizlerine ödenen para miktarı da 4 kat arttı. Söz konusu süreçte tasarrufu unutan Türk halkı, harcanabilir gelirinin yaklaşık üçte birini borçlara ayırmak durumunda kaldı.  2002 yılında yüzde 2’yi geçmeyen Türk ailelerinin borcunun milli gelire oranı da  5 yılda yüzde 12’ye dayandı. Sinan Aygün, “Aileler çocuklarının okul masraflarını bile borçla karşılıyor” dedi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun hazırladığı Finansal Türkiye Haritası’na göre de  İstanbul, bankaların en  fazla kişi başına borç takibi yaptığı il oldu. İstanbul’da kişi başına ortalama 396 YTL tutarında borç banka takibindeyken, bu ili 258 YTL ile Denizli, 233 YTL ile  de Ankara izledi.
  • ÇALIŞANLARIN YARISI KAÇAK – Ekonominin kanayan yarası kayıt dışı istihdama çözüm bulunamıyor. Halen Türkiye ortalaması yüzde 47’yi bulan kayıt dışı istihdam oranı Doğu’daki illerde yüzde 75’lere dayandı.  Diğer bir deyişle Ağrı, Ardahan, Bitlis, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş ve Van’da  her dört kişiden üçü, Türkiye genelinde ise her iki kişiden bir sosyal güvencesi olmadan, sigortasız çalışıyor.  Mali denetimin  merkezi konumunda olan Ankara’da bile  her üç kişiden biri kaçak çalıştırılıyor.
  • AKP KARAR VEREMİYOR – Senato önerisi, AKP’de “sürpriz çıkış”  olarak değerlendirildi. Bunun çözüm olmayacağını düşünen AKP, Anayasa Mahkemesi’nin  yetkilerinin daraltılmasına yönelik anayasa değişikliği istiyor. Ancak partilerden destek alamama endişesi yaşayan AKP, kapatma davası sürecinde halkoylamasını da  göze alamıyor.

 

10 Haziran

  • SINIR ÖTESİ HAREKÂT AİHM’YE TAŞINDI – Londra merkezli Kürt İnsan Hakları Projesi kuruluşu aracılığıyla AİHM’ye  başvuran bir grup K. Irak Kürt, Türk ordusunun PKK terör örgütüne yönelik sınır ötesi operasyonları sırasında  can ve mal kaybına uğradıklarını öne sürerek tazminat talep ediyor. Davaların “emsal” oluşturacağına ve  Türkiye’yi sınır ötesi operasyonlara mahkeme önünde açıklama getirmek zorunda bırakacağına dikkat çekiliyor.
  • AKP’DE ÇÖZÜM TELAŞI – TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın senato önerisinin ardından Adalet Komisyonu Başkanı AKP’li  Ahmet İyimaya da, “erkler ayrılığını” ortadan kaldıracak bir öneriyi tartışmaya açarak, Meclis kararıyla Anayasa Mahkemesi kararlarının askıya alınabilmesini istedi. Öneri kabul görürse mahkemenin türban kararının yanı sıra  AKP hakkındaki olası  “kapatma” kararı da askıya alınabilecek.CHP Grup Başkanvekili Okay, İyimaya’nın önerisiyle ilgili olarak “Sağ eliyle sol kulağını göstereceğine doğrudan Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmaz, Anayasa Mahkemesi lağvedilmiştir, diye bir teklifte bulunsun” dedi.  AKP’nin  yargıyı  by-pass etme çabasında olduğunu belirten  Okay, kabul edilirse  bu önerinin de  Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini  söyledi.
  • ÖĞRETMENE TÜRBAN DAYAĞI – Trabzon- Çaykara ilçesinde Ataköy Sağlık Meslek Lisesi’nde türbanlı öğrencilerin okula girmesine izin vermeyen öğretmen Bekir Himmetoğlu, gece karanlığında bir grup tarafından  dövüldü. Himmetoğlu, “Sen  ne karışıyorsun öğrencilerin başörtüsüne” denilerek kendisine saldırıldığını söyledi.  15 gün iş göremez raporu alan Himmetoğlu, okul idaresi tarafından da  tehdit edildiğini ileri sürdü.

 

11 Haziran

  • BİZİ ALMAYACAKLAR – Dışişleri Bakanı Ali Babacan AB üyeliği konusundaki düşüncesini Codoleezza Rice’a itiraf etti. Washington  ziyareti sırasında  ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşen Ali Babacan, Fıransa’nın tutumuna karşı destek isterken, “Türkiye’nin AB’ye alınmayacağını biliyoruz. Ama ortaya çıkan olumsuz havanın dağılması ve Türkiye’de kamuoyunun tepki göstermemesi için  sizin Fıransa’ya baskı yapmanızı istiyoruz” diye konuştu.
  • ARAP SERMAYESİNİN İSTANBUL BULUŞMASI – Dünya kararsız, AKP hükümeti kucak açtı. AKP hükümeti döneminde satın almalarla Türkiye’ye ilgisini yoğunlaştıran Arap sermayesi, bugün İstanbul’da buluşacak. Bugün İstanbul’da başlayacak Türk-Arap Ekonomi Forumu’na finans sektörüyle yakından ilgilenen en az 150’si arap milyarderi olmak üzere ortalama 400 yatırımcının katılması bekleniyor.  Körfez ülkeleri başta olmak üzere zengin Arap ülkelerinde, petrol ve doğalgaz fiyatlarına bağlı olarak biriken 1.2 trilyon dolarlık fonların yeni yatırımlarının  forumda şekillenmesi bekleniyor.
  • KADINI KARANLIĞA GÖMDÜK – Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Şevki Aydın, “cehaletle savaşmayı gündeminin ilk sıralarına almış bir dinin mensuplarının bugün cahil ve eğitimsiz olduklarını” belirtti. Kız çocuklarının eğitim  görmemesinin altında  çok sakat, yanlış bir din anlayışının yattığını söyleyen Aydın, “Kadın gibi çok önemli bir eğitimciyi varlığından  habersiz olacak kadar cehaletin karanlığına  gömdük” dedi.
  • AKP HAYALET PARTİ – Gülen cemaatine yakınlığı ile tanınan Hakan Yavuz’dan cemaatle ilgili ilginç itiraflar: İslamı özünden koparıyorlar. Cemaat Ergenekon, Yücel Aşkın, Atalar, Sauna ve Şemdinli davalarına yön vermeye çalıştı. Okullar, finans kuruluşları, medya kuruluşları bunlar bir sistemin parçalarıdır.. İnsanları çağırıp yazı yazdırmak ya da  konuşturmak karşılığı paralar veriliyor.

 

12 Haziran

  • ANKARA’YA ARSENİKLİ SU – AKP’li Melih Gökçek yönetimindeki Ankara Anakent Belediyesi’nin, Kızılırmak suyunun “ODTÜ’den onay aldığı” iddiası, ODTÜ Rektörü Ural Akbulut tarafından yalanlandı. Akbulut, Kızılırmak suyunda limit değerin iki katı arsenik bulunduğunu tespit ettiklerini de açıkladı. Akbulut, “Limitin iki katı arsenik varken o rapor (belediyenin ODTÜ’den alındığını iddia ettiği rapor) limitin onda biri olarak gösteriyor, ‘0.1 arsenik var’ diyor. Bu gerçek dışı” dedi. CHP de Kızılırmak suyunun sağlıklı olup olmadığının tespit edilmesi için Meclis araştırması istedi.
  • PARÇALANMA KORKUSU – Başbakan Erdoğan, AKP’den kopuşların önüne geçmeye çalışıyor.  AKP’nin kapatılması durumunda bazı milletvekillerinin yeni oluşumlara ve muhalefet partilerine kayabileceği endişesi taşıyan Erdoğan, Meclis’i yaz aylarında çalıştırmak istiyor. Erdoğan, “Sizin birliğiniz, bütünlüğünüz benim için çok önemli. Tren yoluna devam edecek. Trenden inen bir daha binemez” diye milletvekillerini üstü kapalı uyardı.  Erdoğan, bu yolla partinin kapatılması durumunda  erken genel seçim kararını daha kolay almayı planlıyor.  Meclis tatil olursa yeni seçilen milletvekillerinin 2 yıllarını doldurmadıkları için emeklilik hakkını kazanmamaları nedeniyle olası bir erken seçim kararını yanaşmayacakları belirtiliyor.
  • KÜSTAHÇA TEPKİLER VAR – Baykal, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararına haksız tepkiler olduğunu belirtirken “Uçaklarda bazı AKP milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi üyelerine yüksek sesle hakaret eden konuşmalar yaptığını duyuyoruz” dedi. CHP Genel Saymanı Özyürek de ufukta erken seçimin göründüğünü söyledi.
  • BEKLENTİLER ALTÜST – AKP ekonomiyi de yönetemedi. Küresel ekonomik durgunluk kadar hükümetin seçim ve olası diğer siyasi gelişmeleri gözeterek mali gevşeme eğilimine girmesi beklentilerin çarpıcı bir şekilde kötüleşmesine yol açtı. Piyasaların, yılın başında yüzde 6.4 düzeyinde bulunan  yıllık enflasyon beklentisi haziran başında yüzde 10.5’e, cari açık beklentisi 39.6 milyar dolardan 46.8 milyar dolara çıkarken büyüme beklentisi yüzde 3.8’e geriledi.

 

13 Haziran

  • İLAÇLI ÜRÜN HALKA – Almanya biber, Rusya domateste ilaç kalıntısı olduğunu söyleyip alımı kesti, yerli hallerde satış sürüyor. Türkiye’de  üretim yapan her çiftçi, bir zirai ilaç satan dükkâna girip istediği ilaçtan istediği kadar satın alabilir, kullanabilir. Bu konuda herhangi bir denetim söz konusu değil.  Çok geniş bir alanda tarım üretimi yapılan ülkede 39 ilde denetleme laboratuarı var, anacak bunların yalnız dördü uluslar arası düzeyde inceleme yapabiliyor. Uzmanların verdiği bilgi, Tarım Bakanı Eker’in “İlaç kalıntılı ürünü ne içeri, ne dışarı satmıyoruz” sözünün pek de doğru olmadığını gösteriyor. Rusya’nın 7 Haziran’da  başlattığı yasak kapsamında , Türkiye her gün için sadece domates ihracatından 700 bin dolar kaybediyor. Büyük kısmı iç piyasaya sunulan ürünün fiyatı 25 kuruşa düştü. Rusya’nın Türkiye’den domates alımını durdurmasına karşın Ankara Büyükelçisi Vladimir İvanovskiy, başkentteki marketlerden aldığı Antalya domateslerini yiyor. Rusya Ulusal Günü nedeniyle büyükelçilikte verilen resepsiyonda ikram edilen domatesler de Türk malı çıktı.
  • DAMADA BOĞAZ’DA ARSA – Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın yönettiği şirket Boğaz Köprüsü yakınındaki sit alanında 120 villa yapacak. Başbakan Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın  genel müdür vekili olduğu GAP’ın  Boğaziçi Köprüsü yakınındaki 95 dönümlük araziye 120 villa yapma ihalesi verilmesinden sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi önceki gün araziye ayrılan yüzde 45.6’lık yeşil alan zorunluluğunu yüzde 36.47’ye düşürürken, kat sayısını da  2’den 3’e çıkardı.  CHP’lilerin  muhalefet şerhi koyduğu plan tadilatı AKP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.
  • HUMEYNİCİ KIZLARA SORUŞTURMA – Fatih Altaylı’nın sunduğu programda “Humeyni’yi seviyorum, Mustafa Kemal’i sevmiyorum” diyen Nuray Bezirgan ve Kevser Çakır hakkında soruşturma başlatan İstanbul Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, polise yazı yazarak Nuray Bezirgan ve Kevser Çakır’ın  adreslerinin tespit edilmesini istedi.
  • HAKARET SUÇLAMASI – Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasa Mahkemesi Üyelerine hakaret ettikleri savıyla  Vakit gazetesi yazarları Dilipak, Karakaya ve Karahasanoğlu hakkında “halkı suç işlemeye teşvik ettikleri”, “Anayasa Mahkemesi üyelerine hakaret” ve “yargıyı aşağılamak” suçlarını işledikleri savıyla soruşturma başlattı.

 

14 Haziran

  • SAVCILARA ÇAĞRI HÜKÜMETE UYARI – Anayasa Mahkemesi’nin, sonradan giderilmesi  güç veya olanaksız durumların  önlenmesi gerekçesiyle türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin yürürlüğünün oybirliğiyle durdurulması kararı Resmi Gazete’de  yayımlanırken mahkemeden sert bir uyarı geldi. Yüksek mahkeme açıklamasından, görülmekte olan davalar hakkında söylenenler suç olduğu halde “yetkili ve  sorumlu olanların” hareketsiz kalmasının düşündürücü olduğu belirtildi.
  • BAYKAL: GÜL SANIK PSİKOLOJİSİNDE – CHP lideri Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün AKP hakkında  kapatma davasının açıldığı tarihi “Türkiye’nin siyasi bir çalkantıya girdiği gün” diye anmasını  “sanık psikolojisi içinde olmak” şeklinde yorumlarken “14 Mayıs’tan önce sanki Türkiye güllük gülistanlıktı” dedi. Baykal, erken seçime  AKP’nin değil, dokunulmazlık zırhı olmadan uzun süre ayakta kalma şansı olmayan Erdoğan’ın ihtiyacı olduğunu söyledi.
  • O ŞİMDİ MARKA – ABD’de yaşayan Gülen’in  kardeşinin çalıştığı firma silahtan şaraba, tütünden prezervatife ve cinsel amaçlı aletlere, yılbaşı ağacı süsünden oyun kartlarına ve ağır askeri silahlara kadar  sayısız mal ve hizmete, Fethullah Gülen adıyla marka tescili yaptırdı.

 

15 Haziran

  • YARGININ ÖNÜNDE HESAP VERECEKLER – Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ arasında yapılan görüşme ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un  sağlık durumuna ilişkin haberler üzerine Genelkurmay Başkanlığı yazılı bir açıklama yaptı.  Açıklamada, TSK’ye karşı maksatlı ve seviyesiz bir karalama kampanyası başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, bu  haberler için  “hiçbir izan ve insaf ölçüsüne sığmayacak kadar bayağı ve saldırgan” ifadesi kullanıldı. Bu yaklaşımlara karşı yargıya başvurulacağının vurgulandığı açıklamada, “İşlerine geldiğinde  yargıyı öven, işlerine gelmediğinde de  saldıran kişi ve kurumlar, TSK’ye yaptıkları saldırıların hesabını yargı önünde vereceklerdir” denildi.
  • GÜL’E TÜRBAN UYARISI – Üniversitelerde türban serbestisine  yönelik anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Gül’ün önündeyken Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi üyelerinin Cumhurbaşkanı’na kaos uyarısında bulundukları öğrenildi. Yargıçların, Cumhurbaşkanı’na türbana yönelik düzenlemelerin anayasa ile yapılmasının yaratacağı tehlikeleri anlattıkları ve düzenlemeyi iade etmesini istedikleri bildirildi. Ancak Gül, düzenlemeyi onayladı.
  • AKP’NİN DURUMU ABD’Yİ DE BÖLDÜ – ABD’de Demokrat ve Cumhuriyetçiler arasında AKP’nin kapatılması davasına yönelik görüş ayrılığı yaşanıyor. Demokrat Obama, dava konusunda “sert tepki” verilmediğin belirtirken Cumhuriyetçiler, ABD’nin “laiklik” vurgusu yapmasından yana tutum sergiliyorlar.
  • OKUMUŞA İŞ YOK – ATO’nun raporuna göre, 510 bin yüksekokul mezunundan yalnızca 281 bini çalışıyor. Ankara Ticaret Odası’nın “İş’te Yükseköğretim” raporu, neredeyse her ile açılan üniversitelerin işsizlik ordusuna yeni neferler kattığını ortaya koydu. Her 100 yüksekokul mezunundan 36’sı işsiz.

 

16 Haziran

  • İŞİNE GELİNCE LİBERAL – Newsweek dergisi, iktidardaki AKP’nin özgürlüklere bakışına dikkat çekti.  ABD’li düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü’nün uzmanlarından Soner Çağaptay, Newsweek’te  yayımlanan makalesinde , AKP’nin ekonomide liberal görünürken sosyal konulardaki tavrının “geleneksel dini değerlere dönüş” şeklinde olduğunu belirtti. 1 Mayıs’ta Türkiye’de yaşanan polis terörüne işaret eden Çağaptay, AKP’nin ancak liberal olduğunu kanıtlarsa kapanmaktan kurtulabileceğini öne sürdü.
  • İKİYÜZLÜ TAVIR – Adalet Bakanlığı, AKP hakkındaki kapatma davası  nedeniyle yıpratma kampanyası başlatan iktidar yanlısı medyaya karşı savcıları göreve çağıran Anayasa Mahkemesi’ne olumsuz yanıt verdi. Bakanlık,  AB’ye uyum için yapılan değişiklikler uyarınca savcılara talimat verme yetkisi olmadığını savundu. Oysa bakanlık, Zaman’da çıkan haberler nedeniyle İlhan Selçuk hakkında soruşturma yazısını savcılığın “takdirine” sunmuştu.
  • AKP TÜRBANI ES GEÇTİ – AKP’nin, kapatma davasına ilişkin bugün Anayasa Mahkemesi’ne  esas savunmayı sunması bekleniyor.  Savunmasında türbanla ilgili iptal kararına ilişkin  yorum yapmamayı yeğleyen  AKP,  türbanla ilgili düzenlemenin temel hak ve özgürlükleri genişletme amacıyla çıkarıldığını öne sürecek. Savunmada partinin laiklik karşıtı  eylemlerin odağı olmadığı  görüşü dile getirilecek.
  • CİNAYETE KARŞI GREV VAR – Tuzla tersane işçileri, işyerlerinde  kuralsız çalıştırma sonucu meydana gelen işçi ölümlerinin sorumlularını protesto etmek ve somut adımlar atılması için bugün DİSK’e bağlı Limter-İş öncülüğünde grev yapıyor. Greve çok sayıda sendika, demokratik kitle örgütü, yazar ve  sanatçı destek veriyor.

 

17 Haziran

  • TÜRKİYE’DEN 25 MİLYAR DOLAR ÇIKTI – Yabancı yatırımcı kaşıkla getirip ülkesine kepçeyle götürdü.  Yabancı sermaye, 2003’ten bu yılın nisan sonuna kadar Türkiye’deki doğrudan  ve portföy yatırımlarından rekor tutarda kâr elde ederek ülkesine aktardı. Bu süre içinde  Türkiye’deki doğrudan yatırımlarından elde ettikleri  kârların  6 milyar 805 milyon dolarını ülkelerine götürdü. Yabancı yatırımcı portföy yatırımlarından da  elde ettiği 17 milyar 777 milyon doları yurtdışına transfer etti. “Sıcak para” olarak gelen ve  Türkiye’de çeşitli finansal  yatırım araçlarına yatırım yapan yabancı sermayenin bu yolla elde ettiği kazançlardan yurtdışına transfer edilen  tutar da yıllar itibarıyla hızla büyüyor. 2003’te 3 milyar 259 milyon olan yabancıların portföy yatırımlarından  elde ederek yurtdışına aktardığı tutar, 2007’de  5 milyar 740 milyon dolara yükseldi.
  • 95 BİN YENİ İŞSİZ – Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 95 bin kişi artarak 2 milyon 496 bin kişiye yükseldi.  Martta iş gücüne katılma oranı yüzde 47’den  yüzde 46.7’ye geriledi.  İşsiz nüfusun yüzde 73.6’sı erkek, yüzde 59.8’i lise altı eğitimli, yüzde 25.7’si bir yıl ve daha uzun süredir iş arıyor.
  • AKP’NİN DERSANE ÇELİŞKİSİ – Önce öğrenciyi mahkûm etti, şimdi geliştirdiği sistemi eleştiriyor.  Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS’de  bir velinin dershanelerden şikâyet etmesi üzerine, “çocukların dershanelere gönderilmemesi” gerektiğini söylerken, başbakan Recep Tayip Erdoğan da Öğrenci Seçme Sınavı’ndan  önce bunun bir “garabet” olduğunu savunmuştu. Ancak AKP iktidara geldiğinden bu yana dershane sayısı da  dershaneye giden öğrenci sayısı da  yaklaşık yüzde 100 arttı.

 

18 Haziran

  • HUKUK SAVAŞI – Yargıçlar ve Savcılar Birliği açıklamasında AKP  savunmasındaki iddialar sert bir dille eleştirilirken “YARSAV”ın tek düsturu hukuktur.  YARSAV’a saldıranlar da  asla hukuktan üstün olmadıklarını yaşayarak göreceklerdir. Savunma dokunulmazlığını aşan, gerçek dışı ve ağır saldırı niteliğindeki bu sözler nedeniyle her türlü hukuksal yollara başvurulacaktır” denildi.  YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Adalet Bakanlığı’nın hiçbir konuda savcılıklara soruşturma açılması konusunda  ihbarda bulunmaması gerektiğini belirtti.  Eminağaoğlu, “YARSAV olarak Adalet Bakanlığı’nın ‘hiçbir ayrım gözetmeksizin, hiçbir konuda’ savcılıklara soruşturma açılması konusunda ihbarda bulunmaması gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.
  • DAVA İÇ MESELENİZ – AB Dönem Başkanı Slovenya’nın Dışişleri Bakın Dimitrij Ruppel, AKP’nin kapatılmasına ilişkin davanın Türkiye’nin iç meselesi olduğunu ve AB-Türkiye ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi. Ruppel, “Türkiye’deki  partilerin hukukun prensiplerine ve demokratik laikliğe uygun çözümlere yönelmelerini umuyoruz” dedi.
  • ERDOĞAN AVRUPANIN GÜVENİLMEZİ – Dünya nüfusunun yüzde 60’ını oluşturan 20 ülkede yapılan kamuoyu araştırması, başta ABD Başkanı George Bush olmak üzere hiçbir liderin halklara güven vermediğini ortaya çıkardı. Avrupa’da ise Erdoğan’ın, açık arayla en güvenilmez lider olduğu görüldü. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in en güvenilen lider olarak öne çıktığı  3 Avrupa ülkesinden İngiltere’de yüzde 25’lik, Fransa’da yüzde 12’lik güvenoyuyla sonuncu olan Erdoğan, İspanya’da sıralamada yer almadı.
  • GARABET SİSTEMDE – Özel Dershaneler Birliği Derneği Başkanı  Faruk Köprülü, Erdoğan’ın dershaneleri “garabet” olarak nitelemesine dikkat çekerek “Garabeti sistemin kendisinde aramak gerekir. Özel dershaneler siyasetin aracı olmaktan ve günah keçisi sayılmaktan üzüntü duyuyorlar” dedi.

 

19 Haziran

  • KARARA GÖRE SENARYO – AKP davasında  Anayasa Mahkemesi’nin kararı ülkenin siyasi geleceğini belirleyecek.  Siyaset kulislerinde  AKP’nin kapatılması durumunda yeni partiler kurulacağı, özellikle AKP’den kopacak milletvekillerinin  merkez sağ ve solun yeniden yapılanmasına neden olacağı konuşuluyor.  Yasaklanırsa Erdoğan’ın dışarıdan yöneteceği yeni bir partiyle erken seçime gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Gerekçeli kararın en erken 1 ay içinde açıklanması durumunda Erdoğan, hükümette kalarak yeni partiyi kurabilecek, erken seçim kararı alabilecek ve bağımsı aday olabilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e siyasi yasak getirilip getirilmeyeceğine göre de farklı senaryolar dile getiriliyor.  Yasak gelirse Gül’ün istifa etmesi durumunda  yeni cumhurbaşkanı anayasa uyarınca halk tarafından seçilecek. Bu durumda Erdoğan’ın  Cumhurbaşkanlığı’na aday olabileceğine dikkat çekiliyor. AKP’liler, Erdoğan’ın  siyasi yasaklı olmasa bile cumhurbaşkanı olmasının önünde bir engel olmadığını savunuyor.
  • ARAPLARIN TARIM DEPOSU – Gıda krizi toprakları tarıma müsait olmayan Arap ülkelerini harekete geçirdi. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’de  tarım arazisi satın almak ya da uzun dönemli kiralamak için  bir süre önce Türk yetkililer ile görüşmelere başladığı öğrenildi. İki ülke Türkiye’de  tarım yapıp, ürünü ülkelerine ihraç etmek istiyor. İki ülkenin tarım arazileri için 150 milyar dolar kadar fon ayırdığı belirtiyor.
  • KENE VAKALARI YAYILACAK – Keneyle bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı şüphesiyle Çorum’dan Ankara’ya sevk edilen genç, yaşamını yitirdi. Bu yıl kene ısırması sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 26’ya yükseldi. Hastalığın yayılmasında küresel ısınmanın ve doğal dengenin  bozulmasının da  etkili olduğu belirtiliyor.

 

20 Haziran

  • YARGIYA SAYGI ŞART – TÜSİAD, 1 yıl sonrasının bile düşünülemediğini belirterek tartışmalar konusunda  herkesi uyardı:TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, siyasette başlayıp topluma yayılan kutuplaşma, ekonominin yüksek risk taşımaya başlar hale gelmesi nedeniyle Türkiye’nin zor bir dönemden geçmekte olduğunu belirtti. Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı da eleştirilebilir. Ama Türkiye’nin en yüksek yargı organını tanımamaya varan tepkiler kabul edilebilir değildir. Asıl yapılması gereken bu karardan ders çıkarmaktır” dedi.
  • VAHİM AKIL TUTULMASI – Birçok siyasetçinin hiçbir dönemde olmadığı kadar vahim bir “akıl tutulması”  yaşadığını söyleyen Mustafa Koç, kutuplaşmadan kurtulmak için mutabakat gerektiğini belirtti. Koç, bunun ilk adımının kapsamlı anayasa değişikliği olduğunu savundu.
  • DERVİŞ ÇÖZÜM ÖNERDİ – TÜSİAD’ın toplantısında konuşan Kemal Derviş, büyümenin geçen yıldan itibaren düştüğünü ve sürekli artan bir işsizlik olgusuyla karşı karşıya bulunulduğunu belirtti.  Kemal Derviş, çözüm için tasarruf ve yatırımın şart olduğunun altını çizdi.
  • SAĞDA SOLDA ARAYIŞLAR – AKP’nin Anayasa Mahkemesi’nce  kapatılması olasılığının güçlenmesi siyasete hareket getirdi. Eski ANAP lideri Mesut Yılmaz, AKP’li Abdüllatif Şener, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eski RP’lilerle toplantılar yapan Saadettin Tantan’ın yanı sıra Kemal Derviş’li formüller konuşulmaya başlandı. Mevcut partilerle sağın toparlanamayacağını düşünen Mesut Yılmaz, Japon Liberal Demokrat Parti modeli ile merkez sağı toplayacağı mesajını verdi. TÜSİAD’ın Türkiye’ye  davet ettiği Kemal Derviş’e TÜSİAD’ın başının çektiği iş dünyasının yanı sıra eski CHP’lilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda ismin destek verdiği konuşuluyor.  Kulislerde, ABD’nin AKP’yi gözden çıkardığı, yeni partiye de  destek vermeyeceği, o nedenle yeni oluşum arayışına girdiği yorumları yapılıyor.

 

21 Haziran

  • TÜSİAD TARTIŞMASI – Eleştiriler ve Kemal Derviş’in davet edilmesi  yeni siyasi oluşum çabası olarak algılandı. TÜSİAD’ın, AKP’nin kapatılması durumunda, CHP ve MHP’nin oluşacak boşluğu dolduramayacağı hesabı yaptığı, bu nedenle merkez sağ ve solu kapsayacak bir oluşum arayışında olduğu dile getiriliyor. Kemal Derviş’in TÜSİAD toplantısına çağrılması  iktidar yanlısı medya tarafından  “Derviş’i pazarlama” girişimi olarak değerlendirildi.  Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, TÜSİAD’ın  anayasa değişikliği önerisine “Biz yapınca eleştiriliyor. TÜSİAD yapınca entel işi oluyor” dedi.
  • CHP: AKIL TUTULMASI KANITLANDI – CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, Mustafa Koç’un “akıl tutulması” saptamasıyla ilgili olarak “Akıl tutulması olmasa, Dışişleri Bakanı yurtdışına gidip ‘Aman bize yardım edin’ diye yalvarır mı? Bir AKP’li milletvekili AP Karma Komisyonu Başkanı’na gidip ‘Siz de Anayasa Mahkemesi aleyhine bildiri kaleme alın’ diyebilir mi” değerlendirmesini yaptı. Kılıçdaroğlu, TÜSİAD’ın “anayasa konvensiyonu” önerisine ise “Anayasalar kutuplaşma ortamında hazırlanmaz” diyerek karşı çıktı.
  • TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ – ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2008 yılı “Özgürlük ve Demokrasiyi Geliştiren Ülkeler” raporunda Kürt sorunundan  ruhban okulunun açılmasına kadar çeşitli istekler sıralandı. Raporun Türkiye bölümünde, ifade özgürlüğünün kısıtlandığı, işkencenin devam ettiği ve suikastların sürdüğü belirtildi.

 

22 Haziran

  • KRİZİ ÇÖZMEK TÜRKİYE’NİN KENDİ SORUNU – Condoleezza Rice: Türkiye’de reform ve laik demokrasi için yüksek sesle konuşmalıyız. ABD’nin önde gelen kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nde (CFR) konuşma yapan Rice, ABD’nin Türkiye’de  demokratik kurumları desteklemeyi sürdürmesi gerektiğini söyledi.  AKP kapatma davasına yönelik bir soruyu yanıtlayan Rice, AKP ile ilişkilerinin mükemmel olduğunu vurguladı.
  • HUKUKÇULAR, SESİNİZİ ÇIKARIN – Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Yargıtay’ın Türkiye genelinde jandarma bölgesinde  teknik takip yetkisi veren kararı bozduğunu anımsatarak “Bu karar, istihbarat teşkilatlarının istedikleri kişiyi izlediklerinin kanıtı” dedi. Bu olayın vahametinin Türkiye’de yeterince anlaşılamadığına dikkat çeken Kanadoğlu, hukukçulara “Bu konuda sesinizi çıkarın” çağrısı yaptı. Kanadoğlu’ndan hukukçulara çağrı: “Bu olayın vahameti Türkiye’de yeterince anlaşılamadı. Sesinizi çıkarın.”

 

23 Haziran

  • GELİRE GÖRE ENFLASYON – DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yaptığı araştırmada, dar gelirlilerin fiyat artışlarından  yüksek gelir gruplarına göre yüzde 19 daha fazla etkilendiği vurgulandı.  Mayıs ayına ilişkin yapılan enflasyon araştırmasında, geçen yılın aynı ayına göre enflasyonun en yoksul yüzde 20’lik kesim için yüzde 12.73, en zengin yüzde 20’lik kesim için yüzde 10.75 olarak gerçekleştiği belirtildi. Kira, ekmek ve toplu taşıma  fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da  dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama İndeksi’nin ise yıllık yüzde 20.48 artış gösterdiği belirtildi. Kiralardaki yıllık artış yüzde 13.57, ekmekteki fiyat artışı yüzde 31.22, toplu ulaşımdaki fiyat artışı yüzde 10.97, enflasyon ise en yoksuldan en zengin kesime doğru sırasıyla yüzde 12.73, 12.33, 11.99, 11.59 ve 10.74 oldu.
  • NUR SEVDASI – Hüseyin Çelik’in, Saidi Nursi adına düzenlenen bir sempozyuma bildiri sunduğu ortaya çıktı.  Çelik, 2000 yılında düzenlenen sempozyuma “Bediüzzaman’a Göre Cumhuriyet ve Demokrasi” başlıklı bildiri ile katılırken Saidi Nursi’yi övdü, Cumhuriyet rejimini ise eleştirdi.
  • SINIF AYRILIĞI SÜRÜYOR – New York Times, kapatma davasını değerlendirdiği haberinde, “Sınıf ayrılığı devam ediyor ve laik kadınların, yaşam tarzlarının dindar bir  toplumda kısıtlanacağı yolundaki derin korkularına katkıda bulunuyor” yorumunu yaptı. Buna karşın  liberallere dayanarak Başbakan Erdoğan’ın “mevcut elitin yerine kendi elitini yerleştirmekte olması”nın da kaygı yarattığını belirten gazete, örnek olarak da yakın bir şirket tarafından bir medya kuruluşunu almasını gösterdi.

 

24 Haziran

  • GERÇEK NİYET ORTADA – AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın New York Times’e  verdiği demeçte devrimlerin travma yarattığını söylemesine tepki yağdı.  TBMM Başkanı Köksal Toptan, “Yok canım, bizi bugünlere getiren Atatürk devrimleridir” derken, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay da Fırat’ın AKP düşüncesini yansıttığını belirterek, “Gerçek niyetleri Cumhuriyeti rotasından çıkarmak” dedi. MHP ise Fırat’ı ciddiye almadı.
  • ATATÜRK’TEN BU YANA EN ZOR DÖNEM – International Herald Tribune köşe yazarı Roger Cohen, Türkiye’de “gururlu laikler” ile “dindar Müslümanlar” arasında bir mücadele yaşandığını, laik kurumların  “Atatürk’ten bu yana o kadar zor bir dönem geçirmediğini” öne sürdü. Türkiye’nin, ılımlı Müslüman demokrasi için bir laboratuar olduğunu iddia eden Cohen, Anayasa Mahkemesi’nin türban kararını da  AKP’ye “sağlıklı bir meydan okuma” olarak yorumladı.
  • ÖRTÜLÜNÜN BAŞI DA ŞAİBELİ – Erdoğan, Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü’nün 290 milyon YTL’lik harcamasını “örtülü ödenek” olarak açıklamaya çalışırken bu harcamalardan sorumlu olan Maksut Serim sahtecilikten 2 yıl hüküm giymiş, ancak cezanın infazı afla ertelenmişti. Serim, raporlara göre, Erdoğan’ın döneminde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “geleceğin başbakanını hazırlamak ve cihat” için oluşturulan havuz hesabının açıldığı Valide Sultan Şubesi’nin başındaydı.

 

25 Haziran

  • SARKOZY’YE SENATO DERSİ – Fransız Millet Meclisi’nin 3 Haziran’da onayladığı, AB’ye katılacak yeni ülkelere ilişkin sınırlayıcı anayasa değişikliği önergesi, senatoda 7’ye karşı 297 oyla geri çevrildi. Öncülüğünü Millet Meclisi Yasa Komisyonu Başkanı Warsmann’ın  yaptığı tasarı, AB’ye katılacak yeni ülkelerin nüfusunun birliğin toplam nüfusunun yüzde 5’ini geçmesi durumunda halkoylamasına gidilmesini zorunlu kılıyor. Adı konulmasa da Türkiye’yi hedefleyen bu madde ‘aşağılayıcı ve ayrımcı’ yaklaşımı nedeniyle yalnızca sol muhalefet ve ilgili kamuoyunda tepki görmekle kalmadı, iktidar partisi ve müttefikleri içinde görüş ayrılıklarının çıkmasına neden oldu.  Millet Meclisi’nde tekrar görüşülecek önergenin, ortak oturumda kabul edilmesi beklenmiyor.
  • FIRAT RÖVANŞ İSTİYOR – Baykal, AKP Genel Başkan Yardımcısı’nın travma yorumuna sert çıktı. Bugün yaşananın 1920’lerdeki modernleşme projesinin rövanş mücadelesi olduğunu belirten CHP lideri Baykal, “Türkiye çok partili sürece geçerken, bunları geride bıraktık, anlayışıyla yola çıkmıştır. Ama görüyoruz ki olay o kadar masum değil. O hesaplaşma hala sürdürülmek isteniyor”  diye konuştu. Baykal, bu hesaplaşma sona ermeden yeni bir anayasa olmayacağını söyledi.
  • GÜLEN’E TERÖRDEN BERAAT – Yargıtay Ceza Genel Kurulu, TMY’nin 7. maddesi uyarınca yargılanan Fethullah Gülen’e verilen beraat kararına yapılan itirazı reddetti.  Bu kararla Gülen’in terör örgütü kurmak ve yönetmek suçlamasından beraat ettiğini belirten yüksek yargıçlar, çete kurma konusunda delillerin değerlendirilmediğini, bu nedenle yerel savcılıkların Gülen’e  çete kurmaktan dava açabileceklerini belirtiyor.

 

26 Haziran

  • GÜLEN ABD’DE KALMAK İSTİYOR – ABD’de yaşayan tarikat lideri Fethullah Gülen’in oturma izni için “olağanüstü yetenekli eğitimci” statüsünde yaptığı başvurusunun reddedilmesinin ardından açtığı karar düzeltme davasında  son dosyalar mahkemeye sunuldu. Gülen’in oturma izni alabilmek için kendisini eğitimci dışında farklı statülerde göstererek en az 4 ayrı başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. İnternet sitesine verdiği röportajda “terör örgütü” davasından beraatını değerlendiren Gülen “Türkiye’ye dönecek misiniz” sorusuna “Orada problemlere sebebiyet verecekse… dengeli hareket etmemiz lazım” yanıtın verdi. Gülen, Türkiye’ye Humeyni gibi döneceği iddiası için “Dönersem kendim gibi dönerim” dedi.
  • MOBİL CİHAZLAR KİMDE BELİRSİZ – TBMM komisyonuna bilgi veren Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı uzmanları, “mobil dinleme” için Türkiye’ye cihazlar getirildiğini ancak hangi kurumun kullandığını bilmediklerini açıkladı. Uzmanlar, emniyetin kendi bünyesinde her zaman  dinleme yapabileceğini söyledi.
  • TURİZMCİYE TALAN VİZESİ – AKP Adalet Komisyonu’nda kabul edilen öneriyle özellikle kıyılar ve sahiller olmak üzere kamu arazilerinin işgal edilmesinin önünü açtı. Adalet Bakanı düzenlemeyi savundu.. Muhalefetin yanı sıra Yargıtay temsilcisi önerinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

 

27 Haziran

  • ERDOĞAN’A YALANLAMA – Başbakanlığın Özel Kalem Müdürlüğü bütçesinin yaklaşık 10 kat artmasını örtülü ödenekle açıklamasına eski müdürden yalanlama geldi. Özel Kalem müdürlüğünden altı ay önce istifa eden Hikmet Bulduk, “Örtülü ödenek özel kalem müdürlüğünün  yetkisinde değil. Örtülü ödeneğin kendi sorumlusu vardır” dedi. Eski Başbakanlık Kalem Özel Müdürü Bulduk harcamalardaki artışın nereden kaynaklandığını “tam olarak hatırlayamadığını” söyledi. Bulduk, “Başbakan yanlış mı biliyor” sorusuna, “Başbakan’ın bu konuları çok iyi bildiğini biliyorum. Başbakan bu örtülü ödenek diyorsa, örtülü ödenektir. Ama bu özel kalem müdürlüğünün dışındadır” yanıtını verdi. Müdürlüğün bütçesi 2006’da 25 milyon YTL’den 250 milyon’a, 2007’de ise 31 milyon YTL’den 290 milyona çıkarılmıştı.
  • GÜLEN’E ‘SAĞLAM’ KEFİL – Eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, ABD vizesi için Fethullah Gülen’e referans vermiş. ABD’de yaşayan tarikat lideri Fethullah Gülen’in “olağanüstü yetenekli eğitimci” statüsünde oturma izni talebine yönelik davada, taraflar son dosyalarını Pennsylvania Doğu Bölgesi Mahkemesi’ne sundu. Avukatları, Gülen’in olağanüstü eğitimci statüsündeki vize talebine eski Milli Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam’ın destek için referans mektubu verdiğine dikkat çekerken , müvekkillerinin “küresel eğitim standartlarını ilerlettiğini” savundular. Pennsylvania Eyalet Bölge Savcılığı ise delillerin, Gülen’in “çok büyük ticari holdinglerle desteklenen geniş ve etkili, dini ve siyasi bir hareketin lideri” olduğunu gösterdiğini ifade etti.  Gülen’in mahkemeye sunduğu “başarılarının” kendi hareketi tarafından finanse edildiğini vurgulayan savcılık, Gülen’in “felsefesini yaymak için eğitimi kullanan dini bir lider” olduğunu kaydetti.
  • GERGİNLİKTE  AKP PARMAĞI – Deniz Baykal, Sosyalist Enternasyonal’in 30 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında Atina’da gerçekleştirilecek toplantısında bazı delegelerin “sosyal demokrat değil” diye partisini uyarmaya hazırlandığı haberleri üzerine, toplantıya katılma kararını askıya aldı. AKP Ankara Milletvekili Haluk Özdalga Sosyalist Enternasyonal’e mektup yazarak CHP’yi şikâyet ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, “AKP’nin Sosyalist Enternasyonal’le aramızı açma girişimleri var” dedi.

 

28 Haziran

  • KAYNAKLARI KUŞKULU – Pennsylvania Eyalet Bölge Savcılığı’nın belgelerine göre Gülen hareketi siyasi bir proje.  Tarikat lideri Fethullah Gülen’in ABD’de kalıcı oturma izni talebine yönelik davada Savcılık bu konuda araştırma yapmış uzmanların Gülen’in “İslamcılığı eğitim yoluyla yaymaya” çalıştığı ve Gülen hareketinin mali kaynaklarına yönelik büyük kuşkular olduğu yönündeki görüşlerine işaret etti.
  • ELEKTRİKTE DOMİNO ETKİSİ – Otomatik fiyatlandırma nasıl etkileyecek? Hükümetin temmuz başından itibaren geçmeye karar verdiği elektrikte otomatik fiyatlandırma ile yılbaşındaki yüzde 20’lik zammın üstüne, ilk etapta elektriğe yüzde 22 civarında zam daha yapılacak. Sadece elektrikte değil, doğalgaz ve kömürde de otomatiğe bağlanacak zamlar enflasyonu azdıracak.
  • TÜRKİYE’Yİ ASKIYA ALMAYIZ – Lagendijk, AKP’ye kapatma kararının AB ilişkilerinde sınırlı bir etki yaratacağını söyledi: Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Lagendijk, “Eğer AKP’ye bir kapatma kararı çıkarsa Avrupa-Türkiye ilişkilerinde etkisi olur. Fakat bunu söylerken müzakere sürecinde Türkiye’yi askıya alma gibi bir niyetimiz de yok Üstelik Türkiye karşıtlarının değirmenine su taşımayı da düşünmüyoruz” diye konuştu.
  • TÜRK DIŞ POLİTİKASINDA İKTİDAR ÇATLAĞI – Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Türkiye’yi temsil eden AKP’liler, Türk dış politikasında bir ilke de imza attılar. AKP’liler oylamalar sırasında kendi ülkelerini eleştiren bir konuda kabul oyu kullandılar. Kapatma davasına ilişkin raporun oylamasına 613 üyeli AKPM’den sadece 71 parlamenterin katılması dikkat çekti.

 

29 Haziran

  • GÜLEN’E GÜL HİMAYESİ – “Türkçedeki bozulma ve yabancılaşmayı” araştıran TBMM Araştırma Komisyonu, Gülen cemaatinin desteğiyle yapılan Türkçe Olimpiyatları’nın Cumhurbaşkanlığı himayesine alınmasını önerdi.  Raporda Türkçenin korunması ve geliştirilmesi için resmi kurumların yapması gereken önerilerin yer aldığı bölümde, Cumhurbaşkanlığı  tarafından “Türk Diline Hizmet Büyük Ödülü” verilmesi istendi. “Türk dünyasında ve dünyada Türkçe” başlıklı bölümde Türkçenin Türk dünyasında ortak iletişim dili konumuna gelebilmesi için ortak çalışmalar yapılması  istenirken “Türk coğrafyasında Türkçe eğitim yapan okullar desteklenmelidir” denildi. Ayrıca Yunus Emre Kültür Vakfı’nın süratle teşkilatlandırılarak dünyanın çeşitli ülkelerinde kültür merkezi açılması istendi.
  • ÇARPIK BAKIŞIN YANSIMASI – Yeni protokol listesine tepki. 2005 listesinde, 50. sırada bulunan TBMM Genel Sekreteri, 16 basamak yükseltilerek yeni listede 34. sıraya konuldu. Cumhurbaşkanlığı genel sekreter yardımcıları 52 olan protokol sıralarını korurken, TBMM genel sekreter yardımcıları da  53. sırada yer aldılar. Buna karşın, Yargıtay daire başkan ve üyelerinin 56 olan sıraları 57’ye, Danıştay Daire Başkan ve üyelerinin 57 olan sıraları 58’e, Sayıştay daire başkan ve üyelerinin 58 olan sıraları ise  59’a kaydırıldı. Yargı mensupları 51. sırada olan ve  yerini koruyan Diyanet İşleri Başkanı’nın da 6 sıra gerisinde kaldılar.

 

30 Haziran

  • KİMSEYE GÜVEN KALMADI – Türkiye, Global Tüketici Güven Endeksi Araştırması’na göre sondan dördüncü. Nielsen’in 3 yıldır 51 ülkede sürdürdüğü Global Tüketici Güven Endeksi Araştırması’na göre tüketici güveni hem Türkiye’de  hem de dünyada en düşük seviyelerine geriledi. Türk tüketicileri, yüzde 92’lik oran ile ülkelerinde ekonomik durgunluk olduğuna inanan tüketicilerin başında geliyor. Türkler enflasyon’un yanında terör ve siyasi istikrarsızlık konularında  diğer ülkelere göre daha yüksek bir kaygı duyuyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Veresiye defterinin kabarması, rafların boşalmasıyla her yerde alarm zilleri çalmaya başladı” dedi. Rafların “tamtakır” kaldığını, tüketici harcamalarında önemli miktarda düşüşler yaşandığını belirten Bendevi Palandöken, esnafın yüksek faizle, vergilerle, enerji fiyatlarındaki artışla boğuştuğunu söyledi.
  • ENTERNASYONAL’E CHP BOYKOTU – CHP ile Sosyalist Enternasyonal arasındaki “gerilim”, CHP lideri Baykal’ın, bugün Yunanistan’ın başkenti Atina’da başlayacak olan Sosyalist Enternasyonal toplantısına katılmama kararıyla yeni bir noktaya tırmandı.  CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen,  konuyu önümüzdeki hafta ele alacaklarını belirtirken, “Avrupa’daki bazı partilerin özellikle yargı bağımsızlığı gibi konularda CHP’nin duyarlılığını paylaşmadıklarını öne sürdü.
  • GÜLENLİ SAVUNMA – Sözlü savunma için çalışmalarını sürdüren AKP’nin hukukçu milletvekilleri, bugün Başbakan Erdoğan’a brifing verecek. AKP’nin sözlü savunmasında, Yargıtay’ın Fethullah Gülen’le ilgili kararı örnek gösterilerek Gülen okullarına yapılan ziyaretler ile genelgelerin suç unsuru yaratmadığı vurgulanacak. Anayasa Mahkemesi’ne sunulacak sözlü savunmada AKP’nin yeni laiklik tanımı anlatılacak.