01 Mart 2008

Şubat – 2008 ‘ de TÜRKİYE TABLOSU

ile Hami KARSLI

Hatice EKEOĞLU

 

 

                                                                 TOKAT CUMOK

 

 

                                                                                            haticeekeoglu@gmail.com

 

 

 

 

 

                       (Yalanlanmayan eleştirel basın haberleriyle)

                        Şubat – 2008’ de  TÜRKİYE TABLOSU

 

 

 

1 Şubat

 

 

  • TEK GÜVENCE HALKTIR – Türban önerisiyle ilgili olarak Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini kaydeden Baykal, “Biz siyasetçiye uyarımızı yapıyoruz, yargı organına görevini hatırlatıyoruz” dedi. Türban sorununun çözümünde hukukun dışında hiçbir kurumdan  bir bekleyişlerinin olmadığını belirten Baykal, “Kimse gölge etmesin, başka bir şey istemiyoruz. Bu yanlışlıklar, maalesef, herkesin yüksek sorumluluğu altında yaşanan bir süreçle  ortaya çıkmıştır. Bu geldiğimiz noktaya kolektif sorumluluklarla gelinmiştir” dedi. 
  • ÜNİVERSİTE UYARIYOR – İstanbul Üniversitesi Senatosu, türban yasağının yükseköğretimde serbest bırakılmasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkesi laikliğe aykırı olduğunu vurgulayarak, “politik çıkarlar ve siyasi tercihlerin , din ve vicdan özgürlüğü adı altında üniversitelerde bilimsel özgürlükleri tehdit etmesinin kabul edilemeyeceği”ni açıkladı. Dokuz Eylül, Zonguldak Karaelmas, Ege ve Muğla üniversiteleri de türbana özgürlüğün getireceği zararlara dikkat çekti. 
  • İRAN BASININDA BAYRAM – Üniversitede türbana özgürlük girişimi İran basınını sevindirdi. İran gazetesi Cumhuri İslami, “İran’daki İslam devriminin 29. yıldönümü öncesinde başta Türkiye olmak üzere  çeşitli ülkelerden İslami uyanışın canlanmasından  dolayı güzel haberler geliyor” dedi.  Haberde yasağın kaldırılmasıyla laiklerin Müslümanların yoluna koyduğu engellerin birbiri ardına kalkacağı savunuldu. Fransa’da yayımlanan Le Monde gazetesi ise, Türkiye’de türban polemiğinin  yeniden büyüdüğünü belirterek önerilen anayasa değişikliğinin “iktidardaki ‘eski’ İslamcılarla türbana karşı yeniden harekete geçmeye hazırlanan Kemalistler arasındaki çekişmeleri yeniden canlandırdığını” yazdı. Gazetenin haberinde, “Türban Avrupa Birliği reformlarının önüne geçti” ifadesi kullanıldı. 

 

 

 

2 Şubat

 

 

  • ŞERİAT DEVLETİ UYARISI – Üniversitelerarası Kurul, AKP ve MHP’nin türban önerisinin “laikliği ortadan kaldırma  çabalarını arttıracağını” vurgulayarak “Bunun sonunda üniversitelerimizin akılcılık ve bilimsel mantıktan uzak kalması  ve Türkiye Cumhuriyeti’nin din devletine dönüşümü kaçınılmaz olacaktır” açıklamasını yaptı. Üniversitelerarası Kurul, yaptığı açıklamada asıl türban serbest olduğunda üniversitelerde ayrımcılık  başlayacağına dikkat çekerek “Üniversitelerarası Kurul, Cumhuriyet kazanımlarının yok olacağının ve kaybedeceklerimizin bir kez daha  yerine konamayacağının bilincindedir” görüşünü kaydetti. 
  • ÖĞRETİM ÜYELERİ PROTESTO ETTİ – Üniversitelerarası Kurul’lun (ÜAK) “türban” gündemli toplantısına katılan YÖK Başkanı  Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, rektörleri “hukuksal yaptırım”la tehdit etti. Özcan rektörlere, “Akademik konuların dışındaki ülke sorunlarının tartışılma yeri bu kurul değildir. ÜAK’nin sorumluluk kapsamına girmeyen konuları gündemine alması, telafisi zor hukuki sorunlara da yol açacaktır” derken, öğretim üyeleri kendisini protesto etti. 
  • CUMHURİYETİ KORUMAK İÇİN ANITKABİR’E – “222 A: 2. ayın 2’sinde saat 2’de Anıtkabir’de” sloganıyla hareket eden ve öncülüğünü Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD), Cumhuriyet Okurları (CUMOK), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Hacıbektaş ve Yükseköğretim Kurumlarına Yardım Derneği (HAYOKDER), Avrasya Kültür ve İşbirliği Lobisi Vakfı (AKVİL) ile Yerel Yönetim, Araştırma, Yardım ve Eğitim Derneği’nin yaptığı 59 sivil toplum örgütü türbana karşı tepkilerini ortaya koyacak. 

 

 

 

3 Şubat

 

 

  • YÜZ  BİNLERİN  YANITI – AKP ve MHP’nin  üniversitelerde türbanı serbest bırakma önerisine karşı harekete geçen genci yaşlısı, kadını erkeği 100 bini aşkın yurttaş dün Anıtkabir’e akın etti. Anıtkabir’in avlusu Türk bayrakları taşıyan yurttaşlarla dolup taştı. Anadolu’nun dört bir yanından Ankara’ya gelen yurttaşlar  sık sık, “Türkiye laik kalacak”, “Tayyip türbanı Bahçeli’ye tak” sloganları attı. Yurttaşlardan birçoğu  kalabalık nedeniyle mozoleye ulaşamazken katılımcıların büyük çoğunluğunu kadınlar ve gençler oluşturdu.  Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği öncülüğünde on binlerce kişi Anıtkabir’e yürürken, yurdun çeşitli il ve İlçelerinde Atatürk anıtları önünde toplanan kalabalık kitleler, türbanın serbest bırakılması  girişimlerini  protesto ettiler.  “Şeriata geçit yok”, “Ne ABD ne AB tam bağımsız Türkiye”, “Atatürk’ün ordusu  yobazın korkusu”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganlarının atıldığı eylemlere başörtülü kadınlar da destek verdi.  Eylemlerde “Cumhuriyet sahipsiz değil” mesajı verildi. 
  • REKTÖRLER KARARLI – Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Akaydın, gelecekte üniversiteleri bekleyen bir başka tehlikenin, imam hatiplere katsayı kolaylığı sağlanması olduğunu söyledi. Akaydın  laiklik karşıtı girişimlere sessiz kalmayacaklarını vurguladı. Eylem planları üzerinde çalışıldığını belirten ODTÜ Rektörü Prof. Akbulut da “Kaygılarımızı dile getirmeye devam edeceğiz” dedi. 
  • BASKIYA YOL AÇAR – YÖK üyesi, Anadolu Üniversitesi’nin eski rektörü Prof. Engin Ataç, türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasıyla başı açık öğrencilerin baskıyla karşılaşacağı uyarısında bulundu. Ataç, “Oruç tutmadığı için öldürülen öğrencileri unutmamak gerekir. Tarikat ve cemaatlerin türban karşılığı öğrencilere burs vermesi gündeme gelebilir” dedi. 
  • ABD’DEN ÇAĞRI – Türk Amerikan Dernekleri Birliği, Türk Amerikan Derneği-District Of Columbia, Amerikan Atatürk Derneği, Washington Türk Kadınlar Derneği ve Kaliforniya Türk Amerikan Derneği’nin kadın yönetici ve üyeleri türbana serbestlik girişimine karşı olduklarını bildirdi. Ortak açıklamada, Başbakan Erdoğan’ın  anayasal suç işlediği ifade edilerek yargı organları göreve çağrıldı. 

 

 

 

4 Şubat

 

 

  • ·        TEMEL İLKELER ÇİĞNENEMEZ – Kanadoğlu, türbana üniversitelerde serbestlik tanınması için  değiştirilmek istenen anayasanın 42. maddesinin diğer fıkralarının dikkate alınmadığını öne sürdü. “Anayasanın temel ilkeleri bulunduğu sürece, isterseniz ‘Yükseköğretim kurumlarında  kılık kıyafet serbesttir’ diye bir  hüküm koyun, bu da yeterli olmaz” diyen Kanadoğlu, YÖK Yasası’ndaki değişikliğin de yüksek mahkeme tarafından  iptal edileceğini öne sürdü. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün  türbanla ilgili referandum önerisini eleştiren Kanadoğlu, “Siz ‘Cumhurbaşkanı olarak böyle bir konu önüme geldiğinde referanduma götürürüm’ dediğiniz anda tarafsızlık ilkesini bir tarafa bırakmış olursunuz” dedi. Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi’nin türbanla ilgili olarak, dinsel örtünmenin aynı zamanda eşitlik ilkesine de  aykırı olduğu şeklinde bir karar verdiğini anımsattı.

 

 

  • ·        AKP ANAYASASINDA ŞERİAT VAR – AKP’nin Alevi politikalarını protesto eden binlerce kişi, hükümetin Alevi örgütlerini ele geçirmeye çalıştığını savundu. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Genç, “AKP ‘Sivil anayasa yapacağım’ diyor. O anayasada şeriat var, türban var” dedi.

 

 

  • ·        TEPKİLER DEVAM  EDECEK – Kadın örgütleri, üniversitelerde türbana serbestlik getiren anayasa değişikliği önerilerinin görüşmeleri sırasında Meclis’e giderek “varlıklarını hissettirecek” Düzenlemenin kabul edilmesi durumunda kitlesel eylemler düzenlenecek. Kadın öğretim üyelerinin derslere girmemesi söz konusu olacak.

 

 

  • ·        SİYASAL SİMGE TÜRBAN – Türbanın kullanılış biçimindeki farklılıklar, siyasal simge olduğunu ortaya koyuyor ve takanların benimsedikleri dünya görüşünü gösteriyor. Türban bağlama biçimi tarikatlara, cemaatlere göre ayrılıyor ve örtünme şekline ilişkin oluşturulan çerçevenin dışına çıkılmıyor.

 

 

 

 

 

5 Şubat

 

 

  • ·        LAİKLİĞE DOKUNULMAZ – Yargıtay Başkanvekili Şirin, AKP ve MHP’nin üniversitelerde türbanı serbest bırakma girişimine sert tepki gösterdi. Şirin, laiklik ilkesine dokunmaya olanak bulunmadığına dikkat çekerek, “Laiklik doğrudan veya dolaylı zayıflatılamaz” dedi. Şirin, “Kontrol edilemez hızla bugüne gelen ve çarşamba gününden itibaren de ivme kazanarak devam edeceği belli olan bu davranış yasama tarafından sorgulanmalıdır” diye konuştu.

 

 

  • ·        TÜRBAN EYLEMCİLERİNE 5 YILA KADAR HAPİS –  Yargıtay 8. Ceza Dairesi, türban eylemcilerine ağır ceza istedi.  Yargıtay, Bursa Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde başörtülü öğrencilerin okula alınmaması yönündeki valilik emrini yerine getiren  okul idaresini protesto eden  velilere ceza verilmemesini uygun bulmadı.  Yargıtay zorla okula giren ve eğitime ara verilmesine  neden olan  velilerin 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.

 

 

  • ·        İHALEDE ‘DİYALOGLA’ KARAR DÖNEMİ – AKP’nin  uzun zamandır üzerinde çalıştığı Kamu-Özel İşbirliği Taslağı kesinleşiyor. Kamu idareleri bundan böyle yapacakları tüm yatırım ve hizmetler için çağırdıkları üç özel sektör firması arasından  birini “diyalogla” seçebilecekler. Seçim idarenin kendi isteğine göre belirleyeceği kriterler  arasından yapılacağı için şartlar belirsiz olacak. Fiyat, süre gibi önemli konularsa daha sonra yapılacak sözleşmelerle belirlenebilecek.

 

 

  • ·        GÜMRÜKTE YOLSUZLUĞUN ÖNÜ AÇILIYOR – Gümrük Müsteşarlığı’nın Gümrük Teftiş Kurulu’nu kapatma girişimine 103 gümrük müfettişi yayımladıkları sert bir bildiriyle karşı çıktı. Bildiride, kurulun özerklik ve bağımsızlıktan yoksun bırakılmasının “yolsuzlukla mücadeleyi imkânsız hale getireceği, yolsuzluğu özendireceği  ve mücadelede devleti zafiyete uğratacağı” uyarısında bulunuldu.

 

 

 

 

 

6 Şubat

 

 

  • YARGIDA ‘SÖZ’ BİTTİ – Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Danıştay ve Yargıtay’ın  sert tepkilerle karşı koymasının ardından  yüksek yargıda ‘söz’ bitti. Yüksek yargı, anayasa değişikliği ve  türban tartışmalarının neredeyse her aşamasında iktidarın “laikliği delme” girişiminden vazgeçmesi uyarısında bulunurken Yargıtay Başsavcısı bu girişimlerin “parti kapatma yaptırımı” anlamına geldiğine dikkat çekti. Yüksek yargı açısından “sözün bittiği” ve “hukuki eylem” sürecine gelindiğine ilişkin açıklama da  Yargıtay Başkanvekili Osman Şirin’den geldi. Yargıtay Başkanvekili Şirin, yasama yetkisinin laiklik ilkesine  dokunma olanağı tanımadığına vurgu yaptı. Eylül ayından bugüne değin  AKP iktidarı yüksek yargı organlarınca 5 kez uyarıldı. 
  • YARGI MÜDAHALELERE AÇIK HALE GETİRİLİYOR – Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, TBMM Adalet Komisyonu’nda görüşülen Yargıtay Yasa Tasarısı’nın Yargıtay’ı siyasi müdahalelere açık hale getireceği uyarısında bulundu. Eminağaoğlu, tasarını, Yargıtay’ın  yüksek mahkeme kimliğini zedeleyeceğini ve anayasaya da açıkça aykırı olduğunu vurguladı. 
  • TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR – Yurt çapında yapılan gösterilerde AKP ve MHP protesto edildi.Yurdun çeşitli kentlerinde  sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar meydanlara çıkarak üniversitelerde türbanın serbest bırakılmasına  yönelik girişimlere tepki gösterdi. Gösterilere katılan yurttaşlar, meseleyi türban meselesi değil Ilımlı İslam devletinin daha ileri aşaması olarak yorumladılar ve gelişmeleri kaygıyla izlediklerini, sokakta da baskıları hissetmeye başladıklarını belirttiler.  Üniversitelerarası Kurul’un, “türbanın üniversitelerde kabul edilemez olduğunu”” açıklayan bildirisine de  yurt genelinde destek yağıyor. 
  • YÖK’E İSLAMCI ÜYELER  ATANDI – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YÖK Genel Kurulu’na kendi kontenjanından  3 üyeyi önceki gün atadı Abdullah Gül tarafından YÖK’e atanan Prof. Dr. Durmuş Günay’ın bundan 3.5 yıl önce Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ndeki görev süresinin uzatılmadığı öğrenildi. 
  • SORUNLAR TÜRBANLA ÖRTÜLÜYOR – Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği ekonomideki sorunların  türban tartışmalarıyla örtüldüğünü öne sürdü. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova, ocak ayı enflasyonunun  tahminlerin üzerinde çıktığını ve  uygulanan politikaların ekonomide etkin bir kontrol sağlayamadığını vurguladı. Yeşilova, AKP’nin kötü gidişi türban tartışmaları ile örtmeye çalıştığına dikkat çekerek “Gerekçe ne olursa olsun ekonominin durumu iç açıcı değil. Üniversiteye türbanla  girilecek mi bilinmez ama türban ekonomiye  girdi bile” dedi. 

 

 

 

7 Şubat

 

 

  • TOPLUMSAL BARIŞA DARBE – AKP-MHP tüm uyarılara kulak tıkadı. Meclisin tarihi oturumunda siyasal simge türban için ilk adım atıldı. Yüksek yargı organları ile üniversitelerin laikliği zedeleyeceği ve toplumda kutuplaşma yaratacağı gerekçesiyle karşı çıktığı anayasa değişikliği önerisinin ilk tur görüşmesi Meclis Genel Kurulu’nda yapıldı.  Türban serbestisi  getiren önerinin maddelerine geçilmesi 397 oyla kabul edilirken, 113 milletvekili ret oyu kullandı, 4 milletvekili çekimser kaldı, 3 oyda boş çıktı. Öneriye AKP, MHP grupları ile bazı DTP’liler ve BBP’li Muhsin Yazıcıoğlu destek verdi. CHP sözcüleri, hedefin laiklik olduğunu belirterek, anayasanın 2. maddesinin arkasından dolanılarak laiklik ilkesinin takıyyeci  bir anlayışla delinmek istendiğini vurguladılar. CHP’nin, türban yasağının kaldırılmasını öngören maddelerin anayasanın 2. maddesine aykırı olduğunu, önerinin görüşülemeyeceğini belirtmesi üzerine usul tartışması yaşandı. AKP ve MHP sözcüleri ise söz konusu değişikliklerin 2. maddeye aykırı olmadığını ileri sürdüler.AKP ve MHP’nin anayasa değişikliği önerisinin ilk tur görüşmelerinde TBMM’ye ziyaretçi sokulmadı. CHP lideri Baykal bunu AKP ve MHP’nin “mahcubiyetine” bağladı. 
  • TÜRBANLA SINAVA GİRİLSİN EMRİ – AKP hükümeti Danıştay’ın eğitim kurumlarıyla ilgili kararlarını uygulamama konusunda ısrarlı. Eğitim-İş Genel Başkanı Adıbelli, “Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Çelik’in  17 Ocak’ta valilerle yaptıkları toplantıda ‘sınavlara herkes istediği gibi girecek’ uyarısı yaptıklarını” söyledi. Açıköğretim Lisesi Sınavına türbanla, peçeyle, çarşafla giren kişilere  dikkat çeken Adıbelli, konuyla ilgili valiliklere başvuru yaptıklarını vurguladı. Adıbelli söz konusu kararı  bu başvurudan sonra valilerin  kendilerine aktardığını belirtti. 
  • TÜRBAN MECLİS’TE DE SERBEST OLMALI – AKP’li Egemen Bağış, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin Berlin’de  düzenlediği bir yemekte türban konusunda açıklamalar yaptı. Bağış, yasağın kaldırılması noktasında  toplumsal mutabakatın yüzde 63’lerde olduğunu  savundu. “Meclis çatısı altında başörtülü vekiller de bulunabilir mi” sorusunu “Meclis’te  görev yapanlar milletin vekili. O zaman millet neyse, vekil de o olmalıdır” diye yanıtladı. 
  • İSLAM ÜLKELERİNDE KADIN AVI SÜRÜYOR – İslam ülkelerinde son dönemde “şeriat kurallarına uymadıkları” gerekçesiyle özellikle kadınları hedef alan şiddet olayları giderek artıyor. Arabistan’da bir işkadını, erkek meslektaşıyla başkent Riyad’daki Starbucks’ta  iş görüşmesi yaptığı sırada din polisi tarafından “akrabası olmayan  bir kişiyle oturduğu” gerekçesiyle tutuklandı. İran’da  iki kız kardeş, zina yaptıkları iddiasıyla “recm” cezasına çarptırıldı. Irak’ta, koca dayağından kaçarak Musul’da  Yezidi güvenlik güçlerine sığınan bir kadın meydanda yüzlerce kişi tarafından linç edilerek öldürüldü. 
  • YARGITAY’A MİSİLLEME – AKP, türban  yasağını kaldırma girişimine tepki gösteren yüksek yargıya misilleme yaparak Yargıtay üyelerinin sayısını 250’den 150’ye düşüren yasa  tasarısını hızla Adalet Komisyonu’na  getirdi. Tasarı  alt komisyona sevk edilirken Bakan Şahin, tasarının siyasi yönünün olmadığını ileri sürdü. 
  • SİYASET RÜŞVETİ TKİ’Yİ BATIRDI – AKP’nin seçim öncesi rüşveti haline getirdiği kömür yardımları Taş Kömürü İşletmeleri’ni borç batağına sürükledi. Kömür paralarını Hazine’den gecikmeli aldığı için  borçlanma yoluna giden kurumun faiz giderleri 90 milyon YTL’ye çıktı. 

 

 

 

8 Şubat

 

 

  • ORTAÇAĞA DÖNMEYİZ – Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, AKP ve MHP’nin türban önerisinin basit bir türban sorunu olmadığını vurgulayarak “Bilimin, teknolojinin bu kadar ileri bir seviyeye ulaştığı bu çağda, Tanrı’nın verdiği aklı ve zekâyı kullanarak doğruları bulmak yerine hurafelerle dolu bir sisteme geri dönüş çabalarına geçit vermememiz gerekir” dedi. Gerçeker, TBMM’nin, yetkisini laikliği zayıflatacak şekilde kullanamayacağı uyarısında da bulundu.  Başkanvekili Osman Şirin türban tartışmalarına tepki göstererek durumu “avuç içine alma gayreti” olarak değerlendirdi.  Şirin, Nazım Hikmet’in “bizim kadınlarımız/ korkunç ve mübarek elleri ince/ küçük çeneleri, kocaman gözleriyle/ anamız, avradımız, yârimiz/ ve sanki hiç yaşamamış gibi ölen” şiirine gönderme yaparak “Laiklik cumhuriyet coğrafyasının üstüne gölge gibi düşen türbanın gündemden düşmesini istiyoruz” dedi. 
  • YARGITAY KİLİTLENECEK – Yargıtay ve Başsavcılığın türbanın serbest bırakılması  girişimlerine sert çıkışları üzerine Yargıtay Yasası’nda değişiklik öngören tasarı hafta başında yeniden gündeme alındı.  Komisyonda görüşülen tasarının yasalaşması durumunda Yargıtay’a üye seçimi otomatik olarak duracak  ve 2013’e kadar üye seçilemeyecek. Dosya sayısının artışı dikkate alındığında adaletin gecikeceğine kesin gözüyle bakılıyor. 
  • SIRADAKİ HEDEF İMAM HATİP – AKP, üniversitelerde türban yasağını kaldırma hedefini gerçekleştirdikten sonra türban nedeniyle sınavlara giremeyen ve  okullarıyla ilişiği kesilenler için  öğrenci affı getirmeyi planlıyor. AKP’nin bundan sonraki en önemli hedefiyse, imam hatiplerin tüm fakültelere girmesini sağlamak için katsayı engelini kaldırmak. 
  • AKP’NİN SEÇİM OYUNU – Gelecek yıl gerçekleştirilecek yerel seçimler için hazırlıklara başlayan AKP, ilk adımı belediyeleri yeniden düzenlemeye karar vererek attı. “İlk kademe ve belde belediyelerinin lağvedilmesi ve oluşturulacak yeni ilçelere bağlanması”na yönelik yasa tasarısı hazırlayan AKP, “sınır düzenlemelerini nüfusa göre belirlediğini ve nüfusu fazla belediyeleri bölerek daha iyi hizmet götürmeyi amaçladığını” savunuyor. 

 

 

 

9 Şubat

 

 

  • LAİKLİĞE DOKUNMA – AKP ve MHP’nin üniversitelerde türban serbestliği öngören anayasa değişikliği önerisinin bugün meclisteki ikinci tur oylamasının yapılacağı saatlerde  Ankara’da büyük bir miting düzenlenecek. Laikliğe ve Cumhuriyetin kazanımlarına  sahip çıkmak amacıyla  düzenlenen “Bağımsızlık ve Laiklik” mitingine tüm yurttan  on binlerce yurttaşın katılması bekleniyor. 76 sivil toplum ve meslek örgütünün destek verdiği mitinge başta CHP olmak üzere  bazı siyasi partilerde katılacak. Mitinge Ankara dışından  da katılım olacak. Meclis’te türban konusundaki Anayasa değişikliğinin görüşüleceği saatlerde yurttaşlar Sıhhiye Meydanı’nda toplanacaklar. Saat 12.00’de başlayacak miting için yapılan çağrıda “Halkın kutsal din duyguları üzerinden bir rejim değişikliği girişimi başlatılması karşısında cumhuriyet devrimlerini gözü gibi korumakta kararlı olan yurttaşların, bu değişimi sessizce kabul etmeleri ve muhalefetlerini ifade etmekten kaçınmaları beklenemez” denildi. 
  • İMAM HATİP’E KATMERLİ AVANTAJ – YÖK’ten, imam hatiplilerin istediği alanda üniversite okumasının sağlamaya yönelik katsayı düzenlemesinin 14 Şubat Cuma günü çıkması bekleniyor. Karar çıkması halinde, imam hatiplilere “katmerli avantaj” sağlanmış olacak, çünkü liselerin mezun vermeyecek olması, bu yıl ÖSS’ye girecek aday sayısında düşüş sağlayacak. 
  • METRODA TOPLU NAMAZ – Kızılay’daki Ankara Metro İstasyonu’nun koridorlarında her Cuma toplu namaz kılınıyor. İstasyondaki görünüm şeriatla yönetilen İran’ı aratmıyor. Metro içindeki mescidin  dışına taşan kalabalık, koridorları dolduruyor. Yürünecek alanın kalmadığı koridorlara seccadeler, halı ve hasırlar seriliyor. 
  • TESETTÜR HASTANESİ – Alibeyköy’deki bir polikliniğe asılan “Bayan hekimlerle 24 saat doğum hizmeti” afiş ve pankartları, tepkilere neden oldu. 

 

 

 

10 Şubat

 

 

  • HALKTAN TÜRBANA ‘HAYIR’ – Tüm yurtta yurttaşlar şeriata karşı alanlardaydı. Türbanın üniversitelerde serbest bırakılmasını  öngören anayasa değişiklikleri Meclis’te oylanırken  yüz binlerce yurttaş laik Cumhuriyete bağlılık mesajı verdi. Sıhhiye Meydanı’nı ve çevresini dolduran yurttaşlar, şeriata karşı ortak  mücadele çağrısında bulundular. Ankara’daki mitingin yanı sıra pek çok kentte alanlara koşan yurttaşlar anayasa değişikliklerini protesto etti.  Kadınların ve gençlerin büyük ilgi gösterdiği eylemlerde “AKP’nin üzerindeki Milli Görüş gömleğini hiçbir zaman çıkarmadığı” vurgulandı. 
  • ANAYASAYA ‘TÜRBAN’ – Üniversitelerde türban yasağını kaldıran anayasa değişikliği önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda 411 oyla kabul edildi. Öneriye sert tepki gösteren CHP’li Canan Arıtman, “kara devrim” yapıldığını belirtti.  CHP’liler kabul edilen değişiklikleri Anayasa Mahkemesi’ne götüreceklerini açıkladı.   
  • UYGULAMA YETENEĞİ YOK – YÖK aracılığıyla  türbanı serbest bırakma girişiminin sonuç vermeyeceğini vurgulayan Kanadoğlu, anayasanın 10. ve  42. maddelerinin doğrudan uygulanma yeteneği olmadığını söyledi. Prof. Yüzbaşıoğlu da  YÖK Yasası değişmeden türbanın serbest bırakılamayacağını vurguladı. 
  • 17. MADDE MHP ISRARI – AKP ve MHP’nin üniversitelerde türban yasağının kaldırılması için vardığı uzlaşma, YÖK Yasası’nın ek 17. maddesinde düğümlendi. AKP’nin “Anayasa Mahkemesi iptal eder” korkusuyla değişikliğin askıya alınabileceği belirtilirken  MHP’nin değişiklikte ısrarlı olduğu bildirildi. 

 

 

 

11 Şubat

 

 

  • ·        EK 17 ANLAŞMAZLIĞI – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün anayasa değişikliğini onaylaması durumunda MHP, YÖK Yasası’nda derhal değişikliğe gidilmesini isterken AKP tabanının itirazlarını değerlendirme ve düzenlemeyi zamana yayma eğiliminde. AKP’nin, Anayasa Mahkemisi’nin bu düzenlemeyi iptal etmesi olasılığından çok, YÖK Yasası ek 17. maddede öngörülen “çene altından bağlama formülü”ne  tarikat ve cemaatlerin tepkisinden kaygı duyduğu belirtiliyor. Türbanın bağlanma biçiminin yasayla  tarif edilmesinden yana olan MHP ise hâlâ başlangıçta varılan uzlaşmanın geçerli olduğunu savunuyor. MHP’li Mehmet Şandır, kendilerine yeni bir öneri iletilmediğini, ancak yeni bir öneri gelirse, yetkili kurullarında bunu yeniden  değerlendirmek gerekeceğini belirterek “Biz çözümün böyle olacağına inanıyoruz” dedi.

 

 

  • ·        REJİM UYARISI – Üniversitelere türban serbestisi getirmesi için yapılan anayasa değişikliğinin rejim bunalımına yol açabileceği uyarısında bulunan Türkiye Barolar Birliği, çözümün  demokraside aranması gerektiğini savundu. Açıklamada, darbe özlemcilerine asla fırsat verilmemesi gerektiği vurgulandı. Birlik, Yargıtay Yasası’nda  yapılacak değişikliklerin de geri çekilmesini istedi.

 

 

  • ·        AYRIŞMA YARATACAK – Dış basın, AKP’nin  türban girişimini ‘laiklere meydan okuma’ olarak değerlendirdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, türban düzenlemesinin her iki tarafta güçlü tepkilere yol açtığını belirterek konunun Türkiye’de  çok büyük ayrışmaya neden olduğunu yazdı.  BBC, “Devletin katı laik olduğu Türkiye’de  protestolar bekleniyor” yorumuna yer verdi.  İspanya’nın en büyük gazetesi El Pais ise “Türkiye’deki laik devletin direklerinden biri olan üniversitelerdeki türban yasağı, dün parlamentoda kesin bir biçimde kırıldı” yorumunu yaptı. Newsweek dergisi “Erdoğan’ın  reformları gerçekleştirirken, AKP’nin asıl amacının AB üyeliği olmadığı, bunun dini gündemi ilerletmek için araç olarak kullanıldığı” iddialarına yer  verdi. Haberde Erdoğan için   “Çok büyük bir  balans ayarı ile karşı karşıya. Önümüzdeki aylarda ilk olarak AB reformlarının mı, yoksa parti tabanının istediği reformların mı yapılacağına karar verirken test edilecek” diye yazdı.

 

 

  • ·        MODERN KÖLELİK – Türk işçi Avrupalıya göre 1152 saat fazla çalışıyor. Dünyanın en çok resmi tatilini yapan ülkelerinden biri olduğu öne sürülen Türkiye’de, çalışmanın asıl faturası “işçi” ye çıkıyor. AB standartlarında 48 saati aşamayan haftalık çalışma süresi Türkiye’de 72 saate ulaşabiliyor. Böylece bazı sektörlerde 3 işçiyle yapılması gereken işler, 2 işçi yasaya aykırı biçimde fazla çalıştırılarak yapılıyor.

 

 

 

 

 

12 Şubat

 

 

  • TÜRBAN ÜNİVERSİTEDE – İslamcılar, Gül’ün anayasa değişikliğini onaylamasını ve ek 17. maddeyi beklemedi. Üniversitede türban kullanımının önünü açan anayasa değişikliği yürürlüğe girmeden bazı üniversiteler türbanlı öğrencilere kapılarını açmaya başladı. Ankara’da  Gazi, Hacettepe, Bilkent ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji üniversitelerinde  türbanlı öğrenciler hiçbir uyarıyla  karşılaşmadan rahatça yerleşkelerine girerken , Çukurova ve Kocaeli üniversiteleri de  türbanlı öğrencilere müdahale etmedi. Türbanlıların  serbestçe girdiği Çukurova Üniversitesi’nde  öğrencilerin duvarlara yazdığı “AKP’yi istemiyoruz” yazıları silindi. İstanbul’da  türbana uzun süredir izin veren Boğaziçi Üniversitesi’nde güvenlik görevlileri türbanlılara müdahale etmemeleri konusunda uyarıldı. Ankara Üniversitesi’nde  ise türbanla girmek isteyen öğrenciler engellenerek  başlarını açmaları istendi. 
  • ABD TEDİRGİN – Washington yönetiminin resmi görüşü, türbanın Türkiye’nin  iç sorunu olduğu yönünde, ancak Ankara Büyükelçiliği gelişmeleri yakından izliyor. Irak konusunda ciddi işbirliğinin gündeme gelmesiyle birlikte, Türkiye’de toplumsal karmaşa çıkmasından  ve bunun da  “siyasal istikrarı” bozacağından endişe duyan ABD’nin önemli kaygıları bulunduğu belirtildi. 
  • İÇKİ YASAĞI GENİŞLİYOR – Yeni RTÜK yasa tasarısı “Alkol, tütün ürünleri ve uyuşturucu madde kullanımını özendirici türde yayın yapılmasını” yasaklıyor. Tasarı yasalaşırsa, yerli ya da  yabancı film ve dizilerde, artık içki içme sahneleri, sarhoş görüntüleri, uyuşturucu veya sigara içenler tarihe karışacak. 

 

 

 

13 Şubat

 

 

  • ERDOĞAN MEYDAN OKUDU – CHP lideri Deniz Baykal’ın ahkâm kestiğini, yargıya  akıl vermeye başladığını söyleyen Erdoğan, “Şimdiden yönlendirmeye başladı. İstikamet veriyor. Ve idam sehpasının yolunu gösteriyor. Sen nasıl demokratsın ya! Biz yola çıkarken (idam gömleğini kastederek) o beyaz çarşaflarla beraber yola çıktık. Bedel ödemeye hazırız” diye konuştu. Erdoğan, Doğan Medya Grubu’nu da sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan Türkiye’de bir kaos ve tutarsızlık varsa bunun bu başlıkları atanların kafasında olduğunu öne sürdü. 
  • SÜNGÜSÜ DÜŞTÜ – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, anayasa değişikliğini gerçekleştirenlerin “süngülerinin düştüğünü, Anayasa Mahkemesi iptal etse de oh desek duygusu içinde olduklarını” söyledi. Erdoğan’ın “beyaz çarşaf”lı sözlerini değerlendiren Baykal, “Biz sizi çarşafla falan görmek istemiyoruz, biz Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’na yakışır bir olgunluk, vakar içinde, milletine saygılı bir Başbakan olarak görmek istiyoruz” dedi. 
  • 17. MADDE ÇAĞIRISI – MHP lideri YÖK Yasası’nın ek 17. maddesine zamana yaymak isteyen AKP’ye “Mutabakata uy” dedi. Üniversitelere çarşaf girmesi istenmiyorsa bu düzenlemenin zorunlu olduğunu belirten Bahçeli, “Ortak öneri Milli Eğitim Komisyonu’nun önündedir (…) Varılan mutabakat hakkında iki parti arasında bugüne kadar başkaca bir resmi görüşme yapılmamıştır. MHP, bu mutabakatla bağlıdır” diye konuştu. 
  • YÖK GÜNDEMİ İMAM HATİP – YÖK Genel Kurulu’nda, katsayı farklılığının kaldırılması ele alınacak. İmam hatiplilerin kendi alanları dışındaki fakültelere gidebilmelerinin önünü açan katsayı düzenlemesinin 2008-ÖSS’den itibarin uygulamaya konulması bekleniyor. Ancak bu kararın alınması, yeni bir tartışma ortamı daha yaratacak. Çünkü bu kez genel liselilerin mağduriyeti söz konusu olacak. 

 

 

 

14 Şubat

 

 

  • ATILAN TÜRBANLIYA AF SİNYALİ – AKP İletişim Merkezi, türban nedeniyle üniversiteden atılan ve af bekleyen eski bir öğrencinin talebini bakanlığa iletti. Bakanlıktan gelen cevapta, değişikliğinin Gül tarafından onaylanması ve CHP’nin başvuracağı Anayasa Mahkemesi’nden olumlu karar çıkması durumunda söz konusu öğrenciler için düzenleme yapılması gerekeceği belirtildi.

 

 

  • AB ÜYELERİ TEDİRGİN – Türban girişimlerini “dışarıdan” izleyen Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’de başlayacak uygulamanın kıtaya sıçrama olasılığını tartışıyor. “Türkiye’deki düzenleme Avrupa’daki İslamcılara cesaret verir” görüşü öne çıktı.

 

 

 

 

 

15 Şubat

 

 

  • KISA ETEĞE KEZZAP, ALIŞVERİŞTE NAMAZ – Tarsus’ta iki kız öğrenci, etekleri kısa bulunduğu için  asitli saldırıya uğradı. Aynı mahallede yaşadıkları öğrenilen öğrenciler, saldırganın kendilerine “Bu kızın etekleri kısa” diye laf attığını söylediler. Saldırıya uğrayan öğrencilerden G. K.’nin  eğitim gördüğü Cengiz Topel Lisesi yetkilileri ise gerek okulda gerekse Tarsus’ta  ilk kez böyle bir olayla karşılaştıkların belirttiler. İstanbul’un orta yeri  Etiler’de lüks alışveriş merkezi Akmerkez’in giriş katındaki bir mücevher mağazasının önünde önce bir kadının, hemen ardından da eşi olduğu sanılan bir adamın namaz kıldığını görenler şaşkınlığını gizleyemedi. Alışveriş merkezi sakinlerinin verdiği bilgiye göre, art arda namaz kılan çifte, çevreden kimsenin herhangi bir müdahalesi söz konusu olmadı. Çift, namaz kıldıktan sonra Akmerkez’den  ayrıldı. 
  • TURİZME TÜRBAN GÖLGESİ – Bu yıl Antalya’ya 9 milyon turist gelmesini hedefleyen turizmciler, şimdilik sektörü koruma adına konuya temkinli yaklaşmaya çalıştıklarını belirttiler. Özellikle Almanya’daki seyahat acentelerinden, “Turistler mayolarıyla denize girebilecekler mi, turistleri kara çarşaflı rehberler mi karşılayacak” gibi ürkütücü sorular gelmeye başladı. Türkiye Araştırmalar Merkezi BM Temsilcisi Hüseyin Baraner, özellikle Almanya’da Türkiye’ye ilişkin ciddi soru işaretleri oluşmaya oluşmaya başladığına dikkat çekti. 
  • HÜKÜMETİN ABRA KADABRASI – Kemal Unakıtan yönetimindeki  Maliye Bakanlığı son birkaç yıldır geliştirdiği teknikle kamu açıklarını olduğundan  daha düşük göstermenin bir yolunu buldu. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın bilimsel raporuna göre devlet, önceden belirlenen ödeneği aşan hizmetleri satın alıp kullanıyor, ama bedelini bir sonraki yıla sarkıtarak borcu eksik gösteriyor.

 

 

 

 

 

16 Şubat

 

 

  • ABD’Lİ TRAFİĞİ ARTTI – Washington’dan Ankara’ya arka arkaya dikkat çeken ziyaretler gerçekleştiriliyor. Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Saygun’un  10 günlük ABD ziyaretinin ardından  önceki gün  Türkiye’ye gelen  ABD Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Cartwright’ın  ziyaretinin hükümetten gizli tutulduğu ortaya çıktı. ABD’li General Cartwright, hükümetle hiçbir  temasta bulunmadan Türkiye’den ayrıldı. SaygunCartwright toplantısıyla ilgili açıklama yapılmaması da dikkat çekti. Ankara’da dün  temaslarda bulunan ABD Adalet Bakanı  Michael Mukasey de Türkiye’yi El Kaide’nin faaliyetleri konusunda uyardı. Mukasey, görüşmelerde terör örgütü PKK ile mücadeleyi ele aldıklarını söyledi. ABD Başkan Yardımcısı Cheney’nin de  mart ayında  Ankara’ya geleceği bildirildi. Cheney son olarak ABD’nin Irak ‘ı işgali öncesi gelmişti.

 

 

  • TÜRBAN KAMUYA SIÇRADI – AKP ve MHP’nin üniversitelerde türban serbestisi  getiren anayasa değişikliği önerisi tartışılırken, türban kamuya da girdi. Cebeci’deki Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin başhekimlik binasındaki Mutemetlik ve Matbu Evrak Deposu odalarında personel, yasak olmasına karşın rahatlıkla türbanla görev yapıyor. Hastanede, türbanlı personeli görebilmek için  çok fazla çaba sarf etmek  gerekmiyor. Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay, bugün pek çok hastanede  sağlık için bulundurulan bonelerin saçları örtmek amacıyla kullanıldığını belirtti. “Sağlık sektöründe dinsel ve siyasal amaçlı sembollere asla izin verilmemeli” görüşünü dile getiren Okay, “Bu durum, türban serbestisinin nerelere doğru evrilebileceğinin göstergesidir” diye konuştu.

 

 

 

 

 

17 Şubat

 

 

  • ANAYASA DEĞİŞSE DARBE OLACAK – ABD Dışişleri Bakanlığı 1969-1972 dönemine ait gizili belgelere dayanan arşivini kamuoyunun bilgisine açtı. Arşivlerin Türkiye bölümünde yer alan istihbarat raporlarında, TSK’nin 20 Mayıs 1969 tarihinde Bayar’ın yanı sıra 1960’ta kapatılan DP’den  yasaklı kişilere  siyasi haklarının geri verilmesinin önünü açan yasanın ve anayasa değişikliğinin Meclis’te kabul edilmesi durumunda darbe yapacağı belirtiliyor. Arşivlerde, dönemin ABD Başkanı Nixon’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, başkanlığında Kıbrıs, konusunda yapılan toplantıların ayrıntılı diyalogları da gün ışığına çıktı.Kissinger, bir toplantıda Kıbrıs’ın bölünmesi ve adanın güneyinin Yunanistan ile birleşmesi olasılığını “Bunu niye umursuyoruz. O kadar büyük bir felaket olmaz” diye yorumluyor. 
  • 17.MADDE GERİLİMİ TIRMANIYOR – Başbakan Erdoğan’ın,partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında yaptığı açıklamalarla AKP ile MHP arasındaki gerilim artmaya başladı. Erdoğan, YÖK Yasası’nın ek 17. maddesinde yapılacak değişiklik için Anayasa Mahkemesi’nin anayasa değişikliği ile ilgili kararının bekleneceği mesajını verirken MHP lideri Devlet Bahçeli, madde üzerinde  varılan mutabakata sadık kalınması istedi. MHP, anayasa değişikliği yürürlüğe girer girmez ek 17. madde ile ilgili yasa önerisinin TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülmesini istiyor. 
  • İŞTE GERÇEK ÜNİVERSİTE SORUNU – Türban kaosu yaşayan Türkiye, yükseköğretim konusunda OECD sonuncusu. TİSK’in “OECD Ülkelerinde Kadınlar ve Erkekler Raporu’na göre, Türkiye’de  25-64 yaş grubundaki kadınların sadece yüzde 7.1’i yükseköğrenimden mezun oldu. Bu oran Meksika’da bile  Türkiye’nin iki katı olarak gerçekleşti. Türkiye’de 25-64 yaş grubundaki erkeklerin yüzde 10.7’sinin yükseköğrenim mezunu olduğu belirlenirken bu rakam da yüzde 25.4 olan OECD ortalamasının çok gerisinde kaldı. 

 

 

 

18 Şubat

 

 

  • TEKEL BÖYLE BATIRILDI – Özelleştirmede bugün son teklifleri alınacak olan Tekel’i  önce Maliye Bakanı Unakıtan, sonra da bakanlığının vergi düzenlemeleri vurdu. Unakıtan’ın karıştığı “sert paket makineleri alımı” usulsüzlüğü ve bu hükümet dönemindeki üç ayrı ÖTV uygulaması nedeniyle Pazar payı, AKP iktidarında yüzde 68.6’dan yüzde 30.9’a düştü. 
  • UMUT TOPLUMSAL DİRENÇ – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, AKP iktidarının kadını ve genç kızları hedef seçtiğini belirterek “Toplum AKP’yi tanımaya başladı. Umut, toplumsal dirençtir. İlk kez toplumda ciddi bir reaksiyon başladı. Bunu sonuna kadar destekliyoruz” dedi. Erdoğan’ın demokrasiyi sevmediğini, toplumsal direnci görünce de tepesinin attığını vurgulayan Baykal, “Biz CHP olarak Cumhuriyet değerlerini savunmayı oy kaygısından uzak tutuyoruz. Böylesi mücadelelere hasat gözüyle bakılmaz” diye konuştu. 

 

 

 

19 Şubat

 

 

  • 17. MADDE İÇİN FORMÜL ARAYIŞI – YÖK Yasası’ndaki değişikliği anayasa değişikliğinin hemen ardından yapma sözünü yerine getirmeyen AKP, şimdi içeriğin de değişmesini istiyor. AKP Grup Başkanvekili Ergün, CHP’nin endişeleri ve kaygıları dile getirdiğini anımsatarak “Değişiklikle sınırlar tam olarak çizilmeli, neyin yasak olduğu ortaya konmalıdır” dedi. Ergün yeni 301 önerisinin de TBMM’ye geleceğini bildirdi. 
  • KADROLAŞMA İSYAN ETTİRDİ – Talim Terbiye Kurulu’nda  birkaç ay önce istifa eden  Başkan Yardımcısı Ali İlker Gümüşel’in ardından , Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in isteğiyle başkan olan İrfan Erdoğan da  görevinden ayrılma kararı aldı. Erdoğan’ın istifasında, TTK’nin içerisinde bulunan Kitap İnceleme Komisyonu’nda yayınevlerinin girişimleri ile “kadrolaşmaya” gidilmesinin etkili olduğu ileri sürülüyor. 

 

 

 

20 Şubat

 

 

  • CUMHURİYETİN SON BAŞKANI – Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’le ters düşerek görevi bırakan Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan’ın endişelerini yakın çevresine “Ben cumhuriyetin son Talim Terbiye Kurulu başkanıydım” diyerek gösterdiği öğrenildi. Cumhuriyet’in edindiği bilgilere göre İrfan Erdoğan’ın imam hatipler dahil meslek liselerinin kapatılmasını istemesi ve zorunlu eğitimin ortaöğretime yükseltilmesi yolundaki önerisi Bakan Çelik’in tepkisini çekti. 
  • KOALİSYON ÇATLADI – AKP’nin insan haklarını ‘türban’a indirgeyen tavrı liberallerde düş kırıklığı yarattı. Üniversitelerde türban “insan hakları” adına serbest bırakan AKP’nin, 301. madde, Kürt sorunu gibi konularda aynı hassasiyeti göstermemesi, kendine destek veren liberallerle arasını açtı. 

 

 

 

21 Şubat

 

 

  • İNTİKAM GİBİ KARAR – YÖK, üniversitelere gönderdiği yazıyla, Aralık 2007’de verilen kadro izinlerinin iptal edildiğini duyurdu. Başvuruları süren kadroların da dondurulduğu bildirildi. Önümüzdeki yaz seçime gidecek 22 üniversitenin yeni akademisyen alımının da önüne geçilmiş oldu. Araştırma görevlisi, uzman, okutman ve öğretim görevlisi alımlarıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılacağı bildirildi. 
  • TÜRBAN İÇİN ‘İPTAL’ İŞARETİ – Hukukçular: Anayasa Mahkemesi son kararıyla laiklik ilkesine dokundurmayacağı mesajını verdi. Anayasa hukukçuları, yüksek mahkemenin cumhurbaşkanı seçimine ilişkin son kararının gerekçesini türban için yol haritası olarak değerlendirdi. Prof. Yüzbaşıoğlu, Prof. Azrak ve Prof. Kaboğlu, “yüksek mahkeme şekil dışında kapsamlı denetim yapabileceğinin, türban düzenlemesinin yokluğuna karar verilebileceğinin ya da iptal edilebileceğinin işaretini verdi” görüşünü dile getirdiler. 
  • YÜRÜTMENİN YETKİSİ SINIRSIZ DEĞİL – Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yasama, yürütme ve yargının yetkisinin sınırsız olmadığına dikkat çekti. Gerçeker, bunların kendi mekanizmaları içinde denetlendiğini, yargının da belli kurallara bağlı olduğunu söyledi. Gerçeker, “istediğim gibi karar veririm denilemeyeceğini” vurguladı. Gerçeker “Rejim tehlikesi görüyor musunuz” sorusuna net yanıt vermekten kaçındı. 

 

 

 

22 Şubat

 

 

  • ·        ACİLÖNLEM ÇAĞRISI – İş dünyası krizin kapıda olduğu konusunda AKP’ye uyarı üstüne uyarıda bulunuyor. Aylardır, “ekonomi maddesi” olması yönünde hükümete mesaj veren TÜSİAD, TOBB ve giyim sanayicileri, işsizliğin artacağı yönünde güçlü sinyaller alındığını belirterek programla sağlanabilecek iyileşmenin sınırına gelindiğine dikkat çektiler. TÜSİAD üyeleri, “iyileşmenin sınırına gelindiği ve ekonominin uzun vadeli perspektifle yeniden yapılandırılması” gerektiği görüşünde birleşti.

 

 

  • ·        ÇÖKERTİLME ÖYKÜSÜ – AKP iktidarında tütün alımı yüzde 38, üretici sayısı yarı yarıya azalırken, bugün ihalesi yapılacak Tekel Sigara İşletmeleri satılırsa fabrikalar kapanacak; üreticiler, işçiler ve aileleri ile birlikte yaklaşık 1.5 milyon kişi geçim kaynağını kaybedecek. Kayıt dışılık artacağı için vergi geliri kaybı doğacak, Türkiye tütün ithalatçısı olacak.

 

 

  • ·        TALİM TERBİYE’DE YIKIM – TTK Başkan Yardımcılığı’ndan Bir süre önce istifa eden Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İlker Gümüşeli, “Devletin birçok kurumunda çalıştım, ama Talim ve Terbiye’de geçirdiğim 1 yılım, kirlilik nasıl yaratılır, bunu çok iyi gösterdi” dedi. Bakanlıktaki üst düzey bürokratların çoğunun Çelik’in eşi dostu, hemşerisi olduğunu belirten Gümüşeli, herkesi kucaklayacak bir eğitim için TTK’nin özerk olması gerektiğini savundu.

 

 

 

 

 

23 Şubat

 

 

  • ·        KARADAN KUŞATMA – Genelkurmay Başkanlığı, önceki akşam 19.00’dan itibaren  Hava Kuvvetleri ile desteklenen bir sınır ötesi kara harekâtı başlatıldığını açıkladı. Hava operasyonlarının devamı niteliğindeki harekâtta hedeflere ulaşılmasından sonra, en kısa zamanda yurtiçine dönüleceği vurgulandı. Operasyona katılan asker sayısının 3 ila 10 bin olduğu belirtildi.  ABD ve Irak ise yüzlerce askerin katıldığı sınırlı bir operasyon olduğunu bildirdi.

 

 

  • ·        DÜNYADAN YUMUŞAK TEPKİ – Harekâta, ABD ve AB’den temkinli yaklaşım geldi. Washington, bilgilendirildiklerini belirterek “Harekâtın ve süresinin sınırlandırılmasını istedik” açıklamasını yaptı.  AB, Türkiye’nin kaygılarını anladığını ancak bunun “en iyi yanıt olmadığını” bildirdi. BM, Türkiye’den Irak sınırına saygı göstermesini istedi. Bölgesel Kürt Yönetimi, peşmergeye Türk askeriyle karşı karşıya gelmemem emri verildi.

 

 

  • ·        GÜL YİNE ŞAŞIRTMADI – Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerde türban serbestisi sağlamak amacıyla yapılan anayasa değişikliğine vize verdi. Gül, değişikliğin “Meclis’teki 4 siyasi partiden 3’ünün” desteği ve toplam 411 oy ile kabul edildiğini belirterek “Bu, seçimlerdeki oyların yaklaşık olarak yüzde 80’ine tekabül etmektedir” dedi. Gül, “Düzenlemeler hukukun ilkelerine, Cumhuriyetin temel niteliklerine ve anayasa değişikliğine ilişkin şekil kurallarına aykırı bulunmamıştır” diyerek  Anayasa Mahkemesi’ne  mesaj verdi. Değişikliğin anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan CHP ve DSP Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

 

 

 

 

 

24 Şubat

 

 

  • ·        HEDEF 50 KİLOMETRE – Sınır ötesi operasyonda öldürülen terörist sayısı 79’a yükseldi. İki asker daha şehit düştü. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi harekâtının, Irak’ın kuzeyinde bahar ve yaz aylarında militan sayısını artırarak saldırı hazırlıkları yapan PKK teröristlerini önlemek amacıyla gerçekleştirildiği öğrenildi. Operasyon kapsamında, askeri birliklerin Irak  topraklarından 50 km. içeriye girerek bölgeyi teröristlerden temizlemesi planlanıyor. Genelkurmay Başkanlığı’ndan  yapılan açıklamada, operasyonda dün 35 teröristin daha öldürüldüğü, şehit sayısının ise 7’ye yükseldiği bildirildi. PKK’lilerin bulunduğu alanlar top ve savaş uçaklarıyla bombalanırken Kürt gruplar, peşmergeleri ağır silahlarla donatıyor. Hakkâri ve Şırnak’ta  ise iki terörist teslim oldu.

 

 

  • ·        KARA HAREKÂTI DENGELERİ DEĞİŞTİRDİ – Sınır ötesi operasyon Türkiye ile ABD arasında yeni bir dönemin  kapılarını da açtı. ABD yönetimi, harekâtla ilk kez kendi kontrolündeki topraklara bir komşu ülkenin kapsamlı bir askeri operasyon yapmasına yeşil ışık yaktı. Gelecek ay ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin “Afganistan” gündemi ile Ankara’ya gelecek olması, başkent kulislerinde, “Türkiye ile ABD arasında yeni bir pazarlık süreci mi başladı” sorusunu gündeme getirdi.

 

 

  • ·        GÜL’ÜN ONAYI YETMEZ – Rektörler, YÖK Yasası değiştirilmeden türbanın üniversiteye giremeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün üniversitelerde türbanı serbest bırakmaya yönelik anayasa değişikliğini onaylamasının ardından  gözler, türbanlı öğrencilerin yarın üniversitelere girip giremeyeceğine çevrildi. Rektörlerden gelen tepkiler, hükümetin türban girişiminin şu an için başarıya ulaşamayacağını ortaya koyuyor.

 

 

 

 

 

25 Şubat

 

 

  • PKK’DE İÇ ÇATIŞMA – PKK’ye yönelik harekâtın üçüncü gününde 33 PKK’li öldürülürken, 112’si etkisiz hale getirildi. Dünkü 8 kayıpla birlikte operasyondaki şehit sayısı 15’e yükselirken, bir helikopter Genelkurmay Başkanlığı’nın ifadesiyle “kırıma uğradı”.Yüksekova’da 1 asker açılan ateş sonucu şehit oldu.  Genelkurmay PKK içinde bazılarının birbirini ajanlıkla suçladığı, bazılarının savaşmak istemediği ve bu gruplar  arasında  çıkan çatışmalarda ölen ve yaralananlar olduğunu da açıkladı. 
  • UZLAŞMA ASKIDA – Türban konusunda AKP ve MHP, Anayasa Mahkemesi kararını bekleyecek. Cumhurbaşkanı’nın üniversitelerde türban serbestisi getirecek anayasa değişikliğini onaylamasının ardından, AKP’yi YÖK Yasası’nda  değişiklik için zorlayan MHP, tavır değiştirerek AKP’nin kararının bekleyeceğini bildirdi. TOBB Başkanı’nın “uzlaştırma”  girişimleri çerçevesinde ziyaret ettiği CHP “türban girişimlerine ortak olmayacağı” mesajı verdi. 
  • GÖZLER ÜNİVERSİTELERDE – Eğitimciler ve bilim insanları, Gül’ün kara harekâtının başladığı gün yasayı onaylamasını “ülke gündeminin farklı alana kaydırılması” olarak değerlendirdiler. Akademisyenler, Anayasa Mahkemesi’nin kararı iptal etmesi gerektiğini savundular. Bugün üniversitelere öğrencilerin nasıl gireceği merak konusu oldu. 
  • EMEKLİLİKTE VEKİL FARKI – Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’na göre çalışanların yeni sistemle emekli maaşlarında büyük düşüş olurken milletvekillerininki artacak, sağlık giderleri için katkı payı ödeme yükümlülüğü de kaldırılacak. 

 

 

 

26 Şubat

 

 

  • ÖZCAN KAOS YARATTI – Rektörlere gönderdiği yazılı talimatla, türbanlıların üniversitelere alınmasını isteyen YÖK Başkanı Özcan, birçok üniversitenin türbanlılara izin vermemesi üzerine dün rektörlere gözdağı verdi.  Bu kez altına Özcan’ın imzasının konmadığı YÖK Başkanı’nın açıklamasında, “Cumhuriyet niteliklerinin kişilerin özgürlüklerinin sınırlandırılmasının gerekçesi olamayacağı” ileri sürüldü. 
  • YÖK AÇIKLAMASI YOK HÜKMÜNDE – YÖK’ün 9 üyesinden  türbanı üniversiteye sokmak için yasayı beklemeyen Özcan’a sert yanıt geldi. Özcan’ın girişimini yargı kararlarıyla oluşturulan yasal durumu ortadan kaldırmak olarak yorumlayan YÖK üyeleri, “Anayasanın söz konusu hükümleri uyarınca YÖK Başkanlığı’nca yapılan bu açıklama yetki saptırılması niteliğinde olup hukuken yok hükmündedir” dediler. 
  • İKİ BÖLGEDE ÇATIŞMA – Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında Kuzey Irak’ta PKK ile iki ayrı bölgede sıcak temas sağlandığı belirtilerek, “Çatışmalarda 41 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Böylece harekâtın başlangıcından itibaren etkisiz hale getirilen terörist sayısı 153’e yükselmiştir. Dün geceki çatışmalarda 2 personelimiz şehit olmuştur” denildi.Operasyonda 3 de korucu şehit oldu. 

 

 

 

27 Şubat

 

 

  • ·        ÖZCAN SUÇ İŞLEDİ – YARSAV Başkanı Eminağaoğlu, YÖK Başkanı Özcan’ın talimatını “anayasaya göre konusu suç teşkil eden emri gündeme taşımak” olarak niteledi. Eminağaoğlu, “Yüksek mahkemenin (…) kararları uyarınca üniversitelere türbanla devam söz konusu olamamıştır. Geçerliliğini koruyan bu kararlara uymak, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur” diye konuştu.

 

 

  • ·        AKP’NİN BAŞKANI – YÖK Başkanı Özcan göreve geldiğinden beri AKP’nin isteklerini yerine getiriyor. Türbanı üniversitelere sokmaktan başka bir çalışması olmayan ve işbirliği açık unutulan mikrofon aracılıyla tüm Türkiye’ye yansıyan Özcan, kısa sürede pek çok skandala imza attı. Özcan, rektörlere gözdağı verdi, Üniversitelerarası Kurul toplantısını engellemeye kalktı. Rektörlerden mahkeme kararlarına uymamalarını bile istedi.

 

 

  • ·        İLK SUÇ DUYURUSU ADD’DEN – ADD Bursa Şubesi Başkanı Kırayoğlu, rektörlere ‘türbanı serbest bırakın’ talimatı gönderen YÖK Başkanı’nın görevi kötüye kullanmaktan yargılanması için savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulundu. Kırayoğlu, üniversitelerdeki türban yasağının Anayasa Mahkemesi’nin 7 Mart 1989 tarihli kararıyla uygun bulunduğu ve üniversitelere türbanla girmenin anayasanın laiklik ilkesine aykırı olduğunu anımsattı.

 

 

 

 

 

28 Şubat

 

 

  • ·        AKP’NİN ‘HİLESİ’ MAHKEMELİK – CHP, türbana serbesti getiren anayasa değişikliklerinin yok sayılması için yüksek yargıya baş vurdu. CHP Genel Sekreteri Sav dün grup başkanvekilleriyle birlikte Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusunda bulundu. Anayasanın 4. maddesinin değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini anımsatan Sav, TBMM’den çıkan kararın  “hukuk dolanılarak, anayasaya karşı hile yolu kullanılarak gerçekleştirilmiş bir tasarruf” olduğunu savundu. Sav, Anayasa Mahkemesi’nin bu başvuruya öncelik tanıyacağını ümit ettiklerini belirterek, “Tabii bizim Anayasa Mahkemesi’ne  yol gösterme, onlara akıl verme haddimize değil. Anayasa Mahkememiz yerleşmiş kararlarıyla ne yapacağını çok iyi bilen, işini ne şekilde ele alacağını, ne şekilde sonuçlandıracağını bilen bir yüksek mahkememizdir” dedi.

 

 

  • ·        TARİKAT BASKISI VAR – Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Mustafa Akaydın, türbanlı öğrencileri üniversiteye alan rektörlerin yarısının bu işi gönülsüz olarak yaptıklarını söyledi. Akaydın özellikle doğudaki üniversitelerin rektörlerinin yoğun tarikatçı baskı altında olduklarını belirtti.

 

 

  • ·        ÖZCAN’A KORUMA – YÖK Başkanı’nın kanunsuz emir vermekten yargılanabilmesi için ilk kararı Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve üç YÖK üyesinden oluşan kurul verecek. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in soruşturmaya izin vermeyeceğine ve dosyanın Danıştay’a taşınacağına kesin gözüyle bakılıyor.

 

 

 

 

 

29 Şubat

 

 

  • REKTÖRLERDEN  İSTİFA ET ÇAĞRISI – YÖK Başkanı Özcan’ı istenmeyen adam ilan ettiler. Üniversitelerarası Kurul, türbana izin vermelerini isteyerek rektörleri suça teşvik ettiğini belirttikleri YÖK Başkanı Özcan’ın  istifa etmesini istedi. 131 rektörün 3 saatlik olağanüstü toplantısından sonra açıklanan bildiride, “Cumhuriyetin temel nitelikleri kişi hak ve özgürlüklerinin sınırlandırılmasına gerekçe gösterilemez” gibi ifadeler kullanıldığı için  “Türk üniversitelerini temsil edemez konuma gelen” Özcan istifaya davet edildi. Bildiride “Sayın YÖK Başkanı bu davete uymadığı takdirde Sayın Cumhurbaşkanımıza üniversitelerimizin içine düşürüldüğü kaosun daha da  büyümemesi ve Yüksek Öğretim Kurulu’nda hukukun üstünlüğünün geçerli kılınması için kendisini görevden almasını arz ederiz” denildi. ÜAK Başkanı’nın bildiriyi tamamlamasının ardından salondaki rektörler ayağa kalkarak uzun süre alkışladı. 
  • ÖZCAN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU – CHP, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan hakkında üniversitelere talimat göndererek türbanı serbest bırakmalarını istemesiyle görevini görevini kötüye kullandığı ve kanunlara uymamaya tahrik ettiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, “YÖK Başkanı, AKP’nin taşeronu” diye konuştu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, toplam 4 suç duyurusu yapılması üzerine dün  inceleme başlattı. 
  • MEMLEKETİ BÖLÜYORLAR – KKTC 1. Cumhurbaşkanı Denktaş, Türkiye’de türban yasağı olmadığını, yalnızca kamu kurumlarını kendi kuralları olduğunu belirterek, “Bunları üniforma haline getirerek laikliğin  üzerine yürütenlerin var olduğunu unutamayız. Bizi tedirgin eden budur, memleketi bölen bunlardır” diye konuştu.  DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de demokrasi için laikliğin şart olduğunu vurgulayarak,Türkiye’nin çok tehlikeli bir noktaya doğru gittiği uyarısında bulundu.