KASIM – 2007 de TÜRKİYE TABLOSU
(Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)
Kasım – 2007’ de TÜRKİYE TABLOSU
1 Kasım
- · İNÖNÜ’YÜ YİTİRDİK – Türkiye’nin bilge adamı tedavi gördüğü ABD’de yaşama gözlerini yumdu. SHP’nin onursal başkanı, bilim insanı, siyasetçi ve devlet adamı Prof. Dr. Erdal İnönü, 81 yaşında, kanser tedavisi gördüğü Houston’da yaşamını yitirdi. Kaybı Türkiye’de derin bir üzüntü yaratan Erdal İnönü’nün Türkiye politik yaşamına , bilim dünyasına büyük katkıları olmuştu. Siyaset ve bilim dünyası İnönü’nün ilkeli, dürüst, esprili ve alçakgönüllüğüyle Türk halkının kalbinde taht kurduğunu dile getirdi. İnönü, “gönlü hep fizikte kalan” bir “zoraki” siyasetçi olarak siyaset tarihine damgasını vurdu. Prof. İnönü, fizik alanında geliştirdiği “İnönü-Wigner Kontraksiyonları (İnönü-Wigner Contractions)” ile bilim tarihine adını yazdırdı. İnönü için ilk tören cumartesi günü Meclis’te ve rektörlük yaptığı ODTÜ’de yapılacak. İnönü, pazar günü İstanbul’da son yolculuğuna uğurlanacak.
- · ABD İLE İRAN PAZARLIĞI – ABD Dışişleri Bakanı Rice Türkiye’ye geliyor, ama Başbakan, ABD Başkanı ile doğrudan görüşmekte ısrarlı. Ankara kulislerinde, Erdoğan’ın, “İran konusunda yanımızda yler alın, K. Irak yönetimiyle diyalog kurun” önerisiyle karşı karşıya kalma olasılığının yüksek olduğu söyleniyor. Buna karşılık Erdoğan’ın da Bush’a “PKK’nin etkisizleştirilmesine karşılık, İran’a yaptırımlar konusunda destek” sunacağı belirtiliyor. Erdoğan’ın ziyaretine Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Saygun da katılacak. Orgeneral Saygun’un yanı sıra ziyarette Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Babacan ile Milli Savunma Bakanı Gönül de bulunacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, sınır ötesi operasyon konusunda Erdoğan’ın Bush ile yapacağı görüşmenin bekleneceğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından Saygun’un heyete dahil edilmesi dikkat çekti.
- · YAPTIĞIMIZ TAHRİK DEĞİL – Başbakan Erdoğan’ın “tahrik memuru” diyerek suçladığı emekli askerler ve uzmanlar, bu tanıma tepki gösterdi. Demokratik eleştiri haklarını kullandıklarını vurgulayan uzmanlar Erdoğan’ın bu tavrının eleştiriye tahammülsüzlüğünün göstergesi olduğu görüşünde.
- · ÖZBAYRAK ALEVİLERLE SATANİSTLERİ BİR TUTTU – Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütçesi hakkında konuşan AKP Milletvekili Mustafa Özbayrak, Aleviliğin son dönemlerde ayrı bir din gibi “pazarlandığını” savundu. “Alevilik Şia mezhebinin, Şiiliğin bir koludur” diyen Özbayrak, Aleviliğin birçok kolunun olduğunu söyledi. Özbayrak, Alevilere Diyanet’ten pay aktarılması konusunda, “Alevilere bir tahsisat yapılırsa, Aleviliğin diğer kolları bize de tahsisat yapın derse ne olacak? Mecusiler, satanistler gibi gruplar da benzer taleplerle gelebilirler” diye konuştu.
- · 15 PKK’Lİ ÖLDÜRÜLDÜ – Şırnak’ta 3 askerin şehit olduğu Cudi Dağı’nda terör örgütüne ağırı darbe indirildi. 3 gündür süren operasyonlarda 15 teröristin öldürüldüğü açıklandı. Söz konusu alanda günlerdir helikopterler dağları bombalıyordu.
2 Kasım
- · ABD’DEN YİNE ÖĞÜT GELECEK – Başbakan ABD’ye 4 önemli dosya ile gidiyor. Başbakan görüşmede sınır ötesi operasyona ilişkin ayrıntıları da gündeme getirecek. Türk tarafının önerileri arasında “tek taraflı operasyon”, “ortak operasyon”, “üçlü güvenlik harekâtı”, “nokta operasyonu”, “belli bölgeye tek taraflı sınırlı zamanlı operasyon”, “ABD askeri güçlerinden oluşan güvenlik kuşağı” yer alacak. ABD’nin gündemi ise Türkiye’ninkinden çok farklı. Bush’un Erdoğan’a, diplomatik yolların kullanılması gerektiği yönündeki öneriyi yinelemesi bekleniyor. Erdoğan’ın ziyareti ile ilgili bir açıklama yapan Bush, terörü bitirmeye yönelik mesaj vermezken dağlık bölgelerden Türk askerine yapılan saldırıları önlemek için çalışacaklarını söylemekle yetindi.
- · KARARLILIK İŞARETİ – Komutanlar Erdoğan’a eşlik ederek Washington yönetimine mesaj verecek. Başbakan’ın Bush ile görüşmek üzere ABD’ye yapacağı ziyarete Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun’un da katılması , “Türkiye’nin özellikle terörle mücadele kapsamında sınır ötesi operasyon ve Kuzey Irak kaynaklı gelişmelerden duyduğu rahatsızlık” konusundaki kararlılığını vurgulamaya yönelik olarak değerlendiriliyor. Bu tür ziyaretlere istenilmesi durumunda Genelkurmay harekât başkanlarının eşlik ettiğine, ancak korgeneral düzeyindeki bu görevlinin başbakanları yalnızca bilgilendirebileceğine dikkat çekiliyor. Saygun’un ise Genelkurmay’ı temsil yetkisi bulunduğu ve güvenlik konularında getirilen önerileri ret veya kabul etme kararı verebileceği vurgulanıyor.
- · ÖZBAYRAK TEPKİ ÇEKTİ – Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Alevilerle satanistleri bir tutarak bütçe ayrılmasına karşı çıkan AKP’li Mustafa Özbayrak’ın sözlerini “cahilce” diye nitelendiren Alevi-Bektaşi dernekleri konuşma için suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.
- · SANSÜRE GEÇİT YOK – Başbakanlık’ın, Hakkari’deki terör saldırılarıyla ilgili yayın yasağını kaldıran karara yaptığı itiraz bir kez daha reddedildi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Başbakanlık’ın itirazını yerinde görmedi. İptal istemi daha sonra karara bağlanacak.
- · AKP’NİN SIR ANAYASASI – 1982 Anayasası’nın bütünlüğünün bozulduğunu savunan Erdoğan sipariş taslağı yine sahiplenmedi. “Türkiye Anayasasını Arıyor” panelinde konuşan Başbakan Erdoğan, tartışılan taslaklardan hiçbirinin kendilerine ait olmadığını ve kendi çalışmalarını yakında kamuoyuna açıklayacaklarını belirtti. Erdoğan anayasanın, her bir yurttaşın hassasiyetini, Cumhuriyetin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olma nitelikleri ile ulusun temel değerlerini korumayı esas alacağını söyledi.
3 Kasım
- SÖZ VAR, EYLEM YOK – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 5 Kasım’da ABD Başkanı George W. Bush ile yapacağı görüşme öncesi, nabız tutmak için Ankara’ya gelen Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, PKK ile mücadelede sorumluluk üstlenmek yerine yine ABD, Türkiye ve Irak arasında üçlü işbirliği yapılmasını istedi. Rice, terör örgütü ile mücadelede etkili adım atılması konusunda olumlu mesajlar verdi, ancak getirdiği öneriler sadece istihbarat değişimi ile sınırlı kaldı. Rice, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine tek başına bir sınır ötesi operasyon yapmamasını istedi. Rice, 6 saat süren Ankara temasları sırasında, hükümetin sınır ötesi operasyon konusundaki siyasi kararlılığını ölçmek için nabız tuttu. Görüşmelerin ardından başkent kulislerine, Rice’ın Türkiye’ye “Ankara’nın somut adım beklentisine uygun öneri paketi” ile gelmediği bilgisi yansıdı.
- TSK’YE ÇALIM – Başbakan Recep Tayip Erdoğan, partisinin MYK toplantısında ABD gezisiyle ilgili açıklamalar yaptı. Olası operasyona ilişkin icazet almaya ihtiyaçları olmadığını söyleyen Erdoğan, ABD Başkanı Bush ile “mümkün olursa” baş başa görüşmek istediğini belirtti.
- GÜL’DEN TÜRBAN SAVUNUSU – Türkiye Adalet Akademisi 2007-2008 eğitim yılı açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, devletin yurttaşlara hizmet götürürken adil olmak, eşit davranmak zorunda olduğunu belirterek “Verilen her kararın, her uygulamanın vicdanlarda kabul görmesi önemlidir” dedi.
- YİNE YARGIYI TEHDİT ETTİ – Sansür uygulamasını iptal eden Danıştay’a tepki gösteren Erdoğan, yargının kararının ‘Hükümete karşı tavır’ olarak tanımladı. Erdoğan, sansüre karşı dava açan Kanaltürk’ün başvurusunun mahkemece kabul edilmesini ‘düşündürücü’ bulduğunu söyledi. Bu konuda hassasiyetini bütün kurumlardan beklediklerini kaydeden Başbakan Recep Tayip Erdoğan, “bunun bütün kurumlar tarafından aynı şekilde gösterilmemesi durumunda ister istemez başka türlü düşünmeye başlayacaklarını” söyledi.
- SEÇİMİN BEDELİ YURTTAŞA – Beklenen oldu, akaryakıt ve sigaradaki ÖTV tutarları yüzde 25’i bulan oranlarda artırıldı. Akaryakıt ürünlerinden motorinde yüzde 10.78, doğalgazda yüzde 9.52, araçlarda kullanılan LPG’de yüzde 15.77, evlerde kullanılan LPG’de yüzde 17.13 oranında ÖTV artışı yapıldı. Bir paket sigaradan alınan ÖTV tutarı da 1.5 YTL’ye çıkarıldı.
4 Kasım
- POZİSYONLARDA DEĞİŞİKLİK YOK – PKK terörü ve sınır ötesi operasyon olasılığının damgasını vurduğu Irak’a komşu ülkeler toplantısında, Babacan, Zebari ve Rice görüşmesinden Türkiye’nin rahatsızlığını giderecek somut bir sonuç çıkmadı. İstanbul’da gerçekleştirilen toplantının sonuç bildirgesinde Irak’ın içişlerine karışılmaması ilkesine vurgu yapılması, Türkiye’ye “Sınır ötesi operasyon yapmayın” mesajı olarak değerlendirildi. Görüşmelerde, tarafların bilinen pozisyonlarını tekrarladıkları, bununla birlikte ABD’nin Türkiye’nin ciddiyetini daha iyi anlar bir durumda olduğu belirtildi. Katılımcıların görüşmelerde, Türkiye’nin teröre karşı önlem almaktaki haklılığını anladıklarını, ancak diplomasiye şans verilmesi gerektiğini vurguladıkları kaydedildi.
- SORUN BUZDOLABINA – ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Ankara’daki temaslarını değerlendiren terör ve strateji uzmanları, Rice’ın “Erdoğan-Bush görüşmesi öncesinde Türkiye’nin pozisyonunu, duruşunu sınamaya yönelik” bir ziyaret gerçekleştirdiğini dile getirdiler. Uzmanlar, Türkiye’nin ABD tarafından PKK ile meşgul edildiğini söylediler.
- ABD YİNE OYALAYACAK – Rice Ankara’daki temaslarının ardından yarın da Erdoğan ile ABD Başkanı Bush Beyaz Saray’da bir araya gelecek. Başkent kulislerine Türkiye’nin “somut adım” beklentisine karşın ABD’nin yeni bir “siyasi oyalama paketi” gündeme getireceği bilgisi yansıdı. Paketin siyasi açıdan ayrıntıları Beyaz Saray’da netleştirilecek. Washington’daki Stratejik ve Uluslar arası Araştırmalar Merkezi uluslararası güvenlik uzmanı Samuel Brannen, PKK konusunda yapılacak Erdoğan-Bush görüşmesinin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek “Bu, ABD’nin doğru şeyi yapması için son şans” dedi.
- TARİKATLAR SİNEMAYA EL ATTI – Tarikatlara övgüler yağdıran zikir çekimlerinin devlet kurumlarında gerçekleştiği, Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın Türk sinemasına yeni bir boyut kazandırdı dediği ‘Anka Kuşu/Bana Sırrını Aç’ adlı filmin galası Bolu’da gerçekleşti.
- ÖZEL ‘HİZMET’ DÖNEMİ – Çankaya Köşkü’nde bazı konularda dışarıdan hizmet alınabileceği bildirildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve RTÜK’ün 2008 yılı bütçeleri görüşülerek kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de emekliye ayrılan 12 personel yerine de iki ayda 27 personel alındığı itirafında bulundu.
5 Kasım
- · ASKERLER TÜRKİYE’DE – PKK’nin 21 Ekim’de Hakkari’deki saldırısının ardından haber alınmayan 8 asker DTP milletvekillerinin arabuluculuğuyla Türkiye’ye getirildi. Bölgesel Kürt yönetimi yetkilileri ve DTP milletvekillerinden oluşan heyet tarafından Kuzey Irak’taki Zap bölgesinden alınan askerler, Erbil Havaalanı’na ulaştırıldı. ABD’li yetkililere verilen askerler, ABD askerlerinin refakatinde özel bir uçakla Türkiye’ye gönderildi. Askerleri taşıyan uçakta Irak Savunma Bakanı ile koalisyon güçlerinin komutanı David Petraeus’un da bulunduğu öğrenildi. Irak’a Komşu Ülkeler Toplantısı’nın tamamlanması, peşmergelerin PKK bürolarını basması ve Başbakan’ın ABD’de bulunduğu sırada serbest bırakılması dikkat çekti. Irak’taki Kürt yönetimi ve PKK’nin bu yolla askeri operasyonu engellemek istediği belirtiliyor.
- · ABD IRAK’I KUTLADI – Amerikan Dışişleri Bakanlığı askerlerin dönüşünü memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack’ın yazılı açıklamasında, “Irak hükümetinin çabalarını alkışlıyoruz. Türkiye, Irak ve ABD’nin ortak düşmanı PKK ile savaşta, Irak ve Türkiye arasındaki son işbirliğinin devamı ve derinleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz” denildi.
- · ANKARA SOMUT ADIM BEKLİYOR – Son dönemde artan terör olaylarının ardından Erdoğan ve Bush bugün Beyaz Saray’da bir araya gelecek. New York Times gazetesi yayımladığı haberde Erdoğan’ın, ABD ve Irak’a PKK’ye karşı harekete geçmeleri için bugünkü görüşmeye kadar süre verdiğini öne sürdü. Gazete, PKK’yi frenlemek için hızlı bir biçimde harekete geçilmemesi halinde Erdoğan’ın sınır ötesi operasyon emrini vermekten başka çare olmadığı kararını vereceğini belirtti.
- · KADINLARDA İŞSİZLİK ARTIYOR – AB ülkeleri içinde kadın istihdam oranının en düşük olduğu ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, çalışabilir yaştaki nüfusun yüzde 50.5’ini oluşturan kadınların ancak dörtte biri istihdam ediliyor. İşgücünün yüzde 34.4’ünü oluşturan kadınların ancak yüzde 24.9’u işgücüne katılırken, erkeklerin işgücüne katılım oranı yüzde 71.5.
6 Kasım
- HÜKÜMET BİLİYORDU – DTP, milletvekillerinin 8 asker için Kuzey Irak’a AKP’nin bilgisi dahilinde gittiklerini açıkladı. PKK kampına gidip Iraklı yetkililerle birlikte rehin askerleri teslim alan DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, bölgeye gidiş ve askerleri teslim alma sürecini Cumhuriyet’e anlattı. Bir heyet oluşturularak bölgeye gidilmesinin kararlaştırıldığını söyleyen Osman Özçelik, “Tabii böyle bir girişim için, hükümetin haberdar olması gerekir diye düşündük. Parti yönetiminden arkadaşlar hükümeti bilgilendirdiler” dedi. Askerlerin teslim alınması sürecini tamamen Federal Kürdistan Bölge Hükümeti’nin organize ettiğini söyleyen Özçelik “Askerler alıkonulduklarından hemen sonra bizimle ‘Ne yapabiliriz’ diye temasa geçtiler. Hem ABD’lilerle, hem PKK’lilerle hem de bizimle temas kuran onlardı. İlişkiler olgunlaşıp askerlerin serbest bırakılabileceği anlaşılınca çağırdılar ve gittik” dedi.
- YİNE SÖZ VERDİ – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Beyaz Saray’da ABD Başkanı George Bush ile bir araya gelerek Kuzey Irak’taki PKK varlığını görüştü. Görüşmede Bush, “terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yanında olduklarını” yinelerken sınır ötesi operasyon için “itidal” çağrısı yaptı. Bush, PKK sorununun ABD, Türkiye ve Irak arasında yapılacak üçlü görüşmelerle çözülmesi gerektiğini söyledi. . “Kararlılığımızı ilettik” diyen Başbakan Erdoğan da “pozitif duygular içinde olduklarını” belirtti. Erdoğan, “Umarım Irak , gerekli adımları atar. Tezkerenin kullanılmaması Irak’ın elinde” diye konuştu.
- EMEKLİYE KİM SÖZ VERDİ – AKP hükümeti, Sosyal Güvenlik Reformu’nu yenilerken IMF’nin isteği doğrultusunda giderleri düşürmek için ‘alt sınır maaşı’ uygulamasını kaldırmayı planlıyor. Tasarı böyle yasalaşırsa SSK emeklilerinin çok büyük bir bölümünün maaşları sosyal ödemeleriyle birlikte 547 YTL’den 300 YTL seviyesine düşecek. Buna karşın getirilecek yeni bir düzenlemeyle eski milletvekillerine emekli olmadan ayda 1450 YTL’lik maaş bağlanacak.
- YA İŞ YA HAK-İŞ – İktidara gelişiyle birlikte toplumun her alanındaki muhalif kesimlere baskı uygulayan AKP şimdi de belediye işçilerini kıskacı altına aldı. İstanbul’daki birçok belediye işçisini, kendisine yakın olan Hak-İş’e geçmeye zorlayan AKP’nin bu uygulaması tepki topluyor.
7 Kasım
- GÜDÜMLÜ HAREKÂT – Erdoğan-Bush görüşmesi, iplerin Washington’ın elinde olacağını gösterdi. Başbakan Erdoğan’ın PKK kamplarının dağıtılması ve liderlerinin yakalanması gibi somut taleplerini karşılıksız bırakan ABD Başkanı Bush istihbarat sağlama sözü verdi. ABD’nin Kuzey Irak’ta Ankara’ya “anlık ve belli noktalarda” istihbarat sağlayacak olması , Türkiye’nin PKK ile mücadelede ABD’nin izin ve bilgisi dahilinde hareket etme zorunda kalacağı anlamına geliyor. Üçlü düzenleme konusu, Türkiye’yi terör örgütü PKK ile mücadelede geriye götürdü. Daha önce oluşturulan üçlü mekanizma hiçbir somut adım atılmasını sağlamadığı gibi, Türkiye’yi Kürt lider Barzani ile muhatap olmaya zorlamaktan öteye geçmemişti. Türkiye, istihbarat işbirliği ile uluslar arası hukuktan doğan sınır ötesi harekât hakkını da Washington’ın kararına bıraktı. Beyaz Saray’daki görüşmeye katılan heyette yer alan Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Saygun, Türkiye, ABD ve Irak arasında terörle mücadele konusunda yeni bir “üçlü mekanizmanın” söz konusu olmadığını belirterek “Buna bir tür kırmızı telefon diyebiliriz. Yoksa yeni bir şey yok” diye konuştu. Saygun, temasların kendilerini tatmin edip etmediğine ilişkin soruya “Tatmin meselesi başka bir şeydir” yanıtını verdi.
- DOLAYLI VERGİDE DÜNYA BİRİNCİSİYİZ – Denetim, vergi ve danışmanlık şirketlerinden KPMG tarafından dünya çapında gerçekleştirilen yıllık vergi oranları araştırmasına göre Türkiye, dolaylı vergilerin toplam gelir vergileri içindeki payı en yüksek olan iki ülkeden biri. Türkiye, vergi gelirleri içindeki yüzde 70’lik dolaylı vergi payı ile dünyada birinci sırada yer alıyor. Vergi yükü de geniş halk kesimi üzerinde bulunuyor.
- TÜRKİYE’DE REFORMLAR YAVAŞLADI – AB Komisyonu, Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu’nu yayımladı. Reform sürecinin yavaşlamasından şikâyet edilen raporda, TCK’nin 301. maddesine ve ordu üzerindeki sivil denetimin artırılmasına vurgu yapıldı. Komisyonun genişlemeden sorumlu üyesi Rehn, yargı ve temel haklar başlıklarındaki müzakerelerin başlatılması için 301. maddenin ölçüt alınmasını önerdiklerini kaydetti.
- BAYKAL: ARTIK GEREĞİNİ YAPIN – ABD Başkanı Bush’un, Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmede, “Sakın ha, müdahale etmeyin” demediğine dikkat çeken Baykal, “Bu, ‘Müdahale olabilir’ dediği anlamına geliyor. Müdahale fikri ABD tarafından reddedilir olmaktan çıkmıştır. Görüşmede kapalı kapılar ardında bir başka angajman yoksa, tablo Türkiye’nin müdahalesine yardımcı olacak bir tablodur” görüşünü dile getirdi.
- MEB’İN TERCİHİ ‘DİNDAR ÖYKÜCÜ’ – Bakanlığı düzenlediği ‘AB Öykü Yarışması’nda, Zaman gazetesi yazarı Türköne ve Saidi Nursi’ye yönelik öyküleriyle dikkat çeken Sadık Yalsızuçanlar, öğrencilerle sohbet toplantısı yaptı.
8 Kasım
- GİZLENEN GÖRÜŞME – Başbakan Erdoğan ve Bush’un baş başa PKK-İran pazarlığı yaptığı ileri sürüldü. Beyaz Saray’da bir saat baş başa yapılan görüşmeden sonra yeni bir unsurmuş gibi istihbarat desteğinden söz etmekle yetinilmesi “görüşmenin gerçek içeriği halktan gizleniyor mu” kuşkularını beraberinde getirdi. Baş başa görüşmede resmi tercüman bulunmadı. Erdoğan’a, Babacan tercümanlık yaptı. Konuşulanlar siyasi açıdan Bush, Erdoğan ve Babacan arasında kalmış oldu. Heyetler arası görüşmenin yanı sıra Erdoğan ile Bush’un bir araya gelmesi farklı konuların da ele alındığını gündeme getirdi. İki liderin bu görüşmenin yapılması konusunda ısrarcı olması “Bush, PKK ile mücadeleye karşılık İran konusunda destek istedi” yorumlarına neden oldu. Bush’un “PKK ortak düşman” söylemi de “Türk kamuoyunu ikna” olarak değerlendirildi.
- İZİN ÇIKARAMADI – Los Angeles Times gazetesi Erdoğan’ın istediğini tam olarak alamadığını yazdı. Gazete, Washington’ın Erdoğan’a “K. Irak’ta ki PKK varlığına karşı kesin adımlar atacağı taahhüdünde bulunduğuna ilişkin bir işaret olmadığına” dikkat çekti. New York Times gazetesi de Kuzey Irak’ta Türkiye’den büyük çapta bir operasyonun pek beklenmediği ancak sınırda binlerce peşmergenin mevzilendiğini yazdı.
- KÜRTLER MEMNUN – Bush’un Erdoğan’la görüşmesinde sınır ötesi operasyonu engellemek için uyguladığı diplomatik manevra bölgesel Kürt yönetimini rahatlattı. ABD’nin manevrası ile Barzani Türkiye’nin hedefi olmaktan çıktı. ABD’nin Türkiye’ye istihbarat desteği verilmesi kararıyla birlikte, Irak’lı Kürtler de zaman yitirmeden devreye girdiler. Bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani dörtlü mekanizma bile önerdi.
- NÜKLEER İNADI – 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in bir kez daha görüşülmesi için iade ettiği Nükleer Güç Santraları Yasası, Meclis’te yeniden görüşülmeye başlandı. Türkiye’nin nükleer çöplüğe dönüşeceğini savunan muhalefet, hükümetin “nükleer lobisinin tuzağına düştüğünü” belirtti.
- AB RAPORU DAYATMACI – Türkiye iye ilgili İlerleme Raporu’nu Avrupa basını “koşullar ağırlaştırıldı” şeklinde değerlendirirken İngiliz Independent gazetesinde “bir tarafta öfke içindeki ordu diğer tarafta Kürt terorizminin olduğu dönemde başöğretmen edasıyla yazılan raporun” “yersizliğine” dikkat çekti. Ankara ise rapora itiraz etmeye hazırlanıyor.
- ÜÇLÜ MEKANİZMA FİYASKO – CHP’li Elekdağ, Erdoğan’ın Bush ile görüşmesinden somut bir şey çıkmadığını belirtti. CHP ve MHP, Erdoğan-Bush görüşmesi konusunda farklı düşünüyor. Devlet Bahçeli görüşmeye ilişkin ‘hezimet’ yorumu yaparken Baykal, ‘ABD yeni bir angajman içine girdi’ dedi. CHP’li Şükrü Elekdağ ise, gelişmelere orta vadeli bir perspektiften bakıldığında, Türkiye’nin uluslar arası hukuktan doğan müdahale hakkını, Amerika’nın karar ve iradesine terk ettiğini, bunun da büyük bir hata olduğunu söyledi.
- MEB’DE ALEVİLİĞİ SAVUNMAK SUÇ OLDU – Eğitim-İş Sendikası adına hazırladığı raporda din kültürü kitaplarında Aleviliğe yer verilmediği eleştirisi yapan öğretmen hakkında mezhepçilik yapma suçlamasıyla inceleme başlatıldı.
- KADIN ŞİDDET MAĞDURU – 56 ilden 1800 evli kadınla yüz yüze yapılan görüşmelerin sonuçlarına göre, Türkiye’de üç kadından biri şiddete maruz kalıyor. Okuma yazma bilmeyen kadınların yüzde 43’ü yaşamlarında en az bir kere dayağa maruz kaldıklarını söylerken yükseköğrenim görmüş kadınların da yüzde 12’si bu yönde yanıt veriyor.
9 Kasım
- KRİZ KORKUSU – Dünya piyasaları, düşen dolarla yükselen petrol fiyatları arasında sıkıştı. Piyasalar temmuzdan beri yaşadığı kredi sıkışıklığını gideremedi. Elinde dolar tutan ülkeler kara kara düşünüyor. Kur riski, sıcak paranın geleceği, dünya ekonomisindeki yavaşlama ve petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle 30 milyar dolara ulaşan enerji faturası Türkiye’yi kıskaca alıyor. ABD’nin Ortadoğu’ya müdahalesi belirsizliği artırarak fiyatları yükseltiyor. OECD bugünkü petrol fiyatlarının en az üçte birinin söz konusu psikolojik etkenlerden kaynaklandığını açıkladı. Petrol üretimi gittikçe daha riskli bölgelere kayıyor ve bu kayış da petrolün ve ürünlerinin fiyatını artırıyor.
- 20-25 ÖZERK BÖLGE İSTEMİ – Kongreye tek başkan adayı olarak giren Nurettin Demirtaş, Türk’ün dönemini eleştirdi, AKP ve CHP’ye yüklendi. Demirtaş, partisine yönelik “linç politikası” izlendiğini savundu. İstiklal Marşı’nın okunmadığı kongrede “özerk yönetim” istemi içeren “Siyasi Tutum Belgesi” programa girdi.
- TÜRKİYE’NİN İHTİYACI YOK – Erdoğan-Bush görüşmesinden çıkan “istihbarat desteği” konusu tartışılıyor. Türkiye’nin, 25 yıldır mücadele ettiği PKK ile ilgili elektronik ve insana dayalı istihbaratı yaptığına, sorunun “Kuzey Irak’taki terör varlığı” olduğuna dikkat çekiliyor.
- TÜRKİYE LİSTE SONUNDA – Dünya Ekonomi Forumu’nun raporuna göre Türkiye, cinsiyet ayrımcılığı konusunda 128 ülke arasında 121. sıraya geriledi. Türkiye, tüm ölçütlerde Avrupa’daki en kötü ülkenin bile çok gerisinde kaldı.
- HİZBULLAH YOKSUL AVINDA – Güneydoğu’da tekrar güç kazanan örgüt, sempatizan toplamak için her yolu deniyor. İstihbarat raporlarına göre, özellikle yoksul yurttaşları kendisine hedef seçen şeriatçı örgüt, yardımlaşma dernekleri kuruyor, düğünlerde çiftlere altın hediye ediyor, cenazesi olan evlere giderek dua okuyor.
10 Kasım
- KAYBETMEYECEĞİZ – Ata’nın 69. ölüm yıldönümünde emperyalizme karşı ulusal direniş bilincini, kurtuluş ateşini, kuruluş coşkusunu, laik, demokratik cumhuriyeti koruma kararlılığını, Atatürk devrimlerinin kazanımlarını
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü dolayısıyla yayımlanan mesajlarda, Ulu Önder’in dâhi bir lider olduğu vurgulanarak Türkiye’nin bugün iç ve dış tehditlerle karşı karşıya olduğu, ancak her koşulda Cumhuriyet değerlerinin korunacağının altı çizildi. Cumhurbaşkanı Gül, “10 Kasım, Türk milleti için büyük kurtarıcısını anma günü olduğu kadar, sahip olduklarının değerini bilerek Cumhuriyetin erdemlerine sadakatini ve Atatürk’ün ideallerini gerçekleştirme konusundaki kararlılığını gösterme günüdür” dedi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt yayımladığı mesajında, Atatürk’ün kurucusu olduğu Cumhuriyet’in, bugün bir takım tehditlerle karşı karşıya kaldığını vurguladı. “Atatürk’ün ilke ve devrimleriyle aydınlattığı yoldan sapmalar başladığı” uyarısında bulunan Büyükanıt, “Yeni ve sağlam ilkeleri ile Türk ulusuna çizdiği çağdaş uygarlık yolunda ilerlemek yerine çağın gerisine gidişe özlem duyarak bu yoldan ayrılmayı tercih edenler, sonsuz karanlıklarda kaybolmaya mahkûmdurlar” mesajını verdi.
- SINIR ÖTESİ İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAM – Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, terör örgütüne yönelik sınır ötesi operasyon için teknik çalışmanın tamamlanarak hükümete iletildiğini açıkladı. Bush-Erdoğan görüşmesinden çıkan istihbarat paylaşımına açıklık getiren Büyükanıt, “Bu, ABD ile karşı karşıya gelmemek için de önemli. Biz istihbaratı alıp turşu kurmayacağız” dedi. “Kuzey Irak’ta federe devlet olmaz, yaşamaz” diyen Büyükanıt, Güneydoğu Anadolu’nun, özellikle sınır bölgesinin arazi yapısının, görmeyen kişinin tahmin edemeyeceği kadar zorlu olduğunu söyledi.
- TERÖRE KARŞI BÜTÜNSEL POLİTİKA – CHP Genel Başkanı Baykal, “terörle mücadele için çok yönlü bütünsel ulusal politika oluşturulması” çağrısı yaparken, “Iraklı gençlerin Türkiye’de okuması, Türk televizyonlarının tümünün Irak’ta izlenebilmesinin sağlanması, bölgeye yönelik yayın yapılması, Ilısu Barajı’nın tamamlanması ve Ovaköy kapısının açılmasını” önerdi. Baykal, açılımının “askeri mücadeleyi bütünleyen önlemler olduğunu” belirtti.
- DTP KONGRESİNE İNCELEME – DTP’nin 2. olağanüstü büyük kongresi ile ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlattı. Bu kapsamda, kongrenin ses ve görüntü kayıtlarıyla bilgi ve belgeler, ilgili birimlerden istendi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da DTP kongresini Siyasi Partiler Yasası yönünden mercek altına aldı.
- TBMM’DE NÜKLEER GERİLİMİ – Muhalefet tasarının ülkeyi küçük nükleer santralar mezarlığına dönüştüreceği uyarısında bulunurken, AKP’liler yoklama sırasında salonda olmayan arkadaşları adına sahte pusula gönderme girişiminde bulundular.
- BÜTÇE DELİK DEŞİK OLDU – Bütçe açığının, eylül sonunda 12.2 milyar YTL’yi bulduğu, bu rakamın geçen yıl 2.4 milyar YTL düzeyinde olduğu dikkate alındığında bütçe performansındaki bozulmanın geçen yıla göre oldukça ciddi boyutlara ulaştığı bildirildi.
11 Kasım
- HALK ATA’SINA KOŞTU – Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşama veda edişinin yıldönümünde binlerce yurttaş Anıtkabir’e akın etti. Ziyaretçilerin büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturması dikkat çekti. Yurttaşlar, Atatürk’ün ölümünün 69. yılında, ilk 10 Kasım’daki gibi gözyaşı döktü. Anıtkabir’i dün 546 bin 620 kişi ziyaret etti. Ellerinde bayraklarla Anıtkabir’e gelen yurttaşlar “Türkiye laiktir, laik kalacak” sloganı attı. Bir grup genç, dev bir Türk bayrağı açtı. Bayrağın üzerine yurttaşlar tarafından karanfiller atıldı. Anıtkabir’in içi de Ata’nın anısına çiçeklerle bezendi.
- TEMEL DAYANAK NUTUK OLMALI – Cumhurbaşkanı Gül’ün katıldığı “Okunuşunun 80. Yılında Büyük Nutuk’un Değeri” konulu toplantıda konuşan Prof. Mumcu, Atatürk’ün Büyük Nutuk’unun anayasa hukuku açısından vazgeçilmez olduğunu belirterek “Anayasada Atatürk’ün düşünceleri yer almalıdır” dedi.
- TÖRENLERDE TÜRBAN GÖSTERİSİ – Anıtkabir’deki resmi törende, iki öğretmen türbanlarıyla katıldı. Öğretmenlerden biri rahat tavırlarıyla dikkat çekerken diğerinin görüntülenmemesi için çevresindekiler adeta “etten duvar” oluşturdu. Gaziantep’teki törene türbanlıların katılması üzerine askerler salonu terk etti.
- SİYASİ DİREKTİF HENÜZ YOK – Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt’ın, “Operasyon için hazırız, hükümetten siyasi direktif bekliyoruz” yönündeki açıklamasıyla dikkatler hükümetin alacağı siyasi karara çevrildi. Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyon için top 1 Kasım’dan bu yana hükümette. Ancak, AKP henüz bir karar almadı.
- DTP ÇARK ETTİ – DTP Siirt Milletvekili Osman Özçelik, Bulgaristan’daki Türkler’in azınlık olduğu ve silahlı mücadele yürütmediğinin anımsatılması üzerine, “Biz Kürt partisi kurulabilmesi noktasında Bulgaristan modeli diyoruz. Kültürel kimliklere saygı duyulmalıki, insanlar silahlara sarılmasın” diye konuştu.
- İMRALI’DAN DTP’YE DİREKTİF – Abdullah Öcalan’ın, avukatları aracılığıyla yaptığı ve Fırat Haber Ajansı’nda yer alan açıklama, DTP’nin İmralı ile “organik bağı”nı bir kez daha ortaya koydu. DTP’nin kongrede kabul ettiği gibi Öcalan da “ulus devlet” anlayışıyla sorunun çözülemeyeceğini savundu. Öcalan, DTP kongresinden övgüyle söz etti.
- AKP’NİN KRAL TUTKUSU – AKP hem Türkiye’nin hac kotasını artırmak hem de Ortadoğu politikalarına destek almak için, resmi ziyaret protokolünde olmasına karşın Anıtkabir’e bile gitmeyen Suudi Kralı Abdullah bin Abdülaziz’e “Devlet Şeref Madalyası” verdi. Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan önceki gün yapılan resmi görüşmelerin dışında dün Kral Abdullah ile Swissotel’de bir araya geldiler.
12 Kasım
- HAC KOTASI PAZARLIĞI – Cumhurbaşkanı Gül’ün, Suudi Kralı’nın kaldığı otele gitmesi büyük tepki çekti. Suudi Kralı Abdullah’ın Ankara temaslarında, protokol geleneği tamamen yok sayıldı. Cumhurbaşkanı Gül, Kral’ın kaldığı otele giderken temaslar Abdullah’ın resimlerinin olduğu salonda yapıldı. Görüşmelerde hac kotasının gündeme geldiği belirtildi. Kral ülkesine dönerken Suudi bayrağı yarıya indirilmesin diye Esenboğa Havalimanı’na asılmadı.
- TÜCCAR SİYASET KÖŞKTE – Cumhurbaşkanı Gül’ün, Kral Abdullah’ın isteği üzerine kaldığı otele, ayağına gitmesine sert tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Türkiye’de bugüne kadar böyle bir uygulama görülmediğini vurgulayarak, “Bu davranışıyla Cumhurbaşkanı, hem Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarını, hem Cumhurbaşkanlığı makamının itibarını ayaklar altına almıştır. Bu AKP’nin tüccar siyaset anlayışının Köşk’e de egemen olduğunu göstermektedir” diye konuştu.
- KAÇIRILAN 8 ASKER TUTUKLANDI – Emre itaatsizlikte ısrar, askeri disiplini bozma ve izinsiz olarak başka ülkenin topraklarına geçme suçlarıyla askeri mahkemeye sevk edilen askerler tutuklu olarak yargılanacak.
- AÇILIM KUŞKU YARATTI – CHP muhaliflerin başkan adaya Koç, Baykal’ın samimi olmadığını söyledi. CHP Genel Başkanı Baykal’ın Kuzey Irak açıklaması parti muhalefetinde eleştirilirken Onur Öymen Irak halkına mesaj verdiklerini belirtti.
13 Kasım
- · 7 KİŞİ KAÇIRILDI – İran sınırına yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Oğlveren köyü yakınlarındaki Oğulveren Köprüsü’nde yol keserek bir süre örgüt propagandası yapan bir grup PKK’li, köylerine giden köy korucuları Mustafa Uğur ile Zübeyit Demir ile yurttaşlar Okan Demir, Cüneyt Yıldız, İskan Demir, Adem Soner ve Kenan Uğur’u da yanlarına alarak kaçtılar. Olayın ardından İran sınırında geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. PKK’nin serbest bırakmasından sonra sorguya alınıp tutuklanan 8 askerin aileleri dün Van’a giderek çocuklarını ziyaret etti. 2.5 yıldır Almanya’da olan ve oğlunun kaçırıldığını öğrenir öğrenmez Türkiye’ye dönen Fehmi Salman, “Çok üzgünüm. Oğlum suçlamayı kabul etmiyor. Gereken her şeyi yapacağım. Bu işi gerekirse dünya mahkemelerine götüreceğim” diye konuştu.
- · DTP FAALİYETLERİ İNCELEME ALTINDA – Yargıtay Başsavcılığı, DTP’nin kuruluşundan itibaren tüm faaliyetlerinin izlendiği bilgileri içeren dosyayı incelemeye aldı. DTP’nin faaliyetlerinin ve üyelerinin söylemlerinin “devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne” aykırılık oluşturup oluşturmadığı saptanacak.
- · TERÖRİST DEĞİL DEVLET DIŞI AKTÖR – AKP ve DTP’li milletvekilleriyle “Mayınsız Türkiye” kampanyası çerçevesinde toplantı yapan Muteber Öğreten, PKK’nin Cenova Çağrısı Sözleşmesi’ni imzaladığını, sözleşmede kullanılan kavramın teröristler değil, “devlet dışı aktirler” olduğunu söyleyerek, örgütü terörist diye nitelemekten kaçındı.
- · KKTC İÇİN DESTEK YOK – Önceki gün Ankara’ya gelen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, dün Çankaya Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından resmi törenle karşılandı. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Gül, barış sürecine katkıda bulunmaya çalışacaklarını söylerken, Peres de Ankara’da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la görüşmekten memnuniyet duyacağını bildirdi. Gül, İsrail Cumhurbaşkanı’ndan KKTC’ye ticaret, eğitim ya da kültür temsilciliği açılması ile Hayfa-KKTC hattında feribot seferlerinin başlatılmasını istedi. Ancak Peres’in karşılığı yalnızca “Tel Aviv’e iletirim” oldu. İsrail ise terörle mücadelede biyo ve nano teknolojik ürünleri Türkiye ile birlikte kullanmayı önerdi.
- · HERKES RENCİDE OLDU – Cumhurbaşkanı Gül’ün, protokol kurallarını bir kenara bırakarak Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ı kaldığı otelde ziyaret etmesi ve “Devlet Şeref Madalyası” vermesine CHP ve MHP’den tepki geldi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Suudi Kralı’na “Devlet Şeref Madalyası” verilmesini bir “skandal” olarak nitelendirirken, Gül’ün Kral’ın ayağına gitmesini de “Abdullah Gül’ün artık geçmişinden sıyrılması gerekiyor. Gül, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı gibi olmalıdır” diyerek eleştirdi.
14 Kasım
- İLK NOKTA OPERASYONU – Dün sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonda Irak hava sahasına geçen savaş uçakları, PKK’lilerin kullandığı bir karakol binasını ve çevresindeki bazı hedefleri vurdu. PKK’lilerin bombalaması önceki gün Başbakanlık’ı ziyaret eden Genelkurmay 2. Başkanı Ergin Saygun’un görüşmelerini de gündeme getirdi. Başbakan Erdoğan ise bombardımanla ilgili bilgisi olmadığını söyledi. Küpeli Dağı’nda PKK’lilerle bir buçuk saatten fazla süren çatışmada aralarında bir üsteğmenin de bulunduğu 4 asker şehit oldu. Çatışma haberini açıklayan Genelkurmay Başkanlığı, teröristlerin kaçış yollarının diğer birlikler tarafından tutulduğunu, Şırnak ile İdil ilçesi sınırları arasındaki bölgede operasyonların devam ettiğini bildirdi. Erdoğan, sınır ötesinde de bir şehit olduğu iddiasını yalanladı. PKK’nin K. Irak’taki varlığına yönelik yapmayı planladığı operasyona ABD hükümet ve Genelkurmay arasında yaklaşım farklılıkları bulunuyor. Erdoğan, sınır ötesi operasyonun amacının PKK olduğunu vurguladı. Büyükanıt ise, Kuzey Irak’taki Kürt grupların PKK’ye destek verdiğini açıklamıştı. Bu nedenle TSK’nin bir operasyonda sağlanan lojistik desteği de hedef alacağı varsayılıyor.
- AB ULUS DEVLETLE BAŞARIR – Kalite Kongresi’nde konuşan Derviş, AB’nin ulus devleti ortadan kaldırmadığını vurgulayarak , “Eğer AB küresel düzeyde bölgesel yönetişim biçimini arzu ediyorsa ve bunu esnek biçimde ulus devletin de görevini ve isteğini ortadan kaldırmadan yapmak istiyorsa işte o zaman tüm zorluklara rağmen başarılı olacaktır” diye konuştu. Derviş, dünya insanı olmak için küreselleşmeyi iyi anlamak gerektiğini söyledi.
- TBMM’DE TARİHİ BULUŞMA – Peres, İran konusunda uyarırken; Abbas,’emrivaki’yi kabul etmeyeceklerini söyledi. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İran konusunda uyarıda bulunarak “İran diğerleri üzerinde kendi hegemonyasını kurmayı amaçlamaktadır. Türkiye inanca, İran ise endişeye yol açmaktadır” dedi. Filistin lideri Mahmut Abbas ise iki toplum arasında başlayan barış ve uzlaşma girişimine Lübnan toprakları ve Golan Tepeleri’nin de dahil edilmesini isterken, Doğu Kudüs’ten başka bir başkentlerinin olmayacağını söyledi.
- YENİ HAMAS KRİZİ KAPIDA – İsrail ile 2006 yılında yaşanan Hamas krizinin ardından. Örgüt yetkililerinin bu kez de “Uluslararası Kudüs Buluşması” nedeniyle Türkiye’ye davet edildiği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı Etkinliğin sivil toplum örgütleri tarafından organize edildiğini savunarak müdahale yetkilerinin bulunmadığını savundu.
15 Kasım
- ÇERNOBİL DENETİMİ – TBMM’den geçen yasaya göre nükleer santralların denetlenmesi için kendi santrallarında Çernobil de dahil çok sayıda sıkıntı yaşayan Ukrayna’dan destek alınacak. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu görevlerini yerine getirirken, uygun nitelikli yerli ve yabancı uyruklu sözleşmeli personel çalıştırabilecek. Ukrayna ile Türkiye arasında Nükleer Düzenleme Konularında Teknik İşbirliği mutabakatı imzalandığı için denetimi bu ülkenin yapması belirtiliyor. Ukrayna’nın sabıkası yalnızca Çernobil felaketiyle sınırlı değil. Rovno’daki santralde 1989’da çok sayıda radyasyon kaçağı oldu. 1990’da arıza yüzünden bir reaktör devre dışı kaldı. Zaporojye’de 1993’te bir kişinin ölümüyle sonuçlanan yangın çıktı. Reaktörlerin sel alanına inşa edildiği ortaya çıktı. Reaktörler, aktif bir sismik zon üzerinde bulunuyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Güler, nükleer enerjiyi savundu. Güler, Türkiye’nin nükleer santral yapımına ne zaman başlayacağının sorulması üzerine “çok süratli” hareket ettiklerini belirterek, “Nükleer enerjiyle hem baz yük olarak ihtiyacımız karşılanacak hem de uzun vadeli olarak ucuz ve çevre dostu bir enerji türünün hayata geçirilmesi gerçekleşmiş olacak. Türkiye’nin geleceğini inşa ediyoruz” dedi.
- KÖŞK NOTER MAKAMI GİBİ – 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’den geri dönen bürokrat atamaları, Cumhurbaşkanı Gül’ün göreve gelmesinin ardından eksiksiz onaylanıyor. Gül, göreve geldiği 28 Ağustos’tan bu yana 141 bürokratın atama kararını onayladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hafta başında onayladığı 24 atama kararının ardından Resmi Gazete’de dün de Başbakanlık ve çeşitli bakanlıklara ait 15 atama kararı yayımlandı. Kasım ayında 71 bürokratın ataması gerçekleşirken sadece bu hafta 39 bürokrat atandı.
- IRAK’A SUUDİ KALKANI – Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın kaldığı otele çağırdığı Cumhurbaşkanı Gül, ile Başbakan Erdoğan’a ‘Sınır ötesi operasyon yaparsanız bizi karşınıza alırsınız’ dediği ortaya çıktı. Türkiye’nin terör konusunda çektiği sıkıntıları anladığını belirten Kral Abdullah’ın, “Irak’a girmeniz, sonradan tamir edemeyeceğiniz kadar büyük sorunlara neden olabilir. Arap alemi bunu kaldıramaz. O zaman bizi de karşınıza almış olursunuz” dediği öğrenildi.
- MHP, DTP’Yİ DIŞLAMAK İÇİN DÜĞMEYE BASTI – MHP, bölücülük suçlarından dokunulmazlığın kaldırılması için anayasa değişikliği önerisi hazırladı. AKP yönetimi, “TBMM hiçbir zaman bir lincin vasıtası olamaz” diyerek öneriye destek vermezken, CHP, “kürsü dokunulmazlığıyla sınırlama” istedi.
16 Kasım
- KRİZ AŞILAMADI – Pentagon’un eski Irak uzmanlarından Michael Rubin, Türkiye ile ABD arasında PKK yüzünden yaşanan krizin henüz aşılamadığını ve bu örgüt K. Irak’ta kaldığı sürece yeni bir krizin kaçınılmaz olduğunu söyledi. “Türkiye yeni bir krizden bir bomba uzaklıkta” diyen Rubin, ABD’nin PKK’nin nerede olduğunu ve planları konusunda “derin istihbaratı” bulunmadığını belirtti. Irak Kürt yetkililerinin Kemalizmi “düşman” olarak gördüklerini belirten Rubin, Kürtlerin “Kemalist karşıtı ve temelindeki İslamcı yapısı nedeniyle AKP’yi diğer siyasi partilerden çok daha fazla desteklerini” söyledi. Rubin, bu görüşü kendisine bizzat Barzani, Talabani ve Zebari’nin oğullarının ilettiğini belirtti.
- AKP-DTP EL ELE – Dışişleri komisyonu’nda, Türkiye ile bazı ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar ve uluslar arası sözleşmelerin onaylanmasının uygun bulunduğuna dair 13 yasa tasarısı kabul edildi. Irak ile ilgili tasarının sınır ötesi operasyon için engel oluşturacağına işaret eden CHP ve MHP’li milletvekilleri düzenlemeye karşı çıktı. Tasarı AKP ve DTP’lilerin oylarıyla kabul edildi.
- HAMAS TEMSİLCİLERİ İSTENBUL’DA – Kudüs Müessesesi, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı, İslam Dünyası STK’leri Birliği ve Filistin Dayanışma Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen “Uluslar arası Kudüs Buluşması”na, Filistin topraklarının özgürleştirilmesi istemi damgasını vurdu, “güç kullanma” çağrısında bulunuldu. Davetliler arasında, Hamas, İslami Hareket, Cemaat-i İslami gibi radikal İslamcı örgütlerin üst düzey temsilcileri de yer aldı. Kuranıkerim okunmasıyla başlayan toplantıda katılımcıların konuşmaları sık sık “Allahuekber” sesleri ile kesildi.
- 40 BİN YENİ İŞSİZ – Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre Türkiye’deki işsiz sayısının geçen yıla göre 40 bin kişi artarak 2 milyon 383 bin kişiye yükseldi. Bu rakama işsiz olarak sayılmayan ancak “iş aramayıp çalışmaya hazır olan” 1 milyon 770 bin kişi de eklendiğinde, işsiz sayısı 4 milyon 153 bin kişi, işsizlik oranı da yüzde 16.4 olarak hesaplanıyor.
17 Kasım
- KAPATMA DAVASI – Yargıtay Başsavcısı, DTP’nin ülke bütünlüğüne yönelik eylemlerin odağı haline geldiğini savundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya, DTP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianamede, DTP’nin tüm faaliyetlerinin Öcalan’ın talimatlarıyla belirlendiği vurgulandı. 8’i milletvekili 221 DTP’li hakkında 5 yıl siyasi yasak getirilmesi istendi. Partinin hazine yardımından yararlandırılmaması ve partiye üyeliğin durdurulması talep edildi. DTP yönetimi, davanın ardından olağanüstü toplandı. Toplantıda, Meclis’i terk edip “sine-i millete dönme”, yeni parti kurulup kurulmaması seçenekleri değerlendirildi. Parti yönetimi, “Meclis zeminin sonuna kadar terk etmeme” kararı aldı. DTP Genel Başkanı Demirtaş davayı “hukuk skandalı” olarak değerlendirdi. DTP Grup Başkanı Türk de davanın demokratik anlayışla bağdaşmadığını söyledi. Adalet Bakanı Şahin, dava açılmasından “pek mutluluk duymadığını” belirterek “Ancak, şu tabloyla ilgili önce siyasiler kendilerini bir çek etmeliler” dedi. CHP Grup Başkanvekili Okay , bir siyasi partinin, “terör örgütünün siyasi uzantısı olduğu” görüntüsü vermesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. ÖDP’li Uras, kapatma davasının “Türk siyaset tarihine yeni bir kara leke düşüreceğini” belirtti.
- HAK GASPININ ADI REFORM – AKP’nin Sosyal Güvenlik Reformu diye sunduğu değişiklikler tüm kesimlerin hakkını buduyor. İstanbul Serbest Muhasebeci Yasa Tasarısı, neredeyse bütün kesimlerin haklarını buduyor. Araştırmaya göre reformdan kazançlı çıkabilecek tek kesim, emekli aylığı bağlanmadan yüksek bir temsil tazminatı almaya başlayacak olan milletvekilleri olacak. Tasarı yasalaşırsa emekli destek primi ödeyerek çalışamayacak, evlenen malul çocuklarının aylığı kesilecek, emekli maaşları hesaplanırken tırpan yiyecek, yurtdışında çalışanların emekliliği suya düşecek, iş göremezlik ödeneği azalacak, Bağ-Kur’lu emeklinin destek primi artırılacak , bazı meslekler daha geç emekli olabilecek.
- PARASI OLMAYANA GEÇMİŞ OLSUN – AKP’nin Sosyal Güvenlik Reformu diye sunduğu değişiklikler aynen yasalaşırsa muayeneden hastaneye her şeyin bedeli ödenecek. Özel hastaneler, devletin belirlediği ücretin üç kat fazlası kadar fark ücreti isteyebilecek, hastadan katılım payı almayan hastaneye para cezası kesilecek. Ayakta tedavilerden ilacın yüzde 10-20’sini hasta ödeyecek.
- NÜKLEER GERGİNLİK ARTIYOR – Çin BM’deki görüşmelerden çekildi, İran Batı’dan özür bekliyor, ABD ise yaptırımda ısrarlı. Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu, İran’ın nükleer programı hakkında işbirliği yaptığını, ancak hâlâ uranyum zenginleştirdiğini bildirdi. ABD, raporun İran’ın BM kararlarına uymadığını ortaya koyduğu ve bu çerçevede yeni yaptırımların uygulanması gerektiği yönünde açıklama yaparken Tahran yönetimi, metnin UAEK’yle işbirliği yaptıklarının bir göstergesi olduğunu belirterek nükleer faaliyetleri nedeniyle kendilerini suçlayan Batılı düşmanlarının özür dilemesinin istedi.
- CHP SOLDAN UZAKLAŞTI – Çankaya’daki delege seçimlerinde yaşanan tartışmada Önder Sav’la karşı karşıya gelen Eşref Erdem, partideki tüm görevlerinden istifa etti. İstifa dilekçesinde, “CHP giderek sınıfsal kimliğinden ve sol ideolojiden uzaklaşmış, sağ bir kuşatmanın etkisine girmiştir” diyen Erdem, bazı parti yöneticilerinin de küçük çıkar hesapları içinde olduğunu belirtti.
18 Kasım
- AKP’NİN EĞİTİM TERCİHİ ARAPLAR – MEB’in seçtiği öğrenciler, İslam ülkelerinde burslu eğitim alacak. Yurtdışında burslu olarak eğitim alacak lisans son sınıf ya da lisans mezunu öğrencilerin gönderileceği ülkeler arasında, İslam ülkelerinin sayısının büyük oranda artması dikkat çekiyor. Geçen yıl, öğrenci gönderilen ülkeler arasında İslami kesimden yalnızca Bangladeş ve Pakistan yer alıyordu. Bu yıl ise Ürdün, Mısır, Tunus, Kuveyt, Suriye ve Endonezya da bu listeye girdi.
- EMEKLİ ASKERE ‘SUS’ – Milli Savunma Bakanlığı, emekli askerlerin görev yaptıkları döneme ilişkin açıklama yapmalarını engellemek için yönetmelikte değişiklik yaptı. Buna göre “kendisine özel bir görev verilmediği halde” görev yaptıkları dönemle ilgili açıklama yapanlar, orduevleri ve diğer sosyal tesislere alınmayacak.
- KAZANIMLAR YİTİRİLDİ – İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Kudüs Buluşması’ olumlu havayı sildi. Türkiye, İsrail ve Filistin devlet başkanlarını bir araya getirerek bir başarıya imza atarken İstanbul’daki toplantıda cihat çağrıları yapıldı, İsrail lanetlendi.
- GERÇEKLER KANIT OLDU – DTP iddianamesinde, kapatılan partilere ilişkin gerekçeler kanıt olarak gösterildi. DTP iddianamesinde, Fidan’ın öldürülmesi PKK ilişkisinin kanıtı olarak değerlendirildi. Siyasi parti kapatmanın nedenleri iç hukuk ve uluslar arası hukuk yönünden ayrıntılı olarak irdelenirken iddianamede, “Davalı partinin ısrarla geçmişin takipçisi olması, terör örgütü ve elebaşısının yönlendirmesi ile faaliyetlerde bulunması temelli kapatma yaptırımını zorunlu, meşru ve orantılı kılmaktadır” denildi.
19 Kasım
- MUMCU HAKLI ÇIKTI – Bombalı saldırıyla yaşamını yitiren yazarımız Uğur Mumcu’nun, 12 Eylül döneminde Suudi Arabistan kökenli Rabıta örgütünün parasıyla yurtdışına gönderildiğini ortaya çıkardığı din adamları bugün kilit noktalarda bulunuyor. Aralarında bugün rektör yardımcısı, Milli Eğitim Bakanlığı’nda daire başkanı, din ateşesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nda yüksek görevlerde bulunanlar var. Rabıta parasıyla 1981-1985 yılları arasında Frankfurt’un Offenbach kasabasında imamlık yapan Alaaddin Şahin, Nuruosmaniye Camii imamlığını sürdürürken, İETT Daire Başkanlığı’na atanmıştı. AİHM’de Türkiye’ye türban davası açan Leyla Şahin’in babası Alaaddin Şahin ile İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş Ensar Vakfı’nın kurucuları arasında
- AVUSTRALYA’DA GÜLEN İÇİN KÜRSÜ – ABD ve İngiltere’deki konferansların ardından Fethullah Gülen adına Avustralya Katolik Üniversitesi’nde “Müslüman ve Katolik ilişkileri” konusunda çalışmalar yapacak bir kürsü açılacak. 23 Kasım’daki açılışa AKP’den İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Düzce Milletvekili Celal Erbay, Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbec, Adana Milletvekili Vahit Kirişçi de katılacak.
- İŞTE TÜRKİYE’NİN ÇARPIK YAPISI – Dünya Bankası’nın “Dünya Gelişme Raporu”, Türkiye’deki sosyal çarpıklığı gözler önüne serdi. Nüfusunun yüzde 20’ye yakınının günde 2 dolardan az bir gelirle yaşadığı Türkiye, yoksullukta, Cezayir, Mısır, Fas; gelir dağılımında ise İran, Malezya, Kırgızistan gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Sağlık ve eğitim göstergelerinde Kenya, Tacikistan, Moğolistan, Sri Lanka ve Jamaika gibi üçüncü dünya ülkelerinden de kötü bir tablo sergileyen Türkiye’de, çocukların ilkokuldan mezun olma oranı da gittikçe düşüyor.
- TSK YALANLADI – (Emeklilere ‘sus’ emri) Genelkurmay’ın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, bazı gazetelerde yer alan haberlerin gerçekleri yansıtmadığı vurgulandı. Açıklamada “Yapılan değişiklik, emekli askeri personele kesinlikle genel bir kısıtlama içermemektedir (…) Ayrıca Silahlı Kuvvetler’in kendisine yıllarca hizmet etmiş bu kişilere karşı saygıdan ve vefa duygusundan başka bir duygu beslemesi mümkün değildir” denildi.
20 Kasım
- MİKROFAŞİZM – Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Şahin Filiz, siyasal İslamcıların uyguladığı politikanın kendilerinden olmayan herkesi ötekileştirme politikası olduğunu belirterek, “Bu politikanın ‘mahalle baskısı’ olarak adlandırılması çok hafif kalmaktadır. Bu durumu tam karşılayan ifade, mikrofaşizmdir” dedi. Türban söylemiyle Dinin siyasallaştırıldığını, şimdi ikinci aşamaya geçildiğini ve siyasetin dinselleşmeye başladığını söyleyen Filiz, bugün “Başörtüsü farzdır” diyenlerin bunu Kuran’daki ayetlere dayandıramadıklarını, asıl amaçlarının kadını çarşafa sokarak toplumdan uzaklaştırmak olduğunu vurguladı.
- PROF. OKTAY UYGUN: DİYANET TARİKATLARIN ELİNE GEÇTİ – Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kuruluş amacından saptığını belirten Profesör Oktay Uygun, bu kurumun artık laiklik ilkesinin koruyucusu, güvencesi olmaktan çıktığını vurgulayarak, “Tam tersi bugüne kadar irticai örgütlenmelerin, Cemalettin Kaplan gibi isimlerin çıktığı bir kurum haline geldi. Belli camiler, belli tarikatların eline geçti” dedi.
- ERDOĞAN’IN DİLİNİN ALTINDA BAKLA VAR – Başbakan’ın terör konusunda kafasının net olmadığını belirten CHP lideri, Erdoğan’ın söylemindeki tereddütlere dikkat çekerek, “Önce, ‘kış gelmeden operasyon’ dedi, sonra ‘silah bıraktırmaktan’ söz etti. Başbakan’ın çok net olmadığı anlaşılıyor. ‘Dilinin altında bir bakla var’ demek de mümkün” diye konuştu. Baykal, Başbakan’ın “silahları bırakın” demesinin altında af imasının yatıyor olabileceğini, bunun çok tehlikeli olduğunu söyledi.
- AKP KAFA KARIŞTIRDI – Erdoğan’ın terörle mücadele konusunda “Öncelikli hedefimiz silahların bırakılmasına yöneliktir” diye konuşması kuşku yarattı. “AKP’nin Kürt planı mı var” sorusu gündeme gelirken, Dengir Mir Fırat, Erdoğan’ın 4-5 yıldır benzer açıklamalar yaptığına dikkat çekti.
- DTP İÇİN RAPORTÖR – Yargıtay Başsavcılığı’nın DTP’nin kapatılması istemiyle açtığı dava için Anayasa Mahkemesi raportör görevlendirdi,. Raporun tamamlanmasının ardından usule ilişkin ilk inceleme yapılarak DTP’nin kapatılmasına ilişkin dava süreci başlayacak.
21 Kasım
- YARGIYA AKP KISKACI – Göstermelik yasa değişikliği hukuk sistemine özerklik getirmekten uzak. AKP, Hâkim ve Savcılar Yasası’nda değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Ancak Avrupa Birliği’nin birçok çalışmasında Adalet Bakanlığı’nın hâkim ve savcı alımından etkisini önerilirken, yasa teklifinde bakanlığın etkinliğinin aynen korunması dikkat çekiyor. Yasada yalnızca Adalet Bakanlığı’ndan 5 bürokratın katılımıyla oluşan mülakat kuruluna Adalet Akademisi Yönetim Kurulu’ndan iki üye eklenerek, göstermelik değişiklik yapılıyor. AKP’nin adaylarda aranacak ve puanlamada esas alınacak “çağdaş yaşam anlayışı” ilkesini kapsam dışında bırakması da dikkat çekti. Değişiklikle 10 Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto ettiği “avukatların kendi aralarında yapılacak sınavla hâkimliğe” alınması düzenlemesi de yeniden gündeme getiriliyor. Düzenlemenin yandaş avukatlara yargıçlık yolu açmasından çekiniliyor.
- KÜRT AÇILIMINDA ABD DAMGASI – AKP’nin yeni planının ayrıntıları, çözümün dışarıdan empoze edildiğini düşündürüyor. Çözüm planı uyarınca, ABD Barzani’nin PKK’ye desteğini kestirecek, PKK’lilerin Kandil’den inmesi, Irak’ta mülteci olması sağlanacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Geroge W. Bush arasında 5 Kasım’da yapılan görüşmenin ardından, başkent kulislerine sızan “AKP’nin yeni Kürt açılımı” konusundaki ayrıntılar yavaş yavaş netleşmeye başladı. Kulislere sızan bilgilere göre AKP’nin yeni Kürt açılımında “Kerkük’ün statüsü, Barzani ve Talabani ile resmi diyalog kurulması, PKK’nin silahsızlandırılması ve DTP’nin siyasi zeminde tutulması” başlıkları aynı paket içinde yer alacak.
- GEREKİRSE AMBARGOYA HAZIRLIKLIYIZ – İran ile daha önce üzerinde mutubakata varılan enerji anlaşmalarından elektriğe ilişkin olanı ABD’nin tüm itirazlarına karşın dün imzalandı. enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ABD’nin İran ile enerji işbirliği yapan ülkelere ambargo uygulandığını bildiklerini belirterek “Gayet tabii hazırlıklıyız, bunları biliyoruz” dedi.
- ABD’DEN SÜRPRİZ ZİYARET – Bölücü terör örgütü PKK’ye yönelik mücadele kapsamında Erdoğan’ın ABD ziyaretinin ardından bu ülkenin askeri yetkileri ilk kez Ankara’ya geldi. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Saygun, ABD Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Cartwright ve Irak Çokuluslu Kuvvet Komutanı Petraeus ile “Irak’taki gelişmeler ve ortak düşman PKK’yi” görüştü.
22 Kasım
- UZLAŞI SÖZÜ BOŞ ÇIKTI – Anayasa için herkesin görüşünü alacağız diyen AKP, bazı önerileri ‘incelemeye değer’ bulmadı. AKP’nin tartışma yaratan değişiklik taslağının ardından sivil toplum örgütleri de kendi taslaklarını hazırlamaya başladı. Ancak AKP’nin alternatifleri dikkate almadığı görülüyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat, Türkiye Barolar Birliği’nin açıkladığı anayasa taslağını “tepki taslağı” diye reddederek, “incelemeye bile değmez” buldu. Fırat,TOBB’nin önerileri için de “işe yaramaz” dedi. Fırat’ın taslaklarını “incelemeye biye değmez” bulmasına tepki gösteren Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Fırat’ın sözlerini “kendi değerlendirmesi” olarak yorumlarken, AKP’nin anayasaya kendi ideolojisini yansıtması durumunda ülkede çok ciddi sorunlar çıkacağını belirterek toplumun “biz yaptık oldu” anlayışını kabul etmeyeceğini söyledi.
- TRT’DE YENİ DÖNEM – Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin’i TRT Genel Müdürlüğü’ne getiren kararname Cumhurbaşkanı Gül tarafından bekletilmeden onaylandı. 10. Cumhurbaşkanı Sezer, Şahin’in kararnamesini iki kez geri çevirmişti. 58. AKP hükümetiyle birlikte Ulaştırma Bakanlığı’nda görev alan şahin, 2003’te PTT Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı.
- DİNCİ BASKI ARTIYOR – Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi’nde 4 öğrencinin “dinci baskı” nedeniyle okuldan ayrılmasına ilişkin olayda, MEB yerel soruşturmanın sonucunu bekleyecek. Eğitimde dinci baskının tırmandığını söyleyen Eğitim-Sen Genel Başkanı Dinçer, “Bu tür olayların ardından soruşturmalarda sonuca varılamıyor. Bu da baskı yapanları cesaretlendiriyor” dedi.
- NÜKLEER KUMAR – Türkiye’nin gündemine aldığı nükleer enerjiyi, Fransa hariç gelişmiş tüm Batı ülkeleri terke ediyor. Atom Enerjisi Ajansı’na göre her 2.5 yılda bir Çernobil felaketinde olduğu gibi bir reaktör çekirdeği erimesi olasılığı bulunuyor.
23 Kasım
- DİNCİ BASKI OKULU – Amasya’da Alevi kızlar baskı yüzünden Anadolu lisesinden düz liseye geçti. Amasya Anadolu Kız Meslek Lisesi’nde 4 öğrencinin dini baskı gördükleri gerekçesiyle okul değiştirmeleri tepki çekti. Kızların yanı sıra ailelerinin de baskı altına alındığı öne sürüldü. Alevi kuruluşları olayı kınarken, ÇYDD kızlara sahip çıkarak eğitimlerine her türlü katkıda bulunacağını açıkladı. Amasya Hamdullah Efendi Yaşatma ve Kültür Derneği, okulların dini baskı yeri değil, eğitim yeri olduğunu anımsattı. Dinci gazetelerin hemen hepsi olayı çarpıttı.
- OKULDA CAMİYE YARDIM – Adana’daki okullara gönderilen resmi yazılarla, biri cami yaptırma, diğer ikisi imam hatip öğrencilerini koruma amaçlı üç derneğin yardım toplayacağı bildirildi. Valiliğin verdiği yetki doğrultusunda yardım toplayacak isimler de bildirilirken bu isimlere verilen izin doğrultusunda gereğinin yapılması istendi. Söz konusu resmi yazılar ilçelerin emniyet müdürlüğü, jandarma komutanlığı, müftülük ve milli eğitim müdürlüğüne de gönderildi.
- ÖĞRETMENLER GÜNÜ’NE MEVLİTLİ ANMA – Balıkesir’e bağlı Havran’da Öğretmenler Günü kutlamaları kapsamında şehit ve yaşamını yitirmiş öğretmenler için Mevlit okutulacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ndeki toplantıda, yapılacak etkinlikler arasında “Görevi başında şehit olmuş veya ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerin aziz hatıralarına Merkez Camii’nde yatsı namazından önce mevlit okutturulacaktır” programı gösterildi. Programa Eğitim-Sen tepki gösterdi.
- PKK’YE ‘KUVVETLİ KINAMA’ GELDİ – Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu toplantısında CHP’nin “PKK’nin terör örgütü olarak kınandığını” içeren bir deklarasyon yayımlanması önerisi reddedildi. Öneriyi bu konuda hazırlık yapılmadığı için reddeden Komisyon Eşbaşkanı Lagendijk, PKK terorizmini kınadıklarını bildirirken, DTP’ye de PKK ile arasına net bir mesafe koymasını istedi.
- SOLDA GÜÇ BİRLİĞİ ÇAĞRISI – Ufuk Uras, Türkiye’de sol partilerin yeni bir açılım yapması gerektiğini belirterek “Solda bir Rönesansa ihtiyaç var. Bazı tanımlar yeniden yapılmalı” görüşünü dile getirdi. Önerisinin CHP’yi de kapsadığını kaydeden Uras, “Eğer yanaşmazsa, her yeri kaybeder” dedi.
- BARZANİ İLE TEMAS FORMÜLÜ – AKP, ABD’nin geliştirdiği plan doğrultusunda uygulamaya hazırlandığı Kürt açılımında, İran’ı örnek alıyor. Tahran yönetiminin, Barzani’nin ABD politikalarını yürüttüğünü ve terör örgütü PJAK’a destek verdiğini bile bile bölgesel Kürt yönetimi nezdinde Erbil’de konsolosluk açması, hatta buraya “Ağayi Kırmançi” isimli Kürt kökenli bir İranlı diplomatı ataması, AKP’nin yeni açılımında örnek oluşturdu.
- CHP’DEN THY SORUSU – Kanaltürk’ün incelenmesi ve Saidi Nursi sempozyumu sponsorluğu Meclis’te tartışıldı. CHP’li Mustafa Özyürek, THY’nin, Atatürk’e “deccal” Cumhuriyet yasalarına uyan herkese de “deccalin mikrobu” diyen Saidi Nursi adına düzenlenen sempozyuma sponsor olmasına tepki gösterdi.
24 Kasım
- ŞERİAT SORUSU – Kocaeli’de Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ilköğretim 8. sınıf öğrencilerine uyguladığı seviye tespit sınavında, din kültürü ve ahlak bilgisi alanında yöneltilen sorularda, Kuranıkerim’deki ayet ve sureler ‘yasa’ olarak nitelendirildi. “Aşağıdakilerden hangisi Allah’ın evrenin düzenini ve işleyişini sağlamak için koyduğu yasalardan değildir” sorusuna karşılık olarak “fiziksel yasalar, toplumsal yasalar, biyolojik yasalar” ve “TC Anayasası” seçenekleri sunuldu. Doğru şık olarak “TC Anayasası” gösterildi. Yine aynı seviye tespit sınavında öğrencilere sorulan “Aşağıdaki kurallardan hangisi Allah’ın koymuş olduğu kurallardan biri değildir” sorusunda da “Gezegenlerin belli bir yörüngede hareket etmeleri, canlıların üreyip çoğalmaları, gelir dağılımının adil olduğu ülkelerin ilerlemesi” ve Fbol maçında topun taca çıkması” seçenekleri sunuldu. Atatürk ile ilgili hiçbir sorunun yer almadığı kitapçıkta, eski ABD Başkanı Wilson’a bile yer verildi.
- YURT VE PANSİYONLAR CEMAATLERE EMANET – Milli Eğitim Bakanı Çelik bir soru önergesine verdiği yanıtta, tarikat ve cemaatlerle bağlantılı yurtlar olup olmadığı sorusuna “Banklığımıza intikal eden bir bilgi bulunmamaktadır” derken Eğitim-Sen’in derlemesi cemaatlere ait okul, dershane, kurs ve pansiyon sayısının 2 binden fazla olduğunu gösteriyor. Eğitim-İş özellikle Anadolu liselerinin dini baskı için kullanıldığına dikkat çekiyor.
- TARİKATLARA AKP HÜKÜMETİ KORUMASI – AKP çıkardığı yasalarla tarikat ve cemaat okul, kurs ve yurtlarına sıkı koruma getirdi. Değişiklikle kaçak okul ve kurs açanlara verilen hapis cezası 3 yıldan 1 yıla düşürüldü. Kaçak olduğu belirlenen okul ve kursların kapatılmasının önüne geçildi. Polis Vazife ve Selahiyat Yasası’nda yapılan değişiklikle de öğrenci yurtlarında ve eklentilerinde polis ve jandarmanın arama yapması hükmü kaldırıldı.
- ALEVİLERE AKP ABLUKASI – Genel müdürlük bünyesinde cemevleri ve enstitüler kurulacak, çalışanları devlet memuru olacak. Çalışmaları başlatan Alevi kökenli AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, netleşen bir proje olmadığını, ancak haksız yere eleştirildiklerini savunarak “Geleneği bizden öğrenenler, bize öğretmeye kalkmasınlar” dedi. Amaçlarının bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek olduğunu savunan Çamuroğlu, kendisini eleştiren Alevi örgütlerine de yanıt verdi.
- RUSYA İÇİN YENİ TEHDİT: ‘DA’ – Moskova yönetimi Fethullah Gülen cemaatinin Rusya’daki yeni çabalarını da yakın takibe aldı. Tolerans Vakfı Başkanı Mustafa Kemal Şirin’in Eylül 2003 tarihinde Rusya Federasyonu’na girişinin yasaklanmasının ardından Moskova yönetimi Rusya ve Orta Asya Cumhuriyetleri’nde etkinliğini artırmaya başlayan Diyalog Avrasya Platformu’nu yakın takibe aldı.
25 Kasım
- ALEVİ ÖĞRENCİLERE VEKİL SORGULAMASI – AKP’liler, dinci baskı nedeniyle okullarını değiştiren 4 kızın ‘ifadesini aldı’. Kamuoyunun tepkisini çeken olaya adı karışan kızlardan birinin babası olan Cafer D, önceki akşam aralarında AKP Milletvekili Üskül’ün de bulunduğu bir grup AKP’linin kırmızı plakalı dört araçla köylerine geldiğini belirtti. Üskül’ün kızları ayrı bir odaya alarak sorguladığını anlatan Cafer D, bu sırada ailelerin odaya alınmamalarına tepki gösterdi. Cafer D, Üskül’ün “Gazetecilerle konuşmayın” diyerek baskı kurmaya çalıştığını öne sürdü. Okula kayıt yaptırırken kızının oruç tutup tutmadığının sorulduğunu belirten Cafer D, “Aleviyim diyemedim. ‘Kızım rahatsız, guatrı var’ dedim. Öğretmen de ‘Bir şeyi yok, oruç tutar’ dedi” şeklinde konuştu.
- CAMİYE YARDIM PARASI – Adana’da bazı derneklerin “camiye minare yaptırma”, “imam hatip öğrencilerine yardım” ve “erkek yurdunun ihtiyaçlarını karşılama” gibi gerekçelerle okullarda yardım topladığı belirtiliyor. Nereye harcanacağı belli olmayan paraların öğrenciler üzerinden sağlanmasına tepki gösteren sendikalar, yardım toplama amacıyla dernek yetkililerinin okullara girip çıkmasının da sakıncalı olduğunu vurguladı.
- AKP’NİN AÇILIMINA ALEVİLER TEPKİLİ – AKP’nin “Alevi açılımı” Aleviler arasında kaygıya yol açtı. Alevi önderlerinin kuşkuyla yaklaştığı açılım içtenlikli bir çözüm arayışından çok, AB zorlamasının ürünü olarak değerlendirildi. Sorunun kamuoyu önünde tartışılarak çözüme kavuşturulması gerektiğini belirten Aleviler, Türkiye’de tarikatların meşrulaştırılmasına Alevi toplumunun alet edilmesine tepki gösterileceğini belirttiler.
- KÖŞK FRENİ DE KALMADI – CHP lideri Baykal, terörün kökünü kazıyamayan AKP hükümetinin, yargı ve eğitimi tarikatlaştırdığını söyledi. Baykal, “Cumhurbaşkanlığı freni de ortadan kalktığı için yargı siyasallaştırılıp tarikatlaştırılacağı gibi üniversiteler de, YÖK’ün yapısı da değişecek” dedi.
26 Kasım
- ‘HELAL’ KAPİTALİZM – İslami usullere uygun gıdayla başlayan “helal ekonomisi”, rujundan, oyuncağına, turizminden perakende zincirine kadar şeriat merkezli kendi “serbest piyasa” ekonomisini yarattı. Hacmi 2.1 trilyon dolara ulaşan helal endüstrisinin her yıl 500 milyar dolar büyümesi bekleniyor. Sektörün en hızlı büyüyen kollarından biri ise yıllık 560 milyon dolarlık bir Pazar oluşturan “helal kozmetik ürünleri.” Türkiye’de de TSE bünyesinde 2005’te başlatılan “Helal Gıda Standardı” çalışmaları kamuoyundaki tepkilere karşın halen sürerken bu ayın başında Malezya merkezli Dünya Helal Forumu, İstanbul’da da bir toplantı düzenledi. Dış Ticaret Müsteşarlığı eczacılık, kozmetik ve sağlık alanındaki ihraç ürünlerine “helal sertifikası” verme çalışmalarına başladı.
- KUZEY IRAK İKNA EDİLMİŞ – Dışişleri Bakanı Babacan, AKP’nin Kızılcahamam kampında Kuzey Irak yönetiminin terörle mücadele konusunda Türkiye’nin yanında olması için ikna edildiğini belirterek, “Artık terörle mücadelede Türkiye ile birlikte hareket ediyorlar” dedi. Bazı Güneydoğulu milletvekilleri, Kuzey Irak’a operasyonun macera olacağı mesajını verdiler. Bölge milletvekillerine kızan Başbakan Erdoğan, “Soyut konuşmayın, somut öneriler getirin” dedi.
- BULMACAYLA ORDUYA HAKARET – Danıştay üyelerine yapılan saldırıda “hedef gösterdiği” iddia edilen Anadolu’da Vakit gazetesi, dün yayımladığı sayısında bulmacayla dikkat çekti. Aralarında Genelkurmay Başkanı Büyükanıt ile Kara Kuvvetleri Komutanı Başbuğ’un da bulunduğu bazı komutan fotoğraflarının bulunduğu bulmacanın soruları yanıtlandığında şifrenin “Siz kral değilsiniz” olduğu görüldü.
- TEKMEDEN SONRA KURŞUN – İstanbul’da polis tekmesiyle can veren yurttaşın ardından İzmir’de de ‘dur’ ihtarına uymayan 20 yaşındaki genç tek kurşunla öldürüldü.
- KADINA ŞİDDET’E İSYAN – Kadıköy ve Taksim’deki gösterilerde kadınlar dayanışmaya çağrıldı. Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelen Emekçi Kadınlar Derneği üyeleri, “Hayatımıza artık kendimiz karar verelim” dediler.
27 Kasım
- AKP’NİN CUMA ISRARI – Muhalefet ve medyayı susturmak isteyen iktidar partisinden bildik ses. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, milletvekillerinin 10 gün izin yapması ve günlük çalışma saatlerinin uzatılarak Cuma gününün tatil olmasını önerdi. Salı, çarşamba ve Perşembe günleri çalışma süresinin iki saat uzatılmasının öneren Bülent Arınç Cuma gününün tatile eklenmesini istedi. Muhalefet sözcülerinin konuşma süreleri ve önerge sayısının sınırlandırılmasını da öneren Arınç, kulislere gazeteciler dahil olmak üzere ziyaretçi alınmamasının istedi. Kızılcahamam kampında tüzük değişikliği yapılması gerektiği konusunda görüş birliğine varıldı.
- YARGI KUŞATILIYOR – AKP’nin yasa teklifine göre, hâkim ve savcıların sözlü mülakatını yapacak 7 kişilik komisyondan 5’i Adalet Bakanı’nın emrindeki bürokratlardan oluşuyor. Resmi rakamlara göre, Türkiye’de 14 bin 694 hâkim ve savcı kadrosu bulunuyor. Bu kadroların 10 bin 632’sinin ataması yapılmış durumda. Boş bulunan hâkim ve savcı kadrosu ise 4 bin 62.
- NAMAZ AYARI – Cumhurbaşkanı Gül’ün ikinci sıradan atadığı ilk rektör olan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Fazıl Tekin Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi dersinin sınavını Cuma gününden perşembeye aldı. Öğretim görevlileri, “Sınav Cuma saatine denk geliyordu. Perşembeye alınarak öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin Cuma namazına gitmesi sağlandı” değerlendirmesini yaptı.
- POLİSİN TUTUMU TBMM’DE – Son günlerde güvenlik güçlerinin yurttaşlara karşı ölçüsüz güç kullanımına ilişkin arka arkaya yaşanan olaylar TBMM’ye taşındı.TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyelerinden CHP’li Ahmet Ersin sorunların sadece polisin eğitim eksikliği lie açıklanamayacağını vurgulayarak “Hem zihinsel, hem fiziksel yorgunluk var. Siyasi kadrolaşma ve cemaat kadrolaşması da var” diye konuştu. Nijeryalı sığınmacı Festus Okey’in ölümüne neden olan Beyoğlu Asayiş Büro Amirliği’nde görevli polis memuru Cengiz Yıldız, göçmenlere ve Doğulu yurttaşlara yönelik suçlayıcı ifadelerle savunma yaptı.
- SORGULAMA YAPMADIK İDDİALARI İNCELEDİK – CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Amasya’daki sorgulama” haberlerini TBMM gündemine taşımıştı. İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, dün yaptığı yazılı açıklamada Amasya’da Alevi öğrencilere “sorgulama yapıldığı” haberlerine tepki gösterirken “Sorgulamadık, öğrencilere ‘dini baskı’ yapıldığı iddialarını incelemek üzere Amasya’ya gittik, alt komisyon rapor hazırlıyor” açıklamasının yaptı. Alt komisyonun sadece AKP’li milletvekillerinden oluşması, hiçbir muhalefet temsilcisinin bulunmaması ise dikkat çekti.
- GÜLEN’E DESTEK – Avustralya’da faaliyetlerini günden güne çoğaltan Gülen cemaatine hem Avustralya hükümeti hem de AKP desteğini arttırıyor. Cemaat, adamlarını sorunsuz Avustralya’ya sokarken, AKP de diplomatlara cemaate destek vermesi konusunda baskı uyguluyor.
28 Kasım
- DIŞİŞLERİ GERGİNLİĞİ – Babacan’ın kritik merkezlerde görevlendirmek üzere danıştığı isimleri Gül uygun görmedi. Dışişlerinin belirlediği isimlerin soğuk karşılanması ve yeni büyükelçiler kararnamesinin gecikmesi birçok önemli başkenti büyükelçisiz bıraktı. Sıkıntı nedeniyle bakanlığın Irak ve Ortadoğu gibi kritik birimlerinin çalışmaları kilitlendi. Dışişleri’nin Atina için sürpriz bir isim önerdiği ancak Gül’ün Rafet Akgünay’ı istediği bilgisi sızdı. 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in MGK Genel Sekreteri olmasını istediği Berlin Büyükelçisi İrtemçelik’in merkeze alınması da kesinleşti.
- GİZLİ ANLAŞMAYI AÇIKLA – Baykal, Bush’un ve K. Iraklı yetkililerin bildiği konuların Türk halkından saklandığını belirtti. CHP lideri Baykal, Başbakan Erdoğan’ın “Mahrem anlaşmalar ilan edilemez” dediğini dikkat çekerek “Şimdi anlaşılıyor ki Başbakan artık ağzındaki baklayı çıkarılma noktasına gelmiştir” dedi. Türkiye’nin geleceğini belirleme hakkının Başbakan’ın tekelinde olmadığını söyleyen Baykal, anlaşmayı her yurttaşın öğrenme hakkı olduğunu vurguladı.
- MEB EVRİME KARŞI – Adnan Hoca ekibi Milli Eğitim Müdürlüğü izniyle okullarda evrim karşıtı konferans veriyor. Darwin’le amatör biyolog diye alay ediliyor. Adnan Oktar’a yakınlığıyla bilinen Milli Değerler Vakfı, Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yaptığı başvuru ile Oktar’ın yakın çevresinden Turgut Aksu’nun okullarda çevre konferansı vermesi için izin istedi. Müdürlük ve valiliğin izniyle konferans vermeye başlayan Aksu’nun çevreden çok evrim teorisini çürütmeye çalıştığı ve Darwin’le alay ettiği bildirildi.
- AİHM’YE TÜRBANI SAVUNAN ADAY – Türkiye’yi temsil eden yargıç Rıza Türmen’den boşalacak göreve Prof. Dr. Ruşen Ergeç, Prof. Dr. Işıl Karakaş ile Doç. Dr. Ali Ulusoy’un aday gösterilmesi kararlaştırıldı. Ulusoy, AİHM’nin türban kararını eleştirmişti. Karakaş ise 16-17 Kasım’da Fethullah Gülen’in onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın düzenlediği Abant Platformu’nda sunum yapmıştı.
29 Kasım
- ÜSKÜL SUSTURMAYA ÇALIŞTI – Okulda dinci baskı gören Alevi kız öğrencilerin aileleri AKP’li komisyon başkanını yalanladı. Amasya’da “Kızları sorgulamadıklarını, sadece iddiaları incelediklerini” söyleyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Üskül’e aileler tepki gösterdi. Milletvekilleriyle görüştükten sonra çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu ve suçluluk duygusuna kapıldıklarını anlatan Ş.D’nin babası Cafer D, “Sorun çözmeye değil de bizi susturmaya gelmişler” dedi.
- ABD PLANI UYGULAMADA – Başbakan Erdoğan’ın “Mahrem anlaşmalar ilan edilmez” açıklaması ve ABD Büyükelçisi Wilson ile 2 Kongre üyesinin Kürt kökenli siyasetçilerle yaptığı toplantıda nabız yoklaması, “Ortadoğu’da sınırların yeniden çizilmesini öngören plan uygulanmaya başladı” yorumlarına neden oldu.
- KÜRTLERLE DİYALOG BASKISI – Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmelerin görünmeyen yüzünde ciddi bir petrol pazarlığının yapıldığı da ortaya çıktı. AKP hükümetine “Kürt yönetimini görmezden gelirseniz, petrol denkleminden de dışlanırsınız” mesajı veren ABD, yeni Kürt planı çerçevesinde Kerkük-Yumurtalık hattının bir an önce sorunsuz olarak faaliyete geçirilmesini istedi. ABD bunun karşılığında PKK’nin Türkiye’ye yönelik terörist faaliyetlerinin engelleneceği güvencesini verirken, bunu da yine Barzani aracılığı ile yapacağı görüşünü iletti. Böylece, hem Türkiye’nin terör ile mücadelede beklentilerinin karşılanması, hem Barzani’nin Ankara karşısında meşruiyetinin sağlanması amaçlandı.
- ÇOCUKLU AİLEYE YÜKSEK ÖDEME – Vergi iadesinin yerini alan asgari geçim indirimi yıl başında ücretlere yansımaya başlayacak. Ödemede ücretlinin maaşı değil, medeni durumu ve çocuk sayısı baz alınıyor. Eşi çalışmayan iki çocuklu bir ücretlinin aylık net maaşına 64.5 YTL eklenecek. Yeni sistemde, bekâr bir asgari ücretli maaşının dışında yıllık 516 YTL 37.5 kuruş alacak.
30 Kasım
- · TÜRKİYE BOP’A YARDIMCI – Ross Wilson, Türkiye’nin bölünmüşlüğünü gösteren haritalarla ABD’nin resmi siyasetinin uzaktan yakından ilgili olmadığını vurgularken, Büyük Ortadoğu Projesi’nin hedefinin de sınırları değiştirmek değil, bölge ülkelerinde demokrasiyi geliştirmek olduğunu savundu. Büyükelçi, Türkiye’yi bu projede hedef ülke değil, bölgede demokrasinin geliştirmesinde yardımcı ülke olarak gördüklerini, Türkiye için ılımlı İslam gibi bir projelerinin olmadığını söyledi. Ankara’daki yemekli toplantıları “oluşan hava” nedeniyle ertelediğini belirten Büyükelçi Wilson, ABD Başkanı Bush’un PKK ile mücadele konusunda açık bir taahhütte bulunduğunu anımsatarak, “Biz Türkiye’yle çok yakın çalışıyoruz. Bizim gizli bir gündemimiz olmadığından da emin olabilirsiniz” dedi. Wilson, açıklanmayan Erdoğan Bush görüşmesinin tutanaklarının da Ankara’ya sorulması gerektiğini belirtti.
- · ASKERİ ANLAŞMA – Türkiye’de Kürt kökenli milletvekilleri ve öldürülen bir PKK’linin annesiyle görüşen ABD Kongresi üyesi Chris Shays’in, ülkesine “Irak hükümetine danışarak, Kürt bölgesel yönetimi ile kuvvetlerin statüsüne ilişkin anlaşma yapma” önerisinde bulunduğu öğrenildi. Shays, Türkiye’nin olası bir sınır ötesi operasyonunu değerlendirirken “Türkiye, operasyon yaparsa benim bununla bir sorunum olmaz” demişti.
- · ‘KORSAN YASA ÇIKARILIYOR’ – AKP’nin “yandaş yargı” planının önünü açan hakim ve savcıların atanmasıyla ilgili yasa önerisine CHP’nin koyacağı muhalefet şehri beklenmeden Adalet Komisyonu raporu bastırıldı. CHP grup başkanvekilleri “Eşkıya dün gece (önceki gece) hukukçu kimliğiyle parlamentoya inmiştir. Korsan yasa çıkarmak istiyorlar” sözleriyle iktidar partisi AKP’yi hedef aldı. Kemal Anadol, “İktidar hakim ve savcıları mülakat oyunlarıyla seçerek ülkede bir sivil darbe yapmaya hazırlanıyor. Aday, kendilerinden değilse mülakatta devre dışı bırakılacak, hakim ve savcılar AKP iktidarının memuru haline getirilecektir. Suçluların telaşı içindeler. Hukuku, içtüzüğü paspas yapıyorlar. Bu evrak yok hükmündedir” dedi.
- · SANATA ‘MAHALLE’ BASKISI – Pendik’te belediyeye ait sergi salonunu kiralayarak sergi açmak isteyen ressam ya da heykeltıraş, “eserlerini yerel ahlak kuralları”na göre yapmak ve eserlerini sergilemeden beş gün önce belediye yetkililerine göstermek zorunda. Sanatçılar sergi açılışlarında verecekleri kokteylde alkollü içki ikram edilmeyeceğini de belediyeye imza karşılığı “taahhüt” ediyorlar.
- · ÜSKÜL’ÜN TUHAF SAVUNMASI – Amasya’da dinci baskı nedeniyle okullarından ayrılmak zorunda kalan Alevi kızlarla görüşen AKP’li Zafer Üskül, okula dini baskı değil, arkadaş baskısı olduğunu öne sürdü. Ramazanda okulda yemek çıkmamasıyla ilgili soruyu “öğrencilerin bir bölümünün yemek çıktığı zaman bile köylerinden yemek getirdiklerini” söyleyerek yanıtlayan (!) Üskül, 7-8’erli gruplar halinde kılınan namazların da toplu namaz sayılmayacağını savundu.
- · AKP’NİN GÖZÜ İLKÖĞRETİMDE – Karşıyaka’daki Petkim Latife Hanım İlköğretim Okul öğrencilerine üzerinde parti amblemi, içinde de diş fırçası bulunan torbalar dağıtıldı. Eğitim-Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Ziya Kanya, olayın hoş görülemeyeceğini belirterek, “Böyle bir olguyu kabul etmiyoruz. Yaşanan olayı, AKP’nin kaynakları pervasız biçimde kendi lehine kullanması olarak değerlendiriyoruz. AKP, suçüstü yakalanmıştır” dedi.
- · POLİS KORKUTUYOR – Polis yetkilerini genişleten “Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu”nda haziran ayında yapılan değişikliklerden sonra rat arda gelen ve son olarak İzmir’de Tursun’un dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulmasıyla polis şiddeti ve mevcut yasa yeniden ülke gündemine oturdu. Yasanın değişmesinin ardından, 6 kişi polis tarafından açılan ateşle öldürüldü.