09.08.2006 |
1 Temmuz
- AZMETTİRME SUÇLAMASI – Alparslan Arslan’ın Cumhuriyet gazetesine yönelik bombalı saldırılardan 4 gün sonra, Danıştay saldırısından ise 2 gün önce “Şeyh Salih Hoca” lakaplı Salih Kurter’ i ziyaret ettiği anlaşıldı. Saldırıyı azmettirmekle suçlanan Kurter, Arslan’ ın ziyaretini doğrularken, “Aniden ‘Ankara’ya gideceğini’ söyledi. Nedenini söylemedi. Ben de gidersen git dedim” diye konuştu.
- ATATÜRK’E HAKARET – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, “belediyelerin dini kitap dağıtma yerine, kendi işlerine bakmaları” yönündeki uyarısını, AKP’ li belediyeler dinlemiyor. Tuzla, Eyüp, Beyoğlu belediyelerinden sonra son olarak Silivri Belediyesi de Ertuğrul Düzdağ tarafından yazılan 160 sayfalık önsözünde Atatürk’e hakaret edilen Mehmet Akif Ersoy’un ‘Safahat’ adlı eserini dağıttı.
- DIŞ AÇIKTA REKOR: 5.4 MİLYAR DOLAR – Uluslar arası piyasalardaki dalgalanma nedeniyle YTL’ nin önemli ölçüde değer kaybettiği mayıs ayında 12.2 milyar dolarla rekor bir düzeyde ithalat yapılırken dış ticaret açığı da 5.4 milyar dolarla rekor kırdı. Yılın ilk beş aylık dönemindeki toplam dış ticaret açığı ise yüzde 36.6 büyüyerek 21.6 milyar dolara kadar çıktı. Yılın ilk beş aylık döneminde de en hızlı büyüme yüzde 34’le yine tüketim malları ithalatında yaşandı.
- BUGÜNKÜ GENÇLİK 80’LERİN MİRASI – Gençler için bundan 20-25 yıl önce eşitlik, hak, özgürlük, adalet kavramları yaşamlarında çok önemli bir yer tutarken şimdi bu kavramlardan haberdar bile değiller. Artık para, marka, internet, cep telefonu ve eğlence hayatı en önemli gündem maddesi.
- STARATEJİK ORTAKLIK ARAYIŞI – Sezer ve Putin’ in yaptığı açıklamanın satır araları, iki ülkenin AB’ ye karşı oluşum meydana getirme çabasında olduğunu gösterdi.
- AKP İÇİNDEKİ İLİŞKİLER AĞI – El Kaide finansörü, Cüneyd Zapsu’ nun eski ortağı Yasin El Kadı’nın avukatı Koruma Kurulu’na atandı. El Kadı’nın avukatı Sait Karabulut’un AKP tarafından İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na atandığı anlaşıldı. Karabulut’un Koruma Kurulu’ndaki görevine 1 Şubat 2006 tarihinde başladığı bildirildi. Avukat Karabulut, Kadı’nın yüzde 95’ine sahip olduğu Caravan Dış Ticaret Limited Şirketi’nin vergi affından yararlanmasına ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.
- DEMOKRASİ KAYBETTİ – Mahmut Koçak’ın AKP’ den ihraç edilmesi parti içinde de tepkilere neden oldu. Fuat Geçen’in ardından Mahmut Koçak’ın AKP’ den ihraç edilmesinin parti içindeki yankıları sürüyor. Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ve Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, parti içi demokrasisi açısından AKP’ nin kötü bir sınav verdiğini belirtirken, Mahmut Koçak, parti programının kâğıtta kaldığını söyledi.
- KARAYALÇIN İTTİFAKTA ISRARLI – SHP Genel Başkanı sosyal demokratların birliğinden kaçanların iktidardan kaçmış olacağını söyledi.
- YENİ TMY BASINI SUSTURACAK – Gazetelere hâkim kararıyla 1 aya kadar yayın durdurma cezası verilmesi öngörülürken terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerinin kimliğini açıklayanlara 3 yıla, terör örgütünün propagandasını yapanlara ise 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.
- ALEVİLERDEN AKP’ YE SİYAH ÇELENK – Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel ve bağlı örgütlerin başkanları, Madımak Oteli’nin müze yapılmasına ilişkin yasa önerisinin TBMM Genel Kurulu gündemine alınmasının reddedilmesi nedeniyle AKP İl Başkanlığı binası önüne siyah çelenk bıraktı.
2 Temmuz
- ATEŞ HÂLÂ YANIYOR – Sivas’taki Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi nedeniyle 2 Temmuz 1993’te yaşamını yitiren 33 aydın ve sanatçı ile 2 otel görevlisi, bugün Sivas ve Ankara’da düzenlenecek çeşitli etkinliklerle anılacak. CHP’ nin yanı sıra DİSK, TMMOB, TTB, Um;ag, Mülkiyeliler Birliği, Türk Eczacılar Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve KESK gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşunun desteklediği törenler kapsamında, Madımak Oteli’nde bir araya gelinecek. Başkentte ise saat 18’ de Abdi İpekçi Parkı’nda bir miting düzenlenecek.
- ‘HİÇ ÖLMEDİM BEN’ – Bu sözler 2 Temmuz’da Sivas’ta Madımak Oteli’nde yakılan 37 kişi arasında bulunan Şair Umut Kaynar’ın şiirinden bir dizedir. Şeriatçıların çıkardığı Sivas yangını hâlâ sönmedi. 13 yıl sonra bile sorumlular tam olarak bulunabilmiş, kıyımın perde arkası aydınlatılabilmiş değildir. Yargılanıp hüküm giyenlerin kurtarılması çabaları bugün bile sürüyor. Bu gericiler AKP’nin çıkardığı ‘Topluma Kazandırma Yasası’ yla “eve dönmek için” başvuruda bulundular. Katliam davası sanıklarından 53’ü “eve dönüş” olarak bilinen yasadan yararlanmak üzere mahkemeye başvururken, bu istekleri henüz karara bağlanmadı.Yasadan yararlanmak için yurtdışında firari olan 4 sanık ta başvurmuştu.
- TURİZMDE İMAJ SORUNU – Terörden korkan Avrupalı turist Türkiye’yi ‘radikal İslam ülkesi’ olarak görüyor. Yıl boyunca yaşanan kuş gribi, papaz cinayeti, karikatür krizi, terör olayları Türkiye’nin imajını olumsuz etkiliyor. Turizmde geniş bir kapasiteye sahip Türkiye’nin, bundan sonra yapması gerekenler ise “önce imaj sorununu yenip ardından Türkiye markası yaratmak” olarak sıralanıyor.
- YİNE KRİZ YILLARINA DÖNDÜK – Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) hazırladığı “Borç Dalgası” raporuna göre dolar kurundaki yüzde 16.1’lik artış, Türkiye’nin 83.2 milyar dolarlık kamu dış borcunun 13.3 milyar dolar yükselmesine neden oldu. Dolar kurundaki yüzde 16’lık artış, kamunun toplam borcunda 19.9 milyar dolar, özel kesimde ise 13.9 milyar dolarlık yükselişe neden oldu. Türkiye’nin artan borç yükünü değerlendiren ATO Başkanı Sinan Aygün, “Yazık oldu, Türkiye 5 yıl kaybetti” dedi.
- KAMU DENETÇİLİĞİ SEZER’E TAKILDI – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası’nın 12 maddesini veto gerekçesinde TBMM Başkanlığı’na bağlı bir “Kamu Kurumu Denetçiliği” nin oluşturulmasının anayasaya göre olanaklı olmadığını, idarenin eylem ve işlemlerinin yargısal denetim dışında incelenip araştırılmasının ancak yürütmenin kendi içinde oluşturacağı denetim birimleriyle yapılabileceğini bildirdi.
- AB’ DEN ANKARA’YA AÇIK UYARI – Guardian, Türkiye’nin 40 yıllık AB rüyasının, dönem başkanlığını Avusturya’dan devralan Finlandiya’ nın açıklamaları ile “raydan çıkma” tehlikesine girdiği yorumunu yaptı. Finlandiya’nın başbakanı Matti Vanhanen’in Türkiye’nin limanlarını Rumlara açması çağrısında bulunduğu anımsatılan haberde, “Müzakerelerin durdurulması olasılığı her zaman vardır. Türkiye’nin bunu bildiğine inanıyorum” sözleri aktarıldı.
- İRTİCACI TERÖRE HİMAYE – Yeni TMY ile silahsız terör örgütleri yasa kapsamından çıkarıldı. CHP, bu düzenlemeyle irticacı örgütlerin himaye edildiğini belirterek “ Domuz bağıyla ya da diri diri gömerek adam öldüren örgütler, Fatih Camisi eylemcileri, Sivas katliamı sanıkları TMY’ye göre değil, daha az ceza öngören TCY’ye göre yargılanacak” uyarısı yaptı.
3 Temmuz
- ÇANKAYA UYARISI – Başbakan Erdoğan’ın son sözleriyle aslında cumhurbaşkanlığına adaylığını açıkladığını belirten CHP lideri, “hakkındaki yolsuzluk iddialarının hesabını vermemiş, dokunulmazlığa sığınmış bir adamın” Atatürk’ün koltuğuna oturamayacağını söyledi. Erdoğan cumhurbaşkanı seçilirse, seçilmeden önce işlediği suçlardan dolayı Yüce Divan’a gönderilebileceğini belirten Baykal, böyle bir tablonun tuhaflığına işaret etti. CHP lideri, “Cumhurbaşkanının yetkilerine bakın, Erdoğan gelirse ne sorun olur görün” diyerek Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesinin sakıncalarına dikkat çekti. İttifak çalışmalarına da değinen Deniz Baykal, “birleşmenin bir tür şehir efsanesine dönüştüğünü, oysa solda dağınıklıktan söz etmenin maddi bir temeli olmadığını, seçmenin değil, bazı siyasi personelin dağınık olduğunu, bu personelin partilere baskı yaptığını” söyledi. Deniz Baykal, Rahşan Ecevit’in girişimiyle ilgili olarak “Cumhuriyete yönelik saldırılara karşı dayanışma, dendi. AKP ile de bir görüşme yapılacakmış. Bunun hedefini, içeriğini anlamak giderek güçleşiyor. İyi hazırlanmadan, altyapısı hazırlanmadan, gerçekçi olmayan bir yaklaşım söz konusu” değerlendirmesini yaptı.
- TÜRKİYE HASTA – Sağlık politikaları, dünyada unutulan verem ve tifonun üstesinden gelemiyor. Kuş gribiyle mücadele adına geçen yıl çok sayıda kanatlı hayvan itlaf edildi. Yaz gelince Kırım Kongo kanamalı vakalarından ölümler yaşanmaya başlandı. Uzmanlar temmuz ayında bu hastalığa dikkat edilmesi için uyarıyor. Türkiye’nin verem tablosu ise ürkütücü: 20 milyonluk bir enfeksiyon havuzu bulunuyor, her yıl 40 bin vaka ortaya çıkıyor, 2003’ te 3 bin 165 kişi yaşamını yitirdi.
- KATLİAM LANETLENDİ – Şeriatçılar tarafından gerçekleştirilen Sivas katliamı, 13. yıldönümünde düzenlenen gösterilerle protesto edildi. Sivas’ta siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütleri ile olaylarda yaşamlarını yitirenlerin yakınlarından oluşan yaklaşık 5 bin kişilik bir grup Mevlana Caddesi’nde toplandı. Gruptakiler, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” , “Sivas faşizme mezar olacak” sloganları atarak ve ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak Madımak Oteli’ne yürüdü. Yürüyüş sırasında bazı kişiler gruba sözlü sataşmalarda bulundu. Gerginlik polisin araya girmesiyle yatıştırıldı.
- ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE (AOÇ) ÇADIR MESCİT DÖNEMİ – TBMM’de bir süre önce ana muhalefetin de desteğiyle çıkarılan yasayla büyük ölçüde Ankara Anakent Belediyesi’ne devredilen Atatürk Orman Çiftliği’nde hizmet veren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı TİVMAŞ Vakfı tesislerinin otoparkına çadırdan mescit kuruldu. Sezer yasayı inceliyor.
- BELEDİYELER BORÇ İÇİNDE – Türkiye’de yalnız 7 belediyenin hiç borcu yok, geri kalan 3 bin 227 belediyenin toplam 10.1 milyar YTL borcu bulunuyor. Borcun yüzde 85’i, 465 belediyeye ait. Belediyelerin 5 yıllık tahmini geliri, borcun ancak yüzde 20’ sini ödemeye yetiyor. 465 belediyenin toplam 8.6 milyar YTL borcunun 6.3 milyar YTL’si amme borcu.
- TEŞVİK DENGEYİ BOZDU – Antalya yağdırılan teşviklerle tesisle dolunca diğer bölgelerde fiyat düştü. AKP hükümetinin, dengesiz teşvik politikalarıyla turizmde fiyatların düşmesine neden olduğu belirtiliyor. Gereğinden fazla tesisle doldurulan Antalya’da fiyatların düşmesi, Marmaris, Fethiye ve Bodrum’u olumsuz etkiledi.
- TURİZMDE HESAP TUTMUYOR – İlk 5 ayda gelen turist sayısı yüzde 10.5 düştü.
- YASAD’ DAN BAĞIMSIZLIK UYARISI – Yazılımcılar, sektörü gözardı etmekle suçladıkları hükümete tepkili. Türkiye Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), dışa bağımlılığa karşı ulusal bilinç oluşturulmadığı takdirde sektörün 3-4 yıl içinde çökeceği uyarısında bulundu. YASAD, hükümetin sektörün sorunlarına önem vermediğini vurguladı.
4 Temmuz
- CUMHURİYET GAZETESİ MUHABİRİNE TEHDİT – TİVMAŞ’ın AOÇ arazisindeki ‘çadır mescidi’ haberi şirket yöneticilerini telaşlandırdı. Cumhuriyet’i arayan şirketin genel koordinatörü Hüseyin Binay, soru soran muhabire hakaretler yağdırıp “Siz Hırıstiyansınız, Yahudisiniz” diye bağırdı. Binay, konuşmasının kaydedildiğini fark edince “Gel buraya da boyunun ölçüsünü alayım senin. Sizin gibi hıyarlar yüzünden bu memleket bu hale geliyor” dedi.
- EL KADI’YI MALİYE AKLAMIŞ – Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın danışmanı Cüneyd Zapsu’nun El Kaide’ye parasal destek sağladığı gerekçesiyle Birleşmiş Milletler listesine alınan ortağı El Kadı ile “eski ortağı” Saraç’a yönelik kara para soruşturmasının takipsizlikle sonuçlanmasının altından MASAK tarafından hazırlanarak savcılığa gönderilen bir rapor çıktı. MASAK, Saraç’ın paranın ekonomik faaliyetlerden kazanıldığı yolundaki ‘beyanını’ uygun bularak El Kadı ve Saraç’ın ‘kaynağı belirsiz’ denilen paralarını yasal kabul etti.
- KÜÇÜK KIZLAR ÇETE KURBANI – Çocukları yankesicilik, kapkaç gibi suçlarda kullanan çeteler, toplumda yerleşik olan “kız çocukları suç işlemez” düşüncesi nedeniyle küçük kızları kullanmaya başladı. Bu yılın ilk beş ayında 18 yaşından küçük kız çocukların işlediği yankesicilik, hırsızlık ve kapkaç gibi suçların sayısı 300’ü geçiyor.
- ŞERİAT PROPAGANDASI – RTÜK’ ün İstanbul’da yayın yapan Lale Gül FM ile ilgili raporu, ülkede şeriat propagandasının hangi boyutlara ulaştığını bir kez daha gözler önüne serdi. Radyoya göre: “Kadın yalnızca kocasının istediği kıyafeti giyer, sakal traşı haramdır, nişanlı ya da sözlüyle görüşürken üçüncü kişinin de hazır bulunması gerekir.”
- İLERİCİ GÜÇLER UYANIK OLMALI – 68’liler Birliği Vakfı Danışma Kurulu, ülkeye yönelik iç ve dış tertiplere karşı ilerici ve ulusalcı güçlere tam bağımsızlık paydasında buluşma çağrısı yaptı.
- ERDOĞAN SUÇ İŞLİYOR – Başbakan, ortaya somut kanıtlar koymadan sürekli medyayı suçluyor. Başbakan Erdoğan, partisiyle ilgili yolsuzluk haberlerini gündeme taşıyan medyayı “Üstü örtülü” bir şekilde tehdit ediyor. Hukukçulara göre, yolsuzluk haberlerinin bir şeyler karşılığında yapıldığını ileri süren Erdoğan, kişi ve kurumları töhmet altında bırakarak suç işliyor.
- REEL SEKTÖRÜN GÜNDEMİ FAİZ – Frenlenen büyüme hızı ve talepteki daralmanın yanında finansman maliyetlerindeki artış da sıkıntı yaratıyor. Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber gözler yeniden reel sektöre çevrildi. Uzmanlara göre reel sektörü, faizlerdeki yükseliş vuracak. Faizlerin artmasından da ilk planda bankalar ile dayanıklı tüketim, konrut, otomotiv gibi faize duyarlı sektörler etkilenecek.
- ENFLASYON YENİDEN İKİ HANELİ – Haziranda tüketici fiyat endeksi yüzde 3.34’ te kalırken toptan eşya fiyatları yüzde 4.02 arttı. Son bir yıllık TÜFE artışı ise yüzde 10 seviyesini geçerek yüzde 10.12 olarak gerçekleşti. Buna göre yıllık enflasyon haziran hedefi olan yüzde 8.5’in üstünde gerçekleştiği için Merkez Bankası, IMF ile görüşecek ve hükümete bir mektup yazarak alınması gereken önlemleri bildirecek.
5 Temmuz
- İKİNCİ EL DİPLOMASİ – Başbakan Erdoğan, Hamas’ın elindeki asker için Şam’a özel temsilci gönderdi. Erdoğan’ın diplomat yerine danışmanını göndermesini eleştiren dış politika gözlemcileri, ABD’nin gelecek yıllarda olası hedefleri arasına girebilecek bir ülke ile çok daha dikkatli bir diplomasi yürütülmesi gerektiğine işaret etti. Bu girişimin sonuç vermemesi, Türkiye’nin bugüne kadar itinayla yürütmeye çalıştığı, İsrail-Filistin sorununda izlemekte olduğu politikasını da sıkıntıya sokacak.
- AKP’ DE EL KADI SUSKUNLUĞU – Maliye Başmüfettişi Hazma Kaçar koordinesinde yürütülen ve Unakıtan’ın 10 günlük süre kısıtlaması nedeniyle derinleştirilemeyen Yasin El Kadı dosyasındaki ilişkiler ağındaki sis perdesi yargısal anlamda aralanamazken, iktidar susmayı tercih etti. El Kadı ile “parasal ilişkilerinin” müfettiş raporlarında yer alması ve dosyanın “sumenaltı” edildiği iddiaları üzerine Cüneyd Zapsu, Yasin El Kadı’yı tanıdığını kabul etti. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, geçmişteki “karanlık ticari ilişkilerin” El Kaide operasyonuyla Türkiye’de gün yüzüne çıktığına işaret ederek “Bu ilişkiler ağını ortaya çıkartacak yürekli savcılara ihtiyaç var” dedi. Kılıçdaroğlu, yaklaşık 10 gündür basının El Kadı dosyasını işlediğini anımsatarak “Maliye Bakanı ‘Gelip sumenaltına baksınlar’ dedi. Ama sumenini açmıyor” dedi.
- VATİKAN : TÜRKİYE AB’ YE ALINMASIN – Trabzon’daki Rahip Santoro cinayetinin ardından Samsun’daki İtalyan Katolik Kilisesi’nin rahibi Pierre Brunissen’ in bıçaklanması Papa’nın tepkisini çekti. “Türkiye’nin Avrupa ile bütünleşmesine hazır olmadığını sanıyoruz” diyen Kardinal Walter Kasper, din özgürlüğünü engellediği sürece Türkiye’nin AB’ye alınmamasını istedi. Kasper, Türkiye’nin din özgürlüğünü radikal milliyetçilik ve dincilikle engellediğini savundu.
- ZORUNLU DİN DERSİNDE YENİ AŞAMA – AİHM, Alevi öğrencinin başvurusunu kabul etti, ancak kararını daha sonra verecek. Kızı Eylem Zengin’in Alevi bilgilerin yer almadığı din derslerine katılma zorunluluğunu AİHM’ye taşıyan Hasan Zengin’in avukatı Kâzım Genç, mahkemenin dosyanın kabul edilebilirliğine karar verdiğini, ancak kesin kararını henüz açıklamadığını bildirdi. Karar, 2007’nin ilk çeyreğinden önce beklenmiyor.
- KONYA MÜZESİ SOYULDU – 1966’da ele geçirilen 296 parça tarihi eserin bulunduğu 10 koliden 1’inin emanet edildikleri Konya Arkeoloji Müzesi’nden kaybolduğu ortaya çıktı. Kaybolan koli içinde Bizans, Roma ve İslam uygarlıklarına ait paha biçilmez eserler bulunuyor. Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol olayı doğruladı. Ancak Erol’un kayıp koliye ilişkin “İçinde topu topu 124 gram altın var” şeklindeki açıklaması şaşkınlık yarattı.
- BENZİNE 1 YILDA 18 KERE ZAM – Son bir yıllık dönemde benzin fiyatlarına 18 kez yapılan zammın 12’ si bu yıl yapıldı. Son zamlarla birlikte 40 litrelik bir otomobil deposunu doldurma maliyeti 123.20 YTL’ ye yükseldi.
- TEİAŞ GENEL MÜDÜRÜ AÇIĞA ALINDI – Geçen hafta sonundaki elektrik kesintileri ile ilgili otoprodüktörleri suçlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün konuyla ilgili bir bürokratın açığa alındığını söyledi. Açığa alınan bürokratın Türkiye Elektrik İletişim AŞ’ nin genel müdürü İlhami Özşahin olduğu öğrenildi.
6 Temmuz
- ONUR KIRICI SORGU- AB Komisyonu Siyasi İşler Müsteşarı Martin Dawson AKP’yi eleştirdi, Köksal Toptan muhalefeti suçladı. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Siyasi İşler Müsteşarı Martin Dawson, geçen hafta ziyaret ettiği TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan’ı, 9. Uyum Paketi konusunda diplomatik nezaket sınırlarını da zorlayarak adeta “sorguya” çekti. Vakiflar Yasası’nın Meclis tatili öncesinde çıkarılmamasını eleştiren Dawson, “İktidar çoğunluğu varken sorunlarla karşılaşıyorsa o zaman herkes ne kadar inandırıcı diye tartışır” dedi.
- TÜRKİYE’DE DİNİ FANATİZİM ARTIYOR – Dünyadaki Katolik kiliselerinin, “İhtiyacı Olan Kiliselere Yardım” örgütünün 2006 yılı raporunda, Türkiye, “Radikal İslamı önlemede yetersiz kalmakla” eleştirdi.
- DİN SORMAK ANAYASAYA AYKIRI – MEB yetkililerinin, nüfus cüzdanının “din” hanesinde “İslam” yazan öğrencilerin din kültürü dersini almaya mecbur olduğu, ama almak istemeyenlerin nüfus cüzdanının da bu hanenin boş bırakılması ve bir dilekçeyle başvuruda bulunması yönündeki sözleri CHP Milletvekili Gazalcı’nın tepkisine yol açtı. Bu istemin Anayasaya aykırı olduğunu vurgulayan Mustafa Gazalcı, “Kimse dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz, deniyor. Herhalde bu beyefendilerin gözünde İslam yazanlar daha muteber. Bu ayırım yapıldığının açıkça belgesi” diye konuştu. Eğitim-Sen,dersin zorunlu olmaktan çıkarılmasının sorunu çözeceğini söyledi.
- DEVLET DEVRE DIŞI – Şam’a diplomat yerine danışmanı Ahmet Davutoğlu’nu gönderen Başbakan Erdoğan’ın “Davutoğlu, Esat ile yalnız görüşsün” talimatı verdiği ortaya çıktı. Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Halit Çevik, Davutoğlu’nu Saraya götürüp içeri soktu ve kendisini Esat’a takdim etti. Ancak burada Çevik’e, Davutoğlu’nun Esat ile yalnız görüşeceği bilgisi verildi. Bu durum “Esat’a Dışişleiri’nin bilgisi dışında başka mesajlar mı verildi?” kuşkusunu da beraberinde getirdi. Davutoğlu’nun Şam’dan döndükten sonra Ankara’daki İsrail ve ABD Büyükelçilikleri ile ayrı ayrı temas kurarak Esat ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi verdiği öğrenildi. Gül de talebin ABD ve İsrail’den geldiğini söyledi.
- NÜFUSUN YÜZDE 54’Ü İSTİHDAM EDİLEMİYOR – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) raporuna göre, Türkiye’de çalışabilir nüfusun yaklaşık yüzde 54’ü istihdam edilemiyor. Türkiye, istihdam edebilmede OECD ortalamasının yüzde 20 daha gerisinde. 15-64 yaş grubunun işgücüne katılım oranı 1994’te yüzde 57.5 idi, 2005’te yüzde 51.3’lere geriledi. Türkiye’de istihdamın nüfusa oranı 1994’te yüzde 52.4, 2001’de yüzde 47.8 ve 2005’te ise yüzde 45.9. Nüfusun yaklaşık yüzde 54’ü istihdam edilemiyor. Bu oranlar OECD ülkeleri ortalamasına göre yüzde 20 daaha geride. OECD’ de en iyi istihdam İsviçre’de, yüzde 77’den fazla. Türkiye ise bu oranın en düşük olduğu ülke.
- TÖREYE BİR KURBAN DAHA – Gaziantep’te asker kaçağı Selahattin Sezgen,16 yaşında, 7 aylık hamile kız kardeşi Meryem’i uykusundan uyandırdıktan sonra pompalı tüfekle başından ve göğsünden vurdu. Meryem karnındaki bebeği ile birlikte can verdi. Gözaltına alınan Selahattin Sezgen, suçunu itiraf ederek “törelerimize aykırı hareket ettiği için öldürdüm” dedi.
- BİZ DİZ ÇÖKTÜKÇE … – (Prof.Dr.Sina Akşin’in yazısından) Türkiye’ye diz çöktürenler kimlerdir? 1950’den itibaren Atatürk Devrimi yolundan saptık. Kısmi karşı devrim yoluna girdik. Çok partili düzene geçince, 1950’den başlayarak büyük bir inat ve tutarlılıkla her seçimde şeyh ve ağaların desteklediği kısmi karşı devrim partilerini kazandırdık (çok partili düzenimizin tunç kanunu) . Batılılar da bu gidişi canı gönülden desteklediler,aferin dediler. Biz de çok sevindik aferinleri aldıkça. Ve işte o kısmi karşıdevrim yolu, yani şeyh ve ağalar, bizi bugünkü diz çökme konumuna getirdi.
- TEKEL’E 10 TRİLYONLUK FATURA – Tekel Alkollü İçkiler A.Ş.’nin özelleştirilmesi sürecinde devir tarihinin uzatılmasıyla Tekel’in 10.6 trilyon lira fazladan KDV ödemek zorunda bırakıldığına dikkat çeken CHP’li Orhan Sür, alıcı şirket istemediği halde yapılan süre uzatımının kamuyu bilerek zarara uğratmak olduğunu belirtti.
- AKP’NİN EL KADI SINAVI – CHP Milletvekilleri Kılıçdaroğlu ile Kart, “kapatılan” El Kadı dosyasının yeniden açılarak, “Karanlık ilişkiler” ağının ortaya çıkartılması amacıyla suç duyurusunda bulunacak. Kılıçdaroğlu ve Kart, Adalet Bakanı Çiçek’e de El Kadı dosyasında verilen takipsizlik kararına karşı ‘yazılı emir’ yetkisini kullanması için başvuruda bulunacak.
- SAĞLIK AYAKLAR ALTINDA – Sağlık Emekçileri Sendikası Karabük Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Şentürk, “Paran kadar sağlık politikası izleyen AKP hükümeti, insan sağlığını üç beş kuruş için ayakalar altına almaya başladı” dedi. TTB Genel Başkanı Gencay Gürsoy, Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’yle ticari zihniyetle sağlığın özleştirildiğini söyledi.
- 279 BİN ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ – Geçen yıl 57 bin 892 üniversite mezunu genç, Türkiye İş Kurumu aracılığıyla iş aradı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, TÜİK verilerine göre, işsiz sayısının 2002’de 2 milyon 464 bin; 2005’te ise 2 milyon 520 bin olduğunu bildirdi.
- EĞİTİM TALEBİNE CEVAP VERİMİYORUZ – Üniversiteye girmek isteyenlerin yüzde 70’ini dışarıda bırakan sistem işgücü kalitesini düşürüyor.
7 Temmuz
- PARÇALAMA PLANI – ABD Silahlı Kuvvetler Dergisi’nde Ortadoğu’nun yeniden çizilmesi gerektiği savunuldu. Dergide Emekli Albay Ralph Peters’ ın yazısında Ortadoğu’da istikrarsızlıkların en önemli nedeninin, Avrupalılar’ın gelişigüzel çizdikleri sınırlar olduğu belirtilerek “Azınlıkların durumlu gözetilerek yeni sınırlar çizilmeli” görüşü savunuldu. Gül ve Rice’ ın ortak strateji belgesine imza attıkları hafta çıkan yazıda Türkiye, Suriye, İran ve Irak’ta yaşayan Kürtlerin bağımsız bir devlet sahibi olması gerektiğine özellikle vurgu yapıldı. Peters’e göre, son gelişmelerden sonra “Türkiye’nin beşte birini oluşturan doğusunun işgal edilmiş bir bölge olarak görülmesi gerekiyor”.
- TÜRKİYE BOP ORTAĞI – Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün ABD ziyareti sırasında açıklanan ortak vizyon belgesiyle AKP dış politikada kendisini ABD’ye teslim etti. Belge, Türkiye’nin dış politikadaki öncelikli konu başlıklarına ABD “gölgesi” düşürdü.
- MİT’E DİNCİ SIZMA – Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu’nun 17 Ocak 2000’de öldürüldüğü Beykoz operasyonunda polisin eline geçmesin diye militanlar tarafından kurşun yağmuruna tutularak tahrip edilmek istenen 41 bilgisayardan 24’ünün harddiskinin çözümleri yıllar sonra yapılabildi. Bu sayede Recep Buttanrı adlı bir kişinin hem MİT hem de Hizbullah için muhbirlik yaptığı, istihbaratçıları deşifre ettiği belirlendi.
- DAWSON’A HÜKÜMET CESARET VERDİ – Martin Davson’un, TBMM Komisyonu Başkanı Toptan’ı Vakıflar Yasası nedeniyle siyasi nezakete uymayan bir üslupla eleştirmesi tepkilere neden oldu. CHP’li Koç, AB temsilcisinin ülkeyi yönetenlerin “pasif çizgisinden” cesaret aldığını söyledi. CHP’li Özyürek de, AKP iktidarının “Türkiye sanki AB’nin emrindeymiş” izlenimini verdiğini belirtti.
- HÜKÜMETTEN ANAVATAN’A MALİ KISKAÇ – Anavatan Partisi grup kurarak Hazine yardımı almaya hak kazandı, fakat AKP hükümeti parayı ödemedi. Maliye Bakanlığı iki ayrı yargı kararına rağmen devlet yardımını ödememekte direniyor.
- ANAVATAN’DAN DİN DERSİ AÇIKLAMASI – Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Zübeyir Amber, zorunlu din dersi eğitiminin hiçbir gerekçeye yer vermeden kaldırılması, devletin sadece denetleme konusunda aktif olması gerektiğini bildirdi. ANAVATAN’lı Amber, dün yaptığı yazılı açıklamada, Anayasanın 24. maddesinde yer alan “Kimse,dini inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz” açık hükmüne karşın Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerinin “Müslüman değilim diyen, derse girmez” yönündeki açıklamasının, Anayasayı açıkça ihlal suçu oluşturduğunu söyledi.
- GÖKÇEK USULÜ DÖNÜŞÜM – Ankara’da Cumhuriyet yapılarının restorasyonunun sessiz ihale edilmesi büyük tepki çekti. “Ulus Tarihi Kent Merkezi”, “Ankara Kalesi” ve “Hamamönü Bölgeleri” ni kapsayan Yeni Değişim ve Dönüşüm Projeleri’ni 12 yıldır Mimarlar Odası’ndan projesi geçmeyen Hassa Mimarlık’a sessiz sedasız verilmesini proje müellifleri, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası ve üniversiteler tepki gösterdi. Proje müelliflerinden ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi Ömer Kral “Bizim planımız halen yürürlükteyken böyle bir çalışmanın yapılması düşünülmez” dedi.
- LİMANLAR AÇILIRSA KKTC BİTER – “Bu devleti ortadan kaldıracak bir mert göremiyorum” diyen Denktaş net konuştu. Cumhuriyet gazetesine yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun ancak ‘konfederal’ (iki devletli) bir çözümle ortadan kalkacağını söyleyen Rauf Denktaş, “Rum tarafı kendisini adanın meşru hükümeti ilan ettiğine göre bizim de KKTC’yi yaşatma hakkımız vardır” dedi.
8 Temmuz
- KUBİLAY OLAYI GİBİ – Başsavcı Ok, Danıştay saldırısıyla ilgili olarak hükümete sert eleştiriler yöneltti. “Bu faşist barbarlık; unutulacak, geçiştirilecek, göz yumulacak sıradan bir olay değildir” diyen Yargıtay Başsavcısı Ok, saldırının radikal çevrelerin özenlendirildiklerinde, himaye duygusu verildiğinde neler yapabileceğine en yeni örnek olduğunu söyledi. Ok, hedef gösterenlerin, kışkırtıcıların, düşünmeden, ölçüsüz ve sorumsuz öfkeli tepki verenlerin dersler çıkarması gerektiğini kaydetti.
- ORTADOĞU’DA ETNİK VE DİNİ PARÇALANMA – ABD niyetini ortaya koyuyor. ABD Silahlı Kuvvetler dergisinde emekli Albay Ralp Peters’ın yazdığı makale ve bu makaleye ek olarak konulan harita, Büyük Ortadoğu Projesi’nin son şekli olarak değerlendirildi. Haritaya göre Ortadoğu dini ve etnik olarak bölünürken ABD, enerji kaynaklarını ve enerji hatlarının güzergâhını, kendi kurdurduğu Özgür Kürdistan ve şii Arap devletlerine bırakıoyor. Stareteji uzmanları, bu tür haritaların yeni olmadığı görüşünde birleşirlerken, Peters’in makalesine ek olarak yayımlanan haritanın kim tarafından hazırlandığına ve zamanlamasına dikkat çektiler.
- RADİKAL İSLAM RAHATSIZLIĞI – ABD’deki Pew Küresel Tutumlar Projesi kuruluşunun “Avrupa’daki Müslümanlar” başlıklı araştırmasının Türkiye bölümünde kendini “önce Müslüman” olarak kabul edenlerin oranı, geçen yıla oranla 8 puan artarak yüzde 51 oldu. Türklerin yüzde 46’sı Türkiye’de İslami aşırılıkların artmasından kaygı duyduklarını kaydetti.
- EL KADI DOSYASI AÇILSIN – CHP’li Kart ve Kılçdaroğlu, El Kadı’nın Türkiye’de bulunan şirketlerinden bir veya birden fazlasına ortak oldukları gerekçesiyle Erdoğan’ın Başdanışmanı Cüneyd Zapsu ile Abdülaziz Zapsu, Mustafa Latif Topbaş, Mehmet Fatih Saraç, İbrahim Halit Çizmeci, Gaye Zapsu ve Wa’el Julaidan hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldıklarını açıkladılar.
- SAĞLIKTA ÇALIŞAN AZ İŞ YÜKÜ AĞIR – Türkiye’nin büyük nüfusu, en temel hak olan sağlık hizmetlerine ulaşmayı güçleştiriyor. Söz konusu oranlar, bölgeler arasındaki çarpıklığı da gözler önüne seriyor. Her bir diş hekimine 4 bin, her uzman hekime 1500 hastanın düştüğü Türkiye’de, sağlık çalışanları ise ağır iş yükünden yakınıyor.
- AT DA KASAPLIK HAYVAN – AB mevzuatına uyum amacıyla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Türk Gıda Kodeksi’ndeki çeşitli tebliğlerde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. AB’ye uyum kapsamında artık “at ve yaban domuzu” da kasaplık hayvan olarak kabul edilecek. Hindiden kıyma yapılabilecek, ancak yalnızca dondurulmuş olarak satılacak.
- HİZBULLAHÇIYA SAHTE KİMLİK – Sorgu kasetlerindeki açıklamalar şeriatçı örgütle istihbaratçılar arasındaki ‘KİRLİ’ SAVAŞI GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR. Hem örgütle hem de MİT’le bağlantılı olduğu anlaşılan Recep Buttanrı’nın şeriatçı örgüt tarafından yapılan sorgusunda, çok çarpıcı bilgiler yer alıyor. Buttanrı’ ya polisler o kadar serbest çalışma olanağı sağlıyor ki, gidip gözaltında olan bir kişiye livata yapıyor ve ardından o kişi MİT’e bilgi vermeye başlıyor. Yine Buttanrı, bir Hizbullahçıya polisin sahte kimlik verdiğini, MİT’in ise bu kişiyi muhbir yaptığını açıkladıktan sonra, o kişinin ömür boyu hapis cezasından kurtulduğunu belirtiyor.
- BAKANLIK, MİLLİ EĞİTİM ŞÛRASI’NDA TÜRBAN İÇİN ‘FORMÜL’ ARAYACAK – Bursa’daki Milli Eğitim Şurası’na hazırlık toplantısında ilk ve ortaöğretim kurumlarına seçmeli Kuran dersi konulması ve mesleki liselerinde türban sorununun çözülmesi istendi. Atatürkçü Düşünce Derneği Bursa Şubesi Başkanı Lütfü Kırayoğlu, “Bu kararları temel eğitimin 8 yıla çıkarılması ve 28 Şubat’tan rövanş alma hazırlığıdır” dedi.
9 Temmuz
- İÇİ BOŞ SUÇLAMALAR – Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, kendisini eleştiren Adalet Bakanı Çiçek’e üstü örtülü yanıt verdi. “İçi boş, yersiz ve tutarsız suçlamalara, ithamlara kimsenin itibar etmediği, değer vermediği görülmelidir” diyen OK, söylenen her sözün, her görüşün savcılık kurumunu geliştirmesi için siyaset kurumu dahil her kesim tarafından değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Ok, “Ama ilk muhatabın Adalet Bakanlığı olduğuna da kuşku yoktur” dedi. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek’in ardından Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok’u hedef aldı. Şahin, herkesin sözünün nereye varacığını iyi hesap etmesi gerektiğini belirterek “Yargı mensupları sadece kararlarıyla konuşmalılar. Bunun dışında yargı mensuplarının konuşmaması milletimiz ve halkımızın istek ve arzusudur” dedi. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Adalet Bakanı Cemil Çiçek’ten beklenenin eleştirilere dayanaksız yanıt vermek yerine yargı bağımsızlığının yaşama geçirilmesi için çaba göstermek olduğunu söyledi. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok’un benzer değerlendirmeleri göreve geldiği ilk günden beri yaptığını anımsatarak, “Söyledikleri yerindedir, ancak zaman eylem dönemi” dedi.
- TASARRUF HASTAYI YAKTI – Maliye Bakanlığı, maliyet dezavantajı getirmesi nedeniyle grip tedavisinde kullanılan suda eriyen soğuk algınlığı ilaçları, tıbbi malzeme kapsamında değerlendirilenler de dahil olmak üzere, eklem içi sıvısının tamamlanmasına yönelik ürünleri, obezite tedavisinde kullanılan antiobezite preparatları ve terapötik (tedavi edici) dozda olmayan çinko içerikli ilaçların da aralarında bulunduğu bazı ilaçları, 2006 Yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği’ndeki “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi” nden çıkardı.
- YETKİSİ VAR İRADESİ YOK – Teröre parasal destek sağlayanlar listesindeki Yasin Kadı dosyasının yeniden açılması istemine Adalet Bakanı Çiçek “yetkim yok” diyerek yanaşmadı. CHP Milletvekili Atilla Kart, yeni yasanın Çiçek’in yetkisini elinden aldığı bilgisinin doğru olmadığını vurgulayarak “Dosyanın yeniden açılması isteği ve iradesi yok” dedi.
- YENİ İLİŞKİLER ORTAYA ÇIKTI – Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcı Sarıkaya’ya gönderdiği ihbar mektubuyla dikkatleri çeken ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı çete kurmakla suçlayan Diyarbakır’daki Söz gazetesinin sahibi “Hacı” lakaplı Mehmet Ali Altındağ’ın adı Hizbullah’ın sorgu kasetlerinde de geçiyor.
- TUNCELİ’DE FOLKLOR EKİBİNE TÜRBAN – TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın da katıldığı Tunceli Bedensel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi’nin açılış töreninde folklor öğrencisi kızlar başörtülerini türban gibi bağladılar.
10 Temmuz
- YARGI SİYASİ KISKAÇTA – TBB Başkanı Özok, ‘Cumhuriyetin altı oyuluyor’ diyerek savcıları göreve çağırdı. Savcıların Cumhuriyete yönelik saldırıları engellemek için gerekli duyarlılığı göstermek durumunda olduğunu vurgulayan Özok, “Savcılarımız bunları yaparken siyasal iktidarın etkisi altında kalmaması lazım. Ancak, bugün bundan çok uzakta bir yönetim anlayışı var” dedi. Adalet Bakanı’nın, yargıçlar için soruşturma başlatma olanağı bulunduğunu anımsatan Özok, “Üzerlerinde böyle bir tehdit bulunan yargıçlardan hiç kimsenin kahramanlık bekleyemeyeceğini” söyledi. Özok, yapılacak yasal düzenlemelerle savcıların elinin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
- BAŞBAKAN YİNE AZARLADI – Başbakan Erdoğan, “Fındığın parası nerede, onu söyle” diye bağıran yaşlı bir kadın üreticiye kızarak “Sen onu git FİSKOBİRLİK’e sor. Biz yetimin hakkını yedirtmeyiz” diye yanıt verdi. Başbakan’ın “fırçaladığı” üreticileri görüntülemek isteyen basın mensupları Başbakan’ın korumaları tarafından gözaltına alınmak istendi.
- ZAMAN GAZETESİ FETHULLAHÇI – Zaman gazetesinin yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı, gazetesinin “Fethullahçılığı” nı itiraf etti. Dumanlı, Ayşe Arman’a verdiği röportajda “ Gülen’le Zaman gazetesi arasındaki ilişkisi” yönündeki soru üzerine, “Düşünce adamı olarak hemen hemen bütün düşüncelerini destekliyoruz. Beğeniyoruz, takip ediyoruz, kişisel olarak ta seviyoruz. Sahiplerimizle dostturlar, arkadaştırlar” dedi.
- KARANLIĞA MAHKÛM GÜNLER – Bursa’daki doğalgaz santralının geçen hafta 13 ili karanlıkta bırakmasının ardından, Türkiye enerji konusunu yeniden tartışmaya başladı. Tartışmalar, Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman’ın, maliyetler çok yüksek olduğu için üretimi bırakacaklarını belirterek “Herkes elektrik kesintilerine hazır olsun” demesiyle farklı bir noktaya taşındı.
- NÜ TABLOLAR TEHDİTLE KALKTI – İzmir Güzel Sanatlar Şube Müdürü Batuhan Bozkurt, İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Metin Atsal’ın “ahlaka aykırı “ olarak nitelendirdiği Namık İsmail ve Şeref Akdik’e ait tabloların kaldırılması için kendilerine “sürgün baskısı” yaptığını savundu.
- KENDİLERİNE BONKÖR, HALKA CİMRİ – Milletvekili ve asker çocuklarının 25 yaşına kadar devlet güvencesine alınmasını öngören yasaya sendikalar, meslek odaları ve birlikler tepki göstererek “Meclis adeta Lale Devri’ni yaşıyor” dediler. Milletvekilleri ve asker çocuklarının 25 yaşına kadar devlet güvencesine alınmasını, vekillerin tanesi 1500 dolar olan 2 diş yaptırma hakkının da 6’ya yükseltilmesini öngören yasa, tepkiyle karşılandı. Sendika temsilcileri, meslek odaları ve birlikleri, vekillerin “kendilerine bonkör, yurttaşa cimri” davrandıklarını vurguladılar.
- CUMHURİYET TEHDİT ALTINDA – Mezuniyet töreninde öğrencilere seslenen İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Hilmioğlu, “ Tehditlere karşı her tür mücadeleye hazır olmak durumundasınız. Çünkü söz konusu olan bir ulusun yok olma savaşıdır” dedi.
- ÇARŞI HALK SEÇSİN DİYOR – ATO’nun anketinde esnafın yüzde 66’sı cumhurbaşkanını Meclis’in seçmesini istemiyor. Ankara Ticaret Odası’nın üyeleriyle gerçekleştirdiği “Çarşının Nabzı” anketine göre, esnafın yüzde 44’ü, olası bir seçimde Meclis’te üç partinin temsil edileceğini düşünüyor. Tek parti Meclis’e girer diyenlerin oranı ise yüzde 9’da kalıyor.
- TARIM ÜRÜNLERİNDE FAHİŞ KÂR – Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, tarım ürünlerinin tarladaki fiyatının 9 katına satıldığını söyledi. Sektörde inanılmaz derecede sömürü ve haksız kazanç olduğunu belirten TZD Başkanı Yetkin, hükümeti gerekli önlemleri almaya çağırdı.
- 3 MİLYON ÇİFTÇİ ALACAĞINI İSTİYOR – TZOB, yılın yarısı geçtiği halde hâlâ 2005 destek ödemelerinin yapılmamasının çiftçileri zor durumda bıraktığını vurguladı.
11 Temmuz
- SONUÇ KORKUTUCU – OKS’yi değerlendiren eğitimciler başarısızlıktan AKP ve eski iktidarları sorumlu tuttu. Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda öğrencilerin yaklaşık yüzde 10’unun daha ilk aşamada elendiğini anımsatan Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, kamu okullarının sorunlarını çözmek yerine özel okulları kalkındırmayı kendisine görev edinen Milli Eğitim Bakanlığı ve AKP’yi suçladı. Dinçer, “Başarısızlığın nedenleri acil olarak açıklanmalı ve sorgulanmalıdır” dedi. Ortaya çıkan tablonun, çocuklara doğru eğitim verilmediğinin en canlı kanıtı olduğunu vurgulayan Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk da, her yıl benzer sonuçlar yaşanmasına karşın hatalardan ders alınmadığını söyledi. Sistemdeki çöküşe dikkat çeken Koncuk, yeni bir yapılanma için seferberlik çağrısı yaptı.
- 8 MİLYON ÜRETİCİ ZAPSU’YA YENİLDİ – Başbakan Erdoğan’ın genel kurulda yönetimini değiştiremediği FİSKOBİRLİK hakkında inceleme başlattığı ortaya çıktı. Erdoğan’ın fındık üreticilerini azarladığı toplantıya katılan CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu, bu tartışmadan sonra fındık fiyatlarının hemen 20 kuruş gerilediğini söyledi. Tandoğdu, “8 milyon fındık üreticisi var. Buna karşın Türkiye’de 5 fındık aracısı, 5 Avrupalı ortağı, bir de Cüneyd Zapsu’dan oluşan 11 kişilik takım var. İşte bu takım 8 milyon kişiyi yendi” dedi. Tandoğdu, FİSKOBİRLİK’in parasızlığının altında yatan nedenin Zapsu’nun “bankalara kredi vermeyin talimatı” olduğunu savundu.
- ZAMAN GAZETESİ KAPI KAPI DAĞITILIYOR – Gazetenin tirajıyla ilgili ikna edici açıklamalarda zorlanan Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, bir yıl içinde elden ele dağıtım ağını genişleteceklerini söyledi.
- YOKSULLUK VE EĞİTİMSİZLİK ŞİDDET NEDENİ – Uzmanlar, özellikle gençlerin kendilerini ifade etmek için şiddete başvurduğunu belirtti. Toplumsal şiddetin temelini iletişimsizlik, göç, yoksulluk, işsizlik, eğitimsizlik gibi geniş boyutlu sorunlara bağlayan uzmanlar, özellikle gençler arasında yükselen şiddetin gençlerin iyi eğitim alamaması, aile içi şiddet, medyanın yarattığı şiddete özendirici dünya ve gelecek kaygısından kaynaklandığına dikkat çekiyor.
- HÜKÜMETTEN SENDİKALARA MÜDAHALE – ICFTU ‘Sendikel Hak İhlalleri Raporu’ nda kamu sektöründe olanların hedeflendiği belirtildi. Raporda, Türkiye’de hâlâ, sendika üyeliği ya da örgütlenme faaliyetleri nedeniyle toplu olarak işten çıkarmalar yaşandığı da vurgulanırken, grev hakkının kullanımında ciddi sorunlar olduğuna işaret edildi.
- İNŞAATTA YENİ PROJELER ERTELENİYOR – Yüzde 40 oranında artan malzeme fiyatları TOKİ’yi harekete geçirdi. İNTES Başkanı Koçoğlu, maliyetlerdeki ciddi artışın yeni projeleri etkilediğini belirtirken “TOKİ, 125 projeyi durdurmuş, askıya almış. Bence doğru bir adım. TOKİ’ye iş yapanlar da felaket durumda. Bir kısmı, işi satıyor, savıyor, bırakıyor” dedi.
12 Temmuz
- İNAT SIKINTI GETİRİR – Baykal ‘Cumhurbaşkanlığında uzlaşma şart’ diyerek ‘Köşk’e çıkan da yargılanır’ mesajını verdi. Erdoğan’ın Frankfurt dönüşü yaptığı “Benden başka birisi de aday olabilir” açıklamasının kendisinin adaylığını ilan etmek anlamına geldiğini söyleyen Baykal “Bugünkü tabloya baktığımızda Erdoğan yargıyla kavgalı, Türkiye’nin bir bölgesiyle, Karadeniz’le kavgalı, üniversitelerle kavgalı… Böyle bir kişinin cumhurbaşkanlığı sıkıntı yaratır. Benim itirazım Erdoğan’ın kişiliğine değil, siyaset anlayışına” dedi. Baykal, ABD Silahlı Kuvvetler Dergisi’nde yayımlanan, Türkiye’nin bölünmesini öngören haritanın bir paranoya olmadığını belirterek “Ne yazık ki bunlar gerçek. Ben 15 yıldır siyasetimi bu gerçeklere dayalı olarak oluşturmaya çalışıyorum” diye konuştu. Baykal, 30 Ağustos ile ilgili tartışmalı dönemin bittiğini belirterek “Bu kamuoyunun zaferidir. Biz tehlikeyi gördük. Uyarımızı yaptık. İşe yaradığını düşünüyoruz” dedi.
- SİSTEM ‘SIFIRLADI’ – OKS’ de son 3 yılda yaklaşık 175 bin öğrenci ‘sıfır puan’ aldı. OKS sınavında 46 bin 733 öğrencinin sıfır puan alması, dikkatleri bir kez daha eğitim sistemindeki çarpıklığa yöneltti. Son 3 yılda gerçekleştirilen OKS’lerde art arda benzer tabloların ortaya çıkması dikkat çekti.
- NÜFUS PLANLAMASI ZORUNLU – Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “11 Temmuz Dünya Nüfus Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Cumhurbaşkanı Sezer, yoksulluğun ve geri kalmışlığın temel nedenleri arasında bulunan hızlı nüfus artışının, doğal kaynaklar üzerinde büyük baskı oluşturan, yaşam kalitesini düşüren bir etken olarak gündemdeki yerini koruduğunu ifade etti. Ahmet Necdet Sezer, Türkiye’de, yurttaşlara sağlık, eğitim ve sosyal hizmet alanlarında sunulan olanakların kalitesinin yükseltilebilmesi için nüfus planlaması yapılmasının zorunlu olduğunu belirtti.
- EMNİYETTE KADROLAŞMA SORUSUNA YANIT YOK – TBMM Başkanı Bülent Arınç, CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin’in, Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesini “içtüzük hükümlerine aykırı” olduğu gerekçesiyle geri çevirdi. Arınç, önerge iadesini de “İçtüzüğün 96. maddesine göre soru kısa, gerekçesiz ve kişisel görüş ileri sürülmeksizin, kişilik ve özel yaşama ilişkin konuları içermeyen bir önerge ile açık ve belli konular hakkında bilgi istemekten ibarettir” gerekçesine dayandırdı.
- ÇOKEŞLİLİK AB’Yİ BALTALAR – New York Times gazetesinde yayımlanan bir makalede çokeşliliğin Türkiye’de kültür çatışmalarını beslediği vurgulandı. Makale, “5 karısı, 55 çocuğu, 80 torunu, 400 koyunu ve hizmetçi ordusuyla geniş topraklar üzerinde yaşayan” Işıklar Köyü’nün ağası Mehmet Arslan örneğinden yola çıkıyor ve “ Laik Cumhuriyet ile İslam geleneklerini uzlaştırmaya çalışan Türkiye’de çok eşliliğin kültürel çatışma yarattığı” vurgulanıyor.
- TÜRK’ÜN TÜRK’E BORCU 48.4 MİLYAR DOLAR – Yurtdışı banka şubelerine olan kredi borcu 17 milyar 974 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin mart sonunda 185 milyar dolara kadar yükselen dış borç stokunun 48.5 milyar dolarlık kısmını, Türk vatandaşlarının mevduatları, Türk bankaları ve diğer şirketleriyle tasarruf sahiplerinin ellerindeki Eurobondlar ve Türk bankalarının yurtdışı şubeleri aracılığıyla Türkiye’ye açtığı krediler meydana getirdi.
13 Temmuz
- EL KADI HÂLÂ LİSTEDE – Prof. Dr. Günday’a göre Başbakan Bakanlar Kurulu kararını yok sayıyor. İdare hukukçusu Prof. Dr. Metin Günday, Erdoğan’ın El Kadı’yı ‘hayırsever’ olarak nitelendirdiğini anımsatarak “Yanlış bir karar alındığını düşünüyorsa yapacağı şey, sorumluluğu almak suretiyle yeni Bakanlar Kurulu kararıyla bu kişiyi listeden çıkartmaktır. Yoksa karar geçerlidir” dedi. Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, El Kadı’nın listeden çıkmadığı sürece terörü finanse eden kişi olma özelliğinin, Erdoğan’ın “iyi insandır” demesi ile ortadan kalkmayacağını vurguladı. 11 Eylül’ün ardından BM Güvenlik Konseyi, “Terör örgütlerinin ve törörizmi finanse eden kişi ve kuruluşların malvarlıklarının dondurulmasına ilişkin” aldığı kararları Türkiye’ye de ileterek, gerçek ve tüzelkişilerin malvarlıklarının dondurulmasını istedi. Ecevit başbakanlığındaki hükümet tarafından da bu karar 30 Aralık 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak El Kadı’nın da yer aldığı listedekiler terörü finanse edenler olarak kabul edildi.
- CHP’DEN ERDOĞAN’A TEPKİ – CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ı El Kadı dosyasının yeniden açılmasını engellemek için savcıları etkilemeye çalışmakla suçlarken Kılıçdaroğlu da “Başbakan uluslar arası skandala yol açacak bir itirafta bulundu” dedi.
- EMEĞE SALDIRI BAŞLATILDI – DİSK Başkanı, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında en yoksulu olduğuna dikkat çekti. Süleyman Çelebi, “IMF’nin ülkemizin üzerindeki kara bulutlarını dağıtmanın tek yolu, sunduğu ölüm reçetelerinin yırtılıp atılmasıdır” dedi. Çelebi, Türkiye’nin eski Doğu Bloku ülkeleriyle birlikte asgari ücretin en düşük, kişi başına satın alma gücü bakımından da OECD ülkeleri arasında en yoksulu olduğunu vurguladı.
- GÖKÇEK ANKARA VALİSİ GİBİ – Çankaya Belediye Başkanı CHP’li Muzaffer Eryılmaz “Büyükşehir Belediye Yasası”nı eleştirerek yasayla ilçe belediyelerinin yetkisizleştirildiğini; Büyükşehir belediye başkanlarına ise istediği kararı alma hakkı verildiğini söyledi Eryılmaz, “Büyükşehir belediye başkanı, o kentin valisi, kaymakamından, hepsinden çok yetkili ve etkili durumda. Ben seçildim, her şeyi istediğim gibi yaparım anlayışı var” diye konuştu.
- TÜRKİYE’YE SEYAHATLER GERİLEDİ – WTO’nun verilerinde ibre eksiyi işaret ediyor. Dünya Turizm Örgütü’nün (WTO) araştırmasına göre dünyada seyahatler yüzde 4.6 oranında artarken Türkiye’ye yapılan seyahatlerde yüzde 7’lik bir gerileme oldu. Fransız tur operatörlerine göre Türkiye 6 aylık satışlarda yüzde 43, Mısır ise yüzde 39 geriledi.
14 Temmuz
- EL KADI ‘KÜRESEL TERÖRİST’ – Birleşmiş Milletler ve ABD tarafından güncellenen ‘Terörist’ listesinde 60. sırada yer alıyor. Başbakan Erdoğan’ın “Ben Yasin Bey’i tanıyorum ve kendime inandığım gibi inanıyorum. Yasin Bey’in bir terör örgütüyle münasebet kurması, ona destek vermesi mümkün değil” dediği Yasin El Kadı’nın, BM’nin her yıl güncellediği listede yine yer aldığı belirlendi.
- 1107 İMAM BAKANLIK BÜROKRATI – Diyanet İşleri Başkanlığı birçok camide imam açığından yakınırken, imam-hatiplerin başka bakanlık ve kurumlara geçiş yaparak “bürokrat” olmayı tercih ettikleri ortaya çıktı. AKP hükümeti döneminde Diyanet’ten toplam 1800 personel, çeşitli bakanlık ve belediyelere geçiş yaptı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in verdiği bilgiye göre kamuya geçiş yapan Diyanet personelinin 1107’si imam-hatip. İmamların en çok tercih ettiği bakanlık ise Milli Eğitim.
- SAVCI ERDOĞAN’I YALANLADI – Danıştay saldırısının hemen ardından başta Başbakan Tayip Erdoğan olmak üzere iktidar üyeleri, olayın türbanla ilişkilendirilmemesi gerektiğini savunurken, iddianamede saldırıları düzenleyenlerin “Türbanı korumaya yönelik” oluşum olduğu vurgulandı. Tetikçi Alparslan Arslan ile Avukat Süleyman Esen ve “şeyh” lakaplı Salih Kurter’in anayasal düzeni yıkmak için silahlı örgüt kurup yönettikleri belirtildi.
- CUMHURİYET TEHLİKE ALTINDA – Türkiye’de yıllar önce atılmış sağlam temellerin sağladığı kazanımların tehlikede olduğu kaygısını taşıdığını ifade eden Deniz Baykal, “Cumhuriyetimizi ortadan kaldırma hesabı içinde olanlara karşı her koşulda Cumhuriyeti savunacağız. Dünyada İslam dinini en iyi yaşayan ülkeyiz. İnançlarımızla iftihar ediyoruz. Çok dindar – az dindar diye ayırım yapma hakkı hiçbir siyasetçiye verilmemiştir” dedi.
- IMF’Yİ YALANLAYAN ARAŞTIRMA – Avrupa’da en düşük saat başı brüt ücret ödenen ülkelerin başında Türkiye yer alıyor. Kamu- Sen’in araştırmasına göre Türkiye’deki saat başı ücretler, Danimarka’nın yüzde 10’u kadar. IMF yetkililerinin, yine de Türkiye’deki ücretlerin yüksek olduğunu söylediğine dikkat çekilen araştırmada, IMF’nin ‘ücretli köleliği’ amaçladığı belirtildi.
- MEMUR GEÇİM DERDİNDE – Eğitim – Sen, “Kamu emekçilerinin 2006 kayıplarının giderilmesi için yüzde 10 ek zam” talep etti. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Ankara 2 Nolu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, AKP hükümetinin de öncekiler gibi IMF tavsiyesi doğrultusunda yüksek vergiler ve düşük ücretlerle, düşük ve orta gelirli kesimleri sıkboğaz ettiğini belirterek, “Sermaye kesimlerine ise vergi imtiyazları, teşvikler ve kamu kaynaklarını transfer ederek adaletsizliği ve yoksulluğu arttırdığını” kaydetti.
- SON FELAKET BAŞBAKAN OLDU – CHP Genel Sekreter Yardımcısı Bilhun Tamaylıgil Karadeniz’de tek geçim kaynağı fındık olan 8 milyon insanın AKP hükümeti tarafından açlık ve sefalete mahkûm edildiğini belirterek “Kaaradeniz’de fındık üreticilerini önce don felaketi vurmuş, ardından da sel felaketi. Ancak Karadenizlinin en büyük ve son felaketi ise ne yazık ki Başbakan Erdoğan olmuş. Giresun’a gelmiş Fiskobirlik’i hedef göstermiştir” diye konuştu.
- NAKŞİ DERGÂHINA BASKIN – Menzil grubu adına kiralanan Ordu’daki tarikat evine yapılan baskında 16 kız öğrenci ile bunlara eğitim veren 4 kadın gözaltına alındı.
- Ç O C U K L A R … (Hikmet Çetinkaya’nın yazısından) Kürsüde bir belediye başkanı…Karşısında yaşları 8-12 arasında değişen kız ve erkek çocukları… Bolu Belediye Başkanı AKP’li Alaaddin Yılmaz, kentteki Kuran kursu öğrencilerini ‘Nikâh Salonu’ na toplamış, konuşuyor: “Yaşıtlarınız deniz kıyısında tatil yaparken sizler hocalarınızla beraber dinimizi, inancımızı, Kuran’ımızı öğrenmeye gayret ediyorsunuz. Sizlerle iftihar ediyor, gurur duyuyorum…” 8-12 yaş grubundaki kız çocuklarının tümü sıkmabaşlı, erkekler ise üç numara tıraşlı. Bolu’da 60 cami ve 3 merkezde açılan kuran kurslarında 1780 çocuk, yaz aylarında tatil yapmıyor… Çocuklar sokaklarda oynayacakları yerde Kuran kursuna gidiyorlar… Çocuklar kitap okumuyor, Kuran öğreniyor… Çocuklar yaşamlarını çoğaltmak için müzik, resim öğrenmiyorlar, camilere gönderiliyor… 2006 yılının Türkiyesi’nden ibret verici bir fotoğraf önümüzde duruyor…
- TIP FAKÜLTELERİNDEN UYARI – Ortak açıklama yapan 33 tıp fakültesinin dekanı, AKP hükümetini eleştirerek ‘Sağlıkta tasarruf olmaz’ dedi. Türkiye’deki 33 tıp fakültesinin dekanından oluşan Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi’nin açıklamasında, Maliye Bakanlığı’nın tebliği eleştirilerek, ‘Modern tıbbın felsefesinin ve gereksiniminin Türk ulusuna sunulması açısından, üniversite hastanelerinin bu tebliğ dışında tutulması zorunludur’ denildi. Açıklamada “Bu uygulamayla ülkemizin geleceğini kuran tıp fakültelerinde eğitim kalitesi ve verilen sağlık hizmetlerinin kalitesi düşecektir” denildi. Açıklamayı kamuoyuna duyuran Prof. Dr. Ata Erdener, kendilerinin görüşleri alınmamasını yadırgadıklarını söyledi.
15 Temmuz
- SKANDAL SAHİPSİZ – Emekli Tümgeneral Reha Taşkesen’in Kara Harp Okulu Komutanlığı görevinden ayrılmasıyla başlayan tartışmalar sürüyor. Yoğun olarak telefonlarının dinlendiği ortaya çıkan Taşkesen olayı ile ilgili bütün kurumlardan açıklama geldi. Genelkurmay’dan sonra Emniyet ve MİT’ de kendilerini savunarak bu konuda herhangi bir çalışmalarının olmadığını açıkladılar. Telekom da kendilerine bu yönde bir başvuru yapılmadığını bildirdi.
- ANNE BABALAR ‘SIFIR’ ÇEKTİ – Yapılan araştırma, anne-babaların, cinsel eğitim konusunda gerek bilgi ve bilinçlilik açısından gerekse çocuğa yaklaşım biçimi açısından yetersiz kaldıklarını ortaya koydu. Önce anne-babalara cinsellik eğitimi verilmesi gerekiyor. Araştırmaya katılan anne ve babalar arasında erken yaşta çocuk sahibi olan yok. Annelerin yüzde 62’si, babaların yüzde 64’ü üniversite mezunu. Araştırmaya katılan annelerin en az eğitimli olanları lise mezunu.
- ‘HAYIRSEVER’ AMA ÜLKEYE GİREMİYOR – Emniyet sözcüsü İsmail Çalışkan, Başbakan Erdoğan’ın, “Kendime inandığım gibi inanıyorum. Hayırsever olmaktan başka hiçbir özelliği yok” diye nitelediği El Kadı’nın Türkiye’ye girişinin yasak olduğunu söyledi.
- TÜRKİYE’NİN ÖNEMİ ARTACAK – Bakû-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru hattı’nın açılması ile birlikte, Türkiye’nin Avrupave Ortadoğu için önemi artarken Ceyhan bir enerji merkezi haline geldi. Türkiye’nin yıllık 250 milyon dolar gelir elde etmesi beklenen hat sayesinde, boğazlardaki tanker trafiği de büyük oranda azalacak. Uluslar arası enerji uzmanı Necdet Pamir, Bakû-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı’nın Türkiye’ye staratejik anlamda çok büyük değer kazandırmasına karşın ilk 16 yıl ekonomik katkısının çok büyük olmayacağını söyledi. Pamir. ABD’nin bu projeyle Akdeniz’de daha aktif olmak isteyebileceğini de belirtti.
- BİZANS GİBİ BİR TABLO – CHP Lideri Baykal, uzun süredir devletin çeşitli kurumlarında kaygı verici bir kadrolaşma yaşandığını vurgulayarak “Devletin temel kurumlarında kadrolaşma, mevzilenme, birbirlerine tertip yapma ve kurban verme aşamasına gelinmesi endişe verici” dedi. Baykal, yaşananları Bizans oyunlarına benzetti.
- FETHULLAHÇI ÖRGÜTLENME – Emniyet’in kritik birimlerinin “polis üniforması giymiş Fethullahçı imamlar” tarafından yönetildiğini belirten eski polis müdürü Saçan, Şemdinli iddianamesini hazırlayan Savcı Sarıkaya ve Danıştay saldırısını gerçekleştiren Arslan’ın “ışık evlerinden yetiştiğini” savladı.
- HASTA PAKETLENMİŞTİR – CHP’li KOÇ, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği ile sağlığın ikinci plana itildiğini söyledi. Haluk Koç, “IMF’den talimat alan hükümet vur deyince öldürmüş, sağlığı insanlar için ulaşılmaz noktaya taşımıştır. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne hangi kalemlerden tasarruf edeceğini söylemek kadar ileriye gidebilecek bir ilişki, Türkiye’nin nasıl müstemleke haline getirildiğinin ibret veren bir belgesi olarak tarihe geçecektir” dedi.
- ARINÇ’TAN YANIT YOK – CHP’li kesimoğlu’nun yönelttiği soruyu TBMM Başkanvekili Alptekin geri çevirdi. 4. Uluslar arası Türkçe Olimpiyatları’nda, Fethullah Gülen’e teşekkür edip, “Hüzünlü gurbet bir an önce bitsin, vuslat gerçekleşsin” diyen TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın bu çağrısıyla ilgili Kesimoğlu’nun verdiği soru önergesine yanıt gelmedi.
- TÜRKİYE’NİN SORUNLARI KÖRDÜĞÜM HALİNE GETİRİLDİ – DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, “Türkiye’nin sorunları çözülmek yerine çözülemez biçimde kördüğüm haline getirildi” dedi. Sezer, üretim ve yatırımın olmadığı Türkiye’de 12 milyon işsiz bulunduğunu kaydetti. Dünyadaki işsiz oranının yaklaşık yüzde 9’unun Türkiye’de olduğunu savunan Sezer, “Böyle bir şey hiç görülmedi. Bir taraftan da borç artıyor, cari açık rekor üstüne rekor kırıyor. Geçen yıl 23 milyar dolardı. Nisan ayında 4.2 milyar dolarla tüm zamanların rekorunu kırdı” açıklamasını yaptı.
- TARIMDA HASTALIĞA DAVETİYE – Bakanlığın ‘Dış Karantina Yönetmeliği’ nde yapılan değişiklikle hastalık ve zararlıların bulaştığı tohum ve üretim materyallerinin Türkiye’ye girmesi kolaylaştı. Değişikliğin yabancı tohum şirketlerinin önünü açmak için yapıldığı iddia ediliyor. Bu değişikliğe Ziraat Mühendisleri Odası tepki gösterdi.
- BAŞBAKAN ATEŞLE OYNUYOR – Birleşmiş Milletler’in (BM) 25 Nisan’da güncellediği “terörist” listesinde 60. sırada, ABD Hazine Bakanlığı’nın 19 Haziran’da güncellediği listede de “küresel terörist” olarak tanımlanan Yasin El Kadı’yla ilgili olarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın, “Kendime inandığım gibi inanıyorum, hayırsever bir kişi” sözlerine sendika genel başkanları sert tepki gösterdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi “Sayın Başbakan da ‘ Radikal İslamcılar terörist değildir ve ben bu tanımı yapmam’ diye bir yaklaşım içindeyse ‘ateşle oynuyor’ demektir” dedi.
- ENERJİDE 40 KATIR MI 40 SATIR MI? Alarko ve Ak Enerji’nin santralarındaki elektrik üretimlerini durdurma kararı enerji sektöründeki krizi derinleştirecek. Gaz fiyatlarının artmasına rağmen elektrik fiyatlarının sabit kalmasını gerekçe gösteren şirketler artık üretmiyor. TEİAŞ’ın da bakıma alınmasıyla karanlık günler endişesi ortaya çıktı.
16 Temmuz
- İNSAN HAKLARINA AYKIRI – Siyasetçiler ve hukukçular, Kara Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Reha Taşkesen’in istifasıyla yeniden gündeme gelen telefon dinlemenin ‘insan haklarına ve hukuka’ aykırı olduğunu söylediler.
- DUBLE YOLLAR ÇÖKMEYE BAŞLADI – İhaleyi kazanan firmalar alacaklarını tahsil edemeyince işler durma noktasına geldi. Önemli oranda bir bütçeyi duble yol yapımına ayıran AKP hükümeti bu konuda da ‘sınıfta kaldı’. Yolları tamamlayamayan hükümet, müteahhit firmalara da paralarını ödeyemedi.
- ÇETE TEZLERİ ÇÜRÜTÜLDÜ – Danıştay saldırısı iddianamesiyle AKP’nin türbanı görmezden gelme planı tutmadı. Hükümet üyeleri, Danıştay saldırısının ardından şu açıklamaları yapmışlardı: Erdoğan: Bunu başörtüsü konusuyla ilişkili hale getirmek çirkin bir yaklaşımdır. Arınç: Türban yüzünden yapmışsa, akli ehliyeti olmayabilir. Şahin: Gladyo tipi örgütlenmeler var. Danıştay’a yönelik silahlı saldırıların faillerine ilişkin iddianame, başta Başbakan Recep Tayip Erdoğan olmak üzere kabine üyelerinin ve dinci basının “türbanı görmezden gelme” senaryolarını da çökertti. Hükümet üyelerinin saldırıyı “türban” dışında değerlendirme çabalarına karşılık iddianamede Alparslan Arslan’ın eylemini hem türban nedeniyle gerçekleştirdiği hem de “Allahüekber” diye bağırdığı yer aldı.
17 Temmuz
- ŞEHİTSİZ GÜN YOK – Teröre 17 günde 18 şehit verilmesi üzerine Terörle Mücadele Yüksek Kurulu, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın istemi üzerine olağanüstü toplandı ve artan terör eylemlerine karşı alınabilecek önlemler değerlendirildi. Kurul bugün yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde yapılan tesbit ve önerileri ele aldı. Hükümetin yeni düzenlemeleri gündeme getirebileceği tartışılırken partisinin Ağrı il kongresinde konuşan Başbakan Erdoğan, PKK’ye sert çıktı ve önemli kararlar alınacağına vurgu yaparak “Bakanlar Kurulu toplantısı çok şeye gebedir” dedi.
- SAĞLIĞIN RÖNTGENİ SAĞLIKSIZ – Türk Sağlık- Sen’in 28 ilde 57 sağlık kuruluşunda görev yapan bin teknisyene uyguladığı anket sonucunda röntgen cihazlarının yüzde 31’inin lisanssız, röntgen birimlerinin ise yüzde 44’ünün ruhsatsız olduğu ortaya çıktı.
- GENETİK TEHLİKE ‘KAÇAK’ GELİYOR – Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sındır, uzun süredir denetim yapılmadığını söyledi. İnsan ve hayvan sağlığını olumsuz etkilediği belirtilen genetiği değiştirilmiş ürünlerin (GDO), 1998 yılından bu yana Türkiye’ye kaçak olarak sokulduğu kaydedildi. Ülkeye giren bu tür ürünlerin tohumlarının diğer bitki türlerini etkilediği ve çeşitliliği azalttığı vurgulandı.
- KARAR UTANÇ VERİCİ – Çocuklarına sağlık yardımında ayrıcalık tanıyan milletvekillerine tepki büyüyor. STÖ’ler,tedavi değeri olan ilaçlardan tasarruf ederek halkın sağlığını hiçe sayan, ancak kendi çocuklarına sağlık yardımı konusunda bonkör davranan milletvekillerinin milleti temsil etmediğine dikkat çektiler.
- BAŞBAKAN ŞANTAJ GİRİŞİMİNDE – Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Zeki Sezer, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın en ufak bir eleştiriye bile tahammülü olmadığını belirterek “Çiftçiyi azarlıyor, işçiyi azarlıyor ama son dönemlerde bir başka şeye başladı. Gazeteleri tehdit ediyor. Gazeteler üzerinden şantaj girişiminde bulunuyor. Böyle bir şey Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı’na yakışmıyor” dedi.
- HASEKİ’DE YAŞANAN İNSANLIK DRAMI – Şehremini’deki boş bir arsada bir haftadır baygın yatan Murat İşbaşaran, duyarlı bir yurttaşın yardımı ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Sokaklarda yaşayan ve hiçbir geliri olmayan İşbaşaran, hastane görevlileri tarafından ertesi gün hastanenin bahçesine atıldı. İşbaşaran’ın hastaneye getirilmesini sağlayan Aytülü Kirazaldı önceki gün İşbaşaran’ın tahlillerinin yapıldığını, ancak sonrasında hastane yetkililerinin duyarsız kaldığını belirterek “İşbaşaran’ın kimsesinin olmadığını öğrendim ve Darülaceze’ye gönderilmesi için sağlık raporu gerektiğini söyledim. Yetkililer sağlık raporunu pazartesi vereceklerini, İşbaşaran’ı ise hastanede tutmalarının mümkün olmadığını anlattılar. Ve onu hastanenin bahçesine attılar” dedi.
- ATASÖZLERİMİZ KALSIN – Deyimleri sözlükten çıkararak yeni kuşakları dilimizin zenginliklerinden yoksun bırakmayalım. Türk Dil Kurumu Başkanı Akalın’ın açıklamasına göre, “Günümüzün söz varlığında yer alması uygun görülmeyen” 20 bin deyim sözlüklerimizden çıkarılacak.
- RANT, KÜLTÜRÜ YOK EDİYOR – El değmemiş koylarıyla ülkenin gözbebeği turizm yörelerinden Kaş, ikinci konut tehdidi altında. Bakir tatil beldelerindeki yapılaşmanın ardı arkası kesilmiyor. Kalkan’da, plansız konutlar nedeniyle el ayak çekilmek üzere. Bu bölgede sadece İngilizlerin 700’e yakın ikinci konutu olduğu belirtiliyor. Benzer tehlikeyi şimdi Kaş yaşıyor. Bölgenin yeşil örtüsünün ve özgün dokusunun günden güne yok olduğuna dikkat çekiliyor.
18 Temmuz
-
SOMUT ADIM YOK – Hükümet, teröre karşı her önlemin alınacağını açıkladı. Ancak umudunu ABD’ye bağladı. Son dönemde artan terör olayları, terör zirvesinde ve Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırıldı. Erdoğan’ın “ Bu toplantılar çok şeye gebedir” açıklamasına karşın toplantılardan somut bir önlem kararı çıkmadı. Hükümet sözcüsü Çiçek, “Türkiye uluslar arası hukuktan doğan haklarını sonuna kadar kullanacaktır” dedi. Çiçek, Kuzey Irak’taki PKK varlığının ortadan kaldırılması için ABD ve Irak hükümetinden destek istedi. Terörün Kuzey Irak’ta yaşam sahası bulduğunu söyleyen Çiçek, “Bunu muhataplarımıza her defasında söyledik. Irak hükümetinden ve ABD’den bu fitnenin bertaraf edilmesini istiyoruz” dedi.
- ELEKTRİKLİ TARTIŞMA – Elektrikte başlayan maliyet tartışmasında taraflar bu hafta yeniden karşı karşıya gelecek. Enerji Bakanı’ndan yeniden randevu talep eden üreticiler, yüzde 2’lik TRT payı ve doğalgazdaki ÖTV’yi de hedef aldı. Elektrik Üreticileri Derneği adına değerlendirme yapan Dernek Müdürü Ahmet Kavas, Bakan Güler’le bu hafta içinde görüşmeyi umduklarını bildirdi. Türkiye’de tüketilen toplam elektriğin yüzde 15’ini üreten 300 dolayındaki şirketin artık santralarını açamayacak duruma geldiğini belirten elektrik üreticileri “ Tek derdimiz zam değil. Maliyetlerin içinde vergilerin payı çok yüksek” derken Enerji Bakanlığı vergilerin muhatabı biz değiliz diyor.
- İKTİDAR İRADESİZ VE PLANSIZ – DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye’nin, bugünkünden çok daha zor şartlarda terörle mücadeleyi gerçekleştirdiğini bedelini ödediğini ve terörün hakkından geldiğini belirterek “hükümette terörü bitirecek iradenin bulunmadığını” söyledi.
- EL VE GÖNÜL BİRLİĞİ ŞART – ADD Genel Başkanlığı’na seçilen Eruygur, Atatürk karşıtlarının güç kazandığını söyledi. Karanlık güçlere karşı mücadelede başarının ancak Atatürk gibi hareket etmekle sağlanacağını anlatan Eruygur “Mücadelede başarı yurt, ulus sevgisinin, sorumluluk duygusunun, cesaret, özgüven, kararlılıkla bütünleşmiş görkemli birlikteliğini aklın ve bilimin yol göstericiliğinde eyleme dönüştürmekle mümkün olabilir” dedi. Eruygur, Türkiye’nin Lozan’daki kazanımlarını geri vermesi için ciddi çabalar olduğunu vurgulayarak “Lozan’ı Sevr’in zamana uyarlanmış bir versiyonu haline getirme dayatmalarını ‘medeniyet projesi’ gibi algılamak mümkün değildir” diye konuştu.
19 Temmuz
- BİTMEYEN SABIR ! – Başbakan 3 yıldır terör eylemlerinin her artışında aynı mesajı veriyor. AKP hükümeti, terörün tırmandığı dönemlerde “sınır ötesi operasyon” kozunu ortaya sürüyor. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, son üç yıl içinde üç kez “Sabrımız taşıyor, gerekirse sınır ötesi operasyon yaparız” dedi. Erdoğan, 2004 yılında ABD’nin PKK sorununu “askeri olmayan yöntemle çözme” anlayışını eleştirerek “Sabrımızın da bir sınırı var. İnsanlarımızın şehit edilmesini daha fazla izleyemeyiz. Üstümüze düşeni yaparız” açıklamasını yaptı. Erdoğan, 2005 yılında ABD’nin önlem almaması durumunda Türkiye’nin PKK’ye karşı harekete geçebileceğini belirterek yine” Sabrımızın da bir sınırı var” dedi. Başbakan, geçen hafta sonu da Siirt’te 8 erin şehit olması üzerine, “Bu gece 8 yavrumuz şehit oldu. Bitilis’te 5 yavrumuzu şehit etmişlerdi. Bunlar çekilir şeyler değil” dedi.
- ÖSS’DE 27 BİN ADAY SIFIR PUAN ALDI – Sınava giren 1 milyon 510 bin 411 adaydan 1 milyon 218 bin 153’ü 160 ve üstü puan alarak tercih yapma hakkı kazandı. Sınavda, tüm puan türlerinde toplam 10 kişi 300 tam puan alarak birinciliği paylaşırken 27 bin 864 kişi sıfır puan aldı. ÖSS’ye girenlerin yüzde 44’ünü kız adaylar yüzde 56’sını erkek adaylar oluşturdu.
- ÖZELLEŞTİRMEDE TATLI KÂR – Unakıtan’ın yanıtladığı soru önergesi özelleştirmedeki çarpık tabloyu gözler önüne serdi. Özelleştirilmesi için 5.8 milyon YTL harcanan Manisa Pamuklu Mensucat Fabrikası’nın yaklaşık 3.9 milyon YTL’ye satıldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Hasan Ören, “Bu durum devletin nasıl zarara uğratıldığını ortaya koymaktadır” diye konuştu.
- İSTİHDAMDA KADININ ADI YOK – AB hedeflerine ulaşmak için kadın istihdamının 4.5 yılda 2.5 kat artması gerekiyor. Çalışabilir yaştakı her 4 kadından ancak 1’inin istihdam şansı bulabildiği Türkiye AB ülkeleri içinde kadın istihdam oranının en düşük olduğu ülke oldu.
20 Temmuz
- AKP İZİN PEŞİNDE – ABD Büyükelçisi Wilson’a sert çıkan Erdoğan, dün söylemini yumuşattı. Türkiye’nin Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon düzenlemesinin mantıklı olmadığını belirten ABD Büyükelçisi Ross Wilson’a “Kararı büyükelçi değil hükümet verir” diye tepki gösteren Başbakan Recep Tayip Erdoğan, dün çark etti. Erdoğan, ABD ve Irak ile büyükelçiler aracılığıyla görüşmelerin başladığını kaydederek, “Buradan gelecek netice nedir, ne değildir bunları da görerek bu adımlar atılır, içeride ve dışarıda” dedi.
- ABD HAREKÂTA SOĞUK – Washington, Ankara’nın Kuzey Irak’a olası sınır ötesi operasyonuna karşı olduğunu Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü aracılığıyla bir kez daha ilan etti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü McCormack, Türkiye’nin müdahalesini desteklemedikleri mesajını verirken ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de yaptığı açıklamada “ABD ve Irak hükümetiyle birlikte çalışmak Türkiye’nin güvenliğini artırmanın temel unsuru olabilir” dedi.
- FATURA YURTTAŞA – Maliye Bakanlığı’nın tasarruf önlemleri adıyla yayımladığı “Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği” nin faturası yine yurttaşa çıkarılacak. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başakanı Dr. Muharrem Usta, vaka başına ücretlendirme ile tahlil, röntgen gibi tetkiklerin masraflarının sabit ücretlendirme fiyatında karşılanamayacağını belirterek, “ Bu açığı hastalardan ek ücret alarak kapatmak zorunda kalacağız” dedi.
- BAŞBAKAN SUÇ İŞLİYOR – CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek, Erdoğan’ın AKP il kongrelerine Başbakanlık’a tahsisli ANA, ATA uçakları ve OBA helikopterleriyle gitmesinin Kamu Mali Yönetim Yasası’na aykırı olduğunu söyledi.
- 4 BİN 159 İŞÇİ İŞTEN ATILDI – DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, AKP tarafından kurulan 58. ve 59. hükümet döneminde 58 ilde 17 bin 33 işçiyi üye kaydettiklerini belirterek “Bu faaliyet sırasında 4 bin 159 işçi sendikal nedenlerle işten atılmıştır” dedi.
- MEB ‘DOĞU’ YU YOK SAYIYOR – Eğitim-İş Başkanı Yüksel Adıbelli, ÖSS sonuçları ve sınavın yapısını değerlendirdi: Eğitim-İş Başkanı Yüksel Adıbelle Milli Eğitim Bakanlığı’nın imam-hatiplerle uğraşırken genel liseleri unuttuğunu ve bunun da ‘genel başarısızlığa’ yol açtığını söyledi. ÖSS’nin yap-boz’a döndüğünü anlatan Adıbelli, “Çözüm üretmek yerine laik eğitimi hedef aldılar. Eğitimde çağdaş anlayışa karşı durdular” dedi.
- FINDIK ÜRETİCİSİNE POLİS DAYAĞI – Başbakan Erdoğan’ın azarladığı fındık üreticilerine polisten de biber gazı sıkıldı. Yaklaşık 8 aydır FİSKOBİRLİK’ ten parasını alamayan fındık üreticileri Fındık Mitingi’nde hükümeti istifaya çağırdı.
21 Temmuz
- DANIŞMANA ÇALIŞTI – Sahipsiz kaldıklarını belirten fındık üreticileri düşen fiyattan Erdoğan’ı sorumlu tuttu. Ordu Ziraat Odası Başkanı Onur Şahin, Başbakan’ın sözleri nedeniyle üreticinin perişan olduğunu belirterek “Başbakan ya Karadeniz’e hiç gelmemeyi planlıyor ya da bir dahaki seçimlerde buranın oyunu istemiyor. Zararımız 1.2 milyar YTL” dedi. Fiyatın düşmesinden Erdoğan’ın Başdanışmanı Zapsu’nun da aralarında bulunduğu az sayıda ihracatçının kârlı çıktığını vurgulayan Şahin, “Zapsu, ‘şu anda fındıkla alakam yok’ diyor. O zaman sert kabuklu meyve konsey başkanlığında ne işi var? Fındıkta işin yok da ceviz ya da bademle mi işin var” diye sordu. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı da, hükümetin Zapsu nedeniyle üreticiye sahip çıkmadığını söylerken, 3.54 YTL maliyeti olan fındığın 2.25 YTL’ye kadar düştüğünü belirtti. Akbaşlı, “Hangi üretici bu fiyata satabilir ki? Vatan haini olmak için sadece askeri tesisin fotoğrafını çekip satmak mı lazım?” dedi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, ihracatçının Avrupa’ya verdiği sözler nedeniyle fiyatın aşağıya çekildiğini belirterek 15-20 insan daha fazla kâr edecek diye 500 bin üreticinin harcandığını kaydetti.
- AKP HÜKÜMETİ YÜZME İHTİSASI KAPATIYOR – Türk sporunun önemli kilometre taşlarından İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nün, İstanbul Boğazı’ndaki tesisleri, AKP hükümeti tarafından yandaşlarına çıkar sağlamak amacıyla boşaltılıyor. İstanbul Özel İdare tarafından Yüzme İhtisas Kulübü’ne tahsis edilen tesislerin kullanım hakkı 8 Haziran’da dolmuştu.
- KKTC TÜRKİYE GÜVENCESİ ALTINDA – Cumhurbaşkanı Sezer, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 32. yıldönümü nedeniyle KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a gönderdiği mesajda, “Kıbrıs Türk halkı, 1974 yılından bu yana özgürce yaşama konusundaki kararlılığını en güçlü biçimde dünyaya kanıtlamış, karşı karşıya bırakıldığı tüm kısıtlamalara karşın yılmadan savaşımını sürdürmüştür. Kıbrıs Türk’ü, Türkiye’nin güvencesi ve KKTC’nin çatısı altında geleceğe güven içinde yürümektedir” dedi.
- EL KADI KARARINA İPTAL – Danıştay BM’nin terör örgütlerine destek verenler listesinde yer alan El Kadı’nın malvarlığının dondurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Karar, El Kadı’nın terörizmin finanse edenler listesinden çıkarılması anlamı taşımıyor.
- VETERİNERLİK YOK EDİLİYOR – Geri kalmış ülkelerin kaderi olan, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar son yıllarda Türkiye’de arttı. Prof. Dr. Tahsin Yeşildere : 1980 yılı sonrdası veteriner sağlık hizmetleri teşkilatının çökertilmesi ile hayvanlarda olan hastalıklar insanlara da bulaştı. Önümüzdeki yıllarda Türkiye’de deli dana başta olmak üzere hayvan hastalıklarında artışlar yaşanacak.
- İŞ DÜNYASINDA SAVAŞ GERİLİMİ – İsrail’in saldırılarıyla alevlenen Ortadoğu sorunu başta Erez Projesi olmak üzere bölge ile ilişkileri tehdit ediyor. TOBB öncülüğünde bölge de başlatılan ve Dünya Bankası tarafından desteklenen Erez Projesi’nde ortaya çıkabilecek sorunlar endişe yaratıyor. DEİK Başkanı Rona Yırcalı’ya göre şu an herhangi bir Türk kuruluşu ya da firmasının İsrail, Filistin, Lübnan hatta Suriye ile ileriye doğru bir ticaret düşüncesinde olması mümkün değil. Bölge ile yakın ilişkileri olan Gaziantep’te ise “şu anda pek sıkıntı yok, ama sonra ne olacak belli değil” havası hâkim.
22 Temmuz
- HASTAYI BIKTIRAN BÜROKRASİ – Sağlıkta yaşanan kırtasiyecilik hasta ile sağlık personelini karşı karşıya bırakıyor, olan yurttaşa oluyor. Bir eczacı, “Prosedürler yüzünden bir hastayı, bir gün içinde 12 kez hastaneye geri gönderdim. 13’ üncü gelişinde, ilacın parasını kendisi ödeyerek aldı” diyor. İşte heyet raporu olan bir hastanın bir günlük çilesi: Hastanede ilaç için barkot veriliyor, reçeteye yapıştırılmayan barkotu hasta kaybediyor. Barkotsuz reçeteyi kabul etmeyen sistem nedeniyle hasta eczaneden hastaneye geri dönüyor. Doktorun kaşesi tam okunmadığı için hasta hastaneye geri dönüyor. Reçetenin herhangi bir yerinde değişiklik yapan doktorun o bölüme kaşe vurması ve imza atması gerekiyor. Atmamışsa, hasta eczaneden hastaneye yine geri dönüyor. Reçeteyi başka uzman kaşeleyince hasta eczaneden yine geri dönüyor.Doktorun reçetenin hem üstüne hem altına kaşe vurması gerekiyor ama tek kaşe vuruyor. Hasta yine otomasyon sistemine takılıyor. 4 ilaç yazan doktor 1 teşhis yazmış oluyor, hasta yine ilacını alamıyor. İlacın ve hastanın bir harfi yanlış yazılmışsa sistem ilacı ödemiyor. Rapor fotokopisinin arkasında doktorlardan birinin kaşesi tam okunmuyorsa, hasta ilacı yine alamıyor.Doktorun, hastanın rapor fotokopisine aslı gibidir kaşesi vurup, imzalaması gerekiyor ama bazen bu atlanıyor. Tedavi şeması yoksa hasta geri dönüyor. Sadece nöroloji uzmanının yazması gereken ilacı kulak burun boğaz uzmanı yazmışsa hasta yine geri dönüyor.
- ZAPSU KİMİN ELÇİSİ? – Dışişleri Bakanlığı gelişmeleri basından izliyor. Baykal, Zapsu ve hükümete sert çıktı. Zapsu’ nun ‘diplomatik’ görüşmeleri ve hükümetin ‘sınır ötesi harekât’ çarkına CHP lideri Baykal sert tepki gösterdi. “Devletin resmi kanallarına paralel kanallar açıldı” diyen Baykal şunları söyledi : “Bu görüşmelerden ne Genelkurmay Başkanı’nın, ne Cumhurbaşkanı’nın bilgisi var. Devlet by-pass edilmemeli, arkasından dolanılmamalıdır.”
- AB İLE KRİZ KAPIDA – The Economist dergisi, Kıbrıs ve Türkiye’deki reformların yavaşlaması nedeniyle Türkiye ile AB arasında olası bir krizin yaklaştığını öne sürerken, reformlar konusunda Ankara’yı, Kıbrıs konusunda ise Bürüksel’i eleştirdi.Türkiye’nin limanlarını Rumlara açma konusundaki pozisyonunu “ gayet mantıklı” olarak nitelendiren dergi, AB için “Yani kendisi verdiği sözü tutmazken,Türkiye’den sözünü tutmasını istiyor” ifadesini kullandı.
- GÖKÇEK’ TRİLYONLUK AĞAÇLARI – Ankara Büyükşehir Belediyesi, ülke kaynakları dururken yurtdışından ağaç ithal ediyor. CHP Ankara Milletvekili Yakup kepenek: “Belediye halkın parasını hiçe sayıyor” dedi.
- SİYASİ KARARLA ENGELLENDİ – CHP Genel Başkanı Baykal, Danıştay’ ın El Kadı kararının ‘aklama değil, suçlama’ olduğu görüşünde. Olayın siyasi boyutunun çok önemli olduğuna dikkat çeken Baykal, BM’nin Yasin El Kadı’nın malvarlığı ve mali ilişkilerinin soruşturulmasını istediğini anımsattı. Baykal, Danıştay’ın El Kadı’nın Türkiye’deki malvarlığını donduran Bakanlar Kurulu kararını, “önüne yeterli delil konulmadığı” için iptal ettiğini ileri sürdü.
- DANIŞTAY KARARI AKP’Yİ ZORLU BİR İKİLEM İÇİNE SOKTU – Erdoğan “kefilim” dediği El Kadı kararını temyiz ederse sözünün arkasında duramamış olacak. Temyiz edilmezse Türkiye, BM ve ABD’nin “terörist” ilan ettiği Kadı’yı koruyan ülke konumuna düşecek.
- TURİZMDE TEHLİKE ÇANI – Türkiye’ yi ziyaret eden yabancı sayısı yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 8 oranında gerileyerek 7 milyon 876 bin 153 kişiye düştü. Turist sayısındaki düşüş özellikle Avrupa ülkelerinden gelenlerin sayısındaki düşüşten kaynaklandı.
- BANKALARIN KÂRLARI DÜŞECEK – Yükselen faizler ekonomik büyümeyi yavaşlatırken sektörü de zor günler bekliyor. Faizlerin çok sert bir şekilde artmasıyla bankaların devlet kâğıtlarına yöneldiğini belirten Yapı Kredi Genel Müdürü ve Koç Finansal Hizmetler Üst Yöneticisi Kemal Kaya, “Kârlılıkta bir daralma bekliyoruz. Konut ve tüketici kredilerinde daralma oldukça önemli miktarlarda. Bono portföylerine kayış göreceğiz.
- DOLAR ATEŞLENDİ, DENGELER BOZULDU – YTL’ deki yüzde 20’lik düşüş, borç, talep, enflasyon ve büyümeyi rayından çıkardı. Dolar kurunun son iki ayda 1.30 YTL’ den 1.60 YTL’ ye dayanması, Türkiye ekonomisinin temel dengelerini de altüst etti. Merkez Bankası’nın “Enflasyondaki artış eğiliminin temmuzda da sürdüğü” öngörüsüyle, 25 Haziran’ın ardından önceki gün kısa vadeli faizleri tekrar arttırması da makro hedefleri rayına oturtmaya yetmedi.
- ‘TESETTÜR’ OTELLERİ EĞLENCEDE TAM GAZ – Havuzlarda bile kadın-erkek ayırımına giden tesisler konserli tatil modasına da uydu. Daha önce ilanlarınada kadınlar ve erkekler için ayrı havuzların bulunduğunu belirten oteller, şimdi ilanlarında gösteri yapan sanatçılar ile konser verecek şarkıcılara da yer veriyor. Bazı işletmeler ise kadınlara özel tekne turları ve kadın matineleri düzenliyor.
23 Temmuz
- ATEŞE ATMA PLANI – Washington Post’ta, Türkiye’nin Lübnan’a gönderilecek güce komuta etmesi tartışılıyor. ABD’li yetkililer, Lübnan’a gönderilmesi tasarlanan uluslararası güçte Amerikan askeri bulunmayacağını, ancak Türkiye ve Fransa’nın asker verebileceğini söyledi. Washington Post gazetesinin haberine göre, henüz planlama aşamasında bulunan olası bir uluslararası güç için 10 ila 20 bin askerin katılımı öngörülüyor. Bu gücün komutasının Türkiye ve Fransa’da olabileceği belirtiliyor. Bu gücün Hizbullah ile karşı karşıya gelme tehlikesi bulunuyor. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri ABD birliklerinin Irak ve Afganistan’da yaygın operasyonlar gerçekleştirdiklerini ve Lübnan için birliklerinin bulunmadığını savundular.
- TURİZMDE DERİN KRİZ – Türkiye’nin lokomotif sektörlerinin başında gelen turizmdeki daralma devam ediyor. Uzmanlar 2006 için yapılacak bir şey kalmadığını, 2007 için şimdiden tanıtıma geçilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut, yeni tesislerin açılması ve fiyat kırma nedeniyle bu yıl turizm gelirlerinin azalacağını kaydetti. Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oktay Varlıer ise yaz rezervasyonlarında yaklaşık yüzde 40’lık bir düşüşün söz konusu olduğunu açıkladı.
- ABD’DEN PKK İTİRAFI – ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu dışişleri bakan yardımcılığında üst düzey yetkili Matt Bryza, terör örgütü PKK tehdidinin ortadan kaldırılmasında başarı elde edemediklerini itiraf etti. Washington’daki yabancı basın merkezinde, Türk ve Yunanlı gazeteciler için özel bir brifing düzenleyen Bryza, ancak kısa süre içinde ABD’nin harekete geçtiğinin görüleceğini söyledi.
- BAŞBAKAN ADINA GÖRÜŞMEDİM – Yabancı ülkelerin büyükelçileriyle PKK ve Ortadoğu sorununu görüşen “gölge Dışişleri Bakanı” gibi hareket ettiği için eleştirilen AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Cüneyd Zapsu, görüşmelerin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adına olmadığını ileri sürdü.
-
TESLİMİYETÇİLİĞİN SONU BUDUR – Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, İsrail’in 3 askeri için bölgeyi kan gölüne döndürmekten çekinmediği coğrafyada, Güneydoğu’da on binlerce şehit veren TSK’ye “Kuzey Irak’a giremezsin” diyen mantığı ve anlayışı kabul etmenin mümkün olmadığına işaret etti. Özok, ”ABD ile ulusal çıkarları önde tutan bilinçli birliktelikler yerine, teslimiyetçiliği öne çıkaran birliktelikler kurarsanız olacağı budur” diyerek hükümete yüklendi. Özok, iktidarların ulusal değerleri arkasına almak yerine ABD’yi almayı tercih ettiğini vurguladı.
- KEMER SIKTIK, BORCA BATTIK – 800 milyar dolarlık geri ödeme yapıldı ama, Türkiye’nin borcu yüzde 144 arttı. ATO Başkanı Aygün, “İMF program uyguladığı 89 ülkenin hiçbirinde başarılı olamadı. İMF’ nin bastığı yer yeşermiyor” dedi.
- SOKAKTAKİ İŞSİZLİK RESMİ RAKAMLARI YALANLADI – Türkiye’de gerçek işsiz sayısının 4 milyon 979 bin, işsizlik oranında da yüzde 18.3 olduğu belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yaptığı sınıflamada, işsiz olduğu halde iş bulmaktan umudunu kesenler, mevsimlik çalıştığı için o mevsimde işi olmayanlar ve bir işte çok kısa süreli çalışan ve daha fazla çalışabilecek durumda olanlar işsiz kabul edilmiyor. Bunlarda dahil edildiğinde 2 milyon 436 bin kişi olarak açıklanan işsiz sayısı 4.9 milyona, yüzde 9.9 olarak açıklanan işsizlik oranıysa yüzde 18.3’e kadar yükseliyor. Buna göre, TÜİK’in yüzde 10’dan yüzde 9.9’a düştüğünü açıkladığı işsizlik oranı nisanda 1.1 puan artarak yüzde 17.2’den yüzde 18.3’e çıkmış oldu.
24 Temmuz
- KÜRESEL DALGA VURDU – Uluslar arası piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, en fazla Türkiye’yi etkiledi. Dalgalanmanın yaşanmaya başlandığı mayıs ayından bu yana, gelişmekte olan piyasalar içinde borsası en çok düşen, eurobond spreadleri en fazla artan, iç borçlanma faizi en çok yükselen ülke Türkiye oldu. Bu dönemde, İMKB’ de yüzde 24.8’lik kan kaybı yaşanırken, Türkiye’den sonra en yüksek düşüş yüzde 17.9 ile Hindistan’da görüldü. Dalgalanmada, Türkiye’nin borçlanmadaki risk primi 1.13 puan arttı,iç borçlanma faizindeki artış ise 6.4 puana kadar çıktı.
- OTOMOBİL DERT OLDU – Türkiye’de otomobil sahibi olmak artan vergi yüküyle dert olmaya başladı. Yıllardır karayollarına yapılan yatırımlarla, fosil tabanlı yakıtlarla çalışan motorlu araç kullanımı teşvik edilirken gerek alım satımda, gerekse akaryakıta bindirilen vergi yükü ve taşıt vergilerine yapılan yüzde 9.8’lik zam yurttaşların belini büküyor.
- BASINA ŞANTAJ SANSÜRDÜR – DSP Lideri Sezer özgür basının demokrasinin vazgeçilmezi olduğunu söyledi. Basından sansürün kaldırılışının 98. yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Zeki Sezer, “Başbakan’ın basına yönelik şantaj girişimleri de şimdiye kadar görülmemiş yeni bir sansür yönetimidir” dedi.
- TARİHTE BÖYLE KEPAZELİK GÖRÜLMEMİŞTİR – Ordu-Aybastı Yayla Şenliklerine katılmak üzere Ordu’ya gelen Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, Cüneyd Zapsu’nun yabancı ülkelerin büyükelçileriyle Ortadoğu ve PKK sorununu görüşmesini, “Türkiye tarihinde böyle kepazelik görülmedi” diye yorumladı.
- AKP BİRLİĞİ SİYASALLAŞTIRDI – Kemer ve Göynük Belediyeleri, kuruluşundan bu yana üyesi oldukları GATAB’ tan (Güney Antalya Turizm Altyapı Geliştirme Birliği) bir süre önce ayrılma kararı aldı. ANAP’lı Kemer ve CHP’li Göynük Belediyeleri’nin ayarımla kararında, yönetime AKP’ li belediye başkanlarının geçmesiyle başlayan birliğin siyasallaştığı, birlik içinde demokratik bir yapı olmadığı gerekçeleri etkili oldu. Her iki belediye de üyelikten ayrılma ve birliğe devredilen yetkilerinin iptali için dava açtı. Mahkeme iki belediyenin de ayrılmalarını haklı buldu.
- SANAYİCİ ÜRETİM KONUSUNDA KÖTÜMSER – Ankete katılanların istihdamda artış beklentisi yüzde 44’ ten 27’ ye indi. Sanayicilerin cevapladığı ankete göre, üretimde artış bekleyenlerin oranı yüzde 79’ dan yüzde 52’ ye, siparişlerde artış bekleyenlerin oranı yüzde 81’ den yüzde 43’ e geriledi.
25 Temmuz
- ABD’ DEN HEP AYNI SÖZLER – ABD Büyükelçisi Wilson, bir kez daha ülkesinin PKK’ ye karşı Türkiye ile işbirliği içinde olduğunu söyledi. Wilson, ortak vizyon belgesinin terör örgütü PKK ve terörizmle mücadeleden mücadeleden ticaret ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine kadar işbirliğini içerdiğini anımsatarak, “Sizi temin ederim ki ABD, PKK ile mücadele konusunda daha etkin ve etkili önlemler alınması konusunda çalışıyor” dedi.
- AKP’ Lİ UN ÇETESİ – Mardin Kalaba’ da 2004 yerel seçimlerinde AKP’ den belediye başkan adayı olan, ancak seçimi kazanamayan Ferah Kaya’nın lideri olduğu çete, Türkiye genelinde 1000 un fabrikasıyla anlaşıp hayali ihracat yaptı. Karşılığında TMO’ dan düşük fiyat ve vergi indirimli buğday alarak devleti 8.4 milyon dolar zarara soktu. 100’ den fazla kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
- ‘ERDOĞAN’ ZAPSU’YU AL DA GİT – Hükümetin fındık üreticilerine karşı tutumu ÖDP’nin Fatsa’ da düzenlediği mitingde protesto edildi. “Fındık kurdu Zapsu”, “Zapsu fındıktan elini çek”, “Hükümet halka hesap verecek” sloganları atılan mitingte konuşan Fındık Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Kutsi Yaşar, Başbakan için “Bir de utanmadan üreticiyi ‘ananı al da git’ diye azarlıyor. Üretici burada, sen Zapsu’ yu al da git” dedi. ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Haydar Eker de “Hadlerini bilmezlerse Ankara’ da Meclis öönende cevaplarını alacaklardır” diye konuştu.
- SANAYİCİNİN ELEKTRİĞİ PAHALI – Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre 29 OECD ülkesi arasında Türkiye, sanayiye verilen elektrik enerjisinin en pahalı olduğu ülkeler arasında İtalya ve Japonya’dan sonra 3. sırada yer alıyor. Konut elektriğinde ise Türkiye, OECD ülkeleri arasında en ucuz 10. ülke konumunda.
- MEB’ DEN YENİ DÜZENLEME – Mesleki ve teknek liselerde bazı bölümler kapatıldı, bazıları ‘alan’ ve ‘dala’ dönüştürüldü. Alan eğitiminde öğrencilere o alanla ilgili temel bilgi ve yeterlilikler, ortak bilgi ve beceriler kazandırılması amaçlanıyor. Öğrenciler 12. sınıfta (son sınıf) sadece seçtikleri dalla ilgili uygulamalı eğitim alacak.
- SANSÜR BOYUNDURUĞU – Gazeteci örgütleri, TCY ve TMY’ nin ifade özgürlüğüne vurduğu darbeye dikkat çekti. Sansürün kaldırılışının yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamalarda düşünce ve ifade özgürlüğüne yapılan baskılarla 24 Temmuz’ ların bayram olma niteliğini yitirdiği belirtildi.
- ÇOĞUNLUK AÇLIK SINIRINDA – Diyarbakır’ da 1060 kişi üzerinde yapılan anket sonucunda deneklerin yüzde 42’ sinin aylık gelirinin 200-300 YTL arasında olduğu belirlendi.
26 Temmuz
- YENİ ORTADOĞU – ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesinin niyetini İsrail’de açıkladı. Beyrut’tan sonra Kudüs’e geçen Rice, “Yeni bir Ortadoğu’nun zamanı geldi” diyerek “sürdürülebilir ilkelere” dayalı barış çağrısında bulundu. Washington, Dışişleri Bakanı’nın açıklamasıyla kendi Ortadoğusu’nu istediğini itiraf etmiş oldu. ABD ve İsrail politikaları doğrultusunda görev yapması beklenen uluslar arası güç oluşturulabilirse bu, hedefin önemli bir adımı olacak.
- İSRAİL’DEN FERİBOTA TACİZ ATEŞİ – Lübnan’ı günlerdir bombardımana tutan İsrail’in saldırılarından kaçmak isteyen sivilleri tahliye etmek için Beyrut’tan Magosa’ya seyretmekte olan Türk feribotuna İsrail Deniz Kuvvetleri tarafından taciz ateşi açıldı. Sabaha kadar alıkonan feribot, diplomatik girişimlerin ardından yola çıkabildi. İnsani yardım görevi yapmakta olan feribota açılan ateşte ölen ya da yaralanan olmadı. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, bölgede uluslar arası sularda bile gemilerin rotasını ve hangi kurallara uyacaklarını İsrail’in belirlediğini söyledi.
- SANDIKTA TÖRE İNFAZI – Diyarbakır’ın Çınar İlçesi Sırımkesen köyünde yaşayan bir çocuk annesi Gülistan Gümüş, imam nikâhı ile yaşadığı, akrabası olan bedensel engelli Ömer Taş ile yaşadığı sorunlar nedeniyle evden ayrılarak İstanbul’a gitti. Gümüş daha sonra, yakınları tarafından ikna edilerek köye getirildi. Gümüş’ün, aile yakınları tarafından öldürülmesine karar verildi. İmam nikâhlı eşi Taş ve yakınları tarafından silahla kolundan vurulan Gümüş, kaçarak sığındığı baba evinde annesi ve kız kardeşi tarafından bir sandığın içine saklandı. Ancak Gümüş, kendisini takip eden kişiler tarafından bulunduğu sandıkta uzun namlulu silahla taranarak öldürüldü.
- SÖZDE STRATEJİK VİZYON – ABD ile ortaklık, PKK ile mücadele söz konusu olunca yerinde sayıyor. ABD ile Türkiye arasında imzalanan Stratejik Vizyon Belgesi kâğıt üzerinde kaldı. Teröre karşı küresel savaş açan ABD, belgede “PKK ve buna bağlı örgütler de dahil olmak üzere terörizme karşı konulması “ ifadesi bulunmasına karşın Ankara’ ya PKK konusunda yardımcı olmadı.
- BARZANİ’DEN SAVAŞ SÖZLERİ – KDP Lideri Mesud Barzani, bir yandan PKK’ yi istemediğini söylerken diğer yandan da Türkiye’nin Kuzey Irak’a müdahalesini saldırı olarak algılayacaklarını söyledi. Barzani, “Herhangi bir gücün Kürdistan bölgesini komşularımıza karşı saldırı alanı olarak kullanması istemediğimizi ifade ettik. Fakat herhangi bir ülke de Kürdistan’a saldırırsa kendimizi savunacağız” diye konuştu.
- EL KADI KARARI RAHATSIZ ETTİ – Danıştay’ın, BM’ in teröre destek verenler listesinde bulunan Yasin El Kadı’ nın malvarlığı üzerindeki tedbiri kaldırmasına tepki gösteren Washington yönetimi, rahatsızlığını Ankara’ya iletti. ABD Büyükelçiliği, Dışişleri Bakanlığı’na karara itiraz edilip edilmeyeceğini sordu. ABD Büyükelçisi Wilson da El Kadı’ nın Bakanlar Kurulu’nun terör listesinden çıkarılmasına tepki göstermişti.
- MURDOCH ABD’ NİN SESİ – TGRT’ yi satın alan medya devi Rupert Murdoch’ un Türkiye’ye bir misyon ile geldiği öne sürülüyor.Amerika’da Bush yönetiminin Irak ve Ortadoğu politikasını destekleyerek yarı tekel konumuna gelen Murdoch’un Türkiye’de Amerikan’ın bozulan imajını düzeltmeye soyunması bekleniyor. Hükümetin ise bu alıma izin vererek kendi kuyusunu kazdığı ifade ediliyor. Bağımsız Milletvekili Emin Şirin, Murdoch’un Doğan ve Fethullah gruplarından sonra medyada üçüncü güç olacağına işaret ediyor.
- BAĞIMSIZLIK İMTİYAZ DEĞİL – Yargıtay Başkanı Arslan, yıpratma ve yönlendirme çabalarının yaratacağı tehlikeye dikkat çekti. Yargı bağımsızlığının milletvekili dokunulmazlığı ile karşılaştırılmasının yanlışlığına dikkat çeken Yargıtay Başkanı Osman Arslan “Yasama erki yıpranırsa yasamanın büyük bölümü değişir, parlamentoya yeni güven oluşur. Yürütme erki de yıpranabilir. Seçim olur yeni hükümet kurulur, yeni bir güven doğar. Ancak yargıyı toptan değiştirme olanağı yok” dedi.
27 Temmuz
- ANKARA’DA SOĞUK DUŞ – Rice’nin sözleri, bölge haritasını değiştirme önerilerinin ardından geldi.
ü ABD Dışişleri Bakanı Rice’nin “Yeni Ortadoğu’nun zamanı geldi” açıklaması Bop’ un eşbaşkanlığını yürüten Ankara’yı şaşırttı. Dışişleri Bakanlığı, Rice’nin açıklamasının ne anlama geldiğini Washington’ dan soracak.
ü Diplomatik kaynaklar, Ortadoğu’yu yeniden yapılandırma planı olan Bop’un amacının medeniyetler ittifakı olduğunu belirtirken sınır değişikliğine gidilmesine ilk karşı çıkacak ülkenin Türkiye olacağını vurguluyorlar.
ü Ankara, ABD’nin bölgedeki başka bir ülkeye müdahalesinden çekiniyor. En büyük olasılığın ise Suriye’nin İsrail’e müdahale etmesi durumunda Washington’unun da Suriye’ye operasyon düzenlemesi olduğu belirtiliyor.
- TÜRKİYE İÇİN ÇOK SAKINCALI – Türkiye’nin Büyük Ortadoğu Projesi ve Stratejik Vizyon Belgesi’yle ABD’nin “dümen suyuna” girdiğini, bu nedenle bu ülkenin her hamlesinden en çok etkilenen ülke olacağını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Rice’nın yeni Ortadoğu hedefinin Türkiye için çok sakıncalı olduğunu söyledi.
- TÜRKİYE İŞGALCİ KONUMUNA DÜŞER – Lübnan’da yıllarca BM misyonu sözcülüğü yapan Timur Göksel, Hizbullah’ı silahsızlandırma görevini yürütecek bir gücün adının barış gücü değil, işgal gücü olacağını belirterek Türkiye’nin çok dikkatli olması ve kendi kararını kendisinin alması gerektiğini söyledi. “Amaç Hizbullah’ı yok etmekse buyursunlar kendi askerlerini göndersinler, yapsınlar. Türk askerinin hayatı bedava sanki” diye konuşan Göksel, Güney Lübnan’ın Şii olduğunu ve çatışma çıkması durumunda Türk askerinin zor duruma düşeceğini belirtti. Göksel, “NATO demek ABD demek, ABD demek İsrail demek” diyerek, onlarla birlikte Lübnan’a gitmenin Türkiye’nin baştan tarafsızlığını yitirmesi anlamına geleceğini ve bunun sorun yaratacağını vurguladı.
- LÜBNAN’A TÜRK ASKERİ GİTMESİN – CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin Ortadoğu’nun yeniden şekillendirilmesinde askeri rol üstlenmesinin son derece tehlikeli olduğunu belirterek “Türkiye’nin Ortadoğu’nun jandarmalığını üstlenme” riskini almaması gerektiğini söyledi. Baykal, Başbakan Erdoğan’ın PKK’ye karşı Türk askerinin sınır ötesi operasyonu yerine “NATO’nun devreye girmesi” yönündeki sözlerinin sorulması üzerine de iç politikaya yönelik bir söylem olduğu için “sınır ötesi operasyon” açıklamalarını hiç ciddiye almadığını söyledi.
- EL KADI YASAKLIYKEN İŞ YAPMIŞ – CHP’li Topuz ve Kılıçdaroğlu, Yasin El Kadı’nın yasaklı olduğu dönemde Türkiye’de bulunmadığına ilişkin açıklamaların doğru olmadığını belgeledi. Kılıçdaroğlu, “Belgelerde 2004 Mart-Nisan aylarında adı geçenin bizzat notere giderek imza sirküleri verdiği ve taşınmaz satışında bulunduğu görülmekte. Yasaklı olduğu dönemde El Kadı’nın gayrimenkul satışına devlet nasıl izin veriyor? Belgeler sahteyse de yapılan işlemler düzeltilmelidir” dedi.
- BEŞ MİLYON RUHSATSIZ SİLAH – Türkiye’de öldürme ve yaralama olaylarında kullanılan silahların üçte ikisi ruhsatsız. Türkiye’de 5 milyonu ruhsatsız olmak üzere toplam 7 milyon silah bulunuyor.
- TÜRK SİYASETİNDE KADININ ADI YOK – Aday listelerinde kota bulunmayan Türkiye, AB ülkeleri ve adayları arasında sonuncu. Siyasette kadının temsili açısından AB’ye üye ve aday ülkeler arasında Türkiye 29. sırada sonuncu. Sondan bir önceki ülke ise yüzde 9.2 kadın temsil oranıyla Malta.
28 Temmuz
- BİNBAŞI ŞEHİT – Güvenlik güçlerinin PKK’ye yönelik operasyon düzenlediği Bingöl’ün Genç ilçesi Yazkonağı köyü Kaygısız Mahallesi bölgesinde, teröristlerce araziye yerleştirilen mayın patladı. Patlamada Bingöl İl Jandarma Komutanlığı Harekât Taburu Komutanı Binbaşı Adil Karagöz şehit oldu. Patlamada, Yarbay Hayati Aydın ve Uzman Çavuş Hüseyin Kılınç da yaralandı.
- KARDEŞİNİN BOĞAZINI TÖRE İÇİN KESTİ – Şanlıurfa’da, 21 yaşındaki Azize Taş, teyzesinin oğluna aşık oldu. İzmir’e kaçan Azize Taş ağabeyi tarafından ikna edilince Urfa’ya geri döndü. Dün kardeşi ile tartışan A.T. önce Azize Taş’ı evde bıçakla yaraladı. Sonra da yardım isteyen kardeşini sokakta boğazını keserek öldürdü.
- KENE, SANILDIĞINDAN DA TEHLİKELİ – Eurosurveillance raporunda, son 3 yılda kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının Türkiye’de hızlı bir artış gösterdiği vurgulandı. 2003’te 6, 2004’te ve 2005’te 13’er kişinin öldüğü ve hastalığın 20’ye yakın kişinin yaşamını yitirmesine neden olduğu 2006’da daha geniş bir coğrafyada görüldüğü belirtildi.
- ATAMALAR AKP İLE HIZ KAZANDI – Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, Türkiye genelinde eğitimde yapılan atamaların “siyasi olduğunu” belirterek “AKP hükümeti döneminde kadrolaşmaya hız verildi. Ehil olmayan kişiler önemli görevlere getirildi. Güzel Sanatlar Lisesi’ne din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni müdür olarak atanabiliyor. Okullardaki etkinliklerde çağdışı uygulamalar yapılıyor” dedi.
- ŞEYHLERE YEDİRMEYECEĞİZ – İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü’nün (İYİK) yerine turizm tesisi yapılmasını eleştiren CHP’li Sevigen, ‘Bu bir spor katliamı’ dedi. CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, İYİK’in AKP iktidarının yandaşlarına “peşkeş çekilmesine izin vermeyeceklerini” belirterek “Burasını Dubai şeyhlerine, Arap sermayesine ve Tayyip’in akrabalarına yedirmeyeceğiz” dedi.
- AÇLIK SINIRI 573 YTL OLDU – Dört kişilik bir ailenin, açlık sınırı olarak ta tanımlanan gıda harcamalarının tutarı temmuz ayında yüzde 0.31 oranında artarak 573.33 YTL oldu. Türk-İş’in belirlemelerine göre, dört kişilik ailenin gıdanın yanı sıra kira, ulaşım, yakacak, aydınlatma, su giyim, eğitim, telefon, kültür gibi temel gereksinimleri için yapması gereken ve yoksulluk sınırı olarak nitelendirilen harcama tutarı ise temmuz ayında 1867.54 YTL olarak gerçekleşti.
- ŞİİLERLE KARŞI KARŞIYA GELİRİZ – Eski Beyrut ve Şam Büyükelçisi AKA, olası barış gücüne Türkiye’nin katılımını değerlendirdi. Emekli Büyükelçi Orhan Aka, “Bir barış gücünü biz komuta edersek doğrudan Şiilerle mücadele etmiş olacağız. Bu durum Türkiye’yi çok güç durumda bırakır” dedi.
29 Temmuz
- YENİ HARİTA KAPIDA – BOP ile Vizyon Belgesi örtüşüyor. Rice tamamlıyor. ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın ‘Yeni Ortadoğu’ açıklaması, BOP’ un temel amaçlarını oluştururken, Stratejik Vizyon Belgesi’nde “Arap –İsrail ihtilafının çözülmesinden” her iki ülkenin ortak amacı olarak söz ediliyor. Ankara’nın Yemen ve ABD ile birlikte eşbaşkanlığını sürdürdüğü BOP’ un temelinde, bölgenin demokratik unsurlarla yeniden şekillendirilmesi” yatıyor. BOP’ un ana hedefi, bu bölgede bulunan ülkelerin büyük çoğunluğunda rejimlerin değiştirilmesi, uluslararası sisteme monte edilerek kontrol edilebilir bir duruma getirilebilmeleri. Bu durum, “laik ılımlı İslam” ülkeleri oluşturmak olarak adlandırılıyor.
- DÜNYANIN BÜTÜN BARIŞÇILARI BİRLEŞİN – Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İsrail saldırılarına karşı başlattığı “Dünyanın bütün barışçıları birleşin! İsrail’i durdurun” kampanyası kapsamında Ankara, İzmir ve İstanbul’da protesto gösterisi yaptı. İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’yi ziyaret etti. DİSK’ ten yapılan yazılı açıklamada, Amihai’ nin, İsrail’in yanlış algılandığını, karşılarında barışı kesinlikle istemeyen zalim bir terörist örgüt olduğunu savunduğu kaydedildi.
- FINDIKTA SEFALET – Üretici açısından yüksek rekolte, yüksek masraf, düşük fiyat, az kazanç demek. Peki ya tüccar-ihracatçı ve dışalımcı açısından? Kuşkusuz onlar için ne kadar düşük fiyat, o kadar yüksek kâr. İşte AKP hükümeti böyle bir ikilem içerisinde milyonlarca fındık üreticisini değil, bir avuç fındık lobisini destekliyor.
- ZAPSU’ YU KULLANAN Erdoğan – Baykal, Giresun’da fındık üreticisine seslendi, hükümetin çıkar çevrelerini kolladığını söyledi. CHP Lideri Baykal, bölge halkının 252 trilyon alacağı olduğunu vurgularken “Biz Başbakan’dan lütuf, kayırma istemiyoruz. Bölge halkının alacağı var. Başbakan’ın bölge halkına afra tafra yapmasına gerek yok. Önce borcunu öde, sonra konuş” dedi. Baykal fındık üreticilerine seslenirken “Sakın ha hata yapmayın. Yanlış kişiyi suçlamayın. Cüneyd Zapsu kullanılıyor. Kullanan Başbakan. Bunları Başbakan yaptırıyor” diye konuştu.
- İSTANBUL’UN GÖBEĞİNDE TARİKATLAR BEYİN YIKIYOR – Okulların kapanmasıyla çeşitli semtlerdeki gerici yuvaları gençleri saflarına çekmek için harekete geçti. İstanbul’un birçok ilçe ve beldesinde olduğu gibi Zeytinburnu ilçesinde de okulların kapanmasını fırsat bilen bazı din tacirleri, yaşları 8-12 arasında değişen çocukların beyinlerini yıkıyor. Apartman altlarını, çay ocaklarını, çeşitli dernek merkezlerini kullanan din tacirleri, Kuran kursu kisvesi altında henüz ilköğretim öğrencisi olan çocuklara ders veriyor.
- DALGADA 7 – 8 MİLYAR DOLAR KAÇTI – Bankanın 3 aylık enflasyon raporunu açıklayan TCMB Başkanı Yılmaz, nisan ve mayıs aylarında dalgalanma nedeniyle enflasyon hedeflerinde sapma olduğunu açıkladı. Dalgalanma öncesi açıklanan raporlarda yıl sonu enflasyon tahmini 4 puan daha düşüktü. Yılmaz, dalgalanmada önemli miktarda yabancı çıkışının gerçekleştiğini, YTL’ deki “yeni” ifadesinin 1 Ocak 2009’ da atılacağını açıkladı.
- PALAVRALARA KARNINIZ TOK OLSUN – CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oyan üreticiye çağrı yaptı. AKP hükümetinin uygulamalarını eleştiren Oğuz Oyan, tarımda hızlı bir tasfiyenin olduğuna dikkat çekerek, her ürün için ayrı politika belirlenmesi gerektiğini söyledi.
30 Temmuz
- YABANCI İLGİSİ – 2003’ te çıkan yasanın ardından 7 bölgeden 70 ilde taşınmaz satın aldılar. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporuna göre Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da yer alan tüm illerde; Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan illerin yüzde 89’ unda ve Doğu Anadolu Bölgesi illerinin yüzde 43’ ünde yabancılar taşınmaz edindi. En çok taşınmazı İngilizler aldı. Amerikalıların gözdesi Hatay, Fransızların Adana, Yunanlıların Adalar…
- ABD NABIZ YOKLUYOR – ABD Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin olarak müttefikleriyle görüşmeler yapıyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ali Tuygan’la bir araya gelen ABD’li danışman, görüşmelerin ardından Ankara’dan ayrıldı. Zelikow ile Tuygan’ın Lübnan’a uluslar arası istikrar gücü yerleştirilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi. Phil Zelikow , Ankara’ya gelmeden önce de Bürüksel’de NATO ve AB yetkilileriyle bir araya gelmişti.
- 2006 TÜRKİYESİNİ ANLATIYOR – Bugünkü Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Dışardan Gazel” adlı şiiri, içinde bulunduğumuz durumu ne güzel anlatıyor:
Siz Ali Bey, Veli Beyefendi busunuz
Gelecekler önünde suçlusunuz.
Yöneteceksiniz de ulaşacak ha,
Çağdaş uygarlığa ulusunuz.
Ön karanlık, art karanlık,sağ karanlık, sol karanlık
Kara toprak içine mi gömülüyoruz.
Bir ülke, yarısı çıplak,
Yarısının yediği ekmek tuz.
Uyur itleri, inekleri, ayıları,
Bütün aydınları uykusuz.
Milyonu trahom toplumun, milyonu sıtma,
Milyonu verem, bilmiyor muyuz?
Ne olmuşuz, ne yapmışlar bize,
Nasıl bağlanmış elimiz, kolumuz.
Böyle giderse biline hep.
Mustafa Kemal’le bile yokuz.
De, yüreğin nice yanarsa yansın,
Efendilerin yüreği buz.
- 7 BİN 850 ALAN KORUNMASIZ – Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türkiye’de uluslar arası 947 doğal, 6 bin 192 arkeolojik, 194 kentsel, 132 tarihi ve 385 karma SİT olmak üzere toplam 7 bin 850 korunması gerekli alan bulunduğunu bildirdi..
- BAYKAL’A MHP’Lİ KARŞILAMA – MHP Giresun İl Başkanı Karakuş, fındık mitingi öncesi CHP liderine ‘Hoş Geldiniz’ dedi. AKP’ye karşı olanların yanında olduklarını söyleyen Karakuş, “Biz Baykal’ı çok seviyoruz, o da memleketi seviyor, o bize yakın. Geçmişte bizi karanlıkta dövüştürdüler” dedi.
- ÜNİVERSİTE HASTANELERİ AKP KISKACINDA – Maddi anlamda sıkıntı yaşayan üniversite hastaneleri, mevcut durumu aşmak için sözleşmeli personeli işten çıkarıyor. Bu durumda hizmet kalitesinin düşmesine neden oluyor.
- İŞÇİ PARTİLİLERDEN HARİTAYA PROTESTO – İşçi Partisi (İP), ABD Silahlı Kuvvetler Dergisi’nde yayımlanan ve Türkiye’yi bölünmüş olarak gösteren haritayı protesto ederek ABD Büyükelçiliği’ne siyah çelenk bıraktı. Sakarya caddesinde toplanan partililer ve eyleme katkıda bulunan bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Türk bayrakları açarak bando eşliğinde “ABD Ortadoğu’dan defol” sloganları attılar. İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, haritada Hakkâri’den Gaziantep’e, oradan Artvin ve Rize’ye uzanan bölgenin Türkiye’den ayrıldığına işaret etti. “ABD kendi mezarının haritasını çizmiştir” diye konuştu. Daha sonra bazı partililer, üzerinde “Bush-Rice çetesi bu haritaya gömülecek. Amerikan halkına selam” yazılı siyah çelengi ABD Büyükelçiliği önüne bıraktı.
- AKP’Lİ RÜŞVETÇİ 5 BELEDİYECİYE HAPİS CEZASI – Rüşvet suçundan yargılanan AKP’li Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Kılıç ve 4 meclis üyesine, 1 ile 2 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi.
- DALGA EN ÇOK TÜRKİYE’Yİ VURDU – IMF Başkanı Rato, Türkiye ekonomisinde yaşanan dalgalanmanın yarattığı YTL’deki değer kaybıyla birlikte enflasyonda zor bir tabloyla karşı karşıya kalındığına dikkat çekerek “Kemer sıkmaya devam edin” mesajı verdi.
- AÇIK HAVA SİNEMASINDA SANSÜR – AKP’li Büyükşehir Belediyesi’nin ortak olduğu Altınkoza AŞ’nin film gösterimi sırasında trajikomik bir olay yaşandı. Kültür Bakanlığı onaylı filmdeki “öpüşme ve sevişme sahnelerinde” görevliler, projeksiyon makinesının önünü elleriyle kapatarak ve filmi durdurup ileri sararak “genel ahlak kurallarını” uygulamaya çalıştı.
31 Temmuz
- HÜKÜMETE SERT UYARI – Yaklaşık 80 bin fındık üreticisi, iflas eden tarım politikasına karşı birleşti. Karadenizli fındık üreticileri Ordu’da toplanarak en büyük çiftçi eylemini gerçekleştirdi. “Traktör icrada, çiftçi hapiste”, “Mısırdan sonra fındık, sandıkta alırsın zırnık”, “Atatürk efendi, bunlar köle yaptı” yazılı pankartlarla yürüyen 80 bin üretici, Başbakan’ı ve danışmanı Zapsu’yu istifaya davet etti. Mitingin ardından yaklaşık 10 bin kişilik grup, Ordu-Samsun ve Ordu-Giresun karayolunda trafiği keserek oturma eylemi yaptı. Polis panzerlerinin protestocuların arasına girmesiyle yurttaşların öfkesi polise yöneldi. Saatlerce “Hükümet istifa” sloganları atan göstericilerden 15 kişi gözaltına alındı.
- DUYGU ASENA’YI YİTİRDİK – 4 ay ömür biçilmesine karşın iki yıldır beyin tümörüne direnen gazeteci yazar Duygu Asena, geçen Perşembe günü rahatsızlanarak kaldırıldığı Amerikan Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Türkiye’deki kadın hareketinin öncülerinden olan Asena, yarın öğle vakti Teşvikiye Camii’nde kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
- SABIR KANLA ÖDENİYOR – Çukurova Bölgesi Demokratik Sol Gençlik Toplantısı’nda gençlere yönelik konuşmasında Sezer, kendisine genç diye hitap edildiğini anımsatarak “Zeki Sezer’in genç sayılmayacağı, sizlerin siyasette ağırlığınızı göstereceğiniz günler yakın” diye konuştu. Başbakan Erdoğan’ın “sabrediyoruz” sözlerini eleştiren DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, “Başbakan’ın sabrının bedelini bu millet, bu gençlik kanıyla ödüyor. Sayın Başbakan senin sabrına sabredemiyoruz. Artık sabrımızı taşırıyorsun” dedi.
- KAMU ÇALIŞANLARI TOPLU GÖRÜŞME SÜRECİNE TEPKİLİ – Türkiye Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, “Hükümetin mazeretlerinin konfederasyonumuz nezdinde kabul edilebilir hiçbir gerekçesi kalmamıştır” dedi.
- BARAJLARI SATIN ALIN – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, özel sektöre çağrıda bulundu. “Elektrik Üretim AŞ’deki (EÜAŞ) barajları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na (ÖİB) devredeceğiz, siz de bu barajları alın, böylece kaynak çeşitliliği yaratın” dediği bildirildi.
- HAZİNE ÖDEDİĞİNİN YERİNE BORÇLANIYOR – Hazine, bu yılın ilk yedi aylık döneminde yaptığı iç borç anapara ve faiz ödemelerinin yüzde 76.2’sini yeniden borçlandı.
|
|