1 Eylül
-
ÇATIŞMA YETKİSİ – BM, Lübnan’a gönderilecek asker için angajman kurallarını Ankara’ya gönderdi. Lübnan’da konuşlandırılacak askerin çatışma koşullarını içeren angajman kurallarına göre barış gücü karşı tarafın ateş açması, ateş açılmasa bile tehdit olarak algılanması ve düşmanca unsurları tespit etmesi durumunda çatışmaya girecek.
-
LİNCİ ÖVEN EMNİYET MÜDÜRÜNE TEPKİ YAĞDI – İstanbul’da Lübnan’a asker gönderilmesini protesto eden grubun dövülmesini “güzel bir tepki” olarak nitelendiren İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın saldırganları öven açıklaması CHP ve sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. CHP’li Sevigen, Bakan Aksu’ya yazdığı mektupta, “Linç girişimine övgüler yağdıran bir emniyet müdürü, her kesimi derinden yaraladı” dedi. CHP olayı soru önergesiyle TBMM gündemine taşırken; İHD İstanbul Şubesi de Cerrah hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.
-
KÖPRÜYE FAHİŞ ZAM – Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine dün geceden itibaren yüzde 20 ile yüzde 50 arasında zam yapıldı. 2004 yılında yüzde 50 zam yapılan köprüye bu yıl da yüzde 30’un üzerinde zam yapıldı. Boğaz köprülerinden geçiş ücreti birinci sınıf araçlar için 3 YTL’ den 4 YTL’ ye çıktı. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, zamma gerekçe olarak artan inşaat maliyetlerini gösterdi.
-
DÜNYA BARIŞI UNUTMASIN – 2. Dünya Savaşı’nın başladığı tarih olan 1 Eylül, 50 yıl sonra ‘Dünya Barış Günü’ ilan edildi. 1945 yılında sona eren savaşta yaklaşık 52 milyon insan ölmüştü. Barış Günü’nün ilan edilişinden 22 yıl sonra bugün ise dünya hâlâ silahlar ve savaşlarla viraneye çevriliyor. Bu savaşlardan her zamanki gibi en çok etkilenen çocuklar ve kadınlar. Dağılan aileler, yıkılan evler, açlık, susuzluk ve bir de üstüne savaşın getirdiği psikolojik yıkım. Türkiye ise ‘1 Eylül Dünya Barış Günü’ ne, Lübnan’a savaşma ihtimaline karşın asker gönderme kararı, MKEK’nin taksitle silah satışı tartışmaları arasında giriyor.
-
ORMANLARI KADRO YAKTI – Eski Orman Genel Müdürü Nasırlı, orman yangınlarındaki yetersizlikle kadrolaşmanın sıkı bağ içinde olduğunu söyledi. Nasırlı, Bakan Pepe’nin göreve başlar başlamaz üst düzey yöneticileri emekli olmaya zorladığını belirterek, “AKP hükümetinin icraata başlamasıyla birlikte yaptığı kadrolaşmalar, ormancılıkta yanlış uygulamalara gidilmesine sebep olmuştur” dedi.
-
IMF KOTASINA SEMBOLİK ARTIŞ – Uluslar arası Para Fonu (IMF), Türkiye, Güney Kore, Çin ve Meksika’nın Fon’daki kota paylarını, yaklaşık 1.8 puan yükseltecek. Türkiye’nin, halen Fon’da yüzde 0.46 oranında kota payı bulunuyor.
2 Eylül
-
ERDOĞAN BM İLE ÇELİŞTİ – Ulusa Sesleniş konuşmasında Hizbullah’ ın Lübnan’ın egemenlik sorunu olduğunu ve Hizbullah’ ın silahsızlandırılması gibi bir görevin de BM Barış Gücü için söz konusu olmadığını söyleyen Erdoğan’ı BM kararı yalanlıyor. BM kararında barış gücünün bu görevi yerine getirebilmesi için Lübnan ordusuna yardımcı olması istenirken söz konusu görevinin engellenmeye çalışılması durumunda güç kullanılabileceği belirtiliyor. Başbakan Erdoğan barış gücünün “barışı korumakla” görevlendirildiğini, olmayan bir barışı tesis etmeyeceğini, yani savaşan bir güç olmayacağını ileri sürerken de BM kararı ile çelişti. 1701 numaralı karar, barış gücünün, Lübnan hükümetinin ülkeye izinsiz olarak giren silahların ve öteki askeri mühimmatın engellenmesi için sınır bölgelerini ve öteki giriş bölgelerini güçlendirmesi sırasında yardımcı olmasını öngörüyor.
-
ÖLÜMCÜL GÜÇ KULLANILACAK – BM tarafından Türkiye’ye gönderilen angajman belgesi askerlere bölgedeki herhangi bir karışıklıkta tutuklama yetkisi veriyor. Belgeye göre UNIFIL, kendisine ya da diğer BM personeline karşı düşmanca bir amaç saptaması durumunda ölümcül güç kullanabilecek. BM askerine karşı direniş, aldatma ya da oyalamaya yönelik hareketlerde yine ölümcül güç kullanma dahil olmak üzere güç kullanmayı içeriyor.
-
HİZBULLAH’LA ÇATIŞABİLİRİZ – AKP Balıkesir Milletvekili Çömez, Lübnan konusunda hazırladığı raporda, barış gücünün barışı sağlamasının zayıf, Türk askerinin Hizbullah ile çatışmasının ise yüksek bir ihtimal olduğunu belirtti. Çömez, parti yönetimine “ABD, Çin ve Rusya gibi büyük devletler neden barış gücüne asker göndermiyor? Türkiye’nin asker göndermekle masada olacağı ifade ediliyor. Bu masa nasıl bir masadır, neler bekleniyor” diye sordu.
-
GENÇLERİ TABUTTA GÖRMEK İSTEMİYORUZ – Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Musa Çam, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Lübnan’a asker göndermeye karşı çıkanları “vatana ihanetle” suçlamasına tepki göstererek , “Asıl ihanet, ABD çıkarları için vatanı ve gençlerimizi peşkeş çekmektir” dedi. Çam,AKP’ nin tezkere kararıyla savaş karşıtlarından 1 Mart tezkeresinin reddedilmesinin rövanşını almak istediğini söyledi. DİSK, “ İnsanları Tabutta Görmek İstemiyoruz, ASKER GÖNDERME! “ kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde bir dizi eylem yapacak olan DİSK üyeleri, sloganlar atarak Taksim’deki OLEYİS Marmara Bölge Şubesi önünden Taksim Gezi Parkı’na yürüdüler. DİSK Genel Sekreteri Çam, burada yaptığı açıklamada, Dünya Barış Günü’nün adına uygun kutlanamadığını söyledi.
-
DİNCİ BASININ TİRAJ YALANI – Anadolu’da Vakit, Yeni Şafak, Zaman ve Milli Gazete’nin gerçek tirajının toplam 79 bin olduğu belirlendi. Hürriyet gazetesi yazarı Tufan Türenç, dünkü yazısında, Zaman gazetesinin tirajını 500 bin olarak ilan ederken, satışının yalnızca 31 bininin bayilerde yapıldığını, geri kalanını kendi “yöntemleri” ile abonelerine dağıttığını yazdı.
-
EKMEĞE YÜZDE 10 ZAM – Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, ekmeğe üç yıldır zam yapmadıklarını, ancak bu süre içerisinde maliyetlerde ve girdilerde önemli oranda artış olduğunu söyledi. Balcı, “Başta akaryakıt olmak üzere girdi maliyetleri de önemli ölçüde arttı. Bu nedenle ilgili oda başkanlarıyla görüşmelerimizi yaptık. Önümüzdeki bir ya da bir buçuk ay içerisinde ekmeğe yüzde 10 ila yüzde 15 arasında zam yapmayı planlıyoruz” dedi.
-
ÇELİK, İMAM HATİP OYUNUNU YALANLAYAMADI – Yatılı bölge okullarından mezun olanların yatılı imam hatiplere yerleştirildiğine ilişkin haber bakanlık tarafından yalanlanırken, Bakan Çelik, “Bunun neresi kötü?” diye sordu.
-
İHANETİN İTİRAFI – Erdoğan’ın Lübnan’a asker gönderme konusundaki açıklamaları, muhalefetin sert tepkisine yol açtı. Lübnan’a asker gönderilmesini istemeyen muhalefet partilerini, ‘milletin geleceğine ihanet etmek’ le suçlayan Erdoğan, muhalefet temsilcileri tarafından aynı suçlamayla yanıtlandı. CHP’li Özyürek, Erdoğan’ın sinirlerinin bozulduğunu söylerken MHP’li Şandır, açıklamalarıyla başbakanın kendi ihanetini itiraf ettiğini belirtti.
-
TAŞUCU YASADIŞI KULLANILDI – ABD’nin sevkıyat yapmak için kullanabileceği limanların tebligatla belirlendiğini ve bu limanlar arasında Taşucu Limanı’nın bulunmadığını belirten CHP’li Seyhan, Türkiye’nin ABD’nin silah deposu olarak kullanıma açıldığını savundu.
-
TÜRKİYE KORSAN YAZILIMDA İLK SIRADA – Dünyada satılan her üç CD’den birinin kaçak olduğu belirtildi. Türkiye, yüzde 66’lık korsan yazılım kullanım oranıyla ilk sırada yer alıyor. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube’ye bağlı İnternet ve Bilişim Suçları Birimi Amiri Dinçer Ay: Gerçekleştirdiğimiz bir baskında 5 bin adet çocuk pornosu CD’si ele geçirdik. Yakaladığımız kişi hakkında komşuları “çok beyefendi” diyorlardı.
-
ÇAĞDIŞI UYGULAMA – AKP iktidarının öğretmenevlerindeki uygulamaları büyük tepki çekiyor. Kilis’te öğretmenlerin tek dinlenme yeri olan Öğretmenevi’ de cemaat, vakıf, ve derneklerin toplantılarına, harem-selamlık düğünlere izin veriliyor, lokale yerleştirilen kamerayla öğretmenler izleniyor Gaziantep Öğretmenevi’ nde kılık kıyafet yönetmeliğine uyulmazken, içki yasağı devam ediyor.
3 Eylül
-
ŞEHİT AİLELERİNİN İSYANI – PKK 3 yerde saldırdı, 6 şehit; oğullarının öldüğünü duyan anneler hükümete tepki gösterdi. PKK, Şırnak, Hakkâri ve Van’da 6 askeri şehit etti. Gencecik çocuklarını şehit veren aileler, AKP hükümetini istifaya çağırdı. Acılı aileler, “Hükümet Lübnan’a asker göndereceğine, bu acıyı dindirsin. Devlet büyüklerinin de çocuklarını doğuya göndersinler” diye isyan ettiler.
-
YALNIZCA AKP İSTİYOR – Cumhurbaşkanı, muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri asker göndermeye karşı çıkıyor. Tüm tepki ve eleştirilere karşın AKP, asker gönderilmesi konusundaki ısrarını sürdürüyor. Lübnan’a asker gönderilmesiyle ilgili tezkere TBMM’ye sunulurken geniş toplum kesimleri tezkereye karşı çıkıyor. NTV’ nin yaptığı ankete katılan 14 bin kişiden yüzde 25.14’ü Lübnan’a asker gönderilmesine “evet” derken yüzde 74.86’sı “hayır” oyu verdi. DİSK Ankara Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu ve Ankara Tabib Odası öncülüğünde, Lübnan’a asker gönderme tezkeresine karşı “Ankara Barış Yürüyüşü” yapıldı. Kortej, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın oğlu Bilal’ e gönderme yaparak yürüyüş sırasında sık sık “Çıkarsa tezkere, Bilal gitsin askere” sloganları attı.
-
TEK PAZAR BAŞLIKLARI AÇILMAZ – Avrupa Birliği Dönem Başkanı Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erki Tuominija, Türkiye’nin taahhütlerini yerine getirmemesi halinde, en azından tek pazarla ilgili başlıkların açılmamasının gündeme gelebileceğini ifade etti. Finli Bakan, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesinin “ciddi bir durum yaratacağını” söyledi. Tarafların kriz çıkmaması için ellerinden geleni yapmaları gerektiğini ifade eden Tuominija, “Kriz çıkması kaçınılmaz değil” diye konuştu.
-
TIP EĞİTİMİ YETERLİ DEĞİL – Akdeniz Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre öğrenci bile kendini yetersiz buluyor. Araştırmaya göre öğrencilerin çoğu ne kendini ne de aldığı eğitimi yeterli görüyor. Yüzde 33’ü hekimlik mesleğinin kutsallığına inanmazken, sadece yarısı hekimlerin kendi çıkarlarından önce halkın sağlığıyla ilgilenmesi gerektiğini savunuyor.
-
74 İL TURİZMDEN SIFIR ÇEKTİ ! – Türkiye’deki illerin yüzde 91’i, yabancı gecelemelerinden yüzde 1’in altında pay alıyor. Yabancıların en çok geceleme yaptığı iller Antalya, Muğla ve İstanbul. Yabancıların yaptığı toplam gecelemelerinden söz konusu üç ilin aldığı pay yüzde 87.
4 Eylül
-
KATİLE CAMİDE LİNÇ – Fatih’te emekli imamı kalbinden bıçaklayan 1 kişi çevredekiler tarafından dövülerek öldürüldü. Nakşibendi tarikatı camisi olarak bilinen İsmailağa Camisi’nin emekli imamı Bayram Ali Öztürk dün sabah cemaatle yaptığı bir sohbet sırasında “Allah” diye bağırarak üstüne atlayan Mustafa Erdal adlı kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Erdal da cemaat tarafından linç edildi. Olayın emniyet kayıtlarına “Saldırgan, başını mihraba vurarak kendisini öldürdü” şeklinde yansıması ise “Her dönemde iktidara yakınlığıyla bilinen tarikatın üyeleri korunuyor mu” sorusunu akıllara getirdi.
-
DİN SAVAŞINDA TARAF OLMAYIN – CHP Lideri Deniz Baykal, Lübnan’a asker gönderme konusunda hükümeti uyardı. Türk askerinin Lübnan’a gönderilmesini öngören tezkerenin muhalefetin “çatışma olacak” görüşünün haklılığının itirafı olduğunu belirten Baykal, “BM’nin angajman kuralları gösterdi ki, çatışma kaçınılmaz. Çatışmanın amacı, hedefi ise Hizbullah’ın tasfiyesidir. Bu tasfiyeyi yapması gereken Lübnan ordusu yapamadı. BM bu orduya eşdeğer bir gücü bu nedenle gönderiyor. Angajman kuralları da bunun kanıtı. Süngü dahil her türlü silah, yani çatışma olacak” dedi. Baykal, Lübnan’da yaşananın dinler savaşı olduğunu öne sürerek Türkiye’nin bu savaşta taraf olmasını çok sakıncalı bulduklarını kaydetti. Lübnan’daki savaşın önünde Filistin sorunu, ortasında Lübnan’daki çatışma ve sonunda ise İran krizinin durmakta olduğunu belirten Baykal, Filistin sorunu çözülmeden bölgede, Lübnan’da çatışmaların durmayacağını söyledi. CHP lideri, partili milletvekillerinin tezkere oylamasına tam kadro katılacağını kaydetti.
-
SICAK PARA BÜYÜME GETİRMİYOR – Dünya Bankası’nın eski başekonomisti Stiglitz’ den sonra, şimdi de IMF’nin, görevine devam etmeyeceği açıklanan başekonomisti Rajan, IMF’nin alışagelmiş görüşlerini terk ederek küreselleşmeyi ciddi biçimde eleştirdi. Rajan, IMF ile birlikte AKP hükümetinin de ezberini bozarak “sıcak para büyüme getirmez” dedi. Rajan’ın çalışması , 1970-2004 döneminde gelişmekte olan ülkelere ait veriler karşılaştırıldığında iddiaların tam tersine, doğrudan yatırımlar hariç daha az yabancı sermaye kullanan ülkelerin daha hızlı büyüdüğünü ortaya çıkardı.
-
ABD İSTİYOR, ÇOCUKLARIMIZ ÖLÜYOR – Hakkâri, Şırnak, van ve Diyarbakır’da PKK saldırılarında hayatlarını kaybeden şehitler dün memleketlerinde gözyaşları içinde toprağa verildi. Yaralı erlerden Sakarya doğumlu Yakup Törün de dün hayatını kaybetti. Şehit aileleri, AKP hükümetine isyan ederken, Lübnan’a asker gönderilmemesi çağrısında bulundular. Şehit Asteğmen Burak Okay’ın babası Sezai Okay, tepkisini şöyle dile getirdi: “Amerika istiyor diye çocuklarımız ölüyor. Nerede Atatürk’ün askerleri, Atatürk’ün ilkeleri mi unutuldu!.. Çocuğumu bu vatana helal etmiyorum. Benim evladım şehit değil. Çünkü Çanakkale’de savaşmadı. Benim oğlum ne olduğu belirsiz bir savaşın içinde. Adına ‘savaş’ diyenlere de lanet olsun.
-
BANKACILIK ELDEN GİDER – Sinan Aygün, Türk bankacılık sisteminin hızla yabancıların eline geçtiğini belirterek bir üst sınır getirilmesi gerektiğini söyledi. Sektörde yabancı sermaye payının mayıs ayı itibarıyla yüzde 32.19 olduğunu belirten Aygün, “satışa çıkarılan vitrindeki bankaların” yabancı sermayenin eline geçmesi halinde oranın yüzde 66’ya yükseleceğini kaydetti.
5 Eylül
-
ATEŞE ATMAYIN – Lübnan’a barış gücü gönderilmesine ilişkin tezkere TBMM’ de. İsrail ise Lübnan’ın ardından Suriye’yi tehdit etmeye başladı. Lübnan’a asker gönderilmesi için hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören tezkere, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Tezkere görüşmeleri, daha öncekilerin tersine açık gerçekleştirilecek. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, tezkereyle ilgili bilgi verecek. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Gül, dün gece geç saatlere kadar süren grup toplantısında milletvekillerini ikna etmeye çalıştı. Erdoğan, Hizbullah’ ın silahsızlandırılması istenirse askerin geri çekileceğini söyledi. Ancak İsrail Suriye’ye saldırırsa barış gücü iki ateş arasında kalabilir.
-
ERDOĞAN ACILARA DUYARSIZ – “Sayın Başbakanım; şehit cenazesi görmek istemiyoruz artık” diye seslenen yurttaşı yanıtlayan Başbakan, “Askerlik herhalde yan gelip yatma yeri değil. Hepimiz askerlik yapıyoruz. Hepimiz askerlik yaptık (…) Bu mücadele sürerken şüphesiz zaman zaman şehitlerimiz oluyor, olacaktır ama bunu istismar edenler oluyor” diye konuştu.
-
HAYALİCİ UN ÇETESİ İŞ BAŞINDA – Türkiye genelinde bin un fabrikasını kapsayan hayali ihracat organizasyonunu ortaya çıkaran Gümrük Teftiş Kurulu, TMO’ dan ihraç kaydıyla düşük fiyattan buğday alarak ihraç etmiş gibi gösterip devleti 14 milyon dolar zarara uğratan yeni bir yapılanmayı ortaya çıkardı. Müfettişlerin belirlemelerine göre, TMO’dan 93 bin ton buğday, piyasa koşullarına göre 150 dolar düşük fiyatla alınarak ihraç edilmiş gibi gösterildi. Bu yolla 13 milyon 950 bin dolarlık hazine zararı ortaya çıktı.
-
İSLAMİ GETTODA İKTİDAR SAVAŞI – İsmailağa Camisi’nde işlenen cinayette katilin linç edilmesiyle birlikte deliller de yok edildi. İsmailağa Camisi’nde işlenen, cemaatin manevi lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun veliahtı olarak bilinen emekli imam Bayram Ali Öztürk cinayetinde sır perdesinin aralanması güç gibi görünüyor. Linç ederek katili öldüren cemaat, cinayetin ardındaki gerçeklerin ortaya çıkmasını da engellemiş oldu. Cemaate yakın çevrelerse, cinayet nedenini “islami gettodaki iktidar savaşı” olarak değerlendiriyor.
-
DEPREMDEN ETKİLENEN HASARLI OKULA 7 YIL SONRA YIKIM KARARI –Yalova’nın Esenköy beldesindeki okulda öğrenim gören 400 öğrencinin yeni binanın henüz tamamlanmaması nedeniyle eğitim-öğretim döneminde ne yapacağı belirsiz.
-
78’LİLER: YARGILAYALIM, ASMAYALIM, BESLEYELİM – 78’LİLER GİRİŞİMİ, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 26. yıldönümünde “Yargılayalı, asmayalım, besleyelim” sloganıyla etkinlikler düzenliyor. Darbenin lideri Kenan Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?” sözlerine gönderme yapılan etkinlikler kapsamında darbecilerin yargılanmasının koşulları araştırılacak. 12 Eylül’ün toplumsal yaşamın her alanındaki olumsuz etkileri, tanıkların dinlendiği atölyeler, fotoğraf ve resim sergileri, film gösterimlerinde ele alınacak. 10 Eylül’de çok sayıda sivil toplum örgütünün desteği ile Galatasaray’dan Dolmabahçe İskele Meydanı’na kadar “12 Eylül Yürüyüşü” gerçekleştirilecek.
-
TSK MUHATAP BULAMADI – Lübnan’da yapılacak görev hakkında bilgi isteyen askerler yanıt alamıyor. TSK, asker gönderme konusunda Dışişleri Bakanlığı ile hükümetten muhatap bulamıyor. Bilgi yetersizliği nedeniyle TSK varsayımlara göre çalışıyor. Asker göndermeye ilişkin hazırlıkların ise tezkere çıktıktan en az bir ay sonra tamamlanabileceği dile getiriliyor.
-
ERDOĞAN TABANINI DA KANDIRIYOR – CHP grubu tezkere oylamasına tam kadro katılmak için tüm önlemleri aldı. Grup Başkanvekili Topuz, Erdoğan’ın “Tabanına Hizbullah’ı korumak için gidiyorum, diyor. Oysa BM kararı Hizbullah’ın elindeki silahları almak için verildi” dedi.
-
REKTÖRLER FORUMUNDA 3 TÜRK KADIN REKTÖR – Prof. Dr. Soysal, Prof. Dr. Ülkü ve Prof. Dr. Seyfikli, Çin’deki oturumlarda Türkiye’yi temsil ettiler.Dünya Kadın Rektörler Forumu ile eşzamanlı olarak 4. Asya İletişim ve Medya Forumu da yapılırken; iki toplantının ortak teması, “Uyumlu Dünya ve Farklı Kültürler: Üniversite ve Medyanın Sorumluluğu” olarak belirlendi.
-
EN ÇOK CEP TELEFONU KULLANAN 10. ÜLKEYİZ – Avrupa Bilgi Teknolojileri Gözlemevi’nin (EITO) verilerine göre, 2 milyar insanın cep telefonu kullandığı dünyada, Türkiye en çok cep telefonu kullanan 10’uncu ülke oldu. 16-24 yaş arasındaki nesil haftada ortalama 3 saatini sanal dünyada geçiriyor ve bu gençlerin beşte birinin kendi web sitesi veya kendi bloku var. Bu grup, haftada 7 saat daha az televizyon seyrediyor.
-
HİZBULLAH’IN SİLAHI EL YAKAR – Eski BM sözcüsü Timur Göksel’ e göre gönderilecek gücün ‘silahsızlandırma’ hedefinin olması çok riskli. Birleşmiş Milletler’ in 1701 sayılı kararının belirsizliklerle dolu olduğunu vurgulayan Göksel, buradan hareketle gönderilecek gücün Hizbullah’ ı silahsızlandırmayı hedeflemediği sürece Lübnan’da kabul görebileceğini belirtiyor. Göksel, Hizbullah’ ın BM kararını kabul ettiğini hatırlatıyor. Lübnan savaşının ardından İsrail’in beklentilerini Karşılayamadığına dikkat çeken eski BM sözcüsüne göre, bölgede provokasyon olmaması ihtimali yok denecek kadar az. Timur Göksel, Hizbullah’ın İran’ın zorlamasıyla hareket etmeyeceğini düşünmekle birlikte, olası provokasyonları da ihmal etmemek gerektiğine inanıyor.
6 Eylül
-
HALKA RAĞMEN – AKP, Cumhurbaşkanı’na, muhalefete ve topluma inat tezkereyi Meclis’ten geçirdi. AKP hükümeti, ABD’nin Ortadoğu’daki kanlı planlarına Türkiye’yi de ortak etmeyi sonunda başardı. Türk askerinin Lübnan’a gönderilmesine ilişkin hükümet tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda 192 ret oyuna karşılık 340 oyla kabul edildi. Erdoğan’ın AKP grubunda milletvekillerini ablukaya alması, 1 Mart tezkeresinin tersine TBMM Başkanı Arınç’ın tezkereye destek vermesi, Cumhurbaşkanı Sezer’in asker gönderilmesine karşı çıkması ve yaklaşan seçimlerde vekillerin yerini korumak istemesi firenin az olmasına yol açtı. CHP sözcüleri, AKP’lilere “Bu tezkere ABD’nin Ortadoğu’da düğmeye basmasından sonra gelen bir tezkeredir. Bu tezkerenin kabul edilmesinden sonra Türkiye’den daha büyük ve tehlikeli istemler olacaktır. Olumlu oyun vebali büyüktür” diye seslendiler. Tezkereyi savunan Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin Hizbullah’ın silahsızlandırılması gibi bir görev üstlenmeyeceğini BM’ye niyet mektubuyla yazılı olarak bildirdiğini söyledi. Gül, “bölgedeki istikrarsızlığın bugün olmasa bile yarın Türkiye’yi etkileyeceğini” belirtti.
-
DIŞARDA AKP’YE PROTESTO – TBMM’de tezkerenin görüşüldüğü saatlerde aralarında KESK, DİSK, TTB ve TMMOB’un da bulunduğu çok sayıda sivil toplum örgütü ile ÖDP ve İP gibi çeşitli siyasi partilerce düzenlenen gösteride AKP’ nin kararı protesto edildi. Yaklaşık 10 bin kişi Kurtuluş Parkı’ndan Kızılay’ın girişine kadar yürüdü. Katılımcı kuruluşlar adına konuşan KESK Genel Başkanı Tombul, Erdoğan’a seslenerek “İsrail askeri olmayacağız demek mi ihanettir, yoksa Türk askerini ABD’nin, İsrail’in emrine vermek mi ihanettir?” diye sordu. Ankara’ya çok sayıda ilden gelen gruplar da asker gönderilmesine tepki gösterdi.
-
AP’NİN EMİRLERİ KIZDIRDI – AB üyeliği için Türkiye’nin Ermeni soykırımını tanımasını isteyen raporu değerlendiren Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Tan, önceki gün Dış İlişkiler Komisyonu’nda onaylanan raporun AP’nin itibar ve ciddiyetiyle bağdaşmadığını söyledi. Tan, “Objektiviteden uzak koşullar getirme arayışı, tarafımızdan büyük üzüntüyle karşılanmıştır” dedi. Rapora Türkiye’nin kabul edemeyeceği maddeler eklendi: l- Ermeni soykırımı iddiası önkoşul oldu. 2- “Pontus ve Süryani soykırımı” ifadeleri eklendi. 3- Alevi ve Yezidiler’in azınlık haklarının tanınması istendi. 4- Üniversitelere türbanın girmesi yönünde ifadeler rapora konuldu. 5- Kıbrıs’tan asker çekilmesi istendi.
-
TEZKERE SONRASI BELİRSİZ – Hükümet’in, asker gönderme ile ilgili bilgileri içeren bir kararname hazırlayıp Köşk’e sunması gerekiyor. AKP iktidarını tezkere sonrasında zorlu bir süreç bekliyor. İktidarın, Lübnan’a gönderilecek askerle ilgili ayrıntılı bilgileri içeren bir kararname hazırlaması ve bunu onay için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e sunması gerekiyor. Sezer, daha önce Lübnan’a Türk askeri gönderilmesine karşı olduğunu açıklamıştı.
-
ASKER ÇEKMEK KOLAY DEĞİL – Lübnan’a gidecek Türk güçlerinin UNIFIL’ e katılmasının ardından, TSK ile organik bağlantısı bölgede bulunduğu sürece kopacak. Başbakan Tayip Erdoğan’ın “Çatışma olursa asker çekeriz” açıklaması yapmasına karşın, bu durum çok kolay gerçekleşmiyor. Angajman Belgesi’ne göre Lübnan’a gidecek Türk güçleri tamamen BM Barış Gücü (UNIFIL) Komutanı’nın yetkisi altına girecek. Bu kapsamda komutan tezkerenin öngördüğü 1 yıl süresince askerin yer ve görevini istediği şekilde değiştirebilecek.
-
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU (TÜİK) İN GÜVENİLİRLİĞİ SORGULANIYOR – Ağustos ayında enflasyonda düşüş olduğuna ilişkin veriler inandırıcı bulunmadı. İstanbul Bağımsız Milletvekili Şiirin, “TÜİK, IMF ve hükümetin istediği bazı rakamları imal etmekle meşgul” dedi. CHP Milletvekili Prof. Kepenek, verilerle ilgili kuşkuları dile getirdi. ATO Başkanı Aygün’e göre ise “TÜİK siyasileşti.”
7 Eylül
-
EMİR VEREMEZLER – Lübnan’a asker tezkeresinin TSK’ ye verdiği görevleri değerlendiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, Türk askerinin silahsızlandırma görevi olmadığını söyledi. Büyükanıt, Lübnan’a gidilmesi durumunda “denizde, havada, insani yardım” sağlayacaklarını ve gönderilen personeli koruyacaklarını belirterek “Kimse emir veremez, kimse de yaptıramaz. Tezkeredeki yetkinin dışında görev istenirse, o görevi, bize görev vermeye çalışan yapar” dedi. Büyükanıt, deniz gücünün karşılaşabileceği risk oranının “düşük” olduğunu söyledi. Eski Lübnan Devlet Başkanı Cemayel, ülkesine gelecek Türk birliğinin savaşma, çatışma ve direnme yeteneğinin olması gerektiğini söyledi. Türkiye’yi, Ortadoğu’da bir süper güç olarak gördüğünü belirten Cemayel, “Türk ordusu çok cesur ve Lübnan ordusuna görevi yerine getirmesinde yardım etmeli” diye konuştu. Parlamentodaki Hizbullah Milletvekili Dr. El Takeş de Türk askerinin BM kapsamında geleceğine dikkat çekerek “Barış gücü, Hizbullah’ ın silahsızlandırılması kararı alırsa direniriz” dedi.
-
TÜRKİYE’YE SAVAŞ BASKISI – NATO, Türk askerinin Afganistan’da Taliban ile sıcak temasa geçmesini istiyor. İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Afganistan’da çatışmaların şiddetlenmesi üzerine NATO’nun, aralarında Türkiye’nin de olduğu Avrupalı üyelerine daha fazla risk almaları yönünde baskı yapacağını yazdı. Habere göre Kâbil’deki üst düzey bir diplomat, “Özellikle Türklere ihtiyacımız var, bunun kâfirlerin İslam ile savaşı olmadığını göstermeliyiz” dedi.
-
FINDIĞA 4 YTL – Hükümetin fındıkta açıkladığı 4 YTL’lik fiyat tüccarı sevindirdi, çiftçiyi üzdü. Fındık alım fiyatının 2004 fiyatının gerisinde kaldığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Başkanı Bayraktar, “Bu fiyatla 1.5 milyar dolarlık ihracat kaybı olacak” dedi. FİSKOBİRLİK Başkanı Erdem’de “Demek ki üretici gözden çıkarılmış” diye konuştu. Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Cirav ise fiyatı normal bulduklarını söyledi.
-
DEVLETİN DİNİ OLMAZ – Adli yılın başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Danıştay’a düzenlenen saldırının, cumhuriyetin özellikle laiklik niteliğine yönelik olduğuna işaret etti. Arslan, hiç kimsenin devlet düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandırma amacı güdemeyeceğini belirterek “Ne insanlar tarafından oluşturulan kurum ve kuruluşların ne de tüzelkişiliği olan devletin dini olamaz” dedi.
-
SARIK DİNDARLIK DEĞİL – İsmailağa Camisi’nde yaşanan cinayet ve linç olayını yorumlayan Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, öldürülen imamın konuşmasının kışkırtıcı olmadığını söyledi. Camiye gelen cemaatin kılık kıyafetiyle ilgili “Sarık ve cüppeyle dindarlık olmaz” görüşünü vurgulayan Bardakoğlu, “Camide yaşanan görüntü o bölgenin sosyal yapısından kaynaklanıyor. Bu insanlar 24 saat aynı kıyafetle dolaşıyor” diye konuştu.
-
EYLEMCİYE SERT MÜDAHALE – Ankara’da Kurtuluş Parkı’nda Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin tezkereyi protesto eden grupla polis arasında çatışma çıktı. Polis cop ve göz yaşartıcı gaz kullanınca ortalık savaş alanına döndü.
-
İLACA BİR ZAM DAHA – Ağrı kesici, antibiyotik, tansiyon ve bazı mide ilaçlarına ortalama yüzde 4.5 oranında zam yapıldı. Son üç ay içerisinde ilaç fiyatları yüzde 15 oranında zamlanmış oldu.
-
AF ÖRGÜTÜ’ NDEN TMY UYARISI – “ Türkiye: Gecikmiş ve Esirgenmiş Adalet” adıyla yayımlanan raporda, adil yargılama ilkesinin ihlal edildiği belirtildi. Uluslar arası Af Örgütü, terörle mücadele yasaları çerçevesinde açılan davaları “Türkiye’de halen adaletin ne ölçüde yerini bulmadığının şaşırtıcı bir göstergesi” olarak nitelendirdi. Örgüt raporunda adil olmayan yargılamaların insan hakları sicilini karartmayı sürdürdüğü savunuldu.
-
ERDOĞAN’DAN ÖĞRENCİLERE PROPAGANDA – MEB tarafından ilk ve orta dereceli okul öğrencilerine dağıtılacak ders kitaplarıyla AKP hükümetinin propagandası da yapılacak. Erdoğan ve Hüseyin Çelik, kitaplarla birlikte dağıtılacak mesajlarda AKP hükümetinin eğitim politikalarını övecek.
-
GENÇLER KİTAP OKUMUYOR – İlköğretim çağındaki merkezi sınavlar için ayrılan zaman, okumayı olumsuz etkiliyor. Gençlerin yüzde 70’ i hiç okumuyor. Öğretmenlerin yüzde 63’ü bazen kitap okuyor. İlköğretimin 6. sınıfından sonra OKS’ye hazırlık nedeniyle okuma ilgisi azalıyor. Kızların okullaşma oranı her alanda erkek öğrencilerin altında. En niteliksiz çocuk yayınları dini içerikli.
8 Eylül
-
CAMİLER TARİKATLARIN – AKP ‘imam yetersiz’ diyor ama kamunun kilit noktalarına din eğitimi alanları atıyor. Erdoğan döneminde imam hatip lisesi çıkışlı ya da ilahiyat fakültesi mezunu kişiler, alanlarının dışında önemli görevlere getirildi. TRT Genel Müdür vekili Güney imam, RTÜK Başkanı Akman ve SHÇEK Başkanı Barış ilahiyat kökenli. Gümrük müsteşar vekili Mehmet Şahin imam hatip mezunu. Okulların yönetimlerinin ise ilahiyat kökenli eğitimcilere devredildiğine dikkat çekiliyor.
-
DEĞİŞMEYEN MANZARA – Nakşibendi tarikatının etkin olduğu Fatih Çarşamba’da kılık-kıyafet uzun yıllardır aynı. Kadınlar çarşaflı, erkekler takkeli, sakallı, şalvarlı. Nakşibendi tarikatının İstanbul’un çeşitli semtlerine yaptırdığı kaçak külliye ve Kuran kursları yıkılamıyor. Nakşibendilere bağlı İsmailağa cemaati, Fatih Çarşamba’nın yanı sıra kentin birçok ilçe ve beldesinde de benzer yaşam biçimlerini oluşturuyor. Yerel iktidarlar, kaçak yapılarda dini eğitim veren sayısız Kuran kursunu ve cemaatlerin irticai faaliyetlerini genişletmek amacıyla yaptırdıkları külliyeleri, benzer görüşte oldukları için yıkamıyor.
-
TRT SİYASİ BASKI ALTINDA – RTÜK Kurucu Başkanı Ali Baransel, TRT ve RTÜK’ te milli görüş uzantısının hâkim olduğunu belirtti. TRT Genel Müdürü olmak için başvuran adayların yüz yüze görüşmeye davet edileceğine ilişkin iddiaları değerlendiren RTÜK Kurucu Başkanı Baransel ‘RTÜK ve TRT’nin siyasi iktidarın boyunduruğunda hareket ettiğini’ söyledi.
-
AKP’ DE ‘MİLLİYETÇİ OY’ KAYGISI – Bazı anketlerde seçimlerde ilk kez oy kullanacak 4 milyon yeni seçmenin MHP’ye yöneldiği yönünde sonuçlar çıkması, AKP’yi harekete geçirdi. Başbakan Erdoğan, partisinin Kızılcahamam kampında, milletvekillerine bu yönde bir uyarıda bulunarak daha çok çalışmalarını istemişti. Erdoğan şimdi de Türk Dünyası Kurultayı’nı kendi himayesinde toplayarak, milliyetçilik dalgasına oy kaptırmamayı amaçlıyor.
-
ERDOĞAN’ IN SÖZLERİ İNCİTİCİ BİR GAF – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Askerlik yan gelip yatma yeri değildir” sözüne, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de tepki verdi. Demirel, ‘incitici bir gaf’ yorumunu yaptı.
-
YERLİ ÜRETİM YOKSA, ZAM VAR – Devletin ilaç fabrikasını kapatması nedeniyle yerli eşdeğer üretim yapılmaması milyonlarca dolar kayba yol açıyor. Birbiri ardına yapılan zamlar, ilaçta yaklaşık yüzde 70 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’nin neden yerli üretim yapmadığı sorusunu yeniden gündeme getirdi.
-
YOKSULLUK SINIRI 2000 YTL’YE DAYANDI – Harb-İş’in ağustos ayı “açlık ve yoksulluk sınırı raporu” na göre ağustos ayında açlık sınırı temmuz ayına göre 7.7 YTL azalarak 534.87 YTL’ye inerken, yoksulluk sınırı ise 8.45 YTL artarak 1721.67 YTL’ye çıktı.
-
ELEKTRİK MALİYETİ YÜKSELİYOR – Serbest piyasaya geçiş sonrası fiyatlar yüzde 16.5 arttı. Yeni zamlar kapıda. Elektrikte 1 Ağustos’tan itibaren fiyatları kamu yerine serbest piyasa belirlemeye başladı. Bunun sonucunda fiyatlar bir ayda yüzde 16.5 arttı. Hükümet serbest piyasa sistemine geçerek yarattığı bu artışı henüz nihai tüketiciye yansıtmıyor.
9 Eylül
-
DEVLET TARİKATLARA YENİK – Radikalleşen cemaatler, ‘Camiler kimin denetiminde’ sorusuna yanıt veriyor. Camilere tarikatlar üzerinden by-pass yaparak sızan örgütler, cemaatleri radikalleştirmek için yoğun mücadele veriyor. Son olarak İsmailağa cinayeti, Güneydoğu’da Hizbullah’ı ibadet merkezlerinden uzaklaştıran devletin, siyaset-cemaat ilişkisi nedeniyle tarikatlara yenildiğini de ortaya koyuyar. Camilerde, cemaat-militan ikileminin neler doğurduğunu İsmailağa’daki cinayet göstermeye yetiyor. Devlete yenilen Hizbullah sığınma yeri olarak tarikat ve cemaatleri gözüne kestiriyor. Örgüt militanları artık silahlı eylem yapmıyor ve ılımlı müminler gibi tarikat müridi kisvesiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Nakşilerden Nurculara kadar uzanan çizgide yapılanan örgüt, cami cemaatlerine yöneliyor.
-
DEVRİM YASASI YOK SAYILIYOR – Fatih Çarşamba’da sarık, takke ve cüppe giyenler hakkında Kılık Kıyafet Yasası uyarınca yaptırımda bulunabilecek iken şu ana kadar hiç kimse hakkında işlem yapılmaması dikkat çekiyor. Öztürk’ü öldüren Mustafa Erdal’ın linç edilerek öldürülmesi olayına karışan cemaat üyelerinin saldırısının, öldürücü olup olmadığına bakılmaksızın saldırıya katılanların tamamının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanması gerekiyor.
-
ÖZEL SEKTÖRÜN AB KARŞITLIĞI – AP Dış İlişkiler Komisyonu raporuna karşın, TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı’nın “Ölçüyü kaçırıyorlar”, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ise “Hazırladıkları rapor hayal mahsulü” şeklindeki tepkileri ihtiyatla karşılandı.
-
SOLDA BİRLİK ARAYIŞI – DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, DİSK Genel Başkanı Çelebi ve TESAV Başkanı Tuncer’le görüştü. Rahşan Ecevit’in ‘sollu, sağlı ittifak’ girişimi sonuçsuz kalırken solda bütünleşme arayışları sonbaharla birlikte yeniden hızlandı. DİSK öncülüğünde çalışmalarını sürdüren 10 Aralık Hareketi’ nin parti kurmanın kolay olmayacağı değerlendirmesinin ardından birlik arayan çevrelerin ‘güçlü bir adres oluşturma’ yönündeki çabaları da tekrar hızlandı.
-
LÜBNAN BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR – Büyükanıt’ ın açıklamaları, TSK’nin yurtdışı görevleriyle ilgili kırmızı çizgilerini ortaya koyuyor. Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin tezkerenin TBMM’de kabul edilmesine rağmen sürece ilişkin belirsizlik devam ediyor. Büyükanıt ise son yaptığı açıklamalarla, silahsızlandırma ve tezkere kapsamı dışındaki görevlerin Türk askerinin sorumluluğuna girmediğini belirterek TSK’nin kırmızı çizgilerini ortaya koydu.
-
OKUL DEĞİL SORGU ODASI – Antalya’da el ele tutuşan öğrencilere müdürün odasında şiddet uygulanmasına büyük tepki veren Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek, “Sanki okul değil, sorgu odası. Müdirenin odasında, müdür yardımcısının, polisin, velinin, hatta görevi öğrenciyi korumak olan rehber öğretmenin ortak olduğu şiddet yaşanıyor. Okul müdiresinin kendi odasına kurdurduğu gizli kamerayla birlikte görüntüler bulunuyor ve olayın doğruluğu ortaya çıkıyor. Biz sendika olarak gereğinin yapılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
-
FINDIK ÜRETİCİSİ ANKARA’YA YÜRÜYECEK – Gündemde ya Ordu mitinginden daha büyük bir miting ya da 1989’daki madenci yürüyüşünün benzeri var. Birkaç tüccar için 8 milyon Karadenizlinin feda edildiğini savunan Giresun Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Kara, artık AKP hükümetinden ne medet umduklarını ne de yardım beklediklerini söyledi. FİSKOBİRLİK ’e Sanayi Bakanı Ali Coşkun’un destek verdiği, bu nedenle fındık alım işinin Sanayi Bakanlığı’na bağlı FİSKOBİRLİK ’ten alınarak, Tarım Bakanlığı’na bağlı TMO’ya verildiği ileri sürüldü.
-
EKONOMİYE İNCE AYAR LAZIM – Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Doğan Cansızlar, “Ekonomik programla ilgili ince ayar yapılması şart. Sadece sıcak para odaklı bir para politikası, faiz ve kur politikası sürdürülebilir değil” dedi.
-
KAPANAN ŞİRKETLER YÜZDE 28 ARTTI – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), bu yılın ilk sekiz ayında kapanan şirket sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28.23 arttığını açıkladı.
10 Eylül
-
GÖREV YERİ RİSKLİ – Lübnan’a gidecek Türk askeri, İsrail’in katliam yaptığı Kana çevresinde konuşlanacak. Birleşmiş Milletler Barış Gücü UNIFIL bünyesinde görev yapacak olan Türk askeri, Litani Nehri’nin güneyinde kanlı çatışmalara sahne olan Kana, Burj Alawey, Tibnin, Henniye veya Kaffar Dumin’de “barışı koruyacak”. Bölgede yaşayan Şiiler, Türk askerinin Güney Lübnan’da görev yapmasına, “Türkler bizi İsrail’e karşı korumalı ve Hizbullah’ ın silahına dokunmamalı” koşullarıyla “evet” diyor.
-
BAŞBAKAN’A PROTESTO – Terör sorununa ilişkin hükümeti eleştirenlere “Ağzı olan konuşuyor” diye karşılık veren Başbakan, Türkiye’nin, terörle uğraşırken Lübnan’a asker göndermesinin doğru olmadığını savunanları “Orada olanlara üzüleceksin, sonra ‘Orada ne işimiz var’ diyeceksin. Tribünden seyretmekle bu iş olmaz” diye yanıtladı. Erdoğan, şehitler için kullandığı sözleri bu kez milletvekilleri için kullanarak “Bu makamlar yan gelip yatma yeri değil” dedi. Çanakkale şehitlerini gösteren bir fotoğraf taşıyan ve “Bunlar yan gelip yatan insanlar mı?” diye seslenen bir yurttaş, Başbakan’ı protesto etti.
-
DİYANET HAREKETE GEÇTİ – Cemaat ve tarikatların eline geçen camiler incelenecek, gerekirse imamları değiştirilecek. İstanbul’da İsmailağa Camisi’nde işlenen cinayetler ve camilerin tarikatların yuvası haline geldiği yolundaki haberler üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçerek bazı önlemler aldı. Buna göre, ramazan ayı boyunca din görevlisi bulunmayan ya da kadro tahsis edilmemiş camilerde din hizmetleri, emekli Diyanet personeli ile imam hatip yeterlilik belgesi almış kişilerce yürütülecek.
-
BANKALAR KOMİSYON ZENGİNİ – Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Bilgin’e bir mektup gönderen Ato Başkanı Aygün, bankaları şikâyet etti. Aygün, bankaların ücret, komisyon ve bankacılık hizmetleri adı altında 80 işlem için vatandaştan yüksek miktarlarda komisyon istediğini belirtti. Pek çok bankanın hesap açmak için bile 5 YTL ücret talep ettiğini vurgulayan Aygün, mektubunda, hesap açık olduğu süre boyunca da müşteriden hesap işletim ücreti alındığını kaydetti. Aygün, kendi hesabına para yatıran yurttaşlardan 10 YTL ücret istendiğini bildirdi.
-
İKTİDAR ACZ İÇİNDE – CHP’nin 83. kuruluş yıldönümü bütün yurtta kutlandı. (..) Baykal konuşmasında tehlikelere dikkat çekerek “İstanbul’da bir cemaatin kurtarılmış bölgesi gibi manzaralar büyük acı veriyor. Ülkeyi yönetenler acz içinde. Cumhuriyetin değerlerine, birikimlerine karşı rövanş özlemi yıllardır geliştiriliyor” dedi.
-
AKARYAKIT ALMAYIN – Yılbaşından bu yana yüzde 20 zam yapılan benzinde, tüketicilerin sabrı taştı. Zamlara ilk olarak korna eylemiyle tepki gösteren yurttaşlar, daha sonra araçlarına astıkları “Dikkat! Bu arabada dünyanın en pahalı benzini kullanılmaktadır” yazısıyla hükümete mesaj verdiler. Bugün de akaryakıt almama eylemi yapılıyor.
-
12 EYLÜL UNUTULMUYOR – Askeri darbenin 26. yıldönümü etkinlikleri kapsamında hazırlanan “Geriye bakmak” adlı resim sergisi İstanbul’da açıldı. 78’liler Girişimi, etkinlikler kapsamında bugün Galatasaray’dan Dolmabahçe’ ye kadar yürüyüş gerçekleştirecek. İzmir’de bugün bir miting düzenlenecek. 12 Eylül Salı günü de, “Geçmişimizle yüzleşelim” konulu panel yapılacak.
-
MEMUR ZENGİN DEĞİL YOKSUL – Sayısal veriler, Başbakan Yardımcısı Şahin’i yalanladı. Yapılan araştırmalar ve sayısal veriler, anlaşmazlıkla sonuçlanan toplu görüşmelerde, “Memurun zengin olduğunu” ima eden açıklamaları ile tepki toplayan Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin’i yalanladı. Yapılan araştırmalara göre, memurların yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.
-
KARADENİZ CAN ÇEKİŞİYOR – Karadeniz kirleniyor, büyük bir çoğunluk kirliliğin gerçek nedenlerinin farkında değil. Anket sonuçlarına göre, kirliliğin en önemli nedenleri şöyle sıralandı:
-
Fabrikalar ve kimyasal atıkları,
-
Sahil şeridinde yaşanan kapasitenin üzerindeki gelişme,
-
Gemi kazaları
-
Bilinçsiz balıkçılık…
11 Eylül
-
ERDOĞAN’A ÖFKE – Şehit haberleriyle biriken gerginlik, Başbakan’a yönelik şiddete kadar tırmandı. Başbakan Erdoğan, Söğüt’te Ertuğrul Gazi’ye anma töreninin yapılacağı stadyuma gelirken bir grup, “Kahrolsun PKK, işbirlikçi AKP” diye slogan attı. Törenin yapıldığı stadyumda çeşitli gruplar arasında gerginlikler yaşanırken stadyumda “Başbakanlık yan gelip yatma yeri değilidir”, “Türk askeri yan gelip yatmıyor, can verip yatıyor”, “İsrail sizinle gurur duyuyor” yazılı pankartlar açıldı. AKP’ liler ile MHP’liler ve Ülkü Ocakları’na bağlı gruplar arasında yaşanan gerginliğin ardından arbede çıktı.Protokol tribününün arkasında bir grup, muşta ve kesici aletlerle Başbakanlık koruma ekibine saldırdı. Olay sırasında Başbakan’ın yeğeni ve korumalarından Ali Erdoğan’ın yüzünde muşta darbesi nedeniyle kesik oluştu. Başka bir koruma ise kolundan kesici aletle yaralandı.
-
7 AYDA 91 ŞEHİT VERİLDİ – Dışişleri Bakanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürü Güven, Washington’da düzenlenen terörle mücadele konferansında, PKK teröründe 2006 yılında yaşanan artışı rakamlarıyla ortaya koydu. Güven, 2006 yılının ilk 7 ayında 91 güvenlik görevlisinin şehit düştüğünü bildirdi. Güven’in verdiği bilgiye göre temmuz ayında 25 güvenlik mensubu şehit olurken bu yılın ilk yedi ayında 472 sivil, terör nedeniyle yaşamlarını yitirdi. Güven, PKK’ nin Türkiye’de hâlâ yaklaşık 2 bin, Kuzey Irak’ta da 3 bin – 3 bin 500 militanı bulunduğunu açıkladı.
-
OSMANLI’YA ÖZENDİLER – Lübnan Üniversitesi’nden Prof. Nurettin, barış gücünü ve AKP’yi değerlendirdi: Lübnan krizinin, AKP nin ABD ile ilişkilerini düzeltmesi için fırsat olduğunu belirten Prof. Nurettin’e göre AKP’ nin Lübnan’a asker gönderme nedenlerinden biri de iç politikadaki çıkarı. AKP’ nin, hem cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem de genel seçimlerde ABD’nin desteğini almak için Lübnan’a asker gönderme kararı verdiğini öne süren Nurettin’e göre, büyük bir olasılıkla AKP Meclis’e yeniden çoğunluk olarak girecek.
-
TARİKATLAR KORUNUYOR – Fatih Çarşamba’daki cinayet ve linçle gündeme gelen tarikatların neredeyse dokunulmazlık zırhı ardında güçlendiği dikkat çekiyor. Tarikat-çete-terör örgütü bağlantılı bu yapılanmanın ayakta durmasını sağlayan en büyük etken ise siyasi iktidarlar ve bürokrasi tarafından oluşturulan koruma kalkanı. Bunun en iyi kanıtlarından biri, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün 1980-2000 yılları arasında cinayet ve linçle gündeme gelen İsmailağa cemaatinin etkinliğiyle ilgili hazırladığı istihbarat raporunun sumenaltı edilmesi oldu. Raporda, cemaatlerin malvarlıkları ayrıntılarıyla inceleniyordu.
-
EL MAKTUM’A AYRICALIK – Dubai Prensi, Dubai kulelerinin yapımı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile gayrimenkul yatırım ortaklığı kuruyor. Ancak yasalar, Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlarının Türkiye’den taşınmaz edinmelerini engelliyor. CHP Milletvekili Karademir’in sorusunu yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Gönül, karşılıklılık bulunmadığı gerekçesiyle BAE vatandaşlarının Türkiye’de taşınmaz edinemeyeceklerini doğruladı.
-
DARBECİLER YARGILANSIN – 12 Eylül darbesinin yıldönümünde 78’liler Girişimi’nin, sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle düzenlediği eylemlerde darbecilerin yargılanması istendi. İstanbul’da 78’liler Girişimi öncülüğünde planlanan yürüyüş polis tarafından engellendi. Ankara’daki yürüyüş sırasında gruptakiler, 12 Eylül sırasında ölenlerin fotoğraflarını taşıdı.
-
AKP, EĞİTİMİ ULUSALLIKTAN UZAKLAŞTIRIYOR – DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, “Türkiye’nin, yeni eğitim dönemine tam bir karmaşa içinde girdiğini” vurguladı. Sezer, “Öğretim sistemini ulusal niteliğinden uzaklaştırmayı temel amaç edinen AKP iktidarı, kendi çarpık zihniyetine uygun nesiller yetiştirmenin çabası içindedir” dedi.
-
ÜNİVERSİTEYE ADIM 2 BİN YTL – Türk Eğitim-Sen’in yaptığı araştırmada, devlet yurdunda kalan bir öğrencinin aylık masrafının bile 639 YTL olduğu ortaya çıktı.
12 Eylül
-
KOORDİNATÖR OLMAZ – TSK, gelişmelerin PKK ile doğrudan temasla sonuçlandırılmasından endişeleniyor. Terör örgütüyle mücadelenin koordinatör aracılığıyla yürütülemeyeceği düşüncesinde olan üst düzey askeri yetkililer, PKK için özel koordinatör atanmasına “Önerilen adım adım PKK’yi önce yasallaştırır, sonra siyasallaştırır” görüşüyle karşı çıkıyor. Komutanlar, Irak yönetimi ile PKK ile mücadele konusunda yapılacak temas, devamında PKK ile doğrudan teması getirir” endişesi taşıyor. PKK koordinatörü konusunda hükümet de tavrını netleştiremiyor. Cumhurbaşkanı Sezer’ in isimle ilgili kararnameyi imzalamayacağından endişelenen hükümetin farklı formüller üzerinde çalıştığı öğrenildi. Koordinatörün hangi statüde görev yapacağının kesinleşmediği, hükümetin atanacak ismi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayına sunmayabileceği belirtiliyor.
-
BARIŞ GÜCÜNE GÖZDAĞI – El Kaide örgütünün 2 numaralı ismi Eymen El Zevahiri, 11 Eylül saldırılarının 5. yıldönümünde yayımlanan bir video kasette, Lübnan’daki BM Barış Gücü’nü ise “İslamın düşmanı” olarak niteledi. İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah militanları arasında 34 gün süren savaşı sona erdiren BM kararını da eleştiren Zevahiri, “1701 sayılı kararla ve Müslümanları aşağılamak için alınan benzeri kararlarla ilgili en büyük sorun, Yahudi devletin varlığını ilan etmesidir” dedi. Kararın, İslamın düşmanları olan uluslararası gücün varlığı ile Filistin’deki mücahitleri Lübnan’daki Müslümanlardan ayırdığını savunan El Zevahiri, Körfez ülkeleri ve İsrail’e de saldırı tehdidinde bulundu. El Cezire televizyonunda yayımlanan video kasette El Zevahiri, örgütün yeni hedefinin Körfez ülkeleri ve İsrail olduğunu belirtti. Zevahiri, Körfez bölgesindeki saldırıların ardından, Batı ülkelerinin ekonomik felaket yaşayacaklarını öne sürdü.
-
PKK VE HİZBULLAH 12 EYLÜL’ ÜN ESERİ – Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok kanlı darbenin yıldönümünde sert çıktı: 12 Eylül darbesinin, ülkenin yaşadığı bugünkü olumsuzluklar sürecinin tek nedeni olduğunu belirten Özok, tutucu ve statükocu düşünce temsilcilerinin hızlı bir biçimde örgütlenmelerine olanak sağlanan bu dönem için, “İzlenen politikalar sonucunda PKK ve Hizbullah terörü azmış, Çarşamba gibi kurtarılmış dini bölgeler ortaya çıkmış, yeşil sermaye ekonomide görülmemiş aşamalar kaydetmiştir” dedi. 12 Eylül’ün zararlarına dikkat çekenler arasında Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Tahsin Yeşildere de yer aldı. Yeşildere, darbenin üniversiteye ve üniversite içindeki ilerici demokrat öğretim elemanlarına yönelik sistemli bir saldırıya geçtiğini belirterek “Üniversitelerdeki sessizlik sadece üniversite sistemini zedelemedi. Toplumsal yozlaşmanın da bir parçası oldu” diye konuştu.
-
ESKİ İMAM FİŞLİYOR – AKP İktidarı tarafından vekâleten göreve getirilen Zonguldak İl Sağlık Müdür Yardımcısı Selahattin Çolak ‘ın kurumdaki tüm çalışanları fişlediği ortaya çıktı. Çolak’ın İl Sağlık Müdürü Murat İlikan’la ilgili “Liyakat ve ehliyet sahibi değil, değişmesinde fayda olacaktır” diye not düştüğü belirlendi. Çolak, bakanlığın asaleten atamamasına karşın görev başında.
-
‘BEN DANIŞTAY KARARINI TANIMAM’ – Danıştay, aynı okulda 5 yıl çalışan müdürlerin görev yerlerinin değiştirilmesine yönelik kararı iptal ederken Eskişehir Milli Eğitim Müdürü Dindar, müdürlerin atamaları yapılan okullarda göreve başlamasını istedi. Eğitim – Sen Eskişehir Şube Sekreteri Süleyman Solak, Dindar’ın “Ben Danıştay kararı ve genelge tanımam, tebligatlarınızı hazırlattım. Herkes yeni görevine başlayacak” diyerek okul müdürlerini tehdit ettiğini söyledi.
-
MÜSTEŞARA BAKAN KORUMASI – Akaryakıt kaçakçılığına yardım etmekle suçlanan Mehmet Şahin’in dosyası Kürşad Tüzmen’in önünde bekliyor. Bakan Tüzmen, bir ay geçmesine karşın Gümrük Müsteşarı hakkındaki kaçakçılık dosyasını Başbakanlık Teftiş Kurulu’na göndermedi. Dosyada Müsteşar Vekili Şahin’in kaçakçılık yapan firmanın yetkilileriyle yaptığı görüşmelerden bahsedilerek, hakkında kaçakçılığa yardım suçundan inceleme yapılması istenmişti.
-
FIRTINA BAŞLADI – CHP’li Özyürek, Erdoğan’a yönelik protestoları ‘Rüzgâr eken fırtına biçer” deyimiyle yorumladı. Başbakan Erdoğan’ın toplumsal duyarlılıkları yok sayan tavır ve sözleri nedeniyle her gittiği yerde protesto edildiğini belirten Mustafa Özyürek, “Başbakan’ın sihri kaybolmuştur. 4 yıldır ülkenin hiçbir sorununu çözmediği, sadece pembe tablolar çizdiği, vatandaş tarafından anlaşılmıştır” dedi.
-
POLİSİN GÖREVİ ELEŞTİRENLERİ ENGELLEMEK Mİ? – CHP’li Şimşek ve Yaka, polisin Erdoğan’ı eleştirenlere karşı takındığı tavrı Meclis gündemine taşıdı. Soru önergesinde polisin Başbakan’ı eleştirenleri gözaltına alırken Hizbuttahrir’i ise seyrettiği belirtildi.
-
İKTİDAR LAİKLİK KARŞITI – ÇEV Başkanı Yaşer, Cumhuriyet değerleri ile hesaplaşanların olduğunu söyledi. Sekiz yıllık zorunlu eğitim için 28 Şubat sürecinde yaptığı özverili çalışmalar ile dinci basının hedefi haline gelen Çağdaş Eğitim Vakfı’nın başkanı Yaşer, eğitim alanında yaşanan çağdışı uygulamalara karşı sivil kuruluşların ortak çalışma yapmalarını istedi. Yaşer, “Yerel yönetimlerin bursları kime verdiğinin de araştırılması gerekir” dedi.
-
MEMUR EVİ RÜYASINDA GÖREMEZ – Hükümetin savlarının aksine kent merkezlerinde iki odalı bir evin kirası 600 YTL. Uluslar arası Emlak Uzmanları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Salim Taşçı, “Memurun yüzde 35 kadarının evi vardır, ama onu da kooperatif yoluyla 15 sene çalışıp iflahı kesilerek almıştır. Merkezde, gerekli standartlara sahip bir evde oturmasının olanağı yok, rüyasında göremez” dedi.
-
GELİR DAĞILIMINDAKİ UÇURUMA DİKKAT – Cumhurbaşkanı Sezer, Uluslar arası Ekonomi Konferansı’nda uyarılarda bulundu: “Geçen aylarda yaşanan gelişmeler, ekonominin dış piyasalardan kaynaklanabilecek olumsuz gelişmelere karşı dirençli bir yapıya kavuşturulmasının ne denli önem taşıdığını bir kez daha ortaya koymuştur” dedi.
13 Eylül
-
KOORDİNATÖR SIKINTISI – ABD’nin koordinatörü Ankara’ya geldi, AKP ise son dakikaya kadar bekledi. ABD’nin atadığı PKK özel koordinatörü Ralston, kalabalık bir heyetle Ankara’ya geldi. Ankara, Ralston’dan ilk olarak hakkında kırmızı bülten çıkarılan PKK’lilerin iadesini isteyecek. Ankara’nın ABD’ye sunacağı talepleri hazır, ancak Ralston’un muhatabı ortada yok. Türkiye’nin koordinatörlük için düşündüğü Emekli Orgeneral Başer’le ilgili prosedür son ana kadar tamamlanamadı. CHP Genel Başkanı Baykal, PKK ile mücadele için özel koordinatör atanmasının Türkiye’yi çıkmaza götüreceğini söyledi. Terörle mücadele konusunda Türkiye, ABD ve Irak’ın görevlerinin müzakere konusu haline getirilmesinin yanlış olacağını vurgulayan Baykal, “PKK ile mücadele için koordinatör atanması olayın siyasallaştırılmasına, terör örgütüyle müzakereye kapıyı açar” diye konuştu.
-
EKONOMİ BORÇLA BÜYÜDÜ – Türkiye’nin borcu 346.6 milyar YTL’ye yükseldi. Yılın ilk altı ayında ekonomi yüzde 8.5 büyürken borçlar da yüzde 4.5 arttı. Büyümenin başnedenlerinden biri olan ithalattaki artış nedeniyle, ilk 7 aydaki dış ticaret açığı önceki yıla göre yüzde 33.3 artarak rekor kırdı. Temmuzda artan ithalatın etkisiyle cari açık önceki yıla oranla yüzde 23.3 artarak 3.77 milyar dolara ulaştı. Ekonomideki büyüme, IMF güdümündeki hükümetin mali çalkantı sonrası faizleri artırmasının da katkısıyla, kısmen borçlanılarak finanse edildi. 2005’in sonunda 331.5 milyar YTL olan kamunun toplam borcu, yüzde 4.5 artışla 346.6 milyar YTL’ye yükseldi. Toplam borç altı ayda 15.1 milyar YTL arttı.
-
DİYARBAKIR’DA TERÖR : 7 ÖLÜ – Diyarbakır’ın en yoksul ve bir dönem Hizbullah’ın etkin olduğu Bağlar beldesinde minibüs durağının yanında meydana gelen patlamada 2’si çocuk 7 kişi yaşamını yitirdi, 17 kişi yaralandı. Patlama nedeniyle çevredeki binaların camları tahrip olurken kaldırımların söküldüğü, Koşuyolu Parkı’nın çevre duvarlarının yıkıldığı belirlendi. Yerde büyük bir çukur oluşturan patlamanın ardından yapılan ilk incelemede, patlamaya, çöp tenekesine gizlenmiş cep telefonu düzeneğine bağlanmış bir bombanın neden olduğu belirlendi.
-
MLKP’YE AĞIR DARBE – 7 ilde yapılan eşzamanlı operasyonda, aralarında emekli orgenerallerin de bulunduğu 30 kişiye suikast hazırlıkları yaptıkları öne sürülen 27 kişi gözaltına alındı. Polis, örgütün beyin takımı ile çok sayıda yöneticisini iki yıl sonra kongrelerini toplamaya çalışırken ele geçirdi. Örgütün karar mekanizması içinde Nazilli’de bir villada yaşadığı belirtilen Naci Güner ile Ziya Ulusoy’ un etkili olduğu tesbit edildi.
-
MECLİS YİNE ÇOK PARÇALI – Türkbilgi Danışmanlık Araştırma Şirketi’ nin 40 ilde 11 bin 380 kişiyle yaptığı ankete göre bugün seçim olsa AKP yüzde 29.40, CHP yüzde 17.04, DYP yüzde 13.16, MHP yüzde 12.12 oy alarak Meclis’e girebilecek. Ankete göre katılanların yüzde 65.14’ü cumhurbaşkanını halkın seçmesini istiyor, yüzde 74’ü hükümetin terörle mücadelede başarısız olduğunu düşünüyor.
-
BİLİM ADINA ŞOV YAPILIYOR – CHP’li Coşkunoğlu, AKP’nin aldığı kararların göstermelik olduğunu ileri sürdü. Hükümetin, “Popüler bilimi yaygınlaştıracağız” iddiasına karşın TÜBİTAK Bilim Kitapları’nın sayısı hızla azalıyor. Geçen yıl yeni basılan kitap sayısı yalnızca dokuz. TÜBİTAK bünyesi içinde kadrolaşma hızla sürerken AB’nin 7. Çerçeve Pragramı’na Türkiye’nin katılımı konusunda da belirsizlik devam ediyor.
-
12 EYLÜL FAŞİZMİN ADIDIR – Sivil toplum örgütleri 15. maddenin kaldırılmasını, darbecilerin yargılanmasını istedi. 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Sönmez Targan, “12 Eylül askersel devirmesi, sosyalist dizgeye karşı, Amerikan Emperyalizmi tarafından yürütülen antikomünist projenin en keskin bir biçimde uygulanmasıdır” dedi.
-
BÜYÜME İSTİHDAMA YANSIMIYOR – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, ekonomik büyümenin istihdama yeterince yansımadığını belirterek “Büyüme kompozisyonumuzu yeniden sorgulamak ve büyüme performansımızın daha efektif bir şekilde istihdama nasıl yansıyabileceğini yeniden gözden geçirmek gerekiyor” dedi.
-
OKUL ZİLİ ‘PAHALIYA’ ÇALIYOR – Alışveriş yapılan yere ve kaliteye göre öğrencilerin temel harcamaları 1000 YTL’ye kadar çıkabiliyor. Birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin ailesine maliyeti 80-650 YTL arasında değişirken veliler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakla kısıtlı bütçelerini dengelemek arasında bocalıyor.
-
YENİ RİSKLER, AŞIRI DEĞERLİ YTL VE SEÇİM – Piyasalardaki dalgalanmayı öngören ve bu konuda Türkiye’yi uyaran Johns Hopkins Üniversitesi’nden Uygulamalı Ekonomi Profesörü Steve Hanke, bu kez aşırı değerli YTL ve seçimlerin Türkiye açısından risk teşkil ettiğini kaydetti.
14 Eylül
-
KRİZİN YÜKÜ İŞÇİYE – AB ve OECD ülkeleri içinde işçilerin en çok yoksullaştığı ülke Türkiye. Birleşik Metal-İş sendikasının araştırmasına göre Türkiye’de son yıllarda yaşanan krizlerin faturası emekçiye çıktı. AB ve OECD ülkeleri içinde 2000 yılından bu yana birim başına işgücü maliyetlerindeki yüzde 12.6’lık azalma ile işçilerin en fazla yoksullaştığı ülke Türkiye oldu. 25 AB ülkesi için işgücü maliyetindeki azalmanın yüzde 1.5 olduğuna işaret edilen araştırmada, Türkiye Romanya’yı geçti. Araştırmada, özellikle 1994 ve 2001 yıllarının, Türkiye açısından emekçilerin ciddi biçimde yoksullaştığı dönemler olduğuna dikkat çekilerek, 1992 yılı ile yapılan karşılaştırmalarda işgücü ödemelerinde yaşanan kaybın çok ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekildi. Araştırmada, 1992 yılı verilerine göre birim başına reel işgücü maliyetlerindeki azalışın Türkiye’de yüzde 29’a ulaştığı kaydedildi.
-
TARİKATLAR İSLAM’I TEMSİL ETMEZ – “Dindarlık sarık ve cüppeden geçmez” diyen Diyanet İşleri Başkanı İstanbul Fatih’te yaşanan cinayet ve linç olayının Türkiye’deki dini yaşam açısından kaygı verici olduğunu belirterek, tarikatların İslamın temsilcisi olarak görülemeyeceğini söyledi. Bardakoğlu, “Tarikatların, İslamın tasavvufi düşünce derinliğini ve güzelliğini yansıttığını söylemek zordur. Tarikat örgütlenmeleri daha sosyal, güncel, ekonomik bağlamda değerlendirilmelidir” dedi.
-
BÜYÜKANIT’A DİNCİ TEHDİT – Dinci terör örgütü İBDA-C, 3 Eylül’de bıçaklanarak öldürülen İsmailağa cemaatinin önemli isimlerinden imam Bayram Ali Öztürk’ü andı. İstanbul’un orta yerinde düzenlenen anma töreninde yapılan konuşmada , “Yahudi işbirlikçisi, İsrail ajanı Büyükanıt, göreve gelir gelmez Bayram Ali hocayı öldürttü. Sanmasın ki kurtulacak. Bunun hesabını soracağız” denildi. Polisin Genelkurmay Başkanını tehdit eden örgüte müdahale etmemesi dikkat çekti.
-
BİLİME KADROLAŞMA DARBESİ – TÜBİTAK’ta bir yandan kadrolaşma, diğer yandan da yıllardır kurumda hizmet veren ara kademedeki yöneticilerin boşaltılması sürüyor. İstifaya zorlanan ya da yüzkızartıcı suç iddialarıyla atılan 5 eski çalışanın TÜBİTAK’a açtığı davalar ise sürüyor.
-
AKP’ DEN KANSERLİYE ‘ÖL’ DÜZENLEMESİ – Maliye Bakanlığı 35 ilacı daha geri ödeme listesinden çıkardı. TTB Genel Sekreteri Atlan Ayaz, Maliye Bakanlığı’nın kemoterapi gören hastaların kullandığı ‘Neupogen’ adlı ilacı ödeme listesinden çıkarmasının hastaları enfeksiyondan ölüme terk etmek anlamına geldiğini söyledi.
-
SÖĞÜT GERİLİMİ SÜRÜYOR – İl başkanları toplantısında MHP’ye yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, partinin suiistimal edilebilecek ihtilaf alanları ve gerilim peşinde olduğunu savundu. MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural ise Söğüt’teki olayların sorumlusunun Ali Erdoğan olduğunu belirterek, Erdoğan’ı ‘şehitlere saygısızlık eden bir başbakan’ olarak kınadı.
-
BAŞBAKAN KİŞİLİĞİNİ İFŞA ETTİ – ATO Başkanı Sinan Aygün, Erdoğan’ın ‘edep çizgisinden uzak’ dediği kişinin kendisi olduğunu söyledi ve yanıtını geciktirmedi. ATO Başkanı Sinan Aygün, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, partisinin il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada isim vermeden kendisini eleştirdiğini belirterek “Başbakan’ın ‘Edep, adap çizgisinden uzak’ diye tarif ettiği kişi benim. Başbakan beni tarif ederken, aslında eleştiriye katlanamayan kişiliğini ifşa etmiştir” dedi.
-
FINDIK SANDIĞINDA AKP YENİLDİ – Kongre gecesi hükümetin desteğiyle adaylığını açıklayan Erdem, başkanlığı Yaşar Pamuk’a kaptırdı. Yönetim kurulu başkanı seçilen Yaşar Pamuk, eski borçları üç ay içinde ödeyeceklerini, hükümetin açıkladığı taban fiyata karşılık da daha yüksek yeni bir fiyat açıklayarak alım yapacaklarını söyledi.
15 Eylül
-
AKP İNİŞE GEÇTİ – 2006 yılının başında yüzde 43.32 olan oy oranı yüzde 25.51’e geriledi. SONAR’ ın seçim araştırması , iktidarın ciddi bir düşüş içerisinde olduğunu ortaya koydu. Ankete göre AKP’ ye gidecek oylar yüzde 25.51’e gerilerken, CHP’nin oyları yüzde 20.08’e yükseldi. Anket sonuçlarına göre TBMM olası bir seçim sonucunda AKP, CHP, DYP, ve MHP olmak üzere 4 siyasi partiden oluşacak. Anket, “yüz yüze görüşme” yöntemiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Denizli, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Mersin, Samsun ve Trabzon il merkezlerinde 1851 kişinin katılımıyla yapıldı. Ocak ayındaki ankette halkın yüzde 43.32’si, tercihini AKP’ den yana kullanmıştı.
-
MAVİ AKIM’ DA 14 MİLYAR DOLARLIK ZARAR – Güler’e Yüce Divan yolu göründü. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından imzalanan ve Mavi Akım’ı iptal ederek Rusya ile yapılan tüm doğalgaz anlaşmalarını birleştiren yeni doğalgaz anlaşmasının “2028’e kadar 14 milyar dolarlık kamu zararı yaratacağı” tespit edildi.
-
HASTALARA İLAÇ DARBESİ – Maliye Bakanlığı’nın yayımladığı tebliğle ‘Neupogen’ adlı ilacı kapsamdan çıkarması endişe yarattı. Neupogen’in 30’luk dozu 722, 48’lik dozu ise 1136 YTL’den satılıyor. İlacın alınmamasının hastaları ‘her türlü enfeksiyona açık’ hale getireceği ve ‘kanın zehirlenmesi’ ne yol açacağı vurgulanıyor. Uzmanlarsa, kararı alan komisyonda kimlerin yer aldığını bilmek istiyor.
-
FINDIKTA ÇİFTE TABAN FİATI – Fiskobirlik’in açıkladığı 5 YTL’ lik taban fiyatının ardından TMO’ya kimse uğramaz oldu. Cumhuriyet tarihinde ilk kez fındıkta iki taban fiyatı uygulanıyor. Hükümetin açıkladığı 4 YTL’ lik taban fiyata karşılık 5 YTL olarak Fiskobirlik te ikinci bir taban fiyatı açıkladı.
16 Eylül
-
İNANÇ HORTUMCUSU – MHP Lideri Devlet Bahçeli, Başbakan Erdoğan’ı sert bir dille eleştirdi. Bahçeli, Erdoğan’a “Ortadoğu sultanı, inanç hortumcusu ve ahlaksız” nitelemelerinde bulundu. Bahçeli, “Sizleri çıktığınız çıktığınız Çankaya’dan TBMM kararı ile indirmek ve Yüce Divan’a yollamak MHP’ye düşen milli görev olacaktır” dedi. Milliyetçilere komplo hazırlandığını belirten Bahçeli, “Biliniz ki, zamanı geldiğinde açmak üzere, biz de bunları not ettik” diye konuştu. Bahçeli, Başer’in terörle mücadele koordinatörü olarak atanmasıyla ilgili olarak, terörle mücadelenin baş koordinatörlük gibi uydurma bir kuruma bırakılamayacağını söyledi.
-
KENTTE SESSİZ YÜRÜYÜŞ – Diyarbakır’da çocukları hedef alan kanlı saldırının failleri, aradan 5 gün geçmesine karşın yakalanamıyor. Ortada henüz bir fail olmayınca eylemin arkasındakilerle ilgili kuşkular derinleşiyor. Yurttaşlar da fısıltı gazetesinin devleti yıpratan propagandasına alet oluyor, tartışmalar komplo teorilerinde kilitleniyor.
-
AKP’ DEN KIBRIS DARBESİ – KKTC’deki hükümet değişikliğinde AKP’nin de rolü olduğu düşüncesi Ankara’da tedirginlik yarattı. Muhalefet partileri, AB’ye daha fazla ödün verilmemesi tezini savunan Serdar Denktaş’ın hükümetten ayrılmasıyla başlayan süreç konusunda kaygılı. DYP’li Kandemir yeni kurulan hükümeti AKP’ yi zorlamayacak bir hülle hükümeti olarak tanımlarken, CHP’li Öymen de Serdar Denktaş’ ın olmadığı bir hükümetin AB’ den gelen ödün baskılarına ne kadar direneceğinin belli olmadığını söyledi.
-
SİVİL TOPLUM BULUŞMASI – Mühendis ve mimarlar küreselleşmeye karşı 14 Ekim’de Ankara’da toplanıyor. TMMOB, ücretli çalışan tüm üyelerini küreselleşmeğe karşı geleceklerine sahip çıkmak için Ankara’ya çağırdı. Başkan Mehmet Soğancı, AKP iktidarının uluslar arası sermayenin çıkarlarını dikkate alarak uyguladığı politikaların, mühendis ve mimarların sosyal konum ve koşullarını da doğrudan olumsuz biçimde etkilediğini belirtti.
-
DEVLET MADENİ UNUTTU – Uygulanan yanlış politikalar nedeniyle ulusal madenciliğin büyük darbe yediğini belirten Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, son 20 yılda sektörde istihdam edilen işçi sayısının yaklaşık 100 bin kişi azalarak yarıya indiğini açıkladı. Soğancı, “Türkiye maden aramaktan vazgeçti” dedi.
-
AKP’Lİ BELEDİYELER ŞERİ DÜZEN OLUŞTURUYOR – İstanbul’un 24 ilçe, 24 beldesinde 2004’te yapılan yerel seçimlerde iktidara gelen AKP, tarikat geleneğinden yetişmiş yöneticileriyle birçok ilçe ve beldede şeri düzen oluşturuyor. Dağıttıkları şeriatçı yayın ve broşürlerle gündeme gelen Eyüp ve Tuzla belediye başkanlarının görevden alınmasını isteyen CHP İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil’in ilk soru önergesine İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, “Belediyelerin yayınlarla ilgisi olmadığı” yanıtını vererek partililerini korumuştu. Tamaylıgil, söz konusu yayınlarda “belediyelerin logoları” bulunduğunu 12 Eylül’de ikinci soru önergesiyle yeniden TBMM’ye taşıdı.
-
SABANCI’DAN ENFLASYON VE CARİ AÇIK UYARISI – TÜSİAD Başkanı’na göre yaz rehavetini geride bırakan ekonomide zorlu bir döneme giriliyor. “Cari açık bu hızla artarsa, yıl sonunda 32 milyar doları aşarak yeni bir rekor kıracak” diyen Sabancı, “Burada cumhurbaşkanlığı seçimleri önemli bir dönem olarak önümüzde duruyor” dedi.
17 Eylül
-
DİNÇER HAREKÂTI – Başbakanlık müsteşarı, BM terör listesindeki EL Kadı’yı atlamakla suçlanıyor. Yasin El Kadı’nın malvarlığındaki tedbirin sürdürülmesi isteminden feragat etmesiyle ilgili olarak Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer suçlanıyor. CHP’li Kılıçdaroğlu, Başbakanlık’ ın el Kadı hakkındaki temyiz isteminden vazgeçmesinin Başbakan destekli bir “Dinçer operasyonu” olduğunu belirterek, “Erdoğan’ın El Kadı’ya güveninin sonucu olarak yargılama sürecinin kesilmesine ortam hazırlanmıştır. El Kadı’yı yargı aklamadan Sayın Başbakan aklamıştır” dedi.
-
BORCA ÇALIŞIYORUZ – Dünya birikimlerini eğlenceye ayırırken Türkler borç ödüyor. ACNielsen’ın haziran ayı başında, 42 ülkeden 21 bin 780 internet kullanıcısıyla gerçekleştirdiği “Global Tüketici Güven Endeksi” araştırmasının sonuçlarına göre ülke ekonomileri, iş beklentileri ve kişisel gelirde tüketici güveni 98 puanla tüm dünyada altı ay öncesi ile aynı kaldı. Türkiye Tüketici Güven Endeksi 80 puan ile ortalamanın altına düştü. Asya Pasifik tüketicilerinin yüzde 54’ü kalan paralarını biriktirirken, birikimden sonra en fazla harcama tatil, ev dışı eğlence, yeni kıyafetler ve borç ödemelerine gidiyor. Türkiye’de ise borç ödemeleri ve giyim ilk sırada geliyor. Borç ödeme konusunda yüzde 44 ile Avrupa’da ilk sırada yer alan Türkiye’de ancak her dört kişiden biri birikim yapabiliyor.
-
CEZAEVLERİNDE BASKILAR ARTTI – İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri , Tekirdağ F tipi Cezaevi’ nde bulunan tutuklu ve hükümlülere 20 görevli tarafından dayak atıldığını ile sürdü.
-
YÖK’ TEN MÜLAKATA VİZE YOK – Bakanlık yöntemiyle yurtdışında lisansüstü eğitim yapanlara üniversiteler kapalı. Uygulamaya tepki gösteren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, eğer mülakat yöntemiyle seçim yapılacaksa, jürinin YÖK’çe belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, eğitimlerini tamamlayarak Türkiye’ye dönecek kişilerin “akademik özerklik” gerekçesiyle üniversitelerde görevlendirilemeyeceğini bildirdi.
18 Eylül
-
FIRTINA VADİSİ’NDE SANTRAL KÂBUSU – Hidrıelektrik santralıyla Fırtına Deresi’nin kurumasına ve ekosistemin büyük zarar görmesine karşı yıllardır mücadele verdikten sonra yargı kararlarıyla rahatlayan Hemşinliler, bir kez daha santral kâbusuyla karşı karşıya. 50 megavattan küçük santraların yapımı için Çevre Etki Değerlendirme raporu zorunluluğunun kaldırılmasının ardından, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu da 6 yıl aradan sonra bölgenin hidroelektrik santralına uygun olduğu yönünde görüş açıkladı. Çevreciler, bu kararların Fırtına Vadisi gibi mikro ekosistemleri yok edebileceğini belirttiler.
-
AKP’YE UYUM YASALARI – Hükümetin hazırladığı tasarılar tartışmalı düzenlemeler içeriyor. TBMM gündeminde AB’ye uyum gerekçesiyle getirilen yasa tasarıları , AB’nin yanı sıra AKP’yi de memnun edecek maddeler içeriyor. AKP’ye kadrolaşma yolu açtığı öne sürülen Sayıştay yasa önerisiyle, Sayıştay başkanı ve üyelerinin seçiminde Sayıştay Genel Kurulu devre dışı kalıyor. Yurttaşlar ile kamu kurumları arasındaki anlaşmazlıkların çözümünü Kamu Denetçiliği Kurumu’na bırakan yasayla, yargının görevi başdenetçiye bırakılıyor. Azınlık okullarının müdür yardımcılarının Türk olması koşulunu kaldıran Özel Öğretim Kurumları Tasarısı ile Cumhurbaşkanı’nın “laik, demokratik Türkiye Cumhuriyeti ilkelerine uygun olmayan insanların yetiştirileceği” gerekçesiyle veto ettiği, özel okullarda okuyan öğrencilere 1000YTL yardım düzenlemesi yeniden getiriliyor. Tasarının tarikat okullarına destek anlamına geldiği belirtiliyor.
-
LAİK EĞİTİM VURGUSU – Sezer, gençlerin dogmalarla yetiştirilmemesini istedi. Yeni öğretim yılının başlaması nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, eğitimin devlet denetiminde ve gözetiminde, Atatürkçü düşünceden ve laiklik temelinden ödün verilmeden yürütülmesi gerektiğini bildirdi. Sezer, “Çağdaş eğitimin, bireyleri ulusal kültürün zenginlik ve değerini yadsımadan evrensel değerlerle buluşturma konusunda bilinçlendirmeyi amaçladığını” belirtti.
-
ARACILI MÜZAKERE DÖNEMİ BAŞLADI – CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, KDP lideri Mesud Barzani’nin arabulucu olmak istemesinin “aracılı müzakerenin fiilen başladığı” anlamına geldiğini söyledi. Öymen, “Bunun bir adım ötesi de bellidir. Barzani, PKK’nin af istediğini iletecek, Ralston da Türkiye’ye af çıkarın diyecek” değerlendirmesini yaptı.
-
TÜRBANLI ADAYLAR DA SINAVA GİRDİ – Ortaöğretim ve ön lisans düzeyindeki adaylara yönelik Kamu Personeli Seçme Sınavı-2 (KPSS-2) dün gerçekleştirildi. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce düzenlenen sınavda 1 milyon 662 bin 765 aday devlet memuru olabilmek için ter döktü. Konya’da Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nda sınava giren bazı adayların türbanlı olması dikkat çekti. Aynı görüntüler Çorum’da da yaşandı. Merkez Karşıyaka İlköğretim Okulu’nda çok sayıda adayın sınava türbanla girmesine izin verildi. Zonguldak’ta ise türbanlı adaylar sınava alınmadı. Bu kişiler türbanlarını çıkararak sınav salonuna girebildi.
-
ÜÇ YILDIR ATAMA BEKLİYOR – Fethiye İlçe Milli Eğitim Müdürü Yılmaz, yargı kararlarına karşın görevine iade edilmedi. AKP iktidarının işbaşına gelmesinden sonra ülke genelinde vekâleten ve geçici olarak çalışan 1041 il ve ilçe milli eğitim müdürü görevden alındı. 1041 yönetici arasında yer alan Yılmaz’la ilgili yapılan tüm suçlamalar yargı kararlarıyla geçersiz kılındı.
-
YABANCILARA ‘KOLONİ’ İZNİ – Maliye Bakanlığı, ‘İspanya ve Norveç modeli’ ile özel kent ve site oluşturmanın yolunu açmaya hazırlanıyor. Yabancıya mülk satışını hızlandırmak için “İspanya ve Norveç modeli” olarak nitelendirilen ve yabancılara özel sitelerin kurulmasını öngören bir çalışma yapıyor. İzmir başta olmak üzere 20 ilde yer arayışı başladı.
19 Eylül
-
CİNAYETİ ÇÖZMEK ZOR – Güvenlik raporları, camide cinayet ve linçin aydınlatılamayabileceğini gösteriyor. Fatih’teki İsmailağa Camisi’nde meydana gelen olayla ilgili iki güvenlik raporunda, cinayetin aydınlatılmasının çok zor bir süreç olduğu vurgulandı. Raporların ilkinde bu saptamaya gerekçe olarak İsmailağa cemaatinin dışa kapalı ve hükmedici yapısı, İstanbul emniyetinin durumu ve siyasi irade eksikliği olmak üzere 3 temel neden gösterildi. Raporda İsmailağa cemaatinin geleneksel olarak dışa kapalı olduğu, öteki cemaatlerden farklı olarak günlük kıyafetten yaşam biçimine kadar pek çok konuda hükmedici bir özelliği bulunduğu ifade edildi. Polis içinde görev yaptığı bölgeden etkilenenler olduğu ve İstanbul polisinin soruşturmayı sonuna kadar götürecek organize bir yapısı olmadığı belirtildi. İktidarın cinayetin aydınlatılması için gerekli duyarlılığı göstermediği kaydedildi.
-
ERDOĞAN DARBESİ – Başbakan, KKTC’de koalisyonun parçalanmasından sorumlu tutuluyor. Demokrat Parti Lideri ve bozulan koalisyonun Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, “işi yürütenin” Din İşleri Başkanı Ahmet Yönlüer olduğunu belirterek , “Gittiği her yerde ‘Merak etmeyin, doğrudan Recep Tayip Erdoğan Bey’den, AKP’den bu talimatı aldım. Her türlü katkıya devam edeceğiz’ diyor. Söylediği budur” dedi. Denktaş, AKP’ nin suçlamaları yalanlamadığına dikkat çekti.
-
FERAGAT KADI’YI KURTARMIYOR – Erdoğan’ın kefil olduğu terör finansörü için Başbakanlık’ ın aldığı karar yeterli değil. Başbakanlık’ ın Yasin El Kadı’nın mal varlığının dondurulması davasında feragat kararı alması davanın sonu anlamına gelmiyor. Danıştay’ın öncelikle Başbakanlık’ ın feragatini kabul etmesi gerekiyor. Kabul etse bile bu kez de Dışişleri’nin temyiz istemi var. Bu nedenle El Kadı kararı, Başbakanlık’ ın feragati ile ortadan kalkmayacak. Ayrıca Danıştay, Başbakanlık’ ın feragat istemini ‘kamu yararı’ yönünden irdeleyip kabul ya da reddedecek.
-
AYGÜN: ASKER SADECE ŞEHİTLİKLERDE YATIYOR – Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “Askerlik yangelip yatma yeri değildir” sözlerini eleştirerek “Asker yan gelip yatıyor ama sadece şehitliklerde” dedi.
-
AP’ DE TÜRBAN GERİLİMİ – Türkiye raporunun yumuşaması için Brüksel’e giden heyetteki CHP’liler yalnız kaldı. AP raporunda değişiklik yapma umuduyla Brüksel’e giden heyette ‘türban sıkıntısı’ yaşandığı ortaya çıktı. Bu kapsamda CHP’lilerin türban maddesinin rapordan çıkarılmasını istediği, AKP’ lilerin ise hükümetin bu görüşte olmadığını ilettiği vurgulandı.
-
AKP MİLLİYETÇİ OY AVINDA – Başbakan Erdoğan, ilk kez oy kullanacak genç kesimi partiye çekmeyi hedefliyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, Erdoğan’ın kaybettiği siyasi zemini milliyetçi zeminde aradığını, ancak başarılı olamayacağını söyledi.
-
YİNE SORUNLU BİR DERS YILI – MHP, kitaplardaki yanlışlara dikkat çekerken sendikalar MEB politikalarına tepki gösterdi. Okullardaki fiziki yetersizliklere ve eksikliklere dikkat çekilirken kitaplarda Atatürk’ün fotoğrafının, babası Ali Rıza Efendi olarak basıldığına, Versay Sarayı’nın Türkiye’de gösterildiğine dikkat çekildi.
-
LAİK EĞİTİM TEHDİT ALTINDA – DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, “70 bin camiye karşılık, 45 bin okul var. Bu da okullara verilen önemin en güzel kanıtıdır” dedi.
-
EV SAHİBİNE ÇALIŞIYORUZ – Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre gelir farkları arasındaki uçurum sürüyor. Harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25.9 ile konut ve kira masrafları alıyor. Bunu yüzde 24.9 ile gıda ve alkolsüz içecek takip ediyor. Sağlık harcamalarının büyük kısmını en yüksek gelirli yüzde 20’lik kesim yapıyor. Milli gelirden aldığı pay açısından en fakir kesim olan 1. yüzde 20’lik grup, 2004 yılında toplam tüketim harcamalarının sadece yüzde 9.1’ini yapabiliyordu. Fakirlerin payı 2005’te kıl payı artışla yüzde 9.2’ye yükseldi. Buna karşılık en yüksek gelirli yüzde 20’lik kesimin toplam tüketim içindeki payı yüzde 38’den yüzde 37.5’e geriledi. Böylece, 2004 yılında en zengin grup ile en fakir grup arasında 4.1 kat olan tüketim harcamaları içindeki pay farkı 4 kata geriledi.
-
EĞİTİM İSTİHDAM GETİRİR – Dünya Bankası küresel kalkınma raporunda, Türkiye’ye sektöre yatırım tavsiyesi yapıldı. Raporda, “Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde eğitim sektörüne yatırım, istihdamı artırırken, sürdürülebilir kalkınmaya da katkıda bulunur” denildi.
20 Eylül
-
DİŞLİ OPERASYONU – AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Erdoğan’ın talimatının ardından, Gazimagosa’ya 8 kilometre mesafedeki Salamis Bay Oteli’ne karargâh kurdu. Dişli, yaz boyunca çeşitli aralıklarla geldiği otelde “Şaban Bolel”, “Şaban Bolek” ve “Şaban İpek” adıyla kayıt yaptırdı. Operasyonu buradan yürüten Dişli, temas kurduğu milletvekillerinin bir kısmıyla Salamis Bay’de, bazıları ile dışarıda görüştü. Demokrat Parti’nin lideri Serdar Denktaş, milletvekillerine ahlaksız tekliflerin yapıldığını belirterek müftüye yönelik sert eleştirilerini sürdürüyor. Denktaş “Bir milletvekilimize 600 bin dolar, bir diğerine 400 bin dolar ve bakanlık teklif ettiler” dedi.
-
YUNANİSTAN HARİTAYI SEVDİ – ABD’de yayımlanan haritayı değerlendiren Yunan askeri kaynaklarına göre, “Kürdistan aşamalı olarak kurulacak. Haritanın tepkileri ölçmek için yayımlandığını düşünen Yunan askeri kaynakları, kuruluşun ilk adımının “olgunlaşmış bölge” K.Irak’ta atıldığını, Suriye ve İran’ın ardından, son aşamada Türkiye’nin güneydoğusunun da ekleneceğini söylüyor.
-
ASIL FATURA SONRA – Arsa fiyatlarındaki artışı Emlak Vergisi’ne yüzde 50 zam takip edecek. Yaklaşık 19 milyon ev sahibinin indirim beklediği Emlak Vergisi matrahında kullanılan arsa değerlerinin kat kat artırılması vergide de ciddi artışları gündeme getirecek. Ancak asıl büyük zammı içeren yasa için hükümet gün sayıyor. İSMMMO Başkanı Arıkan, “Arsa fiyatları Emlak Vergisi’nin bir etkeni. Emlak Vergisi oranlarını yüzde 50 artıran yasa Mecliste” dedi.
-
CİNAYET NEDENİ LİDERLİK KAVGASI – İsmailağa Camisi cinayetinin gizli tanığı, cinayetin ve sonrasındaki linçin cemaat içindeki iktidar mücadelesinin bir parçası olduğuna dikkat çekti. Aynı kişi, cemaat içinde de değişik biçimlerde protokol olduğunu, kendilerinin bu yapının içine giremediğini söyledi.
-
5 TRİLYONA ALIP 18.5 TRİLYONA SATTILAR – Sümerbank’ın Manisa Pamuklu Mensucat Fabrikası 1960 yılında açılmıştı. Pamuklu Mensucat’ın Manisa Ortak Girişim Grubu’na satışı ise TBMM Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç’ ın desteği ve 13 Haziran 2005 tarihinde Özelleştirme İdaresi’nin 2005/67 sayılı kararıyla gerçekleşti. Kaça satılmıştı Manisa Mensucat? 3 milyon 750 bin dolara, yani 5 trilyon TL’ye… Fabrikanın hurdaları alıcılar tarafından 900 milyara satıldı. 160 milyon KDV devlete ödenmedi. Ayrıca kurumun devletten 500 milyar alacağı, geçmiş yıllara ilişkin bilanço üzerinde 40 trilyon lira kaybı bulunuyordu.
-
SAYIŞTAY’A DARBE PLANI – İktidar partisi AKP, Sayıştay yasa önerisi ile kurumda kadrolaşma ve YDK’ yi devre dışı bırakmayı planlıyor.
-
FESTİVALE SİYASET GÖLGESİ – Altın Portakal’ın Büyük Avrasya Gecesi’ne dualar ve uzun plaket töreni damgasını vurdu. Festivalin üçüncü günü yapılan Büyük Avrasya Gecesi, yine aynı gün Antalya’da gerçekleşen Türk Devlet ve Toplulukları Dostluk, Kardeşlik, İşbirliği Kurultayı nedeniyle, bir anda kurultay gecesine dönüştürüldü. Festival başından bu yana “Antalya, dünyaya açılıyor” söylemleri de bir kenara bırakılıp Fatiha dualarının okunduğu etkinlik “Büyük Türk Gecesi” olarak lanse edildi.
-
MÜZAKERE FİİLEN BAŞLADI – CHP Lideri Deniz Baykal, terörle mücadele konusunda hükümete sert eleştiriler yöneltti. AKP hükümetinin koordinatör atamasıyla terörle mücadelede müzakere sürecinin fiilen başladığını belirten CHP Lideri Baykal, “PKK’ye karşı silahlı mücadele yapmayacağız, koordinatör atayacağız, koordinatör gerekli çalışmayı yapacak, böyle başarıya ulaşacağız. Bunun ‘çayı geçmek için kucağıma aldım’ demekten farkı yok. AKP’yi bir an önce iktidardan indirmek ulusal görev haline gelmiştir” dedi.
-
PANCARA DUALI AÇIŞ – 2006-2007 dönemi pancar alım kampanyası çeşitli bölgelerde protesto edildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin ile birlikte, Ankara Şeker Fabrikası’nda 2006-2007 Pancar Alım Kampanyası’nın açılışını yaptı. Ali Coşkun, 7 milyon 290 bin ton kota karşılığı pancar işlenerek, bundan 912 bin ton şeker üretileceğini anlattı. Dualar eşliğinde yapılan açılışta, özelleştirmelerde de yeni bir model belirlediklerini anlatan Coşkun, “Önce güzelleştirelim sonra özelleştirelim” dediklerini ifade etti.
-
TOHUMCULUK DA ‘DIŞA BAĞLANIYOR’ Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, “AB Uyum Paketi” kapsamında Meclis’te görüşülecek olan “Tohumculuk Kanun Tasarısı” ile “Tohum alanından kamunun çekilmesi ve sektörün çokuluslu şirketlere terk edilmesinin amaçlandığını” belirtti.
-
CARİ DIŞ DENGE 31 MİLYAR DOLAR AÇIK VERDİ – Türkiye’nin 2005 yılı cari dış dengesi, bir önceki yıla göre yüzde 41.6 artarak 31 milyar 288 milyon 607 bin 137 YTL olarak hesaplandı. Bu rakam, Türkiye’nin diğer ülkelere karşı 31 milyar 288 milyon 607 bin 137 YTL cari açık verdiği anlamına geliyor.
21 Eylül
-
İSRAİL İTİRAFI – Eski İsrail askerleri, Kürtleri eğitmek için 2004’ te Türkiye üzerinden Irak’a geçtiklerini anlattı. BBC’ nin Newsninght programında konuşan, adı açıklanmayan emekli bir İsrail askeri, eski İsrail Özel kuvvetleri üyelerinin 2004’ te Türkiye üzerinden “İki grup Kürt askerini eğitmek için” Irak’a geçtiğini söyledi. Programda konuşan emekli asker, kendi görevinin büyük bir havaalanı projesi için Kürt güvenlik görevlileri yetiştirmek ve askeri eğitim vermek olduğunu belirtti. Tüfeğin nasıl kullanılacağı ve kalabalıkta militanların nasıl vurulacağının da dahil olduğu “özel görevler” için Kuzey Irak’ta 100’den fazla peşmergeyi eğittiklerini söyleyen emekli asker, eğitilen Kürtler bilmese bile Kürt yetkililerinin eğitimi verenlerin İsrailliler olduğunu bildiğini düşündüğünü kaydetti.
-
ÜÇLÜ TOPLANTILAR BAŞLAYABİLİR – Irak’ın PKK’ye ilişkin olarak atayacağı koordinatörün Kürt olabileceği endişesini taşıyan Ankara, bu göreve Sünni bir Arap olan General Hassun’un getirilmesinin ardından rahatladı. Yakın bir süreçte 3’lü toplantıların başlayabileceği belirtilirken, Dışişleri Bakanlığı PKK’ye ilişkin bir pazarlığın içerisine girmek de istemiyor.
-
BOĞAZ’ DA MÜLKİYET HIRSI – Yaklaşık 20 yıldır özel yasayla korunmaya çalışılan Boğaziçi’nde, elde kalan son yeşil alanlar da Suudi Kralı Abdullah’ın Sevda Tepesi’ndeki imar beklentisi uğruna yapılaşmaya açılmak isteniyor. Buna gerekçe olarak “Mülkiyet hakkı kutsaldır” denilmesi ise asıl kutsal sayılması gerekenin İstanbul ve dünya mirası Boğaziçi olduğunun “mülkiyet hırsı” yla unutulduğunu gösteriyor.
-
ŞERİAT HEVESLİLERİ – Laik Türkiye’nin farklı bölgelerinde kadın ve erkekleri genel yaşam alanlarında birbirinden ayıran zihniyetin şeriat özlemlerini gerçekleştirebilmek için hiçbir engel tanımadığını belirten ODTÜ Rektörü Ural Akbulut, Cumhuriyete yürükten bağlı çoğunluğun ölçülü tepkilerinden de cesaret alan bu çevrelere “Bu olgun davranışımız yılgınlık veya umursamazlık olarak yorumlanmamalı, hiç kimse sabrımızın sınırını zorlamaya kalkışmamalıdır” uyarısını yaptı.
-
KIBRISTA ÖDÜN HAZIRLIĞI – Şaban Dişli’nin organize ettiği sivil darbe AKP hükümetinin AB politikalarına zemin hazırlıyor. AKP, KKTC’de güdümlü hükümeti kurmayı başarırsa, Maraş’ın verilmesi, Magosa Limanı’nın açılması, Talat- Papadopulos mutabakatının yaşama geçirilmesi ve Yeşil Hat tüzüğünde Rum kesiminin taleplerinin karşılanmasına olanak tanıyıp, AB yolunda önünün açılmasını sağlayacak.
-
SEZER’DEN ÇAĞDAŞLIK DERSİ – Cumhurbaşkanı Sezer, ODTÜ’nün 2006-2007 eğitim-öğretim yılı açılış törenine katıldı. Yükseköğretimin ekonomik, siyasal ve yönetimsel birçok sorunu bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Sezer, bu sorunların, gençleri, dolayısıyla ülkenin geleceğini olumsuz etkilediğinin bilindiğini söyledi. Yükseköğretimin sorunlarının siyasetüstü yaklaşımla ele alınması gerektiğini belirten Sezer, çözüm önerilerinin de Cumhuriyetin felsefesiyle örtüşmesi ve çağdaş dünyadaki gelişmelerle koşutluk göstermesinin tartışma götürmez bir zorunluluk olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Sezer, salonu dolduran öğrencilere “Türk gençleri olarak, laik ve demokratik Cumhuriyete karşı görev ve sorumluluklarınızı yerine getireceğinize, sorunlar karşısında yılgınlığa ve karamsarlığa kapılmadan, ülkeniz için en iyisini yapmayı amaçlayacağınıza yürekten inanıyoruz” sözleriyle seslendi. Sezer, konuşmak için kürsüye çıktığında ve konuşmasının bitiminde, salondaki öğretim üyeleri ve öğrenciler tarafından ayakta alkışlandı.
-
LOZAN’I DELECEK YASA – Vakıf kuranların tamamının yabancı uyruklu olabilmesinin önünü açan tasarıyla, cemaatler, Sümela Manastırı, Ani Harabeleri, Akdamar Kilisesi, Aziz Nikolas Kilisesi’nde hak iddia edebilecekler. AKP’nin tüm uyarılara karşın gündeme getirdiği vakıflar yasa tasarısı, Lozan’ı delen düzenlemeler öngörüyor. Tasarıyla cemaat vakıflarının mal edinmelerindeki sınır kalkıyor, azınlık vakıfları Türk Medeni Yasası hükümlerine göre kurulan vakıflarla aynı statüyü kazanıyor.
-
AKP’NİN YUMUŞAK KARNI – Biri resmi diğeri imam nikâhlı olan çift eşlilik, Milli Görüş’ten kalma bir gelenek. İktidar partisi AKP, bir yandan Başbakan Erdoğan’ın gafları, bir yandan yolsuzluk ve kadrolaşma iddiaları ile köşeye sıkışırken AKP’li bakan, milletvekilleri, bürokratlar ve örgüt yöneticilerinin arka arkaya patlayan aşk skandalları nedeniyle de zor günler geçiriyor.
-
DEVLETİN MALI DENİZ GİBİ – DSİ’ye ait 800’ ün üstündeki potansiyel baraj, özel sektöre aktarılıyor. Özel sektör, yaklaşık 12 milyar dolara kuracağı santralardan, 49 yıl içinde 250 milyar doların üstünde gelir elde edecek.
-
FINDIK FİYATI DİBE VURDU – TMO’ nun 4, FİSKOBİRLİK’ in 5 YTL olarak açıkladığı fiyatlar 2 YTL’ ye kadar düştü. Yeterli deposu, teknik elamanı olmayan TMO, fiyatların düşmesine neden oluyor. Trabzon Ticaret Borsası’nda fındık 2.4 ile 2.75 YTL arasında işlem görüyor. Dış piyasada ise iç fındık 4-4.4 dolar.
22 Eylül
-
LOZAN UYARISI – TBMM gündeminde bulunan özel öğretim kurumları ve vakıflarla ilgili düzenlemelerin, Lozan Antlaşması’ndaki karşılıklılık ilkesini ortadan kaldıracağını vurgulayan CHP Lideri Deniz Baykal, “Hükümeti uyarıyorum; Lozan Türkiye’nin iftiharıdır. Getirilen düzenleme, Lozan’ı delme düzenlemesidir. Bunun çok ağır siyasi, tarihi sorumluluğu vardır” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de vakıflarda karşılıklılık ilkesinden vazgeçildiğini, bunun da Sevr’i çağrıştırdığını kaydetti. CHP’nin “Ruhban okulu açılıyor” eleştirisini getirdiği Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı’nda yapılan değişikliliğin “tekrir-i müzakeresi” haftaya Salı gününe bırakıldı. AKP yöneticileri, getirilen hükümle ruhban okulunun açılmasının söz konusu olmadığını belirtirken bazı AKP’li milletvekilleri yapılmak istenen düzenlemeye temkinli yaklaşıyor. AKP yöneticileri, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in Ankara’da olmaması nedeniyle tasarının ertelendiğini belirttiler.
-
TUZ BİLE KOKTU – Salina Tuz Genel Müdürü Himmet Kara, Türkiye yıllık tuz tüketiminin 2.5 milyon ton olduğunu, 1 milyon tonun sofralık ta dahil olmak üzere gıda sektöründe kullanıldığını dile getirerek tuzun 14 bin farklı ürününün üretiminde yer aldığını belirtti. Kara, Türkiye’de kurulu çok sayıda gıda fabrikasının, rafine tuz yerine merdivenaltı üretimi, hijyenik olmayan sağlıksız tuz kullandıklarını öne sürdü.
-
‘KAÇAKÇILARA’ RESMİ İZİN – Irak’a LPG ihraç ettiğini beyan eden 5 şirketin LPG yerine bu ülkeye su götürdükleri saptandı. Şirketler hakkında, ‘teşekkül halinde kaçakçılık’ suçlamasıyla başsavcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Dış Ticaret ve Gümrük Müsteşarlığı, haklarındaki suçlamaya karşın Genelkurmay ve MİT’ in görüşünü beklemeden bir tutanakla şirketlerin ihraçlarını sürdürmelerine onay verdi. Gerekçe olarak da ülkenin döviz kaybına uğramaması gösterildi.
-
SÖZ SIRASI DANIŞTAY’ DA – ‘Terör finansörü’ El Kadı davasında Başbakanlık’ ın ardından Dışişleri de feragat etti. BM’ in terör listesinde yer almasına rağmen Başbakan Erdoğan’ın kefilim dediği Yasin El Kadı’nın Türkiye’deki mal varlıklarına ilişkin davada Dışişleri de feragat isteminde bulundu. Danıştay, feragat istemlerini ‘kamu yararı’ açısından irdeleyip karara bağlayacak. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Kart, Bakan Aksu’dan, Erdoğan’ın El Kadı’yı niçin himaye ettiğini açıklamasını istedi.
-
HÜKÜMETTE KADI ÇATLAĞI – Recep Tayip Erdoğan’ın, Yasin El Kadı davasında Dışişleri Bakanlığı’nın Danıştay’a olan itirazını geri çekmesini istemesine Gül sıcak bakmadı. Ancak Erdoğan bastırınca Gül, ‘evet’ demek zorunda kaldı.
-
VERGİ SİSTEMİ SİYASALLAŞTIRILIYOR – İSMMMO Başkanı Arıkan, getirilmek istenen ön kontrollü beyan sisteminin risklerine dikkat çekti. “Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılmak istenen değişiklikle ön kontrollü beyan sistemi getirilmesi hedefleniyor. Eğer siyasal iktidar, mali idareyi siyasallaştırırsa bunun altından kimse kalkamaz. Bu sistemde ‘Benim yandaşlarım hariç diğerlerini incele’ denilmesi mümkün. Siyasal iktidarın bunu diyebilmesinin yolu açılmamalı”. “AKP hükümeti iktidara geldiğinden beri kullandığı kayıt dışıyla mücadele söylemine karşın hiçbir şey yapmadı. Kayıt dışı siyasette başlıyor. AKP de dahil gelecek yıl seçime katılacak bütün partilerin seçim giderleri harcamalarını ücretsiz denetlemeye hazırız. Samimiyetlerini ortaya koysunlar, şeffaf olsunlar.”
-
TÜRKİYE – İSRAİL İLİŞKİLERİ SORGULANIYOR – Lübnan’da Müslüman gruplar Türkiye’ye, AKP’ye ve Türkiye’nin askeri güce katılımına kuşkuyla bakıyor. Meclisin Müslüman bir üyesi, “Türkiye, buraya gelmeden önce İsrail ile olan ilişkilerine açıklık getirmeli” derken, bir Hizbullah milletvekili “Türk askeri Lübnan’a, bizi İsrail’den korumak için gelmeli” diyor. Hizbullah için AKP’ nin ABD ile ilişkisi dikkat çekici.
-
ŞİMDİ DE BELEDİYE SOYGUNU – ATO Başkanı Aygün, otopark dahil bütün vergileri yargıya taşıyacaklarını söyledi. İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Yasa Tasarısı iğneden ipliğe pek çok kalemde yeni vergiler getirecek. Aygün, ‘Yeni vergi yok demek Maliye bakanlarının yerleşik raconudur. Sadece kaldırımda yürüme vergisi unutulmuş!’ diye konuştu.
23 Eylül
-
TERÖRLE SAVAŞA EL KADI GÖLGESİ – AKP hükümeti,devlet politikasını göz ardı etti. Recep Tayip Erdoğan’ın talimatıyla Dışişleri’nin El Kadı davasına ait itirazını geri çekmesi Türkiye’nin terörle mücadele politikasına gölge düşürdü. Türkiye bir taraftan PKK’ nin üçüncü ülkelerdeki finans kaynaklarının kesilmesi, örgütün malvarlıklarına el konulmasını da içeren mücadele yöntemlerini gündeme taşırken, diğer yandan da BM Güvenlik Konseyi’nin terörist ilan ettiği kişinin Türkiye’de serbestçe faaliyet göstermesinin önünü açtı. Bu durum, Türkiye açısından bir çifte standart görüntüsünü ortaya çıkardı.
-
ARSLAN TEHDİT EDİYOR BAKANLIK SEYREDİYOR – Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay saldırganı oğlu Alparslan Arslan’ın duruşma günlerinde “tehdit dolu” açıklamalar yapan ilköğretim müfettişi İdris Arslan’ın açıklamalarını “görmezden geliyor”. Bakanlık “göstermelik” soruşturmayla Arslan’a kınama cezasını yeterli görürken Elazığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise yalnızca maaş kesme cezası vermeye hazırlanıyor.
Hem Devlet Memurları Yasası hem de bakanlık mevzuatı “memuriyetten çıkarma” ile ilgili net ifadeler taşıyor. Eski Bakan Bostancıoğlu, mevzuatın eksiksiz
uygulanması durumunda Arslan’ın memuriyetten çıkarılacağını belirterek “Ben olsam cezalandırılmasını isterdim” dedi.
-
TÜRBANCI ÖĞRETİM ÜYESİ – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi Yücel İslam’ın türbanlı öğrencileri koruduğu ileri sürülen bir mektupta, bu nedenle pek çok öğrencinin başını örttüğü ve derslere gelmeden sınıf geçtiği ileri sürüldü. Rektör Aşkın’ın talimatıyla iddialara yönelik inceleme başlatıldı.
-
ÜRKÜTEN GENÇLİK ANKETİ – Gençler arasında yapılan bir anket,korkularını ortaya çıkardı. Gençler en çok sevdiklerini kaybetmekten ve ÖSS’den korkuyor. Yüzde 26’sı sigara kullanıyor. Yüzde 17’si sıklıkla alkol alıyor. Gençler kitap okumuyor, Polat Alemdar’ı örnek alıyor.
-
MEMURA YİNE KÖTÜ HABER – Toplu görüşmelerde anlaşmaya varılamadı. Hükümet, daha önce yüksek maaş alan memurlara yönelik gelecek yılın birinci ve ikinci 6 ayları için önerdiği yüzde 2.5’erlik zam teklifini yüzde 3’e çıkardı, düşük maaş alan memurlar için önerdiği yüzde 4’erlik artışı değiştirmedi.
-
MÜZE BAHÇESİNDE İFTAR YEMEĞİ – CHP’li Karademir soru önergesinde, son yıllarda iftar çadırı kurmanın amacı dışına çıkarılarak siyasi bir hesaplaşma ve reklama dönüştürüldüğünü belirterek “AKP’li Sivas Belediyesi neden müzeye dönüştürülen, Sivas Kongresi kararlarının alındığı binayı seçti, bunun nedeni kentte yer olmayışı mı?” dedi.
-
İRTİCANIN YENİ HEDEFİ REKTÖRLÜKLER – Uludağ Üniversitesi’nin yeni akademik yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Rektör Yurtkuran, “Bölücü ve irticai unsurlar, 2008 yılında 25 üniversitede yapılacak rektör seçimleri için çalışma yapıyor” dedi.
-
MEHMET AĞAR’DAN ‘AĞIR’ ELEŞTİRİ – DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, hükümetin “ne yaptığını bilmez halde olduğunu” ileri sürerek “Bir gün gidip AB’ye gerdan kırıp, öbür gün yalandan kabadayılık yapmakla ülke yönetemezsiniz” dedi.
-
TSK’Yİ HEDEF ALDI – AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yasal ve kurumsal düzene saygı duymadığını ileri sürdü. Kretschmer, silahlı kuvvetler üzerinde sivil kontrol sağlanmasının Türkiye’nin AB sürecinde kilit konulardan biri olduğunu kaydetti.
-
İHALELER MERCEK ALTINDA – İBB, öngörülemeyen afetleri bahane edip, kavşak-yol inşaatının ihalesini kapalı kapılar ardında gerçekleştirdi. Belediyenin deprem, sel, yangın, salgın hastalık gibi öngörülemeyen durumları kapsayan İhale Yasası’nın ilgili maddesine dayanarak yaptığı yol, kavşak, köprü ihaleleri inceleme altında.
-
SAYILAR NEYİ SÖYLER? – (Ka-Der’in 2003 “Kadın Sorunlarına Çözüm Arayışı Kurultayı’ndaki raporlarından alınmıştır.) Türkiye’deki tüm kadınların dörtte biri şiddete uğruyor. Şiddete uğrayan kadınların dörtte üçünde fail, kadının eşidir. Şiddete uğrayan erkeklerin beşte dördünde aile dışında şiddet meydana geliyor. Cinayet sonucu ölen kadınların yüzde 40-70’i eşi tarafından öldürülüyor. Tecavüze uğrayanların yarısı 18 yaşın altında. Bunlardan yüzde 10’u erkek çocuk, yüzde 90’ı kız çocuktur. Şiddete taraf olan çocukların yüzde 85’içocukluğunda ya şiddet mağduru ya da tanığıdır. Her 4 kız çocuktan biri, her 7 erkek çocuktan biri cinsel şiddete uğruyor. 5-10 yaş arası çocukların yüzde 55’i ensest mağduru. Cinsel saldırganların yüzde 75’i tanıdık birisidir. Ensest olaylarında faillerin yüzde 50’si öz baba ve sırasıyla amcalar, enişteler, ağabeyler, dedeler ve dayılardır.
-
ADİL ÜCRETE AKP VETOSU – Avrupa Sosyal Şartı’nın asgari ücretle ilgili maddesine hükümet çekince koydu. Asgari ücreti 1500 YTL’ye çıkarma zorunluluğu doğacağı gerekçesiyle Avrupa Sosyal Şartı Sözleşmesi’nin asgari ücrete ilişkin maddesine AKP hükümetinin isteği doğrultusunda çekince konuldu.
24 Eylül
-
HALK İSTEMİYOR – Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasına yurttaşların büyük çoğunluğu ‘kesinlikle’ karşı. Türk Bilgi Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa başta olmak üzere 40 ilde 11 bin 380 kişi ile yaptığı ankete göre halkın yüzde 71.28’i, Başbakan Tayip Erdoğan için “Kesinlikle cumhurbaşkanı olmamalı” dedi. 28’i Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olmaması gerektiği görüşünde. “Cumhurbaşkanını kim seçmeli?” sorusuna katılımcıların yüzde 11.8’i “TBMM”, yüzde 65.1’i “Halk” yanıtını verdi. Bu konuda fikri olmayanların oranı yüzde 17.2 olarak gerçekleşti.
-
BİLİME BİLE DİNİ ÇERÇEVE – İmam hatiplerde okutulan kitapta, eğitim, sanat ve bilimde İslami kurallara uyulması isteniyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam hatiplere dağıttığı “Temel Dini Bilgiler” kitabındaki ifadeler, öğrencilere eğitimin dinle birlikte yürütülmesi görüşünü öğütlüyor. Kitapta “Dinsiz bilim aksaktır”, “Sanat, din dikkate alınarak yapıldığında yararlı olur” ifadelerine yer veriliyor.
-
CAMİ YANINDAKİ HASTANEDE CUMA NAMAZI – Trabzon’da daha önce SSK’ya bağlı olan Fatih Devlet Hastanesi’nde bitişikte cami olmasına karşın her Cuma öğle ezanı okunduktan sonra onlarca kişinin koridorlara hasırlar sererek namaz kıldığı belirlendi. Başhekim Atilla Yılmaz ile hastanede görevli çok sayıda kişinin de Cuma namazlarını hastanede kıldığı ileri sürüldü. Hastanede çok sayıda türbanlı personelin de çalıştığı iddia edildi.
-
ATO: TASARI SEVR KOKUYOR – Sinan Aygün, Vakıflar ile ilgili hazırladıkları raporu Cumhurbaşkanı Sezer’e iletti. Vakıflar Yasa Tasarısı’yla ilgili eleştirilerini sıralayan ATO’nun raporunda vakıfları sınırsız gayrimenkul satın alabileceklerine dikkat çekilerek, “Türkiye’de taşınmaz mal edinme hakkının tanınması, kamu yararı, ülke güvenliği ve toprak-ülke unsuru bakımından, devletin bölünmez bütünlüğünü tehlikeye düşürecek” denildi.
25 Eylül
-
İŞSİZLİK ÇIĞ GİBİ – Her beş kişiden birinin işsiz olduğu Türkiye’de iş bulma umudu da kalmadı.Türkiye’de istatistiklere yansımayan ve işsiz ordusuna dahil edilmeyen ‘işsizlerin’ sayısı 2.9 milyon kişiyi buluyor. Bu sayı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı rakamlara eklenince işsizlik oranı yüzde 18.8’e çıkıyor. Ekonomik olarak faal olan kesim hızla işgücü piyasasından uzaklaşırken umudunu kesip iş aramayı bırakanların sayısı 623 bin kişi bunların yüzde 39.8’ini ise 14-25 arasındaki gençler oluşturuyor.
-
HAREKET 20 EKİM’DE – Türkiye’nin Lübnan’a göndereceği askeri birlik, iki binbaşının komuta edeceği, 200-270 kişilik istihkâm ve 700 kişilik deniz gücünden oluşacak.
-
RAMAZAN MAGANDALARI – İzmir’de ramazan ayının gelişini kutlayan gruptan bir kişinin tabancasından çıkan kurşuna hedef olan kadın yaşamını yitirdi. Ankara’da sevgililer dövüldü.
-
DERS KİTABINDA TARİKAT ÖVGÜSÜ – Milli Eğitim Bakanlığı’nın bedava dağıttığı ders kitaplarıyla ilgili skandallara her gün bir yenisi ekleniyor. Din kültürü kitabının 2002 baskısında, “ ‘tarikat’ ın sözlük anlamı , izlenecek yol demektir.Tarikatlar toplumda kutuplaşmalara ve ayrımcılıklara yol açmaktadır. Bu da insanlar arasındaki sevgi, saygı ve hoşgörü ortamına zarar vermektedir” denilirken, aynı kitabın 2006 baskısında: “Nefsi arıtıp ahlakı güzelleştirerek dini yaşama ve Allah’a yaklaşıma tasavvuf denir. Tasavvufun kurumlaşmış haline tarikat adı verilir. Tarikatlar, tarihimizde önemli görevler üstlenmişlerdir” denilmektedir.
-
DIŞ POLİTİKADA AÇMAZ – AKP hükümetinin yaptığı uygulamalar Türkiye’yi zor durumda bırakıyor. PKK ile mücadele için atanan ABD’li koordinatörün Türkiye(nin istemi dışında görüşmelerde bulunması, Yasin El Kadı’nın malvarlığının dondurulmasına ilişkin davada BM’nin kararları doğrultusunda hareket edilmemesi dikkat çekiyor. Kıbrıs konusunda bugüne kadar birçok ödünler verin AKP’nin son olarak adadaki hükümete müdahalede bulunduğu ortaya çıktı.
-
FINDIKTAN SONRA PİRİNÇTE DE OYUN – TMO’nun alım açıklamasını geciktirmesi nedeniyle üretici fiyatı sürekli düşerken, tüccar stoka yöneldi. Geçen yıl 700 bin ton olan çeltik üretiminin bu yıl 800 bin ton dolayında olması bekleniyor Buna karşılık TMO’nun fiyat açıklamasını geciktirmesi nedeniyle üretici fiyatı düşerken, tüccarın stok yaptığı ileri sürülüyor.
26 Eylül
-
SORUMLU HÜKÜMET – Ramazan ayının 2 büyük ilde yaşanan şiddet olayları nedeniyle 1 kişinin yaşamını yitirmesi, 2 kişinin de yaralanmasıyla başlaması, “Bu noktaya nasıl gelindi?” sorusunu gündeme getirdi. CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü, olayların sosyolojik açıdan incelenmesi gerektiğini altını çizerek sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu söyledi.
-
ASKER KAYGILI – Kara Kuvvetleri Komutanı Başbuğ, 3 önemli konuda taraf olduklarını vurguladı. Kara Harp Okulu’nun açılış töreninde konuşan Başbuğ, irtica uyarısında bulundu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Ulus devlet, üniter devlet ve laik devlet” ikorumak için yasalarla verilen görevi “yapmama gibi bir lükslerinin olmadığını” vurguladı. Başbuğ, “TSK; ulus devlet, üniter devlet ve laik devletin korunmasında, her zaman taraf olmuştur ve taraf olmaya devam edecektir” değerlendirmesini yaptı. Türk Devrimlerine karşı direniş hareketi olan “irtica ve gericiliğin” kaygı verici boyutlara ulaştığını, hareketlerin mesafe aldığına dikkat çeken Başbuğ, topyekûn bir mücadele verilmesi gerektiğini dile getirdi. Başbuğ, 1950’lerden itibaren bazı marjinal grupların dinsel eğilimleri kullanarak, sermaye biriktirip yatırımlara yöneldiğini, dernek ve vakıflar kurarak eğitim öğretim alanında ve nihayet de siyasal alanda etkin olmaya çalıştıklarını kaydetti.
-
PKK YİNE SALDIRDI: 1 ŞEHİT – Şehit babası, hükümeti sorumlu göstererek ‘Siyasiler çocuklarını göndersin Dargeçit’e’ diye isyan etti. Mardin’in Dargeçit ilçesinde güvenlik güçleriyle PKK’ liler arasında çıkan çatışmada Jandarma Teğmen Cengiz Evranos (24) şehit oldu, 2 korucu da yaralandı. Şehidin babası, Güneydoğu’daki olayların sorumlusu olarak ABD’yi göstererek “Siyasiler de çocuklarını Dargeçit’e göndersin. ‘Vatan sağ olsun” demek istemiyorum. ABD’nin Allah belasını versin” diye isyan etti.
-
SIĞINAK ARAYIŞINDAKİ İNSAN – Küreselleşme adı altında yeni liberalizmin yarattığı vahşi kapitalizm ortamında, ulus bilincinin, ona bağlı olarak yurttaşlık kimliğinin yok edildiği koşullarda, yalnızlaştırılan insan, güven duyabileceği bir sığınak arayışına girmiştir. Laik demokrasi ortamının tümüyle dışında oluşturulan, güçlü ekonomik temele dayalı , son derece örgütlenmiş İslamcı cephenin sandık başarısını yadırgamamak gerekir. İslamcı hareketin Cezayir’de, Filistin’de, Mısır’da ve Türkiye’deki seçim başarılarının altında yatan gerçek budur.
-
KARADENİZ SOS VERİYOR – Türkiye Çevre Platformu’nun (TÜRKÇEP) Samsun’daki bölge toplantısında konuşan Doğu Karadeniz Çevre Platformu Sekreteri Mustafa Yazıcı, 17 ülke tarafından kirletilen Karadeniz’de canlı yaşamın bitmek üzere olduğuna dikkat çekti.
-
MEB’DEN YETKİ DEVRİ – AKP hükümetinin hazırladığı ve bugün TBMM’de görüşülecek tasarıyla, özel öğretim kurumlarını açma izni valiliklere bırakılıyor. Tasarıya göre, özel okullar bakanlık uygun görürse farklı öğretim programları ve haftalık ders çizelgesi de uygulayabilecek. AKP’nin hazırladığı benzer içerikteki bir düzenleme Sezer’in vetosu nedeniyle yaşama geçmemişti.
-
ÇELİK’E ‘TARİKAT’ SORUSU – CHP’li Mustafa Gazalcı, ücretsiz dağıtılan din kültürü ve ahlak bilgisi ders kitaplarındaki tarikat övgüsünü TBMM gündemine taşıdı.
-
EL KADI İMZAYI UNUTTURDU – Terör finansörü olmakla suçlanan El Kadı’nın mal varlıklarına tedbir konulmasına ilişkin davadan feragat eden AKP hükümeti, altında Türkiye’nin de imzası bulunan kara parayla mücadele sözleşmesini de yok saydı. Hükümetin bu tavrının Türkiye’yi hem Avrupa Konseyi hem de AB ile ilişkilerinde sıkıntılı bir sürece sokacağı belirtiliyor.
-
VERGİ KAÇIYOR MALİYE BAKIYOR – Maliye, yetişmiş denetim elamanlarını, kamudaki düşük ücretler nedeniyle tek tek kaybediyor.Vergide kayıp kaçak büyüyor ama denetim kadroları küçülüyor. Devletin her 3 vergi denetim kadrosundan sadeci 1’i dolu. Sadece son iki yılda kaçak oranı yüzde 84.6’dan yüzde 119’a yükseldi.
27 Eylül
-
TALABANİ’DEN TEHDİT – Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Türkiye Suriye ve İran’ı ülkesinin içişlerine karışmakla suçlayarak bundan vazgeçilmemesi halinde kendilerinin de aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Talabani, “Irak halkı, o zaman aynı şekilde karşılık verir, o ülkelerdeki ‘muhalefeti’ destekler. O ülkelerin bize yaptığı gibi, o ülkeler için sorun çıkarmaya çalışır” diyerek tehdit etti.
-
ATEŞKES TEPKİSİ – TSK, terör örgütüyle pazarlık konusunda net bir tutum ortaya koyarken PKK Koordinatörü General Ralston’un Barzani ziyaretinin hemen ardından, Irak’tan PKK’ nin ateşkes ilan edeceğine ilişkin haberlerin gelmesi dikkat çekiyor. Genelkurmay’da “TSK hiçbir zaman ateşkes çağrılarına itibar etmemiştir” değerlendirmesi yapılıyor.
-
ACILI ANNE: “SİYASİLERE İNAT AĞLAMAYACAĞIM” – PKK’nin hain tuzağı sonucu şehit düşen Jandarma Teğmen Evranos için Zağnospaşa Camisi’nde düzenlenen askeri törene, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Garnizon Komutanı Adem Huduti, Belediye Başkanı Sabri Uğur, şehit teğmenin dönem arkadaşları, yakınları ve çok sayıda yurttaş katıldı.. Jandarma Teğmen Cengiz Evranos, dün gözyaşlarıyla toprağa verilirken, acılı anne Fikriye Evranos, “Asker yatıyor diyenlere inat ağlamayacağım. Benim oğlum yatıp uyurken mi vuruldu?” dedi.
-
MEMURA BİBER GAZI – Yapılan araştırmalar 2007’nin maaşıyla bu yıl bile geçinilemeyeceğini ortaya koyarken durumundan şikâyet eden memura tonlarca biber gazı sıkıldı. Hükümetin 2007 için yüzde 8 zam verdiği düşük ücretli memurlar, yılın ilk yarısında 814, ikinci yarısında ise 847 YTL ile geçinecek. 2007 maaşları bile 2006 yoksulluk sınırının altında kaldı. AKP önüne siyah çelenk koyan memur, polis panzerleri ve çevik kuvvetle karşı karşıya geldi.
-
BAĞIMSIZLIĞIN AYRILMAZ ÖGESİ – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Atatürk’ün dil bağımsızlığını, siyasal ve ulusal bağımsızlığın ayrılmaz öğesi olarak gördüğüne dikkat çekti. Türk dilindeki yabancı sözcüklerin sayısının artmasının, dilin kullanımında yapılan yanlışların süreklilik kazanmasının, bireylere zamanla bu yanlışları doğru gibi algılayarak benimsemesine yol açtığına işaret eden Sezer, bunun dilin özüne zarar verdiğini kaydetti.
-
ANKARA’DAN AP ÜYELERİNE MEKTUP – Milletvekillerine gönderilen mektupta, Kıbrıs konusunda başka taviz beklenmemesi gerektiği vurgulanıyor. Mektupta 2005’te Türk savaş uçaklarının Ege’ye 6 bin kez çıkış yaptığı, buna karşın aynı yıl içinde Yunan savaş uçaklarının tam 25 bin kez uçtuklarına dikkat çekiliyor,
28 Eylül
-
AP’DEN AĞIR RAPOR – Ermeni soykırımı savının önkoşul olmaktan çıkarıldığı raporda çok sert ifadeler kullanıldı. Raporun hazırlayıcısı Eurlings, metnin sert olduğunu bildiğini söyledi. Metinde, Ermeni soykırımı savları için, üyelik yolundaki bir ülkenin geçmişiyle yüzleşmesi gerektiği ifadesi kullanıldı. Pontuslu Rumlar ve Süryanilerle ilgili bölüm ve üniversitelerdeki türban sorununun uzlaşmayla çözülmesine ilişkin öneriler metinde kaldı. Yeşiller ve Sosyalistlerin KKTC’ye yönelik tecridin kaldırılması için verdiği önergeler reddedildi. AP’ de büyük lobi faaliyetinde bulunan Dışişleri Bakanlığı, yalnızca sözde Ermeni soykırımının tanınması konusunun önkoşul olmasını engelleyebildi. Ancak AP raporunda yer alan “Ermeni, Pontus ve Süryani soykırımlarına” ilişkin ifadeler Ankara’yı sıkıntıya soktu. Dışişleri, yapılan bazı düzeltmelerle Türkiye-AB ilişkilerinin daha fazla zarar görmesini önleme yönünde çaba gösterilmesini önemli bulduklarını, ancak AB süreciyle doğrudan bağlantılı olmayan bazı unsurların kaldığını açıkladı.
-
SITMAYA RAZI ETTİLER – CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, AP’ nin Türkiye raporuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Buna bizim diplomasi dilinde ‘kanseri gösterip sıtmaya razı etmek’ diyorlar. Hem Ermeni hem de Kıbrıs konusunda, hem türban konusunda hem diğer bölümlerinde haksız, ölçüsüz, insafsız öneriler içeriyor. Bu metin gerçekten çok ağır. Birçok yönüyle kabul edilemeyecek bir metindir” değerlendirmesini yaptı.
-
AF ÖRGÜTÜ: 301. MADDE KALDIRILMALI – Hrant Dink hakkında açılan yeni davaya tepki gösteren örgüt, “TCK’nin 301. maddesi kapsamında ‘Türklüğü aşağılamak’ suçlamasıyla Dink adına yine bir davanın açılmış olduğunu duymanın dehşeti içindeyiz” açıklamasını yaptı. Davayı “hukuksal yıldırma” olarak değerlendiren örgüt, ifade özgürlüğünün Türkiye’nin de taraf olduğu sözleşmelerde yer aldığına dikkat çekerek 301. maddenin kaldırılmasını istedi.
-
DİNÇER ELEŞTİRİSİ SINIRLAR İÇERİSİNDE – Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk hakkında tazminat davası açan Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer hakkındaki yazısının ve yazısındaki “mürteci” nitelemesinin “eleştiri sınırları içerisinde” olduğuna hükmetti.
-
TALABANİ’YE SERT YANIT – Çiçek: “Dünün postal öpücüsü. Bir zamanlar kendileri içişlerimize karışın diyorlardı” dedi. Başbakan Erdoğan, “Komşularımız içişlerimize müdahale ederse biz de bu ülkelerdeki muhalif güçleri destekleriz” diyen Talabani’nin sözlerini ‘çirkin’ olarak değerlendirdi.
-
DİCKİNSON SINIR DIŞI EDİLİYOR – İngiliz tiyatro ve kolaj sanatçısı, eski Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Michael Dickinson, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı “Buch’un köpeği” olarak tasvir etmesinin karşılığı olarak yaklaşık yirmi yıldır yaşadığı İstanbul’dan kovuluyor. Hakkında hiçbir suçlama olmadığı halde, günlerce gözaltında tutulan Dickinson’un, 30 Eylül’de Türkiye’yi terk etmesi istendi. İngiliz sanatçıya, oturma izninin uzatılmama gerekçesi açıklanmadı. Dickinson, ülkesinde böyle bir çizim için kimsenin kovulmayacağını söyledi.
-
TARİKATLARIN KUŞATMASI – Yerleşkelere stant kuran tarikat yurtları, öğrencilere ‘cazip seçenekler’ sunuyor. İstanbul’da devlet yurtlarının yetersizliği nedeniyle barınma olanağı bulamayan öğrenciler, tarikat kucağına itiliyor. Özel yurtların ve ev kiralarının pahalılığından şikâyet eden öğrenciler, “Devletin yurtlarında yer olmadığı için kabul edilmiyoruz, özel yurtlar da çok pahalı” diyorlar.
-
TÜRKİYE GÖÇMEN KÖPRÜSÜ – Emniyetin kaçakçılık raporuna göre suç örgütleri uluslar arası ağ kuracak kadar etkin çalışıyor. Rapora göre Doğu-Batı köprüsü konumundaki Türkiye göçmenlerin önemli geçiş alanlarından biri. Emniyet kayıtlarına göre son üç yılda 175 bin kaçak yakalandı.
-
TARİKATLARA YARADI – CHP’li Gazalcı, devlet okullarının içini boşaltan tasarının laik eğitime darbe olduğunu söyledi. Ruhban okulunun açılışına geçiş verdiği gerekçesiyle tartışmalara yol açan Özel Okullar Yasa Tasarısı önceki gün akşam kabul edildi. Yasanın laik eğitime inanmayan tarikat okullarına kaynak aktarılmak için kullanılacağını belirten CHP’li Gazalcı, “Bu düzenleme büyük bir olasılıkla Sayın Cumhurbaşkanı’ndan, Anayasa Mahkemesi’nden dönecektir” dedi.
-
GİZLİ GÖRÜŞME İDDİASI – Erdoğan’ın, Gülen’in desteğini yeniden kazanmak için Eker’i ABD’ye gönderdiği öne sürüldü. Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Bakan Eker’in Gülen’i Pennsylvania’daki evinde gizlice ziyaret ederek Erdoğan’ın mesajlarını ilettiği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada ise görüşme reddedildi.
-
İŞTE AKP’NİN YENİ VERGİLERİ – Unakıtan, belediye gelirlerine ilişkin yasa taslağını değerlendirirken ‘Yeni vergi diye bir şey yok’ demişti. Maliye Bakanı’nın konuşmasından bir hafta sonra Meclis’e sunulan “İl Özel İdareleri ve Belediyelerin Gelirlerine İlişkin Esas ve Usulleri Düzenleyen Yasa” tasarısına göre, sinemaya giden yüzde 10, elektrik düğmesini çeviren yüzde 5 vergi ödeyecek. İnternet kafelerden 110, kahvehanelerden 88 YTL vergi alınacak. Belediyeler evin önündeki yolu düzeltip genişletince, çevre sakinleri ‘katkı Payı’ ödeyecek.
-
KURŞUNLARIN GÖLGESİNDE – Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin kişi bireysel silahların kurbanı oluyor. Bugün Bireysel Silahsızlanma Günü. Türkiye’de herkesin silah alabildiğini belirten Umut Vakfı Başkanı Dedeman, silah edinme yaşının yükseltilmesi ve ruhsat alacakların daha sıkı ruhsal muayeneden geçmesi gerektiğini vurguluyor.
29 Eylül
-
HARİTA MASAYA İNDİ – ‘Parçalama planının’ NATO Koleji’ne taşınması Türkiye ile ABD arasında sıkıntı yarattı. ABD askeri çevrelerince tartışılan ve Ortadoğu’da sınırların yeniden çizilmesini öngören harita, ABD’li subaylar tarafından İtalya’daki NATO Koleji’nde bir sunumda kullanıldı. Türk subaylar haritaya tepki gösterip salondan ayrıldı. Bunun üzerine ABD’li subay da sunumunu yarıda kesmek zorunda kaldı. Skandalın Türkiye’ye bildirilmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı, Ankara, Washington ve Roma’da dört ayrı girişimde bulunup ABD’yi protesto etti. Ankara’nın hem askeri hem de sivil düzeyde gösterdiği tepkinin ardından ABD Genelkurmay Başkanı Pace, Türk mevkidaşı Orgeneral Büyükanıt’ tan özür diledi. ABD’li yetkililer, sunumun konusunun siyasi nitelik taşımadığı; medya, teknoloji konularını içerdiği, insanların nasıl etkilendiğinin değerlendirilmesi amacını taşıdığı gerekçesini ortaya koymaya çalıştılar. Yetkililer, “Haritanın bizimle ilgisi yok. Subayımızın haritayı niye çıkardığını bilemiyoruz” dediler.
-
AKP’NİN SEÇİM PLANI – AKP, milletvekili yaşının 25’e düşürülmesi ve Türkiye milletvekilliği için anayasa değişikliği, ‘daraltılmış bölge’ sistemi için de seçim yasaları üzerinde değişiklik yapmayı planlıyor. Bu konularda çalışma yapan AKP’ nin kurmayları, CHP’ye giderek destek isteyecek. İktidar partisi, bu değişiklikleri ilk seçimde uygulayabilmek için anayasanın buna engel maddesini de değiştirmeyi planlıyor. CHP’nin destek vermesi durumunda paket, ekim ayı başında TBMM gündemine getirilecek.
-
ARKA ARKAYA SERT MESAJLAR – Komutanlar, ülkenin laik ve üniter yapısından ödün verilemeyeceğini bir kez daha vurguladılar. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Başbuğ, AB yetkililerinin TSK’nin siyasete müdahale ettiği yönündeki ifadelerine yanıt verdi. Başbuğ “Silahlı Kuvvetler’in ulus devlet, üniter devlet ve laik devlete yapılan saldırılara kayıtsız kalmasını istiyorlar. Bu kesimler büyük bir yanılgı içindedirler. Türk Silahlı Kuvvetleri’ni, başka ülkelerin ordularıyla karşılaştırarak farklı sonuçlar üretmeye çalışan bu kesimler, Türk toplumunun tarihini de gerçeklerini de bilmeyenler ya da kendilerine yabancılaşmış olanlardır” dedi. Hava Harp Okulu’nun açılışında konuşan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Cömert, laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti aleyhine oynanan tüm oyunlara karşı birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Ayrışmalar ve kutuplaşmanın terörü ve irticayı besleyeceğini vurgulayan Cömert, “Şunu hiç kimse unutmamalıdır ki, ulusumuzun çimentosu Atatürk ilke ve devrimleridir. İrticayı ve terörü besleyen farklı yaklaşımlar ulusumuzu felakete götürür. Çatı yıkılırsa herkesin altında kalacağı bir son kaçınılmaz olabilir” uyarısında bulundu.
-
ÇOCUĞA ORUÇ İŞKENCESİ – Antalya’da bir baba, orucunu bozduğu gerekçesiyle 12 yaşındaki oğlunu önce dövdü, ardından bacaklarına kurşunkalem sapladı. Çocuğa okul yönetimi sahip çıkınca, bu kez baba okul yöneticilerini tehdit etti. Okulun şikâyeti üzerine gözaltına alınan baba serbest bırakıldı.
-
İLAHİLERLE TÜRK KÜLTÜRÜ DERSİ – Bakan Hüseyin Çelik’in dini eğitim sevdası sınır aştı: Yurtdışındaki öğrenciler hadis, ayet ve ilahilerle Türk kültürünü öğrenecek. Ders kitaplarını hurafelerle dolduran Milli Eğitim Bakanlığı’nın skandalları yurtdışına taştı. Bakanlığın yurtdışında öğrenim gören Türk çocukları için hazırladığı “ Türkçe ve Türk Kültürü Dersi Öğretim Programı”nda dersler, ayetler ve hadislerden örnekler verilerek ve düzeye uygun ilahilerle işlenecek.
30 Eylül
-
ERDOĞAN’IN KOZU ASKER – ABD gezisi öncesi kulislerde Bağdat’a asker gönderme olasılığı da tartışılıyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın ABD’ye bir dizi öneriyle gittiği belirtiliyor. Kulislerde ciddi biçimde tartışılan bilgiye göre Erdoğan, Bush’a, PKK’ nin Irak’tan sürülmesi karşılığında Türkiye’nin Bağdat’a 5 bin asker göndermesini önerecek. Talabani’nin Türkiye’ye yönelik tehdit içeren son çıkışları, asker gönderme olasılığına karşı önlem alma çabası olarak değerlendiriliyor. Başbakan Erdoğan’ın PKK’nin tamamen ortadan kaldırılmasına karşılık ikinci önerisi ise İran konusunda olacak. Erdoğan’ın Bush’a, “Türkiye, Tahran yönetimine yakın durmayacak ve işbirliği içine girmeyecek. Bu noktada Türkiye, ABD’nin ve uluslar arası toplumun yanında yer alacak” mesajını vereceği belirtiliyor.
-
SİYASALLAŞTIRMA İSTEĞİ – Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin ardından terörist başı Öcalan’ın da PKK’ ye ateşkes çağrısında bulunması, terör örgütünün siyasallaştırılması çabalarının giderek arttığını ortaya koydu. Ateşkes çağrılarıyla PKK’ nin siyaset yapmasının önü açılmak istenirken, Türkiye’nin de terörle mücadelede önünün kesilmesi amaçlanıyor.
-
TSK’ DEN AB İÇİN TAVİZ YOK – Türkiye’nin geleceğini şekillendirmede kimsenin dayatma ve tavsiyesine ihtiyacı olmadığını kaydeden Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu, “Bu süreçte (AB süreci) bilinmesi gerekir ki Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasayla belirlenmiş temel değerlerinden asla sarfı nazar edemez” dedi.
-
ÖRTÜNMEK KÖLELİK İŞARETİ – Örtünmenin tunç çağında devletin kurulmasıyla ortaya çıktığının kanıtlandığını söyleyen tarihçi, çizer, yazar Yıldız Cıbıroğlu, “Türbanı özgürlük diye savunan kadınlar oyun içindeler. Bağlanmak köleliğin işaretidir” diyor. Kadını ve cinselliğini denetlemek için erkek merkezli din ve kültür oluşturulduğunu ifade eden Cıbıroğlu, “Kadın egemenliğine yanıt olarak kadının başı bağlandı” diyor.
-
AKP RUMLARIN ÖNÜNÜ AÇTI – Bakanlar Kurulu kararında yapılan kelime oyunları ile Rumlara verilen ödün kamuoyundan gizlenmek istenirken, limanların açılması için Rum yönetiminin Avrupa Birliği Adalet Divanı’na gitmesine zemin hazırlandı. Rumlar, Bakanlar Kurulu’nun bu kararına dayanarak Avrupa Birliği Adalet Divanı’na gidip, limanların ve havaalanlarının açılması kararı çıkarabilecek.
-
DEVLET KORUMAYA ALDI – Antalya’da orucunu bozduğu gerekçesiyle babası tarafından dövülen Baraj İlköğretim Okulu Öğrencisi Sadık B. Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nce ailesinden tedbir amaçlı alınarak Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun yurduna yerleştirildi.
-
PAZARLIK OLURSA ÇEKİLİRİM – PKK ile Mücadele Koordinasyonu kurulması konusunda CHP’nin endişelerine katıldığını belirten Başer, “PKK ile masaya oturmak gündeme gelirse, misyondan çekiliriz” dedi.
-
ÇOCUKLAR FUHUŞA ZORLANIYOR – Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel sömürü ve istismarın boyutları giderek artıyor. Bu konuda yapılan bir araştırmaya göre çocukların fuhuşa zorlandığı iller sıralamasında İstanbul ve Diyarbakır başı çekiyor. Ukrayna, Moldova ve Rusya gibi ülkelerle Türkiye’nin Güneydoğu bölgelerinden kaçırılan çocuklar İstanbul’da fuhuşa zorlanıyor.
-
ZEYTİN REKOLTESİNDE BEKLENTİ BÜYÜK – Türkiye genelinde yaklaşık 100 milyon zeytin ağacından 1 milyon 223 bin ton zeytin, 166 bin 324 ton da zeytinyağı üretileceği tahmin edildi.
-
AB TÜRKİYE’Yİ SIKIŞTIRIYOR – Komisyonun dış ilişkiler sorumlusuna göre Türkiye istenen hedeflere ulaşmadı. AP’nin ağır Türkiye raporunun ardından gözler AB Komisyonu’nun 8 Kasım’ da açıklayacağı rapora çevrildi. AB yetkilileriyse olumlu konuşmuyor. Rehn, görüş ayrılıklarını gidermenin yolunun reformları hızlandırmak olduğunu söyledi.
Hâmi Karslı / Tokat CUMOK |