01 Nisan 2006

Mart – 2007′ de TÜRKİYE TABLOSU

ile Hami KARSLI

(Olaylar, oluş tarihleriyle değil, basında yayınlanış tarihiyle verilmiştir. Büyük harflerle yazılan haber başlıkları ve haber metinleri gazetelerden olduğu gibi alınarak aktarılmıştır.)

 

 

                      (Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)

 1 Mart

 

  • ·        RİCE ‘ALIŞTIRIYOR’  –  Barzani’nin, “Türkler,  bağımsız Kürdistan fikrine alışmalı” sözlerinden sonra Rice, PKK’den bahsederken “Türkiye ile Kürdistan arasındaki sınırda faaliyet gösteren PKK, Türkiye içlerine saldırılardan sorumlu” dedi. Rice, Kürtlerle Türkler ve Irak hükümeti arasındaki görüşmelere ABD’nin yardımcı olduğunu belirtti. Ulusal İstihbarat Direktörü McConnell ise bağımsız Kürdistan’ın kurulması durumunda Türkiye’nin savaşacağını öne sürdü.

 

  • ·        DTP’NİN HEDEFİ KUVAYI MİLLİYE –  DTP kongresinde yeniden genel başkan seçilen Türk, seçim stratejisini de açıkladı. Türk, Kuvvayı Milliyeci mantığa ve devlet adına ortaya çıkan çetelere karşı birlikte durmamız gerekiyor. Bizim seçim stratejimiz de bu” dedi. İstiklal Marşı’nın okunmadığı kongrede Atatürk posteri de yoktu. “Sayın” diye hitabedilen Abdullah Öcalan’ın affedilmesi, PKK’ye siyaset yolu açılması istendi. Zana ve eski DEP’liler PM’ye seçildi.

 

  • ·        ŞERİAT YANLISI EYLEM – Aralarında Mazlum-Der, AKABE, Boğaziçi Üniversitelileri Derneği, Türkiye Yazarlar Birliği ve İnsani Yardım Vakfı’nın da bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşu yöneticisi ve üyelerinin, devlet içindeki tarikatçı yapılanmayı engellemek için gerçekleştirilen 28 Şubat sürecini protesto etmek için Beyazıt Meydanı’nda düzenlediği gösteri şeriat yanlısı eyleme dönüştü. “Darbeciler yargılansın, gasp edilen haklar iade edilsin” pankartıyla meydanda toplanan ve sık sık “tekbir” getiren grup, yeşil bayraklar açtı.

 

  • ·        GREVİN FATURASI EŞEKLERE – Mardin’de 420 işçinin 21 milyon liralık alacakları ve maaşlarının önemli bir bölümünün kesilerek ödenmediği gerekçesiyle başlattığı grev, iki haftayı buldu. Mardin’de belediye işçilerinin başlattığı grev nedeniyle kentte biriken çöplerin faturası eşeklere kesildi. AKP’li Başkan Metin Pamukçu, grevdeki işçilerin çöp taşımak için kullandıkları 39 eşeğin yemini kesti. 10 gündür aç olan eşeklerin ölmemesi için hayvansever kuruluşlardan yardım istendi.

 

  • ·        ASGARİ ÜCRETLİ YOKSUL –  Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, boşandığı eşi Güllü Ö’ye, asgari ücretle işe girdiği gerekçesiyle ödediği nafakanın kaldırılmasını isteyen Enver Ç’nin açtığı davada asgari ücretin yoksulluğu ortadan kaldırmadığına hükmederek nafakanın devamına karar verdi. Böylece asgari ücretlilerin yoksul sayılması en yüksek mahkeme kararıyla hükme bağlanmış oldu. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de nafakanın kaldırılması istemini reddetmişti.

 

  • ·        ÇAY OCAĞINDA 114 SİGORTALI GÖSTERİLMİŞ – SSK Gaziantep İl Müdür Vekili İhsan Doğan, kentte 2 bin 500 kişinin sahte belgelerle SSK’li olduğunu belirlediklerine dikkat çekerek “Bir çay ocağında 114 kişi sigortalı gösterilmiş” dedi.

 

  • ·        FREDOM HOUSE’DAN AKP’YE TEPKİ –  Merkezi ABD’de olan bağımsız sivil toplum örgütü Fredom House, Kanaltürk televizyon kanalına yönelik baskıdan dolayı AKP hükümetini sert  bir dille eleştirdi.

 

  • ·        KAYNAĞI OLMAYAN TOPRAĞIN ZÜĞÜRT BEKÇİLERİ DEĞİLİZ – ASAM (Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi) Genel Koordinatörü Necdet Pamir, Türkiye’nin petrol arama konusunda “havla yapacak” potansiyele sahip bulunduğunu, linyit potansiyelinin 3’te 2’sinin, su potansiyelinin ise 4’te 3’ünün beklemede olduğunu söyledi.

 

  • ·        YARGI DA TEHDİT ALTINDA – Baykal, AKP’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra HSYK’ye el atacağını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın Cumhuriyet’i hedef alan açıklamalarına tepki gösteren Deniz Baykal, AKP liderinin ‘alıştırma’ siyaseti yaptığını söyledi. AKP’nin hâkim ve savcı atamalarına müdahale hazırlığı  içinde olduğunu belirten Baykal, bu soruna kendileri dışında hiçbir siyasi partinin tepki göstermemesini eleştirdi.

 

  • ·        TBMM’DE SAHTE OY SKANDALI YARGIYA TAŞINIYOR – CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, TBMM’de “torba yasa” olarak anılan ve ithal doktor yolunu açan tasarının görüşmeleri sırasında kullanılan sahte oy pusulalarının yok edildiğine dikkat çekerken “Bunu gerçekleştirenler ve göz yumanlar hakkında TBMLM Başkanlığı’nın harekete geçmemesi durumunda cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

 

  • ·        DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 4 ARTTI – Bu yılın ocak ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.5 artarak 6 milyar 492 milyon dolar, ithalat yüzde 18.3 artışla 9 milyar 631 milyon dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verilerine göre, aynı ayda dış ticaret açığı ise yüzde 4.3 oranında artarak 3 milyar 138 milyon dolara yükseldi.
     

 

 2 Mart

 

  • SEÇİM UZLAŞMA İÇİNDE OLMALI – “Cumhurbaşkanlığı’nın uzlaşma ve uzlaştırma makamı” olduğunu belirten TÜSİUAD Başkanı Yalçındağ ile YİK Başkanı Koç, Köşk için tüm kesimlerin mutabakatının şart olduğunu söyleyerek gerilim yaratılmamasını istediler.
  • YANIT GECİKMEDİ – Genelkurmay’dan Erdoğan’a: Büyükanıtı’ın sözleri kişisel değil TSK’nin görüşüdür. Büyükanıt’ın Kürt liderlerle görüşmeyeceği yönünde ABD’de yaptığı açıklamanın kurumsal olamayacağını ileri süren Başbakan’a, Genelkurmay’dan yanıt geldi.
  • PİYASALARDA YÜKSEK GERİLİM – İlk dalgayı küresel ölçekte hisseden İMKB, Erdoğan-Büyükanıt tartışmasıyla sert bir düşüş daha yaşadı. İkinci seansta 2 bin puana yakın düşen endeks, 39 bin588 puandan kapandı. Dolar, 1.44 YTL’ye kadar çıktı.
  • ABD SÖZCÜLERİ GİBİ KONUŞUYOR – 7. Cumhurbaşkanı Evren’in, Türkiye’nin eyalet sistemi ile yönetilmesinin doğru olacağı yönündeki sözleri geniş yankı buldu. CHP’li Topuz, “Evren şimdiye kadar darbe de dahil ABD ne istediyse hep onu yaptı” dedi. Başbakan Yardımcısı Şahin, üniter yapının tartışılmasını doğru bulmadığını belirtti. Demirel, üniter yapının gevşetilmesi durumunda büyük sıkıntıların yaşanacağına dikkat çekti. DYP lideri Ağar ise üniter yapıdan yana olduğunu, ancak tartışmaya “bir şey diyemeyeceğini” kaydetti.
  • YOLSUZLUĞU ARAŞTIRAN GİDİYOR – Gebze’deki akaryakıt kaçakçılığının üzerine giden Gümrük Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Üzer de görevden almalara eklenen üçüncü bürokrat oldu. Başmüfettiş Üzer, “kaçakçılığa yardımla” suçlanan bürokratların Yüksek Disiplin Kurulu toplantısına katılmasına karşı çıkmıştı.
  • BEYAZ UYARI – Sağlık çalışanları, hükümetin sağlık politikalarını eleştirmek amacıyla öngördükleri “Beyaz” eylemleri başlattı. Haydarpaşa’daki Kadıköy Merkez Sağlık Ocağı’nda toplanarak Tıbbiye Caddesi’nden Kadıköy’e yürüyüş yapan sağlık çalışanları, “Sağlık ocakları kapatılamaz”, “Sağlıkta yıkım durdurulsun” şeklinde sloganlar attı, çeşitli dövizler taşıdı. İskele Meydanı’nda kurulan “Sağlık Çadırı” nın önünde toplanan grup adına konuşma yapan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, hükümetin sağlıkta dönüşüm politikalarıyla ilgili itirazlarını 4 yıldır dile getirmelerine karşın herhangi bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Gürsoy, sorunları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla ülke genelinde eylemler yapacaklarını bildirdi.
  • EMEKLİ SUBAYLARDAN LAİKLİĞE VURGU – Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Genel Merkez Yönetim Kurulu, 3 Mart 1924 tarihinin, hilafetten çağdaşlığa doğru atılan temel adımın ve laikliği yaşam tarzı olarak kabul eden Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerinin başlangıcını oluşturan gün olduğunu belirtti.
  • AKP’NİN TÜRBAN PLANI – Erdoğan ‘söz vermedik’ derken Başbakanlık ‘çalışmaların sürdüğünü’ belirtiyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, türban yasağının kaldırılması için söz vermediklerini belirtirken Başbakanlık’ ta yasağın kaldırılması için çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Başbakanlık’ tan  TBMM Dilekçe Komisyonu’na gönderilen yazıda, “Hükümetimizin kendi yaşam alışkanlıkları ve gelenekleri içerisinde farklı giyim tercihleri olan bireylerin yakınmalarının ortadan kaldırılması yönündeki çalışmaları sürmektedir” denildi.
  • HATAY’DA HUZURSUZLUK – Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki uygulamalar kent halkını ikiye böldü, rektör zaman istiyor. Hatay’da üniversitedeki kadrolaşmayla ilgili hem yerel basında hem siyasi arenada dosyalar savaşı yaşanıyor. Karşılıklı suçlamalar hem üniversiteyi hem de etnik ve dinsel duyarlılıkları olan Hatay’ı yıpratıyor. Üniversitede geçmişteki gerici örgütlenmeden büyük sıkıntı çeken yöre insanı, Rektör Canda’ dan çağdaş uygarlık yolunda yönetim anlayışı, duyarlılık ve atılım bekliyor.

 3 Mart

 

  • RTÜK’TEN BASKI – Cumhuriyet Gazetesi’nin “Tehlikenin farkında mısınız?” reklamları AKP’yi rahatsız etti. Fethullah Gülen’i korumak için harekete geçen Daire Başkanı Öztürk Cumhuriyet gazetesinin reklamlarını yayımlayan kanalların cezalandırılmasını istedi.
  • EVREN’E İNCELEME BAŞLATILDI – Evren’in “Türkiye 8 eyalete bölünebilir” şeklindeki sözlerinin, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 302. maddesine göre suç oluşturduğu konusundaki duyuruları dikkate alan Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı üzerine soruşturma başlattı. Başsavcı Yurtseven, “İlgili birimlere talimatı verdim, inceleme başlattık” dedi. Soruşturma sonrasında suç unsuru bulunursa, Evren hakkında “bölücü örgüte destek verme, devlete ihanet ve devleti bölme” suçlarından dava açılabilecek.
  • DTP’DEN NEVRUZ TEHDİDİ – DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın zehirlendiği iddialarının, İmralı’ya gönderilecek bağımsız bir hekim heyetince araştırılmasını istedi. Tuğluk, Öcalan’ın zehirlendiği iddialarının doğrulanması durumunda Türkiye’yi “büyük tehlikelerin bekleyeceğini” söyledi. Basın mensuplarının “Türkiye’yi tehdit mi ediyorsunuz?” sorusu üzerine Tuğluk, Öcalan’ın Kürt halkı üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olduğunu belirtti.
  • FATURA GENEL MÜDÜRE KESİLDİ – İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, Şirinevler’de 5 yaşındaki Dilara Dumrul’un rögara düşerek yaşamını yitirmesi üzerine görevinden alındı. Bölgedeki çalışmayı yürüten yüklenici firma MVM Turizm ve Ticaret Limited Şirketi’nin sözleşmesi feshedildi. Kocaeli’nde de  2.5 yaşındaki Tuğçe Özbilgili’nin bir evin bahçesinde oyun oynarken fosseptik çukuruna düşerek can vermesi olayı ile ilgili evin sahibi hakkında soruşturma başlatıldı.
  • ERDOĞAN ISRARI PİYASAYI ÇÖKERTİR –  Ata Yatırım Araştırma’nın dün açıklanan “2007 Stratejileri Raporu”nda, seçim yılı olması nedeniyle politik risklerin artacağı 2007’nin, yatırımcıları oldukça zorlayacak bir dönem olacağı belirtilerek Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde adaylığını koymakta ısrar etmesi durumunda piyasalardaki olumsuz havanın artacağı kaydedildi.
  • TSK’Yİ YIPRATMA ÇABASI – Türkiye’nin Irak politikasında “Kurumsal görüşü biz açıklarız” diyerek Türk Silahlı Kuvvetleri’ni (TSK) bir anlamda yok sayan Başbakan Erdoğan, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Genelkurmay’a karşı farklı bir politika izliyor. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Erdoğan’ın, TSK’nin zayıflatılmasından “medet umduğunu” ve “mağduru oynayarak bir yerlere gelmeye çalıştığını” söyledi.
  • IRAK’TA DEVLET POLİTİKASI RAFA KALKTI – AKP hükümetinin Kürt gruplar ile görüşülmesi konusundaki ısrarcı tavrı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Yapılan açıklamalar ve AKP’nin önde gelen isimlerinin Kürt Lider Mesud Barzani’nin alt kadrosu ile yürüttüğü temaslar, AKP hükümetinin Türkiye’nin resmi devlet politikası dışında hareket etme çabası içinde olduğunu gösterdi.
  • ELEŞTİRİYE TAHAMMÜLLERİ YOK – Mersin’de incelemelerde bulunan TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun AKP’ li üyeleri hükümetin Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yaptığı değişiklikleri eleştiren Mersin Barosu Başkanı İsa Gök ile tartıştı. AKP’ liler, Gök’ü ‘şov yapmakla’ suçlayarak Mersin Barosu’nu terk ettiler.
  • METRODA TOPLU NAMAZ – Ankaray- Metro Kızılay İstasyonu’nda Cuma günleri öğle saatinde ortaya çıkan manzara, Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinin hangi noktaya geldiğini gösteriyor. Kızılay yakınlarında Maltepe ve Kocatepe camilerinin bulunmasına karşın yüzlerce kişi koridorlarda toplu namaz kılıyor.
  • ENFLASYON ÇİFT HANEYE ÇIKTI –  Enflasyon  şubat ayında beklentileri aşarak yeniden çift haneye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın şubat ayında, tüketici fiyatlarının yüzde 0.43, üretici fiyatlarının yüzde 0.95 arttığını açıkladı. Şubat ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’ de yüzde 10.16, ÜFE’ de yüzde 10.13 oldu.

 4 Mart

 

  • AKP YARGIYI ZAYIFLATIYOR –  Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, bugüne kadar hiçbir hükümetin yargıyı bu kadar yönlendirmeye çalışmadığını belirterek AKP’ ye yargı ile oynamanın hiçbir iktidara “hayır getirmediği” uyarısında bulundu. Özok, hukuka saygılı yaklaşan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan tedirgin olan AKP iktidarının, bu nedenle Yargıtay’a üye seçmediğini öne sürerek “İktidar, tarafsız yargıyı yıpratıp zayıflatmak istiyor” dedi.
  • İLK TEMAS KURULDU – Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kürdistan Demokratik Partisi’nin lideri Barzani’nin en yakın adamı olarak bilinen Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüştü. Görüşmenin, Kuzey Irak’taki Kürt  liderlerle görüşme konusunda hükümet ile Genelkurmay arasında yaşanan gerginliğin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.
  • BİR FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA ŞİİRİ – (Dağlarca gibi şairlerin dizelerle çizdikleri tablolar, sayfalarca yazıdan daha etkili ve anlamlı oluyor. İşte Mart-2007’ de Türkiye…)

                                               Karanlık Yapı

 

“Vurmuş dağlara dağlara ışığı / Belli olmuş uzağı yitmişliğinden / Düşünür bizi / Gece aşağıda //   Üstlerden büyür Samanyolu / Bir sevgiye benzer / Başka bir sevgiye benzerken / gece aşağıda //   Bağışlar öldürmüşü / çalanı yalan söyleyeni kaçanı / Toprağa çiğ düşmeden / gece aşağıda //  Bir eski savaş alanında korkunç / Bir ayrılıkta upuzun / Neler soyunur neler / gece aşağıda //   Nice yorgun olursa olsun yercek / Yükünden yeşilinden / Uyutur böceği otu / Gece aşağıda”

 

  • TARIMDAÇÖKÜŞ SÜRECİ – DSP lideri Sezer partisinin düzenlediği sempozyumda, sıkıntılı bir dönem yaşandığını söyledi. Ülkenin en önemli sorununun işsizlik ve yoksulluk olduğunu belirten Zeki Sezer yaptığı konuşmada, “Türkiye, diğer alanlarda olduğu gibi tarımda da dışa bağımlı hale geliyor” dedi.
  • AKP’NİN ATAMA REKORU – Hükümet, 4 yıl boyunca 18 bakanlığın yönetim kadrosunda 12 bine yakın değişiklik yaptı. Partiye yakın 5 bin kişiyi üst düzey kadrolara atayan AKP, 7 bine yakın idari personeli de görevden alarak başka yerlere gönderdi.
  • GELİR KAYBI 51 MİLYAR YTL –  ATO’dan  “Kayıt Dışı 2007” raporuna göre yüzde 30’lar düzeyinde seyreden kayıt dışılığın bu yılki zararı 32 milyar YTL’ si vergi, 19 milyar YTL’ si prim kaybı olmak üzere 51 milyar YTL.
  • BUNUN ADI YIKICILIKTIR – MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eyalet sistemi öneren eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren’e tepki göstererek “Bunun adı yıkıcılıktır, suçtur” dedi.

 5 Mart

 

  • EVREN PROJELERİ – 12 Eylül darbesi döneminde hem Türkiye hem de Kıbrıs için planlar yapılmış. 1981’de Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etütler Başkanlığı’nca hazırlanan raporda, halkın Ankara’ya güvenini kaybettiği ve 67 il merkezinde millet meclisi kurulması öneriliyor. Raporda Kıbrıs’ın dörde bölünerek Girne’nin Türkiye’ye, Baf’ın Yunanistan’a bağlanması, kalan topraklarda Türk-Rum Federe Devleti’nin kurulması var. Benzer bir teklifin 1992’de “Bölge Parlamentolarının Kurulması Hakkındaki Kanun Teklifi” adıyla TBMM’ye sunulduğu ortaya çıktı. Alınak’ın 1992’de SHP milletvekiliyken TBMM Başkanlığı’na sunduğu yasa teklifinde bölgesel parlamentolar kurulması isteniyordu. Alınak, bölgesel parlamentoların bölgenin kamuya ait yer altı ve yerüstü kaynaklarını kullanmasını da önermişti.
  • GÜLEN’E GÖRE CENNETLİK – Son açıklamalarıyla eleştirilere hedef olan Evren, Gülen’e göre cennetlik bir devlet adamı. Gülen, 2 yıl önce yapılan bir söyleşide Evren’in seçmeli din derslerini zorunlu yapmakla yararlı bir iş yaptığını belirterek, “Bu iş kanaatimce öyle büyüktür ki –doğrusunu Allah bilir- hiçbir sevabı olmasa bile bu icraatı ona yetebilir, ahirette kurtuluşuna vesile olabilir, cennete de gidebilir” demişti.
  • ARKA KAPI FORMÜLÜ – AKP, Cumhurbaşkanı Sezer’in, resmi ziyaret ambargosu uyguladığı Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yi Türkiye’ye getirebilmek için “arka kapı” formülüne başvurmaya hazırlanıyor. Hükümet, nisan ayı sonunda İstanbul’da yapılması planlanan, Irak’a komşu ülkeler toplantısının devlet ve hükümet başkanları zirvesine, Irak Başbakanı Nuri El Maliki yerine Talabani’yi davet etmeyi düşünüyor.
  • KADINLARDAN BARIŞ ÇAĞRISI – “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” nedeniyle İstanbul’da Çağlayan Abide-i Hürriyet Meydanı’nda ve Kadıköy İskele Meydanı’nda yapılan mitinglerde binlerce kadın “emperyalizme, şovenizme ve şiddete karşı birlik, mücadele ve barış” çağrısı yaptı. 8 Mart’ın resmi tatil günü olması istenirken miting alanlarına giren kadınlara, kadın polisler tarafından kırmızı karanfil verildi.
  • TÜRK DOKTORLARIN PROTEZ GÖZ BAŞARISI – İlk kez 1993 yılında tasarlanarak uygulanan ve başarılı sonuçlaryla dikkat çeken yeni bir protez göz ameliyatı Türk oftalmoloji tarihine girdi. Dünya Göz Hastanesi doktorlarından Op.Dr. Levent Akçay ve ekibi tarafından bulunan ve geliştirilen ÜTSE (Üst Temporal Sklerotomi Yoluyla Evisserasyon) yöntemi, Türkiye’de bir ilk.
  • TÜRKİYE YAĞMALANDI – CHP Genel Başkan Yardımcısı Selvi, hükümetin halkı yanıltmaya devam ettiğini söyledi. AKP’nin 4 yılı aşkın iktidar süresini çalışarak değil, çatışarak geçirdiğini öne sürdü. Selvi, “Halk sandıkta AKP’nin yaptıklarının hesabını soracak ve AKP Yüce Divan’da hesap verecektir” dedi.
  • KAYGI DUYMAYAN KALMADI – DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Türkiye’nin ulusal bütünlüğü ve birliğinin, AKP iktidarı döneminde büyük tehlike altında olduğunu vurgulayarak “4 yıl önce ulusal birlikle ilgili kimse kaygı duymazken bugün kaygı duymayan bir kişi bile kalmadı” dedi.
  • CARİ AÇIK KRİZ YARATIR – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de ekonomik krizlere dış borç ve cari açıkların yol açtığını anımsatarak, “Cari açığın büyümesi yeni bir kriz yaratabilir. Bunu cari açığın 30 milyar doları geçtiğini belirterek söylüyorum” dedi.

 6 Mart

 

  • RTÜK GÖRMÜYOR – Cumhuriyet gazetesinin “Tehlikenin farkında mısınız?” sloganıyla yayımlanan reklamlarının başlamasının ardından reklamı yayımlayan televizyon kanallarıyla ilgili rapor hazırlayan RTÜK İzleme Dairesi, Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen STV’deki hurafe dolu programları “görmedi” Televizyon programlarının çocuklar üzerine etkileri konusunda bilirkişi raporları hazırlayan 3 uzmandan biri olan Prof. Dr. Ersever, çocukların gördüğüne inandığını ve aynen uyguladığını belirterek RTÜK’ün daha etkili önlemler alması gerektiğini söyledi.
  • BORSAYA SERT DARBE – Çin’deki borsa balonunun patlamasının ardından gelişmekte olan piyasaların “riskli” bulunmaya başlanmasıyla hızlanan sert satış dalgası, tüm dünya borsalarını etkisi altına alırken, en zayıf halkaların başında gelen İMKB, yüzde 2 düştü. Domino etkisiyle tüm dünyayı saran düşüşler, sıcak parayı yine gelişmiş ülkelerin para birimlerine ve devlet kâğıtlarına yöneltti. 1.46 YTL’ yi geçen dolar son dört ayın zirvesine çıktı, borsa yüzde 2 düştü, faiz yüzde 20’yi aştı.
  • HÜKÜMETE IMF VİZESİ – Bugüne kadar programdan sapmalara karşı katı davranmaktan çekinmeyen IMF’ nin seçim havası içinde hükümete göstermediği hoşgörüyü göstermesi dikkati çekiyor. AKP iktidarı IMF’ ye söz vermesine karşın SSK ve Bağ-Kur’ da affa gitti. Sosyal Güvenlik Reformu’nu seçim sonrasına bıraktı. Seçim öncesi 200 binden fazla geçici kadroyu kalıcı yapıyor. Tekel, TEDAŞ özelleştirmeleri ise gündemde bile değil.
  • ERKEN KALKAN MODEL ÖNERİYOR – Eyalet sistemi önermekle Kenan Evren’in ölçüyü aştığını söyleyen Baykal, “Her sabah erken kalkan, kafasındaki ülkenin modelini teklif ediyor. Bir ülke her gün DNA’ sını değiştiremez, anayasal rejimin özünü değiştiremez. Herkesin  aklına gelen parlak düşünceyi ortaya atması yaklaşımı yanlış” dedi. Baykal, Öcalan’ın Evren için “Askeri deha” dediğinin hatırlatılması üzerine ise, “Kimin eli kimin cebinde anlamak güç” karşılığını verdi. CHP lideri, ABD’nin PKK’ yi giderek  siyasallaştırma gayreti içinde olduğunu, Türkiye’de ise tam bir aymazlık içinde tuzaklara gönüllü olarak düşülmekte olduğunu  ileri sürdü.
  • ÇUKURLAR KURBAN BEKLİYOR – İstanbul Bahçelievler’de 5 yaşındaki Dilara Dumru’nun İSKİ’nin açık bıraktığı kanalizasyon çukuruna düşüp boğularak yaşamını yitirmesinden sonra Türkiye’nin Batı’ya açılan yüzü olan İzmir’de de ayni akibetin yaşanmasından korkuluyor.
  • TÜRKLER DAVASINDA BERAAT –  27 yıllık davada katil zanlılarından Ünal Osmanağaoğlu delil yetersizliğinden beraat etti. Merter’de 1980 yılında evinin önünde yaylım ateşine tutularak öldürülen DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in eşi üzgün olduğunu söylerken Avukat Rasim Öz, sanığın derin devlete yaptığı hizmetler nedeniyle ödüllendirildiğini ifade etti.
  • DİN DEVLETE KARIŞAMAZ – Süleyman Demirel’den şeriatçılara anlamlı soru: Laiklikten ne zarar gördünüz? Gazi Üniversitesi’nce düzenlenen “3 Mart Yasaları ve Günümüze Yansımaları” sempozyumuna katılarak bir konuşma yapan Demirel, dindarların ve dinin laiklikten hiçbir zarar görmediğini belirterek “Dinle devleti ayırmazsan devletin kaynağını halk yapamazsın” dedi. Dinin devlete, devletin de dine karışmaması gerektiğini dile getiren Demirel, laikliği dinsizlik olarak görmenin yanlışlığına dikkat çekti.
  • BARO LOKALİNE AKP KANCASI – Gaziantep Barosu’nca yıllardır işletilen ve içki servisi de yapılan lokale, AKP’ li Büyükşehir Belediyesi el koyuyor. Belediyeden baroya gönderilen resmi yazıda “çay ve tost” satılması halinde sözleşmenin yenilenebileceği belirtildi. Baro bu öneriye olumsuz yanıt verince belediye tahliye davası açtı.
  • ÇOCUKLAR KORUMASIZ – Uzmanlar, istismar ve ihmal olaylarına karşı acil önlem alınmasını istediler. Çocuk hakları savunucuları, çocukların ihmal ve istismara uğramaması ve bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi  amacıyla platform oluşturmayı hedefliyor. Her eve giren İGDAŞ, İSKİ faturalarının arkalarında çocuk haklarını anlatan, aileleri bu konuda uyaran yazıların yer alması planlanıyor.
  • EĞİTİM DİNSELLEŞTİRİLİYOR – Bursa’da toplanan Çağdaş Eğitim Platformu’nun hazırladığı sonuç bildirgesinde, eğitimin bilimsellikten uzaklaştırılarak dinselleştirildiği, Öğretim Birliği Yasası’nın delindiği, Atatürk  ilke ve devrimlerinden uzaklaşıldığı vurgulandı.
  • ENFLASYON MARTTA DA ARTACAK – Merkez Bankası (MB) tütün ürünleri fiyatlarında şubatın ikinci yarısında  gözlenen vergi ayarlaması kaynaklı yüksek artışların mart ayı enflasyonuna da “önemli oranda” yansıyacağını açıkladı. Tütün ürünleriyle beraber Türk Telekom’un haberleşmeye yaptığı zamların mart ayındaki enflasyona etkisinin yüzde 0.6 olacağını belirten banka, akaryakıt artışlarının da mart fiyatlarını yükselteceğini bildirdi.

7 Mart

 

  • VE PERİNÇEK YARGILANIYOR – Ermeni soykırımının emperyalist bir yalan olduğunu söylediği için hakkında dava açılan İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’in Lozan’daki duruşması başladı. Duruşmaya tanık olarak gelen Amerikalı tarihçi Prof. Justin McCharty, İsviçre polisinin güvenlik duvarına takıldı. Davayı Denktaş da izledi.
  • NÜKLEER KALKAN İÇİN BASKI – ABD’nin NATO’daki Daimi Temsilcisi Victoria Nuland’ın önceki gün gerçekleştirdiği Ankara temaslarında gündeme getirdiği yeni öneri olumsuz karşılandı. İlk etapta Türkiye, Washington’dan gelen bu teklifi reddetti. Ankara, projeye özellikle doğalgaz bakımından bağımlı olduğu Rusya ve İran’ın büyük tepki göstermesi nedeniyle karşı. Ancak ABD’nin teklif üzerinde ısrarcı olacağı belirtiliyor. Washington, “Nükleer Yayılmanın Engellenmesi Anlaşması” ile “Stratejik Vizyon Belgesi”nin ikili olarak onaylandığına işaret ediyor. Dışişleri kaynakları, Türkiye’nin böyle bir projenin içerisinde yer alması durumunda, doğrudan hedef haline geleceğini belirterek, bunun mutlaka TBMM’de de kabul edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
  • AİLE BOYU HAPİS – Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 2005 yılında sezaryenle dünyaya gelen çocuklarının hastane masraflarını ödeyemeyen ve hastanede borç senedi imzalattırılan Yeşil Kart’lı çift, mahkemenin mal beyanı çağrısına uymayınca tutuklandı. Ailenin bir hafta boyunca 2 yaşındaki çocuklarıyla cezaevinde kalacak olması tartışma yarattı. İstanbul’da yaşayan Yakup Güngör, ailenin dramını televizyondan öğrenince parayı Mersin’e havale etti. Gazetecilerin aracılığıyla borç ödenince aile 27 saat sonra tahliye edildi.
  • RUMLARA ABD DESTEĞİ – ABD’nin Güney Lefkoşe Büyükelçisi Ronald Schlicher, Rum yönetiminin Lübnan ve Mısır’la imzaladığı petrol anlaşmasının Güney Kıbrıs’ın egemenlik hakkı olduğunu söyledi. Türkiye’nin karşı çıktığı anlaşmayla ilgili olarak ABD’li elçi, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin petrol konusunda anlaşma yapma hakkından şüphe duyan ülkeler, hukuki ve barışçı prosedürleri izlemelidir” diye konuştu. Mısırla anlaşma imzalayan Rum yönetimi, benzer bir anlaşmayı  Lübnan ile de imzalamıştı.
  • DTP  GENEL BAŞKANI TÜRK’E 6 AY CEZA – Demokratik Toplum Partisi Genel Başkanı Ahmet Türk, Abdullah Öcalan ile ilgili bir konuşmasında “sayın” diye hitap ettiği için 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Türk, geçen yıl bir toplantıda yaptığı konuşmada, “Sayın Öcalan üzerindeki tecridin ağırlaştırılmasının, toplumsal kaygıları çok daha derinleştirdiği görülmektedir” demişti.
  • 4 PARTİLİ MECLİS – AK Yatırım Menkul Değerler AŞ tarafından hazırlanan “2007 Genel Seçim Senaryoları” başlıklı raporda, en güçlü senaryo, AKP, CHP, DYP ve MHP’den oluşacak 4 partili bir Meclis olarak belirtilirken, bu durumda yüzde 70 olasılıkla koalisyon liderinin şimdiki iktidar partisi AKP olacağı öngörülüyor. DTP’ nin seçime katılmayıp bağımsız aday çıkarma olasılığı ise yüzde 15’le değerlendiriliyor.
  • VAKİT, TUNCAY ÖZKAN’I HEDEF GÖSTERDİ – Dinci Anadolu’da Vakit gazetesi, AKP karşıtı yayınları ile gündemde olan Kanaltürk’ ün kurucusu Tuncay Özkan’ın maaşının, SSK ve Maliye müfettişlerince denetlenmesini isteyerek hedef gösterdi. Vakit, Habertürk’ ün bir programında yaptığı çıkışlarıyla dikkat çeken, Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Doğan Güreş’i de, 1996 yılında bir gazetede yayımlanan “etekli fotoğrafını” birinci sayfasına taşıyarak aşağılamak istedi.
  • DİYANET RTÜK’ TEN DUYARLI –  Diyanet İşleri Başkanlığı 2004’te düzenlediği Uluslar arası Dini Yayınlar Kongresi’nde hurafe dolu yayınların yarattığı tehditlere dikkat çekmiş, insanları mucize, keramet gibi beklentilere sokan , şiddet içerikli, ürkütücü söylem ve sahnelere yer verilmemesini istemişti.
  • DEVLET BAKANI AYDIN’DAN “FETVA”YA ONAY –  Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bazı programlarla ilgili Diyanete görüş sorulmasını doğru bulduğunu söyledi.
  • İŞSİZLER KERVANINA GEÇEN YIL, AYDA 25 BİN KİŞİ KATILDI – TÜİK’in araştırmasına göre, işsiz sayısı geçen yıl 2 milyon 446 bine düştü, Ancak, iş aramaya hazır olanlar işsizlere eklendiğinde işsizlik oranının yüzde 16.1’den 16.9’a yükseldiği görüldü.
  • ŞERİATÇI CUMHURBAŞKANI İSTEMİYORUZ – Kadıköy Kadın Konseyi temsilcileri adına konuşan Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı İnci Beşpınar, “Tehlikenin farkında olduğumuz için buradayız. Bize düşen görevi yapmaya hazırız. Cumhurbaşkanımızın laik ve demokrat olmasını istiyoruz. Biz şeriatçı bir cumhurbaşkanı istemiyoruz. Cumhuriyet gazetesinin reklamı bizi çok duygulandırdı. Diğer basın kuruluşlarının cesaretsiz davranışları çok üzücü, Türkiye’yi karanlığa götüren insanların yanında yer alıyorlar. İşimiz zorlaşacak. Ancak Cumhuriyet gazetesi gibi kuruluşlar bize destek oldukları sürece savaşmaya devam edeceğgiz” dedi.
  • KEPENK İNDİREN İNDİRENE – TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iyileşmeyi hissedemeyen geniş bir kitle ve KOBİ’ler olduğunu belirtti. TOBB’nin verilerine göre açılan şirket sayısı yüzde 6, kapanan ise yüzde 27 arttı. 2005-2006 yıllarında 444 bin işyeri açılmasına karşılık 602 bin işyeri kapandı.

8 Mart

 

  • ÇAĞDIŞI DAYATMA – TBMM’de Dünya Kadınlar Günü nedeniyle yapılan özel oturumu çağdaş kadınlar izleyemedi. TBMM’de şapkalı kadınlar yasal bir sakınca olmadığı halde dışarı çıkarılırken türbanlılar yerlerine oturdu.
  • SEZER: AYRIMCILIK KALKMALI – 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Sezer, Atatürk devrimleriyle  Türk kadınının önemli haklar kazandığını, ancak günümüzde kadınların toplumsal alanda karşılaştıkları “üzüntü veren gerçekler” olduğuna dikkat çekti. Sezer, “Kadınların önemli bir kısmının halen şiddetle karşılaşması, erkeklere göre daha az ücretle çalıştırılması ve kadınlara hak ettikleri değerin verilmemesi gibi sorunların süregelmesi düşündürücüdür” dedi.
  • TÜRKİYE’DE YAŞAYAN KADINLAR UMUTSUZ – Türkiye’de giderek artan sayıda kadın, başta cinsel ayrımcılık olmak üzere birçok sorun yüzünden iş aramaktan vazgeçiyor. İş aramayan, resmi istatistiklerin işsiz olarak göstermediği 706 bin kişinin yüzde 41.8’i kadın. Geçen yıl iş aramayıp çalışmaya hazır olan 1 milyon 381 bin kişinin yüzde 58.7’si yani 810 bini kadın.
  • DİLARA ÜÇGENE DÜŞTÜ – Açık rögar kapağından düşerek ölen kız  tarikat-ticaret-siyaset  ortaklığının son kurbanı. İstanbul Şirinevler’de rögara düşerek yaşamını yitiren 5 yaşındaki Dilara’nın ölümüne neden olan işin ihalesini alan MVM Şirketi ortağı Bilal Şahin, dinci Birlik Vakfı üyesi. Birlik Vakfı, dinci örgüt ve vakıflara çatı olan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın kurulmasına öncülük etti. Her iki vakıf AKP’nin temel iskeletini oluşturan isimleri barındırıyor. İki vakfın kurucuları arasında Başbakan Tayip Erdoğan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sanayi Bakanı Ali Coşkun, eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Zeki Ergezen, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, AKP milletvekilleri ve yöneticileri, Korkut Özal ve Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan bulunuyor.
  • TÜSİAD’LA AB TARTIŞMASI – CHP lideri, kendisini parti merkezinde ziyaret eden TÜSİAD yönetimi ile yaklaşık 1 saat 20 dakika görüştü. Görüşmede TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, Baykal’dan AB konusunda daha hevesli ve katılımcı olmasını istedi. Baykal ise AB’nin Türkiye’ye sırtını döndüğünü belirterek, Türkiye’nin AB’ye dayanmadan da ilerleyebileceğini söyledi. Yalçındağ, “Yani Başbakan’ın Köşk’e çıkması durumunda zor olacağını söyledi. Biz de bu konuda bir görüş bildirmedik. Demokrasinin gereği olarak eğer istiyorsa, Meclis seçecekse Başbakan Köşk’e çıkacaktır” dedi. Yalçındağ’ın bu sözleri üzerine Baykal, “TÜSİAD’ın da buna bir itirazı yoktur” diye karşılık verdi.
  • ORGAN BAĞIŞI YAŞAM VERİR – Kronik böbrek yetmezliği tehlikeli ama tedavi edilebilir bir hastalık. Türkiye’de 39 bin kişi nakil için kuyrukta. Şeker ve hipertansiyon hastaları, sigara içenlerle hareketsiz bir yaşam sürenler risk grubunda. Böbrek yetmezliğinin belirtileri, halsizlik, kusma-bulantı, vücutta şişme, kan basıncında yükselme, uyku hali, kansızlık, cilktte renk değişikliği ve kaşıntı, iştahsızlık.
  • ERDOĞAN’IN ‘KADIN’ TAKKIYYESİ – Başbakan kadınlara yönelik icraatıyla övünüyor, ancak veriler AKP döneminde yaşanan gerilemeyi ortaya koyuyor. AKP hükümeti döneminde kadın istihdamı yüzde 36’lardan yüzde 26’lara düşerken, üst düzey kadın yönetici oranı yüzde 15’lerden 11’lere geriledi. AKP iktidarında, 25 müsteşarlık makamından birine bile kadın atanmazken, yalnızca 2 kadın müsteşar yardımcısı bulunuyor.

 9 Mart

 

  • BAŞBAKANLIK FİŞLEDİ – Gazeteler tek tek incelenip hükümete yakınlıkları belirleniyor, Erdoğan’a sunuluyor. Başbakanlık Basın Merkezi’nin hazırlayıp Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a sunduğu medya analiz raporlarında Cumhuriyet gazetesi için “Kendilerini yeni değerler oluşturma ve o değerler üzerinden hükümeti eleştirme yetkinliğinde görmeye başladılar. Laik-antilaik zıtlaşmasından kendilerini alamadıklarından ötürü, Başbakan Erdoğan ve 59. Cumhuriyet Hükümeti’ne karşı seyrek şekilde tarafsız durabiliyorlar” deniliyor. Başbakanlık’ın raporunda dinci Vakit gazetesinin türban ve katsayı tepkilerini hükümetten uzaklaştırdığı, Yeni Şafak’ın da hükümetin mutlak destekçisi olduğu belirtiliyor. Raporda gazetecilerin alkole yaklaşımı da değerlendiriliyor! Nuray Başaran, Enis Berberoğlu, Oral Çalışlar ve Güngör Uras’ın, 1 şişe Syrah Calvet 2002 Fransız kırmızı şarabını, Lübnan’a giderken içtiği belirtiliyor.
  • GENELKURMAY RAPORA SORUŞTURMA BAŞLATTI – Genelkurmay Başkanlığı, basın-yayın kuruluşlarının  Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yaklaşımlarının değerlendirilmesine yönelik “hizmete özel” damgalı raporla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “8 Mart 2007 günü Genelkurmay Başkanlığı’nın basın yayın organları hakkında değerlendirme raporu hazırladığı şeklindeki haberlere medyada yer verilmiştir. Konu ile ilgili adlı soruşturma başlatılmıştır” denildi.
  • KADININ ROLÜ BÜYÜYECEĞİNE KÜÇÜLÜYOR – Kadının siyasette ağırlığı neredeyse kalmadı. Türkiye’de kadın, seçme seçilme hakkını birçok ülkeden önce elde etti. Ancak Türkiye zaman içinde kendisini izleyen ülkelerin gerisinde kaldı. Şu anda kadın milletvekili sayısı açısından dünya ortalamasının  ancak dörtte birini yakalayabilen Türkiye’nin sahip olduğu oran, dünyadaki en düşük yüzdeye sahip Arap ülkelerinin de gerisinde kalarak, ancak yarısı düzeyine ulaşabiliyor. Türkiye, TBMM’de temsili açısından henüz 1935’i yakalayamadı.
  • İRTİCAYA GEÇİT YOK – 28 Şubat sürecinde ilişkileri kesilen öğrencilere af öngören düzenleme yargıdan döndü. Danıştay 8. Dairesi, lisansüstü eğitim amacıyla yurtdışına gönderilen ve 28 Şubat sürecinde irticai faaliyetlere karıştıkları gerekçesiyle ilişkileri kesilenlerin de aralarında bulunduğu kişilerin açıktan atamalarını öngören tebliğin yürütmesini durdururken, tebliğin dayandığı yasanın da iptalini istedi.
  • AYIRIMCILIK HIZ KAZANDI –  AKP’nin “dinsel hurafelerle kadını hedef alan” bir anlayış içinde kadının siyasete katılımının önünde bir engel olduğunu savunan CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Güldal Okuducu, Başbakan Erdoğan’ın ‘Dört kadınla evlenilebilir’ sözünü anımsatarak, “AKP bu safsatalarla toplumsal bir anlayış yaratmaya çalışıyor. Kadına bakış açısı da bu anlayışın bir ürünü” dedi.
  • ‘BAKKAL AMCA’  BİTTİ – 1998-2004 arasında çöküş başladı. “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı Raporu” na göre, sigara satışları hariç, perakendecilerin 2006 ciro paylaşımına bakıldığında, cironun yüzde 52.4’ünün, alanı 100 metrekarenin üzerinde olan hiper, zincir ve süpermarketlerin elinde olduğu görülüyor. Alanı 100 metrekarenin üzerindeki hiper, zincir ve süpermarket sayısı 1998 yılında 2 bin 135 adetken, 2004 yılında yüzde 125 artışla 4 bin 809’a ulaştı. Aynı dönemde 50 metrekarenin altında alana sahip bakkal sayısı ise 155 bin 420 adetten 122 bin 781 adede geriledi.
  • TÜSİAD İLE BÜLENT ARINÇ ARASINDA GERGİN GÖRÜŞME – Yalçındağ, Arınç’ın övgülerine düzeltme yaparak yanıt verdi. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ ve yönetim kurulu üyeleri, dün TBMM Başkanı Arınç ile bir araya geldi. Arınç, TÜSİAD’ın Cumhurbaşkanlığı konusundaki tavrını övünce, Arzuhan Yalçındağ sözlerine açıklık getirdi: Cumhurbaşkanı tüm kesimler tarafından  benimsenmeli demiştik.
  • ARAP ÜLKELERİNDEN GERİDEYİZ – Kadınların 72 yıl önce yüzde 4.5 olan TBMM’deki temsil oranı günümüzde yüzde 4.4. Türkiye, kadın milletvekili açısından 189 ülke arasında 160. sırada yer alıyor. Kadın milletvekili açısından dünya ortalamasının ancak dörtte birini yakalayabilen Türkiye’nin sahip olduğu oran, dünyadaki en düşük yüzdeye sahip Arap ülkelerinin de gerisinde kalarak ancak yarısı düzeyine ulaşabiliyor.
  • ÇANKAYA KUŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR – “Kadınlar Nasıl Bir Cumhurbaşkanı İstiyor” başlıklı panelde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin görüşlerini dile getiren kadınlar, Cumhuriyet devrimlerinin kalesi Çankaya, “Rejimle barışık olmayan, laiklik karşıtı, çağdaşlıktan uzak bir zihniyet tarafından kuşatılmaya çalışılıyor” görüşünde birleştiler.

10 Mart

 

  • YALANLARKEN DOĞRULADI – Başbakanlık açıklamasında medyayla ilgili raporun varlığı kabul edildi. Başbakanlık Basın Merkezi yaptığı açıklamayla 5 Temmuz 2005 tarihli böyle bir çalışma yapıldığını kabul etmiş oldu. Buna karşılık çalışmanın “nesnel ve anlamlı bulunmayarak” sürdürülmediği ve Başbakan’a da sunulmadığı savunuldu. Ancak Cumhuriyet gazetesinin dün yayımladığı Medya Analizi Raporu’nun kapağında “Aylık Rapor” ibaresiyle birlikte “Başbakanlık’ın resmi amblemi” ve “Başbakanlık Basın Merkezi” logosuna da yer veriliyor. Bu fişleme çalışması meslek örgütlerinin de tepkisini çekti. Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, bu tür çalışmaların akreditasyona zemin hazırlamak amacıyla yapıldığını belirterek “Özgürlükler kısıtlanmayıp genişletilsin” dedi. Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, yaptığı açıklamada, “Olayın içine faşizan bir zihniyetin katıldığını açıklıkla söyleyebilirim” dedi.
  • RAPORA GÖRE GAZETE – Basın kuruluşlarının yayınlarını inceleyerek hükümete yakınlıklarını belirleyen Başbakanlık, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın uçağına hangi gazetecilerin davet edileceğini de buna göre şekillendiriyor. Raporlarda sert ifadelerle eleştirilen Cumhuriyet, Milliyet, Yeniçağ, Gözcü ve Güneş başta olmak üzere birçok gazete ucağa alınmıyor.
  • İSVİÇRE’DEN PERİNÇEK’E 14 BİN FRANK CEZA –  İsviçre’de “Ermeni Soykırımını İnkâr Yasası” nı ihlal ettiği gerekçesiyle Lozan’da yargılanan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek hakkındaki karar dün açıklandı. Mahkeme, Perinçek’in, İsviçre’deki yasaları bilerek ihlal ettiğini, ayrıca tutumunun ırkçı ve milliyetçi olduğunu kaydetti. İsviçre Hükümeti’ne 3 bin frank ödeme cezası alan Perinçek’in, ayrıca Ermeni derneğine bin, dernek başkanına da 10 bin İsviçre frankı tazminat ödemesi kararlaştırıldı. Perinçe, 3 bin frankı ödememesi halinde 30 gün hapis yatacak.
  • BAŞER: PKK YAN MESELE – Edip Başer, ABD’nin PKK ile mücadele konusundaki koordinatörü Joseph Raltson ile yaptığı görüşmenin ardından katıldığı bir televizyon programında, “Bence PKK ile uğraş meselesi, bertaraf edilmesi stratejik bir mesele değil Türkiye için” dedi. Başer, Türkiye’nin birinci önceliğinin Kuzey Irak’ta Kürdistan kurulmasını engellemek olduğunu savundu. Başer, Türkiye’de milletvekili, bakan, başbakan, cumhurbaşkanı, hatta genelkurmay başkanı olmak için bir engel yokken bu ülkede bir Kürt sorununun var olduğundan bahsetmenin de ancak kötü niyetle açıklanabileceğini söyledi.
  • OKS’DE DEĞİŞİKLİK – Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1009’da kaldıracağı Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı’nın(OKS) yerine, 3 sınavlı yeni bir sistem getirecek. OKS’nin tersine yabancı dil soruları da yöneltilecek yeni sınavlar 6,7 ve 8. sınıfların sonunda uygulanacak. İlk sınav gelecek yıl yapılacak, sınavların yanı sıra ilköğretim başarı puanları ve davranış notları da öğrencinin liselere yerleştirileceği notun hesaplanmasına dahil edilecek.
  •  BALIKÇILIĞA KÜRESEL DARBE – İklim değişikliği Türkiye’nin denizlerini de vuracak; turizm zarar görecek, balıkçı aileleri işsiz kalacak. Raporda küresel ısınmanın Karadeniz’de hamsi göçlerini etkileyeceği, bunun da Türkiye’de milyonlarca YTL’lik zarara ve birçok balıkçı ailenin işsiz kalmasına yol açacağı vurgulandı.
  • TÜRK DOKTORA BÜYÜK ÖDÜL – Uluslar arası Kanser Tedavisi ve Araştırma Kurumu’nun (INCTR) onkoloji alanındaki ödüllerden biri, bu yıl ilk defa bir Türk doktoruna verildi. Türkiye’de çocuk kanseri tedavisindeki önderliğinden dolayı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Şeref Üyesi Prof. Dr. Ayhan Çavdar ödüle değer görüldü.
  • AKP EĞİTİMDE YERİNDE SAYDI – Eğitim-Sen, AKP iktidarının 4 yıllık eğitim politikalarını değerlendiren rapor hazırladı. AKP’nin 4 yıllık iktidarı süresince gerçekleştirdiği icraatlarının amacının, fiili ve hukuki müdahalelerle eğitim sistemini kendi ideolojisi çerçevesinde biçimlendirmek olduğunu belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “AKP, icraatlarını hukuk tanımazlık içerisinde yaparak MEB’de kadrolaşıyor ve eğitimi özelleştirmeye çalışıyor” dedi.
  • YARGIÇLAR MEMURLAŞACAK – Yarsav Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Hakimler ve Savcılar Birliği Yasa Tasarısı’nın amacının siyasi irade güdümlü bir örgüt yaratmak olduğunu belirtti.
  • BÜYÜKANNELER TORUNLARDAN İLERİ – İstanbul Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Prof. Arat, AKP iktidarına atıfta bulunarak, “Mevcut kadına bakış açısının üstüne şeriatın kadına bakış açısı eklenerek önümüze getirecekler. Seçimlerde kadınlar lobiler oluşturarak siyasete atılmalı” dedi. CHP Milletvekili Bilgehan da “Büyükannelerin torunlarından ileri olduğu tek ülkeyiz” ifadesini kullandı.
  • 100 ZENGİN = 14 MİLYON SEFİL – Forbes listesine giren 25 Türk’ün varlıkları TÜİK’in açıklamalarını tekzip ediyor. Gelir dağılımı araştırması adı altında sefilleri sergileyen TÜİK’in ne kadar güvenilmez bir gelir dağılımı “araştırması” yaptığını, Forbes dergisinin Dünya Zenginleri ile ilgili araştırması tekzip ediyor. Forbes’in ortaya koyduğu gerçek şu: En zengin 25 Türk, Türkiye gelirinin yüzde 2.5’unu, en zengin 100 Türk de yüzde 7’sini almaktadır. Türkiye nüfusunun en yoksul kesimini oluşturan 14 milyon insan, bu 100 Türk kadar gelir elde edebilmektedirler.

11 Mart

 

  • ·        K. IRAK’TA HER ÖNLEM ALINIR – Orgeneral Başbuğ, “Türkiye şantajları ciddiye almaz” dedi. Yaklaşan nevruz kutlamaları öncesinde Diyarbakır’a giden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ, K. Irak’ta çoğu sınıra yakın 3 bin 500 den fazla PKK’li bulunduğuna dikkat çekti. Sınır ötesi harekât konusuna değinen Başbuğ, Türkiye’de yaşanan terör olaylarının Irak’taki gelişmelerden doğrudan etkilendiğine dikkat çekti. Türkiye’nin çıkarlarının Irak’ın bütünlüğünün korunmasını gerektirdiğini vurgulayan Başbuğ, “Askeri ihtiyaçlar gerektirdiği zaman, anayasa ve uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde, Türkiye, Irak kuzeyindeki bölücü terör örgütüne karşı görebileceği tedbirleri her zaman alabilir” dedi.

 

  • ·        ÇIKIŞ YOLU ‘YALANLAMA’ – Çeşitli haberlerle ilgili Başbakanlık’tan yapılan açıklamalar doğrulanmıyor. Basına yönelik “Medya Analiz Raporu” nu yalanlayan ancak Basın Müşaviri’nin açıklaması ile zor durumda kalan Başbakanlık, daha önce de benzir uygulamalara gitmişti. Başbakan’ın danışmanı Davutoğlu’nun, Hamas yöneticisi Meşal ile görüşmesi, Erdoğan’ın Selanik’teki Atatürk Evi’ni ziyareti sırasında anı defterinden bir sayfa yırtması gibi olayların yalanlanmalarına karşın doğru oldukları ortaya çıkmıştı.

 

  • ·        FİŞLEMEYE TEPKİ YAĞIYOR – CHP, Cumhuriyet’in yayımladığı “fişleme” raporunun AKP döneminde basın kuruluşlarına yönelik uygulanan “fiili” ayrımcılığın belgesi olduğunu bildirdi. SHP lideri Karayalçın, uygulamayı demokrasiye darbe olarak nitelendirirken sivil toplum örgütleri de AKP’ yi kınadılar.

 

  • ·        ÖDÜLE  ‘CAMİ YAPTIRMA’  KRİTERİ – Bu yıl ikincisi verilecek olan “üstün hizmet ödülü” adaylarının büyük bölümünü AKP’liler belirledi. TBMM Kültür Sanat Yayın Kurulu tarafından belirlenen üstün hizmet ödülü adaylarının büyük bölümü AKP’li milletvekillerince  gösterilenler ve cami, kuran kursu yaptıranlar arasından seçildi.

 

  • ·        MECLİS’TE  60 AŞİRET AĞASI VAR – Türkan Saylan, Türkiye’nin giderek çağdaşlıktan uzaklaştığını vurguladı. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, Meclis’te aşiret ve tarikat kökenli milletvekillerinin yoğunluğuna dikkat çekerek “TBMM’de 60 aşiret ağası ve tarikat şeyhi bulunuyor. Hatta bunların arasında bakan olanlar da var. Atatürk, Türkiye’yi Tarikat şeyhleri ve aşiret ağalarından kurtarırken, bugün siyaset, şeyh ve ağaların isteklerine göre yönlendiriliyor” dedi.

 

  • ·        CUMHURBAŞKANLIĞI NİTELİĞİ YOK – Türkiye Gençlik Birliği’nce düzenlenen gösteride Başbakan Erdoğan’a tepki gösterildi. TGB’nin Galatasaray’da düzenlediği gösteride Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilme niteliklerini taşımadığı savunularak “Cumhurbaşkanı Türkiye’nin laik yapısını hedef alan tarikatlara en ufak taviz vermeyen ve Atatürk düşmanlığı yapmayan birisi olacaktır” denildi.

 

  • ·        MUMCU: TÜRKİYE UYDULAŞTIRILIYOR – Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, “Türkiye, devleti ve siyasetiyle uydulaştırılıyor. Türkiye’de bağımsız bir devlet gibi siyaset yapma, uluslar arası politikada söz söyleme imkânı bırakılmıyor” dedi.

 

  • ·        SEVR, LOZAN’DAN ÖÇ ALIYOR –  Türkiye İnsan Hakları Kurumu Üyesi ve İnsan Hakları Savunucusu Dr. Alparslan Berktay, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e verilen cezayla ilgili, “Sevr, Lozan’dan öç alıyor” yorumunu yaptı. Berktay, insan haklarının en büyük düşmanı emperyalizmin, çirkin yüzünü İsviçre’de bir kez daha gösterdiğini belirterek, “Perinçek’in kişiliğinde Türkiye Cumhuriyeti mahkûm edilmek isteniyor. Soykırım yalanı önümüzdeki ay da ABD Temsilciler Meclisi’nde gündeme gelecek” dedi.

 

12 Mart

 

  • ·        TEHLİKE ÜÇ BOYUTLU – Güvenlik birimlerinin son Güneydoğu raporu, Barzani’nin giderek güçlendiğini gösteriyor. Cumhuriyet’in ele geçirdiği rapora göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Kürt-İslamcı hareket, PKK Kürtçülüğü ve Barzani Kürtçülüğü olmak üzere üç bölücü eğilim yükselmeye başlamadı. Bunların içinde en güçsüzü şu anda Barzani hareketi. Ama  yükselme hızında birinci. Barzani, yerel önderlerini yanına çekmek  için hem yerel uzantıları aracılığıyla nüfuzunu kullanıyor hem de para yardımı vaat ediyor. Silahlı gücü zayıflayan, ancak propaganda gücünü artıran terör örgütü PKK, Barzani’nin Türkiye içinde güçlenmesinden rahatsızlık duyuyor. Bunu yapmaması için de uyarılarda bulunuyor. Bu gerilimin tırmanma olasılığı yüksek Kürt-İslamcı hareketin ana unsurları ise Hizbullah ve Nakşibendi tarikatından oluşuyor. Raporda devlet kurumlarının bir bütün olarak konuya bakması öneriliyor.

 

  • ·        ABD’YE FAZLA GÜVENMEYİN – Irak Kürtlerinin Türkiye’nin ne kadar olduğunu kavrayamadığını belirten Michael Rubin, ABD’yi  de Kürtleri cesaretlendirdiği için eleştirdi. “Barzani, Kürtlere  Amerikan sempatisinin anlamını fazla büyütüyor” diyen Rubin, ABD’nin, Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyon düzenlemesini onaylamasa da anlayışla karşılayacağına işaret etti.

 

  • ·        YANDAŞ EKONOMİSİ – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin  ihalelerini hep eş dost şirketleri kazanıyor. Belediyenin bazı yol ve kavşak çalışması ihalelerini; doğal afet, salgın hastalık gibi önceden öngörülemeyen olayları kapsayan Kamu İhale Yasası’nın 21/b maddesi kapsamında gerçekleştirmesi tepki çekiyor. Bu maddeye dayanarak kavşak yol inşaatının ihalesini kapalı kapılar ardında gerçekleştiren İBB, bir çok ihaleyi de kendine yakın firmalara veriyor. İhalelerde Hasan Gürsoy, Hasan Kalyoncu, Bilal Şahin gibi AKP’ye yakınlığıyla bilinen isimler öne çıkıyor.

 

  • ·        TAKTİKLERLE ÜLKEYİ OYALAMA – “Adayın varsa açıkla” diye meydan okuyan Başbakan Erdoğan’a yanıt veren CHP lideri Baykal, “Kaygı Başbakan’ın rakibinin kim olacağı noktasında ortaya çıkmıyor. Kaygı, Başbakan’ın cumhurbaşkanı olup olmayacağı noktasındadır” dedi. Erdoğan’ın ülkeyi “oyalamaya çalıştığını” kaydeden Baykal, “aday olmayacağını söyle, uzlaşmayla cumhurbaşkanı seçilsin, Türkiye rahatlasın ferahlasın” çağrısında bulundu.

 

  • ·        ANKARA’DA BEYAZ EYLEM – AKP’nin “Torba  Yasa”sına sivil toplum örgütleri düzenledikleri “Beyaz Eylem” ile tepki gösterdi. Yurt genelinden yoğun katılımın gerçekleştiği eylemde konuşan TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı eleştirerek “Sağlık çalışanlarının özlük hakları ile yoksul halkımızın sağlık hakkı tekelci güç odakları tarafından gasp ediliyor. AKP bu sömürüye taşeronluk ediyor” dedi.

 

  • ·        AKP’DEN CAMBAZA BAK TAKTİĞİ – Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili her gün farklı bir açıklama yapıyor. AKP’nin, bu tavrıyla seçim sürecini baskı altına alma stratejisi izlediği belirtiliyor.

 

  • ·        BORÇ ARTINCA ‘TİCARİ SIR’ OLDU – CHP’li Demirel’in BOTAŞ’ın resmi ve özel kuruluşlar ile belediyelerin doğalgaz borcunun miktarlarıyla ilgili sorusuna, Güler, ‘ticari sır’ gerekçesiyle yanıt vermedi.

 

  • ·        ÜCRET ZAMMI 2 AYDA ERİDİ – Birleşik Metal-İş Sendikası’nın araştırmasına göre, asgari ücret zammı ekmek ve kiraya gitti. Sendikanın enflasyon araştırmasında, ocak ve şubat aylarında özellikle gıda fiyatlarındaki artışın, dar gelirlinin enflasyonunu tetiklediği, asgari ücrete yapılan yüzde 6’lık zammın eridiği bildirildi.

 

13 Mart

 

  • ·        TÜRKİYE SUÇA BATTI – 1 yılda 785 bin suç işlendi… Cezaevlerindeki doluluk aftan önceki sayıyı geçti. AKP iktidarının soruna ilişkin sosyal ve ekonomik çözümler geliştirememesi, Türkiye’nin “suç dosyasının” her geçen gün kabarmasına neden oluyor. Bir yıl içerisinde 2 bin 66 kişi kasten öldürülürken 40 bin yurttaş yaralandı. Kapkaç suçu ise üç kat artarak 39 bin 766’ya yükseldi.

 

  • ·        CUMA NAMAZI VAKTİ GELİNCE ÇALIŞMAYI KESİN – Konya İl Müftülüğü internet sitesinde  “Cuma günü ve cuma vakti çalışılır mı” şeklindeki soruya “Cuma vaktinde çalışmak ve alışveriş yapmak caiz değildir” diye yanıt verdi. Yanıtta “Cuma saatinde, Cuma namazı ile yükümlü olanların alışveriş yapması caiz olmayıp dinen sorumluluk getirmekle birlikte bu tür  akitlerden elde edilen kazanç helaldir. Cuma namazı kılmakla dinen yükümlü olan satıcının, işyerinde Cuma namazı kılmakla yükümlü olmayan birisini istidam etmek suretiyle iş akışının devamını sağlamasında dini açıdan bir sakınca yoktur” denildi.

 

  • ·        ÖCALAN ZEHİRLENMEDİ – Avukatlarının, zehirlendiği yolundaki iddiaları üzerine Abdullah Öcalan’dan alınan kan, idrar, balgam, gaita ve    saç kılı örneklerini inceleyen İstanbul Adli Tıp Kurumu, iddiaları doğrulayacak bir bulguya rastlamadı. Öcalan’ın avukatları ise kendi belgeleriyle Adli Tıp verilerinin karşılaştırılmasını ve İmralı’daki görevlilerden de  örnek alınmasını istediler.

 

  • ·        RTÜK’TE CUMHURİYET ÖFKESİ – Daire Başkanı, uzman raporuna karşın Cumhuriyet reklamının cezalandırılmasını istedi. Fethullah Gülen’in eleştirildiği programlar hakkında hazırlanan raporları geciktirmeden kurula sunan RTÜK İzleme ve Değerlendirme Dairesi başkanı Nurullah Öztürk’ün, gazetemizin reklamını yayımlayan televizyonların cezalandırılmasında da ısrarcı davrandığı ortaya çıktı. RTÜK Uzmanı Abdurrahman Canpolat, hazırladığı raporda, reklamı yayımlayan kanallara ceza verilmemesi gerektiğine işaret ederek, Öztürk tam tersi bir tutum izleyerek reklamı yayımlayan televizyonların cezalandırılmasını istedi.

 

  • ·        CUMHHURBAŞKANI SEÇİMİ DÖNÜM NOKTASI – Mustafa Kemal Derneği Başkanı Kamran Baran, “Cumhurbaşkanlığı seçimi, Atatürk devrimlerine dayalı Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını devam ettirip ettirmeyeceğinin bir dönüm noktası haline gelmiştir” dedi.

 

  • ·        GEÇİCİ İŞÇİ OYUNU – AKP Geçici İşçi Yasası ile yandaşlarının kamudaki yerini sağlamlaştırmaya hazırlanıyor. Resmi verilere göre 2004 yılında kamuya,83 bin 549 işçi alındı. Bunlardan yalnızca 14 bin 285’i İŞ-KUR’dan istendi, geriye kalan 75 bin 264 işçi ise AKP tarafından İŞ-KUR’a  bildirilmeksizin ve kurumun bilgisi dışında kamuya alındı. AKP hükümeti komisyonda görüşülecek olan yasa tasarısıyla hukuksuz olarak kamuya taşıdığı yandaşlarına yasallık kazandırıyor.

 

14 Mart

 

  • ·        SAĞLIĞIN ÇÖKÜŞÜ – AKP hükümetinin “dönüşüm programı” sistemin adım adım sonunu getirdi. IMF desteğiyle IMF ve Dünya Bankası’ndan güç alan AKP hükümeti bütün karşı seslere rağmen sağlığı adım adım  özelleştirmeye ve çöküşe götürdü. Hastalar, muayene ve tedavi olabilmek için gece 24.00’ten sonra sıra listesine adını yazdırmak için hastanelere gitmek için yola çıkarken; devletin anlaştığı özel hastanelerde  ücretsiz muayene ve tedavi olacağını sanan yurttaşlar, binlerce YTL’lik faturalarla karşılaştı.Küskünler Doktorlardan teknisyenlere tüm sağlık çalışanları, AKP hükümetinin politikalarının mağduru olarak, 14 Mart Tıp Bayramı’na  küskün girdi. Sağlık çalışanları, bugünü hükümetin  politikalarına tepkisini dile getirmek için iş bırakma eylemiyle geçirecek. “G(ö)revdeyiz” adlı eyleme, doktorlar, eczacılar ve yardımcı sağlık personeli katılacak. Sağlık emekçilerinin büyük kısmı, yoksulluk sınırının altında maaş alıyor.

 

  • ·        AÇLIK SINIRI 854 YTL – Şubat Ayı Asgari Geçim Endeksi”nde, çalışan bir kişinin  yoksulluk sınırının 1115 YTL’ye yükseldiği bildirildi. Dört kişilik bir ailenin  asgari geçim sınırı 2 bin 235 YTL olarak belirlendi. Sonuçların, 4 kişilik bir ailenin  asgari geçim sınırının yüzde 0.47 oranında arttığını gösterdiği ifade edilen endekste, çalışan tek kişinin  açlık sınırının ise 854 YTL’ye yükseldiği bildirildi.

 

  • ·        BAKANDAN GÖZDAĞI – Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “G(ö)revdeyiz” eylemi öncesinde doktorlara gözdağı vererek, ideolojik yaklaşımlar nedeniyle yurttaşların işlerini aksatanların hem idari hem de adli açıdan takip edileceğini söyledi. “Doktorlar eylem yapmayacaklar” diyen Akdağ, bütün doktorların iş başında olacağını. Hizmetlerini yerine getireceğini öne sürdü. Akdağ, savcıları da göreve çağırdı.

 

  • ·        SAĞDA DA BİRLEŞME YOK – Merkez sağın tek çatı altında birleşerek seçime gitmesi için eski ANAP lideri Mesut Yılmaz’ın başlattığı girişimler, siyasi kulisleri hareketlendirdi. Kulislerde Demokrat Parti çatısı altında, ittifak olasılığı tartışılırken merkez sağ partilerin liderleri bu önerilere  kapılarını kapadı. Ağar, kendisinin herkesle görüştüğünü belirterek “Merkez sağda birliktelikte tek çatı DYP’dir” dedi.

 

  • ·        KİRLİ OKUL CEZASI – Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda yeterli sayıda yardımcı personel görevlendirmemesinin faturasını, öğretmenler, öğrenciler ödüyor. Kars ve Iğdır’da  kalorifer yakmaya yetkili hiç personel yok. İzmir’deki 1600 okulda 867, Konya’daki 1155 okulda ise 750 hizmetli bulunması, her okula bir hizmetli dahi  düşmediğini ortaya koyuyor. Eğitimciler, öğretmenlerin tamirat işleri yaptığına, velilerin ise temizlik parası yükünü  taşıdığına dikkat çekiyor.

 

  • ·        DEPREM ERKEN UYARI SİSTEMİ UYARAMAYACAK – Depreme karşı erken uyarı  sistemi kapsamında  sinyallerin gelmesinin  sağlandığını, depremden 5-6 saniye önce uyarı yapabilecek duruma geldiklerini açıklayan Prof. Dr. Gülay Altay, “Ancak sonra ne olacak bilemiyoruz” ifadesini kullandı. Altay, gelen sinyallerin  ilgililere iletilmesi için bir kurumun sorumluluk  alması gerektiğini ancak henüz bu sağlanamadığı için sistemin hayata geçirilemediğini vurguladı.

 

  • ·        İMAM BAYRAK’IN HIZLI YÜKSELİŞİ – 10 yıl imamlık yaptıktan sonra  Sağlık Bakanlığı’na   geçen Hayri Bayrak, memurluktan sağlık müdür yardımcılığına kadar yükseldi. Ordu İl Sağlık Müdür  Yardımcılığı için görevi doktorluk olan birçok kişinin başvurusu dikkate alınmazken imamlıktan geçiş yapan Bayrak’ın birde, “Atamalardan Sorumlu Müdür Yardımcısı” yapılması sağlık camiasını karıştırdı.

 

  • ·        ARINÇ: ASLA ENGELLEMEYECEĞİZ – CHP Gurup Başkan Vekili Kemal Anadol, “20 yaşında İHL’li  başkan”la  ilgili olarak Bülent Arınç’ı eleştirerek “Medeni Kanun’un tarif ettiği çocukların dışında, rüşt yaşın üstünde,  özellikle de İHL orijinli kişileri, çocuklarla alakası olmayan, politize edilmiş gençleri meclis kürsüsüne çıkarmaktadır” dedi. Uygulamayı savunan Arınç ise imam hatipli başkanın kasıtlı bir tutum  olmadığını savunarak, “Bazıları imam hatipli öğrencilerin seçme ve seçilme hakkına müdahale etmemizi istiyor. Bunu asla yapmayacağız” diye konuştu.

 

  • ·        SİYASAL İSLAM TEHLİKE DEĞİL DENİLEMEZ – Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Şemdinli olayları davasında verdiği karara karşı oy kullanan üç üye, iddianamenin siyasal kimlikle hazırlandığını savundu.

 

  • ·        ÖRTÜLÜ ÖDENEK ŞAİBELİ ELLERDE – Deniz Baykal, Başbakan Erdoğan’ın örtülü ödeneğin başına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarındaki usulsüzlük yapmakla suçlanan ve iki yıl ağır hapis cezası aldıktan sonra Rahşan Affı’yla kurtulan bir banka müdürünü  getirdiğini söyledi. Baykal’ın adını anmadığı kişinin Maksut serim olduğu biliniyor.

 

  • ·        DOKTOR BAŞINA 3 BİN HASTA – Türk Sağlık-Sen’in araştırmasına  göre Türkiye’de doktor başına 695 hasta düşüyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda ise bu sayı 1375’e çıkıyor. Bakanlığın sağlık kuruluşlarında bir uzman doktora 3 bin 34,bir pratisyen doktora ise 2 bin 514 hasta düşüyor.

 

  • ·        TÜRKİYE SONDAN İKİNCİ – Sağlık Bakanlığı yetkililerinin verdiği bilgiye göre Türkiye, içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa bölgesindeki 53 ülkesi arasında hekim sayısı bakımından sondan ikinci sırada alıyor.

 

  • ·        ÜCRETSİZ AİLE İŞÇİSİ – Türkiye’de kadınların çoğunun “ücretsiz aile işçisi!” olduğu, istihdama katılan her yüz kadından 71’inin sigortasız çalıştığı belirlendi. Ege Üniversitesi Kadın sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar, “Artık ‘kadın hakları’ demek yerine, insan haklarından bahsedebilmesi gerekiyor. Kadınlara yönelik yasalar uygulanmıyor, geri bildirimleri  takip edilmiyor” dedi.

 

15 Mart

 

  • ·        ÖRTÜLÜ ÇATIŞMA – Deniz Baykal, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ayak oyunlarına dikkat çekti. Seçimlere çok az bir süre kalmasına rağmen ortada ne bir cumhurbaşkanı adayı önerisi ne de aday olduğuna dikkat çeken CHP lideri, perde arkasında değişik bir çatışmanın  sürdüğünü,  belli kurumları yıpratmak ve etkisizleştirmek  için yalan ve iftiralarla dolu kampanyalar yürütüldüğünü söyledi. Baykal, aynı sürecin Genelkurmay Başkanı ataması öncesinde de  yaşandığını anımsattı. CHP lideri, Büyükanıt’ın  atanması öncesinde olduğu gibi yine ABD’nin Utah Eyaleti’nden ve aynı kaynaklardan birbiri ardına  belgeler yayımlandığını belirterek, “Yine buna benzer tablolarla karşı karşıya kaldık. Bir adayın önünü   kesmesi düşünülebilecek olanları ürkütmeye yönelik olduğu anlaşılan, bir adaya muhalefet edebilecekleri etkisiz  kılmayı amaçlayan çabalar sergileniyor” dedi.

 

  • ·        MEMUR OLAMAZ – Başbakanlık örtülü ödeneğinin başına getirilen Maksut Serim’in işlediği yüz kızartıcı suçtan dolayı devlet memuru olamayacağını belirten  idare hukuku profesörü Günday, atamanın hukuka aykırı olduğunu belirtti. Hükümetin bu durumu bildiği için Serim’i  danışman sıfatıyla işe aldığını belirten Günday, “Bu kişinin  kamu erki kullanarak, kamu gücü kullanarak yapacağı işlemler de geçersizdir” dedi.Başbakan’ın,  usulsüzlük yapmakla suçlanan ve iki  yıl ağır hapis cezası aldıktan sonra afla kurtulan Maksut Serim’in Başbakanlık örtülü ödeneğinin  başına  getirmesi, dolandırıcı Selçuk Parsadan  skandalını  anımsattı. Parsadan, Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde DYP’ye 30 bin üye kazandıracağı vaadiyle örtülü ödenekten 5.5 milyar TL almıştı. Skandal ortaya çıkınca DYP hükümeti düşmüştü.

 

  • ·        SAĞLIK ÇALIŞANI G(Ö)REVDE – Hekimler, Türkiye genelinde bir günlük iş bıraktı, acil servisler dışındaki birimler çalışmadı. TTB Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy “14 Mart bizim geleneksel  günümüzdür, sağlık sorunlarını tartışacağımız bir gündür. Bugün sorunları  halkla paylaşmak için yaptığımız eylemler eğer suçsa, bu suçu işleyeceğiz” dedi.

 

  • ·        TÖRE İSVEÇ’E GÖÇTÜ – Fadime Şahindal adlı genç kızın İsveçli bir gence âşık olmanın bedelini babası tarafından öldürülmekle ödemesinin şokunu yaşayan İsveçliler,  alışık olmadıkları bu sorunu  çözmekte güçlük çekiyor. Örneğin töre baskısı altındaki kızlar parlamentoda ya da medyada ya da kamuoyu önünde konuşturularak korunmaya çalışılıyor.  Ancak bu şekilde kızlar hedef haline getiriliyor, töre şiddeti tetikleniyor. İsveçliler cinayetin üzerinden 6 yıl geçmesine karşın  töre olgusunun  nedenlerini ve yol açtığı sorunları tartışıyor.

 

  • ·        ÖZÜR DİLE ERDOĞAN – Anan Planı’na hayır diyenleri “kabile yaşamına alışmış tipler” olarak  nitelendiren  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tepki gösteren KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, “kabile yaşamına alışmış bir tip” olmadığını belirterek “Türk milletine  yanlış bilgi vermeyin. Sizin bunları  söylemeye hakkınız yoktur Sayın Başbakan. Halktan özür dileyin” dedi. Denktaş, Anan Planı’nın Kıbrıs Türklerini kabile  yaşamına  mahkûm ettiğini söyledi.

 

16 Mart

 

  • ·        PARALAR HAVUZDA – Resmi raporlarda, oluşturulan yapılanmanın, belediye paralarını “geleceğin başbakanını hazırlamak ve cihat hazırlığı yapmak” için yönlendirildiğine işaret ediliyor. Mülkiye müfettişlerinin belirlemelerine göre havuzda toplanan para 2001 rakamlarıyla yaklaşık 300 trilyon lira olarak hesaplandı. Havuz hesabının açıldığı Vakıfbank Valide Sultan Şubesi’nin müdürlüğünü bugün örtülü ödeneğin başında bulunan Maksut Serim yapıyordu. 8 kişiden oluşan hesap uzmanları grubu, dolaştırılarak havuz hesabında toplanan paraların bu yolla denetim dışı bırakıldığına işaret etti. Raporda, söz konusu paraların bazı kişi ve kuruluşların özel hesaplarına geçirildiği saptamasına yer verildi. İGDAŞ’ta yapıldığı belirtilen yolsuzluktan elde edilen 22 trilyon liranın 1999 seçimlerini kazanmak için oluşturulan havuza aktarıldığına dikkat çekildi.

 

  • ·        ERDOĞAN DA ‘SAYIN’ DEMİŞ – Başbakan Erdoğan’ın, Avustralya’da yayın yapan bir radyo programında 7 yıl önce yaptığı konuşmada, Terörist Abdullah Öcalan’dan ‘Sayın Öcalan’ diye söz ettiği, “Türklüğe farklı tarifler getirerek Kürt’ü de Türk kabul etmek yanlış olur” sözleriyle alt kimlik üst kimlik tartışmasını o günlerden başlattığı ortaya çıktı. Erdoğan, program sırasında bir dinleyicinin kendisiyle Öcalan’ı karşılaştırması üzerine itiraz ederek “Sayın Öcalan düşüncelerinin değil, şu anda almış olduğu kellelerin hesabını veriyor. Bense düşüncemden dolayı 4 ay hapis yattım, aramızdaki fark çok büyük” dedi.

 

  • ·        BU BİR REJİM SORUNUDUR – CHP Lideri, parti meclisinin basına kapalı bölümünde yaptığı konuşmada önümüzdeki sürece yönelik kaygılarını dile getirerek  “Yüksek gerilimli konjonktüre sürükleniyoruz” dedi. AKP’nin kendisi gibi düşünmeyenlere karşı hoşgörüsüzlük içinde olduğunu belirten Baykal, Türkiye’nin medya haritasının değiştiğini, yeni sermaye yaratıldığını ve yargıya yönelik kumpaslar yaşandığını söyledi. CHP lideri, “Bu artık bir rejim sorunudur” dedi.

 

  • ·        TSK NÜKLEER ENERJİYE KARŞI – Silahlı Kuvvetler Dergisi’nin son sayısında dünya ülkelerinin nükleer enerjiden uzaklaşmaya başladığı belirtilerek, ABD’nin yeni santral yerine yenilenebilir kaynaklara yöneldiği, buna karşın Türkiye’yi nükleer santral yapmaya özendirdiği kaydedildi. AB ülkelerinin “bekle gör” politikası izlediği kaydedilen yazıda , terör tehdidinin ön plana çıktığı günümüzde  nükleer santraların güvenliğinin önemli bir sorun olduğuna, yakıt nedeniyle de bağımlılığın ortaya çıktığına işaret edildi.

 

  • ·        29 YILDIR ÇÖZÜLEMEDİ – 7 öğrencinin öldüğü 16 Mart 1978 katliamı ile ilgili davada zamanaşımına 1 yıl kaldı. Katliam sırasında öğrenci olan müdahil avukatı Hilmi Hanta, “16 Mart davasına yönelik temizleme operasyonu yapılıyor. 16 Mart suskunluğa gömülüyor. Dava, koşa koşa zamanaşımına gidiyor” diye konuştu. 29 yıl önce Beyazıt Kampusu’ndan çıkan solcu öğrencilere düzenlenen bombalı-silahlı saldırıda 7 öğrenci yaşamını yitirmişti.

 

  • ·        OPERASYON SAKINCALI – MGK Genel Sekreterliği’nce hazırlanan Irak değerlendirmesinde Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik bir operasyon gerçekleştirmesi durumunda ABD’nin yaşadığı zorlukların aynılarını yaşayabileceğine dikkat çekildi. Raporda, “Kuzey Irak’a kapsamlı bir harekâtın sakıncaları dikkate alınmalıdır. Büyük bir operasyon, insani kayıplar ve ağır mali yük getirir. Uluslar arası alanda sert tepkiler, harekâtın başarıya ulaşmasını güçleştirir” denildi.

 

  • ·        ALLİANOİ BOĞULMASIN – Türkiye genelinde 11 üniversitenin arkeoloji bölümü öğrencileri ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla, “Allianoi boğulmasın” çağrısında bulundu. Allianoi’nin mutlak suretle korunması gerektiğini vurgulayan Allianoi Kazı Heyeti Başkanı Yardımcı Doçent Ahmet Yaraş, henüz yüzde 20-30’luk bölümü kazabildiklerini belirterek kazı yapabilmeleri için ilgililerden kendilerine 5 yıl daha süre tanımalarını istedi. Hükümet ısrar ederse antik sağlık merkezi Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak.

 

  • ·        HEDEF BU KEZ ÇİFTÇİ – AKP hükümeti tarafından çıkarılan 2B Orman Yasası kapsamında ceviz, incir, kestane, zeytin gibi ağaçların ormanlık alanda gösterilmesiyle, bu yörelerde yaşayan köylüler önemli oranda gelir kaybına uğradı. Yasanın ardından İzmir’in Tire ilçesindeki orman köylüleri de örgütlenerek Ankara’da seslerini duyurmaya çalışacaklarını söylüyorlar.

 

  • ·        CUMHURİYETÇİLER MİTİNGTE BULUŞACAK – Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi 14 Nisan’da başkentte “Cumhuriyet Mitingi” düzenleyecek.

 

  • ·        CHP’LİLER ELEŞTİRDİ, AKP’LİLER TÜKÜRÜKLE KARŞILIK VERDİ – İstanbul’un sorunları ve Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleleriyle ilgili araştırma önergesi veren CHP’lilerin eleştirilerine AKP’liler “tükürükle” karşılık verdi.

 

  • ·        YURTDIŞINDAKİ YURTTAŞLAR DA OY KULLANSIN – Demokratik Sol Parti (DSP), Avrupa’daki 2.5 milyona yakın Türk seçmenin, seçimlerde daha etkin oy kullanabilmesi için AKP ve CHP’yi anayasa değişikliği yapmaya çağırdı.

 

  • ·        MAZOT OLMAYACAK YAĞI YİYORUZ – Yemek şirketleri aynı yağı tekrar tekrar kullanarak halk sağlığıyla oynarken biyodizelciler işleyecek mal bulamıyor. Sentez Kalite Kontrol Laboratuvarı’nın hazırladığı analiz raporunda, tekrar sofralara dönen atık yağların yüzde 40 oranında kanser yapıcı madde içerdiği saptandı.

 

  • ·        YURTTAŞ BORÇ İÇİNDE – 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü çeşitli etkinliklerle kutlanırken Türkiye’de tüketicinin gündeminde borç ilk sırada yer alıyor. Tüketicinin bankalara kredi borcu, 9 Mart itibarıyla 47 milyar 329.3 milyon YTL’ye çıktı.

 

  • ·        BÜTÇENİN MAKYAJI DÖKÜLÜYOR – TEPAV’ın (Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı) raporuna göre, Telekom’un aktardığı fazlalar gibi geçen yıl bütçe performansını olduğundan iyi gösteren bir defalık gelirler bu yıl pek yok. Geçen yıldan 2007’ye yüklenen bazı cari harcamalar da eklenince 2007 bütçe açığı daha da artacak.

 

17 Mart

 

  • ·        KILIÇLAR ÇEKİLDİ – Addüllatif Şener, “Başbakan Erdoğan Köşk’ü istemezse AKP’den çok aday çıkar” dedi. Kulislerde adı geçmesine karşın AKP’nin anketinde yer almamasına tepki gösteren Başbakan Yardımcısı Şener, dün de iddialı açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kime oy vereceğini netleştirmediğini belirten Şener, “Kimin aday olacağı değil, kimin seçileceği önemli” dedi. Şener, “Erdoğan Cumhurbaşkanı olsa bile Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederek fiili olarak başbakanlık da yapar” senaryosunun da geleneklere aykırı olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adaylıklarının 16-26 Nisan günleri arasındaki 10 günlük sürede açıklanacağını belirterek Cumhurbaşkanlığı anketinin parti içinde kırgınlığa neden olmayacağını ileri sürdü. Erdoğan’ın akıl hocalarından Korkut Özal da Erdoğan’ın aday olmaması gerektiğini dile getirirken, “Eğer yedi yıllığına Köşk’e çıkarsa olanlar olur. Ağabeyim Turgut Özal’ın, Demirel’in başına gelenler onun da başına gelir. Partisiyle arası bozulur” dedi.

 

  • ·        HAVUZ ERDOĞAN’A ÇALIŞMIŞ – ‘Geleceğin başbakanı’ için kurulan havuz hesabı vurgununun tüm ayrıntıları devlet arşivlerinde. AKP’lilerin ortaya çıkarılmasını istedikleri ve iftira olarak nitelendirdikleri havuz hesabı vurgununun tüm ayrıntıları müfettişlerce raporlaştırılırken, tamamı halen devlet arşivlerinde bulunuyor.

 

  • ·        ALMANAKTA  ‘SOYKIRIM’  BÖLÜMÜ – ABD  Büyükelçiliği’nin dağıttığı “The World Almanac and Book of Facts” ın  (Dünya Almanağı ve gerçekler kitabı) 2007 sayısında  “Soykırım” başlıklı bölümde Türkiye’nin de adı geçiyor. “1900’den bu yana soykırım örnekleri” bölümünde ilk sırada sözde Ermeni soykırımının bulunması dikkat çekti. Tahmini ölü sayısı en az 1 milyon olarak gösteriliyor.

 

  • ·        BAŞBAKAN OLAYLARI KAVRAYAMIYOR – Avustralya’da 2000 yılında katıldığı bir radyo programında Abdullah Öcalan’dan “Sayın Öcalan” diye söz eden Başbakan Erdoğan’a tepki yağdı. CHP’li Özyürek, Başbakan’ın, terörün boyutlarını ve Öcalan’ın konumunu tam olarak kavrayamadığını söyledi. CHP’li Şimşek konuyu TBMM gündemine taşıdı. MHP’li Vural ise savcıları göreve çağırdı.

 

  • ·        GÜLEN ALEVİLİĞE DE EL ATTI – 13. Abant Platformu’nun bugün ve yarın İstanbul’da gerçekleştireceği “Tarihi, Kültürel, Folklorik ve Aktüel Boyutlarıyla Alevilik” sempozyumunda Alevilik tartışılacak. Ancak, “ABD’nin Ortadoğu taşeronu” olarak nitelenen Gülen’in öncülük ettiği platformun girişimi, Alevi örgütlerinin sert tepkisiyle karşılaştı.

 

  • ·        SAĞLIK ÖZEL’E TESLİM – AKP, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile hastaneleri işletme yapacak. Tasarının gerekçesinde, “Yönetim anlayışındaki dönüşüm yansıtılarak, Sağlık Bakanlığı’nın yeniden yapılandırılması gündeme gelebilir” ifadesinin yer alması, devletin sağlık hizmeti sunumundan tamamıyla el çekeceği yorumlarına yol açıyor.

 

  • ·        KRİZ OLURSA İŞ DÜNYASI ÇÖKER – İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkanı Muharrem Keçeli, İTO’nun eskisi gibi hükümete muhalefet etmediği yolundaki eleştirileri yanıtladı. Keçeli, “Bu  Meclis’in üyeleri cari açıktan vergilere kadar her türlü eleştiriyi yaptılar. Önceki hükümetlerden çok sıkıntı çekti iş alemi” dedi. “Bugün bunalım olsa en çok sıkıntıyı iş alemi çeker” diyen Keçeli, şöyle devam etti: “Çünkü iş aleminin, özel sektörün borcu büyük ölçüde arttı. Bu, büyük ölçüde döviz kredilerinin kullanılmasıyla oldu. Mesken sektörüne verilen krediler de 20-25 milyar dolar civarında. Kriz olsa bu borçları kimse ödeyemez. İş dünyası çöker”

 

18 Mart

 

  • ATAMA ÖRGÜTLÜ SUÇ KAPSAMINDA –  Emekli Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Güven Dinçer, lise mezunu olan sabıkalı Maksut Serim’in Başbakanlık Başmüşaviri olarak 1. derece 6400 ek göstergeli bir kadroda çalıştırılmasının görevi kötüye kullanma ve örgütlü suç kapsamına girdiği yorumunda bulundu. İstisnai kadroda olsa bile bir memur atanırken mutlaka sicil dosyasına bakılması gerektiğini belirten Dinçer, “Bir hükümlüyü, memur olanmıyacak bir kişiyi memur olarak atamak, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur” dedi. Sistematik olarak yapılmış bir yolsuzluktan suçlanan bir kişinin örtülü ödenek ile ilgili sorumlu bir makama getirilmesinin dikkat çekici olduğunu söyleyen Dinçer, “Oraya, resmi evrakta sahtecilikten hükümlü bir kişinin bilerek getirilmesi ve aynı kişinin birtakım yolsuzluklara adının karışmış olması, aynı türde yolsuzlukların o makamda da devam ettirilmesi amacının varlığı anlamına gelebilir. Bu durum örgütlü suç kapsamına girer” diye konuştu.
  • IMF’NİN TÜRKİYE’Sİ VAR – Arjantin, Brezilya ve Endonezya gibi ülkeler IMF’ye olan borçlarından kurtulurken IMF’nin verdiği borcun üçte ikisini Türkiye alıyor. AKP döneminde IMF’nin verdiği toplam kredilerd içinde Türkiye’nin payı yüzde 26.1’den yüzde 66.1’e çıktı. Türkiye IMF’deki kredi kotasının 9 katını kullanarak bu alanda birinci durumda bulunuyor.
  • HAVA TRAFİĞİ RUMLARA GEÇİYOR – Avrupa uçuş sahasını denetleyen EuroControl’ün, Türkiye’nin kontrol sahasında olan Akdeniz’de, Rumlara hava trafiğini belirleme hakkı tanıdığı belirtiliyor. EuroControl’ün Rum Kesimi’ne 800 bin Avro yardımda bulunduğu saptandı.

19 Mart

 

  • ÖRTÜLÜ BAKANLIK – Sanayi Bakanlığı’nın, araçların imal ve montajıyla ilgili yetkilerini 2003’te imzalanan bir protokolle Türk Standartları Enstitüsü’ne devretmesinin ardından  açılan “ Sanayi Hizmetleri Hesabı” nda bugüne dek 2.8 milyon YTL birikti. Örtülü ödenek kuşkusunu gündeme getiren CHP’li Berhan Şimşek, “Bütün uygulamalarında ibadetleri aleni, geri kalan her şeyleri gizli, örtülü. Cumhuriyet tarihinde, hiçbir bakanlığın böyle davranışı yok” dedi. Yürürlüğü 15 Şubat 2004’te giren protokol gereği, bir ay sonra, “Sanayi Hizmetleri Hesabı” açıldı. Hesaba 300 bin YTL yatıran TSE, belgelendirme, inceleme, uygunluk, değerlendirme ve proje onay işlemlerinden aldığı ücretlerin yüzde 15’iini bu hesaba aktarmaya başladı. Milletvekili Berhan Şimşek, bugüne dek, faiziyle birlikte 2 milyon 755 YTL biriken hesabın kontrolünün doğrudan bakana bağlı olduğunu ortaya çıkardı.
  • ENERJİDE HATALAR ZİNCİRİ – Ortadoğu, Hazar ve Orta Asya’da küresel enerji rekabetinin yoğunlaşması, Türkiye’yi tam bir enerji savaşının ortasında bıraktı. 21. yüzyılda “enerji terminali” olmayı hedefleyen Türkiye’nin enerji politikaları yeniden sorgulanmaya başlandı. Rus petrolünü Burgaz- Dedeağaç hattı ile Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden Ege’ye akıtacak anlaşmanın imzalanması, AKP’nin yanlış enerji politikalarının son örneğini oluşturdu.
  • ABD’DEN LAİKLİK MESAJI – Ülkesinin gözünde laiklik ilkesinin Türkiye’de demokrasinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Wilson, Türkiye’nin laik ve demokratik, serbest piyasa ekonomisine dayalı bir düzene sahip olmasına önem verdiklerini söyledi. Wilson, “ABD için Türk Silahlı Kuvvetleri ile seçilmiş siyasal yöneticiler arasında bir tercih yapmak söz konusu değildir” diyerek, iki kurumu da Türkiye’nin ileri doğru gelişmesi için atılacak adımların ayrılmaz parçaları olarak gördüklerini belirtti.
  • BEDAVA KÖMÜRÜN FATURASI YENİ HÜKÜMETE – Bakanlar Kurulu kararına göre valiliklere bildirilecek yoksul ailelere, 2007 yılında en az 500 kilogram bedelsiz kömür verilecek. Ancak, valiliklere teslim edilecek kömürlerin bedelleri 2008 yılı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. Genel seçimlerin Kasım, 2007’de yapılacağı göz önünde bulundurulduğunda, AKP’nin seçim malzemesi olarak kullanacağı binlerce ton kömürün faturası, yeni görev alacak hükümete kalacak.
  • TÜRK DOKTORUNUN BAŞARISI – İsveç’te kanser tedavisi çalışmalarını yürüten Türk bilim insanı Prof. Dr. Sirac Dilber, bir çeşit kan kanseri olan “multiple myeloma’nın tedavisi için umut verdi. Dr. Dilber ve ekibi laboratuar ortamında milyarlarca NK hücresi üreterek, yöntemi insanlara uygulamaya hazır hale getirdiler. Bilim insanları bu sayede kemik iliği nakli olmuş multiple myeloma hastalarında hastalığın bir daha tekrarlanmayacağını söylediler
  • NÜFUS ARTTI, İŞ YERİNDE SAYDI – ATO’nun ‘İstihdam Raporu’nda, Türkiye’nin bir kez ele geçecek bir fırsatı kaçırdığı vurgulandı. İstihdamda en ciddi sorunun tarımda yaşandığına dikkat çeken ATO’nun raporuna göre Türkiye’de son yıllarda çalışabilir yaştaki nüfus artarken yeni iş alanları yaratmak gittikçe zorlaşıyor. Türkiye’nin “demografik fırsat penceresi” bulunduğuna dikkat çekilen rapora göre, 2005’ten sonra Türkiye’nin de AB gibi yaşlı ve çalışanlara bağımlı bir nüfus yapısı olacak.
  • İŞÇİ YİNE ŞAMPİYON – Maliye’nin vergi araştırmasında işçinin patrondan çok ödediği ortaya çıktı. Küçük esnaf ve sanatkârın ayda ortalama 18 YTL vergi ödediği Türkiye’de, bu rakam işçi ve memurlar için 175 YTL, beyannameli vergi mükellefleri arasında yer alan mobilyacılar için 68 YTL, lokantacılar için 63 YTL, deterjan ürünlerinin ticaretini yapanlar için de 51.5 olarak belirlendi.

20 Mart

 

  • TARIM ÇÖKERTİLDİ – AKP  döneminde yanlış politikalar nedeniyle 1 milyon üretici tarlayı terk etti. AKP iktidarının görev başında olduğu süre içinde mazot fiyatları yüzde  147, sulama yüzde 132, gübre fiyatları yüzde 116 artarken buğday yüzde 63, şeker pancarı ise sadece yüzde 20 yükseldi. Çiftçi kredilerinde faiz, enflasyonun çok üstünde kaldı. AKP’ nin getirdiği borç affı ve yeniden yapılandırması, çarpık girdi-çıktı denkleminden ötürü bir işe yaramadı. Türkiye Ziraatçılar Derneği’nin “2002-2006 Döneminde Tarım” raporuna göre 1 adet traktör için 2002 yılında 56 ton buğday satan üretici, 2006 yılında 70 ton buğday satmak zorunda kaldı. Tarımın çöktüğü belirtilen raporda Türk çiftçisinin dünyanın en pahalı elektriğini kullandığı vurgulandı.
  • İŞSİZLİK EN BÜYÜK SORUN – “Türkiye Ekonomisinde Durum, Riskler ve Fırsatlar” konulu bir sunum yapan Hisarcıklıoğlu, halen Türkiye’de 2.5 milyon kişinin işsiz olduğunu, 2.5 milyon kişinin de iş aramaktan vazgeçtiğini, her kapıdan eline kâğıt tutuşturulduğunu anlattı. Hisarcıklıoğlu, “Popülizm yapmıyorum, bu konuda İşsizlik Sigortası Fonu değerlendirilmeli” dedi. TOBB Başkanı cari açığın tehlikeli olmadığını söyleyenlerin de yanlış yaptığına dikkat çekti.
  • BAĞIŞLAR KAYIT DIŞI – Milli Eğitim Bakanlığı’nın, “Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası” kapsamında toplanan bağışları, Kamu Maliye Yönetimi ve Kontrol Yasası’na aykırı olarak bütçeleştirmediği ortaya çıktı. 2003 yılından itibaren 2.5 milyar YTL’lik  ayni yandım yapıldığını açıklayan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, mali mevzuat ve uygulayıcılardan kaynaklanan sorunlar nedeniyle bütçeleştirilmediğini itiraf etti. Kampanyanın koordinatörlüğünü ise Çelik’in danışmanı  Hazma Aydoğdu yürütüyor.
  • SEVK ÜSTÜNE SEVK ÖLDÜRDÜ – Devlet Hastanesi’nde yeterli küvöz ve vantilatör olmadığı için özel hastaneye sevk edilen yeni doğmuş bebek, babası SSK’li olduğu halde özel hastanede trakeotomi operasyonu için 10 bin YTL istenince tekrar devlet hastanesine götürüldü. Ancak hastane hastane dolaştırılan bebek, devlet hastanesinde iki kez ameliyat edildikten sonra 5’inci gününde yaşama veda etti. Baba Levent Ertan, olayın ardından Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
  • EŞİTSİZLİK DERİNLEŞİYOR – OKS yerine öngörülen 3 sınavlı yeni modelin, eğitimi para odaklı hale getireceği, fırsat eşitsizliğini daha da derinleştireceği vurgulandı. Uygulanacak yeni model ile dersanelerin eğitim sistemindeki yeri daha alt sınıflara çekiliyor.
  • ALEVİLERDEN GÜLEN’E TEPKİ – Fethullah Gülen’in onursal başkanlığını yaptığı Abant Platformu’nun düzenlediği “Tarihi, kültürel, folklorik ve aktüel boyutlarıyla Alevilik” konulu sempozyumu değerlendiren Alevi dernekleri, Gülen önderliğinde yapılan toplantıyı kabul etmediklerini belirttiler.
  • DAVET YOK – Başbakan Recep Tayip Erdoğan, AB’yi kuran Roma Anlaşması’nın 50. yıldönümü dolayısıyla hafta sonu Berlin’de düzenlenecek etkinlikler ve gayri resmi AB zirvesine davet edilmedi. Oysa Erdoğan, üyelik müzakerelerinin henüz başladığı 29 Ekim 2004’te Roma’da gerçekleşen Avrupa Anayasası imza törenine katılarak imza atmıştı.
  • ERDOĞAN İÇİN SUÇ DUYURUSU – HÜRPARTİ Genel Başkanı Yaşar Okuyan, Avusturalya’dan yayın yapan bir radyonun programında teröristbaşı Abdullah Öcalan’dan “Sayın Öcalan” diye söz eden Başbakan Recep Tayip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Genç Parti İstanbul Milletvekili Emin Şirin de, Erdoğan’ın Öcalan’a “Sayın” diye hitabettiği program CD’sini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi.
  • SEÇİM ÜNİVERSİTELERİ – Hükümetin 17 üniversite daha açmasının, bilime katkı sağlamaktan uzak olacağı belirtiliyor. YÖK’ün strateji raporunda, hükümetin yeni üniversite açma isteğine atıfta bulunularak “Yükseköğretim kapasitelerinin hızla geliştirilmesinin istendiği bir dönemde, öncelikle yapılması gereken yeterli bir öğretim üyesi yetiştirme programının geliştirilmesidir” denilmişti.
  • İMAMA TECAVÜZDEN GÖZALTI – Çorum’da bir köy imamı Kuran kursuna giden 17 yaşındaki kıza tecavüz iddiasıyla gözaltına alındı.
  • ORTA YAŞLI İŞSİZLER ARTIYOR – Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), orta yaşlılar arasındaki işsizliğin, diğer yaş gruplarına kıyasla daha hızlı arttığını bildirdi. TEPAV’ın “Değişen İşsizlik Yapısı Politika Notu” nda, işsizlikle ilgili niteliksel değişikliklerin yaşandığı kaydedildi.

21 Mart

 

  • YARGIYI KİLİTLEDİLER –Hükümet, Yargıtay ve Danıştay’ın boş üyelikleri için seçim yaptırmıyor. Adalet Bakanı ve müsteşarı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu toplantısına katılmayınca toplantı için gerekli sayıya ulaşılamadı. Dolayısıyla Yargıtay ve Danıştay’daki boş üyelikler için seçim yapılamadı. Halen Yargıtay’da 23, Danıştay’da ise 6 üyelik boş. HSYK Başkanvekili Acar, ne zaman çıkacağı belli olmayan yasa için seçim durdurma lüksü bulunmadığını bildirdi. Çiçek, kurulun seçim için gündem belirlemesine karşı çıkarken, durumu tutanakla tespit ettiklerini belirten Acar, Çiçek’in kişisel düşüncelerinin yasal dayanağı olmadığını ve hukuki bağlayıcılığı bulunmadığını belirterek “^Bu durum, sadece yargı bağımsızlığına karşı bir duruş, Yüksek Kurul’un faaliyetlerini engelleme, yargıya müdahale arz etmektedir” dedi.
  • ÇOĞUNLUK ERDOĞAN’I İSTEMİYOR – 14 ilde 1659 kişi ile “yüz yüze görüşülerek” yapılan kamuoyu yoklamasında, “Sizce Erdoğan cumhurbaşkanı olmalı mı” sorusuna  yüzde 71.2 oranında “hayır” yanıtı çıktı. “Erdoğan sizce cumhurbaşkanı olmalı mı yoksa başbakan olarak mı kalmalıdır” sorusuna verilen yanıtlar ise dikkat çekti. Ankete katılanların yüzde 34’ü Erdoğan’ı ne başbakan ne de cumhurbaşkanı makamında görmek istediklerini belirtti. Yüzde 5.4’lük bir kesim ise “Erdoğan siyaseti bırakmalı” dedi.
  • TOPRAK KAYBINDA LİDERİZ – Her yıl binlerce hektarlık alan kül oluyor. Yok edilen ormanlar yüzünden doğanın dengesi altüst. Türkiye’de geçen yıl meydana gelen 2 bin 227 adet orman yangınında 7 bin 762 hektarlık alan tahrip oldu. Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Başkanı Selami Tece, Dünya Ormancılık Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Her yıl erozyon nedeniyle 500 milyon ton toprak kaybıyla dünyanın önde gelen ülkeleri arasındayız” dedi.
  • DÜNYANIN SERA GAZI ÇÖPLÜĞÜ OLMAYA ADAYIZ – Enerji Ekonomisi Derneği (EED) Başkanı Doç. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye’nin Kyoto Protokolü’nü imzalamasının sanayi ve enerji sektörüne büyük sorumluluklar getireceği ve milyarlarca dolarlık yatırım gerektiği ile ilgili açıklamaların gerçek dışı olduğunu belirterek “Protokolden uzak kalarak dünyanın sera gazı çöplüğü olmaya adayız” dedi. EED ve Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Çevre Bilimleri Enstitüsü’nün düzenlediği toplantıda Doç. Dr. Kumbaroğlu, Kyoto Protokolü ile ilgili yanıltıcı haber ve değerlendirmeler yapılmasını eleştirdi.
  • AKP’DE ÇANKAYA ALARMI – Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde gerilim yaratacağı düşünülen toplantı ve etkinlikler ileri tarihlere ertelendi. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi sürece hâkim olmak isteyen AKP bir dizi tedbir aldı. Erdoğan’ın istemiyle MGK toplantısı öne alındı. TBMM Başkanlığı, bazı programları iptal etti, bir imam hatip lisesi öğrencisinin başkanlık edeceği Türkiye Öğrenci Meclisi’nin etkinliği mayıs ayı sonuna ertelendi.
  • BAŞBAKAN’IN OĞLU GEMİ ALDI – Yaklaşık 500 YTL maaşlı Ahmet Burak Erdoğan, kuru yük gemisi sahibi oldu. Vatan gazetesinin haberine göre, Burak Erdoğan’ın ortağıyla birlikte sahip olduğu geminin değerinin yaklaşık 3 milyon dolar olduğu belirtiliyor.
  • MALİ YÜK YENİ HÜKÜMETE – Bedava kömürün faturasını 2008’e bırakan AKP, 17 üniversite için de benzer bir yol izleyecek. AKP iktidarı, seçim öncesi üniversiteleri propaganda malzemesi olarak kullanacak. Yaklaşan seçimler öncesi 17 yeni üniversite açma kararı alan ancak üniversitelerin altyapısı konusunda bu yıl hiçbir adım atılmayacak olan AKP faturayı yeni hükümete ödetecek.
  • HÜKÜMETTEN YÖK’E KADRO YOK – Akademik personel yetersizliğini çözmeden 17 üniversite daha açılması için çalışma başlatan AKP’nin kadro sorununu nasıl çözeceği merak ediliyor.

22 Mart

 

  • ·        SKANDAL İHALE – Levent’te 46 bin 241 metrekare ticaret ve konut alanına sahip İETT Garajı arazisinin satış ihalesini Dubai Şeyhi Maktum’un şirketi Sama Dubai kazandı. Açık artırma başlangıcında Fiba Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım AŞ-Nurol Holding AŞ ortak girişimi ihaleden çekildi. İhalede sona kalan Sama Dubai ile Zorlu arasında geçen açık artırmada Zorlu, rakibinin 705 milyon dolarlık teklifinin ardından ihaleden çekildi. Sama Dubai İcra Kurulu Başkanı Ferhan Feriduni, “5 milyar doları bulmasını planladığımız gayrimenkul projelerimizin ilk adımını teşkil edecek Dubai Towers projemize odaklanacağız. En üst kalitede ofis alanlarını, lüks bir oteli, rezidans dairelerini ve son derecede özel bir alışveriş merkezini bünyesinde bir araya getirecek eşsiz bir kompleks yaratacağız” dedi.

 

  • ·        İHALEDE HUKUK ÇİĞNENDİ – Yasalar belediyenin imar yetkilerini “keyfi” değil, şehircilik kurallarına uygun kullanmalarını öngörüyor. Bu nedenle “sınırsız yapı yüksekliği” ve sınırsız toprak altı kullanımı” ile 3 emsalli bir imar durumunun hukuka uygun bulunması çok düşük bir olasılık. Söz konusu imar haklarının mahkemede sorgulanmakta olduğu bir süreçte, arsanın bu koşullar ile ihaleye çıkartılması tam bir hukuk skandalı.

 

  • ·        YEŞİL SERMAYE SORGULANIYOR – Almanya’da “İslami holdingler” tarafından dolandırılan binlerce Türk’ün durumunu yeniden gündeme getiren Sol Parti federal milletvekili Sevim Dağdelen, Alman devletinin bu gelişmeler karşısındaki rolünü sorguluyor. Amacının Alman hükümetinin islami holdingler tarafından dolandırılan Türkler hakkında herhangi bir çalışma sürdürüp sürdürmediğini  öğrenmek olduğunu kaydeden Dağdelen, federal hükümetten gerekli denetimlerin yapılıp yapılmadığı hakkında açıklama istedi.

 

  • ·        ZANA’DAN ÖCALAN ÖVGÜSÜ – Diyarbakır’daki kutlamada Leyla Zana, uzun süre sonra ilk kez konuştu. Kürtçe konuşması büyük alkış alan Zana, “Kürtlerin üç lideri vardır. Biri Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’dir. Diğeri Kürdistan Federe Bölge Başkanı Mesud Barzani’dir. Üçüncüsü ise Başkan Öcalan’dır” dedi. Kutlamalar sırasında Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan gönderdiği mesaj da okundu. DTP Genel Başkanı Türk de Kuzey Irak’la ilgili olarak “Onlara müdahale edildiği zaman inciniriz. Onlara müdahale edildiği zaman rahatsızlık duyarız. Açık bir şekilde bunu söylüyoruz” diye konuştu. Güneydoğu’daki Nevruz kutlamalarında uyarılara karşın Öcalan posterleri açıldı, PKK lehine sloganlar atıldı. Şanlıurfa’da 27, Siirt’te 20 kişi gözaltına alındı.

 

  • ·        FABRİKA İŞİ KAHRAMAN – Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, HEP ve DTP yöneticilerinin Öcalan’ı kahraman yaparak, Kürtleri bu kişinin etrafında toplamaya çalıştığını söyledi. Türkiye’deki Kürt partileri tarafından üretilen ve neredeyse dini boyutlar kazandırılmış olan “Öcalan’a tapma” eğilimlerine karşı olduklarını belirten Nezan, “Öcalan için bu sevgiyi göstermeye değmez. Bizim aktif vatandaşlara ihtiyacımız var, fabrika işi imal edilen kahramanlara ihtiyacımız yok” dedi.

 

  • ·        CİNDORUK SİYASETİ KARIŞTIRDI – Eski TBMM Başkanı Cindoruk’un açıklamaları  siyaset kulislerini dalgalandırdı. Erdoğan’a YSK kararıyla milletvekili yolu açıldığını belirten Cindoruk, “Ortada yargı kararı yok. YSK mahkeme değil. Yargıtay kararını ortadan kaldırmaz, itiraz edilirse Erdoğan milletvekili seçilme yeterliliğini kaybeder” dedi. Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Cindoruk, kendisinin bu konuda “Görüş bildirme değil, bir durum tespiti yaptığını” söyledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise Cindoruk’un iddialarıyla ilgili soru üzerine, açıklamayı izlemediğini, ancak tüm iddiaları ciddiye alıp değerlendireceklerini bildirdi.

 

  • ·        KKTC’DE TARİH KİTAPLARI DEĞİŞTİRİLİYOR – Korgeneral Kıvrıkoğlu, ders kitaplarının değiştirilmesine tepki gösterdi. Tarih kitaplarından Kıbrıs Türklerinin Anadolu kökleri ve Rumların Türklere yaptığı katliamlar çıkarıldı.

 

  • ·        IMF SEÇİM DİNLEMEDİ – Hükümete seçim öncesi esneklik göstermeyen IMF, harcamalarda kısıtlamaya gidilmesini, vergi indirimlerinden kaçınılmasını, sosyal güvenlik reformuna çözüm bulunmasını istedi. Gözden geçirmenin tamamlanamamasındaki en önemli sorunun, KİT’lerin mali yapılarının hedeflerin altında kalması ve sağlık harcamalarının bütçe üzerindeki etkisi olduğu belirtiliyor.

 

  • ·        İADE YOKSA VERGİ DE YOK – Hükümetin asgari geçim indirimi getirmesinin ardından KDV geliri yüzde 80 düştü. Geçen yıl şubat ayında 717 milyon YTL’lik KDV tahsilatı, asgari geçim indirimini getiren yasa ile birlikte bu yılın şubat ayında 146 milyon YTL’ye kadar düştü. ATO Başkanı Aygün “Vatandaşların fiş ve fatura toplamayı bırakması, vergi gelirlerini vurdu, kayıt dışını patlattı” dedi.

 

  • ·        SUSUZLUK KÂBUSU –Dünyada her gün 3 bin 800 çocuk su yetersizliği veya kirli su yüzünden yaşamını yitiriyor. Türkiye ‘su fakiri’ ülke olma yolunda hızla ilerliyor.

 

  • ·        SERİM’İN ÖRTÜLÜ KURTULUŞ ÖYKÜSÜ – Örtülü ödeneğin başına getirilen Maksut Serim sahtecilikten, yanlış mahkeme, yanlış hüküm ve Vakıflar’ın kararı temyiz etmemesiyle affedildi.

 

  • ·        ADALETSİZ KADROLAŞMA PARTİSİ – CHP’li Berhan Şimşek, Erdoğan’a gönderdiği mektupta başlarına ‘AKP kuşu’ konan çocukları sıraladı. Berhan Şimşek dün parlamentoda düzenlediği basın toplantısında Başbakan Erdoğan’a gönderdiği 9 sayfalık mektubu okudu. Bu mektubu “milyonlarca işsiz genç ve KPSS’ye giren 1 milyon 850 bin genç adına” yazdığını vurgulayan Şimşek, “Sizin iktidar olduğunuz dönemde, özellikle kaymakam adayları, müfettiş yardımcıları ve uzman yardımcısı adayları mülakatlarda büyük haksızlıklara uğradılar. Madalyonun diğer yüzünde ise başlarına ‘’AKP kuşu’ konan çocuklar var” dedi.

 

  • ·        YARGI KUŞATMADA – TTB ve siyasi partilerden Yargıtay ve Danıştay seçimlerini kilitleyen AKP’ye tepki,. HSYK’nin görevini yerine getirmesinin Adalet Bakanı Çiçek tarafından engellendiğini belirten Deniz Baykal, “Devletin tarafsız olması gereken kurumları etrafında ciddi bir sorun yaşanıyor. Türkiye paylaşılacak bir orta malı değil, herkes haddini bilsin” diye konuştu. CHQ’li milletvekilleri düzenledikleri basın toplantısında Bakan Çiçek’i istifaya çağırırken TTB, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin gelişmelere sessiz kaldığına dikkat çekti.

 

  • ·        ERDOĞAN: ESKİ PARAMETRELER DEĞİŞTİ –  Başbakan Recep Tayip Erdoğan, “Çiftçimiz, Allah selamet versin, bu kadar teşvik verdik, ödemeye gelince yok. Anaparada faiz borçları vardı. Bunu belli bir takvime bağladık. İnsanımız menfaat kaynaklarını sömürme alışkanlığı edinmiş. Çalışarak nasıl kazanacak, buna alışmamız lazım” dedi.

 

  • ·        BAŞKA ÜLKE OLSA DAVET EDERDİ – Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 50. yıldönümü kutlamalarına Tayip Erdoğan’ı davet etmemesi, AB çevrelerinde yankı buldu. AB diplomatları arasında “Dönem başkanı başka bir ülke olsa, davet ederdi. Ama Türkiye fazla büyütmemeli” görüşünün yaygın olduğu görülüyor.

 

23 Mart

 

  • KADROLAŞMA HEVESİ – Sayıştay Genel Kurulu, Sayıştay’da boş bulunan 7 üyelik için 4 katı oranında 28 üye adayı belirleyerek 6 Ocak 2006 tarihinde TBMM Başkanlığı’na bildirdi. Bu adayların TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yarıya indirilmesi ve daha sonra da bu isimler arasından TBMM Genel Kurulu’nun seçim yapması gerekiyordu. TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sayıştay Başkanlığı’ndan gelen yazıyı “gereği için” 20 Ocak 2006 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderdi, ancak o tarihten bu yana seçim yapılmadı. Danıştay’da 6, Yargıtay’da ise 23 boş üyelik  için yapılacak seçim gündemiyle toplanan HSYK, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fatih Kasırga’nın toplantıya katılmaması nedeniyle yine sonuç alamadı. Kuryeyle mazeret bildirerek toplantıya katılmayan Kasırga hakkında hukuki süreç başlatıldı. HSYK, Kasırga’nın kurul toplantılarına katılmadığını gösteren tutanakları bir üst yazıyla Yargıtay Birinci Başkanlığı’na gönderdi. Yargıtay Başkanlık Divanı, Fatih Kasırga’yı soruşturabilmek için Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten izin isteyecek.
  • ÇANKAYA YEMEĞİ TELAŞI – Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer’in, önceki akşam üst düzey komutanlar ve eşlerine verdiği yemek, Başbakan’ı tedirgin etti. Partisinin il başkanları toplantısının ardından Antalya’ya hareket etmesi beklenen Erdoğan, Köşk’teki yemeğin duyulması üzerine “rötar yaptı”. Erdoğan, yemekle ilgili ayrıntılı bilgi aldıktan sonra ancak gece saat 22.00’de Antalya’ya hareket edebildi. Köşk yetkilileri, yemeğin bir nezaket yemeği olduğunu ve önceden planlandığını bildirdi. Yetkililer, programın kapalı olması nedeniyle basına duyuru yapılmadığını ifade etti.
  • ERDOĞAN ADAY OLMAZ – CHP Genel Başkanı Baykal, Başbakan Erdoğan’ın “belgeli açıklamalarına yanıt vereceğine , kendisine külhanbeyi gibi hakaret ettiğini” vurgularken “Avusturya’da aşırı milliyetçi Haider oyunu aldı, ancak hükümet kurması engellendi, dışladılar. Öcalan’a “sayın”, şehitlere “kelle” demiş biri cumhurbaşkanı olamaz. Aday olmaz, çünkü olursa seçilme riski vardır, olmayacaktır” dedi. Baykal, “Barzani karşısında dut yemiş bülbül gibi, Talabani karşısında sesi çıkmıyor, Apo’ya ‘sayın’ diyor, ‘özür dile’ dediğimizde bize hakaret ediyor” dedi.
  • SERİM’İN EMEKLİLİĞİ TARTIŞMALI –Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde oluşturulduğu belirtilen havuz hesabının bulunduğu banka şubesinin müdürü olan, AKP iktidarıyla örtülü ödeneğin başına getirilen ve sahtecilik suçundan afla kurtulan Maksut Serim’in emekliliğinin de tartışmalı olduğu ortaya çıktı. Vakıfbank Genel Müdürlüğü, Serim’in sahtecilik suçunu olağan karşılayarak önce başka bir birimde görevlendirirken, sahte diplomayla göreve geldiğini görmezden gelerek emekliye ayrılmasına karar verdi.
  • KKTC KİTAPLARINDA ATATÜRK YER ALMIYOR – KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na ait Sosyal Bilgiler 6. sınıf ders kitabı, adeta din kültürü dersi içinde verilen tarihi ve coğrafi bilgiler niteliğini taşıyor. Sümerlerden Osmanlılara  kadar tarih sahnesinde yer alan uygarlıklar ve devletlerin aktarıldığı kitapta, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Kıbrıs tarihindeki en önemli olaylar arasında yer alan “Barış Harekâtı”ndan ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’tan söz edilmiyor. Atatürk’ün adı ve resmi, bir kez kitabın başında o da “yasal zorunluluk” olduğu için kullanılmış.
  • ERDOĞAN’IN ADAYLIĞI TÜRKİYE’NİN İNTİHARIDIR – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin AB konusunda kendisini kandırmaması gerektiğini vurguladı. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek, bölücü terörün bitirilememesinin siyasi iradesizlikten kaynaklandığını belirterek “Tayip Erdoğan ve onun gibi düşünen bir kişinin cumhurbaşkanı olması Türkiye’nin intiharıdır” dedi.
  • İETT ARAZİSİ ‘ORTAĞA’ GİTTİ – İETT arazisini alan Dubai Şeyhi Maktum, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın oğluna gemi satan Hasan Doğan’ın ortağı.
  • TÜRKİYE’NİN VEREM POLİTİKASI VAHİM – 24 Mart Dünya Tüberküloz  Günü’nde Heybeliada Sanatoryumu için eylem yapılacak. Dünyada her yıl 8-9 milyon kişi verem hastalığına yakalanırken, hastalık nedeniyle 2-2.5 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Türkiye’de istatistiki verilerin gerçeği yansıtmadığını belirten uzmanlar, verem politikasının, genel sağlık politikası ile uyumlu biçimde, verem savaş dispanserlerinin içlerinin boşaltılması, hasta yatak sayılarının azaltılması, uzun müddet yatması gereken dirençli tüberkülozlu hastaların kısa sürede taburcu edilmeleri ya da yatırılmamaları gibi nedenlerle vahim bir durumda olduğuna dikkati çekiyorlar.
  • KÜRESEL ISINMA SUSUZ BIRAKABİLİR – Adana jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Tatar, Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) tatlı su kaynaklarının değerlendirmesini yaptığı, “Dünya Su Gelişme Raporu”nda, dünyada 45. sırada yer alan Türkiye’nin çok yakın gelecekte kuraklık, dolayısıyla susuzluk tehlikesiyle karşı karşıya kalacağına yer verildiğine dikkat çekti.

24 Mart

 

  • RAPORDA İFTİRA YOK – Danıştay, Maliye Bakanlığı’nın El Kadı müfettişini harcamasına geçit vermedi. Danıştay 1. Dairesi, memuriyetten çıkarılan Maliye Başmüfettişi Hazma Kaçar ile emekliye ayrılan dönemin Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tuncer hakkında, “Resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma ve iftira” suçlarından Maliye Bakanı Unakıtan’ın verdiği soruşturma iznini kaldırdı.
  • İŞKENCECİ POLİSLERE  ‘İYİ HAL’ İNDİRİMİ – Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, polis memurları İbrahim Dedeoğlu, Sadi Çaylı, Hasan Cavit Orhan ve Süleyman Sinkil’e, eski Türk Ceza Yasası’nın “kasatı aşan adam öldürme” suçundan 8 yıl hapis cezası verdi. Bu suçun işkence ile işlendiği” gerekçesiyle cezaları 3’te 1 oranında artıran mahkeme, cezayı 10 yıl 8 aya çıkardı. Mahkeme Başkanı Çapalı, sanıkların duruşmalar sırasındaki iyi hallerini göz önünde bulundurarak bu cezayı 6’da 1 oranında indirdiklerini açıkladı.
  • KULELERİN ALTYAPI MALİYETİ ÇOK YÜKSEK – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Şeyh Maktum’un gayri menkul şirketi Sama Dubai’ye 705 milyon dolara ihale ettiği İETT arazisine dikilecek kulelerin getireceği altyapı yükü satış fiyatından elde edilen geliri katlayacak. “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul’un ulaşım yatırımlarına aktaracağını açıkladığı 705 milyon dolar, kulelerle ilgili kanalizasyon, yollardaki revizyon gibi harcamaları bile karşılayamaz”  deniliyor.
  • AKP’DEN YARGIYI OYALAMA TAKTİĞİ – Hükümet, üye seçiminde Sayıştay Genel Kurulu’nu devre dışı bırakan Sayıştay yasa önerisini TBMM’den geçirip seçimi sonra yapmayı planlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun AKP’ li Başkanvekili Karapaşaoğlu, CHP’nin, üye seçim sistemini değiştiren Sayıştay yasa önerisine karşı çıktığını, kendilerinin ise yasa değişikliğinin ardından seçimin yapılmasını istediklerini belirterek “İki görüşü de AKP grubuna bildireceğiz, sonra bir karar verilecek” dedi.
  • TÜRKİYE KIBRIS’I YALNIZ BIRAKTI – KKTC’de okutulan tarih kitaplarındaki “kimliksizleştirme operasyonu” nda öğrencilere Türklük değil, “Kıbrıslılık” bilinci aşılanmaya çalışılıyor, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Kıbrıs’ı adeta “yabana attığı” anlatılıyor.
  • REJİM HIZLA ANAYASA VE HUKUK DIŞINA İTİLİYOR – Siyasal erki elinde bulunduran AKP’nin, devletin tüm kurum ve kuruluşlarıyla çatışma içinde olduğunu vurgulayan İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, “Şeriatçı kadrolaşma faaliyetlerinin doruk noktasına ulaştığı şu günlerde rejim hızla anayasa ve hukuk kurallarının dışına itilmektedir” dedi.

25 Mart

 

  • SKANDAL HUKUKÇU – AKP’ nin AİHM üyeliği için belirlediği adaylardan biri olan Prof. Dr. Mustafa Erdoğan, “Türkiye İçin Bir demokratikleşme ve Sivilleşme Perspektifi” başlıklı makalesinde, anayasanın “Başlangıç” bölümünün tümüyle metinden çıkarılmasını istiyor. Erdoğan, laikliğin resmi ideolojinin bir parçası olduğunu belirterek ilkel ve dayatmacı bir nitelik taşıdığını savunuyor.
  • KARŞIDEVRİMCİ KÖŞK’E ÇIKAMAZ – Başbakan Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayacağını vurgulayan CHP’li Öymen, bu konuda halkın tepkisinin “Atatürk’ün koltuğuna bir karşıdevrimciyi oturtmayız” şeklinde olduğunu söyledi. Öymen, AKP’nin yüzde 34 oyla, milletvekilliklerinin yüzde 66’sını elde ettiğini anımsatarak “Çarpıklıktan yararlanıp parmak hesabıyla ülkeye yedi yıl hükmedecek. Bu mümkün değil. Halkın vicdanı bunu kaldırmıyor” dedi.
  • CELAL TALABANİ TOPRAK İSTİYOR – Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin resmi haber sitesi www.pukmedia.com da yer alan “2007 Kürdistan ve Bölge Ekonomisi” adlı raporda, “Büyük Kürdistan” iddiasında bulunuluyor. Raporda, Kürtlerin yaşadığı ülkeler Türkiye, İran, Irak ve Suriye olarak sıralanırken bu ülkelerdeki sözde Kürt bölgeleri sırasıyla “Kuzey Kürdistan, Doğu Kürdistan, Güney Kürdistan ve Güneybatı Kürdistan” şeklinde anlatılıyor. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne Kuzey Kürdistan denilirken burayla ilgili olarak “Bölgede yaşayan 15 milyon Kürt’ün toplam nüfus içinde yüzde 43.5’luk payı oluşturduğu” belirtiliyor.
  • EDEBİYATÇI DESTEĞİ – Nesin Vakfı’nın ‘gerici çevrelerin’ saldırısına uğraması kınandı. Aralarında İnci Aral, Ataol Behramoğlu ve Buket Uzuner’in de bulunduğu edebiyatçıların imzaladığı bildiride, Nesin Vakfı’nın asılsız iddialarla yıpratılmaya çalışıldığına dikkat çekildi.
  • SOLDA ARAYIŞ SÜRÜYOR – Sol partileri bir araya getirme hedefiyle 2 yıl önce yola çıkan “10 Aralık Hareketi” katılımcıları İzmir’de dün bir kez daha bir araya geldi. Toplantıda yaklaşan genel seçimler öncesi yenilenmenin ve birlikteliğin kaçınılmaz olduğu vurgulanan buluşmada, bütünleşmenin aritmetik hesaba dayalı olmayacağı, ideolojik ve fikir düzleminde beraberliğin arandığı kaydedildi.
  • AÇIĞI GÜMRÜK BİRLİĞİ TETİKLEDİ – Ankara Ticaret Odası (ATO) “Gümrük Kamburu” isimli bir rapor hazırladı. Rapora göre Türkiye, kurulduğu 1923 yılından 2006 yılı sonuna kadar geçen 84 yıllık dönemde toplam 398.6 milyar dolar dış ticaret açığı verirken, bunun 279.8 milyar doları GB Anlaşması’nın yürürlükte olduğu son 11 yılda gerçekleşti. Türkiye, çoğu Atatürk döneminde olmak üzere,84 yılın 16 yılında ise dış ticaretini fazla vererek kapattı. Bu yılların toplam dış ticaret fazlası rakamı o dönemin rakamlarıyla 418 milyon dolar oldu.
  • YASA REJİMİ TEHLİKEYE SOKAR – TBMM Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nda kabul edilen Dönüşüm Alanları Yasa Tasarısı’na CHP’liler şerh koydu. AKP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Meclis’te yoğun kulis yaptığı ve komisyondaki görüşmeleri bizzat izlediği yasa önerisi, daha önce çıkarılan “Kentsel Dönüşüm Yasası”nın kapsamını daha da genişletiyor. Yeni düzenlemede “kentsel” ifadesi çıkarıldığı için kentlerin yanı sıra kırsal bölgelerin de “dönüşüm alanı” ilan edilmesinin yolu açılıyor.

26 Mart

 

  • AMPUL PATLAYACAK – ‘TSK’nin yüksek sesle açıklama yapmasını istemiyorum’ diye konuşan CHP lideri, ‘Başbakan’ın sigortaları atıyor, ampul patlayacak’ dedi. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili bir “telkin, uyarı” olup olmayacağına ilişkin soruya “MGK’den hiçbir beklentim yok. Ben Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bu konuda kamuoyu önünde yüksek sesle bir açıklama yapmasını, bir tartışma açmasını istemiyorum. TSK’yi ikna etmeye, onu harekete geçirmeye çalışmıyorum, bazılarının zannettiği gibi TSK’ye yönelik bir provokasyon yapmaya çalışmıyorum. Muhatabım TSK değil, Başbakan” yanıtını verdi.
  • ‘ÖZEL’ ÖZELLEŞTİRMELER – Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu’na göre hiçbiri açık ve şeffaf değil. Başbakanlık’a bağlı kurumun raporunda yasadaki “ değer tespitleri sonuçları, kuruluşun özelleştirilmesine ilişkin ihale sonuçlarının onaylanmasını müteakip İdare tarafından kamuoyuna duyurulur” hükmüne karşın, özelleştirme uygulamalarında, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından hiçbir şirket ve/veya varlığın değer tespit sonucuyla ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılmamıştır” denildi. 1994 yılından bu yana yapılan hiçbir özelleştirmenin açık ve şeffaf olmadığı belirtilen raporda, kurumun ısrarlı uyarılarına karşın uygulamada bir değişiklik olmadığı ve değer tespitlerinin açıklanmadığı kaydedildi. ÖİB’nin buna gerekçe olarak “Değer tespit sözleşmesinin imzalanmadan açıklanmasının alıcının imzadan kaçınarak kamu zararına yol açabileceği” ni gösterdiği belirtildi.
  • KİRA ÇOK VERGİ YOK – Gayrimenkul sermaye iratları konusunu araştıran Maliye Bakanlığı, Türkiye’de her 10 konuttan sadece 2’si için kira vergisi ödendiğini saptadı.
  • YAŞLILAR ŞİDDET MAĞDURU – Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü’nün TÜBİTAK desteğiyle 2 yıldır yürüttüğü 1. Türkiye Gerontoloji Atlası (Gero Atlas) verileri, televizyon ekranlarına da yansıyan, yaşlılara yönelik şiddeti doğruluyor. Türkiye’nin 7 bölgesinde, 3 bin 500 yaşlı arasında yapılan araştırmaya göre katılanların yüzde 65’i şiddetle yüz yüze olduklarını söylüyor.
  • UNAKITAN’A MISIRLI PROTESTO – Bakan Unakıtan’ın önüne bir torba dolusu mısır atan Kamu-Sen üyesi göstericiler, “Sizi protesto ediyoruz” diye bağırdılar.
  • CEZAEVLERİNDE 22 GAZETECİ VAR – Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu Sözcüsü Necati Abay, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in “Tutuklu gazeteci yok” sözlerine karşılık “22 gazetecinin tutuklu bulunduğuna” dikkat çekti.
  • 12 EYLÜL’ÜN HESABI SORULMALI – 78’liler girişiminin iki gün süren 13. Türkiye Meclis Toplantısı’nda 12 Eylül 1980 darbesinin sorumlularının yargılanması gerektiği bir kez daha vurgulandı.
  • ADALET ZAMANA YENİK DÜŞTÜ – Polislerin işkence davası zaman aşımından düşerken 8 yıldır tutuklu Ceylan AİHM’ ye başvurdu. Haydar Ceylan’ın avukatı Gül Altay, Türkiye’deki işkence davalarının ya beraatla sonuçlandığını ya da zaman aşımına uğratıldığını belirterek, mahkemenin, 8 yıl süren söz konusu yargılamada gerçeği ortaya çıkarmak için gerekli ve yeterli soruşturmayı yürütmediğini kaydetti.
  • ATATÜRK’SÜZ KİTAPLARI AB FONLUYOR – KKTC’de okutulan tarih kitaplarını hazırlayan komisyonda Türk tarihçinin olmadığı ve sadece ilk basım için AB’den 69 bin YTL alındığı ortaya çıktı.

27 Mart

 

  • ·        ‘SAYIN’ İNCELEMESİ – Cumhuriyet gazetesinin, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 2000 yılında Avustralya’da bir radyo programında, Abdullah Öcalan’dan bahsederken “sayın” dediğini, şehitleri ise “kelle” olarak nitelendirdiğini  16 Mart Cuma günkü sayısında kamuoyuna duyurmuştu. Haberin ardından Başbakan Recep Tayip Erdoğan hakkında 10’u aşkın suç duyurusunda bulunuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hikmet Önen, bu suç duyuruları üzerine inceleme başlattı. İnceleme kapsamında, konuşmaya ilişkin kasetler de incelenecek. Yeni TCY’nin 11. maddesinde, “Suç, aşağı sınırı bir yıldan az hapis cezasını gerektirdiğinde yargılama yapılması zarar görenin veya yabancı hükümetin şikâyetine bağlıdır. Bu durumda şikâyet, vatandaşın Türkiye’ye girdiği tarihten itibaren altı ay içinde yapılmalıdır” hükmü öngörüldü. Erdoğan’ın söz konusu konuşmayı 2000 yılında yaptığı dikkate alındığında ise yeni yasaya göre 6 aylık süre sınırlaması dolduğu gerekçesiyle Başbakan hakkında takipsizlik kararı verilmesi güçlü olasılık olarak gösteriliyor.

 

  • ·        CUMHURBAŞKANI OLMA – Ekonomi gazetesi Financial Times, “Sayın Erdoğan, hayır deyin” başlıklı yorumunda “Erdoğan’ın bir hayatın tutkusu” nu gerçekleştirmek üzere olduğunu belirterek “Ancak Sayın Erdoğan ‘hayır’ demeli. Cumhurbaşkanı olması, hem partisi hem ülke için talihsiz bir terslik olur. Söz konusu olan, Türkiye’nin gelecekteki yönü” denildi. Erdoğan’ın ülkenin “hassas anayasal düzeni” ni koruyacağını kanıtlamak için yeterli çaba harcamadığını savunan gazete, Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olması halinde türban tartışmalarının alevlenebileceğini de yazdı.

 

  • ·        AKM DEĞİL AKP YIKILACAK – Dostlar Tiyatrosu, Ankara Sanat Tiyatrosu ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda tiyatro ve meslek kuruluşu temsilcisi, Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nin yıkım kararlarını şiirlerle, şarkılarla, dağıttıkları bildirilerle protesto etti. Taksim AKM’nin önünde toplanan sanatçı ve sanatseverler, “AKM yıkılmasın”, “Cumhuriyetin uygarlaşma hedefinin simgesi yıkılamaz” dövizlerini taşıdı. Eylem, trafik kazasında yaşamını yitiren Murat İtler için  saygı duruşunun ardından opera sanatçılarının “Kimse Uyumuyor” aryasıyla başladı. Eylem, müzisyen Hüsnü Şenlendirici, Orhan Çağlayan ve Cahit Berkay’ın “Selvi Boylum Al Yazmalım” şarkısını seslendirmesinin ardından Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının gösterisiyle sona erdi.

 

  • ·        DANIŞTAY’DAN ELEŞTİRİ – Danıştay Başkanlar Kurulu dünkü toplantısının sonrasında yaptığı açıklamada seçim sürecinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Yapılan basın açıklamasında, yüksek yargıdaki boş üyeliklere üye seçimi konusunda cereyan eden olayların ve yapılan açıklamaların yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesi bağlamında dikkatle izlendiği belirtildi. Açıklamada yüksek mahkemelere üye seçiminin önemli, hassas ve acil bir konu olduğu vurgulanarak “süreç uzatılmamalı” denildi.

 

  • ·         50. YIL GERİLİMİ – AB’nin 2006 yılı sonunda aldığı 8 başlıkta müzakereleri askıya alma kararının ardından gerilen Türkiye- AB ilişkileri, Birliğin 50. yıl kutlamalarına Ankara’nın  davet edilmemesi ve sonuç bildirgesinde  Hırıstıyanlık vurgusu yapılmasıyla iyice çıkmaza girdi. Merkel’in, kutlamalar sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a, Fransızların Osmanlıyı yenmesini gösteren bir bira kupası hediye ettiği ifade edildi.

 

  • ·        CİNNET TOPLUMUNA DOĞRU – Konya-Karaman Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Ömer Karahan, tıpta geleceğin branşlarının genetik, psikiyatri ve geriatri olduğunu belirterek “Türkiye cinnet toplumu haline geliyor. Özellikle ülkemizde  psikiyatri gibi sosyal alanda tıp hizmeti verecek doktorlara daha çok ihtiyaç olacak” dedi.

 

  • ·        SAĞLIKÇILAR BAKANLIK YORGUNU – Aile hekimliğiyle ilgili yönetmeliklerde sık sık yapılan değişiklikler kafa karıştırdı. Yürürlüğe giren “Aile Hekimliği Pilot Uygulaması  Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” tartışma yarattı. Yönetmeliğin durdurulması amacıyla dava açacaklarını kaydeden sağlıkçılar, değişiklik yapanların bile sisteme inançlarının kalmadığını belirttiler.

 

  • ·        YURTTAŞTAN BÜYÜKANIT’A DESTEK – AKP’ye yakınlığıyla bilinen Metropol Araştırma Şirketi’nin “Türkiye’de Siyasal Durum 1 Mart 2007” başlıklı kamuoyu araştırmasına göre yurttaşlar, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimiyle görüşülmemesi gerektiğini söyleyen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’a, tam tersi görüşü savunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan’dan daha fazla destek verdi.

 

  • ·        ERDOĞAN’A SUÇ DUYURUSU – İşçi Partisi (İP), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na, “AKP’nin kapatılması için dava açılması ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın yargılanması” istemini içeren dilekçe verdi.

 

  • ·        MUHALEFET YÜKSELİYOR  – Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi, “Çankaya’ya layık biri Cumhurbaşkanı olmalı” görüşünde birleşen çeşitli toplum kesimleri, muhalif sesi yükseltmek için harekete geçti. Düzenlenen etkinliklerle Cumhurbaşkanlığı için Adaylık sürecinin başlayacağı 16 Nisan öncesi, Türkiye’nin dört bir yanından yurttaşların adresi Ankara olacak. DSP 8, ADD 14 Nisan’da miting düzenleyecek. CB2007 kampanyasına ise destek artıyor.

 

  • ·        MEZUNLARIMIZ İMAM HATİPLİLERE FEDA EDİLİYOR – Meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişte katsayı engeline takılmasının nedeninin imam hatip liseleri olduğuna dikkat çekilerek, imam hatiplerin genel liseler ve meslek liseleri sınıfından ayrı olarak tek başına değerlendirilmesi gerektiği bildirildi. Meslek liselerini, Teknik liseleri ve Anadolu Teknik Liselerini Bitirenler ve Mensupları Derneği (Mes-Tek-Der) Başkanı Naci Şahin, “1 milyon 185 bin meslek liseliyi, 108 bin imam hatipliye feda ediyorlar. Meslek liselerinden yetişenler üretime katkı sağlar. Ama imam hatipten güzel konuşan insan, imam yetişir. Bu ikisi neden aynı yerde değerlendiriliyor?” diye sordu.

 

  • ·        AÇLIK SINIRI 629 YTL – Türk-İş, mart ayında açlık sınırının 629 YTL 48 Ykr’ye, yoksulluk sınırının ise 2 bin 50 YTL 42 Ykr’ye yükseldiğini açıkladı.

 

28 Mart

 

  • ŞEHİT SAYMIYOR – Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın PKK elebaşısı Abdullah Öcalan’a “sayın” dediği konuşmasında, vatanı beklerken şehit olan askerlerimizden “kelle” diye söz etmesine sert tepki gösterdi. Mumcu, “Bu adamlar uzun bir süre askerimizin yaptığını vatan bekçiliği değil, rejim bekçiliği olarak gördükleri için verilen canları şâhadetten saymıyorlar” dedi. Erkan Mumcu, İktidarın medyaya “şantaj” yaptığını da söyledi.
  • HALK ERDOĞAN’A  GÜVENMİYOR – İktisat Fakültesi Mezunları Vakfı’nın anketine göre İstanbullular için en güvenilir kişi olan Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve yargı organları başkanları izliyor. İstanbulluların güven sıralamasında son sırayı ise Başbakan Recep Tayip Erdoğan alıyor.
  • OPERASYONA İZİN VERMEYİZ – Amman üzerinden İstanbul’a gelen Tarık Haşimi, Ankara’ya geçmeden önce Atatürk Havalimanı VIP Salonu’nda “ayağının tozuyla” yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta sınır ötesi harekât gerçekleştirmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Haşimi,  “İki ülkenin birbirinin sınırlarına  karşılıklı olarak saygılı olmasını isteriz. Aynı zamanda iki ülkenin  birbirlerinin işine de karışmamasını isteriz” dedi.
  • LEYLA ZANA’YA TEPKİ – Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Leyla Zana’nın “Barzani, Talabani ve Öcalan’ın Kürtlerin liderleri olduğu” yönündeki açıklamalarına  tepki göstererek “Bu beyanlar, Iraklı Kürtleri Türkiye’ye müdahale etmeye davet ediyor” dedi.
  • PPK’YE ŞİDDET YOK – PKK’nin  ABD tarafından “terörist örgüt” olarak kabul edilmesine karşın Washington’ın PKK sorununu “şiddete başvurmadan” çözmeye çalıştığına  dikkat çekildi. ABD’de  yayımlanan Washington Times gazetesinde yer alan bir köşe yazısında, “Açıktır ki dünya böyle bir garanti alan başka bir terör örgütü yoktur” yorumu yapıldı.
  • ÇELİK’E ÖĞRETMEN TEPKİSİ – Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenler Adana’da  okul açılışı yapan Bakan Hüseyin Çelik ile sorunlarını dile getirmek için görüşmek istediler. Ancak talepleri kabul edilmedi. Bunun üzerine öğretmenler bu kez “Memurdan aldılar, hırsızlara verdiler”, “Öğretmenler hesabı sandıklarda soracak” sloganları atarak yürüdüler.
  • ERDOĞAN’A ‘AÇIZ’ PROTESTOSU – AKP’nin  dünkü gurup toplantısı, bir yurttaşın protesto gösterisine de sahne oldu. Başbakan Erdoğan konuşmasını  bitirdiği sırada yurttaşlardan biri ayağa kalkarak “Bizim derdimizi dinleyin, bir aydır Ankara’dayız, açız” diye bağırdı. Yurttaş, güvenlik görevlilerince gözaltına alındı. Grup toplantısını yine çok sayıda türbanlı partilinin izlemesi dikkat çekti. TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın tezahürat yasağı ise yine delindi.
  • GEÇİM SIKINTISI İLK SIRADA – İstanbulluların yüzde 60.2’si Türkiye’nin en önemli sorununun ‘ekonomik sorunlar’ (işsizlik/yoksulluk/eflasyon/hayat pahalılığı) olduğuna inanıyor. Siyasi eğilimlere göre ülkenin en önemli sorunu değerlendirildiğinde ise yolsuzluğu Türkiye’nin en önemli sorunu olarak görenler arasında kendini CHP’ye yakın hissedenler ilk sırada gelirken AKP’ye yakın olanların en önemli sorunu ise din ve vicdan özgürlüğü.
  • AB’ DEN ÇİFTE STANDART – İran’a uluslar arası yaptırımların sıkılaştırılmasıyla birlikte, AB Türkiye’yi ‘anımsadı’. AB dönem başkanı Almanya’nın girişimiyle 30-31 Mart tarihlerinde AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları bu ülkede gayri resmi olarak bir araya gelecek. İran ile yakın ilişki içinde olmasından dolayı toplantıya Türkiye’nin çağrılması kararlaştırıldı. Türkiye AB’nin 50. yıl kutlamalarına çağrılmamıştı.
  • 14 MİLYON KİŞİ RİSK GRUBUNDA – Bilimsel araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de 14 milyon kişinin ruhsal hastalıklara yakalanma riski taşıdığı bildirildi. Türkiye Psikiyatri Derneği İzmir Şubesi 2. Başkanı Psikiyatr DR. Halit Ulaş, “Büyük kentlerdeki güvenlik sorunları, yaşam stresi, şiddet ve sosyo-ekonomik olumsuzluklar ruhsal hastalıklarda artışa neden olmaktadır” diye konuştu.

29 Mart

 

  • ·        TALABANİ İLE GÖRÜŞTÜ – Erdoğan, Köşk ve Genelkurmay’ın PKK’ye destekle suçladığı Kürt liderle bir araya geldi. Arap Birliği zirvesi için Riyad’da bulunan Başbakan Erdoğan, Irak Devlet Başkanı Talabani ile bir araya geldi. Talabani, “Sorunları diyalogla çözme konusunda anlaştık” dedi. Talabani, “Yeni bir diyalog mu başlıyor” sorusuna da “Erdoğan ile her türlü sorunu konuşarak çözebiliriz” yanıtını verdi. Erdoğan ise  “Irak’la sıkıntılı konuları direkt diyalogla çözeceğiz” dedi. Büyükanıt, PKK’ye destek verdikleri gerekçesiyle Kürt liderle görüşülmesine karşı çıkmıştı. Sezer de Talabani’nin görüşme istemlerini geri çevirmişti. ABD ise PKK sorununun Kürt liderlerle de diyalog kurularak çözülmesini istemişti.

 

  • ·        KİMSE MÜDAHALE EDEMEZ – TBMM Başkanı Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda Meclis hariç hiçbir kurumun taraf olmadığını belirterek “Biz seçeceğiz. TSK, bu konuda takdir edilecek bir davranış içindedir” dedi. Arınç 2003’de annesinin evinde “irticai faaliyetler yapıldığı” iddiasıyla arama yapılmak istendiğini belirterek dönemin Jandarma Genel Komutanı Eruygur’a söyleyeceği çok şey olduğunu, 16 Mayıs’ı beklediğini bildirdi.

 

  • ·        POLİSİN SİNİRLERİ BOZUK – Beş yılda, 1300 dolayında personel suça karıştığı için meslekten ve devlet memurluğundan çıkarıldı, 869 polis psikolojik tedavi gördü.

 

  • ·        AKP’ DE KADINA YER YOK!  – Birçok ülkede yasal zorunluluk olan uygulamanın Türkiye’de yer bulmaması, eşitsizliği büyütüyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, seçimlerdeki kadın kotasını anımsatarak, “Mal mı ki bu kota veriyorsun?” demesi Türkiye’deki kadının siyasetteki yerini yeniden gündeme getirdi. İktidara geldiği seçimde, ilk üç sıradan gösterdiği kadın aday sayısı sadece bir olan Başbakan Erdoğan’ın partisi AKP listenin sonunda bulunuyor.

 

  • ·        BOĞAZIN GERDANLIKLARI DA SATILIK – 6 otoyol ve 2 köprünün özelleştirme programına alınmasına ilişkin karar Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) gönderildi.

 

30 Mart

 

  • ATA’ YA HAKARET İZNİ – AKP, Mustafa Kemal’e hakaret suçunu işleyen internet yayınlarının kesilmesini kabul etmedi. İnternet suçlarıyla ilgili yasa tasarısının TBMM Adalet Alt Komisyonu’nda tartışılması sırasında CHP’li Ayvazoğlu, internet erişiminin engellenmesini gerektiren suçların sayıldığı maddeye Atatürk’e karşı işlenen suçlarla devrim yasaları ve bölücülük suçlarının da eklenmesini istedi. Ayvazoğlu’nun bu önerisi AKP’liler tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine Ayvazoğlu, alt komisyonun çalışma yöntemini protesto ederek komisyondan çekildi. Feridun Ayvazoğlu olmadan yapılan toplantılarda, erişimin engellenmesini gerektiren suçlar, çocukların cinsel istismarı, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, intihara yönlendirme, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçları olarak düzenlendi. Buna göre, kumar oynatılması, çocuk pornosu gibi suçlarda erişimin engellenmesi kararının  yerine  getirilmemesi halinde, 2 yıla kadar hapis geliyor.
  • İŞADAMLARI KARAMSAR – İzmir Ticaret Odası’nın yaptırdığı ankette üyelerin çoğunluğu, üretim, satış ve kârlılıklarının düştüğünü,2007 yılından umutlu olduklarını belirtti.
  • BELEDİYELERE KADROLAŞMA İZNİ – AKP hükümeti, belediyelerin merkezi sistem dışında, sınavla memur alımının yolunu açtı. AKP hükümetinin yaptığı yönetmelik değişikliğiyle belediye ve il özel idaresi, MPSS puanlarına göre merkezi sistemle değil, kendilerinin yapacağı yazılı veya sözlü sınavla memur alacak. Konuyu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP Kocaeli Milletvekili İzzet Çetin, siyasi kayırmacılık ve kadrolaşmanın yolunun açılacağı endişesini dile getirdi.

31 Mart

 

  • ·        ‘ANDIÇ’ ABD’DEN ÇIKTI – Askeri Başsavcı Öztürk, Basın Değerlendirme Raporu’nun 12 Ekim’de çalındığını açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Dairesi’nce hazırlanan ve kamuoyuna “Andıç” olarak sunulan Basın Değerlendirme Raporu hakkında açılan soruşturma yeni bir aşamaya ulaştı. Soruşturma bilgilerine göre, ABD’ye  gönderilen rapor daha sonra yeniden Türkiye’ye aktarıydı. Rapor son dönemde  TSK’ye yönelik yayınları ile dikkat çeken Nokta dergisinde yayımlandı. Savcılar 12 Ekim 2006’da çalınan belgelerin ABD’de  gönderildiği ismi de belirledi, ancak Amerikalı olarak görünen bu kişinin  büyük olasılıkla sahte isim kullandığı söyleniyor.

 

  • ·        KÖŞK SEÇİMİ ÖNCESİ BİRLİK MİTİNGLERİ – Cumhurbaşkanlığı seçim süreci 16 Nisan’da resmen başlıyor. DSP, “güçlerin bölünmemesi için”  8 Nisan’daki mitingin iptal edilmesi isteğini, “Birden fazla uyarı daha iyidir” gerekçesiyle kabul etmedi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise “ 14 Nisan günü CHP’li arkadaşların mitinge katılması doğaldır” dedi.

 

  • ·        4 PARTİ MECLİSE GİRİYOR – Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı’nın (TAM) Almanya’da yaptığı ankete göre, Türkiye’deki genel seçimlerde 4 parti barajı aşarak Meclise giriyor. Almanya’da 1000 kişiyle yapılan anket araştırmasına göre AKP’nin 2002 seçimlerinde  aldığı oy oranında  yüzde 3’lük azalma dikkat çekiyor. AKP ve CHP’yle birlikte DYP ve MHP de  barajı geçiyor. Anket sonuçlarına göre  AKP’nin Türk göçmenleri arasında oy oranı yüzde 31.2 olarak çıkarken CHP’nin oranı yüzde 18.3’te kaldı. DYP yüzde 11.3, MHP ise yüzde 10.5 oranında tercih edilerek barajı aştı.

 

  • ·        AKP’NİN AMPULÜ PATLADI  – Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mete Gündoğan, “AKP’nin ampulü de 5 yılda patladı” dedi.

 

  • ·        AKP HÜKÜMETİ EĞİTİMİ DİNSELLEŞTİRİYOR – Eğitim-Sen Bursa Şubesi Başkanı Kemalettin Yıldız, AKP’nin iktidara geldikten sonra, bilerek ve isteyerek eğitimi bilimsellikten uzaklaştırıp dinselleştirmeye çalıştığını öne sürdü.

 

  • ·        AKP RUHBAN OKULUNU AÇIYOR – Hükümetin “AB’ye uyum” sürecini belirtmek üzere AB Genel Sekreterliği’ne (ABGS) hazırlattığı kitapçıkta, Heybeliada Ruhban Okulu’nun çıkarılacak bir uyum paketiyle 2009’da açılması öngörülüyor.

 

  • ·        TALABANİ’ DEN ‘TUZAK’ ÖNERİ – Iraklı lider, “Kerkük’e heyet gönderin” teklifiyle Türkiye’yi haksız çıkarmak istiyor. Öneriye evet denmesi durumunda, Kerkük’e gidecek heyet gerçek nüfus ve tapu kayıtlarına ulaşamayacak. Sahte belgeler dikkate alınırsa “Kerkük’ün Kürt kenti olduğu” Türkiye tarafından tescillenmiş olacak.