Ekim – 2007 de TÜRKİYE TABLOSU
Hatice EKEOĞLU
TOKAT CUMOK
(Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)
Ekim – 2007’ de TÜRKİYE TABLOSU
1 Ekim
- YARGICA YARGI YOLU – Başbakanlığa gönderilen Hukuk Mahkemeleri Kanun Taslağı’na göre, yargıç hakkında ‘yanlış’ karar verdiği iddiasıyla Adalet Bakanlığı’na dava açabilecek. Tasarıya göre bakanlığın davayı kaybederek tazminat ödemesi halinde, ödenen tazminat bir yıl içinde yargıçtan tahsil edilecek. Tazminat davasını kaybeden taraf ise yargıca değil,devlete 500 YTL ile 5 bin YTL arasında para cezası ödeyecek. Yargı mensupları ise, Türkiye’deki yargıç sayısının 8 bin 500 olduğunu vurgulayarak “Geçen yıl görülen dava sayısı 700 bine yaklaştı. Asıl sorunu yargıçların gereğinden fazla davayı takip etmesindir” görüşünü savunuyorlar. Yargıtay Başkanı Arslan, adli yılın açılış konuşmasında uygulamayla yargıçlarını dava tehdidi altında kalabileceklerini vurgulamıştı.
- GÜLEN CEZALANDIRILMALI – Yargıtay Başsavcılığı’ndan beraat kararına karşın tebliğname. Gülen’in, “dini kurallara dayalı bir devlet kurmak amacıyla yasadışı örgüt kurduğu” iddiasıyla yargılandığı davada, suçun gerçekleşmediği gerekçesiyle beraatına itiraz eden Yargıtay Başsavcılığı, Gülen’in, ülke içinde oluşturup daha sonra ülke dışından yönettiği örgütün, “anayasal düzeni değiştirmek ve laikliği kaldırarak, yerine şeriata dayalı devlet kurmak amacıyla olduğunu” vurguladı.
- ANKARA BM ŞARTINA GÜVENİYOR – Irak ile yapılan terörle mücadele anlaşmasında sıcak takip maddesinin yer almamasının ardından Ankara, bu hakkının BM şartı nedeniyle saklı olduğunu savunuyor. Tarafların pozisyonlarının ek metinde yer aldığı belirtiliyor. Irak tarafı ise toprak bütünlüğü ve sınıra karşılıklı saygıyı içeren maddenin sıcak takibi engellediği düşüncesinde. CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Nasıl yumurtasız omlet olmazsa, sıcak takip hakkı olmadan da terörle mücadele anlaşması olmaz” dedi.
- TÜRKİYE SICAK PARAYLA SATILIYOR – TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Merkez Bankası’nın faiz lobisinin etkisi altında olduğu görüşünü savundu. TİM Başkanı Satıcı, “Uluslar arası finans piyasasından Türkiye’ye girerek yüksek faiz alanlar, Türk insanının emeğini, tarımdaki, üretimdeki, hizmetlerdeki gelirlerini kullanıyorlar. Birilerinin artık buna bir ‘dur’ demesi gerekiyor” dedi.
- ‘ŞEFKAT POLİTİKASI’ ÇOCUĞA YARAMIYOR – Çocuk Vakfı, 1 Ekim Dünya Çocuk Günü nedeni ile “Türkiye’de Çocuk Gerçeği”ni yansıtan bir karne hazırladı. Türkiye’deki dört çocuktan biri yoksul. Beş çocuktan biri çalışıyor. Son beş yılda çocuk suçlarında artış oldu, çocuk ihmali ve istismarı yaygınlaştı. Korunmaya muhtaç çocuk sayısı artıyor.
2 Ekim
- KİMSENİN GÜCÜ YETMEZ – Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Türkiye’nin başka İslam ülkeleriyle karşılaştırılmasının kaygı verici olduğunu belirterek, “Ülkemizin ve rejimimizin temel direkleri üniter, ulusal ve laik devlet yapımız bizim var olma nedenimizdir ve olmaya devam edecektir” dedi. AKP hükümetinin hazırlattığı anayasa taslağının son halini gördükten sonra görüş bildireceklerini belirten Büyükanıt, üniter devlet, ulus devlet ve bu temel yapıya dayalı laik devlet yapısının ve TSK’nin yerleşik düzenlemelerinin bozulmasının kabul edemeyecekleri unsurlar olduğunu vurguladı. Büyükanıt, PKK terörü nedeniyle isim vermeden DTP ile ABD’ye çattı. Terörle mücadelede sözlerin değil eylemin önemli olduğunu belirten Genelkurmay Başkanı, “Bu sözlerimden alınan ülkeler varsa bu onların sorunudur” dedi. Büyükanıt, DTP’yi de PKK’nin siyasi uzantısı olmakla suçladı. Irak’ta konfederatif bir yapıya gidildiğini ve böyle devletlerin kısa sürede dağıldığını belirten Büyükanıt, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyinde bağımsız devlet ile karşı karşıya kalacağının bilinci içinde olması gerektiğini, bunun Türkiye için siyasi, askeri ve psikolojik risk oluşturacağını söyledi.
- GENÇLERE ORUÇ DAYAĞI – İstanbul’da iki kişi, internet kafede sigara içtikleri gerekçesiyle “ramazan ayında sigara içerek saygısızlık ettikleri” iddiasıyla dövülerek hastanelik edildi. Yeğeni ile birlikte dövülen Güney Minik, 5-6 kişilik bir grubun tekme tokat saldırdığını belirtti. Dövülen Minik’in annesi, “Burası İran değil ki” diye tepki gösterdi.
- GÜL’DEN HÜKÜMETE DESTEK – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’nin yeni yasama yılına başlaması nedeniyle yaptığı konuşmada, anayasanın bütün toplum kesimlerinin katkısı alınarak hazırlanması gerektiğini söyledi. Hükümetten sivil topluma kadar herkesin bir konsensüs arayışında olduğunu kaydeden Gül, “TBMM’nin başta siyasi partiler olmak üzere toplumun bütün kesimlerinin katkılarından yararlanarak en mükemmel anayasal düzenlemelere ulaşacağına eminim. Esasen, hükümetten sivil topluma kadar herkesin bir konsensüs arayışında olduğunu, hiç kimsenin bir başkasını anayasa tartışmalarından dışlayıcı bir niyet veya tutumunun bulunmadığını memnuniyetle görmekteyim” dedi.
- ÇOCUK SUÇLARINDA ÖNDEYİZ – Türkiye çapında tüm cezaevlerinde suça itilen çocuklar arasında yapılan anket çalışması sonuçlandı. Çalışma, çocuk suçlarında artış hızında Türkiye’nin dünya birinciliğine yükseldiğini ortaya koydu. Cezaevindeki çocukların yüzde 78’i “Milli değerlere hakaret edildiğinde şiddet uygulanabilir” yargısına katıldı.
- ADAY TEKELİ OLMAMALI –CHP’li muhalifler Baykal’ın karşısına çıkarılacak isim konusunda ‘dayatma’ istemiyor. CHP’li muhalifler arasında kurultayda aday gösterilecek genel başkan adayı konusunda görüş ayrılıkları yaşanıyor. PM’deki muhalifler Haluk Koç’un aday olmasını isterken bir grup partilide Gülsüm Bilgehan Toker’e çağrı yaptı. 17 eski il başkanı tarafından yapılan açıklamada ise aday belirleme sürecinde ‘ fiili durum yaratılmaması’ istendi.
- CHP YÖNETİMİNDE ÇÖZÜLME – İzmir Milletvekili Oğuz Oyan,’ sürekli yenilginin mazereti olamaz’ diyerek parti meclisi ile MYK’den ve genel sekreter yardımcılığından istifa etti.
- UZLAŞMA ADRESİ TBMM – Köksal Toptan, yeni anayasa için geniş katılım istedi, ‘Görevden kaçmam’ dedi. TBMM Genel Kurulu’nda, 23. dönem ikinci yasama yılının açılış konuşmasının yapan TBMM Başkanı Toptan, yeni bir anayasanın gerekliliğinin büyük bir mutabakatla dile getirdiğini belirtti. Anayasanın temel maddelerinin asla bir tartışma konusu yapılamayacağını vurgulayan Toptan, “Toplumsal sözleşme niteliğindeki böylesine önemli bir belgenin yöntem ve içeriğinin nasıl olacağının kararlaştırılacağı yer TBMM’dir” dedi.
- ASKERDEN İKİNCİ PROTESTO – Gül’ün katıldığı TBMM yeni yasama yılının başlangıcına komutanlardan katılım olmadı. CHP’den alkış yok: CHP’liler genel kurulda ayakta karşıladıkları Gül’ü, “oturarak” uğurladı. AKP,MHP ve DTP’liler Gül’ün konuşmasını alkışlayıp ayakta uğurlarken, Baykal başta olmak üzere CHP’lilerin alkışlamaması ve ayağa kalkmaması dikkat çekti. Yüksek yargı başkanlarının hazır olduğu toplantıya, yemin töreninde olduğu gibi askerler yine katılmadı.
- SİVİL DARBE PEŞİNDELER – Kanadoğlu, anayasa ve referandum tartışmalarıyla ilgili soruları yanıtladı. Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “Hiçbir anayasa kendisini ortadan kaldıracak gücü bir başka tali iktidara vermez” dedi.
- ‘GÜLEN YAPILANMASI BİR ÖRGÜTTÜR’ – Fethullah Gülen hakkındaki dosyanın temyizi için tebliğname düzenleyen Yargıtay Başsavcılığı, Gülen örgütün nihai amacının “şeriat esaslarına dayalı devlet kurmak” olduğunu vurguladı.
- ‘DİRENİRSEK MALEZYA OLAMAYIZ’ – Prof. Dr. Berktay, kadınların kazanılmış hakları konusunda uyanık olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Malezya ile karşılaştırılamayacağını söyleyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay, “ Biri 1950’lerde bağımsızlığını kazanmış bir ülke, birisi hiçbir zaman sömürgeleşmemiş bir ülke. Türkiye’yi en fazla Mısır’la Karşılaştırabilirsiniz ama oradan bile çok daha farklı ve ilerdeyiz. Türkiye’nin demokrasi güçleri, bilinçli, gerçekten demokratik bir mücadele yürütürlerse Türkiye Malezya olmaz” dedi.
3 Ekim
- · YENİ KÖRDÜĞÜM – Başbakan Erdoğan, 21 Ekim’de yapılacak ve “11. Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesini” içeren anayasa paketi referandumu için halktan “evet” oyu istedi. Erdoğan, “Bu anayasa paketi ile 12. Cumhurbaşkanı ve ondan sonra gelecekleri seçme yetkisi milletin olacaktır” görüşünü savunurken Prof. Nemci Yüzbaşıoğlu, “Evet oyu çıktığında 11. Cumhurbaşkanı seçimi kaçınılmazdır” dedi. YSK Başkanı Muammer Aydın, “hayır” çıkarsa sorun olmayacağını belirterek “evet” çıkarsa geçici 19. maddenin uygulanıp uygulanmayacağını halkoylamasından sonra değerlendireceklerini söyledi. Aydın, katılım düşük olursa meşruiyet tartışması başlayacağını vurguladı. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, yetkili kurumun YSK olduğunu belirtti.
- · DTP’YE SAVUNMA – Almanya Federal Meclisi Alman-Türk Parlamenterler Dostluk Grubu Başkan Yardımcısı Claudia Roth, DTP’nin Türkiye’de önemli bir role sahip olabileceğini söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın önceki gün yaptığı konuşmaya atıfta bulunan Roth, “demokratik yollarla seçilmiş olan politikacıları Meclis’ten kovma Girişiminde bulunduğunu görüyorum” diye konuştu.
- · ‘SÖZLER ÖRTÜŞÜYOR’ – DTP Grup Başkanı Türk, Başbakan Erdoğan’ın “Kürtler azınlık değil, çoğunluğun bir parçası. Yeni anayasa çalışmalarında hak ve özgürlükleri güvence altına alınacak” dediğini belirterek geçmişte İmralı’dan da benzer açıklama yapıldığını belirtti. Türk “Farklılıklar bir zenginlik olarak kabul edilir ve yasal güvence alınırsa iki ay içinde tamamen PKK’yi silahsızlandıracak bir girişim içinde bulunur” dedi.
- · MİLLİ EĞİTİM’DE ORUCA ZORLUYORLAR – İstanbul’da Üsküdar, Beykoz, Ümraniye ve Kadıköy ilçe milli eğitim müdürlüklerinde “talep olmadığı iddiasıyla” öğle yemeği kaldırıldı. Müdürlüklerde oruç tutmayanlar için herhangi bir düzenleme yapılmadı. Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Toprak, “AKP’nin baskısı milli eğitim müdürlükleriyle devam ediyor, çalışanlar oruç tutmaya zorlanıyor” dedi.
- · ANTALYA’DA DİNCİ DERNEK BASKISI – Turizm başkenti Antalya’nın Etiler Mahallesi’nde faaliyet gösteren Furkan Derneği’nin çevredeki esnafı maliye aracılığıyla baskı altında tuttuğu ileri sürüldü. Haftanın belirli günlerinde kara çarşaflı kadınlarının toplantı yaptığı dernek üyelerinin çocuklarını da okula göndermediği, evde dini eğitim verdiği belirlendi. Derneğin esnafa da baskı yaptığı iddia ediliyor.
- · ‘KOTADA ISRARCI OLACAĞIZ’ – Ka-Der Başkanı, pozitif ayrımcılık konusunu gündemde tutacaklarını belirtti. Gülbahar, Cumhuriyet kurulurken kadınların sosyal ve siyasal yaşama katılımı önündeki engellerin temizlendiğini, ancak sonraki yıllarda bunun unutulduğunu vurguladı.
- · ‘ÜNİVERSİTELER HEDEF SEÇİLDİ’ – Yeni akademik yıl açılışlarında AKP iktidarının politikaları eleştirdi. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hilmioğlu, “Sivil anayasa yapıyoruz diyorlar ama 1961 ve 1982 anayasalarının da akademisyenlerce yapıldığını görmezden geliyorlar” dedi.
- · ‘OKULDA TÜRBAN LAİK EĞİTİMİ BOZAR’ – Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Van Den Linden, Türkiye’nin İslam devletine doğru kayması halinde AB üyeliğinin “hayal” olacağı uyarısında bulundu, din ile siyasetin ayrı kurumlar olması gerektiğinin altını çizdi. Linden, “Türbanın üniversitelere girmesinin laiklik ilkesini zedelediğini” vurgulayarak, “Türkiye Avrupa’nın bir parçası olmak istiyorsa, devlet ve din ayrı olmalıdır. Avrupa’da hukuk fakültelerinde okuyan papazlar var. Ancak papazlar, papaz olur. Avukat ya da hakim olamaz” dedi.
4 Ekim
- ÜLKEYE RAMAZAN AYARI – Kamu kurumlarında yemekhaneler kapatılıyor, iftar saatinde işler duruyor. Dinci dayatma yoğunlaşıyor. Aralarında gazete yazarı Oral Çalışlar’ın da bulunduğu bir grup gazeteci, iftar sırasında sınır kapısının kapalı olması nedeniyle Suriye’den Türkiye’ye giremedi. Nedeni sorulunca gümrük memuru, çalışanların iftarda olduğunu söyledi. Daha sonra gelen polis memuru, gazeteciler tepki gösterince “Dünyanın neresinde iftarda çalışılır” dedi. İstanbul’da oruç tutmayanlar üzerinde hem çevre hem polis baskısı var. Öğretmenevlerinde kahvaltı ve öğle yemeği verilmiyor. Tarabya’da içki satan büfe tehdit edildi. Fatih’te ramazan için esnaftan zorla bağış toplandığı ve İslami firmalardan alışveriş yapmaya zorlandığı belirtiliyor. Yaşananların mahalle baskısı değil, iktidar baskısı olduğu vurgulanıyor. Amasya Üniversitesi Rektörü Eren, toplumun cemaat kültürüne doğru yöneltildiğini, bunun somut örneklerinin de AKP’nin icraatları olduğunu belirtti. Eren, “Türk toplumu aldatılıyor. Yapılmak istenen değişikliklerle cemaat kültürünün önü açılıyor. Fethullah Gülen giderek bu ülkeye daha egemen olmaya devam ediyor” dedi.
- İNKILAP TARİHİ”NE AKP AYARI – 31 Mart Olayı’ndan Şeyh Sait İsyanı’na kadar birçok konudaki anlatım ve bilgiler değiştirildi. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük kitabında öğrencilere, Kurtuluş Savaşı’nın başarısında saltanatın rolü olduğu ancak etkin olmadığı anlatılıyor. Kitapta, din adamlarının Milli Mücadele karşıtı hareketlerini İngilizler yapmış olarak gösteriliyor.
- GÜL’Ü TERLETEN SORULAR – AKPM’de konuşan Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerde sıkıntı yaşandığını, “türbanın gerçeklik” olduğunu söyledi. Gül, ifade özgürlüğü, Erdoğan’ın basına yönelik davaları ve seçim barajıyla ilgili parlamenterlerin sorularını yanıtlamakta zorlandı.
- HUKUK KRİZİ UYARISI – Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin oylanacağı referandumdan çıkacak sonucun Cumhurbaşkanı Gül’ün tüm tasarruflarını tartışma konusu haline getireceğini belirten CHP lideri, Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’yi bir hukuk krizine sürüklediğini söyledi. Baykal, “21 Ekim’den önce bir anayasa değişikliğiyle bu yanlışı düzeltelim” çağrısı yaptı.
- SATTIKÇA BORCA BATIYORUZ – İthal hammaddeye bağımlı hale gelen ihracat artarken ithalat da dış ticaret açığı da rekor kırıyor.
ü Türkiye eylül ayı itibarıyla 100 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı ama 116 milyar dolarlık ithalat görmezden gelindi.
ü Ağustos ayı itibarıyla 98 milyar dolarlık ihracat, 156 milyar dolarlık ithalat ve 58 milyar dolarlık dış ticaret açığına yol açtı.
ü Aşırı değerli YTL’nin reel sektörü günden güne erittiğine dikkat çeken uzmanlara göre “yüksek faiz lobileri” işbaşında.
5 Ekim
§ GÜL’E KOLTUK GÜVENCESİ – AKP, kendi yarattığı referandum krizini aşmak için öneri verdi. CHP ve hukukçular tümden iptalini istedi. AKP, 21 Ekim’de halkoylamasına sunulacak anayasa paketinin kabul edilmesi durumunda 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konumunun tartışmalı hale geleceği uyarıları üzerine 11. cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören maddeyi paketten çıkarmak için anayasa değişikliği önerisi verdi. MHP ve DTP’nin destek verdiği önerinin ilk tur oylamasının gelecek hafta, ikinci tur oylamasının da bayram sonrasında yapılması benimsendi. CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, AKP’nin öfkeyle çıkardığı yasanın bugün “cami avlusuna terkedilmiş çocuk” gibi sahipsiz kaldığını, kaos yaratacak niteliğe büründüğünü vurguladı. Anadol, sınır kapılarında kaldırılmak istenilen maddeler için de oy verildiğini belirterek tartışmaların son bulması için halkoylamasının tümüyle iptal edilmesi gerektiğini kaydetti. Hukukçular, bugüne kadar mevcut pakete göre verilen oyların “çöpe atılmasının hukuki olmadığını” vurguladılar. YSK Başkanı Muammer Aydın, 11. cumhurbaşkanının seçimini öngören maddelerin halkoylamasına sunulacak paketten çıkarılması durumunda, diğer maddeler açısından oylamanın süreceğini bildirdi. Aydın, paketin diğer maddeleriyle oylanacağını belirterek “Meclis’ten nasıl çıkacak onu görmemiz gerekir” dedi. Prof. Dr. Metin Günday, geçici madde çıkarıldıktan sonra, bugüne kadar gümrüklerde oy verenlerin dava açabilecekleri bir mekanizmanın olmadığını belirtti.
§ BATI’DAN TAKIYYE UYARISI – Başbakan Erdoğan’ın gerçek hedefinin Avrupa Birliği değil İslam devleti olduğu öne sürüldü. Modern tarih profesörü Roberto de Mattei, Erdoğan’ın stratejisinin AB’yi kullanarak ordunun gücünü kırmak olduğunu söyledi. Türkiye’nin bugüne kadar laikliğin güvencesi ordunun gücü sayesinde İslam devleti olmadığını belirten De Mattei, “Bu güç ortadan kalkarsa köktendinciliğin önündeki engel kalkacak” dedi.
§ ARAP GÖÇMEN KORKUSU – AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frattini, “Arap göçmenlerin sayısındaki artışın, Avrupa’nın İslamlaştırılması biçiminde bir tehlike içerdiğini” savundu. Frattini, Türkiye’de çoğunluğu Müslümanların oluşturduğunun anımsatılması üzerine, Türkiye’nin AB üyeliğinden yana olduğunu söyledi.
§ YARADILIŞ TEORİSİNE YASAK – Avrupa Konseyi’nin, yaradılış teorisinin öğretilmesinin tehlikeleri konusunda uyarıları içeren bir raporu yeniden görüştüğü ve sürecin sonucunda üye ülkelerdeki okullarda bu konunun öğretilmesinin yasaklanabileceği belirtildi. Raporda, Adnan Hoca’nın yayımladığı kitabın Fransa’da yasakladığı anımsatıldı.
§ AKP’NİN CUMHURBAŞKANI GİBİ – Gül’ün, AKPM’deki konuşmasında eski partisinin siyasi görüşlerini savunması tartışma yarattı. Gül’ün, önceki gün Strasbourg’da yaptığı konuşma, Çankaya Köşkü’ne çıkarken ettiği “tarafsızlık” yeminine aykırı bir tutum içinde olduğunu gösterdi. Türban konusunu, devlet yaklaşımının tersine bireysel hak ve özgürlükler temelinde savunan Gül’ün, “İnanıyorum ki ılımlıların aşırı uçlar kadar cesur ve cüretkar olmalarının zamanı gelmişti” yönündeki sözleri de “ABD’nin ılımlı İslam” projesini akıllara getirdi.
§ TÜRKİYE’NİN İMAJI BOZULDU – İstanbul’u 2010 yılında Avrupa’nın kültür başkenti olmaya hazırlayan merkezi ve yerel yönetimler, kentteki türbe , tekke, zaviye ve camilere daha çok yurttaş taşılak için birbiriyle yarışıyor. İstanbul’un cadde ve sokaklarında, kara çarşaflı, cüppeli insanları görenler bu kentin İran veya Suudi Arabistan’ın bir kenti olduğu izlenimini ediniyor. Turist Rehberleri Birliği Başkanı Yenen, “Türkiye’nin ılımlı İslam ülkesi” imajının Batı’da giderek yaygınlaştığını belirterek “Abartılı ramazan kutlamalarını ve ramazan çadırlarını turistlere anlatmakta güçlük çekiyoruz. Bazı beş yıldızlı oteller iftar saatlerinde içki servisi yapmamaya başladı” dedi.
6 Ekim
- YASAMANIN ETKİSİ YOK – Anayasa hukukçusu Teziç, referandum başladıktan sonra içeriğe müdahale edilemeyeceğini belirtti. Sınır kapılarında oy verilmeye başlandığını anımsatın Prof. Dr. Erdoğan Teziç, “Seçmenin iradesini başkalaştıran bir değişikliğe yasama organının da yetkisinin olmaması gerekir” dedi. Teziç yapılacak en doğru şeyin referandumu tümüyle iptal etmek olduğunu söyledi.
- GEÇİCİ MADDELERİN KALDIRILMASI YETERLİ Mİ? – Emekli Danıştay Başkanı Nuri Alan, “Sorunu tümüyle sona erdirecek ve kesin çözüm getirecek husus 5678 sayılı kanunun tümüyle kaldırılmasıdır. Bu yapılmazsa geçici maddelerin yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Söz konusu maddelerin yalnızca yasa metninden çıkartılması hukuki boşluğun giderilmesi için yeterli değildir” dedi.
- İNCİRLİK KAPATILABİLİR – İngiliz The Economist dergisi, “Ermeni soykırımı” tasarısının ABD Kongresi’nden geçmesi halinde Türkiye’nin misilleme olarak Adana’daki İncirlik Üssü’nün kullanımına son verebileceğini ve Irak ile sınırı kapatabileceğini yazdı. “Türkiye ve Ermenistan: Soykırımı Çılgınlıkları” başlıklı haberde bir Türk yetkilisinin “Türklerin Nazilerle aynı kategoride gösterilmesi bizim için kabul edilemez” şeklindeki sözlerine yer verdi.
- REFERANDUM DURMALI – Referandum süreci başladıktan sonra yapılma, istenen değişimin bir garabet doğuracağını belirten Deniz Baykal, “Bu bir hukuk skandalıdır. Türkiye’yi dünya önünde böyle bir mahcubiyet içine sokamazsınız. Hemen uygulanmayacak iki madde için referandum dayatması yapmak saçmalık” dedi.
- TÜRBAN İLKÖĞRETİME DE İNDİ – AKP hükümeti türbanın üniversitelerde serbest kalmasının yolunu ararken yurdun birçok kentinde okullara türbanla giriliyor. Okul yöneticileri, milli eğitim yetkilileri ve valiler olaya sessiz kalıyor.
7 Ekim
- KIZ YURDUNDA ZİKİR SESLERİ – Antalya’da lise öğrencileri türbanlı abluka altında. Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden Antalya’nın Şirinyalı Mahallesi’ndeki Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Valide Sultan Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu, her gün türbanlı onlarca kadın tarafından “ziyaret” ediliyor. Kadınların kimi Kendi kullandığı lüks otomobilleriyle yurda gidip gelirken kimileri de toplu olarak minibüslerle getirilip götürülüyor. Yurtta sıra yok, kızlar yerde oturuyor. Mahalle sakinleri ise bakanlığa bağlı bir yurtta zikir sesleri duymaktan oldukça rahatsız olduklarını söylüyorlar. Adres sormak için danıştığımız iki kadının, Cumhuriyet gazetesi muhabiri olduğumuzu öğrendiklerinde boynumuza sarılıp “Biz bunlardan kurtulmak istiyoruz. Kurtarın bizi” demesi, vatandaşın çaresizliğini gözler önüne seriyor.
- EĞİTİMİ DİNSELLEŞTİRME YOLUNDA BİR ADIM DAHA – Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi, seçmeli olup olmaması tartışılırken zorunlu olarak sınava girdi. OKS’nin yerine getirilen SBS’de öğrenciler din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden de soru yanıtlayacak. CHP’li İnce, eğitimi dinselleştirmek için yeni bir adım daha atıldığını vurgularken CHP’li Arat, din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.
- AKP KAOSTA DİRENİYOR – Muhalefet ve hukukçuların uyarılarına karşın halkoylamasındaki ısrarını sürdürüyor. AKP yöneticileri, geçici maddeler dışında halkoylamasının yapılacağını belirterek, “Biz bir değişiklik yapacağız, gerisi YSK’nin bileceği iş” dediler. MHP ise CHP’nin halkoylamasının tümüyle iptal edilmesine ilişkin önerisi konusunda topu AKP’ye attı.
8 Ekim
- RESMİ GÜLEN TANITIMI – ABD’de basılmış Türkler, İngilizler ve uluslararası misyon temsilcilerinin hazır bulunduğu gecede dağıtılan kitapçığın iç kapağında, önsözünü Fethullah Gülen’in yazdığı “Fundamentals of Rumi’s Thought” isimli kitabın, arka iç kapağında ise Gülen tarafından kaleme alınan “Sufizm” kitabının tanıtımı yapıldı. New Jersey’de basılan kitapçığın arkasında da Gülen’in Mevlana hakkındaki görüşüne yer verildi.
- ORUÇ TUTMAYANA KUYRUK İŞKENCESİ – Ramazan nedeniyle TRT yemekhanesinin 4 bankosundan üçü kapatılınca personel öğle tatilinin büyük bölümünü yemek kuyruğunda geçirmeye başladı. Geciken personel yaklaşık 25 dakika sırada beklemek zorunda kalıyor. Üstelik yayında görevli olanlar öğle tatili yapamıyor. Yemeklerini hızla yiyip, diğer arkadaşlarının da yemek yemesini sağlamak zorundalar.
- 21 EKİM DEMOKRASİ BAYRAMIDIR – Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “Bir zamanlar ‘Türkiye İran olacak’ diyorlardı, Şimdi ‘Malezya olacak’ diyorlar. Bunların fikirleri melez, kazanımları melez” dedi.
- RUSYA’NIN AVANTAJ BEKLENTİSİ – Rusya Enerji Bakan Vekili Dementyev, Rus şirketlerinin Türkiye’deki doğalgaz dağıtım ve depolama tesisi ihaleleriyle yakandan ilgilendiğini belirtirken, Ankara-Moskova arasındaki olası bir yeni enerji anlaşmasında, doğalgazın Türkiye tarafından üçüncü ülkelere satışının olanaklı olmadığını ima etti.
- GELİR ARTTI, YATIRIM YİNE YOK – ATO’nun ‘Yatırım Açığı Raporu’na göre son 10 yılda kişi başına yatırım sadece 77 Avro arttırılabildi. Kişi başına gelir yüzde 33’e yakın arttı, ancak ithalata dayalı büyüme nedeniyle işsizliğe çözüm olacak olan yatırımlarda yaprak kıpırdamadı. Kişi başına 1451 Avro yatırım yapabilen Türkiye, bu oranla AB’ye üye olan 27 ülkenin yer aldığı sıralamada en sonuncu oldu.
9 Ekim
- · ÖFKE PATLADI – Şırnak’ta Küpeli Dağı’nda 13 askerin şehit olmasının ardından Diyarbakır Lice’de 2 asker mayın patlamasında yaşamını yitirdi, 3 askerde yaralandı.
- · ‘SÖZÜN BİTTİĞİ NOKTA’ – Teröre karşı etkin önlemler istemi yurdun her yerinden yükseliyor. Ankara tüm seçenekleri masaya yatırdı. Terör saldırıları Bakanlar Kurulu’nda ele alındı. Toplantıda sınır ötesi operasyon seçeneğinin yanı sıra, hem Irak hem de Amerikan yönetimi nezdinde diplomatik baskının artırılması seçenekleri de tartışıldı. Bakanlar Kurulu’nun basının karşısına çıkan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, yaralı olacaksa sınır ötesi operasyon seçeneğinin de değerlendirileceğini söyledi. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu da bugün toplanacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın katılımıyla Çankaya Köşkü’nde bir güvenlik zirvesi topladı. 1 saat 10 dakika süren zirvenin ardından yapılan açıklamada, toplantıda, güvenlik güçlerinin terörizm karşısında haklı mücadelesini yılmadan devam ettirmesi ve güçlü tedbirler uygulaması yönündeki kararlılığının vurgulandığı belirtildi.
- · PAKETE MHP DESTEĞİ – TBMM Anayasa Komisyonu’nda Gül’ün cumhurbaşkanlığı tartışmalı hale getirecek 11. Cumhurbaşkanı seçimini düzenleyen geçici maddenin paketten çıkarılması CHP’nin karşı oyuna rağmen kabul edildi. Komisyon’da CHP’lilerle MHP’liler arasında karşılıklı tartışma yaşandı. CHP’li Kart, isim vermeden MHP’yi AKP’ye “omuz vermekle”, MHP’li Bal da CHP’yi Tayyip Erdoğan’ı başbakan yapmakla suçladı. 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin geçici 19. maddenin çıkarılmasına dair değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Yüksek Seçim Kurulu olağanüstü toplanarak iptali tartışacak. Kurulda, maddenin çıkarılmasının paketin bütününe etkisi irdelenecek tartışmalı halkoylamasıyla ilgili değişiklikleri ve gelişmeleri izlemek üzere kurulda 3 kişilik bir komisyon oluşturuldu.
- · ABD’DEN UYARILAR – Bush yönetiminin sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı çıktığını belirten ABD Büyükelçisi Roos Wilson, Türkiye’nin tasarının ABD Kongresi’nden geçmesi durumunda bile adımlarını iyi hesaplaması gerektiğini söyledi. Tasarının geçmesiyle ABD’nin politikasının değişmeyeceğini, iki ülkenin birlikte çalışmayı sürdüreceğini vurgulayan Wilson, “ABD dahil olmak üzere ülkeler, ulusal çıkarı düşünmeli, halkın çıkarını düşünmeli, çünkü ABD’de olduğu gibi hükümetler bazen halk için popüler olmayan şeyler yapabiliyor” diye konuştu.
- · KOVULDUK EY HALKIM – Hürriyet’teki yazılarına son verilmesinden bu yana konuşmayan Emin Çölaşan, perde arkasını “Kovulduk ey Halkım Unutma Bizi” adlı kitabında anlattı. Çölaşan, Aydın Doğan’dan aldığı ilk uyarıyı şöyle nakletti: “Yumuşak yaz. Senin yüzünden ben yara alıyorum…” dediğini belirtti.
- · KIZ YURDUNDA ZİKRE İNCELEME – Türbanlı kadınların rahatça girip çıktığı ve Kuran okuyup, ibadet ettiği Özel Valide Sultan Orta Öğretim Kız Yurdu’yla ilgili Milli Eğitim İl Müdürlüğü inceleme başlatıyor. Ancak konuya ilişkin telefonda görüştüğümüz, Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay, haberde söz konusu edilen ve yurttaki uygulamalardan adını ısrarla istedi. Gülay’ın “Bu kadınların adlarını bize vermen gerekiyor. Yoksa senin de başın derde girer” diyerek tehditkar bir üslup kullanması dikkat çekti.
- · BU YOL DİKTAYA GİDER – CHP lideri Baykal’dan “Türkiye referandumlara alışmalı” diyen Başbakan Erdoğan’a tepki. 21 Ekim’de referandum dayatmasının “bir fiyasko” olduğunu kaydeden CHP lideri, Erdoğan’ın referandumlarla topyekün onay alma hevesinin ülkeyi çok tehlikeli bir diktaya doğru sürükleyeceğini belirtti. Deniz Baykal, MHP’yi de “peşin fikirle AKP’den gelen her fikre teslim olmakla” eleştirdi.
- · TERÖRE TEPKİ ÇIĞ GİBİ – Sivil toplum örgütleri, sendikalar ve siyasiler 15 askerin şehit edilmesini protesto etti. Yurt genelinde terör lanetlenirken, “Hükümetin bu tavrı artık aymazlık değil, suç ortaklığına dönüşmüştür” denildi.
- · TERÖR AKP İKTİDARINDA TIRMANDI – Yalnızca içinde bulunduğumuz yılın 10 ayında toplam 98 güvenlik görevlisi PKK’nin saldırıları sonucu yaşamını yitirdi. Bölücü terör örgütünün eylemleri bu yıl içinde artış gösterirken ABD gerekli önlemleri almadı. Türkiye-ABD-Irak arasında kurulan terörle mücadele koordinasyon sistemi ise işlemedi. Bölgedeki eylemlerini artıran örgüt, bombalı saldırılarını büyük kent merkezlerine yaymayı denedi.
- · ABD BARZANİ’Yİ KULLANIYOR – Her fırsatta PKK’ye karşı olduğunu ileri süren ABD, PKK’nin Türkiye’ye yönelik eylemlerini artırmasına yeşil ışık yakan Barzani’ye göz yumuyor.
- · ERDOĞAN’A BİR JET DAHA – Başbakanlık’ın, THY’ye alınması için sipariş verdiği Gulfstream G550 jet tipi uçağın ortalama fiyatı 44 milyon, saatlik uçuş masrafı 6 bin dolar civarında.
10 Ekim
- SINIR ÖTESİ KARARI – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, gerektiğinde sınır ötesi operasyon düzenlenmesi için kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatın verildiğini bildirdi. Açıklamada, “Gerektiğinde sınır ötesi operasyon dahil olmak üzere (…) her türlü tedbirin alınması (…) konusunda görevli kurum ve kuruluşlara gerekli emir ve talimatlar verilmiştir” denildi. Akşam saatlerinde TSK’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon düzenlenmesine olanak sağlayan tezkerenin hazırlandığı haberleri geldi. Irak’ın Ankara Büyükelçisi Sabah J. Orman, son terör saldırısı konusunda kendilerinin de büyük bir üzüntü duyduklarını ancak sınır ötesi operasyonun Irak’ın egemenliğinin ihlali olacağını ve bu konuda Türkiye’nin yasal bir zemininin bulunmadığını ileri sürdü.
- HER YERDE OPERASYON – 15 askerin şehit edilmesinin ardından operasyonlar Irak sınırında yoğunlaştırıldı. Özel birlikler, PKK’li grubu bulmak için bölgeye gönderildi. Hava destekli operasyonda teröristlerin kaçış güzergahları bombalandı. 3. Komando Tugay Komutanlığı’na bağlı birlikler de Gabar Dağı bölgesine sevk edildi.
- DİN DERSİ ZORUNLU OLAMAZ – AİHM’nin gerekçeli kararında, ‘devletin, eğitim ebeveynlerin dini inançlarına saygı göstermesi gerektiği’ belirtildi.
- İNCELEME MAHALLE HALKINA YÖNELDİ – Milli Eğitim müfettişleri, yurda girip çıkan kadınlar hakkında bilgi almak yerine mahalle halkını sorgulamaya başladı.
- ‘NE GEREKİYORSA YAPILMALI’ – TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, terörle mücadele konusunda sınır ötesi operasyon da dahil, faydalı olabilecek her önlemin alınması gerektiğini söyledi.
- ‘TERÖR HÜKÜMETİ AŞTI’ – Hükümetin artan terör olayları karşısında kararlılıkla çözüm üretmek yerine “infiali etkisizleştirmek” için çaba gösterdiğini kaydeden Baykal, “Terör bu hükümeti aşmıştır, terörle mücadele için bir milli politika ortaya konmalıdır” dedi.
11 Ekim
- SINIR ÖTESİ ÇATLAĞI – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MGK Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile görüştü, ardından tezkere hazırlıklarının başladığı söyledi. Kulislerde tezkerenin bayram sonrasında TBMM’ye sunulacağı dile getiriliyor. AKP’nin bölge milletvekilleri ise operasyona sıcak bakmıyor. Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, “Bölgede büyük tepki olacağından hiç şüpheniz olmasın. İstanbul, İzmir, Antalya,Diyarbakır veya Şırnak’ta ne gibi tepkiler olacağının hesap edilmesi gerekiyor” derken, AKP Hakkari Milletvekili Abdulmuttalip Özmek, “Halk tezkereyi istemiyor” dedi. Sınır ötesi operasyon için tezkere hazırlanmasına muhalefet partileri CHP, MHP ve DSP’den destek geldi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal teskereye tezkereye vereceklerini açıkladı. TBMM kulisinde gazetecilerle sohbet eden Deniz Baykal, tezkere tartışmalarını değerlendirirken “Hiç tereddüt yok, tezkereye ‘evet’ deriz” diye konuştu. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’da MHP’nin tezkereye destek vereceğini ancak tezkerenin oyalama aracı olarak kullanılmaması gerektiğini kaydetti. DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli ise “Çok çok geç kalınmış bir tezkere” diye konuştu.
- YSK, HALK OYLAMASINI DURDURMALI – Anayasa hukukçuları Erdoğan Teziç ve Nemci Yüzbaşıoğlu, 5678 sayılı yasada değişikliğe gidilmesinin ya da 6.ve geçici 18,19. maddelerin metinden çıkarılmasının sorunu çözmeyeceğini tam tersine yeni sorunlar yaratacağını belirttiler. Teziç ve Yüzbaşıoğlu oy verme sürecinde yasada değişiklik yapılmasının gelecekte yapılacak halkoylamaları için de sonuç doğuracağını ve halk iradesinin bölünmesine yol açacağını öne sürerek, YSK’nin anayasa’nın 79. maddesi uyarınca halkoylamasını bütünüyle durdurmasını istediler.
- PAKETE GÜL RÖTUŞU – TBMM Genel Kurulu’nda cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören anayasa değişikliği paketinden “11. Cumhurbaşkanı seçimini” düzenleyen 2 geçici maddenin çıkarılması önerisinin 1. tur oylaması yapıldı. Gümrük kapılarında oy kullanma işleminin başladığına dikkat çekerek, bu aşamadan sonra referandum metninin değiştirilemeyeceğini savunan CHP ile DSP ret cephesinde yer alırken, MHP ve DTP, AKP’ye destek verdi.
12 Ekim
- YAPTIRIM BEKLENTİSİ – ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler komitesi’nin 1915 olaylarına ilişkin ermeni iddialarını içeren tasarıyı kabul etmesini tepkiyle karşılayan Türkiye’de bu ülkeye yaptırım uygulanması beklentilerini güçlendirdi. Türkiye’nin tüm çabalarına karşın tasarının kabul edilmesinin ardından, Dışişleri Bakanlığı’nda Türkiye’nin elindeki diplomatik kozlar da teker teker ele alınmaya başlandı. Türkiye’nin İncirlik’in kapatılması ya da faaliyetlerinin kısıtlanması gibi bir kozu bulunuyor. Ancak bunun için müttefiklik ilişkilerinin askıya alınması gerekiyor. Türkiye ayrıca Irak’taki ABD askerlerine Türkiye üzerinden sağlanan lojistik desteği kesebilir veya ABD askerlerinin Türkiye üzerinden çekilmesine kırmızı ışık yakabilir.
- ANKARA’DAN KINAMA – ABD Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi’ndeki 1915 olaylarına ilişkin oylamadan sonra bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, tasarıyı onaylayan alt komitenin iki ülke ilişkilerini zora sokacak sorumsuzca bir davranışta bulunduğunu bildirdi. “Hükümetimiz alınan bu kararı esefle karşılamakta ve kınamaktadır. Türk ulusunun tarihte hiçbir zaman işlemediği bir suçla itham edilmesinin kabulü mümkün değildir”^denilen açıklamada ABD Temsilciler Meclisi’nin daha ileri gitmemesi istendi.
- TEZKEREYE ‘KERHEN’ EVET – AKP hükümeti, Kuzey Irak’a operasyon için tezkere hazırlığını sürdürürken AKP içinde tezkereye karşı olan çok sayıda milletvekili bulunuyor. Olası bir operasyonun bölgede sıkıntı yaratacağını, halkı rahatsız edeceğini dile getiren milletvekilleri, tezkereye karşı olmakla birlikte ‘evet’ oyu kullanacaklarını söylediler. Yeğeninin de şehit olduğunu belirten Hakkari Milletvekili Abdulmuttalip Özbek, halkın tezkereyi istemediğini, halkın hizmetten yana olduğunu söyledi.
- HEDEF KURAN DERSİ – AKP, seçmeli din dersleri adı altında bütün okulları imam hatipleştirmeyi planlıyor. AKP, isteğe bağlı din dersleri adı altında Kuranıkerim ve Kuranıkerim’in meali, ilmihal ve fıkıh gibi dersleri düz liselerin programına sokmayı amaçlıyor.
13 Ekim
- · ABD İLE GERGİNLİK – AKP hükümetinin. 1915 olaylarıyla ilgili ermeni iddialarını içeren karar tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde kabul edilmesine karşı tepkisini Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’u görüşmeler için Ankara’ya çağırarak göstermesi üzerine, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ı telefonla aradı. Ankara’ya çağırılan Şensoy’un da katılacağı değerlendirme toplantılarında, tasarının genel kurula getirilmesi ve onaylanması durumunda ABD’ye verilecek tepkilerin düzeyi ve biçiminin ele alınması bekleniyor. Verilecek tepkilerin, ABD’nin Irak işgaline lojistik destek sağlayan İncirlik Üssü’nün kullanımının engellenmesine kadar varabileceği iddia ediliyor.
- · MADDELER ÇÜRÜTÜLDÜ – ABD temsilciler kabul edilen Sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı’nın her bir maddesi, Türkiye Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nce çürütüldü. 201 gönüllü kuruluş adına yazılı açıklama yapan Prof. Dr. Aysel Ekşi, oylamadan önce tasarıda yer alan iddiaların ve bu iddialara karşı yanıtların yer aldığı mektupta, suçlamaların “dayanaktan yoksun” olduğunun vurgulandığını, komite üyelerine açıklayıcı bilgiler sunulduğunu, ancak tasarının, 21 “hayır” oyuna karşı 27 “evet” oyu ile kabul edildiğini anımsattı.
- · 20 YILDIR HEP AYNI LAF – ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, 20 yıldır Türkiye’nin stratejik önemi öne sürülerek Ermeni soykırımı savlarına yönelik benzer tasarıların Kongre’de kabul edilmediğini söyledi. Pelosi, tasarının Kongre’nin tatile girdiği 22 Kasım tarihinden önce genel kurula getirileceği mesajını da verdi. Temsilciler Meclisi Başkanı, Türkiye’den gelen tepkilere ilişkin soru üzerine 20 yıldır Türkiye’nin stratejik öneminin gerekçe gösterildiğini öne sürerek ‘Hiç uygun bir zaman olmuyor’ dedi.
- · SEÇİM SONRASI HUKUK GARABETİ – Prof. Dr. Süheyl Batum, 21 Ekim’deki halk oylamasının antidemokratik olduğunu belirterek sürecin Türkiye açısından diktatörlüğe doğru gittiğine işaret etti. Prof. Batum, milletvekili genel seçimlerinden sonra yaşanan süreci ise “hukuk garabeti” olarak nitelendirdi. Referandumun bir doğrudan demokrasi yöntemi olduğunu, yol ayrımlarında alınacak bir siyasal kararın halka sorulması anlamına geldiğini anımsatan Batum, “Referandumu yanlış uygularsanız inanılmaz kötü sonuçlara yol açar. Antidemokratik bir rejimin aracı haline dönüşür” dedi.
- · EKONOMİK ABRUKA YIPRATIR – Özellikle son yıllarda yoğunlaştırılan Kuzey Irak’la ekonomik bütünleşme ve bunun sonucu olarak 3 milyar dolara yaklaşan ticareti, 4 milyar doları aşan Müteahhitlik hizmetlerini yürüten işadamları, gerekli kalındığında gündeme gelebilecek ekonomik ablukanın tüm kesimleri zora sokacağına dikkat çekiyor. Elektrik de dahil olmak üzere iğneden ipliğe her şeyin ağırlıklı olarak Türkiye’den gittiği Irak’ta, gündeme gelebilecek bir ekonomik ambargonun peşmergeler de dahil tüm kesimleri zora sokacağını belirtiyorlar.
- · ‘BEDELİ KARŞILANIR’ – Bayram namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, “Hükümet olarak böyle bir ‘sınır ötesi operasyon’ kararını vermemiz halinde, burada zaman kaybına tahammülümüz yok” dedi. Erdoğan sınır ötesi operasyona tepkiler konusundaki soruya “Faturası, bedeli ne olursa olsun bu bedel de karşılanır. O karar verilmeden önce enine boyuna zaten tartışılacaktır” yanıtını verdi.
14 Ekim
- ABD’NİN ‘GÖNÜL ALMA’ ÇABASI – Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesine Türkiye’den tepkiler artarken ABD’li iki bakan yardımcısı Edelman ve Fried ani bir kararla Ankara’ya geldi. ABD’li yetkililere, “Tasarı genel kurulda kabul edilirse sorumlu sizsiniz” mesajı verildi. Edelman ise Bush yönetiminin tasarının reddedilmesi için kararlı olduğuna dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmelerde sınır ötesi operasyon konusu da gündeme geldi. Edelman, terör saldırıları nedeniyle Türkiye’nin sabrının taşmak üzere olduğunu ve taleplerini Irak yönetimine ileteceklerini belirtti. Rusya’da bulunan ABD Dışişleri Bakanı Rice ise Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan ile görüştüğünü ve Türkiye’ye ‘itidal’ çağrısı yaptığını söyledi.
- TOPLANTIYA ERTELEME – Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarının Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nden geçmesi üzerine Türkiye Amerikan İş Konseyi’nin ABD’de düzenleyeceği konferans ertelendi. Toplantıya katılacağı açıklanan Devlet Bakanı Tüzmen programını iptal etti. ‘İstişare’ amacıyla Türkiye’ye çağrılan Washington Büyükelçisi Şensoy, diplomaside istişareler için “geri çekme” tabirinin de kullanıldığını ve bunun bir protestoyu ifade ettiğini vurguladı.
- TÜRBANLI İNGİLİZCE CD’Sİ – Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenlere yönelik “ABD Büyükelçiliği işbirliği” ile düzenlediği “Pratik İngilizce Konuşma ve Yöntemleri” kursunda “türbanlı öğrenci ve öğretmen” görüntülerinin yer aldığı CD’lerin gösterildiği ortaya çıktı. CHP İzmir Milletvekili Baratalı konuyu Meclis gündemine taşıdı.
- BAŞBAKAN SAMİMİ DEĞİL – Anayasa değişikliği konusunda AKP’nin “paketi sahiplenmesi”ni bekleyen MHP, bu konudaki “kırmızı çizgilerini” de yazılı metin haline getirdi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, AKP’nin “parlamenter demokratik sisteme ve onun unsurlarına karşı bir tepki anayasası hazırlamak istediğini” söyledi.
- SORUNLAR HÜKÜMETİ AŞTI – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ülkenin sorunlarının AKP iktidarını aştığını belirterek “milli politika” çağrısı yaptı. Baykal, “Toplumun her kesimiyle ortak bir siyasi zeminde buluşmak ve milli bir Türkiye politikası üretmek zorundayız” dedi.
- BAYRAMIN GÜNDEMİ TERÖR – Partilerin geleneksel bayramlaşma ziyaretlerine referandum ve terör damgasını vurdu. CHP ve MHP’nin DTP ile “bayramlaşmaması” dikkati çekerken; DTP’li Halis, AKP ziyareti çıkışında, ‘Türkiye’ye huzur ve barış mesajı vermeye geldik’ dedi.
15 Ekim
- · ANKARA GÜÇ YİTİRDİ – PKK’nin gerçekleştirdiği son saldırıların ardından hazırlanan güvenlik-istihbarat raporu. PKK’nin siyasi taban genişliğinin azalmakta olduğu endişesi içinde pasif eylemlerle varlığını daha fazla hissettirmek istediği belirtiler rapora göre örgütün parti, dernek, medya ve yerel yönetimler desteği, zaman zaman birbiriyle koordineli olacak ölçüde tam. Ankara, buna karşı koyabilecek gücü büyük ölçüde yitirdi. Şu aşamada bu yönde ciddi bir çalışma da yok. Örgüt, AB ve ABD’den kendisine hiçbir zaman olumsuz tavır gelmeyeceği inancında. 2003 yılında Amerikalılarla örgüt elemanları arasında Kandil Dağı’nda yapılan görüşmelerle varılan mutabakat aynen devam ediyor. Cumhuriyet’in ele geçirdiği rapora göre örgüt, eleman bulmakta sıkıntı çekmiyor. Yitirdiği bir elemanın yerine hemen daha fazlasını koyuyor. Teröristler İmralı’ya bağlı ama, kararları kendi inisiyatifleriyle alıyor. Öcalan, “aktif yönlendirme” yapmıyor. Raporun sonuç bölümünde, devletin mücadelede tüm birimleriyle devrede olmasına vurgu yapılırken şu saptama dikkati çekiyor: “Milli Güvenlik Kurulu, terörle mücadelede büyük ölçüde devre dışı kalmış, işlevini yitirmiş durumdadır.”
- · ABD’DEN GÖZDAĞI – Türkiye’nin tepkisi üzerine ‘gönül almaya’ geldiler, tehdit edip gittiler. Ankara’nın ABD Temsilciler Meclisi’nin alt komitesinde kabul edilen Ermeni tasarısına sert tepki göstermesi üzerine ilişkileri düzeltmek için gönderilen Savunma ve Dışişleri Bakan Yardımcıları Eric Edelman ile Dan Fried’den yumuşama adımları yerine sınır ötesi operasyon konusunda gözdağı geldi. Edelman, “Süreci biraz daha zamana yaymanızı öneririz. Tek taraflı operasyonun büyük başarı sağlayacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.
- · SERMAYE KAÇIYOR – Doğrudan yatırım için 2002’den bu yılın ağustos sonuna kadar yurtdışına 6.3 milyar dolar çıktı. Türkiye’ye gelen yabancı sermaye rekor kırarken yerli sermaye de yurtdışına yöneldi. İlk kez 2005 yılında 1 milyar doları aşan, 2006 yılında da 1.7 milyar dolara ulaşan sermaye ihtiyacının, bu yıl ise daha ilk sekiz ayda 1 milyar 856 milyon dolara ulaştığı dikkati çekiyor. Türk sermayesi şu ana kadar en çok Avrupa ülkelerine sermaye götürdü. Yurtdışına giden sermaye yurtiçinde yatırıma yönelseydi, 63 bine yakın kişiye iş yaratılacaktı. Türk sermayesi en çok Avrupa ülkelerine kaçtı.
- · AYAĞINIZA KURŞUN SIKTINIZ – Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki Ermeni tasarısıyla ilgili olarak “Müttefik bir ülke böyle davranamaz” dedi.
- · YARGI TEHDİT ALTINDA – Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal, AKP iktidarının hukuku içine sindiremediğini belirtti. Kocasakal, taslağın yürürlüğe girmesi durumunda, var olan anayasada eleştirilen yargı bağımsızlığına ilişkin hükümlerin mumla aranacağını ifade etti.
- · REFERANDUM HAFTASI – Anayasa değişikliği önerisinin TBMM’deki 2. tur görüşmeleri yarın yapılacak. Bu haftaya da AKP’nin referandum süreci başladıktan sonra TBMM’ye getirdiği düzeltme önerisi tartışmaları damgasını vuracak. TBMM’de bu hafta ayrıca tezkere tartışmaları yaşanması da bekleniyor.
16 Ekim
- TEZKERE MECLİS’TE – Bakanlar Kurulu sorunun operasyona gerek kalmadan çözülebileceğini düşünüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon düzenlemesinin önünü açan tezkere dün Bakanlar Kurulu’nda imzalanarak TBMM’ye gönderildi. Tezkerenin yarın TBMM Genel Kurulu’nda ele alınması bekleniyor. AKP iktidarı ise tezkerenin gizil oturumda ele alınması seçeneği üzerinde duruyor. Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprak bütünlüğünde ve doğal zenginliğinde gözü olmadığını vurgulayan Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, buna karşın PKK terör örgütünün Türkiye’nin milli birliğine ve güvenliğine, toprak bütünlüğüne yönelik tehditlerini Kuzey Irak’ta planladığını ve oradan Türkiye’ye girdiğini vurguladı.
- GEREĞİNİ YAPARIZ – Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonla ilgili tutumunun belli olduğunu belirterek “Böyle bir görev verilirse biz ne yaparız ona bakarız” dedi. Saygun, “Hal böyle iken niye bu konuyu istismar ediyorlar, anlamıyorum” diye konuştu.
- CHP: YSK BU GARABETİ İPTAL ETMELİ – AKP’nin Gül’ün Cumhurbaşkanlığı’nı kurtarmak için anayasa paketinde yaptığı değişiklik bugün TBMM’de görüşülecek. CHP, YSK’nin referandumu iptal etmesi gerektiğini belirtirken yurttaşlara da ‘Sandığa gitmeyin ya da hayır deyin’ çağrısı yaptı. Mustafa Özyürek YSK’yi “Yetkinizi kullanın, bu garabete izin vermeyin” diye uyardı.
- GENÇLERİN İŞ UMUDU – Türkiye’de işsiz sayısı, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre 45 bin kişi artarak 2 milyon 296 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı değişmeyerek yüzde 8.8 düzeyinde oluştu. Ancak zaten en yüksek işsizliğin yaşandığı genç nüfusta işsizlerin oranı yüzde 17.1’den yüzde 18.6’ya çıktı.
17 Ekim
- AKP’DE FİRE ALARMI – Doğu ve Güneydoğu milletvekillerinin Kuzey Irak’a olası bir sınır ötesi operasyon için hükümete yetki veren tezkereye karşı çıkması, AKP’de “fire alarmı”na yol açtı. AKP Batman Milletvekili İnal, operasyonun bir yararının olmayacağını belirtirken, Şırnak Milletvekili Seyda da bölge halkının operasyon istemediğini söyledi. Başbakan Erdoğan ise milletvekillerine “Fire istemiyorum” mesajını verdi.
- BAYKAL: TEZKERE YETMEZ – Irak’ın PKK ve Türkiye arasında bir tercih yapmaya zorlanması gerektiğini belirten CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, tezkerenin sorunu tam olarak çözmeyeceğini belirterek, “Milli terör politikası için hükümeti harekete geçmeye çağırıyorum” dedi. Deniz Baykal, 21 Ekim’de yapılacak referandum da “garabet, PKK usulü demokrasi” olarak nitelendirdi.
- REFERANDUM ERTELENEBİLİR – Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, Pazar günü yapılacak halkoylamasının ertelenip ertelenmeyeceğine, anayasa değişiklik paketinden 11. cumhurbaşkanının seçimine ilişkin 2 geçici maddenin çıkarılmasını öngören yasa çıktıktan sonra karar vereceklerini bildirdi. Aydın, “Yasa çıkarsa ya Pazar günü oylama yapılacak. Yani gümrüklerde bugüne kadar oy kullanıldı. Bir seçenek bu. İkinci seçenek, süreci yeniden başlatmak. Çünkü yeni bir metin var” dedi. Halkoylamasının iptal edilmesi halinde zararın ne kadar olacağı sorusu üzerine de Muammer Aydın, halkoylamasının maliyetinin 103 milyon YTL olarak hesaplandığını belirterek bugüne kadar bu paranın yaklaşık 30- 40 milyon YTL’sinin harcandığını kaydetti. Bir başka soru üzerine Aydın, “YSK’nin seçim sonuçlarını bilgisayar sistemiyle toplaması nedeniyle Türk Telekom’daki grevin sistemi etkilemeyeceğini, herhangi bir aksama yaşanmayacağını “ belirtti.
- TÜRKİYE FAİZ CENNETİ – Yüzde 9.96’lık oranla dünyanın en yüksek reel faizini veren Türkiye, dünyanın en tatlı kazancını sağlayan ülke konumunu sürdürüyor. Ülke, 1983’ten bu yana faize toplam 433 milyar dolarlık ödemek zorunda kaldı. Bunun 190 milyar dolarlık bölümü AKP döneminde, 345 milyar doları ise IMF ile son dönem stand-by anlaşmalarının yapıldığı 1998 sonrasında yapıldı. Uluslar arası denetim ve danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers’ın yaptığı araştırmaya göre Türkiye, yolsuzluk, zimmete geçirme, rüşvet, suiistimal gibi nedenlerle uğradığı mali kayıp açısından Rusya ve Brezilya’dan sonra 3. sırada yer alıyor. Kara para aklama ve benzeri ekonomik suçların Türkiye’ye maliyeti dünya ortalamasından yüzde 63 daha yüksek.Maliye Bakanlığı, eylül ayı ile ocak-eylül dönemine ilişkin “Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Sonuçları”nı açıkladı. Söz konusu dönemde bütçe 12 milyar 173 milyon YTL açık verdi Bütçe açığı 9 ay içinde geçen yıla göre yüzde 879 arttı. Sadece eylül ayında, bütçedeki açık 3 milyar 746 milyon YTL olurken yine geçen ay 5 milyar 793 milyon YTL faiz ödemesi yapıldı.
18 Ekim
- YETKİ ARTIK HÜKÜMETTE – TBMM, askerin sınır ötesi operasyon için K.Irak’a gönderilmesi konusunda hükümette bir yıl süreyle yetki verdi. Oylamaya 526 milletvekili katıldı. Tezkere, 19 “ret” oyuna karşılık 507 oyla kabul edildi. Görüşmelerin ve oylamanın açık olması, AKP’deki fireyi önledi. Oylamaya CHP’li 8, AKP’li 7, MHP’li 1, DSP’li 1 ve DTP’li 4 milletvekili katılmadı. CHP’li Erdem, ÖDP lideri Uras ve bağımsız milletvekili Geylani ile 16 DTP’li milletvekili ret oyu kullandı. CHP adına konuşan Elekdağ, başarılı, caydırıcı bir politikanın, kurşun atmadan sonuç almak olduğunu ifade ederek, “PKK’ye destek veren K.Irak’taki yerel yönetimin iradesinin kırılması lazım. Bunu yapamadığımız takdirde tezkereye bir blöf olarak bakılır” dedi. MHP’li Bölükbaşı, sınır ötesi harekat kararında geç kalındığını belirtti. DTP’li Demirtaş ise en etkili çözümün operasyondan değil “demokratik tartışma”dan geçtiğini ifade etti.
- BUSH’TAN GÖZDAĞI – Tezkerenin çıktığı dakikalarda ABD Başkanı Bush’tan Ankara’ya uyarı geldi. Türkiye’nin, Irak’ın kuzeyine operasyon düzenlemesini istemediklerini belirten Bush, “Türkiye’ye, Irak’a asker göndermenin kendi çıkarına olmadığı şeklindeki düşüncemizi açıkça beyan ediyoruz” dedi. NATO Genel Sekreteri Scheffer de “itidal” çağrısı yaptı.
- ERDOĞAN’DAN YANIT – Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush’un açıklamasına “Kimin ne dediği değil, TBMM’nin ne dediği önemlidir ve bu kararı da TBMM almıştır” diyerek yanıt verdi. CHP lideri Baykal da “Umarız ABD ve Irak Türkiye’nin ciddiyetini kavrar, işbirliğine girer. O zaman iş değişir, müdahaleye gerek kalmaz” değerlendirmesinde bulundu.
- HUKUK SKANDALINA VİZE – Referandumu ertelemeyen YSK, hukukçuların uyarılarını göz ardı etti. YSK, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişiklik paketinin Pazar günü halkoylamasına sunulmasına tek oy farkla vize verdi. Kurulun 5’e karşı 6 üyenin oyuyla aldığı karar uyarınca Pazar günü referandum yapılacak. YSK Başkanı Aydın’ın erteleme yönünde oy kullandığı öğrenildi. Böylece, yurttaşları 2 ayrı metni oyladığı tek ülke Türkiye olacak. CHP lideri Baykal, gümrüklerde oy kullanma işleminin başladığını ve yurttaşın farklı bir metne oy attığını belirterek “Bu hukuk skandalıdır” dedi. Yasada yapılan değişikliğin, önceki gece Cumhurbaşkanı tarafından jet hızıyla onaylanmasını eleştiren Baykal, “Çankaya’nın görevi; incelemeden onaylamak değildir” dedi. MHP lideri Bahçeli, partisinin “hayır” oyu kullanacağını açıkladı.
19 Ekim
- OPERASYON AÇMAZI – AKP hükümeti, sınır ötesi operasyona gerek bırakmayacak önlemlerin Irak tarafından alınması için genişletilmiş komşu ülkeler toplantısında yoğun çaba gösterme kararı aldı. Bu toplantının hemen ardından Erdoğan’ın Bush ile görüşecek olması, yakın bir dönemde hükümet tarafından TSK’ye operasyon için direktif gitmeyeceği şeklinde yorumlanıyor. Irak Parlamento Başkanı El Meşhedani, sınır ötesi harekat için Arap ülkelerini “Müşterek Savunma Antlaşması’nı faaliyete geçirmeye” davet etti. MHP Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı, hükümete sınır ötesi operasyon için askeri güç kullanma yetkisi veren tezkerede 7 önemli eksik ve sakıncalı unsur bulunduğuna dikkat çekti. Bölükbaşı tarafından en önemli eksiklikler olarak, askeri harekatın hedefi ve siyasi amacının sınırlı olması, harekatın nihai amacının net olarak belirtilmemesi, Irak’taki etnik siyasi yapılanmanın göz ardı edilmesi, TSK kullanımına dair açık bir hükmün bulunmayışı, meşru müdafaa hakkı, Irak’ın kuzeyinin belirsizliği ve ekonomik siyasi yaptırım ayağının eksik olması vurgulandı.
- TEZKEREYE DÜNYA BASININDAN İLGİ – TBMM’nin Kuzey Irak’ta olası bir operasyonun önünü açan tezkereyi, büyük çoğunlukla onaylaması dünya basınında büyük yankı buldu. New York Times gazetesi, oylamanın ABD’nin tavrından duyulan hayal kırıklığının sonucu olduğunu öne sürdü. Oylamanın Türkiye-ABD ilişkilerinin Ermeni tasarısı nedeniyle gerginleştiği bir döneme denk düştüğünü işaret eden gazete, Türk yetkililerin PKK konusunda son günlerde yapılan diplomatik girişimlerin sonuçsuz kaldığını söylediğini yazdı. Washington Post da dünya liderlerinin Ankara’ya itidal çağrısı yaptığını bildirdi.
- FAİZE VAR, MEMURA YOK – Türkiye 2008’de de faize çalışacak, vergiyi dolaylı alacak, yurttaşa yine kemer sıktıracak. Giderlerdeki artış ve gelirlerdeki düşüş nedeniyle bir türlü denkleştirilemeyen bütçe sonunda bağlandı. Kamu çalışanına yüzde 2+2’lik maaş zammını ‘uygun’ gören AKP hükümeti, bütçeyi yine vatandaşın sırtına yüklediği KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerle kurtaracak. Faiz dışı fazla hedefinin yüzde 6.5’ten yüzde 5.5’e çeken hükümet, faiz ödemelerini bu oranın yüksekliğiyle garanti altına almak isteyen IMF’yi, memur maaşlarını beklentilerin altında bırakarak memnun etti. Hükümetin elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam hazırlığında olduğu aylardır biliniyor. Bakanlar, hükümetin elektrik ve doğalgaz fiyatlarına dönük zam oranı konusundaki açıklamayı yapmaktan kaçınıyor ve bakanlar topu birbirine atıyor. Enerji Bakanı Güler, “Sayın Unakıtan’a nezaketsizlik olmasın” diyerek oranı açıklamaktan kaçarken Unakıtan, “Eğer o kuruluş zammı yapacaksa o açıklar. Bana sormayın” diye konuştu. Doğalgaza da kasım ayından sonra zam yapılması gündemde.
- AKP VE DTP’DEN ‘EVET’ – Siyasi partiler, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin anayasa paketinin 21 Ekim Pazar günü yapılacak halkoylamasına yönelik tutumlarını netleştirdi. 21 Ekim Pazar günü yapılacak halkoylamasında AKP ve DTP evet oyu kullanma çağrısı yapıyor. CHP yurttaşlara sandığa gitmeyin derken, paketteki değişiklikte AKP’ye destek veren MHP, referandumda ‘hayır’ kampanyası yürütüyor.
- AKP KÖŞK’TE ‘GÜL’ÜYOR – Atamalar, yasalar hızla onaylanıyor, Çankaya gelenekleri değiştiriliyor. Gül ile birlikte Çankaya köşkü, büyük bir “değişim” geçiriyor. Gül, kalacağı Pembe Köşk’ü yeniletmek için hazırlık yaparken akşam düzenlenen resepsiyonları da gündüze kaydırdı. Gül, göreve başladığı 28 Ağustos’tan 11 Ekim’e kadar, kendisine sunulan 9 yasanın tümünü onayladı. Atamalara ilişkin 6 Bakanlar Kurulu kararnamesinin tümü Gül’den onay aldı.
20 Ekim
- AKP’YE BİR DERS VERİN – Baykal, sandığa gitmeyene ceza verilemeyeceğini söyledi, ‘Garabete ortak olmayın’ çağrısı yaptı. Referandumun, seçilmiş olan cumhurbaşkanının hukuki konumu da dahil olmak üzere yeni hukuksal tartışmaları gündeme getireceğini vurgulayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, sandığa gidenlerle ilgili para cezası hükmünün işletilemeyeceğini söyledi. CHP Genel Başkanı Baykal, yurttaşlara “Referandumda sandığa gitmeyerek ya da ‘hayır’ oyu kullanarak AKP’ye bir ders verin “ çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören anayasa değişikliği paketinin halkoylaması yarın yapılacak. Seçmen listelerini yeniden güncelleyen YSK, milletvekili genel seçiminde 42 milyon 533 bin 41 olan seçmen sayısını, 96 bin 692 kişi artışla 42 milyon 629 bin 733 olarak belirledi. Seçmenler, YSK’nin “ www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.
- PKK ETKİSİZLEŞTİRİLMELİ – Iraklı Kürt lider Mesut Barzani’nin sağ kolu olan Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin, TBMM’nin hükümete sınır ötesi operasyon için yetki veren tezkereyi kabul etmesinin yaptığı açıklamada sadece PKK’den Irak topraklarını terk etmelerini istediklerini belirtmesi, Ankara’da beklentileri karşılamadı. Ankara’da yapılan değerlendirmelere göre Türkiye, Bağdat yönetiminden 9 Nisan’da Irak’a verilen ve PKK’nin tamamen etkisizleştirilmesini isteyen notanın eksiksiz olarak yerine getirilmesini bekliyor.
- TÜRKİYE BLÖF YAPMIYOR – ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye’nin Temsilciler Meclisi’nde bekleyen 1915 olaylarına ilişkin tasarının geçmesi halinde sert tepki göstereceği konusunda blöf yapmadığını söyledi. Benzer bir durumda Türkiye’nin Fransa ile askeri ilişkilerini kestiğini hatırlatan Robert Gates, “Türklerin blöf yaptığını sanmıyorum. Sanırım Türkler, tazminat ve hatta belki toprak talepleriyle karşılaşacaklarını düşünüyor” dedi.
- TALABANİ’DEN PKK’YE TAVSİYE – Irak Cumhurbaşkanı, ‘PKK’nin artık dünyanın değiştiğini anlaması gerektiğini’ söyledi. PKK’nin Irak’ın Kuzeyindeki Faaliyetlerine Son vermesi çağrısında bulunan Talabani “Ben PKK’ye, gidin Türk parlamentosundaki demokratik tartışmaya katılın diyorum” dedi. Barzani ise Türkiye’nin operasyon düzenlemesi halinde kendilerini korumakta kararlı olduklarını söyledi.
21 Ekim
- GÜL VE TBMM’NİN DURUMU TARTIŞMALI – YSK Başkanı, halkoyuna sunulan paketin Hala net olmadığını söyledi. YSK Başkanı Muammer Aydın, halkoyuna sunulan pakette, cumhurbaşkanının süresinin 5 artı 5 yıl olarak düzenlendiğini anımsatarak “Cumhurbaşkanı 7, milletvekilleri 5 yıllığına seçildi. ‘evet’ çıktı diyelim. Yürürlüğe girince Cumhurbaşkanı’nın görev süresi 5, milletvekillerininki 4 mü olacak? Bu konular net değil tartışmalı” diye konuştu. Aydın, oy vermeyenlere ceza uygulanmasının demokratik olmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, kendisinin muaf tutulduğu ve belirsizlik yaratacağı gerekçesiyle eleştirilen referandumu savundu. Gül bugün yapılacak halk oylamasıyla cumhurbaşkanının halk tarafından seçilip seçilmemesi, genel seçimlerin 4 yılda bir yapılıp yapılmaması ve TBMM’deki toplantı yeter sayısının 367 olup olmadığına ilişkin tartışmaların sona ereceğini, referandumun sonucunun demokrasiyi güçlendireceğini söyledi.
- SORUNLU REFERANDUM – Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, meclis’in 4 yılda bir yenilenmesi, TBMM’deki oylamalarda toplantı yetersayısı olarak 184’ün aranmasını düzenleyen anayasa paketi bugün oylanıyor. 42.6 milyon seçmen 134 bin 700 sandıkta oy verecek. Seçmenler, beyaz renk üzerinde “Evet” ve kahverengi üzerinde “Hayır” ibareleri bulunan birleşik oy pusulalarını kullanacak.
- SINIR ÖTESİ BUSH’A ENDEKSLİ – Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Bush’la 5 Kasım’da yapacağı görüşmenin sınır ötesi de dahil belirli şeylerin netleşmesi açısından milat olacağını belirtti. Erdoğan, bugüne kadar Irak ve ABD ile yaptıkları görüşmelerden sonuç çıkmadığını söyledi. PKK’nin silah bırakması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Bizim derdimiz, yapılacak bir şey varsa parlamento çatısı altında gelirsin yaparsın burada siyasetle, gereken odur” dedi.
22 Ekim
- YETER ARTIK – Yüksekova’da Dağlıca Piyade Taburu’nun güvenliğini sağlayan sınırdaki askeri birliğe 3 ayrı bölgeden ağır silahlarla saldıran terör örgütü 12 askeri şehit etti. Önceki gece yarısı gerçekleştirilen saldırıda 16 asker de yaralandı. Genelkurmay, saldırıya “misliyle karşılık verildiğini” duyurdu. Gün boyu süren çatışmalarda 32 terörist öldürüldü.
- ‘TÜRKİYE’YE KEDİ BİLE VERMEYİZ’ – Barzani ve Talabani’den tahrik edici açıklamalar: Irak Kürt lideri Barzani ve Talabani, Türkiye’nin olası operasyonuyla ilgili olarak bir araya geldi. “PKK’nin burada büroları yoktur” diyen Talabani, PKK liderinin Türkiye’ye teslim edilmesinin gerçekleşmeyecek bir hayal olduğunu belirtti. Talabani’nin, “Biz hiçbir Kürt’ü Türkiye’ye teslim etmeyiz, hatta bir kediyi bile…” şeklindeki sözleri dikkat çekti. Barzani de “Barış arayışları var. Eğer PKK bu barış çağrılarını geri çevirirse biz de onları terörist olarak göreceğiz” dedi. Terör örgütünü K.Irak’ta himaye eden ABD’nin Başkanı Bush, PKK’nin saldırılarının kabul edilemez olduğunu ve hemen durması gerektiğini bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı da Irak Kürtleri PKK’yi durdurmak için harekete geçmeye çağırdı. Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, “durumun son derece tehlikeli olduğunu” belirterek PKK sorununun “askeri yollardan çözümünün olmadığını” söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, PKK saldırılarını sert dille kınadı.
- TÜM ÜLKE AYAĞA KALKTI – Sivil toplum örgütleri, Erdoğan’ın K.Irak’taki PKK varlığını sona erdirmek için hala Bush’tan onay beklediğini belirterek “Artık tahammülümüz kalmadı” açıklamasını yaptılar. Terör saldırılarından sonra tüm Türkiye’de yurttaşlar tepkilerini göstermek için alanları doldurdu. DTP binalarına yürümek isteyen bazı guruplar polis tarafından engellendi.
- SANDIKTAN BELİRSİZLİK ÇIKTI – En düşük katılımlı halkoylamasından ‘evet’ çıktı. Gümrüklerde farklı metine oy verildi. Cumhurbaşkanı ve Meclis’in güven süresiyle ilgili tartışma alevlendi. Cumhurbaşkanının halk tarafından “5 artı 5” formülüne göre seçilmesi, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılması, TBMM tarafından yapılacak seçimlerde. Toplantı yeter sayısı olarak 184 katılımın aranmasına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı anayasa değişikliği yüzde 31 ‘hayır’ oyuna karşın yüzde 69 ‘evet’ oyuyla kabul edildi. Katılım oranı yüzde 66 oldu. Türkiye’de bugüne kadar yapılan halkoylamalarındaki en düşük katılım gerçekleşti. Katılımın çok daha düşük olabileceği, ancak 19 YTL para cezası verileceğinin ilan edilmesinin katılımı arttırdığı değerlendirmesi yapıldı. Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili maddenin altyapısı oluşturulmadan halkın oyuna sunulması başkanlık sistemi tartışmalarını başlattı.
- OPERASYON GECİKMEMELİ – Baykal, Türkiye’nin operasyon konusunda “tereddütlü, çekingen” bir tutum sergilemekten vazgeçmesini isterken, “Terör nitelemesi yetersiz kalmıştır. Türkiye örtülü bir savaşın hedefi haline gelmiştir” dedi. Bahçeli, türkiye7nin “topyekûn bir saldırı altında” olduğuna dikkat çekerek, “Bu savaşın gereğini yerine getirmek AKP hükümeti için tarihi bir vebaldir” dedi.
23 Ekim
- 8 ASKERE ULAŞILAMIYOR – Hakkari’deki saldırının ardından operasyon bölgesi ile Kuzey Irak sınırına uzun menzilli toplar gönderildi. Genelkurmay’ın irtibat kurulamadığını açıkladığı 8 askerin ise PKK tarafından alıkonulduğu ileri sürüldü. Saldırı sonrasında teröristlerin kaçış güzergâhını oluşturan ve Oramar olarak adlandırılan 250 kilometrelik dağlık sınır kesimine sürekli askeri personel , araç, mühimmat ve korucu taşınıyor.
- MESUT BARZANİ PKK’Yİ KULLANIYOR – Son 3 hafta içinde iki terörist saldırının ardından Türkiye, Irak’ın kuzeyine ilişkin yaklaşımlarını yeniden gözden geçirirken Ankara’da, “Barzani ‘büyük Kürdistan’ hayalini gerçekleştirmek için terör kartını Türkiye’ye yönelik kullanıyor” değerlendirmeleri öne çıktı. Barzani’nin, Suriye lideri Esad’ın uyguladığı “terörü dış politika aracı olarak kullanma” politikasını yürütmeye çalıştığı belirtildi.
- SINIR ÖTESİ FELAKET OLUR – Dünya basını PKK’nin son saldırısına geniş yer verdi. Amerikan New York Times gazetesi, PKK’nin son saldırısının tezkerenin onaylanmasından birkaç gün sonra gerçekleştirildiğine işaret ederek sınır ötesi operasyonun, Irak’taki askeri kontrolü elinde tutan ABD için “çok mahcup edici” olacağını bildirdi. İngiliz Independent gazetesi, başyazısında Irak’taki pek çok Kürt’ün sınır ötesi operasyona karşı çıkacağını ve bunun bölgede büyük kargaşa yaratacağını öne sürdü. Fransız Le Figaro, “Türkiye savaş yolunda” başlıklı haberinde Türk ordusunun uğradığı ağır kayıplara karşı sınır bölgesinde PKK’nin izini sürdüğünü belirtti.
- CUMHURBAŞKANI’NIN DURUMU TARTIŞMALI – YSK Başkanı Muammer Aydın, halkoylamasında ‘evet’ oyu çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM’nin görev süresi konusunda hukukçular arasında tartışma olduğunu belirtti. Referanduma göre artık milletvekillerinin 4, cumhurbaşkanlarının 5 yıllığına seçilmesinin anayasa hükmü haline geldiğini belirten Aydın, “Sorun bunu uygulayacak mıyız, uygulamayacak mıyız?”! dedi.
- DEVLET PROTOKOLÜNDE ÜÇÜNCÜ TÜRBAN – Tülay tuğcu’nun yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Anayasa Mahkemesi başkanlığı için yapılan seçimler dün sonuçlandı. Seçim sonucunda Haşim Kılıç, başkanlık görevine seçildi. Haşim Kılıç bu görevi 4 yıl sürdürecek. Başkanlar birden fazla kere bu göreve seçilebiliyor. Kılıç’ın seçimiyle, eşi türbanlı olan Gül ve Erdoğan’dan sonra devlet protokolünün 3 numarası da türbana “bürümüş” oldu.
- TÜRKİYE’DEN BESLENİYORLAR – Iraklı Kürtlerin temel gereksinim maddelerinin çoğunu karşılıyoruz. AKP’nin önde gelen isimlerinin bölgesel Kürt yönetimi lideri Barzani ve ailesiyle ticari ilişkiler bulunmasından dolayı Kuzey Irak’a ekonomik yaptırım uygulanamıyor.
- AB PKK’Yİ DEĞİL ORDUYU HEDEF ALIYOR – Terör örgütünün 12 askerimizi şehit etmesinden sonra Irak hükümetinden PKK’ye karşı hızlı bir şekilde harekete geçmesini isteyen Beyaz Saray, bununla birlikte, Türkiye’nin K.Irak’ta geniş çaplı bir harekât düzenlemesini istemediğini de kaydetti. PKK’nin eylemleri sonrasında sessiz kalan AB, sık sık askeri hedef alan açıklamalar yapıyor. Birliğin herhangi bir kınama mesajı yayımlamaması da dikkat çekiyor.
24 Ekim
- SANSÜRE SIĞINDILAR – Başbakan Erdoğan, tüm yurda yayılan teröre lanet mitinglerinde tepkiler hükümete yönelince sansüre başvurdu. RTÜK, Başbakan Yardımcısı Çiçek’ten aldığı talimat üzerine radyo ve televizyonlarda Hakkari’deki saldırıyla ilgili haberlere yayın yasağı getirdi. Sansür kararının ardından şehit cenazelerini canlı yayınlarla izleyicilerine aktaran televizyon kuruluşları yayınlarını kesmek zorunda kaldı. Milyonlarca yurttaş törenleri televizyonlardan izleyemedi. Sansür kararına sert tepki gösteren CHP Genel Başkanı Baykal, hükümetin “Aman bu olay duyulmasın” mantığıyla hareket ettiğini vurgulayarak “Şahlanan milli ruh bu sefer kaçtığın yere kadar kovalayacak” dedi. Basın meslek kuruluşları hükümetin olaylar ve gelişmeler karşısındaki beceriksizliğini, başarısızlığını üzerinden atmak için medyayı hedef aldığını kaydederken hukukçular da “anayasal suç” işlendiğini belirtti.
- ÇİÇEK: ASKER BELİRLER – TBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP’li Öymen, terörle mücadele konusunda hükümetin büyük zaaf gösterdiğini vurgularken MHP’li Şandır da “Teröristin elinde ABD silahı var, ortak operasyondan söz ediliyor” dedi. Tezkerenin kullanılmamasına yönelik eleştirileri yanıtlayan Bakan Çiçek “Tezkerenin zamanlamasına güvenlik birimleri karar verecek” dedi.
- ABD İZNİ BEKLENİYOR – Hükümetten gelen açıklamalar sınır ötesi operasyonun ABD’ye endekslendiğini gösteriyor. Erdoğan operasyonun PKK’ye yönelik olacağının altını çizerken gelecek günlerde Kuzey Irak’la ilgili ABD’yle birlikte hareket edeceğini söyledi. Bakan Gönül de “Bu işi Amerikalılarla birlikte yapmak istiyoruz” dedi. Ancak ABD ortak operasyon olasılığını doğrulamadı.
- IMF, TÜRKİYE’Yİ ZAM İÇİN ZORLUYOR – IMF faiz dışı fazlanın 2008’de 1 puan düşürülmesi ve kamu harcamalarındaki artışı gerekçe göstererek 7. Gözden Geçirme’yi bu haliyle onaylamama kararı aldı. Ankara’dan bütçeyi onaylayarak ayrılan IMF, Washington’da kamu maliyesinde sıkılaştırma sağlayacak önlemler ve elektriği zam istedi. Kararın, sınır ötesi operasyonun tartışıldığı döneme gelmesi dikkat çekti.
25 Ekim
- K. IRAK’A AMBARGO – Milli Güvenlik Kurulu’nda, terör örgütünün K. Irak’taki faaliyetlerine yönelik girişimde bulunmayan ve PKK’ye her türlü lojistik desteği sağlayan Kürt grupların cezalandırılması için ilk adım atıldı. Kurul, ekonomik açıdan Türkiye’ye bağımlı olan Kürt gruplara yaptırım uygulanması için Bakanlar Kurulu’na tavsiyede bulunulmasını kararlaştırdı. Kurul, terör olayları sonrasında gösterilen tepkilerin sağduyu çerçevesinde kalmasına, kardeşlik duygularının zedelenmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Toplantıda, ABD’deki Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı da ele alındı. MGK bildirisinde, “Gelişmelere göre konunun bütün veçheleriyle yeniden değerlendirilmesi kararlaştırılmıştır” denildi.
- GAZETELERE DE SANSÜR YOLDA – Terör karşısında güçlü adımlar atamayan, kamuoyundan yükselen tepkiler üzerine de radyo ve televizyonların Hakkari’deki terör saldırısıyla ilgili yayınları “sansürleyen” hükümet, yazılı basın için de formül arıyor. Söz konusu haber ve yorumların durdurulması amacıyla yargıya başvuru yapılabileceği belirtiliyor. Yargının, yayın yasağı getirebileceği ifade ediliyor. AKP hükümetinin terörle ilgili olarak medya kuruluşlarına getirdiği yayın yasağı “sansür” olarak nitelendirilirken, muhalefet partileri karara tepki gösteriyor. CHP ve MHP tarafından yapılan açıklamalarda, hükümetin tavrı ‘teröre karşı önlem almak yerine medyayı susturmak’ olarak değerlendirildi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti de hükümetin ve RTÜK’ün anayasal suç işlediğini savundu.
- EN ÇOK BORÇLANAN AKP OLDU – Kriz yıllarını bile geride bırakan AKP, ‘ekonomik istikrar’ döneminde, Cumhuriyet tarihinin borçlanma rekorunu kırdı. AKP hükümetlerinin, beş yıllık icraat döneminde, kendinden önceki tüm Cumhuriyet hükümetlerinin yüzde 127’si kadar iç borçlanmaya gittiği; dış borçla birlikte toplam borcu ise bir kata yakın artırdığı belirlendi. Erdoğan, 95.2 milyar dolardan devraldığı iç borç stokunu 213.3 milyar dolara çıkardı.
- ABD’YE BARZANİ GÜVENCESİ – Hakkari’de 12 askerin şehit olmasının ardından yürütülen telefon trafiği sonucu ABD, Türkiye’nin Barzani’yi hedef almamasının istedi.
26 Ekim
- TÜRKİYE OYALANIYOR – Talabani, terör örgütü üyelerinin iadesi gündeme geldiğinde “PKK’liler dağlarda. Olara ulaşmamız ve teslim etmemiz mümkün değil” bahanesine sığınırken hemen her gün bir yabancı gazeteci örgüt kamplarına ulaşarak röportaj yapıyor. Le Monde kampın bulunduğu bölgenin koordinatlarını bile verirken Kandil’den haber geçen The Independent muhabiri Patrick Cock burn, terör örgütünün liderlerine şaşırtıcı bir biçimde kolayca ulaşabildiğini belirtti. Washington yönetimi, Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon düzenlemesine açık bir dille karşı çıkarken topu Irak yönetimine atıyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Rice, Türkiye ve Irak’ın operasyon yapılmadan çözüm bulmasını istedi. Tüm bu oyalamalara karşın AKP iktidarının eylemi de “sabır taşı çatladı” açıklamasından öteye geçmiyor. Başbakan Erdoğan, ABD’nin operasyona karşı çıkmasını eleştirerek yine “kararını biz veririz” dedi.
- SANSÜR YARGIDAN DÖNDÜ – Danıştay, Kanaltürk’ün başvurusu üzerine televizyonlara uygulanan yayın yasağını kaldırdı. Hakkari Dağlıca’daki terörist saldırıların ardından AKP hükümetinin getirdiği yayın yasağını durduran Danıştay 13. Dairesi, “sınırları belli olmayan bu tür yayın durdurmanın, yayıncı kuruluşları yapılacak yayınlarla ilgili olarak bu yasağa uyma konusunda tereddüde düşüreceğinin kuşkusuz olduğuna” işaret etti.
- TÜRBANLI AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ – New York Alfred Üniversitesi İstanbul Yerleşkesi’nin dünkü açılışı ilginç görüntülere sahne oldu. Salonu dolduran kalabalığın büyük bir kesimini Türbanlı öğrenci ve velilerin oluşturması dikkat çekti. Yabancı kadın öğretim görevlilerinin de başları kapalı olarak ders verdiklerini belirten bazı öğrenciler, “İngilizce dersinde bile öğretmen ‘kul hakkı’ndan, ‘dinden’ konu açıyor. Peçeli ve çarşaflı derse katılan öğrenciler de var” dediler.
- KARARLARIN ARKASINDAYIZ – Rektörler Komitesi, terör örgütüyle mücadelede herkese görev düştüğünü bildirdi. Komite, terör iç ve dış desteklerine bakıldığında, mücadelenin bir terör örgütüne karşı olmaktan çok öteye geçtiğini de vurguladı. “Türk ulusu teröre karşı alınacak her tedbirin ve sergilenecek kararlılığın arkasında bulunacaktır” diyen rektörler, Amerikalı, Iraklı ve Avrupalı askeri ve siyasi yetkililerin tutumlarını da eleştirdi.
- GÜL İÇİN İKİNCİ RÖTUŞ – Hukukçular referandumda kabul edilen değişiklikle Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresinin 5 yıla indiğini belirtirken, AKP’liler cumhurbaşkanının görev süresindeki değişikliğin yeni dönem için geçerli olacağını savunuyor. AKP, yeni anayasa taslağında Gül’ün bir kez daha seçilebilmesinin yolunu açacak.
27 Ekim
- · ABD YALNIZ BIRAKTI – Washington ile Ankara arasında, Irak’a sınır ötesi operasyon konusunda diplomatik temaslar sürüyor. Türkiye’nin sınır ötesi operasyonuna karşı çıkan ABD, olası nokta operasyonlarının Türkiye’nin halen Irak’ta bulunan askerlerince yapılması gerektiğini de savunuyor. Washington, terör örgütünün elinde bulunan 8 Türk askerinin kurtarılması konusunda da adım atmaya isteksiz. Irak’ın kuzeyi için “Kürdistan” ifadesini kullanan ABD Dışişleri Bakanı Rice, terör örgütünün bölgenin ücra köşelerinde eylem yaptığını belirterek “Bu nedenle onları çıkarmak çok güç” dedi. Koalisyon güçlerinin K.Irak’taki ABD’li Komutanı Tümgeneral Mixon, PKK’ye karşı ne yapmayı planladıkları sorusuna “Kesinlikle hiçbir şey” yanıtını verdi.
- · ASKER KÜRTLERE İZİN VERMEDİ –Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin Kürt grupları Ankara’ya muhatap aldırma çabası boşa çıktı. Genelkurmay Başkanlığı’nın uyarısı üzerine Kürt temsilciler Dizayi ve Abdullah resmi kurumlarda gerçekleştirilen görüşmelere sokulmadı. Kürtlerin teklifleri, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Irak heyetine Hilton Oteli’nde verdiği yemekte dinlendi. ABD’liler ise görüşmeleri yakından izleyerek arabuluculuk yapmaya çalıştı. Ancak sonuç alınamadı.
- · ABD GEZİSİNİ BEKLİYORUZ – Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Kuzey Irak’a yapılacak sınır ötesi operasyon İçin Başbakan Erdoğan’ın 5 Kasım’da ABD’ye yapacağı geziyi beklediklerini belirterek “Artık daha fazla oyalanmayacağız” dedi. Dışişleri Bakanlığı’yla uyum içinde olduklarını söyleyen Büyükanıt “ABD’mi, yoksa Irak mı yükümlülüklerini yerine getirmiyor?” sorusuna ise “Herkes üzerine düşen görevi yapmalı” diye yanıt verdi.
- · SBS’DE DİN SORUSU – Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı’nın yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı’nın ilki 21 ve 22 Haziran’da yapılacak. Sosyal bilgiler sorularının içinde din kültürü soruları da yer alacak.
- · ABD, TERÖRÜ CESARETLENDİRİYOR – TBMM Başkanı Toptan, diplomatik Türkiye’nin ciddi şekilde oyalandığını belirterek, “’Türkiye’ye hâlâ diplomatik yolları denemelisiniz’ diyenlerin söz ve davranışları, ciddi şekilde terör örgütünü cesaretlendirmektedir” dedi. Toptan, Danıştay’ın sansürü kaldırmasıyla ilgili olarak “Devletin bir kurumu olarak Danıştay’ın biraz daha dikkatli hareket etmesi gerekirdi” diye konuştu.
28 Ekim
- TERÖRE VE İRTİCAYA KARŞI BİRLİK MESAJI – Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajında terörist saldırılar ve irtica tehdidine dikkat çekti. Terör saldırılarında verilen şehitlerin TSK’nin mücadele azmini artırdığını vurgulayan Büyükanıt, “Bize bu acıları yaşatanlara, o acıları, hayal bile edemeyecekleri bir yoğunlukta yaşatacağız ve bu konuda kararlıyız” dedi. Ülkeyi karanlığa sürüklemek isteyenlerin önlerinde en büyük engel olarak Cumhuriyeti gördüklerini ifade eden Büyükanıt, Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş kazanımlarına kasteden irtica tehdidi karşısındaki en büyük dayanağın “laiklik” olduğuna dikkat çekti. Büyükanıt, laikliğin en güçlü savunucusunun ulusun kendisi olduğunu kaydetti.
- GÖRÜŞMELERE ZEBARİ ETKİSİ – Irak heyetinin Ankara’ya getirdiği öneri paketinin yeni olmadığı, paket içinde yer alan önlemlerin bir bölümünün Maliki’nin Ankara ziyarete sırasında “üzerinde mutabakata varılan” konular arasında bulunduğu belirtildi. Irak’ın Kürt kökenli Dışişleri Bakanı Zebari’nin telefonla Irak heyetini arayıp sürekli müdahale ettiği öğrenildi.
- TEK BAŞINA AYAKTA KALAMAZ – Türkiye’nin eski Terörle Mücadele Koordinatörü Başer, terör örgütü PKK’nin diğer odakların desteği olmadan tek başına ayakta duramayacağını söyleyerek örgütün örgütün arkasındaki güçlere dikkat çekti. Başer, PKK saldırılarının sorumlularının Talabani ve Barzani olduğunu belirterek bu iki isimin arkasındaki güçlerin de ABD ve AB olduğunu vurguladı.
- ERDOĞAN: AB SAMİMİ DEĞİL – Başbakan Erdoğan, Avrupa ülkelerinin PKK’yi terör örgütü kabul etmelerine karşın teröristleri Türkiye’ye iade etmediklerine dikkat çekerek, bu ülkelerin samimi olmadığını söyledi. Bölgede, Türkiye’ye karşın birtakım projelerin hayata geçirilmeye çalışıldığını ifade eden Erdoğan, “Buna stratejik ortağımız Amerika da dahil” dedi.
- TERÖRİSTE 150 AVRO – Terör örgütü ile bağlantılı kişilere, yaptıkları eylemlerin öncesi ve sonrasında yurtdışından 150’şer Avro gönderildiği belirlendi. Bu yolla 69 kişiye 25-30 bin Avro civarında para gönderildiği saptandı.
- KORSAN ÜNİVERSİTE KAPATILABİLİR – İstanbul Bakırköy’de YÖK’ten izinsiz kurulan, sınavsız, lise mezunu öğrenci alan ve çoğunluğunu türbanlı öğrencilerin oluşturduğu Alfred Üniversitesi’nin kapatılması söz konusu.
29 Ekim
- GÜN BİRLİK GÜNÜ – İslam ülkeleri arasında tek laik ve demokratik devlet olan Türkiye Cumhuriyeti, 84. kuruluş yıldönümünü yine bölücülük, irtica ve emperyalizmin tehlikeleri altında kutluyor. Cumhuriyetin 84’üncü yıldönümünü kutlayan Türkiye, sınırlarının ötesinden gelen terör tehdidi altında. Ülke içinde ise şeriat tehlikesi güncelliğini koruyor. Siyasilerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajlarında birlik ve beraberlik vurgusu ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyetin ilanının Türk tarihindeki dönüm noktalarından biri olduğunu dile getirdi. CHP lideri Deniz Baykal ise Cumhuriyet Bayramı’nı, Cumhuriyet’in kazanımlarını ve ulusal birliği koruma kararlılığıyla kutladıklarını belirtti.
- PKK İÇİNDE YABANCILAR VAR – Kuzey Irak’taki Kandil Dağı’na “elini kolunu sallayarak” giderek PKK’lilerle görüşen Batılı gazetecilere Sunday Times gazetesinin muhabiri de katıldı. Gazetenin haberinde, PKK’lilerden birinin, “3bin kişilik güçleri içinde en az 3 ingiliz olduğu” ve örgüt üyeleri arasında Alman, Yunan, Rus,İranlı ve Arapların da bulunduğu iddiasına yer verildi. Haberi yazan muhabir, PKK kamplarına giden yolun tarifini Irak ordusu üniformalı askerlerden aldıkların yazdı.
- TERÖR ANLAŞMASI DONDURULDU – Türkiye ile Irak arasında geçen ay imzalanan Terörle Mücadele Anlaşması’nın onayına ilişkin süreç, Irak heyetinin Ankara’ya gerçekleştirdiği ziyaretin ardından askıya alınıyor. Anlaşmanın yakın gelecekte onay için TSMM Genel Kurulu’na getirilmesinin planlar dahilinde olmadığı belirtiliyor.
- İHRAÇ EDERİM AMA TESLİM ETMEM – Mesut Barzani, “Hiçbir Kürt’ü bölge ülkelerinden birine teslim etmeyeceğini” yineleyerek “PKK üyelerini Kürdistan bölgesinden ihraç edeceğim, ancak teslim etmeyeceğim” ifadesini kullandı.
- GÜLEN ŞOVUNA AKADEMİK KILIF – Londra’da Fethullah Gülen hareketinin tanıtıldığı üç günlük uluslar arası konferans sona erdi. “Dönüşüm Geçiren İslam Dünyası: Gülen Hareketinin Bu Sürece Katkıları” konulu konferansta Gülen hareketine övgüler yağdırıldı. Konferansta Gülen hareketinin hedefinin “İslamın evrensel bir inanç olabileceğini göstermek” olduğu ve görüşlerinin insan haklarına katkı sağladığı öne sürüldü.
30 Ekim
- · TÜRKİYE TEK YÜREK- Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında kenetlenen milyonlar teröre en anlamlı yanıtı verdi. Cumhuriyetin 84. yıldönümü tüm yurtta büyük bir coşkuyla kutlandı. Teröre karşı meydanları, sokakları dolduran milyonlar, kurtuluşun ve kuruluşun kazanımlarını koruma kararlılıklarını dile getirdiler. Meydanlar kırmızı beyaz bayrak denizine dönüştü. Kadınlar, çocuklar, yaşlı-genç yurttaşlar Cumhuriyete sahip çıkmanın gururuyla yürüdüler. Genci yaşlısı binlerce yurttaş, Atatürk’ün mozolesini çiçeklerle donattı. Türk bayrakları ile Anıtkabir’e koşan ziyaretçiler arasında yurdun dört bir yanından gelen yurttaşlar da yer aldı. Daha önceki yıllarda yurttaşlar, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sevgi gösterisinde bulunurlardı. Bu yıl böyle bir tablo yaşanmadı.
- · GÜL DEVLETLE TOPLUMU AYIRDI! – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün gündüz saatlerinde sadece devlet erkânının katıldığı bir resepsiyon verdi. Eşsiz davetiye nedeniyle konuklar da resepsiyona eşsiz katıldı. Böylece askerlerle yaşanabilecek olası bir türban krizi de aşılmış oldu. Gül bugün türbanlı eşi Hayrünnisa Gül’ün de katılacağı ikinci bir resepsiyon verecek. Eşli davetiye gönderilen resepsiyona işadamları, sivil toplum örgütleri, sanatçılar ve gazeteciler de katılacak.
- · CHP’DEN GÜL’E PROTESTO – Gül’ün Cumhurbaşkanı olarak TBMM’de gerçekleştirdiği ilk Cumhuriyet Bayramı kutlama kabulüne CHP lideri Baykal ve hiçbir CHP milletvekili katılmadı. Büyükanıt-Erdoğan-Toptan üçlüsünün bir süre sohbet ettiği kabule milletvekillerinin ilgisi az olurken DTP’lilerin 5 milletvekiliyle katılmaları dikkat çekti. Büyükanıt ve Erdoğan, törene ilk kez Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak Katılan Haşim Kılıç’la tokalaşarak yeni görevinden dolayı kutladılar.
- · ÇATIŞMALARDA 3 ŞEHİT DAHA – PKK, Irak sınırında kıskaca alınırken Tunceli civarında da şiddetli operasyonlar sürüyor. Tunceli’de mayına basan bir uzman çavuş şehit oldu. Şırnak Cudi Dağı’nda çıkan çatışmada 2 asker şehit düşerken Siirt’te de bir üsteğmen yaralandı.
- · BARZANİ MEŞRUİYET PEŞİNDE – Kürt lider, terör örgütünü pazarlık aracı yaparak kendisini resmi muhatap olarak kabul ettirmek istiyor. Türkiye’yi bağımsız bir Kürt devleti önünde büyük bir engel olarak gören Barzani, Türkiye’nin PKK ile mücadele konusunda masaya oturup, kendisini resmi muhatap olarak kabul etmesi durumunda, hukuken elini güçlendirmiş olacak. Böylece, Türkiye bölge ülkeleri arasında Irak’ın kuzeyini Irak Anayasası’ndaki, “Irak Kürdistanı Bölgesel Yönetimi” sıfatıyla İran’dan sonra resmen kabul etmiş ikinci ülke durumunda olacak.
- · SINIR ÖTESİNİ SAVAŞ İLANI SAYARIZ – Askeri çözüm seçeneğini dışarıda bıraktığı takdirde Türkiye’yle işbirliğine hazır olduklarını söyleyen Barzani, “Topraklarımızı işgal etmeleri veya harekât düzenlemeleri, savaş ilanı sayılacaktır” dedi.
- · İRAN’DAN SINIR ÖTESİNE DESTEK YOK – PJAK ile mücadele için defalarca sınır ötesi operasyon düzenleyen İran, Türkiye’nin olası bir harekâtına ilişkin olumlu tavrını, ekonomik nedenlerle değiştirdi.
- · AKP’DEN HİLELİ ZAMLAR – Genel seçim öncesi ‘zam yapmadık’ propagandasını kullanan hükümet, yerel seçim öncesini de kurtarabilecek fahiş oranda fiyat artışlarına sarıldı. Elektrik, su ulaşım zamları yerel seçime de uzak bir tarihte yapılmış oluyor.
31 Ekim
- ASKERE AĞIR SUÇLAMA – Terörle mücadelede umudunu hâlâ somut adım atmayan ABD’ye bağlayan Başbakan Erdoğan, 5 Kasım’daki Washington ziyaretinde her şeyi açık seçik konuşacaklarını söyledi. Erdoğan, Türkiye’nin “kendi göbeğini kesme noktasına geldiğini” belirtti. Televizyonda yorum yapan askerleri hedef alan Erdoğan, “Sıfatı ne olursa olsun, hangi görevde olursa olsun, ister emekli ister muvazzaf olsun, yaptıkları tek iş var, tahrik etmek. Bunlar sadece tahrik memuru olarak görev yapıyor” diye konuştu.
- NAMLULAR KUZEY IRAK’A ÇEVRİLDİ – Peşmergeler Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonuna karşı harekete geçerken sınırdaki tankların namluları da Kuzey Irak’a çevrildi. Nusaybin’de kamyon ve TIR’lara yüklenen mühimmat, sınırdaki birliklere ulaştırıldı. 3 askerin şehit olduğu Cudi Dağı ile Tunceli’nin Kutuderesi Vadisi’nin bir çok bölgesi helikopterlerle yoğun şekilde bombalandı. Tunceli’deki operasyon 8 bin askerle yürütülüyor. Silopi’de ise yaralı PKK’lileri tedavi etmek için yola çıkan 5 tıp fakültesi öğrencisi tutuklandı.
- BAĞDAT’LA GİZLİ PAZARLIK – 8 askere ilişkin olarak geçen Perşembe akşamından bu yana Ankara ile Bağdat arasında bir dizi gizli temas yaşandı. Irak Cumhurbaşkanı Talabani, AKP’ye mesaj gönderip, askerlerin kurtarılması için devreye girebileceğini bildirdi. Ankara, önce “evet” dedi. Ancak Talabani’nin, kayıp askerler konusunu, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonu yapmamasına ilişkin bir pazarlık unsuru haline getirme çabası içinde olduğu duyumları alınınca vazgeçildi.
- ÖZERKLİK İSTEDİLER – Diyarbakır’da yapılan Demokratik Toplum Kongresi’nde “ülke bütünlüğü içinde halkın yerel söz ve karar sahibi olmasını sağlayacak tüm farklılıkların kendini özgürce ifade edebileceği düzeyde özerklik” istemi benimsendi. DTP’li Demiraş, bu yapının federasyon ya da etnisiteye dayanmadığını belirtti. Öcalan’dan “Kürt halk önderi” diye söz edilen sonuç bildirgesinde Öcalan’ın İmralı’dan başka bir yere nakli ile tedavi sürecinin başlaması istendi.
- AKP’NİN SANSÜR ISRARI – Başbakanlık, Dağlıca’daki terörist saldırılarla ilgili yayınların durdurulması kararını kaldıran Danıştay’a itiraz ederek, kararın kaldırılmasını ve yürütmenin durdurulması isteminin reddini talep etti. Oysa Bakan Çiçek, 5 gün önce “Yargı kararlarına uymak ve uygulamak mecburiyeti vardır. İtirazımız yok” demişti.
- DEĞİŞEN ÇANKAYA – Gül’ün 29 Ekim nedeniyle verdiği resepsiyon türban şovuna sahne oldu. Cumhurbaşkanı Gül, önceki gün devlet erkânına verdiği resepsiyonun ardından dün de işadamları, sanatçılar ve sivil örgüt temsilcilerine resepsiyon verdi. Siyah-beyaz renklerden oluşan ve yere kadar uzanan kıyafeti ve beyaz türbanıyla Hayrünnisa Gül konukları Abdullah Gül ile birlikte kapıda karşıladı. Erdoğan’ın eşsiz geldiği resepsiyonda çoğunluğu AKP’lilerin eşleri olmak üzere 40’a yakın türbanlı kadın yer aldı. Başbakan Yardımcısı Çiçek’in eşi Gülşen Çiçek, Dışişleri Bakanı Babacan’ın eşi Zeynep Babacan ile Devlet Bakanı Yazıcı’nın eşi Selma Yazıcı türbanlı bakan eşleri arasında yer aldı.
- İMAM HATİBE YOL AÇILIYOR – AKP’nin 2008 Hükümet Programı’nda yer alan eğitimle ilgili hedefleri özellikle ortaöğretimde ve yükseköğretime geçişte köklü değişikliklere hazırlanıldığını gösterdi. Hükümetin öngördüğü değişiklikler gerçekleşirse, imam hatiplilerin, katsayı farklılığı olmaksızın, istediği alanda yükseköğrenim görmesi sağlanmış olacak.
- KEMER SIKMA BÜTÇESİ – 2008 bütçesinin görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Toplantıda operasyon tartışması yaşandı. DTP’li Hasip Kaplan, Kuzey Irak’a olası bir operasyonun bütçede değişiklik anlamına geleceğini belirterek, barış ve diyalog çözümünün tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise “Sınır ötesi operasyon olursa bütçede sınır yok. Vatan mevzubahis ise gerisi teferruattır. Biz kitabımızı, ölçümüzü biliriz” dedi. CHP’li Mustafa Özyürek de Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 68 oranında artırılmasını eleştirdi.
- YSK: İPTAL YETKİMİZ YOK – Halkoylamasına ilişkin kararın gerekçesini açıklayan YSK, ‘Seçmenin iradesi fesada uğramamıştır’ derken, karara karşı oy kullananlar seçmenin yanıltıldığına dikkat çekti.
- AVRUPA BİRLİĞİ 301’DE ISRARLI – Katılım Ortaklığı Belgesi taslağında ifade özgürlüğüne vurgu yapılırken koruculuk sisteminin de kaldırılması isteniyor. Ankara için Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde yol haritası niteliği taşıyan ve kasım ayında İlerleme Raporu ile birlikte yayımlanacak olan belgenin taslağında “Kıbrıs’ın tanınması” istenirken “TSK’nin siyasi yaşamdaki ağırlığı kısa vadede azaltılmalı ve Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmalıdır” ifadesi yer alıyor.