Ekim – 2008 de TÜRKİYE TABLOSU
1 Ekim
‘AKP’NİN DNA’SI ORTADA – CHP lideri Baykal asıl çeteleşme olayının Deniz Feneri’nde olduğunu söyledi. Baykal, Deniz Feneri soruşturmasıyla “AKP’nin DNA’sı”nın ortaya çıktığını belirterek “DNA, hücrelerin temel altyapısıdır. Kimliğinin mührüdür. AKP’nin DNA’sı Deniz Feneri olayında görüldü. Bu imtiyazlar Bakanlar kurulu kararıyla bunlara verilmiştir” dedi. Söz konusu olayda bir “siyaset çetesi” bulunduğunu vurgulayan Baykal, “Asıl çeteleşme Deniz Feneri’nde. Yapay çete üretmeye kimse çalışmasın” diye konuştu. Baykal, Başbakan Erdoğan’a canlı yayında tartışma önerisini ve dokunulmazlıkların kaldırılması çağrısını yineledi. Erdoğan’ın “Ona prim verecek adım atmam” sözlerini değerlendiren Baykal, “Niye bu kadar karamsar, umutsuzsun. Belki kendin prim yaparsın. Niye kendine güvenmiyorsun. Başlangıçta havlu attın. O prim yapar diyorsun. Belki sen yaparsın, geliver canım” dedi.
HÜKÜMET SAĞLIĞI ÖZELLEŞTİRDİ – Tıp Kurumu’nun hazırladığı rapor, AKP hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında uyguladığı politikalarla sağlık hizmetini özelleştirdiğini ortaya koydu. Türkiye’deki hastanelerin yüzde 28.5’ini oluşturan özel hastanelere ayrılan kaynak AKP’nin iktidarda olduğu 6 yıl içerisinde 14 kat arttı.
4 Ekim
TÜRKİYE ON BEŞ ŞEHİDİNE AĞLIYOR – Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Karakolu’na PKK tarafından saldırı düzenlendi. Roketatar, havan, dokça ve otomatik silahların kullanıldığı saldırıya, Kuzey Irak’taki teröristlerce uzun menzilli silahlarla destek verildi. Saldırıda 15 asker şehit oldu, 6’sı ağır 21 asker yaralandı. Saldırıya yaklaşık 400 PKK’li teröristin katıldığı bildirildi. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Gürak, çatışmalar süresince 23 PKK’linin öldürüldüğünü açıkladı. Saldırıyı gerçekleştiren teröristlerin ardından sınırı geçen özel timler sıcak takip yaptı. Hava destekli operasyonlar sırasında çatışmalar çıktı.
OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI – Şemdinli’de 15 askerin şehit edilmesinin ardından devletin zirvesi Ankara’da bir araya geldi. Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, yurtdışı gezisini keserek Türkiye’ye dönen Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, terörle mücadelenin her koşulda sürdürüleceği ve alınan bütün tedbirlerin kararlılıkla uygulanacağı belirtildi.
TEPAV YALANI ORTAYA ÇIKTI – Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, bütçenin Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 4 milyar YTL fazla değil, 7 milyar YTL açık verdiğini bildirdi. Vakfa bağlı bir enstitünün raporuna göre, İşsizlik Sigortası Fonu ve Özelleştirme Fonu gelirlerinden bütçeye aktarılan kaynak bütçeye gelir yazıldı. Ayrıca Konut Edindirme Yardımları hak sahiplerine, Hazine’den Ziraat Bankası aracılığı ile yaklaşık 2.8 milyar YTL civarından ödeme yapıldı. Bu ödemeler ödeneksiz olarak yapıldığı için bütçe açığı daha az hesaplandı.
HAİN SALDIRIYA LANET YAĞDI – TOBB, TİSK, Türk-İş, Hak-İş, Türkiye Kamu-Sen ve TESK temsilcilerinin yaptıkları ortak basın açıklamasında, saldırının ulusun ortak geleceğini, çocukların aydınlık yarınlarını, istikrarı, ülke bütünlüğünü ve demokrasiyi hedef aldığı belirtilerek “Teröristler asla hedeflerine ulaşamayacaklar” vurgusu yapıldı. Türkiye Barolar Birliği, kurumların özeleştiri yaparak yeni çözümler üretmek zorunda olduğunu açıkladı. Sivil toplum örgütleri hükümeti göreve çağırırken emekli Albay Erdal Sarızeybek de , “AKP hükümeti, terörle mücadelede somut adımlar atmayarak ulusal güvenliğimizi riske atmakta” dedi.
7 Ekim
SALDIRIDA İSTİHBARAT BİLMECESİ – Aktütün saldırısının ardından ABD’nin yeterli istihbarat verip vermediği tartışma konusu oldu. Askeri uzmanların Cumhuriyet gazetesine verdiği bilgilere göre, Aktütün saldırısında kullanılan top ve Dokça marka ağır silahların, ateşlenmediği sürece termal kameralar tarafından görülemediğini ancak ABD’nin elinde bulunan “SAR Radar Sistemi” ile görülmemesinin imkansız olduğunu belirtiyorlar.
YERLİLER KIYMETE BİNDİ – Kriz yurttaşı tedirgin etti. Bankalar arası mevduat transferleri hız kazandı. Küresel kriz Türkiye’deki yabancı bankalara olan güveni de sarstı. Son yıllardaki satın almalarla yabancı payı yüzde 50’yi bulan Türk bankacılık sektöründe yerli bankalara olan rağbet küresel krizle birlikte arttı. Türkiye’deki bankaların yurtdışındaki hakim ortağının geleceğine dair kuşku duyan müşteriler, birikimlerini yerli oranı yüksek olan bankalara aktarma yarışına girdi.
10 Ekim
ANADOLU KAN AĞLIYOR – Hükümet ‘Krizden etkilenmedik’ dese de sanayici ve esnaf ‘Dayanamıyoruz’ diyor. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Murat Karteper ‘Kriz dalgası şimdiden Türkiye’yi etkisi altına almıştır’ diyerek acil önlem planı çağrısında bulundu. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Eren piyasalarda hareketin tamamen durduğunu ve ciroların düştüğünü söyledi. Trabzon Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Sabır piyasada daralma beklediklerini söyledi. Bursa’da dünya otomotiv devlerinin üretimi kesmeleri, Avrupa’da satışların düşmesiyle durgunluk ve işsizlik beklentisi başladı. Çorumlu sanayiciler Türkiye’nin krize hazır olmadığını düşünüyor. Gaziantep’te son üç yılda 25 bin kişi işten çıkartıldı. Antalya’da kriz öncesinde de sıkıntıda olan esnaf dayanacak gücünün kalmadığını belirtiyor. Antalya Esnaf Odaları Birliği faizsiz kredi istiyor.
TRT’DE PERSONEL ÇELİŞKİSİ – Yüzlerce personeli ‘kızağa’ çeken Şahin, 40 müşavir kadrosu oluşturdu. TRT’de yıllardır görev yapan yüzlerce personeli “araştırmacı” kadrosuna atayarak işlevsizleştiren, sanatçı kadrolarını iptal eden Genel Müdür İbrahim Şahin 19 yeni kadro unvanı belirledi. Genel müdüre bağlı 10 müşavir kadrosuna ek olarak 20 araştırmacı ve Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı için de 40 yeni müşavir kadrosu oluşturuldu.
14 Ekim
‘KAÇAN SUÇLU KEDİDİR’ – Erdoğan’ın demokrasiyi terörle mücadelenin önünde engelmiş gibi koyarak “kükrediğini” kaydeden Baykal, “Başbakan’ın demokrasi aşkı, işkenceden geçen çocuğun ölümünde niye harekete geçmedi?” açıklamasını yaptı. Baykal dokunulmazlık çağrısı konusunda da “Kaçan suçlu kedidir” dedi.
HÜKÜMET İŞKENCEYİ KABUL ETTİ – Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, karakolda ve Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitiren Engin Ceber’in ailesinden özür diledi. Olayla ilgili soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Şahin, 19 kişinin görevlerinden uzaklaştırıldığını söyledi. Şahin, “Sorumlular yasalar çerçevesinde hak ettiği cezayı alacaktır” dedi.
FETHULLAH GÜLEN YEŞİL KARTINA KAVUŞTU – Gülen ABD’de sürekli oturma izni sağlayan yeşil kartı almaya hak kazandı. Gülen, “olağanüstü yetenekleri olan yabancı eğitimci” statüsü başvurusuna yönelik Pensilvanya Doğu Bölgesi Mahkemesi’nde görülen davayı 16 Temmuz’da kazanmıştı. Yetkililer, Gülen’in belli bir süre sonunda ABD vatandaşlığına hak kazanacağına dikkat çektiler.
KADIN İLAHİYATÇIYA ÖLÜM TEHDİDİ – Türbanın siyasal İslamın ürünü olduğunu, kadınlarla erkeklerin birlikte namaz kılabileceklerini söyleyin İslam Felsefesi Uzmanı Emel Yalçın, artan ölüm tehditleri nedeniyle Konya Valiliği’nden koruma istedi.
16 Ekim
BAŞBUĞ’DAN SERT ÇIKIŞ – Genelkurmay Başkanı: TSK’ye yönelik sınırları aşan eleştiriler doğru bilgiye dayanmıyor. Orgeneral İlker Başbuğ, Aktütün saldırısının ardından TSK’ye yöneltilen “sistemli eleştirilere” çok sert ve yüksek ses tonuyla yanıt verdi. İsim vermeden Taraf ve dinci gazeteleri hedef alan Başbuğ, “Terör örgütünü başarılı gibi gösterenler, akan ve akacak kandan sorumludurlar” dedi. Aktütün saldırısının incelendiğini ve inceleme sonuçlarının açıklanacağını söyleyen Başbuğ, “Herkesi dikkatli olmaya ve doğru yerde bulunmaya davet ediyorum” uyarısında bulundu. Genelkurmay’ın 17 askerin şehit olduğu Aktütün saldırısındaki ihmalini gösterdiği iddia edilen görüntülerin “farklı zaman ve yerlerdeki görüntülerin bir araya getirilerek Aktütün baskınıymış gibi sunulduğu” ileri sürüldü. Star TV’nin haberine göre başta Taraf gazetesi olmak üzere çeşitli basın yayın organlarında yer alan üç görüntüden ikisi Aktütün’ü değil, Kandil Dağı ve Balinda Vadisi’ni gösteriyor. Söz konusu görüntülerdeki tarihlerde tutmuyor.
ENGİN ÇEBER HER YERDE DÖVÜLMÜŞ – Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı, işkence sonucu yaşamını yitiren Çeber ile arkadaşlarını gözaltına alan ekipteki 19 polisin ifadesini aldı. Polislerin ifadeleri gözaltındaki kötü muameleyi tüm açıklığıyla ortaya koydu. Polis otosunda bile şiddet uyguladıklarını kabul eden polisler ağız birliği ederek, “İşkence yapmadık, orantılı ve kademeli güç kullandık” dediler. İfadelerde en dikkat çeken ise Çeber ve arkadaşlarının parmak izlerinin savcının talimatıyla “orantılı güç kullanılarak” alınması oldu.
SOLDA YEREL SEÇİM ORTAKLIĞI – CHP lideri Baykal ile SHP lideri Karayalçın Ankara belediye başkan adaylığı konusunda uzlaştı. Baykal, Karayalçın’ın Ankara Büyükşehir Belediye başkan adaylığı konusunda sürecin başladığını söyledi.
17 Ekim
ÜZMEZ’E ÖZEL YASA HAZIRLIĞI – Çocuğa yönelik cinsel suçlarda geri adım hazırlığı. Adalet Bakanlığı’nda çocukların cinsel istismarına ilişkin suçlara bakan Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin önerileri doğrultusunda evlenme yaşını 14’e indiren,tecavüzde şikayet yaşının 15’ten 14’e düşüren yasa değişikliği için hazırlık yapıldığı ortaya çıktı. Düzenleme yasalaşırsa, 14 yaşındaki çocuğa tacizden yargılanan dinci Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez de cezadan kurtulacak Evlilik yaşının ve reşit olmayanlarla cinsel ilişkide şikayet yaşının düşürülmesine ilişkin düzenlemeye sert tepki gösteren CHP’li Arıtman, bunların “Hüseyin Üzmez’i kurtarma düzenlemesi” olduğunu söyledi. Arıtman, “16 milyon çocuğu AKP’nin insafına terk etmeyeceğiz” dedi.
‘BAŞKENTİ KURTARMALIYIZ’ CHP’den belediye başkan adaylığı netleşen Murat Karayalçın, Baykal ile vardıkları mutabakatı “Yeni bir dönem başlıyor” diye değerlendirdi. Karayalçın merkez sağdan olumlu tepkiler aldığını, DSP lideri Zeki Sezer’le de görüşeceğini belirtirken, “Şimdi Ankara birlikteliği öneriyorum. Başkenti bu yönetimden kurtarmalıyız” dedi.
18 Ekim
SANAYİCİLER ŞİKAYETÇİ – Türkiye’de 2 senedir reel sektörde ciddi sıkıntı yaşandığını belirten İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, krizin reel sektöre sıçraması halinde, Türkiye’nin krizin altında kalacağını vurguladı. Küçük, bazı kamu bankalarının kredileri geri çağırdığını belirterek “Yanlış yapıyorlarsa bedelini reel sektör ödememeli” dedi.
‘BAHAR BİTTİ’ – Küresel sermayenin önemli bankalarından Türkiye’ye “Bahar bitti” yarısı geldi. JP Morgan, “Şirketler döviz riski altında, yerel seçim, Ergenekon, Deniz Feneri politik riski arttırıyor” yorumunu yaptı. Morgan Stanley “İşten çıkarmalar ve iflaslar yaşanacak” derken Citibank özel sektörün yüksek döviz açığına dikkat çekti.
21 Ekim
MÜDAHİL OLMAK İSTEMİ – Cumhuriyet gazetesi avukatlarının Ergenekon davasına müdühil olarak katılma talebi 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından görüşülüyor. Cumhuriyet gazetesi başyazarı İlhan Selçuk, savcılar hakkında kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle, Yeni Gün Haber Ajansı da “haksız itham” ve “mesleki itibara saldırı” gerekçeleriyle soruşturmayı yürüten Ergenekon savcılarına dava açmıştı. Avukatlarımız, davaya müdahil olmak için de mahkemeye başvurmuşlardı.
GİZLİ TANIK SORUN OLUR – Ergenekon davasındaki gizli tanıkların “perdelenmesi”, adil yargılamadaki silahların eşitliği ilkesi yönünden tartışmaları beraberinde getirecek bir özellik taşıyor. Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıcı Rıza Türmen, tam gizliliğin sorun yaratabileceği uyarısında bulunuyor. AİHM gizli tanıklarda., sanıkların savunma hakkını ortadan kaldırmama, silahların eşitliği ilkesine uygun olma ve iddianın tek dayanağının gizil tanık ifadesi olmaması koşulunu arıyor.
‘İDDİANAME DA VİNCİ ŞİFRESİ GİBİ’ – Ergenekon davası dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz The Independent gazetesi dava haberini “Demokrasinin sınavı” başlığıyla verirken iddianameyi Dan Brown’un romanına benzetti. Muhaliflerin “Erdoğan AKP aleyhine açılan kapatma davasının öcünü alıyor” yorumuna da yer veren İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Dava, iktidardaki parti ile askerler arasındaki gerilimleri canlandırabilir “ yorumunu yaptı.
22 Ekim
YENİ GÖZALTI – “Ergenekon” soruşturması kapsamında Eski Cumhuriyet Savcısı Ertaç Giray ve koruması gözaltına alındı. “Terör örgütü üyesi olmakla” suçlanan Giray, Ergenekon sanıklarından emekli Binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk’ün avukatlığını yapıyordu. Giray’ın evinde arama yapan İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bazı evraklara el koydu. Ekiplerce evdeki bilgisayarda da inceleme yapılarak bilgiler kopyalandı.
YABANCILAR DOLARI UÇURDU – Gelişmekte olan ülkelerden çıkış telaşı ve akşam yoğunlaşan alımlar kuru 1.60 YTL’ye çıkardı. Küresel yangın gelişmekte olan piyasalara sıçrarken en büyük sarsıntıyı Türkiye yaşadı. Yabancı bankaların dolar alımlarını dengeleyen yerli bankaların da döviz piyasasında satıştan alıma geçmesi kuru bir günde yüzde 6 yükseltti. Fed Başkanı Bernanke’nin yatırım fonlarının ellerindeki hisse senetlerini alacağını açıklaması fitili ateşledi.
GELİR DAĞILIMI AYIBI – OECD raporuna göre, OECD üyesi 24 ülke arasında Türkiye, zengin ve yoksullar arasındaki uçurumun en çok arttığı ülkeler liginde ikinci sıraya oturdu. OECD ülkelerinde en zengin yüzde 10’luk kesim, en yoksul yüzde 10’un 9 katı kadar gelir sağladı. ABD’de Türkiye’nin ardından üçüncü sırada yer aldı.
‘TÜRBAN 2. PLANA DÜŞÜRÜR’ – Yüksek Mahkeme’nin gerekçeli kararında kadına koruma. Anayasa Mahkemesi, üniversitelerde türbanın önünü açan anayasa değişikliğinin iptalinin gerekçeli kararını tamamladı. Gerekçeli kararda, AİHM’nin İsviçre’de derslere türbanla giren Lucia Dahlab adlı öğretmene ilişkin kararına atıfta bulunuldu. İsviçre Dahlab davasında AİHM, “türban takan kadının erkeğin yanında ikinci plana düşeceğine” işaret ediyor.
POLİS İŞKENCESİ SAKLANIYOR – Karakolda ve cezaevinde gördüğü işkence doktor raporuyla kanıtlanan Engin Çeber’le ilgili soruşturmada müfettişler ‘gözaltında şiddet olmadığını’ ileri sürdü.
ERDOĞAN’IN RAPORU – MHP lideri, Erdoğan’ın 1991’de RP İstanbul İl Başkanlığı döneminde hazırladığı terör raporunu açıkladı. Raporda “Kemalist devletin geleneksel zora ve silaha başvuru yöntemi artık iflas etmiştir” deniliyor.
23 Ekim
SICAK PARA ERİDİ GİTTİ – Kısa vadeli yabancı sermayenin Türkiye’deki portföyü 10 ayda 47.6 milyar dolar kazandı. Küresel kriz nedeniyle son haftalarda rekor hızla eriyen sıcak para hacmi, 10 Ekim itibarıyla 59.5 milyar dolara indi. Yalnızca eylül ayında yaklaşık 8 milyar küçülen sıcak para, 10 Ekim’e kadar olan süreçte 13.8 milyar dolar eridi. Büyümesini dış kaynağa bağlayan Türkiye, küresel kriz nedeniyle yüksek risk altında. Küresel likidite sıkıntısı, Türkiye’ye büyümesini sürdürebilmesi için yeni dış kaynak girişi olasılığını ortadan kaldırdı.
ERDOĞAN TUNCELİ’DE İSTENMEDİ – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın gezisi öncesinde kent merkezindeki polis noktasına önceki gece silahlı saldırı düzenlendi, Türk Telekom Müdürlüğü’nün bahçesinde bomba bulundu. Aralarında milletvekili Şerafettin Halis ve Belediye Başkanı Songül Erol Abdil’in de bulunduğu binlerce DTP’li ise Cumhuriyet meydanında toplandı. Erdoğan’ın gezisini protesto eden grup, sloganlarla AKP il başkanlığı binası önüne kadar yürüyerek burada oturma eyleminde bulundu.
27 Ekim
SAVCININ HEDEFİ YİNE GAZETECİ – Ergenekon davasının savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla Ankara ve İstanbul’da dün sabah erken saatlerde Kanal Türk Televizyonunun eski yöneticilerinden gazeteci Merdan Yanardağ ile tutuklu sanık Tuncay Özkan’ın yardımcıları Anet Sahakyan, Fuat Garip ve şoförü Şener Öztürk gözaltına alındı.
ARANAN KİŞİ BAKANIN ORTAĞI ÇIKTI – CHP’nin son açıkladığı belge ile Cumhuriyet’in 4 yıl önce yayımladığı belge ilişkiler zincirini ortaya koyuyor. 2004’te Almanya’da yürütülen dolandırıcılık soruşturması kapsamında Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar’la birlikte arananlar listesinde yer alan AKP’li Veli Korkmaz’ın; İçişleri Bakanı Beşir Atalay, RTÜK Başkanı Zahid Akman ve Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman’la “ortak şirket” kurduğu belirlendi.
28 Ekim
TÜRBANCI REKTÖRE BÜTÇEDEN DESTEK – Aslan payı yandaşlara gitti. Türkiye’nin en büyük üniversiteleri olan İstanbul, Ankara, Hacettepe, ODTÜ, Anadolu ve Marmara üniversitelerinin bütçelerinde yapılan artış yüzde 7.5 ile yüzde 11.7 oranları arasında sınırlı kalırken, türbana destek veren rektörlerin atandığı üniversitelerin bütçelerindeki rekor artış dikkat çekiyor. “Türbana özgürlük” destekçisi rektörlerin üniversitelerinin bütçeleri yüzde 185’i bulan rekor oranlarda arttırıldı.
IMF İLE PAZARLIK – Başbakan Erdoğan destek bulamadı. Başbakan Erdoğan’ın IMF’nin baskılarına boyun eğmeyeceği yolundaki sözlerine karşılık Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, uluslar arası piyasalara güven verebilmek için IMF ile “birtakım düzenlemelerin” yapılması gerektiğini söyledi.
29 Ekim
TÜRKİYE’DE İŞKENCE ARTTI – Avrupa Birliği’nin ilerleme raporu ‘işkenceye sıfır tolerans’ diyen AKP hükümetini yalanlıyor. Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilgili yeni ilerleme raporunda Türkiye’de işkence vakalarında artış olduğu vurgulandı. 5 Kasım’da resmen açıklanacak olan raporda. Ergenekon davasına da yer verildi. 64 sayfalık raporda Ergenekon soruşturmasında gözaltı süresinin çok uzun olduğuna ve iddianamenin geç yayımlanmasına dair şikayetlerin bulunduğu belirtildi.
20 BİN YENİ İŞSİZ – DİSK Başkanı Çelebi, dünyayı saran küresel krizin Türkiye’yi, özellikle de çalışanları teğet geçmediğini belirterek, yılbaşından bugüne 20 bin DİST üyesinin işlerinden olduğunu söyledi. “Sırf Kayseri’de 16 bin kişi işinden atıldı. 4 bin işçi de ücretsiz izinde” diyen Çelebi, artık harekete geçme zamanının geldiğini söyledi. KESK Başkanı Sami Evren, krizin emekçilerin değil, doymak bilmeyen kar hırsının krizi olduğunu söyledi.
30 Ekim
TÜRKİYE İLE ARTIK MÜTTEFİK DEĞİLİZ – Eski CIA yöneticisi Fuller, ABD ile Türkiye’nin dış politika çıkarlarının örtüşmediğini hatta çeliştiğini vurgulayarak, “Türkiye ABD’nin müttefiki değil” dedi. Türkiye’nin artık ABD’den bağımsız hareket etmek istediğini belirten Fuller, “Türkiye’nin bölgedeki gücü ve yaratıcılığı bağımsızlığından kaynaklanacak” diye konuştu.
AP’DE KÜRTLERE SOYKIRIM İDDİASI – Ermeni ‘soykırım’ iddialarına karşı mücadele eden Türkiye bu kez de Avrupa Parlamentosu’nda Dersim olaylarıyla ilgili bir konferansla karşı karşıya. 13 Kasım’da yapılacak “Dersim38” konferansının afişinde Türk ordusunun Tunceli’de Alevi Kürtlere karşı soykırım uyguladığı iddia edildi. Konferansa DTP milletvekilleri de katılacak.
KRİZ BAHANESİYLE GELEN AF – AKP’nin gurbetçilerin paralarını Türkiye’ye çekmek için küresel krizi gerekçe göstererek getirdiği yasa tasarısından Kanal 7’ye af çıktı. Tasarıya göre, SPK raporunda eksik defter ve bilgi ibraz etmekle suçlanan Kanal 7 yöneticileri hakkında soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak. AKP’lilerin verdiği bir önergeyle de TMSF’de olan mevduat güvencesi yetkisi de 2 yıllığına Bakanlar Kurulu’na verildi.