16.07.2006 |
1 Haziran
ü Hükümet,Eğitim ve Kültür başlığındaki müzakerelere yol çizecek olan Pozisyon Belgesi’nden “Türk eğitim sistemi laiktir” ifadesini çıkardı.
ü CHP’li Onur Öymen, “Avrupa birliği’nde kuşku yaratacak, Türkiye’nin üyelik şansını azaltacak bir yaklaşım” değerlendirmesi yaptı.
ü Başmüzakereci Ali Babacan’ın, ifadeyi “Anayasada zaten var. Belgeye koymaya gerek yok” diyerek metinden çıkardığı belirtildi
-
MEGAFONLA EZAN – Kahramanmaraş’ın Nurhak ilçesi megafonlarla “ezan yayını” yapılmasıyla gündeme geldi. Nüfusunun büyük bir çoğunluğu alevi olan ve bir camisine karşılık iki cemevi bulunan ilçede, müftülük kararı uyarınca çeşitli yerlere konulan megafonlarla ezan yayını yapılması; tepki ve tartışmalara yol açtı.Bunun üzerine Kaymakamlık uygulamaya son verdi.
-
ÖĞRENCİYE KURAN – Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri adı altında Adana Ticaret Borsası Lisesi öğrencilerine din kültürü ve ahlak bilgisi dersinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve okul idaresinin bilgisi dışında 1 YTL’ye Elmalılı Hamdi Yazır’ın “Kuran-ı Kerim Meali” satıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Attile Gülsar ve Okul Müdürü Hanifi Çelik’in bilgisi dışında gerçekleşen olaya veliler büyük tepki gösterdi.
-
ÖLÜMÜNE TASARRUF – Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın ilaçta tasarruf için yayımladığı genelge, sürekli ilaç kullanmakta olan hastaların ilaçlarına ara vermesine neden oldu. İlaçlar arasında , kolesterol, beyin, mide hastalıkları tedavisinde kullanılması zorunlu ilaçlar da bulunuyor. Ancak tasarruf en çok ilaç israfının yaşandığı antibiyotiklere hiç dokunmuyor.
-
AKP KÖŞKE ÇIKMAMALI – CHP Genel Başkanı Baykal, AKP çizgisinde bir ismin cumhurbaşkanı olmasının laikliği tehdit edeceğini söyledi. AKP’ye, cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi konusunda, parlamentodaki diğer iki partiyle birlikte çalışması çağrısında bulunan Baykal, aksi takdirde kriz çıkacağı uyarısında bulundu. CHP lideri, AKP’li bir cumhurbaşkanının türban yasaklarını kaldırmasından endişe ettiğini belirtti.
-
MUMCU ÇOK SERT ÇIKTI – Başbakan’ın Almanya’da Büyükelçi İrtemçelik’i yuhalattığını söyleyen Erkan Mumcu, “Türk devleti bu kadar aşağılık, bayağı bir muameleye hiç tabi kalmadı. Yeşil sermayeye hesabını vermekten kaçmak için büyükelçiyi vatandaşın önüne yem diye sürdü. Bu utanmazlıktır, ayıptır” diye konuştu. Mumcu, Erdoğan’ın o andan itibaren cumhurbaşkanlığını rüyasında bile göremeyeceğini söyledi.
-
AYDA 200 YTL’YLE YAŞIYORLAR – Diyarbakır’ın yoksulluk fotoğrafını çeken araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Toplam nüfusu 6 bin 500’e yaklaşan 418 ailenin ayda 200 YTL ile geçindiği belirlenirken 272 ailenin çok acil yardıma gereksinimi olduğu belirtildi. Pilot bölge olarak seçilen Gürdoğan Mahallesi’ndeki 1120 haneyi kapsayan araştırmada çıkan sonuçlar şöyle:
ü Banyo ve tuvaleti olmayan haneler var.
ü Göç etmek te ekonomik durumu düzeltmiyor.
ü 206 ailede 296 çocuk okuma çağında olmasına karşın okula gitmiyor.
ü 97 ailedeki 122 çocuk sokakta çalışıyor.
-
SALDIRI CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE – Başbakan Erdoğan, Ulusa Sesleniş’te, Danıştay saldırısına ilişkin yorumlarını değiştirdi. Danıştay saldırısının ardından yaptığı ilk açıklamada saldırının hükümete yönelik olduğunu savunan Erdoğan, son açıklamasıyla kapsamı genişletti. Erdoğan, “Anayasal kurumlarımızın dayanışmasıyla, toplumsal uzlaşma ve ortak akılla bu işin üstesinden de geleceğiz” dedi.
2 Haziran
-
HEDEFLER HAYAL – Dış etkilerin yanı sıra hükümetin uygulamaları ekonomide beklentileri sarstı. Yıl sonu için hedeflenen yüzde 5’lik Tüketici Fiyat Endeksi rakamının gerçekleşme olasılığı gittikçe düşüyor. Hükümetin bir dizi makroekonomik tahmininin de tutmayacağı şimdiden ortaya çıktı. Enflasyon hedefinin gerçekleşme olasılığını, bugün açıklanması beklenen mayıs enflasyon rakamları ortaya koyacak. Hükümetin 2006 için belirlediği ihracat, ithalat, dış ticaret açığı, döviz bazlı milli gelir tahminlerinin tutması ise güç.
-
YABANCILAR KAÇIYOR – İngiliz Financial Times ve Dail Telegraph gibi gazeteler, “Cari açığa eskisinden çok daha fazla dikkat etmeye başlayan yabancı yatırımcılar, Türkiye’den çıkmak için acele ediyor” diye yazdı. Financial Times’ın haberinde Türk Lirası’nın dolara karşı son üç yılın en düşük düzeyine indiği vurgulanırken Dail Telegraph’ta “Yabancı yatırımcılar çıkmak için acele ederken YTL mayıs başından beri yüzde 21 değer kaybetti” denildi.
-
DİLOVASI ZEHİR OVASI – TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu üyeleri ellerinde cihaz, kirlilik ölçümü yaptı ve çarpıcı sonuçlar elde etti. Komisyon üyelerinin Dil deresinin denize döküldüğü yer ile sanayi tesisleri ve Gebze çöplüğünden örnekler alarak yaptıkları ölçüm ve incelemeler, Dil deresi suyunun, olması gerekenden 4 kat daha kirli olduğunu ortaya çıkardı.
-
GİZEMLİ ÇETE SORGUDA – Siviller emniyette, askerler Genel Kurmay’da. Polise ulaşan bir elektronik posta mesajının ardından Eryaman’da düzenlenen operasyonlarda ortaya çıkarılan, “Atabeyler” olarak adlandırılan çeteye dönük soruşturma kapsamında gözaltına alınanların sorgusu sürüyor. Gözaltındaki sivillerden 5’inin patlayıcılarla doğrudan bağlantısı olduğu belirtildi.
-
ŞANTAJA HAZIRLIK – Hürriyet gazetesi köşe yazarı Emin Çölaşan, “hükümetin belli görevlilerinin” 11 gazeteci ve 14 siyasetçinin banka hesaplarına girdiklerini ve hesapları çarpıtarak gerici medyaya servis yaptıklarını yazdı. Listede Deniz Baykal, Mehmet Ağar ve Erkan Mumcu gibi siyasilerle Emin Çölaşan, Melih Aşık, Uğur Dündar, Bilal Çetin, Fatih Çekirge gibi gazetecilerin bulunduğu iddia ediliyor. Hesapların resmi olmayan yollarla incelenerek açıklanması yasalara göre suç oluşturuyor.
-
LAİKLİK İŞGÜZARLIĞI – Bürokratların AB Müzakere Pozisyon Belgesi’ne “Eğitim sistemi laiktir” ifadesini koyma girişimini engelleyen Başmüzakereci Devlet Bakanı Ali Babacan, bu istemde bulunan görevlileri “işgüzarlıkla” suçladı. Babacan’ın “Değişiklik yapılırsa tekrar Bakanlar Kurulu’nun onayı gerekir” açıklamasının da doğru olmadığı ortaya çıktı.
-
TMY’ DE ‘ÖRGÜT’ SIKINTISI – Genelkurmay Başkanlığı, TMY’nin 6. maddesinde yapılmak istenen ‘silahlı-silahsız örgüt’ ayırımı ile silahsız örgütlere ceza indirimi öngören değişikliğe karşı çıktı. Bu gelişme üzerine komisyon, kararı hükümete bıraktı.
-
CHP: HALKA ŞİKÂYET EDECEĞİZ – “Eğitim laiktir” ifadesinin AB metninden çıkartılmasına tepki gösteren Kemal Anadol, “Laiklik ifadesi konulmazsa hükümeti ‘antilaik’ cephenin temsilcisi ilan ederiz” dedi.
-
AKP’Lİ ÜRÜN’E DAYAK FEZLEKESİ – Adalet Bakanlığı’na dokunulmazlığın kaldırılması için gönderilen fezlekede eşini kasten yaraladığı vurgulandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, AKP Konya Milletvekili Halil Ürün Hakkında “eşini kasten yaralama” suçundan soruşturma yapılabilmesi için yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke düzenledi.
-
DEMİREL’DEN ŞERİATÇI VAKİT’E DAVA – Gazetede, “Ülkeyi terk edecek biri varsa o da Morrison Süleyman’dır” denmişti. Süleyman Demirel, ‘başörtüsü’ konusundaki sözleri nedeniyle Vakit’te yapılan yorum ve haberler için dava açtı. Gazetede Demirel, Hitler’e benzetimleş ve ‘takıyyenin babası’ gibi ifadeler kullanılmıştı.
-
AB’DEN ANKARA’YA AÇIK UYARI – Doruk sonuç bildirgesinde, 2006’da Güney Kıbrıs’a limanların açılması net bir ifadeyle yer alıyor. 15-16 Haziran tarihlerinde yapılacak doruğun ardından yayımlanacak sonuç bildirgesinde Türkiye’nin ek protokolü uygulaması gereken tarihe yönelik ilk kez bu kadar net ifadeler kullanılıyor.
3 Haziran
ü ÖMER SABANCI’DAN LAİKLİK VURGUSU: Bizden olanlar ve olmayanlar çizgisi her an biraz daha derinleştirildi. Her eleştiri komplo olarak görüldü. Türkiye’nin yükselen itibarı erozyona uğramaya başladı. Eğitimde çağdaş Türkiye’nin ihtiyacı olan reformların içeriğini tartışmak yerine dini referanslı konular gündeme taşındı ya da laiklik konuları üzerine tartışmalar açıldı. Laiklik ekseninde cepheleşmelere yol açacağı belli olan konularla Türkiye’nin gündemi dolduruldu. Şok dalgasının ekonomide ne derinlikte bir iz bırakacağını henüz bilmiyoruz. Bu dalgalanma erken seçimi de kesin olarak gündemden çıkarmıştır, çıkarmış olmalıdır.
ü MUSTAFA KOÇ: LAİKLİKTEN ASLA ÖDÜN YOK – Yersiz ve zamansız bir biçimde ortaya çıkan dini referanslı tartışmalara, laiklik ekseninden sapma izlenimi uyandırabilecek girişimlere asla yer olmamalıdır. Hükümetin, AB idealinin gerçekleştirilmesi konusunda eskisi kadar belirgin bir kararlılık sergilememesi, samimiyetinin sorgulanmasına neden olmaktadır. Türkiye her dış şokta derin sarsıntılar geçiren bir ülke olmaktan artık kurtulmalıdır. Bugünler, önemli bir sınav dönemidir. Sınav birkaç cephede birden verilecek.
-
ANKARA’DA GERGİNLİK – Çete soruşturmaları sürerken ‘iç hesaplaşma senaryoları’ gündeme geliyor. Ankara Eryaman’da gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında gözaltına alınanların sorgusu sürerken, askeri kurumlar ile emniyet arasında yeni gerginlik senaryoları gündeme geliyor. Polisin yaptığı operasyonlarda askeri personeli gözaltına alması, merkez komutanlığına haber vermeden sorgulaması, iki kurum arasında sıkıntıya neden oldu. Eryaman’daki gözaltıların yaşandığı gün, aynı yöntemler yeniden kullanılmaya başlandı. Gözaltılardan kısa bir süre sonra elde edilen dökümanlar basına isim ve yayın organı seçilerek servis edildi. Genelkurmay Başkanlığı önünde verilen randevularla bilgilerin dağıtılması dikkat çekti. Gözaltına alınanların polis sorgusunun hemen başında belgelerin dağıtılması, “olayı başından bir tarafa yıkma” telaşı olarak değerlendiriliyor.
-
SHP’DE ‘KÜRT SORUNU’ ÇATLAĞI – SHP’li milletvekilleri Hakkı Akalın, Ersoy Bulut ve Mustafa Sayar, önceki gün düzenledikleri basın toplantısında, “Bize göre Türkiye’de Kürt sorunu yoktur” açıklaması yaptı. Karayalçın, bu açıklama sonrası suskun kalırken MYK üyesi Işıklar, “Kürt sorunu vardır” dedi.
-
EMEKLİLER ÇADIR EYLEMİNDE – İzmir’de, Tüm Emekliler Sendikası’na (Emekli-Sen) bağlı üyeler, yaşam koşullarının iyileştirilmesi için Konak’ta açtıkları çadır önünde 2 gün boyunca oturma eylemi yapacak. Emekli sayısının 7.5 milyon civarında olduğunu belirten Emekli-Sen İzmir 3 Numaralı Şube Başkanı Gencal Aldemir, ömrünün en güzel yıllarını ülkeye hizmet ederek geçirmiş ve emekli olmuş kişilerin, ülkede en mağdur kesimlerin başında geldiğini vurguladı.
-
MALİYE’DEN YORUM YOK – Emin Çölaşan’ın hükümetin belli görevlilerinin 11 gazeteci ve 14 siyasetçinin banka hesaplarına ilişkin bilgileri gerici medyaya servis yaptığı yönündeki yazısına Maliye Bakanlığı ve hükümetten yanıt gelmedi.
-
SİZE NE DİN BİLGİSİNDEN – Başbakan Yardımcısı Şahin, AKP’li belediyelerin dini broşür dağıtmasına bu sözlerle tepki gösterdi, İçişleri Bakanı Aksu’yu önlem almaya çağırdı.
-
ZONGULDAK’LA DALGA MI GEÇİYOR? – Başbakan Erdoğan’ın temel atma şovu tepkiyle karşılandı. Zonguldaklılar, Erdoğan’ın açılışını toplu olarak yaptığı tesislerin yerini merak ediyor. CHP Zonguldak İl Başkanı KOÇAL, “Hayali yatırım, hayali temel atma, hayali açılış… Bunlar bize yıllar önceki temel atmaları anımsatıyor” dedi.
-
ENFLASYON KONTROLDEN ÇIKTI – ÜFE ve TÜFE mayısta da beklentilerin çok üstünde çıkınca dolar 1.56 YTL’ye , Avro 2 YTL’ye fırladı. Yıl sonunda yüzde 5 olarak hedeflenen TÜFE’de yılın sadece ilk 5 ayında yüzde 7.36 rakamı geçildi.
4 Haziran
-
EMNİYET’E TEPKİ – Genelkurmay, Atabey örgütüyle ilgili bilgiyi basından öğrenmekten rahatsız. Genelkurmay Başkanlığı, aralarında 3 askerin de bulunduğu grupla ilgili sessizliğini dün bozdu. Genelkurmay açıklamasında operasyonun basından öğrenildiğini belirterek, “Olayın içeriği hakkında askeri makamlara herhangi bir bilgi ve belge ulaşmadan olayla ilgili bilgilerin bütün detaylarıyla basın kuruluşlarına ulaşmış olması dikkat çekici bulunmuştur” denildi. Emniyet Genel Müdürlüğü sözcüsü ise operasyonun başlamasının ardından askeri personelin de yer aldığının belirlenmesi üzerine kurumlara bilgi verildiğini söylemiş, operasyon nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı ile Emniyet teşkilatı arasında bir sorun yaşanıp yaşanmadığı sorusuna da “Herhangi bir sıkıntı yaşanmadı” diye yanıt vermişti.
-
3 ASKER TUTUKLANDI – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a suikazt hazırlığı yaptıkları ileri sürülen Atabey örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınan 2 astsubay ve 1 yüzbaşı tutuklandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ndeki sorguları tamamlanan 8 sivil de dün Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na getirildi.
-
YTL’NİN HAVASI BOZULDU – Türk lirası yeniden yükselişe geçen enflasyon nedeniyle yatırımcının gözünden düştü. Önceki gün açıklanan yüksek enflasyon rakamları sonrası ekonomik durum, getirisi düşen YTL’ye yatırımların azalacağını, dövizin değer kazanıp enflasyonun artmaya devam edeceğini gösteriyor. Yıllık TÜFE’nin yüzde 9.86 ile son 20 ayın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte, 2 yıldır yatırımcıların en “kârlı” tercili olan YTL gözden düştü. Mayısta döviz yatırımcısı yüzde 21’e varan kazançlar elde etti. Geçen ayla birlikte birikimlerin hızla dövize yönelmesi, dolar yatırımcısına yüzde 16, Avro yatırımcısına ise yüzde 19 getiri sağladı. IMF ek önlemler istemeye hazırlanıyor.
-
YARIM MİLYAR DOLAR ÇÖPE – Türkiye’de her yıl 500 milyon dolarlık ilaç çöpe gidiyor. Ecza depolarındaki ilaçların yüzde 60’ının kutusu bile açılmadan kullanım tarihi geçiyor. En fazla ilaç israfı yaşanan antibiyotiklerin yüzde 44’ü çöpe gidiyor. Devletin sağlığa ayırdığı bütçenin yüzde 80’ini,toplam sağlık giderlerinin de yarısını ilaç harcamaları oluşturuyor.
-
YURTTAŞLAR AKP’Yİ UYARDI – Laik Cumhuriyet’in savunucuları dün İzmir’de Gündoğdu Alanı’nda buluştu. Yakalaşık 4 bin kişi, “Türkiye laiktir laik kalacak”, “Türkiye’ye yurttaş yetiştirelim”, “Savaşa değil, eğitime bütçe”, “Genciz, güçlüyüz, Atatürkçüyüz”, “Kahrolsun emperyalizm” sloganları attı. “Cumhuriyet Mitingi-1” başlığı altında yapılan etkinlikte, Türkiye’nin laik, demokratik yapısının korunacağı vurgulandı.
-
NÂZIM HİKMET ANILDI – Nâzım’ın değil, onun yurttaşlık hakkını elinden alanların “itibar iadesine ihtiyaç duyduğu vurgulandı.
-
ÖĞRENCİLERİN MALZEMESİ AKP İL KONGRESİNDE – Okullara voleybol direği ve basketbol potası yapılmak için alınan demirler Başbakan’ın da katılacağı Mardin’deki AKP il kongresinin yapılacağı stadyumun inşaatında kullanıldı. CHP’liler, “Devletin malzemesini, kendi kongrelerinde kullanıyorlar” diye tepki gösterdi.
-
GÖÇ EDENLER DE PİŞMAN – Yeni bir umut için Diyarbakır’a gelenler, bu kez kentte yaşam savaşımı veriyor. Kentte suç oranının yüksek olduğu mahallelerde yaklaşık 3 bin kişiyi kapsayan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. Ortalama 7 kişilik ailelerin yüzde 74’ü 30 yaşın altında ve çoğu 300 YTL’den az bir gelirle yaşamaya çalışıyor.
-
YAĞMAYA KARŞI İMZA KAMPANYASI – Marmaris Demokrasi Platformu’nu oluşturan 26 sivil toplum örgütü, “Kıyılar Yağmalanmasın, Koylar Yapılaşmasın” sloganı ile imza kampanyası başlakttı. Platform Başkanı Avukat Mehmet Hasbioğlu, “Amacımız, satışa çıkarılmaya çalışılan koylarımızın yağmalanmasına ve yapılaşmasına engel olmak. Türkiye’de başlatılan kampanya da şu ana kadar Marmaris, Kuşadası ve Bodrum’da 110 bin imza toplanmıştır” dedi.
-
ÖNDERİN ESERİ KORUNACAK – Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk devrimlerinden hiçbir biçimde ödün verilmeyeceğini söyledi. Atatürkçü Düşünce Derneği ile Gazi Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği ‘1919-2006 Mustafa Kemal Atatürk’ün Düşünsel Yürüyüşü Sempozyumu’nda konuşan ADD Genel Başkanı Kazancı, 1919 yılının dünya ve ülke için ayrı bir önem taşıdığını belirtti.
-
SÜLEYMAN DEMİREL HÜKÜMETE ÇATTI – 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Danıştay saldırısı sonrasında ortaya çıkan çetelerin askerle bağlantılandırılmasının yanlış olduğunu söyledi. AKP hükümetinden gelen ‘komplo’ savlarına da dikkat çeken Demirel, “Bunu diyenler, o komplonun ne olduğunu söylemek mecburiyetindedirler. Söylememeleri halinde, bu, devlete karşı yapılmış bir iftira olur” dedi.
-
AKP’Lİ BAŞKANA ZİMMET SUÇLAMASI – Trabzon’un Çaykara ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve belediyenin 4 çalışanı hakkında zimmet suçlamasıyla Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
5 Haziran
-
DÜNYANIN YÜKÜ AĞIR – Bugün dünya çevre günü. Ama insanlık bugünü kutlama havasından çok uzaklarda. 34 yıl önce kabul edilen Dünya Çevre Günü’nün bu yılki teması “Çöller ve Çölleşme”, sloganı ise ‘Kurak alanlar çölleşmesin’. Çölleşme, Türkiye’yi de doğrudan tehdit eden bir sorun. Ancak bu yıl yaşanan gelişmeler, bu sorunu gölgede bıraktı. Türkiye bu yıl Tuzla’da bulunan zehirli atık dolu varillerin şokunu atlatmadan Sinop’ta kurulmak istenen nükleer santral haberleriyle dehşete düştü.
-
YASA MEMNUN ETMEDİ – Çevre Yasası’nda yapılan değişiklik kimseyi memnun etmedi. Yasayla ilgili çekincelerin bazıları şöyle: Kirletene bu eylemine devam etmesi için ek süre verildi. Sürdürülebilir çevre, kaynağında azaltma, geri kazanma, biyolojik çeşitliliğin korunması gibi ilkeler yasanın özüne yansıtılmadı. Yasa ayrıca Anayasa’nın tanıdığı eşitlik ve çevre hakkı ilkelerine temelden aykırı maddeler barındırıyor.
-
YENİDEN NÜKLEER DAYATMASI – Bülent Ecevit’in nükleer enerji planını reddetmesinden 5 yıl sonra Enerji Bakanı Hilmi Güler, 2018 yılına kadar 3 adet nükleer santral yapmayı planladıklarını açıkladı. Dünya, nükleer santralar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelirken hükümetin aldığı karar çevre örgütlerinin tepkilerine yol açtı. İlk santralın kurulmak istendiği Sinop’ta halk sokaklara döküldü, binlerce imza toplandı.
-
OKS, ÖSS KALDIRILSIN – Eğitim-İş, öğrencilerin ve öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekti. Ortaöğretimin yeniden yapılandırılmasını ve mesleki eğitimin ülke gereksinimlerine göre planlanmasını isteyen sendika, eğitim-öğretimin dinselleştirilmesi yerine bilimselleştirilmesi için mücadele edilmesi, bu doğrultuda da din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunluluktan çıkarılması gerektiğini kaydetti.
-
BİRA FABRİKASI DA DEVREDİLDİ – Atatürk’ün mirası olan Atatürk Orman Çiftliği’nin anakent belediyesine devrinin gündeme gelmesiyle iyice alevlenen arazinin kullanım şekline ilişkin tartışmalara, yeni bir boyut daha eklendi. AOÇ’deki bira fabrikası, Tekel’in devriyle Mey İçki’ye geçmişti. Mey İçki’nin, Texas Pasific Group’a satılmasıyla fabrikanın kullanım hakkı 3 yıllığına Amerikalıların oldu.
-
CHP GENÇLİĞİ NÂZIM’I ANDI – Büyük şairin 43. ölüm yıldönümü nedeniyle CHP Kadıköy Gençlik Kolları bir anma toplantısı düzenledi. Etkinlikte konuşan Şair Sunay Akın, Nâzım’ın yaşamını slayt gösterisi eşliğinde aktararak büyük ustadan şiirler okudu. Akın, “Ona hep ihtiyacımız olacak” dedi.
-
İRTİCACILAR KURTARILACAK – TBMM tatili yaklaşırken genel kurulda bu hafta AKP’lilerin, 28 Şubat sürecinde irticai faaliyetlere karıştıkları gerekçesiyle yurtdışından çağrılan doktora öğrencilerinin borçlarına af ve ödeme kolaylıkları getiren yasa önerisi ele alınacak. Genel kurulda sicil affı önerisi de görüşülecek.
-
AKP’DEN ‘EŞE DAYAĞA’ VİZE – Aile içi şiddeti şikâyete bağlı suç haline getirmek isteyen, ancak kadın örgütlerinden gelen tepkiler üzerine geri adım atan AKP hükümeti, bu kez amacına dolaylı yoldan ulaşmak istiyor. Yeni yasa tasarısı, aile içi şiddet suçunu ‘uzlaştırma’ sistemi içine aldı.
-
HÜKÜMETE AİHM UYARISI – CHP İstanbul Milletvekili Öymen, bekleyen 81 bin dosyanın 10 bininin Türkiye ile ilgili olduğunu vurguladı. Öymen, AİHM’nin bu ağır yükü kaldıramaz duruma gelmesi nedeniyle bir değişiklik gereksiniminin ortaya çıktığını kaydetti. Öymen, Türkiye ile ilgili şikâyetlerin önemli bir bölümünün “din özgürlüğü” ile ilgili olduğuna dikkat çekti.
-
ALİ DİBO İNCELEME ALTINDA – Hatay’ da AKP’lilerin ihaleleri yandaşlarına vermesiyle ortaya çıkan ve “Ali Dibo düzeni” olarak adlandırılan olayların bir benzerinin Aydın’ın Buharkent ilçesinde gündeme gelmesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı konuyla ilgili devreye girdi. Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın soruşturmaya gereksinim duymadığı Buharkent’te, Cumhurbaşkanlığı, valiliğin konuyu araştırmasını istedi.
-
‘Sana ne yahu, sana mı sordular?’ – Erdoğan, Şırnak’ta partisinin il kongresinde CHP’ye yüklendi. CHP’nin Sosyal Güvenlik Yasası’yla ilgili eleştirilerde bulunduğunu belirterek “Sana ne yahu, sana mı sordular?” dedi.
-
ZENGİN – YOKSUL FARKI 25 KAT – Türkiye İstatistik Kurumu (TİK) daha önce yüzde 20’lik dilimler halinde duyurduğu Türkiye’deki gelir dağılımını yüzde 5’lik gelir dilimlerine göre de açıkladı. Buna göre, en zengin ve en yoksul kesim arasındaki fark 25 kata ulaşıyor.
6 Haziran
-
AVRUPA’DAN ALARM – Merkez Bankası faiz artırımı sinyali verirken, Avrupa Merkez Bankası’ndan kriz uyarısı geldi. Merkez Bankası Başkanı Yılmaz’dan gelen ‘faiz artırımı ve dövize müdahale’ sinyaliyle bir dönem sona eriyor. ‘Yüksek faiz ve ucuz döviz’ döneminin sona erdiğini düşünen ekonomi uzmanlarına göre geçen hafta Cuma günü açıklanan enflasyon rakamlarının ardından, Merkez Bankası’nın faizleri ‘ciddi biçimde’ artırması kaçınılmaz gözüküyor. IMF baskısıyla sürdürülen sıkıntılı reformların meyvesini ‘yüksek reel getiri’ olarak başta yabancılar yerken faturasını ‘vergi, faiz, zam’ şeklinde Türk halkı ödeyecek.
-
KIRILGAN TÜRKİYE TOPUN AĞZINDA – Avrupa Merkez Bankası’nın “Mali İstikrar Raporu” başlıklı haziran raporunda, dünya finans sektöründe istikrarın açık bir kriz tehdidi altında olduğunun altı çizilirken ayrıntılı grafik ve tablolarda özellikle Türkiye ile ilgili rakamların olumsuzluğu dikkat çekti. Avrupa Merkez Bankası dünya finans sektörünün kriz tehdidi altında olduğu uyarısında bulunurken uluslar arası piyasalarda bir düzeltmeye gidilmesi halinde, Türkiye’nin kırılgan mali yapısıyla ‘topun ağzında’ olduğu belirtiliyor.
-
IRAK’TA KAÇIRILAN 24 TÜRK’TEN HABER YOK – Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Irak’ta bugüne kadar öldürülen ve hemen tamamı şoför olan Türklerin sayısının 100’ü aştığını bildirdi. Türklerin bir kısmı araçlarına ateş açılması sonucu hayatını kaybederken, bir kısmı da kaçırılarak katledildi.
-
İKİ EMNİYET MÜDÜRÜ İÇİN İNCELEME – Atabeyler operasyonu kapsamındaki soruşturmaya adları karışan Merzifon Emniyet Müdürü Raşit Çavdar ve Çorum Emniyet Müdür Yardımcısı Hasan Cemal Özdeş’in bilgilerine başvuruldu. Emniyet müdürleri Çavdar ve Özdeş iddiaları reddederken ifadeleri ihbar kabul eden iki kentin valilikleri de Çavdar ve Özdeş hakkında inceleme başlattı.
-
EMEKLİ YOKSUL VE AÇ – SSK’ den aylık alan yaklaşık 4 milyon kişiden yüzde 81.96’sının aylığı, 569 YTL 30 YKr tutarındaki “açlık sınırı” nın altında kalıyor.
-
KUTLANACAK BİR ŞEY YOK – Çevre Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapor acı gerçekleri gözler önüne serdi. “Türkiye’de 18 milyon insanın içme ve kullanma suyu şebekesi yok. Belediyelerin yalnızca yüzde 10’u atıksu arıtma tesisiyle hizmet verirken, her yıl milyonlarca ton tehlikeli atık da bilinçsizce doğaya bırakılıyor” diyen ÇMO, tüm bu olumsuzlukların olduğu bir dönemde Dünya Çevre Günü’nün kutlanmaması gerektiğini belirtti.
-
GERİCİLİK CİRİT ATIYOR – Cumhurbaşkanı Sezer’ in laik kimliğinin hedef alındığı İmam Hatipliler Kurultayı’na sert tepki. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer: “Gericilik yıllardır bu ülkede at oynatıyor, cirit atıyor ve eğitim politikalarına yön veriyor. CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı: Yaşanan tabloda en önemli etken, AKP iktidarının tutum ve davranışları.
-
KÜTÜPHANELER DE TAŞERONLAŞACAK – Uzmanlar,Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı 1300 halk kütüphanesinin belediyelere ve il özel idarelerine devredilmesine ilişkin tasarıya karşı çıkıyor.
-
TÜRKİYE’NİN EN TEMEL SORUNU YOLSUZLUK – CHP’nin internet sitesi üzerinden yaptığı ankete göre, Türkiye’nin en temel sorunu olarak yolsuzluk birinci sırada çıktı.
-
AKP’DEN CMY ÇALIMI – Hükümet, CHP’nin tepkisi üzerine vazgeçtiği düzenlemeleri yeniden TBMM’ye getiriyor. AKP, cinsel taciz, resmi nikâh olmadan dini nikâh yapılması, taksirle yaralama, tehdit, haberleşmenin engellenmesi gibi 2 yıla yakın hapis cezası gerektiren suçlarda “kamu davasının açılmasının ertelenmesi” ve ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ düzenlemelerini yeniden getiriyor.
-
YOKSULUN ENFLASYONU İKİ HANELİ – Birleşik Metal İşçileri Sendikası, gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre en yoksul yüzde 20’lik dilimin yıllık enflasyonu yüzde 10.7 oranına ulaştı.
7 Haziran
-
KONUŞANA İHRAÇ – AKP Müşterek Disiplin Kurulu,Hatay’dakiu yolsuzluk iddialarını gündeme getiren Hatay Milletvekili Fuat Geçen’i partiden ihraç etti. Kurul, “Ali Dibo” olarak nitelendirilen Hatay’daki yolsuzluk iddialarını gündeme getiren Geçen’i, “basın aracılığıyla parti yöneticilerini aşağıladığı,hakaret ettiği ve karaladığı” gerekçesiyle oybirliği ile partiden ihraç etti. Geçen, AKP’den ihraç edilen ilk milletvekili oldu. AKP MYK de Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı eleştiren Afyon Milletvekili Mahmut Koçak’ı kesin ihraç istemiyle Müşterek Disiplin Kurulu’na sevketti. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Akif Gülle, Koçak’ın bütün uyarılara rağmen partinin tüzel kişiliğine zarar veren tutumunu bilinçli olarak devam ettirdiği ve bu tutumunu ısrarcı bir şekilde medya organları üzerinden sürdürdüğü için bu kararı aldıklarını söyledi.Koçak ne demişti: Afyon Milletvekili Mahmut Koçak, Cumhuriyet’e verdiği röportajda Erdoğan’ı “Kasımpaşalı olabilir, ama her seferinde öyle davranması olmuyor. Başbakan çok gergin, bu gerginliğini mutlaka üzerinden atması lazım. Devlet geleneği içinde olaylara yaklaşması lazım. Bi hekim olarak söylüyorum; o gerginliği mutlaka üzerinden atması gerekiyor” diye eleştirmişti.
-
MARDİN’DE KARANLIK İNFAZ – Kızıltepe’de bir eski DEHAP’lı, çocuğuyla birlikte uzun menzilli silahlarla öldürüldü. 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babasının güvenlik güçlerince öldürülmesinden 2 yıl sonra aynı ilçede bu kez Selahattin Aksu ile mevsimlik işçi olarak çalıştığı tarlaya kendisiyle birlikte gelen 7 yaşındaki kızı Rozerin 31 mermiyle katledildi. Aksu’ya iki silahtan çıkan tam 20 merminin isabet ettiği saptandı. Küçük kızın vücudunda ise 11 mermi izi bulundu.
-
PİYASADA KAFALAR KARIŞIK – Merkez Bankası 2001 yılından sonra faiz artırımını görüşmek üzere ilk kez “olağanüstü” toplanıyor. Ancak hem içerde hem dışarıda yapılan yorumlar, MB’ nin alacağı kararın, ekonominin rayına oturmasına yetmeyeceği görüşünde. 10 günde piyasaya 1 milyar liralık döviz satan TMSF, döviz satışlarına devam edeceğini belirtiyor. Ekonomi çevreleri ise TMSF’ nin “fahri Merkez Bankası” rolünü üstlenerek, görevi olmadığı işlere soyunmasından rahatsız.
-
KPSS’Yİ GEÇMEK YETMİYOR – Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda yazılı sınavı geçen mezunlar AKP tarafından sözlü sınavlarda eleniyor. Mülkiyeliler Birliği Derneği Başkanı Ali Çolak, Mülkiye’den mezun öğrencilerin Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda gösterdikleri başarının devam ettiğini, ancak sözlü sınavlarda son birkaç yıldır şaşırtıcı bir şekilde elemeye tabi tutulduklarını vurguladı. Mülkiyeliler, çareyi sınavları bir komisyonla izlemekte buldu.
-
TÜRKİYE’YE TELEKOM ‘BY-PASS’I – Cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olarak tanımlanan Türk Telekom ihalesinden sonra “Türkiye bu ihaleden alnının akıyla çıktı” diyen Unakıtan’ı kendi imzaladığı sözleşme tekzip ediyor. Sözleşmeye göre Oger Şirketi, Türk makamlarına haber vermeksizin şirketi istediği kişi ya da kuruma satabilir, yönetimdeki altın hissenin yönetim kontrolü değişikliğine müdahalesini önleyebilir, hisselerin halka arza sürecinde inisiyatif alabilir.
-
KADROLAŞMA PROTESTOSU – AKP hükümetinin heir alanda yaptığı kadrolaşma çalışmaları kendini TRT’de güçlü bir biçimde gösteriyor. Heber-Sen, AKP’nin TRT üzerindeki baskısını ve kadrolaşma faaliyetlerini, “TRT’de Baskıya ve Sansüre Son” adıyla bugün saat 12.30’da Harbiye’de İstanbul Radyosu önünde basın açıklamasıyla protesto edecek. Haber-Sen’den yapılan açıklamada, TRT yöneticilerinin siyasi tercihlerine göre kurumu yönettiklerini, keyfi uygulamaların Uğur Mumcu’nun sözlerini sansürlemeye dek vardırdıkları belirtildi.
-
TÜRKİYE İNSAN KAÇAKÇILIĞI KÖPRÜSÜ – ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı raporda Türkiye, kadın ve çocukların cinsel istismar ve zorunlu işgücü olarak kullanıldığı merkez ülke ve geçiş yolu olarak gösterildi.
-
AKP SOSYAL DEVLETİ YOK EDİYOR – CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, iktidar tarafından “sosyal devletin yok edildiğini” söyledi.
-
ÇETE VAR DEMEK HÜKÜMET YOK DEMEKTİR – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP hükümeti döneminde “şantajın resmileştiğini”, ülkenin kötüye gittiğini belirterek yaşanan krizden kurtulunması için hükümete 7 maddelik acil eylem planı önerdi. Baykal, Milli Eğitim, İçişleri, Maliye bakanları ile Başbakanlık Müsteşarı’nın derhal istifa ettirilmesini istedi.
-
ERDOĞAN GEÇİNEMİYOR AMA MAAŞI ZİRVEDE – Başbakan Erdoğan, İspanyol “El Mundo” gazetesinin haberine göre 4 bin Avroluk maaşıyla dünyanın en yüksek maaş alan liderleri arasında gösteriliyor. Erdoğan, daha önce maaşıyla geçinemediğini söylemişti.
-
TİSK : TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 20 – TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye’de gerçek işsizlik oranının yüzde 20’lerde olduğunu belirtti.
-
AKP’YE ÇİFTE İHALE TOKADI – Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, Hatay’daki AKP’li belediye ihaleleri ile ilgili inceleme başlattığını açıkladı. AB’nin Türkiye Temsilciliği Birinci Sekreteri Ulrike Hauer ise AKP hükümetinin ihale mevzuatına daha fazla istisna getirmemesini istedi.
8 Haziran
ü Piyasa karşıtlığını İslami ‘anlayış’ dergisinde ilan eden İbrahim Turhan, son dakika operasyonuyla faiz kararına imza attı. Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılacak atama ile ilgili sürecin kötü yönetilmesi sonucu iş dünyasında yaşanan şok yetmiyormuş gibi , tarihinin en kritik toplantısını yapan Para Politikası Kurulu’na son dakikada yapılan atama piyasalarda soğuk duş yarattı.
ü Piyasaları gereksiz yere geren Merkez Bankası Başkanlığı’na yapılan atama ile ilgili süreçte ismi Başkan Yardımcılığı için geçen İbrahim Turhan, Para Politikası Kurulu üyeliğine son dakikada atanınca, ilk seansta 277 puan yükselen İMKB endeksi, atama kararından sonra 1.032 puan düştü. Sonuçta kazanan, Erdoğan’ın dediğinin aksine ‘gerilimden medet umanlar’ oldu.
ü Turhan, 2004’te banka meclisi üyeliğine seçilinceye kadar İslamcı “Anlayış” isimli dergide dile getirdiği ekonomik görüşleriyle tartışma yaratmıştı. “Piyasa dediğin nedir ki? Ben, piyasaların masum olduğuna inanmıyorum. Serbest piyasaya da inanmıyorum” diyen Turhan, gelirler politikasıyla ilgili düzenlemeye ayetlerden çözüm önermişti.
-
SORUŞTURMA SAPTIRILIYOR – İstanbul Barosu, Cumhuriyet Gazetesi ve Danıştay’a yapılan saldırılar sonucunda başlatılan soruşturmanın amacından saptırılmasını eleştirdi. Barodan yapılan açıklamada “Yakalanan sanığın cinayeti türban için işlediğini açıkça belirtmesi, arabasında dinci bir gazetenin saldırıyı hedef gösterici kupürünün bulunması, şüphelinin üç kız kardeşinin de türbanlı oluşu, cinayetin işlenişi sırasında ‘Ben Allah’ın askeriyim, Allah’ın gazabı üzerinize olsun’ diye bağırması, Göztepe Parkı’nın yeşil alan olarak kalmasını isteyen halkın bu istemini birkaç arkadaşıyla provoke etme girişimi gibi olgular siyasi iktidar ve yandaşları tarafından görmezden gelinmiştir” denildi.
-
EMNİYETE ELEŞTİRİ – TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu üyesi CHP’li Ahmet Ersin, “Dezenformasyon çetesi, kendini AKP’nin arka bahçesi olarak görüyor. Amaç, 30 Ağustos’ta göreve gelecek TSK kadrolarına gözdağı vermek” dedi. Ersin AKP’nin göreve geldikten sonra tüm alanlarda olduğu gibi emniyette de kadrolaşmaya gittiğini, kurumda tarikatların etkin olduğunu savundu.
-
ATABEYLER DORUĞU – Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanlığı’nın “Atabeyler operasyonu ile ilgili gelişmeleri basından öğrendikleri” açıklamasının ardından Başbakanlık’a davet ettiği Orgeneral Özkök’le dün 1 saat 25 dakikalık bir görüşme yaptı. Erdoğan ve Özkök arasındaki görüşmenin ana konusunu “Atabeyler” oluşumuna ilişkin operasyonun oluşturduğu öğrenildi.
-
TRT ÇALIŞANI İSYANDA – Haber-Sen üyeleriyle sivil toplum örgütleri ve yurttaşların destek verdiği TRT çalışanları, kurumda sansüre son verilmesi ve şeriat propagandası yapılan programların kaldırılmasını istedi. TRT Radyosu önünde bir araya gelen Haber-Sen üyeleri ile Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu üyeleri, TRT’nin “AKP’nin borazanı” haline getirildiğini belirttiler. Basın açıklaması yapan TRT muhabiri ve Haber-Sen İstanbul Temsilcisi Mehmet Demir, TRT çalışanlarına baskı ve sansürle karşılaşıp karşılaşmadıkları sorulduğunda, yüzde 87’sinin “evet” yanıtı verdiğine dikkat çekti.
-
AKP’ DE İHRAÇ GERGİNLİĞİ – Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, yolsuzluğa tepki gösterdiği için partisinden atılan Geçen’e destek verdi. Çömez, Fuat Geçen’in ihracı, Mahmut Koçak’ın da disipline sevk edilmesi işlemini ‘AKP’de parti içi demokrasi ve ortak akıl söylemleri askıda kaldı’ sözleriyle yorumladı. AKP’li bazı milletvekillerinin de özellikle belediyelerdeki yolsuzluklardan rahatsız oldukları ve bunu parti yönetimine ilettikleri öğrenildi. Mahmut Koçak ta hakkındaki kararın yanlış olduğunu söyledi.
-
SIKMABAŞLI EŞLERE MEKTUP – Türk Kadınlar Birliği İzmir Şubesi, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve sıkmabaşlı bakan eşlerini giyim-kuşamları konusunda mektupla uyaracak.
-
MESCİDE TEPKİ – Çanakkale Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mustafa Zafer Doğan, Gelibolu Yarımadası Milli Park Tanıtım Merkezi’ndeki kütüphanenin mescide dönüştürülmesini “halk yalakalığı” olarak nitelendirildi.
-
ÖĞRETMENLER GİDEREK YOKSULLAŞIYOR – Eğitim-Sen: Ekonomide büyüme söylemleri emekçilere yansıtılmadı. Sendikanın yaptığı hesaplamaya göre bir öğretmen halen aldığı maaşla aylık giderlerinin ancak yüzde 43’ünü karşılayabiliyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, eğitim emekçilerinin yoksullaşma sürecinin hızlandığını belirtti.
9 Haziran
-
KRİZİN YÜKÜ HALKA – Faiz artışı tüketimi ve yatırımları kısacak,işsizlik artacak,ücretler yerinde sayacak. Son faiz artırımı ile birlikte bu yıl 2001 krizinin ardından en düşük GSMH artışı yaşanması büyük olasılık. Temelde tüketimi dizginlemeyi amaçlayan faiz artışı, yatırımların da önünü kesecek. Son yıllarda büyümeye karşın yeni iş alanları yaratılamadı. Şimdi yüksek faiz ortamında sermaye para piyasalarına yönelecek. Bu nedenle işsizliğin daha da artması bekleniyor. Ücrete zam ise hayal gibi. ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerden birbiri ardına gelen faiz artışları sürecek. Uzmanlara göre, YTL yatırım araçlarının getirisi olumsuz etkilenecek,doların ise 1.50 YTL’nin altına inmesi ise zor. Dolar kurunda geçen ay yaşanan artış, yurtdışından borçlanma maliyetlerini yükseltince, bankalar da konut kredisi faizlerini birer birer yükseltmeye başladılar.
-
TSK’YE MÜDAHALE KORKUSU – Baykal, Şemdinli iddianamesine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın adının geçirilmesini, Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı’nın önünü kesmeye dönük “sivil darbe” olarak nitelendirdiklerini ve “oyunu bozduklarını” belirtti. Baykal, “Şimdide bu konuda üzerimize düşeni yapacağız.AKP, sürece müdahale etmek istiyor, bu TSK’nin alt kademelerine kadar yayılmış durumda. O nedenle 30 Ağustos’a kadar biz her fırsatta uyarı görevimizi yapacağız” görüşünü dile getirdi.
-
ELİ OMZA ATMAYA SORUŞTURMA – Selçuk Üniversitesi’nde kız arkadaşının omzuna elini atan Coğrafya Öğretmenliği Bölümü 5. sınıf öğrencisi Talip Sefil ve kız arkadaşı hakkında dekanlık tarafından “Toplum içinde hoş karşılanmayacak bir vaziyette bulunmak” suçlamasıyla soruşturma açıldı. Sefil’in daha önce de okuldaki ülkücü gruplar tarafından tehdit edildiği belirlendi. Sefil’in kız arkadaşı Yeşim Yükselen ise tepkisini “Kimsenin kimseye baskı yapmaya hakkı yok” diye dile getirdi.
-
ÇOCUKLARIN DURUMU İÇLER ACISI – İnsan Hakları Kurulu’nun 34 kişinin firar ettiği Diyarbakır’daki yuva raporu ibretlik.
ü Yuvaya kadrolu imamlar atandı
ü Kaloriferler yanmıyor
ü Tuvaletlerde sabun yok
ü Çöpler yerlerde
ü Büyük çocuklar küçükleri eziyor
-
AKP KAN KAYBEDİYOR – 5 ay önce oy oranı yüzde 43 olarak gözüken parti, son ankette yüzde 14 geriledi. SONAR şirketinin 20 Mayıs – 3 Haziran tarihleri arasında yaptığı anketin sonuçlarına göre Meclis AKP, CHP ve DYP olmak üzere 3 partiden oluşacak. MHP ise barajı aşamayacak.
-
İHRACA YÖNELEN PARTİ KAYBEDER – AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Fuat Geçen’in ihraç kararını eleştirdi: Konuşanlar azalırsa parti kitle partisi olmaz.
-
TÜRKİYE DİN DEVLETİ OLAMAZ – Demirel, laikliğe karşı çıkanların karşılarında milyonlarca yurttaşı bulacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer’in Hamas’la görüşmemesini doğru bulan ve ‘Ben de olsam görüşmezdim’ diyen Demirel, yeni cumhurbaşkanını bu Meclis’in seçmesinin ciddi sorunlara neden olacağını söyledi.
10 Haziran
-
ABD’DEN ÇALIM – ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, ülkesinin adada Kıbrıs Cumhuriyeti dışında bir başka siyasi varlığı tanımadığını ve tanımayacağını söyledi. Rumlar tarafından düzenlenen Uluslar arası Kıbrıs Konferansı’nda konuşan Fried, “Türkiye, Kıbrıs bandıralı gemi ve uçaklara limanlarını açarak, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni de kapsayacak şekilde genişletme yükümlülüğünü yerine getirmelidir” dedi. Bu sözler Ankara’da rahatsızlık yarattı. Açıklamanın KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile görüştüğü gün yapılması dikkat çekerken Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Fried’in açıklamalarına şaşırmadıklarını, ancak ABD’li yetkilinin görüşlerini bu kadar açık bir şekilde dillendirmesini beklemediklerini söylediler.
-
AB KOŞULLARI AĞIRLAŞTIRDI – Avrupa Birliği 15-16 Haziran’da toplanacak olan Hükümetlerarası Konferans’ın sonuç bildirisinde, Şimdiye kadar Kıbrıs konusunda Türkiye’ye karşı yayımlanmış en sert metin olan karşı deklarasyonu da aşan bir ifadeye yer verdi. Belgenin Daimi Temsilciler Konseyi tarafından da onaylanan son halinde, Türkiye’nin ek protokolü sadece “uygulaması” değil, “tüm gerekleriyle uygulaması” ifadesine yer verdi. AB daha önce, yayımladığı karşı deklarasyonda, Türkiye’nin ek protokolü sadece “onaylamasını” istemişti.
-
ZAMLARDA 2. DALGA – Döviz ve faizdeki hareketlenme tüketiciye zam olarak yansıdı. Mayıs ortalarındaki ‘dalgalanma’nın etkisiyle pek çok üründe yüzde 5’ten başlayan zamların, Merkez Bankası’nın faiz kararı nedeniyle haziran ayının ikinci yarısında da devam etmesi bekleniyor. Dalgalanmanın başladığı mayıs ortasından bu yana petrol ürünleri rafineri çıkışı fiyatları yüzde 7-10, beyaz eşya fiyatları yüzde 5-11, otomotiv fiyatları da yüzde 2.5 zamlandı. İnşaatta talepler bıçak gibi kesildi.
-
REKTÖR OKUDAN’DAN ÖĞRENCİLERE DESTEK – Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörlüğü’nden , kız arkadaşının omzuna elini attığı için haklarında soruşturma açılan öğrencilere destek geldi. Rektör Süleyman Okudan, “çağdışı soruşturmayı” açan Komisyon Başkanı Adnan Doğan Buldur hakkında soruşturma başlattı. Rektör Okudan, ikibuçuk yıldır üniversiteyi değiştirmek için uğraştığını ve sbu zihniyeti üniversiteden temizleyeceğini söyledi.
-
İSVEÇ’TEN GELDİ ‘TÖRE’ KURŞUNUNA HEDEF OLDU – Türkiye’nin önemli sorunları arasında yer alan töre cinayetleri bu kez Bursa’da hortladı. İsveç’te yaşayan Tuğba T. (18), internette tanıştığı gençle buluştuğu gerekçesiyle “hemşerisi” tarafından pompalı tüfekle ateş edilmesi sonucu bitkisel hayata girdi.
-
İŞKENCEYE VERİLEN TAZMİNAT AZ – Danıştay, ‘Manisalı gençlere’ 10 bin YTL ödenmesinin idarenin kusuruyla örtüşmediğini belirterek 10 milyar liralık tazminatı az buldu. Kararda, yerel mahkemenin belirlediği tutarın “Duyulan ıstırabı kısmen de olsa giderecek, idarenin kusurunun ağırlığını ortaya koyacak düzeyde olmadığı” belirtildi.
-
NÂZIM YURTTAŞLIĞA DOĞRU … – Danıştay, Başbakanlık’ın itirazını reddederek, vatandaşlıktan çıkarmanın iptali istemini esastan görüşme kararı aldı.
-
HEDEF ÇAĞDAŞ ÇOĞUNLUK – CHP Lideri Deniz Baykal’ın, “Laik demokratik cumhuriyete sahip çıkan” bütün kesimlere yönelik yaptığı çağrının altından Fransa’nın efsanevi sosyalist lideri François Mitterrand’ın ilk kez cumhurbaşkanlığına seçilmesini sağlayan “çağdaş çoğunluk” kavramı çıktı. Baykal, YTP lideri olduğu dönemde İsmail Cem’in de kullandığı, “çağdaş çoğunluk” olarak nitelendirdiği kesimleri CHP çatısı altında toplanmaya çağırmayı hedefliyor.
-
AKP TARIMI ÖLDÜRDÜ – Eski Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Akif Ekinci, AKP’nin işsizlikle, tarım ve sanayi politikalarıyla uğraşmak yerine Cumhuriyet’in temel taşlarıyla oynamayı tercih ettiğini söyledi.
-
MİLLİ GELİR ‘TELKİN’ LE BÜYÜYOR – Devlet Planlama Teşkilatı, ay başında yapılan YPK toplantısına sunduğu raporda, her yıl yüzde 6.5 büyüme ile 2013 yılında gelirin 8 bin 723 dolara çıkacağını hesapladı. Erdoğan bunu az buldu. DPT’yi uyararak ‘kişisel düşüncesi’ olarak 750 milyar dolarlık GSMH ile ortalama 10 bin dolarlık kişi başına gelir düzeyinin hedeflenmesi gerektiğini söyledi. Başbakan’ın beklenmeyen uyarısı üzerine bir yıldır hazırlanan DPT uzmanları yeniden hesaba oturdular. Bir hafta içinde büyüme hızını yılda yarım puan artırarak ‘doğruyu’ buldular.
-
HAYRET, KÂR PAYI DA 1.75 ARTTI ! – Katılım bankaları,”Faiz haramdır” diye düşünen katılımcıya “Kâr payı” veriyor. Ancak ne hikmetse, bu kuruluşların kârlarından dağıttıkları pay, “haram faiz” e paralel inip çıkıyor. Bu kez de öyle oldu.
11 Haziran
-
GENÇLER KAÇIYOR – Lise ve üniversite öğrencilerinin büyük bölümü geleceklerini yurtdışında görüyor. Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın lise ve üniversite öğrencileri üzerinde yaptığı araştırma, Türkiye’deki yaşam kalitesini düşük bulan gençlerin Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve ABD gibi ülkelerde yaşamayı planladıklarını ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 31’i ev, araba alacak ve iş kuracak kadar para kazanıp geri dönmek istediğini söylüyor. Öğrencilerin yurtdışında yaşamak istemelerinin nedenlerinin başında, ekonomik belirsizlik, gelir dağılımındaki uçurum, düşük ücretler, işsizlik, gelecek kaygısı, bürokratik uygulamalar ile devlete yönelik güvensizlik gibi faktörler yer alıyor. Sendika Başkanı Gürkan Avcı, sonuçların, bir an önce önlem alınması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.
-
BEYİN GÖÇÜ ENGELENEMİYOR – 1960’larda başlayan beyin göçünün Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik çalışmalarda geri kalmasına neden olduğu belirtildi. Vasıfsız insan göçünü önlemek için sert tedbirlere başvuran Batı ülkelerinin, bilim adamlarının ülkelerine yerleşmesi için her türlü kolaylığı sağlaması dikkat çekiyor. Yurtdışında okuyan 50 bini aşkın öğrenci bulunuyor. Eğitimini tamamlayıp yurda dönmeyenlerin oranı ise yüzde 30’u aşıyor. Beyin avcısı ülkelerin başında gelen ABD’de 4 bine yakın Türk hekim, bilimsel çalışmaları ve geliştirdikleri yöntemlerle bilim dünyasında çığır açıyor.
-
YABANCIYA MÜLK SATIŞI YASAK – AKP hükümetinin çıkardığı yasa ile yabancılara gayrimenkul satışının kolaylaştırılmasının ardından, geçen üç yıllık sürede “yabancı istilası” konusundaki ilk tehlike sinyali Hatay’dan geldi. Hatay’da yabancıların edindiği gayrimenkullerin büyüklüğü 3919 sayılı yasaya aykırı olarak Hatay’ın yüzölçümünün binde 5’ini geçince, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ikinci bir emre kadar satışları durdurdu.
-
YURTLARDA BİLANÇO BÜYÜYOR – Diyarbakır’da SHÇEK’e bağlı yurtlardaki 34 çocuğun kaybolmasıyla ilgili tartışma sürerken Sakarya’da da yetiştirme yurdundaki 15 çocuğun kaçak olduğu belirlendi. Yurda gece yarısı baskın düzenleyen Sakarya Valisi Nuri Okutan, 6 çocuktan 2 yıldır haber alınamadığını, 9 çocuğun da sürekli yurttan kaçtığını tespit etti.
-
AKP’Lİ BAŞKAN EMNİYETİ BASTI – Hatay’ın Altınözü ilçesinde yakalanan bir asker kaçağının serbest bırakılmasını isteyen AKP’li Belediye Başkanı M.Cahit Alkan, Emniyet Amirliği’ni bastı. “Benim seçmenimi nasıl serbest bırakmazsınız?” diye bağıran Alkan’ın Emniyet Amir Vekili Ali Taş’a da hakaret ettiği belirtildi. Taş, Aklan hakkında suç duyurusunda bulunurken CHP’li milletvekilleri konuyu Meclis’e taşıyacaklarını açıkladı.
-
AKP, CUMHURİYETİ KADERİNE TERK ETTİ – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, “Önümüzdeki seçim sıradan bir seçim olmayacak, Türkiye’nin kader seçimi, 83 yıllık Cumhuriyet birikiminin demokrasi ve sandık sınavından geçeceği bir seçim olacaktır. İktidar, cumhuriyeti kaderine terk etmiş durumda. Cumhuriyetimizin temel ilkeleri, laiklik kaderine terk edilmiş durumda. Birilerinin sahip çıkması gerekiyor. Halkın, toplumun, milletin bu değerlere, cumhuriyetimize sahip çıkmasını sağlamak zorundayız. Cumhuriyet, savaş meydanlarında kuruldu. “ dedi.
· TÜRKİYE’DEKİ EĞİTİM LAİK HUKUKA AYKIRI – “Gençler ve Gelecek” konulu paneli yöneten Prof. Dr. Türkan Saylan, “Katiller ve aydınlar aynı eğitim sisteminde yetişiyor. Gereken eğitim veya gereken sevgi verilemiyor. Eğitim sisteminde yanlışlıklar var. Atatürk ilke ve inkılaplarını korumak, önce çağdaş topluma ulaşmada en önemli görevdir. Türkiye’deki en büyük sorun eğitim ve bu eğitimin laik hukuka uygun olmamasıdır” dedi.
12 Haziran
-
ÇOCUĞA BORÇ TACİZİ – Bankalar, borçlu olan ancak adres değişikliği nedeniyle ulaşamadığı yurttaşlara çocukları aracılığıyla ulaşmak adına okullara yazı gönderiyor. Uygun kayıt bulunması halinde ilgili öğrenciyle bağlantıya geçilerek, ebeveyninin arandığını ve adresini bildirmesi isteniyor. Eğitimciler, öğrencilerin psikolojisinin bu durumdan olumsuz etkilendiğini vurguluyor.
-
İLKELİ BİRLİĞE EVET – CHP’nin sağa açılmak istediği yolundaki görüşleri kabul etmeyen Baykal, “CHP’nin böyle bir şeye ihtiyacı yok. Biz, yeni ve etkin bir dayanışma arayışı içerisindeyiz” dedi. Toplumun pek çok kesiminin ve kurumunun bu arayışta olduğunu, TÜRK-İŞ’ten TOBB’ye, TÜSİAD’dan medyaya kadar her kesimde adı tam konulmamış bir kaygı yaşandığını belirten CHP lideri, “AKP iktidarının değiştirilmesi en güncel konu ise bununla ilgili en geniş ittifakı aramak ta aklın yoludur” diye konuştu. Baykal, solda ittifak arayışlarıyla ilgili olarak ilkelerin altını çizdi. İsim vermeden Öcalan’la seçim ittifakına girilmesini eleştiren CHP lideri, ortak kaygıları taşıyacak ilkeli bir beraberliğe “evet” dediğini söyledi. Baykal, zeytin dalı önerisiyle ilgili olarak da, “Bu zeytin dalıyla olmaz. Önümüzdeki dönemde yüzde yarım oyun bile çok önemli olduğunun ayırdındayım. Ama yüzde yarımı almak için yüzde 20’yi feda etmem” dedi.
-
ERDOĞAN’I YALANLAYAN TABLO – Başbakan’ın köktendincileri önemsemeyen tavrı ile son üç yılda yaşananlar örtüşmüyor. AKP’nin iktidara gelmesiyle birlikte belediyeler şeriatçı broşürler dağıttı, öğrencilere ‘umre ödüllü’ kompozisyon yarışmaları düzenlendi, içki satışları yasaklandı. Köktendinci tehdidin olmadığını ileri süren Erdoğan, kendisine Cumhuriyet kavramına inanmayan Ömer Dinçer’i müsteşar yaptı.
-
AKP, TUZU KURULARIN İKTİDARI – DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, “tuzu kuruların iktidarı” olarak nitelendirdiği AKP’nin, kaynağı belli olmayan paralarla siyaset yaptığını ileri sürdü.
-
ZEKİ SEZER : “ERDOĞAN’IN CUMHURİYETLE KAVGASI VAR” – DSP Genel Başkanı Zeki Sever, “Bugün Türkiye’de ‘değiştim’ diyen ama değişmemiş, laik Atatürk Cumhuriyeti ile kavgası olan bir başbakan var” dedi.
-
ALİ DİBO GAZİANTEP’E GÖÇ ETTİ – CHP Gaziantep Şehitkamil ilçe başkanı Cabbar Çeliktürk, AKP’li belediyede mal ve hizmet alımlarında ve yapım işlerinde yeterli piyasa araştırması yapılmadan sürekli aynı kişilerden teklif alındığını, böylelikle AKP yöneticilerine çıkar sağlandığını belirtti.
-
BU GİDİŞLE KEPENKLERİ KAPATIRIZ – Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın, tekstilcilere yaptığı “Biz indirdik, onlar bindirdi” eleştirisine, “Ekonomi böyle giderse tekstil sektörü biter” diye karşılık verdi.
-
ANTALYA LARA İÇİN AYAKTA – Lara’nın rant amaçlı tahsisine karşı çıkan Antalyalılar, Turizm Bakanı Koç’un açıklamalarını tatmin ed7ici bulmadı. ‘Yeter,bu kent bizim’ mitingine 18 meslek odası ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi.
13 Haziran
-
SANCILI BAŞLANGIÇ – Lüksemburg’da bir araya gelen Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları’nın uzun tartışmaların ardından uzlaşıya vardıkları pozisyon belgesi, veto kartını kullanmaması karşılığında Rum talepleri doğrultusunda şekillendi. Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesinin müzakerelerin bütününü etkileyeceği yönünde ifadelerin yer aldığı pozisyon belgesinde Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’a yönelik 21 Eylül 2005 tarihli deklarasyonuna atıfta bulunarak üyelerin ilgili başlığa tekrar dönebilecekleri vurgulanıyor. Avrupa Birliği yetkililerine göre “bu sadece başlangıç” Türkiye ile Avrupa Birliği arasında fiili müzakerelere başlama düğümünün cözülmesi sırasında Ankara sıkıntılı bir gün geçirdi. Başbakan Erdoğan olumlu sonuç çıkmadan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın Lüksemburg’a gitmeyeceğini vurguladı. Saat 14.30’da Rumların veto tehdidinin aşıldığı haberi Ankara’ya ulaştı. 16.15’te Avrupa Birliği, Ortak Pozisyon Belgesi’nin son şeklini Ankara’ya gönderdi. 16.30’da Gül, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı telefonla aradı ve belgeyi okudu. Erdoğan belgeye ve Gül’ün Lüksemburg’a gidişine onay verdi.
-
TEDAŞ AKP’İN ‘ARPALIĞI’ – Maliye Bakanı Unakıtan’ın, CHP’li Ateş’in soru önergesine verdiği yanıt, AKP’nin elektrik dağıtım şirketlerindeki yönetim kurulu üyeliği dağıtımını ortaya çıkardı. Unakıtan’ın açıkladığı listede, sektörle hiçbir ilgisi olmayan Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, adı trilyonluk akaryakıt kaçakçılığına karışan ve bu nedenle Gümrükler Genel Müdürlüğü görevinden alınan Sezai Uçarmak, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz’un yeğeni İbrahim Kapusuz gibi isimler yer alıyor.
-
TELEVİZYONA İLGİ YOK – Türkiye’deki 7 bin 568 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan “Üniversite Gençliğinin Sosyo Ekonomik Profili” konulu bir araştırma ilginç sonuçlar verdi. Araştırma sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin yalnızca yüzde 38’i sık sık veya sürekli olarak televizyondaki tartışma programlarını izliyor. Öğrencilerin yüzde 70’i gündemi gazete ve dergilerden, geri kalan bölümün yüzde 66’sı televizyonlardan, yüzde 38’i internetten, yüzde 22’si radyolardan takip ediyor. Üniversite öğrencilerinden yüzde 52’si kendilerini milliyetçi düşünceye daha yakın bulurken yüzde 40’ı sosyal demokrat, yüzde 31’i muhafazakâr, yüzde 28’i sosyalist ve yüzde 24’ü de liberal düşünce yanlısı olarak tanımlıyor.
-
TÜRKİYE’NİN ÇOCUKLARI KAYIP – Umut Çocukları Derneği raporu yuvalarda devletin koruması altında bulunan 34 çocuğun firar etmesi ile gözler yine Türkiye’nin kayıp çocuklarına çevrildi. Umut Çocukları Derneği’nin 2005 verilerine göre İstanbul’da yaklaşık 1500, Türkiye genelinde ise 20 bin çocuk sokakta yaşıyor, evden kaçan ve aranan çocuk sayısı ise ülke genelinde toplam 4 bin 500.
-
VERGİ UGANDA’DAN BİLE 2 KAT FAZLA – TÜSİAD Başkanı Sabancı, mobil hizmetler üzerinden yüzde 56.3’le dünyanın en yüksek vergisini alan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlatarak “Bu oran Türkiye’den sonra en yüksek vergi uygulayan Uganda’nın yaklaşık iki katıdır” dedi. Sabancı “Türkiye’nin bilişim ve telekomünikasyon sektörlerinin ortak problemlerinin başında, eğitim, Ar-Ge, inonasyon, kalite önlemleri, teşvikler, üniversite-sanayi işbirliği gibi konularda yeterli düzeye erişilememesi geliyor” diye konuştu.
-
DOĞUNUN TEMEL SORUNU YOKSULLUK – İsmi sürekli terörle anılan Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kişi başına düşen milli gelir 500 dolarla Türkiye ortalamasının çok gerisinde. GSYİH ise Türkiye GSYİH’sinin yüzde 6.5’ini oluşturuyor. Bölge sorunlarının ana kaynağını oluşturan yoksulluğa kültürel, demokratik ve sosyal hareketlerle geliştirilecek bir ekonomik kalkınma modeliyle çözüm sağlanabilir.
-
BİR KİLO ET İÇİN BİR GÜNLÜK ALINTERİ – Asgari Ücret Tesbit Komisyonu’nun yeniden toplanması gerektiğini savunan Türk-İş, asgari ücretlilerin bir kilo et alabilmek için bir gün, bir kilo peynir için ise 5 saat çalışması gerektiğini hesapladı.
14 Haziran
ü Tüsiad Başkanı Ömer Sabancı piyasalardaki dalgalanmaların nedenlerini açıklamaya çalışırken, yalnızca ekonomik nedenleri öne sürmenin, yaşanan güçlü ‘kaçış’ı açıklamakta yetersiz kalacağını ve uygulanması gereken politikaların belirlenmesinde yanıltıcı bir rol oynayacağını belirtti. Güvenin sarsıldığını belirten Sabancı, gelişmelere seyirci kalamayacaklarını kaydetti. Sabancı, reformların hızlandırılması için hükümeti uyardı.
ü Dalgalı kur kendi dengesini bulamadı, Merkez Bankası 2 yıl sonra ilk kez dolar sattı. Piyasalardaki dalgalanmalar üzerine geçen hafta 4.5 yıl aradan sonra faiz oranlarını artıran Merkez Bankası, döviz piyasasına doğrudan dolar satarak kura da müdahale etti. Dünyanın önde gelen piyasalarının bile satış dalgasından kaçamadığı bir ortamda döviz satan Merkez Bankası, doları 1.63 YTL’den 1.60 YTL’ye ancak çekebildi.
ü ABD Merkez Bankası’nın “faiz artışına devam” sinyali vermesi tüm dünya piyasalarını salladı.Küresel düzeyde artan enflasyonist eğilime bağlı faiz artışı rüzgârı, önce ABD daha sonra Amerika kıtasındaki gelişmekte olan ülkelerin borsalarını vurdu. Ardından Japonya başta olmak üzere Asya borsaları dibe vururken, Avrupa’da satış dalgası geldi. Japonya’da Nikkei Endeksi son iki yılın en büyük günlük düşüşünü gerçekleştirdi.
-
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİ VAZGEÇİLMEZDİR – Ankara Üniversitesi Senatosu tarafından İlhan Selçuk’a, Dr. Bilal Şimşir’e, Türkiye’nin ilk kültür bakanı Talat Halman’a, Turgut Özakman’a ve Prof. Dr. Vamık Volkan’a onursal doktora ünvanı verildi. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üniversitelerin akademik ve mali özerkliğe sahip olmasının önemine dikkat çekerken üniversite gençliğinin de “amacı bilinen dogmalardan” uzak durmasını istedi. Sezer konuşmasında, “Bilmelisiniz ki Atatürkçü düşünce sistemi çağdaş dünyanın ve aydınlık Türkiye’nin vazgeçilmezleridir” dedi.
-
‘ATAİST’ TABELA DEPOYA KALDIRILDI – Bodrum Kalesi’nde “Tanrının bulunmadığı yer” yazılı tabela kaldırıldı. Müzenin eski müdürü Alpözen, tabelanın müfettiş kararıyla kaldırılmasına tepki göstererek, “Kaledeki şapeli mescit yapıp ibadete açmaya çalışanların devamı olan zihniyet, tarihin gerçek değerlerini yok etmeye çalışıyor” dedi.
-
AKP ARTIK YÖNETEMİYOR – Baykal, Türkiye’de dış politikada huzursuzluğun, ekonomideki karışıklığın devam ettiğini belirterek bu tablo içinde herkesin Türkiye’ye sahip çıkması gerektiğini ve mutlaka “yeni siyasi yapılanmaya” ihtiyaç olduğunu söyledi.
-
DAVA 26 YILDIR DEVAM EDİYOR – Eksik evrak nedeniyle Yargıtay’ dan dönen Devrimci Sol ana davasında 1243 sanık yargılanıyor. 12 Eylül darbesinden sonra açılan davada 150 sanık hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Davanın 12 Eylül’ün baskıcı rejimi geçmesine rağmen sürmesi tepkilere neden oluyor.
15 Haziran
-
EMEKÇİ HER GÜN KRİZDE – Sendikalar, işçi ve memurun açlık sınırında yaşadığını, AKP hükümetinin duruma seyirci kaldığını vurguladı.Türkiye ekonomisi için aynı görüşte birleşen DİSK, KESK ve KAMU-SEN, son dalgalanmanın işçi ve memurun durumunu daha da kötüleştireceğini belirttiler. Sendikalar, halka getirilecek ek yüklere seyirci kalamayacaklarını vurguladılar. KESK Başkanı Tombul, her krizde mağdur duruma düşenin ve yoksullaşanın emekçiler olduğunu kaydederek çalışanların 3.5 yıldır zaten kriz ortamında yaşadığına dikkat çekti. Disk Genel Başkanı Çelebi, sağlıksız büyüme nedeniyle işsizlik ve yoksulluğun arttığını kaydederek “Çalışanlara yeni yükler gelecek. Ama unutulmaması gereken, ödenebilecek bedelin tamamının ödendiğidir” vurgusunu yaptı. KAMU-SEN Genel Başkanı Akyıldız, Türkiye ekonomisinin krizle yüz yüze gelmemesi için artık geç kalındığını belirtip halkın kendi tedbirlerini alması gerektiğini söyledi.
-
10 KİŞİDEN 9’U ABD’YE KARŞI – Türkiye’de ABD’ye destek neredeyse hiç kalmadı. Amerikan Pew Araştırma Merkezi’nin 15 ülkede yaptığı kamuoyu araştırmasında Türkiye yüzde 12 ile ABD’ye olumlu bakanların en düşük düzeyde olduğu ülke çıktı. Araştırmanın yapıldığı ülkelerde Irak’taki Amerikan askerlerinin varlığı, Ortadoğu’da istikrar ve dünya barışı için İran hükümetinden daha büyük tehdit olarak görülüyor. İngiltere, Fransa, İspanya ve Rusya’da da halk Irak’ta Amerikan varlığının sürmesinin, İran ve bu ülkenin nükleer hırsından daha büyük sorun olduğunu düşünüyor.
-
İNCİRLİK’TEKİ NÜKLEER BOMBALAR İMHA EDİLSİN – Sivil toplum örgütleri (STÖ), İncirlik Üssü’nde bulunan Nükleer başlıklı silahların imha edilmesini istedi. Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan STÖ yönetici ve üyeleri “İncirlik Üssü kapatılsın, nükleer bombalar imha edilsin” yazıl pankart açarak “Katil ABD, Ortadoğu’dan def ol”, “Tüm ABD ve NATO üsleri kapatılsın”, “Katil ABD, İşbirlikçi AKP” dövizleri taşındı. Burada grup adına yapılan açıklamada, AKP iktidarının her geçen gün daha fazla ABD güdümüne girdiğini belirterek “İncirlik Üssü’nde ABD Ulusal Kaynaklar Savunma Konseyi tarafından da varlığı kabul edilen 90 adet atom bombası imha edilmelidir” denildi.
-
AKP ARTIK SÜRÜKLENEN PARTİ – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP’nin artık “Ülkeyi yöneten değil, sürüklenen parti” konumunda olduğunu belirterek koşulların sonbaharda bir erken seçimi zorunlu kılabileceği uyarısında bulundu.
-
SOLDA İŞBİRLİĞİ ARAYIŞLARI – Rahşan Ecevit, Yılmaz Büyükerşen formülüyle ‘seçim işbirliği’ çağrısı yapmık için hazırlık yapıyor. Rahşan Ecevit’in yanı sıra Zeki Sezer ve DSP üst yönetiminden bazı isimlerin de Büyükerşen’le bu konuda görüşmeler yaptığı öğrenildi. DİSK’in öncülüğündeki 10 Aralık hareketi ise karar aşamasında.
-
YOLSUZLUK HÜKÜMETİN ZİRVESİNE TAŞINDI – Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Erdoğan ve Unakıtan’ı ağır sözlerle eleştirdi. Mumcu, Başbakan Erdoğan’ın Denizli mitinginde yaptığı konuşma nedeniyle dava açtığına da dikkat çekti. Mumcu, “Açmasaydı hatırım kalırdı. Başbakan ve Maliye Bakanı’nın topluma yalan söylediklerini defalarca ilan ettim. Maliye Bakanı yalancıdır; Başbakan yalancıdır. Yolsuzluk hükümetin zirvesine taşındı. İhale tezgâhlamak, bizzat
başbakanlara kadar ulaştı”dedi. Mumcu, Başbakan Erdoğan’ın yeşil
sermaye mağdurlarını “sahtekâr” diye azarladığına dikkat çekerken
“vatandaşa kim ‘sahtekâr’ diyorsa, sahtekârın daniskası odur” sözleriyle
de Erdoğan’ı hedef aldı.
· KAVEL ONURUMUZDUR – 15-16 Haziran, DİSK üyesi işçilerin önderliğinde ve onları destekleyen TÜRK-İŞ üyelerinin, 68 kuşağının üniversite gençliğinin, deyiş yerindeyse bir sınıf olarak ve tek yumruk halinde değişen yasalara karşı sınıf tavırlarını koydukları bir tarihtir. Türkiye işçi sınıfı tarihine 15-16 Haziran olayları olarak geçen şanlı direnişin bu yıl 36. yıldönümü. 15-16 Haziran’da DİSK’in toplam üye sayısı 35 bindi. Oysa ki 15-16 Haziran’a katılanlar, yüz binlerle ifade ediliyordu.
· ASGARİ ÜCRET 6 GÜN GEÇİNDİRİYOR – Türk-İş’in araştırmasına göre, asgari ücret, 4 kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesine anca 20 gün yetiyor. 4 kişilik bir ailenin gıda ile birlikte kira, ulaşım, elektrik, su ve eğitim gibi temel ihtiyaçlarını ise sadece 6 gün karşılıyor. En düşük SSK emekli aylığı ile dengeli ve sağlıklı 26 gün, BAĞ-KUR aylığı ile 13 gün beslenilebiliyor. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Salih Kılıç, “
Enflasyonun beklentilerin üzerinde artması,işçinin, memurun ve
emeklinin, çiftçinin durumunu daha da zorlaştırdı” dedi.
16 Haziran
-
ÇANKAYA ÖZLEMİ – Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı için uzlaşma formülünü ön planda tutmayacaklarının mesajını, “Vakti geldiğinde AKP grubu olarak bu ismin kim olacağına oturup karar veririz ve Meclis’teki demokratik haklarımızı da en ideal şekilde kullanırız” sözleriyle verdi. Erdoğan, seçilecek kişinin barışa, sevgiye, birliğe, beraberliğe, dostluğa zemin hazırlayacak, bu zemini iyi koordine edecek, lider özellikli bir insan olması gerektiğini söyledi. Erdoğan, daha önce cumhurbaşkanının halk oyuyla seçilmesine itiraz edenlerin şimdi tersini savunduklarını söyledi. İsim vermeden Demirel’i eleştiren Erdoğan, “Bu Meclis’in cumhurbaşkanı seçmede temsil kabiliyeti yoktur diyecek kadar bu parlamentoya saygısızlık edenler var. Bu ifadeyi kullananların, cumhurbaşkanı seçildiği zamanki oy oranı, şimdi AKP’yle mukayesi edilemiyecek kadar aşağılardaydı” diye konuştu.
-
UZLAŞI KÜLTÜRÜ ARTIK YERLEŞMELİ – Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili sözlerine yanıt TÜSİAD Başkanı Sabancı’dan geldi. Sabancı, cumhurbaşkanını AKP’nin tek başına seçmesi olasılığına karşı “Bizim söylemek istediğimiz şu: Türkiye’de artık uzlaşma kültürünü yerleştirmemiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili söylediklerimiz ortada, kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyoruz” dedi.
-
UTANDIRAN RAKAMLAR – Sağlık Bakanı Akdağ’ın doğurganlık çağrısı yaptığı Türkiye’de, sağlık hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle Hâlâ evde doğumlar gerçekleşiyor.. Veriler Türkiye’nin bebek, çocuk ve anne ölümleri oranında “yüz kızartıcı” noktada olduğunu gösteriyor. Çocuklarını en çok enfeksiyon, annelerini de kanama nedeniyle kaybeden Türkiye’nin, 5 yaş altı çocuk ölümü kentte binde 30, kırsalda ise binde 50 seviyesinde.
-
TBMM’ DE KALAYCI KADROSU BİLE VAR – TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM’de 3 bin 693 kişinin çalıştığını vurgularken ellerinde bulunan 400 boş kadronun 170 ini iade edeceklerini açıkladı. Arınç, “Berber, terzi, kalaycı, tenekeci, çilingir gibi kadrolarımız var. Bu kadrolar iptal edilecek. Biz bunların kamu görevi olduğunu düşünmüyoruz” dedi.
-
TRT DİBE VURDU – Eski TRT Genel Müdürü Yener, kurumun en kötü dönemini yaşadığını belirtti. Kurumu imam kökenli kişilerin yönettiğine dikkat çeken eski TRT Genel Müdürü Yücel Yener, “Bugünkü TRT yönetimi yayıncılık anlayışından uzak bir edayla, hükümete körü körüne bağlı bir politika izliyor. Yasalar ve yönetmelikler hiçe sayılıyor” dedi. Yener, TRT’nin çizgi filmlerinden domuz görüntülerini çıkardığını ve dini içerikli yayınların çocuk programlarına işlediğini söyledi.
-
BÜTÇE FAZLASI ‘SANAL’ ÇIKTI – Maliye Bakanı Unakıtan’ın “22 yıldır fazla vermiyordu” diyerek açıkladığı yaklaşık 300 milyon YTL’lik ocak-mayıs bütçe fazlası “sanal” çıktı. Kurumlar vergisi yüzde 30’dan 20’ye indirildiği için yaklaşık 700 milyon YTL düşülecek bütçe, ilk 5 ayda 400 milyon YTL açık vermiş oluyor. Vergi uzmanı Prof. Şükrü Kızılot, “Bütçe aslında fazla vermedi. Bu tamamen bir göz boyama” dedi.
17 Haziran
-
AB İLE KRİZE DOĞRU – Erdoğan, Kıbrıs resti çekti. Chirac’tan sert yanıt geldi: Müzakere kesilir. Başbakan Erdoğan, KKTC’ye yönelik tecrit kalkmadan limanların Rumlara açılmayacağını belirterek “Asla geri adım atmayız. Bunu herkes böyle bilsin. Bakın çok açık söylüyorum; müzakereler durursa durur” dedi. Türkiye’nin bir taraftan tarama sürecini yürütürken, bir taraftan da bilim araştırmada açkapayı gerçekleştirdiğine işaret eden Erdoğan, “Kimse,ek protokolü imzalayacaklar gibi çirkin muhalefetin içerisine girmesin” diye konuştu. Başbakan’ın açıklamalarına AB’den anında yanıt geldi. Brüksel’deki AB Haziran Doruğu’nda konuşan Chirac, Türkiye’nin yıl sonuna kadar Rumlara limanlarını açmaması durumunda müzakere sürecinin tehlikeye gireceğini söyledi. Schüssel ise, “Bu sorun oluşturacak. Ek protokol konusunda Türkiye’nin yükümlülüğü var” dedi. Rum kesimi ve Atina, doruk bildirgesine Türkiye ile ilgili güçlü uyarılar ekletti.
-
BU MECLİS SEÇEMEZ – Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçimine ilişkin sözlerini samimi bulmayan muhalefet temsilcileri, ‘Cumhuriyetin değerleriyle çatışan bir zihniyet, cumhurbaşkanı seçmemeli’ uyarısı yaptı. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı konusunda kendisini tarif ettiği değerlendirmesini yapan muhalefet sözcüleri, devletin kurumları ile “kavgalı” birisinin, anayasada cumhurbaşkanının görevleri arasında yer alan “devlet kurumları arasında eşgüdüm sağlama” görevini yerine getiremeyeceği görüşünde.
-
İŞ DÜNYASI İLE İLİŞKİ KOPUYOR – Hükümet, yerli ve yabancı sermayede “kendinden gördüğü özel sektör” ile “diğerleri” arasında bir ayırım yaparken sanayiciler, Cumhuriyetin temel değerleriyle oynanmasına sessiz kalamayacaklarını vurguladılar. İSO Başkanı Küçük, “Temel değerlerimiz tartışılır olmaktan çıkarılmalıdır” dedi. ADASO Başkanı Özgümüş, ekonomi kadar Cumhuriyete de sahip çıkma konusunda sorumlulukları olduğunu söyledi.
-
ÖZELLEŞTİRME SOSYAL YARA – 19 bin kişi işsiz kaldı. CHP Lideri Baykal’a da sunulan Süleyman Yaşar’ın özelleştirme konusundaki doktora tezinde Türkiye’de son yirmi yılda yapılan özelleştirme nedeniyle istihdam daralırken, özelleştirilen birçok işletmenin de amacına uygun olarak kullanılmayarak kapısına kilit vurulduğuna dikkat çekildi. Özelleştirilen ORÜS Orman Ürünleri A.Ş.’nin 16, EBK’nin 10, SEK’in de 23 işletmesinin faaliyeti durduruldu.
-
5 YAŞ ALTI SAĞLIKLI BESLENEMİYOR – OECD ülkeleri arasındaki kişi başına sağlık harcaması listenin sonunda yer alan Türkiye’de, kırsal kesimde kente göre yüzde 70 daha fazla bebek ölümü görülüyor. Beslenme yetersizlikleri, düşük kiloluğu ve bodurluğu beraberinde getiriyor. Bebek ve 5 yaş altı ölüm hızı Kuzey ve Doğu Anadolu’da ülke ortalamasının üzerinde.
-
KARŞIDEVRİM SÜRECİ YAŞANIYOR – Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Erdener, fakültenin 46. dönem mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, “Bir ülkede küçük adamların gölgesi büyüyorsa, o ülkede güneş batıyor demektir. Cumhuriyet üniversiteleri güneşin batmasına asla izin vermeyecektir” dedi. Erdener, Atatürk’ün 1933’te başlattığı üniversiteler devriminin bir karşıdevrimle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
-
3.5 MİLYON KİŞİ GÖÇE ZORLANDI – 14-21 Haziran tarihleri arasındaki Göç Haftası etkinlikleri kapsamında bir açıklama yapan GÖÇ-DER Diyarbakır Şubesi Başkanı Ahmet Kalpak, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde zorunlu göçün 1987’de OHAL’in ilanıyla birlikte sistemli bir hale getirildiğini, 4 bine yakın köyün boşaltıldığını savundu. Ahmet Kalpak “Bu uygulama yapılırken oldukça acımasız davranılmış, temel hak ve özgürlükler ağır biçimde ihlal edilmiş, hukuk hiçe sayılmıştır” dedi.
18 Haziran
-
SEÇİM HAZIRLIĞI – CHP’li Şükrü Emekdağ, Başbakan Erdoğan’ın “İzolasyon kalkmazsa limanları açmayız” dediğine dikkat çekerken ikisinin aynı kefeye konulmasının çok yanlış olduğunu söyledi. DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir, ek protokolün Kıbrıs konusunda Türkiye’yi zor durumda bıraktığını belirtti.
-
ANKARA ISRARCI – AB liderleri deklarasyonu gerekçe göstererek Türkiye’den ‘üye olmak için ek protokolün uygulanmasını’ isterken Ankara halen deklarasyonun tek taraflı olduğunu iddia ediyor. Diplomatik kaynaklar, karşılıklı atışmaların devam etmesi durumunda, müzakerelerin askıya alınabileceğini dile getiriyorlar.
-
THY BİLİMSEL ÇALIŞMIYOR – THY Genel Müdürü Kotil’in, hafta içinde Meclis’te yapılan KİT Komisyonu’nda “Bugünden itibaren rötar yaşanmayacak” demesine karşın, rötarlar devam etti. Yüksek Denetleme Kurulu, Türk Hava Yolları yönetiminin sık sık ‘iş ahenk ve verimi ile üretimi olumsuz etkileyecek değişikliklere gittiğine’ dikkat çekerek, “Yönetim bilimsel çalışmıyor” dedi.
-
CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇSİN – ATO Başkanı Sinan Aygün, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi çağrılarını “hedef saptırma” olarak yorumlayan Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın sözlerini “ Sayın Başbakan ‘birlik ve beraberliği sağlayacak bir kişi olmalı’ diyor. Halk, birlik ve beraberliği sağlayacak kişiyi seçmeyi bilmez mi? Cumhur’un sözlük anlamı ‘halk’ … Cumhurbaşkanı, ‘halkın başkanı’ demek… Bırakın, halkımız kendi başkanını kendisi seçsin. Cumhurbaşkanlığı tartışmalarına son verecek formül, seçme yetkisini halka teslim etmektir” diye değerlendirdi. Aygün dünyanın 103 ülkesinde, OECD ülkelerinin yüzde 61’inde, AB ülkelerinin yüzde 55’inde cumhurbaşkanını ya da devlet başkanını halkın seçtiğini söyledi. Aygün, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 30 OECD ülkesinin 12’sinde devleti sembolik te olsa kralların temsil ettiğini anlattı.
-
TÜRKİYE BÜYÜK BİR İKTİDAR BOŞLUĞU YAŞANIYOR – CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Sevi, Türkiye’de büyük bir iktidar boşluğu var. Mal ve can güvenliği yok. Bu karanlık tabloya karşın Başbakan, Cumhurbaşkanlığı sevdasında” dedi. Selvi, “Maalesef geçen 3.5 yıla bakıldığında hiçbir söz yerine getirilmedi. Yolsuzluklar, hortumlamalar, adaletsizlikler son bulacak diye söylenirken, kendi yapıları içerisinde bu yapılanlara göz yumdular” değerlendirmesi yaptı.
-
SUDA TEHLİKE ÇANLARI – Gerekli önlemler alınmazsa Türkiye en fazla 20 yıl içinde, tarımsal üretimde ciddi düşüşler ve çölleşme sorunlarıyla karşı karşıya kalacak.Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin (TZD) yayımladığı “Su Raporu”nda, Türkiye’deki barajlarda toplanan suyun ancak üçte birinin kullanılabildiği, sulamaların yüzde 95’inin,israfa yol açan yüzey sulama yöntemiyle yapıldığı belirtildi.
19 Haziran
-
THY’ DE KADROLAŞMA İDDİALARI TBMM’ DE – CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Özpolat THY’de kabin personelinin eksikliği nedeniyle seferlerin aksamasını ve THY’deki kadrolaşma iddialarını TBMM gündemine taşıdı.
-
GÜLEN’E ÇAĞRI – Fethullah Gülen’e isim vermeden övgüler yağdıran TBMM Başkanı Bülent Arınç, ABD’de yaşayan dinci lidere “ Hüzünlü gurbet bitsin, vuslat gerçekleşsin” diye seslendi. Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen şirketlerin desteğiyle düzenlenen 4. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatı ödül töreninde konuşan Arınç, “Televizyon başında belki saatler ötesinde bizleri izleyen o güzel insana ve arkadaşlarına milletim adına teşekkür borcum var” dedi.
-
TÜSİAD’LA GERİLİM – İş çevrelerinin hükümetle 30 saniyede iletişim kurabileceğini belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, açıklama yaparken dikkatli olunmadığını öne sürdü. Babacan, iş dünyasının hükümetle istişare etmeden açıklamalar yaptığını dile getirdi. İş dünyasının temsilcilerinin “gerginliği azaltın” dediklerini söyleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, “ortada bir şey yokken ‘gerginliği azaltın’ demek, gerginliği başlı başına çağrıştıran bir gerçek” diye konuştu.
-
BANKA BORÇLARI 9 KAT ARTTI – Ocak –Nisan arasında 144 bin kişi hakkında icra takibi başlatıldı. AKP’nin iktidara geldiği 2002’ye göre tüketici kredileri yüzde bin 166 artış gösterdi. 2002 Aralık ayında 222 milyon YTL olan takipteki kredi kartı borçları yüzde 600 arttı.
-
HARCAMANIN YÜZDE 21’İ EKMEĞE – Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türk halkının gıda için yaptığı harcamanın yüzde 21’le en büyük bölümünü ekmek ve tahıllar için ayırdığı belirlendi.
20 Haziran
-
ŞEMDİNLİ’DE 39 YIL – 9 Kasım’da Umut Kitabevi’nin bombalanması nedeniyle açılan Şemdinli davası 4. oturumda karara bağlandı. Kararını açıklayan mahkeme heyeti, savcının mütaalasına bağlı kalarak astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’e “çete kurmak”, “adam öldürmek” ve “adam öldürmeye teşebbüs” suçlarından 39 yıl 5 ay 10’ar gün hapis cezası verdi.
-
SOLDA İTTİFAK MESAJI – CHP Lideri Deniz Baykal, “DSP ciddi, saygın bir parti, üyeleri vatansever kişiler. İşbirliğinden memnuniyet duyarız açıklamasını yaptı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de, “CHP’siz bir işbirliği eksik olur. Şimdi kimler bu işe hazır görmek lazım. Kimseyi dışlamamak lazım, o nedenle tek bir formül açıklamak istemiyorum” dedi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, birkaç gün içinde işbirliği ile ilgili bir çağrı yapacak.
-
AVRUPA’NIN EN YOKSUL İKİNCİ ÜLKESİ – Türkiye, satınalma gücü paritesine göre 33 ülke arasında kişi başına geliri -25 AB ülkesinde 100 olan satınalma gücü paritesine göre – 26 olan Makedonya’nın ardından Avrupa’nın en yoksul ikinci ülkesi oldu. Geçen yıl 29 puanla en yoksul ülke olan Türkiye, Makedonya’nın listeye bu yıl dahil edilmesiyle birlikte en yoksul ikinci ülke olarak sıralamada yer aldı.
-
TÜRKİYE EĞİTİMDE ÇOK GERİ – Cengiz Cihan ve TÜSİAD Ankara Daimi Temsilcisi Zafer Ali Yavan tarafından hazırlanan “Eğitim ve sürdürülebilir Büyüme: Türkiye Deneyimi, Riskler ve Fırsatlar” konulu raporunda, Türkiye’nin insan sermayesinin geliştirilmesi bakımından dünyadaki konumunun yetersiz kaldığını belirterek ülkede okulöncesi eğitimin 6 yaş için zorunlu kılınmasını, zorunlu eğitimin de 8 yıldan 12 yıla çıkarılması önerildi.
-
PİGLET’İN TRT’DE HİÇ DOSTU YOK – Domuz karakterli çizgi filmin TRT’de yayımlanmaması dünya basınında yankı buldu. Amerikan New York Times gazetesi, “Piglet’in Winnie the Pooh’ta bir arkadaşı olabilir, ancak Türk devlet televizyonu TRT’de hiç dostu yok” yorumunu yaptı. Haberde “Piglet domuz olduğu için çizgi filminin yayından kaldırıldığı” belirtildi.
-
KİLİDİ AÇILMAMIŞ ÇETELER – ‘Susurluk’ benzetmeli ‘çetelere’ her gün yenileri ekleniyor, düğümü çözecek denilen isimler serbest kalıyor. Cumhuriyet gazetesi ve Danıştay’a yönelik saldırılarla doruk noktasına çıkan çetelerde, “kilit isim” olarak yansıtılanlar birer birer serbest kalırken Başbakan Erdoğan’ın “İlintilerini yargıya teslim ettik” dediği çeteler kördüğüme dönüştü.
-
BAŞSAVCIDAN SARIKAYA ÖVGÜSÜ – Bayındır Cumhuriyet Başsavcısı Avcı, kitabında Genelkurmay Başkanı’nı anarşiyi körüklemekle suçladı, görevden alınan Van eski savcısı Sarıkaya’yı övdü. Avcı’nın kitabı, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen yayın organlarında ‘ilgiyle’ karşılandı.
-
AMAÇ, SOSYAL DEMOKRASİNİN İKTİDARI OLMALI – Sağ partilerin içinde yer alacağı bir ittifaktan yana olmadığını belirten DİSK Başkanı Çelebi, Türkiye’de “solun, sosyal demokrasinin çağdaş ve evrensel değerlerine sahip” bir sol iktidara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
-
ÖNCE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ – Eski CHP İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük’ün “El Tayip” isimli kitabı nedeniyle açılan tazminat davasını reddeden Yargıtay, kitabın yayınlanmasında kamu yararı olduğuna vurgu yaptı.
-
BİR AYDA 84 DOLAR BUHARLAŞTI – Kamu çalışanlarının maaşının dolar karşısında yüzde 15, Avro karşısında ise yüzde 18 azaldığına dikkat çekildi. Bir memurun maaşının alım gücü 84 dolar azaldı. Taleplerini mektupla ileten kamu emekçileri, birkaç gün içinde eylem planı açıklamaya hazırlanıyor.
21 Haziran
-
BARAJ MAHKEMELİK – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2002 seçimlerinde DEHAP’tan aday olan Mehmet Yunak ve Resul Sadak’ın yüzde 10’luk seçim barajının kaldırılması için yaptıkları başvuruyu kabul etti. Daha önce benzer başvurularda dava açmayı gerek görmeyen AİHM, bu kez müracaatı öncelikle dava olarak gündemine alarak, Türkiye’nin yargılanmasına karar verdi. Yunak ve Sadak’ın avukatı Tahir Elçi, ilk duruşması 5 Eylül’de yapılacak olan davada Türkiye’nin aleyhine bir karar çıkması durumunda, seçim sisteminin değiştirilmesi gerekeceğini öne sürdü.
-
ŞEMDİNLİ KARARI TARTIŞMALI – Kitapçı dükkânının bombalanmasından suçlu bulunan astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz’in 39 yıl 5’er ay hapis cezası, tartışmaları daha da derinleştirdi. GATA’da bulunan Kaya’nın rahatsızlığı gerekçesiyle katılmadığı karar duruşmasında son sözü sorulmadan hüküm verilmesinin, kararın Yargıtay tarafından bozulmasına gerekçe yapılabileceği kaydediliyor. Şemdinli’deki keşfin taraflara resmi olarak bildirilmeden yapılmasının da kararı tartışmalı hale getirdiği belirtiliyor.
-
SOROS’UN TÜRKİYE’YE GELİŞ AMACI AKP’ YE AKIL VERMEK – Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimlere ilişkin belirsizlik olduğunu, piyasalarınsa belirsizliği çok fazla sevmediğini vurgulayan dünyaca ünlü borsa spekülatörü George Soros, Türkiye’nin Ermenistan’la daha yakın ilişkiler kurma konusunda şansı olabileceğini söyledi. Soros’u yakından izleyen uzmanlar ve siyaset bilimciler, “ziyaretin amacının, hiç de demokrasi ve sivil toplum amaçlı olmadığını” belirttiler.
-
ATATÜRK’ÜN FOTOĞRAFINA SANSÜR – İst. Sarıyer Osman Saçmacı İlköğretim Okulu’nun hazırladığı yıllıkta, bir öğretmenin de türbanlı fotoğrafı yer aldı. Veliler, yıllığın kapağındaki okul logosundan Atatürk fotoğrafının çıkarılmasına büyük tepki gösterirken okul müdürü Ömer Bölük de olayla ilgili olarak kendisine “Çözünürlülüğü bozulduğu ve aceleye geldiği için böyle yaptık” açıklamasının yapıldığını ileri sürdü.
-
BİR YILDA YARIM MİLYON İŞSİZ – Mart ayındaki işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 17 bin kişi artarken gerçek işsiz sayısı 495 bin kişi arttı.
-
SAVCIYA AKP DESTEĞİ – Şemdinli davası kararını öngördüklerini belirten TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu Sözcüsü AKP’li Ayhan Sefer Üstün, yazdığı iddianame nedeniyle ihraç edilen savcı Sarıkaya hakkında verilen kararın yeniden gözden geçirilmesini ve cezanın makul düzeye indirilmesini istedi.
22 Haziran
-
Y A Ş ÖNCESİDE YIPRATMA ÇABASI – Şemdinli’de bir eski PKK’linin kitapçı dükkânının bombalanmasından suçlu bulunarak 39 yıl 5’er ay hapis cezasına çarptırılan Astsubaylar Ali Kaya ile Özcan İldeniz’in davasını inceleyen Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, aceleyle alınan kararın hukuka uymayan birçok yönü olduğu görüşüne vardı. Adli Müşavirlik, kararın Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısı öncesi askeri yıpratmaya yönelik olduğunu belirtti. Müşavirliğe göre,davanın iddianamesini hazırlayan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından meslekten ihraç edilen Van Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın rövanşını almak da hedefleniyor.
-
‘O GÖMLEK’ ÇIKMAMIŞ – Bugünü kadar ‘gelişerek değiştiğini’ ve ‘Milli Görüş gömleğini çıkardığını’ savunan Erdoğan, “Dün neysem, bugün de oyum, değişemem, değişmedim” dedi. Başbakan, “Siyasete girerken farklı, siyasetten sonra farklı bir yaşam tarzı mı uygulayacağım, halkımı mı aldatacağım? Dün neysem, bugün de oyum, değişemem, değişmedim” diye konuştu.
-
BARAJ DEĞİL BARİKAT – DEHAP’lıların seçim barajının kaldırılmasını istedikleri başvuruyu görüşmeye kabul eden AİHM’nin kararı seçim sisteminin değişmesiyle sonuçlanabilir. AB ülkelerinin 9’unda seçim barajı uygulanmıyor. Baraj uygulanan ülkelerde ise oran yüzde 5’i geçmiyor. Türkiye’de ise iktidar partisi AKP ve ana muhalefet partisi CHP, barajın düşürülmesine sıcak bakmıyor.
-
UNAKITAN’IN KÂRI TMO’NUN ZARARI – Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda, Unakıtan’ın oğlunun sadece vergi indirimiyle yüzde 55 kazanç sağladığı mısır ithalatının Toprak Mahsulleri Ofisi’nde aşırı stoka neden olduğu belirtildi. Kurumun bu yüzden stok maliyetlerinin arttığı belirtilen raporda konunun soruşturulması istendi.
-
RESMİ ARAÇLA AİLECE TATİL – Kırşehir’in Özbağ beldesinin AKP’li belediye başkanı Ali Ekici , “kamyon almak” amacıyla ve resmi araçla ailece geldikleri Kuşadası’nda tatil yapıyor. İzmir’e şoförü, eşi ve çocuklarıyla geldiğini belirten Ekici, Örnekköy Sitesi’nde on günlük bir tatil için villa kiraladıklarını söyledi.
-
AKP İŞSİZLİK ÜRETİYOR – DSP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Macit, AKP hükümetinin politikaları iş değil işsizlik üretiyor” dedi. Macit, partisinin Adana İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, “halkın hiçbir dönemde bu kadar yoksul ve perişan olmadığını” öne sürdü. Uygulanan ekonomik politikalar sonucu, Cumhuriyet tarihinde ilk defa işyerini kapatanların sayısının, açanların sayısını geçtiğini belirten Macit, “2005 yılında 282 bin 600 işyeri kapanırken açılanlar ise 196 bin 494’te kaldı. Aynı dönemde 42 bin 221 işyerinde de iş değişikliği yapıldı” diye konuştu.
-
DOLAR VE FAİZİN ATEŞİ YÜKSELDİ – Kur son 3 yılın zirvesine tırmanırken borsa düştü, faiz yüzde 20’yi aştı. Piyasalarda hareketlilik sürüyor. Dolar son üç yılın zirvesinde işlem görürken bono faizleri yüzde 20’nin üzerinde. Borsada ise yüzde 1’lik kayıp yaşandı.
23 Haziran
-
YABANCIYA ÖDÜN – Hükümet yılbaşında koyduğu tahvil, bono gibi finansal araçlardan alınan yüzde 15’lik stopajı yabancı yatırımcılar için tamamen kaldırma kararı aldı. Yerli yatırımcılar ise yüzde 10 stopaj ödeyecek. Yabancı yatırımcıya boyun eğme açıklamasını, “piyasaları bozmaya devam ederlerse ben yapacağımı bilirim” diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan yaptı. Karara ilk destek TÜSİAD’dan geldi. Dernek Başkanı Ömer Sabancı, “Bakan Unakıtan ve Bakan Babacan’ın açıklamaları olumlu. Küresel dalgalanmalara süratle cevap verdiler. Konunun detaylarını incelemedik, ancak ilk etapta piyasalar bu durumu olumlu algıladı. Biz de olumlu olarak görüyoruz” diye konuştu.
-
HÜKÜMET BOĞULDU – Yerli sermayeye yüzde 10 oranında stopaj uygulanırken yabancı sermayede stopajın sıfırlanmasının ‘Türkiye’nin itibarının sıfırlanması’ anlamına geldiğini belirten ATO Başkanı Aygün, sıcak paraya vergi beklerken stopajı kaldıran hükümetin dalgalar arasında boğulduğunu, günü kurtarmaya yönelik korku tedbirleri aldığını söyledi.
-
TÜRKİYE ÇİFTE BASKI ALTINDA – Türkiye’nin bu ay içinde zorlukla başlayabildiği fiili müzakere süreci konusunda, limanların ve havaalanlarının Rumlara açılması baskısının yanı sıra, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Aresti davasına ilişkin kararı belirleyici olacak. AİHM kararının uygulanmaması, Avrupa Birliği Komisyonu için, KOB ve ilerleme raporlarına atıfla, fiili müzakerelerin askıya alınmasına gerekçe oluşturabilecek.
-
İŞTE TÜRKİYE’NİN TALAN BÖLGELERİ – Kıyı Yasası’nda gerçekleştirilmek istenen değişiklikle yatırıma açılması planlanan yerler belirlendi. Çanakkale’den Mersin’e dek tüm batı ve güney kıyıları boyunca yer alan bakir alanlar, turizm için konaklama tesisi ya da lokantaya dönüştürülecek. Talan kıyı bölgeleriyle sınırlı kalmıyor. Yasada yapılacak ek düzenlemeyle ülkenin iç bölgelerinde bulunan doğal alanlar da benzer tehditle karşı karşıya.
-
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ (AOÇ), GÖKÇEK’E TESLİM EDİLDİ – Atatürk’ün mirası CHP’nin de onayıyla belediyeye tahsis edildi. Gökçek, Sezer’in onayını beklemeden plan yapmaya başladı.
-
İSLAMİ T Ü B İ T A K – AKP’nin yaptığı kadrolaşma sonucu yönetimi değişen kurum “1. İslami İlimlerde Terminoloji” konulu sempozyuma öncülük etti. Oturum başlıkları, “Tefsir, hadis, fıkıh, kelam, İslam felsefesi ve tasavvuf” tan oluştu. Eski TÜBİTAK Başkanı Prof. Namık Kemal Pak, “Bunu bütün Türk aydınlarının büyük bir dehşetle karşıladığına inanıyorum ve buna ‘dur’ demenin zamanı artık gelmiştir” diye tepki gösterdi.
-
CUMHURBAŞKANI SEZER OLMALI – Konsensüs Araştırma Şirketi’nin Vatan gazetesi için yaptırdığı ankette Başbakan Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanını bu Meclis seçecek” sözlerine de yanıt niteliğinde sonuçlar çıktı. Ankette seçmenin Cumhurbaşkanı olarak Ahmet Necdet Sezer’i görmek istediği ortaya çıktı. “Cumhurbaşkanı Sezer olmalı diyenlerin oranı, “ Erdoğan olmalı” diyenleri 10 puan geçti.
-
TERÖRLE MÜCADELE İRADESİ YOK – Şemdinli davası gibi bir davanın 1.5 ayda karara bağlanmasının bir ilk olduğunu belirten Şemdinli Araştırma Komisyonu Üyesi Ahmet Ersin, olayın sadece kitabevi bombalaması ile sınırlı tutulamayacağını belirterek “4 bin nüfuslu ilçede Türkiye’deki ikinci büyük bomba patlatılıyor. Hükümet bunlarla ilgileneceğine, nedenlerini araştıracağına imam hatip, türban konusuyla zaman geçirdi” dedi.
-
İRTİCACILAR TMY’DE KAPSAM DIŞI – TSK’nin isteği üzerine terör suçlarında cezaların ertelenmemesi benimsendi. Tartışmalı 6. maddenin son fıkrası metinden çıkarıldı. CHP’nin, irticacı örgütlerin de TMY kapsamına alınmasına ilişkin önerileri ise kabul edilmedi.
-
BAYKAL, İTTİFAKTA KARAMSAR – Hukuk sisteminde seçim işbirliğine ilişkin düzenlemenin olmadığını belirten Deniz Baykal, ‘iyi niyetli’ olarak yorumladığı ittifak girişimlerinden somut bir sonuç çıkmasını beklemediğini belirtti. DİSK’in öncülüğünde çalışmalarını yürüten 10 Aralık Platformu ise Ankara toplantısıyla tavrını netleştirmeye çalışacak.
-
TÜRKİYE’DEKİ CAMİ SAYISI İRAN’DAN DAHA FAZLA – Türkiye’de 79 bin, İran’da ise 76 bin cami bulunuyor. Bizde köy sayısı 40 bin, İran’da 70 bin. Ayrıca İran bir Şeriat devleti. Buna karşın Türkiye’deki cami sayısı İran’daki mescit ve cami sayısından fazla. Din popülizmi, laik Türkiye’de İran şeriatından hızlı yol almış.
24 Haziran
-
EKONOMİDE KÂBUS – Cari açık ve sıcak para uyarılarına kulak tıkayan hükümet şimdi çıkış bulamıyor. Hükümetin yabancılara verdiği ödünler ve piyasalara yapılan müdahaleler dalgalanmayı durduramıyor. Merkez Bankası, 10 gün aradan sonra döviz piyasasına doğrudan satım yönünde yeniden müdahale etti. Müdahaleye karşın dövizdeki yükseliş durmayınca, Para Politikası Kurulu yarın olağanüstü toplanma kararı aldı. Hükümet “devalüasyon” kelimesini kullanmaktan ısrarla kaçındı, ama YTL’nin son birbuçuk aydaki değer kaybı yüzde 30’u buldu. CHP’nin kurmayları yaşananların “kriz” olduğunu vurgularken daha önce sıcak paraya ve cari açığın kontrolsüz büyümesi karşısında önlem almayan hükümetin bedel ödediğini belirttiler. Ekonomi yazarları ve ekonomistler sanal ucuzluk ve sanal istikrara dayalı düzenin sürdürülemez olduğu konusundaki uyarılarının dikkate alınmadığını vurguladılar. Uzmanlar, Merkez Bankası’nın elindeki son silahı da ateşlediğini, ama işe yaramadığını kaydettiler.
-
YTL 1.5 AY İÇİNDE ERİDİ – Uluslar arası piyasalarda dalgalanmanın başladığı 9 Mayıs’ta 1.3455 YTL düzeyinde olan dolar, dün 1.75 YTL düzeyine kadar çıktı. Böylece son 1.5 ayda YTL yüzde 30 değer kaybetmiş oldu. Dolardaki dalgalanma bono piyasasına da olumsuz yansırken faizler yüzde 21’e dayandı. Bileşik faiz son 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Hisse senetleri yüzde 3.67 değer yitirdi.
-
DEUTSCHE BANK STOPAJI ÖVDÜ, FONUNU SATTI – Uluslar arası yatırım bankası Deutsche Bank, Türkiye’den çıkan yabancıları geri çekmek için stopajın sıfırlanması kararını alkışladı, ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu gelişmekte olan piyasalara ait 500 milyon dolarlık krediyi, riskini çok bulduğu gerekçesiyle sattı. Wall Street Journal, dalgalanmaya Türkiye konusunda görüş değiştiren AB’nin neden olduğunu savundu.
-
GENEL MÜDÜRLÜK VAKIFLARI DENETLEMİYOR – Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK) tarafından hazırlanan raporda, vakıflara her ay gönderilen payların dağıtımında adil davranılmadığı ve sosyal yardım amacı taşımayan ve tamamen belediye hizmeti niteliğinde olan kimi projelerin desteklendiği belirtildi. DDK, Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün, illerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarını “denetlemediğini” de saptadı.
-
SUÇLARI SABİT AMA CEZA YOK – Yüce Divan’da yargılanan Yılmaz ve Taner hakkındaki davanın kesin hükme bağlanması ertelendi. Duruşma sonrasında açıklama yapan Mesut Yılmaz siyasete dönmek için temaslara başlayacağını söyledi.
-
SAĞLI SOLLU CUMHURİYET İÇİN EL ELE – Rahşan Ecevit, eşi Bülent Ecevit’in başlattığı ittifak arayışları için devreye girerken “Cumhuriyet için sağlı sollu ittifak” çağrısı yaptı. Rahşan Ecevit ülkenin geri götürüldüğünü vurgulayarak “Türkiye Cumhuriyeti ile sorunu olmayan partilerin bir araya gelme zamanıdır” dedi. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, “Ecevit süreci” diye adlandırılan süreci desteklediklerini söyledi. Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi de “Solun iktidarını sağlayacak siyasal kurumlaşmayı gerçekleştirmenin hedefleri olduğunu” belirtti.
-
CHP’Lİ KÖŞK ADAYI YOK – Baykal, kendisinin ya da partili başka bir ismin cumhurbaşkanı olmasına elverişli konjoktür bulunmadığını belirtti. Anayasadaki cumhurbaşkanlığı tarifinin sıcak siyasetin uzantısı olmayan bir cumhurbaşkanlığı olduğunu belirten Baykal, “Ama maalesef, olay sıcak siyaset uzantısı cumhurbaşkanlığı modeline kaydı. Onun da bir takım sorunlar yarattığını biliyoruz” diye konuştu.
-
ÇELEBİ’DEN PARTİLEŞME MESAJI – 10 Aralık Platformu’nun Dedeman Oteli’ndeki toplantısında “Solun iktidarını sağlayacak siyasal kurumlaşmayı gerçekleştirmeyi amaçladıklarını” vurgulayan Süleyman Çelebi, “Bu yürüyüşte her tür kişisel veya kurumsal hegemonyaya kapalıyız. Sol, artık solun kurdu olmayacak” dedi.
-
ADD’DE YENİ YÖNETİME DOĞRU – Genel Başkanlık için 4 ismin yarıştığı ADD’de çalışmalar bugün ve yarın gün boyu sürecek. Emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eruygur, Prof. Dr. Saltık, Şimdiki Genel Başkan Kazancı, ve ADD Balçova Şubesi Başkanı Başyiğit, yönetime talip oldu. ADD’nin 9. Olağan Genel Kurulu, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu’nda gerçekleştirilecek.
-
İRTİCACI ÖĞRENCİYE AF YOK – Cumhurbaşkanı Sezer, 28 Şubat sürecinde ilişkileri kesilen öğrencilere af öngören yasanın 2. maddesini veto etti. Sezer, yurtdışındaki eğitimini tamamlamayan ya da zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere, devlet memurluğuna girmede ayrıcalık tanındığını belirterek bunun hukuk devleti ve eşitlik ilkeleri ile bağdaşmadığını kaydetti.
25 Haziran
-
İŞTE ÇÖKÜŞ – Ekonomideki yapay düzelme süreci bitti, hedefler şimdiden rayından çıktı. Sıcak paraya bağımlı hale getirilen Türkiye ekonomisinde pembe tablo tersine döndü. 1999’da kur çıpasının ilan edilmesinden sonra başlayan krizler döneminin ardından kısa vadeli yabancı sermaye rüzgârını arkasına alan AKP hükümetinin 3.5 yıllık döneminde yaşanan “suni” düzelme süreci de sona erdi. Merkez Bankası Başkanı’nın belirlenmesi ile başlayan ve sıcak paranın gelişmekte olan ülkelerden kaçışı ile devam eden süreçte ekonomide ilk ciddi sınavını veren hükümet, gelişmeleri izlemekle yetindi. “Dalgalı kurla dalga geçilmez” diyen Unakıtan’ın yabancı sermayenin kaçışını engelleyebilmek için stopajı sıfırlaması da, Merkez Bankası’nın “Kontrol bende” mesajını vermek için piyasaya yaptığı müdahaleler de çalkantıyı düzeltemedi. Hükümetin “sapma yok” telkinlerine karşın, enflasyon, büyüme, cari açık ve kurdaki hedefler şimdiden rayından çıktı. YTL’nin 1.5 aylık değer kaybı yüzde 30’u aştı.
-
HÜKÜMETİN YAPTIĞI ZAVALLILIK – Eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, hükümetin stopaj kararını, “Çifte vergilendirme nedeniyle hiçbir etkisi olmayacağı baştan belliydi. Dolayısıyla kaldırılmasının da bir sonucu olmayacak” şeklinde değerlendirdi. Temizel “ Sadece üç-beş kuruş geliri olan küçük yatırımcıdan vergi kesecekler ki bu da bir zavallılıktır. Ancak uluslar arası sermayeye teslim olanlar, dayatmalara dayanamaz ve uygulamayı aradan 6 ay bile geçmeden geri alırlar. Ülkenin itibarı yerlerde sürülür. Devlete güven büyük bir aşınmaya uğrar” diye konuştu.
-
AKP DİNİ DÜZEN İSTİYOR – Güvenlik politikası Merkezi adlı muhafazakâr ABD düşünce kuruluşunun yöneticileri Frank Gaffney ve Alex Alexiev, AKP’nin “Türkiye’ye dini düzen” getirmek istediğini söylerdi. Gaffney ve Alexiev, Erdoğan ve AKP’nin, demokrasinin olanaklarından yararlanarak demokrasiyi yıkmaya çalıştığını söyledi. Alexiev, AKP’nin, orduyu amaçlarına engel olarak gördüğünü ve bu yüzden orduyu zayıflatmaya çalıştığını belirtti. Erdoğan’a daha önce yönelttiği eleştirilerle tanınan Gaffney gibi neo-con olarak bilinen Michael Rubin di Erdoğan’ın Washington ile ilişkilerde amatörce davrandığını söyledi.
-
İNCELEMEYİ BİTİRİN EMRİ – Zapsu ile El Kaide finansörü Kadı’nın bağlantıları baskı nedeniyle derinleştirilmedi. Kara para ve terörle mücadele kapsamında El Kaide finansörü Kadı ile Erdoğan’ın danışmanı Zapsu ilişkisinin araştırıldığı çalışmanın, bizzat Maliye Bakanı Unakıtan’ın ‘olur’ uyla engellendiği belgelendi.
-
GÜLEN KARARI TEMYİZ EDİLDİ – Savcı, savunma alınmadan karar verilmesinin yasaya aykırı olduğunu belirtti. Fethullah Gülen’in “Yasadışı örgüt kurma” suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davadaki beraat kararı cumhuriyet savcısı tarafından temyiz edildi.
-
EKONOMİK YANGIN YURTTAŞI YAKTI – Tüccar malını satamamaktan, ücretli ise düşen alım gücünden şikâyetçi. Hükümetin stopaj kararı ve dolardaki yükseliş yurttaşı da tedirgin etti. Çeşitli sektör temsilcileri “piyasaların durduğunu” vurgulayarak çok daha zor günlerin yaklaştığına işaret ediyor.
ü Tüccar önünü göremiyor
ü İthal ilaç bulmak şans işi
ü Stopaj yabancı terziye yaradı
ü Ücretlinin alım gücü düştü
ü Esnaf kepenk kapatıyor
ü İnşaat zor günler yaşıyor
26 Haziran
-
KANUNSUZ EMİR – Kadı-Zapsu ilişkisinin araştırılmasına yönelik ‘engellemeler’ müfettişleri isyan ettirdi. Başbakan Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu’nun El Kaide finansörü Yasin Kadı ile ilişkilerinin de mercek altına alındığı araştırmanın “bitirilmesi”, Maliye Müfettişliği’ni isyan ettirdi. Müfettiş raporunda incelemenin sona erdirilmesiyle diğer kişiler nezdinde inceleme yapılmasının olanaksızlaştırılmasının hukuki ve idari bir yöntem olmadığı vurgulandı. Raporda MASAK Başkanlığı’nın incelemelerin 10 gün içerisinde sonuçlandırılması yönünde bakanlık makamından alınan onayla da olsa emir verme yetkisi bulunmadığı belirtilerek “Böyle bir emir verilmesi halinde bu emir “kanunsuz emir” olarak değerlendirilir (..) Hiçbir surette yerine getirilmez. Aksi takdirde yerine getiren ile emri veren sorumlu olur” denildi.
-
DANIŞMAN SIKINTISI – AKP kampında, milletvekilleri ihraç ve ihraç istemlerine karşın parti politikalarına eleştiriler yöneltmekten çekinmedi. Adana Milletvekili Abdullah Çalışkan, Gazneli Mahmut’u yanıltan danışmanlarını örnek vererek, Erdoğan’a, “Eğer Allah’a ihtiyacın varsa, ona verdiğin sözü tut. Eğer yoksa danışmanlarının sözünü tut” diye seslendi. Çanakkale Milletvekili İbrahim Köşdere de “Parti teşkilatları radikalleşmeye başladı” uyarısında bulundu.
-
HAFTA ZOR GEÇECEK – ABD Merkez Bankası FED, faiz oranlarını son beş yılın en yüksek düzeyine çıkarmaya hazırlanıyor. ABD’de enflasyonun üç ay art arda beklentilerin üzerinde olması ve yüksek petrol fiyatlarının ekonomideki etkileri piyasalarda “yeni bir dalgalanma kapıda” endişesi yarattı. Türk ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasının “kaçınılmaz” olduğunu söyledi.
-
TRABZON’DA YİNE LİNÇ GİRİŞİMİ – Trabzon’da geçen yıl iki kez linç edilmek istenen TAYAD üyeleri, dün de F tipi cezaevlerindeki kötü koşullara ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için basın açıklaması yaparlarken saldırıya uğradı. Meydan Parkı’nda toplanan TAYAD’ lılar , “Tecridi kaldırmak için öldüler” yazılı pankart açtılar. Basın açıklaması yapan grup ardından sloganlar atmaya başladı. Bu sırada parktaki başka bir grup TAYAD’ lıları linç etmek istedi. Bazıları yaralanan TAYAD’ lılar polis eşliğinde Meydan Parkı’nın tuvaletlerinin önüne alındı. Bölgeye çok sayıda polis sevkedilirken TAYAD’ lılar olay yerine getirilen zırhlı araçla parktan uzaklaştırıldı. Öfkeli kalabalık bu sırada da gruba saldırdı.
-
KARDEŞLİK MİTİNGİ – ÖDP tarafından düzenlenen “Bir arada yaşamı savunalım” mitinginde, “Eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye” istemlerini dile getiren binlerce kişi Kadıköy’de buluştu. Siyami Hersek Hastanesi önünde toplanan katılımcılar, “Eşit, özgür, demokratik bir Türkiye’de bir arada yaşamı savunalım” pankartı açtılar.
-
KUTAN’DAN ERDOĞAN’A SUÇLAMA – Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın AB müzakerelerine ilişkin “Bu konularda biz diklenmeyeceğiz ama dik duracağız” söylemini eleştirerek “ABD ve AB karşısında ne zaman dik durabildiniz?” dedi.
-
DENKTAŞ SANDIK BAŞINDA SUÇLADI – Rauf Denktaş, oyunu kullanırken KKTC hükümetini ve Türk hükümetini Kıbrıs meselesinin hangi kriterlere göre çözülebileceğini dünyaya söylemedikleri için eleştirdi.
27 Haziran
-
İTTİFAK TURLARI – AKP’ye karşı “cumhuriyetçi ittifak” arayışları yoğunlaştı. Eşi Bülent Ecevit’in başlattığı ittifak girişimini sürdüren Rahşan Ecevit, fikir alışverişi olarak tanımladığı görüşmeleri sürdüreceğini belirtirken Demirel, arayışların ihtiyaçtan doğduğunu belirtti. Rahşan Ecevit, bugün Baykal’la görüşecek. Daha sonraki programında da Devlet Bahçeli ile Tansu Çiller yer alıyor. Köşke çıkacak isim konusunda da yeni formüller üretilmeye başlandı. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Zeki Sezer, “CHP lideri Deniz Baykal önderliğinde solun birleşmesi mümkün mü” sorusuna, “Baykal önderliğinde bir birlik başarılı olsaydı bu arayışlara gerek kalmazdı” yanıtını verdi.
-
KAMPLAŞMA AKP’NİN İŞİNE YARAR – Siyaset bilimciler, “AKP karşıtı partilerin ittifakı, hem AKP’yi hak etmediği ölçüde güçlü gösterir, hem de AKP hakkında ‘dışlanan, mağdur’ parti algısı oluşacağı için, halkın ona sempatiyle bakmasına neden olur. En önemlisi, sağ ile solun ittifakı bekleneni vermez” dediler.
-
İLHAN SELÇUK YİNE HEDEF GÖSTERİLDİ – Dinci Anadolu’da Vakit gazetesi Cumhuriyet gazetesini ve başyazarı İlhan Selçuk’u hedef göstermeyi sürdürüyor. Dinci gazete, 20 Haziran’da Selçuk’un yazısını “Arşiv” sayfasında, “Sezer’e dayanıp tehdit ediyor” başlığıyla kullandı. Cumhurbaşkanı Sezer ve Selçuk’un fotoğraflarının da yayımlandığı yazıda, Selçuk’un “(AKP iktidarı) Çankaya’yı ele geçirirse Türkiye’de neler olacağını kimse öngöremez” ifadelerine yer verildi. Vakit, öldürülen yazar Ahmet Taner Kışlalı ile bir kanlı baskınla öldürülen ve yaralanan Danıştay üyelerini de hedef göstermişti. Vakit, türbanlı iki avukatın atılmasından sonra Gümüşhane Barosu Başkanı Ali Günday’ı da hedef göstermişti. Günday, 26 Temmuz 1995’te şalvarlı ve sakallı bir kişi tarafından bürosunda kurşunlanarak katledilmişti.
-
MERKEZ’İN ‘ALTIN VURUŞU’ DA YETMEDİ – Faizin yüzde 17.25’e çıkarılmasının ardından döviz satım ve YTL depo alım ihalelerinin başlaması da doları durduramayınca Merkez Bankası döviz piyasasına doğrudan müdahale etti. Günün ilk saatlerinde 1.65 YTL’ye kadar gerileyen dolarda yabancıların başını çektiği spekülatif hareketlerin etkisiyle kur tekrar 1.70 YTL’nin üzerine çıktı. Bunun üzerine Merkez Bankası’nın, üçüncü silahı olan doğrudan satışı da kullanması, kuru ancak 1.67 YTL’ye çekebildi.
-
İNCELEMEYE EL KADI KALKANI – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu ile Yasin Kadı arasındaki ilişkilerin, Bakan Unakıtan’ın oluruyla inceleme süresinin kısıtlanması nedeniyle kara listedeki 243 gerçek ve tüzel kişinin araştırılamadığı anlaşıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan 245 kişilik kara listeden Kadı ve Juliedan dışındakilerin incelenmesinin olanaksız hale geldiği vurgulandı.
-
AKP’ DE KONUŞANA FIRÇA – Erdoğan, kendisiyle aynı görüşte olmayanları azarlama geleneğini partisinin Antalya kampında da sürdürdü. AKP’nin Antalya kampında gergin anlar yaşandı. Milletvekillerinin eleştirilerine oldukça sert tepkiler veren Erdoğan, Ersönmez Yarbay’a “Saçma sapan konuşma” diye seslenirken bir kadın milletvekili de işittiği azar nedeniyle ağladı.
-
MİNARELER HALA SÜNGÜNÜZ MÜ? – CHP’li Erdal Karademir verdiği soru önergesiyle Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın TRT’deki konuşmalarına açıklık getirmesini istedi. CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, “Dün neysem, bugün de oyum, değişemem, değişmedim” diyen Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a, “Bu ifadenizle, siirt’te yapmış olduğunuz ‘camiler kışlamız, kubbeler miğferimiz, minareler süngümüzdür’ mesajını savunmaya devam ettiğiniz mi anlaşılmaktadır” diye sordu.
-
TÜRKİYE ARJANTİN’E DÖNDÜ – Tahvillerdeki risk algılaması açısından dünyanın en sorunlu ülkesine yaklaştık. Türkiye’nin uluslar arası piyasalarda işlem gören tahvillerinin risk algılaması yükseldi. Yatırımcıların geri ödememe ya da değer kaybetme riski karşısında başvurdukları “ credit Default Swap” (CDS) adı verilen sigorta kâğıtlarının primleri, Türkiye’deki son gelişmelerin ardından iki mislinden fazla artarak 305 bin doları buldu.
28 Haziran
-
BAŞLAMADAN BİTTİ – CHP Lideri Baykal, ittifak girişimlerine kesin bir ifadeyle noktayı koydu. Baykal, “Bizim işimiz kulisle, kapalı kapılar arkasında anlaşmalarla değil, hülle, ittifak projeleri değil. Bunlarla meşgul değiliz. Doğal olmayan, hukuk dışı, siyasi etik dışı arayışlarla hiçbir ilgimiz olmaz” diyerek, ittifak çağrılarını kesin bir dille reddetti. Baykal, grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Şimdi gün CHP’nin Türkiye’nin hizmetine girmesi günüdür. “Bizim muhatabımız partiler değil, millettir” diye konuştu.
-
BAHÇELİ DE SICAK BAKMADI – Solda birlik adına başlatılan girişimlerin kısa zamanda yön değiştirdiğini ve merkez sağ ve solu içine alacak geniş bir cephede “çatı oluşumları” modellerinin tartışılmaya başlandığını anımsatan MHP lideri, Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel ilkelerinin ve Türk milletinin ortak değerlerinin bir cepheleşmenin bayrağı ve adresi olamayacağına inandıklarını söyledi.
-
RAHŞAN ECEVİT’TEN BİRLİK TURLARINA DEVAM – Sağ ve solda birlik arayışı içinde görüşmelerini sürdüren eski DSP lideri Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit, dün CHP lideriyle yaptığı bir saatlik görüşmenin ardından bugün DSP Genel Başkanı Zeki Sezer’le bir araya gelecek. Rahşan Ecevit yarın da Türk-İş Başkanı Salih Kılıç ile görüşecek. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, “Görüş alışverişinde bulunduk. Sayın Baykal’a görüşlerimizi aktardık. Sayın Baykal da kendi görüşlerini ortaya koydular. Görüşmelerimiz devam edecek” diye konuştu.
-
SARIKAYA’NIN İNCELEME İSTEMİNE RET – Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), meslekten ihraç edilen, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya’nın kararın yeniden incelenmesi istemini yerinde görmeyerek reddetti. Savcı Sarıkaya’nın itiraz istemi HSYK’nin yedek üyelerinin de katılımıyla oluşan ve üst kurul olan İtirazları İnceleme Kurulu tarafından karara bağlanacak. Üst kurul da itirazı reddederse Sarıkaya hakkındaki ihraç kararı kesinleşmiş olacak.
-
SUSURLUK’TA SİYASİLER TANIK – Susurluk davasında, Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Doğan Güreş’in de aralarında bulunduğu 8 siyasetçi ve emekli asker tanıklık edecek.
-
BİR ALİ DİBO DA MEB’DE – İhale süreci bitmeden depolara doldurulan trilyonluk malzemeler için formül aranıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, ihale bitmeden bir firmanın mallarını kendi depolarına doldurarak bir skandala imza atmıştı. Mallar içinde Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayından geçemeyecek kalitesiz araç ve gereçlerin de olduğunun ortaya çıkması üzerine bakanlık, kurulu devre dışı bırakarak kalitesiz malların kabulünü sağlamak için harekete geçti.
-
ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ (ÇGD) LOKALİ’NE BAKANLIK ENGELİ – Ankara’da gazetecilerin akşamları uğrak yeri olan ÇGD Lokali girişinin saat 18.00’de kapatılması istendi. Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Alan Müdürü ‘adli olaylar’ için bu kararı aldıklarını belirtirken ÇGD Başkanı Abakay, “Biz diğer gerekçelerin dışında lokalde içki içildiği için bu kararın alındığını düşünüyoruz” dedi.
-
FETHULLAHÇILIK İHANET ŞEBEKESİ – Gülen’in eski yaveri, cemaatin Türkiye’yi işgal etmeye hazırlandığını söyledi.
Gülen’in 25 yıl boyunca başyaverliği ve kuryeliğini yaptığını belirten Nurettin Veren, Fethullahçı örgütlenmenin
7.5 milyar dolarlık ekonomik güce ulaştığına, Türkiye’de dershaneye giden 4 çocuktan 3’ünün tarikatın eline
düştüğüne dikkat çekti.
Fethullahçı örgütlenmenin büyük bir ekonomik güce ulaşınca 1993’te harekete geçildiğini anlatan Veren, “ Bir
cami nasıl milletin parasıyla yapıldıysa Zaman Gazetesi ve Samanyolu televizyonu da aynen öyle yapıldı. Sonra
Asya Finans’ı kurdum” diye konuştu.
Kanaltürk televizyonunda, Merdan Yanardağ’ın sunduğu “Yolsuzluk ve Yoksulluk” adlı programa katılan Nurettin
Veren “Cumhuriyet savcılarının anlatacaklarımı ihbar kabul etmesini istiyorum. Bu davanın tanığı da sanığı da
olmaya hazırım” dedi.
-
SON ALTI YILDA 50 KİŞİ NAMUS CİNAYETİ KURBANI – Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Danışma ve Uygulama Merkezi, son 6 yılda 50 kişinin namus cinayetiyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.
-
DİYARBAKIR’DA 1200 KURAN KURSU DAHA – Diyarbakır Müftülüğü, bu yaz kent genelinde 1200 kuran kursu açmayı planladıklarını açıkladı. Kurslara yaklaşık 20 bin kişinin katılması hedeflenirken AKP’nin belediye başkan adayı Cevdet Kara da, dün çocuklara “Kuran okumaya giriş” kitabı dağıttı.
-
YABANCIYA TAPAN AYAKTA KALAMAZ – Baykal, “Hükümet kriz uyarısı yapan IMF raporunu gizledi” dedi. Hükümetin Türk vatandaşı olmayı cezalandırdığını belirten CHP lideri Baykal, “Aynı ekonomik faaliyete yabancılara imtiyaz sağlandığının bir başka örneği yoktur bu dünyada” dedi. Baykal, stopajla ilgili tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini açıkladı.
-
BÜTÇE 1.3 MİLYAR YTL AÇIK VERDİ – Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü, merkezi yönetim bütçesinin yılın ilk beş aylık döneminde Maliye Bakanlığı’nca açıklandığı gibi 304 milyon YTL fazla değil, 1.39 milyar YTL açık verdiğini açıkladı.
-
AÇLIK SINIRI 2.37 ARTTI – Türk-İş, haziran ayı açlık sınırının mayısa göre artış gösterdiğini kaydederek, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcamasının yüzde 2.37 artarak 571 YTL’ye yükseldiğini açıkladı.
29 Haziran
-
BÜYÜME DÜŞECEK – Merkez Bankası’na göre ekonomide yaşanan yavaşlama 2007’nin ilk yarısına da sarkacak Para Politikası Kurulu, 2.25 puanlık faiz artırımı yaptığı toplantıdaki değerlendirmelerini açıkladı. Kurul, fiyatlama yaparken eski alışkanlıklarını sürdürecek olanları uyararak gerektiğinde daha sıkı önlemler almaktan çekinmeyeceğini duyurdu. Uyarılardan hükümet te payını aldı: Yapısal reformlarda yavaşlama olursa istikrar bozulur. Merkez Bankası’na göre ise bu yılın ikinci yarısında iç talep ve büyüme yavaşlayacak. Yavaşlama 2007’nin ilk yarısında da sürecek.
-
BENZİN 3 YTL’Yİ GEÇTİ – Petrol fiyatları son iki ayda varil başına ortalama 3-4 dolar geriledi ama Türkiye’de akaryakıt zamları durmadı. 2002’nin ekim ayında 0.98 dolar olan benzinin litre fiyatı, bu ay yapılan iki zammın ardından 1.9 dolara kadar çıktı. Kurşunsuz benzinin litre fiyatının 3 YTL’yi geçmesiyle ‘benzin’ , enflasyonu ikiye katladı. Yılın ilk 5 ayı itibarıyla tüketici fiyatlarında yüzde 7.3’lük bir artış yaşanırken 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatında yılbaşından bu yana yüzde 18.3 oranında artış oldu.
-
DENİZ BAYKAL’A SUÇLAMA – Solda ittifak arayışının başarısız olmasından CHP lideri Deniz Baykal sorumlu tutuldu. SHP Lideri Murat Karayalçın, partisinde birleşme öneren CHP liderinin ittifak değil iltihak peşinde olduğunu savunarak el sıkışmaktan kaçanların vebalini ödeyeceğini söyledi. DSP Lideri Zeki Sezer de “Baykal değişiyor mu diye bir umut olmuştu son zamanlarda. Ama gördük ki Baykal yine kendisi gibi oldu.
-
SAĞDA ARAYIŞ YOK Rahşan Ecevit’in cumhuriyetçi ittifak arayışı ve Mesut Yılmaz’ın siyasete dönüş sinyalleri MHP, DYP ve ANAVATAN’da sıcak karşılanmadı. MHP ittifak arayışlarını suni bulurken DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, “Merkez sağın çatısı DYP’dir” dedi ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu ise ittifak arayışlarını, “ Muhalefete muhalefet çabaları” olarak değerlendirdi.
-
30 GÜMRÜKÇÜ GÖZALTINDA – Türkiye’nin Irak’a açılan sınır kapısında gümrük memurlarının Irak’tan Türkiye’ye giren araçlardaki fazla benzini tankerlere yükleyerek çıkar sağladıkları belirlendi. Bunun üzerine sabahın erken saatlerinde jandarma ve özel harekât timleri eşliğinde gerçekleştirilen operasyonda önce bir memur gözaltına alındı, birçok belgeye el kondu. Operasyon sırasında öğle saatlerine doğru gözaltına alınan memur sayısı 30’a yükseldi.
-
SALDIRIDA ‘ŞEYH’ BAĞLANTISI – Türbana kamusal alanda geçit vermeyen Danıştay üyelerine yönelik saldırı soruşturmasında ifadesi alınan Nur tarikatı bağlantılı şeyh, suçlamaları reddetti.
-
ORDU’ DA YOLSUZLUK OPERASYONU – Sağlık İl Müdürlüğü ihalelerine fesat karıştırma suçundan tutuklanan devlet görevlileri arasında AKP iktidarı tarafından müdür yapılan sabıkalı imam ile AKP milletvekilinin kayınbiraderi de bulunuyor.
-
SAĞLI – SOLLU HÜSRAN – Rahşan Ecevit’in girişimi umutsuz: CHP kapıları kapattı, DSP ve SHP ‘sağa’ soğuk. Rahşan Ecevit’in “sağlı-sollu ittifak” turları sonuç verecek gibi görünmüyor. Baykal, “İttifaka hayır” derken SHP ve DSP’nin de “sağla ittifak” konusunda itirazlarına dikkat çekildi. Sezer, “solla ittifaktan yana olduğunu” söylerken SHP’de “sağla ittifaka” yanaşmıyor.
-
ÖĞRETMEN YOKSULLUK KISKACINDA – Eğitim-Sen’in hazırladığı rapora göre öğretmenler ihtiyaçlarının yarısını bile karşılayamıyor. Hazırlanan rapora göre bir öğretmenin ev sahibi olabilmesi için başka hiçbir harcama yapmadan 2 bin 83 gün, 12 bin 500 saat çalışması gerekiyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer öğretmenlerin yoksulluk, memur ve hizmetlilerin açlık sınırının altında maaş aldıklarını söyledi.
30 Haziran
-
AB SERTLEŞİYOR – Türkiye’ye, limanlarını Kıbrıslı Rumlar’a açması için baskılar yoğunlaştı. Dönem başkanlığını bugün devralacak olan Finlandiya’nın Dışişleri Bakanı Erki Tuomioja, AB’nin Türkiye’den limanlarını açması yönünde beklentisi olduğunu, aksi takdirde bunun bazı sonuçları olacağını söyledi. Türkiye konusunda krizden kaçınmak için çok çalışacaklarını belirten Tuomioja, “Bunu tehdit olarak görmemek gerekiyor. Tüm müzakere sürecini de etkileyebilir. Bunu belirtmiştik. Türk hükümeti de bunun farkında.” Diye konuştu. AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn de, Kıbrıs yüzünden Türkiye ile müzakerelerin tamamen askıya alınabileceğini kaydetti. Zemin oluşursa bu adımı atacaklarını söyleyen Rehn, gerçekçi biri olduğunu belirterek, “Bu yüzden Türkiye’yi Kıbrıs konusunda taahhütlerine bağlı kalmaması ve reformları hızlandırmaması durumunda müzakerelerde muhtemel bir çarpışma olacağı konusunda uyarmaya çalıştım” dedi.
-
ERDOĞAN GÜVENCE VERDİ – Olli Rehn’in reformlar hızlandırılmaz ve limanlarla havaalanları Rumlara açılmazsa tren kazası olabileceği yolundaki uyarısını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, “Amacımız AB’ye kazasız girmek. Hedefimize ulaşacağımızdan eminiz. Sayın Rehn bundan emin olsun, istenilenler gerçekleştirilecektir” dedi. Türkiye’nin müzakerelerde geri kalmadığını savunan Erdoğan, AB’den KKTC’yi tecrit politikasını terk etmesini istedi.
-
AĞZINI AÇAN İHRAÇ EDİLİYOR – AKP Müşterek Disiplin Kurulu, gazetemize verdiği röportajda, Başbakan Recep Tayip Erdoğan için “Kasımpaşalı olabilir, ama her seferinde öyle davranması olmuyor. Devlet geleneği içinde olaylara yaklaşması lazım” diyen Afyon Milletvekili Mahmut Koçak’ı partiden ihraç etti. Kurul kararında Koçak’ın sözleri, küçük düşürücü ve karalayıcı’ olarak nitelendirildi. Fuat Geçen de Hatay’daki Ali Dibo olaylarını dile getirdiği için ihraç edilmişti.
-
AKDAĞ İÇİN SUÇ DUYURUSU – Bebekler için hayati önem taşıyan immunglobin serumu Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı tasarruf uygulaması nedeniyle bulunamıyor. 21 aylıkken yaşamını yitiren Kağan Demirci’nin ölümünden Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ı sorumlu tutan SES İzmir Şubesi suç duyurusunda bulundu. Serumun mayıs ayından beri piyasada bulunmadığı, Sağlık Bakanlığı’nın ise uyarılara karşın harekete geçmediği belirtildi.
-
‘MİNİK DUALAR GRUBU’ NA TEPKİ – Zonguldak’ta düzenlenen Uluslar arası Karadeniz Kültür-Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında “Minik Dualar Grubu” na yer verilmesi tepki çekti. Zonguldak ADD Şube Başkanı Erol Sarıal, son dönemlerde özellikle ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik benzer çalışmaların yoğunlaştığına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Atatürk ve silah arkadaşlarını hedef alan çizgi romanın çocuklara ödev verilmesiyle başlayan, Atatürk’süz karne dağıtımı, Peygambere Mektuplar Yarışması, Çaycuma’da OKS sınavlarında dereceye giren öğrencilerin adreslerinin alınarak izlenmeye alınması, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasına denk gelecek şekilde, ulusal bayramı gölgede bırakacak büyük etkinliklerle Kutlu Doğum Haftası organizasyonlarının düzenlenmesi ayrı ayrı örneklerdir.”
-
ERDOĞAN’DAN UZLAŞMA TAKTİĞİ – Cumhurbaşkanı seçimi konusundaki tavrı seçim manevrası olarakdeğerlendiriliyor. Cumhurbaşkanlığı konusunda şimdiye kadar AKP’nin karar vereceğini savunan Erdoğan söylemini değiştirerek, ‘STÖ’lerle görüşeceğiz, anketlere bakacağız’ dedi. Başbakan’ın sözlerini yorumlayan CHP’li Koç, Erdoğan’ın sık sık ‘deri ve gömlek’ değiştirdiğini ancak sorunun gömlek ve deri sorunu değil, kafa sorunu olduğunu söyledi.
-
MEMURUN HALİ İÇLER ACISI – Türkiye’de memurların ezici çoğunluğu yoksullukla savaşıyor. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, memurların yüzde 98.5’ inin aylık maaşı, Türk-İş’in yoksulluk sınırı kabul ettiği 1861 YTL’nin altında.
|
|