Ağustos – 2008 de TÜRKİYE TABLOSU
Hatice EKEOĞLU
TOKAT CUMOK
haticeekeoglu@gmail.com
(Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)
Ağustos – 2008’ de TÜRKİYE TABLOSU
1 Ağustos
LAİKLİK KARARI – 11 üyeli mahkemenin 10’unun AKP’nin laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği görüşünde birleşirken partiyi kapatmaması, ancak Hazine yardımını kesmesi, “sarı kart” olarak nitelendiriliyor; mahkemenin AKP’ye ikinci bir şans tanıdığı düşünülüyor. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç’ın kararı açıklarken, iktidarın bu karardan ciddi bir ders çıkarması gerektiğini vurgulaması da bu görüşü doğruluyor. Kararın ardından gözler bir kez daha Başbakan Erdoğan’a çevrildi. Recep Tayyip Erdoğan ise “Hiçbir zaman laikliğe karşı eylemlerin odağı olmayan AK Parti bundan sonra da cumhuriyetin temel niteliklerine sahip çıkmaya devam edecektir” sözleriyle haklarındaki suçlamaları reddederken, yalnız kendilerinin değil, Türkiye’nin de bir haksızlıktan kurtulduğunu söyledi.
YENİ ANAYASA ÇAĞRISI – Uluslar arası medya ve politika çevrelerinden laiklik konusunda hassasiyet vurgusu yapıldı. AKP’nin Anayasa Mahkemesi kararı dünyada genelde olumlu karşılandı. Karardan üç sonuç çıkarması gerektiğini belirten Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu başkanı Joost Lagendijk, yeni bir anayasa hazırlanması, reformların sürdürülmesi ve laiklik konusunda hassasiyeti olanların bu hassasiyetlerinin daha fazla dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Almanya da “uzlaşma ve reform” dedi. Karar dünya medyasında da genelde “iyi haber” olarak karşılanırken, satır aralarında ve yorumlarda, “Türkiye’de laiklik yanlıları ile İslamcılar arasındaki mücadelenin süreceğine” işaret edildi. ABD’de yayımlanan Washington Post, “Türkiye’nin iktidarı , laik meydan okuyuştan kurtuldu” başlıklı haberinde, “AKP ile CHP, ordu ve yargıyı içine alan laiklik yanlıları arasındaki derin husumetin devam ettiğini” vurguladı.
2 Ağustos
CEHALET ÖLDÜRDÜ – Süleymancılar’a ait Kuran kursundaki patlamada 17 kız öğrenci yaşamını yitirdi. Konya’nın Balcılar beldesinde Boğaziçi Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’nce açılan yatılı kız Kuran kursunda bodrum katta bulunan sanayi tipi LPG tankı patladı. Patlama sonucu 3 katlı bina çökerken , 17 kız çocuğu yaşamını yitirdi. Patlamadan yaralı olarak kurtulan 27 öğrenciden ikisinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Beldenin uzak olması nedeniyle enkaz altında kalan öğrenciler uzun süre kurtarılmayı beklediler. Olayın duyulmasının ardından bölgeye çok sayıda ambulans, sivil savunma ve kurtarma ekipleri sevk edildi.
AKP ARTIK SABIKALI PARTİ – Anayasa değişiklikleri ve Erdoğan’ın ‘velev ki’ sözü ‘odak olma’ görüşünde önemli rol oynadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, Erdoğan’ın türbanın siyasi simge haline geldiği yönündeki eleştirilere karşı “Velev ki siyasi simge” sözünü de önemli bir kanıt olarak Yüksek Mahkeme’ye sunmuştu. Anayasa Mahkemesi türban konusunda daha önce verilen Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yargıtay ve AİHM içtihatlarını dikkate alarak, bu sözlerin “laiklik karşıtı eylem” olduğuna karar verdi. Erdoğan’ın AİHM’nin türban kararı sonrasında yaptığı “ulemaya danışılsın” sözünün de mahkemenin önemli dayanaklarından olduğu ifade edildi.
SON GÜN YASALARI – İktidardaki AKP, TBMM’nin son iş gününde Genel Kurul’a getirdiği Atatürk Orman Çiftliği’nde talanın, TÜBİTAK’ta da kadrolaşmanın önünü açan tasarıları Meclis’ten geçirdi.
ZAMLARA DEVAM – AKP hükümeti yıl başından bu yana doğalgaza 3. kez yaptığı zamla fiyatları yaklaşık yüzde 36 arttırdı. Tüketici Dernekleri Federasyonu karara karşı dava açacağını duyurdu.
3 Ağustos
YOKSULLAŞMA ÇÜRÜTÜYOR – Art arda yaşanan facialar toplumsal çürümeyi gözler önüne serdi. Konya’daki kaçak Kuran kursunun çökmesi, Batı’ya kaçmak isterken, bir kamyonun kasasında son nefesini veren göçmenlerin İstanbul’da bir boş araziye atılması, 70’lik “İslamcı” yazar Üzmez’in “maddi yokluk” içindeki ailenin 14 yaşındaki kızına tacizi, bir kez daha Türkiye’deki toplumsal çürümeyi yadsınamayacak biçimde bir kez daha gözler önüne serdi. Ekonominin 2001 kriziyle dibe vurduğu Türkiye’de, AKP iktidarının “yoksullukla mücadele” politikaları “aspirin” çözümlerden öteye geçemedi. İstihdamın arttırılamadığı AKP iktidarı döneminde , Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu’ndan sağlanan kaynaklar “kömür, yiyecek, yeşil kart, nakit para” olarak dağıtıldı.
60 BİN KURAN KURSU KAÇAK – Diyanet’in izniyle açılan 7 bin 36 adet Kuran kursu hizmet verirken, sürekli eğitim veren kaçak kursların bu rakamın çok çok üstünde olduğu belirtiliyor. Yurt, yaz okulu, öğrenci evi adı altında verilen kursların sayısının 60 bine ulaştığı bildirildi.
ANITKABİR’DEN KAÇMA FORMÜLÜ – İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat’ın 14 Ağustos’ta yapmayı planladığı Türkiye ziyareti, “Anıtkabir’i ziyaret etmek istememesi” nedeniyle resmi gezi statüsünden çıkarılıp, “çalışma ziyaretine” dönüştürüldü. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın bu ay içerisinde Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Arap ülkeleri ile İranlı yetkililer Ankara’ya geldiklerinde Anıtkabir’i ziyaret etmiyorlar. Ahmedinejad’ın da Anıtkabir’i ziyaret etmek istememesi nedeniyle iki ülke makamları, yeni formül arayışına girdi. Bulunan formüle göre Ahmedinejad, Ankara yerine İstanbul’a gelecek. Ahmedinejad, Cumhurbaşkanı Gül’le de İstanbul’da buluşacak. Böylece Ahmedinejad, Anıtkabir’e de gitmeyecek.
4 Ağustos
4’ÜNCÜ KİŞİ KILIÇ MI? – CHP’li Özyürek: Gül-Erdoğan gizli buluşmasındaki diğer kişi kim? Anayasa Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılmasını ele almasından hemen önce Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan’ın Gül’ün eniştesinin evinde buluşmalarından yalnız olmadıkları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da toplantıya katılmış olabileceği belirtiliyor. CHP’li Mustafa Özyürek “Anayasa Mahkemesi Başkanı ya da bir üyesinin o toplantıya katıldığına ilişkin spekülasyonlar var. Mahkeme üyeleri zan altında” diye konuştu.
ÇOK ÇALIŞIP AZ YİYORUZ – Türkiye yılda ortalama 1918 saatlik çalışma saati süresiyle OECD içinde vatandaşını en çok ülkelerin başında yer alıyor. OECD ülkelerinde yılda ortalama çalışma saati 1777. AB üyesi 15 ülke ortalaması ise 1625 saat. En çok çalışan işçi en çok parayı kazanmıyor. Türkiye, kişi başına düşen milli geliri, 2006 itibarıyla cari fiyatlarla ve satın alma gücü paritesine göre 8 bin 766 dolar ile en düşük olan ülke. Dolaylı verilerde de Danimarka’dan sonra ikinci geliyor.
EKMEĞE TALİM – Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, stoklanan bulgur ve mercimekteki fiyat artışlarına tepki olarak tüketimin kısıldığını, halkın buğday ürünlerine yönelmek durumda kaldığını belirtti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Çünkü dar gelirli kesimin bu durumda yönelebileceği tek alternatifi ekmek başta olmak üzere bulgur, makarna gibi buğdaya dayalı ürünlerdir. Türk halkı karnını ekmekle, suyla dolduruyor” dedi.
ASKER DAHİL HERKES FİŞLENMİŞ – Ergenekon soruşturması sırasında yapılan araştırmalarda tutuklu sanıklarından emekli Binbaşı Fikret Emek’e ilişkin delil dosyalarından, “fişleme belgeleri” çıktı. TSK mensuplarının eski ve yeni görev yerlerinin listesinden yüzlerce işyerinin hangi terör örgütüne destek verdiğine ilişkin iddialarla listeler hazırlanmış. Bu listelerdeki fişleme mahalle bakkalından semtlerdeki küçük esnafa kadar uzanıyor.
5 Ağustos
YAŞ’TA BU KEZ İHRAÇ YOK – TSK’de terfi, görev süresinin uzatılması ve emekliliklerin karara bağlandığı Yüksek Askeri Şura’da uzun yıllar sonra hiç ihraç olmaması dikkat çekti. TSK’den ihraç gerçekleşmeyince AKP hükümetlerinin başlattığı “şerh koyma” geleneğine de bu yıl ara verilmiş oldu. Özellikle 28 Şubat sürecinden bu yana her YAŞ toplantısında irticai ve bölücü faaliyetlere karıştığı gerekçesiyle çok sayıda personelin TSK ile ilişiği kesilmişti.
DESTEĞİN KARŞILIĞINI İSTİYORLAR – AB, AKP’ye kapatma davası sürecinde verdiği desteğin karşılığını istemekte gecikmedi. Birliğin Türkiye’ye, Kıbrıs Adası’ndaki tek resmi temsilcinin Rum kesimi olarak tanınmasını öngören Ankara Antlaşması Ek Protokolü’nün TBMM’de kabul edilmesi için baskı yaptığı belirtiliyor.
PİYASALAR ÖDÜLÜNÜ BEKLİYOR – AKP’ye destek veren mali piyasa oyuncuları, kayıplarını telafi edecek adımların atılmasını istiyorlar. Adımların başında IMF ile anlaşma, özelleştirmeler için adım atılması ve yüksek faizle yatırdıkları paralarını geri alamama riskini düşürecek önlemler geliyor.
KAÇAK KURSLAR AKP’NİN ESERİ – Yasa ve yönetmeliklerde yapılan bir dizi değişiklikle yasadışı dini eğitim faaliyetleri özendirildi. Diyanet’in açtığı yaz Kuran kurslarına ancak ilköğretimin 5. sınıfını bitirdikten sonra gidilebiliyor. AKP sözcüleri, bu yaş sınırının kaldırılması gerektiğini sık sık dile getirirken hükümet de kaçak kurslara yönelik denetimleri gevşeten ve bu kursları işleten kişilere yönelik yaptırımları hafifleten düzenlemeler yaptı. Tarikatlar da bu ortamdan yararlanarak, yurt adı altında denetimden kaçırdıkları yasadışı Kuran kurslarının sayısını artırdı.
833 ÇOCUĞA ULAŞILAMIYOR – Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı’nın “Kayıp Çocuk Raporu”na göre Türkiye’de geçen yıl 7 bin 183 çocuk kayboldu, bunlardan 6 bin 350’si bulunurken 833 çocuk bulunamadı. İstanbul’da ise kaybolan 253 çocuktan hiçbirine ulaşılamadı.
AKP TARIMDA DA ÖNGÖRÜSÜZ – İki yıl sonrasını görememek, tonu 136 dolardan satılan buğdayın 400 dolardan satın alınmasıyla sonuçlandı.
ü 2006’da ekmeklik buğdayın yeni üretim sezonundaki üretim miktarı görülmeden stoktaki ürünün tonu 136 dolardan satıldı. 2007’de tonuna 390-400 dolar verip buğday satın alındı.
ü AKP, yurttaşın temel gıdası olan ürünleri yerine başka ürünleri destekliyor. Ayçiçek fiyatları yüzde 100 artarken yalnız 4 kuruş pirim veren hükümet kanolaya 22 yeni kuruş veriyor.
ü Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’nun, ortaya koyduğu gerçekler ve çözüm önerileriyle başta AKP Hükümeti olmak üzere yetkili tüm kesimleri bir an önce harekete geçmeleri için uyardı.
6 Ağustos
GÜLEN’DE HİLE MUBAH – Ergenekon iddianamesinde Fethullah Gülen hareketi de emniyet raporuyla geniş yer aldı. “Gizli “ ibareli raporda Gülen’in “Atatürk ya da İsmet İnönü dönemi için ‘mabede giden yolların kapatıldığı zaman dilimi’”, “Atatürk için deccal” dediği belirtilirken, tarikat mensuplarının “başimam” Fethullah Gülen’den aldıkları fetvalar doğrultusunda karşıt görüşlülere karşı ‘hile mubahtır’ yöntemi ile tedbirler geliştirdikleri kaydedildi.
ENFLASYON YÜZDE 25 – Resmi oran 7 ayda yüzde 6.6, ama halkın tükettiği zorunlu mallarda çok daha yüksek çıktı. Haziranda yapılan zamlarla temmuz enflasyonu fırladı ve elektriğin 7 aylık artışı yüzde 42’yi aştı. Ağustosta da doğalgazın etkisi görülecek. Gıda maddelerine bakıldığında 7 ayda mercimeğin fiyatının yüzde 103’ü, pirincin yüzde 60’ı, bulgur ve ayçiçeği yağının fiyatlarının 7 ayda yüzde 50’nin üstünde artarak 7 aylık ortalama olan 6.6’yı çok geride bıraktıkları görülüyor. Elektrik Mühendisleri Odası, doğalgaza yapılan zamların 1 Ekim’de yapılacak elektrik zammını tetikleyeceğini, doğalgaza zammın kış aylarında daha fazla hissedileceğini açıkladı. Açıklamada elektrik enerjisi üretiminde dışa bağımlı ve pahalı bir kaynak olarak dikkat çeken doğalgazın payının üretimin yaklaşık yarısını oluşturacak seviyelere ulaştığı ifade edildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Enerji Meclisi Başkanı Mahmut Yılmaz, enerji fiyatlarındaki fahiş artış nedeniyle sanayinin rekabet gücünü giderek kaybettiğini belirterek “Bugün sanayi bölgelerinde tesislerin bir bir işçi azalttığını hatta kapandığını görüyoruz. Bunlar hiç iyi göstergeler değil. Yeniden üretime dönük bir model üzerine de çalışma yapılması gerekir” dedi.
AKAYDIN ATANMADI – Türbana karşı çıkışıyla dikkat çeken Üniversitelerarası Kurul Başkanı (ÜAK) Prof.Dr. Mustafa Akaydın, YÖK tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderilen listede birinci sırada olmasına karşın Akdeniz Üniversitesi’ne rektör olarak atanmadı. Akaydın, “Türbana karşı bir duruş sergiledim. Galiba onun faturasını ödüyorum” dedi.
7 Ağustos
ÜNİVERSİTE İSYANDA – Cumhurbaşkanı Gül’ün tartışmalı rektör atamalarına karşı çıkan bilim insanları arka arkaya istifa ediyor. Gül’ün atamalarda “AKP’ye yakınlık” ve “türbanın serbest bırakılmasına desteği” ön planda tutması üniversiteleri ayaklandırdı. İTÜ, Gazi, Akdeniz ve Dokuz Eylül üniversitelerinde aralarında dekan, başhekim ve enstitü müdürlerinin de bulunduğu çok sayıda öğretim görevlisi istifa etti. Diğer üniversitelerde de istifaların süreceği belirtildi. İTÜ’de seçimlerden birinci çıkan Rektör Faruk Karadoğan’ın yerine Muhammed Şahin’in atanması Maslak kampusunda protesto edildi. Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne seçimlerde 732 oyla birinci olan Kadri Yamaç yerine, 384 oy alan Rıza Ayhan’ın atanması Tıp Fakültesi’nde tepki istifalarına neden oldu. Dekan, dekan yardımcıları, başhekim ve hastane müdürü istifa etti. Dokuz Eylül’de oyların yalnızca yüzde 15’ini alabilen ve AKP’ye yakınlığıyla tanınan Mehmet Füzün’ün atanması üniversitede rahatsızlığı arttırdı. Tıp fakültesi başhekimi görevi bıraktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçimlerde birinci olan 9 adayı veto ederek Üniversitelerarası Kurul’daki dengeyi değiştirdi. 21 üniversiteye önceki gün rektör atayan Gül, böylece göreve geldiği günden beri 26 üniversitenin rektörünü belirlemiş oldu. Gül, yeni kurulan 23 üniversitenin rektör atamalarını da yapacak. ÜAK’de böylece 98 üye değişmiş olacak. ÜAK’nin yeni üyeler ile birlikte türbana karşı tutumunu yumuşatacağı belirtiliyor.
HUMEYNİ’YE ÖZENMİŞ – Ergenekon iddianamesinde yer alan MİT raporuna göre Gülen, Yazıcıoğlu’nu destekledi. Dava dosyasındaki MİT raporunda Fethullah Gülen’in, 1992 yılında yeni bir parti kurma çalışmaları içerisine giren Muhsin Yazıcıoğlu’na maddi ve manevi destek verdiği belirtiliyor. Raporda, Gülen’in İran İslam devriminden etkilendiği vurgulandı.
BABACAN’A KINAMA – CHP Genel Başkan Yardımcısı Tamaylıgil, “Anıtkabir’e gitmeyen Suudi Arabistan kralını otel odasında ziyaret eden Gül ile Erdoğan’ı ve Anıtkabir’e gitmek istemeyen Ahmedinejad’ı karşılamaya hazırlanırken resmi ziyareti ‘iş yemeği’ kılığına sokan AKP hükümetinin temsilcilerini” kınadı.
8 Ağustos
KURAN KURSUNDA KIZLARA TECAVÜZ – Çorum’da Ensar Vakfı Çorum Şube Başkanı, Mehmetçik Lisesi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni evli ve iki çocuk babası Zekai İşler, vakıfta Kuran öğrenen 15 yaşındaki Ö.Y’ye tecavüz ettiği, E.G’yi de taciz ettiği gerekçesiyle tutuklandı. Üç buçuk aylık hamile olduğu iddia edilen Ö.Y, ifadesinde İşler’in tecavüzüne uğradığını söyledi. E.G. adlı bir ikinci kız öğrencinin de İşler’in kendisine cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. E.G. ve Ö.Y’nin babalarının imam olduğu ve Çorum’da görev yaptığı öğrenildi.. İşler, tutuklanarak Çorum l Tipi Cezaevi’ne konuldu.
TÜSİAD DA ELEŞTİRDİ – Cumhurbaşkanı Gül’ün rektör atamalarına iş dünyası da tepkili. Eğitimin kesinlikle siyasetin müdahale alanı olmaktan çıkarılması gerektiği vurgulanan TÜSİAD açıklamasında “Şüphesiz, yasalarla yetkilendirilmiş kurumlar bu yetkilerini kullanacaklardır. Ancak bu yetki kullanımı, YÖK sisteminin sorun üreten yapısını değiştirmemekte, her karar ve atama tartışmalara yol açmaktadır. Türkiye’nin yükseköğretimde yeni bir yapılanmaya gitmesi gerektiği muhakkaktır” denildi.
ŞORT GİYEN TACİZ EDİLİYOR – Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 2 ay önce kürek şampiyonasına katılan Ankara Üniversitesi (AÜ) Kürek Takımı öğrencilerinin şort giydikleri gerekçesiyle saldırıya uğramasının ardından bu kez ODTÜ Kürek Takımı’ndan beş sporcunun, “Burada şort giymek yasak” taciziyle karşılaştığı ileri sürüldü. Öğrenciler karakola yaptıkları şikâyetin işleme konmadığını öne sürdüler.
OKULLARA İBADETHANE – Edibe Sözen’in, Almanya’daki “Gençleri Koruma Yasası”ndan esinlenerek hazırladığını ifade ettiği yasa taslağı, pornografik yayınların ancak TC kimlik numarası bilgileri ve imza karşılığında satışını öngörürken, gençlerin sağlıklı ve dengeli yetişebilmesi için de “her seviyedeki okuldu, her dine mensup öğrenciler için ibadethane kurulması” yükümlülüğü getiriyor. Bu düzenleme yasalaşırsa, anaokulundan üniversiteye kadar her okula, cami ve mescit yapılması zorunluluğu getirilmiş olacak.
9 Ağustos
EĞİTİMİ DİNSELLEŞTİRMEK İSTİYORLAR – AKP’li Edibe Sözen’in ‘Almanya’dan esinlendim’ dediği taslağa Alman meclisinden tepki. Federal Almanya Parlamentosu Milletvekili Hakkı Keskin “Almanya Federal Anayasa Mahkemesi sınıflarda dini sembol olan haçın asılamayacağına karar vererek, okullarda dini sembollerin bulundurulmasını bile yasaklamıştır. AKP’nin antilaik politikaların odağı haline geldiğini, sayın Sözen’in yasa önerisi örneğinde de görmekteyiz. Amaç, milli eğitimi belli bir dini cemaat anlayışı doğrultusunda yapılandırmaktır” dedi.
ÇORUM’DA BEKÂRET REZALETİ – Çorum’da Ensar Vakfı Şube Başkanı Zekai İşler’in 15 yaşındaki bir kıza tecavüz ettiği, bir başka küçük kızı da taciz ettiğinin ortaya çıkması üzerine çocuklarını bu kursa gönderen aileler, kızlarına bekâret kontrolü yaptırmaya başladı. Çevre baskısından korkan kimi velilerin çocuklarını Yozgat, Çankırı, Amasya, Kırıkkale’deki hastanelere bekâret kontrolüne götürdükleri öğrenildi.
REKTÖRÜN İLK İCRAATI TEHDİT – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Prof. Dr. Rıza Ayhan’ın, 4 öğretim üyesi tarafından dekanlıktan istifa etmesi için baskı altına alınan Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. DR. İbrahim Ethem Anar’ı “Dekanlıktan istifa ederseniz bizi rahatlatırsınız, aksi taktirde böyle sıkıntıları yaşayabilirsiniz” diyerek tehdit ettiği belirtildi.
10 Ağustos
AYDA 20 YTL İÇİN ÖLDÜLER – Çocuklar, tarikatlar aylık veriyor diye denetimsiz yurtlara verilmişler. Kaçak Kuran Kursuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı sessizliğini korurken, Konya Valiliği LPG tankını yapan firma hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
TEPKİLER SÖZEN’E GERİ ADIM ATTIRDI – AKP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Edibe Sözen, “okullarda her dine mensup öğrenciler için ibadethane” benzeri düzenlemeler içeren yasa önerisi taslağını sert eleştiriler üzerine geri çekmek zorunda kaldı. Sözen, “Yanlış algılamaların daha fazla devam etmemesi için teklif taslağını partimin yetkili organlarına ve parlamentonun gündemine getirmemeye, süresiz olarak gündemden çekmeye karar verdim” açıklamasını yaptı.
ENSAR’A İNCELEME – Vakıfta düzenlenen Kuran kursuna katılan Ö.y. ve E.G. adlı kızlara cinsel istismar iddiasıyla Ensar Vakfı Çorum Şube Başkanı Zekai İşler’in tutuklanmasının ardından Milli Eğitim yetkilileri harekete geçti.
ERDOĞAN’A CARGİLL CEZASI – Yargıtay, “ABD firması Cargill’in Bursa’daki fabrikasının faaliyetine, aleyhteki mahkeme kararlarına rağmen göz yumdukları” gerekçesiyle, Başbakan Tayyip Erdoğan ile eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut’un tazminat ödemesine karar verdi.
11 Ağustos
SAVAŞ KAPIDA AKP TATİLDE – Türkiye’yi yakından ilgilendiren Rusya-Gürcistan çatışmaları nedeniyle Rusya Devlet Başkanı derhal bölgeye giderken, Cumhurbaşkanı Gül işadamı Fettah Tamince’nin yatında, Başbakan Erdoğan Tamince’nin otelinde tatil yapıyor. Oysa Türkiye’nin bölgede yakın ilişki içerisinde olduğu Gürcistan, başta Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı olmak üzere enerji hatları ve Kafkasya ile bağlantıyı sağlaması açısından önemli bir konumda bulunuyor. Savaş bütün şiddetiyle sürerken, Ankara’da 3 gün sonra Dışişleri Bakanlığı’nda kriz masası oluşturulmakla yetinildi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan’ın koordinasyonunda, Dışişleri Bakanı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz’ön başkanlığında oluşturulan kriz masasında, bölgedeki gelişmeler izleniyor.
İKTİDARIN CEMEVİ TAKIYYESİ – İş Alevilerin ibadetevlerine gelince akıllarını tekkelerle ilgili devrim yasaları geldi. Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in sözlü soru önergesini yanıtlayan Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilemeyeceğini, Diyanet İşleri Başkanlığı Yasası ve bazı devrim yasaları ile mahkeme kararlarının buna engel olduğunu savundu. Yazıcıoğlu camilerin belli bir mezhebin ibadet yeri olmadığını ve camiye gelen, gelmeyen, namaz kılan, kılmayan bütün Müslümanların ortak mabedi olduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa; Tekke ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Yasa ile Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Yasa uyarınca cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin olanaklı olmadığını savundu. Yazıcıoğlu, ayrıca Ankara 6. İdare Mahkemesi’nin cemevlerinin ibadethane sayılamayacağına ilişkin kararı bulunduğuna da dikkat çekti.
YOL AYRIMINDALAR – Washington Enstitüsü’nden Soner Çağaptay’ın dergide yayımlanan “Yeni Türkiye Hayali” başlıklı makalesinde AKP’nin, “çoğulcu demokrasi ve laik siyaset”i içeren tam liberalizm ile son dönemdeki “çoğunlukçu eğilimlerini güçlendirmeyi sürdürerek mahkeme kararına meydan okuma” arasında bir tercihle karşı karşıya kaldığı, ikinci tercihe yönelirse kapatılabileceği belirtildi.
12 Ağustos
ENERJİ İÇİN SAVAŞ – Kafkaslar’daki gerilim Türkiye’nin rolünü tehlikeye attı… Ankara tavır belirleyemiyor. Savaşla enerji rekabetinde kâbus senaryoları da yeniden sahneye çıktı. Rusya Gürcü kuvvetlerini kolaylıkla Güney Osetya’dan püskürtürken, bir yandan da Bakû-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattını istediği zaman devre dışı bırakabileceği mesajını verdi; Türkiye’nin bölgenin petrol dağıtıcısı rolü tehlikeye girdi. Türkiye’nin, savaşın diğer tarafı olan Rusya’ya da önemli ölçüde doğalgaz bağımlılığı bulunuyor. Rusya’ya enerji bağımlılığı Türkiye’yi kararsız bıraktı. Gürcistan Güney Osetya’yı bombalarken ses çıkarmayan Ankara, Rusya’dan gelen sert tepki üzerine Gürcistan’a desteğini sürdürmekten çekindi. Dışişleri Bakanlığı’nda “Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması” ile “Rusya’yı Türkiye’nin karşısına almama” değerlendirmeleri öne çıktı ve Saakaşvili’ye destek verme hesabındaki AKP hükümeti net bir tavır belirleyemedi. Bir yandan Gürcistan ile enerjide stratejik müttefik olan, bir yandan da kullandığı doğalgazın yüzde 70’ini aldığı Rusya ile sıkı ilişkiler içinde olması nedeniyle Türkiye’nin, savaşın uzaması durumunda derinden etkileneceği belirtiliyor. DEİK-Türk-Avrasya İş Konseyleri Başkanı Tuğrul Erkin, Kafkaslar dışında birinci derecede mağdur olan ülkenin Türkiye olduğunu söylüyor.
BURSA NUTKU ARAŞTIRILSIN – İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “Atatürk’ün Bursa Nutku” ile ilgili gizil araştırma yapılması için talimat verdi. Ek dosyalardaki belgelere göre savcı, Mustafa Kemal’in 1930’larda artan aşırı dinci ayaklanmalara karşı “Cumhuriyeti koruyun” mesajı verdiği konuşmasının gerçek olup olmadığının araştırılmasını istedi.
YİNE TUZLA: 4 ÖLÜ – Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde bulunan Gisan Tersanesi’nde, 16 işçinin bir gemiye bağlı bulunan filikaya ağırlık testi yapmak için doldurulması facia ile sonuçlandı. Dört işçi öldü, 12 işçi yaralandı. Test sırasında filikanın halatları kopunca 16 işçi denize düştü. Dört işçi boğularak hayatını kaybederken yaralanan 12 işçi GİSPİR Tıp Merkezi’ne kaldırıldı. DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, filikaya ağırlık testinin kum torbalarıyla yapılması gerektiğini belirterek “İşçiler ağırlık torbalarının yerine kullanıldılar” dedi.
RÜŞVETİN BELGESİ – CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli’nin, bir arsanın imar durumunu değiştirmek karşılığı 1 milyon dolar ücret talep ettiğine ilişkin belgeyi basına dağıttı. Milletvekillerinin parayla iş takibi yapmalarının yasalara aykırı olduğunun altını çizen Kılıçdaroğlu, “Bu belgelerin altına imza atanların elleri temiz olamaz” dedi.
13 Ağustos
GÜLEN’İN ‘EMNİYET’ ÇALIŞMASI – Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’nın raporundan: Gelecekteki emniyetin dizaynı için çalışıyorlar. Ergenekon iddianamesinde yer alan emniyet istihbaratının raporuna göre Fethullahçılar öğrenci polisleri hedef seçti. Raporda, cumartesi ve Pazar günleri öğrencilerin, sınıf imamlarının belirlediği adreslerde 5-6 saatlik eğitim çalışmasına katıldıkları ifade edildi. Tüm öğrencilerden sorumlu olan ve direkt Fethullah Gülen’den talimat alan kişiye “Ankara Valisi” dendiği anlatıldı.
ÇÖP KOKUYOR – Ümraniye Belediyesi’nin 2006’da yaptığı 45 milyon 680 bin YTL tutarındaki çöp ihalesi, şartnamede belirtilen koşullara sahip olmayan Özkartallar Şirketi’ne verildi. Başbakan ile dünür olan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın, ihaleyi Özkartallar Şirketi’ni vermek için ihale komisyonunda değişiklik yaptığı öne sürülüyor.
TUZLA CİNAYETİ İÇİN SORUŞTURMA – Tuzla’da yaşamını yitiren işçilerin kum torbası yerine kullanıldığının şirket tarafından itiraf edilmesine karşın Denizcilik Müsteşarlığı kazanın nedeni ve “nerede hata yapıldığı” sorusuna yanıt arayacak. Tersane İşçi Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “Tersanelerde ardı ardına yaşanan iş cinayetlerinde 100’ü aşkın işçi arkadaşımız yaşamını yitirdi. Bu cinayetleri işleyenler, taşeronlar-tersane patronları ve devlet üçlüsünün ta kendisidir” denildi.
14 Ağustos
RÜŞVETİN İTİRAFI – CHP’li Kılıçdaroğlu, AKP’li Dişli’nin hakkındaki belgeyi resmen doğruladığını belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin 2006 yılında Silivri’deki bir arsanın imar değişikliğinin sağlanması karşılığı 1 milyon dolar alacağına ilişkin protokol metnini açıklamasından 2 gün sonra yaptığı açıklamanın “rüşvetin itirafı” olduğunu söyledi. Dişli’nin “Akademi Ofset AŞ’nin kredi kullanabilmesi için bankaya teminat olarak bloke ettirdiğim birikimlerim” dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu, Dişli’nin 2003’ten bu yana söz konusu şirketle hiçbir ticari ilişkisinin bulunmadığını açıkladı. Dişli ile ilgili iddialar karşısında AKP yönetimi, sessizliğini koruyor. AKP yönetimi, parti yöneticileri ve belediye başkanlarıyla ilgili yolsuzluk iddialarının üzerini suçlayanı ihraç etme pahasına hep örttü. Parti yönetiminden pek çok isim benzer iddialarla gündeme gelmiş ama hiçbir işlem yapılmamıştı. En fazla gündeme gelen isim Maliye Bakanı Unakıtan oldu. AKP, Milli Eğitim Bakanı Çelik ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım ile ilgili yolsuzluk iddialarının da soruşturma ve gensoru önergelerini reddederek üzerini kapattı.
HÜKÜMET YENİ UYANDI – Çalışma Bakanı Çelik, onlarca işçi öldükten sonra, Tuzla tersanesine ‘neşter atılacağını’ söyledi.Çelik, güvenlik testi sırasında 3 işçinin yaşamını yitirdiği ‘filika cinayeti’ sonrasında Tuzla’yla ilgili radikal önlemler alınacağını söyledi. Kazanın mühendislik hatasından kaynaklandığını belirten Çelik “Tuzla ya tahliye edilmeli, ya kapatılmalı” dedi. İşçilere, “filikaya binmezseniz kovulursunuz” tehditlerinin, denetimlerde kendilerine bildirilmediğini belirten Çelik, bu tehditler doğruysa gerekenlerin yapılacağını söyledi. Çelik “İstifa etmeyi düşünüyor musunuz” şeklindeki soruya “Bakanlığın ilgisi varsa gereği düşünülür” dedi.
GÖKÇEK YIKAMAYACAK – Ankara Anakent Belediyesi’nin kaçak binalar olduğu gerekçesiyle ODTÜ’ye verdiği yıkım kararı ve para cezası mahkemeden döndü. Mahkeme kararında, “İşlemin uygulanması halinde telafisi güç zararın doğacağı anlaşıldığından yürütmeyi durdurma isteminin kabulüne karar verildi” denildi.
TÜRBANCI REKTÖR ADAYLARI – YÖK Genel Kurulu’nda, önceki gece geç saatlere kadar birinci, ikinci ve üçüncü sıradaki adaylar için sırasıyla ayrı ayrı gizli oylama yapıldı. Türban bildirisine imza atan adaylardan 11’i birinci sıradan, 11’i ikinci sıradan ve 5’i de üçüncü sıradan aday gösterildi.
15 Ağustos
ERGENEKON’DA YENİ İDDİALAR YENİ GÖZALTILAR – 2 kentte operasyon düzenlendi. 1’i emekli albay 3 kişi sorguda. Savcı son kanlı saldırıları da incelemeye aldı. Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara ve İstanbul’da düzenlenen operasyonlarda emekli Albay Arif Doğan ile 2 kişi gözaltına alındı. Doğan’a ait olduğu bildirilen bir evde yapılan aramada JİTEM’in arşivi olduğu iddia edilen bir kamyon dolusu belge, 280 el bombası ile silah ve mühimmat ele geçirildiği ileri sürüldü. Emekli Tuğgeneral Ersöz ile eski AKP’li Çömez hakkında yakalama kararı çıkartıldı. Savcının mahkemeye 7 klasör belge daha sunduğu belirtildi. Savcılığın Güngören’deki patlama ile ABD Konsolosluğu ve 1. Ordu’ya yönelik saldırıların Ergenekon’la bağlantılı olabileceği gerekçesiyle inceleme başlattığı öğrenildi.
ERDOĞAN HARCIYOR – Başbakanlık’ın örtülü ödenekleri yılın ilk altı ayında başlangıç ödeneğine göre 781.5 kat arttı. 1 milyar 666 milyon YTL’lik Başbakanlık bütçesinin yüzde 50.9’una denk gelen 847.2 milyon YTL ilk yarı yılda harcandı. Bütçede oran olarak en yüksek gerçekleşme, yüzde 549.9 üstüne çıkan özel kalem müdürlüğü harcamalarında oldu.
AKP DERS ALMAMIŞ – Rektör atamalarına tepki gösteren Baykal, “Atatürkçü rektörleri elediler. AKP’ye yandaş rektörler atanmıştır. Yeni üniversite rektörlerinin atanmasıyla birlikte YÖK’ün yapısı büyük ölçüde değişecek” dedi. “Laiklik karşıtı kadrolaşmanın odağı haline gelen bakanlıklarda revizyon beklentisinin gerçekleşmediğinin” altını çizen Baykal, AKP’nin ders almadığını söyledi.
SAHTE BELGE KONULAMAZ – Savcı Öz’ün, aralarında gazetemiz yazarı Uğur Mumcu cinayetinin de bulunduğu dönemin faili meçhul cinayetlerine ilişkin sahte belgeleri MİT’in uyarısına karşın iddianameye aldığı ortaya çıktı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, yapılanı “çılgınlık”
16 Ağustos
ARTIK DOKUNUN – CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin “1 milyon dolarlık iş takibi” ücreti belgesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamanın gerçekleri yansıtmadığını belgeleriyle ortaya koydu. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 18 Şubat 2005 tarihinde “Eğer kendi atadığımız adam, bu yolsuzluğu yapıyorsa kusura bakmasınlar onun da kafasını koparırız” dediğini anımsatarak “Sayın Başbakan, 1 haftadır rüşvet belgesini ortaya koyuyoruz. Sizden kimsenin kafasının koparılmasını istemiyoruz. Hukuku çalıştırın. Sayın Dişli’nin dokunulmazlığını kaldıracağınızı açıklayın” dedi.
TÜRKİYE-İRAN ANLAŞMASINI ABD ENGELLEDİ – The Guardian gazetesi İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın İstanbul ziyareti sırasında doğalgaz anlaşmasının imzalanmamasının, ABD’nin Türkiye’ye yaptığı baskılardan kaynaklandığını yazdı. Gazete, “ABD’nin müdahalesinin anlaşmayı etkin bir biçimde torpillediği ortaya çıktı” derken “ABD hükümetinin baskılarının altındaki Türkiye, kârlı bir enerji anlaşmasından çekilerek İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ı küçük düşürdü” yorumunu da yaptı.
3 KURUŞLUK CEZA ONANDI – Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Öcalan’dan “sayın”, şehitlerden de “kelle” olarak söz eden Erdoğan hakkında verilen “3kuruşluk” tazminat kararını oybirliğiyle onadı. Erdoğan’ın 2000 yılında bir radyo kanalında yaptığı konuşmada, “sayın” diye hitap ettiği Öcalan için “…şu anda, almış olduğu kellelerin hesabını veriyor” demişti. Yerel mahkeme Başbakan’ın sıradan biri olmadığını, “diline hâkim olması gereken bir mevkide” olduğunu belirtmişti.
17 Ağustos
ENERJİ HATLARI ATEŞ ALTINDA – Rusya ile Gürcistan arasında ateşkes imzalandı ama gerginlik sürüyor. Rus-Gürcü savışı ile birlikte, Bakû-Tiflis-Ceyhan’dan Kerkük-Yumurtalık’a, Bakû-Tiflis-Erzurum’dan Irak-Türkiye doğalgaz hatlarına kadar, Türkiye geçişli bütün petrol ve doğalgaz hatları sıcak çatışmaların ortasında kaldı. Hatların saldırı tehdidine açık olması Ankara7nın terminal ülke konumunu da sıkıntıya sokuyor. Türkiye’nin doğalgaz alımında önemli bir hat olan Mavi Akım’ın vanasının Rusya’nın elinde olması da Türkiye için kritik bir konu olarak öne çıkmaya başladı. Nükleer programı nedeniyle ABD’nin baskısı altında bulunan İran’dan Türkiye’yi uzanması planlanan doğalgaz hattına ilişkin belirsizlik ise sürüyor.
DİNLEMEYİ YAPAN FETHULLAHÇI – CHP’li Okay, yanıtların ‘F tipi örgütlenme’nin kabulü anlamına geldiğini söyledi. Okay, ‘İletişimin dinlenmesi konusunda en yetkili birim olan Teknik Daire Başkanlığı’na atanan Basri Aktepe Ankara Emniyeti tarafından 1999 yılında hazırlanan Fethullahçı emniyetçiler listesine ilişkin raporun 15. sırasındaki emniyet mensubudur’ dedi.
HACI BEKTAŞ’TA PROTESTOLU AÇILIŞ – Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 45. Ulusal ve 19. Uluslar arası Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri’ne katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganıyla protesto edildi. Gösteriler nedeniyle Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü’nün bu yılki sahibi eski adalet bakanlarından Seyfi Oktay, konuşma yapmadan kürsüden indi. Açılış konuşmasını yapan Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, Ergenekon soruşturmasına atıfta bulunarak “Son günlerde şahsi çıkarları için mafya anlayışı ile çete kuranlarla Kemalist aydınların aynı platformda değerlendirilmesi aydınlık Türkiye isteyen Alevi-Bektaşileri rahatsız etmektedir. Kısa sürede adaletin sağlanması tüm aydınların beklentisidir” dedi.
18 Ağustos
İŞTE GÜL’ÜN REKTÖRÜ – Gazi Üniversitesi’nin ilk yönetim kurulu toplantısında dekanlara tehditler savurdu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Gazi Üniversitesi’ne rektör atadığı Rıza Ayhan, ilk yönetim kurulu toplantısında dekanlara gözdağı verdi. “Biz devlet yönetiyoruz” diyen Ayhan, sözlerini “Bunu anlamayan dekanlara bunu anlatmasını biliriz. Bir sarı zarf gönderir, soruşturma açar, o dekanın burnunu sürteriz. Hani bir söz vardır:Nush ile uslanmayanın hakkı kötektir” diye sürdürdü.
TEPKİ DEĞİL ETİKMİŞ – Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. İsrafil Kurtcephe, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ataması yapıldıktan sonra, üniversite bünyesinde başlayan istifaların, bir tepki göstergesi olmadığını, etik kurallar çerçevesinde işleyen bir geleneğin sonucu olduğunu söyledi.
AKP’DE DİŞLİ VE SÖZEN RAHATSIZLIĞI – Rüşvetle suçlanan AKP’li Şaban Dişli’nin kendi ağzıyla gerçeği itiraf ettiğini savunan CHP’li Kılıçdaroğlu, kendisinden mal varlığını açıklamasını beklediğini belirtirken, Dişli’nin söz konusu 1 milyon dolarına tedbir konmasını istedi. Dişli’nin suçlamalara konu olan arsa için banka ile üç toplantı yaptıklarını söylediğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, bu açıklamayla bankada nüfuzunu kullandığını da itiraf ettiğini söyledi. AKP, Dişli ile ilgili rüşvet suçlamasının yanı sıra partinin bir diğer yöneticisi Edibe Sözen’in okullara ibadethane önermesi nedeniyle de sıkıntıya girdi. AKP yönetimince Sözen’in hazırladığı yasa önerisinin partinin yetkili kurullarında görüşülmediği, parti programı ve tüzüğüne uygun olmadığı ve parti tarafından benimsenmediği yönünde yapılan sert açıklamanın Sözen’e “istifa et” mesajı olduğuna dikkat çekiliyor.
19 Ağustos
RÜŞVET AKP OLAYI – Kılıçdaroğlu’nun rüşvetle suçladığı AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin suçlamalardan 6 gün sonra yanına AKP’nin Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ı alarak açıklama yaptığı, Bozdağ’ın da Dişli’yi savunduğunu anımsatan Deniz Baykal, “Yani rüşvet olayı artık bir Şaban Dişli olayı değildir, bir AKP olayıdır. Yolsuzlukların odağında artık AKP vardır. Çünkü AKP üst yönetimi, kendisini bu belgeli rüşvet olayından ayrıştıramamıştır” dedi. CHP’nin hukukçu milletvekili Atilla Kart, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin 1 milyon dolar rüşvet karşılığı iş takibi yaptığına ilişkin iddiayı “organize suç ve kamudaki çeteleşme” olarak niteledi. TBMM Başkanı Köksal Toptan ise CHP’nin Şaban Dişli’nin malvarlığını açıklaması yönündeki çağrısına olumsuz yanıt verdi. Toptan, milletvekillerinin mal varlığının açıklanmasının hukuken mümkün olmadığını bildirdi.
MEMNUNİYET AZALIYOR – AKP’ye yakınlığıyla bilinen Metropol araştırma şirketinin anketine göre, halkın yarıya yakını hayatından memnun değil. Şirketin geçen yıl yaptığı araştırmada bu oranın yüzde 70 olması, AKP’den memnuniyetin azaldığını gösteriyor. Araştırmaya göre halkın büyük bir kesimi Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından AKP’nin eski politikalarını değiştirmesini istiyor. Halkın en çok güvendiği kurum ise yeni ordu.
20 Ağustos
DİŞLİ HEDEFTE, ERDOĞAN SESSİZ – CHP yolsuzluk suçlamalarına yanıt bekliyor. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’li Şaban Dişli’nin rüşvet almakla suçlanması konusunda Başbakan Erdoğan’ın susmasının çok anlamlı olduğunu belirtti. Erdoğan’ın “yolsuzluk yapanın kellesini koparırım” sözünün arkasında durmadığını kaydeden Kılıçdaroğlu, “Başbakan şimdi Dişli ile yolları ayırsa, parti içinde onunla yolunu ayıracak çok kişi olduğunu biliyor. Ama Dişli’ye direkt destek de veremiyor” dedi. Dişli’ye mal varlığını açıklaması çağrısında bulunan CHP Grup Başkanvekili Anadol da Erdoğan’ın suskunluğunu eleştirdi. Anadol, “Nereye kadar giderse gitsin deniyordu. İşte gidiyor, senin genel başkan yardımcına kadar gitti. Sen görevini yap Erdoğan, AKP Genel Başkanı, ‘Mal beyanında bulun’ de. ‘O zamanki mal bildirimi ile şimdiki mal bildirimi arasındaki farkı da söyle’ de” diye konuştu.
HOCASININ CEZASINI AFFETTİ – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kendisinin de sanığı olduğu ve dokunulmazlığı nedeniyle yargılanamadığı Kayıp Trilyon davasında ceza alan Necmettin Erbakan’ın hapis cezasını affetti. Yapılan açıklamada, Erbakan’ın sürekli hastalığı nedeniyle cezasının kaldırıldığı bildirildi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün anayasal yetkisini kullandığını, ancak kararın kendisinin de aynı davanın sanığı olması nedeniyle siyasi etik açıdan sorgulanması gerektiğini vurguladı.
YOLSUZLUK 8’E KATLADI – AKP’nin iktidarda olduğu 5.5 yılda toplam 14 bin 908 kamu ihalesi şikâyet edildi. Bunların 3 bin 235’i iptal edildi. İptal edilen ihaleler, 2003’te 150’den 2008’de 1202’ye çıkarak 8’e katlandı.
ABD TÜRKİYE’Yİ ZORLUYOR – Gürcistan’a gidecek gemilerinin Montrö’ye aykırı olarak Boğaz’dan geçmesi için baskı yapıyor. ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü donanma gemilerinin geçişine ilişkin Türkiye ile görüşüldüğünü bildirdi. “ABD Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin boğazlarından geçişe ilişkin gerekli anlaşmalar konusunda çalışıyor” diyen sözcü, yardım operasyonlarında savaş gemilerinin kullanılıp kullanılmayacağı konusuna her hangi bir açıklık getirmedi. ABD medyasında, yardım amaçlı da olsa gemilerin bir bakıma, “askeri mesaj” vereceği yorumları yapılıyor. Pentagon’a göre resmi görüşmeler sürerken, ABD’deki düşünce kuruluşu Heritage Vakfı’ndan da gözdağı geldi. Vakfın Rusya ve Avrasya çalışmaları uzmanı Ariel Cohen, Türkiye’nin Gürcistan’a insani yardım gönderilmesi konusunda ABD’ye yardım etmediğini savunarak bu tutumu 1 Mart tezkeresine benzetti. Cohen, 1 Mart kararının Türk-Amerikan ilişkilerine derin şekilde zarar verdiğini anımsattı.
SOYKIRIM SUÇLUSUNA RESMİ KABUL – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşanan insanlık dramından sorumlu tutulan ve pek çok ülke tarafından “soykırım suçlusu” olarak kabul edilen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan El Beşir’i Çırağan Sarayı’nda kabul etmesi tepkilere neden oldu. Eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, El Beşir’in ziyaret istemini kabul etmemişti.
REKTÖRDEN AKP SLOGANI – Uludağ Üniversitesi’nde en fazla oyu alan Prof. Dr. Merih Yurtkuran’ın YÖK tarafından liste dışı bırakılmasıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün işbaşına getirdiği yeni rektörü Prof. Dr. Medet Mete Cengiz, makamında AKP’nin sloganı olan, “Durmak yok yola devam” yazan pastayı kesti.
21 Ağustos
KEÇİÖREN’DE DİNCİ ŞİDDET – Türkiye’nin başkentinde, Başbakan’ın evinin bulunduğu semtte gece içki satana dayak var. Mahalle baskısı Türkiye’nin başkentinde tırmanıyor. Keçiören’de gece saat 23.00’ten sonra içki satışına izin verilmezken, 01.00’e kadar içki satma ruhsatı bulunan esnaf da baskılar nedeniyle dükkânlarını en geç saat 23.00’te kapatmak zorunda kalıyor. 20.00’ten sonra içki sattığı gerekçesiyle Keçiören belediyesi zabıta ekiplerince dövüldüğünü iddia eden Metin Şahin, semtte şeriat düzeninin yaşandığını öne sürdü. Şahin, zabıtaların kendisini “çivili sopalarla” dövdüğünü söyledi.
GÜLEN KUŞATMASI – Gaziosmanpaşa’da laiklik ve cumhuriyet karşıtı faaliyet yürüten dernek ve vakıflara ait kaçak Kuran kurslarının, anaokulu adı altında dini eğitim veren kaçak kursların ve Fethullah Gülen’e ait ‘ışık evleri’nin ilçeyi ‘örümcek ağı’ gibi sardığı ortaya çıktı. İlçedeki apartmanların bodrum ve sığınaklarında da 6 yaşındaki çocuklara dini eğitim verildiği belirtildi.
AKP’DE DİŞLİ ÇOK – Dokunulmazlık dosyaları, Şaban Dişli’nin parti içinde yalnız olmadığını gösteriyor. Başta Başbakan Erdoğan hakkında kalpazanlıktan çete kurmaya kadar uzanan suçlamalara ilişkin dosya raflarda bekletiliyor. AKP’liler hakkında, zimmet, kalpazanlık, çete kurmak, resmi evrakta sahtecilik, usulsüz arsa tahsil etmenin de aralarında bulunduğu çok sayıda suçtan yargılama yapılamıyor.
22 Ağustos
TESCO-KİPA 3.8 MİLYON YTL BAĞIŞ YAPMIŞ – AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin rüşvet skandalıyla gündeme gelen Tesco-Kipa’nın Yalova’da yapımı devam eden alışveriş merkezinin bulunduğu alanın imar planı değişikliği için Yalova Belediyesi’ne 3.8 milyon YTL bağış yaptığı ortaya çıktı. CHP Yalova milletvekili muharrem İnce, konunun araştırılması için savcıları göreve çağırdı. Bağışın yanı sıra konut alanının ticari alan olarak değiştirilmesini öngören imar planı tadilatı da tartışma yarattı. İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Mahmut Renkler, bölgenin aynı zamanda heyelan alanı olduğuna dikkat çekti. Renkler, inşaat başladıktan sonra toprak kaymaları meydana geldiğini, bu nedenle temelin kazıklama yöntemiyle atıldığını belirtti.
SANIK DEĞİLİM – Erbakan’ın hapis cezasını affeden Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin Erbakan’ın hapis cezasına çarptırıldığı “kayıp trilyon” davasının tanığı olmadığını ileri sürdü. Gül, buna gerekçe olarak da hakkında Hazine zararının tahsiline yönelik açılan alacak davasının reddini gösterdi. Oysa alacak davası ile ceza davası ayrı ayrı yürütülüyor ve Gül dokunulmazlığı nedeniyle ceza davasında yargılanamadı.
VİCDANI HOCASIYLA RAHATLADI – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, af yetkisini ağır sağlık sorunları yaşayanlar için kullanmıyor. Necmettin Erbakan’ı affeden Cumhurbaşkanı Gül’ün hapisanelerden yükselen yardım çığlıklarına kulaklarını tıkaması tepki çekti. İnsan hakları kuruluşları ileri derecede kanser olmuş tutuklu ve hükümlüleri anımsatarak, Abdullah Gül’ün yalnızca Erbakan’ı affetmesini eleştirdiler. Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, affı “siyasi bir ahbaplığın, arkadaşlığın, dostluğun hatta suç ortaklığının getirdiği bir gündem” diye değerlendirdi.
23 Ağustos
HER ŞEY SATILIĞA ÇIKACAK – Ulusal Program’da TRT, Çay-Kur, DMO’nun satışı, savunmanın da özelleştirilmesi öngörülüyor. Ulusal Program Taslağı’nda, hükümetin gerçekleştirmeyi planladığı özelleştirme uygulamaları da yer aldı. Taslağın “özelleştirme” başlıklı bölümünde, Çay-Kur ve Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) tamamen, TRT ile başta Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) olmak üzere kamuya ait savunma sektörünün ise kısmen özelleştirileceği vurgulandı.
HUKUKTA ‘ARABULUCU’ DÖNEMİ – AKP hükümetinin hazırladığı Avrupa Birliği Ulusal Program Taslağı’nda mahkemelerin iş yükünün hafifletilmesi için hukuk davalarında ‘arabulucu’ sisteminin yaygınlaştırılması öngörülüyor. Bunun için ‘hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk’ yasası çıkarılacak. Adalet Bakanlığı bünyesinde “Arabuluculuk Daire Başkanlığı” kurulacak.
BELGELİ ORMAN YAĞMASI – İstanbul Tuzla’da 147 bin 400 metrekare orman arazisi aralarında İstanbul Valisi Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’in de bulunduğu 95 kişiye parsel parsel satıldı. Maliye Bakanlığı, yaklaşık 4 yıl devam eden yağmaya 2007 yılında dur diyerek arazinin Hazine’ye devri için söz konusu 95 kişi aleyhine dava açtı.
YARGITAY KARARI: TESETTÜRE ZORLAMA SOSYAL ŞİDDETTİR – Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kocanın eşini örtünmeye zorlamasının “sosyal şiddet” olduğuna dikkat çekti. Alınan bilgiye göre eşinin kendisini örtünmeye zorlaması nedeniyle boşanma davası açan T.L’nin başvurusu yerel mahkeme tarafından reddedildi. T.L. kararı temyiz etti. Dosya, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne geldi. Daire, yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Bozma gerekçesinde, eşini “çağdaş kıyafetlere aykırı giyinmeye zorlamanın” ortak hayatı temelinden sarsacak bir davranış olduğu vurgulandı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin emsal oluşturacak kararında “eşin örtünmeye zorlanmasının sosyal şiddete yönelik bir davranış olduğu” vurgulandı. Kararda kocanın tutumunun “evlilik birliğinin sarsılmasına neden olan davranışlardan olduğu” belirtildi.
ŞORTLU ÖĞRENCİ TPAO’YA GİREMEDİ – Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları “Gençlik Değişim Projesi” kapsamında Batman’da bulunan Litvanya, Letonyave Romanya’dan 18 öğrenci, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tesislerine, kızların kıyafetleri “fazla açık” olduğu gerekçesiyle alınmadı. Projenin Batman sorumlusu Şeyhmus Özbek, kız öğrencilere TPAO’nun güvenlik görevlilerinin “Nataşa” yakıştırması yaptığını belirtti.
24 Ağustos
GÜL YARGILANMAK İÇİN BAŞVURMALI – CHP’den Necmettin Erbakan’ı affeden Cumhurbaşkanı’na çağrı. Erbakan’ın evrakta sahtecilikten aldığı cezanın infazını kaldıran Cumhurbaşkanı Gül’ün aynı dosya kapsamında halen zanlı olup olmadığına ilişkin tartışma sürerken gözler Maliye Bakanlığı’na çevrildi.Gül’ün yargılanamayacağına ilişkin savcılık kararına bakanlığın 15 gün içinde itiraz hakkı bulunuyor. Bakanlığın karara itiraz etmesi halinde, Gül’ün yargılanıp yargılanmayacağını mahkeme netleştirecek. CHP’li Kart, Maliye Bakanlığı’nın takipsizlik kararını itiraz etmemesi halinde, müsteşardan başlayarak ilgili bürokratlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da açıkladı. Kart, AKP kadrolarının militan bir temsilcisi gibi hareket etmekle suçladığı Cumhurbaşkanı Gül’ün siyasi etik ve makamının yıpratılmaması için “yargılanmak istiyorum” diyebilmesi gerektiğini belirtti.
HAK YİYENİ BARINDIRMAYIZ – Başbakan Erdoğan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli hakkındaki rüşvet iddialarının ardından “Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyeni aramızda barındırmayacağız” açıklamasını yaptı. Bu açıklama Dişli’yle yolların ayrılacağı yorumuna yol açtı.
TEMEL İLKEYLE UĞRAŞMAYIN – Baykal, “Laikliğe karşı hareketlerin odağı” olduğu mahkeme kararıyla belirlenen bir partinin anayasayı değiştirmeye çalışmasının büyük bir çelişki olduğunu söyledi. Baykal, kabinenin değişmesi gerektiğini söyledi.
25 Ağustos
DAHA ÇOK ‘DİŞLİ’ VAR – Erdoğan ‘Hak yedirtmeyiz’ diyor ama AKP’liler hakkındaki yolsuzluk dosyalarını görmüyor. ‘Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirtmeyiz’ diyerek rüşvetle suçlanan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli’ye gönderme yaptığı öne sürülen Başbakan Erdoğan, diğer dosyaları ağzına almıyor. Oysa kendisinin 4 dokunulmazlık dosyasının yanı sıra 52 AKP milletvekilinin hakkında da 79 dosya bulunuyor. Suçlamalar ihaleye fesat karıştırmak, zimmet ve kamu taşıma biletlerinde kalpazanlıktan resmi evrakta sahtecilik ve suç örgütü kurmaya kadar uzanıyor.
YETİM HAKKINI ÖNCE SEN YEME – CHP’liler, Başbakan Erdoğan’ın sözlerinin inandırıcı olmadığını vurguladı. Deniz Baykal, “’Yetimin hakkını yedirmem’ diyor. Önce sen yeme de ondan sonra yedirme” diye konuştu. Atilla Kart, Türkiye’de yolsuzlukların kurumlaştığını ve artık denetlenemez hale geldiğini belirterek özellikle yerel yönetimler ve hükümet aracılığıyla bu işlerin yürütüldüğünü söyledi. Mustafa Özyürek de “AKP Dişli hakkında adım atamaz, çünkü işin içindeler” dedi.
GÜL’E UNAKITAN AFFI – CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, “Kayıp trilyon davasının sanığı değilim” açıklaması yapan Gül’ün, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın yasaya karşın Danıştay’ın görüşünü almadan “temyize gitmemesi” nedeniyle yargılanmaktan kurtulduğunu anımsattı. Unakıtan’ın görevini kötüye kullandığını belirten Okay, “Meclis Unakıtan’ı affediyor.; Unakıtan Gül’ü affediyor; Cumhurbaşkanı Gül de Erbakan’ı affediyor” dedi.
ZORUNLU DİN DERSİ KALKSIN – Çok sayıda Alevi örgütü, zorunlu din dersinin kaldırılması için Taksim’de oturma eylemi yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, zorunlu din dersi uygulamasının insan hakları ihlali olduğunu belirterek “AKP’yi Danıştay ve AİHM kararlarına uymaya çağırıyoruz” dedi.
26 Ağustos
AKP DENETİM SEVMİYOR – İktidara geldiği 2002’den bu yana 1018 müfettiş hakkında soruşturma açıldı, 138’i ceza aldı. Kamu kurumlarındaki teftiş kurullarını kaldırmak için yasal düzenlemeleri gerçekleştiremeyen AKP iktidarı, soruşturma yöntemini kullanarak müfettişleri baskı altına alıyor. AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana hakkında soruşturma açılan müfettişlerden 138’ine disiplin cezası uygulandı. 62 müfettiş ise görevden alınarak başka kadrolara atandı. DENETDE Genel Başkanı Atılay Ergüven, baskı altındaki müfettişlerin tarafsız olarak görevlerini yerine getirmelerinin engellendiğini vurguladı. Avrupa’da denetim daha da güçlendirilirken Türkiye’nin denetimsizleştirildiğine dikkat çeken DENETDE Genel Başkanı Atılay Ergüven, “Denetimsizlik yolsuzluğu, bu da kayıt dışılığı beraberinde getirir. Türkiye’nin en büyük sorunu yolsuzlukları besleyen kayıt dışılıktır. Denetimsizlik yönetimin hukuktan sapmasına da neden olur. Dolayısıyla denetim etkili getirildiğinde idarenin hukuka uygunluğu ortaya çıkar. Denetim işlerse yargının da yükü hafifler” diye konuştu.
TARIMA AB DESTEKLİ DARBE – Tarımda üretimin teşvik edilmesine son veriliyor. Hükümet AB’ye üretimden bağımsız tarımsal destek sisteminin uygulanmasına yönelik yasa çıkarma sözü veriyor. Bu yasa tüm gelir ödeme programlarının çiftlik arazisine dayandırılmasını içeriyor. Oysa Erdoğan, çiftlik arazisinin büyüklüğüne bağlı olduğu için tarımı üretimden koparan Doğrudan Gelir Desteği’nin kaldırılacağını söylemişti. ZMO Başkanı Günaydın, Başbakan Erdoğan’ın “DGD’yi kaldıracağız” söylemine karşın, Ulusal Program Taslağı’nda verilen taahhütle Türkiye’nin tüm gelir ödeme programlarını DGD türü çiftlik arazilerine dayandıran, böylece teşvikleri üretimden koparan bir sistemin getirileceğini söyledi.
ABD’NİN GÖZÜ KEÇİÖREN’DE – Ankara’da Başbakan Erdoğan7ın evinin yakınlarındaki büfesinde içki sattığı için zabıtalarca dövüldüğünü söyleyen Metin Şahin, Türk kamuoyunun yanı sıra ABD’nin de dikkatini çekti. ABD Büyükelçiliği konuyu incelemesi için Başkâtip Jeff Colins’i görevlendirdi.
KADININ PARASI YOK – Ankara’da toplanan 1. TOBB Girişimciler Kurulu Kongresi’nde konuşan Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, engel olmamasına rağmen kadının girişimci olamamasını, mali kaynakların erkeklerin egemenliğinde olmasına bağladı, Çubukçu dünyada mülklerin yüzde 91’inin, Türkiye’de ise yüzde 93’ünün erkeklerin üzerine olduğunu vurgulayarak “Mali kaynaklara erişemeyen kadının girişimci olmasını beklemek haksızlık olur” dedi.
ULUDAĞ’DA ŞERİAT KURALLARI UYGULANIYOR – Türkiye’nin en önemli turizm bölgesinde her şey Arap turistlere göre değiştiriliyor. Arap turistlerin ‘yabancılarla fazla yakın olmak istememesi’ nedeniyle teleferiklerde yolcu sayısı azaltılıyor.
27 Ağustos
AKP YOLSUZLUK SINAVINDA – Deniz Baykal’a göre gerçeklerden koptu.Baykal şunları söyledi “AKP iktidarı döneminde yolsuzluk iddiaları giderek yaygınlaştı, genel başkanın yakın çevresine kadar geldi. Bugüne kadar toplum kendi yaşam düzenine bakıyor, yolsuzluklarla çok fazla ilgilenmiyordu. Ekonomik durumun kötüleşmesiyle birlikte insanlar, nerede ne oluyor sorusunu sormaya başladı. Dişli olayının kamuoyunda tartışılma biçimi bunu gösteriyor. Öyle ki, AKP’ye yakınlığıyla bilinen yazarlar bile, açıklamalardan tatmin olmadıklarını açıkça söylüyorlar.”
AKP’YE YOL GÖSTERDİ – Anayasa Mahkemesi’nin kapatma davasında aldığı kararla AKP’yi mahkûm ettiğini belirten Bahçeli, türban düzenlemesiyle ilgili iptal, AKP ile ilgili de “laiklik karşıtı eylemlerin odağı” olduğu yönünde karar veren Anayasa Mahkemesi’nin yetkilerinin de düzenlenmesi gerektiğini savundu ve düzenlemeler için MHP’nin destek vereceğini söyledi.
TALANIN ÖNÜ AÇILDI – İstanbul’a göçün simgesi tarihi Haydarpaşa Garı’nın sit alanı özelliği AKP’nin torba yasası ile ortadan kaldırıldı ve talanın önü açıldı. Şimdi 110 hektarlık bölgede “Dünya Ticaret Merkezi ve Kruvaziyer Limanı” adı altında otel, yat limanı, marina, rezidans ve alışveriş merkezi yapılması öngörülüyor. Projeyi inşa edecek şirketler arasında Türkiye işlerini Başbakan Erdoğan’ın damadının şirketi Çalık İnşaat’ın yürüttüğü Alman Boes firmasının adı öne çıkıyor.
İÇKİ DAYAĞINA SORUŞTURMA – Ankara Keçiören’de içki sattığı için zabıtalarca dövüldüğünü söyleyen büfeci Metin Şahin’in suçlamaları ABD’nin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nı da hareketlendirdi. 2 şüpheli zabıta hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında, şikâyetçi Metin Şahin ile şüpheliler B.Ş. ve E.G’nin ifadeleri alınacak.
28 Ağustos
‘ULUS DEVLET HEDEFTE’ – Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı devralan Koşaner ‘laiklikte tarafız’ mesajını verdi. Türkiye’nin, küreselleştirilecek model bir ülke olarak uluslar arası arenada rol üstlenmeye zorlandığını söyleyen Orgeneral Işık Koşaner, “Ulus devletler adeta demokrasi adına dağılmaya, insan hakları adına da bölünmeye makûm edilmekte” dedi. Koşaner, “Etnik kimlikçilik, cemaatçilik, kültürel farklılık gibi alt kimlikleri ön plana çıkaran girişimlerle ulus devlet yapısı dağıtılmaya çalışılmaktadır. Küresel güçler tarafından kurgulanan ve ülke içi medya, bazı akademik ve sermaye çevreleri ile sivil toplum örgütleri içine yuvalanan postmodern bir tabakanın oluşturduğu etki ağı; ulusal birlik ve güvenlik parametrelerinin zayıflatılması gayretlerini sürdürmektedir” diye konuştu. Laiklik ilkesinin Cumhuriyeti oluşturan tüm değerlerin temel taşı olduğunu vurgulayan Koşaner, TSK’nin ulus devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında her zaman taraf olacağını söyledi. Koşaner, Cumhuriyetin temel niteliklerine sahip çıkmanın iç siyasetle ilgili olmadığına dikkat çekti. Terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini belirterek “Legal alanda ortaya çıkan silahsız teröristlere ve ayrılıkçılık destekçilerine karşı da tedbirler getirilmeli” diyen Koşaner, patlayıcı maddelerin ülkeye sokulmasını durdurmak için de ek önlemler alınmasını istedi.
KARADENİZ’İ KARIŞTIRIYORLAR – Gürcistan’a insani yardım kapsamında gönderilen yabancı gemilere ilişkin değerlendirme yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, “Şu anda Karadeniz’de Montrö Antlaşmasına aykırı bir durum yok” dedi. Türkiye’nin çok hassas olması gerektiğini vurgulayan Büyükanıt, “Karadeniz, bölgenin en sakin denizi ama karıştırmaya başlıyorlar” diye konuştu.
ODTÜ SAPLANTISI – Önce Eymir Gölü’ne gözünü diken, sonra ODTÜ’deki 45 binaya ilişkin aldığı yıkım ve para cezası kararları yargı tarafından durdurulan Ankara Belediye Başkanı Gökçek, bu kez de mahkemenin daha önce yürütmesini durdurduğu “ODTÜ’nün içinden geçen yolu” yeni bir planla hayata geçirmek istiyor. ODTÜ’den yapılan açıklamada Gökçek’in yol isteminin hukuka aykırı olduğuna işaret edildi.
İRTİCA ELİNİ KKTC’YE ATTI – AKP iktidarının, geçen yıl Kıbrıs’taki okullarda yaz tatili süresince imamların yönetiminde “din kursları” başlatma girişimi başarısız kalınca, bu yıl 400 kadar çocuk İstanbul ve Bursa’ya gönderildi. Kıbrıs gazetesine göre, 11 ile 16 yaşlarındaki çocuklar “din eğitimi ve tatil programı” adı altında, ailelerden de izin alınarak kiralanan iki uçakla İstanbul’a götürüldüler. Erkek çocuklar İstanbul’da kalırken, kız çocuklar Bursa’ya gönderildi. Gazete, köy imamlarının ev ev dolaşarak aileleri ikna için çaba harcadığını ve günde 3 saat olarak sunulan Kuran kursunun daha sonra 9 saate çıkarıldığını ve çocukların bundan rahatsız olarak, ailelere şikâyette bulunduğunu bildirdi.
29 Ağustos
BAŞBUĞ’DAN SERT MESAJLAR – Genelkurmay Başkanlığı’nı devralan Başbuğ, Türkiye’nin laik, ulusal ve üniter özellikleriyle ilgili uyarılarda bulundu. Türkiye’nin kuruluş felsefesinin temellerini, ulus, üniter ve laik devlet olarak sıralayan Başbuğ, Anayasa’nın 24. maddesine işaret ederek TSK’nin temel değerler noktasında her zaman taraf olduğunu yineledi. Başbuğ, “yaşam tarzı oluşumunda dini düşüncelere büyük bir ağırlık verildiğini” yönündeki endişelerin ciddiye alınmasını istedi. Sosyal devlet ilkesinin zayıflamasıyla bazı cemaatlerin güçlendiğini belirten Başbuğ “Ekonomiyi yönlendirmeye, sosyo-politik yaşamı biçimlendirmeye çalışıyorlar” dedi. Ulus kavramını “dil, kültür ve ülke birliği ortak paydaları ile birbirine bağlı vatandaşların oluşturduğu siyasal ve sosyal birlik” olarak tanımlayan Başbuğ, üniter devletin, eşitlik ilkelerinin korunmasının, bölgecilik ve ırkçılık yapılmamasının ve azınlık yaratılmamasının garantisi olduğunu vurguladı. Başbuğ, ulusal menfaatlara ve ulusal kültüre zarar vermeden, küreselleşmenin içinde yer alınması gerektiğini belirterek, “Bunun en kısa ifadesi ise ‘Küresel düşün, ulusal hareket et’ düşüncesidir” diye konuştu. Genelkurmay Başkanlığı’nı devreden Orgeneral Büyükanıt, Türkiye’deki etnik milliyetçiliğe dayalı bölücülük ve irtica hareketlerinin iki ciddi tehdit oluşturduğuna dikkat çekerek, terör örgütü PKK’ye yönelik operasyonların devam ettirilmesi gerektiği mesajını verdi. Büyükanıt terörle mücadeleye ilişkin, “Yılanın başı Irak’ın kuzeyinde, kuyruğu da ülkemizin içindedir. Yılanın başını ezmeden kuyruğunu koparmamızın çok fazla bir faydası da yoktur” değerlendirmesini yaptı.
MEMURLA OYNUYORLAR – Hükümet toplu görüşmelerin 4. turunda, bir türlü tutturulamayan enflasyon hedefini “maaş zammı” olarak memur sendikalarının önüne koydu. Memura gelecik yılda ilk altı ay için yüzde 3.5, ikinci altı ay için yüzde 4’lük maaş artışı önerildi.
‘DİN DERSİ 2 SAAT OLSUN – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde gerçekleştirilen “Ortaöğretim Programları ve Ders Kitaplarını Değerlendirme Çalıştayı”nda hazırlanan raporlarda, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin müfredattaki etkisini arttırıcı öneriler getiriliyor. Raporda, 1 saatlik din dersi saatinin yetersiz olduğu gerekçesiyle 2’ye çıkarılması, din dersinde branş sınıflarının kurulması ve ÖSS’de din kültürü ve ahlak bilgisinden sorular çıkması gerektiği gibi öneriler dikkat çekiyor.
30 Ağustos
FORMÜL ARAYIŞI – Rusya genelkurmayından gelen, “NATO gemileri Montrö uyarınca 21 günde Karadeniz’den çıkmazsa sorumlusu Türkiye olur” uyarısı üzerine Dışişleri ve Genelkurmay’da formül mesaisi başladı. Buna göre önce 21 gün sonunda gemisini çekmeyen ülkenin büyükelçisi haberdar edilecek; ardından geminin Karadeniz’den çıkması istenecek; Karadeniz’e çıkacak başka gemisi varsa çıkmasına veya bölgede liman ziyaretine izin verilmeyecek.
RUSYA’YA TİCARİ MİSİLLEME – Türkiye, TIR’larını gümrük kapılarında bekleten Rusya’ya misillemede bulunacak. Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, bu engellemelerin tamamıyla Türkiye açısından Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu ve bu engellemelerin “tarife dışı engel” kapsamına girdiğini belirterek, 1 Eylül Pazartesi gününden itibaren Türkiye olarak Rusya’ya karşı önlem paketinin uygulamaya konulacağını açıkladı. Misillemede Türkiye’nin transit ülke konumundan yararlanılacak.
AKP’NİN YALOVA ISRARI – Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun, Suudi Arabistanlı Bakan Fahad A. Balghunaim’in Türkiye’ye gelerek Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde brifing almasından 2 hafta önce, TİGEM’in bünyesindeki Atatürk’ün Yalova çiftliğini özelleştirme kararı aldığı ortaya çıktı.
BELEDİYE BASKISI – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 yıldır yaşadığı Keçiören’de toplam 136 işletmede içki satışı yapılırken, Çankaya’da ise içki satışı yapan işletme sayısı 4 bini geçiyor. Restoran ve kimi büyük marketlerin de içki satışı yapmadığı Keçiören’de, “ahlakı bozar” gerekçesiyle öğrenci ve bekârlara ev kiralanmadığı iddia ediliyor.
31 Ağustos
COŞKULU KUTLAMA – Büyük zaferin 86. yılında ‘ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet’vurgusu yinelendi. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü büyük bir coşkuyla kutlandı.. Genelkurmay Başkanı olarak ilk kez Anıtkabir’e çıkan Orgeneral Başbuğ, özel deftere yazdığı mesajda “Ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet yapısı üzerinde yükselen Türkiye Cumhuriyeti, ilke ve devrimlerinin aydınlattığı yolda yürüyüşüne devam edecektir” ifadesini kullandı. Ankara’da Atatürk Kültür Merkezi Tören Alanı’nda düzenlenen geçit törenine katılan yurttaşlar, etkinliklere büyük ilgi gösterdi. İstanbul’da düzenlenen kutlamaları sıcak havaya karşın çok sayıda yurttaş izledi. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin gerçekleştirildiği Kütahya’nın Altıntaş ilçesindeki Zafertepe’de düzenlenen törenlere Afyon ve Kütahya’dan binlerce kişi katıldı. Meslek örgütü temsilcilerinin 30 Ağustos mesajlarında bağımsızlık vurgusu ön plana çıktı. İstanbul Barosu’ndan yapılan açıklamada “Cumhuriyetin kazanımlarının korunmasında gösterdiğimiz duyarlılığın bundan sonra da sürdürüleceğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” denildi. Adana’daki etkinliklere AKP’li milletvekillerinin katılmaması dikkat çekti.
İSLAMCI ÖRGÜTLERE KARA PARA TAKİBİ – Almanya İslamcı örgütlere yönelik vergi denetimini arttırdı. Ülkede yaşanan en büyük bağış skandalı Deniz Feneri e.V. davası yarın başlıyor. Dernek yöneticileri, Almanya’da topladıkları parayı amacına uygun olarak kullanmamakla suçlanıyor.
MÜFETTİŞE İZİN YOK – Konya’da çöken ve 18 kişinin ölümüne yol açan Kuran kursuyla ilgili inceleme yapmak isteyen müfettişlere izin verilmedi. Patlamada ölen çocukların yakınları, “Ev ev dolaşıp öğrenci toplayanlar suçsuz mu” dedi.
HÂKİM VE SAVCIYI SATIN ALMA İDDİASI – Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın, 1998’deki şiir davasında avukatlığını yaptığı Erdoğan’ın mahkûm olmasını önlemek için, iki hâkim ile bir savcıyı satın aldığı iddia ediliyor.