Mayıs-2006 ‘da Türkiye Tablosu
(Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle) 02.06.2006
Mayıs-2006’da Türkiye Tablosu
(Olaylar, oluş tarihleriyle değil, basında yayınlanış tarihiyle verilmiştir.
Büyük harflerle yazılan haber başlıkları gazetelerden olduğu gibi alınarak aktarılmıştır.)
1 Mayıs
-
ALANLAR EMEKÇİNİN – Dünya emekçilerinin “1 Mayıs Birlik, Mücadele, Dayanışma Günü” , bu yıl “insanca bir yaşam için eşitlik, özgürlük, adalet, barış istemleriyle kutlanacak. Sendikalar ve siyasi partiler düzenledikleri mitinglerde işsizliğe, yoksulluğa, küresel saldırıya dikkat çekerken AKP hükümetinin yasal düzenlemelerle emekçilerin haklarını kısıtladığına, demokrasinin budandığına dikkat çekecek. 1 Mayıs’ı bir gün erken kutlayan Ordulular, fındık paralarının ödenmemesi nedeniyle hükümet ve Zapsu’yu protesto ettiler. Diyarbakır’da ise valilik yarın yapılacak mitinge izin vermedi.
-
TRT’Yİ YÖNETEN ZİHNİYET – TRT Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Mete’nin, Abbas Abalı takma adıyla yazdığı “Ekranın Büyüsüne Kapılmadan” isimli kitabında, ‘Köklü çözüm, tevhit esaslı bir toplum hayatının var olması, müzik ve eğlence yozlaşmasının müsebbibi TRT, aslolan dini yayın anlayışını benimsemek, TRT televizyonlarında pornografi hep olmuştur, TRT’nin gayri milli olma özelliği devam edegeldi’ gibi bölümler yer alıyor.
-
CIA UÇAKLARI TBMM GÜNDEMİNDE – CHP’li milletvekili Abdülkadir Ateş, CIA’nın kaçırdığı bazı kişilerin gizli gözaltı ve sorgulama merkezlerinde sorgulandığı savlarını bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CIA uçaklarının listesine yer veren Ateş, Erdoğan’a “ bu uçaklardan Türkiye’de sivil veya askeri havaalanlarını kullananlar olup olmadığını” sordu.
-
AKP SOYKIRIM SAVLARI KARŞISINDA ETKİSİZ – Son 20 yılda Ermeni soykırımı savları konusunda Türkiye aleyhine toplam 15 ülke karar çıkarırken bunların 12’si 3.5 yıllık AKP döneminde oldu.
-
MANİSA MENSUCAT BEDAVAYA GİTTİ – Sümerbank Manisa Pamuklu Mensucat Fabrikası’nı, Özelleştirme İdaresi’ nden 3.7 milyon dolara satın alan Manisa Ortak Girişim Grubu’nun, fabrika alanının üçte birlik kısmını 4.5 ay sonra 13.7 milyon dolara satmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor. CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, satışı “peşkeş” olarak değerlendirdi.
2 Mayıs
-
EMEKÇİNİN 1 MAYIS COŞKUSU – 1 Mayıs İşçi Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Ankara’daki mitingde “iş, emek, özgürlük” sloganları atılarak ABD emperyalizmi lanetlendi. Sendika temsilcilerinin AKP politikalarını eleştiren konuşmalar yaptığı miting, bayram havasında, olaysız sona erdi.
-
BİZ YAPTIK DEDİĞİ DESTEK 30 YILLIK – Erdoğan’ın aldatmacası . Tarımda 2005’te yüzde 5.6 büyüme olduğunu belirterek “pembe tablo” çizen Başbakan Recep Tayip Erdoğan , CHP’li Recep Pekel’in soru önergesine verdiği yanıtta ise “ 2005 yılında tarım sektörü istihdamında yüzde 12.3 oranında azalış” gerçekleştiğini bildirdi.Erdoğan’ın biz başlattık dediği gübre desteği ise petrol krizi fiyatların fırlamasıyla 1970’lerin 2. yarısında Ecevit döneminde başladı. Destekleme bundan sonra çok değişik yöntemlerle devam etti.
-
TUNCELİ’DE OPERASYON – Kırsal kesim ile sınır boyuna sevkıyat tamamlandıktan sonra Aliboğazı, Ahbanos ve Kutuderesi vadilerine kapsamlı operasyon başladı.
-
ANKARA’NIN SABRI TÜKENİYOR –Newsweek dergisindeki habere göre ABD, PKK konusunda İslam dünyasındaki en yakın müttefiki Türkiye ile Irak’taki en yakın müttefiki Kürtler arasında kaldı. Hatta bir ABD’li yetkilinin ifadesiyle “Washington, Ankara’nın harekete geçmesinden önce kendileri PKK’ye saldırsınlar diye Iraklı Kürtlere baskı yapmaya çalışıyor ; ancak Türkiye’nin de sabrı tükeniyor.”
-
ALİ SİRMEN’İN YAZISINDAN BİR ALINTI – “Efendim, Teknik Üniversite’de geçenlerde aynı anda iki toplantı olmuş, bunlardan birincisinde ABD’nin çok değerli bir bilim adamı konuşmacıymış, ikincisinde de Hülya Avşar. Dünya çapındaki bilim adamının konuşmasını dinlemek üzere yalnızca 4 öğrenci salona gitmiş, Hülya hanımın konuşmasını ise 600 gencimiz izlemiş.”
-
KUTLU DOĞUM HAFTASI AYA DÖNÜŞTÜ – Yalnızca Diyanet İşleri, 1126 konferans ve 257 panel programı hazırladı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “AKP, Kutlu Doğum Haftası’nı aya dönüştürdü, önümüzdeki dönem artık etkinlikler yıla yayılır” dedi.
-
DEMİREL’E ‘HİTLER’ BENZETMESİ – AKP Grup Başkan Vekili Çelik, eski cumhurbaşkanının açıklamalarına sert tepki gösterdi. Demirel’in “ Türbanla okumak isteyenler Arabistan’a gitsinler” sözlerinin kamplaşma anlayışı olduğunu savunan AKP’li Çelik, “Bir Hitler, bir führer açıklaması gibi gerçekten endişeyle izlediğimiz bölümlerdi” diye konuştu.
3 Mayıs
-
ERDOĞAN AÇIKLAMADI – Başbakan, Abdullah Öcalan’a af getirdiği ileri sürülen maddeyi kimin koyduğunun açıklanmasını isteyen CHP Lideri Deniz Baykal’a “Kalkmış bizden ispiyonculuk istiyor. Hükümete ispiyonculuk yakışmaz” diye karşılık verdi. Baykal’ı eleştiren Başbakan Erdoğan, tasarının “olmazsa olmaz” maddeler taşımadığını,görüşmeler sırasında bazı değişiklikler yapılabileceğini belirtti. Baykal, Terörle Mücadele Yasası’nda değişiklikler getiren tasarıya destek vermeyeceklerini açıklarken, iktidara “Tarihi vebal ve sorumluluk sizindir” diye meydan okudu. Baykal, tasarıda kimlerin robot resminin çizildiğinin ve 6. maddeyi ekleyenlerin” açıklanmasını isterken,yeni düzenlemeyle irticai örgütlenmelerin bir bölümünün de terör kapsamı dışına çıkarıldığına dikkat çekti. Değişikliği kim yaptı sorusuna “Sanki biri eroin koymuştur, kaçak bir şey koymuştur, fail aranıyor” diye tepki gösteren Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “Devlet için, millet için terörü ortadan kaldırmak adına hayatını ortaya koyan, bunca şehit veren devletin birimleri diyor ki, bu tip bir yasa çıkarsa terörle mücadelede imkân olacaktır (…) Hangi hükümet bunları gözardı edebilir?” dedi.
-
AKP IMF’YE MAHKÛM – Arjantin ve Brezilya IMF’ye olan borçlarını kapatırken, Türkiye’de Başbakan Erdoğan’ın “istersek sıfırlarız” sözleri Unakıtan tarafından hemen düzeltildi. Unakıtan, IMF’ye erken borç ödeme hazırlığı olmadığını söyledi. Türkiye’deki cari açıktan dolayı AKP’nin ekonomi politikası yabancı sermayeye bağlı olduğu için, Başbakan’ın IMF’ ye borcu kapatması olası gözükmüyor.
-
SINIR ÖTESİ YORUMU – Genelkurmay sınır ötesi operasyon konusunda ‘şartlar oluşursa, Türkiye egemenlik hakkını kullanır’ dedi.
-
DEMİREL HASSAS YERE DOKUNMUŞ – “Başı bağlı okumak isteyenler Arabistan’a gitsin” diyen eski cumhurbaşkanına sert sözlerle yanıt veren Başbakan Tayip Erdoğan, “Önce sen Arabistan’a git” dedi. Demirel’e “meydanlara çık” çağrısı yapan Erdoğan, eski cumhurbaşkanının aile üyelerinin başına gelenler nedeniyle tepki gösterdiğini ima ederek, “Eğer yok mesele tarihte olduğu gibi bir yeğen-kardeş meselesiyse onun yeri de yargıdır zaten” diye konuştu.
-
İNGİLTERE’DEN ‘DELİ DANA’ UYARISI – İngiltere ‘Gönderilen kan ürünleri temiz değil, deli dana hastalığı insanlara bulaşabilir’ diyor,Sağlık Bakanlığı ürünlerinin temiz olduğunu söylüyor.
-
KÜTÜPHANE DEĞİL FASULYECİ OLUYOR – Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli eğitim bakanlarından, Atatürk’ün arkadaşı Mustafa Necati’nin Ankara’daki tarihi evi kütüphane yapılması planlanırken kuru fasulyeci oluyor. Mustafa Necati’nin yeğeni Namık Uğuroğlu ise, çok üzgün olduklarını belirtti. “Harf devrimi, eğitimin bütünleşmesi gibi konuların yanı sıra irticaya karşı Atatürk ile birlikte savaşmış olan Mustafa Necati’nin evi müze olması gerekirken lokantaya dönüştürülüyor. Bu tavır açıkça ona değil Atatürk’e ve devrimlerine karşı yapılmış bir uygulamadır” dedi.
-
İLMİHALCİ PROFESÖRE SORUŞTURMA – Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü, AKP’li Tuzla Belediyesi tarafından dağıtılan ve şeriat propagandası yapılan “Delilleriyle Aile İlmihali” adlı kitabın yazarı İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi Döndüren hakkında soruşturma açtı. Rektörlükten yapılan yazılı açıklamada, böyle bir kitap yazarının üniversite bünyesinde olmasının Uludağ Üniversitesi açısından ‘utanç kaynağı’ olduğu belirtilerek “Evrensel insanlık değerleri, ulusal değerlerimiz ve insan hakları ile çelişen safsata ile dolu bu kitabın yazarının üniversitemizin bir mensubu olmasından utanç duyduğumuzu belirtmek isteriz. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Yurttaşlık Yasası ile de çelişen bu kitabın yazarı hakkında gerekli yasal ve idari işlemler başlatılmıştır” denildi. Tuzla Belediyesi’nin nikâh kıyan çiftlere armağan ettiği “Delilleriyle Aile İlmihali adlı kitapta, “Kadın erkekle tokalaşmaz, erkek dört kadın alabilir, kadından ve gâvurdan şahit olmaz, akraba evliliği caizdir, doğum kontrolü günahtır, kadını iz bırakmadan dövebilirsiniz” deniliyor ve şeriat propagandası yapılıyor.
-
UCUZ ENERJİ İDDİASI DOĞRU DEĞİL – Doç. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, nükleer santralarla elektrik enerjisi üretim maliyetinin ucuz olduğu söyleminin gerçek dışı olduğunu belirtti. Uyar, yatırım maliyetini en az yüzde 50 artırdığı için Dünya Bankası’nın Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerdeki nükleer santral yatırımlarına kredi vermediğini söyledi.
-
DENKTAŞ : TÜRKİYE NEREYE GİDİYOR? – Türkiye’nin birçok bölgesini ziyaret eden Denktaş, laiklik aleyhtarı gelişmelerin tırmanışa geçtiğini ve Atatürk’ü ‘kaka addeden’ insanların bulunduğunu söyledi. Denktaş “Amaçlanan gözle görülür haldedir. Ancak Türkiye Sevr’e dönmez” dedi.
4 Mayıs
-
PARİS’E MİSİLLEME – Ankara, Fransa’yı 18 Mayıs’ta görüşülecek olan tasarı için çeşitli yollardan uyardı. Bu kapsamda Fransız büyükelçisi Poudade Dışişleri’ne çağrılarak bilgilendirildi. Tasarının geri çekilmesini isteyen Türkiye, kararında diretirse Fransa’yı “kırmızı listeye” alacak. Türkiye, isteğinin reddedilmesi durumunda ilk olarak Paris Büyükelçisi’ni geri çekecek. 3 milyar dolarlık Atak helikopter ihalesinden Fransızlar çıkarılabilecek. Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için Fransa ile yapılan görüşmeler dondurulacak.
-
ZEHİRLİ VARİL İSTİFASI – Zehirli varillerin bulunduğu Tuzla’nın Orhanlı Belde Belediyesi’nin Anavatan Partili Başkanı Ekşi, “olaylara duyarsız kalmakla” suçladığı partisinden istifa etti.
-
TERÖR ASKER ÇOCUKLARINI HEDEF ALDI – Hakkâri’de askeri personelin çocuklarını taşıyan servis aracının Gazi Caddesi’nden geçişi sırasında PKK tarafından yola döşenen mayının uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 11 çocuk, 8 asker ve 2 sivil, toplam 21 kişi yaralandı. Servis aracında bulunan öğrencilerin patlamadan etkilenmediği açıklanırken sokakta oynayan 11 çocuk çeşitli yerlerinden yaralandı.
-
TRT’ DE ‘GERİLİM KUŞAĞI’ – ‘İzmir Bölge Müdürü kadınların giyimine karışıyor, programlara ilahiyatçıların katılması yönünde baskı yapıyor’ TRT’ deki dini ağırlıklı yayın politikasının İzmir Televizyonu’ nda da yaşandığı, bölge müdürlüğüne getirilen Mevlüt Şahbaz’ın, açık giyindiğini düşündüğü kadın personeli tehdit ettiği, ayrıca Turgut Özakman gibi kişilerin canlı yayına konuk olarak alınmasına, “Ankara istemiyor” gerekçesiyle karşı çıktığı öne sürüldü.
-
ANAVATAN GRUBU SALLANIYOR – Anavatan Partisi Genel Başkanı Mumcu’nun “gerilla” sözüne tepki gösteren Emin Şirin istifa etti. Partiden iki milletvekili daha ayrılırsa grup düşecek.
-
AKP ‘TÜRBAN’ A DOLANDI – Parti tabanında ‘türban yasağı’ nedeniyle yükselen tepkileri göz ardı edemeyen AKP yönetimi, çözüm bulamayınca gerilim siyaseti izleyerek oy kaybını engellemeye çalışıyor.
-
ÖYMEN : AKP DİPLOMASİDE PISIRIK – CHP Genel Başkan Yardımcısı, iktidarın teslimiyetçi politikalarla Türkiye’yi ikinci sınıf ülke haline getirmeye çalıştığını söyledi.
-
‘CAMİLERLE OKULLAR KARIŞTIRILDI’ – CHP’li komisyon üyeleri adına basın toplantısı düzenleyen Mustafa Gazalcı, AKP hükümetinin eğitimi dinselleştirip özelleştirdiğini söyledi. Eğitimde dinselleşmeye Kutlu Doğum Haftası etkinliklerini örnek gösteren Gazalcı, “Hafta, aya çevrildi. Camilerle okullar karıştırıldı” dedi.
-
TÜRKİYE’YE KÖTÜ NOT – AB yolunda gerçekleştirilen reformlara karşın Türkiye basın özgürlüğü açısından yine kötü not aldı. ‘3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ kutlanırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nce yayımlanan 2005 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, 167 ülke arasında 98. oldu. Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Gazeteci Örgütleri Platformu adına dönem sözcüsü Türkiye Gazeteciler Sendikası’dan (TGS) yapılan açıklamada, “Basın ve ifade özgürlüğünde geriye gidişten vazgeçilmelidir” denildi.
5 Mayıs
-
DİNÇER’E YARGI DERSİ – Yargıta, Başbakanlık Müsteşarı Dinçer’in ‘Cumhuriyet karşıtlığını’ tescilledi. MGK toplantısına girişi engellenen, son olarak da adı Şemdinli İddianamesi nedeniyle gündeme gelen ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın her fırsatta sahip çıktığı Başbakanlık Müsteşarı Dinçer’e hukuk dersi verdi. Dinçer’in “Cumhuriyet ve laiklik ilkelerinin yerini İslam ile bütünleşmeye terk etmesi gerektiğini ileri sürdüğüne” dikkat çeken Yargıtay, müsteşarın görüşlerinin Anayasa’da yer alan “Değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez” nitelikteki hükümlerle bağdaşmadığını vurguladı.
-
HAKKÂRİ’DE DÜŞÜNDÜREN PATLAMA – Cesaret mi, provokasyon mu? PKK’nin asker çocuklarının servis aracına yönelik olduğu ileri sürülen mayınlı saldırısında düşündürücü noktalar bulunuyor. Hakkâri’deki patlama MİT binasına 500, askeri birliğe 600 metre uzaklıkta meydana geldi. Diyarbakır’dan sonra Hakkâri’de de devletin iki staretejik kurumunun gözünün önüne patlayıcı yerleştirilmesini cahil cesaretine mi, psikolojik harbe mi, provokasyona mı bağlamak gerekiyor?
-
DİN DEĞİL, İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ – CHP’li 16 milletvekili, TCK’ deki koruma altına alınanın din özgürlüğü olduğunu belirterek bu ibarelerin yerine inanç özgürlüğü konmasını istedi.
-
DENİZ’LER TÖRENLE ANILACAK – 12 Mart faşist cuntasının idam ettirdiği Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 34. yıl dönümünde bugün Ankara 78’liler Derneği’nce, yarın ise çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilciliklerinin katılımıyla anılacak.
-
ÖĞRENCİLER SİYASETTE – AKP’nin Adıyaman il kongresine yasak olmasına karşın öğrencilerin de getirilmesi tepki çekti. Başbakan Erdoğan, çocuklarını eylem alanına bırakan velilere sert tepki gösterirken, çocukların kendi partisinin kongresine katılmalarına izin verenlere ses çıkarmadı.
-
ENGELLİLER HAYKIRIYOR: “SIZLAYAN VİCDANINIZ DEĞİLİZ” – Engellilerin eğitim alanlarına alınmayan, iş verilmeyen, sosyal alanda olmayan bireyler olarak görüldüğünü söyleyen Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Boyraz, Engelliler Haftası’nın kutlanmasına karşı çıkıyor. Boyraz, “İyi ki sakat doğmuşum” diye birtakım kutlamalar yaparlar. 3-5 gün sağlamların sızlayan vicdanlarını rahatlatırlar, dedi.
-
25 MİLYON KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR – Türkiye’de nüfusun 8.5 milyonu engelli. Engelli nüfusun yüzde 1.25’ini ortopedik, binde 60’ını görme, binde 37’sini işitme, binde 48’ini zihinsel, yüzde 96.70’ini ise diğer engelliler oluşturuyor. Aileleriyle birlikte engellilik sorunu yaklaşık 25 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor. Türkiye’deki erkeklerin yüzde 11.10’u, kadınların ise 13.45’i engelli. Engelli nüfus oranı içinde birden fazla engelli bulunanların oranı ise yüzde 11.4 .
-
SİYASİ ATAMAYA YARGI ‘DUR’ DEDİ – Anayasa Mahkemesi, yeni kurulan 15 üniversitenin kurucu rektörlerinin 2 yıl için Milli Eğitim Bakanı ve Başbakan’ın önereceği üç isim arasından Cumhurbaşkanı’nca atanmasını öngören yasa hükmünü iptal etti. Yüksek Mahkeme, iptal edilen düzenlemenin yürütmesini de durdurdu.
6 Mayıs
-
GÜLEN’E BERAAT – AKP’nin yaptığı TMY değişikliği, ‘dinî devlet kurmak’ savıyla yargılanan Gülen’i kurtardı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Fethullah Gülen’in, 10 yıla kadar ağır hapis istemiyle yargılandığı davada, Terörle Mücadele Kanunu’ndaki değişiklikleri dikkate alarak, Gülen’in avukatlarının istemini kabul etti. Oybirliğiyle alınan kararla Gülen’e Türkiye’ye dönüş yolu açılırken beraat kararına itiraz edilebilecek.
-
İSTANBUL’DA ‘DİNCİ KUŞATMA’- Halveti tarikatı üyelerinin Tekke ve Zaviyeler Yasası’na muhalefet suçundan yargılanmalarına başlandı. Adliye binasına takke ve cüppeleriyle gelen sanıkların, Kemerburgaz Yayla Mahallesi’ndeki bir camide, zikir çekip tarikat adına bağış topladıkları öne sürülüyor.
-
TRUVA ATI BENZETMESİ – Yargıtay’ın, “Görüşleri anayasa ile bağdaşmıyor” dediği Ömer Dinçer hakkında gözler Erdoğan’a çevrilirken CHP lideri Baykal “Başbakanlık Müsteşarlığı gibi bir görevin bir ‘Truva atına’ teslim edilemeyeceğini” belirterek artık herkesin “Brütüs’ün, hançerini cumhuriyetin sırtına ne zaman sokacağını beklediğini söyledi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, Erdoğan’ın Dinçer’i görevde tutmasını, laik, demokratik hukuk devletine inanan insanlara “gözdağı” olarak nitelendirirken, Başbakan’ın da bu ideolojiyi kabul ettiğini belirtti.
-
ANITKABİR’DEKİNİ DE YIRTSIN – Başbakan Erdoğan’ın Selanık’te yazısını kopardığı 83 yaşındaki Fethi Dördüncü yargıya gidiyor. Atatürk’ün Selanik’teki evinde anı defterine yazdığı “AMP karşıtı değerlendirmeleri” Erdoğan tarafından yırtılan sayfanın sahibi emekli memur Mehmet Fethi Dördüncü, olayı öğrendiğinde ağladığını anlattı. Dördüncü “Deftere, laikliğin kaldırılması için çaba sarfedildiğini, şeriat kanunlarıyla idare edilen bir hilafet devleti kurulmak istendiğini yazdım” dedi. Dördüncü, Anıtkabir’de de benzer şeyler yazdım. Hadi gitsin onları da yırtsın…” diye konuştu.
-
‘TEKLİF OLURSA HAYIR DEMEM’ – Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda “Genel Başkanı’nın ‘evet’ dediğine, kendisinin ‘hayır’ demiyeceğini, bunun siyaset anlayışı gereği olduğunu” belirterek “Böyle bir öneri olması durumunda düşünülebilir” dedi. Türban konusunda da Erdoğan’la çelişen Arınç “Kurumların mutabakatını aramak için gün geçirilmez” dedi.
-
ÖCALAN’IN İSTEMİNE RET – Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Öcalan’ın yeniden yargılama isteminin “kabule değer olmadığına” karar verdi. Mahkeme, Öcalan’ın daha önce idamdan “ağırlaştırılmış müebbet ağır hapse” çevrilen cezasını ise yeni yasalara göre “ağırlaştırılmış müebbet hapse” çevirdi. Yeni ceza, infaz açısından farklılık içermiyor.
-
GÖZDE MESLEKLER DEĞİŞTİ – Bağımsız Eğitimciler Sendikası’nın (Bask) Ankara’da yaptığı bir araştırma, velilerin çocuklarının eğitimi konusunda ilgisiz ve umutsuz olduğunu ortaya koydu. Velilerin yüzde 63’ü çocukları üniversiteyi bitirse de işsiz kalacağına inanıyor,babaların yüzde 22’si çocuğunun kaçıncı sınıfa gittiğini bilmiyor. Veliler çocuklarına kitap değil cep telefonu almayı tercih ederken çocuklarının en çok şarkıcı, oyuncu ya da futbolcu olmasını istiyor.
-
YASALARLA TARİH YAZILMAZ – TOBB, TÜSİAD, TİSK, TÜRKKONFED, TESK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, İKV ve TESEV’in Fransa gazetelerine tam sayfa olarak verdiği ilanda, Sosyalist Parti’nin, sözde Ermeni soykırımının inkârının suç sayılmasına yönelik sunduğu yasa teklifinin geri çekilmesi istendi. Fransa’nın önde gelen gazetelerinden sağ eğilimli Le Figaro ve sol eğilimli Liberation gazetelerinde “Sevgili Fransız Dostlarımıza Çağrı” başlığıyla yayımlanan tam sayfa ilanda, daha önce Fransız üst düzey yöneticilerinin ve politikacılarının da söylediği gibi, “yasalarla tarih yazılamayacağı” vurgulandı.
7 Mayıs
-
BÜROKRATLAR AYRILDI – Milli Eğitim Bakanlığı’nın iki üst düzey ismi, Ziya Selçuk ve Servet Özdemir istifa etti. AKP döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’nın en üst basamaklarına atanan, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Selçuk ve İlköğretim Genel Müdürü Özdemir, Bakan Çelik’le yollarını ayırdı. Selçuk’un istifasında bakanlığın izlediği ihale politikasının etkili olduğu belirtiliyor. Kararını değerlendiren Selçuk, “üretecek verimli ortam bulamadığını” vurgulayarak “Benim işlerim yürümüyor” dedi.
-
‘SÜBUT’ TARTIŞMASI – Fethullah Gülen hakkında verilen beraat kararının temyiz edilmesi bekleniyor. Hukukçular, mahkemenin beraat kararında “sübut” bulmayan eylem denilmesini hata olarak nitelendirdi. Kararda, yalnızca “unsurlar oluşmadığından” ifadesi kullanılsa sorun yaşanmayacağını belirten usmanlar, “Ancak, eylemlerin varlığı yokluğu tartışıldı.Eğer eylem yok olsaydı Gülen’in ilk yargılamada beraat etmesi gerekirdi” dediler.
-
57 BİN KİŞİYE 1 KÜTÜPHANE – CHP’li Nail Kamacı’nın soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç Türkiye’de 57 bin 236 kişiye 1 kütüphane düştüğünü bildirdi.
-
YARGIDAN DERS ÜSTÜNE DERS – Yargıtay, Başbakan’ın tutum ve davranışlarının sert de olsa eleştirilebileceğini vurguladı. Radikal gazetesi yazarı Yıldırım Türker’in kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Erdoğan’a tazminat ödemesine ilişkin kararı bozan Yargıtay, “eleştiride bulunmanın basının anayasal görevleri arasında bulunduğunu” vurguladı.
-
AKP NASIL BİR CUMHURİYET İSTİYOR? – (Orhan Bursalı’nın yazısından) Ömer Dinçer, 1995 yılındaki, Bilgi ve Hikmet dergisinde yayımlanan tebliğinde, Yargıtay kararına da giren şu sözlerle bunu açıkça ifade belirtiyor: “…başlangıçta kurulurken ortaya atılan Cumhuriyet ilkesinin de zayıfladığını ve işlevini kaybettiğini görüyoruz. Halk için ve halk adına yönetim diye tarif edilen Cumhuriyet kavramının aslında artık bizim için çok fazla bir mana ifade etmediğini söylememiz de mümkündür…Türkiye’de Cumhuriyet ilkesinin yerini, katılımcı bir yönetime devretmesi gerektiği ve nihayet laiklik ilykesinin yerinin İslam ile bütünleşmesinin gerekli olduğu kanaatini taşıyorum. Böylece Türkiye Cumhuriyeti’nin başlangıçta ortaya koyduğu bütün temel ilkelerin, Laiklik, Cumhuriyet ve Milliyetçilik gibi bir çok temel ilkenin yerine daha çok katılımcı, daha ademi merkezi, daha Müslüman bir yapıya devretmesi sorumluluğu ve artık bunun zamanının geldiği düşüncesini taşıyorum.” Ömer Dinçer bu görüşünü ve sözlerini hiçbir zaman reddetmedi… Üstelik bütün icraatı da bu görüşleri doğrultusunda oldu…Başbakanlık Müsteşarlığı koltuğunda Anayasa’da belirtilen Cumhuriyet tanım ve ilkelerine düşman birisi oturmaktadır!…
-
100 KİŞİDEN 26’SI YOKSUL – ATO’nun ‘Açlık ve Yoksulluk’ raporu, ürkütücü gerçekleri ortaya koydu. Ato raporuna göre, Türkiye’de 18 milyon yoksul, 909 bin aç var. Her 100 YTL’den sadece 8.2 YTL’si yoksullara düşüyor. ATO Başkanı Aygün, “Türkiye’de açlık yok, derdik. Maalesef onunla da tanıştık” dedi.
-
BENZİN FİYATLARINDA BİRİNCİYİZ! – İngiliz Economist dergisinin 28 ülkeden oluşan sıralamasında Türkiye ilk sırada. Dergi en pahalı benzinin Türkiye’de satıldığını yazdı.
8 Mayıs
-
BÖYLE İHL OLMAZ – Eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan: “İnanç,bilime düşman olmamalı” İmam hatip okullarının hiçbir zaman amaçlarına hizmet etmediğini vurgulayan Dr. Lütfi Doğan, bu okullarda verilen eğitimin niteliğinin çok düşük olduğunu söyledi. Doğan, Türkiye’de her dönemde irtica tehlikesi olduğunu ve bu tehlikenin ancak çağdaş ve nitelikli eğitimle aşılabileceğine dikkat çekerek “imam ve hatip olacak öğrencilerin de dikkatli seçilmesi gerekir” dedi. Türkiye’deki imam hatip lisesi sayısının çok fazla olduğunu vurgulayan Doğan, “İyi eğitim almadıkları için buralarda okuyanlar imamlık bilmiyor. Yarı doktor insanı hayattan, yarı hoca da dinden eder” dedi. Doğan, yetkililerin, bu okulları program, amaç ve eğitim birliği bakımından yeniden ele alması gerektiğini belirtti.
-
SOMA’ DA MADENCİ EYLEMİ – Manisa’nın Soma ilçesinde Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne ait maden ocağını işleten İmbat A.Ş.’nin faaliyetini durdurması üzerine madende çalışan işçiler eylem yaptı.
-
ANKARA BÜYÜKELÇİYİ ÇAĞIRDI – Kanada Başbakanı’nın “Sözde ermeni soykırımı” konusunda “hükümet kararı aldıklarını” açıklamasının ardından Türkiye, Ottawa Büyükelçisi Erman’ı Ankara’ya çağırdı. Erman’ın “kritik durum bilgilendirmesi ve olağanüstü önlemlerin anlatılması” için çağrıldığı ve göreve döneceği belirtildi.
-
PARA ÇEVREDEN ÖNCE – Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Türkiye’nin küresel ısınmaya neden olan 6 sera gazı emisyonunun 2010 yılına kadar 1990 yılı seviyesinin yüzde 5 altına indirilmesini zorunlu kılan Kyoto Protokolu’ne, şimdiye kadar “yüklü mali külfet getireceği” gerekçesiyle taraf olunmadığı itirafında bulundu.
-
TÜRKİYE’DE 4 KİŞİDEN 1’İ YOKSUL – Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Türkiye İstatistik Kurumu’nun rakamlarını doğrulayarak Türkiye’de 2004 yılı rakamlarına göre 17 milyon 991 bin kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını açıkladı. Yoksulluk sınırının altındaki nüfusun toplam nüfusa oranının 2004’te yüzde 25.6’ya gerilediğini söyleyen Şener, “Yoksulluğun azaltılmasında, sürdürülebilir büyümenin sağlanması esastır” dedi.
-
ÇELEBİ: TÜRKİYE ÇARESİZ DEĞİL – 10 Aralık Platformu toplantısında solda bütünleşmenin amaçlandığı vurgulandı. Disk Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye’de ekonomi ve sosyal alanlarda büyük bir çöküşün yaşandığını ve siyasette halkın çıkarlarına aykırı bir kutuplaşma yaşandığını söyledi.
9 Mayıs
-
SUÇLAMA YARIŞI – Türkiye, İran ile ABD arasındaki nükleer krizde tutumunu netleştirdi. Ankara. “Türkiye, BM Güvenlik Konseyi’nin İran’ın nükleer dosyası konusunda alacağı bütün kararları kabul ederek uluslar arası toplumla birlikte hareket edecektir” yönündeki mesajını, dün başkente gelen İran’ın Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Larıcani aracılığıyla Tahran yönetimine iletti. Ankara, Laricani’den, uluslar arası toplumun beklentilerini karşılamalarını istedi.
-
‘ABD GÜVENCE VERDİ’ Irak Devlet Başkanı ve Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) lideri Celal Talabani, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in kendisine “Türkiye’nin Irak’a girmesine izin vermeyeceğiz” dediklerini öne sürdü.
-
ELÇİLER ÇAĞRILDI – Fransız tarihçilerin Ermeni Soykırımını İnkâr Yasası’ na karşı çıkmaları Ankara’da olumlu karşılandı. Tarihçilerin “Teklif ifade özgürlüğüne saldırı niteliği taşıyor” açıklaması sağduyulu bir yaklaşım olarak nitelendi. Ankara, Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ile Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman’ı başkente çağırdı.
-
GÜLEN DÜĞÜMÜNÜ SAVCI ÇÖZECEK – Gülen’in beraat isteminin reddi yönünde görüş bildiren Ankara Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci’nin beraat kararını temyiz edeceği bildirildi.
-
EKONOMİDE YALANLAR VE GERÇEKLER – 1998’den bu yana Türkiye ekonomisi iki büyük göçüş geçirmiştir. Bu iki göçüş de IMF’ nin yönettiği dönemlerde olmuştur. Ve bu iki göçüş yılında yıllık enflasyon oranı yüzde 100 ila 150’dir. 1998 – 2005 dönemi demek olan IMF yönetimi döneminde, yani 8 yıllık dönemde ortalama büyüme oranı yüzde 2.5 . Bu Türkiye’nin geçirdiği çeşitli yönetim dönemlerindeki en düşük hızdır. Türkiye ekonomisindeki asıl çöküş, IMF politikaları ve reçetesindeki asıl önemli olumsuz etkilerini göstermesi ve bu olumsuz etkilerinin görmemekte ısrar edilip aksine övülmesi AKP iktidarı dönemine rastlar. Ve Türkiye’nin en büyük felaketi buradadır.
-
NÂZIM’A YAPILAN AĞIR HAKARET – Nâzım’ın heykelinin sökülmesini Esenyurt’taki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri protesto etti. Esenyurt’un AKP’li Belediye Başkanı Nemci Kadıoğlu’nun ünlü Şair Nâzım Hikmet’in heykelini 9 Eylül 2005’te sökmeye çalıştığı, ancak tepkiler üzerine geri adım attığı vurgulandı.
-
HÜKÜMETİN TMY AÇMAZI – AKP düzenlemede topu Meclis’e atarken CHP lideri Baykal, ‘Çıkmaması için mücadele vereceğiz’ dedi. Alt komisyonda 6. maddenin metinden çıkarılması durumunda CHP’nin uyarısının haklılığının kabul edilmiş olacağı; çıkarılmaması durumunda da Öcalan’ın tahliyesi riskini içeren düzenlemenin ısrarla korunduğu imajı verileceğine dikkat çekiliyor.
-
‘ARINÇ KÖŞK’E ÇIKMAMALI’ – Baykal, AKP’nin Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili çok farklı ‘ihtirasları’ olduğunu söyledi. “Mayıs 2007’de Cumhurbaşkanlığı seçimi olmasaydı bu yılın sonunda seçim olurdu” diyen Baykal, Arınç’ın 23 Nisan konuşmasını anımsatarak “O konuşmayı yapan insan cumhurbaşkanı olamaz, olmaması gerek” diye konuştu.
-
AOÇ’DE TALAN DÖNEMİ – Jokey Kulübü, 10 yıl kullanım hakkı kalan araziyi alışveriş merkezi için kiralamak istiyor. Sözleşmesinde “başka şahıs ve kuruluşlara devredemeyeceği” belirtilen Türkiye Jokey Kulübü’nün kullanım süresi 10 yıl kalan araziyi 49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle kiralamaya çalışması Meclis gündemine taşındı.
-
ATA’ NIN MİRASI GÖKÇEK’ İN EMRİNE VERİLİYOR – AKP Grup Başkanvekili Kapusuz’un verdiği yasa önerisi Atatürk Orman Çiftliği’nin 10 yıllığına Ankara Anakent Belediyesi’ne devrini öngörüyor.
-
VAH, ZAVALLILAR VAH! – Gelir vergisi beyannamelerine göre, kuyumcular ayda 526, dericiler 218, mobilyacılar 284, un fabrikatörleri 312, deterjan ticareti yapanlar 215, sanatçılar da 3900 YTL kazanıyor.
10 Mayıs
-
HÜKÜMETTE ÇATLAK – Devlet Bakanı Tüzmen, hakkındaki iddialara yanıt verirken, isim vermeden Erdoğan’ı eleştirdi. Tüzmen, Başbakanlık’ın başlattığı inceleme ve akaryakıt kaçakçılığı raporu ile ilgili devleti zarara uğratmadığını söyledi. İnceleme konusunda Başbakan Erdoğan tarafından niçin bilgilendirilmediği sorusuna, “Bunu iddia makamlarına sorun, Başbakan ile henüz konuşmadık” diye yanıt veren Tüzmen, Başbakan ile tezat oluşturan Türklük konusundaki görüşleri hakkında da “Rusyalı, Arapyalı mı diyoruz, ben Türklüğümle gurur duyuyorum” dedi. Tüzmen, Gümrük Genel Müdürü Sezai Uçarmak’ı AKP’ye rağmen görevden almış, parti yönetiminin tepkisini çekmişti.
-
FRANSA İÇİN GERİ SAYIM – Ankara, hem Paris hem de Ottawa’daki Ermeni krizi için ayrı ayrı strateji geliştiriyor. Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ve Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman ile başlatılan “değerlendirme toplantıları” sürüyor. Türkiye, Büyükelçilerin geri çekilip ilişkilerin askıya alınmasından üst düzey temasları iptal etmeye ve her iki ülkenin firmalarını Türkiye’deki ihalelere sokmamaya kadar geniş çerçeveli önlemleri değerlendiriyor.
-
ERDOĞAN’IN ÜSLUBU YİNE AYNI – Başbakan Erdoğan, yine muhalefete yüklendi. Muhalefeti “laf salatası” yapmakla suçlayan Erdoğan, “Ne derseniz deyin, kervan yürüyor” dedi. CHP Lideri Deniz Baykal’a “Diyarbakır’a uğramak akıllarına geliyor mu? Biraz da siz gidin” diye seslenen Erdoğan, ATA uçağıyla kongrelere gidebileceğini söyledi.
-
GÜLEN KARARINA TEMYİZ – Savcı Salim Demirci’nin Gülen’in beraat kararını temyiz süresi 12 Mayıs’ta dolacaktı. Ancak Savcı ‘süre tutum’ isteminde bulunarak, karara itiraz edeceğini mahkemeye resmi olarak iletti. Savcının gerekçesini hazırlamasının ardından Gülen’in beraat kararı, yargıtay’a taşınacak. Demirci’nin başvurusuyla Gülen’in beraat kararı kesinleşmemiş, erteleme kararı da ortadan kalkmamış oldu. Yargıtay’ın vereceği kesin karara kadar Gülen’in durumu askıya alınmış oldu.
-
AKP’ LİLERDEN HEKİME SALDIRI – İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanları Gelibolu’da izci kampı doktorunun üzerine sopalarla yürüdü. Dr. Pirdal’ın ilaç istemesi nedeniyle başlayan tartışma, grubun “Yaratmak Allah’a mahsustur” ve “Laik Cumhuriyet’i tanımayız” sözleriyle tartaklamaya dönüştü.
-
BİRİNCİ’NİN CEZASI KESİNLEŞTİ – Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necati Birinci hakkında görevde keyfi davranmak suçlamasıyla verilen cezayı onayladı.
-
YANLIŞI KENDİN DÜZELT – CHP Lideri Baykal’dan, 6. madde için ‘teklif getir’ diyen Başbakan Erdoğan’a anında yanıt böyle geldi. Başta Meclis Başkanı ve Başbakan olmak üzere anayasanın temel sütunu olan laikliğin “tepeden” hedef alındığını belirten Baykal, “Artık takkıyye dönemi bitti, isteklerin açıkça ilan edildiği aleniyet dönemi başladı” dedi.
-
ADD’DEN SELANİK’E ÇIKARMA – Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Selanik gezisi sırasında Atatürk’ün evindeki anı defterinde yer alan bir sayfayı yırtmasını protesto etmek ve Ata’ya bağlılığı dile getirmek üzere Selanik’e çıkarma yapacak.
-
YURTTAŞ TARİHE KÜSTÜRÜLÜYOR – Müzelere giriş ücretlerine yapılan zam yerli ziyaretçilerin sayısında azalmaya nadan oldu. Yerli ve yabancı ziyaretçi arasındaki ücret ayırımını ortadan kaldırmak amacıyla yapılan zam nedeniyle yurttaşlar müzeleri gezemez oldu. Uygulamaya tepki gösteren yurttaşlar, kararın yaşadığı toprakların tarihini bilmeyen kuşaklar yetiştirmeye hizmet edeceği görüşünde.
11 Mayıs
-
İKTİDARA ‘DİN’ DERSİ – Danıştay Başkanı Çörtoğlu: “Laiklik ilkesi açık ve nettir” Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, AKP iktidarını, yargı kararlarını uygulamamasından hukukun üstünlüğü anlayışındaki farklılığına, kadrolaşmadan laikliğe yeni yorum arayışına kadar pek çok konuda sert dille eleştirdi. Cumhurbaşkanı Sezer’e destek veren Çörtoğlu, laiklik ilkesinin açık ve net olduğunu vurgulayarak dinin toplumsal yaşamı etkilemeye başlaması durumunda sınırlandırılmasının laikliğin gereği olduğunu kaydetti. Çörtoğlu “Din devlet işlerinde etkili ve egemen olamaz; devletin toplumsal, siyasal ve ekonomik yapısı dini kurallara dayandırılamaz” dedi.
-
HERKES YARGI KARARLARINA SAYGI GÖSTERMEK ZORUNDA – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yargısal denetimin amacının devlet organlarını hukukla bağlamak, hukukun üstünlüğüne ters düşen keyfi uygulamaların önüne geçmek olduğunu vurguladı. Hukukta keyfiliğin olmadığına, herkesin yargı kararlarına saygı göstermek zorunda olduğuna işaret eden Sezer, “Hukuk devleti anlayışının egemen olması için tüm kişi ve kurumlara büyük sorumluluklar düşmektedir. Yönetim sorumluluğu üstlenenlerin kurallara öncelikle uyma ve uyulmasını gözetme konusundaki duyarlılığı demokratikleşme sürecinde büyük önem taşımaktadır” dedi.
-
ÖZOK: “CUMHURİYETE HAKSIZ SALDIRILAR VAR” – Cumhuriyetin son günlerde dozu giderek artan haksız ve tutarsız saldırılara uğradığını kaydeden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, laik hukuk, laik yönetim ve laik eğitim eksenleri üzerine oturtulan Cumhuriyetin karşı karşıya kaldığı sorunların düşündürücü olduğunu vurguladı.
-
DUBLE DOĞA KATLİAMI – Bölünmüş yol inşaatları, özellikle dolgu malzemesi temininde “doğa tahribatı” na da neden oluyorlar. Bunun “yeşil katliamı” na dönüştüğü Zonguldak İli Çaycuma ilçesine bağlı Yeniköy’deki “Ören Tarlası” nda gerçekleştirilen “yasadışı hafriyat” larda ise 3300 M2’ lik verimli tarımsal alandan yaklaşık 10 bin ton toprak “Bartın-Çaycuma karayolu inşaatı” na taşında. Katliamı durdurmaya çalışan, Çaycuma Mimar Sinan İlköğretim Okulu Öğretmeni Mevlüt Kırnapçı, “Devlet bu yolu ihale ederken dolgu malzemebi olarak elek üstü kalın çakıl kullanılmasını şart koymasına rağmen Ören Tarlası’nın killi toprağı doldurularak çakıl fiyatından hak ediş alındı” diyor. Kırnapçı’nın şikâyetleri dikkate alınmadı.
-
AKP, TRT’Yİ KARARTTI – Atamalar, bilgisizlik ve beceriksizlik, kurumun tarihinde ilk kez 3 saatlik yayının kesilmesine neden oldu. TRT’de AKP hükümetiyle birlikte başlayan ‘sınır tanımaz’ kadrolaşmanın faturası ağır oldu. Hafta sonu kurumun 5 kanalının yayını yaklaşık 3 saat süreyle kesildi.
-
YOLSUZLUK ÇELİŞKİSİ – AKP, Unakıtan’a sahip çıkarken Geçen’i disipline gönderdi, Tüzmen hakkında soruşturma başlattı., Hakkında çeşitli yolsuzluk iddiaları bulunan Kemal Unakıtan’a tam destek veren Erdoğan ve AKP yönetimi, yolsuzluklara tepki gösteren Fuat Geçen’i ise disipline vererek susturma yolunu seçti. Kürşad Tüzmen hakkındaki soruşturmaya ilişkin de herhangi bir tavır almayan parti yönetiminin “kişiye özel” uygulamaları çelişki olarak değerlendirildi.
-
HÜKÜMET GECEKONDU HÜKÜMETİ – Anavatan lideri Mumcu, AKP’nin Fuat Geçen’i disipline vermesini, yolsuzluklara karşı çıkanlar için “gözdağı” olarak nitelendirdi.
-
BAĞIMSIZLIĞIMIZI KORUDUK – İstanbul Tabip Odası Başkanı Dr. Aktan, seçim sonuçlarıyla AKP politikalarına ‘hayır’ mesajı verildiğini, Sağlık Bakanı’nın sonuçları gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Tabip Odası’nın yeni başkanı Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Özdemir Aktan, yüksek katılımlı seçimlerin Oda’nın bağımsızlığını koruması konusunda ne kadar hassas olduğunu gösterdiğini söyledi.
-
KÖŞK’TEN MEZARDA EMEKLİLİĞE VETO – Yasanın 15 maddesi, anayasanın ‘sosyal devlet’ ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle geri çevrildi. Emeklilik yaşının 65’e yükseltilmesine karşı çıkan Cumhurbaşkanı Sezer, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nu, bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM’ye geri gönderdi.
12 Mayıs
-
Yıldıramazlar – Cumhuriyet gazetesi 6 gün içerisinde 3 saldırıya uğradı. 3 saldırgan tekbir getirerek el bombası attı. Son bombalama olayları nedeniyle polis koruması altında olan Cumhuriyet gazetesine dün saat 16.51’de 3. kez el bombalı saldırı düzenlendi. “Allahü Ekber” diye bağırarak bombayı gazetenin bahçesine atan saldırganlar olay yerinden kaçarak kayıplara karıştı. Bombanın diğer saldırılarda olduğu gibi parça tesirli olduğu belirtildi. Saldırganlar öğrencilerin arkasına saklanarak kaçtılar.
-
AKP’DE YOLSUZLUK VE RÜŞVET SARMALI – AKP il ve ilçe örgütü yöneticileri ile milletvekilleri hakkında ard arda yolsuzluk, usulsüzlük ve rüşvet iddiaları ortaya çıkıyor. Hatay’daki “Ali Dibo” olayının ardından Sinop Milletvekili Cahit Can, il başkanıyla ilgili bazı iddiaları gündeme getirirken; Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler’in Bingöl İş Kurumu Müdürü kardeşi Fesih Güler’in rüşvet aldığı ileri sürüldü. Güler, iddiaları “komplo” olarak nitelendirdi.
-
MEB’ DE TRİLYONLUK OYUN – Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanlığı’nın onayı olmamasına karşın ilköğretim 4 ve 5. sınıflarda kullanılacak trilyonlarca liralık malzemeyi Hasanoğlan’deki Ders Araç ve Gereçleri Deposu’na yerleştirdi. TTK Başkanı Ziya Selçuk’un istifa edeceğinin ortaya çıkmasıyla birlikte malzemeler depodan alınarak TIR’larla Hasanoğlan’daki kullanılmayan bir fabrikaya taşındı.
-
BELÇİKA’DA ERMENİ TASARISI – Liberal Parti’nin sunduğu yasa tasarısında, Jön Türkler’in yaptıkları ‘Ermeni Soykırımına’ yönelik inkârların cezalandırılması isteniyor. “Soykırım veya insanlık suçlarının inkâr edilmesinin, hafife alınmasının, meşru gösterilmesinin ve onaylanmasının cezalandırılması” yönündeki yasa tasarısının Adalet Komisyonu’nda ne zaman görüşüleceği henüz kesinleşmedi.
-
LAİK CUMHURİYET KUŞATILIYOR – CHP milletvekilleri, AKP’li belediyelerin kadın ve çocukları hedef alan yayınlarını protesto etti. “Kadınlardan geçtik, çocuklar elden gidiyor” diyen CHP Kadın Kolları Başkanı Otuducu, “iktidarın dinci örgütlenmelere olanak tanıyan yaklaşımlarına belediyelerin de ayak uydurduğunu” söyledi.
-
AİLE HEKİMLİĞİ ALDATMACASI – İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, Dünya Bankası 2004 Raporu’nda Türkiye’ye özelleştirmenin en önemli ayağı olan aile doktorluğuna geçilmesi için 40 milyon Avro kredi verildiğini belirterek Düzce’de denenen sistemin maliyetleri 11 kat artırdığının ortaya çıktığını söyledi.
-
ÜÇ ERİŞKİNDEN BİRİ TANSİYON HASTASI – Türk Kardıyoloji Derneği (TKD) Baaşakanı Prof. Dr. Çetin Erol, yüksek tansiyonun ciddi bir risk oluşturduğunu vurgulayarak “Ülkemizde yaklaşık 15 milyon hipertansiyon hastası var. Ne yazık ki 3 hastadan 2’si hasta olduğunun farkında bile değil” dedi.
-
IMF ‘KARARLILIK’ İSTEDİ – IMF, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in toplam 15 maddesine karşı çıkarak geri gönderdiği yasanın olduğu gibi çıkması gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Sosyal güvenlik reformunun devamının çıkmasını, aynı zamanda üzerimizdeki yüklerin azalmasını desteklediğimizi IMF’ye ifade ettik” dedi.
13 Mayıs
-
EŞKÂL BELİRLENDİ –Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılar aşamalı olarak doz artırımı içerirken, eylemlerin gerçekleştirilme biçimi, saldırganların ikinci saldırı nedeniyle güvenlik çemberine alınan gazeteye üçüncü saldırıyı da yaparak polise karşın kaçmayı başarması, eylemcilerin “profesyonelliğine” ve meydan okuma ısrarına işaret ediyor. Bugüne değin saldırıların üstlenilmemesi gözleri büyük organizasyonlarca taşeron olarak kullanılan “uyuyan hücrelere” çevirdi. Bu olasılık düşünüldüğünde, saldırganların içinde yer aldığı hücrenin daha büyük kompleks örgütlerce aktive edilmiş olması mümkün görünüyor. Karanlık saldırı sonrasındaki çalışma derinleştirildiğinde arka planda yurtdışı aktörlerin de görülmesinin olası olduğu belirtildi.
-
NEDEN CUMHURİYET? – Radikal dinci gruplar AKP hükümetinin göreve gelmesinin ardından içine gizlendikleri sessizliği Cumhuriyet gazetesi üzerinden yıkmaya mı çalışıyor?.. Başbakan, TBMM Başkanı ve dinci basının laiklik üzerine tartışmaları yoğunlaştırdığı bir dönemde başlayan seri saldırılar, Cumhuriyet’i “derin” den ürkütmeyi mi hedefliyor?.. Ülkenin iki kırmızı çizgisini belirleyen laiklik ve bölünmez bütünlük konusundaki duyarlılığı nedeniyle Cumhuriyet’e bombalar atılıyor… Kullanılan patlayıcılar, saldırganların gözü kara davranışları, pervasızlıkları, cesaretleri ve eylem tarzları, Cumhuriyet’e yönelik seri saldırıların karanlık bir organizasyondan beslendiği yolunda ciddi kuşkular doğuruyor.
-
MEB’İN AKLANMA ÇABASI – Bakanlık, ihale sürecinde bir firmaya ait malzemelerin Hasanoğlan’daki depoya yerleştirildiğinin tesbit edilmesinin ardından firmadan malzemeleri geri almasını istedi. Firmanın genel müdürü ise, malzemelerin tümünün bakanlık onayı ile depolara yerleştirildiğini kaydetti. MEB’den dün yapılan yazılı açıklamada, ihale bedelinin 14 milyon YTL olduğu kaydedildi.
-
BOMBALAR GERİ ADIM ATTIRMAYACAK – Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Tümgeneral Sabri Demirezen, Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk’a telefon ederek, kurum adına saldırıyı kınadıklarını bildirdi. Tümgeneral Demirezen, Saldırılara karşı Cumhuriyet gazetesinin yanında olduklarını vurguladı.
-
AB’DEN KINAMA – AB Komisyonu, Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınadığını belirterek bu tür eylemlerin demokrasilerde kabul edilemez olduğunu söyledi.
-
EMANETE SIKI KORUMA – Atatürk Orman Çiftliği arazisinin Anakent Belediyesi’ne devredilmesi istemi, başkentteki üniversiteleri ve çişitli sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirdi. AOÇ’nin Anakent Belediyesi’ne devredilmemesi için mücadele eden TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası ve Şehir Plancıları Odası ile ODTÜ, Ankara Üniversitesi, hazırlayacakları ortak deklarasyon ile seslerini duyuracak.
-
PİYASALAR SALLANDI – Nisan ayı enflasyon rakamları, yıl sonu hedefinin tutturulmayacağı endişelerini arttırınca, yabancı yatırımcılar, “Türkiye’ye yönelik yatırımlarınızı azaltın” dedi. Borsadaki kayıp yüzde 4’ü bulurken, dolar 1.40’ı da geçti. Yılbaşından bu yana yüzde 35 artan altın fiyatları 26 yıllık rekoru da geride bıraktı.
-
ÇANKAYA SENARYOLARI – AKP içinde adaylık yarışı hızlanırken CHP, Cumhurbaşkanlığı için Abdüllatif Şener’den sonra Tülay Tuğcu ve Mehmet Aydın’ın isimlerini de ortaya attı. CHP’nin çıkışları “CHP seçim istemiyor. Cumhurbaşkanını bu TBMM’nin seçmesi durumunda uzlaşmaya hazır olduğu mesajını veriyor” ve “AKP’yi karıştırma taktiği yapıyor” yorumlarına neden oldu.
14 Mayıs
-
GENİŞ SORUŞTURMA – Cumhuriyet gazetesinin hedef seçilmesinin ardında yatan gerçek güçlerin kimler olduğu sorularının yanıtı hâlâ bulunamadı. Güvenlik birimleri tüm olasılıkları değerlendirirken; dış aktörlerin aracılığıyla “içerdeki örgüt elemanlarının” kullanılmış olma olasılığını da mercek altına aldılar. Saldırılarla Cumhuriyet’i ülke ve uluslar arası alana ilişkin kendi gündeminden uzaklaştırarak, kaotik bir ortama, gazeteye yönelik saldırılar üzerinden ulaşılmasının da hedeflenmiş olabileceği değerlendiriliyor. Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nin incelemeleri sürüyor. İlk iki bombanın aynı kişilerce atıldığı öğrenilirken, saldırganlar yakalanamadı. Dinci terör örgütü İBDA-C üzerinde duran emniyet yetkilileri, saldırıların herhangi bir örgüte bağlı olmayan fanatik dinciler tarafından da gerçekleştirilmiş olabileceğini düşünüyor. Askerliklerini Güneydoğu bölgesinde yapan saldırganların bombaları askerden getirdikleri ihtimali üzerinde duruluyor.
-
ULUSLAR ARASI DESTEK MESAJI – Sınır tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF),İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’ya çağrıda bulunarak Cumhuriyet gazetesine saldıranların en kısa zamanda yakalanmasını isterken Basın Enstitüsü Derneği Uluslar arası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Şubesi’nden yapılan açıklamada da saldırılar “özgür düşünceye ve demokrasiye yapılmış çok vahim ve çirkin saldırıdır” şeklinde tanımlandı.
-
SORUNLAR SANDIKTA ÇÖZÜLECEK – CHP Lideri Deniz Baykal, Anneler Günü şenliğinde yaptığı konuşmasında, günümüzde “Kadınlar çalışamaz, erkek 4 kadın alabilir” gibi hak ve adalet duygusunun ihlal edildiğine dikkat çekerek “Türkiye Cumhuriyeti’nde , aileyi ayakta tutan anneler böyle başka bir dönem yaşamadılar” dedi. Baykal, Başbakan Erdoğan’a seslenerek “ Sen Anayasaya sahip çıkmak için değil, onu kemirmek için cumhurbaşkanı olmak istiyorsun. Bu bir tuzaktır” dedi.
-
GÜLEN’İN GÖZÜ KERKÜK’TE – Etki alanını Kürt bölgesi dışına taşımak isteyen Gülen cemaatı Kerkük’te okul açmak için İl Meclisi’ne resmen başvurdu.
-
SEZER, TÜRK DİL BAYRAMI’NI KUTLADI – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Törenleri” dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Bugün bizlere düşen en önemli sorumluluk, Türkçemizin korunarak geliştirilmesi, zenginleştirilerek geleceğe taşınması, Yüce Atatürk’ün başlattığı dil çalışmalarının amacına ulaşmasını sağlamak için çaba göstermektir” dedi. Sezer insanların birbirlerini tanımalarını, anlamalarını sağlayan bir iletişim aracı olan dilin, toplumsal yaşama yön veren ve süreklilik kazandıran en güçlü bağ olduğunu vurguladı.
-
PARA VERMEYEN TUVALETİ TEMİZLER – Mersin’in Mezitli beldesindeki Viranşehir Develi İlköğretim Okulu Müdürü Mehmet Adnan Aydın’ın, temizlik parası toplanmasına itiraz eden velilere : “Devlet bize ödenek vermiyor. Bu nedenle okula para vermek zorundasınız. Bizim para toplamamız için valilikten yazımız var. Eğer para vermezseniz tuvaleti kendiniz temizlersiniz. Okulu da siz temizlersiniz” dediği kaydedildi.
-
KADROLAŞMAYA GEÇİT YOK – Köşk’te 6. yılını dolduracak olan Sezer, AKP döneminde ‘gerici kadrolaşma’ ya onay vermedi. Cumhurbaşkanı Sezer, göreve başladığı 16 Mayıs 2000’ den 11 Mayıs 2006 tarihine kadar, TBMM’de kabul edilen 928 yasanın 873’ünü onayladı, büyük bölümü AKP hükümeti döneminde olmak üzere 55’ini iade etti.
-
AKP’DE MUHALİFLERE İSTİFA BASKISI – Genel merkezin, görevden çekilmezse Eskişehir İl Örgütü’nü feshedebileceği belirtiliyor. Genel merkezin tek aday istemine karşı birden fazla adaylı yarışlara sahne olan AKP il kongreleri yönetimi rahatsız etti. Kongreleri kazanan muhaliflere istifa baskısı yapılıyor.
-
ÖZGÜRLÜKÇÜ SAĞ İLE HALKÇI SOL BİRLEŞSİN – Emekli Tümgeneral Doğu Silâhçıoğlu, iktidardan kaynaklanan ve her gün daha ciddi boyutlara ulaşan endişe verici siyasal ortamda, halkçı sol ile özgürlükçü sağın işbirliğinin şart olduğunu vurguladı. Ulusal Bütünleşme Girişimi Etkinlikleri çerçevesinde İTÜ Maçka Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen paneli yöneten Silâhçıoğlu, “Atatürk ilke ve devrimlerini etkisizleştirmeyi amaçlayan her siyasal girişim, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına yönelmiş ölümcül bir tehdittir. Biz şimdi böyle bir tehditle karşı karşıyayız” diye konuştu.
15 Mayıs
-
ERDOĞAN ÖNEMSEMEDİ – Başbakan Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik bombalı eylemler için ‘Bize de saldırıyorlar ne olmuş’ dedi. Cumhuriyet gazetesinin bir haftada 3 kez bombalı saldırıya uğramasıyla ilgili soruları yanıtlayan Başbakan, eylemleri kınamak yerine kendilerinin de saldırıya uğradığını söyledi. Erdoğan, “AKP’nin de parti binaları bombalanıyor, hiçbir yerde yer almıyor. Neden genel başkan aranıp ‘geçmiş olsun’ denmez?” diye konuştu. CHP’li Selvi, saldırganların bulunmamasının sorumlusunun ülkeyi yönetenler olduğuna dikkat çekerek “Başbakan’ın konuşması zafiyetin, başarısızlığın, yetersizliğin ikrarı” dedi.
-
CUMHURİYET SÖYLEŞİSİNİ SAKINCALI BULDULAR – “Anadolu Aydınlanması” etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet gazetesi yazarları yarın Rize’de okuyucularıyla buluşacak. Koridor ve bahçelere güvenlik kamerası yerleştiren, gençlerin el ele tutuşmasını uygunsuz bulan Rize Meslek Yüksekokulu yöneticilerinin, Cumhuriyet yazarlarının talebini ‘sakıncalı’ görerek izin vermemesi nedeniyle öğrencilerle söyleşi yapılamıyacak.
-
ANKARA’DAN ‘CEZAYİR ANITI’ KARTI – Fransa’nın, sözde Ermeni soykırımı yasasıyla siyasi yaptırım öngörmesi üzerine Türkiye, Cezayir soykırımı ile yanıt vermeyi planlıyor. Fransa’nın geri adım atmaması durumunda önce İstanbul’a ‘Cezayir Soykırım Anıtı’ dikilmesi öngörülüyor. Bir hükümet kaynağı, AB ile ilişkileri koparmak pahasına bile olsa, Türkiye’nin yapmadığı bir şeyle suçlanmasına izin verilemeyeceğini söyledi.
-
FÜZE LOBİSİ HAREKETLENDİ – ABD Kongresi’ndeki Ermeni ve Rum lobileri, Washington yönetiminin Türkiye’ye AGM-84K SLAM-ER tipi havadan atılan akıllı füze sistemleri satmasını engellemek amacıyla girişim başlattı. Lobinin önde gelen 4 üyesi, Silahlı Hizmetler ve Uluslar arası İlişkiler komitelerinin başkan ve üyelerine ortak mektup yazarak satışa itiraz etti.
-
PİYASALAR DİKEN ÜSTÜNDE – Yabancı yatırımcıların YTL’den kaçmasıyla başlayan dalgalanma endişelendiriyor. Yabancıların risk algılamasının artması ve Türk bankalarının da döviz açık pozisyonlarını kapatma endişesine kapılması piyasalarda tedirginliği artırdı. Cuma günü dolar kurundaki yüzde 2.6’lık artış, İMKB’deki yüzde 4’lük düşüş ve iç borçlanma kâğıtlarının ikinci eldeki ortalama faizinin yüzde 14.5’e kadar yükselmesine yol açan yabancı çıkışı, bu hafta da gündemde belirleyici olacak.
-
ÇİFTÇİ AÇLIKLA BOĞUŞUYOR – Dünya Çiftçiler günü’nde ‘kara tablo’ yu anlatan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Yetkin, tarımda kişi başına gelirin ülke ortalamasının dörtte biri olduğunu belirterek “Türkiye’de Dünya Çiftçiler Günü’nü ‘çiftçiliğin vefat günü’ ilan etmek gerek” dedi. Cumhurbaşkanı Sezer de yayımladığı mesajda “Türk tarımının unutulduğunu” vurguladı.
-
SAATTE 50 KAZA OLUYOR – Aksaray’da Emniyet Müdürlüğü’nün sürücü, öğrenci ve yayalara dağıttığı uyarı broşüründe, Türkiye’de saate ortalama 50 trafik kazası meydana geldiği ve bu kazalarda her iki saatte 1 kişinin olay yerinde öldüğü bilgisine yer verildi.
-
DANIŞTAY’DAN ÇEVRECİ KARAR – Danıştay, Kuşadası çevre düzeni plan değişikliğini iptal ederek ilçedeki betonlaşmanın simgesi Uydukent’te inşaatları durdurdu.
-
SAİDİ NURSİ’NİN AFİŞLERİ OKULDA – Konya merkez Meram ilçesi Mehmet Şükriye Sert İlköğretim Okulu panosuna asılan afişe tepki gösteren Eğitim-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Veli Demir şöyle konuştu: “Okulları Cumhuriyet karşıtı medreseye dönüştürenler, şimdi de bütün yaşamını Cumhuriyet karşıtlığına adamış, Atatürk ilke ve devrimlerine karşı tavır almış Saidi Nursi’nin afişlerini, Cumhuriyet okullarının panolarına kadar ulaştırıp asarak Cumhuriyete adeta meydan okunmaktadır.”
-
SON SAVUNMA SANDIKTA – AKP’nin takıyyesinin ‘alenileştiğini’ vurgulayan Baykal, seçmenleri oy kullanmaya çağırdı. AKP’lilerin, anayasanın laiklikle ilgili “değiştirilemez” maddelerini tartışmaya açmak istediğini anımsatan CHP Genel Başkanı “Artık takıyye alenileşmiştir. AKP’nin temelinde Ali Dibo olayı, tepesinde de Dubai yolsuzlukları var” dedi.
-
150.000 ESNAF BATIYOR – Kitapçı, kırtasiyeci ve dağıtımcı esnafının gazetelere tam sayfa olarak verdiği ilanda “Sayın Başbakan, Sayın Milli Eğitim Bakanı ve kamuoyuna 150.000 esnafın batmakta olduğunu ve çalışanlarıyla beraber 2.000.000 insanın işsizler ordusuna katıldığını” duyurdu.
16 Mayıs
-
PİYASADA FIRTINA – Döviz ve faizde yükseliş sürdü, borsa çakıldı; “Yeni bir kriz mi” sorusu gündeme geldi. Uzmanlar, bugüne kadar fiyatlandırılmayan risklerin algılanmasını 5 farklı nedene bağlıyor. Buna göre etkili olan nedenler şöyle: 1. Nisan ayı enflasyonunun yüksek çıkmasıyla başlayan tedirginlik ve yabancı çıkışları. 2. IMF’nin istediği sosyal güvenlik yasasının veto edilmesinin sıkıntı yaratacağı beklentisi. 3. Uluslararası yatırım bankalarının Türkiye’ye dönük yatırımların azaltılması tavsiyeleri. 4. Yüksek cari açığın artmakta oluşunun piyasada beklentileri daha da olumsuz etkileyeceği endişesi. 5. Cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında patlak vermesinden korkulan siyasi kriz ve erken seçim tartışmaları…
-
HİÇ SÖNMEYECEK IŞIK – Cumhurbaşkanı Sezer’den doğumunun 125. yılında Atatürk değerlendirmesi. Doğumunun 125. yılında Mustafa Kemal Atatürk Uluslar arası Sempozyumu’nda konuşan Sezer, düşünce sistemi ve yüksek öngörüleriyle insanlığın yetiştirdiği büyük kişilikler arasında yerini alan Atatürk’ün, ümmetten ulus, kuldan yurttaş yaratan, Türk insanını uygarlığın kavram ve değerleriyle buluşturarak hak ve özgürlüklerine kavuşturan önder olduğunu vurguladı.
-
CUMHURİYET OKURUNDAN BÜYÜK ÖFKE – Cumhuriyet Gazetesi okurları ve STK’ler 6 günde Cumhuriyet’e yönelik 3 bombalı saldırı düzenleyen teröristlerin eşkâlleri belirlenmesine karşın 5 gündür yakalanmamasının endişe verici olduğunu belirttiler. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü soruşturma için “özel ekip” oluşturmuştu.
-
YAZARLARDAN GAZETEDE NÖBET FİKRİ – Cumhuriyet’e yönelik saldırıları protesto eden Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) üye ve yöneticileri dün Cumhuriyet gazetesi önünde nöbet tutmaya başladı. İlk nöbeti tutmaya başlayan TYS yöneticileri, tüm sivil toplum örgütlerine “Cumhuriyet için nöbete” çağrısında bulundu.
-
ANİDEN ZİYARET KARARI – Başbakan’ın hiç gündemde olmamasına karşın ABD’yi ani ziyaret kararı soru işaretlerini de beraberinde getirirken, karardan Dışişleri Bakanlığı’nın ve ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin haberi olmadığı ortaya çıktı. Diplomatik kaynatlar, “Bize randevu yönünde bir talimat gelmedi. Stratejik ortaklar arasında çok sıkı temaslarda bulunmak mümkündür. İran bugünlerde üzerinde durulan önemli bir konu” değerlendirmesini yaptılar.
-
CUMHURİYET SAHİPSİZ DEĞİL – TESK’in gezici sergisini açan Demirel, Türk milletinin rejimden de laiklikten de memnun olduğunu vurguladı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu’nun Atatürk’ün 125. doğum yıldönümü dolayısıyla hazırladığı gezici serginin açılışını yapan Demirel, Cumhuriyetin kimi tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Demirel, “Gelecek kaygısı olmadan yaşamak istiyorsak, birliğimizi muhafazaya mecburuz” dedi.
-
SOLDA İTTİFAK TRAFİĞİ – Bülent Ecevit’le görüşecek olan SHP lideri Karayalçın, beş aşamalı plan öneriyor. Karayalçın’ın planına göre; CHP-SHP-DSP ittifak konusunda niyet birlikteliği ortaya konması, ortak bir program üzerinde çalışmaya başlanması, ortak bir başbakan adayı çıkarılması, bütün sol partilere aldıkları oya bakmadan ortak program çerçevesinde katılım çağrısı yapılması ve bu çalışmaların en geç bu yılın sonbaharında tamamlanması ya da bir takvime bağlanarak kamuoyuna bildirilmesi gerekiyor.
17 Mayıs
-
ÇANKAYA RESTİ – Baykal, Erdoğan’ı ‘Bu anayasaya inanmayan cumhurbaşkanı olamaz’ diye uyardı. Cumhurbaşkanlığı seçimini “Türkiye’nin kırılma noktası” diye nitelendiren Baykal, “O kritik aşamada, bizim üzerimize ne görev düşerse yaparız” diyerek sine-i millet mesajı verdi. CHP lideri, bu konuda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’ in de topluma ciddi ve köklü bir uyarı yapması gerektiği görüşünü dile getirdi. AKP’nin Türkiye’nin anayasal düzeniyle doku uyuşmazlığının son dönemde iyice netleştiğini belirten Baykal, “Anayasaya inanmayan, köklü şekilde tersine çevrilmesini isteyen siyasi zihniyetin Cumhurbaşkanlığına seçilmesi durumunda, o ülkede barış, kardeşlik ne olur? Bu tablo Türkiye’yi gerer, çok sıkıntı yaratır” diye konuştu.
-
SİNE-İ MİLLET AKP’Yİ KIZDIRDI – Parti yöneticileri “Gerekirse, son çare olursa elbette sine-i millete döneceğiz” diyen CHP lideri için ”Baykal ne söylediğinin farkında değil” derken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı “Baykal’ın sine-i millette yeri var mı? Biz milleti temsil ediyoruz. Burası milletin temsil edildiği yerdir. Sine-i millet çok büyük bir laf” diye konuştu.
-
DEMİREL ERDOĞAN’I UYARDI: ‘Cumhurbaşkanı meşru olmaz’ “Yüzde 25 oyla iktidara gelip cumhurbaşkanı seçerseniz o yüzde 25’i temsil eder” diyen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, çağdaş devlet olmak için dinle devletin alrılması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi gerektiğini yineleyen Demirel, “Birileri şeriat yasalarının gelmesini istiyorsa, bu irticadır” dedi.
-
ENFLASYON YÜKSELECEK – Son dalgalanmalarda izlenen ekonomi politikasının ve siyasi gerginliklerin etkili olduğunu ileri süren CHP lideri, yabancıların bu nedenle dövize yöneldiğini, kurda kontrollü bir artış yaşanmadığı için faizlerin de yükseldiğini belirtti. Baykal, “Enflasyonun yükseldiğini göreceğiz. Kurların artık eski seviyelerine gelmesi için hiçbir sebeb yoktur. Ama tersi için nedeni vardır” diye konuştu.
-
TBMM’ DE TÜRBAN ŞOVU – AKP’nin grup toplantısında Eskişehir’den getirilen kadınlar, ‘geleneksel kıyafet’ adı altında türban üzerine başörtüsü takarak şov yaptılar. Başbakan Tayip Erdoğan için sloganlar atan kadınlar, grup toplantısı sırasında ‘beraber yürüdük biz bu yollarda’ şarkısını söylediler.
-
YARGIDAN NEDEN KORKUYORSUNUZ? – (Hukukçu Erol Ertuğrul’un yazısından) Bugün TBMM’ de milletvekili olarak görev yapan her beş AKP’liden birisi sanık durumundadır. Başbakan Tayip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Orman Bakanı Osman Pepe…
-
MÜDÜRE SUÇ DUYURUSU – Öğretim Birliği Yasası’nın (Tevhidi Tedrisat Kanunu) değiştirilmesini istediği gerekçesiyle uyarı cezası alan Bodrum Cumhuriyet İlköğretim Okulu Müdürü Mustafa Yıldız hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Mustafa Yıldız, Muğla Üniversitesi’nden bir grup akademisyenin pilot kuruluş seçilmesi nedeniyle Cumhuriyet İlkokulu’na yaptıkları ziyaret sırasında, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan’ın “ Eğer Milli Eğitim Bakanı olsaydınız neler yapardınız?” sorusuna, “Öncelikle tevhidi tedrisat’ı kaldırırdım.Milli eğitim özelleştirilmeli, devletçilik kaldırılmalıdır” yanıtını vermişti.
-
REKTÖRLER 22 MAYIS’TA ÇANKAYA’YA ÇIKIYOR – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, üniversitelerin rektörlerini Çankaya Köşkü’ne davet etti. Sezer, 22 Mayıs’ta rektörlerle bir araya gelecek.
-
IMF TASARRUF İSTEDİ – Sağlık harcamalarında bütçe hedeflerinin 600-700 milyon YTL aşılması bekleniyor. Bir ekonomi yetkilisi, IMF heyetinin söz konusu harcamaların tasarruf kalemlerinin hangisinden karşılanacağının kısa sürede belirlenmesini istediğini bildirdi.
18 Mayıs
-
BU KEZ DE AYNI EL – Cumhuriyet Gazetesi’ne saldırıdan sonra şimdi de Danıştay yargıçları kurşunlandı. Saldırgan Alpaslan Aslan tekbir getirip, “Allah’ın askeriyiz, elçisiyiz. Türban davası yüzünden cezalandırılacaksınız” diyerek, müzakere salonundaki yargıçlara silahla ateş etti. Üyelerden Mustafa Yücel Özbilgin yaşamını yitirdi. İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat saldırgan, üyeliri türbana geçit vermeyen karar nedeniyle hedef aldığını söyledi. Kararın ardından tehdit edilen Başkan Birden ve üyelerin koruma isteminin reddedilerek, ‘çağrılı’ koruma verildiği öğrenildi. Saldırganın rahatça girebildiği Danıştay, çalışma saatlerinde yalnızca 2 polis tarafından korunuyordu.
-
YETKİLİLER CESARETLENDİRDİ – Danıştay’a saldırı yargı dünyasını ayağa kaldırdı. Tüm yargı mensupları bugün Anıtkabir’e yürüyor. Ankara Barosu’na üye avukatlar, dün cüppeleriyle Danıştay Başkanlığı’na yürüdü. Rektörler komitesi de olağanüstü toplanma kararı aldı. Danıştay Başkanı Çörtoğlu, “Bu saldırı, mensuplarının kamuoyumuzun bilgisinde olan kimi kararları dolayısıyla bir kısım sorumsuz basın ve yayın kuruluşlarıyla yazarlarınca hedef gösterilmeleri, devlet adına yetki kullanan makamlarca da cesaretlendirici, ihtiyatsız beyanlarda bulunulması sonucu gerçekleşmiştir.
-
VAKİT, HEDEF GÖSTERMİŞTİ – Danıştay üyelerine saldırı, dinci Anadolu’da Vakit gazetesinin türban kararı nedeniyle üyeleri fotoğraflarıyla yayımlayarak hedef göstermesinden 92 gün sonra gerçekleşti. Anadolu’da Vakit gazetesi tarafından “adeta infaz kararı” verircesine yapılan kasıtlı yayınlar sonucu yazarımız Ahmet Taner Kışlalı ve Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday da katledilmişti.
-
İKİNCİ KUBİLAY OLAYI – TBMM Genel Kurulu’nda Daaanıştay’a saldırıyı gündeme taşıyan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, “ Bu ikinci Kubilay olayıdır. Hükümet kan gölü içinde yüzmeye razı değilse istifayı gözden geçirmelidir” deyince sert tartışmalar yaşandı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in “Bir takım sürprizlere hazır olun. Bu, Adalet Bakanımıza karşı gerçekleştirilen menfur saldırı ile aynı mahiyettedir” sözleri de dikkat çekti.
-
ÇÖRTOĞLU UYARMIŞTI – Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde laptığı konuşmada, daire ve kurul kararlarına karşı bazı basın yayın organlarının “hedef gösterme girişiminde bulunduklarına” dikkat çekerek “ Kimi kararlara karşı duyulan memnuniyetsizlik, eleştiri ve yorum sınırlarını aşmış, karara katılan yargı mensuplarının kişisel bilgi ve fotoğraflarına gazete sayfalarında yer verilmek suretiyle, yıpratma, hatta hedef gösterme girişimine dönüştürülmüştür” demişti.
-
NÜKLEER DEPO İNCİRLİK – Greenpeace Akdeniz Silahlanma Kampanyası Sorumlusu Aslıhan Tümer, Ankara Royal Hotel’de düzenlediği basın toplantısında, “ABD’nin, Avrupa’da 480, Türkiye’de ise 90 adet nükleer silahı bulunuyor. Türkiye’deki bu silahlar İncirlik Hava Üssünde depolanıyor” dedi. Tümer,soğuk savaşın sona ermesine rağmen nükleer silahların Türkiye’de bulunmasının altında bu silahları İran ve Suriye’ye karşı kullanma düşüncesinin yattığını iddia etti. Tümer, İncirlik’ teki silahların B61 tipi nükleer bombalar olduğunu ve bunların Hiroşima’ya atılan bombanın bin katı güce sahip olduğunu kaydetti.
-
İKTİDAR ARIZALI – Mersin’de üniversite öğrencilerine seslenen Demirel, “Allah’ın peygamberinin yapamadığını siz yapamazsınız. Sen kimseye, ‘şunu yaparsan Müslümansın, şunu yaparsan gâvursun’ diyemezsin. Bu, toplumu parçalar” dedi.
-
HALİL ÜRÜN VAKASI İNGİLİZ BASININDA – AKP Konya Milletvekili Halil Ürün’ün 35 yıllık eşi Esma Ürün’ü dövmesi olayı, yabancı basında yankı buldu. İngiliz The Times gazetesi, dayak olayını değerlendirirken “İslami parti, bir milletvekilinin eşine kötü muamelesi konusunda bölündü” başlığını kullandı.
-
GERİCİLİĞE KARŞI BİRLİK ÇAĞRISI – Danıştay 2. Daire Başkanı ve üyelerine karşı yapılan silahlı saldırı, iş dünyası tarafından da nefretle kınandı. Gericiliğe karşı birlik çağrısı yapan işadamları son gelişmelerden iş dünyasının duyduğu üzüntü ve tedirginliği dile getirdiler.
-
BAYKAL : SİYASETE KAN BULAŞTI – Hükümeti hedef alan CHP Lideri ülkenin tehlikeye sürüklendiğini söyledi. Baykal, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine düzenlenen saldırıların birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Baykal, saldırının yalnızca yargı üyelerine değil, anayasa ve laik, demokratik cumhuriyete yapıldığını kaydetti.
19 Mayıs
-
SALDIRGAN AYNI – Polis, Danıştay üyelerine silahlı saldırı düzenleyen Alparslan Arslan’ın Cumhuriyet Gazetesi merkez binasına bombalı saldırı düzenleyen teröristleri yönlendirdiğini saptadı. Güvenlik birimleri ülkücü görüşü benimseyen Arslan ve arkadaşlarının örgüt kurmadığını, ancak Türk İntikam Tugayı benzeri bir organizasyon oluşturduğunu belirtti. Polise göre Arslan, Cumhuriyet’e son saldırıdan 2 gün sonra 2 arkadaşıyla Ankara’ya geçti. Burada gerekli hazırlıklardan sonra Danıştay baskınını gerçekleştirdi. Alparslan Arslan’ın üzerinden çıkan cep telefonu kayıtları ve telefon rehberlerini incelemeye alan İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, silahlı saldırı olayı ile bağlantısı olduğu belirlenen 4 kişiyi daha gözaltına aldı. Savcılar, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün “aynalı oda” olarak bilinen sorgu odasında Alparslan Arslan’ı aralıksız, sabah saatlerine kadar sorguladılar. Arslan’ın, ifadesinde “olayla ilgili herhangi bir örgüt bağlantısının olmadığını belirterek kendi inisiyatifiyle eylemi gerçekleştirdiğini” söylediği bildirildi.
-
YÜKSEK YARGI SERT ÇIKTI – Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve başsavcılarının, Danıştay 2. Daire üyelerine yapılan saldırıyı kınayan ortak açıklamasında eylemden dolayı “kimi siyasiler ve basın organlarının sorumsuzca beyan, kışkırtma ve tutumlarının ağırlıklı etkisi olduğu” vurgulandı. Yüksek yargı üyeleri, laik, demokratik devlet düzenini koruma görevleriyle yükümlü olanlara bu görevlerini tekrar hatırlattıklarını vurguladı.
-
BAKANLARI POLİS ZOR KURTARDI – Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin için düzenlenen törenlere on binlerce yurttaş katıldı. Yurttaşlar, “Katil Başbakan”, “Mollalar İran’a”, “Laikliğin düşmanı Meclis başkanı”, “Hükümet istifa” sloganları attı.
-
KİMSE REJİMİ YIKAMAZ – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 19 Mayıs mesajının büyük bölümünü Danıştay’a yapılan saldırıya ayırırken hükümeti de üstü örtülü olarak eleştirdi. Sezer, “laikliği çeşitli biçimlerde yorumlayarak içini boşaltıp demokrasiyi, dolayısıyla devlet rejimini yıkmaya kimsenin gücü yetmeyecektir” uyarısını yaptı.
-
HALK ATATÜRK’E KOŞTU – Danıştay’a düzenlenen kanlı baskının ardından on binin üzerinde yurttaş Anıtkabir’e akın etti. Yargı mensupları, rektörler, öğretim üyeleri, emekli generaller, gaziler, öğrenciler, işçiler ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle hep birlikte Ata’ya koştu. Yurttaşlar yol boyunca yürüyen Danıştay mensuplarını alkışladı ve araçlarından klakson çalarak destek verdi.
-
HÜKÜMET DERHAL ÇEKİLMELİ – Danıştay’a saldırıların sorumlusunun tamamen hükümet olduğunu söyleyen eski Başbakan Ecevit, sert bir açıklama yaparak hükümetin çekilmesini istedi. Ecevit, “Laik demokratik Cumhuriyet’e karşı Ankara’da göz göre göre işlenen korkunç cinayetten Başbakan da sorumludur ve başında bulunduğu hükümet de sorumludur. Bu hükümet artık görevde kalamaz. Halkın yüzüne bakamaz” dedi. Danıştay’a saldırı nedeniyle TBMM’de de CHP ve AKP’li milletvekilleri arasında gergin tartışmalar yaşandı. CHP’li Akif Hamzaçebi, olayın “akli dengesi yerinde olmayan bir kişinin saldırısı” olarak ele alınmasının son derece yanlış olduğunu vurgularken, CHP’li Gürol Ergin de AKP’lilere “ Ne yapacaksınız, bizi de mi tek tek öldürteceksiniz? Hiç mi içiniz kan ağlamıyor?” diye tepki gösterdi.
-
ERDOĞAN ANTALYA’DA – Cenazeden kaçtı. Başbakan Erdoğan, silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in cenazesine, protestoları göze alamayarak katılmazken Antalya’da altın toptancılarının toplantısına gitmeyi tercih etti.
-
VAKİT AZMETTİRDİ – Bağcılar Cumhuriyet Savcılığı, Anadolu’da Vakit gazetesi hakkında ‘Danıştay üyelerine yapılan silahlı saldırıyı azmettirmek’ suçunun işlenip işlenmediği konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca inceleme yapılmasını istedi.
-
ÖĞRETMENİN ADI SİLİNİYOR – Şeriat yanlısı bir öğrencinin öldürdüğü Öğretmen Yusuf Batur’un adı, verildiği caddeden AKP’li Denizli Belediyesi’nce kaldırılıyor.
-
BORSA DİPTE, FAİZ ZİRVEDE – Piyasalarda iki gündür yaşanankısmi düzelme havası kısa sürdü. Borsa yılın en düşük seviyesine geriledi. Dolar ve avro tekrar yükselişe geçerken faizler bu yılın zirvesini gördü.
20 Mayıs
-
TEPKİ SÜREKLİ OLMALI – Genelkurmay Başkanı Özkök, yurttaşların gösterdiği duyarlılığın takdir edici olduğunu söyledi. Danıştay’a düzenlenen silahlı saldırı sonrasında yurttaşların gösterdiği tepkileri değerlendiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök “Gösterilen reaksiyon, halkın duyarlılığı, hakikaten takdir edici…Ancak bu bir tek güne, bir tek olaya bir reaksiyon olarak kalmamalı, daimilik kazanmalı, devamlı olarak herkes tarafından takip edilmeli” dedi. Özkök, gerek eylemi yapanı gerekse bu eylemi yapan kişiyi yaratan zihniyeti kınadıklarını söyledi.
-
BAŞBAKAN SUÇLULARIN TELAŞI İÇİNDE – Başbakan Erdoğan, Baykal’a ağır suçlamalar yöneltti ve “Saldırıyı siyaset mi gerçekleştirmiş? Hayır. O zaman Baykal bu komplonun içindedir” dedi. Baykal da Erdoğan’ın suçlamalarına yanıt verirken “suçluların telaşı içinde” dedi. Abdüllatif Şener törendeki tepkilerin “doğal olduğunu” söylerken Mehmet Ali Şahin, protestocular hakkında yasal işlem yapılmasını istedi. Cenazede on binlerce kişi bakanları protesto etmişti.
-
ECEVİT’İN DURUMU KRİTİK – Eski Başbakan Bülent Ecevit, geçirdiği ağır beyin ameliyatının ardından solunum cihazına bağlanarak uyutulurken eşi Rahşan Ecevit’e de heyecanlanmaması için gün boyu ilaç verildi. Ecevit’in tedavi gördüğü GATA, siyasetçisinden komutanına ; partiliden sade yurttaşa yüzlerce kişi tarafından ziyaret edildi.
-
19 MAYIS’TA SEVGİ SELİ – 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC’ de törenlerle kutlandı. Pek çok ilden Ankara’ya giderek Anıtkabir’e akın eden yurttaşlar, doğumunun 125. yıldönümünde Ata’sına sevgisini ve bağlılığını sundu. Danıştay’a yapılan saldırı nedeniyle bu yıl daha görkemli geçen 19 Mayıs kutlamalarında “laiklik” ve “birlik” vurguları yapıldı.
-
AB’DEN LİMAN VE REFORM UYARISI – Devlet Bakanı Ali Babacan’la bir araya gelen Rehn, Ankara’nın yasal, siyasi ve demokratik reformlar konusunda ciddi adımlar atmasının zamanı geldiğini söyledi.Rehn ifade özgürlüğü, kültürel haklar ve dini özgürlüklere yönelik reformlara atılacak somut adımların yanı sıra Terörle Mücadele Yasası’nın reform sürecini baltalamaması gerektiğini belirtti.
-
POLİSTEN ATATÜRK RESMİNE TEPKİ – İstanbul’da Atatürk fotoğrafı taşıyan öğrencileri ‘uyaran’ polis, Samsun’da göğsüne “Laik insanız laik kalacağız” işlemesi yaptıran yurttaş ile işlemeyi yapan kuaförü gözaltına aldı. Burdur’da ise İl Jandarma Komutanı ve Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Aydın Bacık, kutlamaların yapıldığı stadın şeref tribününde, aralarında AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik’in eşinin de bulunduğu türbanlı kadınları fark edince stadı terk etti.
-
ÖRGÜTÜN BAŞINDA AVUKAT VAR – Medya-siyaset ikileminde, şeriatçı-dinci yapılanma ve şiddetin ağırlığı yükseliyor. AKP iktidarınca desteklenen ve laik kesimleri hedef alan şeriatçı gazeteler saldırganları ciddi etkiliyor. Cumhuriyetçi çevreleri sindirmeye ve geri adım attırmaya yönelik yayınlarının siyasilerce desteklendiğini gören radikal gruplar da, medya-siyaset ikileminde öfkeyi şiddete dönüştürmekten kaçınmıyor.
-
DİNCİ BASIN YİNE ÇARPITIYOR – Anadolu’da Vakit gazetesi, bu kez ‘Vakit gazetesi yazarlarının hedef gösterildiğini’ yazdı. Saldırgan Alparslan Arslan’ı ‘Atatürkçü’ olarak tanıtmaya çalışan dinci basın, Melih Aşık, Emin Çölaşan, Bekir Coşkun’un de aralarında olduğu gazetecilerin yazılarını eleştirdi.
-
TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR – Mesajlarda, Cumhuriyet’e sözle değil elbirliğiyle sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekildi. Cumhuriyet Gazetesi ve Danıştay’a yapılan saldırıları şiddetle kınayan sivil toplum kuruluşları, kadın örgütleri ve meslek odaları, saldırıların Türkiye’de yaşanan ve her gün daha da yükselen tehlikeyi gözler önüne serdiğini vurguladı.
21 Mayıs
-
HEDEF CUMHURİYET – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in “Bir uçta Vakit neyse diğer uçta da Cumhuriyet o” sözlerine CHP ve Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan büyük tepki geldi.
-
BAŞBAKAN SAÇMALIYOR – Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde düzenlenen “Trakya Türkiye’ye Sahip Çıkıyor” mitingine yaklaşık 40 bin kişi katıldı. Deniz Baykal konuşmasında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Cumhuriyet Gazetesi ve Danıştay’a yönelik saldırıların ardından tutumunu eleştirerek “Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanlarının da saçmalama hakkı varmış. Başbakan, suçluluk telaşı içinde konuşuyor, saçmalıyor” dedi.
-
ERDOĞAN’DAN TEPKİ – Başbakan Erdoğan, Danıştay 2. Dairesi’ne yönelik saldırıya karşı gösterilen tepkileri, “Duyarlılık takdir edici… Ancak bu bir tek güne, tek bir olaya bir reaksiyon olarak kalmamalı, daimilik kazanmalı” sözleriyle değerlendiren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ü ve “duyarlılığı anlıyorum” diyen bakanı Abdüllatif Şener’i eleştirdi. Erdoğan, “Geleceğe yönelik olarak bu tür eylem ve tepki içinde olmayı beklemek, bunlara yönelik olarak tavsiyelerde bulunmak asla doğru bir yaklaşım değildir. Söylenen her sözün bir bedeli vardır” dedi.
-
GAZETEYE BAKIP PLANLADIM – Avukat Arslan’ın, Cumhuriyet Gazetesi’ne saldırı düzenlemeye, “Karikatür krizi” olarak nitelendirilen yayınlar sırasında karar verdiğini söylediği belertildi. Arslan’ın, Danıştay 2. Daire Başkanı ve üyelerinin dinci Vakit gazetesinde yayımlanan fotoğraflarını keserek cebine koyduğunu söylediği, gazete kupürüne her bakışında Danıştay üyelerine kızdığını ve eylemi yapmayı planladığını anlattığı aktarıldı.
-
SINIFTA SADECE BEŞ KİŞİ OKUMA BİLİYOR – Muş Valisi İbrahim Özçimen, incelemelerde bulunduğu Bostankent köyünde İlköğretim okulunun 40 mevcutlu 1. sınıfında öğrencilere tek tek kitap okuttu. Sınıfta sadece 4-5 öğrencinin okuma-yazma öğrendiğini görünce şaşkınlık yaşadı. Özçimen, “Eğitim yılının sonuna gelmiş durumdayız ve halen okuma-yazma bilmeyen öğrencilerin olması üzücü” diye konuştu.
-
TÜRK’TEN ERDOĞAN İDDİASI – Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eşbaşkanı Ahmet Türk, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın aydınlarla görüşmesinde Kürt sorununun var olduğunu, bu sorunun oluşmasında hatalarının olduğunu da kabul ettiğini iddia etti.
-
ERTELEME SÜREKLİ TEHDİT – Muhalefet partilerinin dış politika kurmayları Fransa’daki Ermeni tasarısının ertelenmesiyle, yasanın Türkiye’yi tehdit aracı olarak kullanılabileceğine dikkat çektiler. Onur Öymen, “Tasarının ertelenmiş olması, Türkiye’nin başında ‘Demoklesin kılıcı’ gibi sallanmayacağı anlamına gelmiyor’ dedi.
-
TÜRKİYE’DE 70 BİN KAÇAK ERMENİ VAR – Türkiye’de yaklaşık 70 bin Ermeni’nin kaçak ya da çalışma izni bulunmadan yaşadığı öğrenildi. Konuya ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklar, “Türkiye bu durumu uzlaşı tutumunun, hoşgörünün simgesi olarak görüyor ve bu konuda işlem yapmıyor” dediler.
22 Mayıs
-
BAKAN GAFLET İÇİNDE – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin’in, Atatürkçü çizgisinden 83 yıldır ödün vermeyen Cumhuriyet Gazetesi ile şeriat yanlısı Vakit gazetesini aynı kefeye koymasına toplumdan tepkiler geliyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç “Bakan Şahin’in kendilerini destekleyen bir yayın organını da kapsayan benzetmesi mantığa da pek uymayan bir biçime dönüşmüş durumda. Cumhuriyet’e yersiz ve yakışıksız bir suçlamada bulunmak için kendi yandaşını da suçlamaktan kendini alıkoyamamış oluyor” diye konuştu. Şahin’in yaklaşımının son derece rahatsız edici olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Selvi, “İşte Türkiye’nin tehlike olarak gördüğü, halkın rahatsızlığının son noktaya ulaşmasının nedeni bu anlayış ve zihniyettir” dedi.
-
CHP: ÇARE MİLLETTİR – CHP Lideri Baykal,laikliği korumak için çarenin ‘kurumlar’ değil, millet olduğunu vurgulayarak “Millet olarak laikliği sandıkta koruyamazsak, Türkiye sıkıntılara gidecektir” uyarısında bulundu. Millet laikliğe sahip çıkarsa AKP’nin mücadelesini kaybedeceğini, ancak demokratik hukuk devletinde var olma hakkını güvence altına alacağını belirten Baykal , “Bunun bile farkında değiller” dedi.Baykal TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı eleştirerek 23 Nisan’da laikliğe karşı muhtıra verildiğini söyledi. Danıştay’a yapılan saldırının, toplumun yaşanan gelişmeleri daha iyi kavramasına neden olduğunu belirten Baykal, toplumda , “Nereye gidiyoruz?” sorusunun çokça sorulmaya başlandığını vurguladı.
-
ECEVİT BİR SÜRE UYUYACAK – Doktorlar, geçirdiği beyin kanamasının ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde ameliyat edilen ve solunum cihazına bağlanarak uyutulan eski Başbakan Bülent Ecevit’in durumunda bir değişiklik olmadığını bildirdi. Bir süre daha uyutulacak olan Ecevit’in sağlık durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.
-
PİYASADA ZORLU HAFTA – Uluslararası para trafiğinin yön değiştirmesi ve Türkiye’de artan siyasi gerilimle birlikte piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, bu hafta da yatırımcıları zorlayacak. Uluslar arası piyasalardaki olumsuz beklentilerin artması durumunda doların 1.60 YTL’yi de geçebileceği belirtiliyor.
-
KURŞUN DEĞİL SÖZ ÖLDÜRÜR – Saldırıda yaralanan Danıştay üyesi Ayfer Özdemir “Cumhuriyet düşmanları asla beni kendilerinden tarafmışım gibi göstermesinler. Attıkları kurşun beni öldürmedi, ama bu beni öldürür” dedi.
-
TASARI DİNAMİT GİBİ – Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Vakıflar Yasa Tasarısı’nın yasalaşmasıyla azınlık vakıflarının bağış toplamalarının ve mülk alıp satmalarının önündeki engellerin kaldırıldığını belirterek “Azınlık vakıflarının hak talep ettiği binlerce mülk arasında Ayasofya ve Fatih Camisi de bulunuyor. Yasa tasarısı dinamit lokumu gibi. Azınlık vakıfları çok büyük bir ekonomik ve siyasi güç haline getiriliyor” değerlendirmesinde bulundu.
-
‘DENİZ ÜSSÜ’ NE PROTESTO – Emperyalizme Karşı Yurtsever Cephe, ABD’nin İskenderun Limanı’nı deniz üssü olarak kullanmak istemesini protesto etti. Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı Aydemir Güler ABD askerlerinin İskenderun’daki faaliyetlerini izlemek için bir komite kuracaklarını söyledi.
-
NAZIM’A YURTTAŞLIK YOK – TBMM İçişleri Komisyonu’nda oluşturulacak alt komisyon, Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı üzerindeki çalışmalarını tamamladı. CHP’nin, Nâzım Hikmet’e yeniden Türk vatandaşlığı verilmesi önerisi, tasarıda yer almadı.
23 Mayıs
-
IMF ÖNLEM İSTEDİ – ‘Cari açık büyüdü, harcamalarda ipin ucu kaçtı’ diyen IMF’ ye hükümet ‘Gereği yapılacak’ sözü verdi. IMF ile hükümet arasındaki 3. ve 4. gözden geçirme görüşmeleri tamamlandı. Ancak temmuz ayında toplanması beklenen IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun 1.9 milyon dolarlık kredi dilimini onaylaması için hükümetin sözlerini yerine getirmesi gerekiyor. Hükümet 4.5 milyar YTL’lik tasarruf tedbiri alacak, özellikle sağlık harcamalarını tırpanlayacak ve yeni ev ödevini tamamlayacak. Piyasadaki dalgalanmanın hızını hafta sonuyla birleşen 19 Mayıs tatili de kesemedi. Açıklamalardan sonra dövizdeki yükseliş hızlandı. Dolar 1.5220 YTL’ye kadar yükselirken Avro 1.9390 YTL’den satıldı. Bileşik faiz yüzde 15.98 seviyesine vurdu. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, 36.351.06 puanla yılın en düşük değerinden kapandı. Hisse senetleri günün tamamında yüzde 8.31 değer kaybetti.
-
İŞSİZ SAYISI 2 MİLYON 796 BİN – TÜİK rakamlarına göre resmi işsizlik oranı şubatta yüzde 11.9’a çıkarken iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar da eklendiğinde oran yüzde 20.4’ü buldu. Resmi işsiz sayısı 2 milyon 796 bin kişi olurken, iş aramayıp çalışmaya hazır olan 2 milyon 488 bin kişinin 865 bini iş bulmaktan ümit kesenlerden oluşuyor.
-
HEDEF SAPTIRILIYOR – Saldırıdan sonra “dinci” olduğu belirtilen Alparsan Arslan’ın ideolojik kimliği değişerek “ülkücüye” dönüştü. Ardından Arslan’ın “Türk-İslam sentezci” , bir gün sonra ise “tanıştığı” kişiler ile evindeki dergi ve kitaplar ışığında “ulusalcı” olduğu vurgusu öne çıktı. Zanlının “ulusalcılığında” karar kılınması, “Hedef mi saptırılıyor?” sorusunu gündeme getirdi.
-
TAKIYYE UZMANLARI – CHP Grup Başkanvekili Koç, toplumun AKP’nin maskesini düşürmesi gerektiğini söyledi. Son dönemde yaşanan olaylarda hükümetin sorumluluğu bulunduğunu belirten Koç, Türkiye’nin temel sorunları konusunda çözümden aciz olan AKP’nin bu nedenle tehlikeli bir gerginliğin tırmandırılmasından siyasi çıkar ve gelecek umduğunu belirtti.
-
AKP: OLAY SUNİ KURGU – AKP yöneticileri, Danıştay saldırısıyla hükümete kastedildiğini savundular. Saldırılara tepki gösteren yurttaşları hedef alan Orman Bakanı Pepe ise, ‘Tepki gösteren kafa ile tetik çeken kafa aynı’ dedi.
-
ÖĞRETMENE DİYANET’TEN İCAZET – Prof.Dr. Ziya Selçuk’tan boşalan Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu başkanlığına getirilen Prof. Dr. İrfan Erdoğan’ın adı Diyanet Vakıf Yayınları arasında çıkan ve din dersinin birinci sınıftan itibaren okutulması, din dersi öğretmenlerininse Diyanet’ten icazetname alması gerektiğini savunan “Türk Eğitim Sistemi: Alternatif Perspektif” adlı kitabın yazarları arasında yer alıyor.
-
KARACA : TÜRKİYE ÇIRILÇIPLAK – TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca, yanlış uygulamalar nedeniyle Türkiye’nin yüzde 70’inin çöl olduğunu söyledi. 1950’li yıllarda Amerika’dan gönderilen pullukların toprağın verimli kısmını aldığını savunan Karaca, “Böylece Türkiye’de düz ovalar bile erozyonla aşınıp gitmiş. Bu sinsice bir plan. Bize ürün satmak, tarımsal topraklarımızı yok etmek için bu yola başvurmuşlar” dedi.
24 Mayıs
-
KAÇIRILABİLİRLER – Güvenlik birimlerince Danıştay baskını “sahibini arayan cinayet” olarak nitelendiriliyor. Bu tür eylemleri gerçekleştirenlerin “Kendini yakalayanın bildiğinden fazla bilgi vermeme, soğukkanlılık, profesyonellik ve yönlendirici güce sahip olma” gibi ortak özellikleri bulunduğunu belirten kaynaklar, bu özelliklerin Alparslan Arslan için de geçerli olduğuna dikkat çektiler. Teröristi, Papa suikastını gerçekleştiren Mehmet Ali Ağca’ya benzeten uzmanlar, “hiçbir şeyci” dedikleri Arslan’ın “çok profesyonel bir katil” olduğunu söylediler. Arslan’ın sorgusu sırasında “minimum bilgiyi vererek, maksimum kurtuluşu planladığını” anlatan kaynaklar, “cezaevinden bile kaçırılabileceğine” dikkat çektiler.
-
İNTERNETTE ÖLÜM OYLAMASI – Danıştay’a kanlı baskın, radikal İslamcıları sevindirdi. Bir internet sitesinde “Türban düşmanlarından biri gebertildi, şimdi sıradaki kim olsun?” oylaması yapılmaya başlandı. Forum sayfasına yazı gönderenler, Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK Başkanı TEZİÇ gibi isimlerin öldürülmesini öneriyor.
-
ECEVİT’İN DURUMU KÖTÜLEŞTİ – Geçirdiği beyin kanaması sonucu 18 Mayıs’ta Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde ameliyat edilen eski Başbakan Bülent Ecevit’in sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Uyutulması için verilen ilaçların önceki gün sabah kesilmesine karşın Bülent Ecevit’in durumunda beklenen değişiklikler olmadı. Ecevit’in tedavisi yaşam destek ünitesine bağlı olarak sürdürülüyor. Ecevit için açılan ziyaretçi defterlerinden 7 cildin dolduğu, bunlara 10 binin üzerinde Ecevit’i anlatan ve geçmiş olsun dileklerini içeren mesaj yazıldığı belirtildi.
-
İŞ ADAMLARI KÜSÜYOR – İngiliz gazetesi Financial Times , laik ve serbest ekonomiden yana iş dünyasının, Ankara’daki toplumsal anlamda muhafazakâr ve İslami köklere sahip hükümete karşı sabrının tükendiğini yazdı. Haberde iş dünyasının hükümetle arasını açan son olayın, Serdengeçti’nin Merkez Bankası başkanlığının sürmesi isteklerinin kabul görmemesi olduğu öne sürüldü.
-
AF ÖRGÜTÜ : İŞKENCE SÜRÜYOR – Uluslararası Af Örgütü, insan haklarının ihlallerini incelediği yıllık raporunda, Türkiye’ye üç sayfa ayırarak demokratikleşme konusunda yapılan reformlarda yaşanan yavaşlamaya dikkat çekti. Uluslararası af örgütü, Türkiye’de ifade özgürlüğü, işkence, kötü muamele, adil yargılama ve vicdani ret konularında hâlâ sıkıntılar yaşandığını bildirdi. Örgütün raporunda büyük devletlerde güvenlik bahanesiyle hak ihlallerini görmezden gelmekle suçlandı.
-
SAĞLIKTA TASARRUF ‘ÖLDÜRECEK’ – Türk Tabibleri Birliği 2. Başkanı Bakkalcı, hükümetin ‘ek katkı payını arttırmak, ödeme sevkini kısıtlamak’ gibi önlemleri düşündüğünü belirterek ‘Gücü olan ödeyecek, olmayan hizmete ulaşamayacak’ dedi.
-
KRİZ SANDIKTA ÇÖZÜLECEK – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’deki siyasal sorunun kaynağının işbaşındaki iktidarın anayasal sistemin temel dengelerinde değişiklik yapma çabasından kaynaklandığını ifade etti. Deniz Baykal, geçmişte kurumların güvencesi altında görünen “laikliğe” artık Türk toplumunun sahip çıktığını ve bunun kendisini umutlandırdığını söyledi. Baykal, “Türkiye’de çıkış yolu var. Siyasi krize, siyasetle, sandıkla çare bulacağız” dedi.
-
AKP KADROLAŞMA REKORU KIRDI – Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, iktidarın ırkçı-gerici kadrolaşmasını protesto etmek amacıyla 26 Mayıs’ta Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını açıkladı.
25 Mayıs
-
GERÇEK KATİL KİM? – Erdoğan’ın sözleri Danıştay baskınının ardındaki ismi bildiğini düşündürtüyor. Başbakan Tayip Erdoğan, Danıştay’a yapılan saldırıyı “kanlı komplo” olarak nitelendirirken, bunun arkasından ihanet çetesinin çıktığını söyledi. Provokatörlerin tetikçileri kullandığını belirten Erdoğan, “Katilin gerçek yüzüyle yüzleşmekten kaçanların olduğunu da görüyoruz. Bu akla zarar, endişe verici reaksiyonlar yanlış olmuştur. Millet nezdinde siyaset yapmak isteyenler şunu bilmelidirler ki, karanlık odakların provokatif diliyle konuşmak kimseye bir şey kazandırmaz” diye konuştu.
-
IVIR ZIVIR AÇIKLAMALAR – AKP hükümetinin, Danıştay’a saldırının “türban kararı” nedeniyle yapıldığını unutturmak için Susurluk’la ilişkilendirmeye çalıştığını ileri süren CHP Lideri Deniz Baykal, terörist Alparslan Arslan ile eski yüzbaşı Muzaffer Tekin arasındaki telefon konuşmalarının bağlantıyı ortaya çıkaracak tutanakları bulunmadığını, ortada sadece Başbakan ve bakanların “ıvır zıvır açıklamaları” olduğunu söyledi. Baykal, halka başka bir senaryoyu kabul ettirmeye çalışan hükümetin şeytan taşladığını vurguladı.
-
SORUŞTURMA SAPTIRILIYOR – Medya-siyaset-tetikçi üçgeninde dezenformasyonla beslenen psikolojik savaş soruşturmayı saptırıyor, gerçek zanlı ve kuşkulular hedef dışına çıkarılıyor. Cumhuriyet ve Danıştay’a yönelik saldırıları çözecek anahtar, ülkenin laik kurumlarını hedef gösteren gerici medya, Cumhuriyet’e atılan bombaları “ne olmuş yani” diye karşılayan Başbakan ile şeriatçı-eylemci gelenekten gelen tetikçinin oluşturduğu karanlık silsilede asılı duruyor.
-
İŞ DÜNYASI İLE İLETİŞİM KOPTU – İşadamlarına göre hükümetin ekonomiye bakışı olumlu yönde değişmedi ve dağınıklık yaşanıyor. Hükümetin ‘gizli gündemi’ olduğunu düşünen işadamlarına göre özellikle Merkez Bankası başkanlığı konusunda görüşlerinin dikkate alınmaması iletişim kopukluğunu derinleştirdi. Eski TÜSİAD Başkanı Özilhan , hükümketin tutumu nedeniyle ekonomideki dalganın etkilerinin büyüdüğünü vurguladı. Anadolu’daki işadamlarına göre hükümette “görememe” hastalığı var.
-
UMUTLAR AZALIYOR – Yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması nedeniyle geçirdiği beyin ameliyatının ardından uyutulma işlemi pazartesi günü sona erdirilen eski Başbakan Bülent Ecevit komadan çıkamıyor. Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden yapılan yazılı açıklamada, Ecevit’in koma durumunun sürmekte olduğu, tedavisinin yaşam destek ünitesine bağlı olarak sürdürüldüğü duyuruldu. Hastane önünde bekleyen partililerin yanına gelerek Ecevit’in sağlık durumu hakkında bilgi veren DSP’li Sezer, Ecevit’in çok büyük zorlukları aştığını, bunu da aşacağını umduğunu söyledi. Sezer, “Sayın Ecevit, içinde bulunduğu bu durumu aşacak, Türkiye de içinde bulunduğu durumu aşacak” dedi.
-
EMEKLİYİ ÖLÜME TERK EDİYORLAR – Kalbine takılan stentin değişmesi için istenen 3 bin 500 YTL’yi bulamayan 65 yaşındaki emekli Sait Erdoğan, “AKP’nin ucuz ilaç ve tedavi hizmetleri ‘paran yoksa öl’ mantığının işlemesidir.
-
ERDOĞAN’I KURTARDI, SİİRT’İ KOKUTTU… – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın seçim bölgesi Siirt’te bazı temizlik işçilerinin gerekçesiz olarak işten çıkarılmasını protesto eden işçilerin eylemi 5. gününe girdi. Kent merkezinde çöp yığınları oluşurken bölge halkı salgın tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Milletvekilliğinden istifa ederek Başbakan Erdoğan’a Meclis yolunu açan Siirt Belediye Başkanı Mervan Gül, hakkındaki yolsuzluk iddiaları nedeniyle zor günler geçiriyor. DTP’li belediye meclis üyelerince trilyonları bulan yolsuzluk yaptığı iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulan Gül’ün seçimler öncesi verdiği vaatleri yerine getirmemesi de eleştirilere neden oluyor.
-
ALEVİLER ATATÜRK’E SADIK KALDI – Washington Times, AKP tarafından dışlanan Alevilerin laiklik endişelerinin arttığı yorumunu yaptı. AKP milletvekilleri arasında bir tek Alevinin bulunmadığını belirten gazete, Alevilerin “Türkiye’nin gerçek ikinci sınıf vatandaşları” olduğunu ileri sürdü. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu’ nun Alevileri Sünni olarak gördüğü yorumunu yapan gazete, en büyük şikâyet konusunun cemevlerinin ibadethane olarak görülmemesi olduğunu belirtti.
-
ERDOĞAN’IN FİKRİ ÖZAL’IN ZİKRİ Mİ? – AKP’nin kuruluşunun perde arkası mimarlarından olan Korkut Özal, kritik dönemeçlerde ortaya çıkarak önemli açıklamalarda bulunuyor. Korkut Özal, son olarak Erdoğan’ın cumhurbaşkanı değil, Türkiye’nin ilk başkanı olmayı hedeflediğini söyleyerek yeni bir tartışma başlattı.
-
AKP’DE ŞERİATA ÖVGÜ İNADI – Yerel yönetimler, cumhuriyetin temel değerlerini hedef almaya devam ediyor. AKP’li Eyüp Belediyesi’nce dağıtılan “Peygamberimizin Kısa Hayat Kronolojisi” adlı kitapta, “İslamın kesin emri olan örtünmeyi inkâr edenlerin art niyetli olduğu” iddia edilirken kamu alanındaki türban yasağını da İslam düşmanlığı olarak nitelendiriyor. AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin ise öğrencilere dağıttığı trafik rehberinde trafik kazaları, ‘takdiri ilahi’ olarak yorumlanıyor.
-
‘SORUŞTURMAYI HÜKÜMET YAPIYOR’ – Onursal Başsavcı Sabih Kanadoğlu, saptırıldığı ve yönlendirildiği izlenimi veren soruşturmada gerçeğin ortaya çıkacağını sanmanın ‘safdillik’ olacağını vurguladı.
26 Mayıs
-
LAİK ÖFKEYE OPERASYON – Danıştay baskınında, hedef saptırma girişimlerinin altında toplumsal patlama endişesi var. Danıştay üyesi Mustafa Özbilgin’in cenazesinde AKP iktidarına yönelik başlayan ve yurdun büyük bölümüne yayılan öfke, hükümeti ciddi biçimde ürkütüyor. Hükümet ve destekçileri, öfkenin büyümesinden ve AKP iktidarını olası seçim öncesi ciddi biçimde kıskaca almasından büyük endişe duyuyor. Bu nedenle gerici saldırılar, varlığı ya da bağlantıları bir türlü açıklanamayan “çete” lere mal ediliyor. Bu amaçla büyük çaba harcanıyor. Örneğin basının ısrarla gündemde tuttuğu Ata Ocakları yetkilisi Ayhan Parlak’ın Cumhuriyet ve Danıştay’a yönelik saldırılarla “derin bir bağlantısı” sının olmadığını, Mardinli Ö. Diye birinin de polis tarafından aranmadığını güvenlik birimleri söylüyor. Bingöllü tetikçi Arslan’ın önce ülkücülere yanaştığı, daha sonra radikal İslamcı olduğu belirtiliyor.
-
ERHAN TİMUROĞLU TUTUKLANDI – Cumhuriyet ve Danıştay saldırısı olayıyla ilgili olarak İstanbul’da jandarmaya teslim olan Erhan Timuroğlu gözaltına alınarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Türkiye Emekli Subaylar Derneği Genel Başkanı Emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, “ Devletin güvenlik yetkililerinin başındaki kişi dahi çetenin adını koyamıyorsa, devletin adını vermeye cesaret edemeyeceği boyutlarda bir çeteyle karşı karşıyayız” dedi.
-
KRİZE GİRMEK ÖZEL MAHARET GEREKTİRİR – TOBB’nin kurduğu Türkiye Ekonomi Politikaları Vakfı’na bağlı İstikrar Enstitüsü’nün başına geçen eski Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, piyasalarda çalkantıların olmasının normal olduğunu belirterek “Türkiye’nin durumu 2001 gibi olur ya da ondan öncekiler gibi olur diye düşünülüyorsa, açık söyleyeyim istikrarda çok mesafe alınmıştır,çok özel maharet gerektirir oraya gitmek. Öyle bir endişeyi paylaşmıyorum” dedi.
-
‘PARTİ DEVLETİ ÇABASI VAR’ – CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, hazırlık soruşturmasının gizliliği ilkesinin hükümet üyeleri tarafından ihlal edildiğine dikkat çekerek savcıları göreve çağırdı. Koç, bazı medya gruplarının “hükümete bir şey olmasın diye” feryat figan konumunda olduklarını söyledi.
-
YARGININ TOKADI BAŞBAKAN ERDOĞAN’A – CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, yerel mahkemenin TÜPRAŞ’ın yüzde 14.76 hissesinin Ofer grubuna satışının iptal kararının Başbakan Tayip Erdoğan’a yargı tarafından atılmış bir “tokat” olduğunu belirtti.
-
YÖNETEMEYEN BİR HÜKÜMET VAR – DYP lideri Mehmet Ağar, AKP’nin kendini hâlâ muhalefet sandığını belirterek sürecin seçime doğru gittiğini savundu.
-
LAİK ÖFKEYE OPERASYON – Güvenlik birimleri, basının ısrarla gündemde tuttuğu Ata Ocakları yetkilisi Ayhan Parlak’ın Cumhuriyet ve Danıştay’a yönelik saldırılarla “derin bir bağlantısının” olmadığını, Mardınli Ö. Diye birinin de polis tarafından aranmadığına dikkat çekiyor. İktidar ve yandaş basın, Mustafa Özbilgin’in cenazesinde oluşan laik öfkenin hedefini şaşırtmaya, tetikçi Alparsan Arslan ile arkasındaki gerici organizasyonu perdelemeye devam ediyor.
-
ADINI VERMEYE CESARET EDEMİYORLAR – Saldırılara karıştığı belirlenen Erhan Timuroğlu çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Türkiye Emekli Subayları Derneği Genel Başkanı Küçükoğlu, “Herkes eteğindeki taşları döksün. Olayın ardındakiler aydınlansın” dedi.
27 Mayıs
-
REKLAMA İNCELEME – Cumhuriyet Gazetesi’nin “Tehlikenin farkında mısınız?” ilanı bazı çevrelerde rahatsızlık yarattı. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü’nün 22 Mayıs 2006 tarihli resmi yazısına göre Cumhuriyet gazetesinin “ Tehlikenin Farkmında mısınız?” reklamı bakanlığa yapılan başvurular üzerine reklam kurulunca incelemeye alındı. Bakanlığın incelemeye gerekçe olarak, “Tehlike kelimesi ile İslam dini ya da bu dinin çeşitli argümanlarının ima edilmekte olduğu, bu durumun İslami değer yargılarına önem veren toplum kesimi tarafından farklı algılanabileceği” iddiasıyla yapılan başvuruları göstermesi dikkat çekti.
-
AZARLAMA PANİĞİN SONUCU – Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik’i türban genelgesi için azarlayan Erdoğan’a tepki yağdı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan’ın türban konusu gündeme geldiğinde bütün ölçüleri bir kenara bıraktığını söylerken CHP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir, “Başbakan, büyükelçiyi bu şekilde küçük düşürerek cumhuriyeti rencide ediyor” dedi.
-
TÜRBAN GENELGESİ AKSU’NUN ÇIKTI – İrtemçelik Erdoğan’ın, “Ben böyle bir genelge olduğunu zannetmiyorum. Bu nedenden, büyükelçiden bu genelgeyi bir göreceğim. Böyle bir uygulama söz konusu olamaz” sözleri üzerine, toplantının sonrasında genelgeyi Başbakan’a gösterdi.
-
DARBE DEĞERLENDİRMESİ – 1950’den bugüne demokratik yaşamımızda 4 kez askeri müdahale oldu. Kimi yazarlar ve politikacılar bu dört askeri müdahaleyi aynı kefeye koyarlar ve hepsini demokrasi karşıtı hareketler olarak yargılarlar. Oysa, bu dört “askeri müdahale” birbirinden ayrıdır. 27 Mayıs hareketinin en önemli ürünü, ülkeye çağdaş bir anayasa kazandırmasıdır. “Sosyal devlet” ve “insan hakları” kavramlarının girmesi, yönetimin bütün eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olacağı ilkesiyle, “yasama organının yargısal denetimi” ve “hukukun üstünlüğü” ilkesi sağlanmıştır.
-
TETİKÇİ ARSLAN HEP SUSTU – Alparslan Arslan ve birlikte hareket ettiği sanıkların kendi aralarında yaptıkları görüşmelerde “Allah’ın Askerleri” yapılanmasından söz ettikleri saptandı. Arslan, bu yapılanmadan “haberinin” olmadığını savunurken, türban kararını yanlış olarak nitelendirerek “Allah’ın kanunu üstünde bir kanun ya da karar yoktur” dedi.
-
YENİ OLUŞUM ARAYIŞI – Haberal’ın önderliğinde kurulan Diyalog Grubu, AKP’ye karşı seçenek oluşturmaya çalışıyor. Süleyman Demirel’in de destek verdiği grubun öncelikli hedefi, AKP hükümetine karşı alternatif bir oluşuma gitmek. Ancak bunun gerçekleştirilememesi durumunda ilk genel seçimde sandığa gidecek seçmen sayısını artırarak mevcut partilerin AKP karşısında daha fazla güçlenmesi amaçlanıyor.
-
ÇÖMEZ’DEN AKP YÖNETİMİNE ‘YOLSUZLUK’ MEKTUBU – AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, Hatay’daki yolsuzluk iddialarını gündeme getirdiği için kesin ihraç istemiyle Müşterek Disiplin Kurulu’na sevk edilen Hatay Milletvekili Fuat Geçen’e destek verdi. Kurul başkanı Hakkı Köylü’ye bir mektup yazan Çömez, “Lütfen hakkı teslim edin, hata yapmayın” dedi.
-
‘İÇKİLİ YER’ GENELGESİNE GEÇİT YOK – Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, İçişleri Bakanlığı’nın, “içkili yer bölgesi tespiti” ne ilişkin genelgesinin yürütmesinin durdurulması kararına yapılan itirazı reddetti.
-
‘ÖRGÜTÜN ADINI BULSUNLAR KONUŞALIM’ – Sincan F Tipi Cezaevi’nde kendisini ziyaret eden meslektaşlarına yaptığı açıklamada PKK ve Ulusalcılarla irtibatlandırılmasına kızdığı belirtilen Arslan, “Sakladığım bir şey yok. Ben yaptım, kendim yaptım. Kimsenin suçu yok. Saldırı, sadece türban konusuna kişisel tepkimdir. Bana örgüt yakıştırmak isteyenler önce adını bulsun” dedi.
28 Mayıs
-
SENARYO ÇÖKTÜ – Kanlı Danıştay baskınına ilişkin hükümet kaynaklı iddialar, kanıtlarla desteklenemiyor. Cumhuriyet gazetesine ve Danıştay’a yönelik saldırıların ardında Susurluk’a kadar uzanan kirli yapılaşmanın bulunduğuna dair görüşler, eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin’in mahkeme tarafından serbest bırakılması ile dayanaksız kaldı. Soruşturmada, saldırının gerçekleştirildiği güne dönülürken, gelinen nokta nedeniyle hükümetin soruşturmayı yönlendirdiğine ve çıkmaza soktuğuna ilişkin kuşkular daha da güçlendi. Tetikçi Alparslan Arslan’ın Danıştay baskınını kastederek “ Onu yapana kadar yemek yemeyeceğim” dediği öğrenildi. Sanıkların, Cumhuriyet gazetesine 3. bombalı saldırıyı polis varlığına karşın yapabilmiş olmakla övündükleri ve bombaları başörtüsü ile attıklarını söyledikleri belirlendi. Saldırının ardından Osman Yıldırım, Alparslan Arslan’ı “Allah’ın askeri” olarak nitelendirmiş.
-
CHP: TEHLİKEYİ GÖRMEYEN Mİ VAR? – Cumhuriyet gazetesindeki “Tehlikenin farkında mısınız?” reklamına bakanlık tarafından inceleme başlatılmasına tepki gösteren Mustafa Özyürek, “ Aslında hükümet bu vesileyle Cumhuriyet gazetesine olan husumetini ortaya koymuştur” dedi. Oğuz Oyan da kararı yadırgatıcı bulduğunu belirterek, Cumhuriyet’in bugünkü toplumsal doku itibarıyla tehlikenin sürekliliğini vurguladığını söyledi.
-
MAĞDUR FERYADI – Başbakan Recep Tayip Erdoğan, yeşil sermayeye parasını kaptıran gurbetçinin feryadına, “parayı verirken bana mı sordunuz?” diye yanıt veriyor, ancak AKP’li bakan, milletvekili ve belediye başkanlarının isimlerinin YİMPAŞ’la anılmasını görmezden geliyor.
-
HÜKÜMETE CİDDİ UYARI – TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, büyüyen cari açığın ciddi bir risk olduğunu vurgulayarak “ Ortada risk yokmuş, her şey yolundaymış gibi davranamayız” dedi.
-
SOL, SOLUN KURDU OLMAYACAK – 10 Aralık platformu’nun toplantısında konuşan Çelebi: “Amacımız geniş bir kitle hareketi yaratmak” dedi. “Sağ-sol ayırımı yapmadan bir araya gelelim’ söyleminin gerçekçi bir yol olmadığını söyleyen DİSK Başkanı Çelebi, ‘ Bu bize göre gerçekçi bir yol değildir. Bizim yolumuz geniş bir sol kitle hareketini yaratmaktır” dedi.
-
LAİK TÜRKİYE DEME ZAMANI – KESK Genel Başkanı Tombul IMF işbirlikçilerinin 70 milyonun geleceğini kararttığını söyledi. Türkiye’nin her geçen gün kaosa sürüklendiğini belirten KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, IMF direktifleriyle hazırlanan Sosyal Güvenlik Yasası’na karşı mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.
-
BİZİ SATANLARI BİZ DE SATACAĞIZ – Şekerpancarı üreticileri ve şeker fabrikaları çalışanlarının Eskişehir ve Burdur’da düzenledikleri mitinglerde AKP hükümetinin özelleştirme politikaları protesto edildi.
-
EĞİTİM-SEN ANKARA’YA YÜRÜYOR – Eğitimdeki baskı,sürgün, kadrolaşma ve AKP iktidarının gerici politikalarına karşı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (EĞİTİM-SEN) önceki gün İzmir, İstanbul ve Şanlıurfa’dan eşzamanlı başlattığı “Ankara’ya Yürüyüşü” dün Adana’da devam etti. Eğitim emekçileri, Eğitim-Sen Başkanı Alaaddin Dinçer ve 53 şube başkanının katılımıyla Eğitim-Sen şubesi önünde toplanarak “Baskı, sürgün, kadrolaşma değil, demokratik bir yasa istiyoruz” pankartı açtı. Emekçiler, TMY,Özel Okullar, Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Güvenlik yasalarının geri çekilmesi yönünde dövizler taşıyarak ve “Baskılar bizi yıldıramaz” , “Zafer direnen emekçinin olacak” , “Baskı,sürgün değil insanca yaşamak istiyoruz” , “Irkçı, gerici kadrolara hayır” , “Parasız eğitim, parasız sağlık” sloganlarını atarak Uğur Mumcu Alanı’na dek yürüdü. Yürüyüş boyunca emekçilere , yürüyüş güzergahındaki yurttaşlar ve inşaatlarda çalışan işçiler de alkışlarla destek verdi. Alanda bir konuşma yapan Dinçer “Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır sağ iktidarlar tarafından arpalık olarak kullanıldığını” söyledi. Açıklamanın ardından eğitimciler otobüslerle Konya’daki yürüyüşe katılmak üzere hareket ettiler.
-
AKARYAKIT ENFLASYONU 7’YE KATLADI – Akaryakıt fiyatları son bir yılda yüzde 15.59’la yüzde 33.73 arasında değişen oranlarda zamlandı. Söz konusu artışların önemli bir kısmı bu yılın ilk 5 ayında gerçekleşti.
-
KAYBEDENLERİ BİLİYORUZ – Dünyada 41.642, Türkiye’de ise 1128 siyasi kayıp var. Diyarbakır’da yapılan, 18 ülkeden delegelerin de katıldığı “Kayıplar Kurultayı” nda hükümetlerin kayıp politikaları ve deneyimler aktarıldı. Türkiye’den kayıp yakınlarının astığı pankartta “Susurluk’tan Şemdinli’ye Kaybedenler Yargılansın” deniliyordu… Yani insanları kimin, neden kaybettiğinin nedeni belliydi.
29 Mayıs
-
AKP’NİN TÜRKİYE’Sİ – Anne-bebek ölümlerinde AB’yi, işsiz-eğitimsiz gençlerde OECD’yi geride bıraktı. İrlanda’da yüz binde 4, İtalya, Fransa ve İspanya’da yüz binde 5 olan anne ölüm oranları Türkiye’de ise yüz binde 49.2 düzeyinde. 5 yaş altı ölüm hızı ise İtalya’da binde 4, Yunanistan, Fransa ve Almanya’da binde 5, Türkiye’de binde 37. Türkiye, Sırbistan ve Bulgaristan’ın da gerisinde. Bebek ölüm hızı ise ancak binde 28.7’ye düşürülebildi. Türkiye’deki 15-19 yaşları arası kızların yüzde 44.3’ünün, erkeklerin ise yüzde 22.6’sının ne çalıştığı ne de okula gittiği bildirildi. Böylece 15-19 yaş aralığındaki her üç gençten birinin hem işsiz hem eğitimsiz olduğu ortaya çıktı. TİSK araştırmasına göre, bu oranlarla Türkiye, OECD ülkeleri içinde “en kötü durumda bulunan ülke” olarak belirlendi.
-
HÜKÜMETTE DANIŞTAY ŞOKU – Danıştay’a yapılan saldırının hemen ardından ‘derin devlet’ imalı çete açıklamaları yapan Erdoğan ve AKP yöneticileri zor durumda kaldı. Eski ordu mensupları ve derin devlet ilişkilerinin kilit ismi olarak gösterilen Tekin serbest kalınca AKP’liler ‘acele yorum’ yapmaktan kaçınmaya başladı. Danıştay’a yapılan silahlı saldırı nedeniyle gözaltına alınan ve sorguları Ankara Terörle Mücadele Şubesi’nde tamamlanan iki kişi daha serbest bırakıldı.
-
KUR ARTIŞI ZAM GETİRDİ – Döviz kurlarındaki artı, ithal otomobil ve beyaz eşya fiyatlarına ortalama yüzde 5 olarak yansıdı. Beyaz eşya ithalatçısı Turgay Cesur “Haziranda da zam gelebilir” derken Opel satıcısı Sami Vural “yüzde 5 zam yaptık, artış bununla kalamaz” diye konuştu. İthal mobilyacı Murat Çermik de kur artışının müşteri sayılarını yarı yarıya etkilediğini belirtti.
30 Mayıs
-
YOLSUZLUK İSYANI – AKP’li Fuat Genç, ‘Millet AKP’ye tuz diye oy verdi. Tuz da kokmaya başladı’ dedi. Parti içindeki yolsuzlukları eleştirdiği için kesin ihraç istemiyle Müşterek Disiplin Kurulu’na sevk edilen Fuat Genç, yolsuzlukla mücadelede kararlılık kaydedilirken, parti yöneticileriyle ilgili çok önemli bilgi ve belgeler ortaya konularak yolsuzlukla ilgili suçlamalar getirildiğini vurguladı.
-
DİPLOMALI İŞSİZ ORDUSU – İstihdam sorunu çözülemediği için nitelikli işgücü, çözümü yurtdışına gitmekte arıyor. Yüksekokul ve üniversite mezunu işsiz sayısı 2002 yılında 21 bin 523, 2003’te 46 bin 625, 2004’te 76 bin 724, 2005’te ise 57 bin 892 olarak tesbit edildi. İşsizlik nedeniyle yaşanan beyin göçüne dikkat çeken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, sorunun çözümü için üniversite ve sivil toplum kuruluşlarını işbirliğine davet etti.
-
HÜKÜMET SAĞLIKTA ÇÖKTÜ – CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, yanlış uygulamalarıyla sağlık harcamalarını arttıran AKP’nin IMF talimatıyla bu harcamaları kısmaya çalıştığını belirtti. Tandoğdu, ‘SSK, sadece 6 kalem ilaçta 92 trilyon fazla para verdi’ dedi.
-
PARAYI ESKİ ARKADAŞLARI TOPLADI – CHP’li Bihlun Tamaylıgil, Başbakan Erdoğan’ın İslami holdingzedeleri azarlamasına tepki gösterdi. TBMM İslami Holdingleri Araştırma Komisyonu üyesi Tamaylıgil, AKP’nin de önergesiyle kurulan komisyonun önemli sonuçlara ulaştığını, hükümetin bu konuda “yasal düzenleme sözü” verdiğine dikkat çekerek “Hükümet bu konuda hiçbir adım atmadığı gibi, Başbakan’ın, sorununa çözüm isteyen vatandaşı azarlaması, AKP’nin samimiyetsizliğini ortaya koyuyor” dedi.
-
NEWSWEEK’TEN DANIŞTAY SALDIRISI YORUMU – Danıştay’a yapılan saldırının Türk hükümetini “kriz” e soktuğu iddia edildi. Newsweek dergisi, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın “askeri darbe” ile görevinden uzaklaştırılması gibi bir durum söz konusu olmadığını ancak Erdoğan’ın kariyerinin “en ciddi” krizle karşı karşıya olduğunu savunurken “Sonun Başlangıcı mı?” yorumunu yaptı.
-
KARUN HAZİNESİ ÇALINMIŞ – Bakan Koç, Uşak Arkeoloji Müzesi’ndeki kimi eserlerin sahte olduğunu doğruladı. Uşak Valisi, 5 ay önce imzasız bir ihbar mektubu aldığını ve bunun üzerine soruşturma başlattığını açıkladı. Kanatlı Denizatı Broşu’yla başlayan operasyonda aralarında müze müdürünün de bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.
31 Mayıs
-
ŞİDDET KORKUSU – Uzmanlar gençler arasında cinayete varan şiddet eylemlerini acımasız rekabete bağlıyor. Gençliğin şiddete yönelmesinin başlıca nedenlerinin bireycilik ve rekabet hırsından kaynaklandığı öne sürülüyor. Doçent Doktor Halil Nalçaoğlu, kapitalizmin derinleştiği, tüm değerlerin maddiyata indirgendiği toplumda şiddetin kaçınılmaz olarak artacağını vurguluyor. Doç.Dr. Halil İbrahim Bahar da “Toplumcu olmama gençleri bu hale getirdi. Çocuğa, gençlere bu isteği vermemiz gerekiyor. Bu da kişisel hırslarımızdan vazgeçmekle olacak bir durum” diyor.
-
SANATÇIYA DAYAK – Kütahya’da Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikte tanıtım işlerini üstlenen şirketin sahibi, oyundan sonra İstanbul’a dönmek isteyen, araç olmadığı söylenince de otobüsle dönmek isteyen 32 yıllık tiyatro sanatçısı Nilgün Belgün’e saldırarak dövdü. Kültür Müsteşarı İsen, böyle bir olayı ilk kez duyduğunu belirterek “İki tarafı da dinlemek lazım” diye konuştu.
-
TÜSİAD’ DAN KRİZ UYARISI – İş adamlarına göre iç ve dış piyasalardaki belirsizlik daha da yoğunlaşacak. İstihdam sorununu çözebilmek için yılda 550 bin değil, 1 milyon kişilik ekmek kapısı yaratılması gerektiğini vurgulayan TÜSİAD, başta işgücü piyasasına yönelik yapısal düzenlemeler olmak üzere tüm reformların hayata geçirilmesini istedi. TÜSİAD açıklamasında, “ Türkiye başta olmak üzere tüm gelişmekte olan ülkelerin söz konusu çalkantıları ne kadar sorunsuz biçimde atlatabileceği, büyük ölçüde kendi iç dinamiklerine bağlı olacaktır” denildi.
-
SAĞCI-SOLCU HERKES GELSİN – “Bırakacağız, kurumlar gelip müdahale edecekler, bir on yıl askıya alınan demokrasiyi korumak için mücadele edeceğiz. Bunu 3 defa yaşadık, bir daha yaşamayalım” diyen CHP Lideri, laik, demokratik Cumhuriyet’e sahip çıkan sağcı-solcu bütün kesimleri partisi içinde “vatanı kurtarma” mücadelesine çağırdı. Baykal, “Laik Cumhuriyet’i korumak TSK işi de TOBB’nin, TÜSİAD’ın, sivil toplumun, hepimizin işi değil mi” diye sordu.
-
EMEKÇİYE POLİS DAYAĞI – Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nı protesto eden emekçiler dün Türkiye genelinde “Genel uyarı eylemi” yaptı. Ankara’da “IMF’ye yumuşak halka Kasımpaşalı” sloganları atan emekçiler polis engeliyle karşılaştı. Polisin coplarla müdahalesi sonucu yaklaşık 10 kişi yaralanırken BES Genel Sekreteri Hüseyin Gölpınar başına aldığı darbe nedeniyle tedavi altına alındı.
-
ÖZEL OKULLAR SERVET İSTİYOR – Anasınıfı ücretleri 8, ilköğretim ve lise ücretleri 7 bin YTL’den başlıyor. Velilerin, yemek ve servis ücretlerini de göz önünde bulundurması gerekiyor.
-
KATİL BELLİ, BAĞLANTILARI BELLİ – Erdoğan’a göre Danıştay saldırısında sır perdesi yok ama ‘bundan sonrası yargının işi’. Erdoğan’ın AKP MYK’de yaptığı değerlendirmede, Danıştay saldırısına ilişkin, “Katil belli,bağlantıları belli. Olayın çete olduğu açık. Bir kişi 40 defa aynı kişiyle görüşmüş. Bağlantılarının nereye kadar uzandığı, o kişilerin hangi makam ve mevkilerde olduğu da belli. Ancak bundan sonrası yargının işi ve yargı da bağımsız” dediği öğrenildi.
-
WASHİNGTON AĞIRDAN ALIYOR – Amerika Birleşik Devletleri’ne gideceğini açıklayan Erdoğan’a henüz randevu verilmedi. Erdoğan ABD’ye gideceğini açıklamasına karşın, net tarih halen belirlenemedi. Dışişleri Bakanlığı’nın ziyaret için haziranın ikinci haftasının uygun olup olmadığını sorduğu, ancak ‘dolu’ yanıtı aldığı öğrenildi. Ziyaretin yaz sonunda gerçekleştirileceği belirtiliyor.